Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΣΤ. ΚΟΝΤΟΝΗΣ: “Οι δημοκρατικές κοινωνίες δημιουργούν ίσες ευκαιρίες για όλους”


“Βασική πρόβλεψη μιας ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας πρέπει να είναι η δημιουργία ίσων ευκαιριών και άρσης των εμποδίων για συμμετοχή στην κοινωνική ζωή για τα ΑμεΑ”.


Με αυτή του την τοποθέτηση ο Βουλευτής του νησιού μας επισημαίνει προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης την αναγκαιότητα λήψης μέτρων ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες διευκολύνσεις για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στο Δικαστικό Μέγαρο Ζακύνθου.
Ο κ. Κοντονής, παράλληλα, επισήμανε πως ούτε το Υπουργείο, ούτε η εταιρεία “Θέμις Κατασκευαστική” έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προσθέτοντας εμπόδια στην ίση συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή της χώρας. “Πρέπει να δημιουργούνται οι τεχνικές δυνατότητες για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια”, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “είναι αδιανόητο να μην παρέχεται η δυνατότητα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία να εισέλθουν στα δημόσια κτίρια”.

Το έγγραφο
Ο βουλευτής επικαλείται έγγραφο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ζακύνθου “Οι Ποπολάροι”, στο οποίο αναφέρεται ότι “στο Δικαστικό Μέγαρο Ζακύνθου υπάρχει παντελής έλλειψη πρόβλεψης για τις ειδικές ανάγκες πρόσβασης σε αυτό των ατόμων με αναπηρία. Ειδικότερα, δεν υφίσταται καμία τεχνική πρόβλεψη και διευκόλυνση για αυτόν τον σκοπό. Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, υφίσταται εξαιρετική δυσχέρεια πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στο Δικαστικό Μέγαρο και, άρα, ισχύει ένα καθεστώς άνισων ευκαιριών και δυνατοτήτων για τα άτομα αυτά”.


Διαβάστε περισσότερα...

"Μάχη" για την πιπίλα


Δύο πανέμορφα μωρά «μαλώνουν» για το ποιο θα κρατήσει την πιπίλα. Τελικά, βρήκαν μία μέση λύση.

Δείτε το βίντεο:
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φοιτητική οργάνωση καταβάλλει προσπάθειες στον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας


Η μεγαλύτερη φοιτητική οργάνωση στον κόσμο, η AISEC, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 113 χώρες παγκοσμίως, διοργάνωσε μια συγκέντρωση με περίπου 1.000 νέους στη Σερβία για να προωθήσει την ιδέα της συνεργασίας, του ακτιβισμού και της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Το πρόγραμμα Ζωή χωρίς Σύνορα, που διοργανώθηκε από την AISEC Σερβίας στα μέσα Ιουλίου, συγκέντρωσε περίπου 80 διεθνείς φοιτητές από περισσότερες από 20 χώρες και 800 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από οκτώ πόλεις της Σερβίας με σκοπό να μάθουν την πρακτική της ανοχής και να συζητήσουν τις πολιτισμικές διαφορές, κοινωνικά θέματα και τον ακτιβισμό των πολιτών.

"Όταν η φωτογραφία του φιλιού δύο νέων ανθρώπων που ο καθένας ήταν τυλιγμένος με την κροατική και τη σερβική σημαία προκάλεσε τόση προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, θετική και αρνητική, συνειδητοποιήσαμε πως αυτό το θέμα είναι σχετικό και επίκαιρο. Το πρόβλημα της ανοχής είναι τόσο ορατό στους δρόμους, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις αθλητικές εκδηλώσεις, στην καθημερινή ζωή, κι έτσι σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε νέους απ’ όλο τον κόσμο για να δείξουμε ότι, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται, εάν συνεργαστούν, ενωμένοι για τον ίδιο σκοπό, μπορούν να το επιτύχουν", είπε ο Πέταρ Αντανασόφσκι, εκπρόσωπος της AISEC Σερβίας, στους SETimes.

Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκδήλωση του Βελιγραδίου ήταν η κοινωνική ένταξη περιθωριοποιημένων ομάδων, όπως τα παιδιά των Ρομά, τα άτομα με αναπηρία και οι εθνικές μειονότητες.

"Ο στόχος της AISEC και του προγράμματός μας είναι να βοηθήσουμε τη μειονότητα των Ρομά και τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια και, μέσω κοινών σεμιναρίων με τα άτομα αυτά, προσπαθούμε να τους κάνουμε να αισθάνονται ότι τους αγαπούν, τους χρειάζονται, και ταυτόχρονα να τους παρέχουμε τη στήριξη που δεν λαμβάνουν σε τακτική βάση. Ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να βοηθήσω τους άλλους και να επηρεάσω κι άλλους να συνεργαστούν σε τέτοια προγράμματα και δραστηριότητες", είπε η Άνα Μιλιβόγεβιτς, μαθήτρια στο γυμνάσιο του Βελιγραδίου, στους SETimes.

Ο Νταμίρ Σίλαζεκ, φοιτητής πολιτικών επιστημών από την Κροατία, διοργάνωσε ένα σεμινάριο για τους Σέρβους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την επικοινωνία με τα παιδιά των Ρομά.

"Έκανα αίτηση για να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα, διότι επιθυμώ να δω αλλαγές στην τρέχουσα κατάσταση, όταν πρόκειται για κοινωνικές διακρίσεις και εθνοτικές σχέσεις, και επειδή θέλω ένα καλύτερο μέλλον με βάση την κοινή ιστορία της Κροατίας και της Σερβίας. Η ανοχή μπορεί να διαδοθεί μόνο όταν θα ξεκινήσει νωρίς, από την προεφηβική ηλικία, και αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη ηλικία για αυτό -- στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μαθαίνουμε από τα παραδείγματα, τα λάθη του παρελθόντος και την ιδέα για το μέλλον", είπε ο Σίλαζεκ στους SETimes.

Η Βαλέρια Ρίτσκοβα, φοιτήτρια πολιτικών επιστημών και δημοσιογραφίας από τη Λιθουανία, θέλει να προωθήσει τον ακτιβισμό των νέων και τη σημασία του στη διεθνή συνεργασία και επικοινωνία.

"Τα κύρια επιτεύγματα, όπως η ανοχή, μπορούν να βιώνονται μέσω της πολυπολιτισμικής επικοινωνίας, της υπομονής και της κατανόησης των διαφορετικών εθνικών παραδόσεων", είπε η Ρίτσκοβα.

Τι αντίκτυπο θα έχουν στην περιοχή συναντήσεις, όπως αυτή που διοργάνωσε η AISEC στο Βελιγράδι; Πείτε μας τη γνώμη σας παρακάτω.Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία: Την έπνιξε το φουλάρι της


Φρικτό θάνατο βρήκε μια 22χρονη Ιταλίδα που επέβαινε ως συνεπιβάτης σε τετράτροχο μοτοποδήλατο που οδηγούσε συνομήλικη συμπατριώτισσά της. Η 22χρονη φορούσε ένα φουλάρι το οποίο "αγκιστρώθηκε" στον άξονα του οχήματος και στην συνέχεια τυλίχθηκε γύρω από τον λαιμό της, με την συνέπεια να την πνίξει.

Η 22χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Οι ακριβείς συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, ενώ παράλληλα παραγγέλθηκε ιατροδικαστική έρευνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πολυδύναμο Βιοκλιματικό Κέντρο για την ανάπτυξη δομών κοινωνικής φροντίδας στον Δ. Ιλίου»


Ένα από τα μεγαλύτερα έργα κοινωνικών υποδομών, γίνεται πραγματικότητα με την υπερψήφιση των όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ιλίου για το έργο «Πολυδύναμο Βιοκλιματικό Κέντρο για την ανάπτυξη δομών κοινωνικής φροντίδας στο Δήμο Ιλίου», όπως αποφασίσθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Πέμπτη 18 Ιουλίου.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 9.950.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), κατακτήθηκε με τις ώριμες μελέτες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου και τον πλήρη φάκελο που κατέθεσε, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας.

Πρόκειται για την κατασκευή ενός σύγχρονου και πλήρως οργανωμένου κτηρίου κοινωνικού χαρακτήρα, συνολικής επιφάνειας περίπου 6.500 τ.μ., που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου επιφάνειας 2 στρεμμάτων και το οποίο περικλείεται από τις οδούς Φλέβας (Ρουβίκωνος) – Ταβουλάρη – Πολέμη – Πλαστήρα. Το κτήριο έχει τη δυνατότητα να στεγάσει τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν σήμερα στην πόλη, όπως τα Δημοτικά Ιατρεία, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο ΑμεΑ, το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι θα στεγάσει τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων - Μ.Φ.Η. (Γηροκομείο), η οποία θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.


«Πολυδύναμο Βιοκλιματικό Κέντρο για την ανάπτυξη δομών κοινωνικής φροντίδας στον Δ. Ιλίου»


Πηγή: http://www.attikipress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα με σκύλους Θεραπευτικής Επαφής για ΑμεΑ


Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το εθελοντικό και πρωτοποριακό για την Θεσσαλονίκη πρόγραμμα με σκύλους θεραπευτικής επαφής (Dog Therapy), για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.

Το νέο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 με την στήριξη του Φιλοζωικού Σωματείου Αδέσποτων Ρετζικίου “Φροντίζω”, την Τέρψη Πασχάλη και την Μαρία Στογιάννη, θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.

Στην συνέχεια του προγράμματος συμμετείχαν και οι θετικοί εκπαιδευτές σκύλων, Αναστασία Ραϊζη και η Όλγα Ναλμπάντη-Παντελής Αντωνόπουλος.

Οι σύλλογοι που πήραν μέρος στην Dog Therapy είναι:

ΣΦΑ (Σύλλογος Φίλων Αμέα - Δράση για το κάτι άλλο)
ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων)
ΑΜΥΜΩΝΗ (Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες)
Πρόγραμμα ΑμεΑ-Δήμος Καλαμαριάς

Η συμμετοχή των ζώων θεραπείας έχει αναγνωριστεί από την ιατρική κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια και πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν, ο’τι γνώριζαν από πάντα οι κηδεμόνες ζώων: Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία.

Τα οφέλη που παρέχουν οι σκύλοι θεραπευτικής επαφής είναι πολλά. Η βοήθεια τους έρχεται κυρίως με την μορφή συναισθηματικής στήριξης, ενθάρρυνσης για σωματική διέγερση και ενθάρρυνσης για ψυχική διέγερση.

Να επισημάνουμε, ότι τα σκυλιά που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ημίαιμα και πρώην αδέσποτα.

Το επόμενο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2013.Διαβάστε περισσότερα...

Άνεργος ΑΜΕΑ εκλιπαρεί το Δήμο Ρόδου για δουλειά


Σε κακή οικονομική αλλά και ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται ένας συμπολίτης μας ΑμεΑ, ο οποίος αφού απολύθηκε μετά από τέσσερα χρόνια από τον δήμο της Ρόδου και ενώ δεν είχε την οικονομική άνεση για να ακολουθήσει την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, τώρα βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενος, παρακαλώντας στην ουσία τον ίδιο τον δήμαρχο να παρακάμψει την όποια γραφειοκρατία και να επιστρέψει στην δουλειά του, όπως έγινε με τους τέσσερις συναδέλφους του.Πηγή: http://www.tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες πεντάμηνες συμβάσεις στους Δήμους του Νομού


Εντός Αυγούστου αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους σε όλη τη χώρα, που θα αφορά και τους δήμους του νομού Τρικάλων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα αυτά μπορεί θα περιλαμβάνουν: έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών – αθλητικών υποδομών, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας (π.χ. καθαρισμός παραλιών), καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (π.χ. φυτεύσεις σε γειτονίες), αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ κλπ, κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όχι μόνο από τους δήμους, αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς, παρότι αρχικώς το αντικείμενο της δράσης θα ήταν η δημιουργία απασχόλησης σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων στους δικαιούχους (δήμους), μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα 5 μηνών και περίπου 500 ευρώ το μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

4 μύθοι για την κατανάλωση ζάχαρης


Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τη ζάχαρη στην διατροφή μας και πόσο επιβλαβής είναι τελικά για τον οργανισμό μας;

Ενώ οι πιο γνωστές επιβλαβείς συνέπειες της ζάχαρης είναι η πρόκληση οξέων στο στόμα μας και κατ’ επέκταση η δημιουργία τερηδόνας και ουλίτιδας στα δόντια μας καθώς και η αύξηση του βάρους μας, πολλοί διατροφολόγοι έρχονται να προσθέσουν και δύο άλλες επιδράσεις της. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η υπερβολική χρήση ραφιναρισμένης ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μας καθώς και να επιταχύνει με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες γήρανσης.

Τι συμβαίνει όταν τρώμε ζάχαρη;

Ζάχαρη - είτε υπάρχει στη σοκολάτα, στο κέικ, σε μπισκότα, σε χυμούς φρούτων-είναι μόνο μία μορφή που είναι γνωστή ως απλοί υδατάνθρακες. Ωστόσο, το σώμα παίρνει επίσης ενέργεια και από τους λεγόμενους σύνθετους υδατάνθρακες , που προέρχονται από φυσικές φυτικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης και το ψωμί.

Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο που το σώμα μας αντιδρά στους δύο τύπους. Αν φάμε ένα μήλο ή μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, τα επίπεδα της ενέργειας μας ανεβαίνουν σιγά-σιγά και επιστρέφουν στην αρχική κατάσταση αργά. Αυτό συμβαίνει γιατί το πάγκρεας απελευθερώνει σταδιακά μικρές ποσότητες ινσουλίνης, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας για να βοηθήσει στη ρύθμιση προμήθειας καυσίμων των οργανισμών από τη γλυκόζη ώστε να παραχθεί ενέργεια. Αλλά όταν τρώμε μια σοκολάτα, το πάγκρεας πρέπει να απελευθερώσει γρήγορα μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης για να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο σύστημά μας. Στην πραγματικότητα, επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι οργανισμοί μας έχουν φυσιολογική ανάγκη για υπερβολική ζάχαρη.

Ζάχαρη και γήρανση του δέρματος

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με την πρόωρη εκδήλωση ρυτίδων και μαζί με το κρέας, το βούτυρο και τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, η ζάχαρη συγκαταλέγεται στις τροφές που οδηγούν τον οργανισμό στην πρόωρη γήρανση. Ειδικότερα, επεξεργασμένο κρέας, αναψυκτικά και γλυκά συσχετίζονται με τη ρυτίδωση του δέρματος ενώ αντίθετα τα φασόλια, τα λαχανικά, τα σπαράγγια, τα καρύδια, οι ελιές, τα μήλα και τα αχλάδια συμβάλλουν στην μη εμφάνιση ρυτίδων και στην καλύτερη όψη του δέρματος.

Ζάχαρη και ύπνος

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι τροφές που τρώμε στο βραδινό μας γεύμα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητα του ύπνου μας. Όταν έχουμε συμπεριλάβει στη διατροφή μας γλυκά ή ζυμαρικά, στη μέση της νύχτας το σάκχαρο έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό και επιζητούμε την αναπλήρωση του. Ωστόσο, εάν στο βραδινό γεύμα έχουμε εντάξει προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και ξηρούς καρπούς το σύστημα «καυσίμων» του οργανισμού μας παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια τη νύχτας . Έτσι, εξασφαλίζεται ένας ήρεμος ύπνος, χωρίς να έχουμε υπερβολικές μεταπτώσεις του σακχάρου.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο Εδουάρδο Φαλού


Ο Αργεντινός συνθέτης και κιθαρίστας Εδουάρδο Φαλού, που έπαιξε σε ολόκληρο τον κόσμο και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Αταουάλπα Γιουπάνκι και η Μερσέδες Σόσα, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η Ακαδημία λαϊκής παράδοσης της Αργεντινής.

Ο Φαλού, που πέθανε την Παρασκευή (χθες) στην κατοικία του στην Κόρντομπα, θεωρείτο μία μορφή της λαϊκής αργεντίνικης μουσικής, με ένα έργο που ξεπερνά τα 200 κομμάτια, από τα οποία τα πιο ξακουστά είναι το "La tonada del viejo amor" και "Zamba de la candelaria".

Ο Εδουάρδο Φαλού γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1923 στην επαρχία Σάλτα, στη νότια Αργεντινή και έζησε στην επαρχία αυτή μέχρι την εγκατάστασή του το 1945 στο Μπουένος Άιρες, όπου απέκτησε παγκόσμια φήμη ως κιθαρίστας.

Στη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του έδωσε πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, αρχής γενομένης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1952, έπειτα στην τότε ΕΣΣΔ, στη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

Πραγματοποίησε επίσης μεγάλες περιοδείες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Φαλού μελοποίησε κείμενα αργεντινών συγγραφέων όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες και ο Ερνέστο Σάμπατο και συνόδευσε στην κιθάρα τους συμπατριώτες του μουσικούς Αταουάλπα Γιουπάνκι και Μερσέδες Σόσα.

Το 2009, οι Ελβετοί σκηνοθέτες Όλιβερ Πρίμους και Άτνο Όρι γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του με τίτλο "Eduardo Falù - Chant au paysage rêvé".
Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: Βρέθηκαν τα τρία παιδιά


Σώα βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα τα τρία ανήλικα παιδιά που αγνοούνταν από το πρωί, στην περιοχή του Γιόφυρου Ηρακλείου.

Επρόκειτο για δύο αδέλφια από την Αλβανία, ηλικίας 9 και 10 ετών, και ένα ξαδελφάκι τους 5 ετών, τα οποία έπαιζαν με τα ποδήλατά τους στην περιοχή του Γιόφυρου.

Γύρω στις 11 το πρωί οι οικογένειες τους τα αναζήτησαν αλλά δεν μπορούσαν να τα βρουν και ειδοποίησαν στη συνέχεια την αστυνομία η οποία άρχισε έρευνες για τον εντοπισμό των 3 παιδιών.

Τελικά το απόγευμα τα παιδιά εντοπίσθηκαν στην περιοχή «Τάλως» του Ηρακλείου να παίζουν αμέριμνα.


Διαβάστε περισσότερα...

11 τύποι εγκαυμάτων και η αντιμετώπισή τους


Τα περισσότερα εγκαύματα είναι ήσσονος σημασίας τραυματισμοί και μπορεί να προκληθούν από καυτό νερό, ένα σίδερο ή αγγίζοντας μια καυτή επιφάνεια. Αρχική θεραπεία είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται για τη θεραπεία και την πρόληψη άλλων προβλημάτων, όπως η μόλυνση.

Υπάρχουν πολλοί τύποι εγκαυμάτων :

Τα θερμικά εγκαύματα είναι αυτά που προκαλούνται από φωτιά, ατμό, κάποιο θερμό αντικείμενο, ή ζεστά υγρά. Τα εγκαύματα από καυτά υγρά είναι τα πιο κοινά εγκαύματα σε παιδιά και ενήλικε.

Τα εγκαύματα των χαμηλών θερμοκρασιών προκαλούνται από την έκθεση του δέρματος σε θυελλώδεις ή κρύες συνθήκες.

Τα ηλεκτρικά εγκαύματα που προκαλούνται από κεραυνό ή από την επαφή με ηλεκτρικές πηγές.

Τα χημικά εγκαύματα προκαλούνται από την επαφή με οικιακά ή βιομηχανικά χημικά, υγρά, στερεά ή αέρια.

Τα εγκαύματα από ακτινοβολία προκαλούνται από τον ήλιο, ακτίνες Χ, ή από ακτινοθεραπείες για τη θεραπεία του καρκίνου.

Τα εγκαύματα τριβής προκαλούνται από την επαφή (τριβή) με οποιαδήποτε σκληρή επιφάνεια. Μετά από πτώση από μοτοσικλέτα ή ποδήλατο οι αναβάτες που δεν φοράνε τον κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό μπορεί να πάθουν εγκαύματα τριβής.

Εισπνέοντας θερμό αέρα ή άλλα αέρια μπορεί να ‘τραυματίσετε’ τους πνεύμονές σας. Η εισπνοή τοξικών αερίων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Τα εγκαύματα από τραυματισμούς μπορεί να επηρεάσουν και άλλα μέρη του σώματος, όπως οι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα, τους πνεύμονες και τα μάτια. Όσο πιο βαθύ είναι το έγκαυμα και όσο μεγαλύτερη η καμένη περιοχή, τόσο πιο σοβαρό είναι το έγκαυμα.

Πρώτου βαθμού εγκαύματα είναι τα εγκαύματα του πρώτου στρώματος του δέρματος. Υπάρχουν δύο τύποι δεύτερου βαθμού εγκαύματα: Επιφανειακή μερικού πάχους εγκαύματα τραυματίσουν τους πρώτο και δεύτερο στρώματα του δέρματος. Βαθιά μερικού πάχους εγκαύματα τραυματίσει βαθύτερα στρώματα του δέρματος

Εγκαύματα τρίτου βαθμού (ολικού πάχους εγκαύματα) μπορεί να τραυματίσουν όλα τα στρώματα του δέρματος και των ιστών κάτω από το δέρμα.

Τέταρτου βαθμού εγκαύματα εκτείνονται μέσω του δέρματος για να τραυματίσουν τους μυς, τους συνδέσμους, τους τένοντες, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία, και τα οστά. Αυτά τα εγκαύματα απαιτούν πάντοτε ιατρική θεραπεία.

Η σοβαρότητα του εγκαύματος προσδιορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως: το βάθος, το μέγεθος ,την αιτία, την προσβεβλημένη περιοχή του σώματος καθώς και την ηλικία και την υγεία του ατόμου που έχει τραυματιστεί..Τα περισσότερα εγκαύματα που συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών είναι έγκαυμα εγκαύματα από καυτά υγρά.

Εγκαύματα στα παιδιά

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να έχουν μια πιο σοβαρή αντίδραση σε ένα έγκαυμα από ό, τι ένας μεγαλύτερος άνθρωπος. Ένα έγκαυμα σε έναν ενήλικα μπορεί να προκαλέσει μικρή απώλεια υγρών από το σώμα, αλλά σε ένα βρέφος ή σε ένα μικρό παιδί, το ίδιο ακριβώς έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή απώλεια υγρών.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού θα πρέπει οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το περιβάλλον στο οποίο κινείται ένα μικρό παιδί πρέπει να είναι ασφαλές και φυσικά, το παιδί θα πρέπει να επιβλέπεται. Δεδομένου ότι τα περισσότερα εγκαύματα συμβαίνουν στο σπίτι, απλά μέτρα ασφαλείας μειώνουν την πιθανότητα να συμβεί κάποιο ατύχημα. Μετά από ένα έγκαυμα υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και για τον λόγο αυτό η έγκαιρη θεραπεία θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.Βαθιά εγκαύματα με ανοιχτές κυψέλες είναι πιο πιθανό να μολυνθούν και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς δουλειά η υπάλληλος στην Ελβετία


Συνεχίζεται ο θόρυβος για την ρατσιστική συμπεριφορά που κατήγγειλε ότι αντιμετώπισε η Oprah Winfrey σε κατάστημα της Ελβετίας. Όπως επισημαίνει η διάσημη παρουσιάστρια, δεν κατάφερε να αγοράσει μια τσάντα από κατάστημα της Ζυρίχης γιατί η υπάλληλος, της είπε ότι είναι πολύ ακριβή για αυτήν.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA:
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πάχος του λαιμού προειδοποιεί για προβλήματα στην καρδιά


Μέχρι τώρα μετρούσαμε τον δείκτη μάζας σώματος και την περιφέρεια της μέσης. Εφεξής, φαίνεται πως πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε και την περιφέρεια του λαιμού μας. Διότι σύμφωνα με μια νέα έρευνα, χονδρός λαιμός (μπορεί να) σημαίνει αδύναμη καρδιά, αποτελεί δηλαδή ενδεχομένως προάγγελο καρδιακών προβλημάτων.

Μέχρι τώρα μετρούσαμε τον δείκτη μάζας σώματος και την περιφέρεια της μέσης. Εφεξής, φαίνεται πως πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε και την περιφέρεια του λαιμού μας. Διότι σύμφωνα με μια νέα έρευνα, χονδρός λαιμός (μπορεί να) σημαίνει αδύναμη καρδιά, αποτελεί δηλαδή ενδεχομένως προάγγελο καρδιακών προβλημάτων.

Oι Αμερικανοί επιστήμονες που συμμετέχουν στη μεγάλη Έρευνα του Φράμινγκαμ για την Καρδιά διαπίστωσαν πως ακόμα και οι άνθρωποι που δεν έχουν επικίνδυνα μεγάλη περιφέρεια μέσης (πάνω από τα 85 εκατοστά για τις γυναίκες, πάνω από τα 95 εκατοστά για τους άνδρες) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εάν έχουν μεγάλη περιφέρεια λαιμού. Διαπίστωσαν, πιο συγκεκριμένα, πως όσο πιο χονδρός είναι ο λαιμός στον άνδρα και τη γυναίκα τόσο λιγότερη είναι η καλή χοληστερόλη και τόσο πιο αυξημένα τα επίπεδα γλυκόζης αίματος. Ο κίνδυνος, μάλιστα, γίνεται ακόμα υψηλότερος όταν το περίσσιο λίπος στον λαιμό συνδυάζεται με το περίσσιο λίπος στην περιφέρεια της μέσης.

Το σημείο του λίπους
Όπως δήλωσε σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Καρδιολόγων ο καθηγητής Τζίμι Μπελ, από τις έρευνες προκύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία πως η καλή ή κακή κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται τόσο από το πόσο επιπλέον λίπος έχει (αν και ο δείκτης μάζας σώματος καλό είναι να βρίσκεται κάτω από το 25) όσο από το πού βρίσκεται αυτό το λίπος. «Όσοι έχουν σωματότυπο “μήλου”, έχουν δηλαδή την τάση να εναποθέτουν λίπος στο πάνω μέρος του σώματός τους, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων», επισημαίνει ο δρ Κερκ Γκάρατ, διευθυντής ερευνών στο Πανεπιστήμιο Lenox Ηill στη Νέα Υόρκη. «Φαίνεται πως κάποιες μορφές μεταβολικών ανωμαλιών συντελούν στον κίνδυνο αθηροθρόμβωσης». Η συμβουλή των γιατρών: σωστή διατροφή, πολλή σωματική άσκηση.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενεργειακή αναβάθμιση και πρόσβαση ΑμεΑ σε σχολικά κτίριαΠρώτος σε απορροφητικότητα και εντάξεις έργων ο δήμος Κομοτηνής στα Ολοκληρωμένα Αστικά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.


Προϋπολογισμού 772.000 ευρώ είναι το έργο βελτίωσης υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης στο δήμο Κομοτηνής, η σύμβαση του οποίου υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη και εκπροσώπου της αναδόχου κοινοπραξίας χθες το μεσημέρι. Η έκπτωση της τάξεως του 54% που πρόσφερε η κοινοπραξία Δ. Παπαδήμου – Δ. Μεταλλίδη – Ι. Βεζυργιαννίδη, επέφερε σημαντική εξοικονόμηση στον αρχικό προϋπολογισμό σε ένα έργο ιδιαιτέρως σημαντικό για τις σχολικές υποδομές του νομού μας.

ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αφορά σε εργασίες που θα γίνουν στον 1ο βρεφονηπιακό σταθμό, 4ο παιδικό σταθμό και 2ο λύκειο του δήμου μας. Πιο συγκεκριμένα αφορά κτιριακές βελτιώσεις στα διδακτήρια, των παραπάνω σχολικών υποδομών, οι οποίες όπως είπε ο Αθανάσιος Μπασιάκος, προϊστάμενος του τμήματος κτιριακών έργων του δήμου Κομοτηνής, «αφορούν την ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων για εξοικονόμηση των καυσίμων». Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Μπασιάκο θα γίνουν, αντικαταστάσεις των υαλοπινάκων με ενεργειακούς στο 2ο λύκειο. Επίσης, διάφορες βελτιώσεις, δημιουργία χώρων υγιεινής προσβάσιμων από τα άτομα με αναπηρία, βάψιμο των τοίχων, κατασκευή ράμπας για την πρόσβαση των ΑμεΑ, ηλεκτρολογικές εργασίες σε κατεστραμμένους πίνακες, αντικατάσταση παλιών θερμαντικών σωμάτων και εγκατάσταση νέων. Επίσης, στον 4ο παιδικό σταθμό θα γίνει αντικατάσταση των σιδερένιων κιγκλιδωμάτων, αποξήλωση παλιάς μόνωσης το δώματος και κατασκευή νέας καθώς και άλλες εργασίες. Η γενική φιλοσοφία των εργασιών είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίων και η επισκευή φθορών, σημείωσε ο κ. Μπασιάκος.

ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Η προετοιμασία της κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο έχει ήδη ξεκινήσει και τα κτίρια θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της αναδόχου Δημήτρης Παπαδήμος. «Αυτό που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι θα γίνει έγκαιρα και θα είναι τεχνικά άρτια το αποτέλεσμα», είπε ο κ. Παπαδήμος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «θα απασχοληθούν πάνω από πενήντα άτομα ανάλογα με τις εργασίες, γιατί απαιτούνται πολλές διαφορετικές. Από κουφώματα, αλουμίνια, καλοριφέρ, πυροσβεστικά μέχρι ηλεκτρολογικά και πολλά άλλα. Κατά περιόδους, εκτιμώ ότι θα περάσουν πάνω από εκατό άτομα. Ήδη μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε προεργασία, περιμέναμε την υπογραφή για να μπούμε κατευθείαν στις εργασίες», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Το έργο να σημειωθεί πως χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα από τα Ολοκληρωμένα Αστικά Προγράμματα. Ο δήμος Κομοτηνής, όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Πετρίδης, είναι ο πρώτος δήμος σε όλη την Περιφέρεια Α. Μακεδονίας και Θράκης, σε απορροφητικότητα και εντάξεις έργων στο συγκεκριμένο μέτρο του ΕΣΠΑ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το έργο αναλαμβάνει μία τοπική κοινοπραξία σημείωσε ο δήμαρχος καθώς όπως είπε ενισχύεται και η τοπική αγορά. «Γιατί έχουμε να κάνουμε με δικούς μας ανθρώπους που απασχολούν δικό μας προσωπικό και εννοώ προσωπικό από την περιοχή μας.
Οπωσδήποτε τονώνεται για άλλη μια φορά πέρα από αυτό καθαυτό το θετικό αποτέλεσμα των έργων αυτών η αγορά της περιοχής μας. Μαζί με τις υπηρεσίες και τα στελέχη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής, δίνουμε έναν αγώνα, να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ όσο περισσότερο μπορούμε και να προλάβουμε τους χρόνους και τις προθεσμίες συμβασιοποίησης όλων εκείνων των έργων που έχουμε ωριμάσει και προχωρήσει τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Να σημειωθεί πως οι εργασίες στους στις παραπάνω σχολικές υποδομές έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ προηγήθηκε η προετοιμασία από τα ειδικά συνεργεία.Πηγή: http://www.xronos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θαύμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου


Το θαύμα του ασθενούς που συγκλονίζει.
Δύο ώρες περίπου προσευχόταν κλαίγοντας ο κ. Κωνσταντίνος Πολυχρονίου, ανώτερος κρατικός υπάλληλος μπροστά στη Λάρνακα του Οσίου Ρώσου.

Φορούσε πιζάμες και ένα ταξί τον περίμενε στην Βορεινή πύλη της Εκκλησίας. Όταν τελείωσε τη μυστική του συνομιλία με τον Όσιο, ξεκίνησε με αργά βήματα, σέρνοντας τις παντόφλες στο δάπεδο και προχωρούσε προς την έξοδο.

Τον σταμάτησε ένας ιερέας της μονής και τον ρώτησε γιατί έκλαιγε τόση ώρα, γιατί δεν ήταν ντυμένος κανονικά και ήρθε στην εκκλησία με πιζάμες και αν...

επιθυμούσε να του έδινε δωμάτιο στον ξενώνα να αναπαυθεί για λίγο αν το είχε ανάγκη.

- Όχι πάτερ, απάντησε και συνέχισε, με ξεκούρασε για πολλά χρόνια ο Άγιος, αυτός, ο μεγάλος και θαυματουργός γιατρός που υπηρετείτε. Σήμερα το πρωί στον «Ευαγγελισμό», στο Νοσοκομείο, ήρθε η γυναίκα μου να με δει.

Έχει περάσει δεκαετία και πλέον να σταθώ όρθιος όπως με βλέπετε τώρα. Μία χρόνια πάθηση του νευρικού συστήματος και μία αρρώστια που είχα περάσει μου έφεραν αναπηρία τόση που έχασα τη θέση μου, πήρα πρόωρα σύνταξη και οδηγήθηκα στα Νοσοκομεία γιατί μετά το δεύτερο χρόνο είχα πάνω από 80% παράλυση των κάτω άκρων.

Ή παράλυση, η κακή ψυχολογική κατάσταση, η πρόωρη έξοδος μου από τη δραστηριότητα της ζωής με οδηγούσαν σε μαρασμό, σχεδόν στο θάνατο.

Σήμερα, λοιπόν, το πρωί η γυναίκα μου ήρθε στο Νοσοκομείο, με βρήκε να κοιμάμαι, δεν με ξύπνησε, παρά κάθισε δίπλα στο κρεβάτι μου σε μια καρέκλα. Για λίγα δευτερόλεπτα την πήρε ο ύπνος.

Βλέπει στο όνειρο της ότι, στο διπλανό θάλαμο γινόταν επισκεπτήριο γιατρών. Ανάμεσα τους ήταν ένας άγνωστος ξένος γιατρός.

Τον πλησιάζει η γυναίκα μου και του λέει: Γιατρέ μου, είστε ξένος; Σας βλέπω για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο. Σας παρακαλώ στο διπλανό θάλαμο έχω τον άνδρα μου πάνω από δέκα χρόνια παράλυτο. Οι γιατροί μου έχουν πει την αλήθεια, ότι χάνω το σύντροφο μου. Χάνω το στήριγμα μου. Θα πεθάνει ο σύζυγος μου. Ελάτε, γιατρέ μου, να τον δείτε, να του δώσετε κουράγιο, να μας πείτε κάτι και σεις.

- Πήγαινε, κυρία μου, περίμενε και θα δω και το σύζυγο σου.

Ναι, γιατρέ μου, πέστε μου το όνομα σας, να σας περιμένω…

- Ιωάννης Ρώσος, της απαντά.

Ξυπνάει, πετιέται από το κάθισμα της.

Με βλέπει που προσπαθώ μόνος μου, στηριγμένος στους αγκώνες μου, να σηκωθώ.

Βοήθησε με, γυναίκα, της λέγω, κάποιος με κρατάει άπ’ τις μασχάλες και με σηκώνει, βοήθησε και συ…

Σηκώθηκα, πάτησα στο έδαφος, όταν τα κλάματα της γυναίκας μου είχαν φέρει γύρω μας γιατρούς και βοηθητικό προσωπικό.

Ό υπεύθυνος γιατρός του τμήματος, ένας πιστός χριστιανός, συγκλονίζεται από τη διήγηση της συζύγου μου και προτρέπει: Κύριε Πολυχρονίου όπως είσαι, μη ζητάς, να αλλάξεις τις πιζάμες σου, φύγετε, πάρτε ταξί στην είσοδο του Νοσοκομείου και πηγαίνετε στο Πνευματικό θεραπευτήριο, στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, που είναι στην καταπράσινη κοιλάδα του Προκοπίου της Ευβοίας, όπου και ολόκληρο το ιερό του Λείψανο. Πηγαίνετε, πέστε το μεγάλο σας ευχαριστώ και γυρίστε για το εξιτήριο που αυτή τη φορά –σπάνια βέβαια– το υπογράφει όχι γιατρός αλλά ένας “Άγιος!

Και σαν χριστιανός και σαν επιστήμονας ό,τι είπα το πιστεύω. Πάνω από την επιστήμη μας είναι η παντοδυναμία του Θεού και των Αγίων του.

Αυτά μας είπε, Πάτερ. Αυτά … Δώστε μας και σεις την ευλογία σας.

Αυτά είπε, αυτά είδαμε από τον ευλογημένο αυτό άνθρωπο που με τα κλάματα του (οι άνδρες για να κλάψουν πρέπει κάτι το πολύ σοβαρό να συμβαίνει) έλεγε στον Άγιο εκείνο το «ευχαριστώ» που είναι πρόθυμοι να το πουν όσοι άρρωστοι στα Νοσοκομεία, στα παντός είδους Νοσηλευτικά Ιδρύματα και Άσυλα ανιάτων περιμένουν κάποιον Άγγελο, κάποιον Άγιο, τον Ίδιο τον Κύριο να ταράξει τα νερά για να μπουν σ’ αυτό το μυστήριο που λέγεται θαυματουργική θεραπεία, που όντως γίνεται κατά καιρούς σε ασθενείς που ο Θεός επιλέγει με τα δικά του κριτήρια, σχεδόν άγνωστα σε μάς.


Πηγή: http://www.newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάπι αντικαθιστά την άσκηση


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είμαστε πολύ κοντά στην ανάπτυξη ενός νέου πρωτοπόρου φαρμάκου, που θα προσφέρει τα οφέλη της άσκησης, χωρίς όμως να κουνάμε ούτε έναν μυ μας. Πόσο ξεκούραστο ακούγεται αυτό!

Μια μελέτη έχει δείξει πως, μια ένωση που επηρεάζει τα επίπεδα της πρωτεΐνης REV-ERB των μυών, ενισχύει τον μεταβολισμό, ομαλοποιεί τα επίπεδα της χοληστερόλης και επηρεάζει το πόσο πολύ κοιμόμαστε. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι, η ένωση θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τα οφέλη της άσκησης χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από ερευνητές στο Scripps Research Institute στη Φλόριντα, διαπίστωσε ότι, όταν η εν λόγω ένωση εγχύθηκε σε παχύσαρκα ποντίκια, τα βοήθησε να χάσουν βάρος, ακόμα και όταν έτρωγαν τροφές με πολλά λιπαρά, ενώ παράλληλα βελτιώθηκαν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους. Επίσης, τα εν λόγω ποντίκια, άρχισαν να χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξοδεύοντας περίπου 5% περισσότερη ενέργεια από ότι τα ποντίκια χωρίς θεραπεία, ακόμα και αν δεν κινούνταν περισσότερο από τα υπόλοιπα ζώα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αυξήθηκε ο μεταβολισμός τους.

Οι επιστήμονες από τη Φλόριντα, συνεργάστηκαν επίσης και με ερευνητές από το Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, αλλά και άλλα θεσμικά όργανα, ώστε να ανακαλύψουν τι μπορεί να κάνει η συγκεκριμένη ένωση στο εσωτερικό των μυών, προσφέροντας αυτή την «αόρατη» άσκηση! Γνώριζαν ότι το φάρμακό τους αυξάνει την ισχύ της προαναφερθείσας πρωτεΐνης, αλλά κανείς δε γνώριζε τι μπορεί να κάνει πραγματικά στους μύες.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της τακτικής αερόβιας άσκησης είναι ότι, αυξάνει τον αριθμό και τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων, οι δομές των οποίων βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας, ενώ καταναλώνουν οξυγόνο στους μύες. Όμως, οι μύες ποντικιών που θεωρούνται «αντι- αθλητικά», περιείχαν πολύ λίγα μιτοχόνδρια. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα συγκεκριμένα ζώα είχαν μειωμένη αντοχή, με μέγιστη χωρητικότητα οξυγόνου περίπου 60% λιγότερη από το κανονικό και κατά τη δοκιμασία κόπωσης, εξαντλούνταν πολύ πιο γρήγορα από τα άλλα ποντίκια.

Εντούτοις, όταν τους προστέθηκε η ένωση, τα κύτταρα άρχισαν να αντλούν πολύ περισσότερη REV-ERB, στη συνέχεια δημιούργησαν μεγάλο αριθμό νέων μιτοχονδρίων και ενίσχυσαν τα ήδη υπάρχοντα. Δηλαδή το φάρμακο λειτούργησε σαν μια μορφή άσκησης.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον, ένα τέτοιο φάρμακο να επιτρέψει στους ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους που αδυνατούν λόγω υγείας, να απολαύσουν τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η άσκηση.Διαβάστε περισσότερα...

10 παγίδες που κρύβουν οι φορολογικές δηλώσεις


Δέκα SOS-κωδικοί, που τυχόν λάθη στη συμπλήρωσή τους θα κοστίσουν στους φορολογούμενους σε χρήμα και χρόνο, προκύπτουν από το βιβλιαράκι οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, όπως σημειώνει στο «R» ο Αργύρης Νικήτας.

Πρόκειται για κωδικούς που αφορούν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2012, αφορολόγητες δαπάνες, συμψηφισμούς και εκπτώσεις φόρων καθώς και απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωσή τους. Για παράδειγμα η μη συμπλήρωση των σχετικών πεδίων για μισθωτούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες άνω των 62 ετών θα έχει σαν αποτέλεσμα οι μεν πρώτοι να χάσουν την έκπτωση των 150 ευρώ στο τέλος επιτηδεύματος και οι δεύτεροι να επιβαρυνθούν άδικα με το ποσό των 650 ευρώ. Επίσης αν δεν αναγραφεί σε ξεχωριστό πεδίο το ποσό της ειδικής εισφοράς που είχε παρακρατηθεί πέρυσι, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πληρωμής της εισφοράς για δεύτερη φορά.

Ημιυπαίθριοι
Στην επιφάνεια των κατοικιών με βάση την οποία υπολογίζεται το τεκμήριο διαβίωσης θα πρέπει να δηλωθούν και τα τετραγωνικά μέτρα των ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιήθηκαν αλλά όχι η επιφάνεια των αυθαιρέτων που νομιμοποιούνται με τις νέες ρυθμίσεις. Αυτό θα γίνει στη φορολογική δήλωση του 2014.

Τέλος για πρώτη φορά θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ για όλες τις κατοικίες με στόχο η εφορία να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων για το ειδικό τέλος των ακινήτων ενώ όλοι οι νέοι άνω των 18 ετών ανεξάρτητα αν είναι ή όχι προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να αναγράψουν στο έντυπο τον δικό τους ΑΦΜ.

 • Συνταξιούχοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονική δήλωση

- 1% – 4% ειδική εισφορά για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ

- 3.000€ το ελάχιστο τεκμήριο για άγαμο και 5.000 για έγγαμο

- 25% του εισοδήματος η αξία των αποδείξεων

- Eως 250€ τόκοι καταθέσεων δεν δηλώνονται
Πώς θα αποφύγετε τους επιπλέον φόρους

Υποχρεωτική υποβολή από μη προστατευόμενα μέλη
Φορο-παγίδα για νέους άνω των 18 ετών

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 327-328. Φέτος υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος. Οι νέοι άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα αν θα υποβάλουν ή όχι φορολογική δήλωση, θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Η υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από φορολογουμένους ηλικίας άνω των 18 ετών κρύβει «φορο-παγίδα», αφού η Εφορία ακόμα και σε μηδενικά εισοδήματα θα υπολογίσει φόρο με βάση το ατομικό ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, και τα υπόλοιπα τεκμήρια αν υπάρχουν, όπως κατοικία που έχει παραχωρηθεί δωρεάν από τους γονείς και για την οποία υπολογίζεται τεκμήριο διαβίωσης ανάλογα με την επιφάνεια. Εάν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 9.000 ευρώ (αφορολόγητο όριο για το 2012 για τους νέους ηλικίας έως 30 ετών), τότε οι νέοι θα απαλλαγούν από τη φορολογία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος.


Δελτίο παροχής

Μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν έως τρεις εργοδότες, είτε ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος συμπληρώνουν τους κωδικούς 019-020: Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε σε 650 ευρώ.

Οι κωδικοί 027-028 συμπληρώνονται από εμπόρους ηλικίας από 62 ετών και άνω (ημερομηνία γέννησης έως 31/12/1950), για να εξαιρεθούν αυτομάτως από το τέλος επιτηδεύματος.
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΟ 2012

Θα δηλώσουν μόνο όσα έχουν εισπράξει

Οι μισθωτοί οι οποίοι έμειναν... απλήρωτοι το 2012 θα δηλώσουν μόνο τα ποσά που έχουν εισπράξει. Το καθαρό ποσό από μισθούς συμπληρώνεται στους κωδικούς 301-302.

Ειδικά, οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2012 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμη και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν τη δήλωση χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αμοιβές, καθώς αυτές θα δηλωθούν στον χρόνο που θα εισπραχθούν.

Στους κωδικούς 003-004 μπαίνει ο αριθμός των παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη, προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν πρόσθετο αφορολόγητο, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε: 7.000 ευρώ για φορολογουμένους με 1 παιδί, 9.000 ευρώ για 2 παιδιά, 12.000 ευρώ για 3 παιδιά και 15.000 ευρώ για 4 παιδιά.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Αριθμός παροχής ρεύματος

O αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών (κύριες ή δευτερεύουσες), είτε είναι ιδιοκατοικούμενες, είτε μισθωμένες, είτε δωρεάν παραχωρούμενες, συμπληρώνεται υποχρεωτικά στους κωδικούς 204-205-206 του πίνακα 5.

Η υποχρεωτική συμπλήρωση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να γίνουν στη συνέχεια διασταυρώσεις και να διαπιστωθεί εάν ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν... ξεφύγει από το έκτακτο τέλος ή άλλους φόρους επί των ακινήτων.

Ο αριθμός παροχής ρεύματος αναγράφεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Στη φορολογική δήλωση αναγράφονται τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά.

Εάν στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό 999999999.

Σε περίπτωση κατά την οποία το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται έπειτα από αίτηση διακοπής που έχει κατατεθεί στη ΔΕΗ, ο αριθμός παροχής μπορεί να βρεθεί σε παλαιότερους λογαριασμούς.


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Κωδικοί που κρύβουν έξτρα φόρους

Οι πιο... επικίνδυνοι κωδικοί είναι οι 659 – 660 κι αυτό γιατί κρύβουν «έξτρα» φόρους. Υπήρχαν και στο περσινό έντυπο, αλλά φέτος «εμπλουτίζονται» με την υποχρεωτική αναγραφή εισοδημάτων. Ολα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους καθώς και τα ποσά που απαλλάσσονται από τον φόρο.

Στους κωδικούς αυτούς θα αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων το 2012 εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ, κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, REPOS, κέρδη από μερίσματα, καθώς και τα επιδόματα των πολύτεκων και τρίτεκνων οικογενειών.

Από φέτος όμως, που καθίσταται πλέον υποχρεωτική η αναγραφή και αυτών των ποσών στη φορολογική δήλωση, οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα υπόκεινται και γι' αυτά τα ποσά σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώσουν περισσότερο φόρο με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Παράδειγμα

Για παράδειγμα, για φορολογούμενο που πέρυσι εισέπραξε από τόκους καταθέσεων 6.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης είναι 1%, δηλαδή 60 ευρώ. Αν είχε και εισόδημα 8.000 ευρώ από ενοίκια, τότε αυτό το ποσό θα προστεθεί και η εισφορά θα είναι 1% στα 14.000 ευρώ, δηλαδή 140 ευρώ.

Αν είναι μισθωτός και του έχει παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές του 2012 η εισφορά αλληλεγγύης, τότε από το ποσό της εισφοράς για το σύνολο του εισοδήματός του θα αφαιρεθεί το ποσό που παρακρατήθηκε το προηγούμενο έτος.
ΠΡΟΣOXH

Τα επιδόματα με τα οποία προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία (όχι με κινητική αναπηρία άνω του 80%), συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας δηλώνονται στους κωδικούς 659-660 προκειμένου να υπολογιστεί επ' αυτών ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% έως 4%.
Τεκμήρια

Παγίδες για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη και πισίνες

«Παγίδα» που κρύβει πρόσθετους φόρους αποτελούν για χιλιάδες φορολογουμένους τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες. Με την εκκαθάριση των δηλώσεων είναι πιθανό το ενδεχόμενο να φορολογηθούν όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους, αλλά για μεγαλύτερα εισοδήματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Όπως σημειώνεται στο «βιβλιαράκι» της Εφορίας, κατηγορίες φορολογουμένων, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι που θα θελήσουν να «αμφισβητήσουν» το ποσό των τεκμαρτών δαπανών διαβίωσης, θα πρέπει να περιμένουν να εκδοθεί το εκκαθαριστικό και μετά να προσέλθουν στις Εφορίες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα τεκμήρια απειλούν κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρού ή μεσαίου κυβισμού. Ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών ο αναλογούν φόρος θα είναι 400 ευρώ.

Κι αυτό γιατί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης η Εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο.

Συνολικά, δηλαδή, το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ.
ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ

Συμψηφισμός της εισφοράς αλληλεγγύης με εισφορά εισοδήματος

Ο συμψηφισμός της εισφοράς αλληλεγγύης, που παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις το 2012, με το ποσό της εισφοράς επί του συνολικού εισοδήματος που θα υπολογίσει η εφορία θα γίνει μέσω του νέου κωδικού 333-334. Σε αυτόν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς επί των αποδοχών τους.

Ο νέος αυτός κωδικός έχει νευραλγική σημασία για να αποφευχθούν... απρόβλεπτες επιβαρύνσεις. Κι αυτό γιατί αν δεν αναγράψουν το ποσό της εισφοράς που τους έχει παρακρατηθεί, δεν θα γίνει συμψηφισμός και θα κληθούν να πληρώσουν για ήδη φορολογημένες αποδοχές.

Έτσι για μισθωτό με ετήσιες αποδοχές 18.000 ευρώ που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 5.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι 2% επί των 23.000 ευρώ δηλαδή 460 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα 180 ευρώ που είναι η παρακρατούμενη εισφορά στις αποδοχές των 18.000 ευρώ.

Στους κωδικούς 313-314 θα πρέπει να συμπληρωθεί μόνο ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατήθηκε από τις μηνιαίες αποδοχές του 2012.

Στους κωδικούς 846-849 οι οικογένειες θα δηλώσουν και τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων.
Στο 25% του εισοδήματος

Αποδείξεις για το αφορολόγητο όριο

Μόνο με την προσκόμιση αποδείξεων για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών ισχύει το αφορολόγητο όριο. Οι δαπάνες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τον ίδιο τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα τέκνα που τους βαρύνουν. Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται στο 25% του δηλούμενου ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ (εισοδήματα 60.000 X 25%).

Για εισοδήματα μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ δεν απαιτούνται επιπλέον αποδείξεις. Για παράδειγμα, για εισοδήματα 70.000 ευρώ το σύνολο των αποδείξεων που απαιτούνται είναι 15.000 ευρώ και όχι 70.000 Χ 25%.

Αν ο φορολογούμενος έχει επιπλέον αφορολόγητο λόγω τέκνων ή αναπηρίας, δεν χρειάζεται να καταθέσει κάποιο επιπλέον ποσό αποδείξεων. Οι αποδείξεις καλύπτουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και μόνο.
Ποιες περνάνε

Στην Εφορία «περνάνε» όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ αυτοκίνητα, ακίνητα), δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.) λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο σταθερά και κινητά), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Επίσης «περνάνε»:

- Τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών Courier, πινακίδα χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.λπ.).

- Η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).
ΠΡΟΣOXH

Αναγνωρίζονται και οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινοχρήστων έπειτα από επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνουν αυτές οι δαπάνες) συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας.


ΔΑΠΑΝΕΣ

Μειώστε τον φόρο έως και 10%

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον φόρο που θα προκύψει με την εκκαθάριση των δηλώσεων θα έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι που θα εμφανίσουν ορισμένες δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2012, όπως ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τόκους στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα ζωής, έξοδα για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.

Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μειώνεται κατά ποσοστό 10% και μέχρι του ποσού που προβλέπεται αντίστοιχα ως εξής:

 • Έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης (κωδ. 051-052).
 • Δαπάνη καταβαλλόμενου μισθώματος (κωδ. 811 έως και 823),
 • - του ποσού της δαπάνης για δίδακτρα για φροντιστήρια εκπαιδευτικών μαθημάτων ή ξένων γλωσσών (κωδ. 079 έως και 085).
 • Τόκους στεγαστικού δανείου που καταβλήθηκαν μέσα στο 2012 (κωδ. 063-064).
 • Δαπάνη που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ (κωδ. 073-074),
 • Διατροφή που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλον, το οποίο επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη (κωδ. 089 – 090).
 • Δαπάνες που καταβάλλει για δωρεές, χορηγίες (κωδ. 057 έως και 060).
 • Δαπάνες που καταβάλλει για εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (κωδ. 053 – 054).
 • Δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου (κωδ. 087 – 088).
 • Επίσης το ποσό του φόρου μειώνεται κατά ποσοστό 20% της δαπάνης που καταβάλλεται λόγω δωρεάς στον λογαριασμό αλληλοβοήθειας για την απόσβεση του δημόσιου χρέους.


Πηγή: http://www.reporter.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: Αγνοούνται τρία παιδιά


Πολύ μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών αλλά και των απλών πολιτών για τον εντοπισμό 3 ανήλικων παιδιών, ηλικίας 10, 9 και 5 ετών τα ίχνη των οποίων χάθηκαν από τις 11 σήμερα το πρωί από την περιοχή του Γιόφυρου στο Ηράκλειο!

Παρά τις προσπάθειες των οικογενειών τους για τον εντοπισμό τους, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα .

Γονείς και συγγενείς έχουν ήδη ενημερώσει την αστυνομία ενώ απευθύνθηκαν και στα νοσοκομεία.

Η 10χρονη Σάρα με τον 9χρονο αδερφό της Μάρκο επέβαιναν σε ένα ποδήλατο κι έπαιζαν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τους ακολουθούσε η 5χρονη ξαδέρφη τους, Μαρκέλλα.

Και τα τρία παιδιά είναι από την Αλβανία.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λειτουργεί και πάλι η κατασκήνωση στην Αγία Μαρίνα


Μετά από 3 χρόνια κατά τα οποία δεν λειτούργησε, έφθασαν σήμερα οι πρώτοι κατασκηνωτές στην Αγία Μαρίνα του Ταϋγέτου - 69 κορίτσια και 72 αγόρια.

Τα συνολικά 141 παιδιά μετέχουν στην πρώτη κατασκηνωτική περίοδο, για μαθητές και μαθήτριες 6 έως 16 ετών, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Θα ακολουθήσουν μία περίοδος για ηλικιωμένους (2 με 12 Αυγούστου) και μία ακόμα για άτομα με Αναπηρία (12 με 22 Αυγούστου).Λειτουργεί και πάλι η κατασκήνωση στην Αγία Μαρίνα


Διαβάστε περισσότερα...

Για τους ακούοντες, όλοι οι κωφοί μοιάζουν να είναι ίδιοι


Είναι όμως; Ο Παγκούφιος Πόλεμος μαίνεται στις τάξεις των κωφών - κι εμείς δεν έχουμε ιδέα.

«Αγαπητοί φίλοι που βρίσκεστε σήμερα εδώ, θεωρώ πως πλέον έχετε όλοι κατανοήσει ότι η κώφωση σήμερα, το 2030, δεν μπορεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε στο παρελθόν. Είμαστε εδώ μαζεμένοι όλοι όσοι αντιπροσωπεύουμε και τους επτά διαφορετικούς δρόμους που μπορούσε να έχει ο καθένας μας μεγαλώνοντας. Ας μου επιτραπεί να μας ονομάσω «τα επτά πρόσωπα της κώφωσης», μια και είμαι κι εγώ ένας από τους επτά αντιπροσώπους που ο αιώνας μας επιφύλαξε να υπάρχουν. Ο κόσμος άλλαξε πολύ από τη δική σας γενιά. Στα δικά σας τα χρόνια, στον εικοστό αιώνα, η κώφωση ήταν μια μεγάλη αναπηρία κι ο καθένας από σας προσάρμοσε τη ζωή του ανάλογα με τις επικοινωνιακές του δυνατότητες και προτιμήσεις. Μπορώ λοιπόν να σας κατανοήσω όλους, μα σας ζητώ να κατανοήσετε κι εσείς εμάς. Για μας η κώφωση δεν είναι πια αναπηρία. Το ίδιο –κι ακόμα καλύτερα– ισχύει για όσους είναι τώρα παιδιά και όσους θα γεννηθούν στο μέλλον. Τώρα πια οι νέοι μας είναι βαρήκοοι, οι κωφοί δεν υπάρχουν πλέον. Εσείς που γεννηθήκατε πριν από το 2000 είστε οι τελευταίοι εκπρόσωποι αυτής της αναπηρίας, της κώφωσης». Αυτα διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου της Σοφίας Κολοτούρου. Το βιβλίο λέγεται Τα Επτά Πρόσωπα της Κώφωσης και μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg. Ζήτησα απ' τη Σοφία να μου γράψει μερικά λόγια με αφορμή την νέα αυτή έκδοση. Και να το κείμενό της: Τι γνωρίζετε για τον Παγκούφιο πόλεμο; Πρόκειται για τον πόλεμο εκείνον που διεξάγεται εδώ και αιώνες ανάμεσα στους κωφούς που επικοινωνούν με την νοηματική γλώσσα και εκείνους που μιλούν προφορικά (προφοριστές). Οι κωφοί που είναι σε θέση να μιλήσουν προφορικά είναι είτε μεταγλωσσικοί κωφοί (έχασαν δηλαδή την ακοή τους μετά τα 4 τους χρόνια κι ενώ είχαν ήδη προλάβει να μάθουν να μιλάνε), είτε όσοι γεννήθηκαν κωφοί ή έχασαν την ακοή τους πριν τα 4 τους χρόνια και έμαθαν να μιλάνε με τη βοήθεια λογοθεραπείας και / ή επεμβάσεων στον κοχλία (κοχλιακά εμφυτεύματα). Παλαιότερα, γύρω στα τέλη του 20ου αιώνα είχε διατυπωθεί η άποψη ότι ο «Παγκούφιος πόλεμος» ή , όπως τον ονόμαζαν τότε: «ο πόλεμος των 200 ετών μεταξύ προφοριστών και νοηματιζόντων κωφών» έχει τερματιστεί με ολοκληρωτική νίκη της πλευράς της νοηματικής γλώσσας. Αντιθέτως, νωρίτερα, δηλαδή το 1880 στο Μιλάνο είχαν πανηγυρίσει για την λήξη του πολέμου υπέρ των προφοριστών. Στην πραγματικότητα ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει ποτέ μέχρις ότου εξαλειφθεί οριστικά η αναπηρία της κώφωσης. Εγώ προσωπικά πάσχω από μεταγλωσσική κώφωση και επικοινωνώ προφορικά, ενώ δεν γνωρίζω τη νοηματική γλώσσα. Έγραψα αυτό το βιβλίο υπό τη μορφή μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, που εκτυλίσσεται στο έτος 2030, ακριβώς για να μπορέσω να εξηγήσει στους ακούοντες τα ενδότερα του κόσμου των κωφών, να τους εξηγήσω ότι υπάρχουν πολλοί κωφοί που είναι σε θέση να μιλήσουν προφορικά και να αναλύσω τα πώς και τα γιατί της αιώνιας αντιπαράθεσης που συμβαίνει στις τάξεις των κωφών, ανάμεσα σε όσους μιλούν προφορικά και σε όσους επικοινωνούν με τη νοηματική. Μιας αντιπαράθεσης που, αν και έχει λάβει διατάσεις άτυπου πολέμου εδώ και 4-5 αιώνες (από τότε που άρχισε η συστηματικότερη εκπαίδευση των κωφών παιδιών), παραμένει ωστόσο άγνωστη στους ακούοντες. Στην πραγματικότητα για τους ακούοντες όλοι οι κωφοί είναι ίδιοι και μάλιστα όλοι έχουν την αόριστη εντύπωση ότι οι κωφοί είναι υποχρεωτικά και κωφάλαλοι και μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο με τις κινήσεις των χεριών. Οι ακούοντες δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη μιας πλειονότητας μέσα στην μειονότητα που είναι σε θέση να μιλήσει προφορικά και να επικοινωνήσει. Και λέμε πλειονότητας διότι οι μεταγλωσσικοί κωφοί είναι περίπου τριπλάσιοι από τους προγλωσσικούς (σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές) , ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα «θύματα» και τους «ηττημένους» των πολέμων, η ιστορία γράφεται από τους νικητές κι έτσι η πλειονότητα αυτή έχει «εξαφανιστεί» ως θύμα της τελευταίας μεγάλης μάχης του Παγκουφίου πολέμου, των δεκαετιών 1960-2000. Τι συμβαίνει όμως στα πεδία των μαχών του Παγκουφίου στα χρόνια μεταξύ 2000-2030; Παραμένουν ηττημένοι οι προφοριστές, παραμένει η αναπηρία της κώφωσης στον κόσμο; Κερδίζει κανείς τελικά στον παγκούφιο... ή μήπως νικητές και ηττημένοι τα βρίσκουν εν τέλει όταν πια δεν θα έχουν τίποτα να μοιράσουν; Οι απαντήσεις βρίσκονται στο βιβλίο μου, "Τα 7 πρόσωπα της κώφωσης" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δαρδανός-Gutenberg. *Η συγγραφέας, γιατρός κυτταρολόγος στο επάγγελμα, είναι γνωστή για την ακτιβιστική της δραστηριότητα στον τομέα της μεταγλωσσικής κώφωσης και έχει γράψει ένα ακόμα βιβλίο με τον τίτλο: "Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;" εκδόσεις ΚΨΜ 2010. Διαβάστε περισσότερα...

ΚΕΠΑ: Κάποιοι άνθρωποι περιμένουν…


Χωρίς υπάλληλο το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Μυτιλήνης από τον περασμένο Μάιο.

Την ώρα που πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), αφενός γιατί τα άτομα με αναπηρίες καθυστερούν να εξεταστούν από επιτροπές, αφετέρου επειδή οι τελευταίες είναι αυστηρές και δίνουν χαμηλά ποσοστά που δεν επαρκούν για να λάβει κάποιος το επίδομα, ακόμη ένα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, σε τοπικό αυτήν τη φορά επίπεδο. Αυτό έχει να κάνει με το ότι η μοναδική διοικητική υπάλληλος του ΚΕΠΑ Μυτιλήνης εδώ και λίγους μήνες έχει φύγει από την υπηρεσία και στη θέση της δεν έχει έρθει κάποιος άλλος.

Χωρίς μόνιμο υπάλληλο έχει μείνει το υποκατάστημα Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) από το Μάιο του 2013, όταν η τότε υπάλληλος έφυγε υποβάλλοντας αίτημα για τη συνταξιοδότησή της, αφήνοντας 500 αιτήσεις σε εκκρεμότητα - δηλαδή 500 άτομα που είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους για να εξεταστούν και να πάρουν όσο το δυνατόν συντομότερα κάποιο επίδομα ή τα απαραίτητα ποσοστά χάρη στα οποία καλύπτεται μέρος των εξόδων των φαρμάκων που παίρνουν.

Από το Μάιο δεν έχει διοριστεί κάποιο άλλο άτομο, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται κενό σε αυτήν τη σημαντική οργανική θέση. Και είναι σημαντική διότι την υπηρεσία αυτή επισκέπτονται πάρα πολλοί κάτοικοι του νησιού και των γειτονικών, προκειμένου να υποβάλουν τα αιτήματά τους για να εξεταστούν από τις επιτροπές τού ΚΕΠΑ ή και για να επανεξεταστούν από δευτεροβάθμιο όργανο.

Εξυπηρετούνται, αλλά…
Το κοινό πλέον εξυπηρετούν εκ περιτροπής - δηλαδή ένας κάθε ημέρα - τέσσερις υπάλληλοι των διοικητικών υπηρεσιών τού ΙΚΑ, όπως είπε ο διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών τού ΙΚΑ, Μαΐστρος Κλαδογένης. Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει ότι όλοι όσοι πηγαίνουν στο υποκατάστημα του ΚΕΠΑ εξυπηρετούνται, ενώ όποιος έχει αντίθετη άποψη μπορεί να απευθυνθεί σε εκείνον. Παράλληλα, προσέθεσε ότι το σύστημα έχει απλοποιηθεί προκειμένου να μην παρατηρείται καρκινοβασία ως προς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι όταν έφυγε η τελευταία υπάλληλος από την υπηρεσία, εκκρεμούσαν προς καταχώρηση 500 φάκελοι, ενώ παραμένει άγνωστο πόσοι βρίσκονται ακόμη εν αναμονή.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοικητική υπάλληλος υπέβαλε νωρίτερα αίτημα για συνταξιοδότηση, γιατί «δεν άντεχε να παριστάνει το σάκο τού μποξ», να γίνεται δηλαδή δέκτης παραπόνων των πολιτών για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Γεγονός αποτελεί ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας, χρειάστηκε να περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο προκειμένου να περάσουν από κάποια επιτροπή. Αυτό αποδεικνύεται, εκτός από τις έγγραφες διαμαρτυρίες, και από τις περιπτώσεις ατόμων που μέσω του «Ε» θέλησαν να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί από αυτούς - αν όχι όλοι - βρίσκονται εν αναμονή για περισσότερους από 12 μήνες για να εξεταστούν από την επιτροπή, η οποία δίνει τις πιο πολλές φορές χαμηλά ποσοστά. Έτσι, τα άτομα με αναπηρία ή οι συγγενείς αυτών υποβάλλουν αίτημα για επανεξέταση μπαίνοντας ξανά στην αναμονή.

Βέβαια το συγκεκριμένο πρόβλημα παρατηρείται όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με άτομα με αναπηρίες να έχουν αγανακτήσει για την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και για το γεγονός ότι οι επιτροπές έχουν γίνει πολύ αυστηρές κόβοντας τους περισσότερους. Μεγάλο μέρος της καθυστέρησης οφείλεται, όπως έχει διατυπωθεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ τού «Ε», στο ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη είτε από διοικητικό προσωπικό είτε από τους γιατρούς που αποτελούν την επιτροπή.

Δεδομένης της ήδη υπάρχουσας καθυστέρησης, το κενό σε μία οργανική θέση που υπήρχε στο υποκατάστημα, διογκώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Στο ερώτημα του «Ε» προς τον κ. Κλαδογένη αν έχουν γίνει ενέργειες από τη διοίκηση του υποκαταστήματος προς αυτήν του ΙΚΑ για να καλυφθεί το κενό, η απάντησή του ήταν ότι το Κέντρο το γνωρίζει από τη στιγμή που υπάρχει αίτηση για συνταξιοδότηση.Διαβάστε περισσότερα...

Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αθήνας: Λέμε όχι στο φόβο της ασθένειας


Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και στην καθημερινότητά τους. Η ελλείψεις στις δομές και τις εγκαταστάσεις, δυσκολεύουν τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας ακόμα στις διακοπές τους.

Καλοκαίρι. Διακοπές. Ήλιος…. Θάλασσα.. Αν για τους περισσότερους όλα αυτά είναι αυτονόητα, για κάποιους τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά…

Σε μια χειμαρρώδη συζήτηση η κα Βάσω Μαράκα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αθήνας μιλάει για την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ξεκινώντας από τα πιο επίκαιρα, στη θάλασσα για μπάνιο :

"Υπάρχει μία παραλία στο ΠΙΚΠΑ Βούλας οργανωμένη για να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς στη θάλασσα με την ύπαρξη ειδικού μηχανήματος (γερανού) και ράμπας. Μου έχουν πει και για άλλη μία στη Ραφήνα όμως δεν την έχω επισκεφτεί… Για εμάς, τους ασθενείς με ΣΚΠ η γυμναστική μας κάνει γενικά καλό, η κίνηση στο νερό,… η γυμναστική δηλαδή στο νερό είναι ίσως η πιο ωφέλιμη άσκηση για την υγεία μας.

Σε όλη την Αττική γνωρίζουμε να υπάρχουν μόνο δύο παραλίες, όπου μπορούν άτομα όχι μόνο με σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά γενικότερα με σοβαρή κινητική αναπηρία, να έχουν εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στη θάλασσα. Για να πάω για μπάνιο στη θάλασσα, είμαι υποχρεωμένη να οδηγήσω περίπου τρία τέταρτα για να πάω και το ίδιο για να γυρίσω. Όταν επιστρέφω είμαι πλέον εξουθενωμένη. … Στο εξοχικό μας που πήγαμε πέρυσι το καλοκαίρι η παραλία δεν είναι προσβάσιμη και έκανε την είσοδο και την έξοδο από τη θάλασσα ιδιαίτερα δυσχερή…."
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το κομμάτι των διακοπών

Πόσο εύκολο είναι για τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση στις πανέμορφες παραλίες της περιοχής; Και μάλιστα στην περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι στο απώγειό της : «Για να κολυμπήσω πρέπει να πάμε στην Ερατινή, περίπου καμία ώρα οδήγηση από την Ιτέα που υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στη θάλασσα, επειδή υπάρχει κάποια καφετέρια που έχει ξύλινη ράμπα. Και φέτος θεωρώ ότι θα γίνει το ίδιο με πέρυσι… αλλιώς δεν βλέπω να κάνω κανένα μπάνιο... Η Ιτέα ανήκει στο Δήμο Δελφών μία περιοχή που είναι πόλος έλξης πολλών τουριστών κάθε χρόνο. Χωρίς προσβάσεις και ράμπες , χωρίς όμως εύκολη πρόσβαση για τα άτομα με κινητική αναπηρία …πάλι ρεζίλι θα γίνουμε…"

Υπάρχουν όμως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Η κα Μαράκα αναφέρει χαρακτηριστικά : "Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκα το γιατρό μου και δεν μπορούσα να ανέβω το σκαλοπάτι του πεζοδρομίου. Υπάρχει ράμπα που έχει φτιαχτεί για μας, αλλά ήταν παρκαρισμένο ένα αυτοκίνητο κάνοντας την πρόσβασή μου αδύνατη. Κάποιοι άνθρωποι,από μια διπλανή καφετέρια, ήρθαν και με βοήθησαν για να ανέβω. Όταν βγήκα από το γιατρό ήταν ξανά ένα άλλο παρκαρισμένο αυτοκίνητο στην ίδια θέση..."

Μεγάλη σημασία όμως έχει και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για τη εξέλιξη της νόσου. Το μεγάλο βάρος πέφτει στα ΜΜΕ, και τον τρόπο που προβάλλεται η εξέλιξη της νόσου στους ασθενείς με ΣΚΠ. Η κα Μαράκα επισημαίνει πως : "Εμείς, δεν θέλουμε να περνάει στον κόσμο η ιδέα πως, όποιος έχει σκλήρυνση κατά πλάκας, θα φτάσει αναγκαστικά στις πιο βαριές μορφές της ασθένειας. Οι ασθενείς που καταλήγουν στο αμαξείδιο ή στο κρεβάτι, αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό, σχεδόν ούτε το 2% ενώ τις περισσότερες φορές είναι μακροχρόνια ασθενείς που διαγνώστηκαν πριν την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και των θεραπευτικών αγωγών. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο τι παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό.

Τελευταία είδαμε στην τηλεόραση δημοσιογράφο να αναφέρει ότι “…. η ΣΚΠ είναι μια ασχήμια και ότι οι πάσχοντες παραλύουν μέρα με την ημέρα…”. Άλλη τηλεοπτική εκπομπή εστίασε στην κατάσταση της υγείας μίας πλέον επιβαρυμένης ασθενούς της οποίας εικόνα δεν αντιπροσωπεύει τη γενικότερη κατάσταση των πασχόντων. Ζητάμε από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα ιατρικά θέματα πριν βγει μια εκπομπή στον αέρα να έχουν μία επαφή με το σύλλογο ώστε να τους παρέχουμε όποια πληροφορία χρειάζονται τόσο για την ασθένεια αλλά και για τις δράσεις και το έργο του Συλλόγου.

Φανταστείτε τα νέα παιδιά, τους νεοδιαγνωσθέντες να βλέπουν να προβάλλονται βαριά περιστατικά και να ενημερώνονται με ανακρίβειες… Πιθανό να τους ενισχύεται ο φόβος ότι θα βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση ….ενώ αυτό δεν είναι αλήθεια…»

Για ποιο λόγο οι ασθενείς πρέπει ν΄ απευθύνονται στο Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Αθήνας;

"Καλούμε τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας να έρθουν στο Σύλλογο γιατί θα βρουν ανθρώπους που τους καταλαβαίνουν και θα νοιώσουν οικεία και άνετα. Ο ΣΑμΣΚΠ διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες, οργανώνονται ομάδες ψυχοκοινωνική υποστήριξης για τα μέλη και τις οικογένειές τους. Υπάρχει μια παρέα για νεότερα ηλικιακά μέλη που συναντιούνται, βγαίνουν έξω και περνούν όμορφα. Δεν θέλουμε να μας λυπούνται γιατί βάζουμε μόνοι τον πήχη ψηλά και προσπαθούμε να τον ξεπεράσουμε ζώντας κανονικά τη ζωή μας. Πριν λίγο καιρό ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης βράβευσε το Σύλλογό για την εθελοντική δράση του η οποία θέλω να τονίσω ότι πραγματοποιείται από τους ίδιους τους ασθενείς - εθελοντές και για αυτό δεχτήκαμε πολλά συγχαρητήρια."
Η Πολιτεία τι μπορεί να προσφέρει άμεσα για να τους διευκολύνει;

Από τη Πολιτεία ζητάμε να βοηθήσει στην πρόσβασιμότητα… Οι ράμπες οι οποίες φτιάχνονται από τους Δήμους να είναι σωστά κατασκευασμένες για να κινούμαστε στην πόλη ανεξάρτητοι και αυτόνομοι όπως όλοι. Το ίδιο ισχύει και για τις παραλίες. Γνωρίζω περιστατικό από δήμο της χώρας που ήθελαν να φτιάξουν ράμπα στρωμένη με πλακάκια … φαντάζεστε πόσο ολισθηρή τι θα γινόταν η ράμπα με το νερό της θάλασσας??....

Ποιο είναι αυτό που θέλουν ν΄ απευθύνουν δια στόματος της Προέδρου του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Βάσως Μαράκα ;
"Η ΣΚΠ μπορεί να μας εμποδίζει, να μας δυσκολεύει αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή. Η ΖΩΗ συνεχίζεται για όλους μας με την ελπίδα και την πίστη ότι το αύριο θα μας φέρει κάτι ακόμα καλύτερο. Ζήστε το σήμερα με χαμόγελο και διατηρήστε την ελπίδα σας."


Διαβάστε περισσότερα...

Τον κίνδυνο αναπηρίας αυξάνει ο διαβήτης


Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια αναπηρία έχουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που προσβάλλονται από διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Baker IDI για την Καρδιά και τον Διαβήτη στη Μελβούρνη, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι πιθανότητες που έχουν αυτά τα άτομα να παρουσιάσουν κάποια αναπηρία είναι μεγαλύτερες κατά 50% - 80%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό έχει προφανώς άμεση σχέση με τις επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης, όπως οι ακρωτηριασμοί, η απώλεια όρασης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά.

Όλα αυτά συνδέονται με την ύπαρξη αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά και με την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology, τα παραπάνω προέκυψαν από ανάλυση 26 παλαιότερων ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών.

Τονίζεται δε ότι σε καμία από αυτές δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη τύπου 2, ο τελευταίος ωστόσο φαίνεται ότι αυξάνει περισσότερο τις πιθανότητες αναπηρίας.

«Καθώς η ηλικία του παγκόσμιου πληθυσμού αυξάνεται και ο διαβήτης εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, φαίνεται καθαρά ότι θα γίνεται μεγαλύτερη η ανάγκη για την περίθαλψη ατόμων με αναπηρία», είπε η επικεφαλής της μελέτης, δρ Anna Peeters, τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνουν πρώτα από όλα οι ασθενείς, αλλά και όσοι θέλουν να αποφύγουν τον διαβήτη, είναι να προσέξουν όσο χρειάζεται τη διατροφή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμέτωπος με την θανατική ποινή ενδέχεται να βρεθεί ο Μεντίνα


Είχε ανακοινώσει μέσω Facebook τη δολοφονία της γυναίκας του.

Στη φυλακή χωρίς τη δυνατότητα αναστολής με εγγύηση θα παραμείνει ο άνδρας από τη Φλόριντα, ο οποίος ομολόγησε μέσω του Facebook τη δολοφονία της γυναίκας του, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία με το ματωμένο σώμα της, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Ντέρεκ Μεντίνα, 31 ετών, έγραψε την Πέμπτη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι πυροβόλησε και σκότωσε την 26χρονη σύζυγό του, Τζένιφερ Αλφόνσο, επειδή αυτή τον κακοποιούσε σωματικά. Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόταν από τη φωτογραφία του άψυχου σώματος της γυναίκας, το οποίο κείτονταν στο πάτωμα.

Ο Μεντίνα έγραψε στους «φίλους» του στο Facebook «Πάω στη φυλακή ή στη θανατική ποινή για τη δολοφονία της συζύγου μου. Σας αγαπάω όλους. Μου λείπετε όλοι. Η γυναίκα μου με γρονθοκοπούσε και δεν ανέχομαι άλλο την κακοποίηση. Ελπίζω να με καταλαβαίνετε».

Ο ντετέκτιβ Χαβιέ Μπάεζ, του αστυνομικού τμήματος του Μαϊάμι, επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της ανάρτησης του Μεντίνα στο Facebook, η οποία παρέμεινε στην ιστοσελίδα επί ώρες προτού αφαιρεθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Κατά την ένορκη κατάθεση, ο Μεντίνα ομολόγησε ότι πυροβόλησε την Αλφόνσο πολλές φορές μετά από ένα καβγά, ο οποίος εξελίχθηκε βίαια όταν η γυναίκα άρχισε να κλωτσάει και να χτυπάει με την κλειστή της παλάμη τον 31χρονο.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2010, χώρισε στις αρχές του 2012 και στη συνέχεια ξαναπαντρεύτηκε λίγους μήνες αργότερα.

Ο πατέρας του Μεντίνα είπε ότι η σχέση ήταν ανέκαθεν δύσκολη, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του.

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση, ο Μεντίνα αφού βεβαιώθηκε πως η Αλφόνσο ήταν νεκρή, άλλαξε τα ρούχα του, πήγε στο σπίτι των γονιών του και παραδόθηκε στην αστυνομία.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Πώς αντιδρούν οι άνδρες στη σεξουαλική παρενόχληση;


Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan αποκαλύπτουν πως οι άνδρες που βιώνουν υψηλά επίπεδα σεξουαλικής παρενόχλησης, είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν έμετο και να πάρουν καθαρτικά, ή διουρητικά, με σκοπό να ελέγξουν το βάρος τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες μελέτες που διερευνούν την επίδραση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εικόνα σώματος και στις συμπεριφορές πρόσληψης τροφής σε άνδρες και γυναίκες. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες ανέφεραν συχνότερα βιώματα σεξουαλικής παρενόχλησης, μεγαλύτερη γενική ανησυχία σχετικά με το βάρος και την εικόνα του σώματος, καθώς επίσης εμφάνιζαν πιο συχνά διαταραγμένες συμπεριφορές στην πρόσληψης τροφής σαν απάντηση στην σεξουαλική παρενόχληση.

Έκπληξη προκάλεσε στους ερευνητές, όμως, το γεγονός ότι σε καταστάσεις έντονης σεξουαλικής παρενόχλησης, όταν τα θύματα ήταν άνδρες, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν διαταραχή στην πρόσληψη τροφής, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν την παρανόηση ότι οι άνδρες δεν παρενοχλούνται σεξουαλικά. Μπορεί οι γυναίκες να είναι πιο συχνά αποδέκτες σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά όταν τα θύματα είναι άνδρες, βιώνουν την παρενόχληση επίσης με δυσφορία και είναι δυνατόν να απαντήσουν με τις ίδιες συμπεριφορές που απαντούν οι γυναίκες κι ενδεχομένως ακόμα πιο έντονα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2446 συμμετέχοντες , οι 731 εκ των οποίων ήταν άνδρες κι εξέθεσαν τις εμπειρίες τους αναφορικά με την σεξουαλική παρενόχληση, την εικόνα σώματος και τις συμπεριφορές που σχετίζονταν με την πρόσληψη τροφής.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σεξουαλικής παρενόχλησης που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, ανησυχία για την εικόνα σώματος και διαταραχές στην πρόσληψη τροφής. Οι ερευνητές μάλιστα σημειώνουν πως ίσως υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της παρενόχλησης που εντείνουν τις διαταραχές στην πρόσληψη τροφής στους άνδρες και τονίζουν την ανάγκη να κατευθυνθεί η έρευνα προς την εξέταση αυτού του ενδεχόμενου.

Οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής εμφανίζουν μια αυξητική τάση στους άνδρες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους νεότερους, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων πρόληψης απευθύνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στα κορίτσια και τις γυναίκες.

Η ανησυχία για το σωματικό βάρος και την εικόνα σώματος, καθώς και οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής μπορεί να εμφανίζονται λιγότερο συχνά στα αγόρια και τους άνδρες, αποτελούν, ωστόσο, πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν ανάγκη την κατάλληλη παρέμβαση.Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...