Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Και οι μαθητές θέλουν το... “λάδωμα” τους!


Ποιος είπε ότι οι μαθητές και γενικά τα παιδιά δεν παίρνουν "λάδωμα". Μα φυσικά και παίρνουν και ίσως να είναι και οι....πρωταθλητές του "λαδώματος". Γιατί;

Oι μισοί γονείς αναγκάζονται να «δωροδοκούν» τα παιδιά τους για να διαβάσουν. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του βρετανικού εκδοτικού οίκου Ρearson για την (όλο και πιο δύσκολη) σχέση των σημερινών παιδιών με το βιβλίο, σχολικό και μη.
 
Από την έρευνα, που έγινε σε δείγμα 1.100 ατόμων στη Βρετανία, προκύπτει ότι η εξάρτηση των σημερινών παιδιών από τη σύγχρονη τεχνολογία και τα θαυματουργά ηλεκτρονικά «γκάτζετ» τα έχει απομακρύνει από την ανάγνωση και γι΄ αυτό τον λόγο οι απελπισμένοι γονείς καταφεύγουν σε «αθέμιτες» μεθόδους, όπως η δωροδοκία με γλυκά ή η άδεια να δουν περισσότερη ώρα τηλεόραση για να τα πείσουν να ανοίξουν ένα βιβλίο. Τα ένα τρίτο των γονέων (32,4%) παραδέχεται λοιπόν ότι επιτρέπει στα παιδιά να δουν τηλεόραση ή να χρησιμοποιήσουν το κομπιούτερ μόνο αφού προηγουμένως έχουν διαβάσει τα μαθήματά τους, ενώ το 9,6% προσφέρει στα παιδιά λιχουδιές (σοκολάτες, γλυκά) για να τα πείσει να διαβάσουν. Ενα ακόμη 5,9% αναφέρει ότι δίνει άλλα κίνητρα προς επίτευξη του ιερού σκοπού της ανάγνωσης.
 
Οι έξι στους δέκα γονείς (59,4% των ερωτηθέντων) και το 85,4% των εκπαιδευτικών πιστεύουν ότι τα παιδιά προτιμούν να μπουν στο κομπιούτερ τους παρά να διαβάσουν ένα βιβλίο. Το 57,2% των γονέων ανησυχεί που τα ψηφιακά μέσα έχουν αντικαταστήσει το διάβασμα, ενώ το 76,6% πιστεύει ότι τα παιδιά του σήμερα δυσκολεύονται να μάθουν να διαβάζουν πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι οι ίδιοι όταν ήταν μικροί. Σχεδόν οι εννέα στους δέκα εκπαιδευτικούς (88,7%) ανησυχούν που το διάβασμα γίνεται ολοένα και λιγότερο ελκυστικό για τα σημερινά παιδιά.
 
Οι υπεύθυνοι της έρευνας ζήτησαν επίσης από τα παιδιά να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις για το διάβασμα και διαπίστωσαν ότι στην πλειονότητά τους προτιμούν να παίξουν ένα παιχνίδι στο κομπιούτερ, να σερφάρουν στο Ιnternet και να δουν τηλεόραση από το να διαβάσουν ένα βιβλίο. Σε ποσοστό 61,9% τα παιδιά αναφέρουν ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι πιο ενδιαφέρουσες από το διάβασμα, ενώ το 37,3% αναφέρει ότι θα προτιμούσε το διάβασμα των σχολικών βιβλίων να έμοιαζε με ένα βιντεοπαιχνίδι. Το 22% δηλώνει ότι βρίσκει βαρετό το διάβασμα των σχολικών βιβλίων.
 
Το αποκορύφωμα είναι ότι πολλά από τα παιδιά που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι θα ήθελαν να διαβάζουν περισσότερα βιβλία, αλλά με έναν όρο: πρωταγωνιστές (και) στο χαρτί να είναι οι αγαπημένοι τους ήρωες από την τηλεόραση!

Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλος κίνδυνος για τις εγκύους απο ουσία στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών


Δύο νέες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την χημική ουσία διφαινόλη Α έρχονται να δημιουργήσουν νέες ανησυχίες, από πλευράς δημόσιας υγείας, ειδικά για τις εγκύους.

Η πρώτη έρευνα διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ουσία απορροφάται εύκολα από το δέρμα, ενώ η δεύτερη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι, όπως οι ταμίες, που πιάνουν συχνά αποδείξεις ταμειακών μηχανών, οι οποίες περιέχουν διφαινόλη Α, έχουν στον οργανισμό τους υψηλότερα του μέσου όρου επίπεδα αυτής της δυνητικά επικίνδυνης ουσίας.

Από κοινού, όπως αναφέρει το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, οι δύο μελέτες ενισχύουν τις εκκλήσεις όσων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για τη διφαινόλη Α, η οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή πλαστικών.

Η διφαινόλη Α (ή ΒΡΑ) ανιχνεύεται στο σώμα των περισσότερων ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Πειράματα σε ζώα έχουν επιβεβαιώσει ότι η ουσία είναι επιβλαβής για τον οργανισμό σε υψηλές δόσεις, ενώ, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλεί ζημιά και σε πιο χαμηλή δοσολογία, οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές δεν έχουν πειστεί ακόμα για να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της.

Η διφαινόλη Α μιμείται τη δράση των οιστρογόνων ορμονών στο σώμα, με συνέπεια να υπάρχουν ανησυχίες ιδιαίτερα για την επίδρασή τους στις εγκύους, ενώ μερικοί επιστήμονες έχουν ταχθεί κατά της χρήσης μπιμπερό που περιέχουν ΒΡΑ.

Η ουσία χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών, ενώ ανησυχίες εγείρονται και για την χρήση της στο θερμικό χαρτί που χρησιμοποιείται κυρίως στις ταμειακές μηχανές. Επειδή στην τελευταία περίπτωση, η ΒΡΑ υπάρχει ως ελεύθερο μονομερές (ενώ στις πλαστικές συσκευασίες το μόριό της δεσμεύεται στο πολύπλοκο πολυμερές του πλαστικού), είναι ευκολότερο για το δέρμα να την απορροφήσει.

Ο τοξικολόγος Ντάνιελ Ζάλκο του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών με μελέτη του που δημοσιεύτηκε στο χημικό περιοδικό “Chemosphere”, εξήγησε πως μέσα από τις πλαστικές συσκευασίες αλλά και τις αποδέιξεις η επιβλαβής ουσία «τρυπώνει» στο σώμα εύκολα μέσα από το δέρμα.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Ζάλκο, οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. «Όπως συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν μπιμπερό με πολυαναθρακικά (σ.σ. όπως η ΒΡΑ), θα ήταν έξυπνο να συμβουλεύαμε τις εγκύους να αποφεύγουν να πιάνουν ή να πλένουν τα χέρια τους, αφού πιάσουν αυτά τα είδη χαρτιών (σ.σ. θερμικών)», ανέφερε.

Η άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας “Environmental Health Perspectives”, υπό τον επιδημιολόγο Τζόε Μπράουν του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, μελέτησε τις συγκεντρώσεις ΒΡΑ στα ούρα 389 εγκύων γυναικών. Διαπίστωσε ότι όσες εργάζονταν ως ταμίες, άρα έρχονταν καθημερινά σε επαφή με πολύ περισσότερες αποδείξεις ταμειακών μηχανών σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού, είχαν υψηλότερα επίπεδα διφαινόλης Α στο αίμα τους (2,8 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο, έναντι 1,8 στις δασκάλες και 1,2 στις εργάτριες).

Ο Μπράουν συμφωνεί με τον Ζάλκο ότι η ΒΡΑ εισχωρεί στο σώμα και μέσα από το δέρμα, ανέφερε πάντως ότι για όσους ανθρώπους πιάνουν λίγες αποδείξεις μέσα στην μέρα, το θερμικό χαρτί είναι απίθανο να αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας. Όμως εφιστά κι αυτός την προσοχή στις περιπτώσεις των εγκύρων γυναικών, ειδικά αν εργάζονται ως ταμίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα συνδέει το κόκκινο κρέας με μορφές καρκίνου





Άσχημα νέα για τους λάτρεις του κρέατος. Νέα έρευνα δείχνει μεγαλύτερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου για όσους τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και μάλιστα το χειρότερο θεωρείται το πολύ επεξεργασμένο.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 500.000 αμερικανών μεσηλίκων, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί μία δεκαετία. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου ή του στομάχου με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή σκευάσματα που φτιάχνονται από επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.

Μάλιστα εκείνοι που βρίσκονταν στο πρώτο 20% των κρεατοφάγων βρέθηκε ότι είχαν κατά 79% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τα συγκεκριμένα είδη καρκίνου.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν ετεροκυκλικές αμίνες είχαν μεγαλύτερα ποσοστά εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου. Οι ουσίες αυτές αναπτύσσονται στο κρέας όταν αυτό μαγειρεύεται σε μεγάλες θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν σημαίνει πως όποιος καταναλώνει κόκκινο κρέας θα πάθει καρκίνο, ωστόσο επισημαίνουν ότι βρέθηκε να υπάρχει μία σχέση η οποία αξιολογείται.

Διαβάστε περισσότερα...