Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

«Ασπίδα» για την καρδιά ο χυμός από παντζάρια


Βρετανική μελέτη δείχνει ότι ο χυμός από παντζάρια μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όπως εξηγούν Βρετανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Hypertension», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς, ο χυμός με το φωτεινό κόκκινο χρώμα περιέχει νιτρικά άλατα, τα οποία ελαττώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 250 ml χυμού παντζαριών φάνηκε να ελαττώνει την πίεση μόλις 24 ώρες αργότερα.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ερευνητικό Ίδρυμα Ουίλιαμ Χάρβεϊ του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη, στο Λονδίνο, οι οποίοι συνέκριναν εθελοντές οι οποίοι έπιναν κάθε μέρα 250 ml χυμό παντζαριού με εθελοντές οι οποίοι έπαιρναν συμπληρώματα νιτρικών αλάτων.
Κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμρίτα Αχλουβάλια, καθηγήτρια Αγγειακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο, «και τα δύο μείωναν εξίσου την αρτηριακή πίεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι «τα νιτρικά άλατα που εκ φύσεως υπάρχουν στα παντζάρια είναι υπεύθυνα για την ωφέλιμη δράση τους».
Όπως εξηγεί η δρ Αχλουβάλια, τα νιτρικά άλατα παράγουν στο αίμα νιτρικό οξύ , ένα αέριο το οποίο προκαλεί διαστολή των αρτηριών και μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η μείωση της πίεσης δεν αποτελεί το μοναδικό όφελος από τα παντζάρια.
Πέρυσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και την Ιατρική Σχολή Πενίνσουλα, είχαν ανακαλύψει ότι ο χυμός από παντζάρια, μπορεί να αυξήσει την αντοχή των ασκουμένων.
Οι επιστήμονες του Έξετερ είχαν χορηγήσει σε υγιείς, νεαρούς άνδρες χυμό παντζαριών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως με ένα ποτήρι την ημέρα αυξάνεται κατά 16% η αντοχή στην προπόνηση έπειτα από μόλις μία εβδομάδα. 

Διαβάστε περισσότερα...

To ροκφόρ προκαλεί πονοκέφαλο


Aν σας πει κάποιος ότι οι πονοκέφαλοι που σας ταλαιπωρούν οφείλονται στα πολλά τυριά που τρώτε, ή στα κοκαλάκια που βάζετε στα μαλλιά σας πως θα αντιδρούσατε;
Και όμως οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν αρκετές αιτίες πονοκεφάλου που πιθανόν να μη γνωρίζετε. Δείτε λοιπόν ορισμένες από αυτές και προσπαθήστε να τις αποφύγετε.
Δυνατές μυρωδιές
Οι δυνατές μυρωδιές, ακόμα και οι ωραίες, προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι σαφής η αιτία, αλλά ενδεχομένως οι μυρωδιές ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι περισσότερο συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.

Αξεσουάρ μαλλιών
Ο τρόπος που φέρεστε στα μαλλιά σας μπορεί να επηρεάζει το κεφάλι σας. Μια στενή αλογοουρά μπορεί να πιέσει τον συνδετικό ιστό στο κεφάλι σας οδηγώντας σε πονοκέφαλο. Οι μπαντάνες, οι κοτσίδες και τα στενά καπέλα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Αν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση το να αφήσετε ελεύθερα τα μαλλιά σας μπορεί να σας ανακουφίσει.
Το αφεντικό σας
Ναι, το αφεντικό σας μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Οτιδήποτε ενισχύει το επίπεδο στρες που έχετε μπορεί να σας καταστήσει περισσότερο ευάλωτους σε πονοκέφαλο τάσης ή ημικρανία.
Ο ζεστός καιρός
Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνει και η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή σοβαρού πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν αύξηση 7,5% του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλου για κάθε έναν βαθμό Κελσίου.
Η άσκηση
Η έντονη άσκηση, περιλαμβανομένου και του σεξ, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο από καταπόνηση. Η σωματική καταπόνηση προκαλεί οίδημα στα αγγεία του λαιμού και του κεφαλιού οδηγώντας σε συσσώρευση πίεσης.
Κακή στάση σώματος
Δεν χρειάζεται να δουλέψετε έντονα για να συσσωρευτεί πίεση στους μυς του λαιμού και του κεφαλιού. Το σκύψιμο πάνω από το γραφείο σας μπορεί να προκαλέσει την ίδια ζημιά. Συνήθεις μορφές κακής στάσης σώματος περιλαμβάνουν κύρτωμα των ώμων, χρήση καρέκλας χωρίς στήριξη μέσης, το να κοιτά κάποιος σε οθόνη που είναι πολύ ψηλά ή χαμηλά και να στηρίζει το ακουστικό ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο του.

Τυριά
Μια από τις περισσότερο συνήθεις αιτίες είναι τα λεγόμενα «ώριμα» τυριά, όπως το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, η φέτα, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το ελβετικό.Ένοχος είναι η ουσία τυραμίνη που δημιουργείται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεΐνης. Όσο παλαιότερο είναι το τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη εμπεριέχει.
Κόκκινο κρασί
Η τυραμίνη βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα ποτά. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο η επίδραση μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη.
Αλλαντικά
Τα κατεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, έχουν δυο μειονεκτήματα. Συχνά περιέχουν τυραμίνη, καθώς και προσθετικά, τα νιτρικά. Αυτά φαίνεται πως αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από προσθετικά τροφίμων συχνά γίνονται αισθητοί στις δυο πλευρές του εγκεφάλου.
Πείνα
Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την πείνα δεν είναι πάντα εμφανείς. Αν παραλείψετε ένα γεύμα, το κεφάλι σας μπορεί ενδεχομένως να αρχίσει να πονά πριν καταλάβετε ότι πεινάτε. Το πρόβλημα είναι η πτώση του σακχάρου. Ωστόσο, μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε ένα πονοκέφαλο πείνας με ζαχαρωτό. Τα γλυκά προκαλούν αύξηση του σακχάρου, το οποίο στη συνέχεια μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι γνωστό πως προκαλεί πονοκεφάλους και όχι μόνο στον άνθρωπο που κρατά το τσιγάρο. Ο καπνός που εισπνέει ο παθητικός καπνιστής περιέχει νικοτίνη, που οδηγεί στη στένωση των αγγείων του εγκέφαλου..
Καφεΐνη
Σε όσους έχουν τάση για πονοκέφαλο, η καφεΐνη ταιριάζει στο ρητό ‘μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.’ Σε μέτριες ποσότητες, η καφεΐνη συχνά είναι ωφέλιμη-στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πολλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο. Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης πονοκεφάλου.

Διαβάστε περισσότερα...

«Φάρμακο» για τις καούρες η σωστή γυμναστική


Για όσους πάσχουν από καούρες, η αποφυγή της γυμναστικής συχνά μοιάζει ως αυτονόητη, αφού αν αρχίσουν να τρέχουν, να κάνουν άλματα ή απλές ασκήσεις, όπως οι επικύψεις, τα οξέα του στομάχου τους παλινδρομούν ταχύτερα στον οισοφάγο και οι καούρες τους εντείνονται.

Όμως, η κατάλληλη γυμναστική, σε συνδυασμό με ορισμένες προφυλάξεις, μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι λίγη σχετικά ήπια γυμναστική, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να ελαττώσει την εκδήλωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 έδειξε ότι μισή ώρα γυμναστική μία φορά την εβδομάδα (σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες) μειώνει τις καούρες κατά το ήμισυ. Όμως, πολύ σημαντικό είναι να μένουν οι ασθενείς νηστικοί 2 ώρες πριν από τη γυμναστική και να αποφεύγουν τα πλούσια σε υδατάνθρακες ισοτονικά ροφήματα.

Το είδος της γυμναστικής που θα επιλέξουν οι πάσχοντες είναι εξίσου σημαντικό.
Μελέτη του 2009 έδειξε πως οι υψηλής πρόσκρουσης αεροβικές ασκήσεις (όπως το τρέξιμο) και γενικά όλες οι ασκήσεις που απαιτούν οριζόντια στάση του σώματος (όπως οι πιέσεις πάγκου) επιδεινώνουν τις καούρες. Αντιθέτως, οι ηπιότερες ασκήσεις (όπως η ποδηλασία) και όσες γίνονται σε όρθια ή καθιστή θέση τις περιορίζουν.

Διαβάστε περισσότερα...

Η μπίρα δυναμώνει τα οστά


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις αναφέρουν ότι η μπίρα μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε γερά οστά, χάρη στη διαιτητική σιλικόνη που περιέχει.

Στη νέα μελέτη, ο δρ Τσαρλς Μπάμφορθ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 100 διαφορετικά είδη μπίρας, διαπιστώνοντας ότι η περιεκτικότητά τους σε σιλικόνη κυμαινόταν από 6,4 έως 56,5 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο.

«Οι παράγοντες κατά τη ζύμωση που επηρεάζουν τα επίπεδα της σιλικόνης δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς» υποστηρίζει ο δρ Μπάμφορθ.

«Εξετάσαμε πολλές και διαφορετικές μπίρες, όχι μόνο για την περιεκτικότητά τους σε σιλικόνη, αλλά και για να διαπιστώσουμε τον ρόλο των πρώτων υλών και της διαδικασίας της ζύμωσης στις ποσότητες της σιλικόνης που περιέχουν».

Οι μπίρες με υψηλά επίπεδα βύνης, κριθαριού και λυκίσκου είναι αυτές που έχουν την περισσότερη σιλικόνη, κατά τον δρα Μπάμφορθ.

Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο «ζουν» οι ιοί της γρίπης;


Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να μολύνουν αντικείμενα, όπως χερούλια, λαβές και γραφεία.
Για πόσο καιρό, όμως;
Μελέτες έχουν δείξει πως η διάρκεια της επιβίωσης των ιών παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις (από λίγα δευτερόλεπτα έως έξι ημέρες), γεγονός που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το είδος του αντικειμένου που μολύνουν, η υγρασία και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, καθώς και το είδος του ιού.
Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος επιβιώνουν περισσότερο σε επιφάνειες χωρίς πόρους, όπως είναι οι μεταλλικές και οι πλαστικές, καθώς και σε «αδρανοποιημένες», όπως αυτές από ψημένο ξύλο. Ωστόσο, οι εν λόγω ιοί ζουν λιγότερο σε πορώδεις επιφάνειες, όπως οι υφασμάτινες και οι χάρτινες.
Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι ιοί της γρίπης επιβιώνουν επί μία έως δύο ημέρες στις μη πορώδεις επιφάνειες, ενώ στις πορώδεις αντέχουν από 8 έως 12 ώρες.
Όμως, η διάρκεια της επιβίωσής τους εξαρτάται και από το είδος του ιού της γρίπης. Μελέτη του 2006 έδειξε ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών αντέχει έως 6 ημέρες σε διάφορες επιφάνειες.
Αντιθέτως, οι ιοί του κρυολογήματος πεθαίνουν πιο γρήγορα.
Μία μελέτη του 2007 κατέδειξε πως, όταν αντικείμενα σε δωμάτια ξενοδοχείου (λ.χ. διακόπτες, τηλέφωνα) μολύνθηκαν με ιούς κρυολογήματος, το 60% των εθελοντών που τα άγγιξε μία ώρα αργότερα μολύνθηκε.

Έπειτα από 18 ώρες, όμως, το ποσοστό της μόλυνσης μειώθηκε κατά το ήμισυ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι ιοί είχαν ήδη πεθάνει.
Στο δέρμα οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος ζουν λιγότερο από 2 λεπτά.

Διαβάστε περισσότερα...

Γονίδιο υπεύθυνο για την παχυσαρκία


Νέα γενετικά στοιχεία ενισχύουν την πεποίθηση επιστημόνων, που θέλει τα γονίδια να παίζουν άμεσο ρόλο στην πιθανότητα ενός ανθρώπου να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
Βρετανοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ένα νέο γονίδιο φαίνεται να ρυθμίζει την όρεξη και να επηρεάζει κάποιον σχετικά με το πόσο πεινασμένος νιώθει.
Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια Φράνσις Άσκροφτ του Τμήματος Φυσιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», βασίστηκε σε πειράματα με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία είχε προστεθεί το γονίδιο FTO που επηρεάζει την όρεξη και την παχυσαρκία.

Πριν από τρία χρόνια, οι επιστήμονες είχαν βρει ότι παραλλαγές του γονιδίου FTO σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.
Τα πειράματα της νέας μελέτης έδειξαν ότι τα θηλυκά ποντίκια, που έφεραν δύο πρόσθετα αντίγραφα του γονιδίου, έγιναν κατά 22% παχύτερα.

«Η έρευνα μας κάνει σίγουρους ότι το FTO είναι ένα σημαντικό γονίδιο που συμβάλλει στην παχυσαρκία. Υπερβολική ενεργοποίηση αυτού του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό φαγητό και σε παραπάνω κιλά» δήλωσε η Άσκροφτ.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα αναπτυχθούν φάρμακα (με τη μορφή χαπιών κατά της παχυσαρκίας), τα οποία θα καταστέλλουν τη δράση του FTO, «φρενάροντας» έτσι την όρεξη.
Οι επιστήμονες διευκρίνισαν, πάντως, ότι θα χρειαστεί χρόνος για κάτι τέτοιο και η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη. Όμως η προοπτική είναι πολλά υποσχόμενη. 

Διαβάστε περισσότερα...

Η ιγμορίτιδα προκαλεί πονοκέφαλο


O πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα προκαλείται όταν οι μεστές από αέρα κοιλότητες που υπάρχουν γύρω από τη μύτη και τα μάτια γεμίζουν με έκκριμα και προκαλείται φλεγμονή.
Η Ένωση Ιατρών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ παρέχει τις εξής συμβουλές για να καταπραΰνετε τον πόνο σας: 
* Να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα ή σπρέι για τη μύτη με φυσιολογικό ορό, για να ανακουφίσετε τη συμφόρηση των ιγμορείων.

* Εάν έχετε αλλεργία ή άσθμα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τους τρόπους ελέγχου τους.

* Να κάνετε απαλές διατάσεις του αυχένα σας.

* Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για τα φάρμακα που μπορείτε να πάρετε για την κατάστασή σας (λ.χ. αντιβιοτικά αν έχετε βακτηριακή λοίμωξη, κορτικοστεροειδή για τη φλεγμονή, αποσυμφορητικά για το μπούκωμα).

Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος καρκίνου από σαρωτές στα αεροδρόμια

Τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο δέρμα αυξάνουν, έστω και λίγο, τα μηχανήματα ελέγχου που χρησιμοποιούν ακτίνες Χ στα αεροδρόμια. Η επιβεβαίωση έρχεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA).
Οι σαρωτές που χρησιμοποιούν ακτίνες Χ, για να ελέγξουν εξονυχιστικά τους επιβάτες στα αεροδρόμια, «πιθανότατα αυξάνουν  τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου» προειδοποιεί η δημόσια Αρχή.

Η έκθεση του FDA ήρθε ως απάντηση στις ανησυχίες που εξέφρασαν πριν από μερικούς μήνες ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι είχαν ενημερώσει για τις ανησυχίες τους και το Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, προειδοποιώντας για «δυνητικά σοβαρούς κινδύνους» από την έκθεση στην ακτινοβολία.

Την ίδια γνώμη έχει ο δρ Μάικλ Λαβ, διευθυντής εργαστηρίου που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Η αμερικανική κυβέρνηση «υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος, στατιστικά όμως είναι βέβαιο ότι κάποιος θα πάθει καρκίνο του δέρματος από τις ακτίνες Χ» δήλωσε ο δρ Λαβ.

Οι ακτίνες Χ, μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού, ανήκουν στις λεγόμενες ιονίζουσες ακτινοβολίες, ο μηχανισμός τους, δηλαδή, μπορεί να προκαλέσει βιολογικές βλάβες.

Το Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου απάντησε στην επιστολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, διαβεβαιώνοντας πως οι σαρωτές «έχουν δοκιμαστεί εκτενώς» από τις αμερικανικές Αρχές και κρίθηκαν ασφαλείς.

Ο δρ Λαβ θεωρεί ότι ο δυνητικός κίνδυνος είναι μέγιστος για τα άτομα 65 ετών, τις εγκύους, τα άτομα με AIDS, όσους ήδη πάσχουν από καρκίνο, αλλά και τους άνδρες στο σύνολό τους.

«Τα σεξουαλικά όργανα των ανδρών είναι εκτεθειμένα στις ακτίνες Χ. Το δέρμα σε αυτή την περιοχή είναι πολύ λεπτό» εξήγησε ο βιοφυσικός.

Ο κυβερνήτης Ντέιβιντ Μπέιτς, επικεφαλής των συνδικαλιστών της American Airlines, συνιστά στο προσωπικό της εταιρείας να αρνείται τον έλεγχο με ακτίνες Χ και να υποβάλλεται εναλλακτικά σε σωματικό έλεγχο από τους υπαλλήλους ασφάλειας.

Δικαίωμα να αρνηθούν τη σάρωση έχουν και οι επιβάτες. Στην περίπτωση αυτή, οι επιβάτες θα υποβάλλονται σε «ενισχυμένο σωματικό έλεγχο», όπως τον αποκαλεί η αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA).

Πάντως, στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη, δοκιμάζονται και σαρωτές σώματος που, αντί για ακτίνες Χ, λειτουργούν με τη λεγόμενη ακτινοβολία Terahertz. Η ακτινοβολία αυτή βρίσκεται σε άλλο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και δεν θεωρείται ιονίζουσα.

Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο «φαρμακείο» το Internet


Ρώσικη ρουλέτα με τη ζωή τους παίζουν όσοι αγοράζουν συνταγογραφούμενα φάρμακα από το Internet. Αυτό υποστηρίζει μελέτη που έχει δημοσιευτεί στη «Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής» (IJCP)
«Οι αγοραστές τους είτε πετάνε τα λεφτά τους είτε βλάπτουν την υγεία τους» δηλώνει κατηγορηματικά η δρ Μάργκρετ Ε. Βίρμαν, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Ντένβερ, και επικεφαλής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο VAτου Ντένβερ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πλαστά φάρμακα που πωλούνται μέσω Internet αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι κατασχέσεις πλαστών φαρμάκων στην Ευρώπη τετραπλασιάστηκαν μεταξύ 2005 και 2007, ενώ αντίστοιχα στις Η.Π.Α. οκταπλασιάστηκαν την περίοδο 2000-2006.
Για την τελευταία πενταετία, οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι πωλήσεις πλαστών φαρμάκων μέσω Διαδικτύου έχουν διπλασιαστεί, με τον τζίρο για το 2010 να υπολογίζεται σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια!
Το πρόβλημα με τα «φάρμακα» του Internet είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι περιέχουν, καθώς κανείς δεν τα ελέγχει, αφού η πώλησή τους είναι παράνομη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, δύο έγκυοι έχασαν τη ζωή τους, όταν αγόρασαν από το Internet και χρησιμοποίησαν ενέσιμα σκευάσματα σιδήρου για την αναιμία, ενώ στο Μπανγκλαντές 51 παιδιά πέθαναν από νεφρική ανεπάρκεια, έπειτα από τη χρήση πλαστού σιροπιού παρακεταμόλης, που ήταν μολυσμένο με διαιθυλενική γλυκόλη (είναι ένας διαλύτης που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό αυτοκινήτων). 

Διαβάστε περισσότερα...

Τα ενεργειακά ροφήματα μπορεί να είναι επικίνδυνα


Τα δημοφιλή ενεργειακά ροφήματα, όπως προκύπτει από μελέτη, ενδέχεται να περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από όσο ένα φλιτζάνι καφέ. Η ποσότητα αυτή της καφεΐνης μπορεί σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως είναι το αλκοόλ, να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένα κοινό ενεργειακό ρόφημα μπορεί να περιέχει μέχρι ένα τέταρτο φλιτζανιού ζάχαρης και περισσότερη καφεΐνη από όσο ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ» εξηγεί ο Τζον Χίγκινς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings».
Η περιεκτικότητα καφεΐνης στα ενεργειακά ροφήματα ποικίλλει: από 70 ως 200 μιλιγκράμ ανά περίπου 450 γραμμάρια.
Ένα φλιτζάνι που περιέχει περίπου 230 γραμμάρια καφέ μπορεί να περιέχει από 40 ως 150 μιλιγκράμ καφεΐνης.

Σημαντική είναι- όπως δήλωσε ο Χίγκινς στο Reuters Health- η αλληλεπίδραση της καφεΐνης με τα συστατικά που δεν αναφέρονται συχνά στη συσκευασία, όπως το φυτικό διεγερτικό γκουαρανά, το αμινοξύ ταυρίνη και άλλα βότανα, βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτό που εμπνέει ανησυχία είναι πώς μία τέτοια αλληλεπίδραση μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, ακόμη και την ψυχική κατάσταση, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μαζί με αλκοόλ ή από αθλητές.

Τα ενεργειακά ροφήματα συχνά χρησιμοποιούνται από αθλητές για «επιπλέον ενέργεια».

«Η πιθανότητα αφυδάτωσης και αυξημένης πίεσης καθιστά προτιμότερη την κατανάλωση νερού ή κάποιου ροφήματος για αθλητές, με χαμηλό βαθμό οκτανίων, που περιέχει ηλεκτρολύτες, κάποια μέταλλα και υδρογονάνθρακες» ανέφερε ο Χίγκινς.

Όσοι δεν είναι αθλητές δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από ένα ενεργειακό ρόφημα την ημέρα.
Όσοι έχουν υπέρταση δεν πρέπει να τα καταναλώνουν καθόλου και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά νοσήματα, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους προηγουμένως.

Διαβάστε περισσότερα...

Το πένθος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων


Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που πενθούν ένα δικό τους πρόσωπο που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολές στον ρυθμό της καρδιάς τους.
Οι μεταβολές αυτές μπορεί να τους κάνουν πιο ευάλωτους σε καρδιακά προβλήματα ένα εξάμηνο μετά την απώλεια.   
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, υπό τον δρα Τόμας Μπάκλεϊ, που παρουσίασαν τη σχετική έρευνα σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, μελέτησαν τις περιπτώσεις 78 πενθούντων συζύγων και γονέων.
Οι Αυστραλιανοί ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να φορούν συσκευές παρακολούθησης των παλμών της καρδιάς καθ’ όλο το 24ωρο.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στους πενθούντες, ο μέσος ρυθμός των παλμών ήταν 75 ανά λεπτό έναντι 70,7 παλμών ανά λεπτό, που είναι και το φυσιολογικό.
Επιπλέον, οι πενθούντες είχαν σχεδόν διπλάσιο -σε σχέση με τον φυσιολογικό- αριθμό περιόδων ταχυκαρδίας (2,23 επεισόδια τις πρώτες εβδομάδες μετά τον θάνατο έναντι 1,23 επεισόδια που είναι το σύνηθες). Η κατάσταση αυτή προκαλείται συνήθως από το άγχος.
Ο Μπάκλεϊ δήλωσε, «Ενώ την περίοδο του πένθους φυσιολογικά η προσοχή στρέφεται στον άνθρωπο που πέθανε, η υγεία των πενθούντων πρέπει επίσης να αποτελεί παράγοντα ανησυχίας». Ο ίδιος συνέστησε σε όσους είχαν εκ των προτέρων κάποια προβλήματα με την καρδιά τους να επισκεφθούν κάποιο γιατρό κατά την περίοδο του πένθους τους, για να εξεταστούν σχετικά με τα καρδιακά συμπτώματά τους, καθώς πρόκειται για μια περίοδο αυξημένου κινδύνου.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ομοιοπαθητική «δουλεύει» στο μυαλό των ασθενών


Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αναζωπυρώσει τη χρόνια διαμάχη σχετικά με το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.
Η νέα μελέτη αποφάνθηκε ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία «πιάνει» σε κάποιους ανθρώπους, όμως η δράση της δεν οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των ίδιων των χαπιών, αλλά στην επίδραση που έχουν στο νου των ασθενών οι συμβουλές των ομοιοπαθητικών γιατρών.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Τζορτζ Λέγουιδ της ερευνητικής μονάδας συμπληρωματικής και ολοκληρωμένης ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Εταιρείας Ρευματολογίας «Rheumatology», διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που υπέφεραν από αρθρίτιδα και επισκέφτηκαν ομοιοπαθητικό γιατρό αντί για ρευματολόγο πράγματι εμφάνισαν σημαντική μείωση στον πόνο που ένιωθαν, στη φλεγμονή από τη νόσο και σε άλλους ρευματολογικούς δείκτες-κλειδιά. Όμως, το ευεργετικό αποτέλεσμα υπήρξε είτε ο ασθενής είχε πάρει αυθεντικό ομοιοπαθητικό χάπι είτε εικονικό (πλασέμπο).

Οι Βρετανοί ερευνητές συνέκριναν διαφορετικές ομάδες ασθενών.
Η μια ομάδα, που ακολούθησε συμβατική θεραπεία σε ρευματολόγο και έκανε πέντε επισκέψεις σε ομοιοπαθητικό γιατρό, παρουσίασε «σημαντικά κλινικά οφέλη», άσχετα με το αν οι εθελοντές είχαν πάρει πραγματικό ομοιοπαθητικό φάρμακο για τους ρευματισμούς, είτε -εν αγνοία τους- ψεύτικο φάρμακο χωρίς καμία ενεργή ουσία.

Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν τα ίδια ομοιοπαθητικά σκευάσματα, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν συνομιλήσει με κάποιον ομοιοπαθητικό γιατρό, δεν είχαν ανάλογη βελτίωση. Συνεπώς, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τελικά το όφελος για τον ασθενή προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι συνομιλεί με έναν ομοιοπαθητικό.

«Η έρευνα μας έθεσε το ερώτημα: η ομοιοπαθητική έχει να κάνει με την συζήτηση ή με το φάρμακο; Διαπιστώσαμε ότι αφορά τελικά το να μιλά ο ασθενής (σ.σ. με τον ομοιοπαθητικό) και να αισθάνεται ότι αυτός τον ακούει» ανέφερε ο υπεύθυνος της μελέτης.

Αν και η νέα μελέτη ενισχύει τη θέση, ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν «δουλεύουν» αυτά καθαυτά, ο Λέγουιδ επεσήμανε ότι οι συμβατικοί γιατροί μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα από τον τρόπο που οι ομοιοπαθητικοί συμπεριφέρονται στους ασθενείς.

Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ-εξπρές προβλέπει το Αλτσχάιµερ


Τεστ-αστραπή για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιµερ σχεδιάζουν Βρετανοί επιστήμονες.
Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι 40 ετών και άνω, θα υποβάλλονται σε µια πολύ απλή εξέταση, γνωρίζοντας αν θα νοσήσουν δεκαετίες προτού τα πρώτα συμπτώματα κάνουν την εµφάνισή τους.

Το τεστ θα διαρκεί µόλις 30 δευτερόλεπτα και θα διεξάγεται µέσω υπολογιστή. Όσοι διαγιγνώσκονται ακόµη και µε πολύ µικρές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν προληπτικά µέτρα (π.χ. αλλαγή  διατροφικής  συνήθειας).

Oι επιστήµονες από το βρετανικό Πανεπιστήµιο Brunal, που διεξήγαγαν την έρευνα, υποστηρίζουν πως ακόµη και αν το τεστ είναι θετικό, µε τη βοήθεια νέων φαρµάκων ενδέχεται κάποιοι να µείνουν για πάντα φορείς και να µη νοσήσουν ποτέ.
«Όσο πιο γρήγορα µπορούµε να παρέµβουµε σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο µεγαλύτερες πιθανότητες έχουµε να σταµατήσουµε ή να καθυστερήσουµε την εξέλιξη του Αλτσχάιµερ» εξηγεί στην «Daily Mail» ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ντέιβιντ Μπανς. 

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα


Ένα στα 10 μωρά που έρχονται κάθε χρόνο στον κόσμο (περίπου 13 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη), γεννιέται πρόωρα.
Ενώ περίπου ένα στα 13 χάνει τη ζωή του λόγω της προωρότητας, αναφέρει ο αμερικανικός οργανισμός για την υγεία των παιδιών «Μarch of Dimes».

Οι περισσότερες πρόωρες γεννήσεις και θάνατοι καταγράφονται σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Σύμφωνα, όμως, με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, πολλές πρόωρες γεννήσεις σημειώνονται και στις εύπορες χώρες της Δύσης, εξαιτίας παραγόντων όπως η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα, αλλά και η επιλογή της ημερομηνίας γέννησης του μωρού!

Βάσει της εν λόγω έκθεσης, πρόωρο είναι όποιο μωρό γεννιέται πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. Στα εύπορα κράτη υπάρχει ποσοστό μωρών που γεννιέται και πριν από την 32η, με αποτέλεσμα αυτά να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου και προβλημάτων υγείας για όλη τους τη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο νεά εμβόλια για πνευμονία και μηνιγγίτιδα


Ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο για την πνευμονία και τη μηνιγγίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί στο μέλλον χάρη σε μια νέα ανακάλυψη ερευνητών στη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Οι επιστήμονες εντόπισαν έναν νέο τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός ενεργοποιείται, για να καταπολεμήσει με φυσικό τρόπο το επικίνδυνο βακτήριο του πνευμονιόκοκκου.

Οι ερευνητές Αράς Καδίογλου του Πανεπιστημίου του Λέστερ και Εντ Λαβέλ του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», έκαναν λόγο για «πρόοδο στην κατανόηση» του πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στη μόλυνση που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκος), ο οποίος ευθύνεται για πολλά περιστατικά πνευμονίας και μηνιγγίτιδας.

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα και εμβόλια που θα «πυροδοτούν» την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σήμερα, τα εμβόλια κατά των βακτηρίων για αυτές τις παθήσεις προστατεύουν μόνο επτά διαφορετικά στελέχη του πνευμονιόκοκκου.

Η νέα επιστημονική ανακάλυψη, όμως, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική εναντίον και των 92 στελεχών που υπάρχουν συνολικά.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι μια τοξίνη (πνευμολυσίνη) στα βακτήρια ωφελεί τον οργανισμό, επειδή ενεργοποιεί τις φυσικές άμυνές του.
Η τοξίνη αυτή συγκεκριμένα «πυροδοτεί» μια ομάδα πρωτεϊνών που παρέχουν προστασία από τις μολύνσεις.

«Το ιερό δισκοπότηρο θα είναι να βρούμε ένα εμβόλιο εναντίον όλων των στελεχών» δήλωσε ο κ. Καδίογλου.
Η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα σκοτώνουν πάνω από ένα εκατομμύρια μωρά και παιδιά παγκοσμίως κάθε χρόνο, αλλά και αρκετούς ηλικιωμένους.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι φυτικές ίνες προστατεύουν από άσθμα και αρθρίτιδα


Αυστραλοί ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών, εάν θέλουμε να αποφύγουμε νοσήματα, όπως το άσθμα και η αρθρίτιδα.

Όπως εξηγούν, όταν οι φυτικές ίνες φθάνουν στο έντερο, μετατρέπονται από τα βακτήρια που αυτό περιέχει σε λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι καταπραΰνουν μερικές από τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Ένα νέο μόριο που ανακάλυψαν ενώνεται με αυτά τα λιπαρά οξέα και δρα ως αντιφλεγμονώδης ουσία σε όλο το σώμα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Κατά τον δρα Τσαρλς ΜακΚέι, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, αν βάλουμε στη ζωή μας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένα δημητριακά (όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, το καφέ ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης), μπορεί να προστατευθούμε από νοσήματα όπως το άσθμα και η αρθρίτιδα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η γλώσσα του σώματος


Μια σφιχτή χειραψία δημιουργεί την αίσθηση φιλικού και εγκάρδιου ανθρώπου. Αν κάποιος έχει τα χέρια του σταυρωμένα μπροστά από τον κορμό του σώματός του, ο συνομιλητής του νομίζει πως νιώθει ότι απειλείται και παίρνει αμυντική στάση. Όταν καλύπτει με το χέρι του το στόμα ή δένει σφιχτά τα χέρια του, πιθανόν να θεωρηθεί ανήσυχος.
Η γλώσσα του σώματος λέει πιο πολλά από τα λόγια υποστηρίζουν οι ειδικοί. Από τις κινήσεις του σώματος, τον τρόπο που στέκεται κανείς στον χώρο, ακόμη και τον τρόπο που χαιρετά κάποιον, μπορεί να μεταδοθούν μηνύματα που πιθανόν διστάζει ή δεν επιθυμεί να εκφράσει κάποιος λεκτικά.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως οι περισσότεροι άνθρωποι σχηματίζουν άποψη για κάποιον που γνωρίζουν για πρώτη φορά πριν μιλήσουν μαζί του.

Σύμφωνα με τον επικοινωνιολόγο κ. Θανάση Παπαμιχαήλ, «έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 55% των μηνυμάτων που θέλουμε να στείλουμε στους γύρω μας μεταβιβάζεται διαμέσου του προσώπου και της στάσης του σώματος, το 38% από τον τόνο της φωνής μας και μόλις το 7% από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε».
Ο κ. Παπαμιχαήλ  προσθέτει, δε, ότι «η λεγόμενη τέχνη της σιωπηρής επικοινωνίας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που της αποδίδεται». Η αιτία είναι πως «είναι πολύ πιο σαφής από τον λόγο. Δηλαδή, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα μέσω αυτής να περάσει πολύ περισσότερα μηνύματα και να μεταφέρει τη συναισθηματική του κατάσταση πολύ πιο ξεκάθαρα».
Η Βρετανίδα φιλόσοφος και συγγραφέας Sadie Ρlant, η οποία δίδασκε για χρόνια στα Πανεπιστήμια του Βirmingham και του Warwick στη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποίησε για λογαριασμό γνωστής εταιρείας κινητών τηλεφώνων, κοινωνιολογική έρευνα, με σκοπό να ανακαλύψει τον αντίκτυπο που έχει η χρήση των κινητών τηλεφώνων στην κοινωνικότητα και την προσωπικότητα των ανθρώπων.

Βάση της μελέτης ήταν η γλώσσα του σώματος και το κύριο συμπέρασμα ήταν πως όσοι τηλεφωνούν σε δημόσιους χώρους υιοθετούν δύο βασικές στάσεις σώματος που αποκαλύπτουν στοιχεία του χαρακτήρα τους: τη στάση «Speakeasy» (ξένοιαστη) και τη «Spacemaker» (αυτός που δημιουργεί τον προσωπικό του χώρο).

Στη στάση «Speakeasy» (ξένοιαστη), το άτομο ρίχνει τα χέρια πίσω από το σώμα του και ανασηκώνει τον λαιμό του, υποδηλώνοντας ότι κανένα ερέθισμα από τον εξωτερικό κόσμο δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του, φανερώνοντας έτσι εξωστρεφή χαρακτήρα.

Στη στάση «Spacemaker» (αυτός που δημιουργεί τον προσωπικό του χώρο), το κεφάλι γέρνει προς τα κάτω και πλησιάζει στο κινητό, ενώ κάποιες φορές και το σώμα ακολουθεί την κλίση του κεφαλιού.  Στόχος της στάσης, που φανερώνει εσωστρεφή χαρακτήρα, είναι να εμποδίσει οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνοντας τη λύση στην αϋπνία


Γερμανική γαλακτοβιομηχανία δίνει τη λύση σε όσους πάσχουν από διαταραχές ύπνου βγάζοντας στην αγορά έναν νέο τύπο γάλακτος.
Το μυστικό του γάλακτος-φαρμάκου είναι ότι αρμέγεται από αγελάδες τη νύχτα.
Το βιολογικό ρολόι όλων των θηλαστικών ρυθμίζεται από μία ορμόνη που λέγεται μελατονίνη και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αγελάδες την παράγουν τη νύχτα.

«Αρκετός φωτισμός τη μέρα και χαμηλός τη νύχτα είναι οι κατάλληλες συνθήκες για τις αγελάδες» δηλώνει στη Guardian ο διευθυντής της γαλακτοβιομηχανίας Milchkristalle Τόνι Γκαν. Εάν αυτές οι συνθήκες δεν τηρούνται, οι αγελάδες παθαίνουν σύγχυση και δίνουν γάλα χαμηλό σε μελατονίνη.

Εκτός από το γάλα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει και σκόνη, η οποία μπορεί να προστεθεί σε κάθε ρόφημα και να καταναλωθεί πριν από τον ύπνο.
Πολλοί, βέβαια, είναι αυτοί που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της σκόνης, αφού επισημαίνουν ότι, για να καταπολεμηθούν οι διαταραχές ύπνου, χρειάζεται κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων.

Η γερμανική οργάνωση προστασίας καταναλωτών «Esowatch» προειδοποιεί πως η σκόνη περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα μελατονίνης, σε σχέση με τα ειδικά χάπια που κυκλοφορούν στην αγορά για την καταπολέμηση της αϋπνίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα προκαλούν παχυσαρκία


Συχνές ψυχικές διαταραχές, όπως η μελαγχολία και η κατάθλιψη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας.
Μάλιστα, άτομα που βιώνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια καταθλιπτικής διάθεσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
Βρετανοί ειδικοί επιστήμονες συνυπολόγισαν το βάρος, το ύψος και τις ψυχικές διαταραχές 4.500 εθελοντών.
Οι μετρήσεις έδειξαν ότι όσοι έπασχαν από συχνές διαταραχές της ψυχικής υγείας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.
«Στον αντίποδα προηγούμενων μελετών, αυτή η νέα μελέτη μάς δίνει κάποια στοιχεία που συνδέουν την παχυσαρκία με απλές ψυχικές διαταραχές σε ανθρώπους που δεν προϋπήρχε ψυχική νόσος» σχολιάζει η Μίκα Κίβιμαν από το UniversityCollege του Λονδίνου.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα κινητά είναι πιο βρόμικα από την τουαλέτα


Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, ένα κινητό τηλέφωνο έχει 18 φορές περισσότερα μικρόβια απ' όσα έχει το καζανάκι της τουαλέτας.
Ερευνητές της οργάνωσης προστασίας καταναλωτών «Which?» ανέλυσαν δείγμα από 30 κινητά τηλέφωνα και ανακάλυψαν ότι περίπου ένα στα τέσσερα ήταν τόσο βρόμικο, ώστε είχε δεκαπλάσια ποσότητα ολικών βακτηρίων (TVC) σε σχέση με τον αποδεκτό όριο.
Ο ειδικός σε θέματα υγιεινής Τζιμ Φράνσις, που ήταν υπεύθυνος για τις δοκιμές, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των κινητών.
«Οι άνθρωποι θεωρούν τα καζανάκια στις τουαλέτες ως κάτι βρόμικο, όμως αυτά έχουν λιγότερα βακτήρια από τα τηλέφωνά τους» δήλωσε η ερευνήτρια Σέρι Σταναγουέι.
Σε προηγούμενη έρευνά της, η ίδια οργάνωση είχε διαπιστώσει ότι μερικά πληκτρολόγια ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν περισσότερα επιβλαβή βακτήρια και από το καπάκι της λεκάνης.
Οι ερευνητές, ωστόσο, επεσήμαναν ότι τα περισσότερα μικρόβια των κινητών δεν μπορούν να προκαλέσουν κάποια άμεση ασθένεια.

Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο σε 3.000.000 ανθρώπους ετησίως. Το 2005, 200.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έπασχαν από διαβήτη.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1922.

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο για τη γυναίκα το άγχος στη δουλειά


Αυξημένες έως και κατά 88% είναι οι πιθανότητες για μια γυναίκα να υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό, εάν η δουλειά της είναι ιδιαίτερα πιεστική.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες στις Η.Π.Α., οι ιδιαίτερα αγχώδεις δραστηριότητες που δεν προσφέρουν ικανοποίηση στην εργαζόμενη αυξάνουν τον κίνδυνο ενός οξέος καρδιακού επεισοδίου κατά 88% , κατά 43% της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και κατά  40% άλλων νοσημάτων που σχετίζονται με τη διάνοιξη μιας αρτηρίας.

Ακόμη το αίσθημα ανασφάλειας στον τομέα της απασχόλησης συνδέεται επίσης με μια αύξηση των παραγόντων επικινδυνότητας, όπως η αρτηριακή υπέρταση, το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης ή τα παραπανίσια κιλά, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας, την οποία παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας το Σαββατοκύριακο στο Σικάγο .


Οι ερευνητές αυτοί ανέλυσαν το άγχος στην εργασία σε δείγμα 17.415 γυναικών με καλή υγεία επί τουλάχιστον δέκα χρόνια.
«Η μελέτη μας δείχνει την ύπαρξη ταυτόχρονα των άμεσων κλινικών καρδιοαγγειακών επιδράσεων και μακροπρόθεσμα των αγχωτικών αυτών εργασιών που δεν προσφέρουν ικανοποίηση στις γυναίκες αυτές» υπογραμμίζει η δρ Μισέλ  Άλμπερτ, του «Brigham and Women's Hospital» στη Βοστόνη, βασική συντάκτρια της έρευνας αυτής που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των Η.Π.Α..
Ωστόσο, η μελέτη δεν δείχνει την άμεση σχέση μεταξύ του φόβου για απώλεια της εργασίας και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής κρίσης, εγκεφαλικού ή θανάτου.

Διαβάστε περισσότερα...

Ωφέλιμη η ανάγνωση του DNA του κακάο


Σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου επιστήμονα, σε μια πενταετία, οι ερευνητές θα έχουν μπορέσει να αξιοποιήσουν κατάλληλα την πρόσφατη ανάγνωση του γενετικού κώδικα του δέντρου του κακάο, παράγοντας πλέον σοκολάτες που θα κάνουν καλό στην καρδιά και γενικότερα στην υγεία. Με τον τρόπο αυτό, οι σοκολατοβιομηχανίες θα «σώσουν» και τον εαυτό τους από μια πιθανή μελλοντική κατάρρευση.

O δρ Χάουαρντ Σαπίρο, καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και παράλληλα διευθυντής ερευνών του παγκόσμιου κολοσσού «Mars», εκτίμησε ότι μετά τη διετή διεθνή προσπάθεια ανάγνωσης του γονιδιώματος του κακάο, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, οι επιστήμονες θα μελετήσουν διεξοδικά το DNA του, που περιέχει περίπου 35.000 γονίδια, προκειμένου να εξεύρουν τρόπους για να βελτιώσουν τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία.

Η προσοχή των επιστημόνων εστιάζεται, σύμφωνα με το ΒΒC και τη βρετανική «Τelegragh», στο να αυξήσουν τις ουσίες φλαβονόλες που περιέχονται στο φυτό του κακάο, οι οποίες, μεταξύ άλλων, καταπολεμούν την υψηλή πίεση του αίματος και γενικότερα ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα.
«Η σοκολάτα θα γίνει κάτι διαφορετικό σε 10-20 χρόνια… Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ο στόχος μας» δήλωσε ο Σαπίρο, σε εκδήλωση των ερευνητικών εργαστηρίων της ΙΒΜ στη Ζυρίχη.

Διαβάστε περισσότερα...

Ωφέλιμο το λίγο αλκοόλ και μετά το μπάι πας



Οι άνδρες που υποβάλλονται σε εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας) και μετέπειτα καταναλώνουν ένα ή δύο ποτά ημερησίως έχουν λιγότερα επόμενα καρδιολογικά προβλήματα, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.
Το εύρημα προέρχεται από νέα μελέτη, η οποία παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς.
Η μελέτη έδειξε πως η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μείωση κατά 25% των πρόσθετων καρδιολογικών επεμβάσεων, των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.
«Τα οφέλη της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων αλκοόλ έχουν τεκμηριωθεί στους υγιείς ανθρώπους, αλλά η ανάλυσή μας εστιάσθηκε σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ουμπέρτο Μπενεντότο από το Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης.
Η μελέτη διεξήχθη σε 1.021 χειρουργημένους άνδρες, τους οποίους παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί 3,5 χρόνια. Η κατανάλωση λίγου αλκοόλ δεν φάνηκε να αλληλεπιδρά με τα φάρμακα που λάμβαναν οι ασθενείς.
Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς συνιστά στους άνδρες να πίνουν έως δύο ποτά την ημέρα και στις γυναίκες έως ένα. Προσοχή! Μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης καθώς και σε άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα περιττά κιλά μειώνουν την ικανότητα αντίληψης


Οι ηλικιωμένες γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν το πνεύμα τους σε εγρήγορση θα πρέπει να προσέχουν το βάρος τους, αφού, σύμφωνα με μελέτη, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ περιττών κιλών και μειωμένης δραστηριότητας του εγκεφάλου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η δρ Ντιάνα Κέρβιν από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο χρησιμοποίησε στοιχεία από την ειδική διαρκή μελέτη για τη νοσηρότητα και την θνησιμότητα των ηλικιωμένων Αμερικανίδων «Women's Health Initiative».
Η Κέρβιν συνέκρινε τον ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) με τα αποτελέσματα τεστ πνευματικής οξυδέρκειας.
Στο τεστ συμμετείχαν 8.745 γυναίκες 65-79 ετών και ειδικοί εξέτασαν τις ικανότητες της μνήμης, τη γραφής, του προσανατολισμού καθώς και την κριτική ικανότητα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε μονάδα αύξησης του ΔΜΣ σήμαινε και χαμηλότερο αποτέλεσμα στο τεστ μνήμης κατά μία μονάδα.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ακμή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας


Σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, οι νέοι που έχουν έντονα σημάδια ακμής στο πρόσωπό τους θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά από ειδικό, καθώς εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.
Η έρευνα εκτιμά επίσης ότι υπάρχει περίπτωση ο κίνδυνος αυτοκτονιών σε μερικές μόνο περιπτώσεις να αυξάνεται από τη λήψη φαρμάκων κατά της ακμής.

Η δερματική πάθηση ταλαιπωρεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, οκτώ στους δέκα εφήβους. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις παραμορφώνουν το πρόσωπο των νέων, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους.

Οι ερευνητές του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Καρολίνσκα, υπό τον Άντερς Σάντστρομ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέφεραν ότι φάρμακα, όπως το Roaccutane (isotretinoin), που χορηγούνται για την ακμή, μειώνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε μερικούς νέους, καθώς βελτιώνουν την εμφάνισή τους.
Όμως, σε λίγους ευαίσθητους νέους μπορεί να φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, ενισχύοντας την τάση αυτοκτονίας.

Μια καναδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ψυχιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Psychiatry» το 2008, βρήκε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Από την άλλη, μια φετινή νορβηγική μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων διπλασιάζονται ή και τριπλασιάζονται ούτως ή άλλως στους νέους με την πιο σοβαρή ακμή, δείχνοντας έτσι ότι το φάρμακο μάλλον δεν σχετίζεται.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι σαλάτες «διώχνουν» τον διαβήτη


Μία μεγάλη πράσινη σαλάτα την ημέρα, μπορεί να μας προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η έρευνα έδειξε ότι λαχανικά όπως, το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2, κατά 14%.
Το όφελος εκτιμάται ότι πηγάζει από τις αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως η βιταμίνη C) και το μαγνήσιο που περιέχουν αυτά τα λαχανικά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, στη Βρετανία, επανεξέτασαν τα στοιχεία από έξι διεθνείς μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά περισσότεροι από 223.000 εθελοντές.
Οι επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι 106 γραμμάρια λαχανικών την ημέρα αρκούν για να μειωθούν οι πιθανότητες να εκδηλώσει ένας ενήλικας, διαβήτη τύπου 2 .Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη σχετίζεται με την παχυσαρκία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Μέλανι Ντέιβις, καθηγήτρια Διαβητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο, προγραμματίζουν τώρα νέα μελέτη, σε εθελοντές με υψηλό κίνδυνο διαβήτη, για να διαπιστώσουν εάν με την αύξηση πρόσληψης λαχανικών μπορούν να προστατευτούν από τη νόσο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ελιξίριο μακροζωίας οι…πολλοί φίλοι


Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι πολλοί και καλοί φίλοι, μας βοηθούν να ζούμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Brigham Young, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά μεταξύ τους, σχεδόν 150 δημοσιευμένες μελέτες για τις πιθανότητες επιβίωσης και τον κοινωνικό ιστό.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, το να έχει κανείς ένα ευρύ δίκτυο καλών φίλων και γειτόνων αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες επιβίωσης σε όλες τις ηλικίες.
Οι ερευνητές του Brigham Young, επισημαίνουν πως έτσι όπως δουλεύουμε σήμερα, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε καριέρα και οικογένεια, χάνουμε σταδιακά τον κοινωνικό ιστό μας.
Ενώ προειδοποιούν, πως όσοι αποξενώνονται από τους φίλους τους λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, μειώνουν τις πιθανότητες να φτάσουν έως τα βαθιά τους γηρατειά.
Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντές όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων. Ωστόσο, τα ευρήματα ήταν για όλους τα ίδια – και μάλιστα ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους.
«Οι φιλίες δημιουργούν δίχτυ προστασίας γύρω μας σε όλες τις ηλικίες. Δυστυχώς, όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η τεχνολογία κάνουν πολλούς να πιστεύουν πως η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή δεν είναι απαραίτητη. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.Ούτε πρέπει να θεωρούμε δεδομένες τις σχέσεις μας. Η συνεχής αλληλεπίδραση και φροντίδα είναι αυτές που μας ωφελούν ψυχικά αλλά και σωματικά», λέει ο ερευνητής δρ Τίμοθυ Σμιθ.

Διαβάστε περισσότερα...