Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν ξέρω πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι πολίτες!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με οξύτατες προσωπικές επιθέσεις και ανοίκειες κατηγορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν απάντησε, χθες, στη Βουλή, τι θα κάνει για τους ανασφάλιστους πολίτες που αποκλείονται από τη δημόσια υγεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την επερώτηση ανέδειξε το θέμα, αλλά η συζήτηση εξετράπη σε κόντρες ανάμεσα στον υπουργό και τους Π. Κουρουμπλή και Μ. Γλέζο.

Αφορμή για την οξύτητα του υπουργού ήταν δύο αναφορές του Π. Κουρουμπλή: α) αυξήθηκαν οι τιμές σε 200 φάρμακα και μόνο από την αύξηση του "ΚΡΕΣΤΟΡ" χάθηκαν 150 εκατ., β) άλλαξαν τα κριτήρια για την κατανομή των αξονικών τομογράφων (όπως έχει καταγγείλει ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς). Η απάντηση Γεωργιάδη στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως είναι ο εκπρόσωπος μεγάλων συμφερόντων, "κοινός συκοφάντης", ενώ τον κατηγόρησε για "λασπολογία". "Η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε τον επόμενο μήνα 34 εκατ. ευρώ", ισχυρίσθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης, φωνάζοντας ότι "μειώσαμε τις τιμές σε 700 φάρμακα". Στην Ελλάδα "είχαμε το πολίτευμα του υπαρκτού λαϊκισμού. Ο Π. Κουρουμπλής είναι το κατεξοχήν παράδειγμα του υπαρκτού λαϊκισμού", είπε...
Μ. Γλέζος: Αναδιάρθρωση, καταργήσεις υπουργείων, εσωτερικός δανεισμός

Ο Μ. Γλέζος τόνισε ότι για τα προβλήματα στην Υγεία χρειάζεται να υπάρξει ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών, κατάργηση άχρηστων υπουργείων (όπως το Μακεδονίας - Θράκης και το Δικαιοσύνης), επιστροφή όσων δόθηκαν στις τράπεζες, αξιοποίηση των οφειλών της Γερμανίας, εξισορρόπηση των αμυντικών δαπανών και εσωτερικός δανεισμός. "Δεν θα αρνηθώ ότι η αναδιάρθρωση είναι μία λύση", είπε ο βουλευτής για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, διευκρινίζοντας όμως ότι με αυτά τα μέσα δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα "αν δεν γίνει η επανάσταση ότι πρώτο και κύριο είναι η Υγεία και η αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού".

"Η λογική στην αίθουσα από τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε μόνο από τον Μ. Γλέζο. Όλοι οι άλλοι μοίρασαν καμιά 35αριά δισ.", επεχείρησε να προβοκάρει ο Άδ. Γεωργιάδης που επί της ουσίας δεν είπε τίποτε: "Το κράτος τώρα δεν ξέρει πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι", παραδέχθηκε αλλά δεσμεύθηκε ότι επειδή είναι "μνημονιακή μας υποχρέωση, θα έχω το νούμερο στις αρχές του χρόνου".

Τη διαφορετική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των ανασφάλιστων ανέδειξε ο Αν. Ξανθός, λέγοντας ότι το κύριο ερώτημα είναι πώς θα καλύψουμε ισότιμα και αποτελεσματικά τις ανάγκες των ανθρώπων σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης: "Μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα αντιμετωπίσει ως απόλυτη προτεραιότητα αυτή την ανάγκη". "Άμα αγοράσετε φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες, δηλώνοντας ότι δεν μιλάτε για αριθμούς, αλλά για άλλες προτεραιότητες, θα ψηφίζω Στρατούλη για την υπόλοιπη ζωή μου", ήταν η "απάντηση" Γεωργιάδη…

Πέντε είναι οι κατηγορίες των ανασφάλιστων, τόνισε ο Δ. Στρατούλης: οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι είναι στο καθεστώς της "μαύρης" και ανασφάλιστης εργασίας, περίπου οι μισοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (400.000 από τους 800.000), τα άτομα με αναπηρία και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.

Ο Κ. Ζαχαριάς έκανε λόγο για τη "σύγχρονη ελληνική εκδοχή της κοινωνίας των 2/3" και ρώτησε τον υπουργό αν αναγνωρίζει "τον δικαιωματικό πυρήνα στο αίτημα για πρόσβαση στην Υγεία". "Οι νέοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τις ημέρες εργασίας για να αποκτήσουν βιβλιάριο Υγείας και μένουν ως προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά τους μέχρι να συμπληρώσουν τα 24 χρόνια τους. Τι γίνεται μετά; " αναρωτήθηκε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι παρόμοια είναι η κατάσταση και στις γυναίκες, όπου η ανεργία φτάνει το 65,1%.

Οι παρενέργειες που παρατηρούνται από γεννόσημα φάρμακα είναι πολλές και τελικά κοστίζουν πολύ περισσότερο στο κράτος, αλλά για την κυβέρνηση αυτά είναι "ψιλά γράμματα", τόνισε η Ειρήνη Αγαθοπούλου. Τονίζοντας την προσφορά των κοινωνικών ιατρείων, κατηγόρησε τον υπουργό ότι "η δική σας απάντηση ήταν να στείλετε την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει προβοκατόρικο έλεγχο. Προσπαθείτε να ρίξετε λάσπη". "Υποστηρίζω τα κοινωνικά ιατρεία", απάντησε ο υπουργός, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι πήγε στα ιατρεία του Ιατρικού Συλλόγου και του Ροταριανού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Για την έφοδο της αστυνομίας είπε ότι δεν τη γνώριζε, αλλά παραδέχθηκε ότι έγινε μετά από καταγγελία που αποδείχθηκε ψευδής.

"Συνεχίζετε τον οικονομικό στραγγαλισμό, την ώρα που οι ασθενείς φέρνουν τα σεντόνια από το σπίτι τους, κόβετε άλλα 300 εκατ. ευρώ. Συνεχίζετε το υγειονομικό απαρτχάιντ για τους μη έχοντες ασφάλιση", υπογράμμισε ο Β. Κυριακάκης, προσθέτοντας: "συνεχίζετε να ιδιωτικοποιείτε υπηρεσίες. Αρπάζετε τα εργαστήρια και τα δίνετε στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολλαπλάσιο το κόστος αν οι εξετάσεις γίνονται στον ιδιωτικό τομέα". "Στη δική μας αντίληψη οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν κόστος. Για σας είναι κόστος που πρέπει να φτάσει στο μηδέν", επισήμανε η Μαρία Μπόλαρη, ρωτώντας γιατί τα αποθεματικά των ταμείων "κουρεύτηκαν" και δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν όπως οι τράπεζες.



Πηγή: http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.