Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Στα σύνορα θα εξετάζεται το δικαίωμα ασύλου στη Γερμανία

Στα αεροδρόμια θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος σύμφωνα με τον υπουργό Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Στα σύνορα, όπως στα αεροδρόμια, θέλει μελλοντικά να γίνεται η εξέταση του δικαιώματος χορήγησης πολιτικού ασύλου ο Γερμανός υπουργός Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος ανέφερε ότι το υπουργείο του ετοιμάζει ήδη την σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό rbb, ο κ. Ντε Μεζιέρ διαβεβαίωσε ότι το μέτρο συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η πρώτη αντίδραση ωστόσο ήλθε ήδη από την Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Pro Asyl», η οποία υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία θα συντομευθεί, με τον κίνδυνο να ολοκληρωθεί πλημμελώς, ενώ οι αιτούμενοι άσυλο δεν θα έχουν, όπως συμβαίνει στο αεροδρόμιο, την ευκαιρία να απευθυνθούν σε δικηγόρο.

------------------

Πρόσφυγες από τη Συρία έφθασαν στο Σαράγεβο αεροπορικώς

Έφθασαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με τουριστική βίζα.

Σύριοι που φεύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές της χώρας τους άρχισαν να φθάνουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά σε αντίθεση με την πλειοψηφία των προσφύγων που ταξιδεύουν με προορισμό χώρες της Δυτικής Ευρώπης οδικώς, εισήλθαν στο ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικώς, σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών του υπουργείου ασφάλειας της χώρας, Ιζέτ Νιζάμ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ντνέβνι Άβαζ του Σαράγεβο, ο κ. Νιζάμ τόνισε ότι χθες, Τρίτη, έφθασε στο Σαράγεβο με τακτική αεροπορική γραμμή από την Κωνσταντινούπολη ομάδα δέκα υπηκόων Συρίας και αμέσως με ταξί κατευθύνθηκαν στη Σερβία για να συνεχίσουν το ταξίδι με το κύμα προσφύγων που προσπαθεί να φθάσει σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

«Στη Σερβία εξέφρασαν την επιθυμία για χορήγηση ασύλου. Μας ενημέρωσε γι αυτό το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας» ανέφερε ο κ. Νιζάμ.

Είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι όλοι οι υπήκοοι Συρίας έφθασαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με τουριστική βίζα. Όπως διαπιστώθηκε, οι θεωρήσεις εισόδου είχαν εκδοθεί στην πρεσβεία της Βοσνίας στο Άμπου Ντάμπι, με βάση τουριστικό voucher, το οποίο τους δόθηκε από ξενοδοχείο του Σαράγεβο.

Στην Υπηρεσία Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών τώρα προσπαθούν να εξακριβώσουν, αν με τον ίδιο τρόπο στη Βοσνία εισήλθαν και άλλοι υπήκοοι Συρίας. Αποφάσισαν, επίσης, να σταματήσουν την πρακτική επικύρωσης επιστολών πρόσκλησης για υπηκόους μη ασφαλών χωρών, καθώς μέχρι τώρα αυτός ήταν ένας τρόπος για να εξασφαλίσουν βίζα για να εισέλθουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο κ. Νιζάμ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης οργανωμένου κυκλώματος παραχάραξης τέτοιων εγγράφων, κάτι που, όπως είπε, ερευνάται εξονυχιστικά.

Οι υπηρεσίες ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προετοιμάζονται για την υποδοχή πιθανού μεγάλου αριθμού προσφύγων, καθώς εκτιμάται ότι οι πρόσφυγες μπορεί να αρχίσουν να κατευθύνονται στη χώρα, μόλις η Ουγγαρία κλείσει εντελώς τα σύνορά της για τη διέλευσή τους.

------------------

Μεταφράζουν το Σύνταγμα στη Γερμανία για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων

Το είχε προαναγγείλλει ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η Γερμανία μετέφρασε τα 20 πρώτα άρθρα του συντάγματός της, τα οποία αναφέρονται στα βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία του λόγου, στα αραβικά για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

Το Βερολίνο αναμένει φέτος τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πέραν του κόστους και των προκλήσεων που τίθενται για την υποδοχή και την περίθαλψη τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1% του πληθυσμού της Γερμανία, πολλοί ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι εφόσον προσπαθήσουν να ενσωματωθούν.

«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ πρέπει όχι μόνο να μάθουν γερμανικά, αλλά και τους κανόνες του παιχνιδιού της ζωής εδώ», τόνισε στη συνέντευξή του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα 20 πρώτα άρθρα του συντάγματός μας είναι αυτά που διαμορφώνουν την κουλτούρα μας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι έχουν τυπωθεί 10.000 αντίτυπα τα οποία θα διανεμηθούν στα κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.

«Κανείς δεν αναγκάζεται όταν έρχεται στη Γερμανία να αλλάξει τη θρησκεία του, να αλλάξει την προσωπική του ζωή. Όμως αυτό που είναι σημαντικό για την κουλτούρα μας είναι ότι οι αρχές της δημοκρατικής μας κοινωνίας ισχύουν για όλους», τόνισε ο Γκάμπριελ.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να αποδεχθούν αρχές όπως ο διαχωρισμός της εκκλησίας και του κράτους, τα ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η ελευθερία της έκφρασης, εξήγησε ο Γερμανός αντικαγκελάριος. Παράλληλα τόνισε ότι στη Γερμανία δεν είναι ανεκτός ο αντισημιτισμός.

------------------

Μοσκοβισί για το προσφυγικό: Η ευρωζώνη χρειάζεται να δείξει ευελιξία


Η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί να δείξει ευελιξία στην εφαρμογή κανόνων που υποχρεώνουν τα μέλη της σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, λόγω του κόστους της προσφυγικής κρίσης, είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε σχόλια που δημοσιεύονται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Μοσκοβισί είπε ότι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει ευελιξία υπό έκτακτες περιπτώσεις.

"Θα προσπαθήσουμε τώρα να αναλύσουμε το κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη περίπτωση η προσφυγική κρίση. Είναι η μεγαλύτερη μετανάστευση ανθρώπων εδώ από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου," είπε.

Κατά το Σύμφωνο, του οποίου στόχος είναι η υποστήριξη του κύρους του ευρωπαϊκού νομίσματος, τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να περιορίζουν το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα στο 3% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), παρότι πολλά κράτη έχουν ξεπεράσει το όριο στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Το κριτήριο δανεισμού είναι 60% του ΑΕΠ.

Η Γερμανία, όπου υπολογίζεται ότι έφτασαν 170.000 αιτούντες άσυλο μέσα στον Σεπτέμβριο, σκοπεύει να διαθέσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό της για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους της βοήθειας στους μετανάστες το 2016. Παρόλο που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είπε χθες ότι δεν πιστεύει ότι η Γερμανία θα χρειαστεί δανειακή χρηματοδότηση του χρόνου, άλλες χώρες δυσκολεύονται να κρατήσουν τα επίπεδα των ελλειμμάτων τους χαμηλά.

"Αυτή η προσφυγική κρίση είναι βραχυπρόθεσμο βάρος για τις οικονομίες, αλλά στο μεσοπρόθεσμο χρόνο αυτό μπορεί να αλλάξει," είπε ο Μοσκοβισί. "Άρα θα πρέπει να βλέπουμε την προσφυγική κρίση και το κόστος της ως επένδυση. Είμαι σίγουρος ότι θα αφυπνίσει ένα καινούργιο εργατικό δυναμικό, καινούργια ενέργεια και καινούργια κατανάλωση, οπότε μακροχρόνια θα έχει θετική επίδραση στις οικονομίες μας."

------------------

Παρέμβαση Μπαν Γκι Μουν για την πρoσφυγική κρίση


Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν προειδοποίησε σήμερα εναντίον κάθε προσπάθειας να «ανεγερθούν τείχη και να υπάρξει εκμετάλλευση του φόβου» που έχει προκαλέσει η κρίση της μαζικής έλευσης προσφύγων στην Ευρώπη.

Κατά την έναρξη μιας συνόδου για το ζήτημα των προσφύγων στον ΟΗΕ, ο Μπαν κάλεσε τους αντιπροσώπους περίπου 70 χωρών που συμμετέχουν να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης με «δημιουργικότητα, συμπόνια και θάρρος».

------------------

Στο Γαλάτσι μεταφέρθηκαν πάνω από 1.300 πρόσφυγες

Χαιρετίζει ο Καμίνης την εξαγγελία για αξιοποίηση στρατοπέδων.

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης η επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από την πλατεία Βικτωρίας στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου. Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, με ειδικά δρομολόγια που πραγματοποίησαν πέντε διπλά λεωφορεία του ΟΑΣΑ.

Την ίδια ώρα συνεργεία του δήμου Αθηναίων καθάρισαν την πλατεία.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κυβερνητική εξαγγελία περί αξιοποίησης στρατοπέδων για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.

Με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Καμίνης, χαιρέτισε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την παραχώρηση, από το υπουργείο Άμυνας, του στρατοπέδου Λιόση για τη φιλοξενία προσφύγων.

«Ικανοποίηση προκαλεί η δήλωση του κ. Μουζάλα ότι τελικά παραχωρείται στρατόπεδο στη Φυλή για τη φιλοξενία προσφύγων» σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στο twitter και το Facebook.

------------------

«Τρύπα» 45 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο των συνόρων Σερβίας-Κροατίας

120 τόνοι τροφίμων αλλοιώθηκαν.

Ζημιά περίπου 45 εκ. ευρώ προκλήθηκε από το κλείσιμο των συνόρων Σερβίας – Κροατίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ένωσης Μεταφορέων Εμπορευμάτων Σερβίας, όπως μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Βοϊβοντίνας (RTV).

Περίπου 120 τόνοι τροφίμων αλλοιώθηκαν, επειδή τα φορτηγά που τα μετέφεραν παρέμεναν ακινητοποιημένα στα σύνορα και κατέληξαν σε κάδους απορριμάτων, αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Τελωνείων Σερβίας. «Είναι παράλογο, καθώς με αυτή την ποσότητα τροφίμων οι μετανάστες θα μπορούσαν να σιτιστούν για ένα μήνα» υπολόγισαν οι Σέρβοι εκτελωνιστές, σύμφωνα το RTV.

Περισσότερα από 8.000 φορτηγά παρέμειναν μέρες εγκλωβισμένα στα σύνορα και στη συνολική ζημία δεν συνυπολογίστηκαν τα έξοδα οδοιπορικών που έπρεπε να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για το διάστημα που ήταν ακινητοποιημένα.

Ο σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολα Σελάκοβιτς δήλωσε χθες ότι η χώρα δεν μπορεί να προσφύγει σε κανένα δικαστήριο για τη ζημία που υπέστη από το κλείσιμο των συνόρων της Κροατίας, αλλά προσέθεσε ότι ενδεχομένως μπορούν να κινηθούν δικαστικά νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, όμιλοι επιχειρήσεων που κατέγραψαν ζημιές λόγω του αποκλεισμού των συνόρων και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Η κυκλοφορία επιβατικών οχημάτων και φορτηγών μεταξύ Σερβίας και Κροατίας διακόπηκε από τις 18 έως τις 25 Σεπτεμβρίου λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Αρχικά η Κροατία επικαλούμενη λόγους ασφάλειας εξαιτίας της εισροής μαζικού κύματος προσφύγων στα σύνορά της, όταν η Ουγγαρία επέβαλε αποκλεισμό, έκλεισε επτά συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία αφήνοντας ανοιχτή μόνο τη δίοδο Μπάτροβτσι- Μπαγιάκοβο για τη διέλευση φορτηγών μεταφοράς εμπορευμάτων. Στη συνέχεια προχώρησε στο κλείσιμο και της συγκεκριμένης διάβασης ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε, όταν η Σερβία εφάρμοσε αντίμετρα.

Όταν το Ζάγκρεμπ προχώρησε σε άρση των περιορισμών στις διελεύσεις οχημάτων μέσω των σερβο-κροατικών συνοριακών διαβάσεων, η Σερβία απάντησε με αντίστοιχη κίνηση. Σέρβοι επιχειρηματίες ζήτησαν από την κυβέρνηση να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Κροατίας για την οικονομική ζημία που προκάλεσε η απαγόρευση διέλευσης των κροατικών συνόρων.

------------------

Έφτασαν τους 92.472 οι πρόσφυγες στην Ουκρανία

Καθημερινά περνάνε από τη χώρα 5.000 άνθρωποι.

Συνεχίζεται η εισροή προσφύγων στην Κροατία, οι οποίοι λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε η Ουγγαρία, διέρχονται κατά χιλιάδες από τη χώρα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών, από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε η μαζική άφιξη προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική στην Κροατία έως τις 9:00 σήμερα το πρωί, τα σύνορα της χώρας είχαν περάσει 92.472 άνθρωποι.

Συνολικά 3.369 πρόσφυγες οι οποίοι χθες, Τετάρτη εισήλθαν στην Κροατία από τις συνοριακές διαβάσεις Τοβάρνικ και Μπάπσκα στα σύνορα με τη Σερβία μεταφέρθηκαν με τρένα και λεωφορεία προς τα ουγγρικά σύνορα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Κροατίας.

Από την Κροατία καθημερινά διέρχονται κατά μέσο όρο 5.000 πρόσφυγες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ράνκο Όστογιτς, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς, όπου είπε ότι «τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κάποια μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα».

«Είναι φανερό ότι στην Ελλάδα σταμάτησε η απόβαση 9.000 ανθρώπων την ημέρα, κι αυτό έχει επιβραδύνει τη ροή των προσφύγων προς την Κροατία, όπως επίσης και το γεγονός ότι άρχισε καταγραφή των προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ-Σερβίας. Η Κροατία σε αυτή την εξέλιξη απάντησε ανοίγοντας τις συνοριακές διαβάσεις» ανέφερε ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών.

Ο Ράνκο Όστογιτς δήλωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο να επισκεφθεί την Κροατία και πρόσθεσε ότι αναμένεται η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί στις 5-6 Οκτωβρίου. «Είναι σίγουρα καλό, εκτός από την πληροφόρηση που λαμβάνει από μένα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες μας, να δει ποια ακριβώς είναι η κατάσταση εδώ» είπε ο κ. Όστογιτς.

------------------

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τους πρόσφυγες

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τη φάση εκτάκτου ανάγκης».

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τη φάση εκτάκτου ανάγκης και να λάβουμε υπόψη μας τις αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, που αποτελούν, πλέον, μια δομική πραγματικότητα», τονίζει ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για την ημέρα αφιερωμένη στους πρόσφυγες, η οποία έχει ορισθεί από την Καθολική Εκκλησία για τις 17 Ιανουαρίου του 2016.

Ο Πάπας υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «χρειάζονται προγράμματα τα οποία να λαμβάνουν υπόψη τις αιτίες των μεταναστεύσεων, των αλλαγών που παράγονται και των συνεπειών που προσδίδουν νέα χαρακτηριστικά στις κοινωνίες και στους λαούς».

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από την ιταλική πρωτεύουσα, ο αργεντινός ποντίφικας χαρακτηρίζει «συνεργούς» των τραγωδιών της μετανάστευσης, όσους «τις παρακολουθούν ως θεατές» και μένουν απαθείς μπροστά σε «βιαιότητες, στα ναυάγια και στους ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους από ασφυξία». Καταδικάζει, παράλληλα, και τις «νέες μορφές σκλαβιάς» όσους «πωλούν και αγοράζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με στόχο την αναγκαστική εργασία στον οικοδομικό τομέα, στην γεωργία, στην αλιεία και σε άλλους τομείς της αγοράς».

Ο Φραγκίσκος γράφει, επίσης, ότι «πρέπει να προληφθεί ο κίνδυνος ρατσισμού, του ακραίου εθνικισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων», ενώ επιμένει -συγχρόνως- πως οι πολιτικοί και κάποιοι κληρικοί οι οποίοι θεωρούν ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα αποτελούν απειλή κατά της «εθνικής ηρεμίας», πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καθ' ένας μας έχει δικαίωμα να επιθυμεί και να προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες της καθημερινής ζωής του.

Ο Πάπας Βεργκόλιο, τέλος, απευθυνόμενος προς τους καθολικούς πιστούς, τους υπενθυμίζει ότι «το έλεος τροφοδοτεί και ενισχύει την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας».

------------------

Αντιδράσεις για μείωση του κατώτατου μισθού στους πρόσφυγες

Οι προταθείσες από χριστιανοδημοκράτες πολιτικούς εξαιρέσεις στο κατώτατο ωρομίσθιο των 8,5 ευρώ για πρόσφυγες δεν συνάδουν με το γερμανικό Σύνταγμα, επισήμανε ο Ραλφ Στέγκνερ, αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών, αναφέρει η Deutsche Welle.

Ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στη Γερμανία αυξάνεται ολοένα περισσότερο μέρα με τη μέρα. Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων που δημιουργούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Μεταξύ άλλων εξετάζονται τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν οι πρόσφυγες να ενταχθούν στη γερμανική αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό μεμονωμένα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος πρότειναν την υιοθέτηση εξαιρέσεων για τους πρόσφυγες στο ισχύον στη Γερμανία κατώτατο ωρομίσθιο των 8,5 ευρώ προκειμένου να διευκολύνεται η διαδικασία εύρεσης εργασίας για τους νεοαφιχθέντες. Η πρόταση αυτή, που διατύπωσε μεταξύ άλλων και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, προκάλεσε γενικευμένες αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τους συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες, όπως και από το ίδιο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Μάλιστα τις αντιρρήσεις και τον προβληματισμό της εξέφρασε και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία φέρεται να δήλωσε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της ότι οι προτάσεις για εξαιρέσεις στον κατώτατο μισθό για πρόσφυγες είναι «δίκοπο μαχαίρι», διότι ενδέχεται πολλοί εργοδότες να αντικαταστήσουν τους χαμηλόμισθους εργαζόμενούς τους με ακόμη φθηνότερα εργατικά χέρια προσφύγων.

Εκμετάλλευση του προσφυγικού ζητήματος;

Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ραλφ Στέγκνερ άσκησε δριμεία κριτική σε όσους προτείνουν υιοθέτηση εξαιρέσεων στον κατώτατο μισθό που ισχύει στη Γερμανία, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό ντάμπινγκ στη Γερμανία». Όπως δήλωσε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, «όσοι προτείνουν κάτι τέτοιο επιδιώκουν να δώσουν ώθηση σε έναν νέο ανταγωνισμό, να υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο δεν χρειάζεται να πληρώνεται κανονικά, με αποτέλεσμα κατ' αυτόν τον τρόπο να οξύνονται αμέσως και πάλι οι κοινωνικές εντάσεις στη Γερμανία. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το βρίσκει σωστό».

Ο αντιπρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών επισήμανε μεταξύ άλλων ότι εκτός των ανειδίκευτων προσφύγων, έρχονται στη Γερμανία και πολλοί άλλοι με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση. Αποδοκιμάζοντας πλήρως τις επίμαχες προτάσεις μεμονωμένων στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών, μεταξύ άλλων ως προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της συζήτησης που διεξάγεται σχετικά με τους πρόσφυγες, ο κ. Στέγκνερ κατέστησε σαφές ότι «εμείς αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά τον κατώτατο μισθό. Το ζητούμενο είναι να αμείβεται κανείς όπως προβλέπεται για την εργασία του και αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους στη Γερμανία. Δεν μπορούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς αυτό. Πέραν τούτου, θα ήταν αντισυνταγματικό να κάναμε διαφοροποίηση. Δεν τα θέλουμε όλα αυτά. Με εμάς (σ.σ. τους Σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνηση) θα υπάρξει μόνο μία και μοναδική αλλαγή στον κατώτατο μισθό και αυτή είναι η τακτική του αύξηση».

------------------

Νέους φράχτες για το προσφυγικό ζητά Βαυαρός υπουργός

«Πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω για τους φράχτες προστασίας στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ ζήτησε να υψωθούν και άλλοι φράχτες, εκτός από αυτόν στην Ουγγαρία, προκειμένου να προστατευθεί η Ευρώπη από το μαζικό κύμα προσφύγων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω για τους φράχτες προστασίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο πολιτικός που ανήκει στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών της καγκελαρίου Μέρκελ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus.

«Ίσως να ήταν καλύτερο να είχαμε επενδύσει τα 86 δισεκ. ευρώ που δώσαμε στην Ελλάδα στην μαζική προστασία των συνόρων», τόνισε ο Σέντερ, εξηγώντας ότι από την Ελλάδα ξεκινά ο δρόμος που ακολουθούν για τα Βαλκάνια οι πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στη Βαυαρία οι πρόσφυγες θα κοστίσουν περισσότερα από 4 δισεκ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει ήδη αναγκαστεί να ξεπεράσει τις δυνατότητές της για να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

«Είμαστε ήδη υπερπλήρεις με ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και έρχονται καθημερινά και άλλοι», εξήγησε ο Σέντερ. «Πιστεύει πραγματικά κάποιος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα εκατομμύρια χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στη χώρα μας;», διερωτήθηκε. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να περιοριστεί γρήγορα και μαζικά η μετανάστευση, εκτίμησε.

Εξάλλου ο Σέντερ θεωρεί ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων στη Γερμανία είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. «Όλα όσα συμβαίνουν τώρα θα έχουν επιπτώσεις το 2020 και το 2030. Διότι πλέον αλλάζουμε την πολιτιστική δομή της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Αν έρθουν στη Γερμανία ένα εκατομμύριο άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές αξίες και ήθη, δημιουργούνται πολλά προβλήματα, είπε ο Σέντερ. «Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να οριστεί μια ξεκάθαρη γραμμή στην ενσωμάτωση». Όποιος δεν είναι έτοιμος «να ζήσει βάσει των δικών μας νόμων και αξιών, μακροπρόθεσμα δεν θα βρει θέση στη χώρα μας», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ 5.000 υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διαδήλωσαν χθες Τετάρτη στην Ερφούρτη της Θουριγγίας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική παροχής ασύλου που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και η περιφερειακή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν πολλοί νεοναζί, ενώ κάποιοι κρατούσαν σημαίες και πανό ακροδεξιών οργανώσεων.

------------------

Ανησυχία για την άνοδο του ρατσισμού στη Γερμανία

Αντίθετα τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης με τις εικόνες θερμής υποδοχής.

Ανησυχητικά εξελίσσονται οι εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επικαλείται κυρίως τις πορείες που διοργάνωνε πέρυσι τον χειμώνα το Pegida. Και αυτό παρά τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν πρόσφατα οι Γερμανοί στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφταναν στη χώρα τους.

«Η κατάσταση όσον αφορά τις δημόσιες εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας εξελίχθηκε ανησυχητικά», υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή, την οποία συνέταξε η συμβουλευτική επιτροπή της σύμβασης- πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και καλύπτει την περίοδο από το 2010 ως τις αρχές του 2015.

«Οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού, κατά των Αθίγγανων και τα αισθήματα ισλαμοφοβίας, όπως και κατά των μεταναστών, βρίσκονται σε αύξηση, όπως και οι επιθέσεις κατά των ανθρώπων που ζητούν άσυλο», υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή, η οποία αναφέρει ως παράδειγμα τις πορείες που διοργάνωνε κάθε Δευτέρα τον περσινό χειμώνα το Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) στη Δρέσδη και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Το κίνημα αυτό είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή έως και 25.000 ανθρώπων στις 19 Ιανουαρίου φέτος, προτού ωστόσο ξεφουσκώσει την άνοιξη.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπενθυμίζουν το «κλίμα ανασφάλειας για τους μουσουλμάνους και τους ανθρώπους που προέρχονται από το μεταναστευτικό ρεύμα ή από μειονότητες» που δημιούργησαν οι πορείες αυτές. Επίσης υπενθυμίζουν την «απεχθή και θανάσιμη επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε στην Δρέσδη το βράδυ μιας από αυτές τις διαδηλώσεις ένας πρόσφυγας από την Ερυθραία, μόλις τρεις ημέρες αφού είχαν ζωγραφίσει έναν αγκυλωτό σταυρό στην πόρτα του διαμερίσματός του».

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν τη σημασία των αντιδιαδηλώσεων που είχαν διοργανωθεί κατά του Pegida, αλλά προσθέτουν ότι «χρειάζονται επίσης υποστηριγμένες προσπάθειες για να ευνοηθεί ένα κλίμα ανεκτικότητας και διαπολιτισμικού διαλόγου» στη Γερμανία.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής έρχονται σε αντίθεση με τις εικόνες της θερμής υποδοχής που επιφύλαξαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφταναν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας.

Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις επίσης, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των Γερμανών τάσσεται σήμερα υπέρ της υποδοχής προσφύγων στη χώρα.

------------------

Ανοίγει για τους πρόσφυγες το στρατόπεδο Λιόση


Το ανενεργό στρατόπεδο Λιόση που βρίσκεται στα Άνω Λιόσια ανοίγει τις πύλες του για να λειτουργήσει ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας προσφύγων.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το στρατόπεδο εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αποσυμφόρηση των κεντρικών πλατειών της Αθήνας, μέσα από την εύρεση χώρων προσωρινής διαμονής των προσφύγων. Στην λογική αυτή που προανέφερε, λειτουργεί και το γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό.

Η διαμόρφωση του στρατοπέδου έχει ξεκινήσει με στόχο να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας το συντομότερο δυνατόν.

------------------

Συγκλονίζει ο φούρναρης της Κω - "Κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τα παιδιά"


Στις αρχές Σεπτεμβρίου του έπλεξε το εγκώμιο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι «η Ευρώπη είναι ο φούρναρης της Κω». Την Τετάρτη έκανε αναφορά στο πρόσωπό του από τις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο λόγος για τον Διονύση Αρβανιτάκη, ο οποίος μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη και εξήγησε γιατί δίνει καθημερινά ψωμί στους πρόσφυγες του νησιού.

«Πως είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να κοιμούνται στους δρόμους και να υποφέρουν από πείνα. Μιλάμε για πείνα», τόνισε ο κ. Αρβανιτάκης και πρόσθεσε: «Κόβουμε το ψωμί και το δαγκώνουν λες και είναι φρούτο. Κάθε μέρα μοιράζω 50, 70, 100 φρατζόλες ψωμί, ντόνατς και άλλα πράγματα. Βάζω τα παιδάκια μπροστά στη γραμμή και τους μοιράζω το ψωμί. Πολλά από αυτά πέφτουν και στα πόδια μου. Κάθε μέρα έρχονται άλλοι πρόσφυγες. Τους λυπάμαι αυτούς τους ανθρώπους. Η κατάσταση γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολη. Κάτι πρέπει να κάνουμε».

Ακούστε το ηχητικό

 

------------------ 


Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για πρόσφυγες στην Ηγουμενίτσα 

Πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης με το δήμο και φορείς και συλλόγους της Θεσπρωτίας. 
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης, για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που θα σταλούν στους Σύρους πρόσφυγες, πήρε ο δήμος Ηγουμενίτσας. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, φορείς και συλλόγους της Θεσπρωτίας, η δημοτική αρχή καλεί τους πολίτες την ερχόμενη, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, ημέρα Αγάπης και Αλληλεγγύης για τους Σύρους Πρόσφυγες, από τις 9 το πρωί έως και τις 9 βράδυ, στην πλατεία Δημαρχείου για να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι απαραίτητα, ρούχα και κλινοσκεπάσματα, όπως κάλτσες, μπουφάν, κουβέρτες, μαξιλάρια, παπούτσια, τρόφιμα και παιδικά γάλατα μακράς διαρκείας. Επίσης, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, παυσίπονα φάρμακα και τραυματολογικό υλικό καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής. 

------------------ 

«Προσφυγική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη» 

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για 128 εκατομμύρια δολάρια. 
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη, εφέτος, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι ευρωπαϊκές χώρες καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανέπτυξε την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο (Special Mediterranean Initiative/SMI) και συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, καθώς και με άλλες χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που επηρεάζονται άμεσα από τις συνεχιζόμενες συρράξεις και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των πληθυσμών. 

Η Υ.Α. αναθεώρησε σήμερα την έκκλησή της για χρηματοδότηση για την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο για το 2015 και το 2016. Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2016 ανέρχονται πλέον στα 128 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η Συμπληρωματική Έκκληση περιλαμβάνει δράσεις στην Ευρώπη αλλά και προγράμματα σε χώρες ασύλου ή διέλευσης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. 

Η Υ.Α. βασίζει τον σχεδιασμό της στο ότι έως και 700.000 άνθρωποι θα αναζητήσουν ασφάλεια και διεθνή προστασία στην Ευρώπη μέσα στο 2015. Αν και είναι δύσκολο να προβούμε σε εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση, είναι πιθανόν να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες αφίξεις μέσα στο 2016. Ο σχεδιασμός βασίζεται προς το παρόν στα αντίστοιχα στοιχεία του 2015. 

Εν όψει της ταχύτατα εκτυλισσόμενης κατάστασης στην Ευρώπη, και της ανάγκης μετακίνησης των πόρων από τη μία τοποθεσία στην άλλη προκειμένου να ανταποκριθούμε στη ροή των ανθρώπων που αναζητούν σήμερα διεθνή προστασία στην περιοχή, η Υ.Α. κάνει έκκληση στους δωρητές να προσφέρουν τις δωρεές τους κατά τέτοιο τρόπο που να μπορούν να διατεθούν με όσο το δυνατόν περισσότερη ευελιξία. 


Πηγή: http://www.newsbeast.gr . http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρέπει να δοθούν πιστώσεις από το ΠΔΕ και για τα μουσικά σχολεία


Πέρυσι στηρίχτηκαν από το ΕΣΠΑ.

Συνολικά 320 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, 98 μειωμένου ωραρίου και 221 ωρομίσθιοι εργάστηκαν το προηγούμενο σχολικό έτος στα μουσικά σχολεία. Τα μουσικά σχολεία μέχρι το προηγούμενο σχολικό έτος στηρίζονταν από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «Αναβάθμιση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων».

Δεδομένου του γεγονότος ότι η πράξη αυτή δεν περιλαμβάνεται στο νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις από το υπόλοιπο του κρατικού προϋπολογισμού και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Υπάρχουν κάποιες ώρες για τα Μουσικά Σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ενημερωθήκαμε και επομένως το μοναδικό πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τα Μουσικά Σχολεία με προσλήψεις εκπαιδευτικών είναι το ΠΔΕ.

Όσον αφορά τους πίνακες εκπαιδευτικών ανά μουσικό όργανο ενημερωθήκαμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες. Στα παραπάνω να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον αιρετό στο ΚΥΣΔΕ, Νεκτάριο Κορδή, έχουν απομείνει 236 πιστώσεις για τη Γενική Εκπαίδευση και 119 για την Ειδική από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Οι πιστώσεις αυτές μαζί με τις 4000 πιστώσεις του ΠΔΕ και τις διαθέσιμες του ΕΣΠΑ θα πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα για να καλυφθούν τα κενά στις δομές της Δευτεροβάθμιας Γενικής και Ειδικής εκπαίδευσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο φως» για το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη


Ένα έργο χρήσιμο για τους οδηγούς.

Tο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, έδωσε το «πράσινο φως» για να διενεργηθεί διαγωνισμός προκειμένου να ξαναλειτουργήσει το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας στην ανατολική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Εφόσον αναδειχτεί ανάδοχος από τον διαγωνισμό, θα ξαναλειτουργήσουν για το υπόλοιπο του 2015 και για το 2016 οι πέντε φωτεινές πινακίδες μεταβαλλόμενων μηνυμάτων που ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς και οι 17 κάμερες που μεταδίδουν πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου.

Το σύστημα πληροφόρησης των χρηστών στήθηκε τη διετία 2007 - 2009 και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας, Στάθη Αβραμίδη, θεωρείται πολύ χρήσιμο για τους οδηγούς καθώς τους ενημερώνει για την κατάσταση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία της περιφερειακής οδού, για τροχαία ατυχήματα, τους εκτιμώμενους χρόνους πρόσβασης στο κέντρο της πόλης αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, ύψους διακοσίων χιλιάδων ευρώ, το Κέντρο Ελέγχου θα λαμβάνει πληροφόρηση για τις αλλαγές του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενώ θα μεταδίδονται πληροφορίες μέσω διαδικτύου για την ενημέρωση όσων πρόκειται να ταξιδέψουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Μιμητικής Τέχνης είναι γεγονός


Στο Μέγαρο Μουσικής από το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Από τις 2 Οκτωβρίου ως και τις 7 Νοεμβρίου, το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί τέσσερις παραστάσεις μιμητικής τέχνης από χώρες της Ευρώπης και την Ιαπωνία. Η διοργάνωση ανήκει στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών (σε συνεργασία με την Inter Show Productions) και φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών μικρής φόρμας όπου το λόγο αντικαθιστά η έκφραση.

Το φεστιβάλ ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου με την παράσταση ONLY YOU από το Teatr Formy (Πολωνία). Η παράσταση ξεκινάει στις αρχές του ’30 στην Πολωνία. Η υπόθεση διατρέχει μια περίοδο περίπου 60 χρόνων. Κάποια από τα γεγονότα της ιστορίας είναι ένα ομιχλώδες όνειρο, η ίδια η ιστορία είναι ένα ομιχλώδες όνειρο που επέστρεψε από την παιδική ηλικία… Είναι η καταγραφή μιας σκληρής, κάποτε παράλογης, μα πιθανής αγάπης... Στο έργο δυο ηθοποιοί περιγράφουν χωρίς λόγια την ιστορία της ζωής δυο ανθρώπων – από την παιδική τους ηλικία μέχρι τα γεράματα.

Ακολουθεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου η παράσταση «IKIRU»- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ PINA BAUSCH από τον Tadashi Endo (Ιαπωνία) με Ιάπωνα δάσκαλο του Butoh (Το Butoh, που γεννήθηκε στην Ιαπωνία την δεκαετία του ’60, είναι μια χοροθεατρική μορφή με γκροτέσκα στοιχεία, όπου το σώμα - νους «αδειάζει» και είναι έτοιμο να βιώσει ενίοτε πρωτόγνωρα στοιχεία της ύπαρξής του), Ma Tadashi Endo.

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ακολουθεί η διασκεδαστική παράσταση DÉJÀ-VU? από τους Bodecker & Neander Company (Γερμανία / Γαλλία), οι οποίοι εδώ και δεκαετίες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε περισσότερες από 30 χώρες, σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, γοητεύοντας κοινό και κριτικούς.

Το Σάββατο τέλος 7 Νοεμβρίου το Διεθνές Mime Φεστιβάλ, ολοκληρώνεται με τη φαντασμαγορική παράσταση FIREFLY από το eVolution Dance Theater (Ιταλία) που συνδυάζει χορό, ακροβατικά, θέατρο, video art και την τεχνολογία σε μια οπτική πανδαισία που υπόσχεται τον ενθουσιασμό, τη μαγεία και την ψευδαίσθηση. Πυροτεχνήματα, πεφταστέρια, κύματα ωκεανού, λαμπρές αστραπές…

Κάθε παράσταση έχει διαφορετικό ύψος τιμής εισιτηρίων τα οποία κυμαίνονται από 12 ευρώ (για ανέργους, φοιτητές κ.α.) έως και 35 ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκληρά προαπαιτούμενα για τη δόση του Οκτωβρίου


Τα μέτρα που θα πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση.

Τελειώνει η «περίοδος χάριτος» που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι υπ. Οικονομίας της Ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο, και μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει έρθει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν.

Σύμφωνα μάλιστα με το Mega, πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρά μέτρα και θα πρέπει να προωθηθούν μέσα στον Οκτώβριο ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και η Ελλάδα να πάρει τα 2 δισ. ευρώ της δόσης. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει και η ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Τα σημαντικότερα από αυτά τα 40 μέτρα είναι τα εξής:

- Να αποφασιστεί πόση θα είναι η αύξηση στη φορολογία των αγροτών.

- Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους ώστε να ενσωματωθεί η έκτακτη εισφορά.

- Να αποφασιστεί η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.

- Άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων.

- Να αποφασιστούν ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν τις μειώσεις των συντάξεων το ΄12.

- Να βρεθούν ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

- Να βρεθούν ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η λίστα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

- Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή να βρεθούν ισοδύναμα εάν δεν γίνει.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό χωρίς μύτη γεννήθηκε στο Περού


Στη θέση της έχει δύο σωληνάκια - Δείτε φωτογραφίες.

Το μωρό αυτό, που γεννήθηκε στο Περού, έχει αντί για μύτη δύο σωληνάκια που μεγαλώνουν στο πρόσωπό του. Παρά την παράξενη όψη του, οι γιατροί είπαν στους γονείς του πως εξελίσσεται κανονικά και σύντομα θα έχει την όψη κάθε μωρού.

Το αγοράκι, ονόματι Angelito, γεννήθηκε στην πόλη Chimbote, στα δυτικά του Περού.

Η 20χρονη μητέρα του Lorena Rodriguez Zavaleta και ο πατέρας του είναι διαρκώς στο πλευρό του.

Το μωρό μεταφέρθηκε από το σπίτι του στο νοσοκομείο Παίδων στη πρωτεύουσα Λίμα όπου θα υποβληθεί σε επέμβαση για να αποκτήσει μια κανονική μύτη.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο η παράξενη όψη του μωρού οφείλεται σε μια πολύ σπάνια γενετική δυσμορφία που λέγεται σύνδρομο Patau και εντοπίζεται σε μία στις 15.000 γεννήσεις.

Η κατάσταση του μωρού χαρακτηρίζεται σταθερή, τρέφεται καλά και η καρδιά και το αναπνευστικό του λειτουργούν κανονικά.

«Δεν δυσκολεύεται να αναπνεύσει τώρα αλλά θα χρειαστεί πλαστική», τόνισε ο διευθυντής του νοσοκομείου.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το συγκινητικό γράμμα που άφησε πατέρας με καρκίνο στην κόρη του


«Λυπάμαι που δεν θα σε δω να μεγαλώνεις, η ζωή μου τελειώνει» - Δείτε το βίντεο.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στη Βρετανία ένας 32χρονος πατέρας ο οποίος πέθανε την Τρίτη νικημένος από τον καρκίνο.

Ο 32χρονος Tom Attwater, πριν πεθάνει, άφησε ένα γράμμα με συμβουλές προς την 6χρονη θετή κόρη του, η οποία επίσης πάσχει από καρκίνο. Το γράμμα του Attwater είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Κέλι, αγάπη μου, λυπάμαι που δεν θα σε δω να μεγαλώνεις, όπως θα ήθελα. Η ζωή είναι καθαρή τύχη και η δική μου δυστυχώς τελειώνει», έγραφε χαρακτηριστικά ο άτυχος άντρας.

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ο 32χρονος κατάφερε να εκπληρώσει το στόχο που ο ίδιος είχε θέσει πριν εγκαταλείψει τον κόσμο αυτό: να διασφαλίσει ότι θα υπήρχαν τα χρήματα για τη θεραπεία της κόρης του, Kelli.

Ο Tom εκτός από μηνύματα υποστήριξης, έλαβε και δωρεές από ολόκληρο τον κόσμο. Τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει μισό εκατ. λίρες τα οποία προορίζονται για τις θεραπείες της μικρής Kelli.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το γράμμα που άφησε ο Tom Attwater στην κόρη του…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίθετο στην ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης το υπουργείο Παιδείας


Ανακοίνωση για τις δίκες των εκπαιδευτικών.

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. ενημερώθηκε για δημοσιεύματα και ανακοινώσεις σχετικά με δίκες εκπαιδευτικών που διεξάγονται αυτό το διάστημα.

Στην ανακοίνωση με τίτλο «Δίκες εκπαιδευτικών» αναφέρεται:

«Αναφορικά με τη δίκη που διεξάγεται στη Σάμο, σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2015 δηλώνουμε τα εξής:

1. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου με έγγραφο της δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών.

2. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.

3. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ είναι αντίθετη στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

4. Βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων να γίνεται με πνεύμα κατανόησης και ειλικρινούς διαλόγου».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μόνιμη λύση για το ζήτημα των συμβάσεων παροχών υγείας ζητά ο ΙΣΑ


Εγκρίθηκε η παράταση που έληγαν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) η παράταση της ισχύος των συμβάσεων παρόχων υγείας που έληγαν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι συμβάσεις παρατείνονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και αφορούν ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης αποθεραπείας, γιατρούς, διαγνωστικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτές, πολυιατρεία, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας, οικοτροφεία, ιδρύματα χρόνιων παθήσεων, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ειδικά ιδρύματα για ΑμεΑ ιδρύματα ασυλικού τύπου, μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, καθώς και για όσες εκ των μονάδων τεχνητού νεφρού δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η διαδικασία σύναψης των νέων συμβάσεων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά την άμεση έκδοση ΦΕΚ για την παράταση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι αν και δίδονται τρίμηνες παρατάσεις, ουδεμία σχετική διάταξη είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να υφίσταται ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμός για τη νομιμότητα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους γιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια και το ενδεχόμενο μη κάλυψης της αμοιβής αυτών από τον οργανισμό.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι «το ζήτημα δημιουργείται, διότι δεν υπάρχει πρόθεση από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να επιλυθεί το ζήτημα μόνιμα, και η μόνη λύση θα ήταν το άνοιγμα των συμβάσεων για όλους τους ιατρούς, με συλλογικές συμβάσεις υπό την αιγίδα του ΠΙΣ».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η ΠΟΠΕΚ


Θέλει την τιμή στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ζητά με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 230 ευρώ που ήταν κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο), ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, εφόσον ο φόρος παραμείνει στα περυσινά επίπεδα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί στα 80-85 λεπτά το λίτρο, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οπότε η τιμή διαμορφώθηκε στο 1-1,1 ευρώ καθώς στο μεσοδιάστημα υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Η περαιτέρω μείωση του φόρου σύμφωνα με το αίτημα της ΠΟΠΕΚ θα οδηγήσει τη λιανική τιμή στα 60 λεπτά το λίτρο. Σημειώνεται ακόμη ότι η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει τον περιορισμό κατά 50 % του κονδυλίου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ανάλογα και με την κλιματική ζώνη κάθε περιοχής.

Στην επιστολή της η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων (πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης) «με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου οδήγησε τα νοικοκυριά στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το Δημόσιο να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων».

Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαπέντε νεκροί από πυρά σε Πανεπιστήμιο του Όρεγκον


Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους πυροβολισμούς που ερρίφθησαν σήμερα μέσα σε ένα πανεπιστήμιο στο Ρόζμπεργκ του Όρεγκον, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την πολιτειακή αστυνομία.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη της κομητείας Ντάγκλας επιβεβαίωσε ότι ένας ένοπλος άνοιξε πυρ στο Κοινοτικό Κολέγιο Άμπκουα (UCC). Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο δράστης έχει συλληφθεί. Ωστόσο η τοπική εφημερίδα Oregonian, ανέφερε ότι ο ένοπλος είναι νεκρός, όπως προκύπτει από τις επικοινωνίες των αστυνομικών μέσω των ασυρμάτων.

Νωρίτερα, η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία με μήνυμά της στο Twitter είχε καλέσει φοιτητές και κατοίκους της περιοχής να μην επιχειρήσουν να βγουν έξω, ούτε να πλησιάσουν στη ζώνη του πανεπιστημίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Ένα μέρος που συνεχίζει να διχάζει για τις αποκαλύψεις του


Ποιος ήταν ο Ηφαιστίωνας


Το ενδιαφέρον για το μεγαλειώδες ταφικό μνημείο της Αμφίπολης αναζωπυρώθηκε μετά την αποκάλυψη της επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνας Περιστέρη, ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν κατά τις ανασκαφικές έρευνες το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. Ποιος ήταν όμως ο Ηφαιστίωνας;


Ποιος ήταν ο Ηφαιστίωνας

Ο στρατηγός και φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεννήθηκε στην Πέλλα και ήταν ένας από τους Μακεδόνες βασιλικούς παίδες που συμμετείχαν μαζί με τον Αλέξανδρο στις διαλέξεις του Αριστοτέλη στη Μίεζα, πιθανόν το 343. Ο Αλέξανδρος τον έκανε μέλος της σωματοφυλακής του, και κατόπιν συμμετείχε στην εκστρατεία στην Ασία.

Στην Τροία ο Ηφαιστίων συμμετείχε στις λατρευτικές τελετές κατά τις οποίες στεφάνωσε τον τάφο του Πατρόκλου, ενώ αντίστοιχα ο Αλέξανδρος στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα, συμβολίζοντας έτσι την ισόβια φιλία ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αλέξανδρος συνήθιζε να αναφέρεται στον Κρατερό ως Φιλοβασιλέα, ενώ στον Ηφαιστίωνα ως Φιλαλέξανδρο. Στα πρώτα χρόνια της εκστρατείας στην Ασία, βρίσκουμε ελάχιστες αναφορές στον Ηφαιστίωνα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 332 π.Χ. τον βρίσκουμε να ηγείται του στόλου που συνόδευε τον στρατό του Αλέξανδρου στη Φοινίκη. Το 331 π.Χ., ήταν αυτός που δέχτηκε έναν νεαρό από τη Σάμο, τον Αριστίωνα, απεσταλμένο του Δημοσθένη προκειμένου να μεσολαβήσει στον Αλέξανδρο για ένα πιθανό συμβιβασμό.

Κατά τη διάρκεια της μάχης στα Γαυγάμηλα, ο Ηφαιστίων τραυματίστηκε ενώ πολεμούσε ως επικεφαλής των σωματοφυλάκων. Πήρε ενεργό μέρος στην ανάκριση του Φιλώτα και μάλιστα προέτρεψε τους υπόλοιπους Μακεδόνες να τον βασανίσουν ώστε να ομολογήσει τους συνενόχους του. Ως ανταμοιβή, του δόθηκε η ηγεσία των Εταίρων, την οποία μοιράστηκε με τον Κλείτο τον Μέλα, γιο του Δροπίδη. Στη συνέχεια ο Ηφαιστίων πήρε ενεργό μέρος στις εκστρατείες στη Βακτρία, στη Σογδιανή και αργότερα στην Ινδία, επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής μαζί με τον Περδίκκα. Μάλιστα, μετά από 30 ημέρες πολιορκίας κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Όμφιδα (Τάξιλα).

Στη μάχη του Υδάσπη εναντίον του Πώρου, ο Ηφαιστίων διοικούσε το ιππικό στην αριστερή πτέρυγα της στρατιάς του Αλέξανδρου. Στη συνέχεια μαζί με τον Περδίκκα ίδρυσαν την πόλη Οροβάτιδα στον δρόμο προς τον Ινδό ποταμό.

Αργότερα, στα Σούσα, ο Ηφαιστίων έλαβε μέρος στον ομαδικό γάμο με γυναίκες από την Περσία ενώ ο ίδιος μάλιστα, νυμφεύθηκε τη Δρυπέτη, αδελφή της γυναίκας του Αλεξάνδρου, Στατείρας. Από τα Σούσα στάλθηκε με το κυρίως τμήμα του πεζικού στον Περσικό Κόλπο και έφτασαν μαζί στα Εκβάτανα το 325 π.Χ.. Κατά τη διάρκεια αγώνων και εκτεταμένης οινοποσίας, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε και εμφάνισε πυρετό. Ύστερα από 7 ημέρες πέθανε σε ηλικία 31 ετών.

Μετά τον θάνατό του, η σορός του μεταφέρθηκε στη Βαβυλώνα, όπου και προς τιμήν του κατασκευάστηκε μια μεγαλειώδης νεκρική πυρά.

Κατά τον Σεπτέμβριο του 2015 και σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής ομάδας στον Τύμβο Καστά, σχετικά τις έρευνες που διεξήγαγαν από το 2012 έως το 2014, το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα. Στην ίδια άποψη είχαν ήδη συνταχθεί νωρίτερα και άλλοι διάσημοι αρχαιολόγοι όπως η Ντόροθι Κίνγκ και ο καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Κύπρου κ. Θεόδωρος Μαυρογιάννης.

------------------

Ο Ηφαιστίωνας και η... λεηλασία του τάφου της Αμφίπολης


Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, όπως τα παρουσίασε χθες η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής των ανασκαφών, η οποία αποκάλυψε τα μυστικά τους που είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο παρελθόν.



Κατά τη χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε η πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα που έχουν διαπιστωθεί.

Η επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα.

Βρέθηκε το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα



«Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: "Παρέλαβον" και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα», είπε η Κατερίνα Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές.

«Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε.

Βρέθηκαν στοιχεία του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτη

Στον επίλογο της ομιλίας της, η κυρία Περιστέρη αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη.

Λεηλατημένο το ταφικό μνημείο μεγάλου ήρωα

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ταφικού μνημείου, ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Ωστόσο, τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα.

«Πέρα από την καταστροφή που έχει δεχθεί το μνημείο, έχει σημασία η μοναδικότητά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό συγκρότημα, με εξαιρετικά γλυπτά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη.

Το χρονικό των ανασκαφών στον τύμβο της Αμφίπολης

Ήταν Αύγουστος του 2014, όταν τα φώτα της δημοσιότητας «έπεσαν» στην Αμφίπολη Σερρών και συγκεκριμένα στον λόφο Καστά, καθώς ο εντυπωσιακός κυκλικός περίβολος που αποκαλυπτόταν μέρα με τη μέρα από την αρχαιολογική σκαπάνη φανέρωνε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ταφικό μνημείο.

Πρώτα «αναδύθηκαν» οι στιβαρές Σφίγγες, μετά οι περίτεχνες Καρυάτιδες, ακολούθως το εκπληκτικό ψηφιδωτό της Περσεφόνης. Μοναδικά ευρήματα, αλλά και πρωτοφανείς επιστημονικές κόντρες.

Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη και διακόπηκαν το 1985.

Το 2009 η ΚΗ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη, ξεκίνησαν ξανά το φιλόδοξο έργο, όμως η εξάντληση των πόρων, λίγο έλειψε να βάλει φρένο στην αρχαιολογική σκαπάνη της αρχαιολογικής ομάδας.

Η χρονολόγηση του μνημείου στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, που συμπίπτει ιστορικά με την εξορία της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου τους, Αλεξάνδρου του Δ’, η σύνδεση του Λέοντα της Αμφίπολης που σύμφωνα με τις εισηγήσεις αρχαιολόγων ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου, αλλά και ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός όγκος του περιβόλου με περιφέρεια που φτάνει τα 500 μ., μαρτυρούσαν ότι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κρυβόταν στα έγκατα της ιστορικής Αμφίπολης.

Η πολιτική ηγεσία παρούσα στο μνημείο

Η σημαντική ανασκαφική δραστηριότητα προκάλεσε την επίσκεψη του, τότε, Υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στο μνημείο, όπου δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Την Αρχαία Αμφίπολη είχε επισκεφτεί και ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον τότε εκτελούντα χρέη υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, όπου και ξεναγήθηκε στον χώρο της εξελισσόμενης αρχαιολογικής ανασκαφής.



Εκείνη την περίοδο οι ανασκαφές και τα πρώτα ευρήματα έδιναν την εικόνα ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονταν μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τάφου που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Ο Σαμαράς έδειχνε στη Μέρκελ την Αμφίπολη

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ασίας, ο Αντώνης Σαμαράς έδειχνε στην Άνγκελα Μέρκελ φωτογραφίες από την εκπληκτική παράσταση που αποκαλύφθηκε στο ψηφιδωτό του Τύμβου, στην Αρχαία Αμφίπολη.



Ο Πρωθυπουργός άνοιξε το tablet του και εξηγούσε στη Γερμανίδα καγκελάριο τις λεπτομέρειες από τα εντυπωσιακά ευρήματα.

Διεθνής θαυμασμός για τα ευρήματα και το κεφάλι της Σφίγγας

Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων του μαρμάρινου κεφαλιού της Σφίγγας στον τύμβο της Αμφίπολης έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τα δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης, το οποίο σχολιάστηκε ως ένα μοναδικό έργο τέχνης.



«Η γυναικεία μορφή δίνει ακόμα περισσότερες ελπίδες στους αρχαιολόγους ότι μέσα στον τάφο βρίσκεται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», σημείωνε η Daily Mail, ενώ το Reuters σχολίαζε: «Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο τέχνης. Στην περιοχή βρέθηκαν ακόμα κομμάτια από τα φτερά των δύο Σφιγγών».

Κριτική για την ανασκαφή στην Αμφίπολη

Προς τις αρχές Νοεμβρίου του 2014 ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορες απόψεις για την πορεία του ανασκαφικού έργου στον τύμβο Καστά της Αμφιπόλεως.

Μέσω ανακοίνωσης, η υπεύθυνη ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, απάντησε, εκφράζοντας το σύνολο της ανασκαφικής ομάδας.

«Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο, το οποίο επιτελεί η ομάδα μας, ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε άλλου είδους ανασκαφή. Είναι, τουλάχιστον, αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ δεν έχει επισκεφθεί».

Τρισδιάστατη περιήγηση στο μνημείο της Αμφίπολης – ΒΙΝΤΕΟ

Οι συγκλονιστικές ανακαλύψεις που έφερνε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη δεν άφησε ασυγκίνητους και ανθρώπους που προσπάθησαν να δώσουν τη δυνατότητα «επίσκεψης» στο ταφικό μνημείο με τη βοήθεια της τεχνολογίας, φτιάχνοντας ψηφιακά επεξεργασμένα βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου.



Παρατημένη η Αμφίπολη - Φωτογραφίες

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις αρχές του έτους στην περιοχή είχε διπλή επίδραση στον αρχαίο περίβολο στον Λόφο Καστά. Έπεσαν χώματα και λίμνασαν νερά στα αυλάκια των παλαιότερων ανασκαφών.



Η ανασκαφή της Αμφίπολης, αφέθηκε στο έλεος του καιρού με τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη να κρούει τον κώδωνα.



------------------

Ο Κουίκ για την Αμφίπολη: Σκέφτομαι ένα όνομα μεγάλο και λαμπρό


Για τα εντυπωσιακά ευρήματα που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ.

«Ότι έχει βρει η κ. Περιστέρη εκεί είναι Μακεδονία, η μία και μοναδική Μακεδονία της Ελλάδας, η μία και μοναδική Μακεδονία που δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει» δήλωσε ο κ. Κουίκ και συμπλήρωσε: «Δεν θα μπω στην ονοματολογία ας αφήσουμε τον καθένα να σκεφτεί αυτό που θέλει. Εγώ έχω μέσα μου ένα όνομα μεγάλο και λαμπρό».

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1:



------------------

"Επίθεση" της Ντόροθι Κινγκ για την Αμφίπολη


Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση της γνωστής αρχαιολόγου, Ντόροθι Κινγκ στο twitter για την Αμφίπολη.

Η αρχαιολόγος, σχολιάζοντας την αποκάλυψη της Κατερίνας Περιστέρη ότι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter:

«Αυτό ως απάντηση για τους ηλίθιους που εξακολουθούν και σήμερα να βρωμίζουν την Αμφίπολη» και πόσταρε την παρακάτω φωτογραφία.



Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Ντόροθι Κινγκ υποστήριζε ότι ο τάφος στην Αμφίπολη χτίστηκε για τον Αλέξανδρο αλλά ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα.

Δείτε εδώ την σχετική ανάρτηση:



------------------

Νέα αμφισβήτηση για την Αμφίπολη - "Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ο Ηφαιστίωνας"


«Ο Ηφαιστίωνας δεν υπάρχει περίπτωση να είναι στην Αμφίπολη» υποστήριξε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος συμβουλίου μνημείων και τοποθεσιών Θανάσης Νακάσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Οι Μακεδόνες δεν θα επέτρεπαν ποτέ ένας Μακεδόνας όπως ο Ηφαιστίωνας να ταφεί εκτός Μακεδονίας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ο Ηφαιστίωνας είναι γνωστό ότι δεν είχε οικογένεια, τα ταφικά μνημεία είναι πάντα οικογενειακά, ποιοι είναι οι άλλοι νεκροί;»

Δείτε το βίντεο:



------------------

Ο καθηγητής που αμφισβητεί ότι η Αμφίπολη συνδέεται με τον Ηφαιστίωνα


"Με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα αυτό που μπορώ να πω είναι οτι δεν μπορεί να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με τον Ηφαιστίωνα" σημείωσε σχετικά με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας, Παναγιώτης Φάκλαρης στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη. "Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο με ταφές μέσα ενώ ο Ηφαιστίωνας δεν είχε ταφεί στη Μακεδονία" πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα οτι "το λιοντάρι της Αμφίπολης πρέπει να αποσυσχετιστεί από τον τύμβο Καστά γιατί βρέθηκε σε απόσταση 2χλμ. Δεν έχει καμία σχέση με τον τύμβο και το ταφικό μνημείο".

Για την επιγραφή σημείωσε επίσης οτι "δεν υπάρχει κανένα στοιχείο οτι Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να χτιστεί αυτό το μνημείο".

Ακούστε το ηχητικό:

 


 Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...