Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η εισροή λαθρομεταναστών



Την υποστήριξη της Ευρώπης ζήτησε με επιστολή του ο Α. Λοβέρδος.

Με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε τη συμβολή αλλά και την επί της ουσίας υποστήριξή του στη διαχείριση των κινδύνων δημόσιας υγείας, που πηγάζουν από το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης.

«Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου χιλιάδων λαθρομεταναστών, που αναζητούν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει ότι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας αποτελεί η ενίσχυση τόσο της ικανότητας παρακολούθησης όσο και της αποτελεσματικότητας αντιμετώπισης του υψηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία, που σχετίζεται κυρίως με τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, εξαιτίας της λαθρομετανάστευσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως σημείωσε ο υπουργός, έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων δημόσιας υγείας, που σχετίζονται με την εισροή λαθρομεταναστών, καθώς οι κινητές του μονάδες πραγματοποιούν καθημερινές παρεμβάσεις κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας από το 2001.

«Είναι σαφές ότι ο σημαντικός αυτός κίνδυνος δεν έχει σύνορα και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αφορά εν δυνάμει πολλές ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και δεσμεύτηκε ότι θα αναδείξει το θέμα στην προγραμματισμένη συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, υπό την Προεδρία της Ουγγαρίας, στις αρχές Απριλίου.

Ο υπουργός πρότεινε στον ΠΟΥ την άμεση επίσκεψη κλιμακίου με στόχο τη διακρίβωση και αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς και την παράλληλη ανταλλαγή απόψεων με στόχο την υλοποίηση άμεσης συνεργασίας, μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και ΠΟΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος για καρκίνο του μαστού από φάρμακο για την καρδιά


Έρευνα σε 2 εκατομμύρια Δανούς

Οι γυναίκες που λαμβάνουν μία συγκεκριμένη ουσία για την αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινα στη Δανία με δείγμα δύο εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ουσία Digoxin χορηγείται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες. Ωστόσο στις γυναίκες μπορεί να δράσει και σαν τα οιστρογόνα- τις θηλυκές ορμόνες- κι έτσι οι ερευνητές ερευνούν το ενδεχόμενο να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο όπως συμβαίνει και με τις θεραπείες με οιστρογόνα στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες.




Διαβάστε περισσότερα...

Στρατιωτικά νοσοκομεία θα εξυπηρετούν και πολίτες


Πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα εντάσσονται στο ΕΣΥ.


Την επέκταση της λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων και τις απογευματινές ώρες για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υπουργοί Υγείας και Εθνικής Άμυνας, Ανδρέας Λοβέρδος και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τα πέντε στρατιωτικά νοσοκομεία προβλεπόταν να εξυπηρετούν τους πολίτες μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, ωστόσο ο υπουργός Άμυνας είπε ότι θα διατεθούν επιπλέον κλίνες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και τα απογεύματα. 

Ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να εισαχθούν σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο θα εξαρτάται από την πληρότητα των κλινών και αφού ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης ικανού αριθμού κενών κλινών για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού και των λοιπών δικαιούχων περίθαλψης σε αυτό.

Τα νοσοκομεία που θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών είναι τα εξής:


- 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (10 κλίνες)
- Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (10 κλίνες)
- 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (15 κλίνες)
- 417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (10 - 15 κλίνες)
- 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης (15 κλίνες)




Διαβάστε περισσότερα...

Ναι, το σεξ μπορεί να σας... σκοτώσει!



Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τους κινδύνους

Η κατακόρυφη αύξηση της έντασης της σωματικής δραστηριότητας- όπως γίνεται όταν κάνουμε τζόκινγκ ή σεξ- αυξάνει σημαντικά και τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που δεν ασκούνται τακτικά, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές. 

Είναι από καιρό γνωστό πως η φυσική δραστηριότητα που γίνεται με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, αυτή η νέα έρευνα όμως συμβάλει στο να μετρηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο κίνδυνος αυτός σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. 

Διαβάστε περισσότερα...

Αποκαλυπτικός ο πρώτος υγειονομικός χάρτης της χώρας



Το 17,5% των πολιτών δεν έχει λεφτά να πάει στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο πρώτος υγειονομικός χάρτης της χώρας, ο οποίος αναμένεται να δώσει λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας, παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, που θα παρέχει τη δυνατότητα έγκυρης αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος.

Ο Υγειονομικός Χάρτης παρέχει τη δυνατότητα καθολικής, χωροταξικά κατανεμημένης, και έγκυρης καταγραφής της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

Όπως είπε ο υπουργός, «με την ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τα 137 νοσοκομεία (132 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 του ΙΚΑ) είναι πολλά και καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό που επικρατούσε. Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Όπως υπογράμμισαν, τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ο υγειονομικός χάρτης αποτελεί το εργαλείο για τη χάραξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών υγείας και, παράλληλα, μπορεί να καταδείξει τους τρόπους συνεργασίας δημόσιων νοσοκομείων, μεταξύ τους, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

Παρουσιάζοντας τους δείκτες του Υγειονομικού Χάρτη, ο κ. Κυριόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτόν που καταγράφει τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, καθώς τα στοιχεία επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. Το κάπνισμα κατέχει μεν την πρώτη θέση με 35,8%, παρουσιάζει όμως σημαντική μείωση την τελευταία πενταετία (46,5% το 2006). Ακολουθεί η καθημερινή χρήση αλκοόλ με 10,1% (12,2% το 2006). Ενθαρρυντικά είναι επίσης, τα στοιχεία για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (από 8,6% το 2006 μειώθηκε στο 3% το 2011), απασιόδοξα, όμως, για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες ημερησίως) 6,8% από 11,9% το 2006.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των ασθενών ο κ. Κυριόπουλος έκανε λόγο για «κινούμενη άμμο», λέγοντας ότι «όλοι οι Έλληνες ασθενείς είναι μετανάστες στον τόπο τους». Πολλοί ασθενείς μετακινούνται, όπως είπε ο καθηγητής, είτε επειδή οι μονάδες Υγείας στον τόπο τους δεν είναι κατάλληλες, είτε επειδή οι ίδιοι οι ασθενείς πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλες.

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Κυριόπουλος, την αξιοπρέπεια (46,7%) και την έγκαιρη προσοχή (20,2%) θεωρούν οι πολίτες πιο σημαντικά στοιχεία στον δείκτη «ανταποκρισιμότητα στις προσδοκίες των πολιτών».

Στον Υγειονομικό Χάρτη καταγράφονται, επίσης, οι δείκτες βρεφικής θνησιμότητας (από 24% το 1975 έφτασε στο 2,7% το 2009), το προσδόκιμο ζωής (το 2008 για τους άνδρες ήταν 77,5 και για τις γυναίκες 82,5). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση.

Επιπλέον, ο καθηγητής παρουσίασε μελέτη, που αποδεικνύει ότι 17,5% των πολιτών δεν επισκέπτεται ούτε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ γιατί δεν έχει να πληρώσει εξετάσεις ή νοσήλια.

Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Εξέταση ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές Αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


  1. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 2643/98, κάποιο άτομο χαρακτηρίζεται ως ΑΜΕΑ, εφόσον εξεταστεί από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές Αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και χορηγηθεί γνωμάτευση, στην οποία προσδιορίζεται η χρόνια σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση, καθώς και το ποσοστό αναπηρίας το οποίο πρέπει να είναι 50% και άνω.
  2. Παράλληλα, με βάσει το ίδιο άρθρο του Ν. 2643/98, προβλέπεται η εξέταση από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τέκνων, αδελφών και συζύγων των ενδιαφερομένων για διορισμό ατόμων. Τα συγγενικά αυτά άτομα, για να χαρακτηρισθούν ως έχοντα ειδικές ανάγκες, πρέπει να έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων οι οποίες διαπιστώνονται από τις παραπάνω Υγειονομικές Επιτροπές. Κατ' εξαίρεση όταν τα άτομα αυτά πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό, για την παροχή προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.
Η γνωμάτευση αυτή χρησιμεύει στον ενδιαφερόμενο;

Φυσικά, εφόσον μπορεί να την καταθέσει στον ΟΑΕΔ για διορισμό σε διάφορες θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ποια υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδια για την έκδοση γνωμάτευσης;

Αρμόδια Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή για την εξέταση των ενδιαφερομένων ατόμων είναι η κοντινότερη του τόπου κατοικίας του.

Ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να εξετασθεί απ' αυτή καταθέτει στη γραμματεία της αρμόδιας Μονάδας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αίτηση με την οποία ζητά την εξέταση από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή και προσκομίζει αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο ασθενείας.

Διευκρινίζεται ότι από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξετάζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, είτε είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είτε σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο, είτε είναι ανασφάλιστοι.

Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές αναπηρίας για την εξέταση ΑΜΕΑ λειτουργούν σε σχεδόν όλες τις τοπικές μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε όλη την Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όπως και στον Ιδιωτικό Τομέα και συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστούν ως άτομα με ειδικές ανάγκες, μπορούν να εξεταστούν από τις ίδιες Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, προκειμένου να δικαιούνται επαύξηση της ετήσιας κανονικής αδείας τους κατά έξι(6) εργάσιμες μέρες. Κατά την γνωμάτευση των Α/θμιων Υγειονομικών Επιτροπών επιτρέπεται προσφυγή από τον ενδιαφερόμενο στην Β/θμια Υγειονομική Επιτροπή.

Ειδικότερα για τις περιπτώσεις των ΑΜΕΑ, Β/θμιες Υγειονομικές Επιτροπές λειτουργούν μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφαρμόζει κάθε χρόνο από 1η Μαίου μέχρι 31 Οκτωβρίου Πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού, που απευθύνεται στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις των συνταξιούχων, με στόχο 24.000 άτομα που έχουν ανάγκη λουτροθεραπείας, να πραγματοποιήσουν αυτή για 15 ημέρες, σε ξενοδοχεία Α, Β και Γ κατηγορίας και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ή διαμερίσματα Α κατηγορίας, των κυριοτέρων ελληνικών λουτροπόλεων.

Με το πρόγραμμα αυτό:

  • Επιδοτείται το ξενοδοχείο από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επομένως η διανυκτέρευση και το πρωινό για τον δικαιούχο και το συνοδό μέλος είναι δωρεάν.
  • Κάθε δικαιούχος [άμεσα ασφαλισμένος] επιδοτείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κάλυψη μέρους των δαπανών διαμονής του στη λουτρόπολη.
Α. Ποιοι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής:
  1. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα από πλευράς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχουν οι συνταξιούχοι του Ιδρύματος, καθώς και οι συνταξιούχοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και έχουν ανάγκη λουτροθεραπείας, με ετήσιο συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή μέχρι 13.000 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται από το εκκαθαριστικό της εφορίας.
  2. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα όσοι πάρουν το επίδομα λουτροθεραπείας.
  3. Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν από τα τουριστικά καταλύματα των λουτροπόλεων, για τη χρονική περίοδο που αυτά συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
  4. Κάθε δικαιούχος θα εφοδιάζεται με το δελτίο του Θεραπευτικού Τουρισμού από το Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο οποίο ανήκει.
Β. Διαδικασία διανομής Δελτίου θεραπευτικού Τουρισμού:

Κάθε ενδιαφερόμενος για το Πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού θα πρέπει πρώτα να εξετασθεί από τον θεράποντα γιατρό και να βεβαιωθεί ότι έχει ανάγκη λουτροθεραπείας.

Δικαιούχος του προγράμματος είναι και ο ασφαλισμένος συνταξιούχος, στον οποίο ο θεράπων γιατρός χορήγησε βεβαίωση λουτροθεραπείας, αλλά απορρίφθηκε από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή διότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Κανονισμός Λουτροθεραπείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο δικαιούχος στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει το ξενοδοχείο που επιθυμεί από τον ειδικό πίνακα των ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να κάνει την κράτηση 14 ημέρες τουλάχιστον πριν την άφιξή του.

Η κράτηση του δωματίου γίνεται σε συνεννόηση του δικαιούχου με τον ξενοδόχο προς τον οποίο αποστέλλει προκαταβολή ώστε να είναι έγκυρη η κράτηση του δωματίου.

Κατόπιν ο δικαιούχος, εφόσον προηγουμένως έχει προμηθευτεί βεβαίωση ότι είναι δικαιούχος του προγράμματος, απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του, η οποία και του χορηγεί το δελτίο Θεραπευτικού Τουρισμού, εφόσον προσκομίσει την απόδειξη αποστολής της προκαταβολής προς το ξενοδοχείο, στην οποία πρέπει να φαίνεται και το χρονικό διάστημα που θα διαμένει σ' αυτό.

Ο ασφαλισμένος επιστρέφοντας από τη λουτροθεραπεία προκειμένου να λάβει την ειδική επιδότηση με την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιήσει 15 διανυκτερεύσεις βάσει του αντιγράφου του Δελτίου του θα πρέπει να προσκομίσει στο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του:

  1. Το τελευταίο στέλεχος του Δελτίου με την ένδειξη «για τον δικαιούχο», θεωρημένο οπωσδήποτε από τον γιατρό του υδροθεραπευτηρίου.
  2. Το παραπεμπτικό γιατρού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ότι χρήζει λουτροθεραπείας.
  3. Το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.
  4. Το βιβλιάριο ασθενείας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών και Τοπικών Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Επίδομα παραπληγίας

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ-ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ
Οι παραπάνω πρέπει να πάσχουν από:
(άρθρο 42 παρ.1 Ν. 1140/81, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 16 Ν. 2042/92, Εγκ. 67/92, παρ. 2 άρθρου 5 Ν.3232/2004, Εγκ. 53/2004, άρθρο 61 Ν. 3518/2006, Εγκ. 1/2007)

Δικαιούχοι-προϋποθέσεις
Το εξωιδρυματικό επίδομα δικαιούνται:

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη οικογένειάς τους, εφόσον πάσχουν από:



  1. παραπληγία-τετραπληγία, διπληγία, τριπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
  2. μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
  3. σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή
  4. το σύνδρομο κλάματος γαλής ή
  5. ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή
  6. οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  7. έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή δύο κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
  8. έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους ή
  9. έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την περίπτωση (7).

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον πάσχουν από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 350 ημέρες ασφάλισης τα τελευταία τέσσερα χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία κατέστησαν ανίκανοι για εργασία, από τις οποίες οι 50 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15μηνο ή 1.000 ασφάλισης οποτεδήποτε (Εγκ. 150/81).

Τα μέλη οικογένειας του ασφαλισμένου, εφόσον πάσχουν από μία από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τις παραπάνω προϋποθέσεις ασφάλισης. Ως αφετηρία για τον έλεγχο των χρονικών προϋποθέσεων λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της ανικανότητας (Γ.Ε. 86408/Φ52-36/16.6.1982).

Προσοχή:
Η καταβολή του παρα-τετραπληγικού επιδόματος αναστέλλεται εφόσον ο δικαιούχος νοσηλεύεται σε Ίδρυμα ασυλιακής μορφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Επίσης, η χορήγηση του επιδόματος διακόπτεται εάν ο συνταξιούχος επιδοτηθεί λόγω παραπληγίας από άλλο φορέα.

Το επίδομα χορηγείται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, πάντως όχι πριν από τη λήξη της επιδότησης λόγω ασθένειας.

Ποσό

Το ύψος του ποσού του εξωιδρυματικού επιδόματος στις ανωτέρω περιπτώσεις ισούται με 20 κατώτατα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ενώ στην (8) περίπτωση (του μονού ακρωτηριασμού) ισούται με το 10πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Επίδομα απόλυτης αναπηρίας

Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας και θανάτου, οι οποίοι δε δύνανται να αυτοεξυπηρετούνται δηλαδή δεν μπορούν να επιτελούν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, χωρίς τη βοήθεια άλλου προσώπου, δικαιούνται το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το οποίο είναι ίσο με το 50% του βασικού ποσού της σύνταξης.

Κατ' εξαίρεση, το παραπάνω επίδομα χορηγείται και στους συνταξιούχους λόγω γήρατος, εφόσον έχουν χάσει τελείως την όρασή τους.

Η διαπίστωση εάν ο ανάπηρος βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συμπαράσταση άλλου προσώπου, ανήκει στην αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, κατά της οποίας επιτρέπεται προσφυγή στη Β/θμια Υγειονομική Επιτροπή είτε από τον ασφαλισμένο είτε από το αρμόδιο ασφαλιστικό 'Οργανο.

Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει σχετική αίτηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του η οποία διαβιβάζεται υπηρεσιακά στην αρμόδια Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Αναπηρίας. Εάν δεν είναι δυνατή η μετακίνησή του για εξέταση στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, ισχύει η διαδικασία που αναφέρεται στο παραπάνω κεφάλαιο "εξέταση περιστατικών αναπηρίας κατ' οίκον".
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Βαθμίδες αναπηρίας


Α) Μερική αναπηρία, όπου το ποσοστό αναπηρίας κυμαίνεται από 50% έως 66%.

Β) Συνήθης αναπηρία, όπου το ποσοστό αναπηρίας κυμαίνεται από 67% έως 79%.

Γ) Βαριά αναπηρία, όπου το ποσοστό αναπηρίας κυμαίνεται από 80% και άνω.


Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Σύνταξη αναπηρίας

Ποιοι δικαιούνται σύνταξης

Για να χορηγηθεί σύνταξη λόγω αναπηρίας σε ασφαλισμένο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα πρέπει αυτός:

  1. Να μην παίρνει σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή από άλλο ασφαλιστικό Οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).
  2. Να έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τον απαιτούμενο από το Νόμο αριθμό ενσήμων, ανάλογο με την ηλικία και την κατηγορία της αναπηρίας (κοινή νόσο - εργατικό ατύχημα - ατύχημα εκτός εργασίας).
  3. Να έχει συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (50% και άνω).
Πού υποβάλλονται τα δικαιολογητικά

Ο ασφαλισμένος καταθέτει την αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο αρμόδιο Τμήμα ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του. Για τους ασφαλισμένους που ζητούν για πρώτη φορά σύνταξη αναπηρίας, ο συνταξιοδοτικός φάκελος διαβιβάζεται από το Τμήμα Απονομής Συντάξεων στη ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (ΓΙΕΣΑ), μια νεοσύστατη υπηρεσία η οποία υπάγεται στο 3ο Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη αριθ. 1 στην Πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 210-3826561 και 210-3817327. Για την υπόλοιπη Ελλάδα ισχύει η σημερινή διαδικασία.

Στην υπηρεσία αυτή προσέρχεται ο ασφαλισμένος μετά από τηλεφωνικό ραντεβού και εξετάζεται από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων προσκομίζοντας όλα τα ιατρικά στοιχεία (γνωματεύσεις ιατρών, πορίσματα εργαστηριακών εξετάσεων κ.λ.π.) που έχει στη διάθεσή του και υποβάλλεται, εάν χρειαστεί, σε νέες ιατρικές εξετάσεις.

Βάσει των παραπάνω δημιουργείται ο ιατρικός φάκελος ο οποίος αφού ενσωματωθεί με τον ασφαλιστικό φάκελο διαβιβάζεται στις Υγειονομικές Επιτροπές. Ο ασφαλισμένος καλείται από τη Γραμματεία των Υγειονομικών Επιτροπών (με γραπτή πρόσκληση) και καθορίζεται η μέρα εξέτασής του από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

Κατά τη γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής επιτρέπεται προσφυγή στη δευτεροβάθμια Υγ. Επιτροπή.

Κι εκείνοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν;

Είτε από τον ασφαλισμένο είτε από το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο.

Οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από βαριά αναπηρία, και δεν μπορούν να μετακινηθούν προς εξέταση στην Υγειονομική Επιτροπή, εξετάζονται κατ' οίκον.

Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στην αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωμάτευση γιατρού - θεραπευτή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ή, εάν διαμένει σε περιοχή που δεν υπηρετεί γιατρός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καταθέτει γνωμάτευση γιατρού του ΕΣΥ, στην οποία αναφέρεται ότι λόγω της πολύ βαριάς κατάστασης της υγείας του, δεν είναι δυνατή η μετακίνησή του προς εξέταση στην Υγειονομική Επιτροπή.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Κοινωνική Μέριμνα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους Αναπήρους και τα 'Ατομα με Ειδικές Ανάγκες

Η μέριμνα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους αναπήρους-ασφαλισμένους του, καλύπτει πολλούς τομείς και αποτελεί μία διαρκή προσπάθεια φροντίδας, η οποία συμβάλλει στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, των δυσκολιών προσαρμογής σε νέες καταστάσεις που προκαλούν άγχος και προβληματισμό στην οικογένεια, αλλά συγχρόνως αποτελεί την απάντηση ενός σύγχρονου ασφαλιστικού φορέα στις απαιτήσεις και τις ευαισθησίες της σημερινής εποχής.

Οι τομείς που καλύπτονται από την προσπάθεια αυτή είναι:





Η κοινωνική μέριμνα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επεκτείνεται όμως με ιδιαίτερη ευαισθησία και στα παιδιά των ασφαλισμένων του που έχουν ειδικές ανάγκες και διαθέτουν ειδικές ικανότητες. Η φροντίδα αυτή καλύπτει πολλούς επιμέρους τομείς:
  1. Φοίτηση παιδιών ασφαλισμένων με ειδικές ανάγκες σε Ειδικά Σχολεία -Ιδρύματα με την χορήγηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ειδικού Νοσηλείου -Τροφείου. Ορισμένα ειδικά σχολεία επεκτείνουν την ειδική φοίτηση -εκπαίδευση και πέραν του 18oυ έτους της ηλικίας των παιδιών οπού θεωρείται προεπαγγελματική ειδική εκπαίδευση. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με απόφαση του ΔΣ έχει καταργήσει το όριο ηλικίας για τη φοίτηση στα ειδικά παιδιά και καλύπτει και σε αυτά την περίθαλψή τους.
  2. Χορήγηση Πράξεων Θεραπείας για τα έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με ειδικές ανάγκες (φυσιοθεραπείες- λογοθεραπείες- εργοθεραπείες κλπ)
  3. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπηρετούν σε Μονάδες Υγείας της Αθήνας και της Περιφέρειας κοινωνικοί λειτουργοί στα Γραφεία Κοινωνικής Μέριμνας, οι οποίοι παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ασφαλισμένων με προβλήματα όπως αναπήρους, ηλικιωμένους, χρόνιους πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς κλπ και παρέχουν υπηρεσίες ενημερωτικού, συμβουλευτικού και επιβοηθητικού χαρακτήρα.
  4. Στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα λειτουργούν αντίστοιχα Κέντρα Παιδοψυχικής Υγιεινής που παρέχουν διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία σε θέματα ψυχικής υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους ασφαλισμένων, αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, μέριμνα, θεραπεία και εξειδικευμένη ψυxoθεραπευτική εργασία σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο.
    Επίσης παρέχεται διαγνωστική εργασία βάση ψυχομετρικών και προβολικών δοκιμασιών (tests), καθώς και παροχή κάθε μορφής ειδικής θεραπευτικής αγωγής (ειδική διαπαιδαγώγηση, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία) στα παιδιά ασφαλισμένων με ψυχολογικά και νοητικά προβλήματα.
  5. Επίσης το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καλύπτει την περίθαλψη παιδιών ασφαλισμένων με βαρειές σωματικές και ψυχικές αναπηρίες σε ειδικά Ιδρύματα δημόσια και ιδιωτικά με χορήγηση ειδικού χρηματικού νοσηλείου.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;


Δικαιούχοι της δαπάνης του νοσηλείου - τροφείου είναι έμμεσα ασφαλισμένα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά ασφαλισμένων και επίσης, όσα παιδιά γίνονται συνταξιούχοι λόγω θανάτου.


Αρμόδια Υγειονομικά Όργανα για την κρίση των παραπάνω περιστατικών είναι:
  • Το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Αθήνας, οδός Αραχώβης 17 & Ιπποκράτους τηλ. 210-3604919, 210-3604929, 210-3604972.
  • Το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης οδός Πολυτεχνείου 1, τηλ. 231 052.1800, 231 0556583.
  • Το Ιατρείο Παιδοψυχικής Υγιεινής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Πάτρας, οδός Γούναρη και Κορίνθου 331, τηλ. 261 0316069.
  • Για τα υπόλοιπα περιστατικά που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των παραπάνω κέντρων, αρμόδιες ορίζονται οι κατά τόπους Υγειονομικές Επιτροπές ανικανότητας της Μονάδας Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της περιοχής του ασφαλισμένου, κατόπιν παραπομπής των περιστατικών από ιατρό ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας.
Ευνόητο είναι ότι, για τα Ιδρύματα με τα οποία είναι συμβεβλημένο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή για την έγκριση του Νοσηλείου - Τροφείου είναι εκείνη της Μονάδας Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έχει υπογράψει σχετική σύμβαση.






ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ -ΙΔΡΥΜΑΤΑ & ΑΣΥΛΑ



Α. ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ:


ΑΘΗΝΑ:
  1. ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ "Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ"
  2. ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ "ΣΤΟΥΠΑΘΕΙΟ"
  3. ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ "ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ"
  4. ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ "ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ"
  5. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ "ΟΠΕΑΠ"
  6. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ "ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ"
  7. ΕΣΤΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
  8. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ
    "ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ"
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
  1. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ (Ψ.Κ.Β.Ε.)
  2. ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ Ψ.Κ.Β.Ε.
  3. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΕΛΠΙΔΑ"
  4. ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΕΑ)
  5. ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
  6. ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΛΕΠΑΠ (ΤΕΚΑΝ)
ΚΑΒΑΛΑ:
  1. ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ
    ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΒΟΛΟΣ:
  1. ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ "ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ"
ΠΑΤΡΑ:
  1. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΩΝ "ΜΕΡΙΜΝΑ"
ΚΡΗΤΗ-ΧΑΝΙΑ:
  1. ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΜΕΑ
  2. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ
ΚΡΗΤΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ:
  1. ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ"
  2. ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ"
ΚΡΗΤΗ-ΡΕΘΥΜΝΟ:
  1. ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ "ΑΓΑΠΗ"
ΚΡΗΤΗ -ΛΑΣΙΘΙ:
  1. ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΜΕΑ
ΔΡΑΜΑ:
  1. ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΡΑΜΑΣ -ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Α ΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΤΡΙΚΑΛΑ:
  1. ΣΤΕΓΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΛΑΡΙΣΑ:
  1. ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α ΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΑΕΑΘ "Ο ΑΡΙΣΤΕΥΣ"
ΣΕΡΡΕΣ:
  1. ΚΑΑΜΕΑ ΣΕΡΡΩΝ
ΞΑΝΘΗ:
  1. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ:
  1. ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ:
  1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ "Π. ΕΛΑΙΟΥΣΑ"
ΖΑΚΥΝΘΟΣ:
  1. ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
ΧΙΟΣ:
  1. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ - ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΗΜΑΘΙΑ:
  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΩΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ"
Β. ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΒΑΡΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΑΣΥΛΑ):
  1. ΚΕΠΕΠ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ
  2. ΚΕΠΕΠ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΠΙΚΠΑ)
  3. ΚΕΠΕΠ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ (ΠΙΚΠΑ)
  4. ΓΑΛΗΝΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ "ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ" ΠΑΤΡΑΣ
  5. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΙΑΑ)
  6. ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
  7. ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ "ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ"
  8. ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ - ΑΜΑΛΙΑΔΑ
  9. ΚΕΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ
  10. ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΌΔΟΥ
  11. ΚΑΑΠ ΒΟΥΛΑΣ (ΠΙΚΠΑ)
Γ. ΓΙΑ ΣΠΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ:
  1. ΣΠΑΣΤΙΚΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΛΕΠΑΠ)
  2. ΣΠΑΣΤΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΛΕΠΑΠ)
  3. ΣΠΑΣΤΙΚΑ ΧΑΝΙΩΝ (ΕΛΕΠΑΠ)
  4. ΣΠΑΣΤΙΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΕΛΕΠΑΠ)
  5. ΣΠΑΣΤΙΚΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (ΕΛΕΠΑΠ)
  6. ΣΠΑΣΤΙΚΑ ΒΟΛΟΥ (ΕΛΕΠΑΠ)
  7. ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ "ΚΑΣΠ-ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΕΙΟ" ΑΘΗΝΑ
  8. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ (ΕΠΣ) ΑΘΗΝΑ
  9. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΣΒΕ) ΘΕΣ/ΚΗ
Δ. ΓΙΑ ΚΩΦΑ & ΒΑΡΗΚΟΑ ΠΑΙΔΙΑ:
  1. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  2. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  3. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ ΒΟΛΟΥ
  4. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
  5. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
  6. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
  7. ΙΔΡΥΜΑ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΩΦΩΝ & ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΙΠΕΚΒΕ) ΑΘΗΝΑ "ΣΤΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ"
  8. ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΒΑΡΗΚΟΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ε. ΓΙΑ ΤΥΦΛΑ ΠΑΙΔΙΑ:
  1. ΚΕΑΤ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑ
  2. ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΦΛΩΝ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ - ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ "Ο ΗΛΙΟΣ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επίσης το τμήμα μας συνάπτει συμβάσεις με Γενικά ή Ψυχιατρικά Νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, για τις εξωνοσοκομειακές δομές ψυχικής υγείας που έχουν αναπτύξει για την περίθαλψη σε ξενώνες - οικοτροφές - προστατευμένα διαμερίσματα ψυχικά ασθενών ασφαλισμένων μας, στα πλαίσια του Προγράμματος «Ψυχαργών». Αναλυτικότερα έχουμε συνάψει συμβάσεις με τα εξής Νοσοκομεία:
  • Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων Κρήτης
  • Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης
  • Γενικό Νοσοκομείο Πύργου
  • Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
  • Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων
  • Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης
  • Γενικό Νοσοκομείο Βόλου
Διαβάστε περισσότερα...

Στα ΚΕΠ από τις 18/04 τα δικαιολογητικά για την επιδότηση ενοικίου


Αρχίζει από τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου η κατάθεση δικαιολογητικών για την επιδότηση ενοικίου των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Μπορούν να καταθέτουν αποκλειστικά στα ΚΕΠ τις αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται αποκλειστικά στα ΚΕΠ ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται από τα ΚΕΠ, όπως και από τα γραφεία του ΟΕΚ, για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρώμε για να ζούμε ή ζούμε για να τρώμε;


Σεμινάρια ψυχολογίας από το Δήμο Αμαρουσίου

Σεμινάρια ψυχολογίας με επίκεντρο τη διατροφή και τις επιδράσεις της ψυχικής διάθεσης στις διατροφικές μας συνήθειες, τις επιπτώσεις της κακής διατροφής στην υγεία μας αλλά και τους τρόπους πρόληψης, διοργανώνει το επόμενο διάστημα η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου στο πλαίσιο των επιμορφωτικών εκδηλώσεων της. 

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν κατά το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαρουσίου (Στεφ. Δραγούμη 30 & Μιλτιάδου).

Ομιλητές - συντονιστές των σεμιναρίων θα είναι η ψυχοθεραπεύτρια - οικογενειακή θεραπεύτρια Μαρία Σαμιώτη, και ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Νικόλαος Μανάτος. 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα και η θεματολογία των σεμιναρίων έχει ως εξής:

Δευτέρα 04\04\2011 «Εμμονή με το φαγητό. Όταν μας τρώει το συναίσθημα»
(Συντονισμός: Νικόλαος Μανάτος)

Δευτέρα 11\04\2011 «Εμμονή με το φαγητό. Όταν μας τρώει το συναίσθημα»
(Συντονισμός: Μαρία Σαμιώτη)

Δευτέρα 02\05\2011 «Πρόληψη και αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας»
(Συντονισμός: Νικόλαος Μανάτος)

Δευτέρα 09\05\2011 «Πρόληψη και αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας»
(Συντονισμός: Μαρία Σαμιώτη)

Δευτέρα 16\05\2011 «Διατροφή, Σακχαρώδης Διαβήτης & Στεφανιαία Νόσος»
(Συντονισμός: Νικόλαος Μανάτος)

Δευτέρα 23\05\2011 «Χτίζοντας μια καλύτερη εικόνα για το σώμα μας»
(Συντονισμός Μαρία Σαμιώτη)

Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε Δευτέρα και ώρα 6:30 μ.μ. - 8 μ.μ.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 6147181 ή στο e-mail biblio@maroussi.gr.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, για αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απειλή «λουκέτου» στη Β’ ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ


Θα κλείσει αν δε βρεθούν γιατροί ως το τέλος του μήνα.


Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να κλείσει βρίσκεται η Β΄Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όπως ανέφερε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Βέργουλας, το πρόβλημα οφείλεται στην αποχώρηση πέντε γιατρών το τελευταίο δεκαπενθήμερο, εκ των οποίων οι δύο συνταξιοδοτήθηκαν, ο ένας ανέλαβε διευθυντική θέση σε άλλο νοσοκομείο, μία πήρε άδεια μακράς διαρκείας, λόγω εγκυμοσύνης, και ένας πανεπιστημιακός γιατρός αποχώρησε προκειμένου να ασχοληθεί με το ακαδημαϊκό του έργο.

Ο κ. Βέργουλας σημειώνει ότι η Β΄ ΜΕΘ, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να λειτουργήσει μέχρι τις 31 Μαρτίου και ευελπιστεί ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί μέχρι την 1η Απριλίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο το κοκτέιλ ενεργειακών ποτών και αλκοόλ



Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Τα ενεργειακά ποτά, τα οποία καταναλώνουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι δεν είναι και τόσο «αθώα» και μπορεί να καταστούν επικίνδυνα, ειδικά όταν καταναλώνονται μαζί με αλκοόλ. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες χώρες απαγορεύεται η κατανάλωσή τους, ενώ σε κάποιες άλλες πωλούνται στα φαρμακεία.

Στην Ε.Ε. τα ενεργειακά ποτά πρέπει να φέρουν τη σήμανση «περιέχει υψηλή ποσότητα καφεΐνης», στον Καναδά απαιτείται η σήμανση «δεν πρέπει να αναμιγνύεται με αλκοόλ και να μην υπερβαίνει η καθημερινή κατανάλωση τα δύο κουτιά», στη Νορβηγία ορισμένα ενεργειακά ποτά πωλούνται στα φαρμακεία, στη Γαλλία, τη Δανία, την Τουρκία και την Ουρουγουάη απαγορεύεται η πώλησή τους, ενώ στην Αυστραλία απαγορεύονται όλα τα ενεργειακά ποτά, που περιέχουν καφεΐνη περισσότερη από 320mg/L. Στην Ελλάδα, τα ενεργειακά ποτά πωλούνται παντού, σε καφέ, μπαρ, φοιτητικές εστίες και σούπερ μάρκετ!

Κύρια συστατικά των ενεργειακών ποτών είναι η καφεΐνη, αλλά μπορεί να περιέχουν και ταυρίνη, γκουαρανά, νεράντζι, τζίνσεγκ, γκλουκουρολακτονή, σύμπλεγμα βιταμινών Β και άλλα συστατικά, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Η κατανάλωση τους μαζί με αλκοόλ προκαλεί διούρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ενώ παράλληλα «κρύβει» τη μέθη και ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ. Σε ακραίες περιπτώσεις μάλιστα η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, λόγω αφυδάτωσης, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Συχνά, τα ενεργειακά ποτά είναι εμπλουτισμένα με ανθρακικό, προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση τους. Ο συνδυασμός του αλκοόλ με το ανθρακικό έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον όγκο του αλκοόλ που απορροφάται από τον οργανισμό, αλλά και την ταχύτητα απορρόφησή τους. Αυτό σημαίνει ότι, όποιος καταναλώνει αλκοόλ με οποιοδήποτε ανθρακούχο ποτό, π.χ. ακόμη και ρετσίνα, μεθάει γρηγορότερα.

Διαβάστε περισσότερα...

Βόμβα στο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα

Αμφισβήτηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού



"Μπλόκο" στα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στήνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού που περιγράφει περίπου ως «ημίμετρα» το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς επαγγελμάτων. Θεωρεί, ότι η ρύθμιση δεν αίρει τα εμπόδια στην άσκηση των επαγγελμάτων, ενώ τα πραγματικά οφέλη στον ανταγωνισμό, από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων με αυτόν τον τρόπο, θα αργήσουν να φανούν.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε γνωμοδότηση που εξέδωσε, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το Προσχέδιο Νόμου, δεν οδηγεί σε πλήρη άρση των νομοθετικά καθοριζόμενων περιορισμών του ανταγωνισμού, αλλά σε μερική, τόσο από άποψη έντασης όσο και εξ απόψεως εύρους απορρύθμιση».

Στην γνωμοδότηση της Επιτροπής επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο νόμος δεν ρυθμίζει ουσιαστικά ζητήματα των διαφόρων επαγγελμάτων (δικηγορική ή συμβολαιογραφική ύλη, αρμοδιότητες νομίμων ελεγκτών) και δεν καταργεί τα ρυθμιστικά εμπόδια στην ελεύθερη άσκησή τους. «Τέτοιου είδους περιορισμοί μπορεί να βλάπτουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, εφόσον δεν δικαιολογούνται από υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα και με την αρχή της αναλογικότητας» αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

Η Επιτροπή εκτιμά πως ο όποιος θετικός αντίκτυπος της ρύθμισης για τους καταναλωτές που κάνουν χρήση των υπηρεσιών και για την εθνική οικονομία, «ενδέχεται να μην είναι άμεσος, καθώς οι όποιες πραγματικές αλλαγές στην ανταγωνιστική διαδικασία θα επέλθουν σταδιακά».

Επισημαίνεται, παράλληλα και η απουσία μεταβατικών διατάξεων, αναγκαίων για την ομαλή μετάβαση στα δεδομένα των νέων ρυθμίσεων.

Προτάσεις

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί πως το ισχύον σύστημα των δικηγορικών προεισπράξεων πρέπει  να αντικατασταθεί από ένα σύστημα προκαταβαλλόμενων παγίων/κατ' αποκοπή ποσών για κάθε διαδικαστική ενέργεια ή παράσταση δικηγόρου, τα οποία όμως δεν θα συνδέονται με συγκεκριμένα «ποσά αναφοράς», όπως γίνεται στο νόμο. Και αυτό γιατί η Επιτροπή θεωρεί ότι τα «ποσά αναφοράς» θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν ως «ελάχιστες αμοιβές».

Για τους μηχανικούς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αμφισβητεί επίσης την αναγκαιότητα ορισμού «νόμιμων αμοιβών» για τον υπολογισμό των νόμιμων εισφορών και των δικαιωμάτων που υπολογίζονται με βάση το ποσό της αμοιβής των μηχανικών.  Για το σκοπό αυτό προτείνει να χρησιμοποιηθούν άλλοι μηχανισμοί, όπως το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των μηχανικών, το οποίο προκύπτει από τη φορολογική νομοθεσία, ή η υιοθέτηση κλίμακας παγίων ποσών ανάλογα με την αξία του εκτελούμενου έργου.




Δείτε επίσης: 

Όλο το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα!




Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικός φόρος και στις... γκαζόζες!


Ευτυχώς έβρεξε αρκετά όλο το χειμώνα και με βεβαιότητα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι... νερό έχουμε (!) και ακόμα δεν έχει ειδικό φόρο, μόνο ΦΠΑ.

Τον... καημό από το διπλασιασμό των τιμών των αλκοολούχων ποτών λόγω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης τον... πνίξαμε στο ποτό, τώρα θα πρέπει να πιούμε και πολλές ... γκαζόζες για να χωνέψουμε τη νέα αύξηση.
Από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι το νέο κύμα έμμεσων φόρων περιλαμβάνει και ειδικό φόρο στα μη αλκοολούχα ποτά, δηλαδή στα αναψυκτικά και τους χυμούς.
Με βάση τους άλλους ειδικούς φόρους, αλλά και την προηγούμενη αύξηση στα αλκοολούχα η αύξηση της τιμής θα είναι μεγάλη.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε όποιο προϊόν υπάρχει ειδικός φόρος του κράτους η συνολική φορολογία αγγίζει το 1/3ο της τιμής.
Με σημερινή προτεινόμενη τιμή τα 50 λεπτά τα αναψυκτικά πωλούνται συνήθως 70 λεπτά, άρα η τιμή αναμένεται να εκτιναχθεί τουλάχιστον στο 1 ευρώ και... βλέπουμε.
Δεν είναι όμως το μόνο μαύρο... μαντάτο. Η τρύπα στα έσοδα, δηλαδή η αδυναμία του κράτους να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει... ορθόδοξα τους φόρους οδηγεί και πάλι στην... ανορθόδοξη τακτική των έμμεσων φόρων, να πληρώσουν δηλαδή όλοι τα σπασμένα λίγων.
Έτσι έρχεται νέος γύρος αυξήσεων του ΦΠΑ σε προϊόντα που έχουν συντελεστή 13%, τα οποία θα πάνε στο συντελεστή 23%.


Διαβάστε περισσότερα...

Κανένας νεογνολόγος δεν θέλει να προσληφθεί στη Μονάδα Νεογνών Χανίων !!


Κανένας παιδίατρος δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι χθες για τη στελέχωση της Μονάδας Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Η σχετική προκήρυξη (δείτε την ΕΔΩ) του Νοσοκομείου Χανίων αφορά στην πρόσληψη δύο ειδικευμένων γιατρών ειδικότητας παιδιατρικής στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β'

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει έντονα, την Διοίκηση του Ιδρύματος, αφού "μπλοκάρει" ακούσια, τις προσπάθειες για επαναλειτουργία της Μονάδας η οποία παραμένει κλειστή και με αποτέλεσμα όλα τα νεογέννητα απο τα Χανιά και το Ηράκλειο που χρειάζονται νοσηλεία σε Νοσοκομείο, να διακομίζονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, όπου εκτός του ότι και εκεί οι Μονάδες Νεογνών αντιμετωπίζουν προβλήματα, η διακομιδή των νεογέννητων σε απόσταση τουλάχιστον δύο ωρών εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Στο μεταξύ εγκρίθηκαν από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών οι αποφάσεις παλαιότερης προκήρυξης για την πρόσληψη  δύο παιδιάτρων που θα στελεχώσουν την Μονάδα Νεογνών, ενώ  μετά απο άσκηση έντονων πιέσεων, αναμένεται αυτή την εβδομάδα η έγκριση και από τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη, ο οποίος έως τώρα δεν υπέγραφε την απόφαση λόγω της γνωστής περιοριστικής  αναλογίας ( μια προς πέντε) στο θέμα των προσλήψεων.

Να σημειωθεί πως απο την στιγμή που θα εγκριθούν οι προσλήψεις των δύο αυτών παιδιάτρων και θα αναλάβουν τις θέσεις τους στην Μονάδα Νεογνών,μαζί με την Διευθύντριά της, που είναι και η μόνη που έχει απομείνει, ίσως να μπορέσει να γίνει το πρώτο βήμα για να μην γίνονται διακομιδές όλων των περιπτώσεων στο Ηράκλειο, αλλά έστω και λίγα νεογνά να μπορέσουν να νοσηλευτούν στην Μονάδα Ενδιάμεσης Νοσηλείας.

Πάντως εκτός των δύο αυτών θέσεων που είναι στο τελευταίο στάδιο της πρόσληψης και εκτός της προκήρυξης των δύο θέσεων που είναι σε εξέλιξη, μόλις δημοσιευθούν στο ΦΕΚ οι παραιτήσεις των δύο νεογνολόγων που έγιναν τον Ιανουάριο, τότε το Νοσοκομείο θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη κάλυψης και αυτών των δύο επιπλέον θέσεων.

Απροθυμία παιδιάτρων για την ΜΕΝΝ

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ανακοινωνοντας την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ.Χαρ.Δουλγεράκης μεταξύ άλλων είχε πει : "Ελπίζω να υπάρξουν υποψήφιοι που θα καταλάβουν αυτές τις θέσεις γιατί στις προκηρυγμένες θέσεις του νοσοκομείου μας δεν εμφανίζονται υποψήφιοι..." είπε ο κ.Δουλγεράκης.

Την εξήγηση στο γιατί συμβαίνει αυτό αλλά και στο γιατί παραιτήθηκαν οι δύο γιατροί - νεογνολόγοι, δίνουν οι συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στην μονάδα καθώς σύμφωνα με την κα Απαζίδου "οι συνθήκες που δουλεύουμε εδώ είναι εξουθενωτικές γιατί δεν έχουμε μόνο το έργο της μονάδας αλλά και το έργο των διακομιδών οι οποίες είναι πολλές.

Στην Δυτική Κρήτη έχουμε 3.000 τοκετούς κάθε χρόνο. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης , το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που έχει μονάδα νεογνών 20 θέσεων διαχειρίζεται 3.000 - 4.000 τοκετούς ετησίως."
Όπως διευκρινίζει ο κ. Δουλγεράκης "η διακομιδή για την μονάδα είναι μια πάρα πολύ σκληρή υπόθεση που ξεπερνά και τα βιολογικά όρια των γιατρών. Διακομιδή σημαίνει ότι το νεογνό το οποίο έχει ανάγκη σταθεροποιείται στο νοσοκομείο , χρειάζεται κάποια ώρα και έντονες προσπάθειες, χρειάζονται δύο ώρες για να μετακινηθεί στο Ηράκλειο, κάποια ώρα για να γίνει η παράδοση και άλλες δύο ώρες η επιστροφή. Ένας γιατρός που εφημερεύει και κάνει αυτή την δουλειά , που αρκετές φορές έχει τύχει να έρθει και δεύτερη διακομιδή την ίδια ημέρα, φτάνει πλέον στα όρια της εξάντλησης".

Για τον λόγο αυτό τονίζει ο διοικητής του Νοσοκομείου, η μόνη λύση που υπάρχει είναι να υπάρξει στο νοσοκομείο Χανίων κανονική μονάδα νεογνών και να σταματήσουν τελείως οι διακομιδές στις μονάδες του Ηρακλείου οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι υπερκορεσμένες, με αποτέλεσμα συχνά να γίνονται διακομιδές σε Αθήνα ή ακόμη και στην Θεσσαλονίκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Παχύσαρκα τέσσερα στα δέκα Ελληνόπουλα

Η χώρα μας κατέχει την πρωτιά στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας



Η αδυναμία ρύθμισης του σωματικού βάρους συνδέεται συχνά με την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Η παχυσαρκία, όταν συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (άσκηση) και χαμηλή αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία των παιδιών.

Από πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων από παρακολούθηση 867.000 μαθητών Δημοτικού από όλη την Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια προκύπτουν τα ακόλουθα ανησυχητικά ευρήματα:

1. Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 - 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

2. Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 – 11,8% το 2009). Το ποσοστό αυτό είναι ανάμεσα στα ψηλότερα στην Ευρώπη.

3. Σήμερα, περίπου 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

4. Και ένα θετικό στοιχείο! Από το 2004 και μετά το ποσοστό παχυσαρκίας έχει σταματήσει να αυξάνεται!.

5. Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. Η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 150% περίπου.

6. Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά ή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

7. Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών εκπληρούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα (≥60 λεπτά ημερησίως).

8. Αντίθετα, άνω του 90% των μαθητών που συμμετέχουν στα Ολοήμερα Σχολεία εκπληρούν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα

8. Οι διατροφικές συνήθεις των παιδιών και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερο βάρος βαθμολογούνται με 5 (στη δεκαβάθμια κλίμακα).

Τα δεδομένα προέκυψαν από την εφαρμογή του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας».

Το πρόγραμμα διενεργείται σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας με τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άσκησης. Την επιστημονική επιμέλεια του έργου έχει ο Καθηγητής Λάμπρος Συντώσης από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία δύο χρόνια το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την ΟΠΑΠ ΑΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Είμαι ανάπηρος ή έχω 67% αναπηρία... τι δικαιούμαι;;;

Το διάβασα κάπου και είπα να το βάλω και εδώ... αφού απάντησα κι εκεί, ώστε να μείνει και να διαβάζεται.. 
Ειλικρινά αυτό το "Είμαι ανάπηρος ή έχω 67% αναπηρία... τι δικαιούμαι;", το έχω ακούσει δεκάδες φορές. Δεν με προβλημάτισε Ποτέ, το ποιος, το πως και το γιατί με ρωτούσε και με ρωτάει. Με προβληματίζουν όμως άσχημα και έντονα τέτοιες απόψεις σαν την ακόλουθη. Με στεναχωρούν πιο πολύ είναι σωστό να πω. Ας δούμε όμως τι γράφει και πως απαντώ. (Σημειώνω ότι αναφορές σε ονόματα σβήνονται για λόγους ευνόητους. Επίσης όσοι θέλουν, μπορούν να σχολιάσουν εδώ κάτω από το θέμα στο blog γι' αυτό και μπαίνει στις συζητήσεις.)


Πόσο καιρό έχω να ανοιξω θεμα; απ τον καιρό του Νώε...; anyway ασχετο...Παρατηρώ όχι μονο τωρα τελευταία αλλά όλα τα χρονια που συμμετέχω στο φόρουμ ότι ενα μεγάλο ποσοστό αυτων που συστήνονται, στο πρώτο τους μήνυμα γράφουν "μου δώσαν ποσοστό 67%, τί δικαιούμαι;" Δε βλέπω κανένα προβληματισμό ως προς την αναπηρία τους που κι αυτο ειναι η ουσια, σπάνια γραφει καποιος τα προβληματα που του προκαλεί η αναπηρία του, ωστε να βρει λύσεις ή να συζητήσει με αλλους με το ίδιο πρόβλημα. Καποιοι βλέπουν την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής σαν πτυχίο, σα να μπηκαν στο δημόσιο ή δε ξερω κι εγω τι και ρωτάνε τι δικαιώματα έχουν μ αυτό το χαρτι. Τα λεω ολα αυτά γιατι βλεπω καθημερινα (οχι εδω μεσα) οτι ενα παρα πολυ μεγαλο ποσοστο ανθρωπων εχουν αυτό το "πολυπόθητο" 67% και (με) ρωτάνε με αγωνία να μάθουν τί κερδίζουν. Δε ξερω για σας αλλα εγω δεν εχω διάθεση να βοηθήσω κάποιον που βλέπει έτσι την "αναπηρία" του. Αν άκουγα-διάβαζα ότι έχω αυτή την αναπηρία που μου δημιουργησε αυτό το πρακτικό πρόβλημα, μπορώ να πάρω κάποια βοήθεια απ το κράτος; και να μου πει και για πρακτικους λογους το ποσοστό του και το ταμείο του, πολύ ευχαρίστως θα βοηθούσα να βρεθει λύση.Σιγουρα ενα μεγαλο ποσοστό από αυτους δεν έχουν καν αναπηρία, αλλιώς εδω μέσα τουλάχιστον, που υπάρχει προσωπική επαφή, θα υπήρχαν απορίες σχετικές με τη πάθησή τους


Από που να αρχίσω και που να τελειώσω δεν ξέρω με όλα αυτά που γράφεις;;


Τι περίμενες ας πούμε να σου πει (ή να μας πει) ένας ΑμεΑ; Να μπει σε ένα ΚΕΠ (σημ. εργάζεται εκεί αυτός που γράφει τα πιο πάνω) και να πει τι; Το ακόλουθο ας πούμε;
Πολίτης προς Υπάλληλο: Δεσποινίς;;; Μήπως ξέρετε κανέναν γιατρό να με θεραπεύσει; 
Στα ΚΕΠ και λογικό είναι πάει κάποιος για να μάθει είτε δικαιώματα είτε παροχές. Στο ταμείο του ή στα νοσοκομεία θα πάει για θεραπεία και για γιατρούς ώστε να γίνει καλά.
Άντε και πάμε και σε αυτό που διαβάζεις. Ας πούμε εδώ. Λες!!, λέω λεςςς, να μην έχει πάει αυτός που γράφει και ρωτά εδώ πχ μέλος τάδε: έχω αυτό το πρόβλημα και μου βγάλανε αυτό το ποσοστό τι δικαιούμαι; Εδώ ή και οπουδήποτε αλλού σαφώς και προσπαθεί να μάθει όσα δεν ξέρει. 


Τι θες να κάνει ένας συνήθως ανήμπορος άνθρωπος που γράφει πέντε αράδες και λέει: "Έχω πρόβλημα... τι δικαιούμαι;", όταν κανένας τριγύρω του από αυτό το κράτος δεν νοιάζεται αν έχει κάποια θέση να τον πληροφορήσει. Πόσες δεκάδες φορές βλέπουμε ξαφνιασμένα πρόσωπα αν τους πούμε.. φίλε δικαιούσαι και αυτό και είναι σαν να τους λες πως η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο και όχι το ανάποδο.


Πάσχουμε από πληροφόρηση. Το λέω, Το φωνάζω και προσπαθώ με τον τρόπο μου να το λύσω. 


Εμένα με τρομοκρατεί και με θλίβει ένα άτομο με αναπηρία και σε θέση ενημέρωσης να βλέπει έτσι αυτό το θέμα. Να θέλει να κατακρίνει και "να μην βοηθά και ενημερώνει" έναν άνθρωπο με παρόμοια προβλήματα με τον ίδιο του τον εαυτό, γιατί βλέπει στα μάτια του τον άλλον να θεωρεί "πτυχίο" την αναπηρία του. Θα σε κατακρίνω λοιπόν και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί χωρίς να ξέρεις τον άλλο, χωρίς να τον ζεις και να τον γνωρίζεις πραγματικά και ως άνθρωπο αλλά και ως ταλαιπωρημένο από την όποια αρρώστιά του, εσύ τον βλέπεις λες και πανηγυρίζει με αυτό που έχει και κοιτάει πως να κονομήσει και κάτι.


Όταν γίνεται μια διάγνωση ή εμφανίζεται ένα πρόβλημα σε κάποιον, κανείς από εμάς που τον διαβάζουμε ή τον ακούμε καιρό μετά δεν ξέρουμε τι πέρασε και τι περνά. Τι βίωσε ρε παιδί μου, σε θεραπείες, σε χειρουργεία, σε αποκαταστάσεις που ακόμα ίσως δεν τέλειωσαν και βασανίζεται.


Περνά ο καθένας έναν δικό του Γολγοθά μέσα από την κάθε ασθένεια που έχει και ζητά το απλούστατο ίσως για τα μάτια κάθε λογικού ανθρώπου. Ενημέρωση... Ενημέρωση για το τι δικαιούται. Είτε το κάνει ταπεινά, είτε το κάνει με παντιέρα. Δεν μπορώ να κατακρίνω κανέναν που βρίσκεται σε μια τέτοια θέση. 


Θα κατακρίνω αυτόν που εύκολα βλέπει στο πρόσωπό τους έναν απατεώνα (όπως λένε και οι δημοσιογράφοι "μαϊμού ανάπηρο") που θέλει να κερδίσει πολλά ενώ δεν έχει κανέναν πρόβλημα υγείας, επειδή δεν ρωτά τον κάθε "άσχετο" για το πρόβλημα υγείας του και τον ρωτά είτε ως ενημερωτή  είτε ως συμπάσχοντα τα δικαιώματά του. Ο καθένας με την ειδικότητά του. Άλλα κάνει ο γιατρός και άλλα όσοι θέλουν να βοηθήσουν.


Θα κατακρίνω τέλος, μόνον αυτόν που δεν έχει πραγματικό πρόβλημα και με πλαστό τρόπο παλεύει να περάσει, όσα οι άλλοι δικαιούνται, να τα καρπωθεί κι αυτός. Το έχω δει και το έχω ζήσει σε επιτροπές. Μην νομίζετε πως τους εξαπατούν πάντα. Τους βρίσκουν και μόλις κλείσει η πόρτα και βγουν έξω από την επιτροπή γελάνε με τον απατεωνάκο που πάλεψε να τους ξεγελάσει...


Τέλος να πω και ένα τελευταίο. Ο κάθε αμεα, πέρα από την εμφάνιση - ανακάλυψη, αλλά και επίσης την διάγνωση και την αποδοχή, της όποιας αναπηρίας του, έχει και το πρόβλημα της απειρίας του πέρα από το τι ζωή θα ζει μετά από αυτό, και το τι δικαιούται από οπουδήποτε. 


Αν βάλουμε ένα λιθαράκι ενημέρωσης όλοι, ώστε κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει ούτε ένας γύρω μας που να του λείπει και να την έχει ανάγκη.




Νότης

Διαβάστε περισσότερα...