Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Οι 40άρες νίκησαν


Πληθώρα ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με το ποια ηλικία είναι η ιδανική για τις γυναίκες σε σχέση με το σεξ. Όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι 40άρες, απολαμβάνουν καλύτερα το σεξ και είναι πιο έμπειρες... με άλλα λόγια... οι 40άρες δεν παίζονται στο κρεβάτι! Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό Top Sante, απλά το επιβεβαιώνει...

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.000 γυναικών από όλο το φάσμα των ηλικιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 81% στις ηλικίες 40 – 50, δήλωσαν πως έχουν τεράστια διάθεση για σεξ, δεν έχουν αναστολές, θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα με τον σύντροφο τους και έχουν αυτοπεποίθηση επειδή ξέρουν να ικανοποιούν αλλά και να ικανοποιούνται.

Οι 40άρες της έρευνας δήλωσαν επίσης πως σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία της ζωής τους, όταν δηλαδή ήταν 30άρες, θέλουν να πειραματίζονται περισσότερο, τόσο σωματικά, όσο και... πνευματικά. Δηλαδή οι φαντασιώσεις τους κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι αχαλίνωτες και πολλές φορές σοκαριστικές όταν τις εξομολογούνται στον εραστή τους.

Το 70% από τις 40άρες διευκρίνισαν επίσης ότι, γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν για να απογειώσουν έναν άνδρα στο κρεβάτι, ενώ δεν έχουν καμία αναστολή στο να ζητήσουν να τους κάνουν πράγματα, κάτι που πριν από λίγα χρόνια, όπως είπαν, θα ντρεπόντουσαν να ζητήσουν.

Επίσης οι 40άρες δεν προσποιούνται, ούτε λένε την κλασσική φράση: “ήταν ότι καλύτερο ένιωσα ποτέ”. Είναι συνειδητοποιημένες και όταν δεν τους αρέσει το σεξ, το λένε. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι μεγάλο ποσοστό (80%) των 40άρων, είπαν πως δεν ομολογούν εάν το σεξ δεν τους αρέσει, μόνο όταν ο εραστής τους είναι κατά πολύ μικρότερος. Και δεν το κάνουν για να μην τον πληγώσουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι είδηση


Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε γνωστό ότι έως τις 4 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των βιβλίων στα σχολεία και σημείωσε ότι τα κενά στο διδακτικό προσωπικό θα καλυφθούν με τον διορισμό 225 εκπαιδευτικών και 12.5000 αναπληρωτών.

Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, το οποίο αφορά 200.000 οικογένειες, αλλά και της θέρμανσης των σχολείων. Και τα δύο αυτά θέματα έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των δήμων. Το υπουργείο Παιδείας, σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, έχει συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα προχωρήσει, επισημαίνοντας πως όσοι έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου - πλαισίου «θα υποστούν τις συνέπειες εάν δεν τον εφαρμόσουν».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι εντός του επόμενου διμήνου θα προχωρήσει το σχέδιο «Αθηνά» που αφορά στον εξορθολογισμό του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολών.

Ως προς το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα εξετάσει τη διεθνή πρακτική και θα καταθέσει τις σχετικές προτάσεις έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους με τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Στόχος της ηγεσίας υπουργείου Παιδείας είναι να συνταχθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο κ.Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι η αξιολόγηση αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης αλλά και αδήριτη ανάγκη για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. «Η διαδικασία θα βασίζεται σε αντικειμενικά και εκπαιδευτικά κριτήρια» τόνισε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα συνδέεται με τη μισθολογική και επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, ενώ δεν θα προβλέπονται τιμωρητικές διαδικασίες για εκείνους τους εκπαιδευτικούς που δεν θα αξιολογούνται θετικά.

«Ούτε απολύσεις, ούτε τιμωρίες αλλά κίνητρα και επιβράβευση εκείνων που βελτιώνονται», σημείωσε ο κ.Αρβανιτόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιολόγηση δεν θα κρίνει την επάρκεια των εκπαιδευτικών, αφού αυτή έχει κριθεί με τις διαδικασίες πρόσληψής τους.

Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο, ενώ αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα θα υπάρξουν αφού ολοκληρωθεί η δέσμη αλλαγών στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας, ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι θα υπάρξει συνολική μελέτη για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοφανή ποσοστά κατάθλιψης


Το άγχος, η αγωνία και η απόγνωση έχουν επηρεάσει εντόνως τους Έλληνες, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας και της ανασφάλειας. Οι ειδικοί επιστήμονες παρατηρούν πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 22 τοις εκατό τη διετία 2009 - 2011.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και Διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης και ο Καθηγητής, Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Αττικόν, Ελευθέριος Λύκουρας.

Σύμφωνα με αυτούς η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, με το χρέος να αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα στη συσχέτιση οικονομικής δυσχέρειας και κατάθλιψης. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κεφαλαλγία, καθώς αποτελεί μία από τις δέκα αναπηρίες, σύμφωνα με την ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η κεφαλαλγία εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως αφορά τις νεότερες παραγωγικές ηλικίες, από 15-50 ετών, χωρίς να φείδεται της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την καθημερινή δραστηριότητα, ποιότητα ζωής, εργασία και παραγωγικότητα του πάσχοντος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ωρολογιακή βόμβα ο καρκίνος


Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται από το BBC, «ο καρκίνος θα αποτελεί καθημερινότητα για πάρα πολλούς ανθρώπους πάνω από την ηλικία των 65 ετών και θα είναι μια ωρολογιακή βόμβα' για την κοινωνία και τα συστήματα δημόσιας υγείας».

Οι επιστήμονες που προΐστανται της σχετικής έρευνας τονίζουν πως ο αριθμός των ηλικιωμένων που θα διαγνωστούν με καρκίνο θα έχει τριπλασιαστεί έως το 2040: ένας στους τέσσερις θα έχει τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Πριν από δύο χρόνια, το 2010, περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα πάνω από 65 ετών έπασχαν από καρκίνο. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να φθάσει σε 4,1 εκατ. μέσα σε 30 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πως αναμένεται, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, να αυξηθεί το ποσοστό των επιζώντων από τον καρκίνο: προβλέπεται πως οι επιζώντες θα αυξάνονται κατά ένα εκατομμύριο κάθε δεκαετία μεταξύ 2010 και 2040 (μεγαλύτερη αύξηση στις ηλικίες άνω των 65 ετών).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες προς ασφαλισμένους


Προσπάθεια να αποτραπούν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών καταβάλλει η Διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), δηλώνοντας ότι ξεκίνησε η διαδικασία εξόφλησης των χρεών, η οποία θα διαρκέσει έως την Τρίτη. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί δεν πείθονται και ήδη σε 17 νομούς έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα με πίστωση, ενώ σήμερα κατέβασαν «ρολά» και οι φαρμακοποιοί τού Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την μη χρηματοδότηση τού ΕΟΠΥΥ.

Το Σάββατο, εξάλλου, συνεδριάζει η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), όπου και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο της πανελλαδικής αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών ασφαλισμένων του, για απόδοση δαπάνης για την αγορά φαρμάκων στις περιοχές όπου υπάρχει αναστολή πίστωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν δικαιολογητικά στις υπηρεσίες παροχών των ταμείων τους που υπέβαλαν στο παρελθόν.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κατάθεση είναι:

1. Πρωτότυπη συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο με την υποχρέωση καταχώρησης από τους ιατρούς στο βιβλιάριο υγείας τού ασφαλισμένου. Οι συνταγές που γίνονται αποδεκτές είναι οι ηλεκτρονικές συνταγές μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, οι ηλεκτρονικές συνταγές του Οίκου Ναύτου, και οι χειρόγραφες συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί στο ενιαίου τύπου συνταγολόγιο (πράσινες συνταγές ΕΟΠΥΥ).

2. Προσκόμιση των αντίστοιχων ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων.

3. Απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο.

4. Έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό (όπου απαιτείται).

Σημειώνεται ότι θα αποδίδεται το ποσό που αντιστοιχεί στην τιμή του φαρμάκου, μειωμένο με το ποσοστό συμμετοχής τού ασφαλισμένου που έχει αναγραφεί από τον θεράποντα ιατρό επί της συνταγής.



Διαβάστε περισσότερα...

Γλυκαντικές ουσίες και εγκυμοσύνη



Ασφαλή η κατανάλωσή τους από τις εγκύους.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα εμφανίζει συνήθως ιδιαίτερες διατροφικές ανησυχίες. Η ευθύνη για τη ζωή που μεγαλώνει μέσα τους, οδηγεί τις μέλλουσες μητέρες να φροντίζουν περισσότερο τη διατροφή τους και να ενημερώνονται συνεχώς για τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην διατροφή στην εγκυμοσύνη.

Ανάμεσα σε όσα προβληματίζουν τις εγκυμονούσες, σημαντική θέση κατέχει το ερώτημα σχετικά με την ασφάλειας ή μη της χρήσης γλυκαντικών ουσιών. Γνωρίζοντας δε, ότι οι γλυκαντικές ουσίες βρίσκονται σε πληθώρα τροφών, η ανάγκη για μια απάντηση γίνεται εντονότερη. Με τον όρο γλυκαντικές ουσίες εννοούμε: το ακεσουλφαμικό κάλιο, την ασπαρτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη και τη στέβια.

Το ακεσουλφαμικό κάλιο φαίνεται ότι δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα να μην προσδίδει ενέργεια. Είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1998 ως γλυκαντικό «γενικής χρήσης». Θεωρείται ότι η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής, αν και οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε εγκυμονούσες είναι σημαντικά περιορισμένες. Γνωρίζουμε ότι διαπερνάει το πλακούνται και ότι βρίσκεται και στο μητρικό γάλα, αλλά δε φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το έμβρυο ή το βρέφος.

Η ασπαρτάμη αποτελεί ίσως το πιο αμφισβητούμενο γλυκαντικό μέσο. Πολλοί ερευνητές αμφέβαλλαν για την ασφάλεια της, τη συσχέτισαν με καρκινογένεση και ανάγκασαν τόσο τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) να ασχοληθούν εκτενέστερα με τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί. Το Μάιο του 2006 λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε ρητή ανακοίνωση, στην οποία υποστήριξε την ασφάλεια κατανάλωσης ασπαρτάμης. Αδιαμφισβήτητα, αυτοί που δεν πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη είναι όσοι πάσχουν από φαινυλκετονουρία, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη εγκυμοσύνης.

Όσον αφορά στην εγκυμοσύνη, φαίνεται ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης είναι ασφαλής, είμαι όμως σημαντικό να μην γίνονται υπερβολές και να καταναλώνεται η ελάχιστη δυνατή ποσότητα, δεδομένου ότι η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη των 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους είναι εξαιρετικά υψηλή.
Στις παλαιότερες γλυκαντικές ουσίες ανήκει η σακχαρίνη, η οποία χρησιμοποιείται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η κατανάλωσή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ασφαλής, όμως τα επιστημονικά δεδομένα και οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε εγκύους είναι περιορισμένα. Κάποιες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, βρήκαν χαμηλή συσχέτιση της κατανάλωσής της, σε μεγάλες όμως δόσεις, με καρκινογένεση. Ανήκει και αυτή στις γλυκαντικές ουσίες που διαπερνούν το πλακούντα, ενώ έχει επίσης ανεβρεθεί στο μητρικό γάλα.

Ευρείας χρήσης γλυκαντικό είναι και η σουκραλόζη, ουσία που προέρχεται από τη ζάχαρη, αλλά είναι 600 φορές πιο γλυκιά από αυτήν. Αν και ανακαλύφτηκε το 1976, μόλις το 1998 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κατανάλωσή της, τόσο για όλους τους καταναλωτές, όσο για και τις εγκύους. Χαρακτηρίστηκε ως γλυκαντικό «γενικής χρήσης» και χρησιμοποιείται σε πληθώρα τροφίμων και ποτών. Φαίνεται ότι ολόκληρη σχεδόν η προσλαμβανόμενη ποσότητα σουκραλόζης αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των ούρων και των κοπράνων. Σημαντικός αριθμός μελετών της τελευταίας εικοσαετίας φανερώνουν την ασφάλεια της κατανάλωσής της.

Υψηλές δόσεις, όταν χορηγήθηκαν σε ζώα δεν φάνηκε να προκαλούν τερατογενέσεις. Παρά τον μεγάλο αριθμό των ερευνών που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, αυτές που αφορούν στην εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικά λίγες, με αποτέλεσμα τη μη επαρκή διεξαγωγή συμπερασμάτων.

Η πιο πρόσφατη ουσία που χρησιμοποιήθηκε ως γλυκαντικό μέσο είναι η στέβια. Πρόκειται για μια ουσία που προέρχεται από έναν θάμνο της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και είναι 200-300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Οι αυτόχθονες των περιοχών αυτών την καλλιεργούσαν εκτενώς, λόγω των γλυκών της φύλλων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί τη στέβια ασφαλή για κατανάλωση από εγκύους. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι δεν επηρεάζει την έκβαση της εγκυμοσύνης ούτε την υγεία του εμβρύου. Μόνο σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις φάνηκε, ότι πιθανώς να επηρεάζει τη γονιμότητα αρσενικών ποντικιών.

Συμπερασματικά, και με βάση τα δεδομένα των μεγαλύτερων Διεθνών Οργανισμών Ασφάλειας Τροφίμων, τα περισσότερα από τα γλυκαντικά μέσα που αναφέρθηκαν θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό όμως που οι εγκυμονούσες πρέπει πάντα να έχουν στο μυαλό τους, είναι ότι η υπερβολή δεν είναι επιθυμητή. Δεδομένου ότι τα γλυκαντικά αυτά χρησιμοποιούνται σε πληθώρα ποτών, light τροφίμων, αλλά ακόμη και τσιχλών χωρίς ζάχαρη, οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα προϊόντα αυτά με σύνεση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετική η δράση του καφέ



Με δύο φλιτζάνια οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας μειώνονται στο 11%.

Δυο φλιτζάνια καφέ ημερησίως μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Beth Israel Deaconess Medical Center στην Βοστώνη. Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία πέντε προηγούμενων μελετών που αφορούσαν συνολικά 150.000 άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν καθημερινά 1-2 φλιτζάνια καφέ είχαν κατά 11% λιγότερο πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν κανένα.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η ευεργετική δράση του καφέ οφείλεται στο ότι μάλλον βοηθά στη ρύθμιση το σακχάρου και της πίεσης. Ωστόσο, η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ φαίνεται επιζήμια για την καρδιά, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation Heart Failure.

Σύμφωνα δε με άλλη πρόσφατη αμερικανική έρευνα η κατανάλωση καφέ συνδέεται με τη μακροζωία.Συγκεκριμένα με τη μείωση της πιθανότητας θανάτου από νόσους όπως καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα, εγκεφαλικό, διαβήτη (όχι όμως και από καρκίνο).


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπόθεση ρουτίνας η εξέταση για τον HIV



Νέο επαναστατικό τεστ μέχρι τα τέλη του έτους.

Με μια απλή εξέταση, εξίσου απλή με το τεστ ελέγχου της χοληστερίνης, θα γίνεται πλέον ο έλεγχος για τον ιό του AIDS, HIV.

Όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες από το U.S. Preventive Services Task force, μια επιστημονική ομάδα που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους θα κυκλοφορήσει στην αγορά ένα νέο τεστ, που θα κάνει την εξέταση υπόθεση... ιατρικής ρουτίνας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως το νέο τεστ θα φέρει επαναστατικές αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο που εντοπίζεται ο ιός αλλά και θα ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας του.


Διαβάστε περισσότερα...

Γολγοθάς για τους ανάπηρους



Γολγοθάς ταλαιπωρίας και υποσχέσεις που έμειναν στα χαρτιά. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το σκηνικό της εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρία στο Ρέθυμνο, που τραβούν τον καθημερινό τους ανήφορο, καθώς η οικονομική τους δυσχέρεια τους έχει φέρει σε απόγνωση. Την ώρα που οι πληρωμές των επιδομάτων παραμένουν εγκλωβισμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, οι δικαιούχοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις καθημερινές τους ανάγκες.

Η λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στο Ρέθυμνο, που θα είχε ρόλο ελεγκτικό για την έγκριση των αναπηρικών συντάξεων των ασφαλισμένων του Νομού, έχει μπει στο "ψυγείο" παρά τις διθυραμβικές εξαγγελίες του υπουργείου εργασίας. Το παράδοξο είναι πως το ΚΕΠΑ, ιδρύθηκε μεν και μάλιστα μετά από μεγάλο αγώνα των τοπικών φορέων λόγω των αντιδράσεων των εκπροσώπων των ΑμεΑ, αλλά δεν λειτουργεί επειδή η αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ δεν έχει προχωρήσει στην σύσταση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

Την αγανάκτησή του για την αναλγησία της πολιτείας εκφράζει το εργατικό κέντρο Ρεθύμνου που σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Εκφράζουμε την οργή και την έντονη αγανάκτηση των εργαζομένων του Ρεθύμνου, γιατί ενώ έχει δημιουργηθεί και στο Νομό μας ΚΕ.Π.Α., καθυστερεί η λειτουργία του με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας που χρειάζονται πιστοποίηση της αναπηρίας τους να έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αφού κάθε καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης και την καταβολή της σύνταξης, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Απαιτούμε, την άμεση λειτουργία του ΚΕ.ΠΑ. στο Ρέθυμνο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνδρας με το μεγαλύτερο στήθος


Κινέζοι γιατροί του Jinan Chest Hospital που ειδικεύεται στις επεμβάσεις του στήθους και βρίσκεται στο Πεκίνο, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν τον άντρα με το μεγαλύτερο στήθος στον κόσμο. Πρόκειται για έναν 53χρονο αγρότη που λέγεται Guo Feng, ο οποίος ανέφερε: «Το στήθος μου άρχισε σιγά-σιγά να μεγαλώνει πριν 10 χρόνια, όμως σε καμία περίπτωση δεν πίστευα ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη και γυρίζω όλα τα νοσοκομεία για να βρω βοήθεια, αλλά κανείς δε μου δίνει λύση. Έχω ξοδέψει όλα μου τα χρήματα σε εξετάσεις και νοσηλείες. Το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι το στήθος μου είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Κάποιες στιγμές σκέφτομαι πως οι γιατροί δεν θέλουν να με βοηθήσουν διότι με θεωρούν σπάνιο ιατρικό φαινόμενο».

Οι γιατροί δεν θέλουν να προχωρήσουν σε επέμβαση πριν βρουν την αιτία αυτού του προβλήματος. Ο ειδικός γιατρός του νοσοκομείου Zhang Lilan λέει: «Ο Guo Feng είναι άντρας από κάθε άποψη, εκτός από τα πολύ μεγάλα στήθη του. Είναι αγρότης και δυσκολεύεται πολύ όταν κάνει χειρωνακτικές εργασίες. Τραβάει την προσοχή των άλλων και οι συγχωριανοί του τον χλευάζουν και του γυρίζουν την πλάτη».

Ο διευθυντής της κλινικής Gaoyong Hong δήλωσε: «Αναρωτηθήκαμε μήπως λόγω της εργασίας του έφαγε ή εισέπνευσε κάποιο δηλητήριο, αλλά δεν βρήκαμε καμία τέτοια ένδειξη στις εξετάσεις αίματος. Η κατάσταση της υγείας του είναι φυσιολογική. Επίσης διαπιστώσαμε πως η αύξηση του στήθους δεν προέρχεται από κάποια κακοήθεια. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καλοήθη λιπώδη ιστό».

Όταν θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και έχουν μια πλήρη εικόνα οι γιατροί, θα προχωρήσουν στις απαραίτητες επεμβάσεις για να απαλλάξουν τον Guo Feng από το στήθος που είναι πιθανό να του δώσει μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Guinness.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τεχνική βοηθά παράλυτους να γράφουν μόνο με τα μάτια!



Μία νέα πρωτότυπη τεχνολογία που ανέπτυξαν Γάλλοι ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει τους παράλυτους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έτσι ώστε να γράφουν μόνο με τη βοήθεια των… ματιών τους.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα μάτια κινούνται ασταμάτητα, αλλά θεωρείται ουσιαστικά αδύνατο ένας άνθρωπος να ελέγξει αυτές τις κινήσεις, όπως ακριβώς αυτός θέλει. Η νέα τεχνική επιτρέπει στους ασθενείς να παράγουν πολύ ομαλές κινήσεις των ματιών τους προς την επιθυμητή κάθε φορά κατεύθυνση και, με τον τρόπο αυτό, τους επιτρέπει να αποκτήσουν πλήρη εθελούσιο έλεγχο στο πώς αυτά κινούνται.

Οι ασθενείς χρησιμοποιούν την κατευθυνόμενη από τους ίδιους κίνηση των ματιών ως ένα νοητό «στυλό» για να γράψουν, να υπογράψουν ή να σχεδιάσουν σε μία οθόνη. Μετά από εξάσκηση μερικών ωρών, οι ασθενείς μπορούσαν να «γράψουν» (με τις κινήσεις της κόρης των ματιών τους, τις οποίες κατέγραφε το λογισμικό ενός υπολογιστή) λέξεις με ρυθμό 20 έως 30 χαρακτήρων ανά λεπτό, περίπου όσο γρήγορα γράφει κανείς και με τα χέρια του. Η βιντεοκάμερα παρακολουθεί συνεχώς την ματιά και «μεταφράζει» τις κινήσεις σε γράμματα, αριθμούς ή άλλα σχήματα, οπότε ο κέρσορας της οθόνης κινείται ανάλογα, παράγοντας σε γραπτή μορφή το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ασθενείς δεν βλέπουν την ίδια στιγμή τι «γράφουν» με τα μάτια τους, γι’ αυτό κατά καιρούς πρέπει να ελέγχουν στην οθόνη κατά πόσο είναι σωστή η γραπτή αναπαραγωγή των κινήσεων των ματιών τους.

Ο νευροεπιστήμονας του πανεπιστημίου «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού Ζαν Λορενσό, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, ευελπιστεί ότι η μέθοδός του θα αποβεί χρήσιμη σε ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη ή αλλού, με τη νόσο Λου Γκέριγκ και γενικότερα με κάθε ασθένεια που οδηγεί σε παράλυση άκρων ή ευρύτερη αδυναμία κινήσεων.

Ακόμα, ο Γάλλος επιστήμονας πιστεύει ότι η τεχνολογία «γραψίματος με τα μάτια» θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άτομα με δυσλεξία ή σοβαρή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Επίσης θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες που χρειάζονται μια αυξημένη δυνατότητα εστίασης με τα μάτια τους, όπως χειρούργους και αθλητές.

Ο Γάλλος ερευνητής ήδη μελετά τη βελτίωση της τεχνολογίας τους και σχεδιάζει από το 2013 δοκιμές με ασθενείς που πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (νόσο Λου Γκέριγκ).



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη φτώχεια


Σοκάρουν τα επίσημα στοιχεία της αντιπεριφερειάρχου Θ. Βρέντζου, σε σχέση με τις οικογένειες των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 4.500 οικογένειες σε όλη την Κρήτη σιτίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ εξ αυτών οι 850 είναι οι δικαιούχοι από την Π.Ε. Ηρακλείου.

Είναι οι άνθρωπου που καρτερικά περιμένουν στην "ουρά" για μια σακούλα με τρόφιμα, τα οποία η ένδεια δεν τους επιτρέπει να αγοράσουν. Το πρόβλημα είναι οξύτατο στην περιοχή των Μοιρών, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη κ.Βρέντζου. Διανομή τροφίμων στις Μοίρες θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε πότε θα πάρετε το εφάπαξ


Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού εκκρεμούν πάνω από 52.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ, σε όσου έχουν κάνει αίτηση πριν από μία διετία. Μάλιστα, για όσους έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά μετά τον Ιανουάριο του 2011, δεν υπάρχει πρόβλεψη από το ταμείο, για το πότε θα τους καταβληθεί το επίδομα. Συνολικά, το ταμείο χρειάζεται πάνω από 2 δις. Ευρώ για να «ξεμπλοκάρει» η καταβολή του εφάπαξ.

Στον πίνακα που ακολουθεί από την εφημερίδα Έθνος, δείτε τις ημερομηνίες που πιθανολογείται από το ταμείο, η καταβολή των επιδομάτων.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δάνειο για τις συντάξεις


Σε δανεισμό 240 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και από το Ταμείο ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ προχωρά το ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, ήδη το ΙΚΑ έχει λάβει το 74% της ετήσιας χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό, ενώ ο ΟΓΑ το 79% του ετήσιου ποσού που του αναλογεί.

Το συγκεκριμένο δάνειο έχει διάρκεια λίγων ημερών -από τις 20 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Το αυτό ισχύει και για το δάνειο ύψους 40 εκατ..ευρώ που έλαβε το ΙΚΑ από τον Τομέα ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ ζητώντας αποδέσμευση κεφαλαίων από το κοινό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο για τα δάνεια συνταξιούχων καταβλήθηκαν κεφάλαια ύψους 50.000 έως 500.000 ευρώ σε ασφαλιστικούς φορείς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έσωσε παιδάκι ομογενής γιατρός



«Ιατρικό θαύμα» χαρακτηρίζουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης το επίτευγμα Έλληνα γιατρού της Μελβούρνης.

Ο ομογενής νευροχειρούργος του Παιδικού Νοσοκομείου Monash της Μελβούρνης, Χρήστος Ξένος, εφαρμόζοντας μία επαναστατική μέθοδο κατάφερε να αφαιρέσει όγκο, μεγέθους όσο μία ποδοσφαιρική μπάλα από το κεφάλι του 14 μόλις μηνών Ivan Joe Leo και να χαρίσει στο νεαρό αγοράκι το δικαίωμα στη ζωή. Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα του ομογενή νευροχειρούργου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι προσέφερε όλες τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Ο εφιάλτης της Τζόσελιν Σάρι, από την Παπούα-Νέα Γουϊνέα, άρχισε πριν από περίπου 18 μήνες. Ήταν μόλις τριών μηνών ο Ivan Joe όταν η μητέρα του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, άρχισε να βλέπει ένα εξόγκωμα στο κεφάλι του μωρού της το οποίο μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Μέσα σε έξι μήνες από τότε, το εξόγκωμα είχε πλέον φτάσει το μέγεθος μιας μπάλας του τένις και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα υποχωρούσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξένος στο «Νέο Κόσμο», το θέαμα που αντίκρισε όταν είδε για πρώτη φορά τον Ivan, ήταν πρωτόγνωρο. «Ο μικρός Ivan όντως φαινόταν να έχει δύο κεφάλια», είπε.
Η διάγνωση του ομογενή νευροχειρούργου για το τι μπορεί να προκάλεσε τον όγκο ήταν ότι ο μικρός ανέπτυξε κρανιακή εγκεφαλοκήλη λόγω κατάγματος στο κρανίο του κατά τη διάρκεια του τοκετού.

«Προκειμένου να σωθεί το παιδί, που χειροτέρευε ώρα με την ώρα, έπρεπε, αρχικά, να αφαιρέσουμε το υγρό από τον όγκο» λέει ο κ. Ξένος, ο οποίος στην κυριολεξία άνοιξε το κρανίο του παιδιού και «φύτεψε» σωληνάκι με ειδική βαλβίδα στον εγκέφαλο του παιδιού, το οποίο κατέληγε στο στομάχι του παιδιού, προκειμένου το υγρό του όγκου να αποβληθεί από τον οργανισμό του μικρού. «Για πάνω από έξι εβδομάδες το κεφάλι του Ivan έμοιαζε περισσότερο με κρατήρα ηφαιστείου» μας λέει ο κ. Ξένος.

Αυτές, όμως, οι έξι εβδομάδες στάθηκαν αρκετές για να αρχίσει η μερική ανάρρωσή του. Ο όγκος «στέγνωσε» και εξαφανίστηκε. Ήταν φανερό, πλέον, ότι ο εγκέφαλος του Ivan άρχισε να λειτουργεί κανονικά καθώς ο μόλις 19 μηνών νεαρούλης άρχισε να μιλά για πρώτη φορά, να κουνά τα χεράκια και τα ποδαράκια του και να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που δεχόταν.

Η δουλειά του χαρισματικού ομογενή νευροχειρούργου δεν σταμάτησε όμως εδώ. Σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρούργο, Charles Baillieu, και ομάδα τεσσάρων ακόμα χειρούργων, κατάφεραν να κλείσουν τον «ανοικτό» εγκέφαλο του παιδιού και να χτίσουν πάλι τα οστά του κρανίου του με οστικά μοσχεύματα, από άλλα σημεία του κρανίου του παιδιού. Οκτώ ώρες και πάνω από 50 βιοδιασπώμενες βίδες και πλάκες χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν οι δύο επιστήμονες προκειμένου να συναρμολογήσουν το κρανίο του μικρού Ivan και όπως μας λέει ο κ. Ξένος, με τον καιρό όλα τα οστικά κενά που υπάρχουν στο κρανίο του Ivan θα κλείσουν.

Σήμερα ο Ivan έχει αρχίσει να μπουσουλάει, μιλά και εξελίσσεται σε ένα άτακτο δίχρονο αγοράκι προς μεγάλη έκπληξη και ευχαρίστηση των γονιών του και, σίγουρα, του δρ Χρήστου Ξένου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τη Δευτέρα βγαίνουν οι βάσεις




Στο τέλος της φθάνει η αγωνία των υποψηφίων, για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τη Δευτέρα πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς οι υποψήφιοι λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος που απαιτείται για τη διαμονή τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Άνοδος αναμένεται στην πλειονότητα των σχολών που εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Φιλολογικές, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικές), ενώ αντίθετα αισθητή αναμένεται να είναι η πτώση στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου πεδίου, όπως και στα πολυτεχνικά τμήματα, η οποία θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κολύμβηση για παιδιά



Η άσκηση θεωρείται απαραίτητη.

Η κινητική ανάπτυξη του παιδιού χαρακτηρίζεται αλματώδης, η δύναμη της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών υφίσταται σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η φυσική δραστηριότητα και η συστηματική άσκηση οδηγούν στην ενεργοποίηση ενός συνόλου φυσιολογικών λειτουργιών που συντελούν στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της γενικότερης ανάπτυξης των παιδιών ενώ τα πλεονεκτήματα που απορρέουν είναι ορατά στο καρδιοαναπνευστικό, στο κυκλοφοριακό, στο μυοσκελετικό και στο νευρομυικό σύστημα.

Μια άλλη διάσταση του θέματος αποτελεί η πρώιμη ή παιδική παχυσαρκία, τα υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης, τα χαμηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης και η υψηλή πίεση του αίματος. Τα τελευταία στατιστικά δεδομένα μιλούν για περίπου 4 στα 10 παχύσαρκα παιδιά με ηλικία κάτω των 10 ετών. Η παχυσαρκία οφείλεται σε ποσοστό πάνω από 95% σε υπερσιτισμό και μειωμένη κινητικότητα

Ένα παιδί πρέπει να γυμνάζεται για να έχει δυνατότερους μύες, πιο λεπτό σώμα και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Tο κολύμπι, επίσης, συνιστάται ως μορφή άσκησης για τα παιδιά που έχουν άσθμα. Πέραν της σωστής διατροφής των παιδιών η άσκηση θεωρείται απαραίτητη.

Η κολύμβηση στα παιδιά έχει τη μορφή της διασκέδασης και του παιχνιδιού. Θα πρέπει να ασκούνται 45 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα έτσι ώστε να έχουν μία φυσιολογική ανάπτυξη. Η επαφή με το νερό για τα παιδιά αποτελεί έναν κατεξοχήν τρόπο διασκέδασης και παιχνιδιού.

Η κολύμβηση στα παιδία μπορεί να γίνει είτε ατομικά είτε σε γκρουπ η δυναμικότητα του γκρουπ δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 παιδιά ,αυτός ο αριθμός επιτρέπει στον εκπαιδευτή να επιβλέπει και να καθοδηγεί καλύτερα. Στα πρώτα μαθήματα χρησιμοποιούνται βοηθητικά μέσα όπως λαστιχένια σωσίβια, σανίδες και ζώνες από φελλό γύρω από τη μέση του παιδιού.

Κανόνες ασφάλειας, υγιεινής και σωστής συμπεριφοράς.

Θα πρέπει τα παιδιά να έχουν φάει 3 ώρες πριν πάνε για μάθημα στη πισίνα.
Πριν μπούνε στο νερό πρέπει να κάνουν ντους και να έχουν πάει στην τουαλέτα.
Θα πρέπει να φορούν σαγιονάρες, σκουφάκι και μπουρνούζι.
Δεν επιτρέπεται να κολυμπούν τα παιδιά με ανοιχτές πληγές και εξανθήματα.
Πριν πάτε το παιδί σας στην πισίνα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίσετε να του γίνει ένας κλινικός έλεγχος.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κολύμβηση ;

Οι περισσότερες πισίνες δέχονται παιδιά από 4 ετών και άνω, ώστε να έχουν... απαλλαγεί από τις πάνες τους, να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλός τους και να μπορούν μέχρις ενός σημείου να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το ενδεχόμενο του πνιγμού. Tα παιδιά 4 έως 5 ετών κάνουν μπάνιο σε μικρή πισίνα, όπου πατώνουν. Από τα 5 και μετά μπαίνουν στη μεγάλη πισίνα. Yπάρχουν, ωστόσο, και κάποια κολυμβητήρια που έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους τμήματα για νήπια από 2 έως 3 ετών. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορεί βέβαια να μην είναι σε θέση να μάθουν απλωτές και ύπτιο, εξοικειώνονται όμως με το νερό και απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης. Για κάθε νήπιο υπάρχει ένας δάσκαλος, που είναι και αυτός μέσα στην πισίνα και το βοηθάει.Η κινητική ανάπτυξη του παιδιού χαρακτηρίζεται αλματώδης, η δύναμη της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών υφίσταται σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η φυσική δραστηριότητα και η συστηματική άσκηση οδηγούν στην ενεργοποίηση ενός συνόλου φυσιολογικών λειτουργιών που συντελούν στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της γενικότερης ανάπτυξης των παιδιών ενώ τα πλεονεκτήματα που απορρέουν είναι ορατά στο καρδιοαναπνευστικό, στο κυκλοφοριακό, στο μυοσκελετικό και στο νευρομυικό σύστημα.

Μια άλλη διάσταση του θέματος αποτελεί η πρώιμη ή παιδική παχυσαρκία, τα υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης, τα χαμηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης και η υψηλή πίεση του αίματος. Τα τελευταία στατιστικά δεδομένα μιλούν για περίπου 4 στα 10 παχύσαρκα παιδιά με ηλικία κάτω των 10 ετών. Η παχυσαρκία οφείλεται σε ποσοστό πάνω από 95% σε υπερσιτισμό και μειωμένη κινητικότητα

Ένα παιδί πρέπει να γυμνάζεται για να έχει δυνατότερους μύες, πιο λεπτό σώμα και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Tο κολύμπι, επίσης, συνιστάται ως μορφή άσκησης για τα παιδιά που έχουν άσθμα. Πέραν της σωστής διατροφής των παιδιών η άσκηση θεωρείται απαραίτητη.

Η κολύμβηση στα παιδιά έχει τη μορφή της διασκέδασης και του παιχνιδιού. Θα πρέπει να ασκούνται 45 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα έτσι ώστε να έχουν μία φυσιολογική ανάπτυξη. Η επαφή με το νερό για τα παιδιά αποτελεί έναν κατεξοχήν τρόπο διασκέδασης και παιχνιδιού.

Η κολύμβηση στα παιδία μπορεί να γίνει είτε ατομικά είτε σε γκρουπ η δυναμικότητα του γκρουπ δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 παιδιά ,αυτός ο αριθμός επιτρέπει στον εκπαιδευτή να επιβλέπει και να καθοδηγεί καλύτερα. Στα πρώτα μαθήματα χρησιμοποιούνται βοηθητικά μέσα όπως λαστιχένια σωσίβια, σανίδες και ζώνες από φελλό γύρω από τη μέση του παιδιού.

Κανόνες ασφάλειας, υγιεινής και σωστής συμπεριφοράς.

Θα πρέπει τα παιδιά να έχουν φάει 3 ώρες πριν πάνε για μάθημα στη πισίνα.
Πριν μπούνε στο νερό πρέπει να κάνουν ντους και να έχουν πάει στην τουαλέτα.
Θα πρέπει να φορούν σαγιονάρες, σκουφάκι και μπουρνούζι.
Δεν επιτρέπεται να κολυμπούν τα παιδιά με ανοιχτές πληγές και εξανθήματα.
Πριν πάτε το παιδί σας στην πισίνα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίσετε να του γίνει ένας κλινικός έλεγχος.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κολύμβηση ;

Oι περισσότερες πισίνες δέχονται παιδιά από 4 ετών και άνω, ώστε να έχουν... απαλλαγεί από τις πάνες τους, να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλός τους και να μπορούν μέχρις ενός σημείου να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το ενδεχόμενο του πνιγμού. Tα παιδιά 4 έως 5 ετών κάνουν μπάνιο σε μικρή πισίνα, όπου πατώνουν. Από τα 5 και μετά μπαίνουν στη μεγάλη πισίνα. Yπάρχουν, ωστόσο, και κάποια κολυμβητήρια που έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους τμήματα για νήπια από 2 έως 3 ετών. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορεί βέβαια να μην είναι σε θέση να μάθουν απλωτές και ύπτιο, εξοικειώνονται όμως με το νερό και απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης. Για κάθε νήπιο υπάρχει ένας δάσκαλος, που είναι και αυτός μέσα στην πισίνα και το βοηθάει.


Πηγή: http://diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνας «Μπιλ Γκέιτς» ετών 17


Πήρε χάλκινο μετάλλιο στην 20η Βαλκανιάδα Πληροφορικής.
Έλληνας Μπιλ Γκέιτς ετών 17! Πρόκειται για τον Βαγγέλη Κηπουρίδη από την Ευαγγελίστρια Θεσσαλονίκης ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην 20η Βαλκανιάδα Πληροφορικής. Πραγματοποιήθηκε από τις 15 εώς τις 19 Αυγούστου στο Βελιγράδι.

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 40 μαθητές από δέκα χώρες. «Το επίπεδο του διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Έκανα όμως σκληρή προετοιμασία και περίμενα να διακριθώ» λέει στο «agelioforos.gr» ο Βαγγέλης Κηπουρίδης. «Μου ζητήθηκε να λύσω τρία προβλήματα σε πέντε ώρες καταφέρνοντας να συγκεντρώσω την τρίτη καλύτερη βαθμολογία» συμπληρώνει ο ίδιος,

Είχε προηγηθεί το Μάιο ο πανελλήνιος διαγωνισμός πληροφορικής μέσω του οποίου «κλείδωσε» τη συμμετοχή του στο Βελιγράδι. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Μέσα από τρεις φάσεις αναδεικνύει τους μαθητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στους διεθνής διαγωνισμούς του κλάδου. Αμέσως μετά ακολούθησε προετοιμασία μίας βδομάδας στην Αθήνα την οποία ανέλαβαν εθελοντικά δύο καθηγητές του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, οι Νίκος Φωτάκης και Δημήτρης Παπασπύρου καθώς και επιτυχόντες προηγούμενων διοργανώσεων.

Άριστος μαθητής ο Βαγγέλης Κηπουρίδης, συγκέντρωσε στις φετινές πανελλήνιες 19.670 μόρια και ετοιμάζεται να σπουδάσει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών του ΑΠΘ.

Τον επόμενο μήνα θα πάρει μέρος στην Ολυμπιάδα Πληροφορικής που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία από τις 23 εώς τις 29 Σεπτεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Προ των πυλών τρία φθινοπωρινά «χαράτσια»


Μετά το φόρο εισοδήματος έρχεται το τέλος ακινήτων και ο ΦΑΠ.
Τρία φθινοπωρινά χαράτσια, ο φόρος εισοδήματος, η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, καθώς και το ειδοποιητήριο για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011, περιμένουν τους φορολογούμενους και βάζουν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό το επόμενο διάστημα.

Τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά της εφορίας έχουν αρχίσει και καταφτάνουν ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που όχι μόνο έλαβαν το εκκαθαριστικό αλλά πλήρωσαν και την πρώτη δόση.

Αν ο φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ και ο φόρος τους είναι πάνω από 300 ευρώ μπορεί να προτιμήσει την πληρωμή του φόρου σε εφτά μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα:

• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.

• Όσοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.

• Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013.

Το δεύτερο χαράτσι αφορά το τέλος ακινήτων. Τις πρώτες παρτίδες λογαριασμών με την πρώτη δόση του τέλους έχουν παραλάβει ήδη πολλοί καταναλωτές και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ταχυδρομηθούν στο σύνολο των πελατών της ΔΕΗ. Συνολικά η εξόφλησή του τέλους θα πρέπει να γίνει ως το τέλη Απριλίου του 2013, σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Το τρίτο χαράτσι αφορά το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους, τουλάχιστον 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πάρουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΦΑΠ για το 2010 και το 2011, τα οποία θα είναι για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο. Από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

• Περίπου 400.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα παραλάβουν τον Οκτώβριο ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΑΠ του έτους 2010.

•Περισσότερα από 600.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, θα παραλάβουν, περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του έτους 2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο οι σχολές ένστολων



Δεν αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των υποψηφίων.

Από το 2013 οι 21 στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές θα συγκροτούν ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο.

Με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι για τις συγκεκριμένες σχολές θα είναι προσηλωμένοι στην επιλογή τους και δεν θα εισάγονται σε αυτές μόνο λόγω μορίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να οι 19 στρατιωτικές και οι δύο αστυνομικές σχολές να συγκροτήσουν το 6ο επιστημονικό πεδίο.

Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον καθεστώς οι σχολές αυτές είναι διάσπαρτες στα υπόλοιπα πέντε επιστημονικά πεδία.

Με το προτεινόμενο σύστημα δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αλλαγή ως προς τον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Με κίνητρα η νέα εφεδρεία στο Δημόσιο



Ποιο είναι το τελικό κυβερνητικό σχέδιο.

Σε δύο πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέου τύπου εφεδρεία. Ο πρώτος περιλαμβάνει έξοδο σε τρεις φάσεις, με αρχική τη θεσμοθέτηση κινήτρων για όσους υπαλλήλους «αγγίζουν» την εφεδρεία και τελική τη συνταξιοδότησή τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», ο δεύτερος αφορά όσους λάβουν αρνητική βαθμολογία στην αξιολόγηση, η οποία επισπεύδεται. Θα ξεκινήσει στα τέλη του 2012 και θα πραγματοποιηθεί για όλους τους υπαλλήλους. Στο νέο καθεστώς θα ενταχθούν και οι εκπαιδευτικοί με το τέλος του σχολικού έτους

Δύο βασικούς πυλώνες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέου τύπου εφεδρεία, η οποία θα συζητηθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη και του υφυπουργού Μ. Βολουδάκη.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις που δημιουργήθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην εφεδρεία.

Ο πρώτος πυλώνας της νέας εφεδρείας αφορά το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, που εντάχθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για να συμπεριλάβει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη συνταξιοδοτική ωρίμανση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο μέτρο θα γίνει σε τρεις φάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται τα αυτοκόλλητα για τα τέλη κυκλοφορίας



Νέο σύστημα μέσω TAXISNET τίθεται σε λειτουργία.

«Κλείδωσε» ο νέος τρόπος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Το οικονομικό επιτελείο βάζει τέλος στο αυτοκόλλητο σήμα επιστρατεύοντας το TAXISNET.

Οι φορολογούμενοι θα εκτυπώνουν από το σύστημα το ειδοποιητήριο και με αυτό θα προσέρχονται τράπεζα για την πληρωμή του ποσού που αναλογεί στο είδος και την κατηγορία οχήματος.

Όσοι δεν πληρώσουν θα χρεωθούν το ποσό στον φόρο εισοδήματος του 2013, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τις ημερομηνίες για την καταβολή των τελών είτε με έντυπο ειδοποιητήριο (πιθανότατα για εκείνους που υπέβαλαν χειρόγραφη φορολογική δήλωση), είτε μέσω του TAXISΝΕΤ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται νέα φορο-ραβασάκια για τα ακίνητα



Δύο νέα ειδοποιητήρια θα σταλούν στους ιδιοκτήτες από τον Οκτώβριο.

Δεν έφταναν τα χρήματα, που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από τα τσουχτερά εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, όσοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο λόγος;


Τα σημειώματα, που θα λάβουν για να πληρώσουν το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010 και του 2011, εξαιτίας της καθυστερημένης αποστολής των εκκαθαριστικών επί δύο και πλέον χρόνια!

Έτσι, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και μέσα στον Οκτώβριο θα έρθει η λυπητερή, η οποία υπολογίζεται ως εξής :

Για το 2010, πληρώνουν όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ατομικά. Ο φόρος υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστή από 0,1% έως και 2% για ακίνητη περιουσία άνω των 5.000.000 ευρώ.

Για το 2011, τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα, καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από τα 400.000 στα 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι φόρο θα πληρώσουν ακόμη περισσότεροι ιδιοκτήτες, που ούτως ή άλλως επιβαρύνονται με το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επιπλέον, θα πληρώσουν πολλά περισσότερα, αφού ο χαμηλός συντελεστής διπλασιάστηκε στο 0,2%.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ένας ιδιοκτήτης ενός απλού διαμερίσματος, ενός εξοχικού και ενός οικοπέδου θα κληθεί να πληρώσει για τα δύο χρόνια, περίπου 800 ευρώ!

Ακόμα, όμως, και ένας ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τετραγωνικών μέτρων, σε μέση περιοχή, που για το 2010 δεν πληρώνει φόρο, θα πληρώσει για το 2011 περί τα 150 με 200 ευρώ!

Να σημειωθεί ακόμα ότι στο ΚΕΠΥΟ επεξεργάζονται τα στοιχεία, ώστε να στείλουν ξεχωριστά ειδοποιητήρια σε κάθε σύζυγο για την ακίνητη περιουσία του, αφού ο φόρος υπολογίζεται ατομικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικός έλεγχος κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων



Τσουχτερά αναμένονται τα πρόστιμα.

Εντός του φθινοπώρου εκτιμά η ασφαλιστική αγορά ότι η κυβέρνηση θα «στριμώξει» τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων να πληρώσουν πρόστιμο και να ασφαλίσουν τα οχήματά τους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα γίνει ηλεκτρονικός έλεγχος της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ολλανδία Γερμανία κ.λπ.). Δηλαδή θα γίνει ηλεκτρονική ζεύξη των αρχείων των κυκλοφορούντων οχημάτων και ασφαλισμένων οχημάτων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών και μετά τη ζεύξη των αρχείων και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, η ΓΓΠΣ θα απευθύνεται γραπτά στον παρανομούντα ιδιοκτήτη καλώντας τον να προβεί στην ασφάλιση του αυτοκινήτου του εντός συγκεκριμένου και σύντομου χρονικού διαστήματος και καταβάλλοντας επιπλέον ποσό ύψους 250 ευρώ, υπέρ του Δημοσίου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η ΓΓΠΣ θα μεριμνά για την αποστολή των στοιχείων των ιδιοκτητών των ανασφάλιστων οχημάτων στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή για την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο αυστηρότερων κυρώσεων (πρόστιμα, ποινές κ.λπ.).

Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί έργο ομάδας εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών που είχε συσταθεί το Φεβρουάριο του 2011 μετά από παροτρύνσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Στην επιτροπή εκτός από υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, συμμετείχαν και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, του Επικουρικού Κεφαλαίου και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πραγματοποιήθηκε η επιθυμία του...



Η υπόθεσή του συγκινεί και συγκλονίζει τον πλανήτη: Ο Τόνι Νίκλινσον από τη Βρετανία, πέθανε σήμερα στο σπίτι του, σε ηλικία 58 ετών, μετά την άρνησή του να λάβει τροφή και εξασθενημένος από πνευμονία. Όπως ειπώθηκε από την οικογένειά του, ο Νίκλινσον πέθανε «πληγωμένος» από την άρνηση δικαστηρίου να του επιτρέψει την ευθανασία, πριν από έξι ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκλινσον υπέστη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το 2005 και έκτοτε περιέγραφε τη ζωή του ως «ζωντανό εφιάλτη». Ο ίδιος επικοινωνούσε με τους οικείους του μόνο με... το να ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του!

Η μεγαλύτερη επιθυμία του ήταν να τον αφήσουν να πεθάνει. Για το λόγο αυτό, είχε προσφύγει σε δικαστήριο ώστε να μην διωχθούν οι γιατροί (με τις κατηγορίες της υποκινούμενης αυτοκτονίας και δολοφονίας), οι οποίοι θα τον βοηθούσαν να πεθάνει και θα συνέβαλαν στην προσωπική του λύτρωση.

Ωστόσο, πριν από έξι ημέρες, ο Νίκλινσον έχασε τη δίκη και τον δρόμο προς την ευθανασία. Το γεγονός αυτό στεναχώρησε τον Νίκλινσον, με αποτέλεσμα να σταματήσει να τρέφεται, προκειμένου να θέσει ο ίδιος τέρμα στη δυσβάσταχτη ζωή του.

Λίγες ώρες πριν από το θάνατό του, αναρτήθηκε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter, που έλεγε: «Αντίο κόσμε, έφτασε η ώρα…».


Διαβάστε περισσότερα...

SOS για τη μικρή Ρίμσα


Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Πακιστάν να προστατεύσει τη μικρή χριστιανή που κατηγορείται ότι έκαψε σελίδες, στις οποίες ήταν γραμμένοι στίχοι από το Κοράνι, αλλά και να τροποποιήσει το νόμο που προβλέπει μέχρι και θανατική ποινή για το αδίκημα της βλασφημίας.

Η Ρίμσα, η οποία φέρεται να είναι από 10 έως 16 ετών και να πάσχει από τρισωμία (σύνδρομο Ντάουν) συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη σε μια φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, όταν εξοργισμένοι μουσουλμάνοι ζήτησαν την τιμωρία του κοριτσιού.

Η υπόθεση αυτή δείχνει "την αποσάθρωση του κράτους δικαίου" στο Πακιστάν και τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν όποιον κατηγορηθεί για βλασφημία, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πόλι Τράσκοτ, η διευθύντρια της οργάνωσης για την Ασία.

"Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια της Ρίμσα", πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι "στο πρόσφατο παρελθόν εκτελέστηκαν άνθρωποι που κατηγορούνταν για βλασφημία".

Ο πακιστανικός νόμος για τη βλασφημία προβλέπει μέχρι και τη θανατική ποινή για τους παραβάτες. Ορισμένοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι συχνά κάποιοι τον χρησιμοποιούν για να ξεκαθαρίσουν προσωπικές διαφορές που έχουν με άλλα άτομα.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος του Πακιστάν Άσιφ Άλι Ζαρντάρι ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να του υποβάλει μια έκθεση για την περίπτωση του κοριτσιού και η Τράσκοτ χαιρέτισε την κίνηση αυτή καθώς φαίνεται ότι, έστω και προσωρινά, η Ρίμσα θα είναι ασφαλής.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο επί 50 για τους επίορκους


Διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα προβλέπει την υποβολή χρηματικής ποινής στο πενηνταπλάσιο του ποσού που αποκόμισε ένας δημόσιος λειτουργός, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, είναι έτοιμη να προωθηθεί στη Βουλή.

Για τις περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή και τραπεζικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ΔΕΚΟ, οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, αυτές θα υπάγονται σε ταχυτάτη διαδικασία εκδίκασης, όπως συμβαίνει σήμερα για υποθέσεις διαφθοράς σε επίπεδο κεντρικής διαχείρισης εξουσίας (π.χ. περίπτωση Τσοχατζόπουλου).

Η ρύθμιση θα αφορά σε αδικήματα όπως δωροδοκίας, απιστίας στην υπηρεσία, υπεξαίρεσης και ψευδούς βεβαίωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερο ζουν οι Ελληνίδες


Αύξηση του μέσου όρου ζωής, με τις γυναίκες να ζουν περισσότερο, δείχνουν τα αποτελέσματα δημογραφικής μελέτης του ερευνητή στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλη Αγοραστάκη.
Η προσδοκώμενη ζωή στη γέννηση το 1991 ήταν στη χώρα μας 74,74 έτη για τους άνδρες και 79,65 για τις γυναίκες, με τις τελευταίες να ζουν 4,91 έτη περισσότερο.

Την τελευταία δεκαπενταετία

Μια δεκαπενταετία αργότερα (2006) ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται κατά 2,43 έτη στους άνδρες και κατά 2,20 έτη στις γυναίκες (μέση προσδοκώμενη ζωή στη γέννηση 77,17 και 81,85 έτη αντίστοιχα).

Το συνολικό κέρδος ζωής των ανδρών επιμερίζεται περίπου ισόποσα ανάμεσα στην δεκαετία 1991-2001 (+1,16 έτη) και την πενταετία 2001-2006 (+1,27 έτη), σε αντίθεση με τις γυναίκες που σημειώνουν υψηλότερα κέρδη στην πρώτη περίοδο (+1,25) σε σχέση με τη δεύτερη (+0,95 έτη)

Είναι προφανές, ότι τα κέρδη του προσδόκιμου ζωής και στα δύο φύλα είναι υψηλότερα την τελευταία πενταετία (ετήσιο κέρδος 0,25 έτη για τους άνδρες και 0,19 έτη για τις γυναίκες) εν συγκρίσει με τη δεκαετία 1991-2001 (0,12 έτη για τους άνδρες και 0,13 έτη κατά μέσο όρο για τις γυναίκες).

Όμως, τα κέρδη αυτά δεν κατανέμονται ισομερώς στις ηλικιακές ομάδες.

Πτώση θνησιμότητας

Ειδικότερα, από την ανάλυση προκύπτει ότι τη δεκαετία 1991-2001 η πτώση της βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας ήταν «υπεύθυνη» μόλις για το 1/5 των κερδών στο προσδόκιμο ζωής και για τα δύο φύλα, ενώ, αντιθέτως, καθοριστική υπήρξε η συμβολή των μεγάλων ηλικιών (65-74 ετών) καθώς στην πτώση της θνησιμότητας στις ηλικίες αυτές αποδίδεται το 42% (άνδρες) και το 41% (γυναίκες) των κερδών που ανέρχονται, σε 1,16 και 1,25 έτη αντίστοιχα.

Επίσης, ενώ όλες οι ηλικίες μέχρι και τα 84 έτη, συμβάλλουν θετικά στο προσδόκιμο ζωής, η ομάδα των υπερήλικων (άνω των 85 ετών) παρουσιάζει αρνητική συμβολή, που αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση, ανάμεσα στο 1991 και το 2001, των πιθανοτήτων θανάτου στις ηλικίες αυτές (ιδιαιτέρα δε στις γυναίκες).

Διαβάστε περισσότερα...

Περικοπές 12% στα ειδικά μισθολόγια


Χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστούν , σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», οι περικοπές θα φτάσουν στο 12% κατά μέσο όρο και αυτό που απομένει, είναι να συζητηθεί με την τρόικα, εάν οι περικοπές θα ισχύσουν από φέτος, αναδρομικά από τον Ιούλιο, ή θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαγειρεύουμε μεσογειακά



Μεγαλύτερη απόλαυση στο τραπέζι μας.

Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά φτωχά σε θερμίδες, τα φρούτα και τα λαχανικά συνιστούν ιδανική πηγή τροφής, είτε ως συστατικά μαγειρέματος, είτε ως σνακ και επιδόρπιο γεύματος. Καλό είναι το κύριο γεύμα μας να συνοδεύεται από φρέσκια σαλάτα ή βραστά λαχανικά, ενώ στο κύριο πιάτο μας τουλάχιστον, ένα ή περισσότερα συστατικά του γεύματος να είναι λαχανικά (π.χ. κρέας με λαχανικά, ρύζι με ανάμεικτα λαχανικά, μακαρονάδες με σάλτσες λαχανικών κ.λ.π.). Στα σάντουιτς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πολλά τυριά και αλλαντικά με φρέσκα λαχανικά, ενώ τα τηγανητά λαχανικά πρέπει να αντικατασταθούν με ψητά ή βραστά (π.χ. πατάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα). Για σνακ προτιμήστε φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτες ή φρεσκοκομμένα στικς λαχανικών.

Υγιεινά γλυκά

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλές συνταγές για υγιεινά γλυκά, όπως το γλυκό του κουταλιού και οι τάρτες φρούτων.

Ακόμη και στις παραδοσιακές συνταγές ωστόσο, μπορείτε να κάνετε υγιεινές προσθήκες ή να μειώσετε τη ζάχαρη, τα αυγά και τα λιπαρά που περιέχουν. Τα κέικ για παράδειγμα, μπορούν να εμπλουτισθούν με λαχανικά, όπως καρότο, μήλο αντί για ξηρούς καρπούς, σιρόπια και κρέμες, ενώ αντί για λευκό αλεύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής αλέσεως.

Το παστέλι αποτελεί ιδανική λύση γλυκού, με ιδιαίτερα θρεπτική αφού τα κύρια συστατικά του είναι το σησάμι (διακρίνεται για την υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, το ασβέστιο και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει) αλλά και το μέλι, η πιο υγιεινή γλυκαντική ουσία της διατροφής μας.

Τα ζελέ με φρούτα και γιαούρτι είναι επίσης μια καλή επιλογή, πλούσια σε φυτικές ίνες και ασβέστιο.

Δεν ξεχνάμε τα όσπρια

Τα όσπρια είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν στη διατροφή μας. Μαζί με τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή είναι από τις τροφές που θα πρέπει να καταναλώνονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα.

Κύριο συστατικό τους είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες φυτικής προελεύσεως (ελλιπείς σε κάποια απαραίτητα αμινοξέα) γι’ αυτό και με τους σωστούς συνδυασμούς τροφίμων, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μια πλήρη και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Τέτοιοι συνδυασμοί είναι:

Αρακάς και ψωμί ή φρυγανιά
Φακές και ρύζι
Φασόλια και καλαμπόκι
Φασόλια και ψωμί

Τα παραπάνω γεύματα μπορούν να αντικαταστήσουν πολλά πιάτα (μοσχάρι, κοτόπουλο, μακαρόνια), γι’ αυτό και η μεσογειακή διατροφή συνιστά την κατανάλωσή τους 2-3 φορές την εβδομάδα.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Οι περισσότεροι Έλληνες νοστιμίζουν καθημερινά τα γεύματά τους με άφθονο κρεμμύδι και σκόρδο. Αυτά τα δύο τρόφιμα όχι μόνο χαρίζουν πλούσια γεύση στα φαγητά, αλλά έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.

Το σκόρδο και το κρεμμύδι τα προστίθενται συχνά σε σάλτσες με βάση την ντομάτα, νοστιμίζουν τα λαδερά φαγητά της μεσογειακής διατροφής (πράσινα φασολάκια, αγκινάρες, μπάμιες, μελιτζάνες), χρησιμοποιούνται για να νοστιμίσουν το κρέας και βέβαια τα συναντάμε συχνά σε διάφορα κρύες σαλάτες.

Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η βιολογική δραστηριότητα ορισμένων συστατικών που περιέχουν το κρεμμύδι και το σκόρδο, όταν συνδυαστούν και με άλλα λαχανικά, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Εκμεταλλευόμαστε τα δώρα της θάλασσας

Από επιδημιολογικές έρευνες έχει βρεθεί πως τα πολυακόρεστα λίπη των ψαριών, κυρίως τα ω-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν όχι μόνο κατά των θρομβώσεων και της εμφάνισης καρδιοπαθειών, αλλά και στην ανάπτυξη, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στο δέρμα κ.ά.

Καλό είναι λοιπόν να αυξήσουμε την κατανάλωση ψαριών σε 2 - 3 φορές την εβδομάδα, εναλλάσσοντας τον τρόπο μαγειρέματός τους, ώστε να έχουμε ποικιλία στην κουζίνα μας. Ιδανικές μορφές μαγειρέματος είναι το ψητό ψάρι, το πλακί, που συνοδεύεται με πολλά λαχανικά και προσδίδει ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο μας, αλλά και η ψαρόσουπα, που είναι ιδιαίτερα εύπεπτη και καταναλώνεται εύκολα και από τα μικρά παιδιά. Η σύσταση των ψαριών σε θρεπτικά συστατικά διαφέρει, ανάλογα με το είδος της. Καλό είναι να έχουμε ποικιλία ψαριών και να προτιμάμε ό,τι πιο φρέσκο!

Μπαχαρικά

Στη μεσογειακή διατροφή, τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα σχεδόν σε κάθε συνταγή. Η προσθήκη τους στο πιάτο, δίνει σ’ αυτό ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, βελτιώνοντας τη γεύση. Πολλά μπαχαρικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου. Πλεονέκτημα της χρήσης τους είναι ο περιορισμός και η αντικατάσταση της κατανάλωσης αλατιού.

Τα μπαχαρικά τα συναντάμε σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή. Τα πιο γνωστά είναι το πιπέρι, η ρίγανη, ο άνηθος, η δάφνη, το γαρίφαλο, ο βασιλικός, ο δυόσμος και η κανέλα.

Μαγειρεύουμε βιολογικά

Τα βιολογικά προϊόντα (γεωργικά και κτηνοτροφικά), εκτός από τα γεγονός ότι είναι πιο υγιεινά από τα συμβατά, προσδίδουν και ωραία γεύση στα φαγητά. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πάντα εποχής, γιατί παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και είναι ελεύθερα από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερο άρωμα και γεύση. Γενικότερα, τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιταμινών, ιχνοστοιχείων, ανόργανων αλάτων και ενζύμων, σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά. Η χρήση τους στο μαγείρεμα και η κατανάλωσή τους, μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα της μεσογειακή διατροφής για υγεία και μακροβιότητα του ανθρώπου.

Μεγαλύτερη απόλαυση στο τραπέζι

Για πιο γευστικά και απολαυστικά πιάτα, οι κύβοι λαχανικών, που προέρχονται από την αποξήρανση αρωματικών και λαχανικών μετά από κατάλληλη επεξεργασία, αναδεικνύουν τη γεύση των επιμέρους συστατικών της κάθε συνταγής. Παράλληλα, εμπλουτίζουν τα μεσογειακά πιάτα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες απαραίτητες για την καλή υγεία και την μακροβιότητα του ανθρώπινου οργανισμού. Οι κύβοι λαχανικών είναι κατάλληλοι να καλύψουν τις ανθρώπινες ανάγκες, στον σύγχρονο τρόπο ζωής συμβάλλοντας στον γρήγορο, εύκολο αλλά υγιεινό τρόπο παρασκευής υγιεινών γευμάτων!

Ξηροί καρποί

Η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής. Η κατανάλωση τους είναι ιδιαίτερα ευεργετική, ειδικά από άτομα που ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που διακρίνεται από χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για τις προστατευτικές τους ιδιότητες στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και για την πιθανή μείωση εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας, αφού είναι πλούσιοι σε λίπος. Συγκεκριμένα, είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων και ω-3 λιπαρών οξέων, αλλά και αντιοξειδωτικών βιταμινών (π.χ. βιταμίνη Ε).

Χρησιμοποιείτε τους ανάλατους, ως σνακ, αλλά και σε σαλάτες με ανάμεικτα λαχανικά, συνοδεία με ένα ελαφρύ dressing που περιέχει ξηρούς καρπούς (π.χ. Καρύδια, κουκουνάρι, φυστίκια). Ένα ελαφρύ αλλά και μεσογειακό γεύμα είναι το γιαούρτι με μέλι και καρύδια.

Ελαιόλαδο

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί σήμερα ένα πολυσυζητημένο διατροφικό μοντέλο που προτείνεται από πολλούς ειδικούς για την διατήρηση της υγείας και την επίτευξη της μακροζωίας. Το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λίπους της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.

Διακρίνεται για την αυξημένη περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ παρέχει επαρκή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών. Αυτή η σύσταση του σε λιπαρά οξέα συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε αντίθεση με την κατανάλωση σπορέλαιων. Επιπλέον, είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.

O καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο είναι ωμό, χωρίς καμία μαγειρική επεξεργασία. Επειδή όμως αντέχει (δεν διασπάται και δεν δημιουργεί παράγωγες ενώσεις) στις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί και πρέπει να προτιμηθεί και στο τηγάνι (180° C).


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τη Δευτέρα τα ονόματα για τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας



Θα καλυφθούν 755 θέσεις στα Χανιά.

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων που αναζητούν μια θέση εργασίας στους δήμους και φορείς των Χανίων μέσα από το πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης κοινωφελούς εργασίας μπαίνει τη Δευτέρα 27 Αυγούστου.

Όπως έγινε γνωστό, την ημέρα αυτή θα ανακοινωθούν από τη «Σύμπραξη Φορέων Χανίων», που «έτρεξε» τις σχετικές διαδικασίες τα αποτελέσματα του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας που αφορούν την κάλυψη επτακοσίων πενήντα πέντε θέσεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Τα αποτελέσματα αφορούν τους πίνακες με τα ονόματα των ατόμων που θα προσληφθούν με πεντάμηνη απασχόληση.

Η σύμπραξη φορέων Χανίων με ανακοίνωσή της ζητά την κατανόηση των υποψηφίων, αφού λόγω του όγκου δουλειάς και των συνεχών ελέγχων και διασταυρώσεων των στοιχείων, προκειμένου να αποκλειστούν σφάλματα η διαδικασία διήρκησε πέραν των προβλέψεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Χανιά υπεβλήθησαν 2.540 αιτήσεις με πολλούς από τους υποψηφίους να δηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη δεκάδων από τις θέσεις εργασίας.Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Σύμπραξης στη διεύθυνση www.sfchania.gr και στους δήμους των Χανίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι απάτες στο Facebook



Εκμεταλλεύονται φωτογραφίες από παιδιά σε νοσοκομεία.

Οπωσδήποτε θα το έχετε δει και εσείς. Πρόκειται για κάποιες φωτογραφίες παιδιών ή μωρών σε νοσοκομεία οι οποίες εμφανίζονται στη ροή ειδήσεων του Facebook με την παρατήρηση ότι για κάθε κοινοποίηση το παιδί αυτό θα πάρει ένα δολάριο ή κάποια σεντς για τη θεραπεία του.

Φυσικά πρόκειται για απάτη καθώς το Facebook δεν θα περίμενε να κοινοποιήσουν οι χρήστες του μια φωτογραφία προκειμένου να βοηθήσει ένα βρέφος.

Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη απάτη αποτελεί μία μόνο εκδοχή μιας δημοφιλούς φάρσας του Facebook.

Όπως είναι γνωστό, κατά διαστήματα διάφοροι έφηβοι αναρτούν στο Facebook κάποια ανακοίνωση η οποία τραβά την προσοχή. Για παράδειγμα πριν κάποιο διάστημα υποστήριζαν ότι hackers μπαίνουν στο λογαριασμό μας και δημοσιεύουν πορνογραφικό περιεχόμενο. Ή ότι το Facebook θα γινόταν συνδρομητικό. Μια άλλη φάρσα υποστήριζε ότι κάποιο παιδάκι ζητάει να το πάμε σπίτι του δίνοντας ένα χαρτί με τη διεύθυνση του και όποιος προσπαθούσε να το βοηθήσει έπεφτε θύμα ληστείας. Δυστυχώς κάθε εβδομάδα υπάρχει κάτι καινούργιο.

Πώς όμως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για απάτη ώστε να μην πέσουμε θύματα; Ο τρόπος είναι πολύ απλός. Αν η δημοσίευση ζητά να την κοινοποιήσουμε, τότε μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι ότι κάποιος προσπαθεί να μας κοροϊδέψει.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτός που έκανε την αρχική δημοσίευση απλώς προσπαθεί να δει πόσα άτομα θα πέσουν θύματα της φάρσας του.

Γι' αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις κοινοποιήσεις μας στο Facebook. Ας μην γινόμαστε κι εμείς ένας κρίκος στην αλυσίδα του κάθε φαρσέρ που διασκεδάζει διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες.

Αντιθέτως μόλις δούμε κάτι αντίστοιχο, θα πρέπει αμέσως να κάνουμε αναφορά της συγκεκριμένης φωτογραφίας στο Facebook.

Ο τρόπος είναι πολύ απλός:

Κάνουμε κλικ στη φωτογραφία
Κάνουμε κλικ στο κουμπί "Επιλογές"
Επιλέγουμε "Αναφορά φωτογραφίας" ==> «Ανεπιθύμητο περιεχόμενο ή απάτη»



Διαβάστε περισσότερα...