Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Εντυπωσιακό ταξίδι πάνω από την αρχαία Επίδαυρο


Δείτε το βίντεο.

Εντυπωσιακές εικόνες της αρχαίας Επιδαύρου κατέγραψε η κάμερα από ψηλά και το σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube.

Το θέατρο της Επιδαύρου θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Βρίσκεται στο ΝΑ άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένο στο θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό, στο Ασκληπιείο Επιδαύρου. Είναι χτισμένο στη δυτική πλαγιά του Κυνόρτιου όρους. Βρίσκεται κοντά στο σημερινό Λυγουριό της Αργολίδος και ανήκει στο δήμο Επιδαύρου.

Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο, σύμφωνα με τον Παυσανία. Φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γέφυρες που δύσκολα θα περπατούσες πάνω σε αυτές


Κατασκευές που προκαλούν ίλιγγο - Δείτε τις φωτογραφίες.

Για όποιον φοβάται τα ύψη, οι παρακάτω φωτογραφίες δεν είναι ευχάριστο θέαμα. Μπορεί οι γέφυρες από μόνες τους να προκαλούν αίσθημα ανησυχίας, ειδικά όταν είναι πολύ ψηλές, πολύ απότομες ή πολύ ασταθείς, αλλά στις γέφυρες στις φωτογραφίες αυτές πολύ λίγοι άνθρωποι θα νιώθουν άνετα.

Άλλες αποτελούνται μόνο από μερικά κομμάτια ξύλου «δεμένα» παράλληλα. Μία αποτελείται μόνο από δύο κομμάτια ξύλου (!), ένα για τα πόδια κι ένα για τα χέρια. Κι άλλες είναι πολύ πιο σύγχρονες αλλά η θέση ή η κατασκευή τους και πάλι κόβουν την ανάσα.

Κριμαία. Πανέμορφη θέα αλλά για να την απολαύσουν οι επισκέπτες θα πρέπει να διασχίσουν αυτές τις ξύλινες γέφυρες

Βουνό Hua, Κίνα. Γέφυρα που προκαλεί ίλιγγο στο απόκρημνο επικίνδυνο βουνό.

Πακιστάν. Ένας τρόπος να διασχίσει κανείς τον ποταμό Hunza στα βουνά Karakoram είναι η εικονιζόμενη γέφυρα Hussaini που αποτελείται από κομμάτια ξύλου δεμένα παράλληλα.

Μαλαισία. Η γέφυρα Langkawi ολοκληρώθηκε το 2004 και βρίσκεται σε ύψος 100 μέτρων από το έδαφος, στο βουνό Machinchang. Μπορεί να «σηκώσει» ταυτόχρονα 250 άτομα που θα απολαύσουν την ανεμπόδιστη θέα.

Νότια Κορέα. Εμπειρία για όσους αγαπούν την αδρεναλίνη οι σχεδόν κάθετες γέφυρες- σκάλες στο πάρκο Daedunsan.

Γαλλία. Δείχνει να είναι η πιο ασφαλής γέφυρα της «συλλογής». Ωστόσο η γέφυρα Millau Viaduct στη Γαλλία βρίσκεται σε τόσο μεγάλο ύψος που πολλές φορές βρίσκεται πάνω από τα σύννεφα. Στο υψηλότερο σημείο της είναι ψηλότερη και από τον Πύργο του Άιφελ.

ΗΠΑ. Αυτή τη γέφυρα την έφτιαξε η φύση και δεν διαθέτει προστατευτικά αλλά γκρεμούς και από τις δύο πλευρές της. Δεν είναι τυχαίο το όνομα που πήρε η «Γέφυρα του διαβόλου» στην περιοχή της Αριζόνα.

ΗΠΑ. Μην κοιτάξεις κάτω! Η γέφυρα αυτή στο Κολοράντο είναι η υψηλότερη κρεμαστή γέφυρα της Αμερικής σε ύψος 320 μέτρων πάνω από το έδαφος.

Βιετνάμ. Η επιτομή της απλότητας με δύο κομμάτια ξύλου…

Περού. Η γέφυρα Qeswachaka είναι χειροποίητη. Κάθε χρόνο ντόπιοι χωρικοί τη φτιάχνουν και κάθε χρόνο η χρήση και τα στοιχεία της φύσης τη φθείρουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα παγωμένα μυστικά στο φεγγάρι του Κρόνου


Εντυπωσιακές φωτογραφίες που ενισχύουν τις υποψίες των επιστημόνων ότι ο Εγκέλαδος, ένα από τα παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου, μπορεί να φιλοξενήσει ζωή, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.Οι φωτογραφίες από το βόρειο πόλο του Εγκέλαδου, που τράβηξε το διαστημόπλοιο Cassini, το οποίο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον έκτο μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η επιφάνειά του είναι παγωμένη, όμως η ανάλυση των δεδομένων είναι αυτή που θα δείξει εάν όντως υπάρχει έστω και περιορισμένη γεωθερμική δραστηριότητα.

Εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί, τότε ο Εγκέλαδος θα τραβήξει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των επιστημόνων, οι οποίοι ήδη εικάζουν ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του ίσως υπάρχει ένας τεράστιος σε έκταση ωκεανός.

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα και έτσι τώρα οι άνθρωποι της NASA χρησιμοποίησαν το Cassini για να λάβουν παραπάνω στοιχεία για την ύπαρξη γεωθερμικής δραστηριότητας. Η ύπαρξη του ωκεανού σε συνδυασμό με τη γεωθερμική δραστηριότητα θεωρείται ότι ήταν τα δύο στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ζωής και στον δικό μας πλανήτη, τη Γη.

Με λεπτομέρειες
Το Cassini έλαβε τις πρώτες φωτογραφίες του από την επιφάνεια του Εγκέλαδου από απόσταση μικρότερη των 2.000 χιλιομέτρων, όμως οι επιστήμονες αναμένουν ακόμη πιο λεπτομερείς φωτογραφίες και μετρήσεις, καθώς το διαστημόπλοιο θα εξερευνήσει τον παγωμένο αυτόν κόσμο για τις επόμενες δύο εβδομάδες τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αποστολής, το Cassini αναμένεται στις 28 Οκτωβρίου να βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση από την επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου που έχει φτάσει οποιοδήποτε ανθρώπινης κατασκευής όχημα, δηλαδή περίπου 50 χιλιόμετρα από το νότιο πόλο του. Εκεί οι άνθρωποι της NASA ευελπιστούν ότι το Cassini δεν θα τραβήξει απλώς φωτογραφίες, αλλά θα λάβει και δείγμα από το νερό του για περαιτέρω εξέταση.

Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί σχετικά εύκολα, καθώς από την επιφάνεια του Εγκέλαδου ανά διαστήματα εκτοξεύονται πίδακες νερού ύψους πολλών χιλιομέτρων, κάτι που δίνει κίνητρο στους επιστήμονες για να διερευνήσουν εάν αυτοί οι πίδακες είναι αποτέλεσμα γεωθερμικής δραστηριότητας και το κατά πόσο τελικά ο πλανήτης μπορεί να φιλοξενήσει ζωή, είναι δηλαδή κατοικήσιμος.

Κρατήρες και ρωγμές
Η λεπτομέρεια των φωτογραφιών του Cassini είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς στις φωτογραφίες φαίνονται ξεκάθαρα κρατήρες και ρωγμές που, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, φέρνουν στο μυαλό τα αντίστοιχα γεωμορφολογικά στοιχεία του δικού μας φεγγαριού, της Σελήνης.

Η επιφάνεια του Εγκέλαδου ήταν γνωστό ότι είχε αυτές τις ρωγμές, όμως μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο το εύρος του δικτύου που σχηματίζουν.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πολ Χέλφενσταϊν, μέλος της ομάδας του Casssini του Πανεπιστημίου Κορνέλ: «Στις βόρειες περιοχές εκτείνεται ένα δίκτυο από ντελικάτες ρωγμές που κόβουν στη μέση τους κρατήρες. Αυτές οι ρωγμές είναι πανταχού παρούσες στον Εγκέλαδο, όμως τώρα βλέπουμε ότι εκτείνονται μέχρι και στις βόρειες περιοχές».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Γαμήλιο» τραπέζι με καλεσμένους τους άστεγους της πόλης


Η τελετή ματαιώθηκε αλλά το γεύμα δεν πήγε χαμένο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας γάμος για κάποιον λόγο ματαιώνεται. Είναι όμως ίσως η πρώτη φορά που το γαμήλιο τραπέζι γίνεται κανονικά- χωρίς να είναι πια γαμήλιο- και μάλιστα για καλό σκοπό.

Η 27χρονη Quinn Duane επρόκειτο να παντρευτεί τον αγαπημένο της Landon Borup το Σάββατο, σε μια πολυτελή τελετή κόστους 35.000 δολαρίων στο Citizen Hotel του Σακραμέντο.

Όταν ο γάμος ματαιώθηκε, πριν από περίπου μία εβδομάδα, η οικογένεια Duane από την Καλιφόρνια αποφάσισε να μην ακυρώσει το τραπέζι που είχε κανονιστεί για μετά την τελετή.

Αντίθετα, το προχώρησαν κανονικά και αντί για τους καλεσμένους του γάμου, προσκάλεσαν τους άστεγους της πόλης!

Παρότι η συντετριμμένη παραλίγο νύφη επέλεξε να μείνει στο σπίτι της, η μητέρα της ήταν παρούσα και παρακολουθούσε του καλεσμένους να φτάνουν και να απολαμβάνουν το γεύμα.

«Η καρδιά μου πονά για την κόρη μου αλλά θα κρατήσω κάτι καλό από όλο αυτό», τόνισε η 53χρονη.

Στους «καλεσμένους» περιλαμβάνονται οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά, άνθρωποι μόνοι και ηλικιωμένοι.

Ένας από τους καλεσμένους που κάθισε στο τραπέζι με τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά τους είπε πως το γεύμα ήταν «ευλογία» ενώ η σύζυγός του ευχαρίστησε την οικογένεια Duane για την ευγένειά της.

«Το να σου συμβεί κάτι τόσο σημαντικό, να χάσεις κάτι τόσο σημαντικό και να επιλέξεις να το προσφέρεις σε κάποιον άλλο είναι πραγματικά πολύ ευγενικό», τόνισε.

Στο δείπνο, που προοριζόταν για τους 120 καλεσμένους των μελλόνυμφων, περιλαμβάνονταν ορεκτικά, σολομός, μπριζόλες, σαλάτα και ζυμαρικά.

Μιας και το ταξίδι του μέλιτος στο Μπελίζ ήταν ήδη πληρωμένο, η 27χρονη θα το απολαύσει με τη μητέρα της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάμψη της απορροφητικότητας των μηχανικών του ΕΜΠ


Τι καταγράφει έρευνα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο των μηχανικών, αποτυπώνει έρευνα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την απορροφητικότητα των αποφοίτων του ιδρύματος στην αγορά εργασίας.

Έτσι, σε δείγμα 1783 απόφοιτων του ΕΜΠ των ετών 2002-2010, άνεργο δηλώνει σήμερα το 7,4% των διπλωματούχων του ιδρύματος, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στους χημικούς μηχανικούς (10,9%) και τους μεταλλειολόγους (10,8%), ενώ τα μικρότερα πσοοστά ανεργίας έχουν οι ναυπηγοί (3,4%) και οι τοπογράφοι (4,7%). Διαχρονικά η ανεργία έχει αυξηθεί από 2,2% στους διπλωματούχους της περιόδου 1991-1995, σε 2,3% στους διπλωματούχους της περιόδου 1996-2001, για να φτάσει το 7,4% σήμερα.

Όπως επισημαίνεται ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο αφού η δυνατότητα των μηχανικών να δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μειώνει το ονομαστικό ποσοστό του κλάδου: «Η αυτοαπασχόληση των νέων µηχανικών κρύβει µια νέα, άτυπη µορφή ανεργίας, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στις κατασκευαστικές ειδικότητες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η εικόνα αυτή προκύπτει και από την δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων: Το 12% των μηχανικών κερδίζει λιγότερα από 5.000 ευρώ μεικτά το χρόνο, το 13,7% λαμβάνει μέχρι και 10.000 ευρώ, το 20,6% φτάνει τις 15.000 ευρώ, το 17% αμείβεται με έως 20.000 ευρώ, το 21,1% φτάνει τις 30.000, ενώ τις 30.000 ευρώ τις υπερβαίνει ετησίως το 15%.

Ιδιαίτερα έντονη είναι πλέον και η παρουσία μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι φτάνουν σήμερα το 55,7% επί του συνόλου, έναντι ποσοστού 22,6% της προηγούμενης δεκαετίας. Διαπιστώνεται ακόμη, ότι το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται σχεδόν γραµµικά από το 2002 έως και το 2010 (περίπου κατά 1% τον χρόνο).

Ως προς τη σχέση απασχόλησης, οι περισσότεροι διπλωματούχοι, αν και φορολογικά θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, εργάζονται ως μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών (το γνωστό μπλοκάκι). Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 41,60%, ενώ ακολουθούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με 38,8%. Ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν το 12,3% των μηχανικών και ελεύθεροι επαγγελματίες με προσωπικό/συνεργάτη το 5,20%. Φαίνεται ακόμη ότι ο δημόσιος τομέας δεν προσφέρει πλέον επαγγελματική διέξοδο: στο δημόσιο έχουν προσληφθεί μόλις οι 2 στους 100. Από την άλλη πλευρά, κατακόρυφη είναι η αύξηση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, από ποσοστό 20% στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε άνω του 50% σήμερα.

Αυτό που δεν έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου είναι οι κλάδοι απασχόλησης. Στον κατασκευαστικό κλάδο απασχολείται το 93,1% των αρχιτεκτόνων, το 80,7% των πολιτικών μηχανικών και το 76,2% των τοπογράφων. Αντίθετα, οι περισσότεροι χημικοί μηχανικοί απασχολούνται στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (34%), ενώ το 62% των ναυπηγών απασχολούνται στους κλάδους της ναυτιλίας και των μεταφορών.

Η οικονομική στενότητα προκύπτει και από το γεγονός ότι το 23,1% των διπλωματούχων συγκατοικεί με τους γονείς του, ενώ χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι έχει μειωθεί το ποσοστό των μηχανικών που πληρώνουν από δικούς τους πόρους τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το ποσοστό αυτό ήταν 82,1% στους αποφοίτους των ετών 1996-2001, ενώ σε αυτούς των ετών 2002 -2010 έχει κατρακυλήσει στο 68,1%. Σύμφωνα με τους ερευνητές πάντως, η μείωση οφείλεται και στην καθυστέρηση της ενσωμάτωσης αρκετών αποφοίτων στον παραγωγικό ιστό λόγω μεταπτυχιακών σπουδών: σήμερα αποκτούν μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, περισσότεροι από τους μισούς διπλωματούχους, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό της δεκαετίας του 1980, που δεν ξεπερνούσε το 17%.

Από άλλα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αποφοίτων που είναι γυναίκες (από 21,90% στους διπλωματούχους των ετών 1990-1995 σε 39,50% στους διπλωματούχους των ετών 2002-2010). Διαπιστώνεται ωστόσο χάσμα στις αμοιβές - με τους άνδρες μηχανικούς να αμείβονται καλύτερα.

Ο μέσος όρος αποφοίτησης είναι τα 6,38 έτη, με τους αρχιτέκτονες να αποδεικνύονται οι καλύτεροι φοιτητές, αφού αποφοιτούν με μέσο όρο στον βαθμό του πτυχίου 8,011, ενώ ο μέσος βαθμός των υπόλοιπων ειδικοτήτων είναι περίπου στο 7.

Προκύπτει επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των μηχανικών (81%) διαμένει στην Αττική, ενώ από την ίδια περιφέρεια προέρχονται και οι μισοί από αυτούς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που βγάζει 4.000 δολάρια την εβδομάδα… τρώγοντας


Σημεία των καιρών και της μοναξιάς στη Νότια Κορέα - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Η πρώην body builder BJ Fitness Fairy μπορεί να βγάλει έως και 4.000 δολάρια την εβδομάδα κάνοντας κάτι που όλοι κάνουμε καθημερινά στο σπίτι μας: να τρώει.

Μόνο που η νεαρή γυναίκα από τη Νότια Κορέα τρώει μπροστά από την κάμερα του ηλεκτρονικού υπολογιστή της και τα λεφτά που βγάζει είναι αυτά που πληρώνουν άλλοι χρήστες απλώς και μόνο για να τη βλέπουν να τρώει!

Η BJ Fitness Fairy είναι ένας από τους 5.000 συνδρομητές του website Afreeca TV, υπηρεσίας streaming που τους επιτρέπει να συνδέονται με μια online κοινότητα η οποία επικεντρώνεται στη νυχτερινή κατανάλωση φαγητού.

Η γυναίκα περνά πολλές ώρες μπροστά από την κάμερα και καταναλώνει τόσο φαγητό που θα μπορούσε να χορτάσει τρεις ανθρώπους.

«Οι χρήστες με παρακολουθούν και τρώνε δι’ εμού», ανέφερε σε συνέντευξή της. «Μια φορά έφαγα τρεις μεγάλες πίτσες και τρία τηγανητά κοτόπουλα μέσα σε μόνο μία μέρα».

Παρότι η αλλόκοτη αυτή δραστηριότητα αποφέρει στη BJ Fitness Fairy 4.000 δολάρια την εβδομάδα, έρευνα αποκάλυψε πως η τάση αυτή- γνωστή ως mukbang – δεν είναι μόνο μια «επιχείρηση» κερδοφόρα αλλά και ένα σύμπτωμα της εκτεταμένης μοναξιάς που βιώνουν οι πολίτες.

Ο Champ Yang, που επίσης συμμετέχει στο mukbang, εξηγεί πως η οικονομική ύφεση και η αύξηση της ανεργίας είχε ως αποτέλεσμα πολλοί νεαροί Νοτιοκορεάτες να ζουν, να μαγειρεύουν και να τρώνε μόνοι. Το φαγητό online είναι ένας τρόπος οι μοναχικοί αυτοί άνθρωποι να έχουν μια κοινωνική επαφή.

«Στα σπίτια τους είναι μόνοι, τρώνε μόνοι, νιώθουν μοναξιά», προσθέτει ο Champ. «Όταν βλέπουν cookbang και mukbang νιώθουν παρηγοριά. Το φαγητό είναι ένας τρόπος απόδρασης από την πραγματική ζωή. Αυτό το φαγητό είναι θεραπευτικό».

Η BJ Fitness ασκείται περίπου πέντε ώρες την ημέρα για να μπορέσει να διατηρήσει το βάρος της μετά την κατανάλωση τόσο μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Ωστόσο ειδικοί της υγείας επισημαίνουν τις ιατρικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κατανάλωση τόσο μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.

Η Gabie Kook, φιναλίστ στο σόου μαγειρικής MasterChef Korea εξηγεί πως το mukbang είναι πολύ ανθυγιεινό για αυτόν που τρώει αλλά μπορεί αν είναι ωφέλιμο γι’ αυτούς που βλέπουν.

«Για τους θεατές, είναι πνευματική ικανοποίηση αυτό το θέαμα. Ορισμένοι λένε πως τους βοηθά να τηρήσουν τη δική τους δίαιτα», είπε χαρακτηριστικά.

Λόγω των πολλών θερμίδων που καταναλώνει η BJ Fitness Fairy στο δείπνο, περιορίζει πάρα πολύ την κατανάλωση φαγητού στην υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας. Τρώει μόνο ένα γεύμα ακόμα, το οποίο αποτελείται από φρούτα και ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 χρήσεις για το κερί αυτοκινήτου που θα σας εκπλήξουν


Το κερί αυτοκινήτου έχει σχεδιαστεί με σκοπό να προστατεύει το χρώμα, να μαλακώνει τυχόν γρατσουνιές και να δίνει λάμψη σε μεταλλικές επιφάνειες. Για ποιο λόγο λοιπόν να περιορίσετε τη χρήση του μόνο στα αυτοκίνητα;

Ψάξαμε και βρήκαμε πολλές ιδέες για να χρησιμοποιήσετε το κερί και σε άλλα σημεία μέσα στο σπίτι.

Μπορείτε να το βρείτε είτε σε υγρή μορφή είτε σε μορφή στερεής πάστας. Όπως και να είναι το κερί σας ο τρόπος χρήσης δεν διαφέρει. Βάλτε λίγη ποσότητα σε ένα βαμβακερό πανάκι και ξεκινήστε το καθάρισμα.

Απομακρύνετε βρωμιά και σκόνη 
Αν ο κάδος απορριμμάτων στο σπίτι σας είναι μεταλλικός τότε με λίγο κερί αυτοκινήτου θα τον κάνετε να λάμψει από καθαριότητα. Χρησιμοποιήστε το κερί και σε καθρέφτες για να τους κάνετε λαμπίκο.

Μαλακώστε γρατζουνιές 
Αν έχετε κάποιες συσκευές που έχουν χτυπηθεί ή γρατσουνιστεί, δοκιμάστε να περάσετε από πάνω λίγο κερί με ένα πανάκι. Αμέσως οι γρατσουνιές θα μαλακώσουν και κάποιες από αυτές θα εξαφανιστούν. Αυτό το κολπάκι ισχύει και για γρατσουνιές σε CD και DVD.

Λιμάρετε τα εργαλεία σας 
Το κερί έχει την ικανότητα να κάνει τα εργαλεία πιο κοφτερά. Βάλτε κερί σε ψαλίδια ή σε εργαλεία κηπουρικής και θα εκπλαγείτε από το πόσο πιο λειτουργικά θα γίνουν.

Προστατέψτε μεταλλικές επιφάνειες 
Τα γραμματοκιβώτια, τα πόμολα και άλλες μεταλλικές επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε συνεχώς σε επαφή μπορούν να ανανεωθούν και να αποκτήσουν και πάλι τη χαμένη τους λάμψη με λίγο κερί.

Διώξτε τις δαχτυλιές 
Οι μεταλλικές συσκευές συνήθως είναι γεμάτες με δακτυλικά αποτυπώματα. Για να τις καθαρίσετε περάστε τις από πάνω με κερί αυτοκινήτου.

Διώξτε τη μούχλα 
Απλώστε κερί σε επιφάνειες που έρχονται συχνά σε επαφή με νερό. Το κερί θα λειτουργήσει ως προστατευτικό στρώμα και θα εμποδίσει τη δημιουργία μούχλας. Δείτε, επίσης, πώς θα εξαφανίσετε τη μούχλα από τους τοίχους.

Μαλακώστε τα συρτάρια σας 
Αν έχετε κάποια συρτάρια στο σπίτι που ανοιγοκλείνουν δύσκολα, τότε με λίγο κερί θα μπορέσετε να βελτιώσετε το πρόβλημα. Το ίδιο κόλπο ισχύει για παράθυρα και πόρτες που ανοίγουν με δυσκολία ή τρίζουν.

Δώστε λάμψη στις βρύσες 
Οι βρύσες είναι από τις επιφάνειες στο μπάνιο και την κουζίνα που λερώνονται πολύ εύκολα. Καθαρίστε τις με κερί και δώστε τους έξτρα λάμψη.

Καθαρίστε τους καθρέφτες 
Αν οι καθρέφτες σας έχουν θολώσει και δεν μπορείτε εύκολα να τους καθαρίσετε με άλλο απορρυπαντικό, προτιμήστε το κερί αυτοκινήτου.

Προστατέψτε το αυτοκίνητό σας από σημάδια 
Αν θέλετε να κολλήσετε κάποιο αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητο ή και στο σπίτι σας, τότε απλώστε πρώτα μια στρώση με κερί και στη συνέχεια βάλτε εκεί το αυτοκόλλητό σας. Το κερί θα βοηθήσει στο να μη μείνει σημάδι όταν μετά από καιρό θελήσετε να αφαιρέσετε το αυτοκόλλητο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 10 μεγαλύτεροι φόβοι στις ΗΠΑ


Ο μεγαλύτερος φόβος των Αμερικανών είναι η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα η διαφθορά των κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Chapman της Καλιφόρνιας.Πρόκειται για τη δεύτερη ετήσια έρευνα για τους αμερικανικούς φόβους που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο ρωτώντας 1.541 ενηλίκους τι φοβούνται περισσότερο μεταξύ 88 διαφορετικών ειδών φόβου - από τον φόβο για την κυβέρνηση, την τρομοκρατία, το μέλλον, την τεχνολογία, έως τις ασθένειες και τα γηρατειά. Επίσης, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν ερωτήσεις για προσωπικούς φόβους, όπως κλειστοφοβία, υψοφοβία κι άλλους.

Ο μεγαλύτερος ωστόσο αμερικανικός φόβος σε ποσοστό 58% είναι η κυβερνητική διαφθορά, ενώ το 45% απάντησε ότι αυτό που φοβάται περισσότερο είναι η κυβερνο-τρομοκρατία. Την τριάδα συμπληρώνει ο φόβος για την εταιρική ανίχνευση προσωπικών πληροφοριών σε ποσοστό 44,6% κι όπως επισημαίνει ο Κρίστοφερ Μπάντερ, επικεφαλής των ερευνητών, ζητήματα παρακολούθησης αλά... Big Brother κυριαρχούν στη λίστα, καθώς «οι άνθρωποι συχνά φοβούνται ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν».

Τρομοκρατικές επιθέσεις
Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις και για κυβερνητική παρακολούθηση των προσωπικών πληροφοριών και, μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, 8% των Αμερικανών στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία, ακριβώς γιατί φοβάται ότι η κυβέρνηση έχει πρόσβαση στις προσωπικές του πληροφορίες.

Ακολουθούν οι φόβοι για τον βιολογικό πόλεμο, την κλοπή ταυτότητας, την οικονομική κατάρρευση, το τέλος των χρημάτων στο μέλλον, φόβοι που επίσης συνδέονται με ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τέλος, η δεκάδα κλείνει με τον φόβο για την απάτη με πιστωτικές κάρτες.

Αντιθέτως, χαμηλότερα βρίσκονται οι φόβοι για τις αρρώστιες (14η θέση), τις πανδημίες (15η θέση) και μία πιθανή πυρηνική επίθεση (16η θέση). Το εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι στη λίστα με τους δέκα πιο κοινούς φόβους των Αμερικανών απουσιάζουν ο φόβος για την ανεργία, τα θέματα υγείας και ο θάνατος - όλα κατατάσσονται χαμηλότερα.

Επίσης, φοβούνται περισσότερο τα έντομα (στην 35η θέση) απ' ό,τι να πετάνε (στην 61η θέση), ενώ φοβούνται περισσότερο τα φαντάσματα από ότι τα... ζόμπι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 40% των Αμερικανών πιστεύουν ότι υπάρχουν μέρη στοιχειωμένα από πνεύματα, ενώ σχεδόν το 25% από αυτούς πιστεύουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με νεκρούς. Το 20% ανέφεραν ότι οι εξωγήινοι επισκέφθηκαν τη Γη στο παρελθόν και ότι τα όνειρα μπορούν να προβλέψουν το μέλλον.

Τέλος, το ένα τέταρτο των Αμερικανών, σύμφωνα με την έρευνα, δήλωσε πως έχει ψηφίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του υποψήφιο που πίστευε ότι θα του λύσει τους φόβους, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 10% δήλωσε πως έχει αγοράσει όπλο επειδή φοβάται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «κάποιο λάκκο έχει η φάβα»


Το έθιμο που «κρύβεται» πίσω από την παροιμιώδη έκφραση.

Όταν κάτι ύποπτο συμβαίνει σε μια υπόθεση, τότε λέμε ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα».

Για την προέλευση της φράσης πρέπει να ξεκινήσουμε από τον Πόντο και το φαγητό «πουσίντιν», μια πολτώδη μάζα από αλεύρι, την οποία όσοι την έτρωγαν άνοιγαν στη μέση ένα λακκάκι και έβαζαν βούτυρο. Όσοι έτρωγαν πουσίντιν έπρεπε να πάρουν ένα κουτάλι και να το βουτήξουν στη μέση που ήταν το βούτυρο.

Το ίδιο έκαναν και οι Τούρκοι, οι οποίοι στη μέση του πιλαφιού τους άνοιγαν έναν λάκκο και έβαζαν βούτυρο.

Τη συνήθεια αυτή υιοθέτησαν και οι Έλληνες της ηπειρωτικής χώρας. Σε όλα τα μέρη που τρώνε φάβα, ανοίγουν ένα λάκκο και ρίχνουν μέσα λάδι, γιατί η φάβα βράζεται μόνο με το νερό της. Από εδώ βγήκε η γνωστή φράση «κάποιο λάκκο έχει η φάβα».

Στην Κάρπαθο λένε μάλιστα «αυτό το φά(β)α λάκκον έχει και το λά(δ)ι καμαρώνει». Οι Ζακυνθινοί και οι Λάκωνες λένε «κάτι λάκκο έχ’ η φάβα, ρίχτε λάδι για να δείτε». Παράλληλα, υπάρχει και η παροιμία «κάτι λάκκο έχ’ η φάβα, που χαμογελά το λάδι».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από την κεντρική Ασία η καταγωγή των σκύλων


Υπάρχουν στη γη εδώ και 15.000 χρόνια.

Από τη Μογγολία ή το Νεπάλ φαίνεται πως έλκουν την καταγωγή τους οι σκύλοι, που εξημερώθηκαν από τους λύκους για πρώτη φορά, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα του είδους της, η οποία έκανε γενετικές αναλύσεις σε δείγματα από χιλιάδες σκύλους ανά τον κόσμο.

Οι σκύλοι εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Γη εδώ και περίπου 15.000 χρόνια. Η εξημέρωση ορισμένων άγριων λύκων έγινε σταδιακά, καθώς αυτοί πλησίαζαν τους καταυλισμούς των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Οι τελευταίοι βρήκαν πολύτιμη βοήθεια στους σκύλους, όταν πήγαιναν για κυνήγι.

Σήμερα πια, οι σκύλοι εμφανίζουν την μεγαλύτερη ποικιλομορφία από όλα τα ζώα του πλανήτη, χάρη στις διαδοχικές επιλεκτικές επεμβάσεις που επί χιλιάδες χρόνια έχουν κάνει οι άνθρωποι κατά την εκτροφή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άνταμ Μπόικο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, ανέλυσαν δείγματα DNA από περίπου 5.200 σκύλους, ράτσας και μη, από 38 χώρες. Όπως είπε ο Μπόικο, «πρόκειται για την πρώτη πραγματικά παγκόσμια γενετική μελέτη σχετικά με την καταγωγή των σκύλων».

Στο παρελθόν έχει προταθεί ότι η εξημέρωση των σκύλων από τους γκρίζους λύκους μπορεί να συνέβη ανεξάρτητα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Όμως η νέα μελέτη δεν ενισχύει αυτή την άποψη, αντίθετα εντοπίζει γεωγραφικά την προέλευσή τους στην κεντρική Ασία, κάπου μεταξύ Μογγολίας και Νεπάλ. Στη συνέχεια, οι σκύλοι σταδιακά εξαπλώθηκαν στην Ινδία και σε άλλες περιοχές της Ασίας.

Άλλες πάντως γενετικές έρευνες στο παρελθόν έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα, τοποθετώντας την καταγωγή των σκύλων στη Μέση Ανατολή, στη Σιβηρία, στην Ανατολική Ασία, στη Νότια Κίνα ή ακόμη και στην Ευρώπη. Η νέα μελέτη είναι μάλλον απίθανο να θεωρηθεί ως η οριστική απάντηση στο επίμαχο ζήτημα, όπως παραδέχθηκε και ο Μπόικο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υπέροχη αχανής Αυστραλία


Drone έφτασε σε μακρινά και δυσπρόσιτα σημεία της - Δείτε βίντεο.
Εκπληκτικές εικόνες από τα βουνά Hamersley και το Εθνικό Πάρκο Karijini της Αυστραλίας κατέγραψε με drone ο φωτογράφος Dan Proud.

Καταγράφοντας σημεία και «γωνιές» που πολύ λίγοι έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν, το οπτικό υλικό από το drone περιλαμβάνει πορτοκαλί ηλιοβασιλέματα πίσω από τους βραχώδεις σχηματισμούς και ατελείωτα πλάνα των αχανών εκτάσεων με κοπάδια να μοιάζουν με σταγόνες στον τεράστιο ωκεανό.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχιτεκτονικά εγκλήματα που λίγο έλειψε να συμβούν


Φιλόδοξα σχέδια που θα ισοπέδωναν εμβληματικά αστικά τοπία!

Η Ιστορία είναι γεμάτη από περίεργα και ανατρεπτικά σχέδια για κολοσσιαία οικοδομήματα που δυστυχώς δεν χτίστηκαν ποτέ.

Αν και είναι αλήθεια πως πολλά από τα απραγματοποίητα αυτά αρχιτεκτονικά σχέδια δεν θα έκαναν τον κόσμο καλύτερο, απλά πιο φαντασμαγορικό.

Γιατί πλάι στους καινοτόμους σχεδιασμούς με την αναντίρρητη πρακτική εφαρμογή φιγουράρουν δεκάδες πλάνα που θα κατέστρεφαν φυσικά μνημεία, θα ισοπέδωναν ιστορικές συνοικίες και θα έκαναν την απτή πραγματικότητα πολύ πιο ζοφερή…

Ιδιόρρυθμοι σχεδιασμοί δηλαδή σαν…


Η κατεδάφιση όλης της Γλασκόβης!Ως η μεγαλύτερη πόλη της Σκοτίας, η πολύβουη Γλασκόβη παραμένει ένα από τα ιδανικότερα μέρη του πλανήτη για να έρθει κάποιος σε επαφή με τη βικτοριανή αρχιτεκτονική. Αν βέβαια ήταν στο χέρι των πολεοδόμων εκεί στα μέσα του 20ού αιώνα, κανένα από τα διαμαντάκια αυτά δεν θα έστεκαν σήμερα στη θέση τους, καθώς είτε το πιστεύετε είτε όχι, το 1945 οι δημοτικές αρχές δημοσίευσαν μια μελέτη για την ισοπέδωση όλης της ιστορικής πόλης!

Αν πετύχαινε τον σκοπό της η σχετική έκθεση, τότε η γραφική Γλασκόβη θα ήταν σήμερα τρομακτικά διαφορετική, μια σωστή τσιμεντούπολη: οι Αρχές ήθελαν να κατεδαφίσουν όλο το ιστορικό κέντρο, παρασύροντας τα αναρίθμητα βικτοριανά κτίρια, τα δημόσια οικοδομήματα, ακόμα και το πανέμορφο οίκημα της Σχολής Καλών Τεχνών, κι αυτό για να ανεγείρουν στη θέση τους ένα τεράστιο μπλοκ από τσιμεντένια κουτιά σοβιετικού τύπου (σε ρυθμό σοσιαλιστικού ρεαλισμού!), περικυκλωμένα από έναν τεράστιο αυτοκινητόδρομο.

Και βέβαια δεν μιλάμε για ακραίο σχέδιο που μπήκε στα συρτάρια, αλλά για έργο πνοής που το 1947 πήρε το επίσημο πράσινο φως! Και γιατί δεν κατεδαφίστηκε τελικά η Γλασκόβη; Γιατί η Βρετανία ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μετά τον πανάκριβο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το ανατρεπτικό σχέδιο θεωρήθηκε μη υλοποιήσιμο λόγω του τεράστιου κόστους του. Δύο χρόνια αργότερα το σχέδιο απορρίφθηκε, αν και πρόλαβαν να γκρεμίσουν αρκετά κτίρια του κέντρου και να τα αντικαταστήσουν με τσιμεντένια τερατουργήματα…

Τα αρχιτεκτονικά εγκλήματα του ΛονδίνουΗ πολύπαθη βρετανική πρωτεύουσα γλίτωσε από πολλά στους αιώνες της ζωής της, με κάποια από αυτά να μοιάζουν με ταινία καταστροφής! Όπως η μακάβρια πυραμιδική νεκρόπολη των 94 ορόφων που θα έφερνε τον θάνατο σε πρώτο πλάνο στο κέντρο της πόλης, με τις ατέλειωτες κατακόμβες της να μπορούν να φιλοξενήσουν 5 εκατομμύρια σορούς! Και στο Λονδίνο του 19ου αιώνα, το ακραίο αυτό σχέδιο λίγο έλειψε να γίνει πραγματικότητα.

Η Πυραμίδα του Θανάτου, που προτάθηκε από τον Τόμας Γουίλσον, θα κάλυπτε 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα κατασπάραζε ένα πολύ καλό κομμάτι της πόλης. Το «τεράστιο πάρκινγκ για τους νεκρούς», όπως το ήθελε ανατριχιαστικά ο δημιουργός του, απορρίφθηκε τελικά όχι για τη μαύρη αισθητική και τη μακάβρια λειτουργία του, αλλά υπό τους φόβους ότι η τεράστια κατασκευή θα ισοπέδωνε ολόκληρους λόφους κάτω από το βάρος της!

Σειρά είχε μετά το σχέδιο που θα μετέτρεπε το Λονδίνο σε έναν τεράστιο αυτοκινητόδρομο. Οι Περιφερειακοί του Λονδίνου, όπως ονομάστηκαν, ήταν ένα σχέδιο της δημοτικής αρχής στη δεκαετία του 1960 που περιλάμβανε ένα εκτεταμένο και πυκνό δίκτυο 4 αυτοκινητόδρομων που θα συνδέονταν στο κέντρο της πόλης. Οι δρόμοι θα έπνιγαν βέβαια το κέντρο και τεράστιες περιοχές θα έπρεπε να κατεδαφιστούν, παρόλα αυτά βέβαια το 1973 το σχέδιο πήρε το πράσινο φως. Είπαμε όμως, η βρετανική οικονομία παρέδερνε και το πλάνο εγκαταλείφθηκε λόγω του κόστους του.

Τρίτο και τελευταίο ήταν το σχέδιο που έψαχνε να γκρεμίσει όλο το κέντρο του Λονδίνου, λες και η δημοτική αρχή μισούσε την πόλη! Ο σχεδιασμός θα ισοπέδωνε τα 3/4 του Piccadilly Circus και όλο το Soho, κι αυτό για να μετριαστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Εκατοντάδες ιστορικά σοκάκια και σπουδαία δείγματα αρχιτεκτονικής ήταν έτοιμα να πέσουν το 1954 στο βωμό του εκσυγχρονισμού, κι αυτό για να στηθούν στη θέση τους κολοσσιαίοι πύργοι αλλά και υπόγειο δίκτυο δρόμων. Με την Αγγλία στο κατώφλι της πτώχευσης, όλα έμειναν ευτυχώς στα χαρτιά…

Το Κολοσσαίο της ΣκοτίαςΉταν το 1896 όταν ο βαθύπλουτος σκοτσέζος επιχειρηματίας Τζον Στιούαρτ ΜακΚέιγκ αποφάσισε να κάνει κάτι για την πόλη του, το Ομπάν, μια μικρή κοινότητα στη δυτική ακτή της χώρας. Δεν μιλάμε βέβαια για έργα πνοής και υποδομές, αλλά για πραγματικό αντίγραφο του Κολοσσαίου της Ρώμης!

Ο Πύργος ΜακΚέιγκ, όπως είναι γνωστός, φιλοξενούσε ό,τι πιο τρελό και ανεφάρμοστο. Ο ίδιος ο ΜακΚέιγκ σχεδίασε το κτίριο και διάλεξε προσεκτικά την τοποθεσία πάνω σε έναν λόφο, ώστε να επιβλέπει το οικοδόμημα τον μικρό κόλπο. Ο σκοπός ήταν το τερατούργημα να φαίνεται από παντού, και το αποκαλούμε «τερατούργημα» καθώς δεν επρόκειτο για ένα κτίριο κοινής ωφέλειας, αλλά για προσωπικό καταφύγιο του ΜακΚέιγκ!

Μεγάλος εγωμανής, ο ΜακΚέιγκ σκόπευε να πλαισιώσει το Κολοσσαίο του με αμέτρητα δικά του αγάλματα και των μελών της οικογένειάς του, κρατώντας το οίκημα προσβάσιμο μόνο για τη φαμίλια ΜακΚέιγκ! Αυτό θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο λαμπρά έργα ματαιοδοξίας που θα έβλεπε ο κόσμος. Όταν πέθανε ο ΜακΚέιγκ το 1902, άφησε σε σημερινές αξίες κάπου 6 εκατ. λίρες για την ολοκλήρωση του πύργου του, αν και η αδερφή του παρακάλεσε τον δικαστή να μη σεβαστεί τη διαθήκη του για το καλό του Ομπάν! Και βέβαια άλλο που δεν ήθελε ο δικαστής, αφήνοντας το ανοσιούργημα να στέκει στους αιώνες ημιτελές…

Η κατεδάφιση όλης της Δυτικής Ακτής του ΜανχάτανΉταν το 1946 όταν δημοσιεύτηκε η πρόθεση της δημοτικής αρχής να γκρεμίσει ολόκληρη τη Δυτική Ακτή του Μανχάταν για να χτίσει στη θέση της ένα κολοσσιαίων διαστάσεων αεροδρόμιο! Ο Τερματικός «Ποταμός Χάντσον», όπως θα ήταν το όνομα του, ήταν το πνευματικό παιδί του κροίσου της κτηματομεσιτικής Γουίλιαμ Ζέκεντορφ, στον οποίο οφείλεται ένα σεβαστό μέρος του αστικού τοπίου της Νέας Υόρκης. Με άλλα λόγια, δεν ήταν απλώς ένας τρελός με ένα όνειρο, αλλά ένας τρελός με ένα όνειρο και όλα τα μέσα για να το πραγματοποιήσει!

Το αεροδρόμιο θα κάλυπτε 144 οικοδομικά τετράγωνα και θα ξεπερνούσε ακόμα και το Σέντραλ Παρκ, έχοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί στη δεκαετία του 1950 τόσα αεροπλάνα την ώρα όσα μπορεί σήμερα το Αεροδρόμιο JFK! Πολλά περιοδικά και εφημερίδες έβαλαν σκοπό να πείσουν τους Νεοϋορκέζους ότι το αεροδρόμιο θα γινόταν κάποια στιγμή αναγκαιότητα, αν και μάταια.

Τελικά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, αν και όχι λόγω της λαϊκής κατακραυγής. Ήταν το υπέρογκο κόστος του και η κατάφωρη τρέλα του σχεδίου που το έβαλαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Αν και αυτό δεν θα ήταν το τέλος του ονείρου του Ζέκεντορφ, ο οποίος σκόπευε τώρα να φτιάξει μια ιδιωτική πόλη στον τόπο που βρίσκεται σήμερα η έδρα του ΟΗΕ!

Ο σιδηρόδρομος που θα περνούσε μέσα από το ΣτόουνχεντζΤο κολοσσιαίο μεγαλιθικό μνημείο της Βρετανίας παραμένει ένα από τα σύμβολα της ανθρώπινης προϊστορίας και χρονολογείται περί το 3000-2000 π.Χ., παραμένοντας τόσο μεγαλοπρεπές όσο οι αιγυπτιακές Πυραμίδες ή το Μάτσου Πίτσου. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το μεγαλεπήβολο Στόουνχεντζ με την αναντίρρητη επιστημονική αξία δεν λογιζόταν βέβαια κάτι φοβερό στη βικτοριανή Αγγλία του 19ου αιώνα, όταν ήταν απλώς κάτι αρχαίες πέτρες που δεν θα στέκονταν εμπόδιο στην ανάπτυξη!

Η χειρότερη απόπειρα εναντίον του έλαβε χώρα το 1886, όταν ο Νοτιοδυτικός Σιδηρόδρομος του Λονδίνου θέλησε να περάσει τη νέα του γραμμή μέσα ακριβώς από το Στόουνχεντζ. Κανείς δεν ξέρει γιατί ο σχεδιασμός δεν άφηνε το μνημείο στην ησυχία του και είχε βαλθεί να περάσει από το κέντρο του, καταστρέφοντας ένα καλό τμήμα του και, σύμφωνα με τους ειδικούς, το παλιότερο μάλιστα κομμάτι του με τη σπουδαιότερη επιστημονική αξία. Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο απορρίφθηκε τελικά, 10 χρόνια αργότερα μια νέα προτεινόμενη γραμμή ήθελε κι αυτή να καταστρέψει μέρος του νεολιθικού μνημείου…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν τα πουλιά «ζωγραφίζουν» στον ουρανό


Οι καταπληκτικές πινελιές της φύσης στον γαλάζιο θόλο - Δείτε τις φωτογραφίες.

Μπορεί οι κάτοικοι των πόλεων να έχουν σχεδόν ξεχάσει ή να μην μπορούν να παρατηρήσουν τις εναλλαγές των εποχών, η φύση ωστόσο στέλνει τα δικά της πανέμορφα «μηνύματα».

Την επικείμενη άφιξη του χειμώνα σηματοδότησαν στον βρετανικό βορρά χιλιάδες ψαρόνια που «ζωγράφισαν» με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τον ουρανό δημιουργώντας ποικίλα σχέδια και εναέριους σχηματισμούς που έκαναν τον κόσμο να σηκώσει τα μάτια ψηλά και να απολαύσει το θέαμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...