Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για επίσπευση της συμφωνίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι τις αρχές Μαΐου έθεσαν Τσίπρας - Δραγασάκης.

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας μέσα στις αρχές Μαΐου με το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που θα κατατεθεί στους θεσμούς και θα έρθει στη Βουλή.

Η πρωτοβουλία αυτή αποφασίστηκε κατά τη βραδινή σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών και όπως τονίζεται από την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει προτάσεις της ελληνικής πλευράς που έχουν ήδη κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς από τη λίστα Βαρουφάκη. Τα μέτρα αυτά τα οποία θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση «ανώδυνα» έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών και έχουν τύχει θετικής ανταπόκρισης, ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται ότι δεν θα έχουν πολιτικό κόστος, αφού δεν στοχεύουν στις τσέπες της ευρείας φορολογικής βάσης. Αντίθετα, για αργότερα μετατίθενται άλλα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο με το πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά υλοποιείται από ελληνικής πλευράς το αίτημα που κατέθεσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ για επίσπευση των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό τη δαμόκλειο σπάθη της δημοσιονομικής ασφυξίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι μία καταρχήν συμφωνία που θα απελευθερώσει μέρος της δόσης και θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει πλέον το οικονομικό επιτελείο, ανακοινώθηκε χθες τόσο από τον κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρχει μία μίνιμουμ συμφωνία με τους δανειστές, όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, που είπε ότι «στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους στα μέσα Μαΐου».

Ερωτηθείς, για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την "πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης" θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».

Έτσι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο θα αφορά σε Δημοσιονομικά, φορολογική διοίκηση, δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης μετείχαν εκτός του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, οι Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς.

Τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Στα μέτρα που θα συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα θα προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  • Αυστηρότερα πρόστιμα σε περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και ποινικές διώξεις
  • Σημαντική διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, με πιθανή τη μείωση του ορίου πληρωμής από τα 1.500 ευρώ στα 100 για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διακίνησης μαύρου χρήματος.
  • Point System για τους «καλοπληρωτές» στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο ή λοταρία με κλήρωση δώρων
  • Σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνού και αλκοόλ με τη σύσταση ομάδας Κινητών Μονάδων Τελωνειακού Ελέγχου που θα πραγματοποιούν ελέγχους σε 24ωρη βάση με στόχο την είσπραξη μέχρι και 400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015
  • Ηλεκτρονικός έλεγχος επιχειρήσεων: Θα δίνεται η δυνατότητα στη ΓΓΔΕ να φτιάχνει πλαστά προφίλ και να πραγματοποιεί συναλλαγές με ύποπτους φοροδιαφυγής
  • Είσπραξη φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων 20%, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ο φόρος να επεκταθεί και στις διαδικτυακές διαφημίσεις.
  • Δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών με στόχο έσοδα μέχρι και 370 εκατ. ευρώ εντός του 2015
  • Έλεγχο των αδειών του διαδικτυακού τζόγου
  • Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια

Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.