Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Κίνδυνος για την καρδιά οι νυχτερινές βάρδιες



Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα καναδική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κουήνς, στο Κίνγκστον του Οντάριο, αξιολόγησαν 227 εθελόντριες, ηλικίας 22 έως 66 ετών, διαπιστώνοντας πως σχεδόν μία στις πέντε από τις 40άρες και τις 50άρες είχαν τουλάχιστον από τρεις παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιοπάθειας και συνεπώς έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο.Οι εθελόντριες ήταν νοσηλεύτριες, τεχνικοί εργαστηρίων και διοικητικοί υπάλληλοι σε δύο νοσοκομεία του νοτιανατολικού Οντάριο και εργάζονταν σε κυλιόμενες βάρδιες.

Το 38% εξάλλου είχαν υπέρταση, ενώ το 60% είχαν ιδιαίτερα αυξημένη περίμετρο μέσης, δηλαδή κοιλιακή παχυσαρκία. Όσο υψηλότερη είναι η πίεση και η περίμετρος της μέσης, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως όσο περισσότερα χρόνια δούλευαν οι εθελόντριες σε βάρδιες, τόσο πιθανότερο ήταν να παρουσιάζουν τα προαναφερθέντα προβλήματα υγείας.

Οι διαταραχές αυτές είναι η κοιλιακή παχυσαρκία, η υπέρταση, το αυξημένο σάκχαρο, τα αυξημένα τριγλυκερίδια και τα χαμηλή επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης. Όταν ένας άνθρωπος έχει ταυτοχρόνως τρία ή περισσότερα από αυτά τα προβλήματα, θεωρείται πως πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «απόδραση» των 11 εργαζομένων με αναπηρία στον δήμο Ροδίων από τον εφιάλτη της ανεργίας

Ένα άτυπο δεδικασμένο για εκατοντάδες εργαζόμενους με αναπηρία σε όλη την χώρα.






Οι 11 εργαζόμενοι με αναπηρία σε δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Ροδίων μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ.(3+1 χρόνων), που απειλούνταν να απωλέσουν την εργασία τους μετά την “λύση” των δημοτικών επιχειρήσεων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μεταφέρονται ως εργαζόμενοι στον δήμο.Η απόφαση που πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ροδίων ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που συντονισμένα ασκήθηκε τόσο από πλευράς του τοπικού Δωδεκανησιακού Συλλόγου ΑμεΑ όσο και της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ. Αποτελεί εφαρμογή στην πράξη της δυνατότητας που δίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 13ης Ιανουαρίου 2011 στους εργαζομένους με αναπηρία δημοτικών επιχειρήσεων να μεταφέρονται σε θέσεις εργασίας των οικείων δήμων. Υπό την έννοια αυτή, η όλη εξέλιξη στον δήμο Ροδίων συνιστά ένα άτυπο δεδικασμένο για εκατοντάδες εργαζομένους με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι αντίστοιχη απειλή απώλειας της εργασίας βιώνουν εκατοντάδες, είναι κρίσιμη η παράθεση της δυνατότητας άμυνας, ή αλλιώς της ΚΥΑ που “αξιοποιήθηκε” ώστε να διασωθεί το δικαίωμα στην εργασία των 11 της Ρόδου. Η πεί ης ο λόγος Κ.Υ.Α. 16445/530/ΦΕΚ 2286Β΄/13-1-2011 λοιπόν, αναφέρει επί λέξει τα εξής :

“Είναι δυνατή η συνέχιση, των υλοποιούμενων με τις 200064/15−03−07 και 20537/752/18−10−2010 κοινές υπουργικές αποφάσεις προγραμμάτων επιχορήγησης στα οποία έχουν υπαχθεί για απασχόληση ΑμεΑ επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και οι οποίες συγχωνεύθηκαν ή λύθηκαν και τέθηκαν σε εκκαθάριση, σε κάθε έναν εξυπηρετούμενο δήμο ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που υπάγεται σε αυτόν ή σε κοινωφελή επιχείρηση του δήμου ή στην περιφέρεια ή στην επιχείρηση αυτής που αναλαμβάνει την εκπλήρωση των σκοπών της επιχείρησης που λύεται. Τα άτομα με αναπηρία που θα μεταφερθούν στους δήμους ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που υπάγονται σε αυτούς ή στις περιφέρειες θα απασχοληθούν σε υπηρεσίες που ασκούν αρμοδιότητες οι οποίες άπτονται δημόσιας εξουσίας και όχι σε οικονομικές δραστηριότητές τους. Οι ανωτέρω φορείς και επιχειρήσεις, οι οποίοι θα συνεχίσουν την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, θα επιχορηγηθούν από την ημερομηνία μεταφοράς των εργαζομένων και για το υπολειπόμενο διάστημα, μέχρι τη συμπλήρωση του συνολικού επιχορηγούμενου διαστήματος (36 μήνες). Οι υφιστάμενες στις ανωτέρω κοινές υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους δεσμεύσεις, σχετικά με την οφειλόμενη σε απόλυση μείωση των θέσεων εργασίας, ισχύουν μόνο για το επιχορηγούμενο προσωπικό, το οποίο σε εφαρμογή του Ν. 3852/2010 (όπως ισχύει) μεταφέρεται μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος στους προβλεπόμενους ανωτέρω φορείς και επιχειρήσεις”.

H δυνατότητα λοιπόν, αποδεδειγμένα πλέον υπάρχει. Η ΕΣΑμεΑ από πλευράς της με δελτίο τύπου της απαιτεί την πανελλαδική αξιοποίησή της, ή αλλιώς “καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ΑμεΑ”.

Διαβάστε περισσότερα...

Προαναγγελία μάχης μέχρι οριστικής δικαίωσης από την εθνική αθλητική ομοσπονδία ΑμεΑ

«Δεν έχουμε πλέον τίποτα να χάσουμε» δηλώνουν αφοπλιστικά.



Μπαράζ κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την δραματική μείωση των χρηματοδοτήσεων του παραολυμπιακού αθλητισμού εξαγγέλλει η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΑΟΜ - ΑμεΑ), αρχής γενομένης από την διαμαρτυρία της επόμενης εβδομάδας στο υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού.

Η επιλογή του ΥΠ.ΠΟ. ως πρώτου σταθμού των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας έγινε με κριτήριο το ότι κάτω από την στέγη του βρίσκεται η ΟΠΑΠ Α.Ε. στην οποία η ΕΑΟΜ – ΑμεΑ προσάπτει άνιση συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, η ομοσπονδία που εκπροσωπεί τον παραολυμπιακό αθλητισμό στην χώρα μας εγκαλεί την ΟΠΑΠ Α.Ε. ότι χρηματοδότησε όλες πλην αυτής τις αθλητικές ομοσπονδίες στο πλαίσιο της αναγκαίας προετοιμασίας των Ελλήνων πρωταθλητών ενόψει Λονδίνου.

“Από τη στιγμή που κάποιοι δεν θέλουν διάλογο, θα το επιδιώξουμε μέσω των κινητοποιήσεων. Και όσο αντέξουμε…” τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΟΜ – ΑμεΑ Γ. Φουντουλάκης, ανακοινώνοντας συναντήσεις τις επόμενες μέρες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ηδη, ενημερωτική συνάντηση έχει πραγματοποιηθεί με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, έπεται συνέχεια...

Στα προγραμματιζόμενα μετά την κινητοποίηση στο ΥΠ.ΠΟ. και εφόσον δεν υπάρξει λύση περιλαμβάνεται κινητοποίηση στη Βουλή με τη συμμετοχή των αθλητικών σωματείων ΑμεΑ όλης της Ελλάδας. Η επιμονή των διαμαρτυρομένων αποτυπώνεται έντονα στην καταληκτική φράση που συνοδεύει τις εξαγγελίες τους: “Δεν έχουμε πλέον να χάσουμε τίποτα και αυτό ακριβώς μας οπλίζει με δύναμη για να βγούμε στους δρόμους”.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρώιμη Παρέμβαση για παιδιά με απώλεια όρασης και πρόσθετες αναπηρίες

Η συμπύκνωση της επταετούς εμπειρίας ενός πρωτοπόρου προγράμματος που υλοποιεί ο σύλλογος γονέων «Αμυμώνη».



Η Πρώϊμη Παρέμβαση για νήπια 0 – 7 ετών με απώλεια όρασης και πρόσθετες αναπηρίες αποτελεί μια κρισιμότατη διαδικασία/υπηρεσία για την υποστήριξη της ανάπτυξης και κοινωνικής τους ενσωμάτωσης. Το πρώτο πρόγραμμα Π.Π. στην Ελλάδα υλοποιείται από τον σύλλογο γονέων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες “ΑΜΥΜΩΝΗ” και έχει ήδη παρελθόν επτά χρόνων.

Την συμπυκνωμένη εμπειρία από το 2004 της Π.Π. μεταφέρουν μέσω της σελίδας οι επιστημονικά υπεύθυνοι του προγράμματος. Έχει ως ακολούθως :

Η Πρώιμη Παρέμβαση είναι μια σύνθεση υπηρεσιών/παροχών με κύριο σκοπό να ενισχύσει την ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων, δουλεύοντας μαζί με την οικογένεια για να αναγνωρίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του, να σχεδιάσουν και να παρέχουν στο νήπιο πρώιμες και κατάλληλες εμπειρίες μάθησης που θα προάγουν την ανάπτυξή του, να ενδυναμώσει την επάρκεια της οικογένειας και να προάγει την κοινωνική της ενσωμάτωση (Chen, D., 1999, Ευρωπαϊκός φορέας για την Ανάπτυξη στην Ειδική Αγωγή, 2010).

Το πρώτο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2004, από την ΑΜΥΜΩΝΗ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες. Από το 2006, ξεκίνησε αντίστοιχο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη. Η πραγματοποίηση του καινοτόμου αυτού Προγράμματος, στάθηκε δυνατή και λόγω της καθοριστικής συμβολής του Blindeninstitut της Γερμανίας, το οποίο προσέφερε εκπαίδευση, αλλά και εποπτεία.

Το Πρόγραμμα, δουλεύει ως εξής: Μέσα από προγραμματισμένες, εβδομαδιαίες επισκέψεις στα σπίτια των οικογενειών, ο εκπαιδευτής αξιολογεί τις ανάγκες του παιδιού μέσα στο φυσικό του περιβάλλον, συζητά και συμφωνεί με την οικογένεια σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης και παρέχει στο παιδί κατάλληλα για εκείνο οπτικά, απτικά και ακουστικά ερεθίσματα με τη μορφή παιχνιδιού. Στο παιχνίδι αυτό πρωταγωνιστής είναι το ίδιο το παιδί που μέσω της επικοινωνίας του με τον εκπαιδευτή ή το γονέα κινητοποιείται να πάρει πληροφορίες με τις αισθήσεις του, να τις επεξεργαστεί και να ανακαλύψει το περιβάλλον του. Τα μέσα κινητοποίησης είναι κατάλληλα ερεθίσματα- παιχνίδια που μπορεί να αντιληφθεί το παιδί, ιδιοκατασκευές ή αντικείμενα οικιακής χρήσης, προσαρμοσμένα κατάλληλα, ώστε να είναι αισθητά από το παιδί. Η πρώιμη παρέμβαση λοιπόν δεν είναι μια παθητική διαδικασία, αλλά ένα διαδραστικό, ευχάριστο παιχνίδι με το παιδί, που σκοπό έχει να το κινητοποιήσει να ψάξει, να επιλέξει και να αντιδράσει με τρόπο χρήσιμο για το ίδιο. Έτσι το παιδί αποκτά ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει την όρασή του με τρόπο που να έχει νόημα για το ίδιο.

Οι γονείς, οι οποίοι συμμετέχουν στο παιχνίδι, μαθαίνουν να κατανοούν τις δυσκολίες και τις δυνατότητες του παιδιού τους και αποκτούν νέους τρόπους να επικοινωνούν και να παίζουν μαζί του. Ταυτόχρονα, ο γονέας μπορεί να συζητήσει τις απορίες του για προβλήματα που αντιμετωπίζει με το παιδί του ή να μοιραστεί, αν το έχει ανάγκη, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του σε σχέση με το παιδί και τις δυσκολίες του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα λέγαμε ότι ο εκπαιδευτής συνοδεύει το γονέα στη διαδικασία αποδοχής του παιδιού του και των δυνατοτήτων του.

Η χρησιμότητα των πρώιμων εμπειριών μάθησης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου υποστηρίζεται από τη νευροψυχολογική έρευνα πάνω στη δυνατότητα του εγκεφάλου να οργανώνεται στα πρώτα χρόνια ζωής από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Έτσι το παιδί με μειωμένη όραση μπορεί να βελτιώσει τις ήδη υπάρχουσες οπτικές δεξιότητες ή να αποκτήσει νέες. Η ανταπόκριση του παιδιού στο πρόγραμμα εξαρτάται από την πάθησή του, τη δυνατότητα που παρέχει η οικογένειά του να παίζει καθημερινά μαζί του με τρόπο κατάλληλο, τον εμπλουτισμό της καθημερινόητητάς του με κατάλληλα ερεθίσματα και βέβαια από το δυναμικό του ίδιου του παιδιού.

Γονείς. Πραγματικότητα και προβληματισμοί


Οι γονείς των παιδιών με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες είναι μια “ομάδα” που έχει να επιλύσει πολλά προβλήματα, αρχίζοντας από την καθημερινή αυξημένη φροντίδα του παιδιού τους, η οποία απαιτεί χρόνο και χρήματα, συνεχίζοντας με συχνές εξετάσεις, νοσηλείες και επαφές με δημόσιες υπηρεσίες για έγκριση επιδομάτων και αναλώσιμων. Και βέβαια οι γονείς αυτοί έρχονται σε αρκετές περιπτώσεις αντιμέτωποι με την έλλειψη εξοικείωσης του κοινωνικού τους περίγυρου για τη δυσκολία του παιδιού τους, την προσωπική τους αγωνία για την έκβαση της υγείας και της ανάπτυξής του. Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αισθάνονται κουρασμένοι και κοινωνικά απομονωμένοι. Κάποιοι γονείς μάλιστα ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (λ.χ. μετανάστες) που επιβαρύνει περισσότερο την ποιότητα ζωής τους. Εστιάζοντας στα της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας: Εν όψει των πρόσφατων περικοπών στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια και το κλείσιμο αρκετών δομών αποκατάστασης, οι γονείς αυτοί αντιμετωπίζουν νέα διλήμματα, όπως τη δυσκολία ένταξης τους παιδιού τους σε κατάλληλο σχολικό πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια πολλοί γονείς, ιδιαίτερα οι μητέρες, αναγκάζονται να εργαστούν μέχρι και 12 ώρες εκτός σπιτιού για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα θεραπειών των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συμμετέχουν στο παιχνίδι είτε λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου είτε λόγω κόπωσης. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν εύλογο προβληματισμό για την αναζήτηση τρόπων στήριξης αυτών των οικογενειών..

Κατ’ οίκον Πρώιμη παρέμβαση


Σε αντιστοιχία με τις προτεραιότητες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών (Ευρωπαϊκός φορέας για την Ανάπτυξη στην Ειδική Αγωγή, 2010) η εστίαση έγινε σε συγκεκριμένα σημεία:

Σημαντική προτεραιότητα δόθηκε στη σταθεροποίηση του προσωπικού και τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτών, ώστε να είναι σε θέση να παρέμβουν ολιστικά στην οικογένεια, καθώς η πρώιμη παρέμβαση αποτελεί ένα διεπιστημονικό πεδίο και απαιτεί γνώσεις εξειδικευμένες. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από σεμινάρια και επισκέψεις σε σχολεία της Γερμανίας.

Ένα σημαντικό βήμα ήταν η στροφή προς μια ολιστική αξιολόγηση του παιδιού στο χώρο του και η διαμόρφωση ενός συστήματος κατ’ οίκον αξιολόγησης των δυνατοτήτων και δυσκολιών του παιδιού, προσαρμοσμένο σε παιδιά με πολύ διαφορετικά προβλήματα. Η κατ’οίκον αξιολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αν σκεφτούμε τη διαφορά της αντίδρασης του βρέφους ή νηπίου, όταν καλείται να αξιολογηθεί εκτός του οικείου του περιβάλλοντος, συνήθως σε κάποιο νοσοκομείο ή γραφείο ιδιώτη. Από τις κοινές διηγήσεις των γονιών, συμπεραίνουμε ότι η συνθήκη αυτή πρέπει να είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα για τα μικρά παιδιά, αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι βιώνουν το υποκειμενικό συναίσθημα ότι αξιολογούνται οι ίδιοι. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε για την ΑΜΥΜΩΝΗ με την προσαρμογή του εργαλείου παρατήρησης για παιδιά με προβλήματα όρασης και συνεχίζεται με την προσαρμογή ενός εργαλείου παρατήρησης της λειτουργικής όρασης από τη σχολή τυφλών της Γερμανίας. Αυτό το εργαλείο θα μας δώσει την ευκαιρία να συγκρίνουμε με ένα σταθερό τρόπο την πρόοδο του κάθε παιδιού στην αρχή και το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η βελτίωση της πρόσβασης όλων των οικογενειών στις υπηρεσίες Π.Π. όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα παραμένει ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για ένα σύλλογο γονέων με δυσκολίες χρηματοδότησης. Μια τέτοια προσπάθεια έχει ξεκινήσει μέσα από τη γνωστοποίηση του προγράμματος σε φορείς, όπως είναι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων παίδων, άλλων σχετικών συλλόγων και μέσα από τους ειδικούς για την όραση, τους οποίους επισκέπτονται τα παιδιά (οφθαλμιάτρους, οπτομέτρης).

Γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών, η κοινωνική ενδυνάμωση των γονέων αποτελεί προτεραιότητα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ανάγκη αυτή είχε αναδειχθεί από καιρό σε ομάδες γονέων που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της Αμυμώνης. Οι ομάδες αυτές έδωσαν τη δυνατότητα σε όσους γονείς το επιθυμούσαν να συναντηθούν με άλλους γονείς και να μιλήσουν για τις κοινές τους εμπειρίες και για τα κοινά προβλήματα. Μελλοντικό στόχο αποτελεί η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας των γονέων μεταξύ τους, με σκοπό την αλληλοβοήθειά τους, το οποίο ξεκίνησε με τη δημιουργία forum στον επίσημο διαδικτυακό χώρο της Αμυμώνης και θα συνεχιστεί με προγραμματισμένες συναντήσεις των γονέων για καφέ σε δημόσιους χώρους. Στόχο αποτελεί η ενίσχυσή τους να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Βιβλιογραφικές παραπομπές:


Ευρωπαϊκός φορέας για την ανάπτυξη στην ειδική αγωγή (2010). Πρώιμη Παρέμβαση-Πρόοδος και Εξελίξεις 2005-2010, Odense, Denmark: Ευρωπαϊκός Φορέας για την Ανάπτυξη στην Ειδική Αγωγή.

Chen, D. (1999). Essential Elements in Early Intervetion: Visual Impairment and Multiple Disabilities. New York: AFB Press.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα απελευθερωτικά «ταξίδια» του λογοτέχνη Άρη Ταστάνη

Το δεκατοτρίτο βιβλίο με τίτλο «Τα ταξίδια μου» του κορυφαίου νεοέλληνα λογοτέχνη με κινητική αναπηρία, από τις εκδόσεις ΚΨΜ.


Αρης Ταστάνης: Ζω χωρίς αυταπάτες...Άρης Ταστάνης: Ζω χωρίς αυταπάτες...
Το δεκατοτρίτο λογοτεχνικό αποτύπωμα του διακεκριμένου Ελληνα λογοτέχνη με κινητική αναπηρία Αρη Ταστάνη υπό τον τίτλο “Τα ταξίδια μου” (εκδόσεις ΚΨΜ) είναι και το πλέον ανεξίτηλο. Ωριμότερος από ποτέ ο Ταστάνης συμπυκνώνει τα σημαίνοντα μιάς λογοτεχνικής πορείας 35 χρόνων, προσθέτοντας παράλληλα το ιδαίτερό του μήνυμα (λογοτεχνικό, κοινωνικό, πολιτικό) – πυξίδα για το μέλλον.

Ο Άρης Ταστάνης είναι ο πλέον αναγνωρισμένος νεοέλληνας λογοτέχνης με αναπηρία, με αδιάψευστο κριτήριο τις πάμπολλες εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις του. Ελέω σεμνότητας δεν αναφέρεται σε αυτές ούτε θέλει να αναφέρονται, σεβόμενοι την επιθυμία του τις προσπερνάμε. Δεν μπορούμε να προσπεράσουμε, όμως, το ότι είναι ο μοναδικός ανάπηρος νεοέλληνας λογοτέχνης το έργο του οποίου είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Ο Ταστάνης είναι αριστερός ποιητής και συγγραφέας, η λογοτεχνία του είναι διαποτισμένη από την “υπόθεση της αριστεράς” στη χώρα μας, αγγίζει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης από το τέλος του εμφυλίου μέχρι σήμερα. Η εμπειρία της αναπηρίας – ο Ταστάνης έχει μυϊκή δυστροφία και από το πέρας της σχολικής ζωής του είναι χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου – διαχέεται στην πολιτική του λογοτεχνία ως ποιοτικό χαρακτηριστικό βαθιάς επίγνωσης των καθοριστικών στη νεοελληνική κοινωνία τάσεων κοινωνικού αποκλεισμού. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του, ο 57χρονος σήμερα λογοτέχνης αναφέρεται με τον μοναδικό ρεαλισμό των αληθινών διαννοούμενων στην κοινωνικοπολιτική διάσταση της εμπειρίας της αναπηρίας, αναδημοσιεύοντας ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία (στις 2/5/2008). Αντιγράφουμε : “Ζω χωρίς αυταπάτες. Γνωρίζω καλά πως δεν θα έχω τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα, ούτε θα μπορώ να συνυπάρχω δημιουργικά σε μια κοινωνία, σε μια πολιτεία, που το διαφορετικό το φοβάται. Το αγνοεί”.

Ο Α. Ταστάνης αρνείται ότι το έργο του αποπνέει πεσσιμισμό, “είμαστε υποχρεωμένοι να κατανοήσουμε την πραγματικότητα με ρεαλισμό, μόνο έτσι θα διεκδικήσουμε με ίσους όρους να την αλλάξουμε” ανταπαντά. Η διεκδίκηση της αλλαγής για τον Ταστάνη ή αλλιώς η συνείδηση της πραγματικότητας έχει πρόσημο “αριστερό”, αυτό είναι και το βαθύτερο μήνυμά του προς όλους τους ανθρώπους με αναπηρία : “Μην επιτρέπετε τα ψεύτικα μεγάλα λόγια να σας θολώνουν ως αναισθητικά την πραγματικότητα που βιώνετε”. Από την ρεαλιστική σκέψη που αποτυπώνεται στο τελευταίο βιβλίο του Ταστάνη, δεν παραλείπεται υπό την μορφή “ενδοοικογενειακού προβληματισμού” και η προς τα αριστερά κριτική: “Στον βαθμό που διατηρούνται ζωντανές οι ψευδαισθήσεις, στον βαθμό που και η αριστερά έλκεται από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”.

“Eσύ με ποιούς είσαι; Ρώτησε ο Λύκος των τόκων τον Αντάρτη Αμνό.

Εγώ είμαι με τους Ανθρώπους που αγαπάνε τους Ανθρώπους, απάντησε ο Αντάρτης Αμνός!”

Το παραπάνω απόσπασμα από την στήλη ΝΑΥΤΙΛΟΣ του Στάθη Σταυρόπουλου (Ελευθεροτυπία 15/1/2011) έχει επιλεγεί από τον Άρη Ταστάνη για να προλογίσει τη δεύτερη ενότητα του βιβλίου του. Η συγκεκριμένη ενότητα υπό τον τίτλο – κωδικό “Μπαλκόνια και παράθυρα φραγμένα με αμίαντο” αποδίδει όσο καμία το μήνυμα πολιτικού ρεαλισμού που με εξαίρετη ποιητική ωριμότητα εκπέμπει ο με μυϊκή δυστροφία προικισμένος λογοτέχνης. “Για να διεκδικήσουμε το μέλλον χρειάζεται άμεσα να το δούμε, να σπάσουμε τους φραγμούς που μας απαγορεύουν την ορατότητα” τα ακριβή του λόγια. Σημειώνεται ότι το μόνιμα ανοικτό παράθυρο του μικρού φιλόξενου σπιτιού του Άρη Ταστάνη στην Τερψιθέα Γλυφάδας, είναι η μοναδική και μόνιμη τα τελευταία χρόνια διέξοδός του, η κοιτίδα της βαθιάς ποιητικής του διείσδυσης στα “κοινωνικά και πολιτικά” α-διέξοδα, του – δικά του και αυτά τα λόγια – “κόσμου που ζαλισμένος περνά δίχως να κοντοστέκεται ώστε να συνειδητοποιήσει που βρίσκεται”...



Διαβάστε περισσότερα...

Παπούτσια με GPS για ασθενείς με άνοια



Επιτρέπουν στα μέλη της οικογένειας να παρακολουθούν τον άνθρωπό τους
.
Τα πρώτα παπούτσια με ενσωματωμένη συσκευή GPS που θα βοηθούν στον εντοπισμό ασθενών με άνοια θα αρχίσουν να πωλούνται τον τρέχοντα μήνα στις ΗΠΑ.

Η GTX Corp ανακοίνωσε ότι τα πρώτα 3.000 ζευγάρια έχουν αποσταλεί στην εταιρία Aetrex worldwide, 2 χρόνια μετά την ανακοίνωση των σχεδίων δημιουργίας του προϊόντος.

Τα παπούτσια θα πωλούνται περίπου 300 ευρώ και οι αγοραστές θα έχουν στη διάθεσή τους υπηρεσία εντοπισμού για τους ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer και περιφέρονται.

Ο Andrew Carle, του George Mason University's College of Health and Human Services, που ήταν σύμβουλος στο πρόγραμμα, δήλωσε ότι τα παπούτσια πιθανόν θα σώσουν ζωές και θα βοηθήσουν στην αποφυγή των περιστατικών αμηχανίας με ηλικιωμένους.

Δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Μπορεί να ζουν στο σπίτι τους αλλά παθαίνουν σύγχυση. Μπορεί να χαθούν για μέρες πηγαίνοντας μια βόλτα.

Το σύστημα GPS που ενσωματώνεται στο τακούνι του παπουτσιού επιτρέπει στα μέλη της οικογένειας ή στον φροντιστή να παρακολουθεί τον ασθενή και να θέσει σε ισχύ ένα «γεωγραφικό φράχτη» που θα χτυπά συναγερμό όταν ο ασθενής ξεπερνά συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Carle δήλωσε ότι η αρχική ιδέα ήταν να αναπτυχθούν τα παπούτσια για τα παιδιά και για αθλητές μεγάλων αποστάσεων, αλλά οι κατασκευαστές άλλαξαν τα σχέδιά τους μετά από τη συμβουλή του, σημειώνοντας ότι οι συσκευές μπορεί επίσης να βοηθήσουν να μετριαστεί το άγχος για ηλικιωμένους που θέλουν να παραμείνουν δραστήριοι.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 2,8 εκατ. «σκοτώνει» η νοσογόνος παχυσαρκία



Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στις παιδικές ηλικίες.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νοσογόνο παχυσαρκία, η οποία κάθε χρόνο σκοτώνει περισσότερους από 2.8 εκατ. ανθρώπους, και προειδοποιούν ότι η κατάσταση τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία το 2010 περίπου 43 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των πέντε χρόνων, ήταν υπέρβαρα.

«Πράγματι, τα στοιχεία είναι αμείλικτα και δείχνουν πως στο άμεσο μέλλον η πρώτη αιτία θανάτου για τους ανθρώπους θα είναι η νοσογόνος παχυσαρκία», ανέφερε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Χαρίλαος Παππής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, στην Ευρώπη ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ανδρών και γυναικών είναι υπέρβαροι, ενώ το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών είναι παχύσαρκοι.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα τα ποσοστά τείνουν να πάρουν εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες αγγίζουν το 53% και το 20% αντίστοιχα, ενώ οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες φτάνουν το 31% και το 15% αντίστοιχα.

Στις επιπτώσεις της νοσογόνου παχυσαρκίας στον οργανισμό, αναφέρθηκε ο κ. Παππής, υπογραμμίζοντας ότι «ένας 25χρονος παχύσαρκος υφίσταται μείωση κατά 22% του συνολικού προσδόκιμου ζωής του σε σύγκριση με έναν συνομήλικό του. Χάνει, δηλαδή, περίπου 12 χρόνια από τη ζωή του».

Εκκληση για ενημέρωση απηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθήνας, Ευάγγελος Μενενάκος, ώστε να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της νοσογόνου παχυσαρκίας στην Ελλάδα και κάλεσε την πολιτεία να εκπονήσει ενημερωτική καμπάνια για τις επιπτώσεις της νόσου στη νεολαία και τον γενικό πληθυσμό.

«Η νοσογόνος παχυσαρκία, με τους θανάτους που προκαλεί, αφαιρεί από την κοινωνία μας κάθε χρόνο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και ταυτόχρονα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εθνική μας οικονομία, καθώς αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση πολλών μη μεταδιδόμενων νοσημάτων - χρόνιων ασθενειών», ανέφερε ο κ. Μενενάκος.


Διαβάστε περισσότερα...

Σιδηροπενική αναιμία στα παιδιά



Πρόληψη και αντιμετώπιση.

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού. Εκτός από τον κύριο ρόλο που παίζει στη μεταφορά και αποθήκευση του οξυγόνου συμμετέχει επίσης σ’ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών βιοχημικών διαδικασιών και τη σύνθεση DNA.

Οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι και οι Ρωμαίοι αναγνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του σιδήρου και ο Γαληνός το 2ο μ.Χ. αιώνα τον χαρακτήριζε «τονωτικό» δώρο του Θεού Άρη, ενώ μόλις τον 17ο αιώνα ο Άγγλος Sydenham περιέγραψε τα θεραπευτικά αποτελέσματα του σιδήρου στην αντιμετώπιση της Χλώρωσης. Το οξυγόνο φθάνει από τους πνεύμονες στους διάφορους ιστούς μέσω της αιμοσφαιρίνης για τη σύνθεση της οποίας απαιτείται σίδηρος. Όταν τα αποθέματα του σιδήρου εξαντληθούν μειώνεται η παραγωγή της αιμοσφαιρίνης και εμφανίζεται σιδηροπενική αναιμία με συμπτώματα έλλειψης οξυγόνου στους ιστούς. Επηρεάζεται ο μεταβολισμός υδατανθράκων και λιπών άρα και η παραγωγή ενέργειας, η κατάσταση των μυών, η εγκεφαλική και νοητική λειτουργία.

Πρόσφατες μελέτες συσχετίζουν την έλλειψη σιδήρου με διαταραχές ύπνου, τη νοητική και ψυχοσωματική εξέλιξη των παιδιών. Φαίνεται ότι σε βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 χρονών η σιδηροπενική αναιμία και πιθανόν και η σιδηροπενία μπορεί να οδηγήσουν σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές και διανοητική καθυστέρηση που μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμες. Η ακεραιότητα του επιθηλίου που καλύπτει τους διάφορους βλεννογόνους και η λειτουργία του αμυντικού συστήματος διασφαλίζονται από την επάρκεια του σιδήρου. Έτσι έλλειψη σιδήρου προκαλεί βλάβες στους βλεννογόνους (π.χ. χειλίτιδα - γλωσσίτιδα ) και συχνές λοιμώξεις στα παιδιά.

Ο οργανισμός μας προκειμένου να διασφαλίσει τα απαραίτητα επίπεδα σιδήρου αλλά και να αποφύγει την τοξική δράση του σε περίσσεια έχει αναπτύξει έναν πολύπλοκο μηχανισμό. Μελέτες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες έδειξαν ότι ο εντερικός βλεννογόνος παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου. Όταν τα αποθέματα του σιδήρου είναι άφθονα η απορρόφηση ελαττώνεται ενώ αντίθετα όταν τα αποθέματα είναι περιορισμένα αυξάνεται. Τους πρώτους μήνες της ζωής που τα βρέφη έχουν άφθονα αποθέματα σιδήρου το ποσοστό που απορροφάται από το έντερο είναι μικρό ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό απορροφάται κατά τους επόμενους μήνες που τα αποθέματα έχουν ελαττωθεί. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας ο συμπληρωματικός σίδηρος χρησιμοποιείται καλύτερα όταν χορηγείται για αποδεδειγμένη έλλειψή του παρά για την πρόληψη της σιδηροπενίας.

Η απέκκριση του σιδήρου γίνεται κυρίως από την πεπτική οδό με την απολέπιση των κυττάρων του εντερικού βλεννογόνου ενώ μικρή ποσότητα αποβάλλεται επίσης από τον ιδρώτα και το ουροποιητικό σύστημα. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στον οργανισμό με μορφή μη τοξική και χρήσιμη σε περιόδους έλλειψης. Όταν η πρόσληψη σιδήρου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του αρχικά αδειάζουν οι αποθήκες του (σιδηροπενία) και σε δεύτερη φάση προκύπτει αναιμία (σιδηροπενική αναιμία). Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συχνή αιτία αναιμίας στα παιδιά.

Πόσο συχνή είναι η έλλειψη σιδήρου; Η σιδηροπενία και η σιδηροπενική αναιμία είναι συχνότερη στις περιόδους που έχουμε γρήγορη σωματική ανάπτυξη όπως είναι τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής αλλά και η εφηβεία. Από μελέτες που έχουν γίνει και στη χώρα μας φαίνεται ότι η συχνότητα της σιδηροπενικής αναιμίας στις ηλικίες που προαναφέρθηκε κυμαίνεται στο 2-3% και της σιδηροπενίας στο 15-30% περίπου ή περισσότερο (ανάλογα με την ηλικία και την περιοχή). Ο βασικός βιολογικός δείκτης που χρησιμοποιείται στη διάγνωση της σιδηροπενίας είναι η φερριτίνη ορού. Είναι ένας αξιόπιστος δείκτης των αποθηκών σιδήρου. Ο σίδηρος ορού αν και συχνά χρησιμοποιούμενος δεν είναι αξιόπιστος δείκτης διότι επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η λήψη τροφής και άλλοι.

Αίτια σιδηροπενίας στην παιδική ηλικία:


• Αυξημένος ρυθμός ανάπτυξής ( βρεφική ηλικία – προ-εφηβεία )

• Αυξημένες ανάγκες (πρόωρα – έμμηνος ρύση )

• Διαιτητικοί παράγοντες (πρόωρη έναρξη αγελαδινού γάλακτος, μη εμπλουτισμένες τροφές, έλλειψη βιταμίνης C, σιδηροδεσμευτικές ουσίες – τσάι ).

• Καταστάσεις δυσαπορρόφησης

• Αιμορραγία από το πεπτικό

• Αιμορραγία από το ουροποιητικό

• Αιμορραγία κατά τη γέννηση

• Ιδιοπαθής πνευμονική αιμοσιδήρωση

• Έντονη άσκηση Ποιά παιδιά παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σιδηροπενίας;

• Βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, με χαμηλό βάρος γέννησης ή μετά από πολύδυμη κύηση.

• Βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά χωρίς να παίρνουν άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο και μετά τον 6ο μήνα.

• Βρέφη που ξεκινούν φρέσκο, μη εμπλουτισμένο γάλα πριν το 1ο έτος.

• Νήπια που πίνουν καθημερινά πάνω από 700ml γάλα.

• Παιδιά με ειδικά νοσήματα ή σε ειδική χρόνια φαρμακευτική αγωγή.

• Παιδιά οικογενειών χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και μεταναστών.

Εργαστηριακός έλεγχος, Προληπτικός έλεγχος απαιτείται σε όλα τα παιδιά 1-2 χρόνων και στα παιδιά υψηλού κινδύνου σε τακτικά διαστήματα (τουλάχιστον μέχρι το 5ο έτος ηλικίας). Μαζικός έλεγχος συνιστάται ανά έτος σε εφήβους με κακές διαιτητικές συνήθειες, στα κορίτσια μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσης και σε εφήβους που αθλούνται συστηματικά. Ο έλεγχος περιλαμβάνει Γενική αίματος και Φερριτίνη ορού μακριά από εμπύρετο νόσημα (ένα μήνα μετά).

Πρόληψη - θεραπεία


Η αντιμετώπιση του προβλήματος της σιδηροπενίας πρέπει να επικεντρωθεί στην πρωτογενή πρόληψη η οποία επιτυγχάνεται με την αποκλειστική χρήση μητρικού γάλακτος ή εμπλουτισμένων βρεφικών γαλάκτων, την εξασφάλιση διαιτολογίου πλούσιου σε τροφές με σίδηρο και βέβαια την ανάπτυξη σωστών διαιτητικών συνηθειών στα παιδιά και τους εφήβους όπως κόκκινο κρέας, φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο (φακές – σπανάκι) σε συνδυασμό με βιταμίνη C (φυσικός χυμός πορτοκαλιού).

Αποφυγή ακραίων διαιτητικών συνηθειών (χορτοφαγία, ακραίες δίαιτες αδυνατίσματος). Σε ομάδες παιδιών με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σιδηροπενίας χορηγείται προληπτικά ποσότητα σιδήρου σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση αναιμίας χορηγείται σίδηρος σε δοσολογία που εξαρτάται από τη βαρύτητα και την ανεκτικότητα του φαρμάκου, τουλάχιστον για 2 μήνες και πάντα με συνταγή παιδιάτρου.

Συμπερασματικά η σιδηροπενία παραμένει μια συχνή στερητική κατάσταση και είναι ιδιαίτερα εμφανής στη βρεφική και την εφηβική ηλικία, λόγω των σημαντικών απαιτήσεων που δημιουργεί η ταχεία ανάπτυξη του οργανισμού. Η πρόληψη με κατάλληλες διαιτητικές παρεμβάσεις ή και χορήγηση σιδηρούχων σκευασμάτων είναι απαραίτητο στοιχείο της σωστής ιατρικής παρακολούθησης.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι και αλήθειες για το μέλι



Είναι πιο υγιεινό από τη ζάχαρη;
Το μέλι δεν είναι κατά ανάγκη πιο υγιεινό από την ζάχαρη (σακχαρόζη), είvαι απλώς ζάχαρη σε υγρή μορφή. Λόγω της πηκτικότητας του περιέχει περισσότερες θερμίδες ανά κουτάλι από την ζάχαρη και είναι επίσης πιο γλυκό. Μια κουταλιά μελιού είναι περίπου 61 θερμίδες ενώ μια κουταλιά ζάχαρης είναι 46 θερμίδες.

Παρόλα αυτά, το μέλι περιέχει πολύ μικρές ποσότητες Β βιταμινών, σίδηρο, και φώσφορο. Το μέλι δεν πρέπει ποτέ να δίνεται σε βρέφη κάτω του ενός χρόνου γιατί μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση (αλλαντίαση).


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Κάρπαθο η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης



Θα παραμείνει στο νησί έως 28 Οκτωβρίου.

Στην Κάρπαθο θα βρίσκεται την Τρίτη, η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να εξετασθούν οι γυναίκες του ακριτικού νησιού.

Η μονάδα θα παραμείνει στο νησί έως 28 Οκτωβρίου, στελεχωμένη από την εθελοντική ομάδα «Γιατροί του Αιγαίου του ΠΑΓΝΗ».


Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα υστερεί στην ιδέα της δωρεάς οργάνων



Παρόλο που διαθέτει το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις.

Η Ελλάδα διαθέτει το τελειότερο και το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις σε όλη την Ευρώπη, το οποίο επιτρέπει να πραγματοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια.

Αν και τα κέντρα μεταμοσχεύσεων διαθέτουν τη δυνατότητα να γίνονται μεταμοσχεύσεις χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν οι ασθενείς στο εξωτερικό εκείνο το οποίο χρειάζεται η χώρα μας είναι η οργάνωση ενός συστήματος εύρεσης δοτών και συντονισμού.

Τα παραπάνω επισήμανε ο αντιπρόεδρος τους Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Δημήτρης Γάκης, με αφορμή τη 1η Νοεμβρίου- Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Όπως ανέφερε ο κ Γάκης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρών και παγκρέατος ενώ έχει ζητηθεί και η δημιουργία ενός κέντρου μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων στο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να καλυφθεί η Βόρεια Ελλάδα σε μεταμοσχεύσεις όλων των συμπαγών οργάνων. Με τη δημιουργία αυτού του νέου κέντρου θα διπλασιαστεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων.

Όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και πνευμόνων, ο κ Γάκης τόνισε ότι υπάρχει διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία ενώ έχει υπογραφεί πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας για τη δημιουργία μιας ενιαίας οργανωτικής δομής για τις μεταμοσχεύσει ήπατος και νεφρών.

Ο κ Γάκης επισήμανε ότι ενώ πέρσι οι μεταμοσχεύσεις ήπατος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ανήλθαν στις 25 φέτος έφτασαν στις 32 και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσουν στις 40-45.

Όπως εξάλλου ανάφερε ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής στο ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης, τα μοσχεύματα ανέρχονται στα 70 ανά έτος ενώ γίνονται 5-6 μεταμοσχεύσεις ανά αντικείμενο τη στιγμή που οι ασθενείς είναι πενταπλάσιοι σε σχέση με τα μοσχεύματα.

Παρ΄ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων ιστών ο αριθμών των δοτών στη χώρα μας είναι 10/1.000.000.

Όσον αφορά το θέμα της εικαζόμενης συναίνεσης δωρεάς οργάνων, βάσει της οποίας όλοι θεωρούνται δυνάμει δότες, επισημάνθηκε ότι πάντα πριν αφαιρεθούν τα όργανα ερωτώνται οι συγγενείς του δότη. «Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια υπό τον έλεγχο του ΕΟΜ» συμπλήρωσε ο κ Γάκης.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Γεώργιος Βέργουλας, βασιζόμενος σε στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2010 ανέφερε ότι το 43% των ερωτηθέντων Ελλήνων θα δώριζε τα όργανά του μετά θάνατον.

Όσον αφορά αυτούς που δεν επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους ποσοστό 45% δεν εμπιστεύεται το σύστημα, 31% φοβάται μη κατακρεουργηθεί το σώμα και ένα 10% επικαλείται θρησκευτικούς λόγους.

Ο κ Βέργουλας διευκρίνισε ότι οι ζωντανοί δότες μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μία φυσιολογική ζωή και επομένως δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται για τη μετέπειτα ζωή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

H μάχη κατά της παχυσαρκίας πρέπει να αρχίζει νωρίς



Προστατευτείτε από παράγοντες κινδύνου.

Η παχυσαρκία είναι αρρώστια ή είναι αποτέλεσμα υπερσιτισμού; Το ερώτημα είναι εύλογο όμως η απάντησή του δεν είναι πάντα τόσο απλή. Αναμφισβήτητα η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για καρδιοπάθειες και ιδιαίτερα για στεφανιαία νόσο. Όταν μάλιστα η παχυσαρκία συνδυάζεται με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, τότε η παχυσαρκία πολλαπλασιάζει την καταστροφικότητά της.

Η παχυσαρκία μέσα στο πλαίσιο του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή τη διαταραχή των λιπιδίων (χοληστερίνης), την αυξημένη αρτηριακή πίεση, τον λανθάνοντα ή έκδηλο σακχαρώδη διαβήτη, αναγορεύεται σε παράγοντα κινδύνου πρώτης γραμμής.

Σήμερα η μάχη κατά της παχυσαρκίας πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίς. Ο επικεφαλής του Εθνικού Forum Παχυσαρκίας της Αγγλίας Dr. David Haslam ισχυρίζεται ότι η ηλικία των 4 ετών είναι αποφασιστική για την παχυσαρκία και το μέλλον του παχύσαρκου παιδιού. Και τούτο γιατί εάν το παιδί στην ηλικία των 4 ετών, τότε που αρχίζει η σχολική περίοδος είναι ήδη παχύσαρκο, η μάχη θεωρείται χαμένη. Ο τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η διατροφή αποφασίζεται στη σπιτική ζωή.

Ένα στα 5 παιδιά αρχίζει τη σχολική του ζωή υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Τα παιδιά αυτά αποδεδειγμένα έχουν αυξημένες πιθανότητες κατά την ενηλικίωσή τους να προσβληθούν από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, παθήσεις των ποδιών και των αρθρώσεων σε συνδυασμό με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ακόμα και τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου συνδυάζονται με την παχυσαρκία της παιδικής ηλικίας.

Επιβεβαίωση όλων αυτών των δεινών είναι και η παρατήρηση των γενικών ιατρών του Maastrich της Ολλανδίας που αναφέρει ότι οι παχύσαρκοι τούς επισκέπτονται στο ιατρείο τους συχνότερα από τους καπνιστές. Αυτό αποδίδεται στο ότι οι παχύσαρκοι πέραν από τις γνωστές επιπλοκές του καπνιστή που σχετίζονται συνήθως με καρδιοπάθειες, παρουσιάζουν και μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς και χρόνιες παθήσεις των αρθρώσεων που επιδεινώνονται ή και προκαλούνται από το υπερβολικό βάρος.

Πολλοί επιστήμονες είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η θεραπεία της παχυσαρκίας πρέπει να αρχίζει από την εγκυμοσύνη, όπου η υπέρβαρη έγκυος προδιαθέτει στη γέννηση υπέρβαρου παιδιού. Γι’ αυτό μέσα στη σωστή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης πρέπει να κατέχει πρωτεύουσα θέση το σωματικό βάρος της εγκύου σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή διατροφή και άσκηση.

Είναι χαρακτηριστικό για τον τεράστιο αγώνα που δίνεται κατά της παχυσαρκίας η θέση του Υπουργού Υγείας της Αγγλίας, ο οποίος μιλώντας στο BBC τόνισε ότι οι γενικοί ιατροί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο παχύσαρκος αλλά τον όρο χοντρός, γιατί έτσι θα επηρεάζουν περισσότερο τους ασθενείς τους να χάσουν το επιπλέον βάρος τους.

Οι απόψεις αυτές του Υπουργού Υγείας της Αγγλίας στηρίζονται σε γνώμες εμπειρογνωμόνων που ισχυρίζονται ότι ο όρος χοντρός ψυχολογικά δημιουργεί περισσότερες ενοχές και εξαναγκάζει τον υπέρβαρο να αντιδράσει ενεργητικά. Αντίθετα, ο όρος παχύσαρκος θεωρείται περισσότερο ιατρικός και απενοχοποιεί τον υπέρβαρο δημιουργώντας του την εντύπωση ότι κατά κάποιο τρόπο ο ίδιος δεν συμμετέχει στην ευθύνη της παχυσαρκίας.

Αναμφισβήτητα ο παχύσαρκος έχει γονιδιακή επιβάρυνση, αυτό που παλιότερα αποκαλούσαν προδιάθεση. Όμως η γονιδιακή έκφραση έχει διαφορετική βαρύτητα από άτομο σε άτομο. Άλλος έχει ισχυρή γονιδιακή έκφραση που ό,τι και να κάνει θα καταλήξει παχύσαρκος και άλλος γίνεται παχύσαρκος ύστερα από υπερσίτιση και παντελή έλλειψη άσκησης μέχρι και ακινησία.

Άλλωστε τα γονίδια σπάνια μόνα τους δημιουργούν παχυσαρκία, γιατί πάντοτε ισχύει ο γενετικός κανόνας ότι τα γονίδια οπλίζουν το όπλο, όμως το περιβάλλον πατά τη σκανδάλη για να εκπυρσοκροτήσει. Στην περίπτωση της παχυσαρκίας το πάτημα της σκανδάλης εκφράζεται με την υπερσίτιση και την ακινησία.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τελικά πότε λήγει;



Εξασφαλίστε ασφάλεια στα τρόφιμα.

Πολλές φορές μπορεί να ανοίξουμε το ψυγείο ή το ντουλάπι με τα τρόφιμα και να πιάσουμε κάτι που να έχει λήξει 1-2 βδομάδες πριν και να πούμε τι πειράζει, ας το φάω. Τι θα πάθω;

Η αλήθεια είναι, ότι κανένας νόμος δεν υποχρεώνει τον παρασκευαστή τροφίμων να βάζει ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα, εκτός από το παιδικό γάλα σε σκόνη και μερικές παιδικές τροφές. Οι ημερομηνίες λήξης, που τοποθετούνται στα υπόλοιπα τρόφιμα, μπαίνουν εθελοντικά από τον κάθε παρασκευαστή, για να είναι ποιοτικά και ασφαλή για τον καταναλωτή.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί κάποιος παρασκευαστής να χρησιμοποιήσει για την αναγραφή κάποιας ημερομηνίας στη συσκευασία.

Αυτοί οι τρόποι είναι:

-Πωλείται μέχρι (Sell by): Αυτή η ημερομηνία λέει στο κατάστημα μέχρι πότε πρέπει να έχει αυτό το προϊόν για πώληση. Ο καταναλωτής πρέπει να το πάρει πριν από αυτήν την ημερομηνία.
-Καλύτερα να χρησιμοποιηθεί μέχρι (Best if use before): Αυτή η ημερομηνία διασφαλίζει στον καταναλωτή ότι το προϊόν έχει καλύτερη γεύση και ποιότητα, αν χρησιμοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται.
-Να χρησιμοποιηθεί μέχρι (Use before): Αυτή είναι η τελευταία μέρα που προτείνει ο παρασκευαστής ότι το προϊόν έχει την απαιτούμενη ποιότητα για κατανάλωση.
-Κωδικοποιημένες ημερομηνίες (Coded dates): Συνήθως είναι σειρά γραμμάτων ή αριθμών που χρησιμοποιούνται από τον παρασκευαστή για να ξέρουν πότε πρέπει να ανακυκλώνουν τα προϊόντα τους. Σε περίπτωση που κάποια προϊόντα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά είναι πιο εύκολο να ανασυρθούν με τους κωδικούς. Ως επί το πλείστον, οι κωδικοί χρησιμοποιούνται σε κονσέρβες που έχουν περισσότερη ζωή από τα φρέσκα προϊόντα.

Τελικά πόσο καιρό μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα για είναι ασφαλή;

-Το γάλα συνήθως είναι ασφαλές, άμα το καταναλώσουμε μέχρι και μια βδομάδα μετά την «Πωλείται μέχρι» ημερομηνία.
-Τα αυγά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν 3-5 βδομάδες μετά την αγορά τους, αφού τα έχετε αγοράσει πριν την «Πωλείται μέχρι» ημερομηνία. Μια βδομάδα μετά την αγορά τους, μπορεί να πέσουν μια βαθμίδα ποιότητας. Δηλαδή, από βαθμό ΑΑ να γίνουν Α.
-Τα πουλερικά και το ψάρι πρέπει να μαγειρευτούν ή να μπουν στην κατάψυξη μέσα σε 1-2 μέρες από τη μέρα αγοράς.
-Το βοδινό και χοιρινό πρέπει να μαγειρευτούν ή να μπουν στην κατάψυξη μέσα σε 3-5 μέρες από τη μέρα αγοράς.
-Οι κονσέρβες διατηρούνται περισσότερο χρονικό διάστημα, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη φύλαξή τους, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργηθούν βακτήρια και να χαλάσουν, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης τους. -Γενικά, οι τροφές με υψηλή οξύτητα, όπως η ντομάτα, ο ντοματοχυμός, ο ανανάς και το γκρέιπφρουτ, μπορούν να φυλαχθούν από 12 μέχρι 18 μήνες. Τροφές με χαμηλή οξύτητα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα περισσότερα λαχανικά, μπορούν να φυλαχθούν από 3 μέχρι 5 χρόνια. Πάντοτε όμως, οι κονσέρβες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.

Γενικές οδηγίες για την ασφάλεια τροφίμων:

-Αγοράστε το προϊόν, πριν από την ημερομηνία λήξης.
-Αν είναι φαγητό που αλλοιώνεται, πάρτε το αμέσως σπίτι και βάλτε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
-Αν πρόκειται για κατεψυγμένα προϊόντα, μην ανησυχείτε για την ημερομηνία λήξης. Αν διατηρούνται στις σωστές θερμοκρασίες, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε επ’ αόριστον. Φυσικά, η ποιότητά τους δεν θα είναι η ίδια.
-Ακολουθείστε τις οδηγίες φύλαξης που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.
-Συμβουλευτείτε τους πιο κάτω πίνακες για το κάθε τρόφιμο:


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επτά βήματα για να ζήσετε εκατό χρόνια



Συμβουλές από τον διακεκριμένο καρδιολόγο Κλάιντ Γιάνσι.

Απλές κινήσεις και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να μας χαρίσουν άλλα δέκα χρόνια πέραν του προσδόκιμου ζωής και να μας επιτρέψουν να ζήσουμε έως μία ηλικία που θα πλησιάζει τα ενενήντα ή και τα εκατό χρόνια!

Τα επτά σημαντικότερα βήματα, ώστε να ζήσει κανείς άλλα 40 ή 50 χρόνια μετά τα πρώτα 50 χρόνια της ζωής του, περιέγραψε ο διακεκριμένος Καναδός καρδιολόγος δρ Κλάιντ Γιάνσι, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Northwestern και πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.

Αν κανείς ακολουθήσει αυτές τις συμβουλές θα έχει 90% πιθανότητες να φθάσει σε ηλικία 90 ή και 100 ετών, χωρίς στο μεταξύ να πάθει καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες (όπως καρκίνο), τόνισε σε ομιλία του στο ετήσιο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο στο Βανκούβερ.

Ο Γιάνσι τόνισε ότι αυτά τα επτά βήματα αρκούν για να μεταθέσουν τις απειλητικές ασθένειες στο τελικό στάδιο της ζωής και, παράλληλα, βοηθούν ουσιαστικά ώστε η ζωή του ανθρώπου να έχει ποιότητα μέχρι τότε. Αρκεί, όπως είπε, να δράσει κανείς έγκαιρα, δηλαδή... τώρα.

1. Να είστε σωματικά δραστήριοι: η αδράνεια κόβει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής. Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική και αδρανή ζωή, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακό πρόβλημα.

2. Ελέγξτε το επίπεδο χοληστερίνης: το υψηλό επίπεδο αυξάνει την εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

3. Κάντε υγιεινή διατροφή: το είδος και η ποιότητα των τροφών είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για μακροζωία.

4. Ελέγξτε το επίπεδο της πίεσης του αίματος: η υψηλή είναι «σιωπηλός δολοφόνος» γιατί δεν έχει προειδοποιητικά σημάδια. Ο έλεγχος της πίεσης, ώστε να είναι φυσιολογική, μειώνει έως 40% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και έως 25% τον κίνδυνο εμφράγματος.

5. Διατηρήστε κανονικό βάρος: η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι τέσσερα χρόνια.

6. Ελέγξετε το διαβήτη: αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος, αρτηριοσκλήρωση, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό, ειδικά αν το ζάχαρο δεν βρίσκεται υπό έλεγχο.

7. Μην καπνίζετε: αποφύγετε ακόμα και το παθητικό κάπνισμα. Αμέσως μετά το κόψιμο του τσιγάρου, αρχίζει να μειώνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα και εγκεφαλικό, ώσπου μετά από μια 15ετία ο κίνδυνος για τον πρώην καπνιστή θα είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν ενός μη καπνιστή.

Ο δρ Γιάνσι κάλεσε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην πρόληψη, αναλαμβάνοντας πιο μόνιμες στρατηγικές επιμόρφωσης του πληθυσμού σε θέματα υγείας, επέκτασης των χώρων πρασίνου, απαγόρευσης του καπνίσματος, προώθησης της υγιεινής διατροφής κ.α.

Όπως είπε, σε όλες τις χώρες, το ολοένα αυξανόμενο κόστος για τα δημόσια συστήματα υγείας και πρόνοιας, λόγω των αυξημένων περιστατικών καρδιοπάθειας και εγκεφαλικών, δικαιολογεί την εντατικοποίηση της εκστρατείας πρόληψης.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν ο ύπνος μας πιάνει «στον ύπνο»!



Αντιμετωπίστε την ναρκοληψία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούμε μέχρι κάποιο βαθμό να ελέγξουμε πότε θα κοιμηθούμε. Κάποιοι άλλοι όμως είναι εντελώς ανίσχυροι να αντισταθούν στην ανάγκη του ύπνου οποιαδήποτε στιγμή της μέρας.

Τι είναι η ναρκοληψία

Η ναρκοληψία είναι μια χρόνια, νευρολογική συνήθως, πάθηση στην οποία ο ασθενής αισθάνεται ξαφνικά την ανάγκη να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και αν είχε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ. Η ναρκοληπτική κρίση διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και μία ή περισσότερες ώρες, κατά τις οποίες ο ασθενής μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς υπνηλίας.

Παράλληλα η ναρκοληψία μπορεί να συνοδεύεται από:
1. καταπληξία (αιφνίδια απώλεια του μυϊκού τόνου) με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται σαν παράλυτο.
2. έντονα όνειρα κατά τη διάρκεια των υπνικών κρίσεων ή κατά το ξύπνημα.
3. γενικευμένη παράλυση μικρής διάρκειας κατά την έναρξη ή τη λήξη του υπνικού επεισοδίου.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης στους ασθενείς δυσκολεύοντας σημαντικά την καθημερινότητά τους, ενώ πολλοί μπορεί να παρουσιάσουν και ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της.

Πού οφείλεται

Η πρωτοπαθής ναρκοληψία είναι μια νευρολογική πάθηση με άγνωστα αίτια, αν και πιθανότερη θεωρείται η έλλειψη κάποιου νευρομεταβιβαστή που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Εκτός όμως από την πρωτοπαθή υπάρχει και η δευτεροπαθής ναρκοληψία, που μπορεί να είναι συνέπεια κάποιας άλλης πάθησης, όπως εγκεφαλικής βλάβης, ενός εμπύρετου ή μεταβολικού νοσήματος, διαβήτη, ουραιμίας, υποθυρεοειδισμού αλλά και άγχους ή κάποιας άλλης ψυχολογικής διαταραχής.

Πότε εμφανίζεται

Η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως μετά το φαγητό ή κατά τη διάρκεια μιας μονότονης δραστηριότητας και κυρίως όταν τα άτομα κάθονται. Όσοι υποφέρουν από ναρκοληψία μπορούν επίσης να κοιμηθούν ύστερα από έντονη συγκίνηση όπως θυμό, θλίψη, χαρά κ.λπ.

Θεραπεύεται;

Για την πρωτοπαθή ναρκοληψία δεν υπάρχει καμία απολύτως επιτυχής θεραπεία παρότι έχουν κυκλοφορήσει κάποια φάρμακα που εν μέρει βελτιώνουν το πρόβλημα. Έτσι τα μέσα που εφαρμόζονται, π.χ. καθορισμένες ώρες ύπνου ή διεγερτικά που ελέγχουν την υπνηλία, αποσκοπούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Αν η πάθηση είναι δευτεροπαθής, η θεραπεία της συνίσταται στην αντιμετώπιση της νόσου που την προκάλεσε.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά



Και τους χαρίζει σωστά κιλά!
Αυξημένες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό τους έχουν οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες την ημέρα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με την μικρή διάρκεια του ύπνου. Όσο λιγότερο κοιμούνται οι νέοι τη νύχτα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης σωματικής μάζας τους (δηλαδή η αναλογία του βάρους προς το ύψος τους).

«Ο ύπνος αποτελεί τροφή για τον εγκέφαλο. Όταν οι έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά, καταλήγουν να κοιμούνται μέσα στην τάξη του σχολείου, να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να νιώθουν αγχωμένοι, να αρρωσταίνουν πιο συχνά και να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις γενικότερες υποχρεώσεις τους εξαιτίας της κόπωσής τους», δήλωσε η επικεφαλής των ερευνητών.

Πρόσθεσε ότι οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από ένα οκτάωρο το βράδυ, είναι επίσης πιθανότερο να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες στη διατροφή τους σε σχέση με όσους κοιμούνται περισσότερο από οκτώ ώρες. Γι' αυτό τον λόγο κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία και τα σχετικά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή πίεση αίματος, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές μελέτησαν 255 μαθητές γυμνασίου, 108 αγόρια και 147 κορίτσια, διαπιστώνοντας ότι ο μέσος όρος ύπνου και για τα δύο φύλα ήταν περίπου εξήμισι ώρες τις καθημερινές και εννιά ώρες και 15 λεπτά τα σαββατοκύριακα. Τα αγόρια που κοιμούνταν λιγότερο από επτά ώρες, είχαν μέσο δείκτη σωματικής μάζας κατά 3,8% υψηλότερο σε σχέση με όσα κοιμούνταν για περισσότερο από επτά ώρες. Αντίστοιχα, τα κορίτσια που κοιμούνταν λιγότερο από επτά ώρες, είχαν μέσο δείκτη σωματικής μάζας κατά 4,7% υψηλότερο σε σχέση με όσα κοιμούνταν πάνω από επτά ώρες.

Σε ό,τι αφορά τον βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου ή στέρηση ύπνου οδηγεί σε αύξηση του βάρους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαταράσσονται οι ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη, που φροντίζουν να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο αίσθημα της πείνας και του χορτασμού. Η γκρελίνη ενεργοποιεί την όρεξη, ενώ αντίθετα η λεπτίνη στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι ο οργανισμός χόρτασε και δεν έχει ανάγκη να φάει άλλο.

Όμως, όταν ένας έφηβος δεν κοιμάται αρκετά, πέφτει το επίπεδο της λεπτίνης του, με συνέπεια, παρόλο που έχει φάει, να μη νιώθει ότι χόρτασε πραγματικά και σύντομα να θέλει να ξαναφάει. Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου αυξάνει το επίπεδο της γκρελίνης, με συνέπεια να ανοίγει κι άλλο η όρεξη, με τελικό αποτέλεσμα ο έφηβος ή η έφηβη να τρώει παραπάνω και να παχαίνει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν ένας έφηβος δεν κοιμάται αρκετά κατά την εφηβεία, αποκτά μια κακή συνήθεια που συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια, με αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα για την υγεία του. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο ύπνος βοηθάει στην ανάπτυξη παιδιών και εφήβων, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημά τους.

Γι' αυτό, οι ερευνητές συστήνουν στους γονείς να εκπαιδεύουν κατάλληλα τα παιδιά τους σχετικά με την αναγκαιότητα του επαρκούς ύπνου από νωρίς στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου, να κλείνουν έγκαιρα τον υπολογιστή τους και όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή χρησιμοποιούν και επίσης να αποφεύγουν να πίνουν καφεϊνη και να ασκούνται σωματικά πριν πέσουν στο κρεβάτι.


Διαβάστε περισσότερα...

Το βιολογικό ρολόι των ανδρών



Η ανδρική γονιμότητα μειώνεται όσο περνάνε τα χρόνια.

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που πρέπει να ανησυχούν για το βιολογικό τους ρολόι. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες η ανδρική γονιμότητα «φθίνει» με το πέρασμα των χρόνων, ενώ ακόμη και ένας χρόνος κάνει μεγάλη διαφορά!

Σύμφωνα με τους ερευνητές μετά την ηλικία των 41 χρόνων οι πιθανότητες ενός άντρα να γίνει πατέρας μειώνονται αισθητά.

Βέβαια, με τα παραδείγματα των Des O’Connor, που απέκτησε το 5ο του παιδί στα 72 και τον Rod Stewart που έγινε πατέρας για 8η φορά στα 66 άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν το αντίθετο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες που εξέτασαν ασθενείς που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου το ανδρικό σπέρμα γονιμοποίησε το ωάριο μιας δότριας.

Η χρήση ωαρίων από δότη επέτρεψε στους ερευνητές να εστιάσουν στην ηλικία των ανδρών και όχι στων γυναικών. Τα ωάρια προήλθαν από νέες και υγιείς γυναίκες και έτσι όποιο συμπέρασμα βγήκε για τις in vitro εγκυμοσύνες οφειλόταν στις «ιδιότητες» του σπέρματος.

Η γονιμότητα μειωνόταν κατά 7% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 41 και μέχρι τα 45. Μετά τα 45 μειωνόταν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

Η πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης πέφτουν στο 60% στα 41 και στο 35% στα 45.

Η ερευνήτρια Paula Fettback, του κέντρου αναπαραγωγής Huntington Medicina Reproductiva στη Βραζιλία δήλωσε: «Η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι άνδρες έχουν επίσης βιολογικό ρολόι. Δεν είναι το ίδιο με των γυναικών αλλά δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα για να γίνουν πατεράδες. Όσοι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά, ειδικά μετά τα 45 τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο στην καρδιοχειρουργική του Παίδων



Όλα τα παιδιά θα νοσηλευτούν στο Ωνάσειο.

Σάλος έχει προκληθεί στους εργαζόμενους του συστήματος υγείας από την απόφαση του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία να κλείσει ουσιαστικά το καρδιοχειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου.

Με πρόσχημα διάφορα προβλήματα λειτουργίας η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία κλείνει το καρδιοχειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου και μεταφέρει όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Ωνάσειο.

Χωρίς ουσιαστική αιτία αλλά και με επιχείρημα την «αδυναμία επίτευξης παραγωγής του αναμενόμενου ιατρικού έργου» η διοίκηση του Αγία Σοφία βάζει λουκέτο στο μοναδικό δημόσιο καρδιοχειρουργικό τμήμα για παιδιά που εξυπηρετεί κάθε χρόνο εκατοντάδες περιστατικά. Η πραγματική αιτία για το λουκέτο παραμένει άγνωστη, αλλά ήδη προκαλούνται έντονες αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Ως δείγμα των προθέσεων της η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε εκτός των άλλων να ενσωματώσει την ειδική Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι γιατροί του τμήματος αλλά και η ΟΕΝΓΕ με επιστολή τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητούν να ανακληθεί άμεσα η απόφαση και να ενισχυθεί το τμήμα με προσωπικό ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα το έργο.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα μικρόβια παραμονεύουν στα κινητά



Δείγματα από 390 κινητά συνέλεξαν Βρετανοί ερευνητές.

Επικίνδυνα μικρόβια ελλοχεύουν στα κινητά μας καθώς όπως αποκάλυψε έρευνα πολλοί είναι αυτοί που δεν πλένουν τα χέρια τους μετά την τουαλέτα. Βρετανοί ερευνητές από το London School of Hygiene & Tropical Medicine μαζί με τους ειδικούς του Λονδρέζικου Πανεπιστημίου Queen Mary επισκέφτηκαν 12 πόλεις και συνέλεξαν 390 δείγματα από κινητά τηλέφωνα.

Το 95% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ωστόσο, τα εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι το 92% των κινητών και το 82% των χεριών είχαν βακτήρια πάνω τους. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 16% των χεριών και το 16% των κινητών είχαν βακτήρια E.coli τα οποία υπάρχουν στα κόπρανα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.

«Η έρευνα παρέχει στοιχεία ότι ορισμένοι εξακολουθούν να μην πλένουν σωστά τα χέρια τους, ειδικά μετά την τουαλέτα. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι τόσο απλό και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σώζει ζωές», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Val Curtis.


Διαβάστε περισσότερα...