Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Κανένας νεογνολόγος δεν θέλει να προσληφθεί στη Μονάδα Νεογνών Χανίων !!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κανένας παιδίατρος δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι χθες για τη στελέχωση της Μονάδας Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Η σχετική προκήρυξη (δείτε την ΕΔΩ) του Νοσοκομείου Χανίων αφορά στην πρόσληψη δύο ειδικευμένων γιατρών ειδικότητας παιδιατρικής στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β'

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει έντονα, την Διοίκηση του Ιδρύματος, αφού "μπλοκάρει" ακούσια, τις προσπάθειες για επαναλειτουργία της Μονάδας η οποία παραμένει κλειστή και με αποτέλεσμα όλα τα νεογέννητα απο τα Χανιά και το Ηράκλειο που χρειάζονται νοσηλεία σε Νοσοκομείο, να διακομίζονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, όπου εκτός του ότι και εκεί οι Μονάδες Νεογνών αντιμετωπίζουν προβλήματα, η διακομιδή των νεογέννητων σε απόσταση τουλάχιστον δύο ωρών εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Στο μεταξύ εγκρίθηκαν από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών οι αποφάσεις παλαιότερης προκήρυξης για την πρόσληψη  δύο παιδιάτρων που θα στελεχώσουν την Μονάδα Νεογνών, ενώ  μετά απο άσκηση έντονων πιέσεων, αναμένεται αυτή την εβδομάδα η έγκριση και από τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη, ο οποίος έως τώρα δεν υπέγραφε την απόφαση λόγω της γνωστής περιοριστικής  αναλογίας ( μια προς πέντε) στο θέμα των προσλήψεων.

Να σημειωθεί πως απο την στιγμή που θα εγκριθούν οι προσλήψεις των δύο αυτών παιδιάτρων και θα αναλάβουν τις θέσεις τους στην Μονάδα Νεογνών,μαζί με την Διευθύντριά της, που είναι και η μόνη που έχει απομείνει, ίσως να μπορέσει να γίνει το πρώτο βήμα για να μην γίνονται διακομιδές όλων των περιπτώσεων στο Ηράκλειο, αλλά έστω και λίγα νεογνά να μπορέσουν να νοσηλευτούν στην Μονάδα Ενδιάμεσης Νοσηλείας.

Πάντως εκτός των δύο αυτών θέσεων που είναι στο τελευταίο στάδιο της πρόσληψης και εκτός της προκήρυξης των δύο θέσεων που είναι σε εξέλιξη, μόλις δημοσιευθούν στο ΦΕΚ οι παραιτήσεις των δύο νεογνολόγων που έγιναν τον Ιανουάριο, τότε το Νοσοκομείο θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη κάλυψης και αυτών των δύο επιπλέον θέσεων.

Απροθυμία παιδιάτρων για την ΜΕΝΝ

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ανακοινωνοντας την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ.Χαρ.Δουλγεράκης μεταξύ άλλων είχε πει : "Ελπίζω να υπάρξουν υποψήφιοι που θα καταλάβουν αυτές τις θέσεις γιατί στις προκηρυγμένες θέσεις του νοσοκομείου μας δεν εμφανίζονται υποψήφιοι..." είπε ο κ.Δουλγεράκης.

Την εξήγηση στο γιατί συμβαίνει αυτό αλλά και στο γιατί παραιτήθηκαν οι δύο γιατροί - νεογνολόγοι, δίνουν οι συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στην μονάδα καθώς σύμφωνα με την κα Απαζίδου "οι συνθήκες που δουλεύουμε εδώ είναι εξουθενωτικές γιατί δεν έχουμε μόνο το έργο της μονάδας αλλά και το έργο των διακομιδών οι οποίες είναι πολλές.

Στην Δυτική Κρήτη έχουμε 3.000 τοκετούς κάθε χρόνο. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης , το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που έχει μονάδα νεογνών 20 θέσεων διαχειρίζεται 3.000 - 4.000 τοκετούς ετησίως."
Όπως διευκρινίζει ο κ. Δουλγεράκης "η διακομιδή για την μονάδα είναι μια πάρα πολύ σκληρή υπόθεση που ξεπερνά και τα βιολογικά όρια των γιατρών. Διακομιδή σημαίνει ότι το νεογνό το οποίο έχει ανάγκη σταθεροποιείται στο νοσοκομείο , χρειάζεται κάποια ώρα και έντονες προσπάθειες, χρειάζονται δύο ώρες για να μετακινηθεί στο Ηράκλειο, κάποια ώρα για να γίνει η παράδοση και άλλες δύο ώρες η επιστροφή. Ένας γιατρός που εφημερεύει και κάνει αυτή την δουλειά , που αρκετές φορές έχει τύχει να έρθει και δεύτερη διακομιδή την ίδια ημέρα, φτάνει πλέον στα όρια της εξάντλησης".

Για τον λόγο αυτό τονίζει ο διοικητής του Νοσοκομείου, η μόνη λύση που υπάρχει είναι να υπάρξει στο νοσοκομείο Χανίων κανονική μονάδα νεογνών και να σταματήσουν τελείως οι διακομιδές στις μονάδες του Ηρακλείου οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι υπερκορεσμένες, με αποτέλεσμα συχνά να γίνονται διακομιδές σε Αθήνα ή ακόμη και στην Θεσσαλονίκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.