Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκεφαλικό από το ποτό


Ερευνα του τμήματος νευρολογίας του πανεπιστημίου της Λιλ, έπειτα από μελέτη σε 540 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών που είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, έδειξε ότι οι 137 (ποσοστό περίπου 25%) από αυτούς, έπιναν αρκετά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τουτέστιν τρία ποτά καθημερινά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι... πότες πάθαιναν εγκεφαλικό στην ηλικία των 60 ετών, γύρω στα 14 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με την μέση ηλικία εγκεφαλικού για τους υπόλοιπους που δεν έπιναν πολύ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις για την διάδοση της ποδηλατοκίνησηςΜε τα κοινόχρηστα ποδήλατα του ΑΠΘ.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια, περιηγήσεις σε διαδρομές στην πόλη και άλλες δράσεις προβλέπονται σε πρόγραμμα για τη διάδοση της ποδηλατοκίνησης, που διοργανώνει το γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, από αύριο μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τα κοινόχρηστα ποδήλατα που διαθέτει το ΑΠΘ για τις εκδηλώσεις του «Greenwave Festival» (13-16 Σεπτεμβρίου) και της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου).

Συγκεκριμένα, το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μία ποδηλατική περιήγηση στους ποδηλατοδρόμους της πόλης, με στόχο να γνωρίσουν τις καθημερινές ανάγκες ενός ποδηλάτη. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να διατρέξουν τον ποδηλατοδρόμο, αναζητώντας σημεία που διευκολύνουν ή εμποδίζουν την κίνηση κατά μήκος της διαδρομής. Η εκκίνηση θα γίνει από το χώρο του Greenwave Festival (στο χώρο των πρώην αναψυκτηρίων απέναντι από τη ΧΑΝΘ), δίπλα στο θέατρο Κήπου.

Από αύριο μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν τα ποδήλατα του ΑΠΘ για να συμμετάσχουν σε χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και καταγραφής των χαρακτηριστικών της (χρόνος κίνησης, βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας).

Από 16 - 22 Σεπτεμβρίου θα γίνει αξιολόγηση των ποδηλατικών διαδρομών (εντός και εκτός ποδηλατοδρόμου) που χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη και του επιπέδου ποδηλατικής πολιτικής, τόσο από τις αρμόδιες αρχές, όσο και από τις τυπικές και άτυπες ποδηλατικές ομάδες της πόλης.

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί έρευνα ικανοποίησης ποδηλατών σε σχέση με τα υπάρχοντα μέτρα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου τα ποδήλατα του ΑΠΘ θα είναι διαθέσιμα στην Αγίας Σοφίας για δωρεάν βόλτες στην πόλη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο, που αποτελεί και την κορύφωση της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι ρυθμίσεις στα δάνεια των καταναλωτώνΣτο 18,5% τα δάνεια η πληρωμή των οποίων καθυστερεί.

Σε ρυθμίσεις εκατοντάδων δανείων ιδιωτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους, εξακολουθούν να προχωρούν σε καθημερινή βάση οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, στις 30 Ιουνίου σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου αύξηση του αριθμού κατά 16,4% και ξεπέρασαν τα 663.000.

Σε αξία οι ρυθμίσεις στις 30 Ιουνίου σε σχέση με το Δεκέμβριο, ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,2%. Οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού, ανά ρυθμιζόμενο δάνειο, έχει μειωθεί κατά 12,2% και οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών, εκτιμά η ΕΕΤ.

Ο μέσος όρος ποσού δανείου που ρυθμίζεται είναι 27.528 (30/6/2012) από 31.362 ευρώ (31/12/2011).

Τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2011 και 2012, προσφέροντας σε διάφορες κατηγορίες οφειλετών, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (λόγω της περικοπής των αποδοχών τους), καθώς και τους άνεργους, επιμήκυνση της διάρκειας με μείωση των δόσεων των δανείων τους.

Αναφορικά με το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν ανέλθει στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 18,5%, από 4,5% το 2007, όταν δεν υπήρχε η κρίση και οι τραπεζικές εργασίες βρισκόντουσαν σε πλήρη ανάπτυξη.

Στην στεγαστική πίστη το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση ανέρχεται σε 17,2%, στην επιχειρηματική στο 16,6% και στην καταναλωτική πίστη, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, το ποσοστό φτάνει το 32%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα ποσοστά αυτά θα ήταν πολύ υψηλότερα στην περίπτωση που δεν είχαν γίνει οι χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα τόσο στους δανειολήπτες, όσο και στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο Παιδικό Μουσείο... χωρίς αυτοκίνητοΕορταστικό αφιέρωμα στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πόλεων και Περιφερειών open days, διοργανώνει σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ένα εορταστικό αφιέρωμα με θέμα την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και ώρες 10:00 έως 15:00 και προσκαλεί τις οικογένειές με παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων να λάβουν μέρος σε ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν στα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου.

Oι γενικοί στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι τα παιδιά:
- να ευαισθητοποιηθούν για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και τις θετικές συνέπειές τους στην υγεία και ευεξία τους (π.χ. ποδήλατο, περπάτημα κλπ.)
- να ανακαλύψουν τις επιπτώσεις για το περιβάλλον από την εκτεταμένη χρήση αυτοκινήτων
- να αντιληφθούν τη χρησιμότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς

Συγκεκριμένα, στα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου τα παιδιά και οι οικογένειές τους θα έχουν την ευκαιρία να:
• συναρμολογήσουν και να κινήσουν ένα μικρό όχημα με ηλιακή ενέργεια
• σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν οχήματα από σύρμα
• δημιουργήσουν ένα «γλυκό» φανάρι
• διασκεδάσουν …μαθαίνοντας!

Δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή


Διαβάστε περισσότερα...

Αρνούνται να πληρώνουν 2 ευρώ για τηλεφωνικό ραντεβούΠολίτες μαζεύουν υπογραφές κατά της απόφασης του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου αποφάσισε να αναθέσει την υπηρεσία των τηλεφωνικών ραντεβού σε ιδιωτική εταιρεία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, επιβαρύνοντας τους ασθενείς με το κόστος της κλήσης που θα ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά ραντεβού.

Τρεις χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν μέχρι σήμερα το βιβλίο διαμαρτυρίας κατά της απόφασης αυτής.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα συλλογή υπογραφών κατά της απόφασης της Διοίκησης του Νοσοκομείου και σήμερα από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι η συλλογή υπογραφών συνεχίστηκε μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ με την υποστήριξη του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Παπαγεωργίου, Ελευθερία Νικολιδάκη, το βιβλίο διαμαρτυρίας υπέγραψαν 2.500 πολίτες ενώ οι υπογραφές που έγιναν ηλεκτρονικά ανήλθαν στις 500. Το σύνολο των υπογραφών μαζί με ενημερωτικό κείμενο κατατέθηκαν στη συνέχεια στη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ.Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές τις μέρες δεν αρρωσταίνουμεΑπίστευτο και όμως αληθινό. Το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου εφημερεύει χωρίς γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες. Οι ασθενείς λοιπόν ή θα πρέπει να ...προγραμματίσουν πότε θα αρρωστήσουν για να μην συμπέσουν σε "κενό εφημερίας" ή να ελπίσουν σε Θεία παρέμβαση.

Σε ανακοίνωση που απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, το διοικητή και τους υποδιοικητές ΔΥΠΕ Κρήτης και το διοικητή Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, κάνει λόγο για μεγάλα κενά σε κρίσιμες ειδικότητες και για επικίνδυνες εφημερίες. Το σκηνικό φαντάζει εφιαλτικό καθώς οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν με το μέρος τους τη ...θεά τύχη για να τους εξυπηρετήσει γιατρός κατά τη διάρκεια των εφημεριών, και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες όπως αυτές του καρδιολόγου, του αναισθησιολόγου και του ορθοπεδικού.

Η ανακοίνωση

«Δυστυχώς όσο περνάει ο χρόνος, τα κενά στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου διευρύνονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ασφαλής εφημέρευση του νοσοκομείου, που αποτελεί κεντρικό στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, το οποίο καλύπτει υγειονομικά το νομό Λασιθίου και τμήμα του νομού Ηρακλείου (περιοχή Μαλίων) και το οποίο διαθέτει μονάδες με ασθενείς υψηλού κινδύνου (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού).

Έτσι, τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστο) που ο πληθυσμός της περιοχής που καλύπτει το νοσοκομείο μεγεθύνεται σε μεγάλο βαθμό, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου το πρόγραμμα εφημεριών είχε τις εξής κενές ημέρες στις παρακάτω κρίσιμες για τη δημόσια υγεία ειδικότητες:

Αναισθησιολογικό: Κενές ημέρες 5, 14, 15, 17, 24, 25, 27, 30 (σύνολο 8 ημέρες).

Καρδιολογία: 1, 3, 5, 7, 11, 12, 20, 25, 27, 30 (σύνολο 10 ημέρες).

Ακτινολογικό: 7, 9, 14, 20, 21, 22, 24, 28, 30 (σύνολο 9 ημέρες).

Ορθοπεδικό: 2, 6, 9, 10, 17, 20, 23, 25, 26, 28, 29, 30 (σύνολο 12 ημέρες)», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων και προσθέτει:

«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την Πέμπτη 30 Αυγούστου στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, δεν εφημέρευε ούτε αναισθησιολόγος ούτε καρδιολόγος ούτε ακτινολόγος ούτε ορθοπεδικός αλλά το νοσοκομείο υποτίθεται ότι εφημέρευε κανονικά! Αντίστοιχα κενά υπάρχουν και το μήνα Σεπτέμβριο σε αυτές τις ειδικότητες, ενώ υπάρχουν κενά και σε άλλες ειδικότητες του νοσοκομείου».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα στα δύο παιδιά κακοποιούνται!Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού ένα στα δύο παιδιά που φοιτούν σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, έχει υποστεί σωματική βία, ενώ ένα στα δέκα παιδιά σεξουαλική βία.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια σε 12.000 παιδιά που φοιτούν στην ΣΤ' Δημοτικού, την Α' Γυμνασίου και την Α' Λυκείου σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά του μεγέθους του φαινομένου. Περίπου ένα στα δύο παιδιά ανέφεραν ότι υπέστησαν στο ενδοοικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον σωματική βία και ένα στα δέκα παιδιά σεξουαλική κατά τη διάρκεια μόνο της τελευταίας χρονιάς. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο των εμπειριών τους στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας είναι ακόμα μεγαλύτερα και ανέρχονται σε 76,8% για σωματική βία και 16,2% για σεξουαλική. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών ανέφερε πολλαπλές και διαφορετικών ειδών εμπειρίες, με θύματα τα ίδια.Διαβάστε περισσότερα...

Μαχαίρι στις ειδικές επιδοτήσεις για πρώην εργαζομένους επιχειρήσεωνΠρος κατάργηση βαίνει μια σειρά από ειδικά επιδόματα ανεργίας. Σύμφωνα με το σχέδιο των περικοπών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, περικόπτεται το μεγαλύτερο τμήμα (ενδεχομένως και το σύνολο) των... 
ειδικών επιδοτήσεων για πρώην εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν και τα σωματεία τους είχαν τη δυνατότητα να πιέσουν για λύσεις τις οποίες οι μεμονωμένοι απολυμένοι χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων ούτε που θα διανοούνταν ότι μπορούν να αποκτήσουν. Οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ βάσει, ειδικού κάθε φορά, νόμου σε απολυμένους από συγκεκριμένες προβληματικές επιχειρήσεις ή από επιχειρήσεις συγκεκριμένων προβληματικών κλάδων γεωγραφικά προσδιορισμένων.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ασφαλισμένων ποικίλλουν από ρύθμιση σε ρύθμιση. Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται ανάλογα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ πάντα είναι πολύ μεγαλύτερο του χορηγούμενου βάσει των κοινών διατάξεων ανεργίας. Επιπροσθέτως του ανά ατομική περίπτωση πληρωτέου επιδόματος, ο ΟΑΕΔ βαρύνεται και με την υποχρέωση απόδοσης των αναλογουσών εισφορών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που ο επιδοτούμενος υπαγόταν ως εργαζόμενος. Ετσι, η συνολική δαπάνη ανά επιδοτούμενο αποβαίνει πολλαπλάσια αυτής των κοινών ανέργων (π.χ. η μέση συνολική δαπάνη ανά επιδοτούμενο στην περίπτωση του προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας πρώην προσωπικού της επιχείρησης Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Α.Ε. ανέρχεται σε 2.300,00 ευρώ τον μήνα).

Η διάρκεια της ειδικής επιδότησης ποικίλλει ανά ρύθμιση: Επί παραδείγματι, στην περίπτωση της συγκεκριμένης επιχείρησης εκτείνεται στα 6 χρόνια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις (Κλωστοϋφαντουργικές Επιχειρήσεις Νάουσας) εκτείνεται μέχρι το χρονικό σημείο που ο δικαιούχος συμπληρώνει τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησής του.
Οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας μπορεί να κάλυπταν ζωτικές ανάγκες των απολυθέντων, αλλά κατάγραφουν μια εσωτερική ανισότητα μεταξύ των ανέργων. Ανισότητα η οποία προέρχεται από την πίεση των τοπικών βουλευτών και φορέων προς τον ΟΑΕΔ.

Εκτός από τη δραστική περικοπή των συγκεκριμένων επιδομάτων εξετάζεται σοβαρά και η περικοπή μέρους των εργοδοτικών εισφορών που κατευθύνονται σε διαφορετικούς λογαριασμούς του ΟΑΕΔ (διανεμητικός λογαριασμός οικογενειακών επιδομάτων μισθωτών, στράτευση, αφερεγγυότητα, λογαριασμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση). Δεν αποκλείεται η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% των εργοδοτικών εισφορών εντός του 2013 να προέρχεται από αυτούς τους λογαριασμούς. Σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτηθεί οπωσδήποτε ισοδύναμο εσόδων για να καλυφθεί η καταβολή των επιδομάτων τακτικής ανεργίας. Πάντως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» των νέων περικοπών αφορά τα επιδόματα πρόνοιας. Σήμερα το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε σύσκεψη με την παρουσία τεχνικού κλιμακίου της τρόικας και εκπροσώπων του ΟΟΣΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το επίδομα σε 27χρονη ΑμΕΑΜια συγκλονιστική υπόθεση, που αφορά πολύτεκνη οικογένεια της Κω, από την οποία το «κράτος πρόνοιας» έχει στερήσει τους τελευταίους μήνες το ποσό των 300 περίπου ευρώ που εισέπρατταν ως επίδομα αναπηρίας, αποκαλύπτει σήμερα η «Ροδιακή» έπειτα από καταγγελία συγγενών. 

Η υπόθεση, που εκτιμάται ότι δεν είναι η μοναδική αλλά αφορά και δεκάδες άλλες οικογένειες από την περιοχή της Δωδεκανήσου, διαδραματίστηκε στην Αντιμάχεια της Κω αλλά σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη φανερώνει ότι η λειτουργία των υπηρεσιών και των επιτροπών μας, αγγίξει απίστευτα επίπεδα αναλγησίας.

Όπως κατήγγειλε χθες μιλώντας στην «Ροδιακή» ο συμπατριώτης μας Κ. Κ. (τα πλήρη στοιχεία του στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενης αρχής ή υπηρεσίας) από την Αντιμάχεια της Κω, οικοδόμος στο επάγγελμα και πατέρας πέντε παιδιών, ο «Κράτος Πρόνοιας» στέρησε από δύο αδέλφια που έχει υιοθετήσει επιπλέον σαν παιδιά του και έχει εντάξει πλήρως στην οικογένειά του, ένα πενιχρό επίδομα που χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες αυτών των παιδιών.

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Το ένα από τα δύο αδέλφια η 27 χρονη Αικατερίνη πάσχει αποδεδειγμένα εκ γενετής από βαριά νοητική στέρηση, από προχωρημένο σακχαρώδη διαβήτη και από μερική τύφλωση!
Η μητέρα των παιδιών αυτών (που ήταν συγγενής με την οικογένεια του οικοδόμου από την Κω) απεβίωσε πριν δύο περίπου χρόνια, ο πατέρας ήταν άρρωστος κι έτσι την επιμέλεια των παιδιών πήρε επισήμως η οικογένεια του οικοδόμου. «Τα νιώθω σαν δικά μου παιδιά – είπε στην «Ροδιακή» ο 55χρονος οικοδόμος. Μεροκαματιάρηδες άνθρωποι είμαστε. Δεν με βαστά η καρδιά μου να το κλείσω στη Λέρο το κορίτσι. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί και το πώς είναι να ζουν και να μεγαλώνουν μέσα σε μια οικογένεια τα παιδιά αυτά.
Δίνω τον δικό μου αγώνα με τη γυναίκα μου να ανταποκριθούμε σε αυτό που αναλάβαμε. Περιμέναμε ότι το κράτος θα μας στήριζε. Αλλά αντί να μας βοηθά, μας άφησε στο έλεος του Θεού. Είμαστε σε απόγνωση, γι αυτό αποφάσισα να επικοινωνήσω με σας. Αν μπορέσετε βοηθήστε μας. Με όποιο τρόπο. Εγώ δεν ξέρω πια τι να κάνω..!»

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ
Το πρόβλημα σύμφωνα με έρευνα που έκανε η «Ρ» εστιάζεται στο γεγονός ότι το αρμόδιο τμήμα του ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) που λειτουργεί με έδρα τη Ρόδο, δεν διαθέτει τις κατάλληλες ειδικότητες γιατρών για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα αυξημένα αιτήματα που υπάρχουν.

Το αποτέλεσμα είναι εφόσον δεν έχει γίνει πιστοποίηση, να παγώσει η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος αυτού. Το πρόβλημα αφορά δεκάδες άλλες περιπτώσεις από Ρόδο και την Κω και άλλα νησιά του νομού μας. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι εκκρεμούν παρόμοια αιτήματα από το 2011(!) σε ολόκληρη τη χώρα με αντίστοιχες συνέπειες για τις οικογένειες που περιμένουν να λάβουν την σχετική πιστοποίηση για να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν αντίστοιχα να λαμβάνουν τα επιδόματα που έχει θεσπίσει το ελληνικό κράτος και δικαιούνται.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποδοχή ηρώων στους Παραολυμπιονίκες του ΛονδίνουΤην αποθέωση γνώρισαν ο «χάλκινος» Παραολυμπιονίκης Μανόλης Στεφανουδάκης και οι υπόλοιποι Ηρακλειώτες Παραολυμπιονίκες που επέστρεψαν θριαμβευτές από το Λονδίνο.

Όλη η Γαλιά ήταν στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» για να υποδεχτεί τον ήρωά της. Τον άνθρωπο που γέμισε υπερηφάνεια τους συγχωριανούς του, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στον ακοντισμό.

Τον καταχειροκρότησαν, τον «έλουσαν» στα λουλούδια, τον σήκωσαν στα χέρια και του χάρισαν μαντινάδες συνοδεία λύρας και λαούτου έξω από το αεροδρόμιο. Και το γλέντι συνεχίστηκε στη Γαλιά, όπου όλο το χωριό είχε την ευκαιρία να αγκαλιάσει και να συγχαρεί τον Μανόλη Στεφανουδάκη.

Ο ίδιος στις δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι είχε δουλέψει πάρα πολύ για να έρθει το μετάλλιο που αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τη συνέχεια: «Δικαιώθηκαν οι κόποι που έχω κάνει τόσο καιρό γιατί δούλεψα πάρα πολύ σκληρά», είπε αρχικά ο Παραολυμπιονίκης μας, ο οποίος πρόσθεσε: «Χαίρομαι που έκανα υπερήφανους τους συγχωριανούς μου. Αυτή η επιτυχία μου δίνει το κίνητρο και τη δύναμη να συνεχίσω τη δουλειά ώστε να είμαι παρών και στoους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας».
Για τον ίδιο, όπως είπε, «πρότυπο αποτέλεσε ο Γιώργος Καπελλάκης που έχει φέρει πολύ μεγάλες επιτυχίες στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι όλα τα παιδιά που συμμετείχαμε στην Παραολυμπιάδα από την Κρήτη είμαστε νικητές. Φύγαμε όλοι μαζί από την Κρήτη και γυρίσαμε όλοι Ολυμπιονίκες».

Θερμή ήταν, όμως η υποδοχή που δέχτηκαν και οι υπόλοιποι Ηρακλειώτες Παραολυμπιονίκες. Η Αδαμαντία Χαλκιαδάκη με την Ηρώ Μηλάκη ήταν 6ες στα 80χλμ αντοχής δρόμου ποδηλασίας, οι Χρήστος Στεφανάκης και Κώστας Τρουλινός ήταν 6οι στα 200μ. σπριντ πίστας ποδηλασίας και ο Γιώργος Καπελλάκης στους 3ους του Παρα Ολυμπιακούς αγώνες, κατέκτησε την 7η θέση στα 50μ. ύπτιο «πληρώνοντας» τις άθλιες συνθήκες προετοιμασίας με το κολυμβητήριο του Ηρακλείου να είναι κλειστό όλο το χειμώνα.

Όλοι τους έκαναν υπερήφανη την Ελλάδα και την Κρήτη και τους αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια του κόσμου…

Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ: Πετάνε στο δρόμο 200 ανάπηρα παιδιά!Το Κράτος έκοψε τη χρηματοδότηση των σχολείων τους!
Αποκαλύπτουμε τις δραματικές επιστολές του Ιδρύματος
Ξέρουν και αδιαφορούν Σαμαράς, Στουρνάρας, Λυκουρέντζος, Αρβανιτόπουλος

Λέμε για τις δραματικές περικοπές, για την εξαθλίωση και τις κοινωνικές αδικίες που φέρνουν τα μέτρα Τρόικας- κυβέρνησης. Όμως αυτό, το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω, ξεπερνά κάθε όριο αναλγησίας και δεν θα το συναντήσετε ούτε στην πιο παρηκμασμένη, ούτε στην πιο απολίτιστη κοινωνία. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η iTabloid, η κυβέρνηση αφήνει κυριολεκτικά στο δρόμο 200 παιδάκια με ειδικές ανάγκες, στα οποία ουσιαστικά απαγορεύει να πάνε σχολείο!!!

Να γίνουμε σαφέστεροι: Φέτος, για πρώτη φορά μετά από το 1939, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα (Μη κερδοσκοπικό Κέντρο Ανοιχτής Φροντίδας για την κατάρτιση παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες) δεν άνοιξε. Οι μαθητές του, περίπου 200 παιδιά με ειδικές ανάγκες ηλικίας από 5 ετών και άνω (έχει νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο-λύκειο στην Αθήνα), θα πρέπει να περιμένουν πότε θα δεήσει η κυβέρνηση να ανοίξει το σχολείο τους. Σε καιρούς κρίσης, άλλωστε, τα παιδάκια με ειδικές ανάγκες (με ειδικές δεξιότητες, θα ήταν καλύτερα να λέμε) πετιούνται στον Καιάδα. Και τι ειρωνεία: Αυτό γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επιστροφή των ηρώων της εθνικής Παραολυμπιακής ομάδας. Και σκεφτείτε: Ακόμα και οι Ναζί, είχαν συγκινηθεί και είχαν επιτρέψει να ανοίξει το Ίδρυμα. Η Τρόικα και η κυβέρνηση, αδιαφορούν.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, ουσιαστικά διοικείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και συγχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία των παιδιών και τις δωρεές. Η οικογένεια που το ίδρυσε (πριν από 70 χρόνια) το έκανε δωρεά στο κράτος (μιλάμε για μια τεράστια έκταση με κτιριακές εγκαταστάσεις) με μόνο έναν όρο: Να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του, ώστε να εξυπηρετούνται τα παιδάκια με ειδικές ανάγκες. Το κράτος, βέβαια, δεν κράτησε τον λόγο του. Μήπως ετοιμάζει (και) αυτή την έκταση για (ξε)πούλημα;

Τα χρήματα λοιπόν, δεν φτάνουν. Το Ίδρυμα, μείωσε το προσωπικό του από τα 60 άτομα στα 35, μείωσε το μισθολογικό κόστος, μείωσε το κόστος μεταφοράς των παιδιών και κατάφερε να επιβιώσει με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης από τα 810.907 € (το 2010) στα 150.000 € (την προηγούμενη σχολική χρονιά). Ουσιαστικά, την τελευταία διετία “ζούσε” μόνο με τα χρήματα των δωρητών. Κι αυτά όμως κάποια στιγμή θα τέλειωναν. Και φέτος, η κρατική επιχορήγηση δεν εκταμιεύθηκε.

Η δραματική επιστολή
Η διοίκηση του Ιδρύματος, με μια δραματική επιστολή προς τους γονείς των παιδιών, ενημέρωσε ότι τη φετινή χρονιά, τα σχολεία του δεν θα ανοίξουν. Διαβάζουμε την επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Συμεών Ι. Σικιαρίδης και ο διοικητικός διευθυντής του, Χρήστος Οικονόμου:

“Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,
Με λύπη μας είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για την εξάντληση πλέον των οικονομικών δυνατοτήτων λειτουργίας του Ιδρύματος που είναι συνέπεια της ελλιπούς κρατικής επιχορήγησης κατά τα τελευταία χρόνια.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος από τον Μάιο του 2011 μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια με εκκλήσεις προς τον Υπουργό Υγείας καθώς και όλους τους αρμοδίους (για τις οποίες έχει ενημερωθεί η Ένωση Γονέων) για την πλήρη και εμπρόθεσμη καταβολή της κρατικής επιχορήγησης ώστε να μπορέσει το Ίδρυμα να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Στις 13/03/2012 παρελήφθη από το Ίδρυμα έγγραφο της Διεύθυνσης ΔΕΚΟ του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο μας γνωστοποιείται η έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 όπως ακριβώς τον είχαμε υποβάλλει. Παρ’ όλα αυτά όμως έχουμε λάβει μόνο ~16% του προϋπολογισμού, ποσό που αντιστοιχεί σε δύο μήνες λειτουργίας του Ιδρύματος.
Από το 2010 έως το 2012 έχει επιτευχθεί και τεκμηριώνεται σημαντική περιστολή του κόστους λειτουργίας.

Το ίδρυμα μπόρεσε να λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια αναλώνοντας κεφάλαιο που προέρχεται από περιουσία των Δωρητών και όχι του Ελληνικού Δημοσίου, κεφάλαιο το οποίο πλέον εξαντλείται.

Η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Ιδρύματος αποτελεί υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Α.Ν. 1604/1939 βάσει του οποίου η Πολιτεία απεδέχθη τους όρους της αρχικής Δωρεάς.

Δυστυχώς χωρίς την έγκαιρη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών η συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματός είναι ανέφικτη, με μόνη εναπομένουσα προοπτική την μη λειτουργία του μετά το καλοκαίρι, γεγονός που έχουμε επανειλημμένα επισημάνει σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας”.

Ακολούθησε επιστολή, στον ίδιο δραματικό τόνο (στις 6 Ιουλίου 2012, με αριθμό Πρωτοκόλλου 868, για να μη μας πουν ότι οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός δεν ήξεραν προσωπικά και δεν αδιαφόρησαν) προς τους:
Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα
Υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Υπουργό Υγείας, κ. Αντρέα Λυκουρέντζο
Κοινοποίηση :
Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά
Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Δ/νση Οικονομικής Πολιτικής, Δ/νση ΔΕΚΟ

Στην επιστολή, αναφερόταν:

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Σε συνέχεια των διαδοχικών εγγράφων και εκκλήσεών μας από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2012 προς τον Υπουργό Υγείας, σας ενημερώνουμε για την κατάσταση του Ιδρύματός μας που είναι συνέπεια της ελλειμματικής κρατικής επιχορήγησης κατά τα τελευταία χρόνια.

Το Ίδρυμά μας είναι κέντρο ανοιχτής φροντίδας για την κατάρτιση παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες, στο Δ.Σ. του οποίου εκπροσωπούνται τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας.

Στις 13.03.2012 παρελήφθη από το Ίδρυμα έγγραφο της Διεύθυνσης ΔΕΚΟ του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο μας γνωστοποιείται η έγκριση των στοιχείων του προϋπολογισμού 2012, όπως ακριβώς τα είχαμε αρμοδίως υποβάλει.

Προς ικανοποίηση της διοίκησης του Ιδρύματός μας, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε, όπως υποβλήθηκε από το Ίδρυμα και χωρίς υπόδειξη αναπροσαρμογών, γεγονός που πιστοποιεί την ορθολογική διαχείριση των πόρων και της περιουσίας του ιδρύματος.

Από το 2010 μέχρι το 2012 έχει επιτευχθεί και τεκμηριώνεται σημαντική περιστολή του κόστους λειτουργίας.(στην επιστολή παρατίθενται τα πλήρη οικονομικά στοιχεία του Ιδρύματος με τη μείωση του κόστους, τις περικοπές)
Τα τελευταία χρόνια η κρατική επιχορήγηση υπήρξε ελλιπής και μειούμενη ειδικά:
60% του ετησίου κόστους το 2008, 56% του κόστους του 2009, 41% του κόστους του 2010, 37% του κόστους το 2011 και για το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε λάβει ~8% του ετησίου κόστους.

Το ίδρυμα μπόρεσε να λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια αναλώνοντας κεφάλαιο που προέρχεται από περιουσία των Δωρητών και όχι του Ελληνικού Δημοσίου, κεφάλαιο το οποίο πλέον εξαντλείται.

Η κάλυψη των λειτουργικών μας εξόδων αποτελεί υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Α.Ν. 1604/1939 βάσει του οποίου η Ελληνική Πολιτεία απεδέχθη τους όρους της αρχικής Δωρεάς.

Σας ενημερώνουμε ότι χωρίς την έγκαιρη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών η συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματός μας είναι ανέφικτη, με μόνη εναπομένουσα προοπτική την μη λειτουργία του μετά το καλοκαίρι, γεγονός που έχουμε επανειλημμένα επισημάνει σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Ελπίζουμε στην άμεση ουσιαστική ενέργειά σας προκειμένου να αποτραπεί η προοπτική μη λειτουργίας του Ιδρύματος κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2012-2013″.

“Συγνώμη, κλείνουμε”

Έτσι, στις 4 Σεπτεμβρίου, ήρθε η ανακοίνωση των δυσάρεστων νέων στους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών:

“Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,
Σε συνέχεια της από 26 Ιουλίου 2012 γραπτής ενημερώσεώς μας, σας γνωρίζουμε ότι οι μέχρι σήμερα συνεχείς γραπτές και προφορικές παραστάσεις μας προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (περιλαμβανομένων των Υπουργών Υγείας και Παιδείας) για την άμεση καταβολή της οφειλόμενης κρατικής επιχορήγησης δεν απέδωσαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι, μετά από εβδομήντα χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, το Ίδρυμα αδυνατεί να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες.

Η αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος έχει ως αποτέλεσμα ότι, κατά την εκπαιδευτική περίοδο Σεπτεμβρίου 2012-Ιουνίου 2013, το Ίδρυμά μας δεν θα είναι σε θέση να παράσχει στις εγκαταστάσεις του τις υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας και κατάρτισης τις οποίες παρείχε και οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές.

Κατόπιν τούτου θα πρέπει να μεριμνήσετε για εναλλακτικές λύσεις για την φροντίδα και κατάρτιση των αγαπημένων και σε μας παιδιών σας, τα οποία είναι τα τελευταία που ευθύνονται για τις κρατούσες οικονομικές συγκυρίες και την διαπιστούμενη κρατική ολιγωρία.

Εκ της Διοικήσεως”
Τώρα, κύριε Στουρνάρα με τη βίλα στην ακροθαλασσιά, κύριε Αρβανιτόπουλε, Λυκουρέντζο και κυρίως, κύριε Σαμαρά που μας λέτε ότι “πονάτε” τους Έλληνες, δεν έχετε καμία απολύτως δικαιολογία. Τώρα, ξέρετε. Πώς θα κοιμάστε τα βράδια, ξέροντας ότι έχετε τιμωρήσει τους πιο αθώους αυτής της ζωής; Εντάξει, την κυρία Λαγκάρντ, δεν την συγκινούν τα Ελληνάκια “επειδή οι γονείς τους πρέπει να πληρώσουν”. Εσάς; Η iTabloid θα επανέλθει…


Διαβάστε περισσότερα...

Σε δύο δόσεις το επίδομαΟι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν νωρίτερα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Συζητήθηκε το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, όπως επίσης και θέματα που έχουν σχέση με τη διαδικασία, τα κριτήρια και τους δικαιούχους του επιδόματος.
Οι εκπρόσωποι κατέθεσαν τις προτάσεις τους και ο διάλογος για το φορολογικό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τέσσερις αυστηρούς όρους με κριτήρια γεωγραφικά, εισοδηματικά, κοινωνικά, ενώ ενδέχεται να υπάρχει και «πλαφόν» τετραγωνικών μέτρων.
Το συνολικό κονδύλι θα αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δοθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων στις 15 Οκτωβρίου, όταν θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου, η τιμή του οποίου θα αγγίξει το 1,45 - 1,50 ευρώ το λίτρο.

Η δεύτερη δόση θα δοθεί προς τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

"Κρατήστε το παιδί μου, δεν έχω!"


Απίστευτες ιστορίες δράματος εκτυλίσσονται σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, ιστορίες που αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης σε όλο της το μεγαλείο.

Ασθενείς που έχουν χάσει τη δουλειά τους και παραμένουν άνεργοι για χρόνια, αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα και να πληρώσουν τα νοσήλιά τους στο ΕΣΥ.

Πριν από μερικές ημέρες, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ένας πατέρας, απελπισμένος φώναξε στους ιθύνοντες του νοσηλευτικού ιδρύματος να κρατήσουν το παιδί του, επειδή δεν είχε να πληρώσει.

Το παιδάκι νοσηλεύτηκε για μία εβδομάδα λόγω πνευμονίας και η οικογένεια δεν είχε ασφαλιστικό βιβλιάριο. Έτσι λοιπόν, όταν ο πατέρας ζήτησε το εξιτήριο, ενημερώθηκε και για τον... λογαριασμό. Το ποσό που έπρεπε να δώσει ήταν 200 ευρώ.

Ο πατέρας του παιδιού κυριεύτηκε από οργή και απελπισία, καθώς χρόνια άνεργος δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλει το ποσό και στην απόγνωσή του κάλεσε τους υπευθύνους του νοσοκομείου να ... κρατήσουν το παιδί.

Τελικά η περιπέτεια της οικογένειας είχε αίσιο τέλος ωστόσο το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρία νέα κοινωνικά ιατρεία


Το άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες συνεχίζει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που ίδρυσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ Μετά τα Παραρτήματα στην Ηλιούπολη και το Καστελλόριζο, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής ιδρύει 3 καινούρια παραρτήματα στους Δήμους Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, του Ιλίου και του Ν. Ηρακλείου που θα αποτελέσουν και εμβολιαστικούς σταθμούς στην Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού που πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην Αττική.Η ίδρυση των Παραρτημάτων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που στόχο έχει τη στήριξη της κάθε τοπικής κοινωνίας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργασίας με τους ΟΤΑ για την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, ολοκληρώθηκε από τους συμβαλλόμενους φορείς, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Φιλανθρωπικό Οργανισμό ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τους Δήμους Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, του Ιλίου και του Ν. Ηρακλείου. Την έναρξη λειτουργία των παραρτημάτων υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης με τους δημάρχους Ίλιου κ. Ζενέτο, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Πανά και Νέου Ηρακλείου κ. Βαλασσόπουλο.«Τόσο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής όσο και από τα παραρτήματά του και το κοινωνικό μας φαρμακείο, δημιουργούμε ένα δίκτυο στήριξης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και στη χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων στους εξεταζόμενους ασθενείς. Έτσι, σε περίπτωση που ο ασθενής εξεταστεί και κριθεί από το γιατρό ότι χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, στο Ιατρείο υπάρχει η δυνατότητα να του προμηθευτεί, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, το φάρμακο που του χρειάζεται» αναφέρουν.Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινοπαθείς δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τουςΑναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω επίσχεσης εργασίας των γιατρών.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της υγείας πολλών καρκινοπαθών κρούει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού νομού Θεσσαλονίκης, «Άλμα Ζωής», Ροδούλα Τσαλουσίδου.

Όπως επισήμανε η κ. Τσαλουσίδου, υπάρχουν καρκινοπαθείς που έχουν φτάσει στο σημείο να μην παίρνουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν χρήματα να τα αγοράσουν, ενώ τόνισε πως στα νοσοκομεία αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις σε καρκινοπαθείς λόγω επίσχεσης εργασίας των γιατρών.

«Τα φάρμακα των καρκινοπαθών μπορεί να στοιχίζουν από 80 έως 4000 ευρώ το μήνα. Υπάρχουν ασθενείς που τα αγόρασαν και δεν τους έχει καταβληθεί η δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιο. Λόγω έλλειψης χρημάτων αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Από την άλλη λόγω της επίσχεσης εργασίας των γιατρών την περασμένη εβδομάδα στο Θεαγένειο από τις 10 προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις έγιναν μόνο 5», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή της στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην ουρά για ένα ραντεβού στο ΙΚΑΤαλαιπωρία για τους ασφαλισμένους στο Ηράκλειο.

Από το κακό στο χειρότερο πάει η κατάσταση στο ΙΚΑ. Η αλλαγή στο καθεστώς των τηλεφωνικών ραντεβού έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο.

Οι ασφαλισμένοι μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στο χαράτσι των δύο ευρώ για να κλείσουν ένα τηλεφωνικό ραντεβού με γιατρό του ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι φροντίζουν τώρα να εμφανίζονται στο κεντρικό κατάστημα του ασφαλιστικού φορέα, να στήνονται στην ουρά και να προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού.

Η τακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται καθημερινά μια τεράστια ουρά ασφαλισμένων που περιμένουν υπομονετικά τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που υπάρχει στον γκισέ για να τους εξυπηρετήσει.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο Ηρακλείου σήμερα στις 8:30 το πρωί όπου περισσότεροι από 30 άνθρωποι περίμεναν τη σειρά τους ενώ ένας υπάλληλος μπροστά σε έναν υπολογιστή προσπαθούσε να κλείσει τα ραντεβού.

Και το πρόβλημα αυτό με τα τηλεφωνικά ραντεβού που ξεπούλησε ο ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες δεν είναι το μοναδικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έτσι κι αλλιώς σε καθημερινή βάση δεν υπάρχει παραπάνω από ένας υπάλληλος στο πόστο αυτό, οπότε η ταλαιπωρία του κόσμου είναι καθημερινή.

Και έχει και συνέχεια ... υπήρχαν ασφαλισμένοι χθες το πρωί στο ΙΚΑ Ηρακλείου, τους οποίους κανείς δεν φρόντισε να ενημερώσει ότι ο γιατρός με τον οποίο είχαν ραντεβού δεν ήταν στο πόστο του. Ο

Οι ασφαλισμένοι αυτοί είχαν καλέσει τηλεφωνικά, είχαν πληρώσει το περιβόητο 2ευρω ή όσο είναι το κόστος για να κλείσουν ραντεβού και όταν πήγαν στην ώρα τους, ο γιατρός δεν ήταν εκεί, ενώ η υπηρεσία των ραντεβού δεν είχε μπει στον κόπο να τους ενημερώσει για την αλλαγή, κάτι που γινόταν πριν με το 184.

Οι κύριοι που ανέλαβαν τα τηλεφωνικά ραντεβού, φαίνεται ότι ανέλαβαν μόνο να εισπράττουν 2ευρα και να κλείνουν ραντεβού χωρίς ωστόσο να παρέχουν καμία άλλη ενημέρωση για την όποια αλλαγή στο πρόγραμμα. Έτσι ο ασφαλισμένος που έχει πληρώσει μπορεί να πάει στο ραντεβού του, αυτό να έχει ακυρωθεί αλλά να μην υπάρχει κανένας να τον ενημερώσει.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θα πεθάνουμε στο δρόμο»Κραυγή αγωνίας από τους καρκινοπαθείς λόγω έλλειψης φαρμάκων.

Στον καθημερινό τους Γολγοθά για να «παλέψουν» με τη νόσο, οι καρκινοπαθείς του Ηρακλείου έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη ... εμπόδιο.

Η χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων γίνεται μετ' εμποδίων καθώς οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, που συμπληρώνουν στην Κρήτη σχεδόν ένα μήνα (από τις 16 Αυγούστου), αλλά και οι ελλείψεις που εντοπίζονται στην αγορά της πόλης κάνουν δύσκολη τη ζωή των ασθενών.

Η εξασφάλιση αντικαρκινικών φαρμάκων εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες σε μία ακόμη περιπέτεια για τους ασθενείς, που πέρα από την ασθένειά τους, έχουν και την αγωνία της εξασφάλισης των φαρμάκων της θεραπείας τους.
Μας στέρησαν την ελπίδα

«Μας στέρησαν την ελπίδα για ζωή» τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου ΑγκαλιάΖΩ Χρυσούλα Αντωνογιαννάκη και αποκαλύπτει περιστατικά που σοκάρουν. «Ο σύλλογός μας δέχεται τηλεφωνήματα από ασθενείς και μας μεταφέρουν απίστευτα δράματα αρρώστων που δεν έχουν να πληρώσουν για τα φάρμακα και τη θεραπεία τους και δεν αποκαλύπτουν την κατάστασή τους στην οικογένειά τους για να μην τους επιβαρύνουν» τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Αντωνογιάννάκη και συμπληρώνει «ακροβατούμε μεταξύ ζωής και θανάτου. Οι καρκινοπαθείς θα πεθάνουν στο δρόμο».

Το κράτος χρωστάει και στους καρκινοπαθείς

Την ίδια ώρα, οι μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις και οι μειώσεις στις συντάξεις και τα επιδόματα των καρκινοπαθών έχουν καταστήσει αδύνατη την αγορά φαρμάκων και την υποβολή σε εξετάσεις ή θεραπείες ενώ χιλιάδες καρκινοπαθείς ασφαλισμένοι σε ΟΓΑ και ΟΠΑΔ δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τα φάρμακα που αγόρασαν από τα φαρμακεία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κινητοποίησης των φαρμακοποιών, αν και έχουν καταθέσει τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Στους δρόμους

Σύλλογοι καρκινοπαθών και άλλοι χρόνια ασθενείς και βαριά πάσχοντες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11 το πρωί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο του Ηρακλείου προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους και να ακουστούν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, εκεί όπου σύλλογοι καρκινοπαθών θα παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η μείωση του κατώτατου μισθούΚαι η κατάργηση της μετενέργειας.

Νομικά ανίσχυρη, διότι εκδόθηκε κατά παράβαση του Συντάγματος, έκρινε την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

«Το Δικαστήριο, σε μια από τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται μετά τη θέση σε ισχύ της με αρ. 6/2012 ΠΥΣ, έκρινε ότι η τελευταία είναι νομικά ανίσχυρη, διότι εκδόθηκε από τη Διοίκηση κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρα 26 και 43 παρ. 2), χωρίς δηλαδή εξουσιοδοτική κάλυψη. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση η οποία θέτει εκποδών τις σαρωτικές νομοθετικές μεταβολές της με αρ. 6 ΠΥΣ» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Όπως αναφέρει η ΟΣΜΕ «με την με αρ. 24/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής κρίθηκαν άκυρες οι απολύσεις πέντε συναδέλφων από το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, οδηγών και εισπρακτόρων, που είχαν γίνει το Μάρτιο του 2012, και υποχρεώθηκε ο εργοδότης να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους και να τους καταβάλει μισθούς υπερημερίας για το διάστημα από την απόλυσή τους έως τον Αύγουστο του 2012».Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση της απόσυρσης ζητούν οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτωνΣτόχος να τονωθεί η ζήτηση στον κλάδο.

Η «έκρυθμη» κατάσταση στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου θα εξετασθεί σήμερα σε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΕΑ) κ. Γ. Βασίλακη.

Σημειώνεται πως στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου η πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων αγγίζει το 42% σε ετήσια βάση καθώς έχουν πουληθεί 42.073 νέα ΙΧ έναντι 72.512 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Τον Αύγουστο πωλήθηκαν μόλις 3.887 αυτοκίνητα, έναντι 7.297 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2011, δηλαδή καταγράφηκε υποχώρηση 46,7%.

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου τα έσοδα από τέλος ταξινόμησης οχημάτων προσέγγισαν οριακά τα 30 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος του Προϋπολογισμού για το σύνολο του έτους είναι 91 εκατ. ευρώ. Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται να εισπράξει περισσότερα από 48 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 53% του ετήσιου στόχου.

Ο κ. Βασίλακης αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Χατζηδάκη την παράταση του μέτρου της απόσυρσης που λήγει στις 20 Δεκεμβρίου, την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας, τη μείωση των τελών κυκλοφορίας για το 2013 και αλλαγές στα υφιστάμενη τεκμήρια ώστε να ανασάνει η αγορά και οι επιχειρήσεις του κλάδου που συνολικά τη διετία 2010-2011 κατέγραψαν ζημίες 362,7 εκατ. ευρώ.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη Β3 «σκοτώνει» θανατηφόρα βακτήριαΣύμφωνα με έρευνες ενισχύει την αμυντική διαδικασία του ανοσοποιητικού.

Θα μπορούσε να είναι το νέο όπλο για την καταπολέμηση πανίσχυρων μικροβίων της κατηγορίας των σταφυλοκόκκων. Σύμφωνα με νεότερες μελέτες στις ΗΠΑ, η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νικοτιναμίδη, βελτιώνει την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στην προσπάθεια εξόντωσης των βακτηρίων του σταφυλόκοκκου. Όπως εξηγούν, η Β3 αυξάνει τον αριθμό και την αποτελεσματικότητα των ουδετερόφιλων, δηλαδή των λευκοκυττάρων του αίματος που μπορούν να εξολοθρεύσουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Investigation, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είμαστε μπροστά σε μια «σημαντική αλλαγή στη θεραπεία δύσκολων λοιμώξεων», όπως αυτές που κατά καιρούς εμφανίζονται σε νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές, αλλά και στο στρατό και σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Και δεν ήταν τυχαίο ότι η βιταμίνη Β3 δοκιμάστηκε- με επιτυχία όπως αποδείχτηκε- για την αντιμετώπιση λοιμώξεων, όπως τη δυνητικά θανατηφόρα MRSA, που είναι από τις πλέον ανθεκτικές στα αντιβιοτικά σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις.

«Ενεργοποίηση»

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν, στις δοκιμές τους, εξαιρετικά υψηλές δόσεις της Β3, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αρκεί η τροποποίηση της διατροφής ή η λήψη συμπληρωμάτων Β3 για την πρόληψη ή τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι σημαντικές ποσότητες Β3 φαίνεται να ενεργοποιούν ορισμένα γονίδια με αντιμικροβιακή δράση, ενισχύοντας την αμυντική διαδικασία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Adrian Gombart, από το Oregon State University Institute, που εργάστηκε για την έρευνα, «αυτό είναι δυνητικά πολύ σημαντικό, αν και χρειάζεται να επεκταθούν οι μελέτες σε ανθρώπους». Και συμπλήρωσε:

«Τα αντιβιοτικά είναι θαυμάσια φάρμακα, αλλά αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα, λόγω της αντίστασης που επιδεικνύουν σ’ αυτά διάφοροι τύποι βακτηρίων, ιδιαίτερα του σταφυλόκοκκου. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο για τη θεραπεία λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο -ιδίως των θανατηφόρων- συνδυάζοντας τη χορήγηση βιταμίνης Β3 και αντιβιοτικών.

Ο καθηγητής Mark Enright, από το Πανεπιστήμιο του Bath, δήλωσε: «Τα ουδετερόφιλα είναι πραγματικά η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις στο αίμα και η χρήση της Β3, για την ενίσχυση των ουδετερόφιλων, φαίνεται να είναι ασφαλής σε συγκεκριμένες δόσεις».


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H πιο μεγάλη ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματοςΕπιστήμονες ανέλυσαν τα 3 εκατ. ζευγάρια βάσεων του γενετικού κώδικα.

Τετρακόσιοι επιστήμονες σε 32 εργαστήρια στη Μεγάλη Βρετανία, τις Η.Π.Α., την Ισπανία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία δημοσίευσαν την πιο μεγάλη μέχρι σήμερα ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Τα ευρήματα των αναλύσεών τους δημοσιεύθηκαν σε 30 εκθέσεις ανοιχτής πρόσβασης που παρουσιάστηκαν σε τρία έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το Nature, το Genome Biology και το Genome Research.

Τι σημαίνει όμως αυτή η ανάλυση του DNA;

Ο σκοπός της λεγόμενης Encode (Encyclopedia of DNA Elements) που ξεκίνησε το 2003, είναι η αναγνώριση των λειτουργικών «κομματιών» στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Μέχρι σήμερα οι ερευνητές πίστευαν ότι μεγάλο μέρος του DNA είναι «άχρηστο». Τώρα χάρη στις αναλύσεις που ανακοινώθηκαν, αναγνωρίζεται ότι τελικά πολύ μεγαλύτερο μέρος του γονιδιώματός μας είναι βιολογικά ενεργό.

Το πρόγραμμα Encode ανάλυσε και τα τρία εκατομμύρια ζευγάρια βάσεων του γενετικού κώδικα που απαρτίζουν το DNA μας. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το 80% του DNA επιτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες. Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές είχαν εστιάσει μόλις στο 2% του γονιδιώματος που αφορά τα γονίδια που «ενεργοποιούνται» με βάση τις πρωτεΐνες.

Επίσης οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερα εκατομμύρια «διακόπτες» γονιδίων. Πρόκειται για κομμάτια του DNA που ελέγχουν την «έκφραση» ή την «αποσιώπηση» των γονιδίων στα κύτταρα. Το επίτευγμα των επιστημόνων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας, καθώς και στη δυνατότητα διερεύνησης νέων θεραπειών για ασθένειες που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και οι νοητικές νόσοι.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ποτήρι φταίει για όλαΟ ρυθμός κατανάλωσης μπύρας μειώνεται κατά 60% σε ψηλό λεπτό ποτήρι.

Θέλετε να πίνετε πιο αργά το ποτό σας. Ζητήστε από αυτόν που σας σερβίρει να το βάλει σε ψηλό λεπτό ποτήρι. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία υποστηρίζουν σε νέα τους μελέτη ότι ο ρυθμός κατανάλωσης μπύρας μειώνεται κατά 60% αν είναι σερβιρισμένη σε ψηλό λεπτό ποτήρι σε αντίθεση με τα ποτήρια σε στρογγυλό σχήμα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ 159 ατόμων. Όταν έπιναν κάποιο άλλο οινοπνευματώδες ποτό το ποτήρι δεν έπαιζε ρόλο στον ρυθμό κατανάλωσης, όταν όμως έπιναν μπύρα η διαφορά ήταν αξιοπρόσεκτη.

Από στρογγυλό ποτήρι χρειάστηκε μόλις 7 λεπτά για να την καταναλώσουν ενώ ο χρόνος για την ίδια ποσότητα από ψηλό ποτήρι ανέβηκε στα 11 λεπτά.

Το ποτήρι λοιπόν παίζει ρόλο λένε οι επιστήμονες καθώς ο χρήστης δεν μπορεί να υπολογίσει πόση ποσότητα καταναλώνει και είναι δύσκολο να επιβραδύνει τον ρυθμό του.

Παλιότερη πάντως έρευνα έχει δείξει επίσης ότι τα άτομα είναι πιο πιθανό να πιουν περισσότερο αλκοόλ όταν αυτό είναι σερβιρισμένο σε κοντό και φαρδύ ποτήρι αντί για στενό και ψηλό.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα βήμα πιο κοντά στο ανδρικό αντισυλληπτικόΜία ουσία μείωσε θεαματικά την παραγωγή σπέρματος σε πειραματόζωα.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι το 70% των ανδρών θα έπαιρνε ένα ανδρικό αντισυλληπτικό αν αυτό ήταν διαθέσιμο. Τις τελευταίες δεκαετίες διεξάγεται πλήθος ερευνών για τη δημιουργία ενός τέτοιου σκευάσματος, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι διαθέσιμο, μια και τα συνήθη εμπόδια στα οποία προσκρούουν οι ερευνητές είναι οι σοβαρές παρενέργειες του υπό μελέτη φαρμάκου, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις ανδρικές ορμόνες (όπως η τεστοστερόνη), καθώς και το κατά πόσο η δράση του είναι παροδική.

Πρόσφατα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανέφεραν ότι με βάση τις δοκιμές σε πειραματόζωα ίσως έχουν έρθει ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του πολυπόθητου ανδρικού αντισυλληπτικού. Τα πειράματά τους γίνονται με την ουσία JQ1, η οποία αρχικά μελετήθηκε ως αντικαρκινικό φάρμακο, αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για τον έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας.

Το σκεύασμα παρατηρήθηκε ότι μείωσε θεαματικά την παραγωγή σπέρματος στα ποντίκια, χωρίς παρενέργειες, ενώ μετά τη διακοπή της χορήγησής του η αναπαραγωγική συμπεριφορά των ποντικών επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς να επηρεαστεί η υγεία των απογόνων τους.

Η ουσία χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να παραχθεί και σε χάπι.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ω-3 λιπαρά οξέα και πνευματική υγείαΟ ρόλος των πολυακόρεστων στην επιβράδυνση της νοητικής υποβάθμισης
.
Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται συνεχώς η αξία των ω-3 λιπαρών οξέων στην καλή λειτουργία του οργανισμού και την υγεία. Πρόκειται για πολυακόρεστα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία προσλαμβάνονται εξωγενώς, δηλαδή μέσω της διατροφής και έχουν έρθει στην επικαιρότητα λόγω αποτελεσμάτων επιδημιολογικών ερευνών και δημοσιεύσεων, που τα συνδέουν με καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και κυτταρική ακεραιότητα. Έχουν αντιθρομβωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, γεγονός που τα κάνει απαραίτητα στην καθημερινή πρόσληψη και τα καθιστά παράγοντα προστασίας από ασθένειες, όπως η νόσος Alzheimer και κάποιες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα ιχθυέλαια και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο γαύρος, η ρέγγα, η πέστροφα, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί και ο τόνος, τα οποία περιέχουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Άλλες πηγές είναι τα σπορέλαια, όπως το σογιέλαιο και το λινέλαιο, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος, που περιέχουν 18-α-λινολενικό οξύ (ALA), το ποίο μπορεί να μετατραπεί σε EPA και DHA. Η ανάγκη πρόσληψης επαρκούς ποσότητας ω-3 λιπαρών οξέων καθημερινά έχει οδηγήσει και στην παραγωγή εμπλουτισμένων με αυτά τροφίμων, όπως μαλακής φυτικής μαργαρίνης.

Τα ω-3 αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεβρανών και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην νευροανάπτυξη, γι’ αυτό και έχει ερευνηθεί η επίδρασή τους στην καλή λειτουργία της όρασης και της εγκεφαλικής λειτουργίας. Όσον αφορά στον εγκέφαλο, πολλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων με την άνοια, την μνήμη και τη νόσο Alzheimer.

Είναι γεγονός, πως την αύξηση της ηλικίας συνοδεύεται από έκπτωση της καλής νοητικής λειτουργίας και της εγκεφαλικής ανθεκτικότητας. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το 25% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 85 ετών έχει σημαντική νοητική βλάβη, που συνοδεύεται από άνοια και νόσο Alzheimer, κάτι που αυτόματα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, τόσο του ηλικιωμένου, όσο και του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Πλήθος ερευνών έχει προσπαθήσει να ανιχνεύσει την σπουδαιότητα της πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων στην επιβράδυνση της νοητικής υποβάθμισης και κατ’ επέκταση στην συνολική πνευματική υγεία. Συγκεκριμένα:

Άνοια: Έχει μελετηθεί ένα σύνολο διατροφικών συστατικών μέσα στα οποία είναι και τα ω-3 λιπαρά οξέα και έχει φανεί ότι διαθέτουν προστατευτική δράση με έμφαση στο δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Νόσος Alzheimer: Λόγω της νευροπροστατευτικής δράσης των ω-3 λιπαρών οξέων μελετήθηκε ο ρόλος τους στη νόσο Alzheimer. Τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η προστατευτική δράση μπορεί να οδηγήσει σε πρόληψη ή ακόμα και καθυστέρηση στην έκπτωση της νοητικής λειτουργίας ατόμων με ήπιας μορφής νόσο Alzheimer.

Απόκριση σε νοητικές ασκήσεις: Φάνηκε ότι η επαρκής κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων οδηγεί σε αυξημένη εγκεφαλική αιμάτωση κατά τη διάρκεια διεξαγωγής νοητικών τεστ σε υγιείς ενήλικες. Επίσης, η χορήγηση 900mg/ ημέρα EPA και DHA στην εγκυμονούσα μητέρα έχει βοηθήσει σε επαρκή νευροανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και σε μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης στην ίδια.

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αφορούν την κατανάλωση 2 μερίδων ψαριών ανά εβδομάδα για τον υγιή πληθυσμό (κατά προτίμηση λιπαρών ψαριών), για την κάλυψη των αναγκών σε ω-3 λιπαρά οξέα. Στα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, η σύσταση φτάνει μέχρι τις 3 μερίδες ψαριού/εβρομάδα. Στη περίπτωση που κριθεί ότι η πρόσληψη ψαριών δεν αγγίζει το αμενόμενο, προτείνεται η λήψη συμπληρώματος ω-3 λιπαρών οξέων.

Κατά καιρούς, η προστατευτική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων, έχει επισκιαστεί από τους φόβους για τοξικούς ρύπους σε θαλάσσιους οργανισμούς. Έρευνα που μελέτησε τα υπέρ και τα κατά μέσω ανασκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ευεργετικές συνέπειες από την κατανάλωση ψαριών και ιχθυελαίων είναι πολύ σημαντικότερες σε σχέση με τον μικρό κίνδυνο από τους ρύπους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να κάνετε το παιδί να διαβάζει στο σπίτιΣτρατηγικές για μαθησιακές δυσκολίες που θα βοηθήσουν τους γονείς.

Συστηματικό και καθημερινό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας. Σύνδεση των δικαιωμάτων και ότι τον ευχαριστεί με τις μαθητικές του υποχρεώσεις. Ενθάρρυνση, επιβράβευση και κίνητρα για να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί με την ενίσχυση από το σπίτι, το σχολείο, την ανάληψη ευθυνών και ρόλων στο σπίτι και το σχολείο, τη συστηματική ένταξη σε ομάδες αθλητισμού ή εικαστικών. Όποια προβλήματα συμπεριφοράς να αντιμετωπίζονται στο παρόν και να μην προστίθενται σε αυτά και άλλα από το παρελθόν δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα στο οποίο το παιδί αντιδρά επιθετικά.

-Στην απογευματινή μελέτη να κάνει συχνά διαλείμματα με εναλλαγή δραστηριοτήτων. Να εναλλάσσονται κινητικές και στατικές δραστηριότητες για εκτόνωση της κούρασης ή της έντασης που νιώθει.

-Είναι σημαντικό ο εκπαιδευτικός ή η οικογένεια όταν τον βοηθούν στα μαθήματα να είναι σίγουροι ότι έχουν την προσοχή του, ότι κάθεται καλά και ότι διατηρούν βλεμματική επαφή.

-Στον γραπτό λόγο χρειάζεται βοήθεια σε επίπεδο πρότασης (κεφαλαίο, τελεία, ολοκληρωμένο νόημα). Π.χ. να γράφει απλές προτάσεις με ερέθισμα ή τη βοήθεια εικόνων: «Αυτό είναι ένα μαχαίρι. Με το μαχαίρι κόβω» κτλ. Π.χ. Να γράφει προτάσεις με βάση κάποιες μεμονωμένες λέξεις π.χ. τραπέζι. Να βάζει στη σωστή σειρά τις ανακατεμένες λέξεις μιας πρότασης κτλ. Οι ασκήσεις για τη δομή πρότασης να εναλλάσσονται έτσι ώστε σταδιακά ο μαθητής να αποκτήσει τη νέα γνώση. Στον γραπτό λόγο, καλό είναι να δίνεται προτεραιότητα στο περιεχόμενο και μετά στην ορθογραφία. Βοηθούν επίσης ασκήσεις με συμπλήρωση ελλιπών προτάσεων ή λέξεων. Για την καλύτερη παραγωγή γραπτού λόγου συστήνεται πρώτα η προφορική ανάπτυξη του θέματος, μετά η καταγραφή σε ένα πρόχειρο των λέξεων-κλειδιών και τέλος η καλύτερη οργάνωση και δόμηση ακολουθώντας τα παρακάτω σημεία – καθένα από τα οποία μπορεί να γίνει μια ξεχωριστή παράγραφος. Προτείνεται η χρήση τετραδίων με τετράγωνα για να μην κολλάει τις λέξεις, και η διόρθωση των κειμένων του μαθητή σε συνεργασία με τον ίδιο ώστε να αποφύγει τις επαναλήψεις σε λέξεις και φράσεις.

-Στην ορθογραφία θα βοηθηθεί από την παραγωγή οικογενειών λέξεων (π.χ. οίκος, οικοδεσπότης, οικογένεια …), την καταληκτική ορθογραφία (π.χ. απλές καταλήξεις ρημάτων), την λειτουργική χρήση της γραμματικής π.χ. άρθρα, αριθμοί. Μια τεχνική που μπορεί να δοκιμάσει είναι να βλέπει μια λέξη, να κλείνει τα μάτια και να προσπαθεί ενορατικά να δει την ορθογραφία της και τέλος να τη γράφει (Δες – Κρύψε – Γράψε).

-Για την καλύτερη κατανόηση ενός μεγάλου κειμένου συστήνεται η συγκέντρωση της προσοχής με μια γενική προφορική εισαγωγή του θέματος/μαθήματος και στη συνέχεια η αξιοποίηση των παρακάτω σημείων: 1. Επικεφαλίδα (συγκέντρωση εγκεφάλου – ανάκληση προηγούμενων πληροφοριών – κίνητρα για μάθηση 2. Λέξεις κλειδιά 3. Υπότιτλους στις επιμέρους παραγράφους 4. Αναδιήγηση 5. Απαντήσεις σε επιμέρους ερωτήσεις.
Να θέτει ο ίδιος βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους στη σχολική εργασία του (πού θα μου χρειαστούν όλα αυτά;= οργάνωση της γραπτής έκφρασης & οργάνωση της σκέψης).

-Κάτι που θα τον βοηθήσει όχι μόνο με τα μαθήματα, αλλά και με την κοινωνικοποίηση του είναι η συνεργασία με τους συμμαθητές του (υπενθύμιση μαθημάτων και ασκήσεων της ημέρας, ανταλλαγή ιδεών κτλ.

-Στην ανάγνωση θα βελτιωθεί αν έχει το χρόνο να διαβάσει πιο ήρεμα, χωρίς πίεση. Μπορούν να δοθούν προγράμματα για σωστή και γρήγορη ανάγνωση. Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι ασκήσεις για διάκριση και κατηγοριοποίηση μερών του λόγου, παρατήρηση των αλλαγών ανάλογα με την κλήση.

-Καλό είναι να προηγείται σιωπηρή ανάγνωση πριν τη φωναχτή.

-Τέλος, στην προφορική ανάγνωση θα βελτιωθεί αν έχει το χρόνο να διαβάσει πιο ήρεμα, χωρίς πίεση.

-Μετά την ανάγνωση και κατανόηση του κειμένου, είναι καλό να κρατά σημειώσεις στο περιθώριο της σελίδας και να επισημαίνει τα βασικά σημεία.

-Να προσπαθούμε ο χώρος μελέτης να είναι χωρίς παρεμβολές.

-Να κρατά ημερολόγιο σημαντικών ημερών.

-Να γράφει το χρονοδιάγραμμα της επόμενης ημέρας.

-Να λύνει σταυρόλεξα για παιδιά.

-Να γίνεται διάσπαση των εργασιών του σε μικρότερες και απλούστερες.

-Αυτοέλεγχος, αυτοαξιολόγηση.

-Το πρωί επανάληψη στα μαθήματα.

-Ένα ρολόι θα ήταν χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να του υπενθυμίζει την ακριβή ώρα της έναρξης των μαθημάτων του, επειδή η ασυνέπεια χαρακτηρίζει τους δυσλεξικού μαθητές.

-Τέλος, ένα συγκεντρωτικό πρόγραμμα εργασιών θα τον βοηθούσε να αξιολογήσει τις προτεραιότητές του.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Α.Σ. «Ίφιτος Πατρών» ξεκινάει νέα τμήματα εκμάθησης πινγκ-πονγκ για παιδιά ηλικίας 7-15 ετώνΑπό τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012 το Α.Σ. «Ίφιτος Πατρών» ξεκινάει νέα τμήματα εκμάθησης πινγκ-πονγκ για παιδιά ηλικίας 7-15 ετών, κάθε απόγευμα 6.00-9.30 μ.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο του 6ου Γενικού Λυκείου Πατρών-Νόρμαν 57.

Τα τμήματα είναι ολιγομελή και υπεύθυνος προπονητής είναι ο κ. Παναγιώτης Γιώτης.

Παράλληλα με το αγωνιστικό Τμήμα και το Τμήμα νέων αθλητών, θα λειτουργήσουν τμήματα ενηλίκων, φοιτητών, παλαιμάχων, ΑΜΕΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 6937727188 και 6948.589210 ή στο e-mail του Συλλόγου ifitospatras@gmail.com.


Διαβάστε περισσότερα...

"Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί..."Η ανάγκη άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία αλλά και η ανάγκη ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και της πολιτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η ίση μεταχείριση σε όλους τους συνανθρώπους μας με σεβασμό στη διαφορετικότητα, αναδείχθηκαν στην ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων Με Αναπηρία «Ελπίδα» με την πολύτιμη συμβολή του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Θωμά.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ με επιτυχία ήταν στα πλαίσια των προσπαθειών του συλλόγου να αρθεί ο αποκλεισμός που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία, να τους δοθεί μια ευκαιρία να βγουν από το σπίτι τους, να καταρριφθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις και να γίνει συνείδηση ότι όλοι είμαστε ίσοι ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητά μας.«Οι κλειστές διαβάσεις, τα εμπόδια στο πεζοδρόμιο, οι ανύπαρκτες προσβάσεις σε κτίρια, η αιχμαλωσία του αναπηρικού αμαξιδίου, είναι η εικόνα που αποδίδει την ουσία της παραβίασης των αυτονόητων εις βάρος του ανθρώπου με αναπηρία που συμπυκνώνεται σε δύο μόλις λέξεις, στέρηση ελευθερίας. Σαν κοινωνία έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ίση μεταχείριση σε όλους τους συνανθρώπους μας με σεβασμό στη διαφορετικότητα και αναγνωρίζοντας τις ικανότητες του κάθε ανθρώπου και τη σημασία που έχει ως ενταγμένο, πλήρως ισότιμο μέλος της κοινωνίας» τόνισε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Θωμά κα Σουρτζή καλώντας τις τοπικές αρχές να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν και να πάρουν πρωτοβουλίες για να μεταμορφωθεί το δεδομένο περιβάλλον και να γίνει πιο προσβάσιμο και φιλικό στα άτομα με αναπηρία.Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Ελπίδα κ. Αρβανίτη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση και στους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες να δείξουν την απαιτούμενη δύναμη και να μην αφήνουν τα παιδιά τους στον μαρασμό, τον αποκλεισμό και την απομόνωση.

Ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε την υποδειγματική συμπεριφορά και την αντιμετώπιση των Πρεβεζάνων απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της βραδιάς.Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ κ. Κλεισιώτης Θωμάς ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την Πρέβεζα και εξήρε το έργο του Συλλόγου Ελπίδα στην περιοχή.

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνια σήμερα και θέλω μέσα από την καρδιά μου να σας συγχαρώ για αυτά που προσφέρετε στα άτομα με αναπηρία στο νομό σας. Έργο το οποίο θα πρέπει η πολιτεία να αναλάβει» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κλεισιώτης και κάλεσε τη δημοτική αρχή αλλά και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας να έρθουν ακόμη πιο κοντά στα άτομα με αναπηρία και να δουν τα προβλήματά τους.

Τη δυναμική παρουσία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ηπείρου προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία επισήμανε η Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας κα Μαρία Σκανδάλη, ενώ το σημαντικό έργο του Συλλόγου Ελπίδα επισήμανε και ο δήμαρχος κ. Χρήστος Μπαΐλης σημειώνοντας ότι η κοινωνία θα πρέπει να γίνει πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη.«Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται κόντρα στο ρεύμα σίγουρα υπάρχει ελπίδα. Ελπίδα για όλους μας. Σήμερα ιδιαίτερα που η κοινωνία μας διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις θα έλεγα ότι αυτό που γίνεται απόψε στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για μια καλύτερη ζωή. Εσείς, τα δικά μας τα παιδιά, δίνετε καθημερινή μάχη για να κατακτήσετε αυτά που για εμάς τους υπόλοιπους θεωρούνται δεδομένα. Για μένα προσωπικά είστε νικητές της ζωής κόντρα στην προκατάληψη και κόντρα στο ρατσισμό που δυστυχώς και σήμερα διέπει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. Ειλικρινά θα πρέπει σαν κοινωνία να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά έμπρακτα και να τους δείξουμε την αγάπη μας και το σεβασμό μας» τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας σημειώνοντας ότι ο Δήμος όσο μπορεί σε αυτή τη δύσκολη περίοδο θα είναι στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία.Η βραδιά συνεχίστηκε μέχρι αργά με ιδιαίτερο κέφι υπό τους ήχους της μπάντας «Ακριόνιοι»...


Διαβάστε περισσότερα...

Δε θα χτυπήσει κουδούνι στα Σχολεία Ειδικής ΑγωγήςΑκόμη δεν έχουν διοριστεί εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής στα σχολεία αυτά.

Δε θα κάνουν αγιασμό τέσσερα Ειδικά Σχολεία στη Μεσσαρά ... λόγω έλλειψης προσωπικού! Συγκεκριμένα δε θα χτυπήσει κουδούνι, όπως σε όλα τα σχολεία, στο ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, στο Ειδικό Σχολείο Πόμπιας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Πόμπιας και στο Σχολείο Κωφών και Βαρήκωων Τυμπακίου, καθώς ακόμα δεν έχουν διοριστεί εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής για τα σχολεία αυτά...

Το πρόβλημα πάντως δεν εντοπίζεται μόνο στη Μεσσαρά, αλλά στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, πανελλαδικά, τα οποία είτε είναι κλειστά είτε υπολειτουργούν, καθώς έχουν "κολλήσει" οι πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Παιδείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων για ΑμεΑΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.09.12
Παράταση αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων για ΑμεΑ  


Με αφορμή τα δημοσιεύματα εφημερίδων που αναφέρονται σε επικείμενες ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ειδικότερα στην εφαρμογή του μέτρου της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων με κοινωνικά κριτήρια και για το έτος 2013, η Ε.Σ.ΑμεΑ. ζητάει την πλήρη προστασία όλων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους ειδικά στις περιπτώσεις που οι πλειστηριασμοί αφορούν την κύρια ή ακόμα και δευτερεύουσα κατοικία τους.

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με αναπηρία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Το εισόδημά τους επηρεάζεται δυσμενώς σε πολλαπλάσιο βαθμό, δεδομένου ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους. Το πρόσθετο αυτό κόστος σε περιόδους οικονομικής κρίσης βαίνει αυξανόμενο, δεδομένης και της υποβάθμισης του συστήματος παροχών υγείας- ψυχικής υγείας, πρόνοιας, και αποκατάστασής τους.

Υπό αυτό πρίσμα, η πλήρης και με διακριτό τρόπο προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από πλειστηριασμούς ακινήτων, ανεξαρτήτως του οφειλόμενου ποσού, ειδικά στις περιπτώσεις που το μέτρο αφορά την πρώτη κατοικία του δανειζόμενου για το έτος 2013 και τουλάχιστον έως και το έτος 2016 αποτελεί το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η πολιτεία για μία από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η Πολιτεία επιτέλους πρέπει να πάρει διακριτά και ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση αστέγων ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων και δη ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 115 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Απολύσεις-εξπρες στο Δημόσιο και σύνταξη για όλους στα 67 ζητάει η τρόικα- Εξαήμερο σε όλες τις επιχειρήσεις και μείωση 50% στις αποζημιώσεις για απόλυση
- Προτάσεις-σοκ από το ΔΝΤ για μέτρα 3 δισ. ευρώ
- Με παραίτηση απειλεί ο υπουργός αν περάσουν οι απολύσεις

Ο πολύς κύριος Πολ Τόμσεν φαίνεται ότι επανήλθε δριμύτερος. Σήκωσε το ... φρύδι όπως έχει συνηθίσει και απαίτησε μέτρα τριών δισεκατομμυρίων.

Ποια είναι αυτά;

Απολύσεις στο Δημόσιο για τα επόμενα τρία χρόνια που τις υπολογίζει πως θα αποφέρουν στο κράτος ως και δύο δισεκατομμύρια από την εξοικονόμηση χρημάτων.

Η εφεδρεία που μετονομάστηκε σε διαθεσιμότητα και ουσιαστικά είναι προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δεν αρκεί, είπαν τα στελέχη της τρόικας. Η εξοικονόμηση χρημάτων από τους περίπου 35.000 υπαλλήλους που θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους ως να βγουν στη σύνταξη είναι μικρή.

Ένα δισεκατομμύριο... έβγαλαν από το καπέλο οι τροϊκανοί από την αύξηση των ορίων ηλικίας, άμεσα και για όλους στα 67. Χωρίς καμία περίοδο χάριτος, ούτε κλιμακωτά για όσους κατοχυρώνουν δικαίωμα εφέτος ή του χρόνου. Εδώ και τώρα απαίτησαν οι δανειστές μας φέρνοντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Εναλλακτικά μάλιστα προτείνουν να βρεθεί το 1 δισ. ευρώ από κατάργηση του αφορολόγητου.

Παράλληλα και για την ... αύξηση της ανταγωνιστικότητας έριξαν στο τραπέζι και επίσημα την αύξηση κατά μια ημέρα της εργασίας για όλους τους υπαλλήλους.

Δίνουν μάλιστα ένα ακόμη μπόνους στις επιχειρήσεις δίνοντας την ευκαιρία για μισή αποζημίωση όταν απολύουν έναν υπάλληλο, αρκεί να τον έχουν προειδοποιήσει τρις μήνες πριν και όχι έξι που είναι σήμερα.

Ουσιαστικά αποφάσεις δεν πάρθηκαν. Οι τροϊκανοί άνοιξαν τα χαρτιά τους και θα επανέλθουν περιμένοντας τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς μετά και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο ήδη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης έχει διαμηνύσει πως σε περίπτωση που περάσουν οι απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου πως θα υποβάλλει την παραίτησή του.

Αναλυτικά τι έχει πέσει στο τραπέζι:
Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά, δηλαδή το όριο να πάει στα 66 το 2013 και στα 67 το 2014.
Το μέτρο θα αγγίξει το σύνολο των ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, ανεξαρτήτως αν μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν ή μετά το 1993. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης αλλά και για τα επικουρικά. «Αγκάθι» παραμένει το θέμα του Δημοσίου, καθώς το μέτρο εκτιμάται πως θα δυσκολέψει την ένταξη εργαζομένων στο λεγόμενο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

• Επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο του 2010. Δηλαδή οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2015 θα τεθούν σε ισχύ το 2013 (αφορά μεταξύ άλλων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζομένους στα βαρέα και ασφαλισμένους με 35ετία).
Ουσιαστικά θα αυξηθούν τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, που επέτρεπαν την έξοδο πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Αδιευκρίνιστο είναι το αν θα υπάρξουν κατηγορίες ασφαλισμένων -π.χ. όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- που θα εξαιρεθούν.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ένα ειδικό καθεστώς μπορεί να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα, ενώ δεν διασώζονται οι μητέρες ανηλίκων.

• Αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για την καταβολή της σύνταξης, που σήμερα είναι 4.500 (δηλαδή 15 έτη ασφάλισης). Για να ανοίξει η πόρτα εξόδου θα απαιτούνται 20 (με βάση την αρχική πρόταση) ή 21 (με βάση το σενάριο που κερδίζει έδαφος) έτη ασφάλισης


Διαβάστε περισσότερα...

Στεγαστικά: Με πλαφόν η δόσηΗ κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες έχει καταλήξει στο πλαίσιο για μια γενική ρύθμιση των στεγαστικών δανείων ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά από τις υψηλές δόσεις που καταβάλλουν.

Η πρόταση που αναμένεται να υποβληθεί από τις τράπεζες στο υπουργείο Ανάπτυξης θα προβλέπει επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων για 5 έως 10 έτη, για όσους το επιθυμούν.

Τελικός στόχος είναι η μηνιαία δόση των δανείων να μην υπερβαίνει το 30% του οικογενειακού εισοδήματος του δανειολήπτη. Ωστόσο, αυτή η ρύθμιση τελεί υπό την έγκριση της τρόικας.

Ειδική μέριμνα θα προβλέπεται για τους ανέργους, τους δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία ή θα δουν να μειώνονται περαιτέρω οι αποδοχές τους, πρωτοβουλίες που ήδη έχουν λάβει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούν σχεδόν τις αποζημιώσειςΣε τρία σημεία επικεντρώνονται οι απαιτήσεις της τρόικας σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο νόμο για τις αποζημιώσεις.

* Οι δανειστές προτείνουν να μειωθεί στο μισό ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση. Σήμερα φτάνει μέχρι τους έξι μήνες, ανάλογα με την προϋπηρεσία και η τρόικα ζητά να κυμαίνεται από ένας ως τρεις και στη συνέχεια να δίνεται μειωμένη αποζημίωση κατά 50%.

* Ζητούν μείωση των αποζημιώσεων που καταβάλλονται σε όσους συνταξιοδοτούνται. Σήμερα η αποζημίωση φτάνει στο 50% για όσους βγαίνουν στη σύνταξη.

* Επικεντρώνονται οι τροϊκανοί στις αποκλίσεις που υπάρχουν στις αποζημιώσεις υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών. Και ζητούν μεγάλες μειώσεις στο ποσό που δικαιούνται οι υπάλληλοι που απολύονται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελίες για πειράματα με μεταλλαγμένο ρύζι σε παιδιά στην ΚίναΈρευνα για εμπλοκή και αμερικανικού πανεπιστημίου.

Έρευνες ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές μετά από τις καταγγελίες πως περισσότερα από 20 παιδιά μετατράπηκαν σε πειραματόζωα για πειράματα κινέζων και αμερικανών ερευνητών οι οποίοι τους χορηγούσαν μεταλλαγμένο ρύζι,.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα τον ερευνητή Γιν Σίαν εξαιτίας της εμπλοκής του στα πειράματα αυτά μετά τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το ρύζι, που χαρακτηριζόταν «χρυσό ρύζι», δινόταν στα παιδιά.

Τις καταγγελίες έκανε η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace. Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο η οργάνωση αναφέρει ότι το ρύζι που ήταν γενετικά μεταλλαγμένο με στόχο να μειώνει την έλλειψη βιταμίνης Α δινόταν ως τροφή σε 24 παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών το 2008 στη διάρκεια πειραμάτων που πραγματοποιούνταν στην επαρχία Χουνάν.

Σύμφωνα με την Greenpeace, οι Αμερικανοί ερευνητές που εμπλέκονται στην υπόθεση συνδέονται με το ερευνητικό κέντρο για τη διατροφή του πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να σκεφτεί κανείς ότι ένας Αμερικανικός ερευνητικός οργανισμός χρησιμοποίησε παιδιά από την Κίνα ως πειραματόζωα για γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα», καταγγέλλει η οργάνωση.

Το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών αρνείται ότι είχε δώσει την άδεια ή ότι είχε συμμετάσχει στα πειράματα αυτά, αναφέρει το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Οι υποστηρικτές αυτού του μεταλλαγμένου ρυζιού, το χρώμα του οποίου είναι κίτρινο ή πορτοκαλί, ισχυρίζονται ότι το προϊόν αυτό μπορεί να μειώνει την παιδική θνησιμότητα προσφέροντας επιπλέον βιταμίνη Α σε παιδιά που παρουσιάζουν έλλειψη.


Διαβάστε περισσότερα...

«Χειρόφρενο» από τους οδηγούς στη μεταφορά μαθητών στη ΣάμοΣτα 1,8 εκατ. ευρώ οι οφειλές της κυβέρνησης στους μεταφορείς.

Με προβλήματα ξεκίνησε η πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς στη Σάμο, με τους μεταφορείς να αρνούνται να ξεκινήσουν τα μαθητικά δρομολόγια στις σχολικές μονάδες του νησιού, αν δεν εξοφληθούν τα χρήματα που τους οφείλει η κυβέρνηση. Μόνο για το νομό της Σάμου το ποσό ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, σημείωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της κυβέρνησης και των μεταφορέων, ενώ επισήμανε πως δεν διαθέτει καθόλου προϋπολογισμό προκειμένου να κάνει προγραμματισμό για την αποπληρωμή των χρεών.

«Ήδη το υπουργείο έστειλε 200.000 ευρώ για τον νομό τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ελπίζουμε το υπουργείο να καταφέρει να βρει τα χρήματα ώστε να ξεκινήσει το μεταφορικό έργο, γιατί όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μάθηση», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.


Διαβάστε περισσότερα...