Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Παναθηναϊκός: Στο πλευρό των Special Olympics


Το υψηλό κοινωνικό φρόνημά του απέδειξε για ακόμα μία φορά ο Παναθηναϊκός, σε συνεργασία με την Ευρωλίγκα.

Στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, για την αναμέτρηση της 8ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της γηραιάς ηπείρου κόντρα στην Ολίμπια Λουμπλιάνα, βρέθηκαν στις 29/11 και αθλητές των Special Olympics. Η Ευρωλίγκα βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των παιδιών και νέων με διανοητική αναπηρία, το ίδιο και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης από τα μάτριξ του ΟΑΚΑ δεν σταμάτησαν να προβάλλονται βίντεο που αφορούσαν στα Special Olympics, ενώ οι παίκτες τόσο του Αργύρη Πεδουλάκη όσο και οι Σλοβένοι φορούσαν, κατά την επίσημη παρουσίασή τους, ειδικά μπλουζάκια.

Επίσης, διαβάστηκε μήνυμα από τον εκφωνητή της ΚΑΕ, αλλά και από τον Κώστα Τσαρτσαρή, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη στήριξη του ίδιου και των συμπαικτών του σταSpecial Olympics. Μήνυμα διαβάστηκε και από αθλητή με διανοητική αναπηρία, ο οποίος όπως παραδέχθηκε λατρεύει το μπάσκετ κι ευχαρίστηκε για τη φιλοξενία στο ΟΑΚΑ. Φυσικά, καταχειροκροτήθηκε από φιλάθλους και παίκτες. Η παρουσίαση του προγράμματος τωνSpecial Olympics, που στηρίζεται και προωθείται από την Ευρωλίγκα, έκλεισε με την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.









Διαβάστε περισσότερα...

Δάνεια σε αγρότες με χαμηλό επιτόκιο


Τη χορήγηση δανείων σε αγρότες, με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο, σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών για την κάλυψη των αναγκών τους σε εφόδια και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής εξετάζεται από το υπουργείο η δυνατότητα χορήγησης από τις τράπεζες, καλλιεργητικών δανείων με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, φαίνεται να έχει καταλήξει στο μοντέλο, βάση του οποίου θα μπορεί να δίνεται η επιδότηση. Οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, θα καθοριστούν μόλις βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του επιτοκίου, συμπληρώνοντας πάντως ότι το σχέδιο δεν πρόκειται να αργοπορήσει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του «Ευαγγελισμού»


Έχει προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία σε 700 ασθενείς με χρόνιες κινητικές αναπηρίες.

Στο 20% - 25% του ευρωπαϊκού μέσου όρου βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ασθενών με κινητικές αναπηρίες, που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η τεχνογνωσία και οι επιστημονικές υποδομές που διαθέτει η χώρα μας είναι εφάμιλλες με αυτές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ασθενών, αλλά και γιατρών συναφών ειδικοτήτων, δε γνωρίζουν τις δυνατότητες της Λειτουργικής Νευροχειρουργικής.

Την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο καθηγητής Νευροχειρουργικής και διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Δαμιανός Σακάς, πρόεδρος του Τομέα Χειρουργικής Νευροτροποποίησης Εγκεφάλου της Παγκόσμιας Νευροχειρουργικής Εταιρείας, και μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργών, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας (3 Δεκεμβρίου), και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Σακά, με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και την εφαρμογή των πρωτοποριακών τεχνικών της, η Λειτουργική Νευροχειρουργική έχει τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης σε ένα ευρύτατο πεδίο διαταραχών του νευρικού συστήματος, όπως ο χρόνιος πόνος, η νόσος Πάρκινσον, η δυστονία, η επιληψία, οι ψυχικές διαταραχές, αλλά ιδιαίτερα και η σπαστικότητα.

Ειδικά η σπαστικότητα _ τόνισε ο καθηγητής _ αποτελεί κοινό σύμπτωμα πολλών νόσων και μπορεί να προκαλέσει αυξημένο μυϊκό τόνο, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις και μείωση του εύρους της κίνησης των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την λειτουργική ανικανότητα των ασθενών και, κατ' επέκταση, τη χρόνια αναπηρία.

Οι παθολογικές καταστάσεις που δύναται να προκαλέσουν σπαστικότητα είναι, η εγκεφαλική παράλυση, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τα εκφυλιστικά νοσήματα, τα τραύματα νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και άλλες απομυελινωτικές νόσοι.

Η σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης της σπαστικότητας είναι η χειρουργική τοποθέτηση αντλίας ενδοθηκικής χορήγησης μπακλοφένης, ενός ισχυρού μυοχαλαρωτικού φαρμάκου, η οποία συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην κινητική και λειτουργική βελτίωση του ασθενούς, όσο και στην ανακούφισή του από τον πόνο.

Με τον τρόπο αυτόν, υπογράμμισε ο Καθηγητής, επιτυγχάνεται η σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 40% - 100%. Το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στη σχέση κόστους - ωφέλειας στη σπαστικότητα, καθώς με την τοποθέτηση της αντλίας παρατηρείται μείωση του συνολικού κόστους θεραπείας των ασθενών σε ποσοστό 40%.

Επιπλέον, σε μεγάλο αριθμό ασθενών με σπαστικότητα, η επιλογή των ασθενών και η χειρουργική επέμβαση δεν έχει την πολυπλοκότητα που εμφανίζουν άλλες παθήσεις, όπως η επιληψία και η νόσος Πάρκινσον.

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε εκτενώς στις νεότερες τεχνολογίες που εφαρμόζονται ήδη στη Νευροχειρουργική Κλινική, όπως επαναφορτιζόμενοι διεγέρτες μόνιμης εμφύτευσης που μειώνουν την ανάγκη για επαναληπτική επέμβαση, καθώς και τα νέας γενιάς ηλεκτρόδια σταθερού ρεύματος που επιτυγχάνουν καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα.

Επίσης, τόνισε ότι με τη χρήση νέων μικροσκοπικών ηλεκτροδίων που τοποθετούνται εξωκράνια, υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης της φαρμακοανθεκτικής χρόνιας ημικρανίας. Στο πεδίο της σπαστικότητας έχει επιτευχθεί, με βάση κλινικές μελέτες, η χρησιμοποίηση μίγματος φαρμάκων για καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα.

Θεραπεία σε 700 ασθενείς

Στα 10 χρόνια λειτουργίας της, η Μονάδα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Γ.Ν.Α.«Ευαγγελισμός» έχει προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία σε 700 ασθενείς με χρόνιες κινητικές αναπηρίες, για τις οποίες προηγουμένως είτε αναζητούσαν θεραπεία στο εξωτερικό, είτε παρέμεναν χωρίς αντιμετώπιση.

«Οι ασθενείς αυτοί», σημείωσε ο κ. Σακάς, «αντιμετωπίστηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καλά έως εξαιρετικά αποτελέσματα, που βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Πίσω από τις επιτυχίες και τα στατιστικά στοιχεία είναι η Μαρία, ο Γιώργος, ο Κώστας, ο γείτονας μας, ο συνάνθρωπός μας, που παρά την ασθένεια τους μπόρεσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η χαρά των ασθενών αυτών, το χαμόγελο της κοπέλας που σηκώθηκε από το αναπηρικό αμαξίδιο, ο ενθουσιασμός του νέου άνδρα που τώρα μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο, αποτέλεσαν και αποτελούν τη κινητήριο δύναμη για όλο το προσωπικό της Μονάδας».



Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ:Επέκταση του θεσμού της προσωρινής σύνταξης σε συνταξιούχους του Δημοσίου και αλλαγή των προϋποθέσεων για συνταξιούχους αναπηρίας


Σύμφωνα με καταγγελίες των πολιτών, αλλά και βάσει των επίσημων στοιχείων που παραθέτουν τα αρμόδια Υπουργεία, οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων είναι τεράστιες. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αναγκάζονται να περιμένουν από 10 μήνες έως και 3 χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους, ενώ οι αιτούμενοι συντάξεως αναπηρίας παραμένουν όμηροι αρχικά των Ταμείων τους για την ανακεφαλαίωση των ενσήμων τους και έπειτα των ΚΕΠΑ, όπου η αναμονή για ραντεβού με επιτροπή φτάνει τους 10 μήνες. Χωρίς πόρους αναγκάζονται να ζήσουν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας που πρέπει να επανεξετασθούν προκειμένου να παραταθεί η σύνταξή τους, διότι οι ασφαλιστικοί φορείς διακόπτουν τη χορήγηση της σύνταξης έως την οριστική απόφαση της υγειονομικής επιτροπής.

Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι κκ. Υπουργοί ότι έπειτα από τρία χρόνια μνημονιακών πολιτικών, φορολογικών επιδρομών, περικοπών μισθών και συντάξεων και εκτίναξης της ανεργίας οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα επιβίωσης για τόσους μήνες ή έτη χωρίς πόρους, έστω και με την προοπτική ότι θα πάρουν αναδρομικά τα ποσά από τη σύνταξή τους. Πόσω μάλλον όταν η επίλυση των προβλημάτων είναι απλή και απαιτεί μόνο στοιχειώδη πολιτική βούληση.

Ο θεσμός της προσωρινής σύνταξης αποσκοπεί στην ομαλή οικονομική μετάβαση των ασφαλισμένων από την ενεργό επαγγελματική δράση στη συνταξιοδοτική, με τις ελάχιστες κατά το δυνατόν οικονομικές απώλειες. Προβλέπεται όμως μόνο για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και όχι του δημοσίου. Μια τέτοια διάκριση δεν αιτιολογείται, λαμβάνοντας υπόψη και ότι για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα δεν απαιτείται ανακεφαλαίωση των ενσήμων, ενώ για ένα δημόσιο υπάλληλο ο χρόνος υπηρεσίας γίνεται εύκολα γνωστός στις υπηρεσίες απονομής, καθιστώντας απίθανη την περίπτωση να μη δικαιούται σύνταξη ο αιτών.

Ομοίως δεν αιτιολογείται ο τρόπος εφαρμογής του θεσμού της προσωρινής σύνταξης στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, για τους οποίους απαιτείται οριστική απόφαση από τα ΚΕΠΑ και προηγείται ανακεφαλαίωση των ενσήμων, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την προσωρινή σύνταξη! Για την παραλαβή της αίτησης από τα ΚΕΠΑ απαιτείται γνωμάτευση του θεράποντος-παραπέμποντος ιατρού, στην οποία εμπεριέχονται όλες οι παθήσεις για τις οποίες πρέπει να εξεταστεί ο αιτών από την Υγειονομική Επιτροπή, αναφέρεται η φαρμακευτική ή άλλη αγωγή στην οποία τυχόν υποβάλλεται ο ασθενής, οι παθήσεις συνοδεύονται και τεκμηριώνονται υποχρεωτικά από ιατρικές εξετάσεις ή αποδεικτικά νοσηλείας και τα δικαιολογητικά του αιτούντος (Φάκελος) κρίνονται από Ιατρό Προελέγχου ως πλήρη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η προσωρινή σύνταξη λοιπόν θα πρέπει να χορηγείται από τη στιγμή της αίτησης στα ΚΕΠΑ, εφόσον διασφαλίζεται και σε αυτό το στάδιο η ύπαρξη και η σοβαρότητα ασθένειας ή αναπηρίας. Από αιτήσεως στα ΚΕΠΑ θα πρέπει να συνεχίζεται και η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας που εξετάζονται για παράταση, δηλαδή θα πρέπει, για όσους συνταξιούχους ολοκληρώνεται η διαδικασία Προέγκρισης, να μη διακόπτεται η σύνταξη αναπηρίας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται και χρονοβόρες διαδικασίες στις υπηρεσίες Πληρωμών Συντάξεων, όπως η εντολή διακοπής της σύνταξης, η επαναφορά της, η έκδοση γραμματίων προκαταβολής κλπ. 

Επειδή, με βάση την αρχή της ισότητας των πολιτών αλλά και για ανθρωπιστικούς λόγους ο θεσμός της προσωρινής σύνταξης πρέπει να εφαρμοσθεί και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Επειδή, είναι αδιανόητο άνθρωποι με αναπηρία να παραμένουν όμηροι της δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ προκειμένου να λάβουν έστω μια προσωρινή σύνταξη.
Επειδή, η πρακτική της διακοπής των συντάξεων αναπηρίας που κρίνονται για παράταση φέρνει σε απόγνωση τους συνταξιούχους και επιφορτίζει τις υπηρεσίες με επιπλέον γραφειοκρατία.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λαμβάνουν και οι συνταξιούχοι του δημοσίου προσωρινή σύνταξη;
2. Θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λαμβάνουν οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας προσωρινή σύνταξη από την αίτησή τους στα ΚΕΠΑ, χωρίς να απαιτείται οριστική απόφαση επιτροπής;
3. Θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε, στις περιπτώσεις παρατάσεων, να μη διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης ή του επιδόματος αναπηρίας έως τη νέα οριστική απόφαση από την επιτροπή, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία Προέγκρισης και έχει γίνει δεκτή η αίτηση από τα ΚΕΠΑ;


Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή 1.600 συντάξεων


Σε προσωρινή αναστολή 1.600 συντάξεων προχωρά το ταμείο βιοτεχνών και εμπόρων, με δεδομένο ότι 1.600 δικαιούχοι δεν εμφανίζουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η απογραφή των συνταξιούχων μέχρι το τέλος του χρόνου και ως τότε όλοι οι συνταξιούχοι πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί.

Επιπλέον αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για το φλέγον θέμα με το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Νεόπτωχοι στα συσσίτια


Συγκλονίζουν οι ανθρώπινες ιστορίες που έρχονται καθημερινά στο φως, με πρωταγωνιστές άλλοτε ευκατάστατους ανθρώπους, οι οποίοι κατέληξαν να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε ένα πιάτο φαγητό.

Οι νεόπτωχοι έχασαν τα πάντα και τώρα αναζητούν φαγητό στα συσσίτια του Δήμου.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA






Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα δίνεται το ενιαίο επίδομα


Με κοινή εγκύκλιο των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας γνωστοποιούνται ο τρόπος καταβολής του ενιαίου επιδόματος στήριξη τέκνων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Όπως αναφέρεται αρμόδια υπηρεσία για την χορήγηση είναι ο ΟΓΑ. Το επίδομα καταβάλλεται ανά τρίμηνο με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμού του δικαιούχου, ο οποίος θα κάνει την σχετική αίτηση στο Taxisnet.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την εγκύκλιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Άνθρωποι με "ευαισθησίες"


Έξω από την Περιφέρεια Κρήτης διαληλώνουν σήμερα τα παιδιά, οι γονείς και τα μέλη του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή» για την ακύρωση της ένταξης στο ΕΣΠΑ του σπιτιού των ονείρων τους, μετά από την αντίδραση τριών γειτόνων οι οποίοι δυστυχώς βρήκαν συμπαραστάτες στην δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντίδραση τριών ατόμων που τα ακίνητα τους γειτονεύουν με το ακίνητο του κέντρου, στο οποίο αναμένεται να στεγαστεί ξενώνας για τα παιδιά, δημιούργησε εμπλοκή και οδήγησε στην απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ.

Οι τρεις αυτοί Ηρακλειώτες φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η περιουσία τους χάνει την αξία της επειδή θα συνορεύει με κέντρο ειδικών παιδιών και θέτουν θέμα στην Περιφέρεια. Μάλιστα φαίνεται ότι κινήθηκαν και νομικά καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα για την παύση του έργου.

Αξίζει να αναφέρουμε, σύμφωνα και με έγγραφο που προσκομίστηκε σήμερα στον περιφερειάρχη, ότι ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς είναι και εκπαιδευτικοί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

SOS από τους νεφροπαθείς


Στην εξαθλίωση οδηγούνται οι νεφροπαθείς με τα όσα προβλέπει ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας για τη δαπάνη των μετακινήσεών τους για αιμοκάθαρση.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο Λιβαδειάς απαιτούν τη σύσταση ειδικού κρατικού φορέα στα πρότυπα του ΕΚΑΒ για τις μετακινήσεις τους, την κατάργηση των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας και χρήματα στον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό για δωρεάν υγεία.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο σενάρια για το εφάπαξ στους ασφαλισμένους του δημοσίου


Συνάντηση Βρούτση-Σταϊκούρα αύριο.

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα έχει αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Η συνάντηση αφορά τον τρόπο καταβολής του εφάπαξ στους ασφαλισμένους του Δημοσίου και εξετάζονται δύο σενάρια, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η καταβολή ενός ποσού σε όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους ή σταδιακή εξόφληση των δικαιούχων κατά σειρά προτεραιότητας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να διανεμηθούν 1,1 δισ. ευρώ από την καταβολή της δόσης, σε 40.000 δικαιούχους έως το τέλος του 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Σταθερό το ενδιαφέρον των Ελλήνων για σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια


Που μπορούν να απευθυνθούν οι φοιτητές.

Αμείωτο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου το ποσοστό φοίτησης παραμένει σταθερό, εκτός από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βρετανίας, όπου ο αριθμός των Ελλήνων μειώθηκε κατά 50%.

Την ίδια στιγμή οι υποτροφίες για την κάλυψη του κόστους φοίτησης γίνονται ολοένα και δυσκολότερες, είτε εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού είτε γιατί έχουν περιοριστεί για οικονομικούς λόγους.

Εκπρόσωποι ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, τις διαδικασίες αναζήτησης σπουδών και υποτροφιών σε χώρες του εξωτερικού.

Βρετανία

Στη Βρετανία φοιτούν σήμερα περί τους 13.500 Έλληνες, εκ των οποίων οι 8.000 σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Κωστή Γεωργίου, για περίπου μία δεκαετία μέχρι το 2008, η Ελλάδα αποτελούσε την χώρα με τους περισσότερους αλλοδαπούς φοιτητές στη Βρετανία, όπου κατά μέσο όρο ο αριθμός φοιτητών ανέρχονταν σε 30.000. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και σήμερα η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση δυναμικότητας στη Βρετανία.

Οι υποψήφιοι για μεταπτυχιακά σε βρετανικά πανεπιστήμια θα πρέπει να διαθέτουν βαθμό πτυχίου από 6,5 και άνω, ενώ για τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα από 7-7,5 και άνω, πιστοποίηση της γλώσσας (ILPS με εξετάσεις που γίνονται κάθε μήνα στο Βρετανικό Συμβούλιο, επιπέδου κοντά στο proficiency).

Η πιθανότητα να διεκδικήσει κάποιος υποτροφία στην Βρετανία είναι πλέον αρκετά περιορισμένη εξαιτίας του ανταγωνισμού (θα πρέπει να έχει βαθμό πτυχίου άνω των 8,7). Πάντως περιλαμβάνει τα εξέταστρα και ορισμένες φορές και ένα μέρος του κόστους διαβίωσης.

Την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, που γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Αξιολόγησης ποιότητας στην εκπαίδευση, μπορεί κανείς να βρει σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Ο μέσος όρος των διδάκτρων είναι περίπου 4.500 - 5.000 ευρώ το χρόνο, εκτός από τα χρηματοοικονομικά προγράμματα που ξεκινούν από 8.000 ευρώ έως και 25.000. Το κόστος ζωής υπολογίζεται στα 850 ευρώ το μήνα για φοίτηση εκτός Λονδίνου και περίπου 1.100 ευρώ για το Λονδίνο (διαμονή σε φοιτητική εστία, φαγητό και βιβλία).

ΗΠΑ

Σήμερα φοιτούν στις ΗΠΑ περίπου 1.800 Έλληνες (περίπου 300 προπτυχιακοί, 1.300 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί και οι υπόλοιποι για γλώσσα και πρακτική άσκηση).

Ο λόγος που κρατά μακριά πολλούς Έλληνες από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι ο οικονομικός καθώς τα δίδακτρα είναι ιδιαίτερα ακριβά (στα πολιτειακά πανεπιστήμια κυμαίνεται από 15.000-30.000 δολάρια και στα ιδιωτικά από 15.000-45.000 δολάρια), ενώ το κόστος διαβίωσης - εκτός από τις μεγάλες πόλεις - υπολογίζεται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την Ελλάδα.

Πάντως, τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούν με αμοιβή τους διδακτορικούς φοιτητές σε θέσεις βοηθών διδασκαλίας και έρευνας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιδρύματος Fullbright, Δημήτρη Ντούτη, η τάση που διαμορφώνεται είναι η επιλογή διδακτορικών προγραμμάτων, καθώς σε αυτά υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για οικονομική υποστήριξη, αντίθετα τα μεταπτυχιακά, διάρκειας 1-2 χρόνια, δεν χρηματοδοτούνται πλέον εύκολα.

Το ενδιαφέρον το Ελλήνων παραμένει υψηλό και οι ακαδημαϊκές δυνατότητες όσων αποφοιτούν από ελληνικά πανεπιστήμια, κρίνονται πολύ καλές.

Το ίδρυμα Fullbright διαθέτει υποτροφίες για αποφοίτους ελληνικών ΑΕΙ, που έχουν βαθμολογία πτυχίου άνω του οχτώ. Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και ακολουθεί προσωπική συνέντευξη που καθορίζει την επιλογή των υποψηφίων. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι συστατικές επιστολές και οι έκθεση βιογραφικού των ενδιαφερομένων.

Γαλλία

Το 2011 φοιτούσαν σε πανεπιστήμια της Γαλλίας περίπου 2.500 Έλληνες, κυρίως σε σχολές Νομικής, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών και στο Πολυτεχνείο, σε επίπεδο μεταπτυχιακό και διδακτορικό και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ιλχάμ Μπελχαμπίμπ, το ενδιαφέρον είναι σταθερά αυξητικό.

Οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές γίνονται την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου, και οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται από τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων, από όπου κατεβάζουν τις αιτήσεις.

Τα δικαιολογητικά είναι συνήθως η αναλυτική βαθμολογία ή το πτυχίο, βιογραφικό και motivation letter. Το επίπεδο γλώσσας ποικίλει ανάλογα με τις σπουδές (π.χ. για ανθρωπιστικές σπουδές απαιτείται επίπεδο C1, ενώ για τεχνολογικές επιστήμες χαμηλότερο).

Υπάρχουν αγγλόφωνα προγράμματα κυρίως σε Πολυτεχνικές και Χρηματοοικονομικές Σχολές. Στα γαλλικά πανεπιστήμια δεν υπάρχουν δίδακτρα, και οι φοιτητές καταβάλλουν μόνο ένα συμβολικό ποσό εγγραφής που είναι 180 ευρώ το έτος για προπτυχιακά προγράμματα και 250 ευρώ για μεταπτυχιακά και 380 για το διδακτορικό. Το κόστος ζωής υπολογίζεται γύρω στα 800 ευρώ εκτός Παρισιού και πάνω από 1.000 ευρώ για το Παρίσι, λόγω υψηλών ενοικίων.

Για τις υποτροφίες μπορεί να ενημερώνεται κανείς μέσω του προγράμματος «Βρήκα» (www.vrika.org) της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Γερμανία - Ολλανδία

Η πλειονότητα των γερμανικών πανεπιστημίων προσφέρει δωρεάν προγράμματα σπουδών, ενώ για στα ιδιωτικά ιδρύματα το κόστος φτάνει μέχρι και τις 12.000 ευρώ.

Η χώρα διαθέτει 110 ΑΕΙ και Τεχνικά ΑΕΙ, καθώς και πανεπιστήμια Καλών Τεχνών και Μουσικής, την αξιολόγηση των οποίων μπορεί να βρει κανείς στο περιοδικό «Die Zeit».

Η γνώση της γερμανικής γλώσσας δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την φοίτηση, καθώς υπάρχει πληθώρα διεθνών προγραμμάτων σπουδών, ενώ για τα γερμανόφωνα προγράμματα το απαιτούμενο επίπεδο γλώσσας είναι το B2.

Το κόστος διαμονής κυμαίνεται σε 500-1.000 ευρώ το μήνα (ενοίκιο, διατροφή, ένδυση κλπ), ενώ πληροφορίες για τις διαδικασίες εγγραφών και υποτροφιών διαθέτει η γερμανική υπηρεσία ακαδημαϊκών ανταλλαγών DAAD.

Στην Ολλανδία δημοφιλή αντικείμενα σπουδών των Ελλήνων είναι κατά προτεραιότητα οι οικονομικές επιστήμες, οι τεχνικές, οι θετικές και κοινωνικές, οι γεωπονικές και περιβαλλοντικές. Σήμερα φοιτούν πάνω από 1.400 Έλληνες σε ολλανδικά πανεπιστήμια, εκ των οποίων οι 300 στο τεχνικό πανεπιστήμιο του Ντελφτ, κατατάσσοντας την χώρα μας στην 5η-7η θέση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γουίλεμ Λέντεμπερ, η Ολλανδία διαθέτει 1.700 αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά), ενώ 12 από τα 14 πανεπιστήμια της χώρας κατατάσσονται στα 200 καλύτερα του κόσμου.

Το κόστος διδάκτρων ξεκινά από 1.800 ευρώ ετησίως, ενώ οι υποτροφίες του ολλανδικού κράτους είναι περιορισμένες. Πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα www.studyfinder.nl.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση στη Βουλή για το ΚΕΠΑ Λακωνίας


Η Βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου κατέθεσε στις 30 Οκτωβρίου 2012 ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούσε από τον αρμόδιο Υπουργό την άμεση αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του ΚΕ.Π.Α., καθώς και του προβλήματος της αναστολής χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας ή του προνοιακού επιδόματος στους δικαιούχους, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής εξέτασής τους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Επίσης ζητούσε την εξαίρεση των πολιτών με αποδεδειγμένη αναπηρία από τη διαδικασία επανεξέτασής τους.


Απαντώντας στα ερωτήματα της Βουλευτού, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης προέβη στη σημαντική ανακοίνωση ότι το Υπουργείο μελετά ειδικές ρυθμίσεις, που αφορούν στη χορήγηση ή στη συνέχιση χορήγησης των συνταξιοδοτικών παροχών στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αναπηρία, κατά το διάστημα αναμονής εξέτασής τους από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α.


Συγκεκριμένα:

- Ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης, χωρίς την έκδοση γνωμάτευσης από το ΚΕ.Π.Α.,θα λαμβάνουν όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας και έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη μετά την έκδοση γνωμάτευσης από τις υγειονομικές επιτροπές.

- Ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης θα λαμβάνουν εναλλακτικά οι ίδιοι παραπάνω ασφαλισμένοι, σε περίπτωση που τους διαγνωστεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% από την πρωτοβάθμια επιτροπή, χωρίς να χρειάζεται να αναμένουν, σε περίπτωση προσφυγής, τη δευτεροβάθμια υγειονομική κρίση.

- Θα εξακολουθεί να χορηγείται η σύνταξη αναπηρίας στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του σχετικού δικαιώματός τους.

- Θα δικαιούνται οι συνταξιούχοι ιατρική περίθαλψη για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του δικαιώματός τους, το οποίο θα παρατείνεται εφόσον διαρκεί η ασθένεια.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η ανακοίνωση του Υπουργού σχετικά με την επ’ αόριστον διάρκεια μιας αναπηρίας, για την οποία έχουν την ευχέρεια να αποφαίνονται και οι γιατροί του Ειδικού Σώματος, εφόσον διαπιστώνουν ότι η αναπηρία είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, όπως π.χ. σε περιπτώσεις υπερηλίκων που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας και είναι μονίμως κλινήρεις ή πάσχουν από άνοια, αλτσχάιμερ κλπ.

Στην εκτεταμένη απάντησή του ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις στην εξέταση των ασφαλισμένων από το ΚΕ.Π.Α. και παρέθεσε τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Στην απάντηση του Υπουργού, επίσης, αναφέρονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας τόσο για τους παλαιούς όσο και για τους νέους ασφαλισμένους και ανά επιμέρους Ταμείο.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργού έχει ως εξής:

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τη Βουλευτή κα Φ. Πατριανάκου, σχετικά με καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στον προγραμματισμό της εξέτασης ασφαλισμένων από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π Α, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Σε εφαρμογή του ν. 3863/10, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 76 του ν.3996/11, συστήθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τέθηκε σε λειτουργία από 1/9/11 το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Το ΚΕΠΑ δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση αναπηρίας.

Συγκεκριμένα, λειτουργούν εξήντα ένα (61) σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. πανελλαδικά για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των περιστατικών που κλήθηκε η αρμόδια Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ να διαχειριστεί.

Έργο των υγειονομικών επιτροπών είναι ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜΕΑ, καθώς και ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται σχετική γνωμάτευση και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αναπηρίας προσδιορίζονται πλέον με βάση τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΚΥΑ αρ. Φ. 11321/οικ. 10219/688/12, ΦΕΚ ΒΊ506/4-5-12).

Επισημαίνεται ότι η παρατηρούμενη καθυστέρηση στην εξέταση των ασφαλισμένων από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων (όπως νευρολόγων, ψυχιάτρων και καρδιολόγων), οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τη στελέχωση των οικείων επιτροπών. Για το λόγο αυτό, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχωρεί περαιτέρω σε διαδικασία ένταξης στο Ειδικό Σώμα Υγειονομικών Επιτροπών και ιατρών τόσο του Ε.Σ.Υ. όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, με την ολοκλήρωση της οποίας θα υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης όλων των εκκρεμών περιπτώσεων, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται προγραμματισμός και συγκρότηση μη αμιγών επιτροπών για την εξέταση περιστατικών που αφορούν τις επίμαχες ειδικότητες.

Επίσης, έχει κινηθεί η διαδικασία ένταξης και ιδιωτών ιατρών, προκειμένου το ανωτέρω Σώμα να ενισχυθεί με τετρακόσιους (400) ακόμα ιατρούς των παραπάνω ειδικοτήτων.
Είναι ευνόητο ότι κατά προτεραιότητα εξετάζονται τα αιτήματα που αφορούν σε απονομές και παρατάσεις συντάξεων καθώς και χορηγήσεις προνοιακών επιδομάτων.

Σημειώνεται ότι το μήνα Σεπτέμβριο λειτούργησαν περίπου (800) υγειονομικές επιτροπές, τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν (1200) και εξετάστηκαν (22.800) αιτήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκκρεμουσών περιπτώσεων. Ακόμη, για το μήνα Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν (905) επιτροπές και η διαδικασία προγραμματισμού συνεχίζεται.

Ακόμη, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16 του ν.3846/10 καθορίστηκε επ’ αόριστον η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι οποίοι κρίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές με ποσοστό αναπηρίας 80%, εφόσον πάσχουν από:

α) Σύνδρομο Down- αυτισμό- υψηλού βαθμού νοητική στέρηση

β) Ακρωτηριαστικές βλάβες άνω ή κάτω άκρων

γ) Φωκομέλειες

δ) Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου

ε) Μεταμόσχευση νεφρών ή άλλων συμπαγών οργάνων

στ) Τυφλότητα

ζ) Παραπληγία- τετραπληγία

η) Ινώδη κυστική νόσο

Επίσης, με τις ίδιες διατάξεις, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4038/12 προβλέπεται ότι μπορούν να καθορίζονται και άλλες παθήσεις, πλην των παραπάνω, με διάρκεια αναπηρίας για χρόνο αόριστο, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ύστερα από γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. Φ80000/οίκ.3647/212/4-7-11 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ ΥΟΔΔ’ 220), όπως τροποποιήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ιατροί του Ειδικού Σώματος έχουν την ευχέρεια να αποφαίνονται κατά την επιστημονική τους κρίση για την επ’ αόριστον διάρκεια μιας αναπηρίας, εφόσον αυτοί διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη (π.χ. περιπτώσεις υπερηλίκων που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας και είναι μονίμως κλινήρεις ή πάσχουν από άνοια, αλτσχάιμερ κλπ).

Τέλος, για την εύρυθμη λειτουργία αυτού του νεοσύστατου θεσμού, η Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχοντας πάντα ως γνώμονα τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων της χώρας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξομάλυνση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας.
Β. Όσον αφορά το θέμα της συνέχισης της συνταξιοδότησης των συνταξιούχων αναπήρων, προκειμένου να μην υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες από την καθυστέρηση της επανεξέτασής του από τις υγειονομικές επιτροπές, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Για τους ασφαλισμένους των Ο.Α.Ε.Ε και Ε.Τ.Α.Α., απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας είναι η ύπαρξη συγκεκριμένου ποσοστού αναπηρίας, το οποίο διαπιστώνεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές (Κ.Ε.Π.Α.). Επικουρικά σας παραθέτουμε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας των επιμέρους Ταμείων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους:

Παλαιοί ασφαλισμένοι:

Ο.Α.Ε.Ε.
Ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ δικαιούται σύνταξη λόγω αναπηρίας:

α. εάν κατέστη ανάπηρος και έχει πραγματοποιήσει πέντε (5) έτη ασφάλισης, από τα οποία δύο (2) έτη μέσα στα πέντε τελευταία έτη πριν την επέλευση της αναπηρίας ή τη διακοπή της ασφάλισης. Εάν κατά την διάρκεια των πέντε ετών ο ασφαλισμένος έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των πέντε ετών επεκτείνεται για όσο χρόνο συνταξιοδοτήθηκε.

β. εφόσον έχει πραγματοποιήσει 15 έτη ασφάλισης και δεν έχει ασφαλιστεί, από τη διακοπή της ασφάλισής του μέχρι την επέλευση της αναπηρίας, σε άλλο ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

γ. ο ασφαλισμένος του Ο.Α.Ε.Ε θεωρείται ανάπηρος για την εφαρμογή των διατάξεων των προηγουμένων παραγράφων σε περίπτωση πάθησης ή βλάβης ή εξασθένησης σωματικής ή πνευματικής για εξάμηνη διάρκεια τουλάχιστον, κατά ιατρική πρόβλεψη, εφόσον καταστεί ανίκανος με ποσοστό 67% και άνω, για το επάγγελμα που ασκούσε προ της επέλευσης της αναπηρίας.

δ. εάν η ανικανότητα οφείλεται σε βίαιο συμβάν, το οποίο επήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας ή εξ’ αφορμής αυτής, για τη χορήγηση σύνταξης δεν απαιτείται η πραγματοποίηση του καθοριζόμενου στην παράγραφο α) χρόνου ασφάλισης.

ε. εάν η ανικανότητα προς εργασία οφείλεται σε βίαιο συμβάν, που δεν επήλθε όμως κατά την εκτέλεση ή εξ’ αφορμής της εργασίας, για τη χορήγηση σύνταξης αρκεί η πραγματοποίηση του μισού χρόνου ασφάλισης, που καθορίζεται στις παρ. α & β, χωρίς όμως αντίστοιχη μείωση και του κατά την τελευταία προ της επέλευσης της αναπηρίας ή της διακοπής της ασφάλισης πενταετία απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης. Η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας από βίαιο συμβάν εκτός εργασίας, με βάση την παράγραφο β), γίνεται με την προϋπόθεση ότι ο ανάπηρος μετά τη διακοπή της ασφάλισης δεν έχει ασφαλιστεί σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

στ. εάν ο ασφαλισμένος κατέστη ανάπηρος από πρόθεση ή συνεπεία κακουργήματος που διαπράχθηκε από τον ίδιο, αποδεικνύεται δε η ενοχή του με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, δεν δικαιούται σύνταξης λόγω αναπηρίας. Εάν όμως υπάρχουν πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 23 του Π.Δ. 258/2005 (Καταστατικό του Ο.Α.Ε.Ε.), αυτοί δικαιούνται τη σύνταξη, την οποία θα εδικαιούντο σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 25 του Π.Δ. 258/2005.

ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ – ΤΣΑΥ – ΤΑΝ)

Ποσοστό αναπηρίας με 67% (στον Τομέα Νομικών ποσοστό αναπηρίας 50%) ανεξαρτήτως ηλικίας με 5 έτη ασφάλισης, ενώ σε περίπτωση ανικανότητας από βίαιο συμβάν ή κατά την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται η συμπλήρωση πενταετίας. Για λήψη δεύτερης σύνταξης λόγω αναπηρίας απαιτείται η συμπλήρωση 12 ετών ασφάλισης.

Νέοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας εφόσον έχουν:

α) αναπηρία τουλάχιστον 50%

β) ένα έτος ασφάλισης πριν τη συμπλήρωση του 21ου έτους ηλικίας, με προοδευτική αύξηση σε 5 έτη, με την προσθήκη 5 μηνών εργασίας για κάθε έτος ηλικίας πέραν του 21ου,

γ) με τη συμπλήρωση 5 ετών ασφάλισης από τα οποία τα 2 έτη εντός της τελευταίας πενταετίας πριν την αναπηρία και ανεξαρτήτως ηλικίας,

δ) οποτεδήποτε με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός εργασίας απαιτείται η συμπλήρωση του μισού ως ανωτέρω χρόνου ασφάλισης.

Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή ατυχήματος κατά την απασχόληση ο ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξη αναπηρίας ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

2. Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η Δ/νση Παροχών της Διοίκησης του Ιδρύματος έχει εισηγηθεί εγγράφως προς το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην οικονομική ενίσχυση των ασφαλισμένων με αναπηρία κατά το διάστημα αναμονής για την εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, προκειμένου να λάβουν ή να συνεχίσουν να λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές. Ειδικότερα:

α). Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας και, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 38 του ν.3996/2011, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, μετά την έκδοση της γνωμάτευσης από τις υγειονομικές επιτροπές προτείνεται η νομοθετική ρύθμιση της δυνατότητας να τους χορηγεί το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ προσωρινή σύνταξη λόγω αναπηρίας χωρίς την έκδοση γνωμάτευσης από τα ΚΕΠΑ ή, εναλλακτικά, μετά την έκδοση πρωτοβάθμιας υγειονομικής κρίσης ότι φέρουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% χωρίς να αναμένεται η έκδοση δευτεροβάθμιας υγειονομικής κρίσης από τις ανωτέρω επιτροπές στην περίπτωση προσφυγής. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνεται η χορήγηση ποσού που αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της προσωρινής σύνταξης που υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις αυτές.

β) Επίσης, για τις περιπτώσεις που το συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω αναπηρίας έχει λήξει, προτείνεται η παράταση της χορήγησης της συνταξιοδοτικής παροχής για ένα εξάμηνο, με το ίδιο πόσο που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος τους, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.

γ) Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 2 του Α.Ν.1846/1951, οι συνταξιούχοι και τα μέλη οικογένειάς τους δικαιούνται ιατρικής περίθαλψης, για όσο διάστημα είναι συνταξιούχοι και για έξι μήνες μετά τη λήξη του δικαιώματος τους.

δ) Σε περίπτωση που παρέλθει το εξάμηνο και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του ασφαλισμένου από το ΚΕ.Π.Α, τότε ισχύει η διάταξη του άρθρου 31 παρ.3 του Α.Ν.1846/1951, σύμφωνα με την οποία η ιατρική περίθαλψη παρέχεται εφόσον διαρκεί η ασθένεια.

ε) Ειδικότερα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χορηγεί ασφαλιστική ικανότητα λόγω συνεχιζόμενης θεραπείας και μέχρι αποθεραπείας της πάθησης, έστω και αν ο δικαιούχος έπαψε να έχει τις προϋποθέσεις του άρθρου 31 παρ.1 του ίδιου νόμου, εφόσον διαπιστώνεται κατά την ιατρική κρίση η ανάγκη συνέχισης της θεραπείας για τη συνεχιζόμενη πάθηση.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι οι παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις μελετώνται ήδη από το Υπουργείο μας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Άφαντοι» 40.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ


Νέα προθεσμία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Από τους 780.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ δεν ανταποκρίθηκαν 40.000 δικαιούχοι στην πρόσκληση του Οργανισμού για «Καταγραφή Φυσικής Παρουσίας» των ασφαλισμένων, η οποία έληξε στις 30 Νοεμβρίου 2012.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, δίνεται παράταση 15 ημερών στους παραπάνω συνταξιούχους του ΟΓΑ να απογραφούν μέχρι την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012.

Σε όσους δεν προσέλθουν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας: «Τα στοιχεία των ελέγχων στους ασφαλιστικούς φορείς καταδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικού προβλήματος παραβατικότητας. Οφείλουμε να σταματήσουμε την αιμορραγία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης εντοπίζοντας παραβατικές συμπεριφορές, που αφορούν καταχρηστική λήψη παροχών από μη δικαιούχους.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας καταβάλλουν μια οργανωμένη και αποτελεσματική προσπάθεια νοικοκυρέματος των ασφαλιστικών ταμείων. Η διασφάλιση της νομιμότητας και η διαφάνεια είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων».



Διαβάστε περισσότερα...

Προχωράει ολοταχώς η διαθεσιμότητα


Το υπουργείο ζήτησε να κατατεθούν αιτήματα για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των φορέων.

Τη βούλησή της να υλοποιήσει με κάθε δυνατό τρόπο -και το συντομότερο δυνατόν- τις διατάξεις για τη διαθεσιμότητα, που αφορούν 2.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο, έδειξε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποστέλλοντας ηλεκτρονική φόρμα προς όλες τις διευθύνσεις προσωπικού, προκειμένου να καταθέσουν αιτήματα για την κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών.

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου, «για την άμεση κάλυψη λειτουργικών αναγκών και για την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετά την κατάργηση της θέσης τους, παρακαλούμε να μας αποστείλετε τα στοιχεία που ζητούνται αναφορικά με κάλυψη θέσεων διοικητικού προσωπικού ΔΕ κατηγορίας». Τονίζεται δε ότι τα ανωτέρω στοιχεία θα πρέπει να συμπληρωθούν και να αποσταλούν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή εντός πέντε ημερών.

Όπως αναφέρεται, τα αιτήματα θα αφορούν την κάλυψη θέσεων προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ειδικοτήτων διοικητικού, διοικητικού-λογιστικού, διοικητικού-οικονομικού, διοικητικών γραμματέων, διοικητικών δακτυλογράφων, δακτυλογράφων στενογράφων.

Επίσης, οι φορείς υποχρεούνται να αποστείλουν στοιχεία ανά μονάδα, νομό και συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ενώ θα πρέπει και να αιτιολογήσουν το αίτημά τους περιγράφοντας, μεταξύ των άλλων, τον όγκο συναλλαγών που έχουν οι υπηρεσίες με τους πολίτες, το σύνολο των εκκρεμοτήτων, κατά πόσον έχει αποδυναμωθεί η υπηρεσία από τις συνταξιοδοτήσεις ή την αναστολή προσλήψεων, τα ειδικότερα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι υπάλληλοι κ.λπ.

Όπως έχει κάνει γνωστό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι θέσεις στις οποίες θα μετακινηθούν οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα, αφορούν κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζουν την απορία τους για τη στάση των συνδικαλιστών και ειδικά ορισμένων δημάρχων, στο μέτρο της διαθεσιμότητας, καθώς όπως σημειώνεται «το μόνο που καταφέρνουν είναι να καθυστερούν την τοποθέτηση των υπαλλήλων, που τίθενται σε διαθεσιμότητα, στη νέα τους θέση», στο πλαίσιο της κινητικότητας στο δημόσιο. Τονίζουν δε ότι οι όποιες ανησυχίες στο προσωπικό για τη διαθεσιμότητα, θα εξαλειφθούν με την υλοποίηση της κινητικότητας στο δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, εκφράζουν τον προβληματισμό τους με τη στάση που κρατούν οι ίδιοι φορείς στο θέμα των επίορκων υπαλλήλων. Κι αυτό, όπως επισημαίνουν, διότι με την άρνησή τους να δοθούν τα στοιχεία δεν προχωρά η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που κατηγορούνται για ιδιαιτέρως βαριά πειθαρχικά, ίσως και ποινικά, αδικήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση Σαμαρά για 8χρονη που πάσχει από σπάνια ασθένεια


Το υπουργείο Υγείας ζητά κατ' εξαίρεση έγκριση όλων των απαιτούμενων θεραπειών.

Τέλος στην κραυγή αγωνίας ενός 8χρονου κοριτσιού, που πάσχει από σπάνιο νόσημα και η γραφειοκρατία τού στερεί τη θεραπεία, έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η ιστορία της 8χρονης, η οποία γεννήθηκε με το σπανιότατο σύνδρομο Okamoto, και οι αγωνιώδεις εκκλήσεις της μητέρας της για να έχει τη νοσηλεία, που χρειάζεται για να κρατηθεί στη ζωή, οδήγησαν σήμερα τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ώστε να παρέμβει στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, που συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να γνωμοδοτήσει άμεσα με στόχο να αναγνωριστεί και να καταγραφεί ως ασθένεια το σύνδρομο από το οποίο υποφέρει η μικρή Μαρία Ελένη, αναφέρει το ΑΜΠΕ

Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, «λόγω της εξαιρετικά ιδιαζούσης περίπτωσης ασθενείας» ζήτησε κατ' εξαίρεση έγκριση όλων των απαιτούμενων θεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ.

«Έχω ένα παιδί που χρειάζεται βοήθεια και το μόνο που εισπράττω είναι η αδιαφορία του κράτους και η κωλυσιεργία των μηχανισμών του. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό. Η ζωή της κόρης μου Μαριλένας είναι ανεκτίμητη και δεν τη διαπραγματεύομαι. Θα παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου για τη σωτηρία της» δήλωσε στην εφημερίδα «Espresso» η μητέρα της 8χρονης, Άννα Κυρώζη- Γερογιάννη.

Όπως σημειώνει, για έξι ολόκληρα χρόνια προσπαθεί να πείσει με κάθε τρόπο τους αρμόδιους να αναγνωρίσουν τη σπάνια αυτή νόσο και να εγκρίνουν τις νεότερες θεραπείες στο παιδί της, ώστε να του δώσουν μια ευκαιρία να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται.

Με αφορμή τον θόρυβο, που δημιουργήθηκε, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει σήμερα ότι διαμορφώνονται οι άξονες ενός συνολικού σχεδίου δράσης για την υποστήριξη όσων πάσχουν, ενώ συγκροτείται Εθνική Επιτροπή Σπάνιων Παθήσεων, η οποία θα υποβάλει τις προτάσεις της.

Επίσης, με κοινή υπουργική απόφαση με συναρμόδια υπουργεία αναφέρει ότι θα προχωρήσει στη διευθέτηση διαφόρων θεμάτων αντιμετώπισης των σπανίων παθήσεων, όπως η καταγραφή τους, τα κέντρα αναφοράς γι αυτές, αλλά και η υγιεινομική περίθαλψη όσων πάσχουν.

Σημειώνεται ότι η 8χρονη, όπως αναφέρει η μητέρα της, μπορεί να γλιτώσει ένα ακόμη χειρουργείο, καθώς έχει ήδη υποβληθεί σε 10 επεμβάσεις σε διάφορα όργανα, το κόστος των οποίων -όπως επισημαίνει στην εφημερίδα- κάλυψε η οικογένειά της.

Το σύνδρομο Okamoto είναι μια σπάνια νόσος των νεφρών που συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα στο σώμα και το πρόσωπο, αλλά και στένωση της πνευμονικής αρτηρίας και ψυχοκινητική καθυστέρηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτικό ιατρείο-φαρμακείο στην Κόρινθο


Λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς.

Ο δήμος Κορινθίων, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, δρομολόγησε τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου και δημοτικού φαρμακείου, στην έδρα του ΣΤ' ΚΑΠΗ Κορίνθου (Αδειμάντου 22).

Το δημοτικό ιατρείο λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας.
Παράλληλα, ο δήμος καλεί τους πολίτες να συνδράμουν και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

Καλεί επίσης να συνδράμουν στη λειτουργία τόσο του ιατρείου όσο και του φαρμακείου, τον Φαρμακευτικό, τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό σύλλογο, αλλά και το νοσοκομείο Κορίνθου, προσφέροντας τα περισσευούμενα φάρμακά τους, προκειμένου να διατεθούν σε όσους, κυρίως ηλικιωμένους, αδυνατούν να τα προμηθευτούν λόγω οικονομικών προβλημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο φίλος της την βίαζε ενώ εκείνη κοιμόταν


Ο άνδρας έχει το «σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης».

Μία 27χρονη Βρετανίδα ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος με τον οποίο συζούσε και θεωρούσε «άνθρωπό της», την βίαζε επί δύο χρόνια, ενώ εκείνη κοιμόταν!

Ο Ρόμπερτ Φράιερς έδινε υπνωτικά χάπια στην Ναόμι Χάμπσον και αφού εκείνη έπεφτε αναίσθητη, την βίαζε. Και δεν σταματούσε εκεί. Πολλές φορές, της έβαφε τα νύχια των ποδιών, της φορούσε σέξι ρούχα και την κινηματογραφούσε.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Φράιερς εκμεταλλεύθηκε την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η φίλη του, λόγω οικογενειακών προβλημάτων. Η Χάμπσον παραδέχθηκε ότι έπινε αρκετά εκείνο το διάστημα. Ο «φίλος» της έριχνε υπνωτικά στο ποτό της και την έκανε ό,τι ήθελε.

Ο Φράιερς δεν γλίτωσε τη φυλάκιση, παρόλο που, σύμφωνα με ψυχολόγο, η συμπεριφορά του οφείλεται σε μία διαταραχή που ονομάζεται «σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης». Θέλει δηλαδή να κάνει έρωτα σε γυναίκες που... κοιμούνται.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα ύψη οι τιμές σε βασικά είδη


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς για ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα, μετά και την προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι οι διεθνείς τιμές στα τρόφιμα παραμένουν κοντά στα υψηλά επίπεδα του τελευταίου έτους, παρόλο που οι αυξητικές τάσεις των τιμών στα εμπορεύματα, τους τελευταίους μήνες έχουν σταθεροποιηθεί.

Μιλώντας στο Real.grυψηλόβαθμο στέλεχος του λιανεμπορίου τροφίμων, υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που οι διεθνείς τιμές σε βασικές πρώτες ύλες, όπως είναι για παράδειγμα τα σιτηρά, αυξηθούν σε ποσοστό 20% ή 30% τότε αναπόφευκτες είναι οι μαζικές ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης σε ποσοστό ακόμη και 5%.

Αναλυτικότερα, αυτό το διάστημα οι τιμές των σιτηρών, είναι αυξημένες κατά 12% από το προηγούμενο έτος και βρίσκονται πολύ κοντά στο ρεκόρ όλων των εποχών του 2008.

Την ίδια στιγμή, μερίδα του εμπορικού κόσμου υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να μειωθούν οι τιμές, ανάλογα τουλάχιστον με τα ποσοστά που μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις λόγω της υψηλής φορολογίας που επιβάλλεται σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες από το κράτος.

Έρχεται ο ΟΟΣΑ για να πέσουν οι τιμές

Η ακρίβεια και η αδυναμία την κυβέρνησης να βρει τρόπους έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει, τις επόμενες ημέρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με στελέχη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία καταφθάνουν στην Αθήνα με βασικό στόχο να προωθηθούν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την αύξηση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και κατά συνέπεια την μείωση των τιμών.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τα νομικά προσκόμματα και οι διοικητικές υπερβολές που κοστίζουν στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος σε χρόνο και χρήμα.

Το αποτέλεσμα που επιδιώκεται είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η πτώση των τιμών για υπηρεσίες και αγαθά για τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Οδηγό Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ αναφέρεται, ότι χώρα στην οποία «η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με γνώμονα τον ανταγωνισμό απέφερε κέρδη που ανέρχονται σε περίπου 4.000 ευρώ ετησίως για τη μέση οικογένεια». Όπως τονίζεται «είναι επιτακτική η διοικητική μεταρρύθμιση των διαδικασιών εισόδου στην αγορά για να μειωθούν οι φραγμοί προς τις νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η καινοτομία».

Προς αυτή την κατεύθυνση, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού αναλαμβάνουν δράση για τον εντοπισμό και την άρση των εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Η ολοκλήρωση της ανάλυσης και η παρουσίαση των προτάσεων υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα από 6 έως 7 μήνες. Το διάστημα συλλογής και υλοποίησης των προτάσεων θεωρείται πολύτιμος χρόνος μιας και η χώρα μας έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Στην πράξη τα στελέχη του ΟΟΣΑ θα «σαρώσουν», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, τέσσερις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους κλάδους του λιανεμπορίου, της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού και των δομικών υλικών.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στρατιωτική θητεία 11 μηνών


Την ώρα που η τρόικα ζητεί την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, οι συναρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ προτείνουν στη στρατιωτική ηγεσία σαρωτικές αλλαγές στα μέχρι σήμερα δεδομένα που αφορούν τη στράτευση των νέων.

Οι προτάσεις αυτές κάνουν λόγο για αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά δύο μήνες, για παρουσίαση των νέων αμέσως μετά το λύκειο.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατία, η στράτευση προτείνεται να γίνει υποχρεωτική με την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας, αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 11 μήνες, από τους εννέα που είναι σήμερα, τέσσερις συνεχόμενες σειρές κατάταξης (ΕΣΣΟ) μέσα σε ένα χρόνο, καθώς και σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των στρατευσίμων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει και η ΡΑΕ τις αυξήσεις


Σε διάψευση των πληροφοριών περί αυξήσεων 37% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προχώρησε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

«Η «είδηση» αυτή, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, είναι απολύτως ανακριβής και παραπλανητική, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν ακόμα υποβληθεί στη ΡΑΕ οι, επί μακρόν αναμενόμενες, προτάσεις της ΔΕΗ για τις αυξήσεις των ρυθμιζόμενων τιμολογίων χαμηλής τάσης που εισηγείται η επιχείρηση για το 2013, προϋπόθεση που είναι απαραίτητη για να ασκήσει, στη συνέχεια, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την κατά νόμο ελεγκτική και γνωμοδοτική της αρμοδιότητα προς το ΥΠΕΚΑ».

«Είναι πασιφανές», καταλήγει η ΡΑΕ, «ότι την κρισιμότατη αυτή χρονική στιγμή για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες-καταναλωτές, επιχειρείται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, από διάφορες πλευρές και για διάφορους λόγους, η κατασκευή αρνητικών εντυπώσεων και εξιλαστήριων θυμάτων, με προφανή σκοπό τη μετάθεση ευθυνών. Η ΡΑΕ τους διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα το επιτύχουν!»


Διαβάστε περισσότερα...

Σχεδόν 120 εκατ. άνθρωποι απειλούνται με φτώχεια στην Ευρώπη


Τα υψηλότερα ποσοστά είναι στη Βουλγαρία 49%, Ρουμανία 40% και Ελλάδα 31%.

Περί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 120 εκατομμύρια άνθρωποι, τελούσαν υπό την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού το 2011, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 24,2% του πληθυσμού των 27 χωρών της ΕΕ, 119,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ήταν αντιμέτωποι με την απειλή αυτή τον περασμένο χρόνο ( έναντι 23,4% το 2010) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την απειλή της φτώχειας τοποθετούνται στη Βουλγαρία, 49%, την Ρουμανία και τη Λετονία, 40%, καθώς και στην Ελλάδα, 31% (έναντι 27,7% το 2010). Τα μικρότερα ποσοστά κατεγράφησαν στην Τσεχική Δημοκρατία, 15%, στη Σουηδία και την Ολλανδία, 16%, καθώς και στην Αυστρία και το Λουξεμβούργο , 17%.

Τα ποσοστά παραμένουν σταθερά για το 2010 και το 2011 για τη Γερμανία και τη Γαλλία, στο 19,9% και το 19,3% αντίστοιχα.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία αυτή αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία από τις τρεις μορφές αποκλεισμού: κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές εισφορές, σοβαρή έλλειψη υλικών αγαθών ( αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, θέρμανσης, κατανάλωσης πρωτεϊνών), πολύ χαμηλή απασχόληση ( νοικοκυριά όπου οι ενήλικες χρησιμοποίησαν λιγότερο από το 20% του δυναμικού τους για εργασία).

Στο σύνολο της ΕΕ, το 17% του πληθυσμού απειλείται με υποβιβασμό του επιπέδου ζωής του κάτω από το όριο της φτώχειας, το 9% βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής υλικής ένδειας και το 10% ζει σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία δημοσιεύονται τη στιγμή που διάσταση απόψεων επικρατεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τις δαπάνες της ευρωπαϊκής επισιτιστικής βοήθειας που προβλέπονται στον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ. Το πρόγραμμα αυτό αμφισβητείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Βρετανία, που θεωρούν ότι η βοήθεια σε τρόφιμα για τα φτωχότερα στρώματα πρέπει να παραμείνει υπό την ευθύνη του κάθε κράτους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένας χρόνος Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο


Εκδηλώσεις στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού για τον ένα χρόνο λειτουργίας του.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού και περιλαμβάνουν bazaar το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου από τις 10.00-18.00 και γιορτή για τον ένα χρόνο ζωής του την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 20.00.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού είναι στελεχωμένο αποκλειστικά από ένα συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο εθελοντών ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, θεραπευτών, πολιτών και υποστηρικτών.

Με σύνθημα «Kανείς μόνος στην κρίση», με τη συνεργασία και στήριξη του δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης κατάφερε στη διάρκεια ενός χρόνου nα παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους πολίτες.


Διαβάστε περισσότερα...

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στα άτομα με αναπηρία


Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η σημερινή.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της εκπομπής «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» με τίτλο «ΕΣΑμεΑ», παραγωγής 2009.

Το επεισόδιο αναφέρεται στην ιστορία και το έργο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), του τριτοβάθμιου κοινωνικο-συνδικαλιστικού φορέα του αναπηρικού κινήματος της χώρας.

Εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ και μέλη άλλων οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος της χώρας, αναφέρονται στο ιστορικό της ίδρυσής της το 1989 και στο έργο της. Περιγράφονται οι προσπάθειες που προηγήθηκαν της ιδρυτικής πράξης από τις οργανώσεις ατόμων με αναπηρία και από τις οικογένειές τους, τα πρόσωπα που τη στελέχωσαν και οι σκοποί της. Παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του φορέα σε σχέση με την εκπροσώπηση των αναπήρων στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία, καθώς και η συμβολή του στην υπεράσπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για όλες τις κατηγορίες αναπηρίας.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, με ειδική μνεία στην 3η Δεκεμβρίου 1982, όταν εγκρίθηκε για πρώτη φορά το δεκαετές παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία, που είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωσή της από το 1992 ως Διεθνούς Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Το ψηφιοποιημένο τεκμήριο συνοδεύεται από υπηρεσίες ακουστικής περιγραφής (για τα άτομα με προβλήματα όρασης) και υπηρεσίες νοηματικής περιγραφής και υπότιτλοι (για τα άτομα με προβλήματα ακοής).

Οι υπηρεσίες μπορούν να ενεργοποιηθούν πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά στα δεξιά της μπάρας ελέγχου του προγράμματος αναπαραγωγής πολυμέσων. Κατά την προβολή είναι αυτόματα ενεργοποιημένη η υπηρεσία των υποτίτλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Επαγγελματικές ευκαιρίες για γιατρούς και νοσηλευτές στην Ευρώπη


Ειδικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εκδηλώσεις για την ενημέρωση Ελλήνων νοσηλευτών και γιατρών, που επιθυμούν να εργαστούν ή να συνεχίσουν την ειδικότητά τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώνει από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απασχόλησης EURES της Ελλάδας και με τις Υπηρεσίες EURES επτά χωρών.

Στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 στο Ξενοδοχείο Αμαλία (Λεωφ. Αμαλίας 8-10 Σύνταγμα) και στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012 στο Capsis Hotel (Mοναστηρίου 18) από τις 10 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα.

Θα παραβρεθούν εκπρόσωποι Νοσοκομείων και Σύμβουλοι EURES από Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και επιπλέον στη Θεσσαλονίκη στις 13/12/2012 και από τη Γαλλία, οι οποίοι επιθυμούν να προσλάβουν και να ενημερώσουν Έλληνες νοσηλευτές και γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων που επιθυμούν να εργαστούν ή να συνεχίσουν την ειδικότητά τους στις παραπάνω χώρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Οι επιχειρηματίες με αναπηρία "το παλεύουν", αλλά συναντούν και σημαντικές δυσκολίες


Ο Μενέλαος σίγουρα δεν ευνοήθηκε από την τύχη: πριν από τέσσερα χρόνια, στα 32 του, διαγνώστηκε ότι πάσχει από το σύνδρομο Άλστρομ, μια σπάνια γενετική διαταραχή, που τον «χτύπησε» στην όραση και στα νεφρά και τού προκάλεσε διαβήτη τύπου 2. Άλλοι στη θέση του θα είχαν αποθαρρυνθεί.

Ο Μενέλαος Τριανταφύλλου, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Έχει τη δική του εταιρεία εκπόνησης χρηματοοικονομικών μελετών, διαχειρίζεται ένα ιστολόγιο (blog) και κάποιες ιστοσελίδες και παλεύει καθημερινά για τους στόχους του, πείθοντας τους πελάτες του ότι αναπηρία (είναι τυφλός) δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ανικανότητα.

«Για μένα, το ζήτημα για τους ανθρώπους με αναπηρία δεν είναι να λαμβάνουν ένα επίδομα, το οποίο βέβαια σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό για την επιβίωσή τους. Το ζητούμενο είναι η ποιότητα ζωής, να ζουν όπως επιθυμούν και ονειρεύονται και να κάνουν αυτό που αγαπούν. Μπορείς να αποτύχεις πολλές φορές, αλλά όσο διατηρείς τον ενθουσιασμό σου, αυτός μπορεί να σε οδηγήσει τελικά στην επιτυχία», σημείωσε, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση των γραφείων διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ (ΑΤΕΙΘ) για την ισότητα στην επιχειρηματικότητα.

Ο ίδιος, που σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, μεγάλωσε σε περιβάλλον με επιχειρηματική νοοτροπία, αφού ο πατέρας του διέθετε μονάδα επεξεργασίας κουφωμάτων, η οποία ωστόσο έκλεισε λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του. Γρήγορα ο Μενέλαος ίδρυσε τη δική του επιχείρηση, η οποία επικεντρώνεται στην εκπόνηση χρηματοοικονομικών μελετών.

«Πρέπει να δημιουργείς την ευκαιρία που σου αξίζει»

Το βασικό του μέλημα; Το ερώτημα, όπως λέει, που -σιωπηλά- θέτουν οι υποψήφιοι πελάτες του: «Πώς μπορώ να εμπιστευτώ κάποιον στην κατάστασή σου;». Ο Μενέλαος κατορθώνει ωστόσο να αντιπαλέψει την όποια απαξίωση και να μειώσει την απόσταση. Κάτι τέτοιο χρειάζεται όμως, υπόβαθρο χαρακτήρα. «Πρέπει να δημιουργείς την ευκαιρία που σού αξίζει», επισήμανε και πρόσθεσε: «ο άνθρωπος με αναπηρία πρέπει να δει πώς μπορεί να οικοδομήσει μια νοοτροπία ενεργού πολίτη και ανθρώπου που πάντοτε τολμά».

Το ζήτημα βέβαια, δεν είναι μόνο η νοοτροπία. Πρόβλημα για τους ανθρώπους με αναπηρία αποτελεί, κατά τον Μενέλαο, η έλλειψη συνεργασίας στην ελληνική κοινωνία, αλλά και οι ανεπαρκείς υποδομές. «Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κατά καιρούς πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη υποδομών, που θα μπορούσαν να κάνουν πιο παραγωγικούς ανθρώπους όπως εγώ, αυτές έμειναν στις περισσότερες περιπτώσεις ημιτελείς, ενώ αρκεί να δημιουργηθούν μικρές δομές μέσα σε μεγάλες υποδομές, για να δοθεί προστιθέμενη αξία στο έργο μας», κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι μέσα από διάφορους αρμόδιους φορείς (όπως ο ΟΑΕΔ) υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και για ανθρώπους με αναπηρία.

Πώς η έλλειψη υποδομών τερμάτισε επιχειρηματικές καριέρες ανθρώπων με αναπηρία

Αν ο Μενέλαος το «παλεύει» με επιτυχία, αυτό δεν συμβαίνει πάντα –ιδίως σε ό,τι αφορά ανθρώπους, που έπρεπε να «τα βγάλουν πέρα» σε προηγούμενες δεκαετίες. Η προβληματική προσπελασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα έχει τερματίσει άδοξα τις επιχειρηματικές καριέρες ανθρώπων, που πριν αποκτήσουν πρόβλημα, είχαν μια επιτυχημένη δραστηριότητα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της συνταξιούχου επιχειρηματία Ξένης Μηλιαρά, πρώην προέδρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Ιδρύματος και του Συλλόγου Παραπληγικών Βορείου Ελλάδος. Η αναπηρία της ήταν αφορμή για τη διακοπή της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, αλλά όχι και της ενασχόλησής της με τα κοινά, αφού διετέλεσε επί 35ετία δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης (τα 20 από τα 35 χρόνια ώς άνθρωπος με αναπηρία).

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η κα Μηλιαρά εξήγησε πώς η ζωή της άλλαξε μετά το 1965, όταν νόσησε από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, με αποτέλεσμα να βρεθεί τελικά σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Η κα Μηλιαρά διέθετε δύο επιτυχημένες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά όταν απέκτησε αναπηρία διαπίστωσε ότι παράγοντες όπως η μειωμένη κινητικότητά της, αλλά και οι σοβαρές δυσκολίες που αντιμετώπιζε στην πραγματοποίηση ταξιδιών στην Αθήνα και το εξωτερικό για να συναντά προμηθευτές και πελάτες, δημιουργούσαν ανυπέρβλητα εμπόδια.

«Όταν το ίδιο το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης διαθέτει ασανσέρ με αφετηρία τον πρώτο όροφο, που για να το πάρεις πρέπει πρώτα ν΄ ανέβεις περίπου 30 σκαλοπάτια, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι για έναν άνθρωπο με περιορισμένη κινητικότητα, το να διευθετήσει μια υπόθεσή του είναι πολύ δύσκολο», επισήμανε.

Κατά τα χρόνια της ενασχόλησής με τα κοινά, συνέβαλε και η ίδια καθοριστικά στο να γίνουν προσβάσιμα σημαντικά δημόσια κτήρια και χώροι ψυχαγωγίας (πχ, θεάτρα), τα οποία ήταν ουσιαστικά απρόσιτα για τους ανθρώπους με αναπηρικά αμαξίδια, καθώς δεν διέθεταν ράμπες.

Όπως λέει, ακόμη και σήμερα, δυστυχώς, ένας άνθρωπος με αναπηρία στην Ελλάδα -γιατί στο εξωτερικό η κατάσταση είναι διαφορετική, χάρη ίσως στους νόμους- χρειάζεται να έχει οικογενειακή στήριξη και οικονομική άνεση για να υπερβαίνει καθημερινώς τα εμπόδια...

Προγράμματα στήριξης

Πάντως, κατά καιρούς «τρέχουν» σημαντικά προγράμματα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας ή των συνθηκών εργασίας για άτομα με αναπηρίες. Μεταξύ αυτών, το τριετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ-ΕΚΟ, που επιχορηγεί εργοδότες για την πρόσληψη 2.300 ατόμων με αναπηρίες, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ανθρώπων, που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. Επίσης, άλλο πρόγραμμα ήταν αυτό που αφορούσε επιχορήγηση 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Άγγελος Τσιγκρής: «Στοιχειώδης ανθρωπισμός επιβάλλει την αλληλεγγύη μας στα άτομα με αναπηρία…»


«Τα άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ) και οι οικογένειές τους έχουν ήδη περιέλθει σε τραγική κατάσταση, καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακα, και τις αναγκαίες εξετάσεις και θεραπείες -ακόμα και γι’ αυτά που υποτίθεται ότι καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος τους οφείλει ήδη πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ- με τον κίνδυνο τα ΑμεΑ να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θεραπείες (βλ. Νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κλπ).

Κατόπιν των παραπάνω, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρέπει να φορολογήσει επιπλέον τα ΑμΕΑ, αλλά θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει τις περικοπές στα αναπηρικά επιδομάτων και να βρει τρόπους στήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε αυτή δύσκολη συγκυρία.

Δέσμευση όλων μας θα πρέπει να είναι το σπάσιμο του φράγματος της στασιμότητας για ένα -καθόλου ευκαταφρόνητο- ποσοστό συνανθρώπων μας που στερούνται τη δυνατότητα να διεκδικήσουν με ίσους όρους τη ζωή.

Χρέος όλων μας είναι να δημιουργήσουμε ίσους όρους και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Αυτή είναι η ανθρωποκεντρική διάσταση της πολιτικής.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και θα το πετύχουμε με τη βοήθεια της πλατιάς συμμαχίας των πολιτών που συμμερίζονται το όραμα για μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο.

Καλώ σήμερα όσους παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον μας να απαλλάξουν τους συνανθρώπους μας με αναπηρία από βάρη που δεν μπορούν να σηκώσουν.

Σήμερα η κοινωνία χειμάζεται από τα μέτρα λιτότητας και δεν αντέχει άλλα βάρη. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό ζει σε άλλη χώρα ή απλά στον κόσμο του…».



Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα αναγνώστη για την επιτροπή των ΑΜΕΑ


Διάβασα κι εγώ τα παράπονα του συμπολίτη μου που σήμερα θα πέρναγε από την επιτροπή των ΑΜΕΑ στο Μαρούσι. Είμαι κι εγώ ΑΜΕΑ κι ήτανε να περάσω κι εγώ από την επιτροπή πριν 1 μήνα περίπου. 

Το ραντεβού μου ήτανε στις 12 στο ΙΚΑ ΚΠΑ Δροσοπούλου και 1 ½ ώρα πριν το ραντεβού μου με πήραν τηλ και μου είπανε πως ακυρώνετε το ραντεβού μου της επιτροπής διότι δεν μαζεύτηκαν όλοι οι γιατροί!!! Άκουσον Άκουσον!!!! Τι πάει να πει δε μαζεύτηκαν?? Δώσανε ρεπό στον εαυτό τους από μόνοι τους???? Διαβάζοντας λοιπόν σήμερα του συμπολίτη μου βλέπω ότι μάλλον συστηματάκι τους είναι για να καθυστερούν τις επιτροπές. Είμαι από τον Μάιο μήνα χωρίς ασφάλεια και τα φάρμακα μου στοιχίζουν 350 ευρώ. Το μήνα παρακαλώ. Εμένα με ρώτησαν πως μπορώ να πάρω τα φάρμακα μου και τι κίνδυνο διατρέχει η υγεία μου???? Και σαν να μην έφτανε αυτό μου είπανε ότι ξεκινάμε πάλι από την αρχή και ότι δεν ξέρουν πότε θα με καλέσουν για επιτροπή πόλι!!!!!! Δηλαδή σε κανά 6μηνο και βλέπουμε!!!!!! Δε ντρέπονται λιγάκι αντί να κάνουν κάτι σε άλλους κάνουν κακό σε μας τους ΑΜΕΑ!!!!!! Δηλαδή τι θέλουν??? Εμείς που έχουμε σοβαρά προβλήματα υγείας και κινδυνεύει η ζωή μας παρακαλάνε τι να πεθάνουμε μια ώρα αρχύτερα για να γλυτώσουν την σύνταξη μας??? Που να πω ότι έπαιρνα και πολλά πάει στα κομμάτια τα 400 δε τα έφτανα… Φίλε μου, εύχομαι να σε καλέσουν γρήγορα ίσως επειδή είσαι στο Μαρούσι να περάσεις σύντομα γιατί εγώ που ανήκω στην Αθήνα το βλέπω απίθανο. Μακάρι να γίνει κάτι και να με καλέσουν και μένα σύντομα όπως και πολλούς άλλους που είναι στην ίδια κατάσταση όπως κι εγώ.

Αναγνώστης



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή Κουρή προς Σπυρόπουλο για το ΚΕΠΑ Κεφαλονιάς


Επιστολή του Σωτήρη Κουρή προς το Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο με θέμα την λειτουργία ΚΕ.Π.Α. (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) στην Κεφαλονιά.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Καταρχήν, σας ευχαριστούμε για την απάντηση σας και την ευγενική σας ενημέρωση για τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Ασφαλώς και κατανοούμε το νεοσύστατο του θεσμού και το μεταβατικό στάδιο το οποίο διέρχεται και αναγνωρίζουμε το σχετικά σύντομο χρόνο εξυπηρέτησης των πολιτών συγκριτικά με άλλα αντίστοιχα ΚΕΠΑ της χώρα μας, γεγονός παραδεκτό και εκτιμητέο.

Ωστόσο τα θέματα τα οποία τέθηκαν στην υπ.αριθμ.54521/16364/04-10-2012 επιστολή μας, δεν συσχετίζονται μόνο με καθυστερήσεις και ολιγωρίες στις οποίες και αναφέρεστε.

Αφορούν κυρίως στην αδυναμία πολλών πασχόντων από την Κεφαλονιά και Ιθάκη να καταβάλλουν το αντίτιμο της μετάβασης τους στην Πάτρα ή στην Ζάκυνθο και το οικονομικό ζητούμενο διανυκτέρευσης και εστίασης που τυχόν απαιτείται. Επιπρόσθετα πολλά άτομα μιας κάποιας ηλικίας, ή με κάποια αναπηρία προσωρινή ή μόνιμη, αδυνατούν να μετακινηθούν καν ή για την μετακίνησή τους απαιτείται βοηθός-συνοδός, είτε γνωστός που να προσφερθεί οικειοθελώς,- που ακόμη και στην περίπτωση αυτή, τα μεταφορικά έξοδα είναι διπλά-, είτε επαγγελματίας επ΄ αμοιβή.

Αν πάλι, επιβάλλεται πέραν της πρώτης επίσκεψης και η αυτοπρόσωπη παραλαβή εγγράφων που συνδέονται με αυτή, -τα οποία προφανώς δεν παραδίδονται αμέσως με την πρώτη επαφή καθώς υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία διεκπεραίωσης-, τότε προκύπτει Γολγοθάς για τον πάσχοντα, με πρόσθετη ταλαιπωρία και δυσθεώρητα έξοδα και δει για τα εξαιρετικά δυσμενή, οικονομικά δεδομένα της περιόδου που διανύουμε.

Στην βάση αυτή, είναι σχετικά εύκολο να αντιληφθούμε την ουσία του όλου ζητήματος, το οποίο δεν είναι απλώς θέμα ταχείας εξυπηρέτησης των πολιτών όπως την δεδομένη χρονική περίοδο -μπορεί ακόμη, να διασφαλίζεται έως κάποιο βαθμό- αλλά οικονομικής επιβάρυνσης και διαδικαστικών αδυναμιών που πλήττουν τους πολίτες.

Σε περίπτωση δε, που αποφασιστεί να εδρεύσει ΚΕ.Π.Α. στο νησί μας, προτιθέμεθα ως Φορέας να συνδράμουμε με ότι μέσα διαθέτουμε, προσφέροντας υλικοτεχνική υποδομή, αίθουσα, διοικητική υποστήριξη και γενικά οτιδήποτε δυνάμεθα, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία της εν λόγω δομής και να εξυπηρετηθούν κατά το δυνατόν καλύτερα οι συμπολίτες μας.

Ως εκ τούτου προσβλέπουμε στην κατανόηση και την παρέμβασή σας, όπου υπάρχει η σχετική δυνατότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Συναντήσεις του Γιάννη Κεφαλογιάννη με το σωματείο ΑμεΑ και τα μέλη της πρωτοβουλίας κατά των τροχαίων



Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ρεθύμνης, κ. Δημήτρη Τσαχάκη, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Τσαχάκης ενημέρωσε το Βουλευτή για τις θέσεις του Συλλόγου σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Οικονομικών που καταργεί την εξαίρεση των βαρέων περιστατικών με ποσοστό αναπηρίας από 80% και πάνω από τις προωθούμενες περικοπές. Παράλληλα, τον ενημέρωσε για άλλη μια φορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σε επίπεδο Ρεθύμνου και κατέθεσε τις προτάσεις του Συλλόγου για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους. Από τη μεριά του, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι θα στηρίξει τις προτάσεις του Συλλόγου, καθώς επίσης δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για την προαναφερθείσα ενέργεια του Υπουργείου και για τη δυνατότητα αναδιαμόρφωσης της Π.Ν.Π, με στόχο να εξαιρεθούν τα άτομα με βαριάς μορφής αναπηρία από τις περικοπές που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Στη συνέχεια, ο κ. Κεφαλογιάννης συναντήθηκε με το Σύλλογο Εθελοντών Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ν. Ρεθύμνου. Τα μέλη του Συλλόγου ενημέρωσαν το Βουλευτή για τη δράση τους, ενώ ανέδειξαν την ανάγκη για το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου σχέδιου πρόληψης κατά των τροχαίων ατυχημάτων, δίνοντας έμφαση στην Παιδεία και την ενημέρωση. Παράλληλα, ανέδειξαν κομβικά σημεία του οδικού δικτύου του Ρεθύμνου που χρειάζονται επιδιόρθωση, ενώ ταυτόχρονα τόνισαν την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά. Ο κ. Κεφαλογιάννης, αφού συνεχάρη το Σύλλογο για τη δραστηριότητά του, αναφέρθηκε στην ουσιαστική ανάγκη εμπέδωσης της πρόληψης ως κυρίαρχης οδηγικής συμπεριφοράς και τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της προς την κατεύθυνση αυτή.



Πηγή: http://www.goodnet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση σοκ: Φόρος 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000€


Την Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει την τελική του πρόταση για το φορολογικό, η οποία σε σχέση με όσα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα, θα έχει διαφοροποιήσεις. Η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. κυρίως σε ότι αφορά το αφορολόγητο των οικογενειών με παιδιά.

Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά και προτείνει τις εξής αλλαγές:

Νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τρεις συντελεστές:

-21% από το πρώτο ευρώ έως 18.000 ευρώ αντί 25.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο,

-26% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 18.000 έως 26.000 ευρώ αντί 25.001 - 48.000 ευρώ του αρχικού σεναρίου

-45% και το τμήμα του εισοδήματος άνω των 26.000 ευρώ ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε συντελεστή 45% για εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και αντικαθίσταται με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως ύψους και οικογενειακής κατάστασης του φορολογούμενου.

Οι διαφορές στις μεταβολές των φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες προκύπτουν σε σύγκριση με την προηγούμενη κλίμακα και το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού του φόρου αφορούν στα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα που βρίσκονται πάνω από το όριο των 25.000 ευρώ, προκύπτουν φόροι χαμηλότεροι κατά 30 έως και 140 ευρώ για ποσά μέχρι και τις 45.000 ευρώ και φόροι υψηλότεροι έως και 280 ευρώ το χρόνο για ποσά πάνω από τις 45.000 ευρώ.

Προτείνεται επίσης να υπάρξουν και αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα με αύξηση του ποσού για οικογένειες με τρία ή και περισσότερα παιδιά και μείωση για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αποδείξεις ξανάρχονται


Κίνητρα για τους φορολογουμένους ώστε να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων, αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, επαναφέροντας στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις για φορομπόνους στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ώστε το πέρασμα της συναλλαγής μέσω τραπεζών να εξασφαλίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα Νέα, οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους, προκειμένου να αποφύγουν ποινή φόρου 10%, δεν έχουν περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο και, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα».

Το ισχύον σύστημα κρίνεται αποτυχημένο και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναζητά επειγόντως λύση που θα συμβάλει στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου έχουν εισηγηθεί στην ηγεσία αφενός τη μείωση του χρηματικού ορίου πάνω από το οποίο κάθε συναλλαγή θα πρέπει να γίνεται με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, από τα 1.500 ευρώ σήμερα στα 500 ή ακόμα και στα 300 ευρώ, και αφετέρου φοροκίνητρα στους καταναλωτές για να υποκαταστήσουν τη χρήση μετρητών από κάρτες.

Στο σχέδιο αυτό, ο φορολογούμενος που χρησιμοποιεί κάρτες θα μπορούσε, σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις, να έχει π.χ. μείωση ΦΠΑ κατά 5 μονάδες ή με βάση τον αριθμό της απόδειξης να μετέχει σε κληρώσεις για αυτοκίνητα, ταξίδια ή χρηματικά ποσά σε μηνιαία βάση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...