Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

"Πράσινο φως" στη λίστα με τους 12.500 υπαλλήλους


Άλλοι 8.100 υπάλληλοι από υπουργεία και τοπική αυτοδιοίκηση, οδηγούνται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με τα ονόματά τους να οριστικοποιούνται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Το τελικό σχέδιο "κλείδωσε" το πρωί σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος ζήτησε να αποσυνδεθεί ο θεσμός της κινητικότητας από τις απολύσεις.

Οι εξελίξεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις με την ΑΔΕΔΥ να προαναγγέλλει απεργίες διαρκείας, ενώ αύριο και οι καθηγητές δρομολογούν κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Εξώσεις δυο «ταχυτήτων» στα επαγγελματικά ακίνητα


Έρχεται νέα ρύθμιση.

Δύο «ταχυτήτων» θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η ρύθμιση για την κατάργηση των χρονικών περιορισμών που ισχύουν στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ετοιμάζεται ρύθμιση από το υπουργείο Ανάπτυξης στην οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο η άρση της δωδεκαετούς προστασίας των ενοικιαστών να ισχύει μόνο για νέες συμβάσεις, και η απελευθέρωση να εφαρμοστεί σταδιακά για τις παλιές μισθώσεις.

Η τρόικα, αλλά και οι ιδιοκτήτες, πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση νέων και παλιών συμβάσεων, θέλοντας να αρθεί η υποχρεωτική διάρκεια των συμβάσεων που ισχύει σήμερα.

Σήμερα οι ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων προστατεύονται από τις εξώσεις των ιδιοκτητών για 12 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης άλλα τέσσερα. Αν στη 12ετία θελήσει ο ιδιοκτήτης να διώξει τον επιχειρηματία, θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 24 ενοικίων για την αποκατάσταση της άυλης εμπορικής αξίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε αναζήτηση 1.765 «διαθέσιμων» λόγω... «κενού»


Δεν πλεονάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά διαπίστωσε… «κενό» 1.765 «διαθέσιμων» υπαλλήλων…

Και αυτό γιατί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αν και η κυβέρνηση υπολόγιζε στη διαθεσιμότητα τω διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αυτό φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει, καθώς το προσωπικό δεν πλεονάζει.

Τη Δευτέρα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεδρίασε με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος με τους 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αλλά τελικά αυτός ο αριθμός δεν μπορεί να καλυφθεί.

Έτσι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια.

Κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς στους τομείς Υγείας και Εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Να εφαρμοστούν οι νόμοι


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά με επιστολή του στον υφυπουργό Υγείας, Αντώνη Μπέζα, να "εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι" και πως "πρέπει όλα τα συνταγογραφούμενα ιδιοσκευάσματα να χορηγούνται μόνο με βάση ιατρική συνταγή".

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κονοποίησε την ακόλουθη επιστολή στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στον διοικητή του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό και στον γεν. επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ Μιχάλη Σαμπατακάκη.

"Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,

Με αφορμή το όψιμο, έντονο ενδιαφέρον σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των νόμων που αφορούν στη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αποκλειστικό γνώμονα τη δημόσια υγεία και την ορθή και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις παροχή υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον Έλληνα πολίτη, εντός και εκτός ΕΟΠΥΥ, θεωρεί υποχρέωσή του να επισημάνει ότι η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία αποτελούν αμιγώς ιατρικές πράξεις που ασκούνται, στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, με την αποκλειστική επιστημονική ευθύνη ιατρού.

Είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής του νόμου και των κανόνων της επιστήμης.

Ο ΙΣΑ και τα μέλη του θεωρούν τους φαρμακοποιούς, όπως και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας, πολύτιμους συνεργάτες τους και έχουν διαχρονικά άριστη συνεργασία μαζί τους.

Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει με ιδιαίτερη έμφαση να επισημάνουμε ότι :

Κάθε ιατρική πράξη, ακόμη και οι απλούστερες (όπως φλεβοκέντηση, μέτρηση σακχάρου ή άλλες μετρήσεις) θα πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά εντός «ιατρείων» που λειτουργούν υπό την επιστημονική ευθύνη ιατρού(αρθρ. 1 του ν. 3418/2005, αρθρ. 111επ του ΑΝ 1565/1939 και 175 ΠΚ).

Στα πλαίσια αυτά η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, η θεραπεία και η επιλογή φαρμάκου είναι ΑΜΙΓΩΣ ιατρικές πράξεις. Όλα τα συνταγογραφούμενα ιδιοσκευάσματα πρέπει να χορηγούνται μόνο με βάση ιατρική συνταγή(αρθ. 13 παρ.4 του νδ. 96/73 και άρθ. 96 και 97 της Αριθ. Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013)

Οι συνταγές πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά από φαρμακοποιούς και όχι από υπαλλήλους των φαρμακείων μη φαρμακοποιούς. Βιβλιάρια ασθενών δεν έχουν λόγο και δεν πρέπει να κρατούνται εντός των φαρμακείων. (πδ 312/92 και πδ 121/2008).

Όλα τα ως άνω ζητήματα αποτελούν απτούς κανόνες ορθής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Η πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι οι αγώνες για τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της Υγείας πρέπει να δίδονται από όλους τους υγειονομικούς μαζί μέσα από ένα Κοινό Πανυγειονομικό Μέτωπο, με μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και το πραγματικό όφελος του ασθενή σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης.

Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία, σε αυτούς τους δύσκολους για τη χώρα καιρούς θα σταθεί αρωγός και με συγκεκριμένες ενέργειες θα βοηθήσει προς τη κατεύθυνση αυτή, ώστε μέσα από σαφείς κανόνες και συγκεκριμένους ρόλους του καθενός επαγγελματία υγείας να διασφαλιστεί η ορθή παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως πρώτο στάδιο και ακρογωνιαίος λίθος στην ορθή αντιμετώπιση κάθε συγκεκριμένου περιστατικού και τελικά τη διαφύλαξη της υγείας όλων και της δημόσιας υγείας.

Κάθε επαγγελματίας υγείας έχει εκ του νόμου συγκεκριμένα επιστημονικά όρια και έργο". 


Διαβάστε περισσότερα...

Στην εφορία 100.000 φορολογούμενοι για διευκρινίσεις


Θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά όσοι έχουν επιστροφή φόρου.

Εντός της εβδομάδας θα κληθούν να μεταβούν στις εφορίες για έλεγχο και διευκρινίσεις περίπου 100.000 φορολογούμενοι, ενώ θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά όσοι έχουν επιστροφή δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεοχάρης, επιπλέον 300.000 φορολογικές δηλώσεις ελέγχθηκαν την Κυριακή, προσθέτοντας ότι θα γίνει άλλη μια εκκαθάριση στο τέλος του μήνα.

Ο ίδιος κάλεσε όσους πολίτες έχουν την δυνατότητα να δουν την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης ηλεκτρονικά να το πράξουν, καθώς η πρώτη δόση λήγει στις 30 Αυγούστου.

Διευκρίνισε ότι τρεις δόσεις απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι που η δήλωσή τους ελέγχθηκε τον Ιούλιο, ενώ 2 δόσεις όσων η δήλωση ελέγχθηκε τον Αύγουστο και όσοι εκκαθαριστούν τώρα.

Σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα θα είναι ανοιχτό για όλους μετά τις 30 του μήνα, αλλά οι δηλώσεις που θα εκκαθαρίζονται θα είναι εκπρόθεσμες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ληγμένα από 1η Σεπτεμβρίου


Επιτρέπονται από 1ης Σεπτεμβρίου οι πωλήσεις προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας», κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:

α. Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

β. Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

γ. Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

δ. Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

ε. Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας 14χρονος σε σώμα ηλικιωμένου


Τρεις αδελφές του έχουν πεθάνει από την ίδια σπάνια γενετική ασθένεια.

Από μία σπάνια ασθένεια, που θυμίζει την επιτυχημένη παραγωγή του Χόλιγουντ «Benjamin Button», πάσχει ένας 14χρονος που ζει σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ινδίας, τη Bihar.

Πέντε από τα αδέρφια του μικρού Ali Hussain έχουν πεθάνει από την ίδια σπάνια γενετική ασθένεια που ονομάζεται προγηρία.

Ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από προγηρία δεν ξεπερνά συνήθως τα 13 χρόνια, ενώ η συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας είναι μία στις οκτώ εκατομμύρια γεννήσεις.

Το σώμα του 14χρονου Ali γερνά πρόωρα με αποτέλεσμα, ο μικρός να ταλαιπωρείται από αρθριτικά, προβλήματα στα μάτια και καρδιαγγειακά. Παρόλο που οι ασθενείς δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 14 χρόνια ζωής, ο Ali έχει ανατρέψει τα δεδομένα διαψεύδοντας παράλληλα το προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο ίδιος δηλώνει «Θέλω πολύ να ζήσω και ελπίζω να υπάρχει φάρμακο για την ασθένειά μου. Δεν φοβάμαι το θάνατο, αλλά οι γονείς μου έχουν υποφέρει πολύ. Θα ήθελα να ζήσω πολύ περισσότερο, γι αυτούς».

Οι γονείς του, δηλαδή ο 50χρονος Nabi Hussain Khan και η 46χρονη Razia είναι πρώτα ξαδέρφια και ο γάμος τους ήταν κανονισμένος από την οικογένειά τους πριν από 32 χρόνια. Τα παιδιά τους, Rehana, Iqramul, Gudiya και Rubina πέθαναν από την εν λόγω ασθένεια ανάμεσα στις ηλικίες 12-24.













Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη στα 50 για 400.000 δημοσίους υπαλλήλους


Αλώβητοι από τις σαρωτικές αλλαγές.

Σύνταξη στα 50 και μάλιστα χωρίς να επηρεάζονται από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ποσού, ακόμη και αν αποχωρήσουν και μετά το 2015, κατοχυρώνουν 400.000 περίπου δημόσιοι υπάλληλοι, άνδρες και γυναίκες.

Αρκεί να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25ετία ή και με 20ετία μέχρι τις 31-12-2010.

Έτσι αλώβητοι από τις σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις θα βγουν από το 2015 οι τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με διάταξη νόμου οι συγκεκριμένοι 400.000 υπάλληλοι γλιτώνουν τις μειώσεις των συντάξεων που έρχονται από το 2015 για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Εν όψει των αλλαγών που θα φέρουν τη σύνταξη των 360 ευρώ το 2015 υπήρξε πρόβλεψη για τους δημοσίους υπαλλήλους με 20ετία ή 25ετία να μείνουν ανεπηρέαστοι παρά τις όποιες αλλαγές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος το όριο ηλικίας είναι τα 50 χρόνια.

Η ρητή πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο νόμο 3865/10 και στην παράγραφο 11 του άρθρου 6 που αναφέρει ότι για τα πρόσωπα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν όσα προβλέπονται από τις αντικαθιστώμενες ή καταργούμενες διατάξεις, κατά περίπτωση, τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και για τα όρια ηλικίας, καθώς και για τον τρόπο υπολογισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκπρόθεσμες οι δηλώσεις μετά τις 30 Αυγούστου


Διευκρινήσεις από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Εκπρόθεσμες θα θεωρούνται οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά τις 30 Αυγούστου σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης αποσαφήνισε ότι το Taxisnet θα είναι ανοιχτό για όλους μετά τις 30 Αυγούστου, αλλά οι δηλώσεις που θα υποβληθούν και θα εκκαθαρισθούν μετά το διάστημα αυτό θα θεωρούνται εκπρόθεσμες.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αποκάλυψε πως μέσα στο Σαββατοκύριακo εκκαθαρίσθηκαν επιπλέον 300 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις και σημείωσε ότι θα γίνει άλλη μια εκκαθάριση στο τέλος του μήνα.

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να εισέρχονται στο Taxisnet προκειμένου να ενημερωθούν για την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης και να μην αναμένουν το ταχυδρομείο, καθώς η πρώτη δόση λήγει στις 30 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως σε τρεις δόσεις θα καταβάλουν το φόρο οι φορολογούμενοι που η δήλωσή τους εκκαθαρίσθηκε τον Ιούλιο και σε δύο δόσεις όσων η δήλωση εκκαθαρίσθηκε τον Αύγουστο.

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως εντός της εβδομάδος θα κληθούν στις εφορίες για έλεγχο -πριν την εκκαθάριση- περίπου 100 χιλιάδες φορολογούμενοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Σημεία Εξυπηρέτησης του δημότη


Περίπου 1.500 φάκελοι με αιτήματα δημοτών διεκπεραιώθηκαν από τα Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη έως την 31η Ιουλίου, σύμφωνα με τον δήμο της Αθήνας, ο οποίος σημειώνει, ότι ο νέος αυτός θεσμός (λειτουργεί από τις 20 Ιουνίου) «κερδίζει μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη των δημοτών».

Όπως σημειώνεται από τον δήμο, μεγάλο μέρος των εργασιών που εκτελέστηκαν στα Σημεία Εξυπηρέτησης Δημοτών, είναι οι χορηγήσεις προνοιακών επιδομάτων και οι ανανεώσεις - χορηγήσεις βιβλιαρίων απορίας.

Τα Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη λειτουργούν Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, ενώ το Σάββατο υποδέχονται το κοινό, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Συνολικά διεκπεραιώνουν 154 διαφορετικές αρμοδιότητες του δήμου Αθηναίων, ενώ ο κατάλογος αυτός εμπλουτίζεται καθημερινά.


Διαβάστε περισσότερα...

Θρίλερ με την εξαφάνιση 17χρονου στην Πρέβεζα


Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομική διεύθυνση Πρέβεζας μετά την καταγγελία εξαφάνισης ενός 17χρονου. Ο πατέρας του αγοριού ενημέρωσε τις αρχές για την εξαφάνιση του γιου του και όπως υποστήριξε, ο 17χρονος δεν επέστρεψε χθες το βράδυ στο σπίτι μετά από έξοδο. Ο 17χρονος φορούσε γκρι σορτς, γκρι μπλουζάκι, και μαύρα με άσπρες ρίγες αθλητικά παπούτσια. Έχει ύψος 1,70, μάτια και μαλλιά καστανά. Η αστυνομία παρακαλεί οποίον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει με το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας στο 26820-89542 ή στην Άμεση Δράση 26820-22100.Η δημοσίευση της φωτογραφίας γίνεται κατόπιν αδείας και έγκρισης από τον πατέρα του 17χρονου στο πλαίσιο αναζήτησής του.

Θρίλερ με την εξαφάνιση 17χρονου στην Πρέβεζα


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξιχνιάστηκε υπόθεση πορνογραφίας μέσω διαδικτύου


Πίεζαν 15χρονη για να τους στέλνει γυμνές φωτογραφίες της.

Δικογραφία σε βάρος ενός 42χρονου Ρουμάνου, ενός 20χρονου Αλβανού και ενός 32χρονου Έλληνα σχηματίστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Προηγήθηκε καταγγελία 15χρονης, σύμφωνα με την οποία, άγνωστος χρήστης, με τον οποίο συνομιλούσε στο Facebook, είχε στην κατοχή του γυμνές φωτογραφίες της, τις οποίες του είχε στείλει μετά από έντονη πίεση που της είχε ασκήσει μέσω βιντεοκλήσεων.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του δράστη και κατόχου του επίμαχου προφίλ καθώς και άλλων δυο εμπλεκομένων, για τους οποίους προέκυψε ότι είχαν πρόσβαση στο συγκεκριμένο προφίλ.

Ειδικότερα κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή του Τμήματος Ασφαλείας Λάμιας, πραγματοποίησε έρευνες παρουσία δικαστικού λειτουργού, στις οικίες των εμπλεκομένων στη Λαμία. Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο 20χρονος Αλβανός είχε αποσπάσει και αποθηκεύσει τις επίμαχες φωτογραφίες της ανήλικης, χωρίς τη συναίνεση της.

Κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Για τον 20χρονο Αλβανό προέκυψε επιπλέον ότι ήταν παράνομα στη χώρα μας. Οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει το σύστημα των αποδείξεων


Κίνητρα για συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους κλάδους.

Αλλάζει εκ βάθρων το μέτρο συλλογής των αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Το νέο σύστημα, που θα ισχύσει από τη νέα χρονιά, θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το ισχύον σύστημα, με βασικότερη τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για όσους μαζεύουν αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους όπου παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, θα καταργηθεί η ποινή που επιβάλλεται σήμερα (22%) επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τον νόμο (το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις).

Επίσης, οι φορολογούμενοι δεν θα συλλέγουν αποδείξεις από όλες τις συναλλαγές τους, όπως ισχύει σήμερα.

Δηλαδή δεν θα είναι αναγκασμένοι να μαζεύουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς εκδίδουν αποδείξεις. Θα αναγνωρίζονται αποδείξεις μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα διασκέδασης κ.ά.).


Διαβάστε περισσότερα...

Στο ταμείο δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυθαιρέτων


Νομιμοποίηση σε 102 δόσεις.

Ανοίγει τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των ιδιοκτητών που επιθυμούν να τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα.

Στον νέο νόμο (4178/2013) θα ενταχθούν όχι μόνο οι νέες περιπτώσεις τακτοποίησης αλλά υποχρεωτικά και όλες οι παλιές που είχαν προχωρήσει με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Συνολικά ο νέος νόμος αφορά 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ενώ στο νέο νόμο πρέπει να ενταχθούν και οι 562.000 που υπέβαλλαν δήλωση στο νόμο – Παπακωνσταντίνου ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να πληρώσουν τα πρόστιμά τους έως και σε 102 δόσεις, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση θα ορίζεται στα 50 ευρώ και θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής δύο μόνο δόσεων ετησίως, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 300 ευρώ ανά δόση.

Στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υπαχθούν και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν προχωρήσει σε τακτοποίηση με παλαιότερες ρυθμίσεις. Ωστόσο, τα ποσά που ήδη έχουν καταβάλει θα συμψηφιστούν και είναι πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις όπου τελικά ο ιδιοκτήτης πλήρωσε περισσότερα χρήματα, να υπάρξει επιστροφή του πλεονάζοντος ποσού.

Όποιος υπαχθεί στον νέο νόμο:

- το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 102 μηνών (ή 17 εξαμήνων).

- το δεύτερο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί εντός 84 μηνών (ή 14 εξαμήνων).

- το τρίτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 60 μηνών (ή 10 εξαμήνων).

-Σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 50 ευρώ και η ελάχιστη εξαμηνιαία στα 300 ευρώ.

-Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου. Εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση περιορίζεται στο 10% του προστίμου.

Σε ό,τι αφορά στις αυθαίρετες κατοικίες πριν το 1975, με αποκλειστική χρήση κατοικίας, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου.

Τα αυθαίρετα διαχωρίζονται σε κατηγορίες, όσα έχουν μικροαυθαιρεσίες αλλά διαθέτουν οικοδομική άδεια, όσα έχουν μεσαίες αυθαιρεσίες, παραβίαση μέχρι 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και μέχρι 20% στο ύψος.



Διαβάστε περισσότερα...

Όλα τα ονόματα για τους παιδικούς σταθμούς


Αναρτήθηκαν στην ΕΕΤΑΑ τα ονόματα όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2013-14.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά τις 11 το βράδυ και τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα ονόματα.

Διαβάστε ΕΔΩ τα στατιστικά στοιχεία των ωφελούμενων του προγράμματος.


Διαβάστε περισσότερα...

«Γιγαντιαίο μεταρρυθμιστικό έργο η απογραφή»


Σπυρόπουλος: Είναι πολύ σημαντικό να οργανωθεί σωστά.

Αρχίζει το πρόγραμμα απογραφής των προστατευόμενων μελών των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, όπως ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο διοικητής του Ταμείου.

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για μια απογραφή που θα δώσει εργαλεία στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ελέγχει την αξιοπιστία όλων των οργάνων της Υγείας.

Χαρακτήρισε την απογραφή ως «ένα γιγαντιαίο έργο που από μόνο του έχει αξία». Και πρόσθεσε: «Η απογραφή είναι σημαντικό να οργανωθεί σωστά, να αξιοποιηθούν πηγές πληροφόρησης».

Είπε ότι είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμα και μελετάται αυτή τη στιγμή. «Έχει συγκροτηθεί μία επιτροπή προκειμένου να μελετήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να βιάζονται. Πιστεύω τέλη Σεπτέμβρη ή τέλη Οκτώβρη θα βγει το ακριβές σχέδιο. Πρώτα θα προηγηθεί η αξιοποίηση των πηγών. Περιμένουμε αυτή την απογραφή για να εμποδιστούν τα σκοτεινά δρομολόγια διαρροής του χρήματος», είπε φέρνοντας το παράδειγμα των τεσσάρων αξονικών εξετάσεων μέσα σε ένα μήνα. «Ποιος δρομολόγησε, ποιος ώθησε για ποιο λόγο», είπε εξηγώντας ότι δεκάδες δισ. ευρώ δαπανήθηκαν.





Διαβάστε περισσότερα...

Επαλήθευση στοιχείων για συναλλαγές μόνο με το... πρόσωπο


Λογισμικό αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται από διάφορες εταιρείες.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η πιστωτική σας κάρτα θα έμενε στο πορτοφόλι σας συνέχεια και δεν θα χρειαζόταν να αγγίξετε ούτε τα μετρητά. Δεν θα χρειάζεται να θυμάστε να έχετε μαζί το πορτοφόλι ή το κινητό σας για να πραγματοποιήσετε μια αγορά από ένα μαγαζί. Παρότι αυτή είναι μια μελλοντική πολυτέλεια, πολλές εταιρίες κάνουν τα πρώτα βήματα για να φτάσουν σε τέτοιες τεχνολογίες.

Πιθανώς να έχετε ακούσει ήδη για συστήματα πληρωμής, όπως το Google Wallet, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία NFC (τεχνολογία συνδεσιμότητας με επικοινωνία κοντινού πεδίου) για να σας επιτρέψει να πληρώνετε με το κινητό σας. Υπάρχουν επίσης υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το σύστημα geo-fencing για να καταγράψουν την είσοδο και την έξοδό σας από ένα κατάστημα. Η τελευταία μόδα, ωστόσο, δεν απαιτεί καθόλου επιπλέον εξοπλισμό, τουλάχιστον όχι κάτι που θα χρειαστεί να κουβαλάτε μαζί σας, καθώς το μόνο που χρειάζεστε είναι το πρόσωπό σας. Είναι ένα μεγάλο και τρελό βήμα, αλλά όχι ανέφικτο.

Επί του παρόντος, υπάρχει ένας μικρός αριθμός εταιριών που χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να διαχειριστούν τις συναλλαγές κάθε είδους. Η δουλειά που κάνουν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ολοκληρωτικά την καθημερινή σας ζωή και να ταρακουνήσει τους υπερασπιστές των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, εταιρίες όπως η Uniqul βασίζονται κυρίως στο πρώτο. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει θέσει στόχο να δημιουργήσει το πιο γρήγορο σύστημα πληρωμών παγκοσμίως και πρόσφατα έβγαλε στη δημοσιότητα ένα πρωτότυπο πρόγραμμα πληρωμών που βασίζεται στην αναγνώριση προσώπου.

Φυσικά το μέγα ζήτημα είναι αν τα μαγαζιά έχουν τη διάθεση να επενδύσουν μαζικά στον ακριβό εξοπλισμό της αναγνώρισης προσώπου προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία και αν οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αφήσουν την Uniqul να «φακελώσει» το πρόσωπό τους σε μια βάση δεδομένων γεμάτη πελάτες.

Η βασική υπόθεση πίσω από τη διαδικασία πληρωμών που προτείνει η Uniqul είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος ποτέ ξανά τίποτα για να πληρώσει, εκτός από το να είναι ο εαυτός του. Δεν χρειάζεται πορτοφόλι, ούτε κάποια εφαρμογή στο κινητό. Χρειάζεται απλώς ένα χαμόγελο ή μια γκριμάτσα, ανάλογα τη διάθεση κι απλώς θα προχωρά κανείς στο ταμείο όπου θα υπάρχει μια κάμερα που θα σκανάρει το πρόσωπό του και θα το αντιστοιχεί με τον άνθρωπο στη βάση δεδομένων. «Το πρόγραμμα επεξεργάζεται με αλγόριθμους τα βιομετρικά στοιχεία, προκειμένου να βρει το λογαριασμό σας στη βάση δεδομένων μόλις πλησιάσετε στο ταμείο», αναφέρει ένα δελτίο τύπου της εταιρίας. «Η όλη συναλλαγή θα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται συνήθως για να βγάλει κανείς το πορτοφόλι του». Το μόνο που μένει μετά είναι να πατήσει ο πελάτης το ΟΚ στην οθόνη.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναρωτηθεί κανείς τι κερδίζει κάποιος πληρώνοντας με το πρόσωπό του. Από τη μια, η μέθοδος αυτή είναι γρήγορη και σχεδόν δεν απαιτεί καμιά προσπάθεια, καθώς δεν χρειάζεται καν να έχετε μαζί σας το κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το πλεονέκτημα είναι επουσιώδες, καθώς αφενός θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας είτε πιστωτική κάρτα είτε μετρητά για μαγαζιά που δεν έχουν αυτή την τεχνολογία και αφετέρου έχουν πραγματικά τόσο μεγάλη αξία αυτά τα πέντε δευτερόλεπτα σε σχέση με τον επίσης λίγο χρόνο που χρειάζεστε για να πληρώσετε με κάποιον άλλο τρόπο; Από την άλλη μεριά, το σύστημα απαιτεί από τους εμπόρους να έχουν επενδύσει σε αυτήν την τεχνολογία, προκειμένου να έχουν το λογισμικό να υποστηρίξουν το σύστημα. Πέρα από αυτό, υπάρχει και το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Πώς θα αισθάνονται οι άνθρωποι που θα βρίσκονται μπροστά από ένα τέτοιο σκάνερ, ακόμα κι αν δεν σκανάρει το δικό τους πρόσωπο;

Επιπλέον, το σύστημα δεν προσφέρεται δωρεάν. H Uniqul υπολογίζει το αντίτιμο ανάλογα με το χώρο −από 0,99 ευρώ το μήνα για μαγαζιά σε ακτίνα ενός ή δυο χιλιομέτρων μέχρι και 6,99 ευρώ για παγκόσμια πρόσβαση− άρα ενδέχεται να καταλήξει κανείς να πληρώνει μια υπηρεσία που θα χρησιμοποιήσει μόνο σε λίγα σημεία.

Εκτός, βέβαια, από την Uniqul, υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι χρήστες αυτής της τεχνολογίας. Μια αμερικανική εταιρία με το όνομα Diebold έχει πάρει αυτή την ίδια ιδέα αναγνώρισης προσώπου και την εφαρμόζει στα ΑΤΜ. Το προτέρημα εδώ είναι η ασφάλεια όπως και η άνεση. Έτσι, αντί να πληρώνετε σε ένα μαγαζί με το πρόσωπο σας, πηγαίνετε σε ένα ΑΤΜ και συνδέεστε στο δίκτυο με έναν κώδικα QR στο τηλέφωνό σας. Αντί να πληκτρολογήσετε το pin σας, απλώς κάνετε ένα βήμα πίσω για να σκαναριστεί το πρόσωπό σας, βγάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα χρήματα που χρειάζεστε. Το σύστημα είναι τόσο εκσυγχρονισμένο που δεν βγάζει καν απόδειξη, αντ' αυτού σας στέλνει μήνυμα στο κινητό.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αποθαρρύνονται λόγω του λογισμικού της αναγνώρισης προσώπου. Αρκεί να θυμηθεί κανείς το χαμό που είχε δημιουργηθεί όταν το Facebook προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την αναγνώριση προσώπου για να κάνει τις ετικέτες στις φωτογραφίες πιο εύκολες στη χρήση. Πολλοί χρήστες αντέδρασαν, ενώ η Γερμανία ανακήρυξε το λογισμικό παράνομο.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι βέβαια να επιτευχθούν οι ψηφιακές πληρωμές. Το Square Wallet είναι ένα λογισμικό που συγχρονίζει το προφίλ σας με το λογισμικό του μαγαζιού στο οποίο μπαίνετε, ώστε ο ταμίας να γνωρίζει ποιος είστε τη στιγμή που εισέρχεστε στο μαγαζί, βασιζόμενος στο πρόσωπό σας. Τα τσιπάκια GPS και WiFi του κινητού σας βοηθούν στην αναγνώριση και επειδή το σύστημα καταγράφει την παρουσία σας κατά την είσοδο, είναι πιθανό να καταφέρετε να ψωνίσετε τα όσα θέλετε με τη βοήθεια των προσωπικών προτιμήσεών σας.

Αυτό ακούγεται καλό, σωστά; Μπορείτε να απολαμβάνετε την ευκολία που προσφέρει η αναγνώριση του προσώπου χωρίς το φόβο της προσβολής των προσωπικών δεδομένων σας. Όλα αυτά ακούγονται καλά μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι είναι στην ουσία ανατριχιαστικό να μπαίνετε σε ένα τυχαίο μαγαζί και να σας χαιρετούν με το όνομά σας ακόμα και αν δεν σας ξέρουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζώνη κινδύνου για 5.000 υπαλλήλους των ΟΤΑ


Ποιοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα στο κύμα του Δεκεμβρίου.

Πρώτοι θέτουν υποψηφιότητα για τη διαθεσιμότητα του Δεκεμβρίου στους ΟΤΑ οι 5.000 υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί σε δημοτικές επιχειρήσεις εκτός ΑΣΕΠ και έχουν μετακινηθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων από το 2010 με τη θεσμοθέτηση του «Καλλικράτη».

Όπως αναφέρει το «Έθνος», σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού που έχει θέσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην κόκκινη ζώνη της διαθεσιμότητας αναμένεται να τεθούν κυρίως οι υπάλληλοι που ανήκουν στις κατηγορίες του διοικητικού προσωπικού, έχουν προσληφθεί στο παρελθόν σε δημοτικές επιχειρήσεις εκτός ΑΣΕΠ και έχουν μεταταχθεί σε κεντρικές υπηρεσίες των δήμων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού»


Τους Αγώνες διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, πραγματοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού, επικεντρώνοντας στο τραγούδι ως ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μουσικής και στιχουργικής σύνθεσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν συμμετοχή στους Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή, έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2013.

Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού είναι μία πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Οι Αγώνες εντάσσονται στον Κύκλο Ελληνικό Τραγούδι που περιλαμβάνεται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Στέγης, από την αρχή της λειτουργίας της.

Κύριος σκοπός των Αγώνων είναι η ανάδειξη νέων ή άγνωστων στο ευρύ κοινό δημιουργών.

Οι υποψήφιοι μπορεί να είναι συνθέτες, τραγουδοποιοί/τροβαδούροι, ή μικρά μουσικά σύνολα (γκρουπ/μπάντες) που θα υπογράφουν και θα συμμετέχουν καταθέτοντας τρία τραγούδια με πρωτότυπη μουσική και στίχο.

Έτσι η υποψηφιότητα αφορά συνθέτες, τραγουδοποιούς, γκρουπ/μπάντες και τους στιχουργούς τους.

Η προκριματική επιτροπή θα επιλέξει έως 20 υποψήφιους για την τελική φάση κρίνοντας με βάση τα τρία τραγούδια που κατατίθενται για κάθε συμμετοχή.

Στη βραδιά του τελικού θα παρουσιαστούν έως 20 νέοι δημιουργοί και ως εκ τούτου έως 20 νέα τραγούδια. Τα βραβεία θα δοθούν στο καλύτερο τραγούδι. Επίσης, το κοινό της βραδιάς του τελικού θα ψηφίσει για το καλύτερο τραγούδι και θα απονεμηθεί το αντίστοιχο βραβείο.

Παράλληλα και στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος για το Ελληνικό Τραγούδι πραγματοποιείται εργαστήρι με θέμα «Το ελληνικό τραγούδι».

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών www.sgt.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκοτώθηκε ενώ γιόρταζε τα 24α γενέθλιά της!


Αφήνει πίσω της ένα 4χρονο αγοράκι...

«Με πυροβόλησαν! Με πυροβόλησαν!». Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις της άτυχης Sabrina Moss που έπεσε νεκρή ενώ γιόρταζε τα 24α γενέθλιά της στην περιοχή Kilburn του βόρειου Λονδίνου.

Η 24χρονη βρέθηκε απλά στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή κι έχασε τη ζωή της από σφαίρα μέλους συμμορίας που στόχευε κάποιον άλλον…

Η νεαρή μητέρα δέχθηκε τη σφαίρα στο στήθος ενώ πυροβολισμό δέχθηκε και μία φίλη της που στεκόταν δίπλα της, καθώς η Moss είχε βγει έξω με την παρέα της για να γιορτάσει τα 24α γενέθλιά της.

Η φίλη της στάθηκε πιο τυχερή και νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, χωρίς πλέον να απειλείται η ζωή της.

Η άτυχη κοπέλα είχε μόλις αγοράσει φαγητό και στεκόταν στο πεζοδρόμιο με τη φίλη της. Το προσωπικό του εστιατορίου έτρεξε να τη βοηθήσει και επιχείρησε να σταματήσει την αιμορραγία αλλά ήταν αργά για τη Sabrina.

«Άκουσα τους πυροβολισμούς αλλά δεν ήμουν σίγουρος τι ήταν μέχρι που τα κορίτσια έτρεξαν μέσα στο κατάστημα. Η Sabrina φώναζε ‘με πυροβόλησαν!’», περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού.

Η 24χρονη, μητέρα ενός 4χρονου αγοριού, υπέκυψε στα τραύματά της μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Πιστεύεται πως τα δύο κορίτσια δέχθηκαν τους πυροβολισμούς ενός άνδρα από την απέναντι πλευρά του δρόμου ενώ η Scotland Yard συνέλαβε δύο άνδρες αλλά στη συνέχεια τους άφησε ελεύθερους.

«Η οικογένειά μας είναι συντετριμμένη από αυτό το φρικτό περιστατικό που άλλαξε τις ζωές μας για πάντα», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι γονείς της Sabrina, John και Andrea.

«Ήταν ένα κορίτσι που έκανε παντού φίλους, ήταν μια αξιαγάπητη κόρη και μία τέλεια μητέρα για το γιο της που υπεραγαπούσε. Αγαπούσε τη δουλειά της ως νηπιαγωγός και απολάμβανε να δουλεύει με παιδιά», πρόσθεσαν.

Δείτε τις φωτογραφίες











Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα γερνάει το δέρμα


Δεύτερη βασική αιτία μετά την έκθεση στον ήλιο.

Το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος.

Αν λοιπόν καπνίζετε τσιγάρα, βάλτε στόχο να σταματήσετε αυτή την συνήθεια.

Το κάπνισμα προκαλεί ρυτίδες, κύστεις και σπυράκια. Κάνει το χρώμα του δέρματος συχνά να δείχνει κίτρινο ή γκρίζο και θαμπό, και τους μαύρους κύκλους πιο έντονους.

Οι αλλοιώσεις βέβαια, είναι ανάλογες με το πόσο καπνίζει κάποιος, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες απ’ ότι οι άντρες.

Έτσι μια κοπέλα που αρχίζει το κάπνισμα στην ηλικία των 20 ετών, στα 40 της το δέρμα της θα δείχνει με αυτό μιας γυναίκας 60 ετών!

Είναι η αμέσως επόμενη πιο σημαντική αιτία, μετά από την έκθεσή μας στον ήλιο, για την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Τελευταίες έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στο δέρμα σε ολόκληρη την επιφάνεια του σώματος και όχι μόνο στο πρόσωπο.

Το κάπνισμα προκαλεί διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος και επιδρά βλαπτικά στις κολλαγόνες και ελαστικές ίνες αλλά και στην παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της πυκνότητας της επιδερμίδας, καθώς και η μείωση της τόνωσης και της ελαστικότητάς της.

Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, κυρίως γύρω από το στόμα και τα μάτια.

Σχεδόν σταθερά ευρήματα είναι η ξηρότητα του δέρματος, αποκτώντας ένα σταχτί χρώμα αλλά και η μείωση της δερματικής κυκλοφορίας.

Αυτό οφείλεται στη στένωση των αγγείων του δέρματος, με αποτέλεσμα την μείωση της οξυγόνωσης του και της μεταφοράς των θρεπτικών του στοιχείων.

Κόψτε λοιπόν το τσιγάρο σήμερα κιόλας, μιας και οι αλλοιώσεις, οι οποίες συντελούν στη γήρανση του δέρματος, είναι κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος αναστρέψιμες με τη διακοπή του καπνίσματος.


Πηγή: http://www.antigiransi.com
Διαβάστε περισσότερα...

«Ξεσκονίζει» τις επιδοτήσεις σε εταιρείες το ΣΔΟΕ


Έλεγχος για τυχόν υποθέσεις απάτης.

Φύλλο και φτερό κάνει το ΣΔΟΕ εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι πίσω από τις επιδοτήσεις που έλαβαν από ευρωπαϊκά προγράμματα, κρύβονται υποθέσεις απάτης.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, «το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσεών του, πραγματοποιεί στοχοθετημένες επιτόπιες ελεγκτικές επαληθεύσεις σε Φορείς Επένδυσης, σε ορισμένες δε υποθέσεις, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)».

Όπως δε ενημερώνει ο κ. Στουρνάρας, «σε περιπτώσεις εντοπισμού περιπτώσεων απάτης/παρατυπίας, το ΣΔΟΕ προβαίνει στις κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες, προκειμένου οι αρμόδιοι Φορείς να προβούν στην ανάκτηση αχρεωστήτως και παρανόμως καταβληθέντων ποσών και στην κοινοποίηση των παρατυπιών».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη, Νίκη Φούντα και Θωμά Ψύρρα, σχετικής με την έρευνα που διενεργείται για παράνομες επιδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ επικαλούνταν έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα σε πλασματικές εταιρείες, την τελευταία δεκαετία, η οποία και αποτέλεσε το έναυσμα για τη σύσταση δικογραφίας των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Συγκεκριμένα, κατ΄ εντολή των δύο εισαγγελέων, οι 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε ολόκληρη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν έρευνα για τις επιδοτήσεις των εταιρειών από το 2004 έως σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη ή ακόμα και για την κάλυψη μισθολογικών αναγκών των εταιρειών.

Όπως εξάλλου αναφέρουν οι βουλευτές, αντικείμενο έρευνας θα αποτελέσει η διάρκεια ζωής των εταιρειών, οι λόγοι τυχόν διάλυσης, η διάθεση των χρημάτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, καθώς ακόμα και το αν οι εταιρείες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για την είσπραξη επιδοτήσεων.

Το ενδιαφέρον και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ήδη, η ΕΕ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να διενεργήσουν έλεγχο, μετά την αποκάλυψη τεσσάρων υποθέσεων δωροδοκίας και εκβίασης επενδυτών με εμπλεκόμενους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης για την έγκριση χρηματοδοτήσεων εταιρειών από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όπως ειδικότερα αποκαλύπτει στο έγγραφό του ο κ. Στουρνάρας, «για τις πρόσφατες τέσσερις περιπτώσεις, όπου οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΔΙΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης (φορέας διαχείρισης πράξεων συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ) φέρονται εμπλεκόμενοι σε περιστατικά δωροδοκίας και εκβίασης επενδυτών, η ΕΕ ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ και Αρχή Πιστοποίησης) την ανάληψη κοινής δράσης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 δεν έχουν επιβαρυνθεί με περιπτώσεις δωροδοκίας, εκβίασης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής απάτης ή διαφθοράς». Ενημερώνει, παράλληλα, τους βουλευτές ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο απολογισμός του Κοινού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την υλοποίηση των κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων.

Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει, επίσης, ότι, μετά από προβλήματα που διαπιστώθηκαν, επιβλήθηκε κατ' αποκοπή δημοσιονομική διόρθωση ύψους 5% στις δαπάνες που διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, ενώ οι εντοπισθείσες θεσμικές ελλείψεις διορθώθηκαν με τον νεότερο επενδυτικό νόμο 3908/2011.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2860/2000 και Ν. 3614/2007 και τους κοινοτικούς Κανονισμούς) η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) αποτελεί την Αρχή Ελέγχου, υπεύθυνη για τον εξωτερικό δημοσιονομικό έλεγχο των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, τόσο στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ (2000- 2006) όσο και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007- 2013).


Διαβάστε περισσότερα...

Η σχέση του καφέ με την υγεία


Από θερμιδική βόμβα μέχρι ιδιαίτερα ευεργετικό μπορεί να φανεί το ρόφημα.
Το σώμα μας μπορεί να μας λέει ότι διψάει, αλλά δεν μπορεί να μας καθορίσει τι πρέπει να πιει. Ενώ όλα τα ροφήματα ενυδατώνουν, μερικά παρέχουν και σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Μερικά έχουνε χαλαρωτικές ιδιότητες. Κάποια δίνουν ενέργεια. Ορισμένα απλά ικανοποιούν το αίσθημα για γλυκό, με ή χωρίς θερμίδες. Κάποια βοηθούν στην καλύτερη απόδοση. Και ορισμένα μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα υγείας.

Οποιοδήποτε ρόφημα, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας δίαιτας διατήρησης βάρους. Αλλά, για πολλούς ανθρώπους που απολαμβάνουν ροφήματα καφέ με ζάχαρη, αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με θερμίδες, η απόλαυση αυτή απαιτεί συνείδηση όσον αφορά το μέγεθος της μερίδας και τη συχνότητα κατανάλωσης.

Ευτυχώς, για αυτούς που προσέχουν τη γραμμή τους, υπάρχει ποικιλία ροφημάτων με χαμηλές θερμίδες που ικανοποιούν επιτυχώς τη δίψα (νερό, τσάι, καφέδες και αναψυκτικά διαίτης).

Καφές

Οι παραδοσιακοί προτιμούν τον ελληνικό και μάλιστα (οι πιο μερακλήδες) στη χόβολη, οι νεότεροι προτιμούν φραπέ, φρέντο καπουτσίνο, φρεντοτσίνο ή άλλες παραλλαγές. Όποια όμως και αν είναι η διαδικασία παρασκευής του και η ποικιλία του χαρμανιού του, ο λόγος κατανάλωσης είναι ο ίδιος:΅η απόλαυση που μας προσφέρει.

Στις μέρες μας, οι καφετέριες έχουνε μετατραπεί σε «πεδία με νάρκες», έτοιμες να εκραγούν μέσα στα σώματα των καταναλωτών. Πραγματάκια που συνήθως φυλάσσονταν για ειδικά γλυκά έχουνε γίνει καθημερινές πρωινές εμπειρίες για οποιονδήποτε περνά από κατάστημα με καφέδες, από τις πιο μεγάλες αλυσίδες μέχρι και τα μικρά συνοικιακά καταστήματα.

Ναι, μπορείτε ακόμα να βρείτε ένα φλιτζάνι σκέτο καφέ σε οποιαδήποτε καφετέρια. Αλλά μπορείτε να πάρετε και αυτούς τους χλιδάτους καφέδες με διάφορες γεύσεις και ποικιλίες από όλο τον κόσμο. Από διαιτητικής άποψης, οποιαδήποτε ποικιλία, παραμένει απλά ένας καφές, με αμελητέες θερμίδες και υδατάνθρακες. Ωστόσο, οι χλιδάτοι καφέδες που φέρνουνε τόσα λεφτά στη βιομηχανία των αλυσίδων καφέ, δεν είναι απλοί καφέδες, αλλά εσπρέσο.

Τι είναι ο εσπρέσο;

Ο εσπρέσο είναι ένας ιταλικός τρόπος πίεσης του νερού μέσα από αργοψημένους, καλά αλεσμένους κόκκους καφέ. Το αποτέλεσμα είναι ένας πυκνό, δυνατό ρόφημα πολύ διαδεδομένο στην Ιταλία. Σε άλλες χώρες αποτελεί τη βάση για άλλα ροφήματα καφέ όπως:

Καπουτσίνο: Εσπρέσο με γάλα και πολύ αφρόγαλα, μερικές φορές με κανέλα ή σκόνη κακάο και τρούφα.

Λάτε: Εσπρέσο με πάρα πολύ γάλα (ζεστό)

Μόκα: Λάτε με σοκολάτα και (συνήθως) σαντιγί

Μακιάτο: Σφηνάκι εσπρέσο με μικρή ποσότητα αφρόγαλα

Εσπρέσο φρέντο: Παγωμένος εσπρέσο

Εσπρέσο con panna: Εσπρέσο με μια δόση σαντιγί

Αμερικάνο: Σφηνάκι εσπρέσο με πολύ καυτό νερό, ώστε να γεμίσει ένα κανονικό ποτήρι

Πόσες θερμίδες και υδατάνθρακες υπάρχουνε σε αυτά τα ροφήματα καφέ;

Ένα σφηνάκι εσπρέσο είναι 2 κ.σ. υγρό. Φανταστείτε 2 κ.σ. στον πάτο του ποτηριού σας, δεν είναι και πολύ. Επομένως το υπόλοιπο του ποτηριού γεμίζεται με κάτι άλλο.

Σημασία έχει αυτό το κάτι άλλο τι είναι. Εάν είναι γάλα, αυτό σημαίνει 11,4 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά ποτήρι (και 146 θερμίδες) για πλήρες γάλα και 11.9 γραμμάρια υδατάνθρακες (και 86 θερμίδες) για άπαχο γάλα.

Και κρέμα; Ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος έχει 6,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 821 θερμίδες μαζί με 55 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Όπως καταλάβατε, το θερμιδικό περιεχόμενο καφέδων που είναι εσπρέσο με γάλα δεν διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα. Αλλά εάν αρχίσουμε να μετράμε και τη ζάχαρη, τη σαντιγί και τη σοκολάτα, υπάρχουνε πολλές ποικιλίες και μεγάλο εύρος θερμίδων.

Καπουτσίνο

340 γρ.: 10 γρ. υδατάνθρακες, 80-120 θερμίδες ανάλογα το γάλα
450 γρ.: 15 γρ. υδατάνθρακες, 100-180 θερμίδες
570 γρ.: 17 γρ. υδατάνθρακες, 130-210 θερμίδες

Λάτε

340 γρ.: 16 γρ. υδατάνθρακες, 120-200 θερμίδες
450 γρ.: 21 γρ. υδατάνθρακες, 160-260 θερμίδες
570 γρ.: 27 γρ. υδατάνθρακες, 210-340 θερμίδες

Μόκα

340 γρ.: 28-37 γρ. υδατάνθρακες, 170-358 θερμίδες
450 γρ.: 33-42 γρ. υδατάνθρακες, 210-433 θερμίδες
570 γρ.: 43-56 γρ. υδατάνθρακες, 260-490 θερμίδες

Άλλες γεύσεις μπορούν να προσθέσουν επιπλέον ποσότητες υδατανθράκων και θερμίδων. Η καραμέλα και τα σιρόπια προσθέτουν αρκετά από και τα δύο. Ένα «πάτημα» από το δοχείο με το σιρόπι έχει περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων και 20 θερμίδες. Συνήθως μπαίνουν 3 τέτοια «πατήματα» σε έναν καφέ 340 γραμμάρια, 4 σε έναν 450 γραμμάρια και 5 σε έναν 560 γραμμάρια. Επομένως η προσθήκη σιροπιού προσθέτει 25 γραμμάρια υδατάνθρακες και 100 θερμίδες σε ένα μεγάλο ποτήρι.

Πώς μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και να μην το παρακάνετε;

Προφανώς, το καλύτερο είναι απλά να πιείτε σκέτο κανονικό καφέ, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα γάλα ή γλυκαντικού. Ένα απλός εσπρέσο, μακκιάτο ή αμερικάνο είναι άλλες επιλογές. Εάν θέλετε κάτι πιο φανταχτερό, το καπουτσίνο έχει τους λιγότερους υδατάνθρακες.

Καλό θα ήτανε είναι να γνωριστείτε με το προσωπικό της καφετέριας, να μάθετε πως φτιάχνουνε τους καφέδες και να έχετε το θάρρος να ζητήσετε τις αλλαγές που θέλετε.

Προτιμήστε άπαχο ή ημιάπαχο γάλα, αντί του πλήρες γάλακτος. Μία μερίδα 240 ml πλήρους γάλακτος περιέχει 160 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα άπαχου γάλακτος έχει μόλις 80-90 θερμίδες..

Ιστορικά

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία. Ο καφές είναι ο καρπός ενός θάμνου που ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιιδών. Τα δύο σπουδαιότερα είδη είναι Coffea Arabica και Coffea Conefora robusta. Ανάλογα και με τη χώρα προέλευσης του καφέ, παρουσιάζονται διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ακόμα και από ίδιες ποικιλίες.

Το άρωμα και η γεύση του οφείλονται σε ένα αρωματικό έλαιο (καφεόλη) που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος. Μέσω της διαδικασίας αυτής αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό και η δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών (π.χ. χλωρογενικό / καφεϊκό οξύ).

Τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ σήμερα, κατέχει η Βραζιλία και τη μεγαλύτερη κατανάλωση οι Σκανδιναβικές χώρες.

Τι είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη είναι μια φυσική ουσία που περιέχεται μέσα σε πολλά φυτά. Βρίσκεται μέσα σε περισσότερα από 60 διαφορετικά είδη φυτών. Περιέχεται μέσα στα φύλλα, τους κόκκους ή μέσα στα φρούτα που παράγουν τα φυτά αυτά.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να κατασκευαστεί με χημική σύνθεση και χρησιμοποιείται σαν προσθετικό σε τρόφιμα, ροφήματα, ποτά και αναψυκτικά. Υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο τρόφιμα, ποτά και ροφήματα τα οποία ενώ κανονικά περιέχουν καφεΐνη, αυτή αφαιρείται με μια ειδική χημική επεξεργασία (decaffeination).

Η καφεΐνη έχει σημαντικές ιδιότητες που επηρεάζουν διάφορα συστήματα του οργανισμού. Επηρεάζει τον εγκέφαλο και είναι στην ουσία ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η καφεΐνη επιδρά και πάνω στο ουροποιητικό σύστημα. Έχει μια διουρητική ιδιότητα. Θεωρείται ότι σε ψηλές δόσεις λόγω της αυξημένης διούρησης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Η καφεΐνη μετά από την εισδοχή της στο πεπτικό σύστημα απορροφάται και διανέμεται στον οργανισμό πολύ γρήγορα. Αφού εισέλθει και δράσει σε διάφορα όργανα, δεν παραμένει ούτε αποθηκεύεται στον οργανισμό, αλλά αποβάλλεται μετά από μερικές ώρες.

Η ευαισθησία του κάθε ατόμου στην καφεΐνη είναι διαφορετική. Αυτό σημαίνει ότι για τον καθένα είναι διαφορετική η ποσότητα που χρειάζεται για να παρουσιάσει αρχικά θετικά αποτελέσματα και στη συνέχεια να δημιουργήσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι 250 mg καφεΐνης ημερησίως είναι μια μέτρια ποσότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περισσότερα από 315 mg καφεΐνης ημερησίως θεωρούνται υπερβολική ποσότητα.

Η μέτρια χρήση της καφεΐνης δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία. Σε υπερβολικές δόσεις όμως μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, υπερβολική διούρηση, ναυτία και εμετούς, εντερικές διαταραχές, νευρικότητα και ανησυχία, άγχος και αγωνία, κατάθλιψη, τρεμούλιασμα και αϋπνία. Για τους λόγους αυτούς η απόσυρση της καφεΐνης θα πρέπει να γίνεται σταδιακά για να αποφεύγεται το σύνδρομο στέρησης.

Σύμφωνα με μελέτες, ο καφές:

- Διεγείρει τα νευρικά μας κύτταρα και μας κρατάει σε εγρήγορση και επομένως βελτιώνει την πνευματική μας απόδοση.

- Βελτιώνει την αναπνοή και μειώνει τις κρίσεις άσθματος χάρη στη βρογχοδιαστολή που προκαλεί η καφεΐνη.

- Μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από κάποιες αλλεργίες.

- Ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.

- Προφυλάσσει τις γυναίκες από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και τους άντρες από την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας Parkinson.

- Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κίρρωσης του ύπατος, πέτρας στην χολή και στα νεφρά, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου.

- Αυξάνει την θερμογενετική επίδραση της τροφής αυξάνοντας έτσι τον μεταβολικό ρυθμό.

- Αυξάνει την σωματική ενέργεια και βελτιώνει τη φυσική αντοχή, μέσω της ενεργοποίηση της λιπόλυσης στο λιπώδη ιστό και της αυξημένη παροχή λιπών στους μύες.

- Τέλος, ο καφές ανεβάζει τη διάθεση και δρα ως αντικαταθλιπτικό φάρμακο.

Η καφεΐνη φθάνει στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε 30-45 λεπτά από τη κατανάλωση της. Διανέμεται στη συνέχεια σε όλο το νερό του σώματος και αργότερα μεταβολίζεται και εκκρίνεται μέσω των ούρων.



Είδος Καφέ Ποσότητα καφεΐνης (mg) σε 100 γρ. καφέ
 Εσπρέσο 210
 Γαλλικός 58
 Αλεσμένος καβουρντισμένος καφές58
 Καπουτσίνο 37
 Στιγμιαίος καφές 26
 Ντεκαφεϊνέ 1
Ένα φλιτζάνι των πιο κάτω ροφημάτων περιέχει:

Καφές φίλτρου: 80 έως 115 mg
Στιγμιαίος καφές: 65 mg
Μαύρο τσάι: 40 έως 60 mg
Κακάο: 4 mg
Κουτάκι αναψυκτικού (τύπου cola): 35 έως 60 mg

Ο καφές φίλτρου, σύμφωνα με έρευνες, είναι πολύ πιο ευεργετικός από το στιγμιαίο καφέ. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες ενώ η προσθήκη ζάχαρης, κρέμας, καραμέλας και διαφόρων σιροπιών προσθέτει αρκετές θερμίδες. Προσοχή, επίσης χρειάζονται και τα παρελκόμενα (κουλουράκια, κρουασανάκια κλπ)…


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού σε νερό


Τι χρειάζεται να κάνετε για να σώσετε κάποιον.

Το καλοκαίρι ο κόσμος συρρέει σε θάλασσες, πισίνες, ποτάμια και λίμνες προς αναζήτηση δροσιάς. Η θάλασσα είναι ελκυστική αλλά και επικίνδυνη για πολλούς αρχάριους και όχι μόνο κολυμβητές. Ίσως χρειαστεί να βοηθήσετε σε περιπτώσεις πνιγμού σε νερό γι’ αυτό καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια περίπτωση.

Πνιγμός
Σε περιπτώσεις πνιγμού να θυμάστε ότι και η δική σας ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε βαθιά νερά κάποιος που πνίγεται, μπορεί να παρασύρει αυτόν που θέλει να τον βοηθήσει.

Μην υπερεκτιμάτε την αντοχή σας.

Εάν έχετε κάποιον άλλο μαζί σας, στείλτε τον να καλέσει βοήθεια.

Πώς θα βγάλετε κάποιον από τη θάλασσα

• Μη θεωρήσετε ότι το να γνωρίζετε κολύμπι είναι αρκετό. Επιλέξτε να πέσετε στη θάλασσα μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν δεν έχετε συγκεκριμένες γνώσεις ναυαγοσωστικής, πετάξτε στον άνθρωπο που κινδυνεύει ένα σωσίβιο (ή έστω ένα μεγάλο ξύλο).

• Αν χρειαστεί να πέσετε στη θάλασσα, κολυμπάτε με το κεφάλι έξω από το νερό και φροντίστε να έχετε συνέχεια οπτική επαφή με τον κολυμβητή.

• Προσεγγίστε τον άνθρωπο που κινδυνεύει από πίσω, για να αποφύγετε τη λεγόμενη «θανάσιμη περίπτυξη»: Είναι πιθανό ο κολυμβητής, μέσα στον πανικό του, να σας δει ως σανίδα σωτηρίας· έτσι, αν τον πλησιάσετε από μπροστά, διατρέχετε τον κίνδυνο να σας βουλιάξει.

• Περάστε το χέρι σας πάνω από τον έναν ώμο του θύματος και πιάστε τον από την αντίθετη μασχάλη. Με τον τρόπο αυτό περιορίζετε την κινητικότητά του και μειώνετε την αντίδραση του θύματος.

• Αφού τον πιάσετε, μιλήστε του, ζητήστε του να μην κουνιέται και προσπαθήστε να τον ηρεμήσετε. Τραβήξτε τον προς τα έξω, φροντίζοντας να είναι σε ύπτια στάση, με το πρόσωπο έξω από το νερό. (Χρησιμοποιήστε το ελεύθερο χέρι και κυρίως τα πόδια σας για να κολυμπήσετε).

• Μόλις τον βγάλετε, καλέστε άμεσα βοήθεια. Δώστε του τις πρώτες βοήθειες (τεχνητή αναπνοή, πιέσεις), μόνο αν χρειάζεται και αν γνωρίζετε πώς γίνονται.

Αντιμετώπιση

H πρώτη κίνηση: Ελέγξτε αν αναπνέει

Από τη στιγμή που θα μεταφέρετε τον κολυμβητή στη στεριά, το σημαντικότερο είναι να ελέγξετε αν αναπνέει. Αν δεν αντιλαμβάνεστε την αναπνοή του, θα πρέπει να του κάνετε άμεσα τεχνητή αναπνοή (δύο εμφυσήσεις). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ο κρίσιμος χρόνος είναι περιορισμένος, μόλις 4 λεπτά. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα, το θύμα κινδυνεύει από εγκεφαλικές βλάβες, που κάποιες φορές είναι μη αναστρέψιμες.

Τα βήματα της τεχνητής αναπνοής
Ανασηκώστε το σαγόνι του θύματος, πιέζοντας ελαφρά το κεφάλι του προς τα πίσω, ώστε να ανοίξει η αναπνευστική οδός. Αν το κεφάλι δεν είναι σωστά τεντωμένο, η αναπνευστική οδός φράσσεται από τη γλώσσα. Ανοίγετε το στόμα του και το καθαρίζετε από ξένα σώματα (άμμο, φύκια κλπ.) που ίσως υπάρχουν. Στη συνέχεια, κλείνετε τη μύτη του και εφαρμόζετε πολύ καλά τα χείλη σας στα χείλη του θύματος. Δίνετε δύο εμφυσήσεις στο θύμα. Κάθε εμφύσηση πρέπει να έχει διάρκεια ανάλογη με μία δική σας καλή εκπνοή. Σε κάθε εμφύσηση πρέπει να φουσκώνει ο θώρακας του θύματος, ενώ μόλις ξεφουσκώνει δίνετε την επόμενη αναπνοή.

Ελέγχετε τους σφυγμούς του
Μετά τις δύο πρώτες αναπνοές, ελέγχετε το σφυγμό του ασθενούς, που αποτελεί την ένδειξη ότι η καρδιά του λειτουργεί. Προτιμήστε να τον ανιχνεύσετε στην καρωτίδα, που είναι μεγάλη αρτηρία και έχει σίγουρα αίμα, γιατί ο εγκέφαλος είναι το τελευταίο σημείο που σώματος που σταματάει να αιματώνεται.

• Αν υπάρχει σφυγμός: Συνεχίζετε τις τεχνητές αναπνοές, με ρυθμό μία εμφύσηση ανά 5 δευτερόλεπτα (ο μέσος άνθρωπος αναπνέει περίπου 12 φορές το λεπτό).
• Αν δεν υπάρχει σφυγμός: Αυτό σημαίνει ότι έχει σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς και θα πρέπει να κάνετε αμέσως καρδιακές πιέσεις στο θύμα.

Τα βήματα των καρδιακών πιέσεων
Ενώνετε το δείκτη και το μέσο σας και βρίσκετε το σημείο όπου ενώνονται τα πλευρά, στη μέση του στέρνου του θύματος (ξιφοειδής απόφυση).

Πλέκετε τα δάχτυλά σας και ακουμπάτε το πίσω μέρος της παλάμης στο σημείο αυτό.

Τεντώνετε τα χέρια σας και αρχίζετε τις πιέσεις με το βάρος του σώματός σας. O θώρακας του θύματος θα πρέπει να κατεβαίνει 3-4 εκατοστά σε κάθε πίεση.

Οι πιέσεις γίνονται ανά δευτερόλεπτο. Κάθε 15 πιέσεις θα πρέπει να κάνετε 2 τεχνητές αναπνοές.

Όταν συνέλθει το θύμα, το γυρνάτε στο πλάι και περιμένετε ασθενοφόρο.

Σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρετε
Όταν ψάχνετε για το σφυγμό του θύματος, μην πιέζετε δυνατά.
Μην ξεκινήσετε καρδιακές μαλάξεις ή τεχνητή αναπνοή, αν δεν είστε σίγουροι ότι έχουν σταματήσει οι συγκεκριμένες λειτουργίες. Αν δεν ανοίγει το στόμα του θύματος από μόνο του, μην επιχειρήσετε να το ανοίξετε πιέζοντάς το. Το ότι δεν ανοίγει το στόμα σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει μυϊκό τόνο και δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του ακόμα· άρα δεν έχει ανάγκη από πιέσεις ή τεχνητή αναπνοή.

Για να μη βρεθείτε στη θέση του θύματος
Τα περισσότερα ατυχήματα ή δυστυχήματα στη θάλασσα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν τηρούνταν κάποιοι απλοί αλλά σημαντικοί κανόνες:

• Πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 3 ωρών τουλάχιστον ανάμεσα στο γεύμα και το μπάνιο σας.

• Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επιτήρηση, ακόμα και αν στο σημείο όπου κάνετε μπάνιο υπάρχει ναυαγοσώστης ή είναι ρηχά.

• Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας, κολυμπώντας πολλή ώρα ή σε μεγάλη απόσταση από την ακτή. H καλύτερη πρακτική είναι να κολυμπάτε κοντά στην παραλία και να βγαίνετε από το νερό, μόλις νιώθετε έστω και λίγη κούραση.
• Αν πάθετε κράμπα, μην πανικοβληθείτε. Γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε να βγείτε προς τα έξω με τα χέρια. Nα θυμάστε ότι η άνωση του νερού μπορεί να σας κρατήσει στην επιφάνεια.

• Μην κάνετε βουτιές σε παραλίες που σας είναι άγνωστες ή δεν ξέρετε το ακριβές βάθος του βυθού.
• Αν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη ή έχει ισχυρά ρεύματα, καλό είναι να αποφύγετε το κολύμπι, ακόμα και αν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το νερό. Πολλά ατυχήματα οφείλονται στο ότι συχνά υπερεκτιμούμε τις δικές μας δυνάμεις.

15 συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση

1. Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από την ακτή όταν μάλιστα δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική. Στις οργανωμένες παραλίες μην κολυμπάτε εκτός της Ζώνης Παρακολούθησης η οποία οριοθετείται από κόκκινες σημαδούρες πέρα απ' τις οποίες επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.

2. Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφο σας κολυμβητή.

3. Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Μην μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες απ' τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας.

4. Απ' την άλλη όμως αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν είστε τελείως νηστικοί γιατί απ' το σώμα σας θα λείπουν σημαντικές πηγές ενέργειας οι οποίες βοηθούν να ανταπεξέλθετε στις φυσικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν κατά την παραμονή σας στη θάλασσα.

5. Πριν κολυμπήσετε μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
6. Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δε ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.

7. Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.

8. Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους Ναυαγοσώστες είτε τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα είτε υπάρχει ρύπανση της θάλασσας είτε κινδυνεύετε από κάτι άλλο.

9. Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών.

10. Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε.

11. Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλίαση.
12. Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των ναυαγοσωστών.

13. Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.

14. Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια. Απλώς στρέψτε το στόμα και τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που φυσά ο άνεμος και προσπαθήστε απλά να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.

15. Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια.
α) αν δεν γνωρίζετε κολύμπι καλέστε κι εσείς σε βοήθεια
β) αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις ναυαγοσωστικής: πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, κουπί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό.

Αν βουτήξετε κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ' το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο. Προσεγγίστε το πνιγόμενο από πίσω για ν' αποφύγετε τη «θανάσιμη περίπτυξη». Ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο. Ρυμουλκήστε τον πνιγόμενο προς τα έξω απ' τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες. Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε πρώτες βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση βοηθά το πρόβλημα των πολυκυστικών ωοθηκών


Το βεβαιώνουν πανεπιστημιακές έρευνες.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, προκαλώντας μεταξύ άλλων ανωμαλίες στην περίοδο και την ωορρηξία, καθώς και υπερβολική τριχοφυΐα και ακμή εξαιτίας της αυξημένης έκκρισης τεστοστερόνης.

Ωστόσο, µια νέα μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο του Γκέτενµποργκ στη Σουηδία έδειξε ότι η τακτική άσκηση (πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα) μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση κάποιων από τα συμπτώματά του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα µε την επικεφαλής της έρευνας Elisabet Stener-Victorin, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και παράλληλα βοηθάει αυτές τις γυναίκες να έχουν πιο ομαλή περίοδο.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύφιλη, ένα επικίνδυνο νόσημα


Απαιτείται άμεση διάγνωση και θεραπεία.
Η σύφιλη είναι επικίνδυνο αφροδίσιο νόσημα που προκαλείται από τη σπειροχαίτη Treponema pallidum. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα σύφιλης μειώθηκαν δραματικά τον εικοστό αιώνα, κατά τα τελευταία χρόνια η σύφιλη αρχίζει να επανακάμπτει. Συχνά η σύφιλη παρουσιάζει εξάρσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Η σύφιλη μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Άλλες οδοί μετάδοσής της είναι από τη μητέρα στο έμβρυο κατά την ενδομήτρια ζωή, η μετάγγιση αίματος, η μεταμόσχευση οργάνου και η μη σεξουαλική ατομική επαφή.

Στην σύφιλη, στην οποία δεν χορηγείται ενδεικνυόμενη θεραπεία ή δεν χορηγείται καθόλου θεραπευτική αγωγή διακρίνουμε τέσσερα στάδια: Τη σύφιλη πρώτου σταδίου, τη σύφιλη δεύτερου σταδίου, την λανθάνουσα σύφιλη και την όψιμη σύφιλη.

Η σπειροχαίτη Treponema pallidum είναι λεπτός σπειροειδής μικροοργανισμός που προσβάλλει αρκετά θηλαστικά, χωρίς όμως να προκαλεί ανάλογη σοβαρή νόσο στα θηλαστικά αυτά, όπως στον άνθρωπο. Διεισδύει γρήγορα από τους άθικτους βλεννογόνους ή τις μικροσκοπικές αμυχές του δέρματος εισερχόμενο στα λεμφαγγεία και στο αίμα. Στην θέση του ενοφθαλμισμού της σύφιλης 10-90 ημέρες μετά, εμφανίζεται μία δερματική βλάβη (συφιλιδικό έλκος) που συνήθως επουλώνεται μέσα σε 4-8 εβδομάδες (σύφιλη πρώτου σταδίου). Ανάλογα με το φύλο, τις σεξουαλικές συνήθειες και το είδος της μολυσματικής επαφής η θέση του έλκους μπορεί να είναι το πέος, ο κόλπος, ο πρωκτός, τα δάχτυλα, ο στοματοφάρυγγας, η γλώσσα, οι θηλές, τα δάχτυλα κ.λπ.
Εάν δεν δοθεί η ενδεικνυόμενη θεραπεία ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, που εκδηλώνεται μετά την επούλωση της πρωτοπαθούς.

Κατά την κυκλοφορία του τρεπονήματος στο σώμα, αναπτύσσονται σωματικές εκδηλώσεις βλάβης έως και έξι μήνες μετά, βλεννοδερματικές βλάβες (γενικά μη κνησμώδες), πόνοι στα οστά, κόπωση, πυρετός δυσκαμψία του αυχένα μπορεί να εμφανιστούν. Άλλες λιγότερο κοινές εκδηλώσεις είναι η ηπατίτιδα, η νεφροπάθεια, η πρωκτίτιδα , η αρθρίτιδα και η οπτική νευρίτιδα.

Στη συνέχεια, εάν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, η σύφιλη μεταπίπτει στο ασυμπτωματικό στάδιο της λανθάνουσας σύφιλης, που είναι κλινικά σιωπηλό. Παρά την ανυπαρξία συμπτωμάτων στην φάση της λανθάνουσας σύφιλης, μπορεί να υπάρξουν υποτροπές, που δεν γίνονται πάντα αντιληπτές, με διαστήματα αναβίωσης των συμπτωμάτων του δεύτερου σταδίου. Η λανθάνουσα σύφιλη μπορεί να διαρκέσει από λίγα χρόνια ως και 25 χρόνια πριν από τις καταστροφικές βλάβες του τελικού σταδίου της όψιμης σύφιλης.

Σε βάθος χρόνου λόγω της καταστρεπτικής επίδρασης των τρεπονημάτων της σύφιλης, αναπτύσσονται καταστρεπτικά κομμιώματα (αποτελούνται από φλεγμονώδη στοιχεία με χαρακτηριστική εικόνα και κεντρική περιοχή νέκρωσης με αποφρακτική αρτηρίτιδα) στους ιστούς και βλάβες σε ζωτικά σπλάγχνα (όψιμη σύφιλη).

Ανάλογα με την περιοχή που προσβάλλεται μπορεί να εμφανιστούν:

• Αλλαγή της νοητικής κατάστασης, εστιακά νευρολογικά ευρήματα, άνοια (νευροσύφιλη)

• Συμπτώματα που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα (καρδιακή σύφιλη)

• Πόνοι στα κόκκαλα, αρθρώσεις (σύφιλη των οστών)

• Αδυναμία όρασης (σύφιλη του οφθαλμού)

• Ηπατική βλάβη (συφιλιδική ηπατίτις)

• Ανακοπή και θάνατος. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

VDRL εξέταση
Πρόκειται για εξέταση που εντοπίζει μη ειδικά αντισώματα στο αίμα τα οποία παράγονται στον οργανισμό, όταν έχει εκτεθεί στο τρεπόνημα της σύφιλης ή σε παράγοντες που έχουν προκαλέσει ανάλογη ανοσολογική διέγερση με την διέγερση που προκαλεί το τρεπόνημα της σύφιλης.

Τα πιο κοινά νοσήματα και καταστάσεις όπου εμφανίζεται θετική VDRL είναι:

1. Ιώσεις
2. Η σύφιλη
3. Το aids
4. H φυματίωση
5. Η ελονοσία
6. Η λοίμωξη από ρικέτσιες ή τρεπονήματα
7. Η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών
8. Αυτοάνοσα νοσήματα
9. Oρισμένες περιπτώσεις κύησης
10. Τα καρκινώματα

Η σωστή ιατρική εξέταση είναι διαφορική διάγνωση και θεραπεία.


Πηγή: http://fe-mail.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ήλιος εγκυμονεί κινδύνους για τα μάτια


Όλα όσα δεν ξέρετε για την ηλιακή ακτινοβολία
.
Πηγή ζωής αλλά και εστία πολλών και μεγάλων κινδύνων αποτελεί για την όραση και τα μάτια μας ο ήλιος. Η τρύπα του όζοντος, οι διάφορες κλιματολογικές αλλαγές και οι ραγδαίες αλλαγές στο περιβάλλον εγκυμονούν κινδύνους που πολλές φορές αγνοούμε, καθώς το αποτέλεσμά τους είναι αθροιστικό και γίνεται «ορατό» πολλά χρόνια μετά το ξεκίνημα των πρώτων αλλοιώσεων.

Ο ήλιος
Το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας περιλαμβάνει τρία τμήματα: το υπέρυθρο, το υπεριώδες και τις ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα (High Energy Visible - HEV). Από τα τρία αυτά μέρη η υπεριώδης ακτινοβολία (190-400 nm) και οι ακτίνες υψηλής ενέργειας (400-700 nm) είναι οι πιο βλαβερές για τα μάτια μας.

Η υπεριώδης ακτινοβολία, για την οποία γίνεται ιδιαίτερος λόγος τα τελευταία χρόνια, και η οποία δεν συνεισφέρει στην όραση, χωρίζεται ανάλογα με το μήκος κύματος σε δύο βασικά μέρη: τη UVA (315-400 nm) και τη UVB (280-315 nm). Το ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης εξαρτάται από το όζον της ατμόσφαιρας.

Η προοδευτική αύξηση της τρύπας του όζοντος από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση πολλών καταναλωτικών προϊόντων επιδεινώνει συνεχώς το πρόβλημα, καθώς ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνούν την ατμόσφαιρα και έρχονται σε άμεση σχέση με το ανθρώπινο σώμα.

Το ηλιακό φως περιέχει πολύ περισσότερη UVA και λιγότερη UVB ακτινοβολία. Η ακτινοβολία UVA έχει σχετικά χαμηλότερη ενέργεια, αλλά μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στο μάτι, με αποτέλεσμα να απορροφάται κυρίως από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η ακτινοβολία UVB έχει μεγαλύτερη ενέργεια και για το λόγο αυτό είναι πιο βλαβερή για το μάτι. Είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα του δέρματος, αλλά, δυστυχώς, ταυτόχρονα συμβάλλει στη γήρανσή του και στον καρκίνο του δέρματος.

Το μεγαλύτερο μέρος της UVB απορροφάται από τον κερατοειδή χιτώνα και τον κρυσταλλοειδή φακό των ματιών και γι’ αυτό μπορεί να προκληθεί κυρίως βλάβη σε αυτούς τους ιστούς και όχι σε βαθύτερα μέρη του ματιού, όπως είναι ο
αμφιβληστροειδής χιτώνας. Οι ακτίνες υψηλής ενέργειας του ορατού φάσματος είναι υπεύθυνες για παθήσεις του αμφιβληστροειδούς προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες.

Οι βλάβες
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία στα μάτια μπορούν να διακριθούν σε εξωτερικές και εσωτερικές.

Ξεκινώντας από τους εξωτερικούς χιτώνες των ματιών, η ηλιακή ακτινοβολία προσβάλλει αρχικά το δέρμα των βλεφάρων, δημιουργώντας πρόωρη γήρανση του δέρματος και ρυτίδες. Πέρα όμως από αυτές τις αισθητικές συνέπειες στα βλέφαρα, μπορούν δυστυχώς να δημιουργηθούν κακοήθεις όγκοι λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

α) Το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα –βασικός επιβαρυντικός παράγοντας του οποίου είναι η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία– είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος που προσβάλλει τα βλέφαρα. Εμφανίζεται σαν ένα μικρό ογκίδιο ή πληγή (εξέλκωση) στα βλέφαρα που δεν περνάει και προοδευτικά μεγαλώνει σε μέγεθος και εξαπλώνεται. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε πολύ αποτελεσματική θεραπεία με μια απλή τις περισσότερες φορές αφαίρεση. Αντίθετα, σε παραμελημένες περιπτώσεις απειλείται η όραση και η ακεραιότητα του οφθαλμού.

β) H επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι βλαβερή και στην εξωτερική μεμβράνη που καλύπτει το μάτι και λέγεται «επιπεφυκότας». Η συχνότερη πάθηση που σχετίζεται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι το πτερύγιο, που αποτελεί μια εκφύλιση του επιπεφυκότα. Έχει σχήμα τριγωνικό με κατεύθυνση προς τον κερατοειδή (που είναι ο
διάφανος χιτώνα του ματιού) που επιτρέπει στο φως να εισέλθει στο μάτι. Όταν το πτερύγιο εισχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στον κερατοειδή, επηρεάζει την όραση.

Το πτερύγιο εμφανίζεται συχνά σε κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας καθώς και σε αγρότες, δηλαδή σε άτομα που εκτίθενται στον ήλιο.

Η θεραπεία του είναι χειρουργική και απαιτεί σύγχρονες επεμβάσεις και εμπειρία, καθώς το πτερύγιο μπορεί να επανεμφανιστεί. Η ηλιακή ακτινοβολία, όπως και στα βλέφαρα, μπορεί να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση κακοήθους νεοπλασίας του επιπεφυκότα. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να υπάρχει μεγάλος βαθμός υποψίας, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση για να μη χαθεί το μάτι.

γ) Σε ό,τι αφορά στον κερατοειδή, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, κατάσταση που είναι γνωστή ως φωτοκερατίτιδα και συνοδεύεται από έντονη ερυθρότητα, πόνο, τσούξιμο και φωτοφοβία.

Απαιτείται άμεση εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός της προσβολής του κερατοειδούς και, ευτυχώς, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην όραση, καθότι ο κερατοειδής έχει τη δυνατότητα γρήγορης ανάπλασης.

δ) Η ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται σε μεγάλο βαθμό και από τον κρυσταλλοειδή φακό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πρόωρου καταρράκτη. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καταρράκτη σε ασθενείς που είχαν εκτεθεί για μεγάλες περιόδους στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Καθώς ο κρυσταλλοειδής φακός απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, η αφαίρεση του καταρρακτικού φακού έχει σαν αποτέλεσμα την εισχώρηση της βλαβερής ηλιακής ακτινοβολίας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ωστόσο, οι τελευταίας γενιάς ενδοφακοί διαθέτουν ειδικό φίλτρο απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας UV και ελαφρύ κίτρινο
χρωματισμό, με σκοπό την προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Μεγάλος αριθμός μελετών που έχουν διεξαχθεί για την αξιολόγηση αυτών των ενδοφακών έχουν δείξει ότι οι φακοί αυτοί είναι ασφαλείς και αποτελεσματικοί, χωρίς να επηρεάζουν τη χρωματική αντίληψη των ασθενών. Οι φακοί αυτοί έχουν μάλιστα δείξει βελτίωση της ευαισθησίας αντίθεσης σε διαβητικούς ασθενείς με προϋπάρχουσες διαταραχές της χρωματικής αντίληψης, αλλά και βελτίωση της χρωματικής αντίληψης στον άξονα μπλε-κίτρινο.

ε) Μια άλλη σοβαρή πάθηση των ματιών είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης του σύγχρονου κόσμου και της οποίας τα αίτια δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένα.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της θεωρείται η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα στις ακτίνες υψηλής ενέργειας του ορατού φάσματος. Πιστεύεται ότι η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τα κύτταρα του μελάγχρου επιθηλίου και από τους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς
παρουσία οξυγόνου οδηγεί στη δημιουργία ελεύθερων ριζών, οι οποίες έχουν τοξική δράση στο μελάγχρουν επιθήλιο του αμφιβληστροειδούς. Λόγω αυτής της δυσλειτουργίας, απόβλητα της φυσιολογικής κυτταρικής λειτουργίας συσσωρεύονται και προκαλούν καταστροφή του πλέον σημαντικού για την κεντρική όραση τμήματος του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται «ωχρά κηλίδα». Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μείωση ή και απώλεια της κεντρικής όρασης.

Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων με τη χρήση της φωτοδυναμικής θεραπείας, καθώς και νέων αντιαγγειογενετικών φαρμάκων που εφαρμόζονται σε επιλεγμένες καταστάσεις ή σαν συνδυασμένη θεραπεία.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...