Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Σύγχρονες φάρσες που προκάλεσαν μαζική υστερία


Γιατί η κατεργαριά και η ευπιστία επικρατούν ακόμα και στην καλά πληροφορημένη εποχή μας!

Μπορεί ακόμα να γελάμε σαρδόνια με την ιδέα ότι ο Όρσον Γουέλς κατάφερε παλιότερα να κάνει νοήμονες ανθρώπους να πιστέψουν ότι δεχόμασταν εισβολή από Αρειανούς, φαίνεται ωστόσο ότι τα ανθρώπινα μυαλά δεν έχουν προοδεύσει όσο πιστεύουμε.

Κι αυτό γιατί η μπαγαποντιά καραδοκεί και βρίσκει πάντα τρόπους να ξεγελά τη νοημοσύνη, ακόμα και στη σημερινή ηλεκτρονική εποχή, που όλες οι πληροφορίες είναι εδώ για μας.

Κι ενώ θα έλεγε κανείς ότι η ανθρωπότητα δεν θα την πατούσε πάλι με τίποτα σε τέτοιες εξωφρενικές καταστάσεις, οι καλύτερες σύγχρονες φάρσες έρχονται να αποδείξουν ότι δυστυχώς η ευπιστία δεν μας έχει αφήσει χρόνους.

Μετά λοιπόν τις κορυφαίες φάρσες του 20ού αιώνα, ας μνημονεύσουμε τις απολύτως καταπληκτικές φάρσες των τελευταίων χρόνων, αυτές που προκάλεσαν σαματά και γενικευμένο πανικό...

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Ghostwatch»



Ήταν το Halloween του 1992 όταν το τηλεοπτικό σόου «Ghostwatch» προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση, διαφημισμένο ως ζωντανό ντοκιμαντέρ για ένα στοιχειωμένο σπίτι της Αγγλίας, οι ένοικοι του οποίου ανέφεραν υπερφυσική δραστηριότητα. Ναι, φαντάσματα, αν και μιλάμε για ένα μόνο, τον «Mr. Pipes». Με το που ξεκίνησε λοιπόν η εκπομπή έγινε φανερό ότι ο Mr. Pipes ήταν απόλυτα αληθινός και το σπίτι ξεκάθαρα στοιχειωμένο, με τις απόκοσμες δυνάμεις που είχαν κυριεύσει την οικία να εμφανίζονται βίαιες και αναμφίβολα κακές. Η εκπομπή έληξε με το στούντιο να τυλίγεται στις φλόγες και τους παρουσιαστές να πεθαίνουν, να τρελαίνονται και να εξαφανίζονται, ως τρανή απόδειξη της ενόχλησης που έφεραν στα πνεύματα! Το «Ghostwatch» ξέχασε ωστόσο να αναφέρει ότι το όλο θέαμα ήταν δραματοποιημένο και καθόλου πραγματικό, με το BBC να κατακλύζεται έτσι από κλήσεις είτε ανήσυχων πολιτών είτε εξοργισμένων τηλεθεατών, καθώς κανείς δεν ενημερώθηκε ότι το σόου ήταν σατιρικό. Ο αντίκτυπος της εκπομπής γιγαντώθηκε τόσο που το δίκτυο BBC αναγκάστηκε να προβάλει απολογητικό talk show με τους εξοργισμένους τηλεθεατές, ψυχολογικά ράκη αυτοί και τα παιδιά τους από το απόκοσμα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στο «Ghostwatch»...



Η φάρσα με τα ΑΤΙΑ στο Morristown



Το 2009, οι Chris Russo και Joe Rudy αποφάσισαν να στήσουν μια εξωγήινη φάρσα στο Νιου Τζέρσεϊ για να αποκαλύψουν την αναλήθεια όλων των παρατηρήσεων εξωγήινης ζωής που έχουν συμβεί κατά καιρούς. Και βέβαια δεν παρέλειψαν να καταγράψουν καρέ-καρέ το στήσιμο της πλάκας σε κάθε φάση υλοποίησής της για να μη θεωρηθεί κατόπιν από τους συνωμοσιολόγους ως προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος από κυβερνητικούς πράκτορες τύπου Men In Black! Τι έκαναν; Προσάρμοσαν φωτοβολίδες πάνω σε μπαλόνια ηλίου, τα οποία είχαν δέσει με πετονιά, και κατόπιν περίμεναν τον Τύπο να κάνει όλη τη δουλειά. Και πράγματι την επόμενη μέρα να σου ο παχυλός τίτλος για τα «UFO του Morristown» να φιγουράρει στις αμερικανικές εφημερίδες, με τα απόκοσμα σκάφη να έχουν εντοπιστεί από χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι ανέφεραν τις ασύλληπτες ταχύτητες που κινούνταν και όλα τα γνωστά σε τέτοιες ιστορίες. Κι εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα, καθώς η τηλεοπτική εκπομπή «UFO Hunters», που προβάλλεται στο έγκριτο History Channel, αναμείχθηκε στο γεγονός και κατέληξε ότι τα ΑΤΙΑ του Morristown δεν θα μπορούσαν να ήταν απλές φωτοβολίδες! Ευτυχώς που τα παιδιά είχαν βίντεο με το σκάρωμα της φάρσας δηλαδή!



Η πλαστή ρωσική εισβολή στη Γεωργία



Μετά τη βραχύβια σύρραξη Ρωσίας-Γεωργίας το 2008, κανένας Γεωργιανός δεν θα ήθελε να ξαναεμπλακεί σε πολεμικές περιπέτειες με τη Ρωσία, το μόνο σίγουρο. Φανταστείτε λοιπόν τον πανικό των κατοίκων όταν παρακολούθησαν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες το 2010 ρωσικά άρματα μάχης να εισβάλουν στα εδάφη τους, μετά τη δολοφονία του φιλοδυτικού ηγέτη της χώρας Mikheil Saakashvili! Έντρομοι οι Γεωργιανοί πήραν τους δρόμους προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους, με το σοκ να οδηγεί πολλούς στο νοσοκομείο, ακόμα και τον θάνατο. Η φάρσα του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού δικτύου Imedi, που πρόβαλε εικόνες από τον πόλεμο του 2008 ως φρέσκες, προκάλεσε τεράστιο πανικό στη χώρα, με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να καταρρέουν και τον κόσμο να κατακλύζει τους δρόμους έντρομος. Κι όμως, το Κρεμλίνο δεν είχε εισβάλει στη Γεωργία και ο Saakashvili ήταν ολοζώντανος, αν και στην όλη κατακραυγή ο ηγέτης περιορίστηκε απλώς να σχολιάσει ότι ο κίνδυνος για ρωσική εισβολή ήταν «πολύ υπαρκτός».



Ο φωτεινός κίνδυνος της Βοστόνης



Τον Νοέμβριο του 2006 στη Βοστόνη κάποιος παρατήρησε ένα παράξενο LED πάνελ που απεικόνιζε ένα μικροσκοπικό πιξελιασμένο ανθρωποειδές να σηκώνει το μεσαίο του δάχτυλο. Ο άντρας κάλεσε φυσικά την αστυνομία (γιατί είμαστε στην Αμερική), η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας για το περίεργο του γεγονότος. Δεν θα περνούσε πολύ ώρα μέχρι να μαζευτεί μια στρατιά ειδικών αλλά και ερευνητικών συσκευών για τη μελέτη και την εξουδετέρωση(!) του μυστηριώδους πάνελ, που μπορεί να έμοιαζε βέβαια εξωτερικά με τα συνηθισμένα LED λαμπιόνια, στα σίγουρα όμως δεν ήταν. Κι ενώ ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός (όπως κατέληξαν οι έρευνες) εξουδετερώθηκε με τη βοήθεια ελεγχόμενης έκρηξης, το πράγμα θα έπαιρνε αίσιο τέλος αν δεν εμφανίζονταν κι άλλες τέτοιες συσκευές σε όλη την πόλη: πάνω σε κτίρια, σε υπόγειες διαβάσεις, σε δρομάκια, παντού! Όπως ήταν φυσικό, έγινε κακός χαμός, τα media έσπειραν τον πανικό και άλλα τέτοια υπέροχα υστερικά, με το περιστατικό να λήγει με την καταστροφή όλων των πάνελ. Κι ενώ εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν στις αστυνομικές επιχειρήσεις εξουδετέρωσης των εκρηκτικών συσκευών, αποδείχθηκε ότι το όλο σκηνικό ήταν διαφημιστικό τέχνασμα για το σόου «Aqua Teen Hunger Force»! Οι δύο υπεύθυνοι μαρκετίστες της μικρής διαφημιστικής πέρασαν φυσικά από δίκη, καταδικάστηκαν σε 2 εκατ. δολάρια πρόστιμο, πληρωτέα στην αστυνομία της Βοστόνης και την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας, και ο υπεύθυνος του δικτύου παραιτήθηκε μετά το γεγονός. Όσο για το ποιος κατέληξε ότι ήταν εκρηκτικός μηχανισμός, ούτε λόγος...



Τα ΑΤΙΑ χτυπούν και την Ιορδανία



Την ώρα που είχαμε την εντύπωση ότι τα UFO προσγειώνονται αποκλειστικά στην Αμερική, ήταν το 2010 όταν μια εφημερίδα της Ιορδανίας απέδειξε ότι οι εξωγήινοι δεν έχουν κόλλημα με τις ΗΠΑ! Η καθιερωμένη πρωταπριλιάτικη φάρσα της εφημερίδας έκανε λοιπόν λόγο για έναν ιπτάμενο δίσκο που προσγειώθηκε στην έρημο και απελευθέρωσε ηλεκτρομαγνητικό παλμό, σκοτώνοντας όλα τα ηλεκτρονικά της περιοχής, και κατόπιν λέει τρίμετροι εξωγήινοι κατέβηκαν από το σκάφος σκορπώντας τρόμο και όλεθρο στην περιοχή. Κι ενώ η φάρσα ήταν πρωταπριλιάτικη, οι κάτοικοι της μικρής πόλης Jafr, κοντά στην έρημο όπου είχαν υποτίθεται προσγειωθεί οι εξωγήινοι, δεν το είδαν έτσι: τα παιδιά αρνήθηκαν να βγουν από τα σπίτια τους, ο κόσμος κλείστηκε μέσα πανικόβλητος και ο δήμαρχος οργάνωσε εξερευνητική αποστολή στην έρημο, με τα πάντα να κρέμονται από μια κλωστή: οι δημοτικές αρχές είχαν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν την εκκένωση της πόλης. Ναι, και των 13.000 πολιτών! Η εφημερίδα απολογήθηκε με πάσα επισημότητα και οι άντρες στην αποστολή αναζήτησης των ΑΤΙΑ έβαλαν τα όπλα πίσω στα θηκάρια τους...



Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων


Λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2012 στην Καστοριά.

«Κιβωτός» των γλυκών ψαριών της Ελλάδας αποτελεί το ενυδρείο Καστοριάς που είναι και το μεγαλύτερο σε μέγεθος ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων!

Το ενυδρείο Καστοριάς «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2012, φιλοξενεί ενδημικά και αυτόχθονα είδη ψαριών των ποταμών και των λιμνών της Ελλάδος, καθώς και μεγάλο αριθμό ξενικών ειδών που διαβιούν στις λίμνες της χώρα μας.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη λειτουργίας, ιχθυολόγο Άννα Λάτσιου, αποτελείται από 49 δεξαμενές χωρητικότητας από 1 έως 1,6 κυβικά, μια προσομοίωση της Λίμνης Καστοριάς και μια προσομοίωση του ποταμού Αλιάκμονα, ενώ η κάθε δεξαμενή αντιμετωπίζεται ως ένα ξεχωριστό κύκλωμα με μηχανικά φίλτρα και μηχανισμούς οξυγόνωσης του νερού. Όσον αφορά τα είδη των ψαριών, φιλοξενούνται συνολικά 38 είδη και οργανισμοί όπως νεροχελώνες, καραβίδες και τρίτωνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζουν οι πετροκαραβίδες, απειλούμενο είδος στην Ευρώπη, καθώς και ο οξύρρυγχος, που είναι εξαιρετικά σπάνιος και έχει σημαντική οικονομική αξία αφού παράγει το γνωστό μαύρο χαβιάρι.

«Πρόκειται για είδος που καταγράφεται στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ειδών και βρίσκεται υπό εξαφάνιση και με σκοπό την προστασία του, έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκές οδηγίες» αναφέρει η κ. Λάτσιου.

Εκτός από τα ενδημικά, στο ενυδρείο φιλοξενούνται και είδη εισβολείς, όπως το ηλιόψαρο που εισήχθη σε διάφορες λίμνες προ δεκαετίας. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι τρώει τα αυγά άλλων ψαριών, με αποτέλεσμα να μειώνει τους πληθυσμούς άλλων ψαριών, κυρίως της οικογένειας των κυπρινοειδών. Το συγκεκριμένο είδος, αναπαράγεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σε πολύ μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα σε διάφορες λίμνες να είναι ένα εκ των ειδών που επικρατούν σε μεγάλους αριθμούς.

«Εισβολείς» είναι και τα κουνουπόψαρα που εισήχθησαν στις λίμνες της Ελλάδος με σκοπό να βοηθήσουν στη μείωση της ελονοσίας, τρώγοντας κουνούπια. Τελικά, όμως, τονίζει η κ. Λάτσιου, δεν έτρωγαν όσα κουνούπια αναμενόταν, ούτε η ελονοσία εξαλείφτηκε με την βοήθεια τους και έτσι το κουνουπόψαρο επικράτησε ως άλλο ένα ξενικό είδος.

«Σκοπός μας είναι το ενυδρείο να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους, αποτελώντας ταυτόχρονα μια όαση γνώσης σχετικά με τα ζητήματα των ψαριών του γλυκού νερού αλλά και των λιμναίων και ποτάμιων οικοσυστημάτων στα οποία διαβιούν» καταλήγει η κ. Λάτσιου, τονίζοντας ότι το ενυδρείο,μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας του, έχει δεχθεί περίπου 12.000 επισκέπτες.

Ένα χέλι... γκαβό που απειλείται

Ενημερωτική καμπάνια, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα άγριας ζωής, για την προστασία του γκαβόχελου κάνει το ενυδρείο Δράμας, που έχει κυκλοφορήσει και σχετική αφίσα με πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του ενυδρείου, Βασίλης Καριοφυλλίδης, το γκαβόχελο που ονομάστηκε έτσι επειδή δεν βλέπει, είναι ένα χέλι μήκους 10-15 εκατοστών που συναντάται μόνο στην περιοχή της Δράμας και στις πηγές του Αϊ Γιάννη Σερρών. Στο νομό Δράμας έχει βρεθεί στις πηγές Κεφαλαρίου, Μυλοποτάμου και σε ένα μικρό τμήμα του ποταμού Αγγίτη.

«Πρόκειται για είδος εξαιρετικά ευάλωτο σε οποιαδήποτε αρνητική επέμβαση στα νερά όπου ζει, όπως για παράδειγμα αφαίρεση του νερού για γεωργική ή οικιακή χρήση» λέει ο κ. Καριοφυλλίδης, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικά σπάνια ψάρια που κινδυνεύουν περισσότερο από την υποβάθμιση των οικοτόπων τους από την χελώνα καρέτα-καρέτα, για παράδειγμα, για την οποία υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση.

Εκτός από το γκαβόχελο πάντως, στο ενυδρείο Δράμας που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στον Μυλοπόταμο, φιλοξενούνται περίπου 30 είδη ψαριών του γλυκού νερού, κυρίως από τα δύο μεγάλα συμπλέγματα των ποταμών Νέστου και Στρυμόνα. Το ενυδρείο λειτουργεί από το 1996 σε παλιό πέτρινο ανακαινισμένο νερόμυλο, δίπλα στις πηγές Μυλοποτάμου και ανήκει στη δημοτική επιχείρηση του δήμου Δράμας ΔΕΚΠΟΤΑ.
Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής, στις 3 Μαρτίου, διοργανώνεται εκδήλωση, στις 7 Μαρτίου, στο Πάρκο ΤΗΘΥΣ από την Περιφερειακή Διαχειριστική Αρχή CITES της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν δράσεις προστασίας από τους υπεύθυνους της Διαχειριστικής Αρχής CITES, του Πάρκου ΤΗΘΥΣ, του ενυδρείου Καστοριάς, του Ενυδρείου Μυλοποτάμου Δράμας και του ΕΚΠΑΖ και θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση άγριας ορνιθοπανίδας, με ευθύνη του Δασαρχείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί δεν λιώνουν τα ιγκλού;


Το ιγκλού είναι η προσωρινή κατοικία των Εσκιμώων κατά την διάρκεια του χειμώνα ενώ ιγκλού στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει σπίτι. Γιατί όμως δε λιώνουν τα ιγκλού;

Παρ’ όλο που οι περισσότεροι Εσκιμώοι μένουν πλέον σε σπίτια από πέτρες ή ξύλα, συνηθίζουν ακόμη να κατασκευάζουν ιγκλού, ειδικά όταν ταξιδεύουν. Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος. Οι σχισμές και τα όποια σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι. Τότε οι Εσκιμώοι ανάβουν μια λάμπα που καίει λίπος φάλαινας, ώστε να αναδίδει πολλή θερμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ζεσταθεί ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος και για να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα, χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα ζέστης, αρκεί, δηλαδή η παρουσία δύο ατόμων που μπορούν να κλείσουν την πόρτα με ένα κομμάτι πάγου και να κάνουν το ιγκλού αεροστεγές. Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει. Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία.

Στη συνέχεια οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. Άλλωστε, οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς Κελσίου και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο.

Σημειώνεται επίσης ότι το χιόνι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και του κρύου. Για αυτόν τον λόγο τα ιγκλού θερμαίνονται εύκολα και τους προφυλάσσουν από το κρύο. Αντίθετα ο πάγος είναι πολύ καλός αγωγός και όταν με τον καιρό το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.


Πηγή http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει στον κόσμο κάθε 1''


Πάρα πολλά πράγματα συμβαίνουν γύρω μας κάθε δευτερόλεπτο και δεν το καταλαβαίνουμε. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και μάθετε όσα συμβαίνουν στο σύμπαν κάθε δευτερόλεπτο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες που "μιλούν" από μόνες τους


Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις που δεν λέγονται αλλά δείχνονται.

Στιγμιότυπα από την καθημερινότητα, από δύσκολες, παράδοξες ή απίθανες καταστάσεις καταδεικνύουν την άλλη πλευρά της ζωής. Φωτογραφίες που απαθανατίζουν μοναδικά γεγονότα με πρωταγωνιστές που χωρίς να μιλάνε λένε τόσα πολλά. 

Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές που έρχονται στο Yahoo


Σε μία προσπάθεια να κάνει τους χρήστες να επιστρέψουν στη χρήση της Yahoo ID, το Yahoo! με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι σύντομα, δεν θα υποστηρίζει τη δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών του μέσω Google+ ή Facebook λογαριασμών.

Αυτό θα γίνει σταδιακά, και θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προσφέρει την “καλύτερη δυνατή προσωπική εμπειρία σε όλους”. Η Yahoo! ξεκίνησε να χρησιμοποιεί αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή τα third-party logins, το 2010, υπό την ηγεσία της προηγούμενης CEO της εταιρείας Carol Bartz. Φαίνεται ωστόσο πως η τωρινή CEO της εταιρείας, Marissa Mayer έχει διαφορετική άποψη.

Σταδιακά, τα πλήκτρα login μέσω λογαριασμών Google και Facebook θα εξαφανιστούν από όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας, και για να μπορέσει κάποιος για παράδειγμα να χρησιμοποιήσει το Flickr ή το tumblr θα πρέπει να διαθέτει Yahoo ID.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος της Ευρώπης


Επιστήμονες στην Πορτογαλία ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν εντοπίσει τα απολιθώματα του μεγαλύτερου σαρκοφάγου δεινόσαυρου που βρέθηκε ποτέ στην Ευρώπη.

Ο δεινόσαυρος με την επιστημονική ονομασία Torvosaurus gurneyi, που έζησε στον ευρωπαϊκό χώρο κυρίως στην περιοχή της Πορτογαλίας πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, είχε μήκος 10 μέτρων και ήταν η «μάστιγα» της περιοχής του.

«Ήταν πράγματι καλύτερα να μην επιχειρούσε κανείς να διασχίσει την περιοχή που ζούσε αυτός ο μεγάλος σαρκοβόρος δεινόσαυρος», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Κρίστοφ Χέντριξ του πανεπιστημίου της Λισαβόνας και του Μουσείου της Λουρίνχα στην Πορτογαλία.

Ο Torvosaurus gurneyi ήταν ένα επιβλητικό θηρίο. Ήταν δίποδο, με τα άλλα δύο άκρα του υπερβολικά μικρά σε σχέση με τον σωματότυπό του, ενώ ζύγιζε μεταξύ τεσσάρων και πέντε τόνων. Είχε μακρύ κρανίο μήκους 1,2 μέτρων και διέθετε ισχυρά σαγόνια με δόντια 10 εκατοστών που έμοιαζαν με λεπίδες, ανέφερε ο Χέντριξ. «Ο Torvosaurus gurneyi ήταν προφανώς ένας σούπερ θηρευτής που τρέφονταν με μεγάλες λείες, όπως οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι», συμπλήρωσε ο παλαιοντολόγος.

Τα απομεινάρια του είδους αυτού των δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν στην Πορτογαλία από έναν ερασιτέχνη κυνηγό απολιθωμάτων το 2003 στα βράχια της Λουρίνχα, μιας μικρής πόλης περίπου 72 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας, είπε ο Χέντριξ που συμπλήρωσε ότι απολιθωμένα έμβρυα που κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν σε αυτό το είδος δεινοσαύρου εντοπίστηκαν πέρυσι στην Πορτογαλία. Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύονται στο περιοδικό PLoS ONE.

Ο Torvosaurus gurneyi είναι το δεύτερο είδος του γένους Torvosaurus . Το "αδελφό είδος" ο Torvosaurus tanneri, έζησε την ίδια περίοδο στη Βόρεια Αμερική στις πολιτείες του Κολοράντο, της Γιούτα και του Ουαϊόμινγκ και ανακαλύφθηκε το 1979. Το όνομα του γένους, Torvosaurus, σημαίνει «άγρια σαύρα».


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδα ζωής μέσα στις λάσπες


Τι εντόπισαν οι διασώστες 12 ημέρες μετά την κατολίσθηση που έπληξε το χωριό Όσο
.
Σχεδόν δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την κατολίσθηση που έπληξε στις 22 Μαρτίου την Πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Το χωριό Όσο εξαφανίσθηκε από το χάρτη από ένα χείμαρρο λάσπης όταν ένας λόφος κατέρρευσε σε γειτονικό ποτάμι. Ο απολογισμός ήταν πάνω από 20 νεκροί, με τα σωστικά συνεργεία να πασχίζουν να εντοπίσουν αγνοούμενους.

Χτες, Πέμπτη, οι διασώστες κατάφεραν να βρουν σημάδια ζωής στο πλημμυρισμένο από τη λάσπη χωριό. Με κάποιο τρόπο, ένας σκύλος κατάφερε να επιβιώσει για 12 μέρες!

Όταν οι διασώστες εντόπισαν το σκύλο, ένα Γκόλντεν Ριτρίβερ που ακούει στο όνομα «Μπούμερ», είδαν ότι είχε αμυχές στα πόδια του, ενώ υπέφερε από προβλήματα στα ισχία.

Δυστυχώς, ο ιδιοκτήτης του δεν επέζησε.



Διαβάστε περισσότερα...

Είκοσι πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα


Τα ζώα της άγριας ζωής αλλά και τα κατοικίδια έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, τα περισσότερα άγνωστα σε εμάς. Συνήθειες που έχουν να κάνουν με τα μωρά τους, το φαγητό τους, τη διαβίωσή τους αλλά και τη συμβίωσή τους με άλλα ζώα… και πολλά ακόμα.

1. Οι θαλάσσιες ενυδρίδες κρατούν τα χέρια τους όταν κοιμούνται πάνω στο νερό για να μην απομακρύνονται.

2. Οι σκίουροι φυτεύουν άθελά τους χιλιάδες νέες βελανιδιές κάθε χρόνο, κρύβοντας βελανίδια για μια δύσκολη ώρα.

3. Όταν τα αρσενικά κουτάβια παίζουν με τα θηλυκά τα αφήνουν να κερδίζουν έστω κι αν έχουν φυσικό πλεονέκτημα.

4. Οι χελώνες αναπνέουν από τα οπίσθιά τους.

5. Οι αγελάδες έχουν τους πιο πιστούς φίλους.

6. Οι πιγκουίνοι κάνουν πρόταση στο θηλυκό με ένα βότσαλο.

7. Οι μακάκοι στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν τα νομίσματα που βρίσκουν για να αγοράσουν σνακ από μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

8. Στην Κίνα ο θάνατος ενός Panda σημαίνει αυτόματα την τιμωρία με θάνατο του υπαίτιου.

9. Οι αρουραίοι γαργαλιούνται και γελούν.

10. Οι αράχνες δεν μπορούν να πετάξουν.

11. Ο οργασμός ενός γουρουνιού διαρκεί 30 λεπτά.

12. Τα δελφίνια έχουν ονόματα το ένα για το άλλο.

13. Οι αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα όταν ακούνε μουσική.

14. Τα στρείδια αλλάζουν φύλλο για το ζευγάρωμα ανάλογα με τι τους βολεύει.

15. Πριν από την εκκόλαψη οι νεοσσοί επικοινωνούν μεταξύ τους και με τη μητέρα τους μέσω ενός συστήματος ήχων.

16. Οι ραβδώσεις στις μύτες των σκυλιών είναι μοναδικές σαν τα αποτυπώματα.

17. Τα κοράκια έχουν νοημοσύνη 7χρονου παιδιού.

18. Οι πεταλούδες γεύονται με τα πόδια τους.

19. Οι σκίουροι υιοθετούν τα σκιουράκια που εγκαταλείπουν οι γονείς τους.

20. Το είδος μέδουσας Turritopsis nutricula Immortal ζει για πάντα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως επηρεάζουν το κοινό τα social media


Η δύναμη των social media τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό που πλέον μπορούν ακόμη και οι πιο απαθείς χρήστες να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα για να προμοτάρουν την δουλειά τους και να μοιράζονται τις ιδέες τους.

Δείτε στο αναλυτικό γράφημα που ακολουθεί στοιχεία και στατιστικά που δείχνουν με αριθμούς πόσο «δυνατά» είναι τα social media σήμερα και σε τι βαθμό επηρεάζουν την κοινή γνώμη.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παγώνει» η άρση βαρών 12 και 13 Απριλίου


Η ομοσπονδία διαμαρτύρεται για την υποχρηματοδότηση και θα αναστείλει τις δραστηριότητές της.

Την αναστολή των δραστηριοτήτων της ομοσπονδίας της άρσης βαρών στις 12 και 13 Απριλίου, αποφάσισε το Δ.Σ. της Ε.Ο.Α.Β., αποδεχόμενο την εισήγηση της Ε.Ο.Ε.., σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η κρατική επιχορήγηση για τις αθλητικές ομοσπονδίες το 2014, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

«Με την απόφαση μας αυτή, δεν επιχειρούμε μόνο να ασκήσουμε πίεση προς την αθλητική ηγεσία, αλλά ταυτόχρονα να εκφράσουμε την αγωνία μας για το μέλλον του αθλητισμού στην χώρα μας, του αθλητισμού ο οποίος αποτέλεσε και συνεχίζει ν’ αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόπιστους πρεσβευτές μας παγκοσμίως», σημειώνει η ομοσπονδία άρσης βαρών σε ανακοίνωσή της.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοπυρπολήθηκε γιατί δεν έβρισκε φαγητό για τα παιδιά της


Σοκ προκαλεί η ιστορία μίας μητέρας τεσσάρων παιδιών από τη Συρία που έφτασε στο σημείο να αυτοπυρποληθεί γιατί δεν έβρισκε φαγητό για τα παιδιά της.

«Προτίμησα το θάνατο από το να βλέπω τα παιδιά μου να πεθαίνουν σιγά-σιγά. Ήμουν απελπισμένη και κανείς δεν ενδιαφερόταν για εμάς», λέει η Μαριάμ, από το νοσοκομείο στο Λίβανο, όπου νοσηλεύεται με εγκαύματα σε όλο της το σώμα.

Η 50χρονη γυναίκα ζητούσε απελπισμένα λίγα τρόφιμα για τα τέσσερα παιδιά της από τους υπευθύνους σε προσφυγικό καταυλισμό του ΟΗΕ στο Βόρειο Λίβανο.

Η περιπέτειά της αναδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί Σύροι πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Νέο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στη Λιβερία


Σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας.

Στη Λιβερία εντοπίστηκε ένα νέο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού το οποίο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, δεν συνδέεται με την επιδημία του ιού Έμπολα που έχει ξεσπάσει στη γειτονική Γουινέα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για έναν κυνηγό από την περιοχή Νίμπα, στην ανατολική Λιβερία, που πέθανε από αιμορραγικό πυρετό και ο οποίος «δεν είχε ποτέ καμία επαφή με κάποιον που να υπήρχαν υποψίες ότι είναι φορέας του ιού» Έμπολα, ενώ «δεν είχε πάει ποτέ στη Γουινέα. Πρόκειται για ένα μεμονωμένο κρούσμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπερνίς Νταν, μια εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τη Νταλ, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στη Λιβερία 14 ύποπτα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού, δύο εκ των οποίων έχουν βρεθεί θετικά στον ιό Έμπολα, και όλα εκτός του κυνηγού εντοπίζονται στην επαρχία Λόφα στον βορρά.

Στο μεταξύ χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των υπόπτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού Έμπολα στη Γουινέα ανέρχεται σε 127, εκ των οποίων τα 83 ήταν θανατηφόρα. Ο οργανισμός διευκρίνισε ότι 35 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί και στη Σιέρα Λεόνε, όπου 15 άνθρωποι είναι υπό παρακολούθηση.

Εξάλλου οι γαλλικές υγειονομικές αρχές έθεσαν σήμερα του γιατρούς και τα νοσοκομεία σε συναγερμό και τους ζήτησαν να αναφέρουν οποιαδήποτε ένδειξη ότι ο ιός Έμπολα έχει προσβάλει ασθενείς στη Γαλλία, αν και δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη ύποπτα κρούσματα.

Η Γαλλία διατηρεί στενές σχέσεις με πολλές χώρες της δυτικής Αφρικής, πρώην αποικίες της, με μετανάστες και εργαζόμενους σε γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες να ταξιδεύουν πολύ συχνά από και προς την περιοχή.



Διαβάστε περισσότερα...

Κτηνωδία στο Αννόβερο


Οπαδοί έσφαξαν και κρέμασαν πρόβατο στο προπονητικό κέντρο της ομάδας ενόψει υποβιβασμού.

Λίγα 24ωρά πριν το ντέρμπι με την Μπράουνσβάικ όπου το Αννόβερο θέλει νίκη για να παραμείνει πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και να αποφύγει τον υποβιβασμό και κάποιος ή κάποιοι αποφάσισαν να στείλουν ένα σκληρό μήνυμα προς τους ποδοσφαιριστές.

Μάλιστα, αγγελιοφόρος του μηνύματος αυτού ήταν ένα πρόβατο, το οποίο άγνωστοι έσφαξαν και στη συνέχεια κρέμασαν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας.

Το έβαψαν πράσινο -όπως είναι τα χρώματα του γερμανικού συλλόγου- και δίπλα έγραψαν: «Την Κυριακή, καταραμένα πλάσματα θα τρέχετε μέχρι να σας κοπεί η ανάσα».




Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε «αυτο-απόλυση» οδηγούνται εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα


Τοποθετούνται σε θέσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Σε αυτοαπόλυση αναμένεται να οδηγηθούν εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα αν και έχουν τοποθετηθεί σε νέες θέσεις, καθώς σύμφωνα με την ΟΛΤΕΕ πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να μετακινηθούν σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Σε δελτίο Τύπου της η ΟΛΤΕΕ παραθέτει μια σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν ότι η «τακτοποίηση» ορισμένων εκπαιδευτικών, μόνο ως τέτοια δεν μπορεί να νοηθεί:

- Εκπαιδευτικός ΠΕ 18.33 Βρεφονηπιοκόμος της Δ/νσης Κοζάνης καταλαμβάνει θέση στο Δήμο Λέρου.

- Εκπαιδευτικός ΠΕ 18.33 Βρεφονηπιοκόμος που υπηρετούσε στη Δ/νση Δυτικής Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει θέση στο Δήμο Θήρας (Σαντορίνη).

- Εκπαιδευτικός ΠΕ 14.06 Νοσηλευτής που υπηρετούσε στη Δ/νση Αργολίδας καταλαμβάνει θέση στη ΔΔΒΜ Άρτας.

- Εκπαιδευτικός ΠΕ 18.01 Γραφικών Τεχνών που υπηρετούσε στη Δ/νση Πιερίας καταλαμβάνει θέση στη ΔΔΒΜ Χίου.

- Εκπαιδευτικός ΠΕ 18.27 Διακοσμητικής που υπηρετούσε στη Δ/νση Ημαθίας καταλαμβάνει θέση στη ΔΔΒΜ Χανίων.

- Εκπαιδευτικός ΠΕ 18.24 Εργασιοθεραπείας που υπηρετούσε στη Δ/νση Δυτικής Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει θέση στη ΔΔΒΜ Ρέθυμνης.

- Εκπαιδευτικός ΠΕ 18.33 Βρεφονηπιοκόμος που υπηρετούσε στη Δ/νση Λακωνίας καταλαμβάνει θέση στη ΔΔΒΜ Ξάνθης.

Σύμφωνα με την ΟΛΤΕΕ τα παραδείγματα είναι περισσότερα. Μάλιστα τονίζει ότι «αν λάβουμε υπόψη ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών είναι μέσης ηλικίας, έχουν οικογένεια και παιδιά, υποθέτουμε ότι πολλοί θα εξαναγκαστούν τελικά να… "αυτο-απολυθούν" προκειμένου να μην μεταναστεύσουν μακριά από τις οικογένειές τους, που είναι και οικονομικά δυσβάσταχτο εν μέσω της κρίσης!»

Τρανταχτή περίπτωση κατά την ΟΛΤΕΕ αποτελούν οι ειδικότητες ΠΕ 18.33 Βρεφονηπιοκόμων και ΤΕ 01.30 Παιδοκόμων-Βρεφοκόμων:

- Συνολικός αριθμός σε διαθεσιμότητα 306 (290 & 16 αντίστοιχα).

- Προκηρύχτηκαν συνολικά 321 θέσεις (= 26 + 12 + 97 + 36 + 150).

«Δηλαδή θα έπρεπε να τοποθετηθούν όλοι και να περισσεύουν και 15 θέσεις. Όμως, αντί να υπάρχει περίσσευμα, σήμερα είναι "αγνοούμενοι" 87 εκπαιδευτικοί από αυτούς. Ακόμη και εάν καταλάβουν όλες τις επιπλέον 36 θέσεις των ΔΔΒΜ, θα βρεθούν απολυμένοι οι 51 από αυτούς! Ίσως κάποιοι από αυτούς να περιλαμβάνονται στα 111 β΄πτυχία που δεν ανακοινώθηκαν ακόμη».

Κατά την ΟΛΤΕΕ όλα αυτά αποδεικνύουν την «εξορθολογισμένη» και «σοφά μελετημένη» κατανομής θέσεων για τους εκπαιδευτικούς στη διαθεσιμότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η μικροσκοπική Tinker Bell είναι μαχήτρια


Όταν γεννήθηκε πίστευαν όλοι πως δεν θα τα καταφέρει - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ένα από τα πιο μικρά αρνιά στον κόσμο θεωρείται η εικονιζόμενη Tinker Bell που γεννήθηκε πρόωρα, την περασμένη εβδομάδα, σε φάρμα στο Durham της Βρετανίας. Έχει βάρος 900 γραμμάρια και μέγεθος 25 εκατοστά και όταν γεννήθηκε δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Οι ιδιοκτήτες της την τάιζαν με μπιμπερό κάθε τρεις ώρες.

Ανήκει στο είδος Ouessant, το μικρότερο στον κόσμο.

«Περιμέναμε τέσσερις γέννες την επόμενη εβδομάδα αλλά ένα θηλυκό γέννησε πρόωρα», περιγράφει η ιδιοκτήτρια της φάρμας ‘Adventure Valley’ Janine Calzini στη Daily Mail. «Αγωνίστηκε και δυσκολεύτηκε για να γεννήσει, χρειάστηκε να τραβήξουμε το αρνάκι εμείς έξω. Αρχικά νόμιζα πως ήταν νεκρό, δεν κουνιόταν. Την έτριψα και τότε σιγά σιγά άνοιξε τα μάτια της. Κανονικά στέκονται στα πόδια τους μόλις γεννηθούν αλλά η Tinker Bell δεν σηκώθηκε. Δεν πιστεύαμε πως θα τα καταφέρει. Καλέσαμε κατευθείαν τον κτηνίατρο».

«Ήταν το μικρότερο νεογέννητο αρνί που έχω δει ποτέ», τονίζει και ο κτηνίατρος Henry Sheen. «Το ταΐσαμε με γαστρικό σωλήνα για να αποκτήσει τα απαραίτητα αντισώματα και να αρχίσει ο οργανισμός

Επειδή γεννήθηκε δύο εβδομάδες πρόωρα, η μαμά της δεν είχε κατεβάσει γάλα κι έτσι η οικογένεια ανέλαβε να την ταΐζει με μπιμπερό .

«Με την αγάπη και τη φροντίδα της 10χρονης κόρης μου Alessia και όλους τους υπόλοιπους, καταφέραμε να την κρατήσουμε στη ζωή», λέει η Calzini.

Δείτε τις φωτογραφίες









Διαβάστε περισσότερα...

Θέλει να αγγίξει τον «ουρανό» της FIFA η Εθνική Αστέγων


Στις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες του πλανήτη η ομάδα.

«Η Δύναμη του Ποδοσφαίρου» ήταν ο τίτλος του διαγωνισμού που «έτρεξε» τους τρεις τελευταίους μήνες η FIFΑ. Φίλοι της Ομοσπονδίας απ' όλο τον κόσμο έστειλαν τις ιστορίες τους, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονταν ο «βασιλιάς των σπορ» και ο καταλυτικός του κοινωνικός ρόλος στις τοπικές κοινωνίες.

Μια συμμετοχή, με την υπογραφή του δημοσιογράφου Θανάση Σαρρή, έβαλε την Εθνική μας Ομάδα Ποδοσφαίρου των Αστέγων, που συστάθηκε το 2007, στις τρεις κορυφαίες του πλανήτη στον διαγωνισμό αυτό.

Άνθρωποι που έμειναν χωρίς σπίτι και άλλοι που έζησαν στο βαθύ «σκοτάδι» των εξαρτήσεων απαρτίζουν σήμερα την ελληνική ομάδα. Κατάφεραν όμως να επιβιώσουν, να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία και να «χωθούν» στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες του πλανήτη.



Η ψηφοφορία διεξάγεται στην ιστοσελίδα της FIFA και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 7 Απριλίου. Ο νικητής του διαγωνισμού θα παραλάβει και ένα αυτοκίνητο, που το έχει μεγάλη ανάγκη η Εθνική Αστέγων, αφού οι μετακινήσεις από και προς τα γήπεδα, με όλο το αθλητικό υλικό στην πλάτη, πραγματοποιούνται με τις αστικές συγκοινωνίες.

Εκτός από την ελληνική συμμετοχή, τα άλλα δύο πρότζεκτ που συμπληρώνουν την τριάδα είναι από το Οχάιο των ΗΠΑ και αφορά μια ποδοσφαιρική Λίγκα που έχει συσταθεί για παιδιά με ειδικές ανάγκες και από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο σχετικά με μια ποδοσφαιρική ομάδα που θέλει να βοηθήσει τα παιδιά να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο των συμμοριών της βίας.

Παράλληλα, όμως, με τη ψηφοφορία, η Εθνική Ομάδα συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις προπονήσεις στο γήπεδο του Ρουφ στην Αθήνα, καθώς θέλει να είναι πανέτοιμη για το 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα φιλοξενηθεί στα τέλη Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο.

Η ελληνική ομάδα αστέγων έχει ήδη απλώσει «πλοκάμια» και στη Θεσσαλονίκη και οι αρμόδιοι βρίσκονται σε αναζήτηση γηπέδου που θα μπορεί να υποδέχεται μέσα στο επόμενο διάστημα σε εβδομαδιαία βάση πολίτες που αυτή τη στιγμή βιώνουν τον αποκλεισμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλιακό φως χωρίς... παράθυρα


Γυρίστε τον διακόπτη στο ηλιακό φως για ένα φωτεινότερο μέλλον
Ασθενείς σε νοσοκομεία, υπάλληλοι γραφείων και επιβάτες των μέσων συγκοινωνίας θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα ωφεληθούν από την τεχνολογία COELUX που φέρνει τον ηλιόλουστο ουρανό στον εσωτερικό χώρο!
Το εγχείρημα βρίσκεται μεταξύ των δώδεκα καινοτόμων τεχνολογιών που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Καινοτομίας 2014 τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες και θα αποσπάσει μερίδιο από τα 58 δισ. ευρώ της παγκόσμιας αγοράς φωτισμού.



Φανταστείτε ότι κάθεστε σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, εν τούτοις έχετε την αίσθηση ότι ο ήλιος σας χτυπά στο πρόσωπο. Αυτή η μοναδική εμπειρία είναι τώρα δυνατή χάρη στο πρόγραμμα COELUX, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και αναπαράγει τα φυσικά και οπτικά εφέ του φυσικού φωτός σε εσωτερικούς χώρους με την προσομοίωση της διάχυσης και μετάδοσης του ηλιακού φωτός μέσω της ατμόσφαιρας. Έχει αποδειχτεί ότι το φαινόμενο αυτό έχει θετική επίδραση στην άνεση και την ευεξία που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται σε εσωτερικούς και υπόγειους χώρους.

Με την ενσωμάτωση της τελευταίας τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας LED μέσω ενός εξελιγμένου οπτικού συστήματος που χρησιμοποιεί νανοδομημένα υλικά σε ένα σύστημα παραθύρων υψηλής τεχνολογίας, το COELUX όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια επαναστατική καινοτομία στη σύγχρονη βιομηχανία φωτισμού και σχεδιασμού, αλλά και να τονώσει την ευημερία των πολιτών της Ευρώπης και εκτός αυτής.



“Με το COELUX, μπορεί κανείς να έχει λιακάδα κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεται” λέει ο καθηγητής Paolo di Trapani, συντονιστής του προγράμματος και φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ινσούμπρια στο Κόμο της Ιταλίας, ο οποίος οδηγήθηκε στην έρευνά του κατά τα τελευταία 10 χρόνια από την επιθυμία να αναδημιουργήσει το φυσικό φως.

“Όπως είναι δύσκολο να περιγράψεις τη μυρωδιά ενός αρώματος ή το χρώμα του τροπικού ήλιου, εξίσου δύσκολο είναι να περιγράψεις την ανάταση που προκαλεί το COELUX και η οποία οφείλεται στην αντίληψη του άπειρου χώρου που δημιουργεί η τεχνολογία. Πράγματι, οι μαρτυρίες κατά τη διάρκεια του προγράμματος έδειξαν ότι ακόμα και κλειστοφοβικά άτομα νιώθουν ευτυχισμένα και χαρούμενα όταν εκτίθενται στο φως του COELUX, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα δωμάτιο λίγων τετραγωνικών μέτρων χωρίς παράθυρα για μεγάλο διάστημα”

Η τεχνολογία ανήκει στην εταιρία “CoeLux Srl” που προήλθε από το Πανεπιστήμιο της Ινσούμπρια.

Η ολοένα αυξανόμενη αναγνώριση της επίδρασης του φωτός στην υγεία και την ευημερία

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2015 ως Διεθνές Έτος Φωτός για να αυξήσουν τη γνώση και ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο ότι το φως μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία. Το θερμό, τεχνητό, άμεσο ηλιακό φως φωτίζει και τονίζει τα αντικείμενα, κάνοντας πιο ελκυστικούς και φιλικούς τους οικιακούς και δημόσιους χώρους. Το παιχνίδι της σκιάς και του φωτός τούς δίνει όγκο και σχήμα και διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν και αλληλεπιδρούν με τον περιβάλλοντα χώρο.



Από την τεχνολογία διάχυσης του φωτός COELUX θα επωφεληθούν όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετό ηλιακό φως. Σχεδιάστηκε με επίκεντρο τη βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, μπορεί όμως να βρει εφαρμογή στο λιανικό εμπόριο, σε ξενοδοχεία, μουσεία, αεροδρόμια, υπόγειες συγκοινωνίες, ιαματικά λουτρά, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφους, γραφεία και εργοστασιακά περιβάλλοντα. Άνθρωποι που εργάζονται ή ζουν σε υπόγειους χώρους, είτε λόγω περιορισμών χώρου είτε για να αντιμετωπίσουν ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως π.χ. στον Καναδά ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα ωφεληθούν τα μέγιστα από αυτή την τεχνολογία. Το ίδιο ισχύει και για κατοίκους χωρών που βρίσκονται μακριά από τον ισημερινό, κοντά στην Αρκτική ή την Ανταρκτική, που έχουν πολύ λίγο φυσικό φως για μεγάλα διαστήματα του έτους.

Πώς λειτουργεί

Το COELUX συνδυάζει τρία βασικά στοιχεία:
Την τελευταία τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας LED για να αναπαραγάγει το φάσμα του ηλιακού φωτός
Ένα εξελιγμένο οπτικό σύστημα για να δημιουργήσει την αίσθηση της απόστασης μεταξύ του «ουρανού» και του «ήλιου»
Νανοδομημένα υλικά πάχους μόλις μερικών χιλιοστών, για να δημιουργήσει τη διαδικασία σκέδασης Rayleigh που λαμβάνει χώρα στην ατμόσφαιρα

Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνονται σε σύστημα παραθύρων υψηλής τεχνολογίας που προσφέρει μια τεράστια γκάμα ευκαιριών και δυνατοτήτων σχεδιασμού για εσωτερικούς αρχιτεκτονικούς χώρους. Οι χρήστες μπορούν να ζήσουν το φως της Βόρειας Ευρώπης, της Μεσογείου και των Τροπικών με τις τρεις επιλογές που παρέχει το COELUX.



Ανάπτυξη προϊόντος και διάθεση στο εμπόριο

Το ερευνητικό πρόγραμμα COELUX χρηματοδοτήθηκε με €2,5 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου. Ο καθηγητής di Trapani επιβεβαιώνει ότι “η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν καθοριστική για να μας επιτρέψει να επενδύσουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη και να καλύψουμε τα έξοδα επίδειξης. Υπήρξε πολύτιμη στο να πείσουμε άλλους επενδυτές να μας υποστηρίξουν. Συνιστούμε ένθερμα και σε άλλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ΕΕ, γιατί ανοίγονται πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες”.

Η τεχνολογία COELUX θα είναι έτοιμη για να βγει στην αγορά προς το τέλος του 2014 και αποτελεί σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για τους εταίρους του έργου και το δίκτυο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στην παραγωγή, την επίδειξη και την εφαρμογή της . Η παγκόσμια αγορά φωτισμού υπολογίζεται σε 58 δισ. ευρώ και αυτή η καινοτομία αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποσπάσει μερίδιο της αγοράς, δίνοντας ώθηση στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνεισφέροντας ακόμα περισσότερο στην ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο Michael Jennings, εκπρόσωπος της κας Máire Geoghegan-Quinn, ευρωπαίας Επιτρόπου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, δήλωσε.

“Πολλοί τομείς της ζωής μας – από την ενέργεια, τις μεταφορές, την ιατρική, την ασφάλεια τροφίμων, την υγεία και την ευημερία – ενισχύονται και μεταβάλλονται δραματικά χάρη στη νανοτεχνολογία. Το COELUX αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα για το πώς η επιστήμη μπορεί να μετατρέψει μια απλή ιδέα που είναι δύσκολο να υλοποιηθεί – να δημιουργήσεις ηλιακό φως – σε απτή πραγματικότητα. Σαφώς και έχει τη δυναμική να επιφέρει μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας”

Διαβάστε περισσότερα...

Τα μαθηματικά μυαλά της χώρας


Τα Ελληνόπουλα των Γυμνασίων και Λυκείων που λύνουν και τις πιο δύσκολες εξισώσεις και οι οποίοι διακρίθηκαν στην 31η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», τίμησε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.



"Η διακρισή σας αποτελεί διάκριση και στήριξη για το δημοσιο σχολείο. Περάσατε δύσκολες εξετάσεις και αξιολογηθήκατε, με επιτυχία. Όπως τώρα αξιολογούνται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές σας."Tο Υπουργείο θα συνεχίσει να είναι αρωγός προσπάθεια των μαθητών. Τα παιδιά αυτά με την παρουσία τους σε Διεθνείς Ολυμπιάδες Μαθηματικών τιμούν τη χώρα μας και μας κάνουν υπερήφανους. Θα ήθελα να συγχαρώ όμως και τη Μαθηματική εταιρεία η οποία εδώ και δεκαετίες, ανιδιοτελώς, τα στηρίζει" δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναπληρωτές εξαιρούνται από την αυτοαξιολόγηση


Αφορά σε 1.300 εκπαιδευτικούς.

Περίπου 1.300 αναπληρωτές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιρούνται από τη συμμετοχή στην αυτοαξιολόγηση όπως συνάγεται από έγγραφό που έχει αποστείλει ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων, κ. Βαλιαντζάς.

Το έγγραφό αφορά μόνο τους αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο της Πράξης «Διερεύνηση των παραμέτρων αναμόρφωσης και εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης και του εκπαιδευτικού υλικού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο-Λύκειο-ΕΠΑΛ)». Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

«Σε συνέχεια πολλών ερωτημάτων που δέχεται η υπηρεσία μας, σας ενημερώνουμε ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στο πλαίσιο των ανωτέρω Πράξεων και μόνο, εφόσον συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο διδασκαλίας ήτοι 23 ώρες, δεν υποχρεούνται να απασχολούνται σε άλλου είδους διοικητικό έργο εκτός από αυτό που προβλέπεται στη σύμβασή τους».

Για τους υπόλοιπους αναπληρωτές ΕΣΠΑ ή και του τακτικού προϋπολογισμού δεν υπάρχει απαλλαγή από τη συμμετοχή σε διοικητικό έργο όπως είναι αυτό της αυτοαξιολόγησης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ειδικού γραμματέα της ΔΟΕ κ. Πετράκη που δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο του αιρετού Ευρυτανίας κ. Μοτσιόλα γνωστοποιείται ότι για τους εκπαιδευτικούς αναπληρωτές ΕΣΠΑ ισχύει για την αυτοαξιολόγηση ότι και για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας.

Ο κ. Πετράκης τονίζει ότι «πουθενά άλλωστε στη σύμβασή τους δεν προβλέπεται ότι δεν προσφέρουν διοικητικό έργο. Αυτό ισχύει μόνο για κάποιους εκπαιδευτικούς ΕΣΠΑ στη Δευτεροβάθμια γιατί έχουν αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις σχετικά με την συμπλήρωση ερωτηματολογίων του προγράμματος. Καλό θα είναι οι συνάδελφοι να φροντίζουν να ενημερώνονται υπεύθυνα και να μη δίνουν βάση στην έμπνευση ή τις σκοπιμότητες του καθενός».



Διαβάστε περισσότερα...

Την έστειλαν ζωντανή στο νεκροθάλαμο!


Η άτυχη γυναίκα πέθανε τελικά από ασφυξία και υποθερμία.

Ζωντανή ήταν μια 80χρονη γυναίκα στο Λος Άντζελες, όταν δηλώθηκε νεκρή και μεταφέρθηκε στον ειδικό θάλαμο- ψυγείο του νοσοκομείου White Memorial Medical Center. Όπως όλα δείχνουν, η άτυχη γυναίκα πάλεψε μάταια να απελευθερωθεί από την ειδική «σακούλα» όπου την είχαν τοποθετήσει με αποτέλεσμα να παγώσει μέχρι θανάτου!

Η οικογένειά της υπέβαλε μήνυση στο εφετείο που άνοιξε εκ νέου την υπόθεση, θεωρώντας πως σε πρωτόδικο επίπεδο είχε γίνει κακοδικία.

Η Maria de Jesus Arroyo δηλώθηκε νεκρή το καλοκαίρι του 2010, όπως γράφει η Washington Post, μετά τη μεταφορά της στο White Memorial Medical Center στο Λος Άντζελες. Είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς.

Η οικογένεια την αποχαιρέτησε και άφησε το νοσοκομείο να αναλάβει τα περαιτέρω. Η «σορός» της Arroyo τοποθετήθηκε στην ειδική «σακούλα», ανάσκελα, και μεταφέρθηκε στον ειδικό θάλαμο- ψυγείο. Όταν λίγες ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο, το σώμα της γυναίκας ήταν μπρούμυτα, το φερμουάρ της σακούλας ήταν μισάνοιχτο και το πρόσωπό της ήταν χτυπημένο- είχε σπασμένη μύτη και μώλωπες.

Η οικογένεια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη το 2011, υποστηρίζοντας πως είχε γίνει κακομεταχείριση της σορού. Αλλά λίγο πριν αρχίσει η δίκη άρχισαν να φοβούνται τα χειρότερα: η Arroyo δεν είχε πεθάνει από την καρδιακή ανακοπή αλλά από ασφυξία και υποθερμία.

«Δεν μπορεί τα τραύματα αυτά να έγιναν μεταθανάτια», τονίζει ο παθολόγος William Manion. «Μία προφανής εξήγηση υπάρχει: η Arroyo ήταν ζωντανή όταν εστάλη στον θάλαμο- ψυγείο. Πρέπει να πέρασε βασανιστικά τα τελευταία λεπτά της ζωής της».

Η οικογένεια απέσυρε τη μήνυση για κακομεταχείριση και υπέβαλε νέα για ιατρικό λάθος, υποστηρίζοντας πλέον πως η Arroyo είχε από λάθος δηλωθεί νεκρή και τελικά είχε πεθάνει στον θάλαμο- ψυγείο, μόνη και αβοήθητη.



Διαβάστε περισσότερα...