Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ο άντρας που δεν έχει μόριο έχει κάνει σεξ με πάνω από 100 γυναίκες


Η ξεχωριστή ιστορία του 40χρονου Βρετανού.

Ένας άντρας που γεννήθηκε με μια καταστροφική ανωμαλία, είναι έτοιμος να μοιραστεί την κατάστασή του με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο άντρας που δεν έχει μόριο έχει κάνει σεξ με πάνω από 100 γυναίκες

Ο Andrew Wardle από το Μάντσεστερ της Βρετανίας, γεννήθηκε με όρχεις, αλλά χωρίς πέος. Ο 40χρονος κράτησε το μυστικό της σπάνιας ανωμαλίας από τους περισσότερους φίλους, τους συγγενείς του και ακόμη και τη μακροχρόνια φίλη του!

Μόλις πρόσφατα, αποφάσισε να αποκαλύψει την κατάστασή του στην τηλεόραση, στο δίκτυο TLC με ένα επεισόδιο που έφερε τον τίτλο: «Ο άντρας χωρίς πέος».

«Η πρώτη μου κοπέλα, ήταν καλή και με κατανόηση. Βγαίναμε για τέσσερα χρόνια και δεν είχε πρόβλημα. Θα είχε πρόβλημα αν είχαμε μείνει μαζί, αλλά τότε ήμασταν μόλις 15 ετών», είπε. Όπως ισχυρίστηκε, έχει κάνει σεξ με πάνω από 100 γυναίκες αν και δεν διευκρίνισε πώς. Λέει ότι το 20% των γυναικών, που έχουν περάσει από το κρεβάτι του, είχαν επίγνωση της κατάστασής του ενώ μια τον γρονθοκόπησε όταν την ενημέρωσε για το «θέμα» του.

«Φαντάζομαι ότι θύμωσε επειδή δεν της το είπα αμέσως. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που λες από την αρχή», ανέφερε. Ο 40χρονος αναμένεται να υποβληθεί σε επέμβαση, που αν επιτύχει, θα του δώσει ένα απόλυτα λειτουργικό μόριο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεπάλ: Η απόλυτη καταστροφή μετά τον φονικό σεισμό


Μέσω διαδικτύου οι αναζητήσεις των αγνοουμένων στο Νεπάλ

Μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, Ερυθρός Σταυρός, Facebook και Google ψάχνουν επιζώντες.

Μετά τον φονικό σεισμό του Νεπάλ, πολλοί ήταν οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, από μετανάστες Νεπαλέζους οικιακούς βοηθούς στην Ινδία, μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη στη Βραζιλία, οι οποίοι στράφηκαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook η και η Google αναζητώντας αγνοούμενους φίλους και συγγενείς στήνοντας ένα δίκτυο ενημέρωσης για τους επιζώντες.

«Δεν ξέρω τίποτα για τον γιο μου που βρίσκεται σ' ένα χωριό μαζί με τους γονείς μου, μακριά από το Κατμαντού. Τηλεφωνώ συνέχεια αλλά δεν βγάζω γραμμή. Δεν τρώω, δεν μπορώ να κοιμηθώ, ούτε να δουλέψω», δήλωσε η Ούσα Τάμανγκ, μια γυναίκα που εργάζεται ως νταντά στο Νέο Δελχί με το παράδειγμά της να επαναλαμβάνεται σε πλείστες περιπτώσεις αγνοουμένων.

Αδύνατη ήταν η επικοινωνία για τις πρώτες ώρες και για την Γερμανίδα εθελόντρια σε αναπτυξιακά έργα, Καρολίνε Ζίμπαλντ, και τον αμερικανό παγετωλόγος σύντροφό της, Τσαρλς Γκέρτλερ, οι οποίοι έκαναν ράφτινγκ στο Νεπάλ όταν ο σεισμός χτύπησε τη χώρα. Αν και παρέμειναν σώοι και αβλαβείς, δεν ήξεραν πώς να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους και να τους καθησυχάσουν.

Μετά από 30 προσπάθειες, ο 25χρονος Γκέρτλερ κατάφερε να τηλεφωνήσει στη μητέρα του στη Μασαχουσέτη και εκείνη πέρασε το μήνυμά του στο Facebook. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, φίλοι και συγγενείς έμαθαν τα νέα.
«Είδα μηνύματα από τους φίλους που είχα στο νηπιαγωγείο και εξέφραζαν τη χαρά τους που είμαι ζωντανή», είπε η 22χρονη Καρολίνε στο πρακτορείο Reuters.

Στην Ινδία, τη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό Νεπαλέζων μεταναστών, πολλοί προσπαθούσαν μανιωδώς να τηλεφωνήσουν στην πατρίδα τους, τρομοκρατημένοι από τις φρικιαστικές εικόνες που έβλεπαν στην τηλεόραση, με τα πτώματα των συμπατριωτών τους να ανασύρονται από τα χαλάσματα.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, πολλοί αναζητούν συγγενείς και φίλους που επισκέπτονταν τα Ιμαλάια καθώς η περίοδος αυτή θεωρείται «υψηλή» τουριστική σεζόν για το Νεπάλ. Εκτιμάται ότι στη χώρα βρίσκονταν περίπου 300.000 ξένοι τουρίστες και πολλές από εκατοντάδες από αυτούς βρίσκονταν στο Έβερεστ το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,9 βαθμών.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ήταν μια από τις πρώτες υπηρεσίες που άνοιξαν μια διαδικτυακή πύλη για όσου αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Στην υπηρεσία εντοπισμού οικογενειών καταγράφονται ονόματα και πληροφορίες ανθρώπων που είναι σώοι, τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, άνθρωποι που αγνοούνται ακόμη αλλά και άλλοι των οποίων ο θάνατος έχει επιβεβαιωθεί.

Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στον ιστότοπο αυτό και να αναζητήσει το όνομα του δικού του ανθρώπου. Όμως και αυτοί που έχουν σωθεί ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο μπορούν να καταγραφούν από μόνοι τους, αν το επιθυμούν, ώστε να ενημερωθούν οι οικογένειές τους.

Σε παρόμοια πρωτοβουλία προχώρησε και το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο του facebook φροντίζοντας να δώσει στους χρήστες του το εργαλείο «Ελέγχου Ασφαλείας» για το Νεπάλ, με πολλά από τα μέλη του να επαινούν την ενέργεια. «Είναι ένας απλός τρόπος για να ενημερωθούν οι συγγενείς και οι φίλοι ότι είστε καλά. Αν βρίσκεστε σε κάποια από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό θα λάβετε μια ειδοποίηση που θα ρωτάει αν είστε καλά και αν θέλετε να αναζητήσετε κάποιον δικό σας άνθρωπο. Όταν συμβαίνουν καταστροφές, οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν αν οι αγαπημένοι τους είναι σώοι. Σε στιγμές σαν αυτή μετράει πραγματικά η δυνατότητα να μπορεί κανείς να συνδέεται στο δίκτυο», έγραψε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Μια γυναίκα από τη Βραζιλία είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή την βοήθησε να εντοπίσει την οικογένειά της. «Ο πατέρας και οι φίλοι μου βρίσκονται στην περιοχή και ένα από τα πρώτα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας για να μάθουμε τα νέα τους ήταν το Facebook. Το μέσο αυτό δεν είναι μονάχα για διασκέδαση», έγραψε, απαντώντας στην ανάρτηση του Ζούκερμπεργκ.

Μια άλλη εφαρμογή, το «People Finder» του Google χρησιμοποιεί SMS ώστε ο καθένας να μπορεί να ψάχνει και να ενημερώνεται για τους αγνοούμενους. Το Σάββατο η Τζακλίν Μπράουν ανέφερε ότι ο 46χρονος Άνγκους Μπράουν και ο φίλος του Μάρτιν από το Λονδίνο είναι ασφαλείς στο Λουμπότσε του Νεπάλ. Η υπηρεσία αυτή έχει εντοπίσει μέχρι τώρα 5.800 ανθρώπους.

--------------

Οι selfies της... φρίκης


Κατεστραμμένο από τον φονικό σεισμό, μνημείο γίνεται φόντο για μια ακόμα πόζα.

Αν και το να φιγουράρουμε μπροστά από οτιδήποτε συμβαίνει απαθανατίζοντας τη στιγμή και κάνοντας εν συνεχεία αστραπιαία upload, μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί ως trend με χιλιάδες πιστούς followers, παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που ο εγωκεντρισμός ξεπερνάει κάθε μεγαλείο...

Ο λόγος για όσους θεώρησαν κατάλληλη στιγμή τις ώρες που ακολούθησαν το σεισμό των 7,9 ρίχτερ στο Νεπάλ και κατάλληλο backround τον κατεστραμμένο πύργο Νταραχάρα του 19ου αιώνα, στο Κατμαντού, ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία της χώρας - η πτώση μάλιστα του οποίου στέρησε τη ζωή σε αμέτρητους ανθρώπους - για μια ωραία selfie.



Παρόλο που η κίνηση μερικών όπως οι κύριοι των φωτογραφιών να απαθανατίσουν τον εαυτό τους χαμογελαστό μπροστά τον πόνο των άλλων, έκανε έξαλλους πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο για να βοηθήσουν όσους είχαν τραυματιστεί ή εγκλωβιστεί σε συντρίμμια φαίνεται πως οι ίδιοι δεν αντιλήφθηκαν καν την τραγικότητα της συμπεριφοράς τους αφού ανέβασαν τις φωτογραφίες στα προσωπικά τους προφίλ αποδεικνύοντας στους διαδικτυακούς φίλους πως βρέθηκαν στο σωστό μέρος τη λάθος στιγμή...

Κάπως έτσι εν μέσω μιας παγκόσμιας τραγωδίας παρατηρήσαμε την ανάδειξη ενός νέου είδους τουρίστα... «Αυτός είναι τουρισμός του… σεισμού. Δεν είναι σωστό. Τους ενδιαφέρει περισσότερο να τραβούν φωτογραφίες παρά να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει πόσο μάλλον να βοηθήσουν» ανεφέρε ένας φοιτητής που έφτασε από τα προάστια για να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης όπως αναφέρει ο Independent.




--------------

Βγήκε ζωντανός μέσα από τα ερείπια!

Συγκλονιστικό βίντεο από διάσωση στο Νεπάλ.

Την ώρα που οι εικόνες που έρχονται από το Νεπάλ είναι εικόνες καταστροφής και οδύνης, την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων ολοένα μεγαλώνει, ένα βίντεο δείχνει πως και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι μπορεί να αχνοφανεί ελπίδα.

Δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7.9 Ρίχτερ, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανό έναν άνδρα μέσα από τα συντρίμμια.

Ύστερα από 48 ώρες μέσα στα ερείπια πιθανώς και ο ίδιος δεν πιστεύει πως βγαίνει ζωντανός και πως μετά την καταστροφή θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Δείτε το βίντεο



--------------

Οκτώ εκατομμύρια οι πληγέντες από το σεισμό στο Νεπάλ

Η τραγωδία των νεκρών, το δράμα των επιζώντων - Δείτε το βίντεο.

Οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους έχει πλήξει ο καταστροφικός σεισμός των 7,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ ενώ 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται παροχή τροφής, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει αλλά ακόμα υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, τροφίμων και σάκων για τις σορούς την ώρα που οι Νεπαλέζοι, καταγγέλλοντας μεγάλη καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας, σκάβουν οι ίδιοι με γυμνά χέρια με την ελπίδα να βρουν ζωντανούς στα ερείπια τους δικούς τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με στοιχεία εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο απολογισμός των νεκρών έχει πια φτάσει τους 4.310 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8000.

Ο σεισμός ισοπέδωσε το Κατμαντού και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αγροτικά μέρη σε ολόκληρη την περιοχή ενώ οι μετασεισμοί, αισθητοί στο Νεπάλ και όχι μόνο, δεν σταματούν.

Χιλιάδες άνθρωποι κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο για τρίτη βραδιά καθώς φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ελλείψεις καταγράφονται στο νερό, τα τρόφιμα και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και εκφράζονται φόβοι για το ξέσπασμα ασθενειών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε 39 περιοχές έχουν πληγεί από το σεισμό, εξ αυτών τα δύο εκατομμύρια ζουν στις σοβαρά πληγείσες περιοχές.

«Ζούμε εδώ για τρεις μέρες, τρώμε μόνο νουντλς, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να φάμε», είπε ένας επιζών στο BBC. Το σπίτι του δεν έχει υποστεί σημαντικές ζημιές αλλά ο ίδιος αρνείται να μπει μέσα. «Έχουμε ακούσει τις φήμες για άλλους σεισμούς και μετασεισμούς, δεν θα φύγουμε από εδώ για κάποιο διάστημα».

Τα νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τους τεράστιους αριθμούς ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική φροντίδα και ακούγονται ήδη παράπονα για καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας.

Η κυβέρνηση της χώρας, ανήμπορη να ανταποκριθεί στην κατάσταση, έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια ζητώντας τα πάντα, από κουβέρτες μέχρι ελικόπτερα και από γιατρούς μέχρι οδηγούς.

«Καλούμε τις άλλες χώρες να μας στείλουν υλικό παροχής πρώτων βοηθειών και ιατρικά κλιμάκια, ζητάμε απελπισμένα ειδικούς από το εξωτερικό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την κρίση», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Πολλές χώρες έχουν στείλει βοήθεια, ανάμεσά τους η Ινδία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.



--------------

Φόβοι για 10.000 νεκρούς στο Νεπάλ

Έκκληση για βοήθεια από τον πρωθυπουργό Σουσίλ Κοϊράλα.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό του Νεπάλ μπορεί να φθάσει τις 10.000, δήλωσε στο Reuters ο πρωθυπουργός της χώρας Σουσίλ Κοϊράλα.

Ο Κοϊράλα πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης και απήθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ» , είπε. Ο τελευταίος επίσημος, και προσωρινός, απολογισμός, αναφέρεται σε 4349 νεκρούς.

Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, αλλά ακόμα υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, τροφίμων και σάκων για τις σορούς την ώρα που οι Νεπαλέζοι, καταγγέλλοντας μεγάλη καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας, σκάβουν οι ίδιοι με γυμνά χέρια με την ελπίδα να βρουν ζωντανούς στα ερείπια τους δικούς τους ανθρώπους.

Τα νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τους τεράστιους αριθμούς ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική φροντίδα και ακούγονται ήδη παράπονα για καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας.

--------------

To Facebook απευθύνει έκκληση για δωρεές για το Νεπάλ

Προσφέρει έως δύο εκατομμύρια δολάρια για να συμπληρώσει το ποσό των συνεισφορών.

To Facebook απηύθυνε έκκληση για δωρεές οι οποίες προορίζονται για τους σεισμόπληκτους του Νεπάλ και ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει έως δύο εκατομμύρια δολάρια ώστε να συμπληρώσει το ποσό των συνεισφορών των χρηστών του Διαδικτύου.

«Ο κόσμος εκφράζει την επιθυμία να προσφέρει βοήθεια στα θύματα του σεισμού που έπληξε τους πολίτες του Νεπάλ, της Ινδίας και του Μπανγκλαντές», ανακοίνωσε η διεύθυνση του Facebook.

Χθες, το Facebook είχε ενημερώσει τους χρήστες του για την εμφάνιση ενός μηνύματος που τους καλούσε να κάνουν δωρεά στην μη κυβερνητική οργάνωση International Medical Corps, η οποία έχει στείλει ομάδες διάσωσης στην πληγείσα περιοχή.

Το Facebook ενεργοποίησε επίσης ένα σύστημα συναγερμού, το «Safety Check», που επιτρέπει σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της καταστροφής να ειδοποιούν φίλους και συγγενείς για την κατάστασή τους.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο που τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα αυτό στο Νεπάλ, όπως και σε ορισμένες περιοχές του Μπανγκλαντές, της Ινδίας και του Μπουτάν, «εκατομμύρια άνθρωποι ειδοποίησαν ότι είναι σώοι και αβλαβείς, ενώ δεκάδες εκατομμύρια είπαν ότι κάποιος τον οποίο γνωρίζουν είναι καλά στην υγεία του».

«Σε περιόδους κρίσης, είδαμε ανθρώπους να στρέφονται στο Facebook για να μάθουν τι συνέβη, να μοιραστούν εμπειρίες τους, να προσφέρουν στήριξη και να υποστηριχθούν», αναφέρει η διεύθυνση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

--------------

Πόσο μπορούν να αντέξουν οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια;

Με ένα εκτενές ρεπορτάζ το BBC, τρεις ημέρες μετά από τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ, επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «Πόσο μπορούν να αντέξουν οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια;».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΟΗΕ συνήθως βάζει τέλος στις απόπειρες διάσωσης, πέντε με εφτά ημέρες, μετά από μία καταστροφή, κι αφού έχουν περάσει μία με δύο μέρες χωρίς να έχει διασωθεί κάποιος.



Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες θύματα καταστροφών έχουν επιβιώσει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Το BBC αναφέρει ενδεικτικά τρεις από αυτές τις περιπτώσεις:

- Τον Μάιο του 2013, μία γυναίκα ανασύρθηκε από τα ερείπια ενός εργοστασίου στο Μπαγκλαντές, 17 ολόκληρες ημέρες μετά από την κατάρρευσή του.

- Μετά τον σεισμό της Αϊτής τον Ιανουάριο του 2010, ένας άνδρας κατάφερε να μείνει ζωντανός για 12 μέρες κάτω από τα ερείπια ενός μαγαζιού που μάλιστα είχε λεηλατηθεί επανειλημμένα.

- Τον Δεκέμβριο του 2005 μία 40χρονη γυναίκα βρέθηκε ζωντανή στο σημείο όπου κάποτε στεκόταν η κουζίνα της στο Κασμίρ, περισσότερους από 2 μήνες μετά το χτύπημα ενός φονικού σεισμού. Η επιβίωσή της χαρακτηρίστηκε «θαύμα» από τους γιατρούς.

Σύμφωνα με την Julie Ryan, συντονίστρια του οργανισμού International Rescue Committee (IRC) που συμμετέχει σε διεθνείς επιχειρήσεις διάσωσης, η επιβίωση σε τέτοιου είδους συνθήκες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από όσα συμβαίνουν αμέσως μετά τον σεισμό.

«Εάν εγκλωβιστείς σε σημείο όπου μπορείς να αναπνέεις, δεν έχεις τραυματιστεί και έχεις κάποια πρόσβαση σε νερό, οι πιθανότητες επιβίωσής σου αυξάνονται», αναφέρει η Ryan.

--------------

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί στο Νεπάλ

Συνολικά 250 άνθρωποι αγνοούνται έπειτα από χιονοστιβάδα.

Στους 5.057 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του υπουργείου για τη διαχείριση καταστροφών, Ραμεσουόρ Ντανγκάλ, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι τραυματίες.

Εξάλλου από τον περιφερειακό κυβερνήτη Ουντάβ Μπαταράι έγινε σήμερα γνωστό πως έως 250 άνθρωποι αγνοούνται από χιονοστιβάδα που έπληξε ένα χωριό στην περιφέρεια Ράσουα, μια δημοφιλή περιοχή πεζοπορίας βόρεια της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Ξένοι τουρίστες ενδέχεται να βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων από τη χιονοστιβάδα, η οποία έπληξε το χωριό Γκονταταμπέλα. Ο ισχυρός σεισμός των 7,9 βαθμών του περασμένου Σαββάτου έχει προκαλέσει πολλές χιονοστιβάδες στο Νεπάλ.

«Η περιοχή αυτή είναι ένα φυσικό πάρκο το οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Προσπαθούμε να τους διασώσουμε, όμως η κακοκαιρία και οι βροχοπτώσεις εμποδίζουν τις προσπάθειες», δήλωσε ο Μπαταράι.

--------------

Συγκλονίζει η μαρτυρία δημοσιογράφου που έζησε το θρίλερ του Έβερεστ

Συγκλονίζει η μαρτυρία του δημοσιογράφων του AFP που βγήκε ζωντανός από την φονική χιονοστιβάδα στο Έβερεστ που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο Νεπάλ.


"Ακούσαμε αυτόν τον τρομακτικό ήχο, ήταν σαν τρένο που ερχόταν από βαθιά και μετά ήταν αυτή η ακινησία, η πλήρης ακινησία και ήξερα ότι ήμουν ζωντανός" αναφέρει ο Roberto Schmidt που μαζί με τη συνάδελφό του Ammu Kannampilly έζησαν τον εφιάλτη ενώ βρίσκονταν σε αποστολή στο Έβερεστ.



Όπως ανέφερε ο Roberto Schmidt, οι δυο τους είχαν μόλις εγκατασταθεί στο Έβερεστ μετά από πεζοπορία εννέα ημερών. "Μία δύσκολη διαδρομή, που δεν μπορείς να αντιληφθείς τι προκαλεί στο σώμα σου, αλλά είναι ένα εκπληκτικό μέρος, που κόβει την ανάσα" σημειώνει.



"Δεν ήμασταν εκεί περισσότερο από 10 λεπτά όταν ακούσαμε αυτό το βουητό. Η Ammu με ρώτησε τι είναι. Της είπα χιονοστιβλάδα. Η Αmmu μπήκε στη σκηνή και θυμάμαι να κοιτάζω αριστερά μου και να βλέπω αυτό το κύμα. Ηταν τόσο μεγάλο που οι φωτογραφίες το αδικούν. Αρπαξα την κάμερα, έβγαλα τρεις φωτογραφίες και μετά μας κάλυψε. Πήδηξα μέσα και κρύφτηκα κάτω από το τραπέζι".



Η περιγραφή του Roberto Schmidt την ώρα που τον παρασύρει η χιονοστιβάδα κόβει την ανάσα.

"Μας παρέσυρε δεν ήξερες αν είσαι πάνω ή κάτω. Απλά έπεφτες. Τελικά κατέληξα με την πλάτη στο έδαφος και μετά άκουσα τον ήχο από πέτρες που έπεφταν. 'Αυτό είναι. Θα θαφτώ ζωντανός', σκέφτηκα".

"Η Ammu αιμορραγούσε και ένα νύχι από το αριστερό της χέρι είχε βγει τελείως. Ημασταν τυχεροί όσο σκέφτομαι ότι οι σκηνές μας ήταν δίπλα σε ένα βράχο που εμπόδισε να παρασυρθούμε" θυμάται ο Schmidt.


--------------

Τριήμερο εθνικό πένθος στο Νεπάλ

Μετ' εμποδίων οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

O πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων της ισχυρής σεισμικής δόνησης που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 5000 ανθρώπους και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους δωρητές σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εμφάνισής του.

«Στη μνήμη των Νεπαλέζων, των αδελφών από τις ξένες χώρες, των ηλικιωμένων και των παιδιών που έχασαν την ζωή τους σε αυτό τον φονικό σεισμό, αποφασίσαμε να κηρύξουμε τριήμερο εθνικό πένθος αρχής γενομένης από σήμερα», δήλωσε ο Σουσίλ Κοϊράλα.

Στο μεταξύ αποκλεισμένοι παραμένουν χιλιάδες άνθρωποι σε απομακρυσμένα χωριά και πόλεις σε ολόκληρη την χώρα όπου περιμένουν καρτερικά να φθάσει η βοήθεια, τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν καταφέρει να αξιολογήσει το πλήρες εύρος των ζημιών που προκάλεσε η σεισμική δόνηση των 7,9 βαθμών που συγκλόνισε την χώρα το Σάββατο και οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν μπορέσει να προσεγγίσουν πολλές ορεινές περιοχές.

Στο Τζαριμπάρ, ένα χωριό στη λοφώδη συνοικία Γκόρκα του Νεπάλ που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, η Σουντάλια έσκαβε με ώρες με τα γυμνά της χέρια στα συντρίμμια του σπιτιού της που κατέρρευσε το Σάββατο. Η ίδια ανέσυρε τις σορούς των δύο της παιδιών, της 10χρονης κόρης της και του 8χρονου γιου της. Το τρίτο της παιδί, ηλικίας 4 ετών, γλύτωσε από θαύμα.

Στην περιοχή Μπαρπάκ, βορειότερα, τα ελικόπτερα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ένα ασφαλές σημείο προκειμένου να προσγειωθούν. Σήμερα, οι στρατιώτες ξεκίνησαν με λεωφορεία να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές και έπειτα πεζή να διασχίσουν την ενδοχώρα. Στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από το Λάπρακ, ένα άλλο χωριό στην περιοχή.

Ένας τοπικός αξιωματούχος υπηρεσιών ασφαλείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα 1.600 από τα 1.700 σπίτια της περιοχής έχουν ισοπεδωθεί. Τα ελικόπτερα ρίχνουν φορτία με τρόφιμα και προμήθειες ελπίζοντας ότι οι επιζώντες θα μπορέσουν να τα περισυλλέξουν.

Στο Σιντχουπαλσόκ, που βρίσκεται σε απόσταση 3,5 ωρών βορειοανατολικά από το Κατμαντού, ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 1.182 άνθρωποι και να τραυματιστούν σοβαρά 376. Τοπικός αξιωματούχος εξέφρασε φόβους ότι πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι και απηύθυνε έκκληση για την αποστολή περισσότερης βοήθειας.

«Υπάρχουν εκατοντάδες σπίτια όπου οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν» είπε ο Κρίσνα Ποκαρέλ, διοικητής της περιοχής.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες και από το Κατμαντού δεν φθάνει αρκετή βοήθεια».

Η διεθνής βοήθεια έχει άρχισει να καταφθάνει στο Νεπάλ, η διανομή της ωστόσο γίνεται με αργούς ρυθμούς λόγω κυρίως των μετασεισμών που έχουν ως αποτέλεσμα να κλείνει περιοδικά το αεροδρόμιο.

Οι μετασεισμοί, που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές στις υποδομές της χώρας, και η έλλειψη κεφαλαίων έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες διάσωσης σε αυτήν την φτωχή χώρα των 28 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκεται μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας.

Στο Κατμαντού νέοι και συγγενείς των θυμάτων σκάβουν στα ερείπια των κτιρίων. «Το να περιμένουμε τη βοήθεια είναι περισσότερο βασανιστικό από το να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι» είπε ο Πράντιπ Σούμπα, που αναζητά τις σορούς του αδελφού του και της κουνιάδας του στα χαλάσματα του ιστορικού πύργου Νταραχάρα του Κατμαντού.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν σήμερα την περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των επιχειρήσεων διάσωσης.

Στην πρωτεύουσα, όπως επίσης και σε άλλες πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τα πάρκα, πολλοί κάτω από αυτοσχέδιες σκηνές.

Στα νοσοκομεία επικρατεί συνωστισμός, ενώ το νερό, τα τρόφιμα και το ρεύμα αποτελούν δυσεύρετα αγαθά.

Ο σεισμός που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ προκάλεσε το θάνατο 5.057 ανθρώπων, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι τραυματίες, διευκρίνισε ο υπεύθυνος του υπουργείου για τη διαχείριση καταστροφών Ραμεσουόρ Ντανγκάλ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμπόλεμη ζώνη η Βαλτιμόρη μετά το θάνατο του 25χρονου Φρέντι Γκρέι


Η εικόνα για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ που έγινε viral


Το γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία για την έξαρση της αστυνομικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τους τελευταίους μήνες. Στη φωτογραφία αντιπαραβάλλονται τα θύματα της αστυνομικής βίας στην Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με τους νεκρούς από πυρά αστυνομικών στις ΗΠΑ τις τελευταίες 115 ημέρες.

Δείτε τη φωτογραφία:



-------------

Η Βαλτιμόρη φλέγεται


Στο χάος, τη φωτιά και τον όχλο έχει παραδοθεί η Βαλτιμόρη, στο Μέρυλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, με εκατοντάδες αφροαμερικανούς να καίνε, να σπάζουν και να λεηλατούν αστυνομικά οχήματα, καταστήματα και υποδομές, σε ακόμα ένα κρούσμα κοινωνικής αναταραχής, με αφορμή το θάνατο ενός νεαρού στα χέρια αστυνομικών.

Τα έκτροπα ξέσπασαν στο τέλος μίας διαδήλωσης- διαμαρτυρίας. Η πόλη πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης αναγκάζοντας τις Αρχές να κηρύξουν τη Βαλτιμόρη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Δείτε το βίντεο του ANT1:



-------------

Στρατιώτες της Εθνοφρουράς στους δρόμους της Βαλτιμόρης

Θα περιπολούν στους δρόμους μετά τις χθεσινές ταραχές.

Μετά το χθεσινό χάος από τις ταραξίες, χιλιάδες στρατιώτες της Εθνοφρουράς και αστυνομικοί από άλλες περιοχές έχουν αναπτυχθεί στη Βαλτιμόρη, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που συνδέονται με το θάνατο ενός μαύρου που τραυματίσθηκε θανάσιμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία.

Στην πόλη έχει ανακοινωθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, που θα ισχύσει από απόψε και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, ενώ τα σχολεία και πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Οι κάτοικοι της Βαλτιμόρης άρχισαν σήμερα να καθαρίζουν τα συντρίμμια από τις ταραχές και τις φωτιές που ξέσπασαν μετά την κηδεία του 25χρονου Φρέντι Γκρέι.

Η δριμεία οσμή του καπνού γεμίζει τους δρόμους όπου συνεργεία της πυροσβεστικής προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε απόσταση μερικών τετραγώνων από τον τόπο της κηδείας του Φρέντι Γκρέι και επεκτάθηκαν σε μεγάλο τμήμα των φτωχογειτονιών της Δυτικής Βαλτιμόρης. Δεκαπέντε κτίρια και 144 οχήματα πυρπολήθηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 200 συλλήψεις, σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως κατά τις χθεσινές ταραχές τραυματίσθηκαν 15 αστυνομικοί, οι έξι από τους οποίους σοβαρά.

Καταστήματα, φαρμακεία και ένα εμπορικό κέντρο λεηλατήθηκαν και ταραχοποιοί συγκρούσθηκαν με αστυνομικούς. Ήταν οι πιο βίαιες ταραχές που έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ αφότου το Φέργκιουσον στο Μιζούρι συγκλονίσθηκε στα τέλη του 2014 από πυροβολισμούς και εμπρησμούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε επιτάχυνση οι διαδικασίες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ


Άμεση κίνηση για το θέμα από τον ΕΔΣΝΑ.

Σε αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) Ύδρας, Ν.Α. Αττικής, Κερατέας και Μεγάρων προχωρά ο ΕΔΣΝA, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να αποφευχθούν τα πρόστιμα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της νέας περιφερειακής αρχής σχετικά για την αλλαγή της διαχείρισης των απορριμμάτων, η πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου και του δήμου Ύδρας σχετικά με την αποκατάσταση ΧΑΔΑ και την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και διάθεσης υπολειμμάτων του δήμου.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει υποέργα όπως:

- Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με τεχνολογία/ες που θα αποτρέπουν τη δημιουργία οσμών και λοιπόν δυσάρεστων εκπομπών και δημιουργία δικτύου διαλογής βιοαποβλήτων.

- Τοπικού Σταθμού Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων.
- Μελέτη για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.
- Αγορά γης για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.
- Κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.
- Μηχανολογικός εξοπλισμός λειτουργίας χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Σημειώνεται ότι τα υποέργα προέκυψαν από μελέτη, που εκπόνησαν αποκλειστικά οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ, ο οποίος ταυτόχρονα προχωρεί και στην προκήρυξη ανοικτών διαγωνισμών για την ανάθεση των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Ν.Α. Αττικής, Κερατέας και Μεγάρων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη ανθρωπιάς από τους Έλληνες Φίλους της Μπαρτσελόνα


Η Πανελλήνια Λέσχη Φίλων στηρίζει εμπράκτως το κέντρο σίτισης Δ.Αθηναίων.

Σε μια κίνηση ανθρωπιάς που όχι μόνο δεν φεύγει απ’ τα πλαίσια του αθλητισμού αλλά δείχνει τα βαθύτερα μηνύματά του προχωράει η Πανελλήνια Λέσχη Φίλων Μπαρτσελόνα.

Οι φίλοι των Καταλανών στην Αθήνα αποφάσισαν να μαζέψουν τρόφιμα, γάλατα και χρήματα και να στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο τους συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη μέσω του κέντρου σίτισης του Δήμου Αθηναίων.

Το μήνυμα της καμπάνιας «Σας έχουμε ανάγκη, μας έχουν ανάγκη» τα λέει όλα!

«Ζούμε δύσκολες, πολύ δύσκολες εποχές. Υπάρχουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας που έχουν την ανάγκη μας. Και οφείλουμε να τείνουμε χείρα βοηθείας. Η Πανελλήνια Λέσχη Φίλων Μπαρσελόνα στηρίζει εμπράκτως το κέντρο σίτισης του Δήμου Αθηναίων, μαζεύοντας τρόφιμα, γάλατα και χρήματα, έως τις 6 Μαΐου. Σας έχουμε ανάγκη, μας έχουν ανάγκη!

Όσοι από εσάς μπορείτε να βοηθήσετε με τρόφιμα και γάλατα για τους αστέγους του κέντρου, σας παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τον πρόεδρο της Λέσχης, Γιάννη Κελλή, είτε μέσω τηλεφώνου (211-0198907), είτε μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης (itsblaugranastime@gmail.com ή gianniskellis@gmail.com).

Όσοι θέλουν να βοηθήσουν και προέρχονται από επαρχία, παρακαλούνται όπως στείλουν το δέμα στην διεύθυνση της Λέσχης μας (Νικομηδείας 11-13, Τ.Κ. 16121, Καισαριανή, Αθήνα, υπόψη Γιάννη Κελλή), ενώ, βεβαίως, υπάρχει και η χρηματική οδός.

Ο λογαριασμός της Eurobank όπου μπορείτε να καταθέσετε τον οβολό σας

0026-0064-9201-0107-6134

Γιατί, πάνω απ’ όλα, είμαστε άνθρωποι!»


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων


Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον 35 ερωτήσεις.

Μετά τις 26 Νοεμβρίου 2015, η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται μόνο στα πρόσωπα που διαθέτουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Με αυτή την αφορμή, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου δημιούργησε ειδικό σεμινάριο κατάλληλο για τις εξετάσεις απόκτησης πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, διότι η πιστοποίηση θα είναι απαραίτητη για την αγορά γεωργικών φαρμάκων επαγγελματικής χρήσης. Οι επαγγελματίες αγρότες όσο και οι μη επαγγελματίες αγρότες είναι υποχρεωμένοι να λάβουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, καθώς οι διατάξεις του ν.4036/2012 αφορούν σε «πιστοποίηση γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων».

Οι εξετάσεις διεξάγονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να απαντήσει σε 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μέσα σε ορισμένο χρόνο. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον 35 ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν σωστά και για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού. Το πιστοποιητικό έχει διάρκεια πέντε χρόνια και αφορά τα γεωργικά φάρμακα που είναι φυτοπροστατευτικά προϊόντα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδιασμών


Τσιρώνης: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι μία, και περιλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις μας: Να ολοκληρώσουμε γρήγορα τα περιφερειακά πλαίσια, γιατί οι χρόνοι πιέζουν αφόρητα. Προσανατολιζόμαστε έτσι σε επιτάχυνση όλων των σχετικών διαδικασιών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε ανοικτή σύσκεψη του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) με θέμα τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ).

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ολοκλήρωση της αναθεώρησης των ΠΠΧΣΑΑ κρίνεται ως ζωτικής σημασίας, καθώς πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο σε κρίσιμα ζητήματα οικιστικής ανάπτυξης, όπως τα σχέδια πόλεως, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με επενδύσεις που εκκρεμούν, εξαιτίας σχετικών κολλημάτων που έχουν ανακύψει. Όπως υπογραμμίζεται, τα ΠΠΧΣΑΑ έχουν άμεση σχέση με το ποια έργα θα γίνουν και πού, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται και η εξειδίκευση των νέων έργων με βάση το καινούριο ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, η προτελευταία φάση για την ολοκλήρωση των ΠΠΧΣΑΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ πρόθεση του υπουργείου είναι να «τρέξει» σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία προβλέπουν την οριστικοποίησή τους το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2016, υπό την αίρεση της συνέχισης της ομαλής χρηματοδότησης των διαδικασιών.

Στην εισήγησή του ο Γιάννης Τσιρώνης εξέφρασε την αντίθεσή του με την επικρατούσα τάση «να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τον χώρο σε κάποιες ευκαιριακές, κυρίως οικονομικές ανάγκες, οι οποίες πολλές φορές έχουν και ένα ένδυμα οικολογικό», επισημαίνοντας την περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος.

«Αυτό μπορεί να το κατορθώσει ένας εθνικός σχεδιασμός που θα πατάει πάνω στους περιφερειακούς σχεδιασμούς. Και όχι το αντίθετο που ήθελε τα περιφερειακά να αλυσοδένονται πάνω σε μια τομεακή σκοπιμότητα» τόνισε.
Τέλος, ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΣΕΠΟΧ στη διαδικασία ολοκλήρωσης των Περιφερειακών Σχεδίων, καθώς και στην αναθεώρηση του πρόσφατου θεσμικού πλαισίου για τη Χωροταξική-Πολεοδομική Μεταρρύθμιση.

Κύριος στόχος της σύσκεψης ήταν η ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου μέσω της διατύπωσης προβληματισμών και εκτιμήσεων αναφορικά με τη διαδικασία αναθεώρησης των θεσμοθετημένων ΠΠΧΣΑΑ και η καταγραφή προτάσεων στην κατεύθυνση ουσιαστικής ανάδειξης τους ως βασικά εργαλεία χωρικής ανάπτυξης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νομοσχέδιο για φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία - Τα επόμενα βήματα για την εθελοντική αποκάλυψη τους


Βαρουφάκης: Νομοσχέδιο για φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία


Η σύναψη πολιτικής συμφωνίας για τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Επικρατείας, κ. Παναγιώτη Νικολούδη, με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης επικεφαλής της οποίας ήταν ο Υφυπουργός Διεθνών Χρηματοοικονομικών Σχέσεων, Dr Jacques de Watteville.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συντάξει νομοσχέδιο σχετικά με τους όρους εθελοντικής αποκάλυψης Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές φορολογικές αρχές, με τρόπο που αντανακλά καλύτερα την πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, θα διατηρεί γραμμή επικοινωνίας με τις ελβετικές αρχές, έτσι ώστε, μόλις το νομοσχέδιο περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η πολιτική διακήρυξη μεταξύ των δύο κρατών να μπορεί να υπογραφεί και να εφαρμοστεί. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η σημερινή συνάντηση είναι σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι: Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να υποδεχθώ το συνάδελφό μου από την Ελβετία και τον έτερο συνάδελφό μου, τον κ. Νικολούδη.

Είχαμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία, που θα οδηγήσει στη σύναψη μιας πολιτικής συμφωνίας- πολιτικής ανακοίνωσης- μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Ελβετίας.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά στην εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Ελλήνων πολιτών καταθέσεών τους στο εξωτερικό, με τρόπο που θα αντανακλά τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ. Ταυτόχρονα, όσο διαρκεί αυτή η νομοθετική διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας στην Ελβετία έτσι ώστε, μόλις εγκριθεί και ψηφιστεί το σχέδιο νόμου από τη Βουλή, να μπορεί να υπογραφεί και να ανακοινωθεί η πολιτική διακήρυξη των δύο χωρών -και προφανώς να εφαρμοστεί.

Είμαστε σίγουροι ότι η σημερινή μας συζήτηση ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο μια ήδη πολύ θετική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».

Από την πλευρά του ο Jacques de Watteville επισήμανε: «Είναι μεγάλη χαρά και για μένα που συναντήθηκα σήμερα με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Νικολούδη. Είχαμε συναντηθεί και στα τέλη Μαρτίου και με τον κ. Παππά και είχαμε και σήμερα μια πολύ παραγωγική συνάντηση.

Η Ελβετία έχει επίγνωση στης πολυσύνθετης κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός και θέλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Το κάνουμε αυτό κυρίως μέσω της συμβολής μας στο ΔΝΤ. Μέσω των επαφών που έχουμε, ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας και στους τομείς της πάταξης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

Έχουμε μόλις καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί σύντομα, θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα εξέλιξης της ανάπτυξης μεταξύ της συνεργασίας των δύο χωρών μας.

Έχουμε ήδη κάποια εργαλεία και κάποιες συμφωνίες που επιτρέπουν την πλήρη συνεργασία μας για θέματα φορολογικών αδικημάτων και με το καινούργιο αυτό βήμα, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό που πρέπει να βρούμε τώρα είναι ο σωστός τρόπος για να κάνουμε τη μετάβαση από την κατάσταση, που ίσχυε στο παρελθόν προς τη νέα κατάσταση, δηλ. την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό ήταν και το θέμα της σημερινής μας συνάντησης».

Τέλος, ο Παναγιώτης Νικολούδης αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Οι δύο εκλεκτοί συνάδελφοί μου κάλυψαν τα ζητήματα που συζητήθηκαν σήμερα. Θα είχα ελάχιστα πράγματα να πω πάνω στο ίδιο ζήτημα.

Είχα πρόσφατα δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, όσα χρειάζονται, σε νομοθετικό επίπεδο ή σε κατάρτιση και υπογραφή συμφωνιών με άλλες χώρες, έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να φορολογούνται οι υπόχρεοι Έλληνες οπουδήποτε και αν έχουν τα χρήματά τους. Αυτή η δήλωσή μου έρχεται να επιβεβαιωθεί σήμερα με αυτά που αποφασίσαμε.

Έστω και τρέχοντας λίγο μπροστά στο χρόνο, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους όσοι ξέρουν –και όλοι ξέρουν- ότι χρωστούν χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο είτε τα χρήματά τους είναι στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία, είτε οπουδήποτε αλλού: έχουν πραγματικά συμφέρον.

Στόχος όλων μας θα είναι να εξυπηρετηθεί το συμφέρον της Ελβετίας, το συμφέρον της Ελλάδας και το συμφέρον των φορολογουμένων- των υπόχρεων να φορολογηθούν στην Ελλάδα. Έχουν και αυτοί συμφέρον, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, να προσαρμοστούν σε αυτό το πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή, να πιστέψουν ότι είναι προς το συμφέρον τους και ότι, έτσι και αλλιώς, στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να αποφύγουν τη φορολόγησή τους».


-------------------------

Τα επόμενα βήματα για την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία

Αναμένεται να υπογραφεί πολιτική διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πολιτική διακήρυξη προτίθενται να υπογράψουν Ελλάδα και Ελβετία για την διευκόλυνση της εθελοντικής αποκάλυψης των καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την εθελοντική δήλωση των καταθέσεων στις τράπεζες της Ελβετίας, οι δύο χώρες θα υπογράψουν πολιτική διακήρυξη σύμφωνα με την οποία όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση των καταθέσεων τους θα απειλούνται με κλείσιμο του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε - Ελβετίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σημερινή συνάντηση του, με τον Ελβετό υφυπουργό Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων Jacques de Watteville, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων των Ελλήνων στην Ελβετία έναντι πληρωμής ποσού φόρου.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία


Παράταση έως και τις 2 Ιουνίου για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (πλην ΝΑΤ) προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο, από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ που ψηφίζεται σήμερα.

Στην τροπολογία προβλέπεται επίσης, ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οφειλέτες των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν ως και τρεις δόσεις εντός του 12μηνου, καθώς εκτός ρύθμισης θα βρίσκονται είτε εάν δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές, είτε εάν χάσουν τρεις δόσεις εντός του 12μηνου.

Για όλους τους υπόλοιπους δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης μόνο μίας δόσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου


«Η πληρωμή όλων των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πραγματοποιηθεί κανονικά σε όλους τους δικαιούχους στις 29/04/2015, με εξαίρεση των συντάξεων του τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, οι οποίες θα καταβληθούν την επομένη εργάσιμη 30/04/2015», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΙΚΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στάση εργασίας των ηλεκτρονικών εναέριας κυκλοφορίας


Τρίωρη "προειδοποιητική" στάση εργασίας, από τις 13.00 έως τις 16.00 εξήγγειλε για την Πέμπτη η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας.

Οι ηλεκτρονικοί εναέριας κυκλοφορίας διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, σύγχρονα συστήματα, ανταλλακτικά και πιστώσεις, που απαιτούνται για τις ανάγκες παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιτυχή αντιμετώπιση της αυξημένης επιβατικής κίνησης κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας "σημαντικών καθυστερήσεων στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των Συστημάτων Αεροναυτιλίας VAR και PALLAS της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και ανταλλακτικών-εφεδρικών μονάδων για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών - προϋπόθεση για την ασφαλή και ποιοτική παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας - σε συνδυασμό με την έλλειψη πιστώσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάχη για τη ζωή δίνει 72χρονος που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι


Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Κατερίνης νοσηλεύεται ένας 72χρονος αγρότης που δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι από δύο αγνώστους δράστες. Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί, την ώρα που το θύμα καλλιεργούσε το χωράφι του.

Ο 72χρονος, αιμόφυρτος κατάφερε να φτάσει έως το αυτοκίνητό του με το οποίο κατευθύνθηκε προς το σπίτι του γιου του που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το αγρόκτημα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από εκεί διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε αμέσως σε χειρουργική επέμβαση.

Οι αρχές αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς το κίνητρο των δραστών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνία για 3χρονο κοριτσάκι που ήπιε φυτοφάρμακο


Στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας μεταφέρθηκε ένα 3χρονο κοριτσάκι που κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ήρθε σε επαφή με φυτοφάρμακο.

Όπως αναφέρει το Patrastimes.gr, ήταν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι όταν σήμανε συναγερμός στο ΕΚΑΒ το οποίο εκλήθη να παραλάβει το παιδί από την περιοχή του Μονοδενδρίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν Περισσότερα στοιχεία, δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής ενώ αυτό που εύχονται όλοι, είναι να γίνει καλά το παιδάκι...


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφάνιση 17χρονης στη Λάρισα


Στις 26/04/2015, πρώτες πρωινές ώρες, εξαφανίστηκε η Κωνσταντίνα Γκ., 17 ετών από το σπίτι της στην περιοχή της Χαραυγής στη Λάρισα.

Η Κωνσταντίνα Γκ. έχει μαύρα μακριά μαλλιά, καστανά μάτια, ύψος 1,55 μ. και βάρος 50 κιλά. Φορούσε μπλε τζην, μαύρο φούτερ με στάμπα άσπρο αρκουδάκι και ροζ παπούτσια.



Η οικογένεια της Κωνσταντίνας ανησυχεί και ελπίζει με τη βοήθεια όλων μας σύντομα να βρεθεί και να επιστρέψει κοντά τους.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Οργανισμό μας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το εικοσιτετράωρο (24 ώρες), στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000 καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες:

Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά

Ευρωπαϊκή Γραμμή Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000

e mail: 116000@hamogelo.gr


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανακοίνωση απαντήσεων σε ερωτήματα για τον δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό - προκήρυξη 754/1.4.2015 «Έκπτωση και Ψηφιοποίηση Μελετών»


Ανακοίνωση 28.04.2015


Δημοσιεύονται απαντήσεις σε ερωτήματα για τον δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό - προκήρυξη 754/1.4.2015 «ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ» της Πράξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7 με κωδ. ΟΠΣ 277710, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 8 με κωδ. ΟΠΣ 277711 και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 9 με κωδ. ΟΠΣ 277712, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ημερίδα στη Ζάκυνθο (4/5)


Ανακοίνωση 28.04.2015


Στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία Α.Π.7,8,9» - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) διοργανώνει Ημερίδα στη Ζάκυνθο στις 4 Μαΐου 2015 και ώρα 11:00-14:00 στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Πρώην ΟΔΑΖ, Δ/νση Ιεράρχου Μιχαλίτση 1, Ζάκυνθος).

Στην Ημερίδα θα γίνει αναφορά στη διαλεκτική σχέση της εκπαίδευσης ενηλίκων με το αναπηρικό κίνημα, με εστίαση στην εκπαιδευτική δράση «Πρόγραμμα ΔΒΜ Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες και Πολλαπλές Ανάγκες Εξάρτησης σε Κοινωνικές Δεξιότητες».

Ακόμη και στην περίπτωση των ατόμων με βαριές αναπηρίες που διαβιούν σε ιδρύματα ή που βρίσκονται σε απειλή απομόνωσης, η εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει στην άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού παρέχοντάς τους εκπαίδευση σε θέματα κοινωνικών δεξιοτήτων και σε δραστηριότητες έκφρασης και ψυχοκινητικής ανάπτυξης.

Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθεροι, παρά την ενοχή τους για σωματεμπορία οι ιδιοκτήτες γνωστής αλυσίδας φούρνων


Τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Επτά χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης σωματεμπορίας με θύματα γυναίκες κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και πρωταγωνιστή ιδιοκτήτη γνωστής αλυσίδας φούρνων το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έγραψε τον επίλογο καταδικάζοντας τους τέσσερις βασικούς κατηγορούμενους σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 12,5 χρόνια. Οι ποινές επιβλήθηκαν, ωστόσο, οι κατηγορούμενοι έφυγαν ελεύθεροι από το δικαστήριο καταβάλλοντας εγγυοδοσία από 20.000 έως 200.000 ευρώ.

Οι δικαστές αναγνώρισαν στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου (κατά πλειοψηφία 2-1) γεγονός που καθόρισε και το αποτέλεσμα, όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ενόχους τον πρώην ιδιοκτήτη αλυσίδας φούρνων, Αγγ. Γιαννακόπουλο, τους υπαλλήλους καταστήματος Μιχαήλ Κρέτου και Φλιοστόρ Ιγκόρ για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της σωματεμπορίας, ενώ για τις ίδιες πράξεις καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία (2-1) ο απόστρατος αστυνομικός Κ. Κύρου.

Επίσης, ο Κρέτου Μιχαήλ καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία (2-1) για τις πράξεις της αρπαγής και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ ο Φλιοστόρ Ιγκόρ για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως. Ο τελευταίος μαζί με τον Αγγ. Γιαννακόπουλο καταδικάστηκαν επίσης για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε αρπαγή.

Ο Αγγ. Γιαννακόπουλος καταδικάστηκε κατά συγχώνευση σε ποινή κάθειρξης 10 χρόνια και έξι μήνες, ο Μιχαήλ Κρέτου 12 έτη και έξι μήνες και σε κάθειρξη 10 ετών και 10 μηνών καταδικάστηκε ο Ελιοστόρ Ιγκόρ . Αντίστοιχα, για τον κ. Κύρου επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και για την παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών καθώς και ότι σε όλες τις περιπτώσεις που υπήρξε διαφωνία στην ετυμηγορία του δικαστηρίου, μειοψήφησε η πρόεδρος της έδρας, η οποία είχε την άποψη ότι υπήρξαν αμφιβολίες για την ενοχή των κατηγορουμένων.

Και οι τέσσερις πρωταγωνιστές της υπόθεσης αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, αλλά και με την καταβολή εγγυοδοσίας. Ο Αγ. Γιαννακόπουλο θα καταβάλλει 200.000 ευρώ, ο Φλιοστόρ Ιγκόρ 70.000 ευρώ, ο Κ. Κύρου 50.000 ευρώ και ο Μιχαήλ Κρέτου 20.000 ευρώ.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή, της Άννα Μαρία Κούλπα για τα πλημμελήματα της αντίστασης και της απλής σωματικής βλάβης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Digea: Λεπτομερής τεχνικός έλεγχος για τα ακριβή αίτια της διακοπής


Η εταιρεία ζητάει συγνώμη από τους τηλεθεατές.

Λεπτομερή τεχνικό έλεγχο προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του προβλήματος που υπήρξε στη πολυπλεξία του σήματος των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας με αποτέλεσμα την διακοπή εκπομπής τους, πραγματοποιεί η Digea.

Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία ζητάει συγνώμη από τους τηλεθεατές, παράλληλα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανατίθεται σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα η εξέταση του περιστατικού, η διερεύνηση τυχόν ευθυνών και η επανεξέταση, του σχεδιασμού του όλου συστήματος πολυπλεξίας και μετάδοσης του σήματος εάν αυτό προκύψει ως απαίτηση από την έρευνα.

Σε σχέση με το χρονικό του περιστατικού, η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Σήμερα το πρωί, στις 09:07, υπήρξε πρόβλημα στην πολυπλεξία του σήματος των ιδιωτικών καναλιών.

Ενεργοποιήθηκε άμεσα η εφεδρεία του συστήματος κωδικοποίησης και πολυπλεξίας, όμως η ροή δεν αποκαταστάθηκε. Κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου του συνόλου της αλυσίδας επεξεργασίας του σήματος, εντοπίστηκε το πρόβλημα στην διαδικασία δημιουργίας της ροής σήματος (streaming) στον πολυπλέκτη. Έπειτα από σειρά δοκιμών η τεχνική ομάδα κατέληξε ότι το πρόβλημα δημιουργούσε η εισαγωγή κρυπτογράφησης που αφορά στην μεταφορά του σήματος από τον δορυφόρο στα κέντρα εκπομπής. Έγινε επανεκκίνηση του συγκεκριμένου συστήματος και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.Τα προγράμματα επανήλθαν σταδιακά εντός 10 περίπου λεπτών από τις 11:00 και μετά και έκτοτε παίζουν χωρίς πρόβλημα».
Διαβάστε περισσότερα...

Επανέρχονται καταργημένοι τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ


Τι περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας.

Θέματα του Επαγγελματικού Λυκείου περιλαμβάνονται σε τροπολογία του yπουργείου Παιδείας όπως παρουσιάζει το newsbeast.gr. Με την εν λόγω τροπολογία προστίθενται ομάδες προσανατολισμού που είχαν καταργηθεί στα ΕΠΑΛ καθώς και οι αντίστοιχοι Τομείς και Ειδικότητες

Θέματα Επαγγελματικού Λυκείου

1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α΄193), αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Τα Επαγγελματικά Λύκεια (Δημόσια ή Ιδιωτικά, σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολείων - ν. 682/1977) διακρίνονται σε Ημερήσια και Εσπερινά. Ημερήσια και Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια ιδρύονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην απόφαση αυτή ορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία των ανωτέρω σχολείων».

2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α΄193) , αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Επαγγελματικά Πειραματικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια Ειδικής Αγωγής ιδρύονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

3. Στο άρθρο 8 του ν.4186/2013, μετά την Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και τους αντίστοιχους Τομείς και Ειδικότητές της προστίθενται οι ακόλουθες Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες ειδικότητες:

Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής

Τομέας Υγείας – Πρόνοιας

Βοηθός Νοσηλευτή
Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
Βοηθός Οδοντοτεχνίτη
Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων
Βοηθός Φαρμακείου
Βοηθών Χημικών Εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχουΤομέας Αισθητικής - Κομμωτικής

Αισθητικής Τέχνης
Κομμωτικής ΤέχνηςΟμάδα Προσανατολισμού Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών

Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών

Γραφικών Τεχνών
Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων
Αργυροχρυσοχοΐας
Συντήρηση Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης
Ψηφιδογραφίας – ΥαλογραφίαςΤομέας Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος
Επιπλοποιίας – Ξυλογλυπτικής»4. Στο τέλος του άρθρου 8 του ν.4186/2013 προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

«Σε περίπτωση που δεν κατατεθούν προτάσεις εκ μέρους των Περιφερειακών Επιτροπών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Π.Ε.Ε.Ε.Κ.) εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή προς αυτές του σχετικού αιτήματος, η προβλεπόμενη στο άρθρο αυτό απόφαση εκδίδεται και χωρίς τις προτάσεις τους. Κατ΄ εξαίρεση και για τις ανάγκες του σχολικού έτους 2015-2016 με αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίες εκδίδονται ύστερα από εισήγηση των οικείων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, συστήνονται στα ΕΠΑ.Λ. οι τομείς και οι ειδικότητες της υποπαραγράφου 3, όπου θα τοποθετηθούν οργανικά στις θέσεις της ειδικότητάς τους οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν.4172/2013 (Α΄167).»

5. Στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν.4186/2013 προστίθεται:

5. Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής

Αγωγή Υγείας (3 ώρες)

Στοιχεία Υγιεινής και Ιατρικής Βιολογίας (2 ώρες)

Πρώτες Βοήθειες (2 ώρες)

Επικοινωνία, Διαπροσωπικές Σχέσεις (2 ώρες)

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός − Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια και Υγιεινή (2 ώρες),

Εφαρμογές Πληροφορικής (2ώρες).

6. Ομάδα Προσανατολισμού Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών

Ελεύθερο Σχέδιο (3 ώρες),

Αρχές Σύνθεσης (3 ώρες),

Ιστορία της Τέχνης (2 ώρες),

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός − Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια και Υγιεινή (2 ώρες),

Εφαρμογές Πληροφορικής (3 ώρες).»

6. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 46 του ν.4186/2013, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 10 του Ν. 4283/2014 (Α΄ 189), προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Σ. οι οποίες καταργήθηκαν εντάσσεται οργανικά αυτοδικαίως στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου. Επίσης, το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Λ. τα οποία καταργήθηκαν εντάσσεται οργανικά αυτοδικαίως στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Λ. σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις.»

7. Η παράγραφος 10 του άρθρου 26 του ν.3879/2010 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, ύστερα από σχετική αίτηση των δημόσιων Ι.Ε.Κ. που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, είναι δυνατή η ολική ή μερική διάθεση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημόσια Ι.Ε.Κ., κατά προτεραιότητα σε όσα εδρεύουν στην περιοχή αρμοδιότητας της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την κάλυψη του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου τους. Η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των δημόσιων Ι.Ε.Κ. γίνεται κατά προτεραιότητα από τους εκπαιδευτικούς που διατίθενται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο και, εφόσον αυτοί δεν επαρκούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

8. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου 10 του άρθρου 26 του ν.3879/2010, όπως αυτή αντικαθίσταται με το παρόν.

9. Οι ειδικότητες των ΕΠΑΣ εντάσσονται σε παρεμφερείς τομείς των ΕΠΑΛ με κατάλληλη προσαρμογή των προγραμμάτων τους. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων καθορίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα για την εφαρμογή της υποπαραγράφου αυτής, συμπεριλαμβανομένων και των σχολών των ΤΕΙ στις οποίες δύνανται οι ενδιαφερόμενοι να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

10. Το άρθρο 10 του Ν.4186 / 2013(Α΄ 193), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.4 του άρθρου 72 του ν.4310/2014 (Α΄ 258), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του «Δευτεροβάθμιου και Μεταδευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών», και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης του Επαγγελματικού Λυκείου καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Ι.Ε.Π. και περιλαμβάνουν:

α) Σαφώς διατυπωμένα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, που αναλύονται σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ανά μάθημα, τομέα και ειδικότητα.

β) Διδακτέα ύλη διαμορφωμένη σύμφωνα με τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα κάθε μαθήματος. Η διδακτέα ύλη των μαθημάτων εργαστηριακής εκπαίδευσης συνοδεύεται από παράρτημα, που περιγράφει τον απαιτούμενο εργαστηριακό εξοπλισμό για την υλοποίησή τους.

γ) Οδηγίες διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένων και των διδακτικών τεχνικών, των μεθόδων διδασκαλίας και των ενδεδειγμένων εποπτικών μέσων.

2. Τα κατά την προηγούμενη παράγραφο αναλυτικά προγράμματα σπουδών διαμορφώνονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού συστήματος πιστωτικών μονάδων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (EuropeanCreditSystemforVocationalandEducationandTraining – ECVET), που περιγράφεται στη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2009 (Ε.Ε. C 155/02 της 8.7.2009).

3. Για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών κάθε τομέα και ειδικότητας λαμβάνονται υπόψη, εφόσον υπάρχουν, και τα σχετικά επαγγελματικά περιγράμματα που πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3369/2005 (Α΄171).

4. Τα ωρολόγια και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών επανεκτιμώνται, αξιολογούνται και, αν κριθεί σκόπιμο, ανανεώνονται.

5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»

11. Η δεύτερη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), αντικαθίσταται ως εξής: «Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της Γ΄ Τάξης Ημερήσιων και Δ΄ Τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., δύο μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Επαγγελματικό Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τελική τροπολογία για την επιλογή των Διευθυντών


Αποσύρεται η διαδικασία της συνέντευξης.

Την τροπολογία μαζί με την αιτιολογική έκθεση για την επιλογή των Διευθυντών παρουσιάζει το news.gr. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κρίνει αναγκαίο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επιλογή των Διευθυντών σχολικών μονάδων και των Διευθυντών Εκπαίδευσης των οποίων η θητεία λήγει την 31η Ιουλίου.

Τα στελέχη Εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης έχουν ως κύρια αποστολή να συντονίζουν και να διευκολύνουν το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο που επιτελείται. Επομένως, σε θέσεις ευθύνης πρέπει να τοποθετούνται εκπαιδευτικοί οι οποίοι, πέρα από τα τυπικά τους προσόντα (επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση, διδακτική και διοικητική εμπειρία), οφείλουν να έχουν σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις, δημοκρατική συμπεριφορά, να διαθέτουν ικανότητες διοίκησης, οργάνωσης και συντονισμού, να διαθέτουν επικοινωνιακές δεξιότητες, να εμφορούνται από διάθεση για ουσιαστική συνεργασία με όλους/ες όσοι/ες συναποτελούν τη σχολική κοινότητα και να σέβονται τους/τις συναδέλφους, τους μαθητές/ τις μαθήτριες και τους γονείς.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν εάν συντρέχουν ή όχι στη διάρκεια μιας ολιγόλεπτης συνέντευξης η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή «ημετέρων» της εκάστοτε εξουσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αποσύρει τη διαδικασία της συνέντευξης και οι ρυθμίσεις του νέου συστήματος επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης είναι οι εξής:

Όσον αφορά τους υποψήφιους Διευθυντές σχολικών μονάδων:

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για Διευθυντές σχολικών μονάδων καταθέτουν αίτηση και φάκελο υποψηφιότητας στο οικείο ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ όπου εμπεριέχονται και αποδεικνύονται τα τυπικά τους προσόντα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η 8ετής διδακτική προϋπηρεσία. Ως επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα των υποψηφίων θεωρούνται η διοικητική εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτισή τους (66% επί της συνολικής μοριοδότησης) και η γνώμη του Συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, στο οποίο επιθυμούν να βάλουν υποψηφιότητα (33% επί της συνολικής μοριοδότησης).

Κάθε υποψήφιος/α μπορεί να βάλει υποψηφιότητα σε δυο το πολύ σχολικές μονάδες, εφόσον έχει υπηρετήσει σε αυτές την τελευταία πενταετία.

Υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 20% των ψήφων, κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας στον σύλλογο διδασκόντων, αποκλείεται της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής, καθώς θεωρείται ότι δεν ικανοποιεί επαρκώς το κριτήριο αποδοχής εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και απαιτείται η αυξημένη απαρτία (66%) του συλλόγου διδασκόντων. Σε αυτήν δικαίωμα ψήφου έχουν οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, μόνιμοι και αναπληρωτές.

Όσον αφορά τους Διευθυντές εκπαίδευσης:

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για Διευθυντές Εκπαίδευσης καταθέτουν αίτηση και φάκελο υποψηφιότητας στο οικείο ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ όπου εμπεριέχονται και αποδεικνύονται τα τυπικά τους προσόντα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η 10ετής διδακτική προϋπηρεσία. Ως επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα των υποψηφίων θεωρούνται η διοικητική εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτισή τους (66% επί της συνολικής μοριοδότησης) και η γνώμη των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Περιφέρειας, στην οποία επιθυμούν να βάλουν υποψηφιότητα (33% επί της συνολικής μοριοδότησης).

Κάθε υποψήφιος μπορεί να βάλει υποψηφιότητα σε δυο το πολύ Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 20% των ψήφων, κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας από τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, αποκλείεται της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής, καθώς θεωρείται ότι δεν ικανοποιεί επαρκώς το κριτήριο αποδοχής εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Επιλογή των Στελεχών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:


Παράγραφος Α΄:

Πίνακες επιλογής στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Το άρθρο 10 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Για την πλήρωση των θέσεων των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες μνημονεύονται στις επόμενες παραγράφους, επιλέγονται εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης με βάση πίνακες επιλογής, που καταρτίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.

2. Για την επιλογή και τοποθέτηση στις παραπάνω θέσεις καταρτίζονται οι ακόλουθοι πίνακες επιλογής :

α) Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

β) Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,

γ) Προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων νηπιαγωγείων,

δ) Διευθυντών τετραθέσιων και άνω νηπιαγωγείων

ε) Προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων

στ) Διευθυντών δημοτικών σχολείων,

ζ) Διευθυντών γυμνασίων,

η) Διευθυντών γενικών λυκείων (ΓΕΛ),

θ) Διευθυντών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.),

ι) Διευθυντών Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.),

ια) Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,

ιβ) Διευθυντών γυμνασίων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.),

ιγ) Διευθυντών λυκείων Ε.Α.Ε.,

ιδ) Διευθυντών ειδικών επαγγελματικών γυμνασίων,

ιε) Διευθυντών ειδικών ΕΠΑ.Λ.,

ιστ) Προϊσταμένων πειραματικών νηπιαγωγείων,

ιζ) Διευθυντών πειραματικών δημοτικών σχολείων,

ιη) Διευθυντών πειραματικών και προτύπων γυμνασίων,

ιθ) Διευθυντών πειραματικών και προτύπων γενικών λυκείων,

κ) Διευθυντών μουσικών σχολείων,

κα) Διευθυντών καλλιτεχνικών σχολείων,

κβ) Διευθυντών Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.),

κγ) Προϊσταμένων Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.),

κδ) Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

κε) Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,

κστ) Υποδιευθυντών Ε.Κ.,

κζ) Υπευθύνων τομέων Ε.Κ.,

κη) Υποδιευθυντών ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

κθ) Υποδιευθυντών ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Παράγραφος Β΄:

Προϋποθέσεις επιλογής

Το άρθρο 11 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) όπως έχει τροποποιηθεί, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Ως Διευθυντές Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας, με δωδεκαετή (12) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για δέκα (10) τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον επτά (7) σε σχολεία της οικείας βαθμίδας.

2. Ως Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με δεκαετή (10) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για οκτώ (8) τουλάχιστον έτη στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από τα ανωτέρω οκτώ (8) έτη άσκησης διδακτικών καθηκόντων, τα τρία (3) τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν ασκηθεί σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας, συμπληρώνοντας σε αυτά τουλάχιστον το 50% του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με την επιφύλαξη της περίπτωσης ζ΄ της παρούσης παραγράφου. Ειδικά για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., εκτός των εκπαιδευτικών μπορούν να επιλέγονται ως Διευθυντές και μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού με 10ετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.

Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς διδακτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.

Ειδικότερα:

α) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών δημοτικών σχολείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στο Π.Δ. 323/1993.

β) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών νηπιαγωγείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 60.

γ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ε.Κ. μπορεί να είναι:

αα) Για τις θέσεις Διευθυντών γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ., εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 έως και ΠΕ 20, ΠΕ 32 και ΠΕ 33.

ββ) Για τις θέσεις Διευθυντών Ε.Κ., εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17, ΠΕ 18, ΠΕ 19 και ΠΕ 20.

γγ) Ως Διευθυντές στα γυμνάσια, τα λύκεια και τις λυκειακές τάξεις, που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων, διορίζονται με Υπουργική Απόφαση μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικοί που έχουν ασκήσει επί τρία (3) τουλάχιστον έτη διδακτική υπηρεσία σε σχολική μονάδα που λειτουργεί σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων.

δ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών ΣΜΕΑΕ μπορεί να είναι αα) για θέσεις Διευθυντών των δημοτικών σχολείων ΕΑΕ μόνιμοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών του ΠΔ 323/93, εφόσον έχουν τα προσόντα διορισμού και τοποθέτησης σε ΣΜΕΑΕ ή υπηρετούν οργανικά σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ ή έχουν διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ, καθώς και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ).

ββ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής ΕΑΕ (ειδικά γυμνάσια, ειδικά ΓΕΛ, ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια, ειδικά ΕΠΑΛ και ΕΕΕΕΚ), μόνιμοι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των αντίστοιχων προς τα διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα κλάδων , εφόσον έχουν τα προσόντα διορισμού και τοποθέτησης σε ΣΜΕΑΕ ή υπηρετούν οργανικά σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ ή έχουν διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ, καθώς και τα μέλη του ΕΕΠ. Επιπλέον και μόνο για τις θέσεις Διευθυντών των ΕΕΕΕΚ υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του κλάδου δασκάλων και εκπαιδευτικοί του πδ 323/93 εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου.

ε) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί κάτοχοι τίτλου ξένης γλώσσας, κατά προτίμηση της χώρας προέλευσης της πλειονότητας των μαθητών, σε επίπεδο τουλάχιστον Β2.

στ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών στα μουσικά ή καλλιτεχνικά σχολεία, εκπαιδευτικοί που έχουν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα σχολεία αυτά.

ζ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών των πειραματικών και προτύπων σχολείων, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν 18 τουλάχιστον μήνες προϋπηρεσία με οργανική θέση ή θέση επί θητεία σε ένα από τα σχολεία τα οριζόμενα από τον παρόντα νόμο ως πειραματικά ή ως πρότυπα και διαθέτουν τα προσόντα άσκησης καθηκόντων Διευθυντή στα λοιπά σχολεία αντίστοιχης βαθμίδας.

3. Ως προϊστάμενοι διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, υποδιευθυντές δημοτικών σχολείων, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία που υπηρετούν κατά τον χρόνο επιλογής σε οργανική θέση, την οποία αφορά η επιλογή.

Ειδική προϋπόθεση για την επιλογή σε θέση υποδιευθυντή και υπεύθυνου τομέα Ε.Κ. είναι ο εκπαιδευτικός να ανήκει σε κλάδο ή ειδικότητα που προβλέπεται για το Ε.Κ.

Ως υποδιευθυντές Ε.Κ., στα οποία ασκούνται 250 τουλάχιστον μαθητές και τα οποία λειτουργούν σε πρωινό και απογευματινό ή εσπερινό κύκλο, καθώς και ως Υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ., επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή (8) τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία, οι οποίοι υπηρετούν κατά τον χρόνο επιλογής σε σχολική μονάδα η οποία εξυπηρετείται από το Ε.Κ. και δεν έχουν κριθεί ως υπεράριθμοι.

Ειδικά για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ως υποδιευθυντές μπορούν να επιλέγονται και μέλη Ε.Ε.Π. με οκταετή (8) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία που υπηρετούν κατά τον χρόνο επιλογής σε οργανική θέση ή θέση επί θητεία στη Σ.Μ.Ε.Α.Ε., την οποία αφορά η επιλογή.

Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς διδακτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.

4. Ως προϊστάμενοι τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή (8) τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία. Ως προϊστάμενοι τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ως προϊστάμενοι τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 έως και ΠΕ 20, ΠΕ 32 και ΠΕ 33. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορεί να είναι υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.

5. Ως Προϊστάμενοι ΚΕ.Δ.Δ.Υ. επιλέγονται: α) εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων νηπιαγωγών και δασκάλων, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του π.δ. 323/1993 και εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02 Φιλολόγων, ΠΕ03 Μαθηματικών και ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα τοποθέτησης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., δεκαετή (10) συνολική διδακτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και β) μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π) όλων των κλάδων, με δεκαετή (10) συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία

6. Δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα με την ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 109 του Υπαλληλικού Κώδικα (κ.ν. 3528/2007, Α΄ 26) ή για τον οποίον συντρέχουν τα κωλύματα διορισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ίδιου Κώδικα. Επίσης δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικός, του οποίου τα πιστοποιητικά των αντικειμενικών κριτηρίων που προσκομίζονται κατά τη διαδικασία επιλογής είναι πλαστά ή αναληθή με σκοπό την παραπλάνηση της υπηρεσίας.

7. Όπου στις διατάξεις του παρόντος άρθρου προβλέπεται εκπαιδευτική υπηρεσία, υπολογίζεται η προϋπηρεσία τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η προϋπηρεσία των υποψηφίων ως προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων με αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας.

Όπου στις διατάξεις του παρόντος άρθρου προβλέπεται διδακτική υπηρεσία, λογίζεται: α) η άσκηση διδακτικού έργου σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης β) οι άδειες κύησης, λοχείας, ανατροφής τέκνου, γ) η θητεία σχολικού συμβούλου, δ) η θητεία υπευθύνων αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Όπου στις ίδιες διατάξεις προβλέπεται εκπαιδευτική ή διδακτική υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., υπολογίζεται η υπηρεσία των υποψηφίων σε Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., σε αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε., σε Τμήματα Ένταξης, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, σε προγράμματα διδασκαλίας στο σπίτι ή στις εκπαιδευτικές δομές Ε.Α.Ε. που προβλέπονται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν.3699/2008 (Α΄ 199).

8. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιοτήτων. Τα κωλύματα επιλογής της παραγράφου 7 δεν πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας όσο και κατά τον χρόνο τοποθέτησης από το αρμόδιο όργανο».

Παράγραφος Γ΄:

Κριτήρια επιλογής

Το άρθρο 12 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Κριτήρια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης αποτελούν:

α) Η επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου και τα συνυποβαλλόμενα αποδεικτικά στοιχεία.

β) Η υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου.

γ) Η συμβολή του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο, όπως προκύπτει από τις θέσεις στις οποίες έχει υπηρετήσει, καθώς και η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου, όπως αποτιμώνται κατά τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων για τους υποψηφίους Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ, κατά τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων για τους υποψηφίους υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και κατά τη μυστική ψηφοφορία των Διευθυντών σχολικών μονάδων και των Προϊσταμένων νηπιαγωγείων για τους υποψηφίους Διευθυντές εκπαίδευσης.

2. Οι υποψήφιοι κατατάσσονται στον οικείο πίνακα με βάση το άθροισμα των μονάδων, τις οποίες συγκεντρώνουν κατά την αποτίμηση των παραπάνω κριτηρίων σύμφωνα με τα επόμενα άρθρα. Το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 37, το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ε.Κ. ανέρχεται σε 35, το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 38 και το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 36».

Παράγραφος Δ΄:

Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ και Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ.

Το άρθρο 14 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1.Τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. αποτιμώνται κατά τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους.

2. Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης αποτιμάται με 9 έως 11 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

α) Διδακτορικό δίπλωμα: 4 μονάδες και Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 3 μονάδες. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος κατέχει Διδακτορικό δίπλωμα και Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών λαμβάνει κατά ανώτατο όριο 4 μονάδες. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός έτους δεν μοριοδοτείται. Διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών που ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό δεν μοριοδοτείται. Η κατοχή δεύτερου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών δεν μοριοδοτείται επιπροσθέτως

β) Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης (μόνο για στελέχη της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης): 2 μονάδες

γ) Δεύτερο πτυχίο πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι.: 2 μονάδες εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για τον διορισμό ή δεν αποτέλεσε προϋπόθεση για απόκτηση πτυχίου το οποίο χρησιμοποιήθηκε για διορισμό.

δ) Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας ή Σχολής Νηπιαγωγών: 0,5 μονάδα, εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό ή δεν αποτέλεσε προϋπόθεση για απόκτηση πτυχίου εξομοίωσης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για διορισμό και εφόσον δεν υφίσταται η μοριοδότηση της προηγούμενης περίπτωσης β΄.

Όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. / ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.).

ε) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης σε Σ.Ε.Λ.Μ.Ε., Σ.Ε.Λ.Δ.Ε., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για τον διορισμό: 0,5 μονάδα. Αν ο υποψήφιος έχει περισσότερα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις δεν μοριοδοτούνται αθροιστικά.

στ) Πιστοποιημένη επιμόρφωση στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 1: 0,5 μονάδες. Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 δεν μοριοδοτούνται.

ζ) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2: 0,5 μονάδα.

η) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερου του Β2: 1 μονάδα. Αν ο υποψήφιος κατέχει διαφόρων επιπέδων αποδεικτικά γνώσης της ίδιας ξένης γλώσσας μοριοδοτείται μόνον η πιστοποιημένη γνώση στο ανώτερο επίπεδο. Η πιστοποιημένη γνώση και δεύτερης ξένης γλώσσας μοριοδοτείται κατά το ήμισυ της μοριοδότησης της πρώτης ξένης γλώσσας. Η γνώση ξένης γλώσσας μοριοδοτείται με βάση τίτλους που ορίζονται από τα προβλεπόμενα στις διαδικασίες επιλογής του Α.Σ.Ε.Π. Δεν μοριοδοτείται η γνώση ξένης γλώσσας που αποτέλεσε ειδικό προσόν διορισμού. Δεν μοριοδοτείται η γνώση ξένης γλώσσας εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί ως τυπικό προσόν για την απόκτηση κάποιου εκ των παραπάνω κριτηρίων επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης και τα οποία έχουν ήδη μοριοδοτηθεί με οποιοδήποτε τρόπο σε προηγούμενο εδάφιο.

3. Το κριτήριο της υπηρεσιακής κατάστασης, καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας αποτιμάται με 14 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

α) Υπηρεσιακή κατάσταση: 11 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Οι μονάδες αυτές υπολογίζονται με βάση την διδακτική υπηρεσία αποτιμώμενη με 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν του χρόνου που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών σχολικών μονάδων ή Ε.Κ. Για τους υποψηφίους Διευθυντές των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. που είναι μέλη Ε.Ε.Π. οι μονάδες υπολογίζονται με βάση την εκπαιδευτική υπηρεσία αποτιμώμενη με μια μονάδα για κάθε έτος πέραν των οκτώ(8).

β) Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία: 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα:

αα) Άσκηση καθηκόντων περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης, σχολικού συμβούλου, Διευθυντή Εκπαίδευσης ή προϊσταμένου γραφείου εκπαίδευσης, προϊσταμένου ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή αναπληρωτή προϊσταμένου ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Διευθυντή σχολικής μονάδας, Σ.Ε.Κ. ή Ε.Κ. , υπεύθυνου ΚΠΕ: 0,50 μονάδες για κάθε έτος. Η άσκηση καθηκόντων για κάθε θέση του παρόντος εδαφίου αποτιμάται με δύο(2) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και τρεις (3) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου σχολικής μονάδας, προϊσταμένου τμήματος εκπαιδευτικών θεμάτων διεύθυνσης εκπαίδευσης, υποδιευθυντή σχολικής μονάδας, Σ.Ε.Κ. ή Ε.Κ., Υπευθύνου Τομέα , Σ.Ε.Κ. Ε.Κ., υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικών θεμάτων στη διεύθυνση εκπαίδευσης, υπευθύνου Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.), Γραφείου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.), Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.), Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων: 0,25 μονάδες για κάθε έτος και μέχρι μια (1) μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.

Η άσκηση καθηκόντων σε περισσότερες από μια θέση από αυτές που περιγράφονται στα προηγούμενα δύο εδάφια μοριοδοτείται αθροιστικά, με 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης

ββ) Συμμετοχή σε κεντρικά, ανώτερα περιφερειακά και περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια ή σε συμβούλια επιλογής στελεχών, ως αιρετό μέλος: 0,25 μονάδες για κάθε έτος και μέχρι 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο. Παράλληλη συμμετοχή σε περισσότερα συμβούλια το ίδιο χρονικό διάστημα δεν μοριοδοτείται αθροιστικά. Σε περίπτωση παράλληλης άσκησης καθηκόντων σε θέσεις της προηγούμενης περίπτωσης αα΄ δεν υπολογίζονται μονάδες από συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια ή σε συμβούλια επιλογής στελεχών. Για τη μοριοδότηση των αναπληρωματικών αιρετών μελών των συμβουλίων απαιτείται συμμετοχή τους σε πέντε τουλάχιστον συνεδριάσεις ανά έτος.

γγ) Τα κριτήρια επιλογής για τους προϊσταμένους ΚΕΔΔΥ αποτιμώνται όπως και για τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

γ) Για την εφαρμογή των παραπάνω περιπτώσεων α΄ και β΄, χρόνος διδακτικής υπηρεσίας των εκπαιδευτικών (ή εκπαιδευτικής για το ΕΕΠ) ή καθοδηγητικής ή διοικητικής εμπειρίας βραχύτερος του έτους μοριοδοτείται με το ένα τέταρτο (1/4) της αντίστοιχης ετήσιας μοριοδότησης για κάθε τρίμηνο. Χρόνος μικρότερος του τριμήνου δεν υπολογίζεται.

4. Συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο - Προσωπικότητα – γενική συγκρότηση: 12 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

α) Για τους υποψηφίους Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ.

Το κριτήριο αυτό αποτιμάται με τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας που ο υποψήφιος θα επιλέξει σύμφωνα με τα οριζόμενα κατωτέρω. Στην μυστική ψηφοφορία δεν συμμετέχει ο ίδιος ή σύζυγος ή συγγενής έως δευτέρου βαθμού εξ αίματος. Μέσω της μυστικής ψηφοφορίας εκτιμώνται στοιχεία της προσωπικότητας που έχουν αναδειχθεί στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής, όπως η προσωπικότητα, το ήθος, η εντιμότητα, το αίσθημα δικαιοσύνης, η δημοκρατική συμπεριφορά, η επαγγελματική ανάπτυξη και συνέπεια καθώς και οι ικανότητες του υποψηφίου. Στις ικανότητες του υποψηφίου περιλαμβάνονται ενδεικτικώς: η ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας, η ικανότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και επίλυσης προβλημάτων ιδίως διδακτικών, διοικητικών, οργανωτικών και λειτουργικών καθώς και η ικανότητα δημιουργίας κατάλληλου παιδαγωγικού περιβάλλοντος έμπνευσης των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο σύλλογος διδασκόντων κατά την εκτίμησή του λαμβάνει επίσης υπόψη: Τα στοιχεία τα οποία ο υποψήφιος έχει καταθέσει προς μοριοδότηση στο οικείο ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ καθώς και τα στοιχεία τα οποία αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα, αποδεικνύονται με παραστατικά (αντίγραφα, βεβαιώσεις) και δεν μοριοδοτούνται όπως: άλλες σπουδές, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση, οργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή συμμετοχή σε αυτά με την ιδιότητα του εισηγητή, του μέλους της επιστημονικής ομάδας ή του επιμορφωτή, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, πρωτοβουλίες σε σχέση με το εκπαιδευτικό έργο, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογή καινοτομιών, σχετική με την εκπαίδευση διοικητική ή καθοδηγητική εμπειρία, επιμορφωτικές συναντήσεις, συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, συμμετοχή σε όργανα διοίκησης επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων ή σε όργανα λαϊκής συμμετοχής και επίσημες διακρίσεις.

Ο αριθμός των μορίων που ο υποψήφιος λαμβάνει κατά τη μυστική ψηφοφορία υπολογίζεται ως ακολούθως: το ποσοστό των ψήφων που έλαβε επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων ανάγεται σε ποσοστό επί των 12 μορίων που μπορεί να λάβει κατά ανώτατο όριο ο υποψήφιος.

Υποψήφιο στέλεχος το οποίο δεν συγκεντρώνει κατά τη μυστική ψηφοφορία τουλάχιστον το 20% των έγκυρων ψήφων, δεν συμμετέχει στην περαιτέρω διαδικασία επιλογής.

Προκειμένου η ψηφοφορία να είναι έγκυρη, απαιτείται αυξημένη συμμετοχή, τουλάχιστον 65% των μελών του συλλόγου διδασκόντων.

Στην ψηφοφορία συμμετέχουν μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Αν εκπαιδευτικός διδάσκει σε περισσότερες σχολικές μονάδες ή Ε.Κ. ψηφίζει στη σχολική μονάδα όπου έχει τις περισσότερες ώρες, με βάση την απόφαση διάθεσης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων που επικαιροποιούν και αποστέλλουν αλφαβητικό πίνακα με τις αποφάσεις των διαθέσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία, πριν τη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.

β) Για τους υποψήφιους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Για τους υποψηφίους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η αποτίμηση γίνεται με μυστική ψηφοφορία των Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. της οικείας βαθμίδας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν με τη διαδικασία του παρόντος.

Ειδικότερα, αναφορικά για τους υποψηφίους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας στην διαδικασία ψηφοφορίας συμμετέχουν επιπλέον και το 20% των Προϊσταμένων δημοτικών σχολείων καθώς και το 20% των Προϊσταμένων νηπιαγωγείων του οικείου ΠΥΣΠΕ, το οποίο ορίζεται με σειρά αρχαιότητας.

Ο αριθμός των μορίων που ο υποψήφιος λαμβάνει κατά τη μυστική ψηφοφορία υπολογίζεται ως ακολούθως: το ποσοστό των ψήφων που έλαβε επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων ανάγεται σε ποσοστό επί των 12 μορίων που μπορεί να λάβει κατά ανώτατο όριο ο υποψήφιος.

Υποψήφιο στέλεχος το οποίο δεν συγκεντρώνει κατά τη μυστική ψηφοφορία τουλάχιστον το 20% των έγκυρων ψήφων, δεν συμμετέχει στην περαιτέρω διαδικασία επιλογής.

Προκειμένου η ψηφοφορία να είναι έγκυρη απαιτείται αυξημένη συμμετοχή του σώματος των Διευθυντών σχολικών μονάδων και Προϊσταμένων νηπιαγωγείων του αντίστοιχου ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ, και πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον 65%.

γ) Ειδικά για την επιλογή των προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ η διαδικασία της παρούσας παραγράφου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια υπουργική απόφαση καθορίζονται ο χρόνος και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων, τα υποβλητέα δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά στη διαδικασία επιλογής, εκλογής και τοποθέτησης των προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ.

Παράγραφος Ε΄:

Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής προϊσταμένων τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων, υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ., υπεύθυνων τομέων Ε.Κ. και προϊσταμένων νηπιαγωγείων και διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων

Το άρθρο 15 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Κριτήρια επιλογής των στελεχών του άρθρου αυτού είναι ιδίως η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου, η ικανότητα του υποψηφίου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα (διδακτικά, διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά κ.λπ.), να δημιουργεί κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Βασικό κριτήριο είναι η γνώση του αντικειμένου του προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από: α) την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση του υποψηφίου και κυρίως το επίπεδο των σπουδών και γενικότερα τις σπουδές του, την ύπαρξη σπουδών ή επιμορφώσεων στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών και Τ.Π.Ε., υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογή καινοτομιών, συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, συμμετοχή σε όργανα διοίκησης επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων ή σε όργανα λαϊκής συμμετοχής και επίσημες διακρίσεις και β) την υπηρεσιακή κατάσταση και τη διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία του υποψηφίου αλλά και την προϋπηρεσία σε άσκηση διοικητικού έργου.

2. Οι προϊστάμενοι των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων επιλέγονται από τα οικεία περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια.

3. Οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι υποδιευθυντές και υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. επιλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τους συλλόγους διδασκόντων και κυρώνονται με πράξη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που το Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν εγκρίνει την επιλογή του συλλόγου των διδασκόντων θα πρέπει να αιτιολογήσει πλήρως την απόφασή του αυτή προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος παίρνει την τελική απόφαση.

4. Οι προϊστάμενοι διθέσιων και τριθέσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων επιλέγονται από τα οικεία περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η διαδικασία, τα κριτήρια και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης της παρούσας παραγράφου από τα ανωτέρω αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια. Κατά τον καθορισμό των κριτηρίων λαμβάνονται υπ’ όψιν τα προβλεπόμενα κριτήρια στα άρθρα 12 και 14 όπως αντικαθίστανται με το παρόν.

Παράγραφος ΣΤ΄:

Συμβούλια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης

Το άρθρο 16 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

« 1. Στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων λειτουργούν τα ακόλουθα συμβούλια για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή των σχολικών συμβούλων:

α) συμβούλιο επιλογής σχολικών συμβούλων προσχο­λικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης και Ε.Α.Ε.,

β) συμβούλιο επιλογής σχολικών συμβούλων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

2. Τα κατά την προηγούμενη παράγραφο συμβούλια είναι επταμελή και αποτελούνται από:

α) Έναν πρόεδρο ή διατελέσαντα πρόεδρο παιδαγωγι­κού τμήματος ή καθηγητικής σχολής Α.Ε.Ι. με αναγνωρι­σμένη συμβολή στα θέματα παιδείας ή εκπαιδευτικό με αναγνωρισμένη εμπειρία στη διοίκηση και συμβολή στα θέματα παιδείας, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας κατά τον Κανονισμό της Βουλής Επιτροπής.

β) Δύο μέλη Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) βαθμίδας καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή με εμπειρία στην άσκηση διοίκησης που ανήκουν σε παιδαγωγικά τμήματα ή καθηγητικές σχολές των A.E.I. Τα μέλη προτείνονται με τους αναπληρωτές τους από τα πρυτανικά συμβούλια των πανεπιστημίων, στα οποία απευθύνεται εγγράφως ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από τα προτεινόμενα μέλη, ο Υπουργός επιλέγει δύο ως τακτικά και δύο ως αναπληρωματικά.

γ) Δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό.

δ) Τους δύο αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτι­κών στα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια της αντίστοι­χης βαθμίδας, που αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.

3. Η συγκρότηση των συμβουλίων επιλογής της παραγράφου 1 γίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρη­σκευμάτων. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, Παι­δείας και Θρησκευμάτων, που δημο­σιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στα μέλη και στον γραμματέα των ανωτέρω συμβουλίων επιλογής κατά τις κείμενες διατάξεις.

4. Ο αριθμός των μελών των συμβουλίων που ορίζο­νται από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλά­χιστον με το ένα τρίτο του συνόλου των μελών.

5. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται ο πρόεδρος και ο γραμματέας με τον αναπληρωτή του. Πρόεδρος ορίζεται το μέλος υπό στοιχείο 2α του παρόντος άρθρου. Ως γραμματέας ορίζεται διοικητικός υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ή αποσπασμένος σε αυτήν εκπαιδευτικός.

6. Τα συμβούλια επιλογής σχολικών συμβούλων είναι αρμόδια και για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και πειθαρχικού δικαίου των σχολικών συμβούλων. Εισηγητής για τα θέματα αυτά ορίζεται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή τμήματος της ίδιας διεύθυν­σης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αντίστοιχα.

7. Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές των Ε.Κ. τοποθετούνται, κατόπιν συνυπολογισμού όλων των μορίων τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του παρόντος νόμου, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πράξη των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. – Π.Υ.Σ.Δ.Ε.). Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης τοποθετούνται κατόπιν συνυπολογισμού όλων των μορίων τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του παρόντος νόμου, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από πράξη των αντίστοιχων Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ.

8. Οι προϊστάμενοι των τμημάτων εκπαιδευτικών θε­μάτων επιλέγονται από τα οικεία περιφερειακά υπηρε­σιακά συμβούλια και τοποθετούνται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.

9. Οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι υποδιευθυντές και υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ., καθώς και οι προϊστάμενοι νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων επιλέγονται από τα όργανα και με τη διαδι­κασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου και τοποθετούνται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.

10. Κάθε μέλος συμβουλίου επιλογής, με εξαίρεση τον πρόεδρο, αναλαμβάνει τη μελέτη συγκεκριμένου αριθμού φακέλων υποψηφίων που του ανατίθενται από το συμβούλιο και προετοιμάζει σχετική τεκμηριωμένη εισήγηση για κάθε υποψήφιο. Η κατανομή των φακέλων των υποψηφίων στα μέλη του συμβουλίου γίνεται κατά τυχαίο τρόπο.

11. Η θητεία του προέδρου, των μελών και του γραμμα­τέα των συμβουλίων επιλογής αρχίζει με Υπουργική απόφαση και είναι διετής.

12. Μέλος συμβουλίου που είναι ταυτόχρονα υποψή­φιος για οποιαδήποτε από τις προς πλήρωση θέσεις δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του σε καμιά φάση της διαδικασίας κρίσης και επιλογής. Στην περίπτωση των αιρετών μελών, αν και το τακτικό και το αναπλη­ρωματικό μέλος έχουν κώλυμα συμμετοχής, κατά τα ανωτέρω, αναπληρώνονται από τους επόμενους του ίδιου συνδυασμού στη σειρά εκλογής της περίπτωσης ι΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 31 του Π.Δ. 1/2003 (ΦΕΚ 1 Α΄).

13. Οι προϊστάμενοι των ΚΕΔΔΥ επιλέγονται από το ΚΥΣΕΕΠ το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία ενός περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κατά προτίμηση με σπουδές ή εμπειρία στην ειδική αγωγή, αναπληρούμενο από άλλον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, τη συμμετοχή ενός σχολικού συμβούλου ΕΑΕ με τον αναπληρωτή του, επίσης, σύμβουλο ΕΑΕ, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, αναπληρούμενο από τον αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης και τα δύο αιρετά μέλη ΕΕΠ αναπληρούμενα από τα αναπληρωματικά αιρετά μέλη ΕΕΠ.

Παράγραφος Ζ΄:

Χρόνος και διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Το άρθρο 18 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα υποβάλουν στο αντίστοιχο ΚΥΣΠΕ ή ΚΥΣΔΕ αίτηση και φάκελο υποψηφιότητας, στον οποίο εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα για την απόδειξη των τυπικών τους προσόντων δικαιολογητικά. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα υποβάλουν στο αντίστοιχο ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ αίτηση και φάκελο υποψηφιότητας, στον οποίο εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα για την απόδειξη των τυπικών τους προσόντων δικαιολογητικά.

2. Μετά την τοποθέτηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Ε.Κ., ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν καθήκοντα υποδιευθυντή, καθώς και υποδιευθυντή Ε.Κ. και υπεύθυνου τομέα Ε.Κ., να υποβάλουν σχετική αίτηση στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας όπου ανήκουν οργανικά. Αντιστοίχως προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν τα καθήκοντα προϊσταμένου ολιγοθέσιου δημοτικού σχολείου ή νηπιαγωγείου να υποβάλουν στον Διευθυντή Εκπαίδευσης σχετική αίτηση εντός προθεσμιών που ορίζονται με Υπουργική Απόφαση.

3. Μετά την τοποθέτηση των υποδιευθυντών ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης με πρόσκλησή του που κοινοποιείται στις σχολικές μονάδες του νομού και δημοσιεύεται στο διαδίκτυο προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν τα καθήκοντα προϊσταμένων των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του νομού, να υποβάλουν εντός προθεσμιών που ορίζονται με Υπουργική Απόφαση αίτηση επιλογής για τις θέσεις αυτές.

4. Τα υποψήφια στελέχη της εκπαίδευσης καταθέτουν δήλωση προτίμησης για τις προκηρυχθείσες θέσεις ως ακολούθως:

α) Οι υποψήφιοι Διευθυντές σχολικών μονάδων, οι υποψήφιοι Διευθυντές τετραθέσιων και άνω νηπιαγωγείων και οι υποψήφιοι Διευθυντές Ε.Κ. για τις θέσεις κατ’ ανώτατο αριθμό δύο σχολικών μονάδων και Ε.Κ. σε κάθε περίπτωση εντός του Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. όπου υπηρετούν ή υπηρέτησαν την τελευταία πενταετία, ως ακολούθως: αα) η μια σχολική μονάδα θα μπορεί να είναι είτε όπου κατέχουν οργανική θέση, είτε σε μια από τις σχολικές μονάδες που υπηρέτησαν την τελευταία πενταετία, ως στελέχη ή ως εκπαιδευτικοί για τουλάχιστον 8 διδακτικές ώρες την εβδομάδα, ββ) η επιλογή της δεύτερης σχολικής μονάδας δεν υπόκειται σε κανένα επιπρόσθετο περιορισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο επιλεγείς Διευθυντής σχολικής μονάδας θα πρέπει να συμπληρώνει το υποχρεωτικό ωράριο της θέσης του Διευθυντή στη σχολική μονάδα ή το Ε.Κ. που έχει εκλεγεί.

β) Οι υποψήφιοι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις θέσεις κατ’ ανώτατο αριθμό δύο Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκ των οποίων η μία υποχρεωτικά είναι αυτή όπου υπηρετεί.

γ) Οι υποψήφιοι προϊστάμενοι τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για τη θέση μιας μόνο διεύθυνσης εκπαίδευσης.

δ) Οι υποψήφιοι υποδιευθυντές σχολικών μονάδων για τις θέσεις στις σχολικές μονάδες που κατέχουν οργανική θέση και δεν έχουν κριθεί υπεράριθμοι.

ε) Οι υποψήφιοι προϊστάμενοι νηπιαγωγείων και οι υποψήφιοι προϊστάμενοι δημοτικών σχολείων για τις θέσεις των σχολικών μονάδων, στις σχολικές μονάδες που κατέχουν οργανική θέση.

στ) Οι υποψήφιοι υποδιευθυντές και υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. για τις αντίστοιχες θέσεις στα Ε.Κ, τα οποία εξυπηρετούν τις σχολικές μονάδες στις οποίες κατέχουν οργανική θέση και δεν έχουν κριθεί υπεράριθμοι, με την προϋπόθεση να έχουν υπηρετήσει στο Ε.Κ, για δύο (2) τουλάχιστον σχολικά έτη, είτε ως στελέχη, είτε ως εκπαιδευτικοί, με ωράριο τουλάχιστον οκτώ (8) διδακτικές ώρες την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλεγέντες ως Διευθυντές, υποδιευθυντές και υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. ,θα πρέπει να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο της θέσης στο Ε.Κ. που έχουν τοποθετηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και δεν πρέπει να έχουν κριθεί υπεράριθμοι.

ζ) Οι υποψήφιοι Προϊστάμενοι ΚΕΔΔΥ έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα σε μέχρι δυο ΚΕΔΔΥ της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης εκ των οποίων το ένα θα είναι αυτό στο οποίο υπηρετούν οργανικά ή έχουν υπηρετήσει κατά την τελευταία πενταετία.

5. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται: α) Ο χρόνος υποβολής αιτήσεων των υποψήφιων Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Διευθυντών σχολικών μονάδων ή Ε.Κ., των Προϊσταμένων νηπιαγωγείων και των Προϊσταμένων δημοτικών σχολείων και β) η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων όλων των υποψήφιων στελεχών της εκπαίδευσης, τα υποβλητέα δικαιολογητικά, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας εκλογής και επιλογής και κάθε άλλη σχετική αναγκαία λεπτομέρεια».

Παράγραφος Η΄:

Κρίση και επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης και προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ

Το άρθρο 20 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Τα αρμόδια ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ καταρτίζουν πίνακα υποψήφιων Διευθυντών Εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 14, όπως αντικαθίσταται με το παρόν.

2. Οι καταρτιζόμενοι πίνακες αναρτώνται στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν εγγράφως ένσταση κατά των ως άνω πινάκων εντός τριών ημερών από την ανάρτησή τους. Ύστερα από εξέταση των ενστάσεων από το αρμόδιο ΚΥΣΠΕ ή ΚΥΣΔΕ επί και την ανασύνταξη των πινάκων, αυτοί υποβάλλονται στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης από τον οποίο κυρώνονται. Σε περίπτωση κενούμενης και κενής θέσης η επιλογή γίνεται με επανάληψη της διαδικασίας. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας οι κενές ή κενούμενες θέσεις πληρώνονται με απόφαση του οικείου ΚΥΣΠΕ ή ΚΥΣΔΕ.»

Παράγραφος Θ΄:

Κρίση και επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ.

Το άρθρο 21 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Τα αρμόδια ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ καταρτίζουν πίνακα υποψήφιων Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. με βάση το άρθρο 14, όπως αντικαθίσταται με το παρόν, και στη συνέχεια επιμέρους πίνακες με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις προτίμησης, ανά σχολική μονάδα.

2. Οι καταρτιζόμενοι πίνακες αναρτώνται στις οικείες Διευθύνσεις εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν εγγράφως ένσταση κατά των ως άνω πινάκων εντός τριών ημερών από την ανάρτησή τους. Ύστερα από εξέταση των ενστάσεων από το οικείο ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ επί και την ανασύνταξη των πινάκων, αυτοί υποβάλλονται στον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης από τον οποίο κυρώνονται. Σε περίπτωση κενούμενης και κενής θέσης η επιλογή γίνεται με επανάληψη της διαδικασίας. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας οι κενές ή κενούμενες θέσεις πληρώνονται με απόφαση του οικείου ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ».

Παράγραφος Ι΄:

Κρίση και επιλογή υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ., υπεύθυνων τομέων Ε.Κ. και προϊσταμένων ολιγοθέσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων

Το άρθρο 23 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως :

«1. Ο σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας και Ε.Κ., σε συνεδρίασή του και με βάση τα κριτήρια του άρθρου 15, όπως αντικαθίσταται με το παρόν, προβαίνει σε μυστική ψηφοφορία και συντάσσει αιτιολογημένη απόφαση επιλογής υποδιευθυντή ή όπου απαιτείται υποδιευθυντών της σχολικής μονάδας ή του Ε.Κ. και υπευθύνων των τομέων του Ε.Κ.

2. Η απόφαση μαζί με το πρακτικό του συλλόγου των διδασκόντων διαβιβάζονται από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του Ε.Κ. στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο (Π.Υ.Σ.Π.Ε./Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) το οποίο, μετά από έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων και της νομιμότητας της διαδικασίας διαμόρφωσης της απόφασης, επικυρώνει την τοποθέτηση των στελεχών της προηγούμενης παραγράφου. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 15 παράγραφος 3 όπως αντικαθίσταται με το παρόν.

3. Αν ο σύλλογος των διδασκόντων παραλείψει να υποβάλει την απόφαση της παραγράφου 1, η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 15, όπως αντικαθίσταται με το παρόν.

4. Στην περίπτωση προϊσταμένων νηπιαγωγείων ή δημοτικών σχολείων η τοποθέτηση προϊσταμένων γίνεται με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, η οποία βασίζεται στα κριτήρια του άρθρου 15 όπως αντικαθίσταται με το παρόν.

Παράγραφος Κ΄:

Τοποθέτηση στελεχών εκπαίδευσης

Το άρθρο 24 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως :

«1. Η τοποθέτηση γίνεται κατά την εξής σειρά: Προηγείται η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ., ακολουθεί η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έπεται η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των προϊστάμενων ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και ακολουθεί η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης Σχολικών συμβούλων.

2. Όσον αφορά την επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ., σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων ή μη ικανοποίησης των απαιτούμενων κριτηρίων υποψηφιότητας σε κάποια σχολική μονάδα, η επιλογή Διευθυντή πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ. Όσον αφορά την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων ή μη ικανοποίησης των απαιτούμενων κριτηρίων υποψηφιότητας σε κάποια διεύθυνση εκπαίδευσης, η επιλογή Διευθυντή πραγματοποιείται με απόφαση του αντίστοιχου ΚΥΣΠΕ ή ΚΥΣΔΕ. Όσον αφορά την επιλογή προϊσταμένων σχολικών μονάδων, η επιλογή προϊσταμένων πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου ΠΥΣΠΕ.

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η διαδικασία, τα κριτήρια και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης της παρούσας παραγράφου από τα ανωτέρω αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια. Κατά τον καθορισμό των κριτηρίων λαμβάνονται υπ’ όψιν τα προβλεπόμενα κριτήρια στα άρθρα 12 και 14 όπως αντικαθίστανται με το παρόν.

3. Οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογής σχολι­κών συμβούλων τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέσεις με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του οικείου συμβουλίου επιλογής, κατά τη σειρά εγγραφής τους στον αξιολογικό πίνακα επιλογής και με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις.

4. Αν δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση των υποψηφίων σχολικών συμβούλων σε θέσεις της προτίμησής τους, τοποθετούνται στις θέσεις που απομένουν κενές αν εκ νέου το δηλώσουν. Για το σκοπό αυτόν καλούνται να υποβάλουν νέα δήλω­ση προτίμησης για τις θέσεις των ίδιων περιφερειακών Διευθύνσεων. Η τοποθέτηση γίνεται κατά τη σειρά των συνολικών μονάδων αποτίμησης και με βάση τις δηλω­θείσες προτιμήσεις.

Αν και με τη διαδικασία αυτή δεν συμπληρωθούν οι κενές θέσεις των σχολικών συμβούλων, καλούνται οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογής σχολικών συμβούλων όλων των περιφερειακών Διευθύνσεων να υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης για τις θέσεις που απομένουν κενές. Η τοποθέτηση γίνεται κατά τη σειρά των συνολικών μονάδων αποτίμησης και με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις.

5. Προϊστάμενοι των τμημάτων επιστημονικής - παιδαγωγικής καθοδήγησης της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης τοποθετούνται σχολικοί σύμβουλοι της οικείας βαθμίδας με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και εισήγηση του συμβουλίου επιλογής σχολικών συμβούλων.»

Παράγραφος Λ΄:

Θητεία στελεχών και ανάληψη υπηρεσίας

Το άρθρο 25 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως :

« Η επιλογή και τοποθέτηση των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης του παρόντος νόμου γίνεται για διετή θητεία, η οποία ξεκινά με την τοποθέτηση τους και λήγει την 31η Ιουλίου του δεύτερου έτους που ακολουθεί την επιλογή τους. Η επιλογή και τοποθέτηση στις κενούμενες θέσεις γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας αυτής. Οι τοποθετούμενοι σε κενές ή κενούμενες θέσεις εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την ανάληψη της υπηρεσίας των νέων στελεχών.»

Παράγραφος Μ΄:

Μεταθέσεις - τοποθετήσεις των στελεχών της εκπαίδευσης μετά τη λήξη της θητείας

Η παράγραφος 4 του άρθρου 27 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«4. Διευθυντής σχολικής μονάδας, η οποία καταργεί­ται, τοποθετείται με αίτησή του για το υπόλοιπο της θητείας του, σε κενή θέση εκπαιδευτικού σχολικών μονάδων της προτίμησής του με απόφαση του οικείου περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου».

Παράγραφος Ν΄:

Καταργούμενες και μεταβατικές διατάξεις

1. Το άρθρο 17 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) καταργείται.

2. Παρατείνεται η θητεία των υπηρετούντων σχολικών συμβούλων έως 31 Δεκεμβρίου 2015. Η θητεία των λοιπών στελεχών εκπαίδευσης λήγει με την τοποθέτηση των στελεχών εκπαίδευσης που θα επιλεγούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...