Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Συμβουλές για να είστε σίγουροι ότι τρέφεστε σωστά


Πόσες είναι οι αναγκαίες μερίδες για μια καλή υγεία.

Αν έχετε πάρει κάποια παραπανίσια κιλά τα οποία θέλετε να ξεφορτωθείτε, ή πολύ απλά θέλετε να διατηρείστε σε φόρμα, τότε οι ακόλουθες συμβουλές ίσως σάς φανούν πολύ χρήσιμες. Κι αυτό γιατί πολλοί τείνουν να πιστεύουν λανθασμένα κάποια πράγματα... Προς αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν έχουμε και λέμε...

Το μαρούλι είναι το πλουσιότερο σαλατικό σε ίνες και βιταμίνες.

ΛΑΘΟΣ: Το μαρούλι αποτελείται κατά 96% από νερό και περιέχει στα 100 γραμμ. μόνο 1 γραμμ. πρωτεΐνες και 1,5 γραμμ. ίνες. Επίσης, δεν είναι πλούσιο ούτε σε βιταμίνες ούτε και σε μεταλλικά στοιχεία. Στα στοιχεία αυτά πλουσιότερα είναι: το κατσαρό μαρούλι, το αντίβ και το σπανάκι. Μια ποικιλία σαλατικών θα σας δίνει επομένως όλα τα χρήσιμα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Ένα γιαούρτι την ημέρα φτάνει για να μας δώσει το ασβέστιο που χρειαζόμαστε, για να αποφύγουμε την οστεοπόρωση.

ΛΑΘΟΣ: Για να προσλάβει ο οργανισμός μας την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα σε ασβέστιο, ώστε να προστατευτεί από την οστεοπόρωση, θα χρειαζόταν 8 κεσεδάκια γιαούρτι την ημέρα και όχι ένα. Εκτός, λοιπόν, από το 1 κεσεδάκι γιαούρτι την ημέρα, προσθέστε στη διατροφή σας λευκά τυριά, μεταλλικό νερό και πράσινα λαχανικά.

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν περισσότερες βιταμίνες.

ΣΩΣΤΟ: Σίγουρα τα πλουσιότερα σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία όμως έχουν μαζευτεί το ίδιο πρωί. Αλλά επειδή στη διάρκεια της μεταφοράς και της παραμονής στο ψυγείο πολλές πολύτιμες ουσίες χάνονται, κυρίως αν πρόκειται για κόκκινα φρούτα, σπανάκι ή αρακά, προτιμότερα είναι τα κατεψυγμένα, αφού με την κατάψυξη δε χάνεται τίποτα.

Για να έχουμε καλή υγεία πρέπει να λαμβάνουμε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Η μία μερίδα αντιστοιχεί σε ένα πιάτο;

ΛΑΘΟΣ: Μία μερίδα = μία χούφτα. Αν πρόκειται για χυμούς φρούτων, η μερίδα αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι.

Τα τρία γεύματα την ημέρα μας βοηθούν να αδυνατίσουμε, αλλά και να διατηρήσουμε το βάρος μας.

ΣΩΣΤΟ: Παλαιότερα για να διατηρείται σταθερό το βάρος, οι διαιτολόγοι συνιστούσαν πέντε με έξι μικρά γεύματα την ημέρα. Σήμερα, όμως, έχει αποδειχθεί ότι τα τρία μεγαλύτερα γεύματα είναι προτιμότερα, γιατί έτσι (αφήνοντας δηλαδή τα ενδιάμεσα γεύματα) επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να κάνει ένα διάλειμμα στην παραγωγή ινσουλίνης.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που συνεισφέρει στην παραγωγή λιπωδών κυττάρων και παράγεται σε υψηλές δόσεις μετά από κάθε γεύμα, για να ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Όταν, λοιπόν, ανάμεσα στα γεύματα μεσολαβούν γύρω στις τέσσερις ώρες, τότε ο οργανισμός έχει αρκετό χρόνο, ώστε να πέσει το επίπεδο ινσουλίνης και να μπορούν τα διάφορα ένζυμα να μετατρέψουν το λίπος σε ενέργεια.

Στο σπίτι τρώμε λιγότερο όταν ακούμε απαλή μουσική.

ΣΩΣΤΟ: Σύμφωνα με Αμερικανούς μελετητές, όσοι ακούνε απαλή μουσική την ώρα που γευματίζουν τρώνε πιο αργά και λιγότερο. Η έρευνα έδειξε ότι αυτοί που συμμετείχαν στην έρευνα όταν άκουγαν γρήγορη μουσική κατανάλωναν πέντε μερίδες, χωρίς μουσική τέσσερις και με απαλή μουσική μόνο τρεις. Επίσης, να ξέρετε ότι όταν διαβάζετε ή βλέπετε τηλεόραση την ώρα που τρώτε, τρώτε περισσότερο, γιατί αποσπάται η προσοχή σας.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα περιττά κιλά συμβάλλουν στη μακροζωία


Το συμπέρασμα προκύπτει από το συνδυασμό προηγούμενων μελετών
.
Περισσότερο από αυτούς που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος ζουν οι άνθρωποι με περιττά κιλά.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το συνδυασμό αναλύσεων 97 κλινικών μελετών που είχαν γίνει στο παρελθόν σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία, Κίνα, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Βραζιλία, Ισραήλ, Ινδία και Μεξικό και στις οποίες είχαν συμμετάσχει περίπου 2,88 εκατομμύρια εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο.

Περισσότεροι από 270.000 εθελοντές είχαν πεθάνει έως την ολοκλήρωση της εκάστοτε μελέτης στην οποία συμμετείχαν και έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν τις επιδράσεις του σωματικού βάρους στις πιθανότητες θανάτου.

Η ανάλυση που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος από 25 έως 29,9 ζουν περισσότερο απ’ όλους.

Στην πραγματικότητα, οι υπέρβαροι εθελοντές είχαν κατά 6% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έναντι όσων είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Αντίστοιχα, όσοι είχαν χαμηλού βαθμού παχυσαρκία διέτρεχαν κατά 5% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ αντιθέτως οι πολύ παχύσαρκοι και οι πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία είχαν κατά μέσον όρο 18% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Χαμηλού βαθμού παχυσαρκία έχουν τα άτομα με ΔΜΣ από 30 έως 34,9 και νοσογόνο παχυσαρκία όσοι έχουν ΔΜΣ άνω του 35.

Φυσιολογικό βάρος έχουν τα άτομα με ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9.

Αν και δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί που οφείλεται το γεγονός ότι τα παραπανίσια κιλά αποτελούν ασπίδα για την υγεία, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το περιττό σωματικό λίπος να ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς και να μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε καλύτερα την απώλεια βάρους που μπορεί να επιφέρουν προβλήματα, όπως οι σοβαροί τραυματισμοί, οι χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν μακρά νοσηλεία, αλλά και πάρα πολλά νοσήματα, όπως ο καρκίνος.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως όσοι διαθέτουν περιττά κιλά έχουν περισσότερο το νου τους μη τυχόν παρουσιάσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα εξαιτίας του βάρους τους, με αποτέλεσμα να απευθύνονται εγκαίρως στους γιατρούς.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την δρα Κάθριν Μ. Φλίγκαλ από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η απόφαση Μανιτάκη για τις μετατάξεις


Υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια και ρυθμίζεται η διαδικασία της μετάταξης και μεταφοράς προσωπικού του δημόσιου τομέα, εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.

Με τον νέο νόμο, εισάγεται και κατοχυρώνεται η Κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων ως πάγια και διαρκής διαδικασία, με στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και τη βέλτιστη αξιοποίησή του, με πρωταρχικό κριτήριο το συμφέρον της δημόσιας υπηρεσίας.

Παράλληλα ορίζεται η διοικητική διαδικασία και καθορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα οποία θα υλοποιηθεί η μεταφορά του προσωπικού που πρόκειται να μετακινηθεί για να καλυφθούν ορθολογικά οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η συμμετοχή του ΑΣΕΠ, που καταρτίζει τους τελικούς πίνακες Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης του προσωπικού παρέχει τα εχέγγυα μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης διαδικασίας.

Ειδική ρύθμιση γίνεται, όπως σημειώνει το υπουργείο, για τη μετακίνηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης της θέσης του, με την οποία λαμβάνεται πρόνοια για την άμεση εργασιακή του αποκατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχημένη μεταμόσχευση χεριού από πτωματικό δότη


Ο λήπτης από ουρική αρθρίτιδα.

Ένας ιδιοκτήτης μπαρ από τη Βρετανία είναι ο πρώτος Βρετανός- και από τους ελάχιστους σε όλο τον κόσμο- που υποβλήθηκε με επιτυχία σε μεταμόσχευση χεριού.

Χτυπημένος από ουρική αρθρίτιδα πριν από αρκετά χρόνια, ο 51χρονος Mark Cahill έφτασε κάποια στιγμή να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει καθόλου το δεξί του χέρι, το οποίο, ουσιαστικά, νεκρώθηκε.

Αν και είχε την επιλογή για τοποθέτηση βιονικού χεριού, εντούτοις, δέχτηκε εθελοντικά να υποβληθεί στην πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση της μεταμόσχευσης χεριού, αρκεί να βρισκόταν δότης. Και ο δότης βρέθηκε στις 27 Δεκεμβρίου ( ένας κλινικά νεκρός άνδρας).

Εκτός του ότι ήταν η πρώτη φορά που γινόταν μεταμόσχευση χεριού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν, επίσης, η πρώτη φορά παγκοσμίως που χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί το χέρι του λήπτη για να του μεταμοσχευθεί ξένο χέρι.

Στις άλλες περιπτώσεις, οι λήπτες είχαν χάσει τα χέρια τους, συνήθως μετά από κάποιο ατύχημα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή γιατί έπαιρνε παράνομα σύνταξη


Μια γυναίκα που εισέπραττε επί 6,5 χρόνια τη σύνταξη της νεκρή αδερφής της, ως συνδικαιούχος στον τραπεζικό της λογαριασμό, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 6 μηνών.

Πρόκειται για την εκδίκαση της πρώτης μηνυτήριας αναφοράς που έχει υποβάλλει η διεύθυνση του περιφερειακού παραρτήματος ΙΚΑ Κρήτης κατά συνδικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που εισέπρατταν παράνομα συντάξεις θανόντων και ζημίωναν το Ίδρυμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που «αγαπάνε» το στομάχι


Μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε γαστρεντερικές παθήσεις.

Μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι οι γαστρεντερικές παθήσεις, όπως φούσκωμα, διάρροια και κράμπες στο στομάχι, συμβαίνουν έως και έξι φορές πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Αποφύγετε τον πόνο στο στομάχι σας κόβοντας τα τρόφιμα που προκαλούν αυτές τις δυσάρεστες αντιδράσεις και ξεκινήστε να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τρόφιμα που είναι καλά για το σώμα σας.

Από τις θεραπευτικές ιδιότητες για το πεπτικό του πίτουρο βρώμης, στις χαλαρωτικές δράσεις της κανέλας, τα τρόφιμα που ακολουθούν θα σας δώσουν την ανακούφιση που θέλετε και που χρειάζεστε περισσότερο.

Διαβάστε ποιες είναι αυτές...

Παπάγια

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τα έλκος, τις στομαχικές διαταραχές, τη διάρροια και το αίσθημα καύσου. Η παπάγια περιέχει παπαΐνη, ένα φυσικό ένζυμο του πεπτικού που βοηθά στη διάλυση των τροφίμων που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι.

Πίτουρο βρώμης

Είναι μια σημαντική πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών. (Διαλυτές διαλύονται στο νερό, οι αδιάλυτες όχι). Χρειάζεστε και τους δύο τύπους ινών για την καλή υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Επιπλέον, το πίτουρο βρώμης μειώνει τη χοληστερόλη.

Μήλα

Όχι μόνο είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη και άλλα ένζυμα που βοηθούν το σώμα να απελευθερώσει τα μόρια των τροφίμων που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι. Ευαίσθητο στομάχι; Δοκιμάστε τα ψητά και όχι ωμά.

Κανέλα

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τόσο της πρωινής ναυτίας όσο και της διάρροιας. Πασπαλίστε την σε αλμυρά τρόφιμα (όπως το κοτόπουλο) καθώς και στα γλυκά (μηλόπιτα).

Μάραθος

Αυτό το βότανο είναι ένα φυσικό θεραπευτικό για το στομάχι, που είναι ένας από τους λόγους που το βλέπετε συχνά να προσφέρεται στο τέλος ενός γεύματος σε ινδικά εστιατόρια. Μισό κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Αβοκάντο

Εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, φυτικές ίνες και φιλικά για το στομάχι (αλλά και την καρδιά) έλαια, τα αβοκάντο βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού. Δοκιμάστε μερικές λεπτές φέτες σε σάντουιτς αντί της συνηθισμένης μαγιονέζας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο ένας αναισθησιολόγος στη Σάμο


Με έναν αναισθησιολόγο λειτουργεί τους τελευταίους δύο μήνες το νοσοκομείο της Σάμου. Η δεύτερη που υπηρετεί στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα απουσιάζει με άδεια κύησης.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, άμεσα προκήρυξε μία θέση, για την οποία υπήρξε ένας ενδιαφερόμενος, ο οποίος ωστόσο δεν παρουσιάστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα, να γίνει προκήρυξη για επικουρικό γιατρό αναισθησιολόγο και μάλιστα για δεύτερη φορά, αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον αρχικά.

Απευθυνόμενη στην αρμόδια ΔΥΠΕ, η διοίκηση του νοσοκομείου ζητά να γίνει έστω απόσπαση από άλλο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που είναι αυξημένες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία ενώ αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβούν σε νοσοκομεία των Αθηνών.

Σοβαρές υπάρχουν και σε αναλώσιμα είδη και υλικά για ορθοπεδικές και άλλες επεμβάσεις, ενώ οι γιατροί δηλώνουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το νοσοκομείο δεν έχει λόγο να λειτουργεί. Οι ελλείψεις οφείλονται, σύμφωνα με όσα δήλωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου Βάσω- Σίδερη Πατλάκα, στην αδυναμία των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται το νοσοκομείο να προμηθευτούν από το εξωτερικό την πρώτη ύλη μιας και όλοι πλέον απαιτούν την καταβολή του αντιτίμου άμεσα. Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο της Σάμου εξυπηρετεί εκτός από τα τρία νησιά του νομού, την Πάτμο και το Αγαθονήσι.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία για ευαίσθητα δόντια εμπνευσμένη από... μύδια


Κολλώδες υλικό θα επιτρέπει την προσκόλληση θρεπτικών μετάλλων στην οδοντίνη.

Μια θεραπεία εμπνευσμένη από τον τρόπο που τα μύδια κολλούν στα βράχια μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση της ευαισθησίας των δοντιών, που επηρεάζει τρεις στους τέσσερις ενήλικες.

Η ευαισθησία των δοντιών είναι αρκετά συχνή και εκδηλώνεται με την ενόχληση κατά την κατανάλωση ζεστών, κρύων, γλυκών ή αλμυρών τροφίμων και ροφημάτων.

Οφείλεται στη διάβρωση του εξωτερικού προστατευτικού στρώματος της αδαμαντίνης που με τη σειρά της καλύπτει το στρώμα της οδοντίνης. Η διάβρωση της αδαμαντίνης λοιπόν ανοίγει το δρόμο και για τη διάβρωση της οδοντίνης.

Ο συλλογισμός των ερευνητών τον οποίον και επιβεβαίωσαν στο εργαστήριο, είναι ότι ένα κολλώδες υλικό παρόμοιο με αυτό που τα μύδια χρησιμοποιούν για να προσκολλώνται στα βράχια μπορεί να επιτρέψει σε θρεπτικά μεταλλικά στοιχεία να παραμείνουν σε επαφή με τη στιβάδα της οδοντίνης για τόσο χρονικό διάστημα όσο χρειάζεται ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της ανάπλασης των διαβρωμένων στιβάδων των δοντιών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Χημικών Applied Materials & Interfaces.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντικαρκινική η μικροβιακή ισορροπία στο έντερο


Οι πληθυσμοί των μικροοργανισμών προστατεύουν από φλεγμονές και ογκογένεση.

Το ρόλο της διαταραχής της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου (εντερική δυσβίωση) σε σχέση με την καρκινογένεση εξέτασαν πρόσφατα γάλλοι ερευνητές.

Η διαταραχή της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου έχει συνδεθεί με εντερικές διαταραχές όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αλλά και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν η εντερική δυσβίωση είναι αυτή που επιφέρει τη νόσο ή αποτελεί συνέπεια της νόσου.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Mathias Chamaillard από το πανεπιστήμιο της Λιλ εξέτασαν την εντερική φλεγμονή και την καρκινογένεση που οφείλεται σε φλεγμονή σε πειραματόζωα με δυσβίωση. Παρατήρησαν ότι η δυσβίωση επέτεινε την φλεγμονή και αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Η αντιμετώπιση με αντιβιοτικά ή με «μεταμόσχευση» κοπράνων από υγιή ποντίκια μείωσε τον κίνδυνο της νόσου και οδήγησε μακροπρόθεσμα σε ευεργετικές αλλαγές στην εντερική χλωρίδα.

Αντιθέτως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μεταμόσχευση σε υγιή ποντίκια δυσβιωτικών κοπράνων οδήγησε σε αύξηση της φλεγμονής των εντέρων και των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation και σύμφωνα με τους ειδικούς, τεκμηριώνουν ότι οι πληθυσμοί των μικροβίων που διαβιούν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του από φλεγμονές και ογκογένεση προερχόμενη από τις φλεγμονές.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο συστατικό μπορεί να θεραπεύσει το Αλτσχάιμερ


Δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια.

Ένα νέο συστατικό, το μόριο TFP5 γεννά νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στη FASEB Journal από επιστήμονες του αμερικανικού συστήματος υγείας (National Institutes of Health) δείχνει ότι όταν το μόριο TFP5 εισάγεται ενέσιμα σε ποντίκια με νόσο, η οποία θεωρείται αντίστοιχη του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, τα συμπτώματα υποχωρούν και η μνήμη τους αποκαθίσταται, χωρίς σοβαρές παρενέργειες όπως ίχνη τοξικότητας, απώλεια βάρους ή μεγάλη ανησυχία.

Το μόριο TFP5 προέρχεται από ένα μεγάλης σημασίας ένζυμο για την εγκεφαλική λειτουργία, το Cdk5.

Η υπερδιέγερση του Cdk5 συσχετίζεται με τη δημιουργία των αμυλοειδών πλακών που θεωρούνται χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν το υπό μελέτη μόριο είναι εξίσου δραστικό και σε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρόδος: Κατέθεσαν 5000 πινακίδες


Χιλιάδες κάτοικοι της Ρόδου κατέθεσαν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, προκειμένου να μη καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Στις εφορίες του νησιού κατατέθηκαν 4.550 πινακίδες, ενώ άλλες 480 κατατέθηκαν στο Γραφείο Συγκοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι κατατέθηκαν 4.850 πινακίδες. Δηλαδή σε δύο χρόνια αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περί τις 10.000 αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει απώλεια για το Δημόσιο 1.270.000 ευρώ το χρόνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες επιθυμούν τη δική τους επιχείρηση


Το 50% των Ελλήνων, παρά την κρίση, επιθυμούν να έχουν δική τους επιχείρηση και μην είναι υπάλληλοι σε κάποια εταιρεία ή δημόσιο οργανισμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η τάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα παρατηρούνται σε γενικές γραμμές στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων επιχειρηματικών προοπτικών διαπιστώνεται μείωση, το 2012 σε σχέση με το 2009, του ποσοστού των πολιτών που επιθυμούν να έχουν δική τους επιχείρηση, από 45% σε 37%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από τους Έλληνες και τους Λιθουανούς, οι οποίοι σε ποσοστό 58% επιθυμούν να έχουν την δική τους επιχείρηση, υψηλό αίσθημα επιχειρηματικότητας έχουν ακόμη οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι, οι Λετονοί και οι Βούλγαροι, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 48- 49%.

Στον αντίποδα, η αυτοαπασχόληση είναι λιγότερο δημοφιλής στη Σουηδία σε ποσοστό που φθάνει το 22%, τη Φιλανδία με ποσοστό 24%, τη Δανία και τη Σλοβενία με 28%, όπου οι περισσότεροι πολίτες, σε ποσοστά άνω του 70%, προτιμούν να είναι υπάλληλοι.

Γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι άνδρες και οι νέοι είναι αυτοί που προτιμούν να αυτοαπασχολούνται παρά να είναι υπάλληλοι, κάτι το οποίο επιθυμούν περισσότερο οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Σε ότι αφορά στα βασικά εμπόδια για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων αναφέρει τον κίνδυνο πτώχευσης της εταιρείας. Παρόμοια άποψη διατυπώνει το 43% των ερωτηθέντων.

Ειδικά οι Έλληνες, σε ποσοστό 96%, υπογραμμίζουν την έλλειψη πόρων, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι το 77% των συμπολιτών μας επισημαίνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, όταν στην Ολλανδία για παράδειγμα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20%.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα μιλήσετε στο παιδί σας για το κάπνισμα


Οδηγίες από την Αμερικανική Ένωση Πνευμονολόγων.

Είναι σημαντικό να εκπαιδεύετε τα παιδιά και τους εφήβους σχετικά με τους κινδύνου του καπνίσματος ώστε να βοηθήσετε στην πρόληψη της υιοθέτησης από αυτά της συγκεκριμένης μοιραίας συνήθειας.

Η Αμερικανική Ένωση Πνευμονολόγων, αναφέρει οδηγίες που θα βοηθήσουν τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για την αποχή από το κάπνισμα.

- Με σαφήνεια και σταθερότητα πείτε στο παιδί σας ότι δεν θέλετε να καπνίζει και αρχίστε τη συζήτηση στην ηλικία περίπου των 5 ή 6 ετών και συνεχίστε και στο γυμνάσιο.

- Εξηγήστε ότι το κάπνισμα θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του και θα προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως κακή αναπνοή.

- Αν καπνίζετε διακόψτε. Μην επιτρέψετε στο παιδί σας να περιστοιχίζεται από καπνιστές και μην επιτρέπετε σε κανένα να καπνίζει μέσα στο σπίτι.

- Μάθετε στο παιδί σας πώς να λέει 'όχι' όταν κάποιος του προσφέρει τσιγάρο.

- Αν ανακαλύψετε ότι το παιδί σας καπνίζει ρωτήστε το για να ανακαλύψετε γιατί το άρχισε. Αποφύγετε απειλές και τελεσίγραφα.

- Υποστηρίξτε το παιδί σας στη διακοπή του τσιγάρου και μιλήστε του για τους τρόπους που τα τσιγάρα είναι εθιστικά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για την μεταχείριση κρατουμένων με αναπηρία


Μέτρα για την κατάλληλη μεταχείριση των κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα αναπηρίας, εισηγείται ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ο Συνήγορος του Πολίτη προχώρησε στην ανάδειξη του ζητήματος της απουσίας κρατικής μέριμνας για την κατάλληλη μεταχείριση των κρατουμένων με αναπηρία, μετά από την εξέταση αναφοράς κρατουμένου με αναπηρία (αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης) στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, παρότι η αρχή διαπίστωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε παράλειψη από τις υπηρεσίες και η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι για τους κρατουμένους με αναπηρία δεν προβλέπεται ρητά υποχρέωση ειδικής μεταχείρισης και χωριστής κράτησης, όπως συμβαίνει με γυναίκες, ανηλίκους και υπόδικους.

Επιπλέον, δεν λαμβάνεται εξειδικευμένη κρατική μέριμνα για την υποστήριξή τους στην ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών διαβίωσής τους, εφόσον παρουσιάζουν αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης. Η κάλυψη των αναγκών τους εντός των καταστημάτων κράτησης παρέχεται μέσω της τακτικής παρακολούθησής τους στο ιατρείο του καταστήματος και το νοσοκομείο κρατουμένων και της εθελοντικής παροχής βοήθειας από συγκρατούμενούς τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι από τη σκοπιά, πρώτον, της συνταγματικής υποχρέωσης για ειδικά μέτρα προστασίας της αναπηρίας και, δεύτερον, των διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων που επιτάσσουν συνθήκες κράτησης συμβατές με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, επιβάλλεται, εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψης.

Επίσης, κρίνεται αναγκαία η θεσμική εξασφάλιση προσώπων, εντεταλμένων να συνδράμουν τους ανάπηρους κρατουμένους, ώστε να καλύπτονται εξατομικευμένες καθημερινές ανάγκες που απορρέουν από την αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, όπου αυτή διαπιστώνεται.

Με πόρισμά της, η ανεξάρτητη αρχή προτείνει προς τον ειδικό γραμματέα Σωφρονιστικής Πολιτικής, τη δημιουργία ειδικής δομής, στο πλαίσιο των σωφρονιστικών καταστημάτων, με εκπαιδευμένο προσωπικό για την εξυπηρέτηση των κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα αναπηρίας και, παράλληλα, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η παροχή δυνατότητας υπ' όρους απόλυσης για όλες τις περιπτώσεις κρατουμένων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας, μετά από ειδική πραγματογνωμοσύνη.

Τέλος, η αρχή προτείνει να διερευνηθεί και η δυνατότητα της κατ' οίκον έκτισης ποινής, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα σε πολύτεκνoυς


Στη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε μια πολύτεκνη οικογένεια της Ξάνθης, μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, προχώρησε το πρωί της Δευτέρας η ΔΕΗ, λόγω συσσωρευμένων ανεξόφλητων οφειλών.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση από μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Ξάνθης που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Τετάρτης στο υποκατάστημα της ΔΕΗ, συνομιλώντας με τον διευθυντή κ. Βασίλη Σαρρή, ζητώντας την επανασύνδεση του ρεύματος καθώς και τον διακανονισμό για την εξόφληση της οφειλής, που ξεπερνά τις 4.000 ευρώ.

«Πριν δύο μέρες άφησαν χωρίς ρεύμα πολύτεκνη οικογένεια στην Ξάνθη με τους δύο γονείς ν’ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (ο πατέρας υποστηρίζεται αναπνευστικά με συσκευή οξυγόνου, η μητέρα με νεφρική ανεπάρκεια)» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης συμπληρώνοντας ότι «το ποσό που συσσωρεύτηκε στο λογαριασμό της ΔΕΗ οφείλεται στο ότι η Πρόνοια δεν τους έχει αποδώσει ένα σημαντικό ποσό – επίδομα προς την οικογένεια, όπως και σε εκατοντάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Η καθυστέρηση της καταβολής του δημιούργησε τέτοιο πρόβλημα όχι μόνο στην αξιοπρεπή διαβίωση τους, αλλά πλέον ανάγεται σε ζήτημα ζωής ή θανάτου για τους δύο άρρωστους γονείς».

Μετά και την κινητοποίηση επετεύχθη η επανασύνδεση του ρεύματος, χωρίς να δοθεί προκαταβολή ενώ σχολιάζοντας το γεγονός αυτό η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης τονίζει ότι «Τα κρούσματα διακοπής, σε καθημερινή βάση, της ηλεκτροδότησης το τελευταίο διάστημα στο Νομό μας είναι δεκάδες, με αποτέλεσμα οι εργατικές λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς να μένουν χωρίς ρεύμα και μάλιστα, εν μέσω επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων με άμεσο επακόλουθο, πολλές απ’ αυτές, να μένουν και χωρίς θέρμανση».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φροντίδα για τα αδέσποτα λόγω ψύχους


Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, τα συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων του δήμου Αθηναίων βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθούν σε έκτακτα περιστατικά που αφορούν σε αδέσποτα ζώα.

Τα κεντρικά γραφεία της Διεύθυνσης Αστικής Πανίδας του δήμου Αθηναίων, θα λειτουργούν, όσο το απαιτήσουν οι συνθήκες, με διευρυμένο ωράριο από τις 7 το πρωί και έως τις 10 το βράδυ, προκειμένου να δέχονται αναφορές πολιτών (τηλ. επικοινωνίας: 210 3239201και 210 3239202) για έκτακτα περιστατικά.

Για την εξασφάλιση τροφής για τα αδέσποτα, έχουν ήδη διανεμηθεί τροφές με τις οποίες τα μέλη των συνεργαζομένων σωματείων θα σιτίζουν τα αδέσποτα ζώα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: Βοήθεια σε αστέγους


Στον συντονισμό υπηρεσιών, φορέων και εθελοντικών ομάδων της πόλης για την καταγραφή και την παροχή βοήθειας σε άστεγους, προχωρεί ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με φορείς και εθελοντικές οργανώσεις.

Για τον σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο όπου ανακοινώθηκε η συνέχιση της προσωρινής φιλοξενίας, σε 24ωρη βάση, αστέγων στο κτίριο του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στην οδό Παλμέτη στην Αγία Τριάδα Ηρακλείου.

Παράλληλα συγκροτήθηκε ομάδα συντονισμού που θα ασχοληθεί με τη διαρκή αντιμετώπιση και προστασία των αστέγων μέσα από τις δομές του δήμου Ηρακλείου ακόμη και με απευθείας βοήθεια στον δρόμο με είδη πρώτης ανάγκης όπως κουβέρτες, ρουχισμό, τρόφιμα κ.α.

Για τον εντοπισμό και την καταγραφή των αστέγων έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες του δήμου, οι φορείς και οι εθελοντικές ομάδες, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2813409500 και 2810-242920 εάν εντοπίζουν στον δρόμο συνανθρώπους μας που είναι άστεγοι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιδήμαρχοι, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης, εκπρόσωποι των Συλλόγων εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, της Δημοτικής Αστυνομίας του Δημοτικού Ιατρείου, της Ελληνικής ομάδας Διάσωσης, του τμήματος εθελοντών του δήμου, του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών και Προσκόπων, του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, του Κέντρου Φροντίδας Ηλικιωμένων του Ερυθρού Σταυρού και εκπρόσωποι ομάδων εθελοντών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για τον κάθε άνθρωπο


Δεν υπάρχουν κανόνες που να εφαρμόζονται για όλους.

Στο θέμα του «ιδανικού βάρους», είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από το ερώτημα τι θεωρείται ιδανικό. Πώς μπορεί να προσδιοριστεί αυτό; Πώς μπορεί να μετρηθεί; Με βάση ποια κριτήρια;

Σημείο 1ο: Κριτήριο σίγουρα δεν θεωρείται να μπορέσουμε να φορέσουμε κάποιο συγκεκριμένο νούμερο σε παντελόνι, ούτε το να αποκτήσουμε το σώμα κάποιας διάσημης ή κάποιου φιλικού μας προσώπου που μπορεί να έχουμε σαν πρότυπο.

Σημείο 2ο: Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Όπως τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας και τα στοιχεία του χαρακτήρα μας είναι μοναδικά και διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο, κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το σώμα μας. Ο καθένας μας έχει ένα συγκεκριμένο σωματότυπο και ένα συγκεκριμένο προκαθορισμένο σημείο βάρους (setpoint).

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να διατηρούν το βάρος τους μέσα σε ένα προκαθορισμένο (set point) εύρος το οποίο ποικίλει από άτομο σε άτομο ανεξάρτητα από άλλες ομοιότητες όπως το ύψος.

Το εύρος αυτό λοιπόν επηρεάζεται από κληρονομικούς παράγοντες. Άλλες μελέτες μέσα στη θεωρία προτείνουν ότι επηρεάζεται από τη δίαιτα και τον τρόπο ζωής, το κάπνισμα και το επίπεδο άσκησης. Για παράδειγμα η αερόβια άσκηση, προωθεί ένα χαμηλότερο προκαθορισμένο σημείο για όσο κάποιος γυμνάζεται, ενώ δίαιτες υψηλές σε λιπαρά και ζάχαρη φαίνεται να ενισχύουν ένα υψηλότερο set point. Και η δίαιτα φαίνεται να ενισχύει ένα υψηλότερο προκαθορισμένο σημείο (set point).

Επίσης, τα set points τείνουν να αυξάνουν με την ηλικία. Γι' αυτό είναι μη ρεαλιστικό και πιθανώς ανθυγιεινό να έχει κάποιος σαν στόχο τη διατήρηση του βάρους της εφηβείας, στα 30 και στα 40 του.

Το να προσπαθεί λοιπόν να φτάσει κάποιος κάτω από αυτό το προκαθορισμένο σημείο μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά και του μεταβολισμού του και επίσης εξηγεί πολλές φορές τον λόγο που κάποιος δεν μπορεί να διατηρήσει την απώλεια βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημείο 3ο: Μπορεί ακόμα 2 γυναίκες να έχουν ακριβώς το ίδιο ύψος, ακριβώς το ίδιο βάρος, ακριβώς την ίδια ηλικία, αλλά το σώμα της καθεμίας να δείχνει τελείως διαφορετικό.

Επίσης μια πολύ λεπτή γυναίκα ίσως να παρουσιάζεται λιπόβαρη, αλλά ίσως να έχει το κατάλληλο βάρος για το σώμα της, να είναι ακριβώς ή πάνω από το δικό της προκαθορισμένο σημείο.

Αυτό εξαρτάται από το σωματότυπο, αλλά και από το επίπεδο λίπους στο σώμα της καθεμίας. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στην ένδειξη της ζυγαριάς, αλλά να συνυπολογίζουμε την αναλογία λιπώδους και άλιπης μάζας.

Σημείο 4ο: Μην προσπαθείτε να βρείτε το ιδανικό σας βάρος λοιπόν μόνοι σας με βάση τις εξισώσεις που προκύπτουν είτε από το Δείκτη Μάζας Σώματος είτε τον κανόνα «10 κιλά κάτω από τα εκατοστά του ύψους μου». Αυτοί οι τύποι είναι πολύ γενικοί.

Αναλογιστείτε ότι είναι οι ίδιοι για άντρες και γυναίκες, δεν λαμβάνουν υπόψιν την ηλικία, ούτε το σωματότυπο και τα επίπεδα λίπους του σώματος. Και σίγουρα δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες αλλά και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει κάποιος.

Οι εξισώσεις αυτές βγαίνουν με βάση μελέτες για το γενικό πληθυσμό και τους μέσους όρους που προκύπτουν από αυτόν.

Σημείο 5ο: Ιδανικό θεωρείται το βάρος στο οποίο αισθανόμαστε καλά και ο οργανισμός μας λειτουργεί «ιδανικά».

Είναι το βάρος στο οποίο διατηρούμαστε όταν ο οργανισμός μας προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ενέργειας (η οποία προέρχεται από την επαρκή πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών) και που άμα γίνει απώλεια κάτω από αυτό, οι μεταβολικές διεργασίες δεν θα γίνονται αποτελεσματικά και κατά συνέπεια δεν θα είμαστε υγιείς, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά (μην ξεχνάτε ότι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα, άγχος, έλλειψη συγκέντρωσης, εκνευρισμό, κτλ).

Τέλος είναι το βάρος που παράλληλα με τα παραπάνω μπορεί να είναι διατηρήσιμο. Δηλαδή να μπορούμε να το διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα, χωρίς να πρέπει να στερούμαστε για να το καταφέρουμε και να κάνουμε κάτι πέραν από αυτό που μας είναι εφικτό είτε σε επίπεδο διατροφής, είτε σε επίπεδο άσκησης.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σύμμαχος» στο αδυνάτισμα το γιαούρτι


Συμβάλλει στην απώλεια λίπους και όχι μυϊκής μάζας.

Το γιαούρτι, αναμφίβολα, αποτελεί ένα από τα καλύτερα βοηθήματα σ’ ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το γιαούρτι ικανοποιεί την ανάγκη για ένα υγιεινό σνακ, εύκολο και γρήγορο και παράλληλα αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών.

Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D.

Το ασβέστιο που προσφέρει στα οστά μειώνει τον κίνδυνο απώλειας οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της δίαιτας και έχει βρεθεί ότι το ασβέστιο που προέρχεται από τη διατροφή, επιδρά εναντίον της παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα, το ασβέστιο αυξάνει τη χρήση των λιπών από τα κύτταρα και μειώνει τη σύνθεση νέου λίπους. Χαμηλό ασβέστιο στον οργανισμό μπορεί να ευνοήσει την δημιουργία περισσότερων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων.

Επιπλέον, το γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμβάλλει κατά τη διάρκεια της δίαιτας, στην απώλεια λίπους από τον οργανισμό και όχι μυϊκής μάζας.

Περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη γαστρεντερικών διαταραχών.

Τρόποι για να προσθέσετε περισσότερο γιαούρτι στη διατροφή σας

Ένας από τους ευκολότερους και πιο υγιείς τρόπους για να απολαύσετε το γιαούρτι, ως ένα θρεπτικό σνακ ή μίνι γεύμα, είναι να προσθέσετε ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα ή να προσθέσετε λίγο μέλι και δημητριακά ολικής άλεσης.

Μπορείτε να καταναλώσετε γιαούρτι για πρωινό, μαζί με φρούτα ή/και δημητριακά, ή ως topping για τηγανίτες ή βάφλες. Μπορείτε επίσης να το αναμείξετε με φρέσκα φρούτα και πάγο (smoothie) - μια υγιεινή και γρήγορη επιλογή για πρωινό ή σνακ.

Αν πάλι επιθυμείτε κάτι γλυκό, δοκιμάστε παγωμένο γιαούρτι, όπου θα πάρετε τις μισές από τις θερμίδες του παγωτού και κανένα από τα λιπαρά.

Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει άψογα τροφές, όπως είναι η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα, η ξινή κρέμα, που περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες και λιπαρά, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο.

Ελκυστικά πρόσθετα με τα οποία μπορείτε να το εμπλουτίσετε:

Διάφορα φρούτα, κομματάκια μαύρης σοκολάτας, δημητριακά ολικής άλεσης, νιφάδες βρώμης, μούσλι, μέλι, μαρμελάδα, μπισκότα ολικής άλεσης, ανάλατους ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, γλυκά του κουταλιού.

Προτάσεις για την κατανάλωση γιαουρτιού

- Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με νιφάδες βρώμης, αμύγδαλα φιλέ, ηλιόσπορους, μέλι & κανέλα

- Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες, αμύγδαλα & σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)

- Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μπανάνα, λιωμένο φυστικοβούτυρο & κομματάκια μαύρης σοκολάτας

- Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μούσλι (χωρίς ζάχαρη), ροδάκινο (ή άλλο φρούτο), μέλι & κανέλα

- Άπαχο γιαούρτι με γεύση βανίλια, νιφάδες βρώμης, μπανάνα, τριμμένη καρύδα, μέλι

- Άπαχο γιαούρτι με γεύση φράουλα, ακτινίδιο, διάφορα μούρα (φράουλες, blueberries, blackberries, raspberries), ηλιόσπορους, αμύγδαλα φιλέ & μέλι

- Άπαχο γιαούρτι με γεύση ροδάκινο, μούσλι (χωρίς ζάχαρη), φράουλες (ή άλλο φρούτο), κομματάκια μαύρης σοκολάτας, & θρυμματισμένα καρύδια

- Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, τυρί ricotta (ή τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών), θρυμματισμένα μπισκότα ολικής άλεσης, μαρμελάδα φράουλα & αμύγδαλα φιλέ

- Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, γλυκό του κουταλιού & αμύγδαλα

- Άπαχο γιαούρτι με γεύση βανίλια, νιφάδες βρώμης, ανανά (φρέσκο ή κονσέρβα), ακτινίδιο, τριμμένη καρύδα & σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πάντα στη μάχη κατά των ανθεκτικών βακτηρίων


Μπορούν να βοηθήσουν στην κατασκευή ενός νέου αντιβιοτικού.

Τα γιγάντια πάντα είναι πιθανόν να αποτελέσουν την πηγή ενός νέου αντιβιοτικού, σύμφωνα με επιστήμονες του Nanjing Agricultural University στην Κίνα.

Μια ουσία η cathelicidin-AM, που βρίσκεται στο αίμα του γιγάντιου πάντα έχει την ικανότητα να εξολοθρεύει βακτήρια και μύκητες.

Το αντιμικροβιακό που παράγεται με φυσικό τρόπο μπόρεσε να εξολοθρεύσει βακτήρια σε μια ώρα, σε σύγκριση με τυπικά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά που θα χρειάζονταν μέχρι 6 ώρες. Φάνηκε επίσης ότι είναι αποτελεσματικό έναντι συνήθων και ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων.

Το αντιβιοτικό μπορεί ενδεχομένως να έχει εξελιχθεί για να βοηθά τον τερματισμό των λοιμώξεων σε γιγάντια πάντα.

Υπάρχουν μόλις 1.600 γιγάντια πάντα στη φύση. Κλιματικές αλλαγές, μείωση του φυσικού τους περιβάλλοντος και χαμηλά ποσοστά αναπαραγωγής έχουν συμβάλει στη μείωση του πληθυσμού τους.

Τα καλά νέα είναι ότι το αντιμικροβιακό από το γιγάντιο πάντα μπορεί να αναπτυχθεί συνθετικά στο εργαστήριο.

Ερευνητές ανέλυσαν το DNA ζώων και κατόρθωσαν να απομονώσουν μικρό μόριο που ονομάζεται πεπτίδιο.

Ο ερευνητής Xiuwen Yan, δήλωσε ότι αντιβιοτικά πεπτίδια που βρίσκονται σε γονίδια είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αντίσταση σε φάρμακα. Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 αντιμικροβιακά πεπτίδια που βρίσκονται από ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντική, ιδιαίτερα σε καιρούς όπου πολλοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για την αύξηση τη απειλής της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Ο Yan δήλωσε ότι κάτω από την πίεση αύξησης μικροοργανισμών με αντίσταση στα φάρμακα έναντι συμβατικών αντιβιοτικών υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν νέου τύπου αντιμικροβιακοί παράγοντες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός για το νέφος των τζακιών


Ασφυξία στην Αθήνα από την ομίχλη του καπνού.

Ένα επικίνδυνο κοκτέιλ δημιουργούν στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα τα τζάκια και οι ξυλόσομπες.

Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του άνθρακα και μονοξείδιο του αζώτου. Καταγράφεται υπέρβαση του ορίου επιφυλακής μέχρι και 35 φορές.

Μάλιστα σήμανε συναγερμός καθώς τα 170 μικρογραμμάρια έφτασαν οι συγκεντρώσεις ρύπων στην Αττική τις προηγούμενες ημέρες

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τονίζουν ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Για την ώρα δεν υπάρχει κανένα μέτρο για τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών που να μπορεί να ανακόψει την κατάσταση.

Στην πρώτη, ευρεία σύσκεψη, που έγινε δεν υπήρξαν αποφάσεις και μέτρα αλλά εξετάστηκαν όλες οι επιστημονικές και τεχνικές παράμετροι του φαινομένου επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας λόγω των αυξημένων επιπέδων σε αιωρούμενα σωματίδια εξαιτίας και της χρήσης βιομάζας.

Κατά τη σύσκεψη, έγινε αναλυτική παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης, των αποτελεσμάτων μέτρησης και των δράσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί και εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης συμπληρωματικών μέτρων άμεσου αλλά και μόνιμου χαρακτήρα.

Διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είναι μεν σοβαρό για τη δημόσια υγεία, θεωρούμενο σε μακροχρόνιο ορίζοντα, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ως προς το ενδεχόμενο επιδείνωσης, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάσταση όξυνσης που να δικαιολογεί τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης.

Στις προτάσεις δράσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον, η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς και καλύτερος συντονισμός και συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης που διαθέτουν η ΕΑΡΘ, η Μετεωρολογική Υπηρεσία και τα Πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθεί ενιαίο δίκτυο καταγραφής των δεδομένων.

Παράλληλα, θα υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς το πρόβλημα συνδέεται και με έλλειψη πληροφόρησης ως προς την αποτελεσματικότητα και θερμαντική ικανότητα κάθε καυσίμου, αλλά και ως προς τις μακροχρόνιες συνέπειες στην δημόσια υγεία.

Τέλος στην σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσδιορισμού «ορίων συναγερμού» για τα αιωρούμενα σωματίδια κάτι που δεν ισχύει γενικώς με τη Κοινοτική οδηγία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα θέσπισής του από τα κράτη μέλη, θέμα που αφορά κυρίως το Υπουργείο Υγείας.

Πάντως ουσιαστικά η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη ζητά από το οικονομικό επιτελείο μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και πρότεινε την χρήση φυσικού αερίου και την αποφυγή καύσης βιομάζας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Τσουνάμι» μετατάξεων στο στενό δημόσιο τομέα


Σχέδιο για «μαχαίρι» στα υπουργεία.

«Πράσινο» φως από το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης στη νέα μορφή οργανογραμμάτων για το σύνολο των γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» οι μειώσεις προσωπικού στα δύο αυτά υπουργεία ξεκινούν από 50% και φτάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και το 90%!

Σε κάποιες υπηρεσίες το προσωπικό που θα μείνει θα είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό που υπηρετεί σήμερα. Για παράδειγμα στο Εθνικό Τυπογραφείο από τις 170 θέσεις που υπάρχουν σήμερα το νέο οργανόγραμμα περιλαμβάνει μόλις 56 θέσεις, μειώνει δηλαδή το προσωπικό κατά 69%.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράδειγμα προβλέπονται 150 λιγότερες θέσεις βάσει του νέου οργανογράμματος , ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι θέσεις από 1.137 που είναι σήμερα θα πέσουν ως και στις 875.

Ανάλογα με την ειδικότητα και την εκπαίδευση οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις υπουργείων και οργανισμών.

Οι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα άρνησης εάν θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους στο Δημόσιο, καθώς η μετάταξη είναι υποχρεωτική. Άρνηση της νέας θέσης σημαίνει αυτόματη απόλυση.

Οι περίπου 400 μετατάξεις που προκύπτουν από τα δύο αυτά υπουργεία είναι μόνο η αρχή. Μαζί με τους 2.500 υπαλλήλους που έχουν μπει σε διαθεσιμότητα ουσιαστικά έχει προκύψει στο πρώτο δεκαήμερο του χρόνου ένας αριθμός κοντά στις 3.000.

Ο στόχος ωστόσο είναι πάντα η μείωση των θέσεων στο Δημόσιο κατά 25.000 μέσα στο 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντέχει στην κρίση το πτυχίο πληροφορικής


Εταιρείες αναζητούν αποφοίτους.

Τα τελευταία χρόνια η αλματώδης ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών έφερε και την κατακόρυφη αύξηση των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό στις νέες τεχνολογίες.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» η οικονομική κρίση, όμως, έχει προκαλέσει δυσκολίες στην αγορά εργασίας και όσον αφορά τους αποφοίτους των τμημάτων Πληροφορικής, αλλά οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι δυσοίωνες τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό.

Η τεχνολογία αυτή δεν θα σταματήσει να αναπτύσσεται και συνεπώς το εξειδικευμένο προσωπικό πάντα θα έχει ζήτηση από την αγορά εργασίας.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως και αυτήν τη στιγμή εκατοντάδες εταιρείες -βέβαια κυρίως του εξωτερικού- αναζητούν αποφοίτους ειδικοτήτων όπως αυτές των ηλεκτρολόγων, των μηχανικών Η/Υ, των τεχνολόγων, των ηλεκτρονικών και, φυσικά, της Πληροφορικής (όπως τεχνικούς εφαρμογών Πληροφορικής Δικτύων και Αυτοματισμού Γραφείου, ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα και σχεδιαστής μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών).


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι προσφορές του παντοπωλείου Λαγκαδά


Μέσα στα Χριστούγεννα ανακουφίστηκαν 150 οικογένειες.

Αυξάνονται οι αιτήσεις των δημοτών Λαγκαδά, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου για στήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ήδη μέσα στις γιορτές ο δήμος παρείχε σε 150 οικογένειες βασικά είδη διατροφής και η επόμενη προσφορά αναμένεται να γίνει μέσα στο Φεβρουάριο.

Τρόφιμα, ρουχισμός και άλλα απαραίτητα είδη διαβίωσης που θα προσφέρονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, θα προέρχονται από χορηγίες και προσφορές, βιομηχανιών και βιοτεχνιών, παραγωγών, επιχειρήσεων και έμπορων προϊόντων, επιχειρηματιών, συλλόγων και σωματείων, φορέων και οργανώσεων, σχολείων, πολιτών, κ.λ.π., εκτός από τις προμήθειες που θα διενεργεί ο δήμος Λαγκαδά.


Διαβάστε περισσότερα...

Στη Νέα Υόρκη ο Βιλανόβα


Θα απουσιάσει από τα επόμενα δύο παιχνίδια της Μπαρτσελόνα.

Δεν θα καθίσει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα στα επόμενα δύο παιχνίδια ο Τίτο Βιλανόβα αφού μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ώστε να πάρει μια δεύτερη γνώμη για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο τεχνικός των Καταλανών ήρθε σε συνεννόηση με τους θεράποντες ιατρούς του στην Ισπανία, ενώ όπως είναι φυσικό οι διοικούντες τους «μπλαουγκράνα» ήταν απόλυτα σύμφωνοι με αυτήν την εξέλιξη.

Ο Βιλανόβα ο οποίος διαγνώσθηκε με καρκίνο στην παρωτίδα, θα απουσιάσει από τα παιχνίδια με Κόρδοβα για το Κύπελλο και Μάλαγα για το πρωτάθλημα.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκατέλειψε άρρωστη στη μέση του χιονιά


Στη μέση του δρόμου με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου εγκατέλειψε υπεραστικό λεωφορείο μια 62χρονη γυναίκα. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες, λίγο πριν τις 3 μ.μ. στο χωριό Αφρατή του δήμου Βιάννου.

Το ορεινό χωριό από την αρχή της εβδομάδας αποκλείστηκε από το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ λόγω του ακατάλληλου οδικού δικτύου. Έτσι λοιπόν, ο οδηγός του λεωφορείου τηρώντας την απόφαση, αρνήθηκε να προσεγγίσει το χωριό για να μεταφέρει τη γυναίκα στο σπίτι της και την άφησε στη μέση του δρόμου σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό.
Παρά τις εκκλήσεις της γυναίκας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, το λεωφορείο δεν παρέκκλινε του δρομολογίου του με αποτέλεσμα η Ζαχαρένια Καμαράτου να ζήσει έναν απίστευτο Γολγοθά.

Έδειξα στον οδηγό την κάρτα αναπηρίας μου, δήλωσε στο prismanews.gr η 62χρονη γυναίκα. "Παρά τις εκκλήσεις μου, το λεωφορείο σταμάτησε στη διασταύρωση του χωριού. Το κρύο ήταν τσουχτερό κι έπεφτε χιόνι. Ευτυχώς κατάφερα να επικοινωνήσω με κάποιον συγγενή μου για να μεταφέρει στο σπίτι μου. Είμαι άρρωστη γυναίκα και μέσα στο κρύο δεν θα τα κατάφερνα", διηγήθηκε.

Στην Αφράτη ζουν περίπου 100 άνθρωποι οι οποίοι τα τελευταία 24ωρα είναι αποκλεισμένοι από τη συγκοινωνία των ΚΤΕΛ.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι τελικές ρυθμίσεις για τις αποδείξεις


Δέσμη βελτιωτικών μέτρων στο φορολογικό νομοσχέδιο που εισέρχεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο τέλος της εβδομάδας κατέθεσε χθες με τροπολογία το υπουργείο Οικονομίας. Τα μέτρα αναμένεται να αποδώσουν συνολικά έσοδα ύψους 2,307 δισ. ευρώ. Από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται να υπάρξει αύξηση εσόδων ύψους 1,144 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ, ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ.

Επίσης από φορολόγηση πλοίων προβλέπονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ ενώ από τη μείωση στη φορολόγηση των μερισμάτων θα προκύψει απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Με την τροπολογία συγκεκριμενοποιείται το πλαίσιο για τη συλλογή αποδείξεων και το ύψος της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογητέο εισόδημά τους. Επίσης, λύνεται ο «γρίφος» της απαλλαγής από έκδοση αποδείξεων για επαγγελματίες με έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ.

Αποδείξεις

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς συλλογής αποδείξεων για την έκπτωση φόρου προβλέπεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν θα επιβάλλεται φορολογικό «πέναλτι» 22%.

Αναλυτικότερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 42.000 ευρώ (σ.σ. από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι επιτηδευματίες) θα δικαιούνται έκπτωση φόρου μόνο εφόσον συγκεντρώσουν αποδείξεις δαπανών που θα αναλογούν τουλάχιστον στο 25% του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Για όσους το εισόδημά τους υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ, θα απαιτούνται αποδείξεις 10.500 ευρώ, αντί έως 15.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, η εφορία θα αναγνωρίζει αποδείξεις και για δίδακτρα φροντιστηρίων καθώς και για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί αλλά και δαπάνες καυσίμων ΙΧ.

Παράλληλα, διευρύνεται η βάση των έγκυρων αποδείξεων, καθώς υπόψη θα λαμβάνονται τόσο αυτές που εκδίδονται στη χώρα μας, όσο και αυτές που έχουν εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονταν υπόψη μόνο οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός Ελλάδος.

Ασφαλιστικές εισφορές

Ευεργετική είναι η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς το σύνολο αυτών στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και στα επαγγελματικά ταμεία θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.

Μεταβιβάσεις ακινήτων – Φόρος καταθέσεων

Σχετικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1-1-2013 και μετά. Επιπλέον, οριστικοποιείται η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%, κάτι που ισχύει από 1-1-2013.

Λύνεται ο «γρίφος» με τα βιβλία

Με τις τελικές ρυθμίσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομίας έλυσε το «γρίφο» για τα βιβλία των ελεύθερων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, περιορίζεται στα 5.000 ευρώ από 10.000 ευρώ το όριο του τζίρου κάτω από το οποίο ορισμένοι επαγγελματίες και υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για τις… εκπτώσεις


Με μεγάλες μειώσεις τιμών από την πρώτη κιόλας μέρα αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου.

Παρά τη γενικευμένη οικονομική κρίση εκτιμάται ότι οι εκπτώσεις θα αναθερμάνουν την αγορά, καθώς θα δώσουν στους καταναλωτές την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων και να κάνουν τις αγορές τους.

Με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών δίνει συμβουλές στους καταναλωτές, ώστε να πραγματοποιήσουν έξυπνες αγορές, δίνοντας την απαραίτητη προσοχή στις παγίδες που κρύβονται πίσω από τις μειώσεις των τιμών.

Αναλυτικά το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών συμβουλεύει:

- Πριν βγείτε για ψώνια να σκεφτείτε καλά τις ανάγκες που έχετε και μη δημιουργείτε τεχνικές ανάγκες, μην γίνετε θύματα της υπερκατανάλωσης.

- Μην αγοράζετε με τη λογική του φθηνού εάν δεν το χρειάζεσθε. Είναι περιττό και δεν έχετε κανένα κέρδος.

- Μην επηρεάζεστε από τη διαφήμιση. Η ωραιοποιημένη εικόνα των προϊόντων δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα.

- Πριν αγοράσετε, κάνετε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και επιλέξετε σωστά.

- Αν αγοράσετε ελαττωματικά προϊόντα, να τα επιστρέψετε αμέσως και να τα αντικαταστήσετε με άλλα ή να πάρετε πίσω τα λεφτά σας. Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικών ειδών, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς λόγω των συγκεκριμένων ελαττωμάτων και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

- Κάθε είδος πρέπει να γράφει δύο τιμές. Μία που ίσχυε πριν την έκπτωση και μία που προκύπτει μετά, καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης.

- Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι στο συνολικό ποσοστό στις βιτρίνες των καταστημάτων.

- Αγοράζετε εποχιακά είδη, μην περιμένετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε καλή τιμή, αντίθετα μπορεί να πετύχετε καλή τιμή σε ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.

- Όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.
- Ζητείστε για όλες τις αγορές σας αποδείξεις και μην ξεχνάτε ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι καταναλωτές, εάν στον δρόμο σας γίνει έλεγχος και δεν έχετε απόδειξη, το δε πρόστιμο είναι μεγάλο.

- Αποφύγετε τον συνωστισμό, ανάμεσα στον πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν να ξοδέψουν αλλά σκοπεύουν να ελαφρύνουν το δικό σας πορτοφόλι.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να ξέρουν οι εγγυητές δανείων


Η εκπομπή «Κορίτσια για σπίτι» παρουσιάζει την απίστευτη ιστορία μίας γυναίκας που εξαπατήθηκε από τον σύζυγό της, καθώς μπήκε εγγυήτρια στο δάνειο που πήρε και αναγκάστηκε να το πληρώσει η ίδια. Η δικηγόρος, Αλεξάνδρα Γωγούση, αναφέρει στην εκπομπή του Μακεδονία TV, τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν υπογράψουμε ως εγγυητές σε ένα δάνειο.

Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Θα πληρώσουμε 2,3 δισ. σε φόρους το 2013


Το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν σε νέους φόρους εκατομμύρια πολίτες το 2013, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί την Παρασκευή, κατατέθηκε χθες τροπολογία με την οποία αυστηροποιείται το μέτρο συλλογής αποδείξεων καθιερώνοντας πέναλτι φόρου 22% για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν θα συγκεντρώσουν φέτος τις απαιτούμενες αποδείξεις, διορθώνεται η «γκάφα» του υπουργείου που άνοιγε νέο «παράθυρο» φοροδιαφυγής επιτρέποντας σε επαγγελματίες να μην εκδίδουν αποδείξεις, διευκρινίζονται διατάξεις αναφορικά με το φόρο υπεραξίας ακινήτων και καθιερώνεται η δυνατότητα των ελευθέρων επαγγελματιών να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

Το νομοσχέδιο φέρνει έξτρα φόρους για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με μεσαία εισοδήματα, οικογένειες με παιδιά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ, φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, αλλά και όσους μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους από την 1η Ιανουαρίου 2013 καθώς επιβαρύνονται πλέον με φόρο υπεραξίας 20%.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προσβλέπει στην είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 2,307 δισ. ευρώ από τα οποία:

- 1,144 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος που θεσπίζονται για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια.

- 230 εκατ. ευρώ θα είναι η «συνεισφορά» των καταθετών λόγω της αύξησης του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% από την 1η Ιανουαρίου 2013.

- 582 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων αυξάνεται από 20% σε 26%. Απώλειες εσόδων 28 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από 25% σε 10%.

- 199 εκατ. ευρώ από την αύξηση έως και 100% του ειδικού τέλους επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται από 500 ευρώ σε 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

- 140 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολόγηση των πλοίων.

- 40 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ασφαλισμάτων.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίπου 65.000 οι συνταξιούχοι - "φαντάσματα"


Τις 65.000 αγγίζουν οι περιπτώσεις συνταξιούχων - φαντάσματα προς το παρόν στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι δεν θα λάβουν σύνταξη τον Φεβρουάριο. Τα ταμεία καλύπτουν 2.194.829 συνταξιούχους, εκ των οποίων οι 65.000 περίπου, δηλαδή το 3,4% δεν έχουν απογραφεί.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν τα ταμεία:

• Στο ΙΚΑ μέχρι σήμερα δεν έχουν απογραφεί περίπου 22.000 συνταξιούχοι, ωστόσο εκκρεμεί η απογραφή μέχρι 31 Ιανουαρίου για τους συνταξιούχους που εντάχθηκαν τα ταμεία τους στο ΙΚΑ (ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΑΠΙΛΤ κ.α.)

• Στον ΟΑΕΕ περίπου 30.000 συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν με αποτέλεσμα να μην τους καταβληθεί η σύνταξη Φεβρουαρίου στις 31 Ιανουαρίου

• Στον ΟΓΑ όπως ανακοινώθηκε 12.792 συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν και δεν θα πάρουν την σύνταξη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο χθες ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι ο αριθμός των συνταξιούχων που δεν απογράφηκαν ανέρχεται σε 45.991 συνταξιούχους και ότι δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει για παραβατικότητα, αλλά για ασυνέπεια καθώς στις 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να εντοπιστούν οι μαϊμού συντάξεις σε όλα τα ταμεία.

Να σημειωθεί ότι στο ΙΚΑ οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 1.047.601, στον ΟΓΑ σε 812.253 και στον ΟΑΕΕ 334.975. Δηλαδή συνολικά πρόκειται για 2.194.829 συνταξιούχους εκ των οποίων οι 65.000 περίπου το 3,4% δεν έχουν απογραφεί.

ΟΑΕΕ
Σε 30.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που δεν απογράφηκαν και τώρα κινδυνεύουν με διακοπή της σύνταξής τους. Ο αριθμός των συνταξιούχων θεωρείται μεγάλος και η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι πολλοί από τους συνταξιούχους ίσως να μην είχαν πληροφορηθεί για την απογραφή. Ωστόσο η απογραφή στον ΟΑΕΕ διήρκεσε δύο μήνες και μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Δεκεμβρίου δόθηκε πάλι παράταση δύο ημερών.

ΟΓΑ
Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΟΓΑ, διαπιστώθηκε ότι 12.792 συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν μέχρι 31.12.2012. Σε όσους δεν απογράφηκαν αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους από την 1η Φεβρουαρίου 2013. Σε ανακοίνωσή του ο ΟΓΑ αναφέρει ότι θα προχωρήσει στον έλεγχο των παραπάνω περιπτώσεων κι όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά θα αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών που πιστώνονταν οι συντάξεις αλλά και τυχόν ποινικές ευθύνες.

Ο Οργανισμός ενημερώνει ότι όσοι συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν θα έχουν την δυνατότητα απογραφής μόνο στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ από 15.01.2012 αιτιολογώντας τους λόγους της μη έγκαιρης απογραφής τους. Σε κάθε περίπτωση η καταβολή της σύνταξής τους θα ανασταλεί και θα επαναχορηγηθεί μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα ανεργίας


Λιγότεροι άνεργοι θα μπορούν με την έλευση του νέου έτους να λάβουν το επίδομα ανεργίας και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ παραθέτει τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το επίδομα ανεργίας και τις αλλαγές που έχουν επέλθει από την 1-1-2013.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι για να δικαιούται ο εργαζόμενος να επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ` έτος στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Επίσης επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυσή του (χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου) από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο σε κάθε χρόνο.

Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά, να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι :

1. Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου.
2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
3. Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
4. Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.
5. Αστυνομική Ταυτότητα του ασφαλισμένου.
6. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
7. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι πρώτος δικαιούχος.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προσκομίσει τα παραπάνω στοιχεία στον Ο.Α.Ε.Δ. της περιοχής του, το αργότερο σε 60 ημέρες από την απόλυσή του.

Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.

Επίσης, από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).
Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνο ή διετία).
Από 01.01.2013 η διάρκεια επιδότησης εξαρτάται πλέον και από τον περιορισμό των 450 (για το 2013) και των 400 (από 01.01. 2014 και εφεξής) ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας για την τετραετία πριν την έναρξη της επιδότησης.
Το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες.
Από 12.03.2012 το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360 ευρώ. Για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πρώτος νεκρός από γρίπη


Ο πρώτος θάνατος από γρίπη καταγράφηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μέσα στις γιορτές. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται έως τώρα σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση, καθώς τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται από Ιανουάριο έως Μάρτιο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τον νεκρό, είχε προσβληθεί από γρίπη τύπου Β και νοσηλευόταν την περίοδο των εορτών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου εξέπνευσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο επειδή μείωσε τις τιμές


Προσφορές στο διαδίκτυο και έκπτωση 50% σε οδοντιατρικές υπηρεσίες, αποφάσισε να κάνει χειρούργος οδοντίατρος και για αυτή του την απόφαση ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά του επέβαλλε πρόστιμο 5.000 ευρώ και τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό.

Σε επιστολή προς τον σύλλογο ο χειρούργος οδοντίατρος, Παναγιώτης Θεοδοσίου ανέφερε την διάθεσή του να βοηθήσει την Ελλάδα και τους ανθρώπους που δεν έχουν πια τα χρήματα για να επισκέπτονται τον οδοντίατρο, κάνοντας έκπτωση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες προσφέροντας και αυτός το κοινωνικό του έργο σε μία Ελλάδα της οποίας πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ταλανίζεται από την φτώχια.

Ο οδοντιατρικός σύλλογος Πειραιά όμως θεώρησε την πράξη του «μη αποδεκτή και ως διαφήμιση» και τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό.

«Ο εγκαλούμενος παραπλάνησε το κοινό καθώς διαφήμιζε εκπτώσεις αν και γνώριζε ότι δεν υπάρχει τιμοκατάλογος οδοντιατρικών αμοιβών, γεγονός που οδηγεί σε λανθασμένη εντύπωση υπερκέρδους από τους οδοντίατρους και συγκριτικά συμπεραίνεται ότι οι υπόλοιποι οδοντίατροι αισχροκερδούν. Επίσης η διεκδίκηση αμοιβής για οδοντιατρικές υπηρεσίες μέσω κουπονιών δεν είναι αξιοπρεπής και συνιστά παράβαση του άρθρου 40 του ΚΟΔ. Εξάλλου με τις πιο πάνω ενέργειες διακυβεύεται η τιμή και η υπόληψη του οδοντιατρικού επαγγέλματος», αναφέρει η απόφαση του οδοντιατρικού Συλλόγου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να προστατευτείτε στο Διαδίκτυο


Διαβάστε τους όρους απορρήτου και μη δίνετε τα στοιχεία σας.

«Στο Διαδίκτυο αποκαλύπτετε περισσότερα από ό,τι νομίζατε», προειδοποιεί η διαφημιστική καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Υπάρχουν όμως τρόποι, όπως λένε οι ειδικοί, για «να αποκτήσετε τον έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων».

Αρχικά, όταν συμπληρώνετε μία φόρμα θα πρέπει να προσέχετε να μην είναι δημόσια προσβάσιμη. Με λίγα λόγια να εμφανίζεται το πρωτόκολλο ασφαλείας. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι να αξιολογήσετε την προέλευση, εάν δηλαδή έρχεται από κάποια αξιόπιστη εταιρεία.

Πρέπει πάντοτε επίσης να συμπληρώνετε μόνο τα βασικά στοιχεία που σας ζητούνται και όχι τα πάντα αλλά οφείλετε συνέχεια να διαβάζετε (και όχι να παραλείπετε!) τους όρους απορρήτου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και όταν θέλετε να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας. Και φυσικά πρέπει να αποφεύγετε εκείνες που σας ζητούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως, ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό κινητού τηλεφώνου κ.ά.

Πάντως, οι υπεύθυνοι των εταιρειών τονίζουν ότι ζητούν στοιχεία για να πιστοποιήσουν τις έρευνές τους και όχι να τα «πουλήσουν» με σκοπό το κέρδος. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί εταιρείες που εμπορεύθηκαν προσωπικά δεδομένα.



Διαβάστε περισσότερα...

Οχήματα για ΑΜΕΑ από τη Renault


Δύο νέες εκδόσεις των Kangoo και Dokker.

Δύο νέες εκδόσεις των Kangoo και Dokker που είναι σε θέση να υποστηρίξουν την μεταφορά ατόμων με κινητικές δυσκολίες παρουσίασε η Renault στην πρόσφατη έκθεση Autonomic Mediterranee.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Autonomic Mediterranee 2012 που διοργανώθηκε στην Μασσαλία στις 6-7 Δεκεμβρίου, η Renault παρουσίασε δύο νέες εκδόσεις των Renault Kangoo και Dacia Dokker που είναι σε θέση να μεταφέρουν χωρίς πρόβλημα και άτομα με δυσκολίες κίνησης καθώς και αμαξίδια τους.




Τις συγκεκριμένες εκδόσεις έχει επιμεληθεί η Renault Tech, ένας τομέας της Renault Sport Technologies που για περισσότερα από 25 χρόνια εξελίσσει οχήματα που καλύπτουν τις ανάγκες των ΑΜΕΑ.

Η συγκεκριμένη έκδοση του Renault Kangoo βασίζεται στο επιμηκυμένο αμάξωμα του γαλλικού Vanette και πέραν των έως και πέντε επιβατών, στο εσωτερικό του μπορεί να φιλοξενήσει και μια ειδική θέση για ένα αμαξίδιο. Για την άνετη πρόσβαση του στο εσωτερικό του οχήματος, η Renault Tech έχει εξελίξει μια αναδιπλούμενη ράμπα στο πίσω μέρος.

Η αντίστοιχη εκδοχή του Dacia Dokker που αναμένεται να ξεκινήσει επίσης την εμπορική της πορεία στην αγορά της Γαλλίας (αρχικά) προς το τέλος Μαρτίου, είναι σε θέση να μεταφέρει αντίστοιχο αριθμό επιβατών και αμαξιδίων.


Πηγή: http://www.autotritipro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαστική υποστήριξη σε υπερχρεωμένους καταναλωτές


Από τη Σύμπραξη Ενώσεων Καταναλωτών.

Δικαστική υποστήριξη σε υπερχρεωμένους καταναλωτές για την εφαρμογή του Ν3869/2010 θα παρέχει Σύμπραξη Ενώσεων Καταναλωτών.

Η δικαστική συνδρομή αφορά στην υποστήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών, μετά την λήξη της εξωδικαστικής προσπάθειας μέχρι την κατάθεση αίτησης (δικογράφου) στο Ειρηνοδικείο.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούσης «ο νόμος 3869/2010 αποτελεί σήμερα το μοναδικό νομικό εργαλείο στη διάθεση του υπερχρεωμένου καταναλωτή που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές του, προκειμένου να ρυθμίσει τα χρέη του και να προστατεύσει την κύρια κατοικία του».

Η πράξη: «Δικαστική συνδρομή θα παρέχεται στους υπερχρεωμένους καταναλωτές για την εφαρμογή του Ν3869/2010» εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «03 - Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική».

Αναπόφευκτα, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο υπερχρεωμένος καταναλωτής οδηγείται στη δικαστική οδό. Ενώ όμως το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού προσφέρεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους μέσω του «Πανελλήνιου Δικτύου υποστήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών», δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη δικαστική ρύθμιση η οποία είναι και δαπανηρή. Βάσει ρητής πρόβλεψης του νόμου, η κατάθεση του δικογράφου της αίτησης και η παράσταση στο Ειρηνοδικείο δεν είναι απαραίτητο να γίνουν από δικηγόρο αλλά και από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Ωστόσο, η πράξη έχει δείξει ότι η έλλειψη νομικού παραστάτη οδηγεί μοιραία στην απόρριψη της αίτησης του υπερχρεωμένου. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι οι περισσότερες απορριπτικές αποφάσεις οφείλονται στον «ερασιτεχνικό χειρισμό» των υποθέσεων από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Βάσει των παραπάνω κρίθηκε απαραίτητη η υλοποίηση της, έστω και πιλοτικά (λόγω χαμηλού προϋπολογισμού).

Για την υλοποίηση της δράσης έχει δημιουργηθεί Σύμπραξη Ενώσεων Καταναλωτών. Οι Ενώσεις που συμμετέχουν είναι η Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» - Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών - Νέο ΙΝΚΑ.

Οι 84 ωφελούμενοι που θα επιλεγούν βάσει προτεραιότητας, για να ενταχθούν στη δράση, θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένα κριτήρια και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 80.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει τον εξοπλισμό του


Για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών αναγκών.

Στη διάθεση των πολιτών και των αρμόδιων θεσμικών φορέων (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ΕΚΑΒ), θέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το ανθρώπινο δυναμικό του, καθώς και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που ενδεχομένως να προκύψουν, λόγω της κακοκαιρίας.

Στη διάθεση των Αρχών έχουν τεθεί οι κινητές ιατρικές μονάδες (ασθενοφόρα) και τα οχήματα άμεσης επέμβασης, στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό του οργανισμού, με δράση πανελλαδική και έδρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά και επί 24ωρου βάσεως με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιδότηση για μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά


Το μέτρο σχεδιάζεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ' οίκον».

Την παροχή κινήτρων ώστε να μετατραπούν τα τζάκια σε ενεργειακά, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για θέρμανση αλλά και την άμβλυνση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να εντάξει άμεσα το μέτρο της μετατροπής των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ' οίκον» για να παρέχεται και για τη δράση αυτή επιδότηση προς τους πολίτες.

Ο κ. Καλαφάτης ενημέρωσε για το σχέδιο αυτό του ΥΠΕΚΑ την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων, τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες για άμεση υλοποίησή του σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Επί του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια και είναι προτεραιότητα καθώς η αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας συμβάλλει και στην οικονομία και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του, Θάνος Μωραΐτης, τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το ζητούμενο και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρούλα Καφαντάρη, χαρακτήρισε «πρόχειρο» το νομοσχέδιο και διατύπωσε ενστάσεις σε πολλά άρθρα του, μεταξύ των οποίων εκείνα που αφορούν τους ενεργειακούς επιθεωρητές, τα αυθαίρετα μέσω ναοδομίας και τον Κώδικα αστικών απαλλοτριώσεων.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η ειδική αγορήτρια, Ραχήλ Μακρή, έκανε λόγο για πολλές ασάφειες στο νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα στα άρθρα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, και ζήτησε να υπάρξει ακρόαση φορέων.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου επί της αρχής λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος απόδοσης στα παλαιά κτίρια. Πάντως, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει ορισμένα άρθρα.

Η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκη Φούντα, τόνισε ότι η κοινοτική οδηγία αυτή που προωθείται προς ψήφιση αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξοικονόμηση ενέργειας και κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η ειδική αγορήτρια, Διαμάντω Μανωλάκου, μίλησε για «κατασταλτικό» νομοσχέδιο, αφού προβλέπει κυρώσεις αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, κάτι που επιφέρει όφελος κυρίως στο μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με το οποίο εναρμονίζεται σχετική κοινοτική οδηγία με το εθνικό μας δίκαιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.



Διαβάστε περισσότερα...

"Παγώνει" η αύξηση της στρατιωτικής θητείας


"Προς το παρόν το θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας πρέπει να παγώσει", αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, με την οποία θέτει θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας και υποχρεωτικής στράτευσης ανδρών και γυναικών στα 18 έτη.

«Επιπόλαιοι χειρισμοί σε αυτό το θέμα δεν συγχωρούνται. Το θέμα της θητείας έχει πελώριες κοινωνικές διαστάσεις και αφορά στη νεολαία μας, το πλέον ευαίσθητο κομμάτι του ελληνικού λαού, το οποίο έχει υποστεί μεγάλα δεινά από την οικονομική κρίση, μεταξύ των οποίων και η ανεργία», αναφέρει ο υπουργός Άμυνας,

Αναφορικά δε με τη στράτευση των Ελληνίδων, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθυμίζει πως το τι ακριβώς ισχύει ορίζεται από τις διατάξεις του ν. 705/77 «Περί Στρατεύσεως των Ελληνίδων».


Διαβάστε περισσότερα...

Ιταλία: Σοκ από την αυτοκτονία 14χρονης


Η Καρολίνα Πίτσιο, έβαλε τέλος στη ζωή της πηδώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού της, με τις αρχές να εξετάζουν ένα γράμμα που άφησε πριν βάλει τέλος στη ζωή της.

«Δολοφονήθηκε από σχολικό εκφοβισμό» είναι η καταγγελία που διατυπώνουν οι φίλοι της Καρολίνα.

Η Εισαγγελία της Ιταλίας διενεργεί έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στο απονενοημένο την νεαρή κοπέλα ενώ το Twitter έχει δεχτεί καταιγισμό σχολίων από χρήστες που διερωτώνται πόσα ακόμη θα είναι τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού.

Συμμαθητές της 14χρονης την προσέβαλαν διαρκώς και με σκληρό τρόπο σε σημείο που την έκαναν να νιώθει ντροπή, αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Republica».



Διαβάστε περισσότερα...

Συζητούν για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Κάλεσμα των εθελοντών στην Κατερίνη να βοηθήσουν δικηγόροι τους φτωχούς πολίτες.

Ενημέρωση και συζήτηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πραγματοποιείται σήμερα στην Κατερίνη από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης του νομού Πιερίας.

Οι εθελοντές έχουν δώσει «ραντεβού» στις 5μ.μ. στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και στη συζήτηση θα συμμετάσχουν και δικηγόροι της ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Είναι βέβαιο ότι πολλοί συμπολίτες μας, που μαστίζονται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση και αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα χρειασθούν νομική βοήθεια, υποστήριξη και καθοδήγηση προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά τους οι εθελοντές.

Γι’ αυτό και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους δικηγόρους της Κατερίνης να πάρουν μέρος στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Στοχεύουν μάλιστα στη συγκρότηση ομάδας νομικών, η οποία θα αναλάβει τη διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών που αφορούν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Διαβάστε περισσότερα...