Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Δεύτερη κυριότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο η κατάθλιψη


Η κατάθλιψη αποτελεί την δεύτερη συχνότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο έπειτα από τον πόνο στη μέση, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Επιστήμονες από τη Σχολή Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, συνέκριναν την κλινική κατάθλιψη με περισσότερες από άλλες 200 ασθένειες και τραυματισμούς ως αιτία αναπηρίας.

Έτσι διαπίστωσαν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η δεύτερη αιτία αναπηρίας - με την επίπτωση της αναπηρίας εξαιτίας της να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Είναι επίσης συχνότερη στις γυναίκες απ' ό,τι στους άντρες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για την κατάθλιψη και τα οποία αφορούν το 2010.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα χρόνια ζωής με αναπηρία εξαιτίας της είναι υψηλότερα στο Αφγανιστάν και σε ορισμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής, και χαμηλότερα στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία και σε άλλες εύπορες χώρες.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στο μέσον στην παγκόσμια κατάταξη, όσο αφορά τα χρόνια που ζουν οι πάσχοντες με αναπηρία εξαιτίας της.

Η νέα ανάλυση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», είναι η συνέχεια αντίστοιχων αναλύσεων του 1990 και του 2000, με τις οποίες καταγράφεται η διαχρονική εξέλιξή της.


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν ξέρω πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι πολίτες!


Με οξύτατες προσωπικές επιθέσεις και ανοίκειες κατηγορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν απάντησε, χθες, στη Βουλή, τι θα κάνει για τους ανασφάλιστους πολίτες που αποκλείονται από τη δημόσια υγεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την επερώτηση ανέδειξε το θέμα, αλλά η συζήτηση εξετράπη σε κόντρες ανάμεσα στον υπουργό και τους Π. Κουρουμπλή και Μ. Γλέζο.

Αφορμή για την οξύτητα του υπουργού ήταν δύο αναφορές του Π. Κουρουμπλή: α) αυξήθηκαν οι τιμές σε 200 φάρμακα και μόνο από την αύξηση του "ΚΡΕΣΤΟΡ" χάθηκαν 150 εκατ., β) άλλαξαν τα κριτήρια για την κατανομή των αξονικών τομογράφων (όπως έχει καταγγείλει ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς). Η απάντηση Γεωργιάδη στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως είναι ο εκπρόσωπος μεγάλων συμφερόντων, "κοινός συκοφάντης", ενώ τον κατηγόρησε για "λασπολογία". "Η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε τον επόμενο μήνα 34 εκατ. ευρώ", ισχυρίσθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης, φωνάζοντας ότι "μειώσαμε τις τιμές σε 700 φάρμακα". Στην Ελλάδα "είχαμε το πολίτευμα του υπαρκτού λαϊκισμού. Ο Π. Κουρουμπλής είναι το κατεξοχήν παράδειγμα του υπαρκτού λαϊκισμού", είπε...
Μ. Γλέζος: Αναδιάρθρωση, καταργήσεις υπουργείων, εσωτερικός δανεισμός

Ο Μ. Γλέζος τόνισε ότι για τα προβλήματα στην Υγεία χρειάζεται να υπάρξει ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών, κατάργηση άχρηστων υπουργείων (όπως το Μακεδονίας - Θράκης και το Δικαιοσύνης), επιστροφή όσων δόθηκαν στις τράπεζες, αξιοποίηση των οφειλών της Γερμανίας, εξισορρόπηση των αμυντικών δαπανών και εσωτερικός δανεισμός. "Δεν θα αρνηθώ ότι η αναδιάρθρωση είναι μία λύση", είπε ο βουλευτής για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, διευκρινίζοντας όμως ότι με αυτά τα μέσα δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα "αν δεν γίνει η επανάσταση ότι πρώτο και κύριο είναι η Υγεία και η αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού".

"Η λογική στην αίθουσα από τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε μόνο από τον Μ. Γλέζο. Όλοι οι άλλοι μοίρασαν καμιά 35αριά δισ.", επεχείρησε να προβοκάρει ο Άδ. Γεωργιάδης που επί της ουσίας δεν είπε τίποτε: "Το κράτος τώρα δεν ξέρει πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι", παραδέχθηκε αλλά δεσμεύθηκε ότι επειδή είναι "μνημονιακή μας υποχρέωση, θα έχω το νούμερο στις αρχές του χρόνου".

Τη διαφορετική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των ανασφάλιστων ανέδειξε ο Αν. Ξανθός, λέγοντας ότι το κύριο ερώτημα είναι πώς θα καλύψουμε ισότιμα και αποτελεσματικά τις ανάγκες των ανθρώπων σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης: "Μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα αντιμετωπίσει ως απόλυτη προτεραιότητα αυτή την ανάγκη". "Άμα αγοράσετε φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες, δηλώνοντας ότι δεν μιλάτε για αριθμούς, αλλά για άλλες προτεραιότητες, θα ψηφίζω Στρατούλη για την υπόλοιπη ζωή μου", ήταν η "απάντηση" Γεωργιάδη…

Πέντε είναι οι κατηγορίες των ανασφάλιστων, τόνισε ο Δ. Στρατούλης: οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι είναι στο καθεστώς της "μαύρης" και ανασφάλιστης εργασίας, περίπου οι μισοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (400.000 από τους 800.000), τα άτομα με αναπηρία και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.

Ο Κ. Ζαχαριάς έκανε λόγο για τη "σύγχρονη ελληνική εκδοχή της κοινωνίας των 2/3" και ρώτησε τον υπουργό αν αναγνωρίζει "τον δικαιωματικό πυρήνα στο αίτημα για πρόσβαση στην Υγεία". "Οι νέοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τις ημέρες εργασίας για να αποκτήσουν βιβλιάριο Υγείας και μένουν ως προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά τους μέχρι να συμπληρώσουν τα 24 χρόνια τους. Τι γίνεται μετά; " αναρωτήθηκε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι παρόμοια είναι η κατάσταση και στις γυναίκες, όπου η ανεργία φτάνει το 65,1%.

Οι παρενέργειες που παρατηρούνται από γεννόσημα φάρμακα είναι πολλές και τελικά κοστίζουν πολύ περισσότερο στο κράτος, αλλά για την κυβέρνηση αυτά είναι "ψιλά γράμματα", τόνισε η Ειρήνη Αγαθοπούλου. Τονίζοντας την προσφορά των κοινωνικών ιατρείων, κατηγόρησε τον υπουργό ότι "η δική σας απάντηση ήταν να στείλετε την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει προβοκατόρικο έλεγχο. Προσπαθείτε να ρίξετε λάσπη". "Υποστηρίζω τα κοινωνικά ιατρεία", απάντησε ο υπουργός, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι πήγε στα ιατρεία του Ιατρικού Συλλόγου και του Ροταριανού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Για την έφοδο της αστυνομίας είπε ότι δεν τη γνώριζε, αλλά παραδέχθηκε ότι έγινε μετά από καταγγελία που αποδείχθηκε ψευδής.

"Συνεχίζετε τον οικονομικό στραγγαλισμό, την ώρα που οι ασθενείς φέρνουν τα σεντόνια από το σπίτι τους, κόβετε άλλα 300 εκατ. ευρώ. Συνεχίζετε το υγειονομικό απαρτχάιντ για τους μη έχοντες ασφάλιση", υπογράμμισε ο Β. Κυριακάκης, προσθέτοντας: "συνεχίζετε να ιδιωτικοποιείτε υπηρεσίες. Αρπάζετε τα εργαστήρια και τα δίνετε στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολλαπλάσιο το κόστος αν οι εξετάσεις γίνονται στον ιδιωτικό τομέα". "Στη δική μας αντίληψη οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν κόστος. Για σας είναι κόστος που πρέπει να φτάσει στο μηδέν", επισήμανε η Μαρία Μπόλαρη, ρωτώντας γιατί τα αποθεματικά των ταμείων "κουρεύτηκαν" και δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν όπως οι τράπεζες.



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάσα» δίνει η νέα πτέρυγα στο 1ο Λύκειο Πεύκων


Νέα πτέρυγα απέκτησε το 1ο Λύκειο Πεύκων ανακουφίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, τις αυξημένες ανάγκες σχολικής στέγης στην περιοχή. Το νέο κτίριο πληροί όλους τους όρους σωστής λειτουργίας και ασφάλειας και έχει ήδη συνδεθεί με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Διαθέτει, μεταξύ άλλων, τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο καθηγητών, τουαλέτες και για άτομα με αναπηρία, ευρύχωρο εσωτερικό χώρο παραμονής των μαθητών σε περίπτωση κακοκαιρίας κι άλλους βοηθητικούς χώρους. Το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χώρου έχει διαμορφωθεί ειδικά με διαδρόμους περιπάτου με αντιολισθητικά πλακάκια και γκαζόν, ενώ η συνολική διαμόρφωση της αυλής θα ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 650.000 ευρώ και τα κονδύλια προέρχονται εξολοκλήρου από το ταμείο του δήμου.

Την πορεία των εργασιών παρακολουθούσε στενά από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή επιθεώρησε τις τελευταίες τεχνικές παρεμβάσεις, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Μικροέργων-Πρασίνου-Ηλεκτροφωτισμού με τοπική αρμοδιότητα στη Δ.Ε. Πεύκων Αλέκο Σιμητόπουλο και Τεχνικών Υπηρεσιών Ντίνο Ζωγόγιαννη, τους προέδρους Σχολικών Επιτροπών Μιχάλη Βουλγαρίδη (δευτεροβάθμιας) και Στέλιο Γκατζέ (πρωτοβάθμιας), μηχανικούς του δήμου και της κατασκευάστριας εταιρίας.

Ο δήμαρχος έδωσε σαφείς εντολές και αυστηρές οδηγίες και κατευθύνσεις ώστε να κλείσουν άμεσα οι όποιες εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα τα συνεργεία να εργαστούν εντατικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να φροντίσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου. Έτσι, το σχολικό κουδούνι βρήκε σήμερα 97 μαθητές της β΄ και της γ΄ τάξης του 1ου Λυκείου Πεύκων να φοιτούν πλέον σε νέες αίθουσες.

Ικανοποιημένοι και χαρούμενοι

Οι μαθητές ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, με τα σχόλιά τους να είναι πολύ θετικά για την αισθητική εικόνα, αλλά και τη λειτουργικότητα των χώρων. Εξίσου ευχαριστημένοι δηλώνουν εκπαιδευτικοί και γονείς, οι οποίοι βλέπουν ένα αίτημα χρόνων να παίρνει σάρκα και οστά χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής.

«Μετά από πολλές δυσχέρειες, για τις οποίες δεν ευθύνεται η διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το παράρτημα του Λυκείου Πεύκων, ένα πλήρες συγκρότημα τεσσάρων αιθουσών, με όλες τις ανέσεις, τελείωσε και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι γι’ αυτό. Νομίζω ότι τα παιδιά θα είναι πάρα πολύ ευχαριστημένα γιατί όλες οι παιδαγωγικές συνθήκες είναι ικανές να διαμορφώσουν το παραγωγικό κλίμα που χρειάζεται. Νομίζω ότι για τα αυτονόητα ποτέ δεν ευχαριστούμε, όμως δεν παύουμε να είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό το γεγονός», δηλώνει ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Πεύκων Κώστας Αγγελάκης, και προσθέτει: «Επιτέλους, όταν ολοκληρώνεται ένα τέτοιο στολίδι, που μάλιστα αφορά τα παιδιά μας, ας το επικροτούμε. Και βέβαια, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους του δήμου που έτρεξαν γι’ αυτό, κυρίως το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και τον αντιδήμαρχο κ. Σιμητόπουλο, αλλά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημήτρης Σιδηρόπουλος τονίζει: «Ήταν ένα αίτημα ετών που υλοποιήθηκε. Επιτέλους το σχολείο θα μπει σε μια πιο ομαλή λειτουργία κι αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό. Θεωρώ ότι κάποιες τάξεις ανεβαίνουν από τα υπόγεια του σχολείου σε κανονικές αίθουσες κι αυτό είναι σοβαρό θέμα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το ότι θα αρχίσει να λειτουργεί το χημείο και όλες οι άλλες αίθουσες για τις υπόλοιπες δραστηριότητες των παιδιών. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί το ζητούσαμε χρόνια. Φαντάζομαι και με την ολοκλήρωση του αύλειου χώρου το σχολείο θα αποκτήσει άλλη εικόνα και λειτουργικότητα, και θα είναι πολύ πιο καλά τα πράγματα για τα παιδιά».

Η παιδεία παραμένει πρώτη προτεραιότητα

Ειδικά στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, το εύρωστο δημοτικό ταμείο αποδεικνύεται άκρως αναγκαίο και πολύτιμο εργαλείο, αφού δίνει την δυνατότητα απρόσκοπτης άσκησης της δημοτικής πολιτικής και κατασκευής τέτοιων σημαντικών υποδομών, την ώρα μάλιστα που άλλοι δήμοι αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τη μισθοδοσία, όπως υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, ο δήμος.

«Έχουμε την υποχρέωση να δημιουργούμε εκπαιδευτικές υποδομές που ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες μιας ποιοτικής δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Η Παιδεία ήταν και παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα, υποχρέωση και ιερό καθήκον, απέναντι στη σημερινή και τις επόμενες γενιές. Η επιλογή μας να αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση κάθε σπιθαμής γης που προορίζεται για σχολική χρήση, χωρίς ποτέ να έχουμε υπολογίσει το πολιτικό κόστος και χωρίς ποτέ να έχουμε υποκύψει σε κάθε λογής πιέσεις, απειλές και συμφέροντα εργολαβικά, οικονομικά και μικροκομματικά, είναι αμετακίνητη και ακλόνητη».



Διαβάστε περισσότερα...

ΝΑΟΚ: Επιλεκτική η ευαισθησία Σπύρου στην αδειοδότηση αθλητικών χώρων


Ο Ναυτικός Όμιλος εξαπολύει... πυρά κατά του Περιφερειάρχη, εξαιτίας, της αδειοδότησης μόνο του γηπέδου, κι όχι του κλειστού και (κυρίως) του κολυμβητήριου, τα προβλήματα του οποίου, είναι εξίσου σημαντικά με αυτά του ποδοσφαιρικού σταδίου! - Τι αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου για κλειστό και κολυμβητήριο.

Τελειωμό δεν έχουν, όπως φαίνεται, τα προβλήματα που αφορούν το αθλητικό συγκρότημα της Κέρκυρας.

Καθώς, μετά τα γνωστά που είχαμε στην αρχή της ποδοσφαιρικής σεζόν, με το γήπεδο του ποδοσφαίρου, τώρα, εμφανίστηκαν τα προβλήματα που αφορούν, κατά κύριο λόγο, το κολυμβητήριο της Κέρκυρας.

Αφορμή, βεβαίως, η ομάδα πόλο του ΝΑΟΚ. Που μηδενίστηκε στην πρεμιέρα της Α1, καθώς, την “πάτησε” στο Ποσειδώνιο, που δεν είχε άδεια, κι έτσι έχασε με 5-0 από τον ΠΑΟΚ, στα χαρτιά.

Όπως, όμως, φαίνεται, από το σημερινό “κατηγορώ” του Ομίλου προς τον Περιφερειάρχη, ο πρώτος, σε επιτυχίες, ναυταθλητικός σύλλογος του νησιού, δεν είχε και πολλές επιλογές.

Μιας, κι ούτε στο κολυμβητήριο της Κέρκυρας θα μπορούσε να διεξαχθεί ο αγώνας με το “δικέφαλο του βορρά”, καθώς, δεν έχει, ούτε αυτό... άδεια!

Μάλιστα, εξαιτίας της μη αδειοδότησης του κολυμβητηρίου (αλλά και του κλειστού γηπέδου) εξαπολύουν “πυρά” κατά του Περιφερειάρχη, αφού η επιτροπή ελέγχου καταλληλότητας της ΠΙΝ, ενώ έδωσε άδεια στο γήπεδο του ποδοσφαίρου, στους άλλους χώρους του ΕΑΚΚ δεν το έπραξε, παρότι, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ήταν πολύ μικρότερης σημασίας, έναντι αυτών του σταδίου.

Με τη διοίκηση του ΝΑΟΚ να κάνει λόγο για επιλεκτική ευαισθησία, αλλά και να μιλά για... αδειοδότηση του γηπέδου του μαζικότερου αθλήματος, λόγω... περισσότερων ψηφοφόρων.

Επιπλέον, ο Όμιλος ζητά την άμεση επανασυγκρότηση της Επιτροπής και τη λήψη απόφασης για συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να επιλυθούν τα μικροπροβλήματα και προφανώς, στη συνέχεια να δοθεί η άδεια λειτουργίας της πισίνας.

Το πλήρες κείμενο του ΝΑΟΚ που εστάλη, προς τον Περιφερειάρχη και κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων, αλλά και προς τον Πρόεδρο του ΕΑΚΚ έχει ως εξής:

Κατ΄ αρχάς θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας α) για τη σύγκλιση επιτροπής ελέγχου καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ και β) για την εκχώρηση άδειας, στο ανοικτό γήπεδο για το πρωτάθλημα της Β Εθνικής κατηγορίας, που ως Κερκυραίοι έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε το Κερκυραϊκό ποδόσφαιρο.

Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε τη διαφωνία μας και την έντονη διαμαρτυρία μας, για την επιλεκτική ευαισθησία που εκφράζεται με την απόφαση της επιτροπής σας, να δοθεί άδεια λειτουργίας, μόνο στο άθλημα του ποδοσφαίρου και όχι στο κλειστό γήπεδο και στο κλειστό κολυμβητήριο.

Διαβάζοντας τα πόρισμα, το οποίο αν και οφείλατε δεν κοινοποιήσατε ούτε σε εμάς αλλά και ούτε στη Διοίκηση του ΕΑΚ, αντιλαμβανόμαστε, ότι οι παρατηρήσεις που γίνονται από την επιτροπή σας, όσον αφορά το χώρο της πισίνας, είναι ήσσονος σημασίας συγκρινόμενες με τις παρατηρήσεις που έγιναν για το Ανοικτό γήπεδο και τις Κερκίδες.

Οι παρατηρήσεις που έγιναν για το κολυμβητήριο, αν έγκαιρα και με καλή συνεργασία και διάθεση είχαν κοινοποιηθεί και στο Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Κέρκυρας ,θα είχαν δρομολογηθεί και επιλυθεί, αφού η δική μας εκτίμηση για το χρόνο αποκατάστασης των ελλείψεων, με συντονισμό, δεν μπορεί να ξεπεράσει, τη μία εβδομάδα. Το δε κόστος των παρεμβάσεων, με ένα γρήγορο προϋπολογισμό δεν ξεπερνάει τα 6.000-7.000 ευρώ.

Αντ' αυτού, επιλέξατε με την επιτροπή, να δώσετε άδεια μόνο στο Ποδόσφαιρο, το οποίο είναι και το μαζικότερο άθλημα, {περισσότερους ψηφοφόρους} αγνοώντας και καταδικάζοντας μεροληπτικά όλα τα άλλα αθλήματα και ιδιαίτερα τον υγρό στίβο ο οποίος έχει και την υψηλότερη σε επίπεδο κατηγοριών εκπροσώπηση του αθλητισμού στο νησί μας, καταδικάζοντας έτσι την ομάδα μας σε σίγουρο υποβιβασμό και τιμωρία.

Παρακαλούμε για την άμεση επανασυγκρότηση της επιτροπής, τη λήψη απόφασης για συντονισμένες προσπάθειες, για την επίλυση των μικροπροβλημάτων που αρκετά από αυτά έχουν ήδη επιλυθεί και τον συντονισμό σύμφωνα με το υπ’ αριθμό πρωτ. 599 έγγραφο της διοίκησης του ΕΑΚ, με το οποίο συμφωνούμε και επισυνάπτουμε για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Χωρίς να θέλουμε να κατηγορήσουμε αυτούς που θεσπίζουν σήμερα τους νόμους και την αδυναμία υλοποίησης τους, σας πληροφορούμε ότι ο ΝΑΟΚ έχει ζητήσει επανειλημμένα από όλους τους αρμόδιους φορείς τη σωστή λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Μέχρι σήμερα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ΝΑΟΚ με δικά του έξοδα και με την καλή συνεργασία που έχει με την διοίκηση του ΕΑΚ, έχει συμβάλει στη προμήθεια πετρελαίου, στη συντήρηση, στην επισκευή βλαβών, στην προμήθεια υλικών συντήρησης ,υλικών υγειονομικού ενδιαφέροντος, στη προμήθεια αντλιών θέρμανσης κ.α. επιθυμώντας την απρόσκοπτη και σωστότερη λειτουργία του Κολυμβητηρίου της Κέρκυρας συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και την πρόοδο του Κερκυραικού Ναυταθλητισμού.

ΕΔ ΕΑΚΚ προς ΔΕΠΙΝ, ΠΙΝ: Ποια προβλήματα έχουν λυθεί...
Τέλος, όσον αφορά, το έγγραφο της Διοίκησης του ΕΑΚΚ, προς τη ΔΕΠΙΝ, αλλά και την Περιφέρεια, σχετικά με το ποια προβλήματα (που είχε διαπιστώσει η Επιτροπή Ελέγχου, στις 17/7/13, σε κλειστό και κολυμβητήριο) έχουν ήδη επιλυθεί, αλλά και ποια βρίσκονται στα στάδιο της αποπεράτωσης, αυτό αναφέρει τα εξής:

Κλειστό Κολυμβητήριο.
1.Η στατική επάρκεια του κτιρίου ΔΕΝ έχει ιδιαίτερα προβλήματα.
2.Η ασφάλεια των κερκίδων ΔΕΝ έχει προβλήματα στατικής επάρκειας.
3.Η προσέλευση και αποχώρηση των θεατών , των αθλουμένων και των εργαζομένων ΔΕΝ έχει προβλήματα.
4.Οι χώροι υγιεινής και τα αποδυτήρια είναι επαρκή και οι χώροι έχουν επισκευασθεί και συντηρηθεί (έχουν τοποθετηθεί μπαταρίες,καζανάκια κ.λ.π.)
5.Υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ και εξετάζεται με μηχανικό η κατασκευή χώρου υγιεινής στα αποδυτήρια του Κολυμβητηρίου .
6.Το ιατρείο έχει ήδη εξοπλιστεί με υγειονομικό υλικό , κρεβάτι , φορείο. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή του Γενικού Νοσοκομείου για την παροχή κλιβάνου εργαλείων και απινιδωτή. Σημειώνουμε ότι σε κάθε αγώνα υπάρχει ασθενοφόρο και ιατρός αγώνα με κυτίο πρώτων βοηθειών.
7.Υπάρχει χώρος στάθμευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
8.Η γενική κατάσταση των κτισμάτων έχει βελτιωθεί με επιχρίσματα .Τα φύλλα κουφώματος της στέγης έχουν επισκευασθεί.
9. Όσον αφορά το θέμα της πυρασφάλειας ισχύει η Υπουργική απόφαση ΤΥ-Δ/Φ550/οικ.21406/13.8.2013 (ΑΔΑ ΒΛΩΦΓ-ΖΒΔ) ,σύμφωνα με την οποία έχει δοθεί προθεσμία έως 31/12/2013 για τη μη απαίτηση της άδειας. Έχει ήδη όμως ξεκινήσει η μελέτη και η υλοποίηση αυτής για όλο το ΕΑΚ Κέρκυρας από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓ Αθλητισμού η οποία και επισκέφθηκε το Αθλητικό Κέντρο για το λόγο αυτό. Όλο το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.
10.Στο χώρο του Κολυμβητηρίου υπάρχουν πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 κιλών.
11.Στο λεβητοστάσιο έχει προβλεφθεί από τη ΓΓΑθλητισμού η επίλυση της πυράντοχης πόρτας καθώς επίσης και τα φορητά μέσα πυρόσβεσης.
12.Όλες οι υγειονομικές διατάξεις σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΚΥΑ 46596/11.11.2004 πληρούνται σε όλο σχεδόν το σύνολό τους.

Κλειστό Γυμναστήριο
1. Η στατική επάρκεια του κτιρίου ΔΕΝ παρουσιάζει προβλήματα .Η υγρασία που υπάρχει σε ορισμένα σημεία αντιμετωπίζεται με κατάλληλα υλικά.Τα προβλήματα φθοράς (ρωγμές , αποκάλυψη οπλισμού) έχει προβλεφθεί να αντιμετωπιστεί από τη ΓΓΑθλητισμού (ΠΔΕ).
2. Η κερκίδα ΔΕΝ παρουσιάζει πρόβλημα.
3. Η προσέλευση και αποχώρηση των αθετών ,των αθλουμένων και των εργαζομένων ΔΕΝ έχει πρόβλημα.
4. Οι χώροι υγιεινής και τα αποδυτήρια έχουν επισκευασθεί.
5. Αναλώσιμα στους χώρους υγιεινής (χαρτί υγείας-σαπούνι) τοποθετείται.
6. Υπάρχει χώρος υγιεινής ΑΜΕΑ.
7. Το ιατρείο του Κλ. Γυμναστηρίου έχει εξοπλιστεί με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.Σε κάθε αγώνα υπάρχει ιατρός ή νοσηλευτής υποχρεωτικά .
8. Χώρος στάθμευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης υπάρχει.
9. Όσον αφορά την πυρασφάλεια ισχύει ότι και για το Κολυμβητήριο.
Στους χώρους όλου του Κλειστού υπάρχουν φορητά μέσα πυρόσβεσης .
Κατόπιν αυτών παρακαλούμε να εξετάσετε ξανά τη χορήγηση άδειας λειτουργίας του ΕΑΚ Κέρκυρας για τους συγκεκριμένους χώρους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκαία η στήριξη των δημοτικών ιατρείων


Την ανάγκη στήριξης των δημοτικών ιατρείων υπογράμμισε η Ελένη Πορτάλιου στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Το θέμα συζητήθηκε ύστερα από αίτημα της Ανοιχτής Πόλης, η οποία κατέθεσε αναλυτική εισήγηση για τα προβλήματα λειτουργίας, χρηματοδότησης και προσωπικού που αντιμετωπίζει αυτός ο σημαντικός θεσμός πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα σήμερα που διαλύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το 30% του πληθυσμού είναι ήδη ανασφάλιστο.

Η Ελένη Πορτάλιου ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δημοτικά ιατρεία ήταν ήδη και προ Μνημονίων πολλά. Τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει φροντίσει να ενεργοποιήσει, να στηρίξει και να βελτιώσει αυτόν τον υπαρκτό θεσμό πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ριζική αναμόρφωση της λειτουργίας τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συνταγογράφησης, η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης πρότεινε αυτή να αφορά ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, ΑμεΑ), καθώς τα δημοτικά ιατρεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν άλλους φορείς συνταγογράφησης. Πρότεινε επίσης, με δεδομένο το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με το θέμα των φαρμάκων, τα δημοτικά ιατρεία σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου να καλύπτουν κατά προτεραιότητα ευπαθείς ομάδες (άστεγους, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών κ.λπ.) όπως γίνεται, ήδη, στις λίγες περιπτώσεις των διαβιούντων στους ξενώνες του ΚΥΑΔΑ.
Χρειάζεται κονδύλι για τα αναλώσιμα

Η Ελένη Πορτάλιου αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη ιατρικού υλικού (αναλώσιμα), που καθιστά τις δομές σε πολλές περιπτώσεις ανενεργές. "Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να εγγράψει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό τόσο για τα φάρμακα όσο και για τα ιατρικά υλικά και να αναζητήσει χορηγίες αλλά και συμβολή των δημοτών, όπως κάνουν ήδη με τεράστια επιτυχία οι Γιατροί του Κόσμου και τα Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία της Αττικής" είπε.

Παράλληλα μίλησε για το ασαφές πλαίσιο καθημερινής παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το ιατρικό προσωπικό, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν στη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων τομείς της ψυχικής υγείας (γενική ψυχιατρική, παιδοψυχολογία, οικογενειακή συμβουλευτική). Τέλος, υπογράμμισε ότι τα δημοτικά ιατρεία χρειάζονται μεγάλη ή μικρή κτιριακή αναβάθμιση.



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία


«Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πλέον ευάλωτοι στον κοινωνικό αποκλεισμό».

Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, των οποίων η επίλυση αποτελεί επιτακτική ανάγκη το συντομότερο δυνατό. Τα προβλήματά τους κυρίως αφορούν στην υγεία τους και την αντιμετώπισή τους από το κράτος. Ωστόσο, το πότε θα δοθεί λύση στα θέματα των ΑμεΑ παραμένει άγνωστο, όπως και το πότε ακριβώς θα βελτιωθεί η καθημερινότητα και οι συνθήκες ζωής τους.

Για όλα όσα αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία μίλησε στο «Ρ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης. Όσον αφορά στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο κ. Τσαχάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΚΕΠΑ είναι ένα σοβαρό θέμα για ολόκληρη τη χώρα και κυρίως για το Ρέθυμνο. Το ΚΕΠΑ εδώ έγινε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό, χωρίς γιατρούς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νευρολόγοι, ψυχίατροι και καρδιολόγοι, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί στις λίστες αναμονής εκατοντάδες άνθρωποι στο Ρέθυμνο οι οποίοι περιμένουν ακόμα και 16 μήνες να εξεταστούν, να αξιολογηθεί και να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους. Στην Αθήνα περιμένουν 4, 6 ή 8 μήνες, ενώ εδώ έχουμε 16 και 18 μήνες που περιμένουν οι άνθρωποι αυτοί και στο διάστημα αυτό τους έχει κοπεί η σύνταξη, το προνοιακό επίδομα, η ασφαλιστική κάλυψη και κάθε άλλη παροχή που δικαιούνται από το κράτος. Το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει κυριολεκτικά, δημιουργεί ανισότητες και πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να ενισχυθούν ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν σε τέτοιες περιόδους. Τα άτομα με αναπηρία κατά κοινή παραδοχή αλλά και με επίσημα στοιχεία είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι οι πλέον φτωχοί οικονομικά και οι πλέον ευάλωτοι στον κοινωνικό αποκλεισμό. Δυστυχώς στη χώρα μας ο χώρος των ατόμων με αναπηρία θα έλεγα ότι εξαθλιώνεται, φτωχοποιείται και φοβάμαι ότι θα έχουμε φαινόμενα της δεκαετίας του ’60, κάτι που απευχόμαστε καθώς δε θέλουμε να θυμόμαστε εκείνες τις εποχές».

Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου τόνισε πως το συγκεκριμένο είναι ένα θέμα που αφορά όλη τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία και πολύ περισσότερο τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι νεφροπαθείς, οι άνθρωποι με μεσογειακή αναιμία, οι καρκινοπαθείς αλλά και οι τετραπληγικοί. «Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει νοσήλια, την ώρα που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν καταθέσει τις αποδείξεις τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τα χρήματα να πληρώνουν τεχνολογικά βοηθήματα, φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες. Το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο και το μέγιστο πρόβλημα για το Ρέθυμνο είναι η ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών και ο ΕΟΠΥΥ είναι πραγματικά υπό διάλυση, καθώς λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και ένας γιατρός αναλογεί για χιλιάδες ανθρώπους. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Επιπλέον, οι άνθρωποι αναγκάζονται να πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, οφθαλμίατρο που δεν έχει ο ΕΟΠΥΥ, έχει το νοσοκομείο, όμως για να κλείσεις ραντεβού στο νοσοκομείο χρειάζονται 4 μήνες. Οπότε, το πρόβλημα έχει τεράστιες διαστάσεις. Θα πρέπει όλοι οι φορείς, κοινωνικοί, επαγγελματικοί και οι τοπικές αρχές να κινητοποιηθούν. Στην αρχή του χρόνου είχαν συναντηθεί οι τοπικές αρχές με τον τότε υπουργό Υγείας και εκείνος τους υποσχέθηκε ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των γιατρών, κάτι το οποίο δεν έγινε και δε φαίνεται και ορατό.

Επιπλέον, το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) παλαιότερα είχε τέσσερα άτομα προσωπικό και σήμερα έχει δύο, μία φυσικοθεραπεύτρια και μία κοινωνική λειτουργό. Είναι ένα θέμα το οποίο θα αναδείξουμε και η Συνομοσπονδία ήδη έχει κάνει επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να γυρίσουν πάλι στον τομέα της Πρόνοιας και τα 24 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που υπάρχουν. Το μοναδικό κέντρο αποκατάστασης που υπάρχει στη χώρα μας, το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης των Αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους, με τη συγχώνευση που έγινε πριν από δύο χρόνια πήγε στο ΚΑΤ. Σήμερα δεν παρέχει απολύτως καμιά υπηρεσία, ενώ θα μπορούσε μαζί με τα 24 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ να γίνουν εθνικό δίκτυο και να παρέχουν σοβαρές υπηρεσίες υποστήριξης στα άτομα με αναπηρία. Έχουμε κάνει πολύ σκληρούς αγώνες από το 2003, αλλά δυστυχώς οι αρμόδιοι υποβάθμισαν το θέμα και τώρα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να έχουμε 24 κέντρα σε άθλια κατάσταση. Ειδικά στο Ρέθυμνο έχουν γίνει πολλοί αγώνες για την ανέγερση, την ίδρυση και τη λειτουργία του και τόσα χρόνια μετά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν», υπογράμμισε ο κ. Τσαχάκης στο «Ρ».

Εκτός όμως από τα προβλήματα και τις δυσάρεστες καταστάσεις τις οποίες βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, έχουν γίνει και κάποια θετικά βήματα προκειμένου να γίνει η ζωή των ανθρώπων αυτών ευκολότερη. Το πρόγραμμα «Προσβάσιμες Πόλεις» υλοποιείται από το δήμο Ρεθύμνης, το δήμο Αγίας Νάπας και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και έχει ως στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε χώρους και υπηρεσίες των δήμων αυτών προς όφελος των δημοτών και επισκεπτών με αναπηρία. «Το πρόγραμμα “Προσβάσιμες Πόλεις” είναι ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση 350.000 ευρώ στο δήμο Ρεθύμνου και έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για να γίνουν τα έργα που ζητάμε, έργα για τα οποία έχουμε αγωνιστεί εδώ και 15 χρόνια να γίνουν στο Ρέθυμνο και επιτέλους βρίσκουν τη λύση τους μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Τα έργα αυτά είναι η προσβασιμότητα σε πέντε τμήματα της παραλίας του δήμου Ρεθύμνου, η μετατροπή των φωτεινών σηματοδοτών της πόλης και σε ηχητικούς για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα της Φορτέτζας και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, η οδός Τρανταλίδου που οδηγεί στο Νοσοκομείο όπου θα γίνουν πεζοδρόμια προσβάσιμα με ράμπες, διαδρόμους όδευσης τυφλών και σήμανση, και θα γίνουν και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις. Νομίζω ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα λύσει χρόνια προβλήματα και αιτήματα του σωματείου και βέβαια δε μπορεί παρά να είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή έχουν βγει οι προκηρύξεις για τα συστήματα των ηχητικών σηματοδοτών και τον εξοπλισμό της προσβασιμότητας της παραλίας. Έχει βρεθεί, ωστόσο, και ανάδοχος για το σύστημα των σηματοδοτών, οπότε νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θεωρώ ότι οι υπηρεσίες του δήμου ανταποκρίθηκαν και έκαναν καλή δουλειά. Πρόσφατα, μάλιστα, είχαμε και τη δεύτερη συνάντηση εδώ στο Ρέθυμνο και διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ γρήγορα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί σε λίγο χρονικό διάστημα θα λύσουμε προβλήματα τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία αλλά και την ποιότητα της ζωής τους. Εμείς θα τα παρακολουθήσουμε από κοντά για να γίνουν σωστά, γιατί όταν κάνεις για παράδειγμα μία ράμπα η οποία δεν έχει τη σωστή κλίση και δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο έγινε, τότε δεν έχει και νόημα. Γι’ αυτό, άλλωστε, είμαστε σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου έτσι ώστε να γίνουν έργα τα οποία θα ανταποκριθούν στο σκοπό για τον οποίο χρηματοδοτούνται», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης.


Πηγή: http://rethemnosnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Ακόμα μεγαλύτερος ο αποκλεισμός στα νησιά


Για μια εξέταση στην Αθήνα, αναγκάζονται να μείνουν για μέρες, μέχρι το επόμενο καράβι, λόγω μείωσης των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Πρόσθετα εμπόδια και ανυπολόγιστα έξοδα επιφέρει στα άτομα με αναπηρία και στους χρόνια πάσχοντες του Βορείου Αιγαίου η νέα περικοπή στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, αυτή τη φορά στη γραμμή Χίος - Μυτιλήνη - Πειραιάς. Ενώ υπήρχε καθημερινά δρομολόγιο τους χειμερινούς μήνες, τώρα μειώθηκαν στα 4 δρομολόγια τη βδομάδα, καταγγέλλει ηΠεριφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου και συμπληρώνει πως για μια επίσκεψη σε νοσοκομείο ή γιατρό στην Αθήνα υποχρεώνονται να μείνουν για μέρες.

Ο αποκλεισμός των νησιωτών και συνεπώς και των ατόμων με αναπηρία, «άρχισε από τα μικρότερα νησιά (Λήμνο, Αη Στράτη, Ικαρία, Φούρνοι, Ψαρά και Οινούσσες) και συνεχίζεται με τη Λέσβο και τη Χίο», με δραματικές συνέπειες, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία: Είναι ενδεικτικό πως οι κάτοικοι της Λήμνου πάνε στη Λέσβο μέσω Πειραιά. Οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες ταλαιπωρούνται απίστευτα, αφού αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι, για να εξεταστούν στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας της Λέσβου, καθώς το αντίστοιχο στη Λήμνο δε συνεδριάζει πάντα, ούτε έχει όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Την Τρίτη το βράδυ, άτομα με αναπηρία και συνδικάτα του νησιού συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Χίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν εξόρμηση στο πλήρωμα και στους επιβάτες του πλοίου «Αριάδνη», με τις θέσεις του ταξικού κινήματος για την ακτοπλοΐα και με κάλεσμα στη χτεσινή απεργία.

Σε ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου σημειώνει πως συμμετάσχει στους αγώνες για πλοία σύγχρονα και ασφαλή, για απρόσκοπτη και τακτική σύνδεση (ακτοπλοϊκή και αεροπορική) των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για μειωμένα εισιτήρια για τα ΑμεΑ, αλλά και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες (ανέργους, συνταξιούχους, πολύτεκνους κ.λπ.). Στηρίζει την πρωτοβουλία που πάρθηκε το Νοέμβρη του 2012 από τα σωματεία εργαζομένων στον Πειραιά και φορέων στα νησιά, ενάντια στην άρση του καμποτάζ και την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, για ενιαίο, δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Άδειες υλοτομίας σε ανθρώπους με ανάγκες


Άδειες υλοτομίας μόνο σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, θα χορηγήσει φέτος το Δασαρχείο της Ρόδου.

Ήδη εκδόθηκε σχετική απόφαση με την οποία γίνεται γνωστό ότι οι άδειες θα δοθούν σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, σε άτομα με αναπηρία, σε μακροχρόνια ανέργους, συνταξιούχους ΟΓΑ και οικογένειες στρατευμένων.
Ειδικότερα στην απόφαση του Δασαρχείου αναφέρονται τα εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας μετά από σχετική διερεύνηση από υπαλλήλους της επεσήμανε διάσπαρτα ξηρά άτομα πεύκης και κυπαρίσσου σε διάφορες δασικές περιοχές του νησιού μας, τα οποία μπορούν να διατεθούν ατελώς για ατομικές ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων των αντίστοιχων τοπικών κοινοτήτων.

Δυστυχώς οι ποσότητες που προέκυψαν δεν επαρκούν για την ικανοποίηση της υπάρχουσας ζήτησης έχοντας υπόψη και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

Για τον λόγο αυτό η Υπηρεσία μας σύμφωνα και με την υπ’ αριθμ. 125817/1031/12-04-2013 (ΑΔΑ ΒΕΑ20-0Λ1) εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα Δασών μπορεί να διαθέσει την εν λόγω ξυλεία μόνο στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, ήτοι: σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67%, μακροχρόνια άνεργους, συνταξιούχους ΟΓΑ και οικογένειες στρατευμένων. Οι ποσότητες που προβλέπει ο Πίνακας Υλοτομίας ανά περιοχές είναι οι εξής:

- Έμπωνα, Σαλάκου Διμυλιάς, Πλατανίων, Απολλώνων, Προφήτη Ηλία 40 τόνοι
- Σιανών, Μονολίθου στη θέση Κοιμισάλα 30 τόνοι
- Αρχίπολης στη θέση Κουτσούτης 20 τόνοι
- Δάσος Μαριτσών 20 τόνοι
- Δάσος Πεταλούδων 30 τόνοι

- Δάσος Φιλερήμου 20 τόνοι
- Δάσος Καλυθιών 10 τόνοι
- Δάσος Αφάντου 5 τόνοι
- Δάσος Τσαϊριού 15 τόνοι
- Δάσος Αρχαγγέλου 20 τόνοι

Μετά από τα παραπάνω παρακαλούμε να συγκεντρώσετε αιτήσεις της περιοχής σας για έκδοση άδειας υλοτομίας μόνο από τις ευπαθείς ομάδες και να μας τις διαβιβάσετε μέχρι την 22-11-2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 15.00 συνοδευόμενες από συγκεντρωτική κατάσταση και το αντίστοιχο δικαιολογητικό που αποδεικνύει την υπαγωγή του ενδιαφερόμενου στην εν λόγω κατηγορία.

Αφού συγκεντρώσετε τις αιτήσεις παρακαλούμε να μας τις υποβάλετε με διαβιβαστικό που θα κατατεθεί στο Πρωτόκολλο της Υπηρεσίας μας και θα λάβει αριθμό μέχρι την ως άνω καταληκτική ημερομηνία το αργότερο.

Οι φορείς στους οποίους κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται μέχρι την ως άνω καταληκτική ημερομηνία να μας διαβιβάσουν τις αιτήσεις που έχουν παραλάβει (τουλάχιστον μία) μαζί με τα συνοδά δικαιολογητικά τα οποία καθορίζονται και στην υπ’ αριθμ. 125817/1031/12-04-2013 (ΑΔΑ ΒΕΑ20-0Λ1) εγκύκλιο.

Παρακαλούμε να αναρτήσετε το παρόν έγγραφό μας στον Πίνακα Ανακοινώσεων του τοπικού κοινοτικού καταστήματος ή της δημοτικής ενότητας.

Μετά την καταληκτική ημερομηνία της 22-11-2013 η Υπηρεσία μας θα εκδώσει τη σχετική άδεια με αποδέκτες τους δικαιούχους, στην οποία θα καθορίζεται και η αναλογούσα ποσότητα.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι για τη φετινή χρονιά η Υπηρεσία μας δεν θα δεχτεί απευθείας αιτήσεις πολιτών για υλοτομίες αλλά ούτε και μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Με εντολή Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
Η διευθύντρια Δασών Δωδ/σου
Μπαλατσούκα Αικατερίνη
Msc δασολόγος».



Διαβάστε περισσότερα...

Ευχαριστήρια από Κ.Δ.Ε.Κ. / ΚΔΑΠ-μεΑ


Απ' την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς  (Κ.Δ.Ε.Κ.) - Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Αναπηρία  (ΚΔΑΠ-μεΑ) εκδόθηκαν τα ακόλουθα ευχαριστήρια:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ 1ο

Η Πρόεδρος της Κ.Δ.Ε.Κ., ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και το προσωπικό του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ευχαριστούν τον Πρόεδρο και την ομάδα του Κιλκισιακού για την έμπρακτη στήριξής τους, για την αγορά λεωφορείου, προσφέροντας τα έσοδα του αγώνα Κιλκισιακού-Μακεδονικού Θες/νικης που διεξήχθη την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ 2ο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ,και το προσωπικό του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ευχαριστούν θερμά το Δήμαρχο Κιλκίς κ. Μπαλάσκα και την Πρόεδρο της Κ.Δ.Ε.Κ. κ.Ποζίδου για την εξασφάλιση πρωινού γεύματος για ολόκληρη την σχολική χρονιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Προς μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων


Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%, προαναγγέλλουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Η μείωση του φόρου μεταβίβασης θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, για τον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ισοδυναμεί με το 5 τοις χιλίοις της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας ( με βάση τις αντικειμενικές αξίες) των φορολογούμενων.Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με το νέο σχέδιο όσοι έχουν περιουσία σε κτίσματα μόνο ή κυρίως (με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων) ωφελούνται σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα. Ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο:Το 45% των φορολογουμένων έχουν μόνο κτίσματα, όχι αστικά οικόπεδα που σημαίνει ότι θα πληρώσουν σαφώς λιγότερα. Περίπου το 75-80% των ιδιοκτητών θα πληρώσουν λιγότερο από φέτος Το 15% θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος (ανάλογα με το τι μέρος της περιουσίας τους έχουν μόνο σε οικόπεδα). Το 5% των φορολογουμένων (περίπου 280 χιλιάδες) έχουν περιουσία μεγαλύτερη από 300 χιλιάδες (σε αντικειμενική αξία) οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με την επιπλέον φορολόγηση πάνω από το όριο αυτό.

«Απ' αυτούς κάποιοι που έχουν κυρίως κτίσματα όχι οικόπεδα θα πληρώσουν περίπου τα ίδια περίπου με φέτος. Γιατί αυτά που γλυτώνουν από τη φορολόγηση σε κτίσματα είναι περισσότερα απ' όσα επιβαρύνονται από τα οικόπεδα κι από την προσαύξηση λόγω «μεγάλης περιουσίας», καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έργο "ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ" για φοιτητές με αναπηρία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Στήριξη και βοήθεια στους φοιτητές με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες προσφέρει η υπηρεσία "ΠΡΟΣΒΑΣΗ" που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010 ως ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου, στο πλασίο στοχευμένων δράσεων. Ύστερα από δύο χρόνια πετυχημένης λειτουργίας, το 2012, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές μία μόνιμη υπηρεσία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την υποστήριξη αυτών των φοιτητών.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μάγδα Νικολαραΐζη, επίκουρη καθηγήτρια ειδικής αγωγής-αγωγής κωφών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο υπηρετεί από τον Σεπτέμβριο του 2002. Επίσης, από το 2012, η κ. Νικολαραΐζη είναι επιστημονική υπεύθυνη της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Αναφερόμενη στο έργο της "ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ", τονίζει ότι μέσα από συγκεκριμένες δράσεις γίνεται προσπάθεια υλοποίησης τριών κυρίως στόχων: α) καταγραφή των αναγκών των φοιτητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες (ΦμεΑ) και των διδασκόντων τους, β) ενημέρωση, και γ) η υποστήριξή τους.

Μιλώντας στη συνέχεια για τις κτιριακές υποδομές όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτές των Ατόμων Με Αναπηρία, τονίζει ότι στη χώρα μας γενικά δεν εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά ως γνωστόν αυτές υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα και δυστυχώς ο κανόνας είναι "το μη προσβάσιμον"

Τόσο οι εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί χώροι, εξηγεί, είναι γεμάτοι από εμπόδια. Ενδεικτικά, τα πεζοδρόμια δεν έχουν συχνά ράμπες, οδηγούς όδευσης για άτομα με αναπηρία όρασης, ηχητικές σημάνσεις, ενώ υπάρχουν σπασμένα πλακάκια, μοτοσυκλέτες ή/και αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα σε σημεία που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από πεζούς. Σχετικά με τα κτίρια, οι πόρτες μπορεί να είναι στενές, δεν υπάρχουν πάντα τουαλέτες για άτομα με κινητικές αναπηρίες ή ασανσέρ ούτε ενδείξεις σε braille.

Ειδική αναφορά, ωστόσο, η ίδια κάνει και στην εκπαίδευση. "Οι μαθητές", επισημαίνει, "αντιμετωπίζουν πλήθος εμποδίων στην κτιριακή, μαθησιακή και κοινωνική τους πρόσβαση κατά τη φοίτησή τους στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση".

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διευκρινίζει η κ. Νικολαραΐζη, η κατάσταση είναι χειρότερη γιατί ελάχιστα ιδρύματα παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης των φοιτητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δεν υπάρχει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με το περιεχόμενο και τη μορφή των υπηρεσιών, ούτε προβλέπεται η χρηματοδότηση τέτοιων υπηρεσιών.

Στο ερώτημα αν οι οι Έλληνες πολίτες ευαισθητοποιημένοι, απαντά: "εάν ο Έλληνας πολίτης ήταν ευαισθητοποιημένος δεν θα πάρκαρε μπροστά σε ράμπες, πάνω στα πεζοδρόμια και δεν θα έκλεινε τις θέσεις πάρκινγκ για άτομα με αναπηρία, ούτε θα κάλυπτε με τραπεζοκαθίσματα το μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομίου".

Παρ' όλο που πολλά άτομα έχουν περισσότερες γνώσεις σχετικά με την αναπηρία, στην καθημερινότητα τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν την άγνοια και την έλλειψη της ευαισθητοποίησης από πολλά άτομα, προσθέτει η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σε ό,τι αφορά δε, τη σαφώς καλύτερη εικόνα που παρουσιάζουν ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης που έχουν εφαρμόσει ειδικές πολιτικές και έχουν πάρει ειδικά μέτρα για τα Άτομα με Αναπηρία, καταρχήν, διευκρινίζει, "οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σαφείς νόμοι που εφαρμόζονται και σέβονται το άτομα με αναπηρία και όταν τυχόν δεν τηρούνται, τότε επιβάλλονται σοβαρά πρόστιμα".

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν υπάρχει κάποιο πρόστιμο για τα μηχανάκια που κλείνουν τα πεζοδρόμια. Επίσης, συχνά τα τραπεζοκαθίσματα καλύπτουν ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του πεζοδρομίου και δεν μένει ελεύθερος χώρος για κανέναν πεζό με ή χωρίς αναπηρία, προσθέτει η κ. Νικολαραΐζη.

Μεταξύ άλλων, η κ. Νικολαραΐζη ήταν επιστημονικά υπεύθυνη και έχει συμμετάσχει ως μέλος ομάδας σε μια σειρά από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της ειδικής αγωγής, της εκπαίδευσης των κωφών και βαρήκοων ατόμων και της προσβασιμότητας. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση των κωφών και βαρήκοων μαθητών, στη διαφοροποιημένη διδασκαλία για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε ζητήματα καθολικού σχεδιασμού καθώς και προσβασιμότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

Δυτική Ελλάδα: Περιμένοντας στη λίστα της ντροπής των ΚΕΠΑ


Περιμένοντας στη λίστα της ντροπής. 3.000 άνθρωποι στην Δυτική Ελλάδα βρίσκονται στη λίστα για να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους από το ΚΕΠΑ.

Την ίδια ώρα, η συγκεκριμένη κοινωνική υπηρεσία, αντί να ενισχύεται αποδυναμώνεται σε προσωπικό και ήδη τρεις υπάλληλοι – κοινωνικοί λειτουργεί έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας, με βάση το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον Σύλλογο εργαζομένων του ΊΚΑ Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλονίας στα ΚΕΠΑ λειτουργούν μηνιαίως εβδομήντα επιτροπές, οι οποίες εξετάζουν 20 με 25 ασθενείς η κάθε μία, ενώ κάθε μήνα υποβάλλονται περίπου 600 νέα αιτήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από φέτος»


Διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση ακινήτων.

Τα δημοσιεύματα περί δήθεν «αρπαγής» ή «δήμευσης» της ακίνητης περιουσίας διαψεύδει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα σχετικά δημοσιεύματα είναι πέρα για πέρα ανακριβή και δείχνουν πλήρη άγνοια του νέου φορολογικού σχεδίου, εφ’ όσον:

- Όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από φέτος, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές.

- Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα από φέτος. Ειδικότερα:

- Το 75-80% θα πληρώσουν λιγότερα, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές.

- Και το 15% των φορολογουμένων θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος, ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους, δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα.

- Μόνο 5% των φορολογουμένων (περί τις 290 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα κι όχι 400 χιλιάδες, όπως εσφαλμένα αναφέρεται) θα πληρώσουν παραπάνω από φέτος, αλλά όχι υπέρμετρα.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει, τέλος, πως δεν θα υπάρχει «διπλή φορολόγηση», όπως κακώς αναφέρεται. Απλώς όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Κι αυτό αφορά μόνο το 5% των φορολογουμένων που έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες. Κι απ’ αυτούς δεν θα πληρώσουν όλοι περισσότερο από φέτος.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται η εκδάσωση του Αμαζονίου


Έντονη ανησυχία εξέφρασαν οικολόγοι ακτιβιστές, σήμερα, για τα νέα στοιχεία που καταδεικνύουν, πως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου συνεχίζει να συρρικνώνεται και οι ρυθμοί της εκδάσωσης συνεχίζουν να επιταχύνονται.

Η οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) ανέφερε ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε αργά χθες σηματοδοτούν «αντιστροφή της κατάστασης έπειτα από πολλά χρόνια επιβράδυνσης των ρυθμών εκδάσωσης».

«Την ώρα που ο κόσμος ενημερώνεται συγκλονισμένος για την καταστροφή στις Φιλιππίνες και παρακολουθεί άλλη μια δύσκολη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στην Πολωνία, όλες οι χώρες του Αμαζονίου πρέπει να δείξουν τον δρόμο κάνοντας μια δέσμευση να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», ανέφερε ο Κλαούντιο Μαρέτι, ηγέτης μιας πρωτοβουλίας της WWF για τον Αμαζόνιο.

Μεταξύ του Αυγούστου του 2012 και του Ιουλίου του 2013 εκδασώθηκαν πάνω από 5.843 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έκταση κατά 28% μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Ιζαμπέλα Τεσέιρα.

Η καταμέτρηση αυτή βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες.

Παρά την αύξηση που καταγράφηκε, η Τεσέιρα τόνισε ότι πρόκειται για τη δεύτερη χαμηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση αφότου άρχισαν να τηρούνται τέτοια δεδομένα, το 1988.

Η κυβέρνηση, υπό την Πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, είχε θέσει οικειοθελώς το στόχο να μειώσει την εκδάσωση του Αμαζονίου σε 3.925 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον χρόνο.

«Η Πρόεδρος Ρουσέφ είχε ευνουχίσει έναν εξαίρετο νόμο για τα δάση για να εξυπηρετήσει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα του αγροτοβιομηχανικού τομέα. Όταν κάποιος χορηγεί αμνηστία σε εκείνους οι οποίοι εμπλέκονται στην εκδάσωση δεν πρέπει να εκπλήσσεται που η εκδάσωση αυξάνεται», τόνισε ο Ρομπέρτο Μαλδονάδο, ειδικός για θέματα Νότιας Αμερικής στην WWF της Γερμανίας.

Η πολιτεία Πάρα ήταν αυτή όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη εκδάσωση την εν λόγω περίοδο, με 2.379 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους να καταστρέφονται.

Πάντως η εκδάσωση στην Βραζιλία καταγραφόταν σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα μέχρι πολύ πρόσφατα: το 2004, για παράδειγμα, είχε φθάσει τις 27.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται σε πολλές χώρες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τη WWF, σε αυτό εντοπίζονται 40.000 είδη φυτών, 427 είδη θηλαστικών, 1.294 είδη πουλιών και πάνω από 3.000 είδη ψαριών, μεταξύ άλλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγωτά με... αναλγητικά


Η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, απέσυρε την Παρασκευή ορισμένα παγωτά της ίδιας της εταιρείας, αφού σε δύο από αυτά βρέθηκαν αναλγητικά χάπια.

Η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ προέβη στην προληπτική ανάκληση των συγκεκριμένων παγωτών, με ημερομηνία λήξης μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι οι αρχές είχαν ενημερωθεί και ότι η Tesco διερευνά το περιστατικό.

«Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ακόμα εάν αυτό έγινε επίτηδες ή όχι, αλλά ερευνούμε το περιστατικό σε συνεργασία με τον προμηθευτή μας και ζητούμε από τους πελάτες μας που έχουν αγοράσει από τα συγκεκριμένα παγωτά να τα επιστρέψουν στα καταστήματά μας», είπε χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια περιοχή βρέθηκαν τα «ακατάλληλα» παγωτά.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοσιογραφικό «παρών» στην εκδίκαση της αγωγής των εργαζομένων της ΕΡΑ και ΕΡΤ


Στο Ηράκλειο οι πρόεδροι όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας.

Στο Ηράκλειο βρίσκονται σήμερα οι πρόεδροι όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας προκείμενου να παραβρεθούν στην αυριανή εκδίκαση της αγωγής, που έχουν υποβάλλει κατά του Ελληνικού Δημοσίου, οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΑ και ΕΡΤ Ηρακλείου.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της συγκεκριμένης δίκης, απηύθυνε πρόσκληση στους Προέδρους της ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘ-ΣΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ προκειμένου να παραστούν ώστε να συνδράμουν από κοινού στην προσπάθεια των συναδέλφων όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η πρόσκληση, όπως επισημαίνει η ΕΣΗΕΠΗΝ ,έγινε αποδεκτή από όλους και οι εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου θα δώσουν παρών στην κρίσιμη δικαστική διαδικασία. Σήμερα και με αφορμή την αυριανή δίκη έγινε συνάντηση των Προέδρων των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας στο Ηράκλειο όπου, εκτός του θέματος της ΕΡΤ, συζητήθηκαν εκτενώς τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας.

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποιήθηκε ,από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, θα εκπέμψει αύριο και μεθαύριο, η «Πρωινή Ενημέρωση» της ΕΡΤ, Οι συντελεστές της, εκπομπής , από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί, θα μεταφέρουν διαδικτυακά μέσω των ιστοσελίδων ertopen.com και thepressproject.gr αλλά και ραδιοφωνικά από τις συχνότητες της ΕΡΑ Ηρακλείου στους 97,5, 105,6 και 96,4 και της ΕΡΑ Χανίων στους 100,6 στα FM και στα 1512 στα μεσαία κύματα, όλες τις εξελίξεις από το δικαστικό μέγαρο του Ηρακλείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Χατζηδάκης: Oι φτωχοί δεν πρέπει να φοβούνται


"Οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται" δήλωσε σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

"Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού επί του θέματος ισχύουν και ισχύουν στο ακέραιο. Όλη η συζήτηση από την πλευρά της Κυβέρνησης γίνεται για τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα “ψάρια”. Αυτή είναι η κατεύθυνση μας. Είναι ξεκάθαρο" τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς εάν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι "οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβούνται". "Αυτοί οι οποίοι πρέπει να το σκέπτονται είναι αυτοί που παριστάνουν τους φτωχούς ενώ δεν είναι", είπε χαρακτηριστικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάσταση υγείας του Μαντέλα


Ο Νέλσον Μαντέλα εξακολουθεί να είναι «αρκετά άρρωστος» και δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά «επικοινωνεί με νεύματα», δήλωσε η πρώην σύζυγός του, η Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα σύμφωνα με τη «Sunday Independent»

Ο ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος είναι 95 ετών και από το Σεπτέμβριο δέχεται φροντίδες στην κατοικία του, "επικοινωνεί με νεύματα που κάνει με το πρόσωπό του". "Δεν μπορεί να αρθρώσει λέξεις" "εξαιτίας όλων των σωλήνων που έχει στο στόμα του για να αποβάλλονται τα υγρά από τους πνεύμονές του", εξήγησε η Μαντικιζέλα-Μαντέλα στην νοτιοαφρικανική εφημερίδα “Sunday Independent”.

"Οι γιατροί μας είπαν πως ελπίζουν ότι θα ξαναβρεί τη φωνή του", διευκρίνισε αρνούμενη κατηγορηματικά ότι ο Νέλσον Μαντέλα είναι συνδεδεμένος με αναπνευστική συσκευή.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής δέχεται φροντίδες κατ' οίκον στο Γιοχάνεσμπουργκ από την 1η Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως νοσηλεύθηκε επί σχεδόν τρεις μήνες για πνευμονική λοίμωξη.



Μια ομάδα από 22 γιατρούς τον φροντίζει στην κατοικία του και μολονότι η πνευμονία του θεραπεύθηκε, οι πνεύμονές του παραμένουν ευαίσθητοι, δήλωσε η Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα.

"Είναι δύσκολο γι' αυτόν", "εξακολουθεί να είναι πολύ ευαίσθητος στα μικρόβια, πρέπει συνεπώς να βρίσκεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Το δωμάτιό του είναι σαν μονάδα εντατικής θεραπείας", αφηγήθηκε στην εφημερίδα. Όμως "όταν είναι πολύ χαλαρός, είναι καλά".

Τα πνευμονικά προβλήματα του νομπελίστα της Ειρήνης συνδέονται πιθανόν με τη φυματίωση από την οποία είχε προσβληθεί κατά τον εγκλεισμό του στη φυλακή του Ρόμπεν Άιλαντ, όπου πέρασε 18 από τα 27 χρόνια που έμεινε κλεισμένος στις φυλακές του καθεστώτος του απαρτχάιντ.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 8.067 οι θέσεις για πτυχιούχους ΑΕΙ από τον ΟΑΕΔ


Οι 2.566 αφορούν την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Αν και στην προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τις 27.948 θέσεις που προσφέρονται ανά την Ελλάδα προσφέρονται θέσεις σε πάρα πολλές ειδικότητες πιθανόν να υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι που θα διαπιστώσουν ότι στις προσφερόμενες θέσεις δεν υπάρχει η ειδικότητά τους.

Σίγουρα πολλοί εξ αυτών αρχικά θα απογοητευτούν όμως έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν συνολικά 8.067 θέσεις στις κατηγορίες ΠΕ, ΔΕ (αν συμπεριληφθούν και οι θέσεις ΥΕ ο αριθμός φθάνει τις 8.511). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απολαβές είναι οι ίδιες και για τις 3 κατηγορίες εκπαίδευσης οπότε δεν χρειάζεται να προβληματίζονται. Αν λοιπόν κάποιος είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνει 490 ευρώ είτε είναι πτυχιούχος ΑΕΙ είτε είναι απόφοιτος Λυκείου ή Γυμνασίου – Δημοτικού. Αν κάποιος παρόλα αυτά δεν επιθυμεί να καταθέσει την αίτησή τους για θέσεις ΔΕ/ΥΕ υπάρχουν θέσεις που μπορούν να τις διεκδικούσουν όλοι οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών , δηλαδή της κατηγορίας ΠΕ. Συγκεκριμένα με βάση τα όσα ορίζει το παράρτημα της δημόσια πρόσκλησης του ΟΑΕΔ όλοι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ σε περίπτωση που έχουν πιστοποιημένη γνώση Χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (i) επεξεργασίας κειμένων, (ii) υπολογιστικών φύλλων και (iii) υπηρεσιών διαδικτύου έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τις 2.566 θέσεις στις ειδικότητες ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού. Για του λόγου του αληθές παραθέτουμε τα όσα ορίζονται:


ΠΕ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ
α) Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής β) Γνώση Χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (i) επεξεργασίας κειμένων, (ii) υπολογιστικών φύλλων και (iii) υπηρεσιών διαδικτύου
Τι να επιλέξω;

Σε περίπτωση που έχετε αρκετά μόρια λόγω ανεργίας, εισοδήματος κλπ θα μπορούσαν οι απόφοιτοι των ΑΕΙ να μη βιαστούν επιλέγοντας θέσεις της ειδικότητας τους που πιθανόν να είναι λίγες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην ειδικότητα ΠΕ Αρχαιολογίας υπάρχει μόνο μία θέση, στην πολυπληθή ειδικότητα των παιδαγωγών προσφέρονται μόνο 9 θέσεις και στους φιλολόγους 26 θέσεις. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο οι θέσεις αυτές να βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας των υποψηφίων οπότε να μην αξίζει να τις διεκδικήσεις κάποιος για τα 490- 425 ευρώ που θα είναι οι μηνιαίες απολαβές του. Ας εξετάσουν λοιπόν οι πτυχιούχοι των ΑΕΙ που απογοητεύτηκαν από τις λιγοστές θέσεις της ειδικότητάς τους το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν θέσεις στην κατηγορία ΠΕ Διοικητικού, Διοικητικού – Οικονομικού, Διοικητικού – Λογιστικού καθώς θα αυξήσουν τις πιθανότητες τους.

Εναλλακτική λύση της κατηγορίας ΔΕ: Μπορείτε να διεκδικήσετε 5.501 θέσεις

Φυσικά όλοι οι πτυχιούχοι σχολών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ μπορούν να διεκδικήσουν και θέσεις της κατηγορίας ΔΕ. Συγκεκριμένα ένας απόφοιτος ΑΕΙ – ΑΤΕΙ μπορεί να διεκδικήσει θέσεις ΔΕ Διοικητικού/Λογιστικού/Οικονομικού/Γραμματέων, ΔΕ Κλητήρων – Οδηγών και ΔΕ Κλητήρων. Επίσης υπάρχουν και θέσεις για την κατηγορία ΔΕ Γενικών – Καθηκόντων που θα μπορούσε να διεκδικήσεις ένας απόφοιτους ΑΕΙ –ΑΤΕΙ. Συνολικά στις ειδικότητες αυτές ο αριθμός των θέσεων φθάνει τις 5.501 Παραθέτουμε τα όσα απαιτούνται για τις εν λόγω ειδικότητες:

Ε
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ/ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ/ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ/ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ
α) Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (πρώην Οικονομίας και Διοίκησης) ή 
Πτυχίο Β΄ κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ), ανεξάρτητα από ειδικότητα , ή 
Πτυχίο Α΄ κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης ή
Απολυτήριος τίτλος:
- Ενιαίου Λυκείου
 ή 
- Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, ανεξάρτητα από κλάδο ή ειδικότητα ή
-Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου, ανεξάρτητα από ειδικότητα ή 
- Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής και 
β) γνώση Χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (i) επεξεργασίας κειμένων, (ii) υπολογιστικών φύλλων και (iii) υπηρεσιών διαδικτύου.
ΔΕ
ΚΛΗΤΗΡΩΝ- ΟΔΗΓΩΝ (+ άδεια οδήγησης κατηγορίας Β)
α) Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος τουλάχιστον δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας
β) άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Β΄ κατηγορίας.
ΔΕ
ΚΛΗΤΗΡΩΝ/ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ
Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας.
Θέσεις ΥΕ γενικών καθηκόντων

Φυσικά προσφέρονται και 444 θέσεις στην κατηγορία εκπαίδευσης ΥΕ. Και αυτές μπορούν να διεκδικηθούν από πτυχιούχους ΑΕΙ – ΑΤΕΙ. Οι απολαβές όπως αναφέρθηκε δεν επηρεάζονται από την κατηγορία εκπαίδευσης άλλα από την ηλικία των υποψηφίων. Αν λοιπόν κάποιος είναι κάτω των 25 θα έχει απολαβές ύψους 425 ευρώ και άνω των 25 ετών 490 ευρώ.

Τι μπορεί να κάνετε σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι υπάρχει πρόβλημα με την αίτησή σας

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις 27.948 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης και ακόμα τα προβλήματα παραμένουν στο σύστημα υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Όσοι έχετε την υποχρέωση κατάθεσης δικαιολογητικών γιατί είστε αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας ή είστε πτυχιούχους ΑΕΙ που διεκδικεί μία θέση ΔΕ ή στην περίπτωση που έχετε παιδιά αφού προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ ας έχετε μαζί και την αίτηση που εκτυπώσατε από τον υπολογιστή σας προκειμένου να επαληθεύσετε με τη βοήθεια ενός υπαλλήλου αν τελικά έχουν υποβληθεί επιτυχώς όλα τα στοιχεία σας. Ο εν λόγω υπάλληλος θα πρέπει να γνωρίζει να διαχειρίζεται το ΟΠΣ.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα 24ωρη απεργία διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ


Συνεδριάζουν αύριο οι σύλλογοι των υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ.

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε για αύριο Δευτέρα η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ενώ την ίδια ημέρα συνεδριάζουν οι σύλλογοι των υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ απέρριψε την περασμένη βδομάδα την προσφυγή των υπαλλήλων με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν, στο μεταξύ, καταρτίσει πρόγραμμα εξετάσεων και μαθημάτων προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.

Στις προθέσεις των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων είναι να ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα, με το Καποδιστριακό να έχει ορίσει ως ημέρα έναρξης την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, και οι εννέα σχολές του ΕΜΠ τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών, γεγονός που συνιστά ένα επιπλέον εμπόδιο στην έναρξη των μαθημάτων και των εξετάσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Θαλασσινά μαζί με πλαστικά στο πιάτο μας


Τριακόσια εκατομμύρια τόνοι μαζί με τα 17.000 θαλάσσια είδη.

Η Μεσόγειος, παρόλο που αποτελεί μόλις το 1% της ωκεάνιας επιφάνειας, περικλείει το 10% των θαλασσίων ειδών του πλανήτη και πάνω από το 15% των παγκόσμιων μετακινήσεων. Αυτό επισημάνθηκε σε στρογγυλό τραπέζι για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη Μεσόγειο που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο με τη συμμετοχή επιστημόνων, μελών γαλλικών και ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών).

Τρώμε πλαστικά;

Στο μοναδικό αυτό οικοσύστημα, μαζί με τα 17.000 θαλάσσια είδη συνυπάρχουν και 300 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, ιδιαίτερα πλαστικά που εγκλωβίζονται στα νερά της. Τα 2/3 των ειδών της συναντιούνται σε πάνω από δυο χώρες, για το λόγο αυτό η συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών κρατών για την προστασία της λεκάνης της Μεσογείου κρίνεται απαραίτητη.

Η προστασία και η διαχείριση της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο

Ενδημικά, αλλά και τροπικά είδη, που προέρχονται τόσο από προηγούμενες ιστορικές περιόδους, όσο και από τις διελεύσεις τους από τον Ατλαντικό και τη διώρυγα του Σουέζ, κοραλλιογενείς ύφαλοι, θαλάσσια όρη, φαράγγια συνθέτουν μια πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία σε μεγάλα βάθη παραμένει ακόμα ανεξερεύνητη.

Τα περισσότερα είδη ζουν στις παράκτιες περιοχές, οι οποίες όμως έχουν επιβαρυνθεί από την ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη. Συνολικά 473 εκατομμύρια κάτοικοι (το 6,9% του παγκόσμιου πληθυσμού) και 278 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως (το 29,5% του παγκόσμιου τουρισμού) μοιράζονται στις 22 χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται σε 3 ηπείρους, Αφρική, Ασία και Ευρώπη.

Κάθε χρόνο 1 εκατομμύριο πτηνά και θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν εξαιτίας των πλαστικών, είτε γιατί αιχμαλωτίζονται σε αυτά, είτε διότι τα τρώνε και πνίγονται.

Λόγω του κλειστού της σχήματος, η συγκέντρωση μικροπλαστικών στη Μεσόγειο ξεπερνά τις αντίστοιχες μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στις ονομαζόμενες «δίνες απορριμμάτων» στον Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό. Σε κάποια μέρη η ανάλυση των νερών δείχνει ανάμειξη 50% πλαγκτόν και 50% μικροπλαστικά. Τα μικρά ψάρια τρέφονται με το πλαγκτόν και μαζί καταπίνουν και το πλαστικό, μετά τα ίδια γίνονται τροφή για μεγαλύτερα ψάρια, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας κι έτσι στο τέλος... τρώμε κι εμείς πλαστικά, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Επίσης σε έρευνες της οργάνωσης M.E.D. (Μεσόγειος σε Κίνδυνο που έγιναν στα οστρακοειδή, καταγράφηκε η ύπαρξη 300 θραυσμάτων μικροπλαστικού σε μόλις 300 γραμμάρια μυδιών.

Οι μικροΐνες

Μια νέα πηγή ρύπανσης είναι οι μικροΐνες, που απελευθερώνονται από τα συνθετικά ρούχα, ακρυλικές κουβέρτες και άλλα υποπροϊόντα του πετρελαίου κατά το πλύσιμο και καταλήγουν στη θάλασσα. Ένα και μόνο ρούχο αφήνει 1.900 μικροΐνες.

Οι βιοδιασπώμενες σακούλες, που λανσαρίστηκαν ως «σωτήρια λύση», αποδεικνύεται πως κάθε άλλο παρά βοηθούν το περιβάλλον. Γίνονται εκατοντάδες μικρά κομμάτια, που δεν μπορεί να τα μαζέψει κανείς και επιπλέουν σε όλη τη θάλασσα. Επίσης, στην κατασκευή τους προστίθεται ένα υλικό που διασπάει το πλαστικό, το οποίο οι ερευνητές το συναντούν πια σε όλες τις παραλίες...



Διαβάστε περισσότερα...

Στις «Λίμνες» Ηλείας κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη


Σε δύο εβδομάδες αυτοψία με επιστημονικό κλιμάκιο στη χωματερή.

Την χωματερή των «Λιμνών» επισκέφθηκε κλιμάκιο της ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, που συμμετείχε στις δράσεις της ημερίδας για την Διάβρωση των Ακτών της Μεσογείου, με την βουλευτή Ηλείας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσίας Αυγερινοπούλου.




Όπως αναφέρθηκε σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει νέα επίσκεψη με επιστημονικό κλιμάκιο στη χωματερή των «Λιμνών».

Ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Ιών Σαγιάς, με υπευθυνότητα στα ζητήματα Ποιότητας Ζωής μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου στις «Λίμνες» τόνισε πως «έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς με ένα εκτενέστατο έγγραφο με το οποίο ζητάμε πληροφορίες.

Όσο η διαμεσολάβησή μας βρίσκεται σε εξέλιξη δεν πρόκειται να πούμε κάτι. Σε δύο εβδομάδες έχουμε προγραμματίσει αυτοψία στο χώρο με οργανωμένο κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων καθώς επίσης και διαμεσολαβητική προσπάθεια σε συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς.

Γνωρίζεται ότι αυτά το προβλήματα είναι αρκετά σοβαρά, δεν περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο έχουν και κεντρικές απολήξεις και βρίσκονται και σε όλη την περιφέρεια της Ελλάδας και στην Αττική.

Προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το αντιμετωπίσουμε ώστε να έχει και η χώρα μας και σε αυτό το κομμάτι ευρωπαϊκό προφίλ και να μην πληρώνουμε πρόστιμα και να υποβαθμίζεται το περιβάλλον και οι ζωές των ανθρώπων».

Εξήγησε ακόμα πως ο Συνήγορος του Πολίτη, εξέδωσε ένα προκαταρκτικό έγγραφο με βάση τη μελέτη ειδικών επιστημόνων. Το πόρισμα θα ακολουθήσει μετά από έρευνα.


Πηγή: http://www.ilialive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο επειδή διατηρούσαν πάγκους σε αγορά «χωρίς μεσάζοντες»


Ύστερα από καταγγελία έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Μετά από έλεγχο της αστυνομίας και κατόπιν καταγγελίας, προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας δύο άτομα που διέθεταν στους πάγκους τους βιολογικά προϊόντα προς πώληση σε υπαίθρια αγορά «χωρίς μεσάζοντες», καθώς δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα.,.

Η αγορά διοργανώθηκε έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ σήμερα το πρωί στο πλαίσιο αντίστοιχων ενεργειών που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τη μεσολάβηση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας, με σκοπό τη διάθεση προϊόντων απευθείας από παραγωγούς και βιοκαλλιεργητές, χωρίς μεσάζοντες, στους καταναλωτές.

Οι δύο, ένας άνδρας και μια γυναίκα νεαρής ηλικίας αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους επιβλήθηκε πρόστιμο χιλίων ευρώ, το οποίο και θα καταβάλουν εφόσον δεν προσκομίσουν μέσα σε τρεις ημέρες τα απαραίτητα χαρτιά.

Έξω από το αστυνομικό τμήμα τους περίμεναν μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι συμβουλεύουν τους παραγωγούς να έχουν πάντοτε μαζί τους τα απαιτούμενα έγγραφα.



Διαβάστε περισσότερα...