Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ - Μείωση φόρου έως και 97% - Τι αφορά τους ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κερδισμένους και χαμένους αφήνει η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ με την οποία επιχειρείται να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο, μετά τα λάθη και τις αδικίες που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του πιο αμφιλεγόμενου φόρου της μνημονιακής εποχής.

Στους κερδισμένους-αν και κανένας δεν κερδίζει ουσιαστικά πληρώνοντας έναν νέο φόρο –συγκαταλέγονται ασφαλώς οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στις περίπου 4.000 περιοχές εντός σχεδίου, αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, που σε ορισμένες περιπτώσεις είδαν φόρους-τέρατα στα πρώτα εκκαθαριστικά τους.

Ήταν το κορυφαίο λάθος που διαπιστώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση μάλιστα και προκάλεσε τεράστιο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

Το λάθος τώρα διορθώνεται, αφού ορίζεται ότι τα εν λόγω ακίνητα θα φορολογούνται με τις τιμές με βάση τις οποίες επεβλήθη ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας το 2013.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη διόρθωση που γίνεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει ότι το Δημόσιο χάνει έσοδα 167 εκατ. ευρώ, τα οποία –σε διαφορετική περίπτωση- θα είχαν πληρώσει οι φορολογούμενοι.

Χαμένοι από μία άποψη –και κερδισμένοι από μία άλλη- είναι οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Δεδομένου ότι το 2013 ο φόρος (ΕΕΤΗΔΕ) πληρωνόταν μέσω ΔΕΗ και αφορούσε μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα εν λόγω κενά διαμερίσματα δεν πλήρωναν τίποτα. Επομένως, φέτος, οι ιδιοκτήτες τους είναι χαμένοι. Από την άλλη, η τροπολογία καθιερώνει έκπτωση 20% για τα συγκεκριμένα ακίνητα, άρα είναι εν μέρει κερδισμένοι σε σύγκριση με αυτά που θα πλήρωναν.

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:



Μείωση φόρου έως και 97% για 600.000

Μεγάλοι κερδισμένοι των διορθώσεων που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ είναι περίπου 600.000 φορολογούμενοι που κατέχουν οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εντός 4.000 οικισμών, αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Στα νέα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ο φόρος για τα οικόπεδα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος θα είναι μειωμένος έως και 97% σε σχέση με τον φόρο που αναγραφόταν στα αρχικά εκκαθαριστικά. Με την τροπολογία διορθώνονται τα λάθη που έγιναν στην αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς της χώρας, όπου ελήφθησαν υπόψη εξωπραγματικές αντικειμενικές τιμές όμορων περιοχών, με συνέπεια ο φόρος να εκτοξευθεί στα ύψη.

Πατήστε στις φωτογραφίες για μεγέθυνση:






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.