Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Αναγκαία η στήριξη των δημοτικών ιατρείων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ανάγκη στήριξης των δημοτικών ιατρείων υπογράμμισε η Ελένη Πορτάλιου στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Το θέμα συζητήθηκε ύστερα από αίτημα της Ανοιχτής Πόλης, η οποία κατέθεσε αναλυτική εισήγηση για τα προβλήματα λειτουργίας, χρηματοδότησης και προσωπικού που αντιμετωπίζει αυτός ο σημαντικός θεσμός πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα σήμερα που διαλύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το 30% του πληθυσμού είναι ήδη ανασφάλιστο.

Η Ελένη Πορτάλιου ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δημοτικά ιατρεία ήταν ήδη και προ Μνημονίων πολλά. Τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει φροντίσει να ενεργοποιήσει, να στηρίξει και να βελτιώσει αυτόν τον υπαρκτό θεσμό πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ριζική αναμόρφωση της λειτουργίας τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συνταγογράφησης, η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης πρότεινε αυτή να αφορά ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, ΑμεΑ), καθώς τα δημοτικά ιατρεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν άλλους φορείς συνταγογράφησης. Πρότεινε επίσης, με δεδομένο το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με το θέμα των φαρμάκων, τα δημοτικά ιατρεία σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου να καλύπτουν κατά προτεραιότητα ευπαθείς ομάδες (άστεγους, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών κ.λπ.) όπως γίνεται, ήδη, στις λίγες περιπτώσεις των διαβιούντων στους ξενώνες του ΚΥΑΔΑ.
Χρειάζεται κονδύλι για τα αναλώσιμα

Η Ελένη Πορτάλιου αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη ιατρικού υλικού (αναλώσιμα), που καθιστά τις δομές σε πολλές περιπτώσεις ανενεργές. "Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να εγγράψει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό τόσο για τα φάρμακα όσο και για τα ιατρικά υλικά και να αναζητήσει χορηγίες αλλά και συμβολή των δημοτών, όπως κάνουν ήδη με τεράστια επιτυχία οι Γιατροί του Κόσμου και τα Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία της Αττικής" είπε.

Παράλληλα μίλησε για το ασαφές πλαίσιο καθημερινής παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το ιατρικό προσωπικό, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν στη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων τομείς της ψυχικής υγείας (γενική ψυχιατρική, παιδοψυχολογία, οικογενειακή συμβουλευτική). Τέλος, υπογράμμισε ότι τα δημοτικά ιατρεία χρειάζονται μεγάλη ή μικρή κτιριακή αναβάθμιση.



Πηγή: http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.