Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες αποκαταστάσεις στον Παρθενώνα


Πολυάριθμα αυθεντικά αρχιτεκτονικά μέλη από το δυτικό μέρος του Παρθενώνα που βρίσκονται καταγής οδεύουν προς το μνημείο.

Αυτός είναι και ο στόχος των δυο μελετών, που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) και παρουσιάστηκαν χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Ωστόσο, τίποτα που να αφορά το λαμπρό οικοδόμημα του 5ου αι. π. Χ. δεν είναι απλό, καθώς για να υλοποιηθούν οι μελέτες αποκατάστασης του δυτικού πτερού (κιονοστοιχία), αλλά και του δυτικού τοίχου του σηκού (κυρίως τμήμα ναού), απαιτούνται μια σειρά από εργασίες που πρέπει να προηγηθούν. Αυτές αφορούν ενισχύσεις αρχιτεκτονικών μελών, όπως κιόνων, γείσων, διαζωμάτων και δοκών, διεξαγωγή αντισεισμικών μελετών για τη διασφάλιση της στατικότητας του μνημείου, αλλά και αποκατάσταση του υπερθύρου του σηκού.



Σύμφωνα με τις μελέτες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι εργασίες δεν έχουν τον χαρακτήρα του σωστικού και του επείγοντος, ωστόσο ο χρόνος πιέζει διαφορετικά: «Οι μελέτες είναι μέσα στο πλαίσιο της νυν προγραμματικής περιόδου και των έργων που γίνονται στην Ακρόπολη, αλλά και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε ωριμότητα των μελετών ώστε με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 να συνεχιστούν χωρίς καμία διακοπή οι εργασίες», δήλωσε στο Συμβούλιο η γγ του ΥΠΠΟΑ, Λ. Μενδώνη, που έκανε λόγο για την πολύ καλή πορεία των εργασιών στην Ακρόπολη. «Παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή παρουσίασαν ένα μικρό πρόβλημα, που όμως ξεπεράστηκε γρήγορα ήδη από την άνοιξη του 2014, οι εργασίες είναι σε απόλυτη συνέπεια με το τεχνικό δελτίο τόσο από την άποψη φυσικού αντικειμένου όσο και απορροφητικότητας των πόρων. Είμαστε σε πολύ καλό σημείο και θεωρώ ότι έτσι θα προχωρήσει ως το 2015», δήλωσε.

Μια ενδιαφέρουσα «ματιά» στην πρόσφατη ιστορία των επεμβάσεων στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα έκανε ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ, Χαράλαμπος Μπούρας, ο οποίος παρουσίασε με περιεκτικό τρόπο τις μελέτες, που πήραν ομόφωνα το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ. Πρόκειται για τις επεμβάσεις προπαρασκευαστικού χαρακτήρα που έγιναν από τον Νικόλαο Μπαλάνο στις αρχές της δεκαετίας του '30 και αργότερα περί το 1950 από τον Αναστάσιο Ορλάνδο, ο οποίος έχει αφήσει και μια ενδιαφέρουσα «κληρονομιά» από πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη που κατασκεύασε με την πρόθεση να συμπληρώσει την οροφή του δυτικού πτερού. Μάλιστα, τα τμήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στις νέες εργασίες, παράλληλα με το αρχαίο υλικό.

Κι ενώ το θέμα της αποκατάστασης του δυτικού πτερού είχε να συζητηθεί από την εποχή του Ορλάνδου, ήρθε ο Οκτώβριος του 2013 και η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης, που επανέφερε το ζήτημα. Παρουσιάζοντας στους συνέδρους τα θετικά και αρνητικά μιας πλήρους αποκατάστασης της περιοχής, προέκυψε ένα ερωτηματολόγιο. «Η ΕΣΜΑ ζήτησε τη συμβουλή των συνέδρων, χωρίς βεβαίως να δεσμεύεται από αυτήν. Τα αποτελέσματα του σχετικού ερωτηματολογίου έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων ετάχθη υπέρ της πλήρης καλύψεως του δυτικού πτερού», τόνισε ο κ. Μπούρας, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει στον προβληματισμό που ετέθη χτες για τη «σκιασμένη ζώνη» η οποία θα δημιουργηθεί στην περιοχή με την αποκατάσταση της οροφής. «Πρόκειται στην ουσία για πλεονέκτημα. Αν γίνει η οροφή τότε θα αντιληφθούμε κάτι που δεν κανένας δεν γνωρίζει, ότι δηλαδή στην αρχαιότητα η ζωφόρος ήταν πάντα βαθύτατα σκιασμένη. Δηλαδή, αυτή η έννοια ενός λαμπρού γλυπτού στο φως ήταν αδιανόητη. Τώρα θα το ξανακερδίσουμε», τόνισε.

Όσο για τη μελέτη για την αποκατάσταση του υπερθύρου του Παρθενώνα, αυτή αφορά στην αφαίρεση του ανωφλιού από μπετόν που είχε κατασκευάσει ο Ν. Μπαλάνος το 1926, την αποκατάστασή του με μάρμαρο και την επανάχρηση του αυθεντικού υλικού που είναι καταγής. «Το πρόβλημα δεν είναι δομικό, αλλά κυρίως αισθητικό, πρόβλημα συμβατότητας μεθόδων και μέσων, που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του μνημείου και της επαναφοράς αυθεντικών τμημάτων από το ανώφλι, το υπέρθυρο δηλαδή του Παρθενώνα», δήλωσε ο Διευθυντής της Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δημοσθένης Σβολόπουλος.

«Την ΕΣΜΑ απασχολούσε το ξένο προς το μνημείο υπέρθυρο του Ν. Μπαλάνου και γύρω στο 1986 είχε γίνει η προμήθεια ενός μαρμάρου με τις απαιτούμενες διαστάσεις για την αντικατάσταση της μίας από τις 4 πλινθίδες του. Το 1994 ο Μ. Κορρές κατέθεσε πλήρη μελέτη για τη θύρα του δυτικού τοίχου, με αναλυτική περιγραφή και τεκμηρίωση του υπερθύρου, που αποτελείται από τέσσερις πλινθίδες, αναπαράσταση του τρόπου στερέωσης και λειτουργίας της γιγαντιαίας αρχαίας θύρας, ταύτιση και μελέτη των μαρμάρινων σκολίων με τα οποία είχε γίνει κατά την υστερορωμαϊκή περίοδο η επισκευή της μετά τη μεγάλη πυρκαγιά και, τέλος, η μελέτη αποκατάστασης του υπερθύρου», πληροφόρησε ο κ. Μπούρας. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν προχώρησε, η γνώση της όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά και αξιοποιήθηκε από τους νέους μελετητές, που θα επικεντρωθούν στα εξής σημεία: στη συμπλήρωση και συγκόλληση των σωζόμενων τμημάτων των τριών πλινθίδων και στην απομάκρυνση της κατασκευής του Μπαλάνου από μπετόν αρμέ, που θα επιτρέψει και την ανάκτηση της τέταρτης πλινθίδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πού είναι ο Διονύσιος Σολωμός;


Σχεδόν ολοσχερή καταστροφή υπέστη η μαρμάρινη προτομή του Διονυσίου Σολωμού, η οποία επιβίωσε σε πολέμους, κατοχές και εμφυλίους.



Έκπληκτοι οι διαβάτες του κήπου βλέπουν τα κομμάτια του έργου του σπουδαίου γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου στο χώμα, ενώ απουσιάζει η κεφαλή του εθνικού μας ποιητή.

Τα στόματα είναι σφραγισμένα και κανείς δεν δίνει εξηγήσεις για το πώς καταστράφηκε η προτομή, η οποία στέκει εκεί από το 1925. Ακόμη περισσότερο αν διασώζεται το τμήμα ή τα τμήματα που λείπουν και πώς είναι δυνατό να μην ενημερώθηκαν το κοινό ή οι Αρχές για τη μέγιστη αυτή καταστροφή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ορυχείο «γέννησε» εντυπωσιακό διαμάντι 232 καρατίων


Διαμάντι-«βράχος» εντοπίστηκε σε ορυχείο της Νότιας Αφρικής.

Ένα εντυπωσιακό λευκό διαμάντι 232.08 καρατίων, «εξαιρετικού μεγέθους και καθαρότητας» εντοπίστηκε σε ορυχείο της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το πολύτιμο αυτό «πετράδι» μπορεί να αξίζει ακόμη και 12,45 εκατομμύρια ευρώ!

Το διαμάντι είναι χρώματος D Type II και ανήκει στην εταιρεία Petra Diamonds και βρέθηκε στο ορυχείο Cullinan.



Τα διαμάντια Type II δημιουργούνται σε μακρό χρονικό διάστημα, είναι συνήθως μεγάλα και ακανόνιστου μεγέθους και δεν έχουν μετρήσιμες ακαθαρσίες αζώτου. Αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, σημαίνει ότι είναι κορυφαίας ποιότητας σε ό,τι αφορά το χρώμα και την καθαρότητά τους.



Τα χρώματος D διαμάντια είναι γνωστά ως τα πιο «άχρωμα», και ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, ανεβάζοντας την αξία τους.

Το διαμάντι αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί από το 2009, όταν στο ίδιο ορυχείο βρέθηκε ένα διαμάντι 507 καρατίων (Cullinan Heritage).



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσες προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου


Έχουν προσληφθεί 4.900 αναπληρωτές.

Και ενώ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για χιλιάδες κενά το υπουργείο Παιδείας απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα σύμφωνα με το οποίο κάνει γνωστό ότι 127.033 μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει υπηρεσία από την 1η Σεπτεμβρίου ενώ έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα 4.900 αναπληρωτές.

Το υπουργείο Παιδείας γνωστοποιεί ότι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις 10.000 αναπληρωτών ενώ 1.100 προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα για τους 10.000 τονίζεται ότι θα προσληφθούν με βάση τα πραγματικά κενά που θα προκύπτουν και τα τμήματα που θα δημιουργηθούν στις κατευθύνσεις, τα επαγγελματικά λύκεια και τα ειδικά σχολεία.

Με λίγα λόγια το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι θα προσλάβει τις επόμενες μέρες που ακολουθούν 10.000 αναπληρωτές που θα προστεθούν στις 4.900 που έχουν πραγματοποιηθεί έως και σήμερα ανεβάζοντας τον αριθμό των προσλήψεων το Σεπτέμβριο στις 14.900. Από εκεί και πέρα θα γίνουν 1.100 προσλήψεις από Οκτώβριο και έπειτα που αν αθροιστούν στις 14.900 δίνουν το άθροισμα των 16.000 πιστώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ΔΟΕ και όσον αφορά το θέμα των κενών ο Υπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλα θα είναι απολύτως ομαλά μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου κι ότι η χρονιά ξεκινά, αν λάβει κανείς υπόψη τα προβλήματα, αρκετά καλά. Όλα αυτά μιλώντας για 16.000 προσλήψεις αναπληρωτών (για 16.500 κενά κατά το ΥΑΙΘ) που ακόμα δεν έχουν εξασφαλιστεί , για 500 κενά που δε θα καλυφθούν ποτέ, για μετακινήσεις εκπαιδευτικών που θα λύσουν το πρόβλημα των κενών σε όμορα ΠΥΣΠΕ.

Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά, πως παρ’ όλες τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, στους θεσμούς του κοινωνικού κράτους, τα κενά δεν θα υπερβούν τελικά το 1% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού. «Πιστεύουμε, πως οριστική λύση της κάλυψης των κενών, θα δώσει η υπέρβαση του 1 προς 10 σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και η διενέργεια διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για 10.000 εκπαιδευτικούς» αναφέρεται μεταξύ των άλλων στο ενημερωτικό σημείωμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγραφή των αναγκών των αδύναμων οικονομικά οικογενειών ξεκινούν οι ενορίες με την «Αποστολή»


Μέχρι 10 Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών.

Σε νέα καταγραφή των αναγκών των εξαιρετικά αδύναμων οικονομικά συνανθρώπων μας που κατοικούν στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προχωρά από σήμερα η «Αποστολή» σε συνεργασία με τις 145 ενορίες .

Στo πλαίσιo της υλοποίησης του προγράμματος «Η Εκκλησία στο Σπίτι» οι ιερείς θα προχωρήσουν σε αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων της ενορίας τους, ενώ σε συγκεκριμένες ημέρες θα παραλαμβάνουν τις αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα για το έτος 2015.

Όπως τονίστηκε χθες σε σύναξη των υπευθύνων ιερέων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Ι. Αρχιεπισκοπής που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτη, τον Γενικό Διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου π. Βασίλειο Χαβάτζα και τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά κατοίκους ενοριών που υπάγονται στην Περιφέρεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους, στην ενορία της κατοικίας τους, το αργότερο έως 10 Οκτωβρίου 2014.

Για την επιλογή των επωφελούμενων του προγράμματος θα συνεκτιμηθούν, μέσω μοριοδότησης:

• Ο αριθμός των ανέργων μελών στην οικογένεια

• Εισοδηματικά κριτήρια: Για ένα άτομο 0 έως 6.000 ΕΥΡΩ, συν 1.000 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, όπως αυτά δηλώνονται στο εκκαθαριστικό φορολογίας 2014.

Εφ΄όσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, η βοήθεια θα δοθεί κατά προτεραιότητα ανάλογα με τον:
• Αριθμό προστατευόμενων μελών

• Αριθμό ανάπηρων μελών

Μιλώντας στους ιερείς ο πρωτοσύγκελλος της Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης μετέφερε τις ευλογίες και τις ποιμαντικές οδηγίες και κατευθύνσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, και κατόπιν ανέλυσε τις πνευματικές διαστάσεις του κοινωνικοπρονοιακού έργου των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προκαλώντας έναν γόνιμο, εκτενή , εποικοδομητικό και σε βάθος διάλογο με τους ιερείς , στον οποίο αντηλλάγησαν αγωνίες, προβληματισμοί και αναπτύχθηκαν οι σχεδιασμοί και οι πτυχές της φιλανθρωπικής δράσης.

Ο Γεν. Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου π. Βασίλειος Χαβάτζας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία των δράσεων της "Αποστολής" σε συνεργασία με τις ενοριακές δομές.

Ο Γενικός Διευθυντής της « Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας παρουσίασε τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πλήρης αποτύπωση των αναγκών της κάθε ενορίας και των προβλημάτων των αδύνατων οικονομικά οικογενειών.

«Τον Ιούλιο του 2011 η «Αποστολή», με εντολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμτσας, ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Η Εκκλησία στο Σπίτι», το οποίο αφορά στη μηνιαία διανομή δεμάτων με τρόφιμα σε οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας. Κατά την έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2011 διανέμονταν 1.500 δέματα τροφίμων. Σήμερα ο αριθμός αυτός σταδιακά αυξήθηκε με αποτέλεσμα η «Αποστολή» να διανέμει 8.500 δέματα μηνιαίως και οι ανάγκες σε τρόφιμα να ξεπερνούν τους 1.700 τόνους ετησίως».

Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα στους ιερείς να αναπτύξουν έναν εκτενή διάλογο με τον κ. Δήμτσα για ειδικά και εξειδικευμένα ζητήματα.

Για τα δικαιολογητικά που θα χρειασθούν οι επωφελούμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται από τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Μνήμες της πέτρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Με παρακαταθήκη το παρελθόν η νέα μόνιμη υπαίθρια έκθεση.

Λίθινες μνήμες επανασυγκολλεί, παραθέτει και εκθέτει από την ερχόμενη Παρασκευή στους υπαίθριους χώρους του το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Μνήμη και… λίθοι» τιτλοφορείται η νέα μόνιμη υπαίθρια έκθεση του μουσείου, στην οποία παρουσιάζονται λίθινες αρχαιότητες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, στην πλειονότητά τους των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων (από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ.).



Μαρμάρινες σαρκοφάγοι και ταφικοί τύμβοι, αρχιτεκτονικά μέλη κτιρίων, αντικείμενα εργαστηριακής χρήσης, ταφικοί βωμοί φιλοτεχνημένοι από και σε λίθο, σε πέτρες αιώνιες λαξευμένες με νόμους, ψηφίσματα, αναθηματικές λέξεις -ως επιγραφές προς τους θεούς, λίθοι που έγιναν αγάλματα και ανάγλυφες στήλες και βωμοί και μνημεία, πολλά σε δεύτερη και τρίτη χρήση από διαφορετικές θρησκείες, ανάγκες, εποχές.

Ο λίθος και κυρίως το μάρμαρο, υπήρξε για τους αρχαίους πολύτιμο υλικό και ο πορισμός του ήταν όχι μόνο δύσκολος, κυρίως λόγω του μεγάλου βάρους και του όγκου, αλλά και δαπανηρός. Σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας, από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους, πολλοί από τους λίθους παλαιότερων ή κατεστραμμένων μνημείων τοποθετήθηκαν στα τείχη της πόλης ή δέχτηκαν εκ νέου επεξεργασία για να γίνουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης: επιστύλια μετατράπηκαν σε αυλάκια, αμφικιονίσκοι παραθύρων σε κατώφλια, κίονες σε στόμια πηγαδιών. Ακόμη και στις αρχές του 20ού αιώνα μπορούσε κανείς να δει στους δρόμους και τις αυλές της Θεσσαλονίκης αρχαίες σαρκοφάγους να χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές και ταφικές επιγραφές να διακοσμούν κρήνες.

Η επαναχρησιμοποίηση, πάντως, των αρχαίων λίθινων αντικειμένων μπορεί να καταδίκαζε στη λήθη την αρχική τους χρήση, όμως, κάποιες φορές, ήταν και η αιτία για τη διάσωσή τους. Στη χειρότερη περίπτωση, τα μνημεία οδηγούνταν στην ασβεστοκάμινο και η συμπαγής ύλη τους μετατρεπόταν σε σκόνη για την παραγωγή του ασβέστη.

Τα αρχιτεκτονικά μέλη των αρχαίων κτηρίων που ο χρόνος τα έθαψε στη γη, αποκαλύπτονται κατά την ανασκαφή «ηττημένα» από τον χρόνο και τη φθορά: κίονες χωρίς τα κιονόκρανά τους, κιονόκρανα χωρίς τους κίονες... ακέφαλα λίθινα σώματα... κεφαλές των ασωμάτων…

Πώς θα ήταν όλα αυτά κάποτε;
«Με λίθινες ανάγλυφες στήλες, βωμούς και μνημεία ο άνθρωπος αποχαιρέτησε τους νεκρούς του και σήμανε τους τάφους τους επιχειρώντας, ίσως μάταια, να σβήσει τη λησμονιά που φέρνει ο θάνατος» σημειώνεται στα κείμενα που συνοδεύουν τη νέα μόνιμη έκθεση του αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης.

Η μουσειακή αυτή έκθεση επιχειρεί να υπενθυμίσει ότι το παρελθόν είναι μία παρακαταθήκη από την οποία η Αρχαιολογία έχει τη δυνατότητα να συλλέξει ελάχιστα μόνο θραύσματα, λίθους διάσπαρτους της συλλογικής μνήμης.

Τα τμήματα των ταφικών μνημείων με επιγραφές, αετώματα, ή ανάγλυφες διακοσμήσεις, οι βωμοί και οι σαρκοφάγοι που εκτίθενται προέρχονται από τα εκτεταμένα αρχαία νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης, στα ανατολικά και δυτικά των τειχών της.

Η υπαίθρια έκθεση αναπτύσσεται στο δυτικό τμήμα της αυλής του μουσείου (διασταύρωση οδών Μανόλη Ανδρόνικου και Γ΄ Σεπτεμβρίου) και έχει σχεδιαστεί με ειδική πρόβλεψη για τη διευκόλυνση ατόμων με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης. Η έκθεση «αναλύεται» σε πέντε θεματικές ενότητες (Ταφικά μνημεία, Λίθινα αντικείμενα εργαστηριακής χρήσης, μνημεία που άλλαξαν χρήση, αρχιτεκτονικά μέλη και Το τείχος της Θεσσαλονίκης).

Η υπαίθρια έκθεση όμως αποτελεί μόνο το εμφανές υπέργειο έργο. Το υπόγειο που διαμορφώθηκε κάτω από τον υπαίθριο εκθεσιακό χώρο είναι ίσως το σημαντικότερο έργο υποδομής που υλοποιήθηκε με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την κατασκευή του νέου υπόσκαφου αποθηκευτικού χώρου που για την ασφαλή αποθήκευση και οργάνωση των γλυπτών του μουσείου. Η παλαιότερη υπέργεια αποθήκη θα μετατραπεί σε αίθουσα απεριοδικών εκθέσεων του μουσείου.

Τα εγκαίνια της νέας υπαίθριας έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. απ' τη γενική γραμματέα Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.



Διαβάστε περισσότερα...

Βιολίστρια χειρουργήθηκε στον εγκέφαλο ενώ έπαιζε βιολί


Της τοποθετήθηκε ηλεκτρόδιο για να σταματήσει τρέμουλο που θα τερμάτιζε την καριέρα της.

Μία Ισραηλινή μουσικός έπαιζε βιολί ενώ υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για να αντιμετωπίσει ένα τρέμουλο που απειλούσε να βάλει τέλος στην καριέρα της.

Ο χειρουργός Γιτζάκ Φριντ, ο διευθυντής του τμήματος λειτουργικής νευροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Σουράσκι του Τελ Αβίβ, είπε ότι η επέμβαση έγινε την Τρίτη ενώ η ασθενής, η Ναόμι Ελίσουβ, ήταν ξύπνια ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια το σημείο όπου θα έπρεπε να τοποθετηθεί ένα ηλεκτρόδιο στον εγκέφαλό της. «Πρέπει να τοποθετούνται με ακρίβεια χιλιοστού», διευκρίνισε ο γιατρός.

Η Ελίσουβ έπαιζε βιολί ώστε οι γιατροί να διασφαλίσουν ότι το ηλεκτρόδιο που τοποθέτησαν θα αντιμετώπιζε το τρέμουλο χωρίς όμως να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

«Αυτή ήταν η πρώτη φορά που χειρούργησα ασθενή ο οποίος έπαιζε μουσικό όργανο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια ιδιωτική συναυλία από μια ταλαντούχα και αξιόλογη μουσικό», αστειεύτηκε ο γιατρός.

Η Ελίσουβ, 60 ετών, ήταν βιολίστρια στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Λιθουανίας και την Ορχήστρα Δωματίου του Ισραήλ, όμως το τρέμουλο από το οποίο υπέφερε εδώ και 20 χρόνια την ανάγκασε να διακόψει την καριέρα της στη σκηνή και να αφοσιωθεί στη διδασκαλία. «Είναι κρίμα που έμαθα τόσο αργά για αυτήν την επέμβαση. Όμως τώρα, επιτέλους, επιστρέφω στη ζωή», είπε η ασθενής.

Η επέμβαση έγινε μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στο κρανίο, από την οποία εισήχθη στον εγκέφαλο της γυναίκας ένα ηλεκτρόδιο 1,3 χιλιοστών. Ο χειρουργός ενεργοποιούσε τα κέντρα κίνησης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται θάλαμος και ζητούσε από την Ελίσουβ να του περιγράψει τα αποτελέσματα. Όταν ενεργοποιήθηκε το σωστό σημείο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το τρέμουλο εξαφανίστηκε και η ασθενής συνέχισε να παίζει Μότσαρτ «με μεγάλο πάθος, αλλά χωρίς να τρέμει».

«Το μεγαλύτερο πάθος μου ήταν το βιολί» είπε η Ελίσουβ πριν εισαχθεί στο χειρουργείο. «Το τρέμουλο με εμπόδιζε να παίζω επαγγελματικά και αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μένα, αφού έπαιζα βιολί όλη μου τη ζωή. Ανυπομονώ να επιστρέψω σε μια φυσιολογική ζωή. Θέλω να παίξω βιολί, να υπογράψω το όνομά μου και να πιω τσάι χωρίς να το χύνω», πρόσθεσε.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε στάση εργασίας αύριο οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ


Συγκέντρωση στις 12 στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, από τις 11:30 έως τη λήξη του ωραρίου, κήρυξε το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την ίδια μέρα και ώρα της Παναττικής Στάσης Εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου, «το ΔΣ, στη συνεδρίαση της 9/9/2014, εκτίμησε πως εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της συνεχιζόμενης επίθεσης της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους και στα δημόσια αγαθά. Τα ζητήματα του Οργανισμού, της "αξιολόγησης" και του επανελέγχου των διαδικασιών μετατροπής των συμβασιούχων σε ΙΔΑΧ είναι αλληλένδετα. Εκπορεύονται από την ίδια πολιτική που στοχεύει στη διάλυση του δημόσιου τομέα και στην τρομοκράτηση και πειθάρχηση των εργαζομένων σε αυτόν».

Μέσω της ανακοίνωσης, καλεί τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου, να συμμετάσχουν στις 12:00 «μαζί με συναδέλφους και από άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου», στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα συμψηφίζονται τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα


Υπεγράφη η σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Τον συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας, αποφάσισαν σήμερα, με την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος καθόρισε και τις σχετικές λεπτομέρειες της απόφασης, της οποίας η εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσει στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Ειδικότερα, με την απόφαση καθορίζεται συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς και για τη στατική επάρκειά τους, για τις κατασκευές πριν το 2003, με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στον νόμο και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου του ειδικού προστίμου.

Όσον αφορά τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την έναρξη εφαρμογής του Ν.4178/2013 και πριν τη δημοσίευση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, επί ιδιοκτησιών ή ακινήτων που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου, αυτές συμψηφίζονται με το ειδικό πρόστιμο, εφόσον ο ενεργειακός επιθεωρητής βεβαιώσει ότι οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.

«Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι αφενός τα αυθαίρετα να συμμετέχουν στην προσπάθεια της χώρας για εξοικονόμηση ενέργειας και αφετέρου, οι αυθαίρετες κατασκευές να αποκτήσουν τη στατική ασφάλεια που απαιτείται με επίβλεψη μηχανικού» δήλωσε σχετικά ο κ. Ταγαράς. Ταυτόχρονα, όπως επισήμανε, προωθείται ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, ενώ σε λίγο καιρό ξεκινά και η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός, ήδη σχεδόν 500.000 ακίνητα έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου για τα αυθαίρετα.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες και δαπάνες που καλύπτονται αφορούν, για τη μεν ενεργειακή αναβάθμιση την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), για τη δε στατική επάρκεια τις εργασίες και δαπάνες για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, η ρύθμιση αυτή λειτουργεί θετικά για την οικονομία και οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της οικοδομής. Παράλληλα, είναι ωφέλιμη για τη χώρα και το περιβάλλον, διότι προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας και την ασφάλεια των οικοδομών, ενώ προωθείται με έναν ακόμη τρόπο το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν εφαρμόζεται σε κτίρια οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λάβει για αυτά επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα, που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους. Ο συμψηφισμός διενεργείται για ποσό έως το 50% του ειδικού προστίμου, μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου και εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς, ενώ η συνδρομή των προϋποθέσεων διαπιστώνεται αποκλειστικά κατόπιν διενέργειας δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων στο κτίριο.

Όσον αφορά στις εργασίες στατικής επάρκειας για κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του 2003 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013, εξαιρούνται κτίρια που έχουν λάβει για αυτά επιδότηση- ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για την επισκευή- αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικών προγραμμάτων ή προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση).

Τέλος, όσον αφορά τη διαδικασία, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός υποβάλλει στο ηλεκτρονικό σύστημα του νόμου 4178/2013 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και καταθέτει υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία που υποβάλλει έχουν ελεγχθεί για την ορθότητα και την πληρότητά τους και ότι τα παραστατικά που υποβάλλονται αντιστοιχούν στις εργασίες που έχουν δηλωθεί και πραγματοποιηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση ή τη στατική ενίσχυση της ιδιοκτησίας ή του ακινήτου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τόνοι πόσιμου νερού χύνονται στη θάλασσα


Έσπασε αγωγός ο οποίος μεταφέρει νερό από τον Αγ. Γεώργιο στη Λευκάδα.

Ένας παλιός αγωγός που βρίσκεται στη Κυανή Ακτή της Πρέβεζας, έσπασε και εδώ και μια εβδομάδα περίπου, τόνοι νερού χύνονται στην θάλασσα καθώς κανείς αρμόδιος δεν έχει ενδιαφερθεί ακόμα να αποκαταστήσει τη βλάβη.

Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα pamepreveza.gr , δεν είναι η πρώτη φορά που σπάει ο συγκεκριμένος αγωγός ο οποίος μεταφέρει νερό από τον Αγ. Γεώργιο στην Λευκάδα. Και κατά το παρελθόν είχε παρουσιάσει πρόβλημα και όχι μόνο μια φορά και για εβδομάδες ολόκληρες νερό, που το χρυσοπληρώνουν οι πολίτες χάνονταν όπως και τώρα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι καθαρά του Δήμου Λευκάδας, αφού καμία δικαιοδοσία δεν έχουν οι υπηρεσίες τις Πρέβεζας. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως τις τελευταίες μέρες έχει ενημερωθεί ο Δήμος Λευκάδας από υπηρεσίες της Πρέβεζας για το πρόβλημα και κανείς μέχρι στιγμής δεν ενδιαφέρεται.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφισμα διαμαρτυρίας από γονείς παιδιών που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών


Σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες.

Στη συλλογή υπογραφών προχωρούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι γονείς των παιδιών που αν και πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, έμειναν τελικά εκτός παιδικών σταθμών. Αιτία είναι ο παράλογος περιορισμός του 70% (της δυναμικότητας των δομών) που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν οι θέσεις, να υπάρχουν τα λεφτά αλλά τελικά περισσότερα από 22.000 παιδιά να μένουν εκτός παιδικών σταθμών.

Το κείμενο του ψηφίσματος των γονέων είναι το ακόλουθο:

Μετά την δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων στις 31/08/2014 ωφελούμενων και μη παιδιών θέλουμε να δηλώσουμε την ένσταση μας ως προς αυτά.

Δηλώσατε ότι υπάρχουν χρήματα για να καλυφθεί το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων, δηλαδή για 89.642 θέσεις. Βάσει των αποτελεσμάτων καλύπτονται μόνο 74.912 θέσεις, όταν οι έγκυρες αιτήσεις παιδιών είναι 97.629. Συνολικά 14.730 θέσεις έμειναν κενές καθώς δεν επιλέχθηκαν από τις μητέρες, ενώ παράλληλα σχεδόν 23.000 παιδιά είναι εκτός παιδικών σταθμών. Επομένως τα χρήματα που αντιστοιχούν στις κενές θέσεις μένουν αδιάθετα.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

- Άρση του περιορισμού του ποσοστού 70% και δυνατότητα αύξησης των θέσεων των σταθμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

- Άμεση απορρόφηση επιλαχόντων παιδιών μέχρι εξάντλησης των διαθέσιμων χρημάτων.

- Να μπουν όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς ώστε να μη μείνουν οι μητέρες άνεργες.

Υπογράψτε το ψήφισμα ΕΔΩ


Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις 112.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη φιλοξενία παιδιών, οι 97.000 κρίθηκε πως πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις άγγιξαν τις 90.000 περίπου, τελικώς μόνο 75.500 παιδιά πήραν εισιτήριο τοποθέτησης στους σταθμούς.

Μετά την επιλογή των παιδιών που θα ευνοηθούν από το πρόγραμμα, μένουν αδιάθετα 30.000.000 ευρώ περίπου και για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα φιλοξενίας παιδιών στους σταθμούς, κατατέθηκε σχετική πρόταση.

Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές εκδοχές. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να καταργηθεί το πλαφόν που προβλέφθηκε για πρώτη φορά φέτος και ορίζει ότι οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να καλύπτουν μόνο το 70% της δυναμικότητάς τους μέσω των κοινοτικών πόρων, οι οποίοι διατίθενται για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, που έχει διασφαλιστεί αλλά μένει αναξιοποίητο, να δοθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τις δημοτικές δομές. «Έτσι θα μπορέσουν να πάρουν παιδιά από τον κατάλογο όσων υπέβαλαν αίτηση χωρίς να τους ζητήσουν τροφεία», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων, Σίμος Δανιηλίδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Έβγαλε μαχαίρι για ένα... κεφτεδάκι


Μαχαίρωσε τον συνάδελφό του γιατί του πήρε την μπουκιά από το στόμα.

Ένας 31χρονος υπάλληλος στο Μέριλαντ των ΗΠΑ επιτέθηκε και μαχαίρωσε στο χέρι έναν συνάδελφό του επειδή του έφαγε... ένα κεφτεδάκι.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια διαλείμματος για φαγητό, όπως αναφέρει η Baltimore Sun. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και λίγο αργότερα πήρε εξιτήριο ενώ ο δράστης συνελήφθη.



Διαβάστε περισσότερα...

«Έμοιαζα έγκυος αλλά τελικά είχα όγκο»


Η 53χρονη γυναίκα πάσχει από μία σπάνια μορφή καρκίνου.

H Lyn Perrett από το Σόλιχαλ, ποζάρει στο φακό με το χέρι της στην φουσκωμένη κοιλιά της και αστειεύεται λέγοντας πως μοιάζει με εννέα μηνών έγκυος.

Στην πραγματικότητα όμως η 53χρονη γυναίκα προσπαθεί να κρύψει την ανησυχία της. Η Lynn υπέφερε από απίστευτους πόνους στο στομάχι. Για το λόγο αυτό, επισκέφτηκε ένα γιατρό και τελικά διαγνώστηκε με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Της δόθηκε θεραπεία η οποία όμως δεν ήταν αποτελεσματική και αναγκάστηκε να επισκεφτεί άλλον γιατρό.

Έκανε λοιπόν υπερηχογράφημα το οποίο έδειξε πως έχει μία τεράστια κύστη στην μήτρα της. Τελικά έκανε χειρουργείο όπου και της αφαίρεσαν όγκο μεγέθους όσο μια μπάλα του ράγκμπι. Οι γιατροί της είπαν πως πάσχει από σπάνια μορφή καρκίνου στις σάλπιγγές της, η οποία μάλιστα μπορεί να της στερήσει τη ζωή.

Η γυναίκα υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες και ελπίζει να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας της.




Διαβάστε περισσότερα...

Πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή 0,80-1,15 ευρώ ανά λίτρο


Διευκρινίσεις Σταϊκούρα μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά.

Με τιμή 1,15 ευρώ ανά λίτρο θα προμηθεύονται οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, ενώ εάν είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης η επιβάρυνση θα υποχωρεί λόγω της επιδότησης στα 0,80 ευρώ ανά λιτρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος σήμερα Τετάρτη στη προβλεπόμενη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης - το επιδίωκε από τον Οκτώβριο του 2013- τόνισε πως η εφαρμογή του μέτρου της εναρμόνισης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης το Νοέμβριο του 2011, απέδειξε ότι το μέτρο υπήρξε οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμβολή του στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν περιορισμένη, ενώ δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αντίθετα, επέφερε απώλεια εσόδων, σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση προχώρησε πέρυσι σε μεγάλη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και σε αύξηση κατά 25% της επιδότησης ανά λίτρο (στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο). ¨Έτσι, το επίδομα το οποίο χορηγήθηκε ανήλθε περίπου στα 175 εκατ. ευρώ, έναντι 86 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλλε και στην ανάκαμψη της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αύξηση αυτής κατά 12,9% την περίοδο Οκτωβρίου 2013-Απριλίου 2014, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2012-2013.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα κατά τη φετινή περίοδο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με διαμόρφωσή του στα 230 ευρώ/1.000 λίτρα (από 330 ευρώ/1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα), επιδιώκοντας μια καλή λύση, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, δεδομένων των περιορισμών. Με τη μείωση αυτή, τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ ανά λίτρο από τα 1,259 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.

Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ ανά λίτρο τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ ανά λίτρο ή 23,4%, έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 (1,045 ευρώ ανά λίτρο) τελευταίας τιμής προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ακόμη και στην περίπτωση που το εν λόγω νοικοκυριό καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από εκείνες που επιδοτούνται, ακόμη και για διπλάσια κατανάλωση λίτρων από τα επιδοτούμενα, η μέση τιμή ανά λίτρο που θα κληθεί να καταβάλλει δεν θα υπερβαίνει τα προ της αύξησης επίπεδα του Απριλίου του 2012.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανάφερε πως παράλληλα με τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ολοκληρώνονται θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην εμπορία και διακίνηση καυσίμων, με κορυφαία την εισαγωγή του συστήματος εισροών-εκροών το οποίο έχει ήδη εισαχθεί στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του συστήματος και την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τον ερχόμενο Οκτώβριο, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των αρμοδίων Υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τη μείωση του φόρου θα την καρπωθούν οι καταναλωτές και όχι οι επιτήδειοι», υποστήριξε σχετικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Οικογενειακή υπόθεση το επάγγελμα στην Ελλάδα


Τι δείχνει έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Τον επαγγελματικό δρόμο των γονέων τους φαίνεται πως ακολουθούν τα παιδιά στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τη διαγενεακή επαγγελματική κινητικότητα.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δειγματοληπτικής έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών (2011), με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2010.

Σκοπός της έρευνας, είναι η διερεύνηση του κατά πόσον η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το επάγγελμα των γονέων μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά την ενηλικίωση.

Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε για τα μέλη των νοικοκυριών που έχουν γεννηθεί από το 1951 έως και το 1985 (25 έως και 59 ετών), ενώ τα στοιχεία για το 2005 αφορούν στα μέλη των νοικοκυριών που έχουν γεννηθεί από το 1939 έως και το 1979 (25 έως και 65 ετών).

Όλα τα ερωτήματα απαντήθηκαν για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ερωτώμενος ήταν περίπου 14 ετών. Το ερώτημα που αφορούσε στο επάγγελμα του πατέρα είχε διατυπωθεί ως εξής: Ποια ήταν η κύρια ασχολία του πατέρα σας όταν ήσασταν περίπου 14 ετών;

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

Α. Επάγγελμα του παιδιού, μέλους του νοικοκυριού σε σχέση με το επάγγελμα του πατέρα:

I. Όταν ο πατέρας ήταν διευθυντικό στέλεχος, το παιδί (μέλος του νοικοκυριού), ήταν το 2011:

- Υπάλληλος γραφείου (18,5%)

- Διευθυντικό στέλεχος (16,4%)

- Επαγγελματίας (16,4%)

- Απασχολούμενος στην παροχή υπηρεσιών και πωλητής (15,8%)

- Τεχνολόγος και ασκών συναφές επάγγελμα (9,3%)

- Μη εργαζόμενος (8,6%)

- Ειδικευμένος τεχνίτης και ασκών συναφές επάγγελμα (7,7%)

- Ανειδίκευτος εργάτης, χειρώνακτας και μικροεπαγγελματίας (3,9%)

- Χειριστής μηχανημάτων εξοπλισμού και συναρμολογητής (1,8%)

- Ειδικευμένος γεωργός, κτηνοτρόφος, δασοκόμος και αλιέας (1,2%)

- Υπηρετών στις ένοπλες δυνάμεις (0,3%).

Τα ποσοστά για το 2005 ήταν 15%, 18%, 19,4%, 11,6%, 9,3%, 7,9%, 8,8%, 3,4%, 4,4%, 2,1%, και 0,2% αντίστοιχα.

ΙΙ. Όταν ο πατέρας ήταν επαγγελματίας, το παιδί (μέλος του νοικοκυριού), ήταν το 2011:

- Επαγγελματίας (42,3%)

- Μη εργαζόμενος (16,4%)

- Υπάλληλος γραφείου (10,6%)

- Απασχολούμενος στην παροχή υπηρεσιών και πωλητής (8,3%)

- Διευθυντικό στέλεχος (7,3%)

- Τεχνολόγος και ασκών συναφές επάγγελμα (7,3%)

- Ανειδίκευτος εργάτης, χειρώνακτας και μικροεπαγγελματίας (2,2%)

- Ειδικευμένος τεχνίτης και ασκών συναφές επάγγελμα (2,2%)

- Υπηρετών στις ένοπλες δυνάμεις (1,4%)

- Ειδικευμένος γεωργός, κτηνοτρόφος, δασοκόμος και αλιέας (1,2%)

- Χειριστής μηχανημάτων εξοπλισμού και συναρμολογητής (0,9%).

Τα ποσοστά για το 2005 ήταν 40,6%, 9,5%, 11,7%, 8,4%, 7%, 10,3%, 2,8%, 6,9%, 0,7%, 1,4% και 0,8% αντίστοιχα.

ΙΙΙ. Όταν ο πατέρας ήταν ειδικευμένος γεωργός, κτηνοτρόφος, δασοκόμος ή αλιέας, το παιδί (μέλος του νοικοκυριού), ήταν το 2011:

- Ειδικευμένος γεωργός, κτηνοτρόφος, δασοκόμος και αλιέας (18,4%)

- Ειδικευμένος τεχνίτης και ασκών συναφές επάγγελμα (15%)

- Απασχολούμενος στην παροχή υπηρεσιών και πωλητής (11,9%)

- Μη εργαζόμενος (11,4%)

- Ανειδίκευτος εργάτης, χειρώνακτας και μικροεπαγγελματίας (9,5%)

- Επαγγελματίας (8,6%)

- Υπάλληλος γραφείου (8,0%)

- Χειριστής μηχανημάτων εξοπλισμού και συναρμολογητής (6,1%)

- Διευθυντικό στέλεχος (5,7%)

- Τεχνολόγος και ασκών συναφές επάγγελμα (4,7%)

- Υπηρετών στις ένοπλες δυνάμεις (0,6%).

Τα ποσοστά για το 2005 ήταν 23,6%, 16,1%, 10,4%, 12,8%, 7%, 5,6%, 7,1%, 6,4%, 6,1%, 4,4%, και 0,5% αντίστοιχα.

Β. Επάγγελμα του παιδιού, μέλους του νοικοκυριού σε σχέση με το επάγγελμα της μητέρας:

I. Όταν η μητέρα ήταν διευθυντικό στέλεχος, το παιδί (μέλος του νοικοκυριού), ήταν το 2011:

- Απασχολούμενος στην παροχή υπηρεσιών και πωλητής (21,5%)

- Διευθυντικό στέλεχος (17,6%)

- Υπάλληλος γραφείου (16,9%)

- Επαγγελματίας (16,6%)

- Τεχνολόγος και ασκών συναφές επάγγελμα (8,2%)

- Μη εργαζόμενος (6,1%)

- Χειριστής μηχανημάτων εξοπλισμού και συναρμολογητής (5,2%)

- Ειδικευμένος τεχνίτης και ασκών συναφές επάγγελμα (5,1%)

- Ειδικευμένος γεωργός, κτηνοτρόφος, δασοκόμος και αλιέας (1,9%)

- Ανειδίκευτος εργάτης, χειρώνακτας και μικροεπαγγελματίας (1,1%).

Τα ποσοστά για το 2005 ήταν 8,8%, 25,2%, 12,6%, 16,6%, 6,7%, 8,9%, 2,6%, 12,6%, 2,5% και 3,6% αντίστοιχα.

ΙΙ. Όταν η μητέρα ήταν επαγγελματίας, το παιδί (μέλος του νοικοκυριού), ήταν το 2011:

- Επαγγελματίας (46,4%)

- Μη εργαζόμενος (19,1%)

- Απασχολούμενος στην παροχή υπηρεσιών και πωλητής (7,7%)

- Διευθυντικό στέλεχος (6,5%)

- Ανειδίκευτος εργάτης, χειρώνακτας και μικροεπαγγελματίας (6,3%)

- Υπάλληλος γραφείου (5,6%)

- Τεχνολόγος και ασκών συναφές επάγγελμα (5,0%)

- Ειδικευμένος τεχνίτης και ασκών συναφές επάγγελμα (1,6%)

- Χειριστής μηχανημάτων εξοπλισμού και συναρμολογητής (0,3%)

- Ειδικευμένος γεωργός, κτηνοτρόφος, δασοκόμος και αλιέας (0%).

Τα ποσοστά για το 2005 ήταν 42,5%, 11,6%, 5%, 3,9%, 2,4%, 10,8%, 14,2%, 7,6%, 1,4%, και 0,6% αντίστοιχα.

ΙΙΙ. Όταν η μητέρα ήταν ειδικευμένη γεωργός, κτηνοτρόφος, δασοκόμος ή αλιέας, το παιδί (μέλος του νοικοκυριού) ήταν το 2011:

- Ειδικευμένος γεωργός, κτηνοτρόφος, δασοκόμος και αλιέας (20,4%)

- Ειδικευμένος τεχνίτης και ασκών συναφές επάγγελμα (15,1%)

- Απασχολούμενος στην παροχή υπηρεσιών και πωλητής (11,9%)

- Μη εργαζόμενος (10,8%)

- Ανειδίκευτος εργάτης, χειρώνακτας και μικροεπαγγελματίας (8,9%)

- Υπάλληλος γραφείου (8,6%)

- Επαγγελματίας (7,6%)

- Χειριστής μηχανημάτων εξοπλισμού και συναρμολογητής (6,1%)

- Διευθυντικό στέλεχος (5,9%)

- Τεχνολόγος και ασκών συναφές επάγγελμα (4,6%).

Τα ποσοστά για το 2005 ήταν 27,4%, 15,4%, 9,7%, 11,5%, 7,4%, 6,7%, 5,3%, 6,6%, 6,2% και 3,2% αντίστοιχα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς είναι να σβήνεις το προφίλ σου στο Facebook


Μια πραγματική εξομολόγηση για τον σκοτεινό κόσμο των social media.

«Ήμουν στο πρώτο έτος των σπουδών μου στο κολέγιο, όταν αποφάσισα να διαγράψω το προφίλ μου στο Facebook…», δηλώνει ο συντάκτης του πόρταλ υγείας Medical daily, Chris Weller o οποίος περιγράφει σε ένα εκτενέστατο κείμενο γιατί αποφάσισε να βγει εκτός από το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Πριν πατήσω το τελικό κουμπί, το Facebook μου έδειξε πέντε από τους φίλους μου: φωτεινά, χαμογελαστά και κοινωνικά πρόσωπα. Θα τους έλειπα, είπε το Facebook…».

Ο σύγχρονος κόσμος δεν έχει και πολλά σπουδαία πράγματα να πει σχετικά με το Facebook. Για κάποιους, είναι χάσιμο χρόνου για άλλους, μια επαναβεβαίωση για το ότι περνάει καλά στη ζωή του και διασκεδάζει. Αλλά στην πραγματικότητα, όλη αυτή η δικτύωση είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια: Σύμφωνα με μια έρευνα του 2012 που διεξήχθη από το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών βρέθηκε ότι πάνω από τους μισούς χρήστες του Facebook έκριναν τη δική τους εικόνα με βάση τις εμφανίσεις των άλλων. Το να βλέπουν φωτογραφίες άλλων στο Facebook τους έκανε να αισθάνονται άβολα και αμήχανα για το σώμα και το βάρος τους.

Πέρυσι, κοινωνικοί ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Michigan δημοσίευσαν μια μελέτη που βρήκε όσο μεγαλύτερη χρήση γίνεται του Facebook, τόσο τα ποσοστά ευτυχίας είναι χαμηλότερα.

Πέντε φορές την ημέρα επί δύο εβδομάδες, η ομάδα επικοινωνούσε με χρήστες και τους ζητούσαν να τους πουν για το πώς αισθάνονται εκείνη τη στιγμή, ποια ήταν τα επίπεδα άγχους και μοναξιάς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν το Facebook πιο συχνά όταν είναι λυπημένοι, αλλά το Facebook τους έκανε λυπημένος.



Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα κλωτσάει το σκύλο της και τον πετάει στον αέρα


Περαστικοί πήγαν το ζώο στο νοσοκομείο - Είχε τραύματα στην κοιλιά και αίμα στα ούρα
.
Μία 35χρον η γυναίκα κλώτσησε με τόση δύναμη το σκύλο της που άτυχο ζώο πέρασε από τα κιγκλιδώματα και βρέθηκε μέσα σε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Μάρτυρες άρχισαν να της φωνάζουν για τη συμπεριφορά της ενώ, όπως διαβάζουμε στη Mirror, εκείνη συνέχιζε να τραβάει το σκύλο από το κολάρο μέχρι που τελικά έσωσαν τα ζώο από τα χέρια της.

Στη συνέχεια εκείνη φαίνεται να λέει κάτι στο σκύλο λίγο πριν το κλωτσήσει και πάλι στο πόδι. Όταν οι περαστικοί πήγαν το σκυλάκι στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι είχε αίμα στα ούρα αλλά και σοβαρά χτυπήματα στην κοιλιά.

Η γυναίκα πρέπει να καταβάλλει ένα ποσό αποζημίωσης για το σκύλο ενώ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο εβδομάδων με αναστολή.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Aegean χρυσός χορηγός των Special Olympics Hellas


Μετέφερε στο Βέλγιο τη «Φλόγα της Ελπίδας» και την 74μελή ελληνική αποστολή.

Μετά την πενθήμερη (4-8 Σεπτεμβρίου) πορεία της επί ελληνικού εδάφους σε Κομοτηνή, Καβάλα, Θάσο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η «Φλόγα της Ελπίδας» αναχώρησε με την πτήση Α3 620 της Aegean για τις Βρυξέλλες.

Η Aegean, ως χρυσός χορηγός των Special Olympics Hellas, είχε την τιμή να μεταφέρει τη Φλόγα της Ελπίδας καθώς και την 74μελή Ελληνική Αποστολή, που θα συμμετάσχει στους Θερινούς Ευρωπαϊκούς Αγώνες 2014 Special Olympics που θα διεξαχθούν στην Αμβέρσα από 9 – 21 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα αγωνιστούν σε 9 αθλήματα και συγκεκριμένα: Κολύμβηση, Ποδηλασία, Στίβο, Ποδόσφαιρο 7 x 7, Τζούντο, Μπάντμιντον, Unified Πινγκ – Πονγκ, Unified Μπάσκετ και Μπότσε.

Τονίζεται ότι τη «Φλόγα της Ελπίδας», που ξεκίνησε το ταξίδι της στις 4 Σεπτεμβρίου από την Αρχαία Ζώνη της Αλεξανδρούπολης, θα υποδεχθούν στις Βρυξέλλες, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Από τις 9-13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία επί βελγικού εδάφους για να τερματίσει το ταξίδι της το απόγευμα της 13ης Σεπτεμβρίου στο Στάδιο Palais 12-Brussels Expo, όπου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης, για ν’ ανάψει ο βωμός, σηματοδοτώντας την έναρξη των Αγώνων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης, που παραβρέθηκε στην τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Αποστολής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», δήλωσε: «Αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποδοχής και της ένταξης, η Aegean υποστηρίζει με όσα μέσα διαθέτει τα Special Olympics Hellas ώστε να μπορούν να βοηθούν άτομα με νοητική υστέρηση να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες.

Θα ήθελα εκ μέρους της οικογένειας της AEGEAN να μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μας για καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και όλες τις αθλήτριες που θα συμμετάσχουν στους θερινούς Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics στην Αμβέρσα. Για εμάς είναι όλοι ήδη νικητές. Καλή επιτυχία!».

Η Aegean βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στα Special Olympics Hellas από την αρχή της δραστηριοποίησής της, στηρίζοντας ενεργά τον αγώνα ζωής που κάνουν.

Το κίνημα των Special Olympics δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και νέους με διανοητική αναπηρία να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους και να αναπτυχθούν σωµατικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευµατικά, µοιραζόµενοι τη χαρά που ο αθλητισµός προσφέρει, µε τους φίλους τους, τους γονείς τους, τους εθελοντές τους και υποστηρικτές τους, σε ένα περιβάλλον σεβασµού και αξιοπρέπειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσε τα παιδιά του και τα έβαλε σε σακούλες


Ο παιδοκτόνος πέταξε τις σορούς στην άκρη του δρόμου.

Ο Timothy Ray Jones ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι σκότωσε τα πέντε παιδιά του ηλικίας 2 έως 8 ετών, στη συνέχεια έβαλε τα άψυχα σώματά τους σε σακούλες και τα πάταξε στην άκρη του δρόμου.



Ο 32χρονος από την Νότια Καρολίνα αναζητείτο επειδή η πρώην σύζυγός του δεν μπορούσε να εντοπίσει αυτόν και τα πέντε παιδιά της. Η τραγική μητέρα, χωρίς να γνωρίζει τι συμβαίνει κι έχοντας χάσει τα ίχνη τους ειδοποίησε τις Αρχές την περασμένη Τετάρτη.

Τελικά, ο Jones εντοπίστηκε μόνος του υπό την επήρεια ναρκωτικών στην επαρχία Σμιθ του Μισισίπι και οι Αρχές άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της απουσίας των παιδιών.



Μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν υλικά και εργαλεία που σχετίζονται με την παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών ουσιών καθώς και ίχνη αίματος και σωματικά υγρά.

Ο Τζόουνς υπέδειξε χθες Τρίτη στους αστυνομικούς το σημείο στο οποίο είχε θάψει τα παιδιά, κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο της Αλαμπάμα.




Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έμινεμ μπαίνει στα ρεκόρ Γκίνες


Ο εκκεντρικός ράπερ κατάφερε και έγραψε τραγούδι με 1.560 λέξεις!

Έκανε θραύση, με τη καλή έννοια, από τη πρώτη στιγμή που βγήκε στη μουσική βιομηχανία. Εκτοτε εδραίωσε τη φήμη του ως ένας ταλαντούχος ράπερ, ενίοτε αθυρόστομος, που ξέρει να χειρίζεται με μαεστρία τις λέξεις.

Πλέον, το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του στο να σκαρώνει στίχους αναγνωρίζεται και είναι ένα βήμα πριν μπει το όνομά του στα βραβεία Γκίνες. Σύμφωνα με το Billboard, ο 41χρονος Μάρσαλ Μπρους Μάδερς όπως είναι το πραγματικό του όνομα, κατάφερε και συμπίεσε 1560 λέξεις σε ένα τραγούδι μόλις έξι λεπτών, το «Rap God». Ένα πραγματικά απίστευτο ρεκόρ.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αναπνέετε πιο καθαρό αέρα


Τι να αποφεύγετε για να μειωθεί στο μισό η ποσότητα ρύπανσης.

Αποφεύγοντας τους κεντρικούς δρόμους και επιλέγοντας μικρότερα στενά έναντι των κεντρικών οδικών αρτηριών, οι πεζοί μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ την ποσότητα του μολυσμένου αέρα που αναπνέουν.

Ο παιδίατρος και ερευνητής ζητημάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Dr Rossa Brugha, ανακάλυψε ότι οι πεζοί μπορούν κάνοντας μικρές αλλαγές στις διαδρομές που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους να έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους.

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με περίπου 28.000 θανάτους το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας υποδηλώνουν ότι το 5,3% όλων των θανάτων στους ανθρώπους άνω των 25 ετών συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 8,3% μέσα στο Λονδίνο.

Ο Dr Brugha βρήκε, ότι η ρύπανση που προκαλείται κατά κύριο λόγο από την κυκλοφορία, πέφτει απότομα μερικά μέτρα μακριά από τους κεντρικούς δρόμους.

Ο ίδιος δοκίμασε τη θεωρία του ενώ περπατούσε σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων στο κεντρικό Λονδίνο (ανάμεσα στο σταθμό τρένων Waterloo και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη) και βρήκε ότι όταν απομακρυνόταν από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, τα καταγεγραμμένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνονταν στο μισό.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποφεύγει κανείς την κίνηση στους δρόμους. Αν πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλειά, ειδικά στις ώρες αιχμής, είναι καλύτερο να επιλέγετε τους πιο μικρούς δρόμους όπου ο αέρας είναι πιο καθαρός» εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόλυνση στις πόλεις μπορεί να είναι το ισοδύναμο με το κάπνισμα μισού πακέτου τσιγάρων την ημέρα και είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα παιδιά, επειδή τα πνευμόνια τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς του θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα στο φεστιβάλ British Science Festival στο Μπέρμιγχαμ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσε στην παγίδα ο Σήφης της… Μαλαισίας


Ο Σήφης συνεχίζει να αποφεύγει τις παγίδες τις οποίες έχουν τοποθετήσει οι επιστήμονες στη λίμνη του Φράγματος Ποταμών στο Ρέθυμνο, όμως ένας άλλος κροκόδειλος στη Μαλαισία δεν ήταν τόσο τυχερός ή αν προτιμάτε, έξυπνος.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Star ένας αρσενικός κροκόδειλος δύο χρονών πιάστηκε στο δημοφιλές αθλητικό κέντρο Likas στην περιοχή Kota Kinabalou. O Σήφης της… Μαλαισίας είχε εντοπιστεί από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά μέχρι τώρα οι προσπάθειες για να αιχμαλωτιστεί είχαν αποβεί άκαρπες.

Τελικά, όμως, πιάστηκε σε μια παγίδα και ήδη μεταφέρθηκε σε ζωολογικό κήπο της περιοχής. «Θα αφήσουμε και άλλες παγίδες στη λίμνη σε περίπτωση που υπάρχουν και άλλοι κροκόδειλοι», τόνισε εκπρόσωπος των αρχών.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται οι σεισμόπληκτοι οικισμοί της Κοζάνης


Είκοσι χρόνια μετά τον σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, οι σεισμόπληκτοι οικισμοί του νομού Κοζάνης, που κρίθηκαν γεωλογικά ακατάλληλοι για ανοικοδόμηση, δεν έχουν μεταφερθεί σε άλλη έκταση όπως προβλεπόταν. Κι αυτό, παρότι οι υποστηρικτικές υποδομές στην περιοχή όπου επρόκειτο να μετεγκατασταθούν (οδικές, ύδρευσης και αποχέτευσης) έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Τις μετασεισμικές εκκρεμότητες έφερε στο προσκήνιο η απαλλαγή, από τον ΕΝΦΙΑ, των ακινήτων σε έξι οικισμούς του νομού Κοζάνης.

Πρόκειται για ακίνητα εντός των ορίων των οικισμών Πεπενιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας - Πανάρετης και Πυλωρών, τα οποία με βάση τη νέα τροπολογία για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απαλλάσσονται φέτος από αυτόν, "εφόσον, καθ' όλο το έτος 2013 δεν ηλεκτροδοτήθηκαν".

Πάντως, με βάση τα όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά, από τον ΕΝΦΙΑ δεν έχουν προς το παρόν εξαιρεθεί οι λεγόμενοι οικισμοί- "φαντάσματα" της δυτικής Μακεδονίας, τα οποία εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους λόγω δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα σε κάποια εξ αυτών να ζει μόνιμα μόνο ένας άνθρωπος, παρότι υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες επί χρόνια εγκαταλειμμένων ακινήτων.

Λίγες δεκάδες κάτοικοι

Αναλυτικότερα, σήμερα, σε καθέναν από τους έξι οικισμούς που απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ ζουν τον χειμώνα λίγες δεκάδες άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν θέλησαν -ή δεν μπόρεσαν για οικονομικούς λόγους- να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Οι οικισμοί "ξυπνούν" μόνο το καλοκαίρι, όταν οι επισκέπτες -συγγενείς και φίλοι- τούς δίνουν για λίγες εβδομάδες ζωή, πριν ξαναερημώσουν όταν οι διακοπές τελειώσουν και πιάσουν τα κρύα.

'Οπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, οι εναπομείναντες κάτοικοι δεν μπορούν να επιδιορθώσουν οι ίδιοι τα σπίτια τους, καθώς δεν έχουν οικοδομικές άδειες για τις εργασίες, ενώ τα οικονομικά τους βάρη αυξάνει το γεγονός ότι "τα χωράφια τους φαίνονται στην εφορία ως οικόπεδα". Αυτό συμβαίνει λόγω επέκτασης οικισμού, που είχε αποφασιστεί ήδη πριν από το 1995, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των οικισμών να επιβαρύνονται με φόρους δυσανάλογους του εισοδήματος, που πραγματικά απολαμβάνουν από την ακίνητη περιουσία τους.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Βοΐου, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, υποστήριξε: "Από το 1995 έχουν περάσει 20 χρόνια. Πολλοί από τους τότε κατοίκους, που είχαν χτυπηθεί από τον σεισμό, δεν ζουν πια. Κι όμως, η μετεγκατάσταση που είχαν υποσχεθεί στους σεισμόπληκτους δεν έχει γίνει ακόμη και ταυτόχρονα δεν μπορούν και οι ίδιοι να επιδιορθώσουν ζημίες γιατί δεν έχουν άδεια. Μιλάμε για χωριά όπου κατά μέσο όρο ζουν μόνιμα 40-50 άνθρωποι, σε μεγάλο βαθμό γέροντες. Σε κάποια από αυτά τον χειμώνα απομένουν πέντε- δέκα κάτοικοι".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "αγκάθι" για τους κατοίκους αποτελεί και το καθεστώς που ισχύει για τα χωράφια τους μετά την επέκταση οικισμού που είχε γίνει προ δεκαετιών. "Μιλάμε για χωράφια που δεν αξίζουν τίποτα στην πράξη, αλλά επειδή θεωρούνται οικόπεδα φορολογούνται αναλόγως. Πώς και γιατί να πληρώσουν όταν υποτίθεται ότι γίνεται η μετεγκατάσταση και πλέον απαγορεύεται να χτίσουν εκεί;" διερωτήθηκε ο κ.Λαμπρόπουλος.

Μια κλήρωση που "δεν έγινε ποτέ", μια έκταση έτοιμη για τη μετεγκατάσταση

Το ιστορικό της υπόθεσης περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Κώστας Γρίβας. Όπως λέει, οι οικισμοί αυτοί είχε τότε αποφασιστεί να μεταφερθούν στην προαναφερθείσα έκταση στα βόρεια της Νεάπολης. Προβλεπόταν να ακολουθήσει κλήρωση για την κατανομή των ιδιοκτησιών, ώστε οι νέοι κάτοικοι να χτίσουν τα σπίτια τους με δάνειο.

"Αυτή η κλήρωση δεν έγινε ποτέ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Αν αποφασιστεί να γίνει σήμερα, η κατάσταση πρέπει να καταγραφεί ξανά γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ, άλλοι κάτοικοι έφυγαν από την περιοχή και άλλοι από τη ζωή", σημειώνει ο κ.Γρίβας.

Η έκταση είναι πάντως έτοιμη να δεχτεί κατοίκους σε ό,τι αφορά τις υποδομές. "'Εχουμε ολοκληρώσει κατά 90% τα έργα υποδομών, μας μένουν μόνο τα φρεάτια", σημείωσε. Πρόσθεσε ότι από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να απαλλαγούν και τα χωριά της περιοχής που επλήγησαν από τα έργα της ΔΕΗ.

Σε περίπου 12-13 υπολογίζονται οι οικισμοί στη δυτική Μακεδονία, που είτε έχουν πληγεί σοβαρά από τον σεισμό του '95 είτε έχουν επηρεαστεί από τα έργα της ΔΕΗ, οι οποίοι θα πρέπει να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, προσθέτοντας ότι σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας και η συζήτηση που πρέπει να γίνει για το θέμα είναι μεγάλη.

"Υπάρχουν οικισμοί προς μετεγκατάσταση, οι οποίοι με βάση τα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν εξαιρεθεί απ΄ τον ΕΝΦΙΑ, παρότι προφορικά υπήρξε τέτοια δέσμευση. Θα πρέπει να ακολουθήσει προσεκτική καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών της περιοχής. 'Οπου χρειαστεί η βοήθειά μας ως περιφέρεια θα τη δώσουμε", κατέληξε ο κ.Καρυπίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός του 1995 είχε χτυπήσει δεκάδες κοινότητες και οικισμούς σε Κοζάνη και Γρεβενά, προκαλώντας καταστροφές σχεδόν σε 10.200 κατοικίες και αφήνοντας πίσω του πάνω από 10.000 άστεγους στους δύο νομούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Τασούλας: Δεν υπάρχουν νέα ευρήματα στην Αμφίπολη


Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας ερωτηθείς για φήμες που κυκλοφόρησαν για νέα ευρήματα στην ανασκαφή του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, δήλωσε:

«Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του. Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε !».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πελοπόννησος: Αύξηση 12% στα τροχαία ατυχήματα


Αύξηση 12% στα τροχαία ατυχήματα στην Πελοπόννησο τον Αύγουστο του 2014, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013, παρουσιάζουν τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν 83 τροχαία ατυχήματα, έναντι 74 που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του 2013. Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα και τραυματίστηκαν συνολικά εκατόν έξι άνθρωποι.

Τα τρία κυριότερα αίτια που προκάλεσαν τα τροχαία ατυχήματα, όπως προέκυψε από την τροχονομική έρευνα, είναι η παραβίαση προτεραιότητας, η υπερβολική ταχύτητα και η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Εξάλλου, τον Αύγουστο του 2014, από τις υπηρεσίες τροχαίας των πέντε νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συγκροτήθηκαν πεντακόσια δέκα συνεργεία ελέγχων μέθης και πραγματοποιήθηκαν 15.938 έλεγχοι, ενώ διαπιστώθηκαν 238 παραβάσεις. Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν και 2.051 επικίνδυνες παραβάσεις, εκ των οποίων οι 1.346 αφορούσαν υπερβολική ταχύτητα, 154 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 159 για ΚΤΕΟ.



Διαβάστε περισσότερα...

ΔΟΕ: Πρώτο κουδούνι με 12.000 κενά


Για 9.000 κενά στα δημοτικά σχολεία και 3.000 στα γυμνάσια και τα λύκεια, κάνουν λόγο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών, αντικρούοντας την εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας, ότι οι κενές θέσεις στην έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι περίπου 500.

«Παρ' όλο τον αγώνα μας, τα 22.500 κενά τα κατεβάσαμε σε 16.500, με λιγότερες αποσπάσεις, περισσότερες παράλληλες αναθέσεις διδασκαλίας και καλύτερη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, αλλά από τις 16.500 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μόνο τις 16.000. Δηλαδή ξεκινάμε με 500 μείον και θα προσπαθήσουμε να είναι μόνο αυτά τα κενά μας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, ενώ σε συνάντηση που είχε χθες με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δασκάλων υπογράμμισε, ότι όλα θα είναι «απολύτως ομαλά μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου». Επίσης δεσμεύτηκε, ότι «κανείς εκπαιδευτικός δε θα κάνει παραπάνω ωράριο από αυτό που του αντιστοιχεί».

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, οι δάσκαλοι υποστήριξαν πως θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες στα δημοτικά σχολεία, εάν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά με τον διορισμό 9.000 εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΔΣ της ΔΟΕ, τα λειτουργικά κενά σε δασκάλους ανέρχονται σε 5.681. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων ΕΑΕΠ (ολοήμερα σχολεία με διευρυμένο πρόγραμμα), σε ειδικότητες, όπου θα χρειαστούν ακόμη περίπου 3.000 δάσκαλοι.

Στο ίδιο πνεύμα, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησαν για κενά 3.000 καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα, τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, σε αυτά τα 3.000 κενά, «δεν υπολογίζονται οι ανάγκες σε ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λυκείων που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα γενικά Λύκεια όπου τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α΄ Λυκείου αναμένονται».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση των προστίμων στις λαϊκές αγορές


Μέχρι και στο ένα πέμπτο μειώθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις παραβάσεων τα πρόστιμα για ορισμένες παραβάσεις στις λαϊκές αγορές .

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχώρησε σε σημαντική άμβλυνση των προστίμων ικανοποιώντας το αίτημα του κλάδου. Ειδικά για περιπτώσεις μη κατοχής της άδειας, δεν επιβάλλεται πλέον πρόστιμο εάν προσκομισθεί στην αρμόδια υπηρεσία εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών: «Οι Ομοσπονδίες μετά από συνεχείς συναντήσεις με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Γιακουμάτο σε πνεύμα συνεργασίας και κατανοώντας το δίκαιο των αιτημάτων (σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης) πέτυχαν τη μείωση των προστίμων του άρθρου 32 του Ν. 4264|2014 σύμφωνα με την Απόφαση Α2-797|14».

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος σήμερα είχε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα του παρεμπορίου καθώς προετοιμάζονται νέα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου, ενώ καθημερινές είναι οι συναντήσεις και με τους εκπροσώπους της αγοράς για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού, όπως των αρτοποιών και των βενζινοπωλών. Την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται συνάντηση με τους γαλακτοβιομήχανους για μια συμφωνία κυρίων που θα επιφέρει μείωση στην τιμή του γάλακτος.

Σχετικά με τις λαϊκές αγορές, αναλυτικά οι μειώσεις έχουν ως εξής:

- Για έλλειψη άδειας, το πρόστιμο παρέμεινε στις 5.000 ευρώ.

- Για μη κατοχή αδείας τη στιγμή του ελέγχου, αν ο ελεγχόμενος ισχυριστεί ότι κατέχει άδεια αλλά δεν την έχει μαζί του εκείνη τη στιγμή, τότε ο ελεγχόμενος αναγράφει στο πεδίο των απόψεων ελεγχόμενου "ότι κατέχει άδεια και θα την προσκομίσει στην Υπηρεσία εντός δύο εργάσιμων ημερών". Το πρόστιμο ήταν 1.000 ευρώ.

- Για πώληση προϊόντων που δεν αναγράφονται στην άδεια ήταν 2.000 ευρώ το πρόστιμο και μειώθηκε σε 1.000 ευρώ.

- Για αυθαίρετη αλλαγή χώρου ήταν 1.000 ευρώ και μειώθηκε σε 500 ευρώ.

- Μη τήρηση ωραρίου ήταν 1.000 ευρώ μειώθηκε σε 500 ευρώ.

- Πώληση προϊόντων εκτός του καθορισμένου χώρου της Λαϊκής Αγοράς ήταν 1.000 ευρώ και μειώθηκε σε 500 ευρώ.

- Μη αυτοπρόσωπη προσέλευση ήταν 1.000 ευρώ και μειώθηκε σε 500 ευρώ.

- Μη τοποθέτηση ζυγού σε εμφανές σημείο παρέμεινε 1.000 ευρώ.

- Μη τοποθέτηση πινακίδων σε κάθε προϊόν με τις ενδείξεις (τιμή πώλησης, ποιότητας, προέλευσης του προϊόντος) παρέμεινε 1.000 ευρώ.

- Έλλειψη ενδείξεων επί της πινακίδας λιανικής πώλησης (τιμή πώλησης, ποιότητας, προέλευσης του προϊόντος) 500 ευρώ.

- Μη αναγραφή της αληθούς προέλευσης του προϊόντος ήταν 1.000 ευρώ και έγινε 2.000 ευρώ.

- Μη τοποθέτηση ειδικής πινακίδας (με τον αριθμό της άδειας, το όνομα του κατόχου της άδειας, και τα λοιπά απαιτούμενα στοιχεία) ήταν 1.000 ευρώ και μειώθηκε σε 700 ευρώ.

- Για διάθεση προϊόντων τα οποία δεν συνοδεύονται από τα παραστατικά που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις το πρόστιμο παρέμεινε 5.000 ευρώ. Όμως, αν συνοδεύονται από παραστατικά παραποιημένα, από 5.000 ευρώ που ήταν το πρόστιμο, τώρα μειώθηκε σε 1.000 ευρώ, ενώ εάν συνοδεύονται από παραστατικά με ανακριβή στοιχεία, το πρόστιμο από 5.000 ευρώ μειώθηκε σε 1.000 ευρώ.

- Για την με οποιαδήποτε τρόπο παραποίηση της ζύγισης (ελλειποβάρεια) το πρόστιμο παραμένει 5.000 ευρώ, για χρήση ελαττωματικών ή μη εγκεκριμένων μέτρων, σταθμών και ζυγών, κατά τη ζύγιση ή στάθμιση των προϊόντων τα πρόστιμα παραμένουν 1.000 ευρώ και 500 ευρώ, ενώ για αναπλήρωση του πωλητή ή πρόσληψη υπαλλήλου χωρίς την τήρηση των διατάξεων του Ν. 4264|14 ήταν 1.000 ευρώ και μειώθηκε σε 500 ευρώ.

- Πώληση προϊόντων εκτός του καθορισμένου ωραρίου και χώρου Λαϊκής Αγοράς το πρόστιμο ήταν 1.000 ευρώ και μειώθηκε σε 500 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

3 αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ζητά η ΠΟΜΙΔΑ


Στην ανάγκη αλλαγών και προσθηκών στην τροπολογία ΕΝΦΙΑ αναφέρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της στους αρμόδιους υπουργούς και στους βουλευτές.

Ειδικότερα στην επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρονται τα εξής: «Στην τροπολογία περί ΕΝΦΙΑ που συζητείται σήμερα στη Βουλή, μαζί με τις παρατηρήσεις μας

- ότι η μείωση για το 2014 θα πρέπει να είναι τουλάχιστο 25% στη φορολογητέα αξία των ακινήτων, και όχι απλά στον φόρο,

- ότι θα πρέπει να υπάρχει δήλωσή σας σχετικά με τη μονιμοποίηση μείωσης ποσοστού τουλάχιστον 50% για τα έτη 2015 και μετά, και

- ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση για όσους μπορέσουν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης,

επισημαίνουμε και σας προτείνουμε για άμεση υιοθέτηση τις εξής απόλυτα δίκαιες και αναγκαίες ρυθμίσεις:

1. Δεν λογίζονται ως μισθωμένα, κτίσματα των οποίων τα μισθώματα εκχωρήθηκαν στο δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα λόγω μη είσπραξής τους, και για το διάστημα αυτό.

2. Δεν λογίζονται ως ρευματοδοτηθέντα, κτίσματα με χρονικό διάστημα ρευματοδότησης διάρκειας το πολύ ενός μηνός εντός του 2013, και δεν αναιρείται ο χαρακτήρας τους ως μη ρευματοδοτούμενα.

3. Δεν λογίζονται ως ρευματοδοτούμενα, κενά μεμονωμένα γραφεία ορόφων τα οποία ρευματοδοτούνται από κοινή παροχή του κτιρίου ή του ορόφου εντός του οποίου ευρίσκονται».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραμένουν χωρίς φαγητό οι φοιτητές στη Λαμία


Για 2η φορά οι φοιτητές του ΤΕΙ Λαμίας έκλεισαν τον δρόμο έξω από τη Λέσχη σίτισης, που την περασμένη Παρασκευή έβαλε ξαφνικά λουκέτο, αφού όπως υποστηρίζει η ανάδοχος εταιρεία, η σύμβαση έληξε και η διοίκηση δεν προχώρησε σε νέο διαγωνισμό.

ΟΙ φοιτητές καλούν τη διοίκηση του ΤΕΙ να αναλάβει τις ευθύνες της και ζητούν τη στήριξη και τη συνεργασία των φορέων της πόλης για να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, αφού πολλά παιδιά δεν έχουν να φάνε και οι οικογένειές τους δεν έχουν περισσότερα χρήματα για να τους στείλουν.

«Δεν έχουμε που να κοιμηθούμε αφού δεν υπάρχει φοιτητική εστία στη Λαμία, τώρα δεν έχουμε και φαγητό... », δηλώνουν στην κάμερα του LamiaReport.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΣΕΠ: Αποτελέσματα για 94 θέσεις στο ΥΠΟΙΚ


Τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 2Κ/2014, που αφορούν στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 94 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) στο υπουργείο Οικονομικών, εκδόθηκαν σήμερα από το ΑΣΕΠ.

Στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ έχουν αναρτηθεί οι αλφαβητικοί πίνακες διοριστέων, καθώς και οι πίνακες κατάταξης των υποψηφίων.

Σημειώνεται, ότι οι οριστικοί πίνακες διοριστέων θα προκύψουν μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, η προθεσμία υποβολής των οποίων ορίζεται από 11 Σεπτεμβρίου έως και την πάροδο της 22ας Σεπτεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με την υπ' αριθ. 62/2004 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι απορριπτέοι υποψήφιοι εμφανίζονται με το δωδεκαψήφιο γραμμωτό κώδικα οπτικής αναγνώσεως (barcode) σε συνδυασμό με τον αριθμό ταυτότητας.

Οι υποψήφιοι που απέστειλαν έντυπες αιτήσεις χωρίς να έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση αποκλείονται της διαδικασίας και εμφανίζονται σε ξεχωριστό πίνακα μόνο με τον αριθμό ταυτότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Σε δόσεις και χωρίς αναδρομική εφαρμογή θα περάσουν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού οι επιβαρύνσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012- 2013 που εκκρεμούν, ανέφερε σήμερα αρμόδια πηγή του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Οι ΥΚΩ καλύπτουν κυρίως το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών που τροφοδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες αλλά και την επιδότηση των τιμολογίων για πολύτεκνους, το Κοινωνικό Οικιακού Τιμολόγιο κ.α.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις της ΡΑΕ η συνολική δαπάνη για τις ΥΚΩ ανέβηκε από 500 εκατ. το 2011 σε 780 εκατ. το 2012 και 770 εκατ. το 2013 χωρίς την τελευταία διετία να έχουν γίνει αυξήσεις στις συγκεκριμένες χρεώσεις στους λογαριασμούς. Έτσι έχει συσσωρευτεί στη διετία ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. το οποίο σύμφωνα με την ίδια πηγή του ΥΠΕΚΑ θα κατανεμηθεί σε δόσεις, που θα ξεπερνούν κατά πάσα πιθανότητα τα δύο χρόνια.

Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για τη διάρκεια και το ύψος των χρεώσεων και όταν καταλήξει θα καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Το συνολικό κονδύλι των ΥΚΩ θα μειωθεί δραστικά με την ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης των νησιών (όπως αυτά που υπεγράφησαν σήμερα για Σύρο, Μύκονο και Πάρο). Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα εξοικονομήσει σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο και της Κρήτης που ακολουθεί, άλλα 400 εκατ.



Διαβάστε περισσότερα...