Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Έρευνα: Τόσα θα ξοδέψουμε τα Χριστούγεννα


Την απαισιοδοξία τους για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας εκφράζουν οι περισσότεροι καταναλωτές στην Ελλάδα (ποσοστό 75%) ενώ οι αισιόδοξοι περιορίζονται στο 5%, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της Χριστουγεννιάτικης έρευνας της Deloitte.

Σε σχέση με τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας οι Έλληνες καταναλωτές που είναι απαισιόδοξοι αποτελούν το 52% των ερωτηθέντων. Ποσοστό 61% των ερωτηθέντων αντίθετα δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας.

Αναφορικά με την παρούσα αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα οι περισσότεροι καταναλωτές αισθάνονται πως έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν, ειδικά οι ερωτηθέντες άνω των 45 ετών. Η μερίδα των καταναλωτών που αναγνωρίζει ότι έχει λιγότερα χρήματα να ξοδέψει έχει φτάσει το 68%. περισσότερες γυναίκες (73%) παρά άνδρες (63%) δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν. Ποσοστό 19% των καταναλωτών εκφράζει αισιοδοξία σε σχέση με την αγοραστική δύναμη στο μέλλον δηλώνοντας ότι αναμένει να βελτιωθεί. Σε αντίθεση ποσοστό 35% των καταναλωτών δηλώνουν απαισιοδοξία ενώ το 30% αναμένουν ότι η αγοραστική τους δύναμη θα παραμείνει σταθερή το 2015.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ότι εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Δανίας, όλες οι υπόλοιπες χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν απαισιόδοξες για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας. Το 2013 μόνο η Γερμανία και η Δανία ήταν αισιόδοξες) περισσότεροι άνθρωποι θεωρούσαν την παρούσα φάσης της οικονομίας θετική). όσον αφορά στη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας, όλες οι χώρες της έρευνας είναι απαισιόδοξες για τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας. Το 2013 μόνο η Δανία ήταν αισιόδοξη.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσόπουλος Consulting Managing Partner και Consumer Business Leader της Deloitte στην Ελλάδα, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, για τους Ευρωπαίους, η οικονομική κατάσταση στο μέλλον αναμένεται καλύτερη σε σύγκριση με την παρούσα αλλά και με τις περυσινές προσδοκίες. Η Ελλάδα, παρόλο που είναι από τις χώρες με την πιο αρνητική αίσθηση για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας το 2014, παρουσιάζεται πολύ λιγότερο απαισιόδοξη για τη μελλοντική κατάσταση το 2015. Ολόκληρη η Ευρώπη εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει μείωση της αγοραστικής δύναμης τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα είναι μειωμένη το 2014 σε σχέση με το 2013, ο ρυθμός μείωσης είναι αρκετά βελτιωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αναφορικά με τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό, η έρευνα της Deloitte αποκαλύπτει ότι το 2014 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν, κατά μέσο όρο, 488 ευρώ στις αγορές τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ποσό το οποίο είναι κατά μόλις 3% μειωμένο σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013.

Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν 406 ευρώ μειώνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 12,5% σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013.

Οι Έλληνες καταναλωτές αποδίδουν τον περιορισμό των εξόδων τους την εορταστική περίοδο κυρίως στο γεγονός ότι έχουν μειωθεί τα έσοδά τους (ποσοστό 79%). Επίσης ποσοστό 58% δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα χρήματα καθώς πιστεύει ότι η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί. Ποσοστό 44% θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα επειδή έχει χρέη

Τον προϋπολογισμό αυτό θα μοιράσουν σε φαγητό (163 ευρώ), δώρα (162 ευρώ) και σε κοινωνικές δραστηριότητες (81 ευρώ). Σχετικά με τον καταμερισμό των δώρων των Ελλήνων, ένα 58% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα εντός της οικογένειας (24% στα παιδιά τους, 17% για τον/την σύντροφό τους και 17% για τον εαυτό τους), ενώ 39% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα προς άλλους ενήλικες (22%) και άλλα παιδιά (17%). Ένα 3% αναμένεται να διατεθεί σε φιλανθρωπικές δωρεές.

Τα βιβλία αποτελούν το πιο πιθανό δώρο για φίλους και συγγενείς για τα Χριστούγεννα του 2014 στην Ευρώπη. Τα δώρα που οι Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι θα προσφέρουν περισσότερο είναι τα ρούχα και τα παπούτσια (45%), τα βιβλία (49%) και τα αρώματα και τα καλλυντικά (33%).

Σχετικά με το χρόνο που θα κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές, ελάχιστοι Έλληνες καταναλωτές κάνουν τις αγορές των Χριστουγεννιάτικων δώρων τους πριν το Δεκέμβριο (5%). Η αγοραστική κίνηση φαίνεται ότι ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου με το 90% των Ελλήνων καταναλωτών να κάνει τις Χριστουγεννιάτικες αγορές του μέσα στο μήνα.

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που αναζητούν πληροφορίες, ιδέες ή καλύτερες τιμές για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα μέσω διαδικτύου. Τις χριστουγεννιάτικες αγορές όμως η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιλέγει να τις πραγματοποιήσει στα καταστήματα, καθώς η αγοραστική εμπειρία τις γιορτινές μέρες είναι εξίσου σημαντική. Στην Ελλάδα αυξάνονται οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι κάνουν αγορές από το διαδίκτυο (39% το 2014 εν συγκρίσει με 33% το 2013).

Χάρη στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών τηλεφώνων και tablets, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν την τάση τους να χρησιμοποιούν τα smartphones για να κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα το 59% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το smartphone ή το tablet τους για αγορές προϊόντων και το 34% δήλωσαν ότι έχουν ήδη κάνει αγορές μέσω των συσκευών αυτών.

Οι περισσότεροι καταναλωτές θα ήθελαν οι λιανέμποροι να παρείχαν χαμηλότερες τιμές και περισσότερες εκπτώσεις. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η τιμή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που εξετάζουν οι καταναλωτές ειδικά σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τόσες οικονομικές δυσκολίες. Η ανάγκη για ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου επισημαίνεται ως η δεύτερη προτεραιότητα που θα πρέπει οι έμποροι λιανικής να προσέξουν για να βελτιώσουν την αγοραστική εμπειρία των Ελλήνων καταναλωτών.

Πρόκειται για τη 17η κατά σειρά έρευνα που πραγματοποιεί η εταιρία και φέτος καλύπτει 17 ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων για πέμπτη φορά φέτος και η Ελλάδα – καθώς και τη Νότια Αφρική. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την πρώτη έως και την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οπότε τέθηκαν ερωτήματα σε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών (17.326 άτομα) ηλικίας μεταξύ 18-65 ετών, προκειμένου να καταγραφούν οι προγραμματισμένες δαπάνες σε δώρα, φαγητό και ποτό για τα γιορτινά γεύματα αλλά και για τη διασκέδαση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγή εργαζομένων της ΕΥΑΘ και πολιτών στο ΣτΕ


Αντιδρούν στη «σιωπηρή άρνηση» να ανακληθεί η μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ.

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ και πολίτες της Θεσσαλονίκης, κατά της «σιωπηρής άρνησης» της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να απαντήσει εντός τριμήνου σε αίτημά τους, για ανάκληση της μεταβίβασης των μετοχών της ΕΥΑΘ προς στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το αίτημα είχε κατατεθεί στην Επιτροπή και στον υπουργό Οικονομικών ως πρόεδρό της και η προσφυγή στο ΣτΕ έγινε την τελευταία μέρα της προθεσμίας. Οι προσφεύγοντες ζητούν να αναγνωριστεί και για την ΕΥΑΘ, ό,τι αποφάνθηκε η Ολομέλεια ΣτΕ την άνοιξη και για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, ενώ γίνεται επίκληση και του δημοψηφίσματος δήμων της Θεσσαλονίκης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ την 18 Μαΐου.

Μεταξύ των ονομάτων που υπογράφουν την προσφυγή, ως πολίτες, είναι και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, των δημοτικών συμβούλων Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, Ελεάννας Ιωαννίδου, πανεπιστημιακών, μελών του SOSτε το Νερό», κ.α.

«Ζητούμε την ακύρωση της σιωπηρής άρνησης ανάκλησης της υπ' αριθμ. 206/25.4.2012 (ΦΕΚ 1363/Β΄/26.4.2012) αποφάσεως της ως άνω Επιτροπής, κατά το μέρος που δι' αυτής μεταβιβάσθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ 12.348.000 μετοχές της εταιρίας «ΕΥΑΘ Α.Ε.», οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 34,017% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ως άνω εταιρίας, καθώς και κάθε άλλης συναφούς μεταγενέστερης διοικητικής πράξης. Να υποχρεωθεί η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να ανακαλέσει την ανωτέρω απόφασή της» αναφέρεται στην προσφυγή προς το ΣτΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Θεσσαλονίκη οχυρώνεται για πλημμύρες και χιόνια


Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, παγετός και χιόνια, που μπορούν να προκύψουν στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, σύμφωνα με όσα τονίστηκαν σε σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) της Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκαν οι περιοχές που είναι πιο «ευαίσθητες» για πλημμύρες και χιόνια, με τον αντιδήμαρχο Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Ζέρβα, να αναπτύσσει μια σειρά μέτρων που έχει σχεδιάσει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να μην παρατηρηθούν προβλήματα.

Όπως είπε ο κ.Ζέρβας «είμαστε σε 24ωρη επιφυλακή σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, έντονων ανέμων ή και βροχοπτώσεων, έχουμε ήδη προμηθευτεί 230 τόνους αλατιού ενώ υπάρχουν και άλλοι 100 τόνοι παλιού αλατιού, ενώ έχουμε μεριμνήσει για την προετοιμασία υδροφόρων οχημάτων, με την πλήρωση αυτών με αλατόνερο».

Σε 50 προκαθορισμένα σημεία και κυρίως στις περιοχές που πλήττονται πιο άμεσα από τις συνθήκες παγετού και χιονοπτώσεων, όπως είναι η Άνω Πόλη, οι 40 Εκκλησιές, η Άνω Τούμπα και η Τριανδρία, θα τοποθετηθούν μέσα σε μεταλλικά πλαίσια οι σάκοι με το αλάτι, ενώ έχει προβλεφθεί μετά από ενημέρωση από την ΕΜΥ δύο υδροφόρα οχήματα να διανυκτερεύουν με προσωπικό στα ψηλά σημεία της πόλης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, θα λειτουργεί χώρος για τη φιλοξενία αστέγων (υπνωτήριο) στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, για την εξυπηρέτηση των αναγκών προστασίας σε δύσκολες καιρικά συνθήκες.

«Σε περίπτωση πλημμυρών μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στο ρέμα Τριανδρίας, Κρυονερίου, Μαλακοπής όπου θα πρέπει να γίνουν αυτοψίες, όπως και στη γέφυρα Αγίων Πάντων», είπε στη σύσκεψη ο υποδιοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σιμιτζής.

Η Ευδοκία Μάγγου από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας στάθηκε στο γεγονός ότι και κατά την αντιπυρική περίοδο «τα περιστατικά για την αντιμετώπιση κινδύνων από αντιπλημμυρικά φαινόμενα ήταν περισσότερα παρά από πυρκαγιές».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, της αστυνομίας, του λιμενικού, του στρατού, του δασαρχείου, του ΕΚΑΒ, του ΟΑΣΘ, αλλά και εθελοντικών ομάδων.



Διαβάστε περισσότερα...

Περίμενε καρτερικά το αφεντικό της επί δύο χρόνια!


Μια σκυλίτσα εμφανιζόταν κάθε μέρα στο νοσοκομείο.

Τα μάτια της ήταν θλιμμένα. Εκείνη τον περίμενε, αλλά το αφεντικό της δεν έλεγε να εμφανιστεί. Παρόλα αυτά, η σκυλίτσα καθόταν κάθε μέρα επί σχεδόν δύο χρόνια στο ίδιο σημείο, στη ρεσεψιόν, και δεν έκανε βήμα μέχρι να βραδιάσει.

Ήθελε να δει τον κύριο της να έρχεται. Η Μάσα περίμενε να δει το αφεντικό της να βγαίνει από την πόρτα που τον είχε δει τελευταία φορά να μπαίνει στο κτίριο πριν μια διετία. Ήταν στο νοσοκομείο της επαρχίας Novosibirsk στη Σιβηρία. Καθόταν καρτερικά και ανέμενε κάθε μέρα. Κάποια στιγμή, όταν νύχτωνε, έφευγε, αλλά την επόμενη μέρα τα ξημερώματα εμφανιζόταν πάλι και κοιτούσε την πόρτα.

Μάταια όμως. Ο άνδρας που ήταν ο ιδιοκτήτης της Μάσα είχε πεθάνει περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Είχε νοσηλευτεί στο ίδρυμα για πολλούς μήνες και τελικά είχε αποβιώσει. Αλλά ο σκύλος δεν ήθελε να το αντιληφθεί πως δε θα εμφανιζόταν ποτέ ξανά. Καθόταν εκεί και περίμενε και έγινε κεντρικό θέμα σε ρεπορτάζ ρωσικών δικτύων. Οι γιατροί και ολόκληρο το νοσηλευτικό προσωπικό είχαν αγαπήσει τη Μάσα. Άλλωστε, την έβλεπε κάθε μέρα, από τη στιγμή που το αφεντικό της μπήκε στο νοσοκομείο, να έρχεται και να τον περιμένει να τον δει. Ήταν ο μόνος τακτικός επισκέπτης σε ολόκληρο το νοσοκομείο, όπως ανέφεραν νοσοκόμες.

«Έβλεπες τα μάτια της, που ήταν θλιμμένα και στεναχωριόσουν. Δεν υπήρχε κάτι που να μπορούσαμε να κάνουμε για να αισθανθεί καλύτερα. Η μόνη μας ελπίδα είναι να βρει κάποια στιγμή άλλον ιδιοκτήτη. Κάποια στιγμή -και ελπίζω αυτό να συμβεί σύντομα- η Μάσα θα μπορέσει να εμπιστευτεί κάποιον πάλι και να γίνει ευτυχισμένη», τόνισε ο αρχίατρος του νοσοκομείου, Βλαντιμίρ Μπεσπάλοβ.

Μια νοσοκόμα εξήγησε ότι μια οικογένεια θέλησε να υιοθετήσει τη Μάσα, την πήρε στο σπίτι της, αλλά την ίδια νύχτα η σκυλίτσα εξαφανίστηκε, ώσπου τη βρήκαν μετά από λίγη ώρα στο νοσοκομείο να κάθεται πάλι στο ίδιο σημείο και να μην κουνιέται ολόκληρη την επόμενη μέρα.











Διαβάστε περισσότερα...

Χτύπησε πάνω στο φορτηγό και «έφυγε»


Αυτοκίνητο βγήκε εκτός πορείας – Δείτε το βίντεο.

Ο οδηγός του φορτηγού, αλλά και εκείνοι των διερχόμενων οχημάτων τα «έχασαν» όταν είδαν το περιστατικό που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους και βιντεοσκοπήθηκε κιόλας.

Σε αυτοκινητόδρομο του Staffordshire ένα αμάξι πήγε να αλλάξει λωρίδα και δεν πρόσεξε καν το φορτηγό που ερχόταν. Ήταν στην αριστερή λωρίδα και θέλησε να μπει σε μία από τις δύο μεσαίες. Δεν κοίταξε καν τον καθρέπτη του όμως και το αποτέλεσμα ήταν να «φύγει».

Χτύπησε πάνω στο φορτηγό, γύρισε και πήγε κατευθείαν πάνω στους κώνους που ήταν στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Ήταν σοκαριστικό… Όλοι έκαναν τον σταυρό τους που δεν παρέσυρε και άλλο αυτοκίνητο στο τρελό διάβα του.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές κατασκεύασαν ένα καινοτομικό υλικό επίστρωσης


Ανοίγει ο δρόμος για νέες μεθόδους ψύξης.

Ερευνητές στις ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα καινοτομικό υλικό επίστρωσης που μπορεί να καταστήσει περιττό ακόμη και το air condition, καθώς αφενός αντανακλά στο διάστημα τις ακτίνες του Ήλιου, αφετέρου τραβά θερμότητα από το εσωτερικό ενός χώρου και τη διαχέει στο εξωτερικό. Τα πειράματα έδειξαν ότι, ακόμη και σε μια ηλιόλουστη και ζεστή ημέρα, αν η στέγη ενός κτιρίου στρωθεί με αυτό το υλικό, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου πέφτει κατά πέντε βαθμούς Κελσίου, χωρίς καμία άλλη μέθοδο ψύξης.



Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό υλικό με διαδοχικά στρώματα, το οποίο αλληλεπιδρά με την ακτινοβολία του φωτός -ορατή και αόρατη (υπέρυθρη)- με ένα νέο τρόπο. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές της Σχολής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον ειδικό στη φωτονική, καθηγητή του τομέα ηλεκτρολόγων μηχανικών Σανχούι Φαν, που έκαναν και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το "Science" και τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Το υλικό «δουλεύει» διπλά, καθώς καθρεφτίζει πίσω στο διάστημα σχεδόν όλη (το 97%) την εισερχόμενη απ' έξω ηλιακή ακτινοβολία, ενώ ταυτόχρονα απορροφά από το εσωτερικό του κτιρίου την υπέρυθρη ακτινοβολία και τη στέλνει επίσης στο διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι τα κτίρια να δροσίζονται πολύ καλύτερα και να χρειάζονται λιγότερο έως καθόλου αιρκοντίσιον, ανάλογα με τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Το υλικό έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι οικονομικά αποδοτικό και να μπορεί να επιστρωθεί σε μεγάλες επιφάνειες, κυρίως στις στέγες. Οι δημιουργοί του ευελπιστούν ότι η τεχνολογική καινοτομία τους, όταν εφαρμοστεί ευρέως στην πράξη, θα περιορίσει τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως το καλοκαίρι.

Η θερμότητα μεταφέρεται με τρεις τρόπους:

- μέσω αγωγής ή επαφής (γι' αυτό καίγεται κανείς όταν ανοίγει τον καυτό φούρνο και τον αγγίζει χωρίς γάντια),
- μέσω μεταφοράς αερίων ή υγρών (γι' αυτό νιώθει κανείς στο πρόσωπο ένα ζεστό ρεύμα αέρα μόλις ανοίγει τον φούρνο),

- μέσω αόρατης υπέρυθρης ακτινοβολίας (γι' αυτό νιώθει κανείς μια ζέστη μπροστά από έναν κλειστό φούρνο, ακόμη κι αν δεν τον ανοίξει).

Οι ερευνητές φρόντισαν, ώστε να απομακρύνουν σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος (περίπου δέκα μικρομέτρων) την συσσωρευμένη υπέρυθρη θερμότητα από ένα κλειστό χώρο, προκειμένου αυτή η ακτινοβολία που διαφεύγει στο εξωτερικό, να διαπερνά την ατμόσφαιρα χωρίς να την θερμαίνει. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο με δεδομένο το ήδη υπάρχον πρόβλημα του «θερμοκηπίου» και την κλιματική αλλαγή. «Είναι σαν να ανοίγεις ένα παράθυρο απευθείας στο διάστημα», όπως είπε ο Σανχούι Φαν.

To νέο υλικό, που έχει πάχος περίπου 2 εκατομμυριοστά του μέτρου, αποτελείται από επτά στρώματα διοξειδίου του πυριτίου και οξειδίου του χαφνίου, πάνω από ένα στρώμα αργύρου.

Δύο σημαντικές τεχνικές δυσκολίες μένουν να επιλυθούν, προτού καταστεί εφικτή η μαζική χρησιμοποίηση του νέου υλικού. Σε πρώτη φάση, το ζήτημα είναι με ποιό τρόπο θα επιτευχθεί η μεταφορά όλης της εσωτερικής υπέρυθρης ακτινοβολίας έως το υλικό επίστρωσης, έτσι ώστε μετά αυτό να τη διώξει έξω από το κτίριο. Οι μηχανικοί πρέπει να βρουν ένα τρόπο να στέλνουν όλη αυτή τη διάχυτη ακτινοβολία που βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο κτίριο, μέχρι την εξωτερική επίστρωση, προκειμένου μετά αυτή να αναλάβει να την στείλει στο διάστημα.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τη δυνατότητα παραγωγής του υλικού σε πολύ μεγάλη κλίμακα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η κατασκευή μεγάλων πάνελ επικάλυψης. Το υλικό έχει εκτιμώμενο κόστος 20 έως 70 δολαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο και η εκτιμώμενη εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος είναι περίπου 100 μεγαταβατώρες ετησίως για ένα τριώροφο κτίριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook αποκαλύπτει τις πιο διάσημες πόλεις του κόσμου


Κάθε προορισμός αξιολογείται με βάση τα «likes».

Για τους χρήστες του Facebook η Τεχεράνη θεωρείται ως πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός από… την «αιώνια πόλη», Ρώμη.

Σύμφωνα με μια λίστα με τις 50 πιο διάσημες πόλεις του κόσμου, η ιρανική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 32η θέση, ενώ η Ρώμη βρίσκεται τρεις θέσεις πιο κάτω.



Κάθε προορισμός που περιλαμβάνει η λίστα έχει αξιολογηθεί με βάση τα πόσα «likes» παίρνει στις city guides σελίδες του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, το Facebook έχει δημιουργήσει μια σελίδα προφίλ για κάθε πόλη σε όλον τον κόσμο, συνδέοντάς τη με την αντίστοιχη σελίδα της χώρας της στη Wikipedia. Ακόμη, περιέχει πληροφορίες που μοιράζονται άλλοι χρήστες του Facebook, παρέχοντας τουριστικά «tips» και συμβουλές ή δημοφιλή post από το Διαδίκτυο που σχετίζονται με κάθε πόλη. 




Ποιες είναι όμως οι δημοφιλέστερες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον «κόσμο» του Facebook;



Η ιστοσελίδα Fastbooking.com συνέταξε τη σχετική λίστα, σύμφωνα με την οποία η Νέα Υόρκη δεσπόζει στην κορυφή με πάνω από 14 εκατ. «likes».



Ακολουθεί η «Πόλη του Φωτός» (Παρίσι) με κάτι παραπάνω από 9 εκατομμύρια «μου αρέσει», ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η αγγλική πρωτεύουσα με 8,5 εκατ. «likes» από τους χρήστες του Facebook.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόσωπο του ενοίκου της Αμφίπολης


Ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης φαίνεται ότι θα αποκτήσει πρόσωπο, με την βοήθεια της επιστήμης. Η ανάπλαση του προσώπου γίνεται βάση των χαρακτηριστικών του κρανίου του και θα επιτρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τον αινιγματικό ένοικο.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Νιβ, που αποκάλυψε το πρόσωπο του Φιλίππου, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλώνει ευχαριστημένος από την ανασκαφή, ενώ αντιμετωπίζει ως πρόκληση της ανάπλαση του ενοίκου.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΣΕΠ: Έως τις 9 Δεκεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για 79 θέσεις στο Δημόσιο


Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων για την Προκήρυξη 4Κ/2014, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 79 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς, Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης), στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης (Κατάστημα Κράτησης).

Οι υποψήφιοι, που έχουν προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (επιλογή: Online Υπηρεσίες) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα Ε').

Σημειώνεται, ότι η συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, στο ΑΣΕΠ, μέχρι και τη 15η Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Δευτέρα, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:

ΑΣΕΠ

Αίτηση για την Προκήρυξη 4Κ/2014

Τ.Θ. 14.308

Αθήνα Τ.Κ. 115.10,

αναγράφοντας στον φάκελο την αντίστοιχη κατηγορία εκπαίδευσης (ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ), θέσεις της οποίας διεκδικούν.

Όπως επισημαίνει το ΑΣΕΠ, για την ομαλή λειτουργία του συστήματος υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, συνιστάται στους υποψήφιους να μην περιμένουν την τελευταία ημέρα για να υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση καθώς τυχόν υπερφόρτωση του διαδικτύου ή σφάλμα στη σύνδεση, με αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολία ή αδυναμία υποβολής αυτής. Το ΑΣΕΠ δεν φέρει ευθύνη για τυχόν αδυναμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης που οφείλεται στους προαναφερόμενους παράγοντες.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To Twitter θα συλλέγει στοιχεία από τα κινητά και τα tablets


Το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να συλλέγει πληροφορίες από τα κινητά και τα tablets στα οποία είναι εγκατεστημένο.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν ότι θα συλλέγουν και θα κατηγοριοποιούν τις υπόλοιπες εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι κάτοχοι των συσκευών. Αυτό θα τους επιτρέψει να προτείνουν στους χρήστες του Twitter διαφημίσεις και εφαρμογές που τους ενδιαφέρουν.

Για να προλάβουν τυχόν αντιδράσεις, δήλωσαν ότι δεν θα ασχοληθούν με μικρά λογισμικά αλλά με γνωστές εφαρμογές. Η ίδια τακτική εφαρμόζεται και από άλλα social media που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Με αυτή την κίνηση η ηγεσία του Twitter προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη του και να κάνει πιο ενδιαφέρουσα την χρήση της υπηρεσίας του.

Πάντως οι χρήστες έχουν ακόμα το δικαίωμα να ενεργοποιήσουν την επιλογή για τον περιορισμό ή την αποτροπή της στοχευμένης διαφήμισης που υπάρχει σε όλες τις κινητές συσκευές.


Πηγή: http://www.enikos.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσαν και τον στυλίστα της Μις Ονδούρα


Λίγες ημέρες μετά τη σοκαριστική αποκάλυψη ότι η Μις Ονδούρα, Μαρία Χοσέ Αλβαράντο, δολοφονήθηκε μαζί με την αδερφή της, Σοφία, από τον φίλο της τελευταίας, άλλη μία τραγική είδηση έρχεται στο φως της δημοσιότητας.



Ο 41χρονος στυλίστας της 19χρονης καλλονής, Λουίς Αλφρέντο Γκαρσία, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ντέστινι» βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του στο Σάντι Μπέι.

Ο «Ντέστινι» βρέθηκε από έναν υπάλληλό του δεμένος χειροπόδαρα και με τραύματα από μαχαίρι στο λαιμό του.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έλληνας που γλυκαίνει τους Δανούς


Γνωρίστε τον Έλληνα ζαχαροπλάστη που έχει κερδίσει τους Δανούς με τις συνταγές του. Ο 38χρονος έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Κοπεγχάγη και παρουσιάζει τα γλυκά του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Μάλιστα, η λέσχη Γαστρονομίας της Δανίας τον έχει βραβεύσει για τα γλυκά του ενώ έχει λάβει και το βραβείο «Καλύτερο Γλυκό της χρονιάς».

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα χρήματα κερδίζουν οι ψηφιακοί εγκληματίες;


Τα κέρδη των ψηφιακών εγκληματιών μπορούν να είναι έως και 20 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με το κόστος των επιθέσεων τους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ειδικούς της Kaspersky Lab. Στο πλαίσιο έρευνας που υλοποίησαν, οι ειδικοί της εταιρείας προχώρησαν στη σύγκριση μεταξύ του κόστους των εργαλείων που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι χάκερ σε σχέση με τα χρήματα που αποσπούν μέσα από μια επιτυχημένη κακόβουλη επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον Alexander Gostev, Chief Security Expert της Kaspersky Lab.

“Η αγορά κακόβουλου λογισμικού δεν αποτελεί πρόβλημα. Είναι σχετικά εύκολο να βρει κανείς τέτοια εργαλεία σε διάφορα φόρουμ για χάκερ. Επίσης, το κόστος τους είναι σχετικά φθηνό, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά. Ένας ψηφιακός εγκληματίας που ακολουθεί το δρόμο αυτό, δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες δεξιότητες, καθώς μπορεί να αγοράσει ένα «έτοιμο για χρήση» πακέτο σε μια προκαθορισμένη τιμή και να εξαπολύσει επιθέσεις κατά βούληση. Συνεπώς, οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τα χρήματα ή τα δεδομένα τους. Πρέπει επίσης να προστατεύουν τις συσκευές τους και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που εκτελούν με αυτές, χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη λύση, όπως το Kaspersky Internet Security – multi-device, για παράδειγμα”

Ενδεικτικά, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας phishing που μιμείται ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης και η ανάπτυξη μιας αλυσίδας μαζικής spam αλληλογραφίας, με link που θα οδηγεί στην πλαστή ιστοσελίδα, κοστίζει σήμερα $150 κατά μέσο όρο. Ωστόσο, αν οι εγκληματίες εξαπατήσουν 100 online χρήστες, μπορεί να κερδίσουν μέχρι και $10.000 από την πώληση ευαίσθητων δεδομένων. Τα θύματα, με τη σειρά τους, χάνουν πολύτιμες επαφές, προσωπικές φωτογραφίες και μηνύματα.

Όπως αναφέρει το techgear.gr, ένα mobile Trojan blocker είναι πολύ πιο δαπανηρό, καθώς η αγορά και η διανομή του κακόβουλου λογισμικού κοστίζει $1.000 κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η «απόδοση» είναι επίσης πολύ υψηλότερη. Οι τιμές που έχουν ορίσει οι επιτιθέμενοι για την αναιρέσουν τη φραγή ενός smartphone ξεκινούν από τα $10 και φτάνουν έως τα $200. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κερδίσουν μέχρι και $20.000 από 100 πιθανά θύματα.

Οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να κερδίσουν το ίδιο χρηματικό ποσό χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένο ransomware, αλλά η «αρχική τους επένδυση» θα είναι διπλάσια (περίπου $2.000). Οι απώλειες των χρηστών θα είναι επίσης υψηλότερες, αφού το ελάχιστο ποσό των «λύτρων» που ζητούν οι απατεώνες για να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα που έχουν αποσπάσει είναι συνήθως στα $100.

Για πολύ μεγάλα κέρδη, οι απατεώνες αναζητούν τραπεζικά Trojans που στοχεύουν άμεσα στα χρήματα των online χρηστών. Δαπανώντας περίπου $3.000 σε ένα «πακέτο» κακόβουλου λογισμικού, exploit και spam αλληλογραφίας, οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να κερδίσουν μέχρι και $72.000. Η μέση απώλεια ανά θύμα είναι $722.



Διαβάστε περισσότερα...

Έντονο το ενδιαφέρον των οφειλετών των Ταμείων για ένταξη στη νέα ρύθμιση


Ξεπερνούν τα 300 εκατ. οι οφειλές που ρυθμίστηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο.

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των οφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων που ζητούν να ενταχθούν στο νέο σχήμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών .

Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανταπόκρισης των οφειλετών, είναι το γεγεονός ότι, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμεο από την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, εκδόθηκαν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), 12.827 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 333.754.550,92 ευρώ.

Από το σύνολο των αποφάσεων αυτών, 7.737 αφορούν οφειλέτες του ΙΚΑ. 4.209, οφειλέτες του ΟΑΕΕ, 879 οφειλέτες του ΟΓΑ και δυο του ΕΤΑΑ.

Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καλεί το σύνολο των οφειλετών, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες διακανονισμού οφειλών που παρέχει ο νέος νόμος.

Υπενθυμίζεται, ότι για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στα ανωτέρω σχήματα ρύθμισης και θα τηρούν του όρους αυτών, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ενώ θα χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας χωρίς καμία παρακράτηση (ποσό ή ποσοστό).

Η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο νέο σχήμα ρύθμισης, λήγει στις 31/3/2015 και σύμφωνα με το νόμο για τη νέα ρύθμιση, δεν θα υπάρξει άλλη δυνατότητα διακανονισμού με αυτούς τους όρους. Από την 1/4/2015, μοναδική επιλογή για τους οφειλέτες, θα είναι και πάλι η ρύθμιση οφειλών της «Νέας Αρχής» και της «Πάγιας Ρύθμισης».



Διαβάστε περισσότερα...

Νοσηλεία στο 401 ΓΣΝΑ για τους κατοίκους της Σύμης


Το δικαίωμα παρέχεται με απόφαση της ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά.

Το δικαίωμα νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής υγειονομικής περίθαλψης στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ) παρέχει στους μόνιμους κατοίκους της ακριτικής Σύμης, απόφαση που υπεγράφη από την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Η απόφαση που απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση σε ΦΕΚ εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες προς τους γονείς για την αγορά παιχνιδιών εν όψει γιορτών


Τι πρέπει να προσέξουν για την ασφάλεια των παιδιών, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ.

Εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν και φέτος από τους Έλληνες γονείς για την αγορά παιχνιδιών ενόψει των Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς, αλλά τα χρήματα αυτά δεν θα διατεθούν πάντα για σωστές επιλογές, σε σχέση τόσο με την ασφάλεια των παιδιών, όσο και με τον χαρακτήρα τους, όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, επειδή τα δείγματα παιχνιδιών, στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές, είναι ελάχιστα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό όσων κυκλοφορούν στην αγορά, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, στις αναγραφόμενες ενδείξεις επί των συσκευασιών τους. Μεταξύ άλλων επιβάλλεται να ελέγχουν αν στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού, να ενημερώνονται για το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο αποφεύγοντας όσα περιέχουν PVC ή φθαλικά και να προσέχουν αν φέρει στη συσκευασία του την ένδειξη «CE» (σήμερα όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην ΕΕ, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «CE», κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο).

Προσοχή στο χρόνο ενασχόλησης με ηλεκτρονικά παιχνίδια

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που συχνά έχουν βίαιο περιεχόμενο, το ΚΕΠΚΑ σημειώνει ότι παρότι η τιμή τους είναι υψηλή και υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά μόνο σε ενηλίκους, πολλά παιδιά πείθουν τους γονείς τους να τους τα αγοράσουν. «Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρατεταμένη ενασχόληση με τέτοιου είδους παιχνίδια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει, με αρνητικό τρόπο, τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες, τον τρόπο σκέψης και τη λειτουργία των παιδιών μας. Η πολύωρη χρήση τέτοιων παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά δυσλειτουργίες όπως απαθές και νωχελικό βλέμμα, νευρικότητα και υπερκινητικότητα. Γι' αυτό ελέγχουμε το συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών μας, με τα παιχνίδια αυτά και παρακολουθούμε, αν είναι δυνατόν τον τρόπο χρήσης τους από τα παιδιά, για να διαπιστώσουμε αν αποκομίζουν κάποιο όφελος ή το αντίθετο" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ.

Ενημερώστε τα παιδιά για τον τρόπο λειτουργίας των διαφημίσεων

Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΕΠΚΑ συνιστά στους γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαφήμιση. «Τα παιδιά είναι οι πιο άπειροι από όλους τους καταναλωτές, διαθέτουν ελάχιστα και ζητούν περισσότερα. Είναι οι πιο κατάλληλοι για να επηρεασθούν από τις διαφημίσεις, που κυριολεκτικά τα βομβαρδίζουν τις γιορτινές μέρες. Ως γονείς μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά τις χρησιμοποιούμενες διαφημιστικές μεθόδους: να δείξουμε την επίδραση της μουσικής υπόκρουσης, κλείνοντας τελείως τον ήχο, στην τηλεόραση. Να δείξουμε πως ο ειδικός φωτισμός και τα κοντινά πλάνα υπερβάλλουν το μέγεθος, και την εμφάνιση του προϊόντος. Γι’ αυτό, μερικά παιχνίδια δεν είναι τόσο λαμπερά ή τόσο μεγάλα όσο τα βλέπουμε, στη διαφήμιση» επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ και προσθέτει: «Να δείξουμε στα παιδιά την αληθινή σημασία των λέξεων: Τα παιδιά έχουν την τάση να πιστεύουν ό,τι βλέπουν: Μια μάρκα προϊόντος είναι η "καλύτερη", η "γλυκύτερη", η "ταχύτερη". Θα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν τις πραγματικές διαστάσεις των λέξεων, χωρίς υπερβολές» επισημαίνει το Κέντρο, το οποίο παραθέτει αναλυτικές οδηγίες για την επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών (www.kepka.org).



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη της Ελλάδας για «απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων»


Καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις σε δύο κρατούμενους.

Με δύο αποφάσεις του, σήμερα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια, καθώς και για παράβασητου άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Α.Ε, Τούρκου υπηκόου κουρδικής καταγωγής, ο οποίος διωκόταν για τις πολιτικές του δραστηριότητες στην Τουρκία, συνελήφθη στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στα σύνορα και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα κράτησης μεταναστών της Θεσσαλονίκης.

Η αίτηση που υπέβαλε για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2010, αλλά ο αρχηγός της Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη του, τους κινδύνους που θ' αντιμετώπιζε ο Α.Ε εάν επέστρεφε στην Τουρκία, του χορήγησε άδεια προσωρινής παραμονής και τον απελευθέρωσε.

Στην προσφυγή του ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστήριξε ότι τόσο κατά το διάστημα κράτησής του στον συνοριακό αστυνομικό σταθμό της Θέρμης όσο και στο αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, παραβιάστηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του.

Το Δικαστήριο δέχθηκε σήμερα τους ισχυρισμούς του και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και ασφάλεια, καθώς και για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με βάση τις οποίες απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Υποχρέωσε δε την Ελλάδα να καταβάλει στον ΑΕ 8.000 ευρώ, ως αποζημίωση για μη χρηματική βλάβη.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Βλαδίμηρου Κουταλίδη και τις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές ενώ ήταν φορέας ηπατίτιδας C και στη συνέχεια, διαγνώστηκε ότι έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο Βλ. Κουταλίδης συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, κατηγορούμενος για αδικήματα, με βάση τα οποία θα μπορούσε να καταδικαστεί μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση, αλλά δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι ήταν φορέας της ηπατίτιδας C και, τον Νοέμβριο του 2012, υπέβαλε παρατηρήσεις προς στήριξη του αιτήματός του να μην υπερβεί η κράτηση του τους έξι μήνες, επισημαίνοντας ότι η κράτησή του στη φυλακή ήταν πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του, δεδομένου ότι είχε ανακαλύψει ότι έπασχε και από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η αίτησή του για αποφυλάκιση με εγγύηση απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2013, αλλά στις 3 Ιουνίου του ίδιου έτους αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Σήμερα, ωστόσο, το Δικαστήριο, εκδικάζοντας την προσφυγή του, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και την υποχρέωσε, να καταβάλει 3.000 ευρώ αποζημίωση για μη χρηματική ζημιά στον Κουταλίδη και να πληρώσει και 565 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στη Μαδρίτη ο Ι. Βαρδακαστάνης για την προσβασιμότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


Δελτίο Τύπου 27.11.2014


Αρ. Πρωτ.: 4714

Στη Μαδρίτη βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου του European Disability Forum (EDF- Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ), προσκεκλημένος της CERMI (Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad - Συνομοσπονδία ΑμεΑ Ισπανίας) και του ONCE Foundation (Ινστιτούτο Ομοσπονδίας Τυφλών Ισπανίας) να απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου της «Inclusive Universities, Universities of the Future - Προσβάσιμα Πανεπιστήμια, τα Πανεπιστήμια του Μέλλοντος».

Ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε επίσης στην ενότητα «Inclusion policies of persons with disabilities in Universities: Current situation and future challenges(Πολιτικές για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα πανεπιστήμια: σημερινή κατάσταση και μελλοντικές προκλήσεις)», μαζί με τους Humberto J Rodríguez, πρόεδρο Division of International Special Education and Services, Richard Gorrie, καθηγητή Πανεπιστημίου Guelph (Καναδάς) και Ángela Barrios, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι στην κοινωνία της γνώσης, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ισότιμα για όλους και η ανάπτυξη της ερευνητικής ικανότητας των ατόμων με αναπηρία είναι οι καλύτερες εγγυήσεις για την πλήρη κοινωνική τους ένταξη, την πρόσβαση σε ποιοτική απασχόληση και τη μελλοντική επαγγελματική τους εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, καταγεγραμμένο στην Ευρωπαϊκή Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ. Ωστόσο, τα άτομα με αναπηρία συχνά αποκλείονται, και ιδίως οι μαθητές που έχουν ανάγκη υποστήριξης υψηλού επιπέδου ή δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες εκπαίδευσης στις χώρες τους.

Αυτός είναι η αιτία που στο άρθρο 24 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η πρόσβαση στην εκπαίδευση έχει οριστεί ως αναφαίρετο δικαίωμα για τα άτομα με αναπηρία. Το άρθρο αυτό αναγνωρίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος για όλους τους μαθητές με αναπηρία.

Αναφέρει ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να λαμβάνουν εύλογη υποστήριξη για την πρόσβασή τους στα πανεπιστήμια και στις μελέτες, αυτό σημαίνει ότι το σχολικό περιβάλλον και το εκπαιδευτικό υλικό θα πρέπει να είναι προσβάσιμο, αλλά και ότι τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες του ατόμου και να προβλεφθεί εξατομικευμένη υποστήριξη για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής ανάπτυξης του ατόμου με αναπηρία.

Ωστόσο, όπως μέχρι σήμερα έχουν δείξει οι καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής για τη Σύμβαση του ΟΗΕ προς τις χώρες της ΕΕ που εξετάστηκαν, το δικαίωμα αυτό δεν απολαμβάνεται. Στοιχεία από το 2011 δείχνουν ότι το 19% των νέων με αναπηρία εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο και ότι το 39% έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρούς περιορισμούς. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν νομικό πλαίσιο που τις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία, στην πραγματικότητα, οι μαθητές με αναπηρία αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια όταν προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στα εθνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας τους.

Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το εκπαιδευτικό υλικό και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση για τους μαθητές με αναπηρία σε ισότιμη βάση με τους άλλους διατίθεται. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται εξειδικευμένη εκπαίδευση, όπως και όλοι οι επαγγελματίες στον τομέα της εκπαίδευσης, με στόχο την ενίσχυση της φυσικής διαδικασίας ένταξης από πρώτα στάδια μέχρι το πανεπιστήμιο.

Τα ίδια τα πανεπιστήμια έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη διασφάλιση ότι το μαθησιακό περιβάλλον τους είναι προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς για όλα τα άτομα με αναπηρία.

Έχουν επίσης ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν, δεδομένου ότι εκπαιδεύουν την μελλοντική γενιά να εργαστεί και να κυβερνήσει τη χώρα. Η ακαδημαϊκή νοοτροπία πρέπει να καθοδηγηθεί από τις ανάγκες της αναπηρίας και γι 'αυτό είναι σημαντική η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα προγράμματα σπουδών και τις έρευνες, όχι μόνο στις νομικές, κοινωνικές, ιατρικές, αλλά και στους μηχανικούς, στις ΤΠΕ, στις σπουδές επικοινωνίες ή καλών τεχνών.

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση από τους μαθητές με αναπηρία θα πρέπει πάντα να θεωρείται ως επένδυση - και ποτέ ως δαπάνη - είναι 100% κερδοφόρα όταν αυτοί οι μαθητές γίνουν αυτόνομοι και ανεξάρτητοι ενήλικες που είναι ικανοί να αναλάβει ενεργό ρόλο στην κοινωνία στην οποία ανήκουν».



Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει για εκπτώσεις και προσφορές


Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή όσον αφορά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες (Υπουργική Απόφαση 56885/10-11-2014, ΦΕΚ 3107Β΄) του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμου Γιακουμάτου. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Κώδικα, όπως υπενθυμίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, περιλαμβάνουν ανά θέμα τα εξής:

Εκπτώσεις

Διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς: εκπτώσεις διενεργούνται τέσσερις (4) φορές το χρόνο (τακτικές και ενδιάμεσες) κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ν. 4177/2013.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Προσφορές

Απελευθερώνονται οι προσφορές, με μόνη προϋπόθεση τον περιορισμό της ποσότητας των προσφερόμενων ειδών στο 50% του δυναμικού του καταστήματος.

Οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα.

Γενικά για εκπτώσεις, προσφορές και προωθητικές ενέργειες

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, προσφορών και προωθητικών ενεργειών πρέπει να εμφανίζεται η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή του προϊόντος ή το πρόσθετο όφελος στην περίπτωση των προωθητικών ενεργειών, προκειμένου η σύγκριση τους να είναι απλή και σαφής. Συμπληρωματικά μπορεί να αναφέρεται και το αντίστοιχο ποσοστό έκπτωσης στο χώρο πώλησης γενικά ή ανά προϊόν. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Καταστήματα Stock και Outlet

Χαρακτηρίζονται ως καταστήματα Stock και Outlet, τα καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων που ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:

  1. αποθέματα προηγούμενων εμπορικών περιόδων (σεζόν)
  2. αποθέματα παλαιάς μόδας
  3. αποθέματα καταργημένων ή παλαιών ή μη εμπορεύσιμων εμπορικών κωδικών
  4. αποθέματα παλαιών εμπορικών σειρών
  5. παλαιά εν γένει αποθέματα
  6. είδη ξεπερασμένης τεχνολογίας και καταναλωτικών συνηθειών
  7. είδη πλεονάζουσας παραγωγής
  8. είδη που επιστράφηκαν και/ή αποθέματα λόγω ακύρωσης παραγγελιών
  9. είδη που ανήκουν σε δοκιμαστικές ή πειραματικές σειρές ή είναι δείγματα.
  10. Επιπλέον των ανωτέρω ειδών τα καταστήματα Stock επιτρέπεται να πωλούν μεταχειρισμένα και ελαττωματικά προϊόντα.


Τα χαρακτηριζόμενα ως καταστήματα stock ή Outlet, για να λειτουργήσουν, θα πρέπει να έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών ως καταστήματα Stock ή ως καταστήματα Outlet στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Τα εν λόγω καταστήματα υποχρεούνται να αναγράφουν:
την παλαιά τιμή πώλησης διαγραμμένη και
τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών.

Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών, τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και -με έντονη γραφή- τη νέα μειωμένη τιμή διάθεσης και να αναγράφουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία μόνο τις λέξεις «εκπτώσεις» ή «προσφορές».

Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να αναφέρουν στις πινακίδες τους και σε κάθε επικοινωνία με τον καταναλωτή, μαζί με την τιμή του προϊόντος και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, σε περίπτωση δε ελαττωματικού προϊόντος, το ελάττωμα θα σημειώνεται κατά τρόπο σαφή επί του προϊόντος.

Ηλεκτρονικό Μητρώο Καταγγελιών

Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο καταγγελιών στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, για την καταχώριση σε αυτό, των πάσης φύσεως καταγγελιών καταναλωτών. Η καταχώριση της καταγγελίας γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.1520.gov.gr, με τη χρήση ηλεκτρονικής φόρμας στην οποία ο καταναλωτής συμπληρώνει τα στοιχεία του καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης, την πρακτική της οποίας θέλει να καταγγείλει.

Κυρώσεις

Τέλος, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του Κώδικα, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον ν. 4177/2013 καθώς και οι κυρώσεις από την Υπουργική Απόφαση «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ)».


Διαβάστε περισσότερα...

Ενίσχυση και επέκταση του θεσμού των Πειραματικών Σχολείων


Σε μελέτη θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας.

Στην εκπόνηση μελέτης για την ενίσχυση και την επέκταση του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων θα προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως είναι γνωστό η επέκταση των Πειραματικών Σχολείων αποτελεί έναν από τους στόχους του Υπουργείου και γι αυτό άλλωστε κατατέθηκε και σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Κατ΄ εξαίρεση και για λόγους που υπαγορεύονται από την ανάγκη προαγωγής της δημόσιας εκπαίδευσης, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, η οποία εκδίδεται με σύμφωνη γνώμη της ΔΕΠΠΣ δύνανται να χαρακτηρίζονται υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, για την υλοποίηση του σκοπού των ΠΠΣ, σύμφωνα με το άρθρο 36 του παρόντος και χωρίς την ύπαρξη των προϋποθέσεων των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου. Στην ίδια απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για την πλήρωση των θέσεων στο ΠΠΣ μετά τον χαρακτηρισμό ή την ίδρυση του Π.Π.Σ».

Όσον αφορά τη μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

- Διεξαγωγή έρευνας στην εκπαιδευτική κοινότητα των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.

- Αποτίμηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.

- Προσδιορισμό δράσεων για την ενίσχυση και επέκταση της πειραματικής εφαρμογής τους στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με αναφορά στο εκπαιδευτικό υλικό, τις διδακτικές πρακτικές, τις δημιουργικές δράσεις, τις πρακτικές διοίκησης, της αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου κ.λπ.

- Προτάσεις για την ανάδειξη και την περαιτέρω αξιοποίηση των καλών πρακτικών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και τη διάχυσή τους στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος.

- Προτάσεις για την επέκταση της εφαρμογής του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων με εκπαιδευτικά, γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

- Προτάσεις για Πράξεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-20 και θα αφορούν στην ενίσχυση και υποστήριξη εφαρμογής του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. Οι προτεινόμενες πράξεις θα περιλαμβάνουν περιγραφή του φυσικού αντικειμένου και εκτίμηση του οικονομικού αντικειμένου και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων στους κήπους του Έβρου


Αποκλεισμένα τα σύνορα με την Τουρκία
.
Αποκλεισμένα από τις 11 το πρωί είναι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στους Κήπους του Έβρου, λόγω των κινητοποιήσεων κτηνοτρόφων που αντιδρούν στη μη καταβολή της αποσυνδεδεμένης ενιαίας ενίσχυσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων βρίσκονται πολλοί αγρότες και αμφότεροι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τονίζοντας πως θα συνεχίσουν επ’ αόριστον τον αποκλεισμό των συνόρων αν δεν ικανοποιηθούν τα αίτημά τους.

Ουρές χιλιομέτρων ήδη έχουν σχηματίσει επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά στο τελωνείο των Κήπων εξαιτίας και της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία συμμετέχουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε πως μετέφερε τα αιτήματα στο υπουργείο ζητώντας την δίκαιη αντιμετώπιση όλων των κτηνοτρόφων στο θέμα της ενιαίας καταβολής τόσο της εξισωτικής ενίσχυσης όσο και της αποσυνδεδεμένης ενιαίας ενίσχυσης αλλά και στην καταβολή των αποζημιώσεων από τις ζωονόσους που έπληξαν πολλά κοπάδια αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέος οριστικός πίνακας για τη δημοτική αστυνομία


Καταρτίστηκε από τον ΑΣΕΠ.

Στην κατάρτιση του νέου οριστικού πίνακα κατάταξης και του πίνακα απορριπτέων του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας (5/2013 Ανακοίνωση) προχώρησε το ΑΣΕΠ, μετά την παραλαβή στοιχείων από επτά Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΤΕΥΣ) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, μετά την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταβολών, στο πλαίσιο της διαδικασίας της κινητικότητας.

Όπως σημειώνεται από το ΑΣΕΠ, οι εν λόγω πίνακες διαβιβάστηκαν στα 12 ΤΕΥΣ των φορέων υποδοχής τα οποία κατήρτισαν νέο οριστικό πίνακα διάθεσης υπαλλήλων καθώς και νέο πίνακα υπαλλήλων που παραμένουν σε διαθεσιμότητα διότι δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους.

Οι πίνακες ενοποιήθηκαν από το ΑΣΕΠ και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τέλος, οι νέοι οριστικοί πίνακες διάθεσης, όπως εκδόθηκαν από τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια, αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και διαβιβάζονται στους φορείς υποδοχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες ρυθμίσεις για τη φορητότητα των τηλεφωνικών αριθμών επιβάλλει η ΕΕΤΤ


Ειδική εφαρμογή θα σας δείχνει σε ποια εταιρεία ανήκει αυτός που καλείται.

Νέες ρυθμίσεις για τη φορητότητα αριθμών, «προωθώντας τη διαφάνεια, την ταχύτητα και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διαδικασίας από τους ίδιους τους συνδρομητές», επιβάλλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ, που ισχύουν πλέον:

• επιταχύνεται ο χρόνος εξέτασης και υλοποίησης των αιτημάτων για φορητότητα

• περιορίζονται οι λόγοι απόρριψης της αίτησης

• καθορίζονται συγκεκριμένες προθεσμίες για την ακύρωση της αίτησης

• επιβεβαιώνεται από τον πάροχο η υποβολή όλων των αιτήσεων φορητότητας και των αιτήσεων ακύρωσης του συνδρομητή και

• καθορίζεται διαδικασία αποζημίωσης για καθυστέρηση μεταφοράς και καταχρηστική μεταφορά αριθμών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φορητότητα αριθμών βρίσκονται στο http://www.eett.gr ή στο ειδικό website www.foritotita.gr.

Επίσης, με την ειδική εφαρμογή της ΕΕΤΤ «Βρείτε τον πάροχο ενός αριθμού», οι συνδρομητές μπορούν να ενημερωθούν εάν η κλήση που θα πραγματοποιήσουν είναι εντός ή εκτός δικτύου του παρόχου τους και κατά συνέπεια να εκτιμήσουν τη σχετική χρέωση, ανάλογα με το οικονομικό πρόγραμμα που διαθέτουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρία εκατ. ευρώ για αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης


Εκπόνηση αναλυτικών προγραμμάτων και οργάνωση της τάξης Μαθητείας.

Το ποσό των 3.000.000 ευρώ διαθέτει το υπουργείο Παιδείας για την εκπόνηση αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών για όλες τις τάξεις των ΕΠΑΛ, την οργάνωση και η εκπόνηση Προγραµµάτων Σπουδών για την Τάξη Μαθητείας του ΕΠΑ.Λ καθώς και την ανάπτυξη Προφίλ/∆εξιοτήτων για τις Ειδικότητες ΕΠΑ.Λ.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο ενδεικτικά η διάρθρωση της Πράξης θα µπορούσε να έχει την εξής µορφή:

∆ράση 1: Εκπόνηση Αναλυτικών Προγραµµάτων Σπουδών του Επαγγελµατικού Λυκείου.

Η δράση αυτή θα περιλαµβάνει τον προσδιορισµό των γνωστικών αντικείµενων, την ανάπτυξη των Ωρολογίων Προγραµµάτων όπου δεν έχουν προσδιορισθεί, την εκπόνηση των Αναλυτικών Προγραµµάτων Σπουδών και τις Οδηγίες διδασκαλίας για τον εκπαιδευτικό, συµπεριλαµβανοµένων και των διδακτικών τεχνικών, των µεθόδων διδασκαλίας και των ενδεδειγµένων εποπτικών µέσων.

Τα αναλυτικά προγράµµατα σπουδών θα διαµορφωθούν σύµφωνα µε τις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού συστήµατος πιστωτικών µονάδων για την επαγγελµατική εκπαίδευση και κατάρτιση (European Credit System for Vocational Education and Training – ECVET), που περιγράφεται στη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 18ης Ιουνίου 2009 (Ε.Ε. C 155/02 της 8.7.2009), τη διαδικασία της Κοπεγχάγης αλλά και του ψηφίσµατος της Bruges 2010 (ET-2011-2020).

Για τη διαµόρφωση των προγραµµάτων σπουδών κάθε τοµέα και ειδικότητας λαµβάνονται υπόψη, εφόσον υπάρχουν, και τα σχετικά επαγγελµατικά περιγράµµατα που πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισµό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελµατικού Προσανατολισµού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3369/2005 (ΦΕΚ 171Α΄), όπως τροποποιήθηκε µε τον νόµο 4186/2013, τον ν. 4229/2014 (ΦΕΚ 8 Α΄) άρθρο 11 παράγραφος 13 και του ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118 Α΄) και ισχύει.

Τα αναλυτικά προγράµµατα σπουδών του Επαγγελµατικού Λυκείου καταρτίζονται από το Ι.Ε.Π., σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στον Ν. 4186/2013 όπως εκάστοτε ισχύει.

Οργάνωση και Προγράµµατα Σπουδών της «Τάξης Μαθητείας»

Η δράση αυτή θα περιλαµβάνει:

α) Την εκπόνηση Μελέτης για την οργάνωση της «Τάξης Μαθητείας» (σύνδεση Σχολικής Μονάδας και χώρου εργασίας),

β) την εκπόνηση Προγραµµάτων Σπουδών για τα µαθήµατα στη Σχολική Μονάδα



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης


Παράταση μέχρι 17 Ιανουαρίου υπό προϋποθέσεις.

Με έγγραφό τού το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι πραγματοποιούνται αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της αξιολόγησης στα πλαίσια του ΠΔ 152/2013. Η σπουδαιότερη αλλαγή αφορά το γεγονός ότι δίνεται παράταση στην καταχώριση των αξιολογήσεων μέχρι τις 17 Ιανουαρίου με την προϋπόθεση ότι οι αξιολογούμενοι ξεπερνούν τους 200.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαμορφώνεται ως εξής:
α) Μέχρι 29/10/2014 κάθε Διευθυντής σχολικής μονάδας ή Εργαστηριακού Κέντρου (πρώην Σ.Ε.Κ.) και κάθε Προϊστάμενος ολιγοθεσίου δημοτικού ή Προϊστάμενος νηπιαγωγείου καταχωρίζει και επιβεβαιώνει στην πλατφόρμα αξιολόγησης (https://www.iep.edu.gr/evaluation) τα στοιχεία της οικείας σχολικής μονάδας, του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων από τους οποίους προβλέπεται να αξιολογηθούν, σύμφωνα με το Π.Δ. 152/2013. Μέσα στην ίδια προθεσμία οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καταχωρίζουν στην πλατφόρμα αξιολόγησης και επιβεβαιώνουν τους αξιολογουμένους και αξιολογητές των περιπτώσεων ι΄ έως ιθ΄, κ΄ και κα΄ της παρούσης εγκυκλίου, αφού προηγουμένως οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης έχουν ορίσει τους Σχολικούς Συμβούλους - αξιολογητές της περίπτωσης ια’ του άρθρου 4 του Π.Δ. 152/2013.

β) Μέχρι 31/10/2014 η Ομάδα εργασίας κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης επιβεβαιώνει στην πλατφόρμα αξιολόγησης το ορθόν όλων των καταχωρίσεων για τους αξιολογουμένους και τους αξιολογητές της οικείας Περιφέρειας.

γ) Από 12/11/2014 έως 3/12/2014 ο κάθε αξιολογούμενος καταχωρίζει στη πλατφόρμα αξιολόγησης εκείνα τα στοιχεία που θεωρεί ότι θα πρέπει να θέσει υπόψη των αξιολογητών του. Να αναφέρουμε ότι στο προηγούμενο έγγραφο το χρονικό διάστημα για την καταχώριση των στοιχείων ήταν από 1/11/2014 έως και 20/11/2014.

δ) Από 3/11/2014 έως και 22/12/2014 οι αξιολογητές είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως επικοινωνούν με όσους αξιολογούν και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση των δευτέρων.

ε) Από 4/12/2014 έως και 31/12/2014 οι αξιολογητές καταχωρίζουν στη πλατφόρμα αξιολόγησης τις αξιολογήσεις τους. Ειδικότερα σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης που το πλήθος των αξιολογουμένων ξεπερνά τους 200 εκπαιδευτικούς ανά αξιολογητή παρατείνεται η ημερομηνία καταχώρισης μέχρι και τις 17/1/2015. Να σημειώσουμε ότι στο προηγούμενο έγγραφο το χρονικό διάστημα ήταν από 21/11 έως και 31/12 ενώ δεν γινόταν αναφορά για παράταση μέχρι τις 17/1/2015 όταν το πλήθος των αξιολογούμενων ξεπερνά τους 200 εκπαιδευτικούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Την κρατούσε αλυσοδεμένη, τη βασάνιζε και τη βίαζε


Η γνωριμία μέσω διαδικτύου που κατέληξε σε μαρτύριο.

Η περιπέτεια της 13χρονης τότε Alicia Kozakiewicz ξεκίνησε όταν άρχισε να συνομιλεί σε διάφορα chatrooms, κάτι που όπως λέει η ίδια τη γέμιζε με αυτοπεποίθηση.



Εκεί συνομιλούσε με ένα χρήστη, τον οποίο νόμιζε για συνομήλικο της. Μετά από αρκετές μέρες συνομιλιών, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2002 αποφάσισε να τον συναντήσει από κοντά.

Βγήκε έξω από το σπίτι της και τον περίμενε. Όταν άκουσε κάποιον να φωνάζει το όνομά της, εκείνη γύρισε πιστεύοντας ότι θα δει τον 13χρονο διαδικτυακό φίλο της. Τελικά είδε έναν 40χρονο άντρα. Χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε παγιδευμένη σε ένα αυτοκίνητο. Μετά από ένα τρομακτικό ταξίδι πέντε ωρών θυμάται πως έφτασαν στο σπίτι του στη Βιρτζίνια.

Εκείνος την τράβηξε και την πήγε στο υπόγειο, όπου της έβγαλε τα ρούχα και της φόρεσε ένα κολάρο σκύλου. Στην συνέχεια την πήγε στον πάνω όροφο, όπου και την βίασε. Την κρατούσε αλυσοδεμένη στο σπίτι του επί τέσσερις ολόκληρες μέρες. Όλο αυτό το διάστημα την βασάνιζε και την βίαζε, ενώ η ανήμπορή κοπέλα έκανε ό, τι της έλεγε ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή ο εφιάλτης θα τελειώσει.

Μάλιστα ο ίδιος δε δίστασε να της πει: «Δεν πειράζει να κλαις».

«Μου έσπασε τη μύτη και με βίασε. Έχω ξεχάσει το μεγαλύτερο μέρος της εμπειρίας. Στις τέσσερις ημέρες που ακολούθησαν με βασάνισε, με κακοποίησε και με βίασε. Έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω, όσο ταπεινωτικό, επώδυνο ή αηδιαστικό και αν ήταν για να επιβιώσω. Ήθελα να ζήσω. Ήλπιζα ότι θα με αναζητήσουν. Η ελπίδα ήταν όλα όσα είχα. Ήμουν στο πάτωμα ξαπλωμένη και έκλαιγα. Σκεφτόμουν πώς θα ξεφύγω. Ήμουν μόλις 13 χρονών».

Την τέταρτη μέρα, ο αδίστακτος άνδρας έφυγε για να πάει στην δουλειά του. Αυτή ήταν και η μέρα που τελείωσε το μαρτύριο για το ανήλικο κορίτσι. Η αστυνομία οδηγήθηκε στα ίχνη του, όταν «ανέβασε» στο διαδίκτυο, ένα βίντεο το οποίο έδειχνε τα βασανιστήρια καθώς και τον βιασμό της κοπέλας.

«Ξαφνικά άκουσα άνδρες να φωνάζουν έχουμε όπλα. Η αλυσίδα μού επέτρεπε να κινηθώ γύρω από το δωμάτιο, πιστεύοντας πως τους είχε στείλει για να με σκοτώσουν. Κρύφτηκα γυμνή κάτω από το κρεβάτι και τότε είδα την λέξη FBI επάνω στο σακάκι του ενός. Ο απαγωγέας μου είχε ανεβάσει online ένα βίντεο από την κακοποίησή μου και ένας από τους χρήστες επειδή φοβήθηκε ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί συνεργός κάλεσε την αστυνομία».

Η ίδια μίλησε για την ανατριχιαστική της εμπειρία για πρώτη φορά, για να δείξει στα κορίτσια, τα οποία πέφτουν θύματα βιασμού πως δεν πρέπει να το καταγγείλουν.

«Νόμιζα ότι είχα κάνει κάτι λάθος, ότι οι δικοί μου δεν θα με αγαπούν πλέον. Όταν τελικά επανενώθηκα μαζί τους, έτρεξαν προς το μέρος μου και ο πατέρας μου με αγκάλιασε τόσο ξεχωριστά που δεν υπάρχουν λόγια. Πριν από τη δίκη του απαγωγέα μου, ο οποίος καταδικάστηκε σε 19 χρόνια και επτά μήνες, το FBI με έβαλε να αναγνωρίσω τον εαυτό μου σε βίντεο. Έπρεπε να βλέπω τον εαυτό μου να βασανίζεται. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα παλεύω σκληρά ενάντια της παιδικής εκμετάλλευσης».



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν λογισμικό ελέγχει εάν παρακολουθούν τον υπολογιστή μας


Δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία για την προστασία ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Η Διεθνής Αμνηστία σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις για ανθρώπινα δικαιώματα, κυκλοφόρησε ένα νέο λογισμικό που ελέγχει τον υπολογιστή για προγράμματα παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις.

Το ειδικό λογισμικό ονομάζεται Detekt, διατίθεται δωρεάν από το resistsurveillance.org και σύμφωνα με τους δημιουργούς του, επιτρέπει σε ακτιβιστές και δημοσιογράφους να ελέγξουν εάν οι υπολογιστές τους παρακολουθούνται, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

«Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο επικίνδυνες και εξελιγμένες τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να διαβάζουν τα προσωπικά email ακτιβιστών και δημοσιογράφων και να ενεργοποιούν εξ αποστάσεως την κάμερα ή το μικρόφωνο του υπολογιστή ώστε να καταγράφουν τις δραστηριότητές τους. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε μια δειλή προσπάθεια να εμποδίσουν την αποκάλυψη καταχρήσεών τους. Το Detekt είναι ένα απλό εργαλείο που θα ειδοποιήσει τους ακτιβιστές για τέτοιες εισβολές ώστε να μπορούν να αναλάβουν δράση», δήλωσε ο Marek Marczynski, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παιδικό παγούρι


Περιέχει ουσίες που περνούν στο νερό.

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακαλεί παιδικό παγούρι μετά από καταγγελία. Διαπιστώθηκε ότι το παγούρι περιέχει ουσίες, οι οποίες μεταναστεύουν στο πόσιμο νερό, αλλοιώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του και δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιτρεπόμενων ουσιών της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Πρόκειται για το παιδικό παγούρι με την ονομασία TIGER, ροζ χρώματος, που τοποθετείται σε παιδικά ποδήλατα με βοηθητικές ρόδες μάρκας ORIENT, μοντέλο TIGER, τα οποία διακινούνται από την εταιρεία «Αφοί Αθ. Κοκότη ΑΕΒΕ, Εμπορ. & Βιοτ. Εταιρεία Ποδηλάτων – Μοτοποδηλάτων» (5Ο χλμ Λάρισας – Φαλάνης, Λάρισα)

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο ποδήλατο, να μην χρησιμοποιήσουν το παγούρι.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησαν τα κοριτσια που είχαν βρεθεί κρεμασμένα στην Ινδία


Το πόρισμα της αστυνομίας αναφέρει ότι δεν έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού.

Οι δύο νεαρές Ινδές που βρέθηκαν απαγχονισμένες τον περασμένο Μάιο σε χωριό της βόρειας Ινδίας, δεν είχαν πέσει θύματα ομαδικού βιασμού και στη συνέχεια δολοφονηθεί, όπως είχε αρχικά συμπεράνει η τοπική αστυνομία, αλλά αυτοκτόνησαν, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι δύο εξαδέλφες, 12 και 14 ετών αντίστοιχα, βρέθηκαν κρεμασμένες σε δένδρο στο χωριό τους στο Ούταρ Πραντές. Το γεγονός, που ακολούθησε σειρά ομαδικών βιασμών και φόνων γυναικών στην Ινδία, είχε συγκλονίσει την ινδική και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Η τοπική αστυνομία είχε τότε φθάσει στο συμπέρασμα ότι τα δύο κορίτσια είχαν βγει στους αγρούς σε μία ρουτίνα που ακολουθούν καθημερινά οι κάτοικοι πολλών αγροτικών περιοχών της Ινδίας ελλείψει βασικών εγκαταστάσεων προσωπικής υγιεινής στα σπίτια. Οι οικογένειες των κοριτσιών διατύπωσαν κατηγορίες κατά μελών υψηλότερων καστών και κατηγόρησαν την τοπική αστυνομία για ολιγωρία. Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Hindustan Times ότι η έρευνα έδειξε ότι τα δύο κορίτσια αυτοκτόνησαν και δεν δολοφονήθηκαν.

Άλλος αξιωματούχος της Υπηρεσίας διευκρίνισε στην εφημερίδα ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα δύο κορίτσια αυτοκτόνησαν «εξαιτίας των πιέσεων που δέχονταν από την οικογένειά τους, η οποία δεν ενέκρινε την φιλική τους σχέση με κάτοικο του χωριού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ανιχνευτής ψεύδους έδειξε ότι ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση είχε δώσει ψευδή κατάθεση. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου».

Υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ινδία εξέφρασαν επιφυλακτικότητα για τα αποτελέσματα της έρευνας και ζήτησαν τη συνέχισή της.

Η ιστορία των δύο κοριτσιών συγκλόνισε την ινδική κοινή γνώμη λίγο καιρό μετά τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία φοιτήτριας σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί, υπόθεση που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα και έδωσε το έναυσμα για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη σεξουαλική βία.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην εντατική ο Πελέ


Επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του Πελέ, με συνέπεια να μεταφερθεί στην εντατική μονάδα. Ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου είχε εισαχθεί την Τρίτη σε νοσοκομείο της πατρίδας του με ουρολοίμωξη. Να σημειωθεί ότι ο 74χρονος Πελέ είχε νοσηλευτεί στο ίδιο νοσοκομείο πριν από λίγο καιρό και είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης πέτρας από τα νεφρά.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλείται καλαμποκάλευρο από τον ΕΦΕΤ


Περιέχει φουμονισίνες σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά επίπεδα.

Καλαμποκάλευρο, το οποίο βρέθηκε να περιέχει φουμονισίνες (μυκοτοξίνες) σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά επίπεδα ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν «Καλαμποκάλευρο Καρδίτσας», σε συσκευασία του 1Kg, με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας : 10/02/2015. Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από τον παραγωγό αγροτικών προϊόντων : «Ντάφος Όμηρος, Ματαράγκα Καρδίτσας».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα προϊόντος να μην το καταναλώσουν.


Διαβάστε περισσότερα...