Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

«Κάποια αγόρια τρομάζουν με τους μύες μου αλλά σε άλλους αρέσουν»


Η 19χρονη που έκανε το bodybuilding τρόπο ζωής.

Δεν πρόκειται για τη μέση 19χρονη. Με τους φουσκωμένους μύες της και το εντατικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, η Georgina McConnell είναι bodybuilder αφοσιωμένη στα έξι γεύματα την ημέρα και στις πέντε προπονήσεις την εβδομάδα.

Η προσπάθειά της φαίνεται να αποδίδει καθώς το φετινό καλοκαίρι απέσπασε χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα του UKBFF (UK Bodybuilding and Fitness Federation).

«Λατρεύω το bodybuilding, είναι η ζωή μου», δηλώνει η 19χρονη. «Η μαμά μου και ο μπαμπάς μου πάντα ασχολούνταν με την καλή φυσική κατάσταση κι έτσι πάντα υπήρχαν βάρη και όργανα για ασκήσεις στο σπίτι, όταν ήμουν μικρή. Στα 17 μου αποφάσισα να αρχίσω το bodybuilding κανονικά, αν και από νωρίτερα μου άρεσε. Ξέρω πως είναι ασυνήθιστο για ένα κορίτσι στην ηλικία μου, τα περισσότερα θέλουν να είναι αδύνατα και ντελικάτα, αλλά εμένα μου αρέσει πολύ», προσθέτει.

Η Georgina, με ύψος 1,70 και βάρος 65 κιλά είπε στη Daily Mail πως η δυναμική φιγούρα της έχει διχάσει τους φίλους και την οικογένειά της αλλά και τα αγόρια.

«Οι γονείς και οι φίλοι μου είναι περήφανοι για μένα και πιστεύουν πως δείχνω πολύ ωραία αλλά ο αδελφός μου είναι εντελώς αντίθετος, δεν το καταλαβαίνει όλο αυτό με το bodybuilding καθόλου», εξηγεί.

«Δεν έχω σύντροφο αυτή τη στιγμή αλλά δεν νομίζω πως το ασυνήθιστο χόμπι μου θα απωθεί όλα τα αγόρια. Ναι, κάποια τρομάζουν με τους μύες μου αλλά σε άλλους αρέσουν», προσθέτει.
Μπορεί στους διαγωνισμούς bodybuilding η 19χρονη να κρύβει μόνο τα στοιχειώδη του σώματός της με ένα μικροσκοπικό μπικίνι, στην καθημερινή της ζωή ωστόσο καλύπτει πολύ περισσότερο το σώμα της.

«Παρότι το bodybuilding έχει συμβάλει πολύ στην αυτό- εκτίμησή μου, συνήθως καλύπτω πολύ το σώμα μου όταν κυκλοφορώ. Αλλιώς οι άνθρωποι με κοιτούν με γουρλωμένα μάτια, ειδικά τα μπράτσα και τους ώμους μου. Δέχομαι πολλά κομπλιμέντα αλλά και πολλές προσβολές», τονίζει.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο










Διαβάστε περισσότερα...

Νέα υγειονομική διάταξη για τα σχολικά κυλικεία


Αλλάζει ο κατάλογος των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων.

Νέα υγειονομική διάταξη για τους κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τον καθορισμό των προϊόντων που διατίθενται από αυτά, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Η κατάργηση της μέχρι στιγμής ισχύουσας και η αντικατάστασή της από νέα, κρίθηκε απαραίτητη αφού λήφθηκε υπόψη η ανάγκη θέσπισης υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των σχολικών κυλικείων που να είναι σύμφωνοι με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του καταλόγου των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων, σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεταμορφώνεται το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά


Από χώρος μαρτυρίου, μητροπολιτικό πάρκο...

Ιστορίες από φυλακισμένους στη διάρκεια της Κατοχής, από ντόπιους που εργάστηκαν στο κατοχικό στρατόπεδο, από περίοικους πρόσφυγες, από φαντάρους που φοίτησαν τη θητεία τους- και όχι μόνο- συνθέτουν το «σκηνικό» του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο, ύστερα από προσπάθειες χρόνων, περνάει στα «χέρια» του ομώνυμου δήμου.

Επιδίωξη της δημοτικής Αρχής είναι να αφήσει πίσω το «βάρος» των αφηγήσεων, των μαρτυριών, ακόμη και των θρύλων που «κουβαλά» το πρώην στρατόπεδο και να «μεταμορφώσει» τον χώρο.

«Κι ας έκαναν οι άνθρωποι προσπάθειες να ξορκίσουν το δαίμονα που έκρυβε στα ντουβάρια του. Τι πασχαλιάτικες επισκέψεις και γλέντια, τι έρωτες των κοριτσόπουλων και παντρειές, τι ποδόσφαιρα, τι τραγούδια, τι εκκλησιασμοί του γειτονικού γυμνασίου στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, τι μελέτες και σχέδια για ανάπτυξη. Τίποτα. Το στρατόπεδο θα έμενε για πάντα στη μνήμη όλων σαν φυλακή και προθάλαμος εκτελέσεων. Τελευταία του ευκαιρία για εξιλέωση είναι να γίνει το “πνευμόνι” που λείπει από την πόλη για να ν' αναπνεύσει και πάλι καθαρό αέρα και να χαρεί λίγο πράσινο στα άκρα της. Μόνο αυτό το σώζει από την οργή των ανθρώπων...», αναφέρει χαρακτηριστικά για το χώρο του στρατοπέδου ο δάσκαλος, λογοτέχνης και ιστορικός της περιοχής του Παύλου Μελά Σπύρος Λαζαρίδης.

Για να φτάσουμε όμως στο σήμερα, που η δημοτική Αρχή του Παύλου Μελά το έχει στη διάθεσή της, με στόχο να μετατρέψει την έκταση στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να αλλάξει τον «ρου» της ιστορίας, ο χώρος του στρατοπέδου πέρασε από πολλά στάδια.

Γύρω στο 1895, ο οθωμανικός στρατός, στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου εκσυγχρονιστικού προγράμματος, αγόρασε ένα αρχικό τμήμα γης περίπου 250 στρεμμάτων.

Η γη αγοράστηκε από τη Σαφιγιέ Χανούν, ιδιοκτήτρια και άλλων μεγάλων εκτάσεων στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή της θέσης για την εγκατάσταση του στρατοπέδου σχετίστηκε με την ύπαρξη πόσιμου νερού από έναν παραχείμαρρο του Δενδροποτάμου.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα του στρατοπέδου περιλάμβανε δύο παρόμοια κτήρια στρατωνισμού (τα οποία είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να σχηματίζουν μια ορθογώνια εσωτερική πλατεία, στην οποία προφανώς γινόταν η παράταξη του στρατεύματος), ένα τζαμί, τέσσερις στάβλους και ένα μικρό κτήριο διοίκησης. Η κατασκευή πρέπει να ολοκληρώθηκε ως το 1905.

Στο στρατόπεδο θα εγκατασταθεί το 1912 ο ελληνικός στρατός, ο οποίος θα καταλάβει μέχρι το '30 και εκτάσεις που βρίσκονταν βόρεια και δυτικά του αρχικού οθωμανικού στρατοπέδου. Από φωτογραφίες των αρχείων του γαλλικού στρατού, φαίνεται ότι τον χώρο πρέπει να χρησιμοποιούσε και η γαλλική συμμαχική στρατιά στη διάρκεια των ετών 1915-17 και όλα αυτά ενώ ήδη γύρω από το στρατόπεδο πύκνωναν οι προσφυγικοί συνοικισμοί.

Το 1940 θα καταλάβουν το στρατόπεδο τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, οπότε και ο χώρος θα γίνει τόπος μαρτυρίου για τους φυλακισμένους της εθνικής αντίστασης. Ο ελληνικός στρατός θα επανέλθει το 1945 και μεταπολεμικά θα κατασκευαστεί, στη βορειοδυτική πλευρά, ένα διακριτό σύνολο κτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν ως θάλαμοι οπλιτών και άλλα διάσπαρτα κτήρια και εγκαταστάσεις.

Το 2003, το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε ως μνημείο το οθωμανικό τέμενος, ως διατηρητέα κελύφη τα δύο επιμήκη κτίρια στρατωνισμού και το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής έκτασης του στρατοπέδου ως ιστορικό τόπο.

Το στρατόπεδο εγκαταλείφθηκε από τον ελληνικό στρατό το 2006, με τη σημερινή του έκταση να υπολογίζεται σε περίπου 343 στρέμματα. Διατήρησε σε λειτουργία ένα μικρό τμήμα των εγκαταστάσεών του, που περιλαμβάνει την Υπηρεσία Αποκατάστασης Αναπήρων Πολέμου.

Από το 2006 έως σήμερα, ο χώρος-και κυρίως τα ιστορικά κτίρια- έχουν υποστεί ακραίες λεηλασίες των υποδομών και του οικοδομικού τους υλικού (έχουν αφαιρεθεί καλώδια, κουφώματα, μεταλλικά μέρη, κεραμίδια), ενώ διαδοχικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλο τμήμα των επικαλύψεων των κτιρίων.

«Μετά την αποχώρηση του στρατεύματος, ο δήμος οικειοποιήθηκε τον χώρο, αρχικά οργανώνοντας εκδηλώσεις και δράσεις και αργότερα εγκαθιστώντας-σε όσους θαλάμους βρισκόταν σε σχετικά καλή κατάσταση - συνεργεία και αποθήκες» αναφέρει η αρχιτέκτων-μηχανικός Παρασκευή Κούρτη.

«Σε καθημερινή βάση, επίσης, μπορεί να συναντήσει κανείς στον χώρο σκύλους με τα αφεντικά τους, γονείς με τα παιδιά τους, ηλικιωμένους που κάνουν περίπατο, ταξιτζήδες ή φορτηγατζήδες την ώρα του διαλείμματος, νέους που εκμεταλλεύονται τις ράμπες για να αλλάξουν λάδια στα αυτοκίνητα τους, έφηβους σε σκασιαρχείο από το σχολείο, μετανάστες που χρησιμοποιούν μέρη των κτηρίων ως υπνωτήρια, Ρομά που μαζεύουν σίδερα και καλώδια, υλοτόμους που μαζεύουν ξύλα. Το βράδυ, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σκληρά καθώς υπάρχουν κατά καιρούς καταγγελίες για κάθε είδους παράνομη συμπεριφορά», προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κούρτη.

Πλέον, όμως τα πράγματα αλλάζουν, καθώς το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά, στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, ενέκρινε τους όρους και τις προϋποθέσεις παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου, όπως αυτοί συμφωνήθηκαν μεταξύ δήμου και υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χαρίζοντας στην κοινωνία έναν πνεύμονα «ζωής».

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, παραχωρείται κατά χρήση για 49 χρόνια στο δήμο Παύλου Μελά το ομώνυμο στρατόπεδο έκτασης 289 στρεμμάτων, στους χώρους του οποίου και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Οι όροι εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο και αφού περάσει από το ΤΕΘΑ πάμε σε οριστική συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, θα έχει τελειώσει το ζήτημα. Είναι το τέλος μιας μακριάς ιστορίας που μας κούρασε, αλλά πλέον είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο, όχι μόνο για το δήμο μας και τις δυτικές συνοικίες αλλά για όλη την πόλη», τονίζει από την πλευρά του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Τα υπάρχοντα κτίρια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα - στο δεξί κομμάτι του στρατοπέδου - θα συντηρηθούν με ευθύνη του Δήμου και σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία νεωτέρων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Στις σκέψεις είναι να χρησιμοποιηθούν είτε ως δημαρχείο είτε ως μουσεία ή και ως κέντρα προσφυγικού ελληνισμού και μετανάστευσης.

Το μεσαίο κομμάτι του στρατοπέδου, σύμφωνα με τις μελέτες, σχεδιάζεται ως Μεσογειακός Βοτανικός Κήπος. «Θα έχουμε πράσινο υψηλής ποιότητας με μεσογειακά και βαλκανικά χαρακτηριστικά. Θα ανεβάσουμε το πράσινο ανά κάτοικο στην πόλη και θα μπορούν, όχι μόνο οι Θεσσαλονικείς αλλά και ξένοι επισκέπτες, να χαίρονται τον συγκεκριμένο χώρο», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Όλα τα υπόλοιπα νεότερα κτήρια θα χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές χρήσεις και για αναψυχή, λειτουργώντας στη λογική της ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Στην κυριότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα παραμείνουν 25 πολεοδομημένα στρέμματα, ενώ 8 στρέμματα θα παραχωρηθούν στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Ο δήμος Παύλου Μελά σχεδιάζει να γιορτάσει την απόδοση του στρατοπέδου από τις 15-30 Οκτωβρίου, συμμετέχοντας στη διεθνή πολιτιστική εκδήλωση BRAU2- Μπιενάλε προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που διοργανώνεται από τη CICOP Ιταλίας και έχει ως θεματική τους ιστορικούς τόπους πάνω στον άξονα της Εγνατίας Οδού. Συμμετέχουν πόλεις από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ το εκτεταμένο πρόγραμμα των εκθέσεων και των παράλληλων εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.



Διαβάστε περισσότερα...

Με δύο μήνες καθυστέρηση ο σταθμός του μετρό στο Χαϊδάρι


Τον Δεκέμβριο θα δοθεί στην κυκλοφορία.

Τον Δεκέμβριο, δυο μήνες αργότερα απ' ότι είχε προγραμματισθεί θα δοθεί στην κυκλοφορία ο σταθμός του Μετρό στην Αγία Μαρίνα στο Χαϊδάρι.

Ο λόγος οφείλεται σε αστοχία της τεχνικής λύσης που είχε επιλεγεί στη σηματοδότηση, καθώς από τον σταθμό αυτό θα συνδεθεί στο υφιστάμενο δίκτυο του Μετρό, η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Χρήστος Τσίτουρας, μπορεί το πρόβλημα να επιλυθεί νωρίτερα και να μην απαιτηθούν τελικά δύο μήνες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανομία και «μπάχαλο» εξακολουθεί να επικρατεί στον ιντερνετικό τζόγο της Ελλάδας


«Άναρχο» παραμένει το τοπίο των ιστοτόπων που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων χωρίς άδεια.

Την «black list» συνέταξε και δημοσίευσε στις 31 Ιουλίου του 2013 η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων με στόχο να βάλει ένα «φρένο» στον παράνομο on line στοίχημα.

Οι εταιρείες, ωστόσο, αγνοώντας και την Επιτροπή, αλλά και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (Ν.4002/2011) συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες παίχτες με αποτέλεσμα τεράστια χρηματικά ποσά να ξεφεύγουν από την «τσιμπίδα» των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Ο μακρύς κατάλογος που δημοσίευσε η Επιτροπή περιλαμβάνει 401 εταιρείες.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος της Επιτροπής έχει ήδη διαβιβαστεί στις εν Ελλάδι εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ώστε να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες και να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους ιστοτόπους, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Επιπλέον, έχει διαβιβαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό η κεντρική τράπεζα - που ελέγχει τα τραπεζικά ιδρύματα - να ζητήσει από αυτά τη διακοπή των πληρωμών και της απόδοσης των κερδών από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια στους 401 ιστότοπους της μαύρης λίστας.

Η τακτική των εταιρειών που δεν έχουν άδεια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το καθεστώς που επικρατεί είναι το εξής: ορισμένες από τις εταιρείες , μετά την ανακοίνωση της λίστας, έχουν σταματήσει να εγγράφουν νέους παίχτες στην Ελλάδα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους σε όσους ήταν ήδη εγγεγραμμένοι.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν λογαριασμό εξακολουθούν να ποντάρουν κανονικά.

Όπως για παράδειγμα συμβαίνει και στον ιστότοπο bwin.

Μπορεί να μη δέχεται εγγραφές από την Ελλάδα στην παρούσα φάση, αλλά οι παίκτες που έχουν λογαριασμό μπορούν να στοιχηματίζουν χωρίς πρόβλημα.

Τι απαντά η Επιτροπή

Η απάντηση της Επιτροπής απέναντι σε αυτήν την πρακτική των στοιχηματικών εταιρειών είναι ξεκάθαρη: «Κακώς γίνεται».

Η Επιτροπή διαμηνύει ότι έχει στείλει τη λίστα στους παρόχους για να κόψουν την πρόσβαση στους ιστοτόπους, που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα.

«Οι πάροχοι έχουν πλέον τις υποχρεώσεις τους. Τους κοινοποιήσαμε την black list και τους υπενθυμίσαμε τις υποχρεώσεις τους», τονίζει στο newsbeast.gr o Αναστάσιος Φουσκαρής, αρμόδιος για το Έλεγχο και τη Συμμόρφωση της Αγοράς, της Επιτροπής.

Τούτου δοθέντος, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου είναι υποχρεωμένες πλέον να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες και να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους ιστοτόπους, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Οι πάροχοι είναι 211. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Φουσκαρής, ότι για να αποκλειστεί οποιαδήποτε πρόσβαση στις συγκεκριμένες εταιρείες που λειτουργούν χωρίς άδεια, θα πρέπει να βάλουν «μπλόκο» και οι 211 πάροχοι.

«Αυτοί (οι πάροχοι) λοιπόν ενημερώθηκαν. Αν δεν συμμορφωθούν προβλέπεται ποινολόγιο, ποινές διοικητικές και ποινικές για τους παρόχους» συμπληρώνει ο κ. Φουσκαρής.

Το διάστημα για να συμμορφωθούν οι πάροχοι έχει παρέλθει, καθώς η λίστα δημοσιοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου και το περιθώριο ήταν 15 εργάσιμες ημέρες.

«Ο κάθε πολίτης ο οποίος προσπαθεί να μπει σε ένα site το οποίο είναι στην black list κάνει παράτυπη ενέργεια. Και για τον ίδιο τον παίχτη προβλέπονται ποινές και για τον πάροχο που του επιτρέπει την πρόσβαση προβλέπονται ποινές. Το ίδιο ισχύει και για το πιστωτικό ίδρυμα», καταλήγει ο κ. Φουσκαρής.

Οι απαγορεύσεις που προβλέπει ο νόμος (Ν.4002/2011)

«Απαγορεύεται η δημιουργία και η λειτουργία ιστοτόπων διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου από μη κατόχους άδειας. Η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια καθώς και η συμμετοχή των παικτών σε αυτά, αποτελούν ποινικά αδικήματα του άρθρου 52 του ν.4002/2011 (Α΄ 180) και, επιπλέον, επιφέρουν τις, προβλεπόμενες από τον νόμο και την παρούσα, κυρώσεις.

1.2 Απαγορεύεται στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) με καταστατική έδρα ή έδρα πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του Ν. 2238/1994, να επιτρέπουν την πρόσβαση σε παράνομους παρόχους τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, των οποίων οι ιστότοποι αναφέρονται στον οικείο κατάλογο (black list) που τηρεί η Ε.Ε.Ε.Π.

1.3 Απαγορεύεται στα πιστωτικά ιδρύματα ή τα ιδρύματα πληρωμών, που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, να πραγματοποιούν πληρωμές των ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια στους λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά παράνομοι πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, όπως αναφέρονται στον οικείο κατάλογο (black list) που τηρεί η Ε.Ε.Ε.Π.

1.4 Απαγορεύεται η οποιαδήποτε ενέργεια εμπορικής επικοινωνίας παροχών υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, που δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη άδεια».

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μέχρι να κηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός, μεταβατική άδεια έχουν εξασφαλίσει 24 εταιρείες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτή γραμμή εξυπηρέτησης φοιτητών από το ΑΠΘ


Πληροφορίες για αναζήτηση και εύρεση εργασίας.

Ανοιχτή γραμμή εξυπηρέτησης θα λειτουργήσει και φέτος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με στόχο να βοηθηθούν οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Ιδρύματος στην αναζήτηση και εύρεση στέγης.

Για το σκοπό αυτό είναι στη διάθεση των ιδιοκτητών διαμερισμάτων η ιστοσελίδα του Τμήματος Σπουδών (dps.web.auth.gr), στην οποία καταχωρούνται τα προς ενοικίαση ακίνητα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις τηλεφωνικές γραμμές του Τμήματος δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία.

Μπορούν ακόμη να επικοινωνούν και οι φοιτητές/φοιτήτριες για να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα διαμερίσματα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των εγγραφών θα λειτουργούν στους χώρους των γραμματειών, στο Τμήμα Σπουδών και στο κτήριο Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή», περίπτερα από τα οποία θα διατίθενται ενημερωτικό υλικό και πληροφορίες σε ό,τι αφορά στις εγγραφές, τη σίτιση, τη στέγαση κ.λπ.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ήταν εκατομμυριούχος και δεν το ήξερε!


Έκανε διπλές βάρδιες στη δουλειά της κουβαλώντας ένα χρυσωρυχείο στην τσάντα της
.
Επί τρεις μήνες η Jane O’Brien ήταν εκατομμυριούχος χωρίς να το γνωρίζει, καθώς είχε στην τσάντα της ένα νικηφόρο δελτίο της λοταρίας και το είχε ξεχάσει.

Δώδεκα εβδομάδες μετά την αγορά του νικηφόρου δελτίου η 36χρονη που το είχε εντωμεταξύ ξεχάσει, το θυμήθηκε και αποφάσισε να ελέγξει εάν κερδίζει, ανακαλύπτοντας πως ήταν πολύ πολύ πλούσια.

Η Jane O’Brien από το Middlesex δεν είχε διεκδικήσει τα κέρδη της για τρεις μήνες, αφού δεν γνώριζε πως τα είχε κερδίσει και αν δεν είχε καθαρίσει την τσάντα της είναι πιθανό και να τα έχανε, αφού ισχύει όριο διεκδίκησης κερδών των 180 ημερών.

Καθώς πετούσε άχρηστα πράγματα που είχαν ξεμείνει στην τσάντα της, είδε το δελτίο και αναζητώντας στο διαδίκτυο το νικηφόρο συνδυασμό ανακάλυψε πως είχε γίνει εκατομμυριούχος.

«Το ήλεγξα τόσες φορές, τσέκαρα τα ψηφία ένα- ένα», δήλωσε η Jane. «Κάλεσα έναν τηλεφωνικό αριθμό που υπήρχε στο πίσω μέρος του δελτίου και είπα: ‘ελπίζω να μη σπαταλώ άδικα το χρόνο σας αλλά νομίζω πως έχω κερδίσει ένα εκατομμύριο λίρες’. Τότε η κυρία στην άλλη άκρη της γραμμής μου είπε: εντάξει, μπορείς τώρα να ουρλιάξεις’.
Χοροπηδούσα μέσα στην κουζίνα σαν τρελή, ποιος ξέρει τι σκέφτονταν οι γείτονες…»

Πριν ανακαλύψει τη νίκη της, η Jane έκανε διπλές βάρδιες στη δουλειά της για να έχει χρήματα για το προγραμματισμένο για το Νοέμβριο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη. Πηγαινοερχόμενη στη δουλειά της, εκείνη την εποχή, κουβαλούσε χωρίς να το γνωρίζει… ένα εκατομμύριο λίρες.

Η 36χρονη θα γιορτάσει τη νίκη της κάνοντας δώρο στους γονείς και άλλους συγγενείς της μία πολυτελή κρουαζιέρα στην Καραϊβική. Σχεδιάζει επίσης να φύγει από το σπίτι που νοικιάζει και να αγοράσει το δικό της σπίτι.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, θα συνεχίσει να παίζει, όπως λέει στην Daily Mail, ενώ δεν σκοπεύει να αφήσει τη δουλειά της.
«Θα συνεχίσω να παίζω στη λοταρία. Νομίζω πως μπορώ εύκολα να ξοδέψω ένα εκατομμύριο…», είπε.

Δείτε τις φωτογραφίες








Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτες των πρώτων και οι διαφορετικές πορείες τους


Τι λένε η Ιωάννα Μωυσίδου και η Τζούλια Μάρκου που αρίστευσαν στις Πανελλαδικές.

Μια ανέλπιστη χαρά, όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, περίμενε, σήμερα το πρωί, τη 18χρονη Ιωάννα Μωυσίδου από την Καβάλα, που πέρασε πρώτη στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ (και δεύτερη πανελλαδικά), συμπληρώνοντας 19.600 μόρια, με μέσο όρο βαθμολογίας 19,5.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η αριστούχος των πανελλαδικών δεν κρύβει ότι η επιτυχία της στηρίχτηκε κατά πολύ τόσο στη δική της μεγάλη προσωπική προσπάθεια όσο και στις οδηγίες που της έδινε καθηγητής της, στο φροντιστήριο στο οποίο φοιτούσε.

Η ίδια αρνείται, ωστόσο, πως υπάρχει κάποιο «μυστικό» επιτυχίας στις εξετάσεις και αποδίδει τη δική της πρωτιά στο συστηματικό διάβασμα που ξεκίνησε ήδη από την Α' Λυκείου, με συνεχείς επαναλήψεις και καλή διαχείριση του χρόνου, ώστε να προλαβαίνει και ορισμένες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η Ιωάννα δεν στερήθηκε κάτι σημαντικό αυτά τα τρία χρόνια της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις και την είσοδό της στο πανεπιστήμιο, καθώς, όπως λέει, συνέχισε να διατηρεί τις παρέες της, να κάνει βόλτες και να ασχολείται με αγαπημένα χόμπι, όπως η ζωγραφική. Βέβαια, τονίζει, όλα αυτά περιορίστηκαν στη Γ' λυκείου, λόγω πίεσης χρόνου.

Η Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης ήταν η πρώτη της επιλογή και, όπως τονίζει, τώρα που πέρασε νιώθει ανακουφισμένη, καθώς και ότι κλείνει ένα μεγάλο «κεφάλαιο» στη ζωή της. Το νέο ξεκίνημα, αυτό της φοιτητικής ζωής, το φαντάζεται πολύ δημιουργικό και όμορφο ταυτόχρονα, όμως και απαιτητικό - τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της.

Η 18χρονη έχει μία ακόμη αδελφή, που σπουδάζει Ιατρική στο Δημοκρίτεριο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) στην Αλεξανδρούπολη και, όπως σημειώνει, οι γονείς της όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν ψυχολογικά και οικονομικά και τις δύο, κάνοντας μεγάλες οικονομίες και καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες ώστε να φθάσουν στον στόχο τους.

Κόρη απολυμένου δημοσιογράφου της ΕΤ3, η 18χρονη Τζούλια Μάρκου από τη Θεσσαλονίκη, παρά την επιτυχία της στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με 19145 μόρια, δεν σκέφθηκε στιγμή να παραμείνει στην Ελλάδα.


Τζούλια Μάρκου

«Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, προσανατολίστηκα σε σπουδές στη Γερμανία και ήρθε και η απόλυση του πατέρα μου να ενισχύσει αυτή μου την επιλογή» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η 18χρονη, η οποία φοίτησε στο 1ο Λύκειο Καλαμαριάς και είχε βαθμό απολυτηρίου 19,7.

«Επέλεξα να σπουδάσω νομική στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο του Μονάχου 'Ludwig Maximilian' για το επίπεδο των σπουδών - εκεί δεν θα φοβάμαι να χάσω και μαθήματα από τις καταλήψεις - αλλά και για την επαγγελματική μου αποκατάσταση στη συνέχεια» εξηγεί η Τζούλια, η οποία επιθυμεί να ακολουθήσει τον δικαστικό κλάδο ή να ενταχθεί στο διπλωματικό σώμα.

«Έκανα αίτηση στο πανεπιστήμιο και μου είπαν ότι θα με δέχονταν με βάση τον βαθμό απολυτηρίου μου, που ευτυχώς είχα υψηλό, και αν 'έπιανα' πάνω από 19.000 μόρια στις εξετάσεις. Τα κατάφερα και τα δύο και με το πτυχίο ξένης γλώσσας που έχω, μπορώ να σπουδάσω στη Γερμανία» λέει η 18χρονη, που παρά την επιτυχία της, ετοιμάζει πλέον τις βαλίτσες της για το Μόναχο...



Διαβάστε περισσότερα...

«Χάλκινος» στο Παγκόσμιο ο Κοντιζάς


Το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο κατέκτησε ο Μιχάλης Κοντιζάς, προσθέτοντας ένα ακόμα μετάλλιο στο σύνολο της ελληνικής αποστολής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων.

Την τρίτη θέση στα 50μ. ύπτιο κατέκτησε ο Μιχάλης Κοντιζάς, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων που γίνεται στο Ντουμπάι.

Ο νεαρός πρωταθλητής τερμάτισε με χρόνο 25.90 στην 3η θέση, προσθέτοντας το δεύτερο μετάλλιο στο σύνολο της ελληνικής αποστολής.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ρώσος Γκριγκόρι Ταράσεβιτς με ρεκόρ αγώνων στα 25.44, ενώ στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε ο Γερμανός Καρλ Λιούις Σβαρτς με 25.90.


«Χάλκινος» στο Παγκόσμιο ο Κοντιζάς


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πρώτα "λουκέτα" στα βενζινάδικα


Τα πρώτα «λουκέτα» σε 7 πρατήρια σε σύνολο 1.250 στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα βάλουν οι αδειοδοτούσες αρχές έπειτα από ελέγχους που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης, την Τετάρτη, για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών, πρώτη ημέρα της εφαρμογής του μέτρου.

Με «λουκέτο» απειλούνται 41 ακόμη πρατήρια, τα οποία εμφανίζονται να μην έχουν εγκαταστήσει το σύστημα αν και το έχουν παραγγείλει από τους προμηθευτές. Το 95% πάντως των πρατηρίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που είναι και τα δύο μεγαλύτερα καταναλωτικά κέντρα της χώρας, έχουν συμμορφωθεί πλήρως, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. «Τα υπόλοιπα πρατήρια άρχισαν να κλείνουν από σήμερα (σ.σ. χθες) και δεν πρόκειται να ανοίξουν εάν δεν συμμορφωθούν πλήρως με τη νομοθεσία» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 54 έλεγχοι (47 στην Αττική και 7 στη Θεσσαλονίκη) όπου διαπιστώθηκαν ότι 7 πρατήρια δεν συμμορφώθηκαν με τον νόμο και των οποίων τα φύλλα ελέγχου ήδη διαβιβάστηκαν στις αδειοδοτούσες αρχές για την άμεση αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους. Και τα 7 πρατήρια βρίσκονται στην Αττική και συγκεκριμένα τρία στον Πειραιά, δύο στην Ελευσίνα, ένα στον Μαραθώνα και ένα επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα τρία από τα 7 πρατήρια είναι ανεξάρτητα και τα 4 συνδεδεμένα με εταιρείες εμπορίας. Οι έλεγχοι, όπως ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται καθημερινά.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την επέκταση του συστήματος εισροών - εκροών και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, με ημερομηνία εφαρμογής τη 15η Οκτωβρίου με την έναρξη της περιόδου διάθεσης του προϊόντος.

Οι έλεγχοι, ωστόσο, από τις αρμόδιες αρχές για πιθανή φοροδιαφυγή, που είναι και το βασικό ζητούμενο του μέτρου, αναμένονται έπειτα από μία εβδομάδα και αυτό γιατί το κεντρικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών για την υποδοχή και επεξεργασία των στοιχείων δεν είναι ακόμη έτοιμο. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, χθες, παρέπεμψε σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία πράγματι εκδόθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με αυτή, η διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΠΣ για την υποδοχή των στοιχείων από τους πρατηριούχους θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ενώ την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές διαλειτουργικότητας και πλέον θα γίνεται καταγραφή των κινήσεων εισροών - εκροών. Μετά τη συλλογή των αρχικών στοιχείων θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι συμμόρφωσης από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Με την ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει και νέα καθυστέρηση στην επέκταση του συστήματος στις φορολογικές αποθήκες. Όπως αναφέρει, λόγω όγκου των αποθηκών τα συστήματα αυτά έχουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και η απαραίτητη ΚΥΑ θα υπογραφεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έλληνας συγγραφέας τιμήθηκε με το μετάλλιο Γκαίτε"


Με το «Μετάλλιο Γκαίτε 2013» τιμήθηκε χθες από το γερμανικό κράτος ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, «για την εξαιρετική προσφορά του στη γερμανική γλώσσα και τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις». Μαζί με τον Έλληνα συγγραφέα, σε τελετή που διοργανώθηκε στην Βαϊμάρη, παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών Κορνέλια Πίπερ, βραβεύθηκαν ο Ιρανός μεταφραστής και συγγραφέας Μαχμούντ Χοσεϊνί Ζαντ και ο Ινδός εκδότης Ναβίν Κισόρε. 

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γκαίτε Κλάους-Ντίτερ Λέμαν, παρουσιάζοντας το βραβείο, έκανε λόγο για «παθιασμένους πρεσβευτές των βιβλίων και της γερμανικής γλώσσας» και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερους συνεργάτες για το Ινστιτούτο Γκαίτε στον τομέα της λογοτεχνίας. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο Πέτρος Μάρκαρης βραβεύθηκε ως «διαμεσολαβητής» των ελληνογερμανικών σχέσεων, ο οποίος «διατηρεί την καθαρή, αναλυτική ματιά του και στις δύο χώρες, ακόμη και σε καιρούς κρίσης». Για τον συγγραφέα μίλησε η επί χρόνια ανταποκρίτρια της «Sueddeutsche Zeitung» στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη Κριστιάνε Σλέτσερ, η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιστορία των ελληνογερμανικών σχέσεων. 

«Πολλοί Γερμανοί έχουν ξεχάσει τι έγινε στο όνομά τους στην χώρα, που έψαχναν με την ψυχή τους, στο πέρασμα των αιώνων, με τον Γκαίτε στο σακίδιό τους και στην οποία άφησαν μεγάλη καταστροφή», δήλωσε η κυρία Σλέτσερ και έκανε λόγο για τα γεγονότα στα Καλάβρυτα, στο Κομμένο και στο Δίστομο, τα οποία, όπως είπε, επανήλθαν στην μνήμη λόγω της κρίσης. «Το γεγονός ότι οι Έλληνες ήταν μεταξύ των πρώτων εργατών που βοήθησαν την Γερμανία να δημιουργήσει το οικονομικό της θαύμα την δεκαετία του ’60 μοιάζει απίστευτο, δεδομένων των ιστορικών γεγονότων. Αλλά και πολλοί Έλληνες ήθελαν επίσης να ξεχάσουν. Δεν είχαν άλλωστε άλλη επιλογή», επισήμανε η γερμανίδα δημοσιογράφος και μετέφερε τα λόγια του Πέτρου Μάρκαρη «Οι Έλληνες κατείχαν την κουλτούρα της φτώχειας πολύ καλά, αλλά τους λείπει η κουλτούρα του πλούτου».

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο Έλληνας συγγραφέας αναφέρθηκε στην αγάπη και την αφοσίωσή του στην γερμανική γλώσσα και την λογοτεχνία επί 65 χρόνια και ευχαρίστησε τον πατέρα του, ο οποίος τον πίεσε να μάθει γερμανικά. Ευχαρίστησε ακόμη τον τόπο καταγωγής του, την Κωνσταντινούπολη, ως σημείο συνάντησης πολιτισμών και γλωσσών που «του ξύπνησε το ενδιαφέρον να οικοδομεί γέφυρες μεταξύ πολιτισμών», αλλά και την Αθήνα, όπου ζει τα τελευταία πενήντα χρόνια, τον τόπο στον οποίο ενώνονται οι δύο γλώσσες του, τα ελληνικά και τα γερμανικά. 

«Θεωρώ τον εαυτό μου διαμεσολαβητή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής λογοτεχνίας και αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την Αθήνα», δήλωσε ο κ. Μάρκαρης, περιγράφοντας την ελληνική πρωτεύουσα ως την πόλη που τον διαμόρφωσε ως συγγραφέα και διαμεσολαβητή. 

Το «Μετάλλιο Γκαίτε» απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1954 και αναγνωρίστηκε ως επίσημο βραβείο του γερμανικού κράτους το 1975. Παλαιότερα η επίσημη απονομή γινόταν την ημέρα της επετείου του θανάτου του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 22 Μαρτίου, στην Βαϊμάρη, αλλά από το 2009 καθιερώθηκε η απονομή στις 28 Αυγούστου, ημέρα των γενεθλίων του Γερμανού συγγραφέα. 


Διαβάστε περισσότερα...

Δίνουν άδειες κυκλοφορίας σε κόλλα Α4


Μια απρόσμενη κατάσταση περιμένει όσους κατόχους ιδιωτικών ή δημοσίων οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών επισκέπτονται τις περιφέρειες της χώρας για την παραλαβή αδειών κυκλοφορίας.

Αντί του γνωστού πράσινου υδατογραφημένου εντύπου που συνοδεύει τα οχήματα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τα μέσα του καλοκαιριού και έπειτα παραλαμβάνουν ένα υπηρεσιακό αντίγραφο, μια εκτύπωση των στοιχείων της άδειας σε χαρτί Α4 με τη στρογγυλή σφραγίδα της περιφέρειας.

«Εχουμε επανειλημμένα ενημερώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν έπρεπε να προκηρυχθεί το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών του υπουργείου. Αποστείλαμε επανειλημμένα αιτήματα μέσα στη χρονιά, όταν είδαμε ότι τα αποθέματα των εντύπων τελειώνουν, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό» λέει στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών που χειρίζεται την υπόθεση.

Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης μας ενημέρωσαν πως το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με τις τεχνικές προδιαγραφές του χαρτιού που χρησιμοποιείται στις άδειες κυκλοφορίας, αλλά και με τις νομικές προϋποθέσεις που πρέπει να συνοδεύουν τις συμβάσεις του Δημοσίου μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρες.

Επείγον έγγραφο

«Το πρόβλημα είναι τέτοιο, ώστε η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών έφτασε στο σημείο να στείλει έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στην αρχή του καλοκαιριού, με τη σήμανση «εξαιρετικά επείγον», στο οποίο σημειώνεται ότι «το απόθεμα των εντύπων αδειών κυκλοφορίας οχημάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένο και αναμένεται αυτό να εξαντληθεί εντός του άμεσου χρονικού διαστήματος».

Αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση το Δημόσιο να διεξάγει όλους τους διαγωνισμούς του, πλέον, μέσω του ΕΣΗΔΗΣ, όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά, όμως η εφαρμογή του καθυστερεί. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα έντυπα των αδειών αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει πως η παραλαβή των εντύπων από τους κατόχους οχημάτων μπορεί να γίνει ακόμα και στα μισά του 2014, δημιουργώντας πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των περιφερειών της χώρας.

«Μετά την προκήρυξη πρέπει να περάσουν 52 ημέρες ώς τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και έπειτα δύο περίπου μήνες προκειμένου να διεκπεραιωθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η παράδοση του χαρτιού, το οποίο είναι ειδικής κατασκευής και έρχεται από το εξωτερικό παίρνει έως και τέσσερις μήνες» εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το υπουργείο Μεταφορών έχει αποστείλει εγκύκλιο στις περιφέρειες να δίδονται έντυπα αδειών κυκλοφορίας μόνο σε οχήματα που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αφού οι αρχές τρίτων χωρών δεν αναγνωρίζουν τις εκτυπώσεις σε απλό χαρτί, το οποίο πλαστογραφείται εύκολα.

Kαι άλλες χρονιές

Παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε το 2011 και το 2012 λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών δεν αφορά μόνο τις άδειες κυκλοφορίας, αλλά όλα τα έντυπα του υπουργείου Μεταφορών, όπως είναι οι κάρτες καυσαερίων των οχημάτων και άλλα, τα οποία πάντως δεν παρουσιάζουν ακόμα έλλειψη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποφυλακίζονται για την απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας


Αποφυλακίζονται με αυστηρούς περιοριστικούς οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση απάτης στο ΙΚΑ Καλλιθέας, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Το Συμβούλιο Εφετών, αποδεχόμενο σχετική εισαγγελική πρόταση, διατάσσει την αποφυλάκιση των έξι, από τους επτά, κατηγορουμένων που παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, καθώς τις επόμενες ημέρες, 8 και 10 Σεπτεμβρίου, λήγει το όριό της 18μηνης προφυλάκισης τους.

Πρόκειται για πέντε γυναίκες, υπαλλήλους του ΙΚΑ και ο σύζυγος μιας εξ' αυτών, που αποφυλακίζονται με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά και από τον Νομό Αττικής, συνεχούς διαμονής στην κατοικία που θα δηλώσουν καθώς και υποχρέωση εμφάνισης έξι φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατέληξε στο δικαστήριο, μετά από εγκεφαλικό που υπέστη, ο όγδοος εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, σύζυγος μιας εκ των υπαλλήλων που δικάζονται για την υπόθεση.



Διαβάστε περισσότερα...

ΣΔΟΕ: Στο 46,18% η μέση παραβατικότητα


Στο 46,18% ανήλθε η μέση παραβατικότητα κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα μεταξύ 22 και 26 Αυγούστου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΕΡΟΣ 2013» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την προστασία των πολιτών από τυχόν διάθεση ακατάλληλων ποτών και άλλων αναλώσιμων αγαθών. Η υψηλότερη παραβατικότητα (100%) καταγράφηκε στο Καρπενήσι και στην Ικαρία, και η χαμηλότερη (12,5%) στη Σίφνο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ, το συγκεκριμένο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 550 έλεγχοι σε 30 τουριστικούς, νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς. Διαπιστώθηκε ότι 254 επιχειρήσεις δεν εξέδιδαν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία και καταλογίσθηκαν 1879 παραβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους, οι δέκα περιοχές με την υψηλότερη παραβατικότητα είναι:

1. Καρπενήσι- Ικαρία 100%

2. Μύκονος 82,14%

3. Εύβοια 81%

4. Ρόδος 72,22%

5. Καρδαμύλη- Φοινικούντα 69,23%

6. Λουτράκι 66,67%

7. Ναύπλιο- Τολό- Δρέπανο 64,29%

8. Μυτιλήνη 60%

9. Λαμία- Φθιώτιδα 50%

10. Σαντορίνη 48,89%

Στον αντίποδα, οι πέντε περιοχές με την μικρότερη παραβατικότητα είναι:

1. Σίφνος 12,5%

2. Μήλος 14,29%

3. Γύθειο- Ελαφόνησος 23%

4. Θεσσαλονίκη- Χαλκιδική 28,5%

5. Λέρος 40%

Χαρακτηριστικά είναι και τα εξής στοιχεία:

• Στη Ζάκυνθο καταλογίσθηκαν 517 παραβάσεις σε επιχείρηση διοργάνωσης πάρτυ, διότι προπωλούσε προσκλήσεις έναντι 35 ευρώ σε θαμώνες, παραδίδοντας ειδικό βραχιόλι αναγνώρισης για την ελεύθερη είσοδο και εξέδιδε απόδειξη για 10 ευρώ σε κάθε προσκεκλημένο

• Στην Ηγουμενίτσα σφραγίσθηκε beach-bar, διότι δεν εξέδωσε 43 αποδείξεις λιανικής πώλησης

• Στη Λευκάδα σφραγίσθηκε γνωστό καφέ- μπαρ, διότι σε 23 περιπτώσεις δεν είχαν εκδοθεί οι προβλεπόμενες αποδείξεις λιανικής πώλησης. Η σφράγιση έγινε με παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας

• Στη Θεσσαλονίκη σφραγίστηκε κέντρο διασκέδασης, διότι δεν εξέδωσε σε 17 περιπτώσεις αποδείξεις λιανικής πώλησης

• Στη Λαμία, ιδιοκτήτης καταστήματος εμπορίας CD μουσικής συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, διότι πωλούσε σε αυτοσχέδιες συσκευασίες κομμένο αφορολόγητο καπνό άγνωστης προέλευσης και ποιότητας. Κατασχέθηκαν 65 αυτοσχέδιες συσκευασίες του μισού κιλού εκάστη.



Διαβάστε περισσότερα...

Μητσοτάκης: Έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου


Εντολή για διαρκείς ελέγχους της τήρησης του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο έχει λάβει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ ). «Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια ελέγχου τήρησης του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο» αναφέρει, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και προειδοποιεί ότι «πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από το ΣΕΕΔΔ για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου και τον εντοπισμό επί μακρόν απουσιαζόντων υπαλλήλων, μετά από εντολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στις εκθέσεις για τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Τουρισμού και Πολιτισμού και αναμένεται η ολοκλήρωση δεκάδων άλλων ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί. Ήδη, έχουν διαβιβαστεί οι εκθέσεις ελέγχου στους αρμόδιους για περαιτέρω ενέργειες.

Σαφάρι στα ινστιτούτα ξένων γλωσσών

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην έγγραφη απάντηση του στον βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη για τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, υπογραμμίζει επίσης ότι «επιχειρείται να μπει μια τάξη στους ατομικούς φακέλους και τα μητρώα των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να είναι πλήρη και επικαιροποιημένα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί προτεραιότητα του ΥΔΙΜΗΔ ο έλεγχος και η διασταύρωση πιστοποιητικών, ώστε να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά τους. Έμφαση θα δοθεί στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, σε συνεργασία με τα Ξένα Ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα οποία παρέχουν τα πτυχία γνώσης ξένων γλωσσών. Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν πλαστοί τίτλοι γλωσσομάθειας και να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον όσων τα χρησιμοποίησαν».

Πειθαρχικά: 200 υποθέσεις το μήνα

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και απρόσκοπτη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων με στόχο τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους και την κατά το δυνατόν ταχύτερη εξέταση και ολοκλήρωση των υποθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ενημερώνει ο κ. Μητσοτάκης, ο μέσος ρυθμός εξέτασης υποθέσεων στα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά είναι περίπου 200 και στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά, 50 υποθέσεις το μήνα.

Οι έλεγχοι στα προσωπικά μητρώα

Εξάλλου σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη σχετικής με τον έλεγχο της νομιμότητας των διορισμών στη δημόσια διοίκηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογραμμίζει ότι «η επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των δημοσίων υπαλλήλων είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου η Διοίκηση να σχηματίσει συγκεκριμένη εικόνα για το προφίλ των στελεχών της, ώστε να προχωρήσει με δίκαιο και λειτουργικό τρόπο η μεταρρύθμιση του Δημοσίου που έχει βασικό άξονα την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων». Αναφερόμενος δε στην εφαρμογή των εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί για την επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων υπαλλήλων, δηλώνει πως, ήδη, «έχει διαπιστωθεί ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα, ιδιαίτερα σε στοιχεία που καταθέτει ο ίδιος ο υπάλληλος στην υπηρεσία του και σχετίζονται με την υπηρεσιακή του κατάσταση».

Ανάκληση παράνομου διορισμού οποτεδήποτε

Οι δύο βουλευτές, στην ερώτηση που έχουν απευθύνει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν επισημάνει ότι σύμφωνα με τη νομολογία (ΣτΕ 626/2011), δεν επιτρέπεται εκ νέου έλεγχος νομιμότητας διορισμού μετά την παρέλευση πενταετίας από τα αρμόδια όργανα των δημοσίων υπηρεσιών (και έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό). Συνέπεια αυτού είναι, όπως λένε, στην περίπτωση που διορισμός θεωρηθεί παράνομη διοικητική πράξη, να πρέπει να ανακληθεί μέσα σε εύλογο χρόνο που δεν μπορεί να ξεπερνά την πενταετία. Ρωτούσαν λοιπόν τον υπουργό να εξηγήσει πώς θα ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει όμως ότι, με βάση τον Υπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/2007), «ο τελειωθείς διορισμός που έγινε κατά παράβαση νόμου ανακαλείται εντός διετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού και οποτεδήποτε, χωρίς χρονικό περιορισμό, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση που ο υπάλληλος προκάλεσε δολίως (πρόθεση) ή υποβοήθησε (πρόθεση ή βαριά αμέλεια) την παρανομία». Θυμίζει, ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης ότι παράνομος διορισμός μπορεί να προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου από όποιον τρίτο έχει έννομο συμφέρον.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πρώτη δόση του ΦΑΠ


Το «περιουσιολόγιο» για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (θα επιβληθεί από το 2014 σε εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γήπεδα, κ.λπ.) ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Για τον λόγο αυτόν, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι, κατά την 1/1/2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων («Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9»), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, την τροποποιήσουν και την οριστικοποιήσουν.

Η συγκεκριμένη προθεσμία λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, μαζί με την προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 από τα φυσικά πρόσωπα, ενώ η 30η Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα νομικά πρόσωπα. Εξάλλου, αύριο λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και στην περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν έχουν παραλάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα, μπορούν να τα εκτυπώσουν μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).

Γενικά, υποχρέωση υποβολής εντύπου Ε9 έχουν τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης κατά το προηγούμενο έτος. Ειδικά, όμως, για τους αυθαίρετους και «τακτοποιούμενους χώρους», από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι τα κτίσματα των ακινήτων αυτών πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση (σχετ. η ΠΟΛ 1001/2005 και η ΠΟΛ 1047/2005 υπ. Οικ.)

Ειδικά, όμως, οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι που «τακτοποιήθηκαν» με τον ν.3843/2010, οι οποίοι δεν είχαν αναγραφεί στη δήλωση Ε9, δεν απαιτείται να αναγραφούν, εκτός εάν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η δήλωσή τους (π.χ. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος, μεταβίβαση, αλλαγή ποσοστών συνιδιοκτησίας κ.λπ.). Οι βοηθητικοί χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης με τον ν.3843/2010, εφόσον είχαν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι, δεν απαιτείται να αναγραφούν ως χώροι κύριας χρήσης, εκτός εάν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η αναγραφή τους, όπως ανωτέρω. Εφόσον, όμως, δεν είχαν δηλωθεί ούτε ως βοηθητικοί χώροι, απαιτείται η αναγραφή τους από το επόμενο έτος της ημερομηνίας βεβαίωσης της πολεοδομίας για την πληρότητα τού φακέλου τακτοποίησης (σχετ. η ΠΟΛ1126/2011 εγκύκλιος).

Τέλος, τα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν με τον ν.4014/2011, αναγράφονται στη δήλωση Ε9 από το επόμενο έτος της υποβολής δήλωσης τακτοποίησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο


«Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο στις αστικές συγκοινωνίες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στο «Πρωινό ΑΝΤ1».

Όπως είπε, αυτό το έργο έχει να κάνει με την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και γίνεται σε συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

«Αφορά μόνο τις αστικές μεταφορές της Αθήνας, δηλαδή τα λεωφορεία, το τρόλεϊ, το μετρό, τον προαστιακό και το τραμ», διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επίσης, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τόνισε ότι πλέον, η τιμή του εισιτηρίου θα έχει να κάνει και με την απόσταση την οποία διανύει ο επιβάτης.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:






Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή στο σχολείο : Προσοχή στις 6 μεταδοτικές ασθένειες των παιδιών


Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες και όλες οι μαμάδες ανησυχούν για τις ασθένειες και τα μικρόβια που μπορεί να κολλήσουν τα μικρά τους. Τα παιδιά στο σχολείο εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένα σε μικρόβια και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής. Σας παρουσιάζουμε όλα όσα μπορεί τα μικρά σας αγγελούδια να ‘κολλήσουν’ τόσο στον παιδικό όσο και στο σχολείο:

Ψείρες (Το πιο κοινό)

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει κολλήσει ψείρες θα πρέπει να απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό σας και να σας δώσει κάποιο ειδικό σαμπουάν ή λοσιόν για να τις καταπολεμήσετε. Οι ψείρες είναι μεταδοτικές και δεν έχουν καμία σχέση με την καθαριότητα.

Γρίπη / Κοινό κρυολόγημα

Τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα μεταδίδεται πολύ εύκολα και οι γονείς θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται σε εστίες ιώσεων. Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι άρρωστο, αποφύγετε να το στείλετε στο σχολείο μέχρι να γίνει εντελώς καλά.

Ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί φαγούρα, και εξανθήματα. Η ανεμοβλογιά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική σε ανθρώπους που δεν είχαν τη νόσο, ούτε έχουν εμβολιαστεί. Η ανεμοβλογιά είναι μια κοινή ασθένεια μεταξύ των παιδιών, ειδικά πριν την ηλικία των 12 ετών. Συνήθως περνάει χωρίς θεραπεία, αλλά επειδή είναι μεταδοτική, μπορεί να ‘κολλήσουν’ όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Παρωτίτιδα (Μαγουλάδες)

Η παρωτίτιδα είναι μια οξεία λοιμώδης ιογενής νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνη διόγκωση των παρωτίδων. Η φλεγμονή οδηγεί σε διόγκωση των ιστών που περιβάλλουν τους σιελογόνους αδένες, σε ερυθρότητα και πόνο.

Κοκίτης

Ο κοκίτης είναι μία ασθένεια που οφείλεται σε μικρόβιο και το παιδί που προσβάλλεται από το μικρόβιο αυτό παρουσιάζει έντονο και ξερό βήχα για μεγάλο διάστημα. Εάν το παιδί σας αρρωστήσει ,θα πρέπει να πάρει αντιβίωση για να μειωθεί η διάρκεια της νόσου και η μεταδοτικότητα της ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο για να αποκλείσετε οποιαδήποτε επιπλοκή (π.χ αν εμφανίσει πυρετό υπάρχει κίνδυνος πνευμονίας).

Ιλαρά

Η ιλαρά είναι μια λοίμωξη της παιδικής ηλικίας που προκαλείται από έναν ιό. Τα συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν βήχα, καταρροή, φλεγμονή στα μάτια, πονόλαιμο, πυρετό και δερματικά εξανθήματα. Η οξεία φάση της κρατάει γύρω στις πέντε ημέρες και μετά τα συμπτώματα σιγά-σιγά υποχωρούν.

Στην περίπτωση που το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε στον παιδίατρο και εκείνος θα σας κατευθύνει κατάλληλα.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλύτερες πόλεις για να ζεις


Τα σκήπτρα της «καλύτερης πόλης για να ζει κανείς» στον κόσμο διατήρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Μελβούρνη, ενώ επτά θέσεις του «τοπ 10» καταλαμβάνουν πόλεις της Αυστραλίας και του Καναδά.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της «Economist Intelligence Unit» (EIU), η αυστραλιανή πόλη της Μελβούρνης κατέκτησε για ακόμα μία χρονιά την κορυφή, ακολουθούμενη από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη.

Τρεις καναδικές πόλεις ακολουθούν στην τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη θέση, το Βανκούβερ, το Τορόντο και το Καλγκάρι, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται, εκτός από τη Μελβούρνη, άλλες τρεις πόλεις της Αυστραλίας- Αδελαΐδα (5η μαζί με το Καλγκάρι), Σίδνεϊ (7η), Περθ (9η)- και το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας στη 10η θέση.

Εκτός από τη Βιέννη, άλλη μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα φιγουράρει στη δεκάδα, το Ελσίνκι της Φινλανδίας, στην 8η θέση.

Η Μελβούρνη εκτόπισε το Βανκούβερ από την κορυφή της λίστας με τις πόλεις με το καλύτερο βιωτικό επίπεδο το 2011, όταν και άλλες αυστραλιανές πόλεις σημείωσαν μεγάλη άνοδο λόγω των σημαντικών έργων σε υποδομές που έγιναν στη χώρα.



ΒΙΕΝΝΗ: Η πρωτεύουσα της Αυστρίας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με πολύ μικρή διαφορά στη βαθμολογία από τη Μελβούρνη (97,4 έναντι 97,5), που αναδείχθηκε η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς το 2013.

Οι πέντε κατηγορίες στις οποίες βαθμολογήθηκαν οι 140 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα με άριστα το 100 ήταν η σταθερότητα, η υγεία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, η παιδεία και οι υποδομές και στη συνέχεια προέκυψε ένας μέσος όρος με τον οποίον καταρτίστηκε ο κατάλογος.

Τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι κορυφαίες πόλεις της κατάταξης είναι το ότι είναι «μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται σε πλουσιότερες χώρες και είναι σχετικά αραιοκατοικημένες», όπως σημείωσε η EIU.



ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ: Η πόλη του Καναδά βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης της EIU (βαθμολογία 97,3). Για πολλά συνεχή έτη είχε την πρώτη θέση, μέχρι το 2011, όταν εκτοπίστηκε από τη Μελβούρνη



ΤΟΡΟΝΤΟ: Ακόμα μία καναδική πόλη, το Τορόντο (4η θέση, βαθμολογία 97,2), βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των πόλεων με τις καλύτερες συνθήκες ζωής στον κόσμο και ακολουθείται από την καναδική πόλη Καλγκάρι

Αραβική άνοιξη

Αντίθετα οι κοινωνικές αναταραχές, η αραβική άνοιξη και η λιτότητα στην Ευρώπη ήταν οι παράγοντες που έριξαν στην κατάταξη πολλές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, που έπεσε πέντε θέσεις στην 44η «λόγω των διαδηλώσεων και των ταραχών». Οι εμφύλιες συγκρούσεις είναι υπεύθυνες για τις χαμηλότερες επιδόσεις της λίστας, τις οποίες κατέχουν κυρίως μεσανατολικές και αφρικανικές χώρες, όπως η ουραγός Δαμασκός της Συρίας. Τη δεκάδα των πόλεων με τις χειρότερες συνθήκες ζωής συμπληρώνουν (από την 139η μέχρι την 131η θέση) η Ντάκα του Μπαγκλαντές, το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα Νέα Γουινέα, το Λάγος της Νιγηρίας, η Χαράρε της Ζιμπάμπουε, το Αλγέρι της Αλγερίας, το Καράτσι του Πακιστάν, η Τρίπολη της Λιβύης, η Ντουάλα του Καμερούν και η Τεχεράνη του Ιράν.

Το «τοπ 10» της λίστας του 2013 παρέμεινε ίδιο με εκείνο του 2012, όπως και οι περισσότερες από τις 140 χώρες, ενώ σημαντική μεταβολή κατέγραψε η Μαδρίτη, η οποία έπεσε στην 44η θέση, και η Μπρατισλάβα της Σλοβακίας που ανέβηκε στην 63η θέση.

ΠΤΩΣΗ
Η πρωτεύουσα του πολέμου

Λόγω της κλιμάκωσης της βίας στη Συρία, η Δαμασκός έπεσε μέσα σε έναν χρόνο κατά 10 θέσεις και αναδείχθηκε ως η χειρότερη πόλη για να ζει κανείς το 2013 από το EIU.

Αντίστοιχη πτώση είχε σημειώσει και η Τρίπολη, η οποία όμως, παρόλο που η σύγκρουση έχει λάβει τέλος, έχει παραμείνει στις 10 πόλεις με τη χαμηλότερη βαθμολογία, γεγονός που δείχνει ότι η ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο είναι μια μακρά διαδικασία.

«Σταθερότητα»



Όπως σημειώνει η μελέτη, η «σταθερότητα» είναι μεταξύ των πέντε κατηγοριών εκείνη που καθορίζει περισσότερο τη χαμηλότερη βαθμολογία, αφού η ένοπλη σύγκρουση επηρεάζει και τις υπόλοιπες, καταστρέφοντας, για παράδειγμα, τις υποδομές και επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων


Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Α. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους:

α) Γενικού Ημερήσιου Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (κατηγορίες 90% και 10%), με τη γενική σειρά εισαγωγής στα τμήματα και στις σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού.

β) ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ (ημερήσιου και εσπερινού), με τη γενική σειρά εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στις Σχολές Αστυφυλάκων και στις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

γ) Γενικού Εσπερινού Λυκείου και Εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, με τη γενική σειρά εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τ.Ε.Ι, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και στις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Πέραν του αριθμού εισαγομένων με τη γενική σειρά, κατά τα ανωτέρω, ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες επιλογής των εισαγομένων στα τμήματα και στις σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, όσων εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων, οι οποίοι εισάγονται επίσης με βάση τη βαθμολογία που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, σε επί πλέον αριθμό θέσεων, που καθορίστηκαν με την ίδια Υπουργική Απόφαση καθορισμού αριθμού εισακτέων του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.

Οι εισαγόμενοι των ειδικών αυτών περιπτώσεων για την εισαγωγή τους στον επί πλέον αριθμό θέσεων, που καθορίστηκαν αποκλειστικά γι’ αυτούς, κρίθηκαν αρχικά με το σύνολο των μορίων της βαθμολογίας τους για τις θέσεις της γενικής σειράς κάθε σχολής ή τμήματος που δήλωσαν στις προτιμήσεις του μηχανογραφικού τους δελτίου και, εφόσον δεν εισάγονταν με τη γενική σειρά, στη συνέχεια κρίθηκαν για τις θέσεις της ειδικής περίπτωσης που δήλωσαν ότι εμπίπτουν.

Σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80615.

Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις.

Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων έχουν ως εξής :
ΠΙΝΑΚΑΣ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ – ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2013-2014





Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Τέλος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Οι εγγραφές αυτών των εισαγόμενων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, δηλαδή από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζουν και τη βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικώνεκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινή πρακτική για τα καθυστερούμενα δάνεια


Ένα νέο, συγκεκριμένο και ενιαίο πλαίσιο τυποποιημένων κριτηρίων θα μπει έως το τέλος Σεπτεμβρίου σε όλες τις τράπεζες για τα καθυστερούμενα δάνεια που έχουν δοθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να υπάρχει κοινή πρακτική στις ρυθμίσεις που προωθούνται, στο πώς αυτά τα δάνεια εγγράφονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών, κλπ.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από ανώτατα τραπεζικά στελέχη, τα οποία σημειώνουν επίσης ότι την επεξεργασία για τις διαδικασίες που θα τεθούν και θα ακολουθούνται από τις τράπεζες, έχει αναλάβει η BlackRock, στο ευρύτερο πλαίσιο των stress tests.

Σύμφωνα με τα ίδια τραπεζικά στελέχη, τα προβληματικά δάνεια των επιχειρήσεων είναι τα πιο δύσκολα στη διαχείριση και, ως εκ τούτου, κάθε τράπεζα εφαρμόζει τη δική της ανεξέλεγκτη τακτική με αμφίβολα και άνισα αποτελέσματα μεταξύ των 4 πιστωτικών ιδρυμάτων. Για την ενιαία αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων των επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι οικονομικοί δείκτες, όπως ακριβώς γίνεται σε χώρες του εξωτερικού που έχουν προηγμένα συστήματα παρακολούθησης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση και η αντιμετώπισή τους είναι πιο αποτελεσματική.

Το ύψος των οικονομικών δεικτών θα οδηγεί σε συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες από την πλευρά των τραπεζών προς τους επιχειρηματίες. Έτσι, η «εικόνα» για το ποσό ανάκτησης της οφειλής ενός δανειολήπτη θα είναι πιο σαφής, ενώ στο «μάτι του κυκλώνα» θα μπουν και οι επιχειρηματίες που δεν έχουν βάλει το...χέρι στην τσέπη και αναμένουν χρηματοδότηση και ανεκτικότητα μόνο από τις τράπεζες.

Εκτιμάται δηλαδή ότι το ενιαίο πλαίσιο θα παίξει σημαντικό ρόλο και στα εμπορικά ακίνητα, αφού πολλοί επιχειρηματίες διατηρούν μεγάλες καταθέσεις και δεν πληρώνουν, εκμεταλλευόμενοι την απαγόρευση των πλειστηριασμών που ιχύει.

Ήδη, η BlackRock, στο πλαίσιο των stress tests, έχει ξεκινήσει τον έλεγχο για τις μεθόδους που έχουν χρησιμοποιήσει οι τράπεζες στη διαχείριση των προβληματικών δανείων και θα διαπιστώσει αν αυτές είναι σύμφωνες με τη διεθνή πρακτική.

Παράλληλα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι Έλληνες τραπεζίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο αναπληρωτής διευθυντής της Επιτροπής, Γ. Κούπμαν, θα συναντήσει τις διοικήσεις των τραπεζών, για να επεξεργαστεί μαζί τους τα σχέδια αναδιάρθρωσης τα οποία θα κληθούν να υλοποιήσουν την ερχόμενη 5ετία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκκρεμούν επιστροφές ΦΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ


Επιστροφές ΦΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ εκκρεμούν την τελευταία εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που αναμένουν έως και περίπου 2,5 χρόνια (για την ακρίβεια 887 ημέρες) για να εισπράξουν από το Δημόσιο τον συγκεκριμένο φόρο. Με αποτέλεσμα, να δημιουργούνται προβλήματα ρευστότητας τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους δικαιούχους επιτηδευματίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, έως και τις 26 Αυγούστου το κράτος δεν είχε ικανοποιήσει 6.164 αιτήσεις από το σύνολο των 11.269 αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, με το οφειλόμενο ποσό των επιστροφών να ανέρχεται σε 1,01 δισ. ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι 4.816 επιχειρήσεις απ' όλες όσες βρίσκονται στη «λίστα αναμονής» (ποσοστό 78,13%) περιμένουν την επιστροφή του ΦΠΑ για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών.

Από τα συγκεκριμένα στοιχεία του υπουργείου, προκύπτει, επίσης, ότι:

*Στην Εφορία Κιλκίς, υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν έως και 887 ημέρες για την επιστροφή του ΦΠΑ, ενώ τη 2η χειρότερη επίδοση κατέχει η ΣΤ΄ Θεσσαλονίκης, με την αναμονή να ανέρχεται έως και τις 834 ημέρες. Στον αντίποδα, η ικανοποίηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών γίνεται το αργότερο σε 53 ημέρες στις Εφορίες Πάρου και Αλεξανδρούπολης. Συνολικά, ο μέσος όρος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από όλες τις Εφορίες της χώρας, ανέρχεται στις 447 ημέρες.

*Τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφών ΦΠΑ οφείλει η ΦΑΕ Αθηνών, η οποία πρέπει να αποδώσει συνολικά 355,68 εκατ. ευρώ σε 643 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

*Οι Εφορίες με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων σε αναμονή άνω των 120 ημερών, ήταν η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά με 931 αιτήσεις, η ΦΑΕ Αθηνών με 523 αιτήσεις και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 403 αιτήσεις.

*Οι τρεις Εφορίες με τη σημαντικότερη βελτίωση στην επίδοσή τους την τελευταία εβδομάδα, ήταν η Α΄ Ηρακλείου (ανέβηκε κατά 29 θέσεις στη σχετική κατάταξη), η ΔΟΥ Πτολεμαΐδας (κατά 14 θέσεις) και η ΔΟΥ Μεσολογγίου (κατά 9 θέσεις). Αντίθετα, οι τρεις εφορίες που κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση, ήταν η ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου (υποχώρησε στον σχετικό κατάλογο κατά 31 θέσεις), η ΔΟΥ Αιγίου (κατά 18 θέσεις) και η ΔΟΥ Κομοτηνής (κατά 10 θέσεις).



Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη


Σε δέκα ανέρχονται, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη, αγγίζοντας το 1/5 των πανελλαδικών κρουσμάτων.

Πρόκειται για τρεις κατοίκους του δήμου Ξάνθης, τρεις του δήμου Αβδήρων και τέσσερις του δήμου Τοπείρου. Αξίζει να σημειωθεί πως, μέσα σε μία εβδομάδα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά τέσσερα, ενώ συνολικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ έχουν προσβληθεί από τον ιό 16 άτομα.

Στην περίπτωση της Ξάνθης, που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας των περιοχών της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα του ιού, τέσσερις εκ των θυμάτων του ιού των κουνουπιών εμφάνισαν προβλήματα στο Κεντρικό Νευρολογικό τους Σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι έξι όχι.

Στην περίπτωση της Καβάλας, τα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίζονται στο δήμο Νέστου, ενώ ένα κρούσμα διαπιστώθηκε και στο δήμο Καβάλας. Εξ΄ αυτών, οι δύο ασθενείς αντιμετώπισαν προβλήματα με το νευρολογικό τους σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις όχι.

Παραμένουν στα κόκκινα Ξάνθη και Καβάλα

Την ίδια στιγμή, τόσο η Ξάνθη όσο και η Καβάλα παραμένουν, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στις περιοχές υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση κρουσμάτων του ιού που μεταδίδουν τα κουνούπια, με τους δήμους Αβδήρων, Ξάνθης και Τοπείρου από την περιοχή της Ξάνθης και Καβάλας και Νέστου από την περιοχή της Καβάλας να φιγουράρουν στη σχετική λίστα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία!

Παρά το γεγονός πως ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει χτυπήσει για τα καλά την περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ, με το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών να καθυστέρησε δραματικά να ξεκινήσει φέτος (είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια), μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει προσπάθεια ενημέρωσης και επαγρύπνησης της κοινής γνώμης από πλευράς της Περιφέρειας για τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες και δη οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ώστε να προστατευτούν από τον ιό.

Πανελλαδικά, ένας ηλικιωμένος άνδρας που προσβλήθηκε από τον ιό, έχασε τη ζωή του, ενώ σε σοβαρό κίνδυνο τέθηκαν πολίτες της Ξάνθης που έπεσαν θύματα του ιού.

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις ενός ηλικιωμένου άνδρα από το Μαγικό, ο οποίος, μετά το τσίμπημα του κουνουπιού, παρουσίασε αδυναμία κίνησης στα κάτω άκρα, μένοντας προσωρινά καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι, καθώς και η περίπτωση του εκδότη της Εφ. Ακρίτας Βαγγέλη Βασιλειάδη που διακομίστηκε αρχικώς στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων στη Θεσσαλονίκη, λόγω επιπλοκών που παρουσίασε η υγεία του, μετά την προσβολή του από τον ιό, ενώ κρίθηκε αναγκαία η παραμονή του στην Εντατική του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Σε περιπέτειες μπήκε και ένας 60χρονος από τον Πολύσιτο Ξάνθης, ο οποίος αντιμετώπισε στο παρελθόν προβλήματα υγείας και βρέθηκε σε κίνδυνο, μετά το τσίμπημα του κουνουπιού. Πριν από λίγες ημέρες, έλαβε εξιτήριο από την Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, μετά από μία πολυήμερη παραμονή.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον ιό έχουν προσβληθεί ακόμη και νεαρά άτομα, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση δύο νερών γυναικών από το δήμο Τοπείρου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων


Άνοιξε ο ιστότοπος του υπουργείου Παιδείας, μέσα από τον οποίο οι μαθητές μπορούν να δουν τα αποτελέσματα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Δείτε τον συγκριτικό πίνακα των βάσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά

Οι βάσεις στα Ημερήσια και Επαγγελματικά Λύκεια

Οι βάσεις στα Εσπερινά Λύκεια

Σχολές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν στα ανάλογα πεδία τον αντίστοιχο 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τα 4 αρχικά των ονομαστικών στοιχείων τους.




Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τα πλαστά δικαιολογητικά


Διευκρινίσεις για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων όσων και το ποσοστό εκείνων που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά, δίνει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αφορμή τα νούμερα που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες τόσο για το μέγεθος του Δημόσιου Τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους που υποτίθεται ότι προσελήφθησαν από το 2004 μέχρι το 2009.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι ο αριθμός των τακτικού προσωπικού του Δημοσίου, στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ήταν 692.907 υπάλληλοι, ενώ σε 183.000 υπολογίζονταν το μη τακτικό προσωπικό. Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία (Ιούλιος 2013), το τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 612.414 υπάλληλοι, ενώ το μη τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 67.568. Κατά συνέπεια οι αναφορές για 850.000 υπαλλήλους, που υποτίθεται ότι προσελήφθησαν μεταξύ 2004 – 2009, δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά, σημειώνεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό λεπτομερούς απεικόνισης του προσωπικού του Δημόσιου Τομέα.

Σε ό,τι αφορά "στον έλεγχο τυχόν πλαστών δικαιολογητικών, που αποτελεί έναν από τους τρείς άξονες (οι άλλοι δυο είναι η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας και ο εντοπισμός των αδικαιολογήτως απόντων) της συνολικής πολιτικής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων", διευκρινίζεται ότι:

"Για πρώτη φορά επιχειρείται στο Δημόσιο Τομέα ένας στοχευμένος έλεγχος γνησιότητας τίτλων σπουδών (πανεπιστημιακών πτυχίων, πτυχίων ξένων γλωσσών), αλλά και άλλων δικαιολογητικών μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία η οποία διεκπεραιώνεται από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)'.

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζει το υπουργείο, οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό αριθμό των πλαστών δικαιολογητικών που θα διαπιστωθεί είναι παρακινδυνευμένη.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει ξεκινήσει να δίνει στη δημοσιότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένα στοιχεία που προκύπτουν από την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, τα οποία είναι και τα μόνα αξιόπιστα, καταλήγει η ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρομπότ μετατρέπει ζωγραφιές... σε μουσική!


Το πρωτοποριακό σχέδιο του Yuri Suzuki σε μουσείο μοντέρνας τέχνης του Λουξεμβούργου.

Ένα πρωτοποριακό σχέδιο που συνδυάζει τη μουσική με τη ζωγραφική, παρουσίασε ο Yuri Suzuki στο μουσείο μοντέρνας τέχνης Mudam, στο Λουξεμβούργο.

Ο σχεδιαστής και καλλιτέχνης, δημιούργησε μια εγκατάσταση που ονομάζεται «Looks Like Music» («Μοιάζει Με Μουσική»), η οποία δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να συμβάλουν σε ένα μουσικό κομμάτι, με την καλλιτεχνική τους έκφραση μέσω της ζωγραφικής.

Το σχέδιο βασίζεται σε ένα μικρό ρομπότ που ανιχνεύει και ακολουθεί μια μαύρη γραμμή. Καθώς ταξιδεύει στο μαύρο μονοπάτι, που προηγουμένως έχει ζωγραφιστεί από τους επισκέπτες, το ρομπότ ανιχνεύει έγχρωμα δεδομένα τα οποία και μετατρέπει σε ήχο!

Μέσω του σχεδίου αυτού, ο Yuri Suzuki ελπίζει να κινήσει το ενδιαφέρον του κοινού στις μεθόδους μέσω των οποίων παράγεται ο ήχος και η μουσική.

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει μια πιο απλή εφαρμογή του αντίστοιχου σχεδίου του Suzuki με την ονομασία «Colour Chaser» («Κυνηγός Χρωμάτων»)…















Διαβάστε περισσότερα...