Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Τα πρώτα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς


Με αυτά ξεκίνησε η λίστα της Unesco το 1978.

Η Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage List), ένας από τους πιο σημαντικούς και αναγνωρίσιμους καταλόγους συντήρησης της παγκόσμιας κληρονομιάς, περιλαμβάνει περισσότερες από 1.000 τοποθεσίες/μνημεία σε όλον τον κόσμο.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τον ερχόμενο Ιούνιο-Ιούλιο, όταν πραγματοποιηθεί η συνάντηση της επιτροπής της Unesco (World Heritage Committee) στη Βόννη της Γερμανίας στις 28 Ιουνίου-8 Ιουλίου.

Η απαρίθμηση όλων των μνημείων/τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Τι θα λέγατε όμως να μαθαίνατε ποια ήταν τα πρώτα που εντάχθηκαν σε αυτή, το 1978;

Τα νησιά Γκαλαπάγκος στο Εκουαδόρ, το Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ και το νησί Goree στη Σενεγάλη είναι μερικά από αυτά.

Μόνο οι χώρες που έχουν υπογράψει την αντίστοιχη σύμβαση για τη δημιουργία της επιτροπής World Heritage Committee μπορούν να καταλογοποιήσουν και να ανακηρύξουν μια τοποθεσία/μνημείο ως «παγκόσμια κληρονομιά». Στην αρχή οι χώρες αυτές ήταν 40, ενώ 37 χρόνια μετά 191 χώρες έχουν υπογράψει τη σύμβαση.

Εν αναμονή λοιπόν, των νέων μελών της σημαντικής αυτής λίστας, δείτε παρακάτω μερικά από τα πρώτα μέλη αυτής, όπως παρουσιάστηκαν σε δημοσίευμα του CNN.

1. L'Anse aux Meadows National Historic Park, Καναδάς



Ο οικισμός Βίκινγκς του 11ου αιώνα στο νησί της Νέας Γης στον Καναδά αποτελεί την πρώτη απόδειξη της ευρωπαϊκής παρουσίας στη Βόρεια Αμερική.

2. Nahanni National Park, Καναδάς



Το εθνικό πάρκο Nahanni είναι προστατευόμενο πάρκο στον Καναδά από το 1972. Σε αυτό ζουν 40 είδη θηλαστικών και 170 είδη πτηνών, ενώ το τοπίο συμπληρώνεται από ποτάμια, ρυάκια, καταρράκτες, βουνοκορφές από γρανίτη, βαθιά φαράγγια, ασβεστολιθικά σπήλαια και «απομεινάρια» αρχαίων ποταμών.

3. Νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ



Τα 19 νησάκια που αποτελούν τη θαλάσσια αυτή προστατευόμενη περιοχή αποτελούν μέρος ενός μοναδικού αρχιπελάγους, στο οποίο ζουν ασυνήθιστα θηλαστικά, είδη χλωρίδας κ.ά που ενέπνευσαν τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

Το θαλάσσιο πάρκο προστασίας (Galapagos Marine Reserve) δημιουργήθηκε το 1986 καλύπτοντας μια έκταση 70.000 χιλιομέτρων, η οποία επεκτάθηκε στα 133.000 χιλιόμετρα το 1998.

4. Κίτο, Εκουαδόρ



Η πρωτεύουσα του Εκουαδόρ χτίστηκε το 16ο αιώνα στα ερείπια μιας αρχαίας πόλης των Ίνκας. Παρά τους πολλούς σεισμούς που έχουν πλήξει την περιοχή, το ιστορικό κέντρο του Κίτο είναι πολύ καλά διατηρημένο.

5. Simien National Park, Αιθιοπία



Εντυπωσιακές κορυφογραμμές, κοιλάδες, χαράδρες και πεδιάδες, όπου ζουν σπάνια ζώα, όπως ένα είδος κατσίκας που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, ο σπάνιος μπαμπουίνος Gelada και η αλεπού Simien. Στο εθνικό πάρκο ζουν ακόμη λεοπαρδάλεις, ύαινες, τσακάλια και 400 είδη πτηνών.

6. Rock-Hewn Churches, Lalibela, Αιθιοπία



Σε μια εποχή όπου οι μουσουλμανικές κατακτήσεις καθιστούσαν αδύνατο το προσκύνημα των χριστιανών στους Αγίους Τόπους, το 12ο αιώνα ο βασιλιάς Lalibela αποφάσισε να χτίσει μια «Νέα Ιερουσαλήμ» στην ορεινή περιοχή της Αιθιοπίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Και το αποτέλεσμα ήταν 11 μεσαιωνικές, μονολιθικές εκκλησίες λαξευμένες στο βράχο.

7. Καθεδρικός ναός του Άαχεν, Γερμανία



Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Άαχεν, γνωστός και ως Βασιλικός Ναός της Αγίας Μαρίας, συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους ναούς της βορείως των Άλπεων Ευρώπης.

8. Ιστορικό κέντρο Κρακοβίας, Πολωνία



Το ιστορικό κέντρο της πρώην πρωτεύουσα της Πολωνίας έχει τις ρίζες του στο 13ο αιώνα, όταν ήταν μια σημαντική εμπορική πόλη της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αγορά-πλατεία και μία από τις παλαιότερες πανεπιστημιακές συνοικίες της Ευρώπης.

9. Αλατωρυχεία Wieliczka και Bochnia, Πολωνία



Εκτός του ότι αποτελούν ένα θαυμαστό παράδειγμα για τις τεχνικές εξόρυξης από το 13ο έως τον 20ο αιώνα, τα αλατωρυχεία Wieliczka και Bochnia «κρύβουν» έναν ολόκληρο κόσμο στο εσωτερικό τους. Οι τουρίστες τα επισκέπτονται από το 19ο αιώνα.

10. Νησί Goree, Σενεγάλη



Από το 15ο αιώνα μέχρι και το 19ο αιώνα υπολογίζεται ότι 20 εκατ. Αφρικανοί πέρασαν από το νησί Ιλ ντε Γκορέ, το μεγαλύτερο κέντρο σκλαβοπάζαρου στις αφρικανικές ακτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα κοντέινερ κοστίζει περίπου 1500 ευρώ. Δείτε τώρα τι μπορείτε να φτιάξετε με αυτά!


Ένα πολυτελές σπίτι δεν σημαίνει κατα ανάγκην ότι πρέπει να έχει μέγεθος χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, πανύψηλα και τεράστια δωμάτια και επιχρυσωμένες τουαλέτες. Πάρτε αυτά τα σπίτια, για παράδειγμα: για να αρχίσετε τη κατασκευή ενός από αυτά, το μόνο που χρειάζεστε είναι 1500 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα αγοράσετε ένα κοντέινερ.

Το τι θα κάνετε στη συνέχεια με αυτό είναι καθαρά προσωπική επιλογή αλλά μπορείτε να πάρετε μερικές πολύ καλές ιδέες από τις δημιουργίες που ακολουθούν. Μερικοί άνθρωποι βρήκαν τον τρόπο να μετατρέψουν αυτό το υποτυπώδες «δωμάτιο» με τους μεταλλικούς τοίχους, σε πολυτελείς κατοικίες που εντυπωσιάζουν. Αυτά τα 20 σπίτια από κοντέινερ είναι πραγματικά επικά!

1.) Ένα κοντέινερ δεν χρειάζεται να είναι ένας κλειστός χώρος.


2.) Μπλε Κοντέινερ; Κανένα πρόβλημα!


3.) Αποκτήστε μεταλλικά κοντέινερ και αφήστε τη φαντασία σας να σας οδηγήσει.


4.) Καταπληκτικό!


5.) Το σχήμα τους είναι σχεδόν πάντα ίδιο, αλλά...


6.) Χρηστικά… και υπέροχα


7.) Το καλύτερο κομμάτι είναι ότι εσείς γνωρίζετε από τι έχουν κατασκευαστεί!


8.) Δείτε και εσωτερικά..


9.) Και δεν θα κινδυνέψετε ποτέ να σας ληστέψουν. Ποτέ!


10.) Μοντέρνα, αλλά και.. όχι.


11.) Αυτό είναι το είδος του σπιτιού που κρατά ένα άτομο ευτυχισμένο.


12.) Δεν έχετε πισίνα; Φτιάξτε μια μέσα σε ένα κοντέινερ!


13.) Ένα σπίτι από ανακυκλωμένα υλικά που είναι καλό και για τον πλανήτη.


14.) Απλά επικά!


15.) Υπάρχουν περίπου 17 εκατομμύρια κοντέινερ σήμερα σε όλο τον κόσμο. Αποκτήστε ένα και φτιάξτε το σπιτικό σας!

 

 

 

 

 
Διαβάστε περισσότερα...

Μυθομανία: Γιατί κάποιοι άνθρωποι λένε συνέχεια ψέματα;


Πώς ορίζεται η μυθομανία και πώς εκφράζεται στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου;

H παραποίηση της αλήθειας, η αλλοίωση ή απόκρυψή της είναι χαρακτηριστικά που ενίοτε συνοδεύουν την κοινωνική συμπεριφορά ενός ανθρώπου. Οταν όμως οι συμπεριφορές αυτές γίνονται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της έκφρασής του, τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα συγχέονται και γίνεται μυθομανής.

Στη μυθομανία η φαντασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διηγήσεων, το οποίο όσο το άτομο τις εξιστορεί τόσο εισχωρεί μέσα στις κατασκευές του με απόλυτη πίστη ότι πράγματι συνέβησαν.

Συνήθως είναι ο πρωταγωνιστής σεναρίων τα οποία δημιουργούν άμεσο εντυπωσιασμό στον περίγυρο και επιφέρουν στιγμιαία ικανοποίηση και ψυχική ανακούφιση στον ίδιο.

Δεν υποκρίνεται με στόχο, ούτε εξαπατά εκούσια, αλλά η αυτοεκτίμησή του είναι τόσο χαμηλή και η ανάγκη του για αποδοχή τόσο έντονη που η κοινωνική του συνείδηση είναι εύπλαστη και ρευστή όταν είναι με κόσμο. Αν πιεστεί να παραδεχτεί την πραγματικότητα μπορεί να το κάνει στιγμιαία, θα ξανακυλήσει όμως στη δική του πραγματικότητα η οποία τον κυριαρχεί.

Τι κάνει έναν άνθρωπο μυθομανή;

Η λέξη-κλειδί είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση ως κυρίαρχο ψυχικό κίνητρο. Τα κενά στην ταυτότητα του ατόμου αναπληρώνονται προσωρινά μέσα από τις φανταστικές ιστορίες που αφηγείται.

Πρόκειται για μια ψυχική άμυνα η οποία προσφέρει στο ψυχικά ευάλωτο άτομο τη «δυνατότητα» να είναι αυτός που θα ήθελε να είναι. Αμυνα όμως τόσο εύθραυστη, ώστε εκείνο καταντά εύκολα να γελοιοποιείται και να ξαναοδηγείται στην απόρριψη και την αυτομομφή. Η μοναξιά και το αδιέξοδο μεγαλώνουν και το άτομο οδηγείται σε περισσότερα ψέματα για να αναπληρώσει το κενό, εγκλωβισμένο σε έναν φαύλο κύκλο.

Ο ψυχαναλυτής Ντόναλντ Γουίνικοτ ονόμασε τους μυθομανείς ενηλίκους «as-if-personalities» («σαν-να-προσωπικότητες») δηλαδή ψεύτικους εαυτούς.

Στο πρώιμο περιβάλλον ενός μικρού παιδιού, μπορούμε να εντοπίσουμε την τάση του να προσαρμόζεται σε αδυσώπητες γονεϊκές προσδοκίες και να ταυτίζεται μόνο με αυτό που θέλουν οι άλλοι, ξεχνώντας το τι υπάρχει πραγματικά μέσα του. Επίσης γονείς που οι ίδιοι χρησιμοποιούν ψέματα συστηματικά για να χειρίζονται, να ελέγχουν ή να γεμίζουν τα ψυχικά τους ελλείμματα, μαθαίνουν στο παιδί αντίστοιχους δυσλειτουργικούς τρόπους διαχείρισης της συμπεριφοράς.

Η τραυματισμένη αυτοεκτίμηση στο παιδί μπορεί να το κάνει να ψάξει για διέξοδο στην κατασκευή μύθων για να αντλήσει την αποδοχή που νιώθει ότι του λείπει. Ολες οι παραπάνω καταστάσεις συνεχίζουν να λειτουργούν ως κίνητρα της συμπεριφοράς στην ενήλικο πλέον ζωή με μεγάλο ψυχικό κόστος για το άτομο.

Η αποδοχή του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα. Μέσα από μια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης μέσα από μια αληθινή σχέση τόσο με τον εαυτό όσο και με τους άλλους μπορεί να αποβεί λυτρωτική. Εδώ, η δυνατότητα χτισίματος μιας αληθινής σχέσης με τον θεραπευτή θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το «βουνό» του Game of Thrones σήκωσε κορμό 650 κιλών


Πήρε τον τίτλο του πιο δυνατού Βίκινγκ – Δείτε το βίντεο.

Ο Hafthór Björnsson, το γνωστό στους fan «το βουνό» των Game of Thrones, κατάφερε και σήκωσε ένα κορμό δέντρου βάρους 650 κιλών, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κρατούσε 1000 χρόνια!

Ο Ισλανδός υπεράνθρωπος-πρώην μπασκετμπολίστας, νυν ηθοποιός-, έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τον πιο δυνατό Βίκινγκ World’s Strongest Viking.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Orm Storolfson είχε σηκώσει το κατάρτι ενός πλοίου, έκανε τρία βήματα έχοντας στην πλάτη του βάρος 600 περίπου κιλών. Ο Björnsson, κατάφερε να κάνει πέντε βήματα έχοντας στις πλάτες του κορμό βάρους 650 κιλών.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι δέκα πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο


Την πρωτιά κατέκτησε το Τόκιο.

Με 38 εκατομμύρια πληθυσμό, στριμωγμένο σε μια πόλη θα περίμενε κανείς να επικρατεί ένα μικρό… άνομο χάος.

Η παραπάνω περιγραφή πάντως δε θυμίζει ούτε στο ελάχιστο το Τόκιο της Ιαπωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το οποίο κατέκτησε τον τίτλο της πιο «ασφαλούς πόλης στον κόσμο».

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η γιαπωνέζικη μεγαλούπολη θεωρείται ως ο πλέον ασφαλής αστικός προορισμός στον κόσμο.

Ο δείκτης Safe Cities Index 2015, που καταρτίστηκε από τον Economist, κατατάσσει το Τόκιο στην κορυφή των πιο ασφαλών πόλεων σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε σχέση με την ψηφιακή ασφάλεια, τις παροχές υγείας, τις υποδομές και την προσωπική ασφάλεια.

Κι όλα αυτά παρότι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Τόκιο είναι η πιο πολυπληθής πόλη στον κόσμο.

Η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει τη 10η θέση, ενώ στην τελευταία θέση των 50 πιο ασφαλών πόλεων στον κόσμο βρίσκεται η Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Οι δέκα πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο:

1. Τόκιο



2. Σιγκαπούρη



3. Οσάκα



4. Στοκχόλμη



5. Άμστερνταμ



6. Σίδνεϊ



7. Ζυρίχη



8. Τορόντο



9. Μελβούρνη



10. Νέα Υόρκη




Διαβάστε περισσότερα...

Η Γη από το διάστημα τη νύχτα


Εντυπωσιακές εικόνες από το διάστημα μάς δείχνουν τη Γη όπως σπάνια έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε. Φωτισμένα, χωρίς σύννεφα και με πεντακάθαρο ουρανό διάφορα σημεία του πλανήτη μοιάζουν μαγικά!

Περσικός Κόλπος



Ευρώπη



Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα



Βόρεια Αμερική



Βόρεια Αμερική – Μεξικό



Ασία – Χερσόνησος Ινδοκίνας



Ευρώπη – Ιταλία – Ελλάδα



Νότια Αφρική



Το Τρίγωνο των Βερμούδων



Ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας



Καύκασος – Κασπία Θάλασσα



Νότια Αμερική – Αργεντινή – Χιλή



Νότια Αμερική – Αργεντινή – Βραζιλία



Ευρώπη – Σκανδιναβία



Αφρική – Μαδαγασκάρη



Νέα Ζηλανδία



Κεντρική Αμερική



Ηνωμένο Βασίλειο – Βόρεια Θάλασσα



Ανατολική Κίνα – Ταϊβάν



Αμερική



Αυστραλία – Παπούα Νέα Γουινέα




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...