Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με… αγαύη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ίσως οι δυνατοί πότες γνωρίζουν ότι η τεκίλα προέρχεται από την αγαύη, ένα κακτοειδές φυτό που φύεται και ευδοκιμεί μόνο στις ερήμους του Μεξικού. Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζουν, είναι ότι το σιρόπι αγαύης, ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά γλυκαντικά τον τελευταίο καιρό, έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαιτέρως διάσημο. Κι ο λόγος; Η πλούσια γεύση του και κυρίως ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης.

Πράγματι το σιρόπι αγαύης, γνωστό και ως νέκταρ διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (11 – 19), δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν επιβαρύνει το πάγκρεας. Ακόμη, διαλύεται εύκολα και έχει ευχάριστη απαλή γεύση, παρόμοια περίπου με μέλι. Περιέχει ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Το σιρόπι της αγαύης εξάγεται από τα φύλλα του φυτού, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, η οποία δεν ξεπερνάει σε κανένα στάδιο μεταποίησης τους 45 βαθμούς Κελσίου, ώστε να είναι ευεργετικό, με όλα τα θρεπτικά του στοιχεία ανέπαφα.



Πώς να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με την αγαύη

Είναι γνωστό πως πολλές μεταβολικές ασθένειες της σύγχρονης εποχής όπως διαβήτης, παχυσαρκία και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία έχουν συσχετιστεί με υπερβολική κατανάλωση ραφιναρισμένης λευκής ζάχαρης. Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης όχι μόνο μειώνετε τη συνολική περιεκτικότητα των θερμίδων που προσλαμβάνετε αλλά προστατεύετε και την υγεία σας.

Σε συνταγές

Χρησιμοποιήστε 1/2 έως 3/4 του ποσού της ζάχαρης που χρησιμοποιείτε συνήθως. Επειδή το σιρόπι αγαύης είναι 25 % πιο γλυκό, μια απλή αριθμητική προτείνει τη χρήση των 4/5 του ποσού της λευκής ζάχαρης, που απαιτεί μια συνταγή. Επειδή αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο για τον υπολογισμό ή τη μέτρηση, γι΄ αυτό μια καλή πρόταση είναι να ξεκινήσετε με ένα ποσό της αγαύης που είναι το 1 / 2 του ποσού της ζάχαρης και στη συνέχεια, αφού δοκιμάσετε, προσθέτετε μέχρι να βρείτε την αγαπημένη σας γεύση.

Μειώστε το υγρό

Επειδή η ποσότητα της ζάχαρης (στερεά ουσία) που προστίθεται στη συνταγή έχει αντικατασταθεί από μια κάπως υγρή γλυκαντική ουσία, και συνήθως σε μικρότερες ποσότητες, η ποσότητα του υγρού που προστίθεται σε μια συνταγή θα πρέπει επίσης να μειωθεί. Αν η συνταγή απαιτεί νερό, γάλα ή άλλο υγρό, συνιστάται η μείωσή του κατά την ίδια αναλογία με την ποσότητα της ζάχαρης που μειώθηκε.

Ψήστε πιο αργά και σε χαμηλότερη θερμοκρασία

Το νέκταρ αγαύης είναι εξαιρετικά δημοφιλές στον κύκλο των χορτοφάγων αλλά και των ανθρώπων που έχουν στραφεί στην ωμοφαγία. Εάν η συνταγή σας απαιτεί ψήσιμο, επειδή όπως κάθε σιρόπι έτσι και η αγαύη κρυσταλλώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, τότε είναι αναγκαίο να μειώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου κατά 25% και να ψήσετε το γλυκό σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς να γλυκάνετε τα ποτά;

Επειδή το μπλε αγαύης είναι το ίδιο φυτό από το οποίο φτιάχνεται η τεκίλα, οι περισσότερες συνταγές ποτού με την προσθήκη αυτής της φυσικής γλυκαντικής ουσίας ίσως να μοιάζει με μια παραλλαγή της μαργαρίτας. Όμως το σιρόπι αγαύης μπορεί επίσης να προστεθεί στον καφέ, το τσάι, ή σε κάποιο άλλο ρόφημα.. Ξεκινήστε με τη μισή ποσότητα της ζάχαρης που θα προσθέτατε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και αφού ανακατέψετε καλά, δοκιμάστε.

Στα δημητριακά και στο πρωινό

Πολλά από τα δημητριακά πρωινού έχουν ήδη προσθήκη γλυκαντικού, αλλά σε περίπτωση που προτιμάτε γλυκύτερη γεύση αντικαταστήστε τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης. Λειτουργεί καλύτερα με πλιγούρι βρώμης ή granola, όπου μπορεί να αναμιχθεί σε ομοιόμορφα. Αν κάνετε τα δικά σας μίγματα δημητριακών ή σε μπάρες ενέργειας, χρησιμοποιήστε την αγαύη όπως και το μέλι.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.