Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Αυτόματος εξαγωγέας σπέρματος εμφανίστηκε σε κινέζικο νοσοκομείο!


Η τεχνολογία του… hands-free περνά σε νέα ασύλληπτα επίπεδα.

Η δωρεά σπέρματος στην Κίνα γίνεται πλέον τόσο πανεύκολη όσο και διασκεδαστική, με το φουτουριστικό του πράγματος να προσυπογράφει ότι το μέλλον και εδώ αναμένεται μοναδικό!

Νοσοκομείο της πόλης Nanjing λοιπόν, πρωτεύουσας της επαρχίας Jiangsu, εγκαινίασε πρόσφατα με πάσα επισημότητα τον πολυαναμενόμενο αυτόματο εξαγωγέα σπέρματος, ο οποίος αποσπά το πολύτιμο για την αναπαραγωγή εκχύλισμα αποθεώνοντας ταυτοχρόνως τη hands-free τεχνολογία, καθώς η παλάμη γίνεται πια περιττή. Πώς γίνεται να μη λατρέψεις την επιστήμη;

Η συσκευή ρυθμίζεται καθ’ ύψος ώστε να προσαρμόζεται κατάλληλα στην επίμαχη περιοχή, την ίδια ώρα που ο σωλήνας χαρίζει απλόχερα μασάζ. Το μόνο που έχει να κάνει ο δωρητής είναι να προσαρμόσει τη συχνότητα των μαλάξεων, το άνοιγμα του σωλήνα και την επιθυμητή θερμοκρασία και μετά αναλαμβάνει η τεχνολογία το πάνω χέρι.

Κι αν παρόλα αυτά συνεχίζει να παραμένει χωρίς έμπνευση ο χρήστης, η μικρή οθόνη της συσκευής είναι εδώ για να κάνει τα αίματα να ανάψουν. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή της ουρολογικής, το μηχάνημα σχεδιάστηκε με γνώμονα να συνδράμει όσους άντρες το βρίσκουν δύσκολο να αποσπούν σπέρμα με τον πατροπαράδοτο τρόπο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκεφαλισμός οδηγού σε καταδίωξη


Προσπάθησε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς και «έφυγε» από τη ζωή με τον πλέον τραγικό τρόπο. Ένας οδηγός στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τα περιπολικά που τον καταδίωκαν έπεσε στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και αποκεφαλίστηκε. «Πλησίασα για να δω τι έγινε και είδα το κεφάλι του κομμένο», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Στο αμάξι επέβαινε ακόμα ένα άτομα, το οποίο βγήκε σε κατάσταση σοκ και άρχισε να ουρλιάζει και να τρέχει. Αμέσως οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν, ενώ ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί ποιος ήταν ο οδηγός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μιλούσε στο κινητό με ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη!


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι θαμώνες μίας μεγάλης αλυσίδας fast food στη Νέα Υόρκη, όταν είδαν ξαφνικά μπροστά τους έναν άνδρα να κυκλοφορεί με ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη και την ίδια ώρα εκείνος να μιλά στο κινητό.

Ο άγνωστος, ηλικίας περίπου 50 ετών, λίγα δευτερόλεπτα πριν είχε μαχαιρωθεί σε συμπλοκή έξω από το κατάστημα στην περιοχή Τζαμάικα του Κουίνς.

«Το θύμα ήταν μαχαιρωμένο στην πλάτη αλλά κατάφερνε να περπατάει στο πεζοδρόμιο και στη συνέχεια μπήκε στο εστιατόριο με το αίμα να βγαίνει από την πληγή του πάνω στη μπλούζα του», δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Και συνέχισε: «Μιλούσε στο τηλέφωνο και τον άκουσα αρκετά καλά. Πρέπει να απευθυνόταν σε κάποιο μέλος της οικογένειάς του ή σε κάποιο πολύ αγαπημένο του πρόσωπο διότι του έλεγε ότι ίσως είναι η τελευταία φορά που μιλάει μαζί του».

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία ενώ ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη αλλά σταθερή. Η αστυνομία αναζητά δυο άνδρες που σύμφωνα με πληροφορίες σχετίζονται με τον σοβαρό τραυματισμό του θύματος.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο...








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε πτυχίο στα 86 του χρόνια!


Ο Ανδρέας Ζαχαρούδης μιλάει στο newsbeast.gr για τη ζωή του μέχρι σήμερα.

Ο Ανδρέας Ζαχαρούδης είναι ένας 86χρονος που διαφέρει από την πλειοψηφία των συνομήλικών του. Δεν πηγαίνει στα καφενεία, δεν χάνει τον χρόνο του σε ασήμαντα πράγματα, όπως λέει. Αντιθέτως, ακόμη και σε αυτή την ηλικία, προσπαθεί να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις. Προσπαθεί να σπουδάσει και να μορφωθεί.

Ο 86χρονος που έδωσε το «παρών» στην Τελετή Αποφοίτησης του πανεπιστημίου Κύπρου, αρίστευσε ως φοιτητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας με πτυχίο Φιλοσοφίας και μιλάει σήμερα στο newsbeast.gr για τη ζωή του μέχρι σήμερα.

Συνέντευξη στη Βάσω Ασμανίδου

-Πώς ένας 82χρονος αποφάσισε σε αυτή την ηλικία να συνεχίσει τις σπουδές του;
«Το 2010 αποφάσισα να σπουδάσω. Έτσι, έδωσα εξετάσεις στο πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας και πέρασα. Δεν με φόβισε η ηλικία μου στο να σπουδάσω. Τότε ήμουν 82 ετών, σήμερα που αποφοίτησα είμαι 86 ετών και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την πορεία μου μέχρι τώρα. Η οικογένειά μου, ξέρετε, με παρακίνησε να ενταχθώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Άλλωστε, είχα έφεση στη γνώση».



Από την τελετή αποφοίτησής του

-Ποια είναι η πορεία σας μέχρι σήμερα;
«Το 1946 τελείωσα το παγκύπριο γυμνάσιο. Ήμουν από φτωχή οικογένεια και ήθελα συνεχώς να μορφώνομαι. Το γυμνάσιο το τελείωσα με υποτροφία αλλιώς δεν θα είχα τα μέσα να πετύχω. Μετά τις σπουδές μου, εργάστηκα για τρία χρόνια στην Κύπρο και μετανάστευσα στο Κονγκό όπου έμεινα ως το 1989. Ασχολήθηκα με το εμπόριο, τη βιομηχανία και την παραγωγή καφέ. Κατά την παραμονή μου στο Κονγκό πήρα δύο πτυχία δια αλληλογραφίας. Ένα στο National Technical School του Los Angeles ως μηχανικός αυτοκινήτων και ένα από ινστιτούτο της Γαλλίας στα ραδιοηλεκτρονικά. Το 2002 έγραψα ένα βιβλίο για την επανάσταση στο Κονγκό και τις εμπειρίες που είχαμε από τότε. Μιλάω πέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, αφρικανικά και ελληνικά».

-Μετά το πτυχίο σας στη Φιλοσοφία, τι περιμένουμε από εσάς;
«Θα ήθελα να συνεχίσω να μαθαίνω κι άλλα πράγματα, όμως δεν έχω χρόνο. Ήμουν παντρεμένος, έχασα τη γυναίκα μου πριν από πέντε μήνες. Οπότε, θα περάσω τη ζωή μου όσο καλύτερα μπορώ, δίπλα στα παιδιά μου και στα εγγόνια μου, περιμένοντας το θάνατο να έρθει να με πάρει».



Διαβάστε περισσότερα...

"Λουκέτο" στο Μετσόβιο βάζουν οι διοικητικοί


Με συνολικό κλείσιμο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, όπως αποφάσισαν στη σημερινή γενική τους συνέλευση, κρίνοντας ότι δεν διασφαλίζονται οι συνάδελφοί τους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη διαϊδρυματική και ενδοϊδρυματική κινητικότητα.

«Δεν υποχωρούμε από την απόφαση που έχουμε πάρει έως ότου η κυβέρνηση διασφαλίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση συναδέλφου και καμία διαγραφή φοιτητή», τονίζουν στην απόφασή τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα, και η γενική συνέλευση του συλλόγου μελών Δ.Ε.Π. (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) της Ιατρικής Σχολής συζήτησε διεξοδικά το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων της και αποφάσισε ομόφωνα τετράωρη στάση εργασίας των διδασκόντων για σήμερα και αύριο.

«Η Ιατρική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθήνας εν γένει στηρίζεται ισότιμα για την επιτέλεση του έργου τους στο διδακτικό, στο ερευνητικό αλλά και διοικητικό δυναμικό του. Ο πρόσφατος μνημονιακός νόμος για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων κατά τρόπο πρωτοφανή και άδικο απογύμνωσε κυρίως το Πανεπιστήμιο Αθήνας, το μεγαλύτερο και ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας, από τον πυλώνα των διοικητικών υπαλλήλων. Το ελάχιστο διοικητικό προσωπικό που παραμένει αδυνατεί να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του Πανεπιστημίου και ουσιαστικά το οδηγεί στο κλείσιμο» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Η γενική συνέλευση του συλλόγου μελών Δ.Ε.Π. της Ιατρικής Σχολής θεωρεί ότι η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων πλήττει βαρύτατα τα μέλη Δ.Ε.Π. στην άσκηση των ακαδημαϊκών καθηκόντων και με αγωνία ζητάει από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αλλάξουν την απόφασή τους, καθώς διαφορετικά η Ιατρική Σχολή Αθηνών δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει» σημειώνεται στο ίδιο κείμενο.


Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικές δηλώσεις: Τα δυο σενάρια για την παράταση


Με δυο σενάρια κινείται το υπουργείο Οικονομικών λίγα 24ωρα πριν την εκπνοή των δηλώσεων και ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι ακόμα δεν έχουν προχωρήσει στην υποβολή.

Το ένα θέλει την επέκταση της περιόδου υποβολής έως τις 20 – 25 Ιουλίου. Το δεύτερο την σταδιακή λήξη της ημερομηνίας ανάλογα με το ΑΦΜ. Δηλαδή σε κάποια ημερομηνία να πρέπει να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1, σε 2 κ.τλ. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να αποφευχθεί νέο «βραχυκύκλωμα» του Taxis, στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι επιλέξουν και πάλι να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο ο μεγάλος φόβος του υπουργείου οικονομικών είναι τι θα γίνει στις 30 Ιουλίου. Τότε δηλαδή που θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου. Η δυσπραγία των φορολογούμενων είναι δεδομένη καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στο τέλος Μαΐου στα 66,37 δισ. ευρώ.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2014, στο συνολικό ποσό των ανεξόφλητων χρεών προς το Δημόσιο προστέθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,19 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 962 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, 1,394 δισ. τον Φεβρουάριο, 1,206 δισ. τον Μάρτιο, 763 εκατ. τον Απρίλιο και 873 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Όλα αυτά ενώ τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν σταδιακά να εκπνέουν οι προθεσμίες για την καταβολή άλλων πέντε φετινών φόρων: του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, του φόρου πολυτελείας και του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Συνολικά, για τους επόμενους μήνες ο λογαριασμός ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους και εκφράζονται φόβοι ότι ένα μεγάλο τμήμα από το τεράστιο αυτό ποσό θα παραμείνει ανείσπρακτο.

Οι πονοκέφαλοι για την πορεία των εσόδων αυξάνουν δεδομένου ότι εκτός των άλλων η κυβέρνηση καλείται να βρει και χρήματα για να καλύψει τις «τρύπες» που άνοιξαν οι δικαστικές αποφάσεις. Εκτός από τους δικαστικούς (η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή) σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για την υπόθεση των ενστόλων. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Όπως είπε απαιτείται να εξευρεθούν και οι σχετικές πιστώσεις.

Το κόστος για τους ένστολους πάντως δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο καθώς υπολογίζεται σε 650 εκατ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στις φυλακές


Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Την πραγματοποίηση οκτώ τρίωρων προειδοποιητικών επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας στις φυλακές της χώρας, από σήμερα 26 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2014, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ).

Η ΟΣΥΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η αναλογία σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων είναι σε πολλές φυλακές 1 προς 500 και παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει να μην έχει αντιληφθεί την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φυλακές της χώρας. Την ίδια στιγμή σημειώνει η Ομοσπονδία η κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών για να μεταταχθούν σε φυλακές εξελίσσεται «σε απόλυτο φιάσκο».

Το κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο (που υπάρχει για κάθε φυλακή), το οποίο θα αποφασίσει να συμμετέχει στις στάσεις εργασίας που προκήρυξε η ΟΣΥΕ, οφείλει να ενημερώνει τις κατά τόπους δικαστικές, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έγινε γνωστό ότι θα συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα και στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελαιώνα θηκών.

Ειδικότερα, στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν:

Σήμερα 26.06.2014 από τις 15:00 μέχρι και τις 18:00

Παρασκευή 27.06.2014 από τις 7:00 μέχρι και τις 10:00 και από τις 15:00 μέχρι και τις 18:00

Δευτέρα 30.06.2014 από τις 7:00 μέχρι και τις 10:00 και από τις 15:00 μέχρι και τις 18:00 και

Τρίτη 1.07.2014 από τις 7:00 μέχρι και τις 10:00 και από τις 15:00 μέχρι και τις 18:00

Παράλληλα, κατά την διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα πραγματοποιηθούν επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων. Όμως, θα γίνονται κανονικά οι προφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησης τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωση 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπό επανεξέταση εισφορά αλληλεγγύης και ενιαίος φόρος ακινήτων


Θα γίνει «ανάλυση ευαισθησίας» όλων των μνημονιακών πολιτικών, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Εκστρατεία για τη μείωση της φοροδιαφυγής και στοχευμένες μειώσεις φόρων από το 2015 δρομολογεί η κυβέρνηση.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους πως από την πλευρά της κυβέρνησης θα γίνει μια «ανάλυση ευαισθησίας» όλων των μνημονιακών πολιτικών αρχής γενομένης από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα επανεξετασθούν στα πλαίσια του προϋπολογισμού 2015.

«Έχει έλθει η ώρα να δούμε ποιος πληρώνει τη νύφη», ανέφερε ο αξιωματούχους, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να λαμβάνονται πλέον αποφάσεις στο πόδι. Ο ίδιος είπε πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα συνεργαστεί στενά με την νέα επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς εάν μειωθεί η φοροδιαφυγή θα ελαφρυνθεί και ο πολίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συντονισμός των κυβερνητικών εταίρων για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την αποκατάσταση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια

Τέλος, ανέφερε πως η υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι σημαντική για λόγους αξιοπιστίας, ξεκαθάρισε ωστόσο πως η Ελλάδα θα πρέπει να «τελειώσει» με τις συστάσεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ και να οικειοποιηθεί το πρόγραμμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των μετεγγραφών για τις ειδικές κατηγορίες


Για τελική απόφαση του τμήματος κάνει λόγο το υπ. Παιδείας.

Περισσότερα ερωτήματα δημιουργήθηκαν παρά απαντήθηκαν γύρω από το φλέγον θέμα των μετεγγραφών κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Παιδείας.

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί άμεσα περισσότερους από 10.000 υποψηφίους ειδικών κατηγοριών που δεν ξέρουν αν τελικά οι μετεγγραφές θα είναι πραγματικά «ελεύθερες» για τις ειδικές κατηγορίες, άλλα και υποψηφίους με χαμηλό εισόδημα που ελπίζουν και αυτοί σε μετεγγραφή, με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί από τον κ. Λοβέρδο.

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί και ένα σημείο των όσων είπε ο υπουργός Παιδείας το οποίο και παραθέτουμε:

«Το πρώτο δίκιο είναι της ελληνικής οικογένειας αυτή τη στιγμή. Αλλά σε απόλυτη συσχέτιση με την εκπαιδευτική διαδικασία. Εάν μπορεί ένα ίδρυμα να αντεπεξέλθει. Γι’ αυτό και πολύ σωστά ο νόμος του Μαΐου όρισε η τελική απόφαση είναι απόφαση του τμήματος και η ευθύνη».

Αν λοιπόν η τελική απόφαση είναι του τμήματος τότε υπάρχει η πιθανότητα ένα τμήμα να αρνηθεί τη μετεγγραφή στον υποψήφιο. Όπως είχε γράψει το newsbeast.gr, στην τροπολογία που είχε καταθέσει ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρονταν ότι «η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος υποδοχής. Οι δικαιούχοι μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το τμήμα υποδοχής».

Με βάση την τροπολογία ένας φοιτητής που ανήκει σε ειδική κατηγορία μπορεί να καταθέσει την αίτησή του για μετεγγραφή η οποία θα του δοθεί μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος υποδοχής. Βέβαια πουθενά δεν αναφέρεται ότι το τμήμα υποδοχής είναι υποχρεωμένο να δεχτεί τη μετεγγραφή, γεγονός που αναδεικνύεται και μέσα από τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας.

Το θέμα αυτό το έχει θίξει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων η οποία και ζητούσε με επιστολή της προς τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο την προσθήκη της λέξης «υποχρεωτική» ώστε να μην υπάρχει περιθώριο άρνησης της μετεγγραφής από το τμήμα υποδοχής αφού όπως είναι γνωστό υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια και κεντρικά ΤΕΙ που αντιδρούν με τις μετεγγραφές καθώς αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να τους υποστηρίξουν λόγω των μειωμένων κονδυλίων και των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με το γενικό γραμματέας της ΑΣΠΕ κ. Μανώλη Χρυσόγελο ο οποίος και ενημέρωσε ότι δέχονται καθημερινά δεκάδες ερωτήσεις από πολύτεκνους γονείς οι οποίοι είναι σε απόγνωση και τους οποίους δεν μπορούν να ενημερώσουν για το τι θα ισχύσει αν και ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών. Ο κ. Χρυσόγελος επισήμανε ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου και πολλές πολύτεκνες οικογένειες αναρωτιούνται αν τελικά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια που θα τις θέτουν εκτός της διαδικασίας της μεταφοράς της θέσης των παιδιών τους σε άλλο τμήμα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Όπως είπε ο κ. Χρυσόγελος «για να είναι ελεύθερες οι μετεγγραφές για τους πολύτεκνους, με βάση και τα λεγόμενα του κ. Αρβανιτόπουλου, θα πρέπει να μην υπάρχουν καθόλου εισοδηματικά όρια για αυτούς και να είναι υποχρεωτικές αυτές για τις σχολές. Οι μετεγγραφές δόθηκαν πριν 32 χρόνια αποκλειστικά στους πολύτεκνους καθαρά για δημογραφικούς λόγους και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για αυτούς όπως ομολογούν και οι ίδιοι πρυτάνεις».

Η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις λοιπές κοινωνικές ομάδες αν δεν συνοδεύεται και από αύξηση των προσφερόμενων θέσεων η διεύρυνση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δώρον άδωρον ανέφερε ο κ. Χρυσόγελος, ενώ υπογράμμισε ότι «είχαμε περιπτώσεις πολλών παιδιών φέτος υπερπολυτέκνων οικογενειών ακόμη και με 7, 9 και 11 αδέλφια που δεν πήραν μεταφορά θέσης τελικά γιατί έτυχε να έχουν εισόδημα λίγα ευρώ παραπάνω και από οικογένειες με ένα παιδί που πήραν, χωρίς να εξετάζεται κανένα άλλο κριτήριο ή η βαθμολογία του!»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΣΠΕ μεταξύ των άλλων ζητά και την αναδρομική ισχύ του νόμου για τις μετεγγραφές των φοιτητών που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες καθώς εξαιρούνται οι εισαχθέντες των προηγούμενων ετών που σύμφωνα με την ΑΣΠΕ και το υπουργείο ανέρχονται σε μόλις 723 άτομα. Επισημαίνουμε ότι σε σχετικό ερώτημα της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε απάντηση αλλά αρκέστηκε στην παράθεση της νομοθεσίας.

Ο χρόνος για την κατάθεση των μηχανογραφικών έχει αρχίσει να μετρά αντίθετα και ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Η ΑΣΠΕ σε ανάρτησή της κάνει λόγο για ανευθυνότητα των στελεχών του υπ. Παιδείας και ζητά να διευκρινιστεί άμεσα ο τρόπος των μετεγγραφών πριν τις δηλώσεις των σχολών.

Θυμίζουμε ότι η παραγρ 4. του άρθρου 53 αναφέρει ότι: «Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Ας ελπίσουμε εντός των ημερών να δοθούν απαντήσεις στα σχετικά με τις μετεγγραφές, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τι θα ισχύσει τελικά και να δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής από ένα περιφερειακό τμήμα σε ένα αντίστοιχο τμήμα των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα παιδιά που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες καλύτερα να μη σπεύσουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους και να περιμένουν μέχρι και τις 14 Ιουλίου νεότερα από το υπουργείο Παιδείας για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξακολουθεί να κρατείται η 27χρονη γυναίκα που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για αποστασία


Μετά την απελευθέρωσή της από τη φυλακή προσπάθησε να φύγει από το Σουδάν.

Οι σουδανικές αρχές παρέτειναν την κράτηση της νεαρής γυναίκας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για αποστασία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της.

Η Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ισάγκ, 27 ετών, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ την Τρίτη, μία ημέρα αφού αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή, την ώρα που προσπαθούσε να φύγει από το Σουδάν με τον σύζυγο της και τα δύο τους παιδιά.



Και οι τέσσερις παραμένουν σήμερα υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα του Χαρτούμ. Η κράτηση της Ισάγκ παρατάθηκε για 72 ώρες, σημείωσε ο δικηγόρος της Μοχάναντ Μουστάφα, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Η Ισάγκ κατηγορείται ότι προσπάθησε να φύγει από τη χώρα με πλαστά έγγραφα. Η νεαρή γυναίκα παρουσίασε στις αρχές τα έκτακτα ταξιδιωτικά έγγραφα που είχε εκδώσει η πρεσβεία του Νότιου Σουδάν στη χώρα και τη βίζα που έχει λάβει από την αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ.

Η Ισάγκ, κόρη μουσουλμάνου αλλά χριστιανή η ίδια όπως και ο σύζυγός της, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Σουδάν σε θάνατο δι’ απαγχονισμού στις 15 Μαΐου με βάση τον ισλαμικό νόμο που εφαρμόζεται στη χώρα και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος.

Η υπόθεση της 27χρονης αυτής γυναίκας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Δύση και από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γυναίκα, μητέρα ενός αγοριού 20 μηνών που βρισκόταν στη φυλακή μαζί της, καταδικάστηκε επίσης σε 100 μαστιγώσεις για «μοιχεία». Βάσει της σαρίας μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να παντρευτεί μη μουσουλμάνο και κάθε γάμος τέτοιου είδους θεωρείται μοιχεία.

Η Ισάγκ ήταν έγκυος όταν καταδικάστηκε και γέννησε στη φυλακή ένα κοριτσάκι δώδεκα ημέρες αφού καταδικάστηκε σε θάνατο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από το κελί που μοιραζόταν με άλλες γυναίκες σε μια κλινική της φυλακής.

Ο σύζυγος της Ισάγκ, ο Ντάνιελ Ουάνι, είναι αμερικανός πολίτης με καταγωγή από το Νότιο Σουδάν.



Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε ο δρόμος για φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων


Τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Τροπολογία του υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό», ανοίγει τον δρόμο για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Ο ΕΟΠΥΥ με τη μορφή του ως ασφαλιστικός οργανισμός δεν μπορούσε με την παρούσα νομοθεσία να παρέχει δωρεάν φάρμακα σε πολίτες που δεν είναι ασφαλισμένοι. Αυτό αλλάζει με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία στην αιτιολογική της έκθεση αναφέρει ότι, στο πλαίσιο του κράτους πρόνοιας, κρίνεται ως επείγουσα η κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που έχει συντελέσει στην αύξηση του αριθμού τους.

«Πλην όμως στους σκοπούς του ΕΟΠΥΥ, ως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 8 του ν. 4238/2014, δεν περιλαμβάνεται η φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών κι έτσι καθίσταται επιβεβλημένη η προτεινόμενη προσθήκη» καταλήγει η έκθεση, ενώ με το ανάλογο άρθρο παρέχεται φαρμακευτική περίθαλψη σε ασφαλισμένους που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δε δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).

Mε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετική λεπτομέρεια για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγε ότι πεθαίνει και οι γιατροί της έδωσαν εξιτήριο


Το άτυχο κορίτσι πέθανε μετά από τρεις μέρες.

Μία γερή αποζημίωση από το υπουργείο υγείας της Βρετανίας έλαβαν οι γονείς ενός 15χρονου κοριτσιού το οποίο έφυγε από τη ζωή από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων, αφού οι γιατροί δεν την κράτησαν στο νοσοκομείο και την έστειλαν σπίτι της για να ξεκουραστεί, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ αδύναμη να περπατήσει, να φάει ή να πιει.

Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2009, όταν η Amy Carter άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα γρίπης. Οι γιατροί τής χορηγούσαν παρακεταμόλη ενώ της είπαν ότι χρειάζεται ξεκούραση και θα ήταν φρόνιμο να πάει σπίτι της να ξεκουραστεί.

Η κατάσταση όμως του 15χρονου κοριτσιού συνεχώς χειροτέρευσε τις επόμενες μέρες, ενώ άρχισε να εμφανίζει εξάνθημα, πρησμένα μάτια και πυρετό που δεν υποχωρούσε.

Οι γονείς της, την μετέφεραν στο Worcestershire Royal Hospital, στις 19 Δεκεμβρίου, όπου άρχισε να κάνει εμετό, ενώ οι γιατροί διέγνωσαν αδενοπάθεια.

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι γιατροί μετά από δύο μέρες έδωσαν εξιτήριο στο κορίτσι. Τι κι αν εκείνη τους εκλιπαρούσε να την εξετάσουν και τους έλεγε ότι πεθαίνει.

Η Amy επέστρεψε λοιπόν στο σπίτι της, όμως το εξάνθημα εξαπλώθηκε σε όλο της το σώμα και οι γονείς της δεν έβλεπαν καμία βελτίωση. Έτσι την μετέφεραν και πάλι στο νοσοκομείο, όμως οι γιατροί την συμβούλευσαν να επιστρέψει και πάλι στο σπίτι της ξανά στο σπίτι της, αφού εξέτασαν μόνο τα επίπεδα του οξυγόνου του οργανισμού της.

Δύο μέρες αργότερα, Παραμονή Χριστουγέννων, το 15χρονο κορίτσι επέστρεψε στο νοσοκομείο, όπου και υπέστη τέσσερις ανακοπές και πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.

Λίγες ώρες αργότερα η Amy έφυγε από τη ζωή, στην αγκαλιά των γονιών της και της αδελφής της που ήταν απαρηγόρητοι.

Το 2010, μετά από ένορκη διοικητική εξέταση, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κορίτσι εμφάνισε έναν θανατηφόρο συνδυασμό ασθενειών που δεν είχαν ξανασυναντήσει σε άλλο ασθενή.

Μόλις προχθές Τρίτη, ήρθε η ηθική δικαίωση για την οικογένεια της άτυχης έφηβης, αφού κατέληξαν σε εξωδικαστική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας και πήραν μια ικανοποιητική αποζημίωση.

Σήμερα οι γονείς της λένε ότι δεν έπρεπε να ακούσουν τους γιατρούς και έπρεπε να είναι πιο πιεστικοί στο να παραμείνει στο νοσοκομείο το παιδί τους. Δηλώνουν απογοητευμένοι που οι γιατροί δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη μέχρι σήμερα και που πότε δεν τους έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις για το τι πήγε στραβά.

«Ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή μας μετά το 2009. Εμείς δεν γιορτάζουμε ποτέ ξανά τα Χριστούγεννα αφού τότε χάσαμε την Amy» λένε χαρακτηριστικά.

Τέλος οι γονείς εύχονται να μην επαναληφθούν τέτοια τραγικά περιστατικά και να μην βιώσουν άλλοι γονείς μία τέτοια απώλεια.  










Διαβάστε περισσότερα...

Ο μικρός Τζέι θα πάει στη Βραζιλία


Δείτε τα σχετικά άρθρα για τον μικρό Τζέι και την ιδιαίτερη σχέση λατρείας που έχει με τον έλληνα διεθνή... που μαζί με την ΕΠΟ έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.


-------------

Σαμαράς: Ο Τζέι μου δίνει απίστευτη δύναμη

«Αυτό το παιδί, το λέω και ανατριχιάζω, μου δίνει απίστευτη δύναμη» δήλωσε πριν από λίγο ο χρυσός σκόρερ της εθνικής στο παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού Γιώργος Σαμαράς για τον μικρό Τζέι από την Ιρλανδία. Δείτε το βίντεο του ALPHA.




Πηγή: http://www.enikos.gr

-------------

Το δώρο του Γιώργου Σαμαρά στον Τζέι




Ο Γιώργος Σαμαράς αποφάσισε να δωρίσει μια φανέλα στον μικρό Τζέι υπογεγραμμένη από τον ίδιο και από τους υπόλοιπους διεθνείς μας. Ο Έλληνας επιθετικός είπε ακόμη ότι έχει μιλήσει με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή προκειμένου ο Τζέι να παρακολουθήσει τον αγώνα της εθνικής μας με την Κόστα Ρίκα για τους "16" του Μουντιάλ.




-------------

Η ΕΠΟ και ο Γιώργος Σαμαράς κάλεσαν τον Τζέι στη Βραζιλία

Κίνηση ανθρωπιάς από την ΕΠΟ και τον Γιώργο Σαμαρά, καθώς κάλεσαν τον μικρό Τζέι στην Βραζιλία για να δει από κοντά τον άσο της Σέλτικ και της Εθνικής στην αναμέτρηση με την Κόστα Ρίκα!

Η εικόνα του Γιώργου Σαμαρά με τον μικρό Τζέι μετά την φιέστα της Σέλτικ έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο μικρός που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, έδειξε την αγάπη του για τον Έλληνα επιθετικό και στον αγώνα της Εθνικής με την Ακτή Ελεφαντοστού, πανηγυρίζοντας με όλη του την ψυχή τη νίκη-πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ.

Αυτή η αγάπη δεν έμεινε αναπάντητη από τον παίκτη, αλλά και την ΕΠΟ και όπως ενημέρωσε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Σαμαράς, η Ομοσπονδία κάλεσε τον μικρό Τζέι στην Βραζιλία προκειμένου να δει τον αγώνα με την Κόστα Ρίκα. Αναλυτικά ο επιθετικός της Σέλτικ ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα: «Ανατριχιαστικό, συγκινητικό. Αυτό το παιδί που δίνει τόσο πολύ δύναμη, που είναι απίστευτο. Δεν υπάρχουν λόγια... Νιώθω τόσο πολύ την αγάπη του. Την αγάπη που νιώθω εγώ, την νιώθουν και κάποιοι στην Ελλάδα. Υπάρχει σελίδα στο Facebook για να έρθει στην Βραζιλία; Είμαι ενήμερος... Σήμερα το πρωί στην ομιλία που είχαμε με τον κύριο Σαρρή, είπαμε αν γίνεται να κανονίσουμε τα εισιτήρια για να έρθει και να δει το ματς με την Κόστα Ρίκα. Αν δεν προλάβω τώρα, ελπίζω να πάνε όλα καλά και να έρθει στο παιχνίδι. Θα επικοινωνήσουμε με τον πατέρα του παιδιού, θα τον ενημερώσουμε και θα δούμε... Αν πάρουμε το ΟΚ. Μέχρι να το κάνουμε αυτό... Έχουμε μία φανέλα εδώ, την οποία θα την υπογράψω εγώ τώρα και στο φαγητό θα την υπογράψουν όλα τα παιδιά. Είναι ένα μικρό δώρο που μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε δώσει ραντεβού στο Μπέλφαστ».



«Μου δίνεις τεράστια δύναμη φιλαράκι»

Ο Γιώργος Σαμαράς έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την ενότητα του μικρού Τζέι, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον μεγάλο νικητή της ζωής, παρότι βρίσκεται σε τόσο μικρή ηλικία: «Μου δίνεις τρομερή δύναμη. Το χαμόγελο και η υποστήριξή σου, δίνει δύναμη σε όλους μας στην Εθνική ομάδα. Ελπίζω να σε δω σύντομα. Αν δεν τα καταφέρεις θα σου στείλω αυτή την εμφάνιση. Είμαι πολύ περήφανος που είσαι φίλους μου. Ελπίζω να σε δω σύντομα, φιλαράκι».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση με Ε. Χριστοφιλοπούλου για θέματα εργασίας των ΑμεΑ - Ι. Βαρδακαστάνης: Η Ανεργία είναι η χειρότερη μορφή κοινωνικής Αναπηρίας


Δελτίο Τύπου 26.06.2014


Αρ. Πρωτ.: 2478

Συνάντηση με την κ. Χριστοφιλοπούλου, υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης είχε σήμερα Πέμπτη 26 Ιουνίου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, απαρτιζόμενη από τον αντιπρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Θ. Κλεισιώτη και το μέλος της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρο του ΠΣΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών) Η. Μαργιόλα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Στη συνάντησε παρέστη για λίγη ώρα και ο υπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Στη συνάντηση κατατέθηκαν οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος πάνω στο νόμο 2643/98, για τον οποίο η ΕΣΑμεΑ ζήτησε την τροποιητική αναμόρφωσή του, καθώς και να εκδοθούν άμεσα η προκήρυξη των θέσεων του άρθρου 3 (στενός δημόσιος τομέας) του ν. 2643/98, οι οποίες έχουν παρακρατηθεί όπως ορίζει ο νόμος, από τις γενικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από το έτος 2008 έως και σήμερα και οι ειδικές προκηρύξεις του νόμου που αφορούν στις θέσεις τυφλών τηλεφωνητών.

Η ΕΣΑμεΑ ζήτησε επίσης να θεσπιστούν διατάξεις με τις οποίες θα συμπεριληφθούν κοινωνικά κριτήρια για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων αυτών σε εποχικές θέσεις εργασίας, όπως συμβαίνει για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, και παράλληλα συζητήθηκαν θέματα ωραρίου εργασίας των ατόμων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων/συζύγων.

Το υπουργείο, μέσω της κ. Χριστοφιλοπούλου δεσμεύτηκε στα εξής:

1. Μέσα σε ένα μήνα θα προχωρήσει η κατάρτιση και προώθηση διάταξης για την αναμόρφωση του 2643 και η ένταξη των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, μετά από διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ.

2. Σχετικά με τις προκηρύξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανέλαβε την ευθύνη να συγκαλέσει σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Δ. Μεταρρύθμισης και Εργασίας και την ΕΣΑμεΑ, για να λυθούν τα διαδικαστικά προβλήματα.

3. Θα εξετάσει όσες θέσεις τυφλών τηλεφωνητών είναι σε εκκρεμότητα και με εγκύκλιό του θα ζητήσει όλες τις κενές θέσεις των φορέων που εποπτεύει.

4. Θα εξετάσει θετικά το θέμα της θέσπισης διατάξεων με τις οποίες θα συμπεριληφθούν κοινωνικά κριτήρια για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων αυτών σε εποχικές θέσεις εργασίας.

5. Θα εξετάσει θετικά θέματα μειωμένου ωραρίου σε άτομα με αναπηρία και γονείς/ κηδεμόνες/ συζύγους ατόμων με αναπηρία.

Από πλευράς ΕΣΑμεΑ ο κ. Βαρδακαστάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η συνάντηση κινήθηκε σε ειλικρινές κλίμα. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ έθεσε με ευθύτητα τα θέματα που μας αφορούν. Θα παρακολουθούμε πολύ στενά την πορεία της υλοποίησης των δεσμεύσεων και θα κριθούμε άπαντες εκ του αποτελέσματος. Η Ανεργία είναι η χειρότερη μορφή κοινωνικής Αναπηρίας».

Το έγγραφο με τα αιτήματα αναλυτικά.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (106.5 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στη Γενεύη ο Ι. Βαρδακαστάνης Ομιλία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ


Δελτίο Τύπου 25.06.2014


Αρ. Πρωτ.: 2469

Στην 26η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη μίλησε σήμερα το πρωί (Τετάρτη 25 Ιουνίου) ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της IDA.
Η Σύνοδος λαμβάνει χώρα στο Palais des Nations. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το όργανο του ΟΗΕ υπεύθυνο για την ενίσχυση της προώθησης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Βαρδακαστάνη στα ελληνικά:

«Από την έγκριση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (CRPD), οργανώσεις, συμβαλλόμενα κράτη, υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλοι έχουν από κοινού καταφέρει να εισαγάγουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην ημερήσια διάταξη σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 32 της CRPD και μετά από σχετική νομολογία από την επιτροπή του ΟΗΕ για την CRPD, υπάρχει ανάγκη για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνική συνεργασία για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Η ποικιλομορφία των συστάσεων της επιτροπής CRPD μέχρι σήμερα δείχνει την ανάγκη οι χώρες με χαμηλό, μεσαίο, αλλά και υψηλό εισόδημα να προωθήσουν πιο ενεργά τη στροφή προς την απαγόρευση των διακρίσεων και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο θέμα οικονομικών πόρων, έχει επίσης να κάνει πάρα πολύ με το σχεδιασμό, με την κοινωνική καινοτομία και με την ετοιμότητα των κατεστημένων συστημάτων να αλλάξουν. Καλές πρακτικές και διδάγματα μπορούν να προέλθουν από οπουδήποτε. Εν προκειμένω, οι ανταλλαγές μεταξύ των χωρών και η συγκριτική συλλογή δεδομένων στην Ασία και τον Ειρηνικό μέσω της ESCAP του ΟΗΕ (Economic and Social Commission of Asia and the Pacific) είναι ενδιαφέροντα παραδείγματα συνεργασίας που θα πρέπει να εμπνέουν άλλες περιφέρειες.

Επιπλέον, η αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων που έχουν παραμεληθεί σχεδόν παντού, όπως η στήριξη για την ένταξη των τυφλοκωφών ή των ατόμων με νοητική αναπηρία ή η εναλλακτική στήριξη για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα θα απαιτούν κοινωνική καινοτομία και τη μάθηση μέσω ομοτίμων. Θα χρειαστούν δημιουργικές και φιλόδοξες περιφερειακές συνεργασίες σε ορισμένους τομείς, όπως συνέβη με τα μικρά νησιά κράτη του Ειρηνικού.

Σε διεθνές επίπεδο, έχουν γίνει ορισμένες προσπάθειες για την τεχνική συνεργασία, όπως του ΠΟΥ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Παγκόσμια Έκθεση για την Αναπηρία, η εν εξελίξει συνεργασία για τη συλλογή δεδομένων και στατιστικών, το έργο της UNICEF για τα παιδιά με αναπηρία, την υποστήριξη του OHCHR για τη νομοθετική εναρμόνιση, η Ομάδα Αναπηρίας και επιχειρηματικού δικτύου του ILO, η προώθηση της πρόσβασης στις ΤΠΕ για άτομα με αναπηρίες από την ITU. Επιπλέον, η εταιρική σχέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει δημιουργηθεί για να στηρίξει τον συντονισμό και την ένταξη στο έργο των οργανώσεων του ΟΗΕ σε επίπεδο χώρας. Ορισμένοι ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει ικανοποιητικά μέτρα, όπως η Αυστραλία σχετικά με την Ανάπτυξη δίχως αποκλεισμούς και Αναπηρία και της Γερμανίας για την Κοινωνική Προστασία χωρίς αποκλεισμούς, ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμπεριέλαβε πρόσφατα τη CRPD ως μέσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, καθώς και για την αναπτυξιακή συνεργασία.

Παρά αυτές τις προσπάθειες, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο κενό όσον αφορά τους τεχνικούς πόρους συμβατούς με την CRPD που θα στηρίζουν την ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων σε όλους τους τομείς για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Ένας από τους περιορισμούς είναι ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία δεν επωφελούνται από την προσοχή και το έργο ενός εξειδικευμένου οργανισμού, όπως είναι η UNICEF για τα δικαιώματα του παιδιού. Ενώ η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας έχει νόημα, η τεχνική συνεργασία ως προϋπόθεση για την ένταξη, όπως, η συνολική πολιτική της προσβασιμότητας, η ανάπτυξη των υπηρεσιών υποστήριξης, ή ένας συμβατός προϋπολογισμός για την CRPD χάνονται μεταξύ των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών όπως χάνονται μεταξύ των υπουργείων στις περισσότερες χώρες. Έχοντας επίγνωση των σημερινών περιορισμών στους πόρους στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών που αποτρέπει, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τη δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας, ζητούμε την ενίσχυση της Σύμπραξης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία για να συνεχίσει τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα οριζόντια θέματα. Χρειαζόμαστε περισσότερες οδηγίες εκπαίδευσης, συλλογής ορθών πρακτικών, συγκριτική ανάλυση της πολιτικής, της κατάρτισης των εκπαιδευτών και των εμπειρογνωμόνων σε πολλούς τομείς προκειμένου να προωθηθεί η κατανόηση της έννοιας της συμμόρφωσης στην CRPD.

Μαθαίνοντας από άλλες διαδικασίες, όπως η καταπολέμηση του HIV-AIDS, μια πρακτική και εφικτή προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη περιφερειακών και παγκόσμιων πολυθεματικών συμμαχιών ή μεταξύ των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, των κρατών, των οργανώσεων, των ΜΚΟ, των δωρητριών χωρών και των αναπτυξιακών οργανισμών ενδιαφέρονται να συνεργαστούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως την κοινωνική προστασία συμβατή με τη CRPD, την οικονομική χειραφέτηση, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη ... Για παράδειγμα, η επερχόμενη παγκόσμια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόσβαση σε βοηθητικές συσκευές είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός προσπαθώντας να φέρει σε επαφή κράτη, οργανώσεις, ΜΚΟ, τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για κάθε περίπτωση.

Θα μπορούσε επίσης να είναι συσπειρώσεις σύμφωνα με τη γεωγραφική εστίαση, όπως η τρέχουσα συνεργασία μεταξύ της Αυστραλίας, των χωρών του Ειρηνικού, στο Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, το Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία του Ειρηνικού, υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η CBM, που έχουν δημιουργήσει μια πολύ θετική δυναμική.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ταϊλάνδης, για την πραγματοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής συνάντησης σήμερα. Ελπίζουμε ότι η ατζέντα για μετά το 2015 θα ενισχύσει την ένταξη των ατόμων με αναπηρία, ώστε περισσότεροι πόροι και προσοχή να αφιερωθούν στην αναγκαία τεχνική συνεργασία. Το πεδίο εφαρμογής του έργου είναι τόσο ευρύ. Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί από κοινού, να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, έτσι ώστε κάθε χώρα να διαθέσει όλους τους διαθέσιμους πόρους που θα συμβάλλουν στην απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα άτομα με αναπηρία».
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (111 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Για τους ανασφάλιστους με αναπηρία & χρόνιες παθήσεις


Δελτίο Τύπου 24.06.2014


Αρ. Πρωτ.: 2462


Επιστολή στον υπουργό Εργασίας απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, με την οποία επισημαίνει ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση βιβλιαρίου απορίας από τα τμήματα πρόνοιας των Δήμων, όπως και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των απόρων, ΔΕΝ καλύπτουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ενώ δεν έχουν λάβει υπόψη τους και τις ιδιαίτερες θεραπευτικές και φαρμακευτικές ανάγκες τους.
Η χορήγηση δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αποτελεί μείζον θέμα για τους παρακάτω λόγους:

• Διεθνή στατιστικά στοιχεία καθώς και στατιστικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η φτώχεια συνδέεται με την αναπηρία/χρόνια πάθηση. Εκτός των βιοτικών τους αναγκών σημειώνουμε ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις επιβαρύνονται και με το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησης.

• Το κόστος της φαρμακευτικής και θεραπευτικής αγωγής είναι ιδιαίτερο υψηλό για τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με το βαθμό αναπηρίας.

Το θέμα της κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των απόρων/ ανασφαλίστων ειδικά για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι πολύ σοβαρό!

Αναλυτικά οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ στην επιστολή.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (100 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στην 26η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Ι. Βαρδακαστάνης


Δελτίο Τύπου 24.06.2014


Αρ. Πρωτ.: 2458

Στην 26η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη θα μιλήσει την Τετάρτη 25 Ιουνίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της IDA.

Η Σύνοδος λαμβάνει χώρα στο Palais des Nations. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ένα διακυβερνητικό όργανο του ΟΗΕ υπεύθυνο για την ενίσχυση της προώθησης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελείται από 47 κράτη μέλη, τα οποία εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντικατέστησε την προηγούμενη Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Για περαιτέρω πληροφόρηση επισκεφτείτε τον σύνδεσμο http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/Pages/AboutCouncil.aspx



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εγκύκλιος για τις εξαιρέσεις από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οικονομικού έτους 2014


Ανακοίνωση 24.06.2014


Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το οικονομικό έτος 2014. Αφορά τους μακροχρόνια ανέργους καθώς και τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία 80% και άνω.

Πιο συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι αφορά και όσους έχουν έχουν βαριά κινητική αναπηρία 80% ακριβώς, σύμφωνα με σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με την παραγρ 5β του άρθρου 38 του ν. 4024/11. Επισημαίνεται επίσης ότι τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς, εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος. Το γεγονός αυτό πρέπει να δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 19 του πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 913-914.

Ολόκληρο το κείμενο της εγκυκλίου εδώ.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 97-2003 (123 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής συνάντηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα


Ξεκινά η εκστρατεία «Return, Restore, Restart».
Παρουσία των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Τασούλα και Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το συνέδριο «Παρθενώνας. Η ακεραιότητα ενός Μνημείου-Συμβόλου. Ο ρόλος των πολιτών. Μια διεθνής εκστρατεία», που διοργάνωσε στο Μουσείο της Ακρόπολης το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Σκοπός αυτή της διεθνούς συνάντησης είναι να φωτίσει από όλες τις πλευρές ένα μεγάλο ζήτημα πολιτισμού και ηθικής, την ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου, του Παρθενώνα, με την επανένωση των γλυπτών του, που ενώ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνόλου, παραμένουν διαμελισμένα», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Βαρδινογιάννη, καλωσορίζοντας μια σειρά ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων και ακτιβιστών στην εκδήλωση, που σηματοδοτεί την έναρξη της διεθνούς εκστρατείας «Return, Restore, Restart», μια πρωτοβουλία της ομιλήτριας.

Στόχος η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, η αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου και η επανέναρξη της ιστορίας μέσα από την επίτευξη της ενότητας των γλυπτών.

«Ξεκινήσατε αυτή την εκστρατεία για ένα μνημείο το οποίο είναι βέβαιο ότι στο τέλος τα πράγματα θα οδηγήσουν σε δικαίωση. Λένε ότι δεν υπάρχει πιο ισχυρό όπλο από μια ιδέα της οποίας ήρθε η ώρα. Κι εσείς αυτή την ιδέα την προετοιμάζετε ώστε να έρθει η ώρα της. Και όταν έρθει αυτή η ώρα τα πράγματα, θα δείτε, θα γίνουν ομαλά, περίπου αυτονόητα», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας.

Από την πλευρά της, η κ. Κεφαλογιάννη μίλησε για το μνημείο-σύμβολο, όχι μόνο του κλασικού πολιτισμού της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. «Αυτό το σύμβολο ζητούμε να επανενωθεί και να λειτουργήσει ως μνημείο ενότητας του κατακερματισμένου μας κόσμου», τόνισε.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, με τίτλο «Η αναγκαιότητα της Επανένωσης-Το θεωρητικό υπόβαθρο», συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή, ο επίτιμος ειδικός σύμβουλος της γενικής διευθύντριας της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, Μουνίρ Μπουσενάκι, ο ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Γουίλιαμ Σεντ Κλερ και ο καθηγητής Νομικής, Μαρκ Βλάσιτς, οι οποίοι εξέφρασαν την ένθερμη υποστήριξή τους στο ζήτημα.

«Πιο παλιά, έλεγαν ότι δεν υπήρχαν στην Ελλάδα οι κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσουν τα γλυπτά. Μετά την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης, αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο κ. Μπουσενάκι, αναφερόμενος τόσο στην καθολική αξία του Παρθενώνα, όσο και σε περιπτώσεις αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν σε προηγούμενες περιόδους και είχαν ευτυχή κατάληξη, καθώς επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους.

Στην ανάγκη ο επισκέπτης να έχει μια πληρότητα γνώσης ως προς τα γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και στο «εθνικό επίτευγμα» που αποτελεί το γεγονός ότι μετά από 200 χρόνια διεκδίκησης, «φτάσαμε να ζητάμε τα γλυπτά και με άλλους τρόπους, υπογραμμίζοντας και δείχνοντας τη σημασία τους», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Παντερμαλής.

«Η επαναφορά της ακεραιότητας του μνημείου είναι το καλύτερο επιχείρημα που έχετε, υπάρχουν όμως κι άλλες ιδέες, όπως της Κλασικής Ελλάδας που βρίσκεται πίσω από τον Παρθενώνα. Δεν νομίζω να υπήρχε άλλο μνημείο της Δημοκρατίας πριν από τον 19ο αιώνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σεντ Κλερ, ενώ ο κ. Βλάσιτς, κάνοντας έναν απολογισμό δράσης, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ χωρών σε κρίση, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν στο παρελθόν, βρίσκοντας ωστόσο κάποια το δρόμο της επιστροφής.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, με τίτλο «Η εκστρατεία για τα Μάρμαρα-Ο ρόλος των πολιτών» μίλησαν ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρόεδρος του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη» και της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο Έντι Ο‘ Χάρα, πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο καθηγητής Ντούσαν Σιντζάνσι, πρόεδρος της αντίστοιχης Ελβετικής Επιτροπής, ο Άγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας & Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωκαταδίκη της Γαλλίας για την παρένθετη κύηση


Δεν αναγνωρίζει την πατρότητα παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Γαλλία για την άρνησή της να αναγνωρίσει την πατρότητα παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό, επιφυλασσόμενο παράλληλα να αποφανθεί επί της επιλογής των γαλλικών αρχών να απαγορεύουν την παρένθετη κύηση.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην πολυαναμενόμενη από τους υποστηρικτές της παρένθετης κύησης καταδικαστική απόφαση, το Δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση των αρχών να μεταγράψουν πράξεις αναγνώρισης πατρότητας που έγιναν στις ΗΠΑ, μετά τις γεννήσεις παιδιών από παρένθετες μητέρες, πλήττει την ταυτότητα των παιδιών.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι «η πλήρης απαγόρευση δημιουργίας γονικής σχέσης ανάμεσα σε έναν πατέρα και τα βιολογικά παιδιά του αντιβαίνει» στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει δύο ζευγάρια γονέων, που δίνουν μάχες εδώ και χρόνια στα δικαστήρια για να μετεγγραφούν στο ληξιαρχείο της Γαλλίας τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες στις ΗΠΑ.

Και στις δύο περιπτώσεις, η σύλληψη των εμβρύων έγινε με τα σπερματοζωάρια του συζύγου και τα ωάρια δότριας.

Τα δύο ζευγάρια προσέκρουσαν στις 6 του Απριλίου του 2011, σε μια απόρριψη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Η ανώτατη δικαστική αρχή είχε κρίνει «αντίθετη προς τη δημόσια τάξη (...) την ξένη απόφαση (της αναγνώρισης της πατρότητας από παρένθετη κύηση), η οποία περιέχει διατάξεις που προσκρούουν στις βασικές αρχές του γαλλικού δικαίου».

Μετά την αποτυχία αυτή, οι δύο οικογένειες προσέφυγαν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, επικαλούμενες διακρίσεις, παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής και του δικαιώματός τους να δημιουργήσουν οικογένεια.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση των γαλλικών αρχών δεν τους είχε εμποδίσει να διάγουν οικογενειακό βίο «σε συνθήκες σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες» με εκείνες των άλλων οικογενειών στη Γαλλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ευρωπαίους εισαγγελείς, τα παιδιά των δύο ζευγαριών βρίσκονταν «σε μια κατάσταση νομικής αβεβαιότητας», έστω κι αν στις δύο περιπτώσεις, οι γαλλικές αρχές κατέληγαν να αρνούνται να αναγνωρίσουν τη σχέση μεταξύ των παιδιών και του βιολογικού τους πατέρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανατροπές στην προαγωγή των μαθητών της Α' Λυκείου


Αλλαγές ως προς την προαγωγή στο μάθημα των Φυσικών Επιστημών.

Ανατροπή έχουμε στην έκδοση των αποτελεσμάτων των μαθητών της Α τάξης των Λυκείων καθώς μόλις σήμερα , σύμφωνα με ενημέρωση του newsbeast​.gr από εκπαιδευτικούς, στάλθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο έχει αναρτηθεί και στο δικτυακό τόπο του ΚΕΣΥΠ Φλώρινας με την οδηγία ότι αν μαθητής σε ένα από τα κλαδικά μαθήματα (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) έχει βαθμό κάτω από τη βάση, αλλά ο βαθμός του μαθήματος «Φυσικές Επιστήμες» (που προκύπτει από τα 3 κλαδικά μαθήματα) είναι πάνω από τη βάση, τότε ο μαθητής προάγεται.

Σύμφωνα με το νόμο 4186/2013 αν ο μαθητής είχε σε κάποιο από τα διακριτικά αντικείμενα (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) των Φυσικών Επιστημών κάτω από 8 τότε παραπεμπόταν σε εξέταση το Σεπτέμβριο σε αυτό το διακριτό αντικείμενο

Αν δηλαδή ένας μαθητής έγραφε 12 Φυσική, 10 Χημεία και 7 Βιολογία τότε με τον 4186 θα επανεξεταζόταν στη Βιολογία αφού είχε βαθμολογία κάτω από 8. Με την οδηγία που στάλθηκε αν ο Μέσος Όρος των τριών μαθημάτων είναι πάνω από τη βάση προάγεται.

Με επιφύλαξη αναφέρουμε ότι σε επικοινωνία που είχαμε με εκπαιδευτικό, ο οποίος και καταχωρεί βαθμολογίες, μας ειπώθηκε ότι ως βάση δε νοείται το 10 αλλά το 8 καθώς αυτός είναι ο βαθμός που απαιτείται να έχει ένας μαθητής για να περάσει το μάθημα των «Φυσικών Επιστημών» αφού το 10 ισχύει για τα κλαδικά μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικοί έβλεπαν πορνό και ο κρατούμενος ξεψυχούσε


Το τραγικό περιστατικό κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας.

Δύο αστυνομικοί και ένας πολιτικός υπάλληλος, που είχαν βάρδια στο αστυνομικό τμήμα του Μπέρμινγκχαμ, έμπαιναν στο Facebook και στη συνέχεια έβλεπαν πορνό στον υπολογιστή, ενώ στο διπλανό κελί 39χρονος κρατούμενος πέθαινε από καρδιακή προσβολή.

Ο Lloyd Butler, όπως διαβάζουμε στην DailyMail, συνελήφθη, επειδή ήταν μεθυσμένος και αφού τον έβαλαν σε κελί, παρακολουθούσαν ταινίες πορνό στον υπηρεσιακό τους υπολογιστή. Ο 39χρονος κρατούμενος όμως έπασχε από καρδιοπάθεια και λίγο αργότερα ξεψύχησε στο κελί του, ενώ, όπως δείχνουν οι κάμερες ασφαλείας του κλειστού κυκλώματος του αστυνομικού τμήματος, οι αστυνομικοί είτε εξακολουθούσαν να βλέπουν πορνό, είτε μιλούσαν στο τηλέφωνο.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο του 2010, αλλά τώρα δόθηκε στη δημοσιότητα η Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Παραπόνων της Αστυνομίας, (IPCC) που διερεύνησε την υπόθεση μετά από αίτημα των συγγενών του νεκρού.

Ο επικεφαλής της επιτροπής είπε οι αστυνομικοί θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι ο νεαρός άντρας χρειαζόταν να μεταφερθεί σε νοσοκομείο και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του 39χρονου. Η έκθεση τόνισε ότι παρατηρούνται λάθη των αστυνομικών αρχών στον χειρισμό υποθέσεων, ενώ η υπόθεση του 39χρονου ανέδειξε ότι δεν τηρούνται οι σωστές πρακτικές στις διαδικασίες κράτησης και συχνά οι αστυνομικοί δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στους δύο αστυνομικούς που είχαν βάρδια το μοιραίο βράδυ δόθηκαν γραπτές προειδοποιήσεις, ενώ στον πολιτικό υπάλληλο επιβλήθηκε περαιτέρω εκπαίδευση.

Η μητέρα του 39χρονου δήλωσε μέσω του δικηγόρου της ανακουφισμένη που έμαθε τι ακριβώς συνέβη την ημέρα του θανάτου του γιου της.

Ταυτόχρονα είναι θυμωμένη που έμαθε ότι θα μπορούσε ο θάνατος του γιου της να είχε αποφευχθεί. «Δεν θα ήθελα να υποφέρει οικογένεια όπως εμείς» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε τις φωτογραφίες το βίντεο...










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το προφίλ του εξαρτημένου ατόμου και οι 280 νέες ναρκωτικές ουσίες


Για το πρόβλημα των ναρκωτικών και την αντιμετώπισή του μιλούν ειδικοί στο newsbeast.gr.

Κατά τη σημερινή ημέρα, παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών ουσιών, πολυάριθμες είναι οι δράσεις που διοργανώνονται από αρμόδιους φορείς και συναρμόδια υπουργεί με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Το ζοφερό τοπίο των εξαρτήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, αναδιαμορφώθηκε ίσως και εντάθηκε αφού τόσο οι χρήστες όσο και τα είδη των ναρκωτικών ουσιών έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Η κ. Τερζίδου Μανίνα επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης , η κ. Μαλλιώρη αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που θα παρουσιάσουν σήμερα την, καινοτόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χάρτα για τα δικαιώματα του χρήστη, η κ. Μαρίνα Δασκαλοπούλου υπεύθυνη τμήματος ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ καθώς και ο κ. Κεβόπουλος Σταύρος υπεύθυνος κοινωνικής επανένταξης του 18ΑΝΩ, μιλώντας στο newsbeast.gr σκιαγραφούν το αναδιαμορφωμένο αυτό τοπίο τονίζοντας κρατικές και κοινωνικές ελλείψεις.

Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν και μια ανησυχητική αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών που παρατηρείται στις μικρότερες ηλικίες, η οποία αποδεικνύει πως η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών θα πρέπει να μας προβληματίσει ουσιαστικά και για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτή τη μία μέρα…

Τόσο το πρόβλημα των ναρκωτικών όσο και η αντιμετώπισή του αποδεικνύονται πολυδιάστατα. Οι ευθύνες της πολιτείας αναφορικά με μια πιο οργανωμένη πρόληψη όσο και με την διατήρηση και ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης είναι μεγάλες. Ταυτόχρονα όμως και η κοινωνία έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Όντας έγκυρα ενημερωμένη πρέπει να μην αντιδρά απέναντι στο πρόβλημα με ηθικό πανικό, να επιλέγει λύσεις που ενισχύουν τη συνοχή της και πάνω από όλα να δίνει ευκαιρίες.

Το «περιβάλλον» ευνοεί τις εξαρτήσεις

Όπως επιβεβαιώνουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Η οικονομική ανασφάλεια, η μείωση των εισοδημάτων και τα προβλήματα επιβίωσης οδηγούν σε απότομη αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στο γενικό πληθυσμό, όπως υποδεικνύουν και άλλοι δείκτες όπως αυτός των αυτοκτονιών. Επιπλέον, οι περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας και η αδυναμία πολλών πολιτών να καλύψουν αναγκαίες ιατρικές δαπάνες έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να μη λαμβάνουν φροντίδα για τα προβλήματα που έχουν. Η κρίση ευνοεί άλλωστε πολλούς από τους επιβαρυντικούς ατομικούς, οικογενειακούς και κοινωνικούς παράγοντες που με τη σειρά τους ενισχύουν τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών όπως αναφέρει η κ. Δασκαλοπούλου στο newsbeast.gr.

Παράλληλο όμως η κρίση επιβαρύνει και την κατάσταση όσων ήδη βρίσκονται στη χρήση αφού μειώνει τόσο την ελπίδα όσο και το κίνητρο για μια καλύτερη ζωή, την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον της οικογένειας μονοπωλούν επείγουσες βιοτικές ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι τα απεξαρτημένα άτομα να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια για κοινωνική επανένταξη.

Το προφίλ του εξαρτημένου ατόμου σήμερα

Ο κ. Κεβόπουλος υπεύθυνος κοινωνικής επανένταξης του δημόσιου στεγνού προγράμματος 18ΑΝΩ το οποίο λειτουργεί εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών μας ενημερώνει πως έχει αλλάξει το προφίλ του εξαρτημένου χρήστη και η βασική διαφορά που παρατηρείται είναι πως οι χρήστες δεν παίρνουν ένα συγκεκριμένο πλέον ναρκωτικό. «Παλιά υπήρχαν οι τοξικομανείς που κατανάλωναν για παράδειγμα ηρωίνη, τώρα πλέον η εξάρτηση αφορά όλες τις ουσίες που κυκλοφορούν, οι οποίες είναι πλέον αμέτρητες και αυξάνουν καθημερινά».

Η κ. Δασκαλοπούλου από την άλλη καταθέτει στο newsbeast.gr τα στατιστικά στοιχεία τα οποία σκιαγραφούν το προφίλ του νέου χρήστη. «Επτά στους 10 εξαρτημένους που προσεγγίζουν τις υπηρεσίες των κέντρων απεξάρτησης είναι μακροχρόνιοι χρήστες κυρίως ηρωίνης που έχουν κάνει κατάχρηση ουσιών για περισσότερο από μια δεκαετία. Ως δεύτερη ουσία κατάχρησης, μετά την ηρωίνη, αναφέρεται η κάνναβη και ακολουθούν η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες και άλλα διεγερτικά. Δυο στους τρεις εξαρτημένους αναφέρουν καθημερινή χρήση ηρωίνης, κυρίως από τη μύτη, ενέσιμα, καπνιστή ή εισπνεόμενη».

Συμπληρώνει επίσης πως ένας στους τρεις αντιμετωπίζει χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ηπατίτιδα, έλκη, οδοντικά προβλήματα και τραυματισμούς από ατυχήματα που οφείλονται σε πτώσεις. Αναφορικά με τις συλλήψεις περισσότεροι από δύο στους τρεις έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον μια σύλληψη και σχεδόν οι μισοί τουλάχιστον μια καταδίκη. « Οι καταδίκες και οι νομικές εκκρεμότητες είναι συνήθως το αποτέλεσμα της ίδιας της χρήσης ή της προσπάθειας να εξασφαλίσουν χρήματα για τη δόση τους» συμπληρώνει.

280 νέες ναρκωτικές ουσίες

Σήμερα παρατηρούνται πάνω από 280 νέες ουσίες εκτός από το πολυσυζητημένο για τις άμεσες βλαβερές επιπτώσεις του, shisha. «Οι νέες αυτές ουσίες, αν και είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να καταγραφούν έχουν ως βάση, τη μεθαμφεταμίνη, και οι επιπτώσεις τους είναι σκληρότερες και αμεσότερες από τα μέχρι τώρα γνωστά ναρκωτικά» όπως επιβεβαιώνει η κ. Τερζίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών . Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο κ. Κεβόπουλος προσθέτοντας μάλιστα πως τα νέα ναρκωτικά, είναι αδύνατον να καταγραφούν εφόσον αποτελούν κυρίως προσμείξεις διαφόρων συστατικών, όπως τα συνθετικά κανναβινοειδή, που εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, και το shisha, μια μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που κυκλοφορεί ευρέως στην Αθήνα.

Η αύξηση των ουσιών όμως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. «Η συνεχής εμφάνιση νέων ψυχοδραστικών ουσιών είναι φαινόμενο που αφορά σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου. Σχεδόν κάθε μέρα παγκοσμίως εμφανίζεται μια νέα ουσία. Στην Ευρώπη ιδιαίτερα η έλευση νέων συνθετικών ουσιών μεταβάλλει την αγορά ναρκωτικών δημιουργώντας νέες απειλές και προκλήσεις. Αν αναλογιστεί κανείς και το ότι η ελληνική κρίση γεννά πιο φθηνά ναρκωτικά και ευνοεί την προώθηση νοθευμένων ουσιών με χαμηλό κόστος, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί ο αριθμός των νέων ουσιών είναι τόσο μεγάλος» αναφέρει η κ. Δασκαλοπούλου.

Η χρήση συνθετικών ναρκωτικών, όπως επιβεβαιώνουν όλοι οι φορείς, αυξάνει τους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των χρηστών. Οι συνθετικές ουσίες παρασκευάζονται συνήθως εύκολα σε οικιακά εργαστήρια, όπου δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός, από πρόδρομες ουσίες που δεν υπόκεινται σε εθνικούς ή διεθνείς ελέγχους, ενώ και η χημική τους ταυτοποίηση είναι δύσκολη, επειδή η σύστασή τους δεν είναι σταθερή.

Περισσότερα παιδιά στα ναρκωτικά

Πέραν όμως από το προφίλ του νέου χρήστη και τις νέες ουσίες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο των εξαρτήσεων, ιδιαίτερα ανησυχητική παρουσιάζεται η χρήση ουσιών από όλο και νεότερους ηλικιακά χρήστες όπως επιβεβαιώνουν και οι τρεις φορείς με τους οποίους συνομιλήσαμε.

Το νέο αυτό κοινωνικό φαινόμενο σχετίζεται σίγουρα με την κρίση η οποία δεν περιορίζεται σε στενά οικονομικά όρια αλλά επεκτείνεται σε κοινωνικές δομές και λειτουργίες.

Πρόβλημα επανένταξης

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που εντοπίζεται από τον κ. Κεβόπουλο είναι και η κοινωνική επανένταξη του ατόμου μετά την ολοκλήρωση της απεξάρτησης. Η μεγάλη ανεργία που πλήττει τους νέους στο σύνολό της ελληνικής κοινωνίας σίγουρα δυσχεραίνει την εύρεση εργασίας ειδικά σε έναν πρώην τοξικομανή ο οποίος είναι τις περισσότερες φορές και αποδέκτης κοινωνικού ρατσισμού. «Άλλωστε η ανεργία είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους υποτροπής των εν λόγω ατόμων» μας ενημερώνει.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και η κα Δασκαλοπούλου όταν αναφέρει πως «οι διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια των απεξαρτημένων για ένταξη και ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία, βασικός στόχος για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας».

Επιτακτική η ανάγκη της πρόληψης

Η αύξηση των εξαρτήσεων σε άτομα μικρότερης ηλικίας είναι ένας λόγος που κάνει και την πρόληψη επιτακτικότερη. Όπως μας επιβεβαιώνουν τόσο το ΚΕΘΕΑ όσο και το 18ΑΝΩ τα αιτήματα που δέχονται από σχολεία για την διοργάνωση ενημερωτικών βιωματικών ημερίδων αυξάνονται. Όμως η πρόληψη πρέπει να χωρίς να γιγαντώνουμε τον μπαμπούλα τον ναρκωτικών.

Ένα καινοτόμο σχέδιο - Χάρτα δικαιωμάτων του χρήστη

Σήμερα η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν εκδήλωση που αφορά την παρουσίαση της Χάρτας Δικαιωμάτων των Εξαρτημένων Ατόμων, θέμα καινοτόμο τόσο σε εθνικό και όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η κ. Μαλλιώρη επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος εξηγεί στο newsbeast.gr πως αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης που αφορά στα δικαιώματα του εξαρτημένου ατόμου τα οποία βλέπουμε να καταπατούνται συνεχώς με ότι αυτό συνεπάγεται κρίνεται αναγκαίο αν όχι επιτακτικό. «Το δικαίωμα στη θεραπεία χωρίς να περιμένει 7 και 8 χρόνια για να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, όπως και το δικαίωμα της συνέχισης της σε περίπτωση που συλληφθεί είναι θεμελιακά δικαιώματα που στερείται ο χρήστης στην Ελλάδα του 2014». Το εθνικό σχέδιο δράσης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του χρήστη, ουσιαστικά θα συμβάλλει στην επανένταξή του αλλά και στην γενικότερη κοινωνική ασφάλεια, δηλαδή στη αντιμετώπιση του τόσο του προβλήματος όσο και των προεκτάσεών του. «Μετά την σημερινή παρουσίασή της, η χάρτα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για αρκετούς μήνες ώστε να αποτυπωθεί η γνώμη της κοινωνίας και στη συνέχεια να συμπληρωθεί και να προωθηθεί η ψήφισή της» συμπληρώνει η κ. Τερζίδου.

Συνομιλώντας όμως με τους αρμόδιους φορείς, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τους χρήστες. Τα κέντρα απεξάρτησης πλήττονται κι εκείνα από την κρίση την ίδια ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων τονίζει την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους. «Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο ΚΕΘΕΑ σήμερα είναι η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών σε συνδυασμό με προβλήματα υποστελέχωσης και μειωμένη κρατική χρηματοδότηση» αναφέρει η κ. Δασκαλοπούλου. «Η επιχορήγηση του έχει υποστεί μείωση της τάξης του 25% από το 2009, ενώ η δύναμη προσωπικού του έχει μειωθεί κατά περίπου 80 άτομα και οι προσλήψεις έχουν «παγώσει από το 2006».

Δυσοίωνο προδιαγράφεται όμως και το μέλλον του τμήματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, 18ΑΝΩ. «Ενώ έχει ανακοινωθεί επίσημα το κλείσιμο του νοσοκομείου το 2015, τίποτα δεν έχει λεχθεί για το μέλλον του 18ΑΝΩ το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1980 και συνεχίζει μέχρι σήμερα με 33 δομές».

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προηγούμενα, ένα από τα μήνυμα που θα μπορούσε κανείς να κρατήσει για το μέλλον είναι αυτό μιας φετινής απόφοιτης του ΚΕΘΕΑ. «O χρήστης ουσιών χρειάζεται δύο ευκαιρίες. Την πρώτη πρέπει να τη δώσει ο ίδιος στον εαυτό του, πηγαίνοντας σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Τη δεύτερη πρέπει να του τη δώσει η κοινωνία, στηρίζοντας την προσπάθειά του για ένταξη». Και για τα δύο προϋπόθεση είναι η κρατική στήριξη. Ακόμα και με στεγνά οικονομικούς όρους αν δει κανείς την υπόθεση της απεξάρτησης, αποτελεί την πιο αποδοτική λύση που διαθέτουμε ως κοινωνία…



Διαβάστε περισσότερα...

«Πολλοί εκπαιδευτικοί ζήτησαν να αξιολογηθούν»


Ομαλά εξελίσσεται η επιμόρφωση των διευθυντών σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας
.
Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία της επιμόρφωσης των στελεχών της εκπαίδευσης σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Δερμεντζόπουλος οποίος και τόνισε ότι υπάρχουν περιφέρειες όπως η Δυτική Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο όπου ο κύκλος της επιμόρφωσης έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 100%.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η επιμόρφωση έχει ολοκληρωθεί σε ένα ποσοστό 85 έως 90%, αλλά 30/6 θα έχει κλείσει αυτός κύκλος.

Επίσης ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου ξεκινά η αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ξεκινά η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Με βάση δηλώσεις του πρώην Υπουργού Παιδείας η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που έχουν εκδηλώσει με αίτησή τους το ενδιαφέρον τους να αξιολογηθούν κατά προτεραιότητα και γι' αυτό η διαδικασία θα ξεκινήσει από αυτούς, αφού ο υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Είναι κάποιοι οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα στο θεσμό της αξιολόγησης και λένε ότι "εγώ θέλω να είμαι αξιολογημένος". Εμείς σε αυτούς θα δώσουμε προτεραιότητα. Από εκεί και μετά υπάρχουν κάποιοι άλλοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι για λόγους βαθμολογικής ανέλιξης θέλουν να είναι γρήγορα μπροστά αξιολογημένοι. Και αυτοί προτάσσονται. Δεν αλλάζει καμία δική μας τακτική».

Μπορεί τα στοιχεία του κ. Δερμεντζόπουλου να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της διαδικασίας επιμόρφωσης των διευθυντών σε ποσοστό της τάξης του 85-90% όμως δεν λείπουν οι περιπτώσεις περιοχών όπου η συμμετοχή στα σεμινάρια, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς φορείς είναι μηδενική, ενώ πρόσφατα τα ΙΕΠ ανακοίνωσε εξ αποστάσεως επιμόρφωση για τους διευθυντές των σχολείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΟΕ έχει καταγγείλει την περίπτωση συγκαλυμμένων επιμορφώσεων διευθυντών σχολείων ενώ με δελτίο Τύπου έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικού συμβούλου οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη διαδικασία της εξ' αποστάσεως επιμόρφωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς δικηγόρους η Καλαμάτα


Αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους αύριο Παρασκευή 27 Ιουνίου, αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενο για την υπερφορολόγησή τους και κάνοντας λόγο για «οικονομική λαίλαπα» που πρέπει να ανακοπεί.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας επισημαίνει: «Ο κλάδος μας έχει υποστεί τεράστια οικονομικά πλήγματα που οφείλονται στην επαχθή φορολόγηση, στην επιβολή υψηλού ΦΠΑ, στην επιβολή τέλους επιτηδεύματος και στην επιβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Είναι υποχρέωσή μας να αντιδράσουμε σε όλα αυτά τα μέτρα που οδηγούν το επάγγελμά μας στον πλήρη οικονομικό ευτελισμό».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στις «απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, για να ανακοπεί αυτή η οικονομική λαίλαπα στο επάγγελμα». Οι δικηγόροι διεκδικούν την κατάργηση ή εναλλακτικά μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών με βάση εισοδηματικά κριτήρια και την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...