Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Οι Σουηδοί ψάχνουν λέξη που να περιγράφει τη γυναικεία αυτοϊκανοποίηση


«Klittra», «pulla» και «selfa» είναι μερικές από τις δημοφιλείς.

Αποτελεί ταμπού για πολλές χώρες, οπότε η Σουηδία δε αποτελεί εξαίρεση. Η χώρα του βορά, δεν διαθέτει στο λεξικό της την κατάλληλη λέξη για την γυναικεία αυτοϊκανοποίηση αν και υπάρχει λέξη για την ανδρική αυτοϊκανοποίηση.

Τη λύση αποφάσισε να δώσει η σουηδική μη κερδοσκοπική γυναικεία οργάνωση RFSU που προωθεί μια «ανοικτή, θετική άποψη για θέματα σεξ και σχέσεων», ζητώντας από τον κόσμο να προτείνει την κατάλληλη λέξη.

Οι «Klittra», «pulla» και «selfa» είναι μερικές από τις δημοφιλείς λέξεις, σύμφωνα με το thelocal.se. «Αν δεν υπάρχει λέξη για την γυναικεία ικανοποίηση πως είναι δυνατό να μιλάμε γι' αυτή;», λέει η εκπρόσωπος της οργάνωσης Kristina Ljungros.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευθυντής σχολείου πιάστηκε από μαθητές να κάνει σεξ με καθηγήτρια


Τους κατέγραψαν σε βίντεο το οποίο σάρωσε στα social media.

Μαθητές κατέγραψαν σε βίντεο τον διευθυντή του σχολείου τους να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με μια καθηγήτρια.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα της Σλοβενίας, όπου και έλαβε χώρα η συγκεκριμένη είδηση, οι μαθητές κατέγραψα την ακατάλληλη αυτή σκηνή σε βίντεο. «Δράστης» ο 41χρονος Drago Kamenik, πατέρας δυο παιδιών και η καθηγήτρια μαθηματικών Manja Mertelj, 45 ετών.

«Ακούσαμε θορύβους σε αίθουσα του σχολείου και αμέσως καταλάβαμε ότι κάποιοι εκεί μέσα έκαναν σεξ. Αλλά θεωρήσαμε ότι θα ήταν μαθητές. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι ήταν η μαθηματικός μας και ο διευθυντής», είπε ένας 19χρονος μαθητής.

Ο Kamenik ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για μοντάζ, ενώ απειλεί μέχρι και με μήνυση τα παιδιά. Οι μαθητές πάντως επιμένουν ότι πρόκειται για τον 41χρονο λέγοντας ότι το βίντεο, που έγινε viral στα social media, πιστοποιεί τα λεγόμενά τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που έρχεται στη Βουλή


Οι ρυθμίσεις για εποχικά εργαζόμενους, την ιθαγένεια και για τους ομογενείς.

Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τους εποχικά εργαζόμενους, την ιθαγένεια των παιδιών μεταναστών, την προστασία μαρτύρων ή θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων, αλλά και την απλοποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης ομογενών κυρίως από την πρώην ΕΣΣΔ.

Το νομοσχέδιο έλκει τον τίτλο του από την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο των κοινοτικών οδηγιών (2011/98/ΕΕ και 2014/36/ΕΕ) για την ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών και για τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής όσων έρχονται στη χώρα για εποχική εργασία. Σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια των παιδιών μεταναστών, συμπεριλαμβάνει διατάξεις που έρχονται να καλύψουν εν μέρει το κενό που είχε δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Σχετικά με την προστασία θυμάτων εμπορίας μαρτύρων και κυρίως των θυμάτων ή ουσιωδών μαρτύρων σε ρατσιστικά εγκλήματα επαναφέρεται το αρχικό σκεπτικό του Νομοθέτη, όπως είχε αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Μετανάστευσης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα θέματα ιθαγένειας των μεταναστών δεύτερης γενιάς και των κατόχων ΕΔΤΟ (Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς). Επίσης, στο ίδιο νομοθέτημα ορίζεται η σύσταση Επιτροπής για τη σύνταξη νέου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Συνοχής, νομικούς και καθηγητές, Ειδικός Επιστήμονας από τον Συνήγορο του Πολίτη και εκπρόσωπος από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τέλος, με το σ/ν το υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύεται ότι από φέτος και κάθε χρόνο έως τις 25 Δεκεμβρίου θα αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στατιστικά στοιχεία για τη μετανάστευση, τους αριθμούς των ενιαίων αδειών διαμονής και εργασίας και τη διεθνή προστασία.

Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει τον Κώδικα Μετανάστευσης, ενσωματώνοντας τις δυο κοινοτικές οδηγίες. Έρχεται να επιλύσει εν μέρει το κενό νόμου που είχε δημιουργηθεί μετά την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις που προέβλεπαν στο Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) για αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά -των νομίμως διαμενόντων για μια 5ετια αλλοδαπών γονέων- που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και σε όσα παιδιά έχουν συμπληρώσει 6ετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο. Της απόφασης (460/2013) είχε προηγηθεί έντονη πολιτική διαμάχη μεταξύ των κομμάτων που σήμερα συγκυβερνούν.

Επαναφέρει τις διατάξεις για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και τα θύματα ή ουσιώδεις μάρτυρες σε ρατσιστικά εγκλήματα, μετά την απόσυρση της επίμαχης διάταξης του άρθρου 19 του αρχικού νομοσχεδίου του Μεταναστευτικού Κώδικα. Πρόκειται για τη διάταξη που είχε επιφέρει ενδοκυβερνητικές τριβές, είχε αποσυρθεί μέσω της γνωστής «τροπολογίας Μπαλτάκου» και της οποίας η απόσυρση είχε γίνει απόπειρα να θεραπευθεί μέσω ΚΥΑ τον περασμένο Ιούνιο με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Τόσο οι διατάξεις για την ιθαγένεια των παιδιών μεταναστών, όσο και η διάταξη για τη δίωξη των ρατσιστικών εγκλημάτων φαίνεται να συνιστούν προϊόν κοπιωδών διαβουλεύσεων και συνεργασίας των δυο κομμάτων που συγκυβερνούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Άδεια διαμονής ενιαίου τύπου

Σε ό,τι αφορά την άδεια διαμονής ενιαίου τύπου για υπηκόους τρίτων χωρών, το σ/ν ολοκληρώνει τη νομοθετική εργασία που έχει ήδη ξεκινήσει με τον Κώδικα Μετανάστευσης για τις άδειες ενιαίου τύπου, όπως έχουν θεσπισθεί στον Κανονισμό 1030/2012 της ΕΕ, που επιτρέπουν στους πολίτες τρίτων χωρών να διαμένουν στην Ελλάδα με σκοπό την εργασία.

Σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας και σοβαρών καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών διαμονής, το σ/ν ορίζει ότι η ενιαία άδεια διαμονής θα εκδίδεται ή θα ανανεώνεται σε 4 μήνες το αργότερο από την ημέρα υποβολής της αίτησης, εκτός εάν υπάρχει ανάγκη προσκόμισης επιπλέον δικαιολογητικών οπότε το χρονικό περιθώριο αυξάνεται κατά 2 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά 3 μήνες.

Στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας, προστίθενται στον Κώδικα Μετανάστευσης διατάξεις που αφορούν την ίση μεταχείριση εργαζομένων κατόχων ενιαίας άδειας, με τους ημεδαπούς εργαζόμενους. Τα δικαιώματα αυτά σχετίζονται με τη διαμονή τους, τους όρους απασχόλησης, τις συνθήκες εργασίας -συμπεριλαμβανομένων των όρων αμοιβής, απόλυσης, ωραρίου κ.λπ..

Επίσης, διασφαλίζεται το δικαίωμα στην απεργία και την ανάληψη συνδικαλιστικής δράσης, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκαιο, το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και της συμμετοχής σε επαγγελματικές οργανώσεις, το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση κ.α.. Δεν έχουν, όμως, δικαίωμα υποτροφιών και σπουδαστικών δανείων.

Εποχική εργασία

Το σ/ν έρχεται να καλύψει με σειρά άρθρων την έλλειψη σαφούς νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά στους όρους απασχόλησης των εποχικά εργαζομένων.

Σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν φαινόμενα «τύπου Μανωλάδας» ορίζεται ότι ο εποχικός εργάτης θα δικαιολογείται, όταν «το αναγκαίο επίπεδο εργατικού δυναμικού είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που απαιτείται για τις συνήθεις δραστηριότητες». Επίσης, προσδιορίζεται ότι για την μετάκληση εποχικά εργαζόμενων στην αγροτική οικονομία «μπορεί με υπουργική απόφαση να καθορίζεται ανώτατος αριθμός θέσεων εργασίας ανά χώρα προέλευσης».

Συγχρόνως, αίτηση για χορήγηση άδειας «θεωρείται απαράδεκτη εάν εφαρμόζονται όγκοι εισδοχής και έχει συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος ανώτατος αριθμός θέσεων εργασίας» (όπως ορίζεται από την ΚΥΑ για τον ανώτατο αριθμό θέσεων για εποχική, εξαρτημένη εργασία ανά Περιφέρεια).

Ο εργοδότης (πέρα από τη λεπτομερή καταγραφή του χρόνου, του τόπου και του αντικειμένου απασχόλησης του εποχικά εργαζόμενου) πρέπει να αποδεικνύει στην αρμόδια Γ. Γρ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι παρέχει στον εργαζόμενο κατάλληλο κατάλυμα με προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας.

Εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τους εποχικούς εργάτες ή παραβεί τις υποχρεώσεις του (λειτουργώντας είτε ως εργολάβος, είτε ως υπεργολάβος) πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ και αποκλείεται από τη δυνατότητα μετάκλησης εργατών για 5 έτη. Εάν για οποιοδήποτε λόγο ο εποχικά εργαζόμενος δεν έρθει για εργασία, επιστρέφονται στον εργοδότη οι ασφαλιστικές εισφορές που έχει προκαταβάλει.

Άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους

Το σ/ν διευκρινίζει ότι στις άδειες διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους συμπεριλαμβάνονται όλα οι υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν χαρακτηρισθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών θύματα εμπορίας ανθρώπων. Η αρχική άδεια ισχύει για ένα χρόνο, παρέχει δικαίωμα εξαρτημένης εργασίας-παροχής υπηρεσιών και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά για δύο έτη μόνο με την προϋπόθεση ότι συνεχίζεται η διερεύνηση της ποινικής διαδικασίας. Μετά το πέρας της ποινικής διαδικασίας ή της παρέλευσης του χρόνου ανανέωσης, η άδεια μπορεί να ανανεωθεί εφόσον κρίνεται σκόπιμο από τις περιστάσεις.

Επίσης, άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους λαμβάνουν τα θύματα και οι ουσιώδεις μάρτυρες σε μια σειρά κακουργημάτων και στα ρατσιστικά εγκλήματα. Συγκεκριμένα, ο νόμος προσφέρει προστασία στους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι θύματα ή ουσιώδεις μάρτυρες σε περιστατικά που έχουν ως συνέπεια επικίνδυνες σωματικές βλάβες (άρθρα 309 και 310 ΠΚ) και στα αδικήματα που προσδιορίζονται από τα άρθρα 1 και 2 του Ν.927/1979 (όπου τιμωρείται «όστις δημοσίως η προφορικώς, είτε δια μέσου του Τύπου ή δια γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου εκ προθέσεως προτρέπει εις πράξεις ή ενεργείας δυναμένας να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βίαν κατά προσώπων ή ομάδας προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των»).

Η προστασία προσφέρεται, εφόσον έχει διαπιστωθεί η ανάγκη της από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών και εφόσον έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση ή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και μέχρι να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια, παρέχεται δικαίωμα εξαρτημένης εργασίας-παροχής υπηρεσιών ή έργου και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις.

Επίσης, άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους λαμβάνουν τα θύματα ενδο-οικογενειακής βίας, τα ανήλικα τέκνα θυμάτων ενδο-οικογενειακής βίας και τα θύματα εργασιακής εμπορίας (εργασιακό τράφικιγκ).

Επίσης, άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους λαμβάνουν οι αιτούντες, των οποίων η αίτηση για διεθνή προστασία έχει απορριφθεί, αλλά παραμένουν στη χώρα διότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία απομάκρυνσης ή επιστροφής τους στη χώρα καταγωγής για λόγους ανωτέρας βίας ( σοβαροί λόγοι υγείας των ιδίων ή μελών της οικογένειας τους, διεθνής αποκλεισμός της χώρας καταγωγής, εμφύλιες συρράξεις συνοδευόμενες από μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδρομή στο πρόσωπο του ενδιαφερομένου της ρήτρας μη επαναπροώθησης διότι υπάρχει κίνδυνος βασανιστηρίων ή απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς). Το σχετικό αίτημα εξετάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών εφόσον έχει παραπεμφθεί από τις αρμόδιες αρχές. Η άδεια διαμονής χορηγείται, για δύο έτη, παρέχει πρόσβαση στη μισθωτή απασχόληση και μπορεί να ανανεώνεται για ισόχρονο διάστημα, εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους χορηγείται σε ενηλίκους που είναι ανίκανοι να επιμεληθούν των υποθέσεών τους εξαιτίας λόγων υγείας ή ανηλίκους που αποδεδειγμένα χρήζουν προστατευτικών μέτρων και φιλοξενούνται από ιδρύματα ή άλλα νομικά πρόσωπα κοινωφελούς σκοπού, εφόσον η επιστροφή τους σε ασφαλές περιβάλλον είναι αδύνατη. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη. Επίσης, χορηγείται σε ανηλίκους, η επιμέλεια των οποίων έχει ανατεθεί με απόφαση ελληνικού δικαστηρίου ή αλλοδαπού δικαστηρίου που αναγνωρίζεται από τις ελληνικές αρχές, σε οικογένειες Ελλήνων ή οικογένειες πολιτών τρίτων χωρών με νόμιμη διαμονή στη χώρα ή για τα οποία είναι εκκρεμής διαδικασία υιοθεσίας ενώπιον των ελληνικών αρχών. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις.

Επίσης, χορηγείται σε ανηλίκους που φιλοξενούνται σε οικοτροφεία που λειτουργούν υπό την εποπτεία υπουργείων και σε πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα νομιμότητας όσων παιδιών μεταναστών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και δεν πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει το σ/ν για ιθαγένεια, ορίζεται ότι ενήλικοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν φοιτήσει για έξι τουλάχιστον έτη σε ελληνικό σχολείο μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους, λαμβάνουν άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους εφόσον η φοίτησή τους ήταν επαρκής και εξακολουθούν να διαμένουν μόνιμα στη χώρα. Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να καταβάλλουν παράβολο αξίας 150 ευρώ.

Άδεια διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα

Επίσης, στο σ/ν διευκολύνεται περαιτέρω η είσοδος και διαμονή των υπηκόων τρίτων χωρών που έρχονται στη χώρα για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις που θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Προϋπόθεση για την είσοδο και διαμονή τους αποτελεί η εισήγηση της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου διαμονής τους και διαβιβάζονται στην οικεία Περιφέρεια. Η άδεια διαμονής ισχύει για πέντε έτη και ανανεώνεται για άλλα πέντε έτη. Διαστήματα απουσίας από τη χώρα δεν αποτελούν παρακωλυτικό λόγο για την ανανέωση της άδειας διαμονής.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, η μεταπώληση της ακίνητης περιουσίας κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής σε άλλο πολίτη τρίτης χώρα παρέχει δικαίωμα χορήγησης άδειας διαμονής στο νέο αγοραστή με ταυτόχρονη ανάκληση της άδειας διαμονής του πωλητή.

Ρυθμίσεις ιθαγένειας

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν όσοι/όσες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση εννέα τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα ή έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές τους σε Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. Η δήλωση και η αίτηση εγγραφής υποβάλλονται μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Χρειάζεται παράβολο 100 ευρώ. Η αρμόδια υπηρεσία αναζητεί αυτεπαγγέλτως τη βεβαίωση φοίτησης από την Περιφερειακή δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Η αίτηση απορρίπτεται εάν συντρέχουν ποινικό κώλυμα ή λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πολιτογράφησης για τους αιτούντες ενήλικες (που δεν ανήκουν στη λεγόμενη «2η γενιά») έχουν πλέον να επιλέξουν μεταξύ της διαδικασίας συνέντευξης στην Επιτροπή Πολιτογράφησης στην οικεία Περιφέρεια (όπως ορίζεται από το Ν.3838/10) και ειδικής γραπτής διαδικασίας. Οι προδιαγραφές της γραπτής διαδικασίας, το ύψος του παραβόλου, η διενέργεια και οι όροι συμμετοχής στις εξετάσεις θα ρυθμισθούν με ΚΥΑ των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας.

Ομογενείς

Με το σ/ν απλοποιούνται οι διαδικασίες πολιτογράφησης των ομογενών, όπως αυτές προβλέπονται στο «νόμο Ραγκούση» (Ν.3838/10) και στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (2004). Συγκεκριμένα, οι ομογενείς αλλοδαποί, μη κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, δεν καλούνται πλέον σε συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης. Υποβάλλουν αίτηση. Στην περίπτωση αμφιβολιών ως προς τη συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την πολιτογράφηση τους, ο Γενικός Γραμματέας της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραπέμπει τον σχετικό φάκελο στην Επιτροπή Πολιτογράφησης για τη διενέργεια συνέντευξης και τη διατύπωση γνώμης.

Ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα ανεξαρτήτως της λήξης ή μη της θεώρησης εισόδου ή του διαβατηρίου τους και είναι συγγενείς εξ αίματος α΄ και β΄ βαθμού ομογενών οι οποίοι απέκτησαν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή Ελληνική Ιθαγένεια ως ομογενείς, αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του δήμου κατοικίας τους.

Σε ό,τι αφορά αυτούς που είναι συγγενείς εξ αίματος γ΄ και δ΄ βαθμού, μπορούν και πάλι να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στην περίπτωσή τους, η απόφαση εκδίδεται κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής Πολιτογράφησης ως προς την προσαρμογή του αιτούντος στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Στη σύνθεση της Επιτροπής Πολιτογράφησης για την εξέταση των αιτήσεων της παρούσας παραγράφου αντί του εκπροσώπου της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετέχει ως τακτικό μέλος εκπρόσωπος της αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης των ομογενών της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ορίζεται από τον Γ. Γραμματέα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναζητεί αυτεπαγγέλτως πιστοποιητικό ποινικού μητρώου για δικαστική χρήση και υποβάλλει ερώτημα σχετικά με τη συνδρομή λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις - Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας οι αιτήσεις


Μετά από πολλές συζητήσεις και αναβολές δημοσιεύτηκε σήμερα η εγκύκλιος για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε 100 δόσεις. Εκτός απροόπτου τη Δευτέρα η εφαρμογή θα είναι έτοιμη στον υπολογιστή.

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στο ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος μέσω τυχερών παιχνιδιών


Με απόφαση από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Στο πρόβλημα που απασχόλησε τη Γραμματεία Διαφάνειας για την πάταξη κυκλωμάτων ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος μέσω τυχερών παιχνιδιών, έδωσε λύση η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλα, με τον νέο κανονισμό της Ε.Ε.Ε.Π., πρόεδρος της οποίας είναι ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος, κανένας δεν θα μπορεί να εισπράττει κέρδη από τυχερά παιχνίδια χωρίς να κάνει γνωστό το όνομά του, αφού η είσπραξη θα γίνεται μέσω τράπεζας, ενώ παράλληλα θα παταχθεί το φαινόμενο του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος με τα «ανώνυμα» δελτία χαμηλού κέρδους, κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό, αφού γι' αυτά δεν θα χορηγείται πλέον βεβαίωση κερδών.

Έτσι, δεν θα έχει νόημα για τους επιτήδειους να εμφανίζονται ως νικητές εκατοντάδων ή και χιλιάδων τέτοιων δελτίων χαμηλού κέρδους ετησίως, όπως γινόταν μέχρι τώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο κ. Σούρλας σε δήλωσή του τόνισε ότι «με τον κανονισμό αυτό της Ε.Ε.Ε.Π. τίθεται πλέον τέρμα στο ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος μέσω τυχερών παιχνιδιών».



Διαβάστε περισσότερα...

Κατερίνη: 12 μήνες στον οφθαλμίατρο για το "φακελάκι"


Ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης στον οφθαλμίατρο που συνελήφθη από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., κατηγορούμενος ότι ζήτησε και έλαβε «φακελάκι» 300 ευρώ, προκειμένου να επισπεύσει χειρουργική επέμβαση 66χρονου ασθενούς.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε, ύστερα από καταγγελία που έκανε στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Β. Ελλάδος ο γιος του 66χρονου. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, ο 51 ετών προϊστάμενός της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κατερίνης αξίωσε 300 ευρώ για να κάνει εγχείρηση καταρράκτη στον πατέρα του, παρακάμπτοντας -όπως αναφέρεται στη δικογραφία- τις διαδικασίες εξέτασης-εισαγωγής και τη λίστα αναμονής για τις επεμβάσεις στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Από τις Εσωτερικές Υποθέσεις στήθηκε επιχείρηση και σε προγραμματισμένο ραντεβού, που έγινε το πρωί της περασμένης Τετάρτης, στο γραφείο του γιατρού στο νοσοκομείο, εμφανίστηκε ο γιος του ασθενούς με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 300 ευρώ τα οποία και παρέδωσε στον οφθαλμίατρο.

Ακολούθως, επενέβησαν οι αστυνομικοί και συνέλαβαν τον γιατρό. Ο τελευταίος, απολογούμενος, αρνήθηκε ότι ζήτησε το «φακελάκι», υποστηρίζοντας ότι ο καταγγέλλων άφησε τα χρήματα στο γραφείο του για να τον ευχαριστήσει.



Διαβάστε περισσότερα...

Η «μαύρη χήρα» της Ιαπωνίας αναζητούσε νέο θύμα


Τα σχέδια της γυναίκας που κατηγορείται πως «καθάριζε» τους άντρες της.

Μια 67χρονη Γιαπωνέζα που θεωρείται ύποπτη για την εξόντωση των συντρόφων της προκειμένου να κληρονομήσει την περιουσία τους αναζητούσε, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, νέο θύμα ενώ ο τέταρτος σύζυγός της πέθαινε δηλητηριασμένος με κυάνιο.



Η Σισάκο Κακέχι συνελήφθη την Τετάρτη για τον φόνο τον Δεκέμβριο του 2013 του Ισάο Κακέχι, του 75χρονου συζύγου της, σε μια υπόθεση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ιαπωνικών ΜΜΕ εδώ και μέρες. Ωστόσο οι αστυνομικοί ερευνούν επίσης αν έπαιξε ρόλο στους μυστηριώδεις θανάτους προγενέστερων συντρόφων της.

Με την πάροδο του χρόνου και τους θανάτους των συντρόφων της, αυτή η «μαύρη χήρα», που αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στην τύχη τους, έχει κληρονομήσει συνολικά 6,7 εκατομμύρια ευρώ από ασφάλειες ζωής, τραπεζικές καταθέσεις και ακίνητη περιουσία.

Ωστόσο αυτή η πρώην τραπεζιτική υπάλληλος που διατηρούσε δεκάδες τραπεζικούς λογαριασμούς με διαφορετικά ονόματα, είχε χάσει μέρος της περιουσίας της, έπειτα από ατυχείς οικονομικές επενδύσεις, εξηγεί η εφημερίδα Yomiuri. Όταν παντρεύτηκε τον Κακέχι ήταν χρεωμένη μέχρι το λαιμό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji.

H εφημερίδα Asahi που επικαλείται αστυνομικές πηγές, γράφει ότι η «μαύρη χήρα» είχε επί 20 χρόνια σχέσεις με σχεδόν δέκα άνδρες, από τους οποίους επτά πέθαναν. Είχε γνωρίσει τους περισσότερους από αυτούς μέσω γραφείων συνοικεσίων που τής πρότειναν «ηλικιωμένους», «πλούσιους» χωρίς παιδιά που ζούσαν μόνοι. Η ενδιαφερόμενη φέρεται να εξειδίκευε την προτίμησή της σε κάποιον που υπέφερε και «από μία αρρώστια».

Ο τελευταίος της γάμος δεν την εμπόδισε να ξεκινήσει ξανά το κυνήγι, εξηγεί το Jiji, λέγοντας ότι είχε οργανώσει ραντεβού με ενδιαφερόμενο που πληρούσε τους όρους της. Η Nikkan Sports Daily γράφει ότι διατηρούσε σχέση με διάφορους άνδρες τη στιγμή του τελευταίου θανάτου.

Κατά την αστυνομική έρευνα σπίτι της χθες στο Κιότο, η αστυνομία βρήκε ίχνη κυανίου στα σκουπίδια. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης τα απαραίτητα σκεύη για τη χορήγηση φαρμάκων και ιατρικά βιβλία.

Η έρευνα είχε αρχίσει, όταν η αστυνομία αποφάσισε να γίνει νεκροψία στον τέταρτο σύζυγο, μόλις συνειδητοποίησε ότι ο προηγούμενος σύντροφος της ύποπτης είχε πεθάνει ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 2013 έπειτα από δείπνο του ζεύγους σε εστιατόριο. Η νεκροψία αποκάλυψε ίχνη κυανίου στο αίμα του θανόντος συζύγου.

Η αστυνομία πλέον τη θεωρεί ύποπτη για την πρόκληση του θανάτου των έξι από τους συντρόφους της. Ωστόσο δεν θεωρείται ύποπτη για τον θάνατο του πρώτου της συζύγου, το 1994, όταν αυτός ήταν 54 ετών.

Πριν από έναν μήνα, η ύποπτη είχε εξηγήσει στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι ήθελε να πληθύνει τις σχέσεις της για να έχει ήσυχα γηρατειά.

«Θέλω ήσυχα γεράματα, χωρίς να πρέπει να τρέχω και μην φθάνω για να έχω λεφτά, χάρη σε έναν σωστό άνδρα».

Η Ιαπωνία έχει γνωρίσει και άλλες υποθέσεις με «μαύρες χήρες» όπως αποκαλούνται οι γυναίκες αυτές, καθώς η συμπεριφορά τους παραπέμπει στη συμπεριφορά ενός είδους θηλυκής αράχνης που τρώει το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα.

Το 2012 η Κανάε Κιτζίμα καταδικάστηκε σε θάνατο δι απαγχονισμού για τον φόνο τριών ανδρών που είχε γνωρίσει μέσω του Διαδικτύου. Δηλητηρίαζε τα θύματά της με μονοξείδιο του άνθρακα, αφού πρώτα τα είχε κοιμίσει με υπνωτικά. Η απόφαση επί της έφεσής της αναμένεται να εκδοθεί σύντομα.

Η Μιγιούκι Ουέτα, πρώην σερβιτόρα μπαρ, αναμένει επίσης την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά την καταδίκη της στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο δύο ανδρών.



Διαβάστε περισσότερα...

Σήκωσαν στα χέρια αυτοκίνητο


Εμπόδιζε τη διέλευση του τραμ - Δείτε το βίντεο.

Ασυνείδητος οδηγός στάθμευσε το αυτοκίνητό του σε τέτοιο σημείο, που εμπόδιζε την διέλευση του τραμ, σε κεντρικό δρόμο της Βρετανίας.

Τη λύση έδωσε μια ομάδα παρευρισκόμενων που κατάφεραν να σηκώσουν το όχημα και να «ελευθερώσουν» τις γραμμές. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο πανεπιστήμιο Nottingham Trent και η θεαματική αυτή… .άρση βαρών, διήρκεσε τουλάχιστον 20 λεπτά.



Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καινοτόμος διαγωνισμός νεανικής επιχειρηματικότητας


Στο ομαδικό παιχνίδι συμμετέχουν 540 ομάδες μαθητών λυκείων.

Αύξηση 66%, σε σχέση με πέρυσι, σημείωσαν οι εγγραφές μαθητών λυκείων, όλων των τάξεων και τύπων, που συμμετέχουν στο ομαδικό παιχνίδι επιχειρηματικότητας Young Business Talents, το οποίο παρέχεται δωρεάν σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Το Young Business Talents (ΥΒΤ) είναι ένας εκπαιδευτικός θεσμός βιωματικής μάθησης, ο οποίος διενεργείται με τη χρήση επιχειρηματικού προσομοιωτή 3ης γενιάς, ένα εξελιγμένο λογισμικό που αναπαριστά πιστά τις συνθήκες μίας αγοράς σε ανταγωνισμό και δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα πρακτικής διοίκησης της εικονικής εταιρείας τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια σε χώρες της Ευρώπης. Πέρυσι, πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και τελεί υπό την αιγίδα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) φορέα εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας.

Οι νεαροί «επιχειρηματίες» από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, σχημάτισαν ομάδες των 3-4 ατόμων και μπήκαν στο «1ο Έτος» της διαδικτυακής φάσης του διαγωνισμού, η οποία διαρκεί έως και τα μέσα Φεβρουαρίου. Κάθε «ομάδα - εταιρεία» από τις 540 που παίρνουν μέρος, καλείται να διοικήσει αποτελεσματικά και να καταστήσει βιώσιμη την εταιρεία της σε μία μακροπρόθεσμη βάση 11 εικονικών επιχειρηματικών ετών, μέχρι και τα ημιτελικά του διαγωνισμού. Τα εικονικά «εταιρικά έτη» αντιστοιχούν σε 11 εβδομάδες πραγματικού χρόνου.

Οι αποφάσεις που θα πάρουν οι μαθητές, αφορούν όλους τους νευραλγικούς τομείς μίας πραγματικής επιχείρησης: Την παραγωγή, όπως, για παράδειγμα, τι ποσότητες θα παράγουν από κάθε προϊόν, το Marketing -ποια τιμή θα δώσουν, πόση διαφήμιση θα κάνουν, τα χρηματοοικονομικά- αν θα κάνουν επένδυση στο εργοστάσιο και αν θα πάρουν δάνειο, το ανθρώπινο δυναμικό -πόσους πωλητές θα προσλάβουν, με τι μισθό, κλπ.

Οι αποφάσεις κατατίθενται στον προσομοιωτή, ο οποίος τις επεξεργάζεται «συμπεριφερόμενος» ως καταναλωτής, που επιλέγει προϊόν και, στη συνέχεια, επιστρέφει στην κάθε ομάδα τα οικονομικά της αποτελέσματα: Πωλήσεις που πραγματοποίησε, έξοδα, κέρδη ή ζημιές και ισολογισμό.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, αλλά και «έρευνες αγοράς», που αναλύουν τις κινήσεις του ανταγωνισμού, η κάθε «εταιρεία» θα ετοιμάσει συνολικά 11 επιχειρηματικά σχέδια μέχρι και την ημιτελική φάση. Εν συνεχεία, οι 75 καλύτερες ομάδες από όλη την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε έναν εθνικό τελικό, ο οποίος, εκτός της μοναδικής εμπειρίας, θα απονείμει διπλώματα συμμετοχής στους μαθητές και τους καθηγητές, ενώ θα προσφέρει στις 20 πρώτες ομάδες και χρηματικά έπαθλα, συνολικής αξίας 7.000 ευρώ.

Η συμμετοχή των μαθητών και των σχολείων αυξήθηκε εφέτος κατά 66%, σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει τον υψηλό βαθμό αποδοχής του θεσμού τόσο από τους ίδιους τους μαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την υλοποίησή του. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι συμμετέχουν λύκεια όλων των τύπων (γενικά, επαγγελματικά λύκεια, ακόμα και μουσικό σχολείο) και από κάθε γωνία της Ελλάδας, αφού οι ομάδες προέρχονται συνολικά από 84 πόλεις/δήμους, ενώ υπάρχουν σχολεία που συμμετέχουν με έως και 20 ομάδες.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα αποχή από τους δικηγόρους


Έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Την δεκαήμερη παράταση της αποχής των δικηγόρων από την ερχόμενη Τρίτη, 25 Νοεμβρίου μέχρι 5 Δεκεμβρίου αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Της χώρας που συνήλθε σήμερα. Στις 5 Δεκεμβρίου η Ολομέλεια θα αποφασίσει εκεί νέου για την συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου πανελλαδικό δημοψήφισμα στους 63 Δικηγορικού Συλλόγους της χώρας για τον νομοσχέδιο που επιφέρει τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και για τον καθορισμό των αντιδράσεων των δικηγόρων.

Οι δικηγόροι, όπως είναι γνωστό αντιδρούν στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Αμφίπολη: Μια πολυτέλεια που ζητάει ιδιοκτήτη»


Εντυπωσιακή αναπαράσταση της πύλης των Καρυάτιδων.

Μια εντυπωσιακή, έγχρωμη, αναπαράσταση της πύλης των Καρυάτιδων στον τάφο της Αμφίπολης έρχεται λίγες ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για τις εξελίξεις στο ανασκαφικό έργο που θα γίνουν αύριο το μεσημέρι από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Η αναπαράσταση είναι έργο του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου το οποίο δημοσίευσε στο ιστολόγιό του peritexnisologos.blogspot.gr. Στη συγκεκριμένη δημοσίευση, μάλιστα, ο δημιουργός δείχνει να παίρνει θέση στο ερώτημα «ποιος είναι ο ένοικος του τάφου», φωτογραφίζοντας κάποιον σπουδαίο άνδρα της εποχής.

«Μου προκαλούν απορία οι δηλώσεις κάποιων αρχαιολόγων, που αποκαλούν το μνημείο της Αμφίπολης «συνηθισμένο», «όχι και τόσο σπουδαίο», πως «υπάρχουν και άλλοι τάφοι αυτού του είδους» και πως το μνημείο χτίστηκε για ένα Δήμαρχο της Αμφίπολης, ή ακόμα και για έναν πλούσιο «απλό πολίτη»! Μη όντας ειδικός αρχαιολόγος και εξετάζοντας πάντα το ζήτημα από την οπτική του καλλιτέχνη, θα ήθελα, αν κάποιος γνωρίζει, να μου δείξει τις φωτογραφίες αυτών των ταφικών μνημείων που είναι εφάμιλλα, όπως λέγουν, ή ακόμα και ανώτερα από τον τάφο της Αμφίπολης. Υπάρχουν; Αν ναι, ποια; Πολύ φοβάμαι πως δεν υπάρχουν. Αν θεωρήσει κάποιος πως ο τάφος του Φιλίππου Β΄στην Βεργίνα υπήρξε ένα υπόδειγμα-ορόσημο, ή πως οι τάφοι των «Ανθεμίων» και της «Ευρυδίκης», ήταν μέχρι πρόσφατα οι σπουδαιότεροι των μακεδονικών τάφων, τότε, ο τάφος της Αμφίπολης υπερέχει από κάθε άποψη.

Οι αναγνώστες που αγαπούν τις τέχνες και την ιστορία και οι οποίοι έχουν επισκεφτεί όπως και εγώ την Βεργίνα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, ή έχουν δει έστω φωτογραφίες αυτών των τάφων, είναι βέβαιο πως αντιλαμβάνονται τι ακριβώς εννοώ. Ατελείωτα κυβικά μέτρα ακριβού μαρμάρου, ένα έγχρωμο μωσαϊκό δάπεδο αρκετών τετραγωνικών, τέσσερα μεγάλα γλυπτά εξαιρετικής τέχνης από μάρμαρο, ένα μεγάλων διαστάσεων εικονιστικό ψηφιδωτό, επίσης υψηλής τεχνικής και δαπάνης, συνθέτουν ένα μνημείο πρωτόγνωρων διαστάσεων και αισθητικής μορφής-όπως όλοι δηλώνουν- μήκους περίπου 25 μέτρων και εμβαδού 100 τ.μ, χώρια το ύψος των 9 μέτρων στον θάλαμο του τάφου. Συνυπολογίζοντας δε και την μήκους 497 μέτρων μαρμάρινη περίμετρο και τον Λέοντα, η εκπληκτική εντύπωση μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο. Αν μπορούσα να κάνω μια σύγκριση υπό όρους και προϋποθέσεις που αφορούν μόνο τις διαστάσεις και όχι την διαφορετική τεχνική, την αρχιτεκτονική και την εποχή τους, τότε ο τάφος της Αμφίπολης θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τον τάφο του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες, χωρίς να είναι βέβαιο, ότι ο μυκηναϊκός βασιλικός τάφος θα έπαιρνε τα πρωτεία. Αν γνωρίζει κάποιος ένα σωζόμενο μεγαλύτερο τάφο στην Ελλάδα, ας με πληροφορήσει να τον μάθω και εγώ» τονίζει ο κ. Γερολυμάτος στο κείμενο με το οποίο «συνοδεύει» την αναπαράσταση και συμπληρώνει:

«Άρα, ποιος να ήταν αυτός ο «Δήμαρχος», ή ο «Διοικητής», ή ο πλούσιος «απλός πολίτης», που έκανε τον Φίλιππο τον Β΄να μοιάζει με φτωχό συγγενή; Που ενώ ο ίδιος έμενε σε πολυτελή μεζονέτα στην Εκάλη, ο άλλος μοιάζει σαν να έμενε σε δυαράκι στο Παγκράτι; Ποιος ήταν αυτός που τόλμησε, είκοσι-τριάντα χρόνια έπειτα από τον θάνατο του Φιλίππου, να φτιάξει για τον εαυτό του έναν τάφο μεγαλύτερο από εκείνον του σπουδαιότερου Μακεδόνα βασιλιά και να σφετεριστεί τα δυναστικά του σύμβολα, χωρίς να βρεθούν οι φύλακες του στέματος «να του τραβήξουν το αυτί» και να τον επαναφέρουν στην τάξη; Ήταν αυστηρή η εποχή και επρόκειτο για μοναρχία. Ποιος να ήταν λοιπόν αυτός ο απλός πολίτης, που η ιστορία τον προσπέρασε και τον ξέχασε ως ασήμαντο, αλλά που με το παχύ πουγκί του μπόρεσε να αγοράσει τον μεγαλύτερο τάφο στην Ελλάδα όλων των εποχών;

Η λογική είναι μοιραίο πως θα συγκρουστεί με την ιστορία. Και επειδή η λογική και μάλιστα η κοινή, δεν κάνει λάθος, αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Πως η επίσημη ιστορία είναι, είτε σκοπίμως ψευδής, είτε ελλιπώς καταγεγραμμένη».



Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσματα AIDS σε γάτες στη Ρόδο


Το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προσβληθεί από τον ιό.

Ολοένα και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα ΑΙDS σε γάτες, κυρίως σε αδέσποτες, που κυκλοφορούν κατά αγέλες, στο νησί της Ρόδου.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την dimokratiki.gr , μόνο σε μια φιλοζωϊκή οργάνωση έχουν διαπιστωθεί 10 περιπτώσεις φιλοξενούμενων γατών που πάσχουν από την ασθένεια, ενώ ανάλογα περιστατικά, σύμφωνα με κτηνίατρους του νησιού, έχουν διαπιστωθεί στη Ρόδο, στο Φαληράκι και στη Λίνδο.

Ο ιός FIV είναι ένας ρετροϊός, που προσβάλλει τις γάτες και προκαλεί την ασθένεια του AIDS της γάτας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού γατιών έχει προσβληθεί από τον ιό, ο οποίος απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1986. Έχουν εντοπιστεί πέντε διαφορετικοί τύποι του ιού, που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ακολουθία αμινοξέων που τους περιβάλλουν.

Ο FIV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον ΗIV, τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Ωστόσο, οι ιοί αυτοί είναι εξειδικευμένοι, γεγονός που σημαίνει ότι προσβάλλουν μόνο τα συγκεκριμένα είδη στα οποία απευθύνονται (γάτες ο FIV, ανθρώπους ο HIV).

Επομένως, ο ιός FIV δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους και οι γάτες, που είναι φορείς του ιού δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η μετάδοση του ιού από τη μια γάτα στην άλλη γίνεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής πράξης και των τραυματισμών από δαγκωματιές. Αντίθετα από τον ιό της λοιμώδους λευχαιμίας (FeLV), ο FIV είναι δύσκολο να μεταδοθεί μεταξύ γατιών που συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι στειρωμένες και να συνυπάρχουν αρμονικά, χωρίς έντονους “καβγάδες”.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε έμβρυα ή νεογέννητα γατάκια μέσω της μητέρας τους, είτε κατά την εγκυμοσύνη είτε κατά τον θηλασμό. Ευτυχώς όμως, αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι σχετικά σπάνιος και συνήθως συμβαίνει όταν η μητέρα μολυνθεί με τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, όχι αν ήταν ήδη μολυσμένη πριν μείνει έγκυος. Ωστόσο, αν μια γάτα που είναι φορέας του ιού γεννήσει, τα αντισώματα της θα περάσουν και στα γατάκια, παράγοντας ψευδώς θετικά αποτελέσματα στο τεστ για τον ιό.

Τα συμπτώματα της ανοσοανεπάρκειας είναι μη-ειδικά (απώλεια όρεξης, ληθαργικότητα, πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες). Οι γάτες που είναι φορείς μπορεί να ζήσουν για πολλά χρόνια χωρίς να εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα, φαινομενικά απόλυτα υγιείς.

Επομένως, ο μόνος ασφαλής τρόπος για να γίνει η διάγνωση είναι μέσω ειδικού αιματολογικού τεστ. Ωστόσο, επειδή το τεστ ανιχνεύει τα αντισώματα του οργανισμού απέναντι στον ιό (και όχι τον ίδιο τον ιό) μπορεί πολλές φορές να δώσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Για τη θεραπεία του AIDS της γάτας χρησιμοποιούνται διάφορα πρωτόκολλα (ΑΖΤ, ιντερφερόνη κ.λπ.), χωρίς όμως κάποιο από αυτά να έχει αποδεδειγμένη επιτυχία.

Η θεραπεία μιας γάτας με FIV επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού της (σωστή διατροφή και ειδικά συμπλήρωματα διατροφής, ελαχιστοποίηση του στρες), την προστασία της από μολύνσεις (προστατευμένο περιβάλλον εντός σπιτιού, τακτικοί εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις, συχνό καθάρισμα της άμμου για την αποφυγή ουρολοιμώξεων, καλή στοματική υγιεινή για την πρόληψη στοματίτιδας) και την φαρμακευτική αντιμετώπιση των ευκαιριακών λοιμώξεων που παρουσιάζονται.

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέσο προστασίας της γάτας από το AIDS. Δεδομένων των τρόπων μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους απαραίτητη είναι η στείρωση των γατών αλλά και να μην επιτρέπεται να βγαίνει έξω χωρίς επίβλεψη.

Ο ιός FIV είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στις πολυπληθείς αποικίες αδέσποτων γατιών. Ο μοναδικός τρόπος ελέγχου και περιορισμού της εξάπλωσης του είναι η στείρωση των μελών της αποικίας, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού μέσω του ζευγαρώματος και των καβγάδων μεταξύ αρσενικών, καθώς και η μετάδοση του στα νεογέννητα γατάκια.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι δικαστές


Αντιδρούν στις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Στο χορό των κινητοποιήσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης μπαίνουν μετά τους δικηγόρους και οι δικαστές καθώς η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αποφάσισε, σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε, την ολιγόλεπτη διακοπή των συνεδριάσεων σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

Στο ψήφισμα τους οι διοικητικοί δικαστές καταφέρονται κατά των προωθούμενων αλλαγών άμεσης ψήφισης νομοσχεδίου κυρίως όσο αφορά όπως επισημαίνουν την «θέσπιση ενός γενικευμένου συστήματος υποχρεωτικών εξωδιοικητικών και εξωδικαστικών ενδικοφανών διαδικασιών επίλυσης διοικητικών διαφορών μέσω αμφιβόλου αμεροληψίας, χρονοβόρας, δαπανηρής και αναποτελεσματικής για τον Έλληνα πολίτη διαδικασίας που αποτρέπει την προσφυγή του στο δημόσιο αγαθό της Δικαιοσύνης». Οι διοικητικοί δικαστές καταφέρονται για μία ακόμα φορά κατά της Κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνοντας πως: «η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις μέσω του περιορισμού του δικαιώματος δικαστικής προστασίας και της, λόγω αυξημένου κόστους και άλλων πρακτικών, αποτροπής των πολιτών να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων και εν γένει υποστηρικτικών δομών των δικαστηρίων και δικαστών δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για το μέλλον της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων».

Επιπλέον, τα μέλη της Ένωσης επισημαίνουν ότι μειώνεται συνεχώς η εισαγωγή υποθέσεων στα δικαστήρια ενώ σημαντικός αριθμός υποθέσεων εγκαταλείπονται χωρίς να νομιμοποιούνται οι δικηγόροι.



Διαβάστε περισσότερα...

Φορτίστε το κινητό με... τη ζώνη που φοράτε


Η Xoo Belt διαθέτει ενσωματωμένες μπαταρίες προκειμένου να μην ξεμείνουμε πουθενά από ενέργεια.

Η ζώνη Xoo Belt προσφέρει περισσότερα από το να κρατάει στη θέση του το παντελόνι!

Η δημιουργία της βρετανικής Nifty, διαθέτει ενσωματωμένο φορτιστή που μπορεί να γεμίσει το κινητό ενώ είμαστε εν κινήσει.

Συγκεκριμένα, η ζώνη κρύβει ενέργεια 2.100mAh, μιας και η εύκαμπτη μπαταρία λιθίου μεταξύ των δύο κομματιών δέρματος είναι 1.300mAh, ενώ η αγκράφα φιλοξενεί μια μπαταρία των 800mAH. Η ενέργεια που αποδίδει αρκεί για τη φόρτιση των περισσότερων νέων smartphones.

Το κινητό συνδέεται με τη ζώνη μέσω ενός καλωδίου MicroUSB. Μάλιστα, όσο καλώδιο περισσεύει, προκειμένου να μην κρέμεται, συγκρατείται μαγνητικά στο πίσω μέρος της ζώνης!

Όσο για το χρόνο φόρτισης των ενσωματωμένων μπαταριών, απαιτούνται περίπου 3 ώρες και μια σειρά 5 φώτων LED μάς δείχνει πόση ενέργεια έχει ήδη «αποθηκευτεί».

Η Xoo Belt αναζητά χρηματοδότηση μέσω του Indiegogo, με τη ζώνη να διατίθεται προς 155 δολάρια και να παραδίδεται –αν όλα πάνε καλά- τον Ιούλιο του ΄15.



















Διαβάστε περισσότερα...

Διαχείριση εκπαιδευτικού δυναμικού


Έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

Τον έλεγχο 5 παραμέτρων ζητά η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα ζητά από τους Διευθυντές παράλληλα με τις τακτικές ενημερώσεις τους όσον αφορά την επικαιροποίηση και διόρθωση σφαλμάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myschool, να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ότι στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους:

1. Όλοι οι Διευθυντές, Υποδιευθυντές και Υπεύθυνοι Τομέων Ε.Κ. έχουν αναλάβει το προβλεπόμενο από το νόμο διδακτικό τους ωράριο.
2. Τηρούνται οι αριθμ. 167127/Γ7/15-10-2014 και 172670/Γ7/23-10-2014 εγκύκλιοι σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων από εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04.
3. Γίνεται ακριβής αποτύπωση στο myschool των αναθέσεων μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς.
4. Στις περιπτώσεις ύπαρξης λειτουργικών κενών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αξιοποιείται με μαθήματα α΄ και β΄ ανάθεσης η δεύτερη ειδικότητα που έχει αποδοθεί σε εκπαιδευτικούς.
5. Ο αριθμός των τμημάτων συμβαδίζει με τον αριθμό των μαθητών και δεν παρατηρείται αυθαίρετος διαχωρισμός τμημάτων και δημιουργία νέων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας όσον αφορά τον ελάχιστο αριθμό μαθητών.

Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα 24-11-2014, ώρα 2:00 μ.μ.

Επίσης η Περιφερειακή Διεύθυνση ζητά:
Α) να αναφέρουν οι Διευθυντές εγγράφως τα ευρήματα του ελέγχου και τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί σε περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τα παραπάνω
Β) να επιβεβαιώσουν ότι οι σχετικές αλλαγές έχουν αποτυπωθεί στο myschool.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 452 αναπληρωτών


Σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Την πρόσληψη αναπληρωτών σε Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, όπως είχε γράψει το newsbeast.gr.

Συγκεκριμένα έγινα οι προσλήψεις στις ακόλουθες ειδικότητες:


ΠΕ70
413
ΠΕ60
4
ΠΕ16.01
1
ΠΕ19
4
ΠΕ32
4
ΣΥΝΟΛΟ
426

Οι προσλήψεις αφορούσαν το πρόγραμμα των ΖΕΠ. Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 έως την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014.

Το ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να παρουσιαστούν και οι 19 αναπληρωτές πλήρους και οι 7 αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου που προσελήφθησαν στη Βθμια Εκπαίδευση. Οι προσλήψεις αφορούν τις ακόλουθες ειδικότητες: ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ09, ΠΕ14.04, ΠΕ17.04, ΠΕ18.23 και ΠΕ19-20.

Οι προσλήψεις στη Β/θμια έγιναν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα ονόματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πλήρωση 19 θέσεων στη ΔΕΗ


Αφορά θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού.

Εκδόθηκε η 1Ε/2014 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά στην πλήρωση με τις διαδικασίες του άρθρου 19 του Ν.2190/1994, 19 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στη ΔΕΗ ΑΕ.

Σημειώνεται, ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία λήγει με την πάροδο της 24ης Δεκεμβρίου 2014.

Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ- ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ».

Η αίτηση με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ μόνο ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή σε φάκελο μεγέθους Α4 ή στον ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ POST, ο οποίος διανέμεται από τα ΕΛΤΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση:

ΑΣΕΠ

Αίτηση για την Προκήρυξη 1Ε/2014

Κατηγορία : Ε.Ε.Π.

Τ.Θ. 14 308

Αθήνα Τ.Κ. 115 10.



Διαβάστε περισσότερα...

Διασχίζουν την Κύπρο για να βοηθήσουν δυο κορίτσια με αναπηρία


Πραγματοποιούν πορεία αγάπης.

Η Στέλλα Λοιζου και η Έλενα Πηθάρα όταν πληροφορήθηκαν ότι δύο κοριτσάκια 6 και 11 ετών από Λάρνακα και Πάφο, αντίστοιχα, αντιμετωπίζουν αναπηρικά προβλήματα και χρειάζονται άμεσα τροχοκαθίσματα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία αγάπης.

Οι δύο γυναίκες, οι οποίες εργάζονται σε φυσικοθεραπευτήριο ξεκίνησαν τα ξημερώματα την πορεία τους από τη Λαρνακα και θα καταλήξουν στη Κακοπετριά.

Μάλιστα, γράφει το sigmalive.com, αυτοκίνητο που τις συνοδεύει έχει εξασφαλίσει όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για τις δύο κοπέλες.

Μέσα από το facebook οι δύο νεαρές γυναίκες κάνουν έκκληση για εξεύρεση χορηγών ώστε να βοηθηθούν άμεσα τα παιδιά με αναπηρικά προβλήματα.




Διαβάστε περισσότερα...

Πλαστική σακούλα τέλος για τους Ευρωπαίους


Τι προβλέπει απόφαση που επιτεύχθηκε στην Ε.Ε.

Ήρθε η ώρα που οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν έπειτα από δεκαετίες κατάχρησης της πλαστικής σακούλας, στη χρήση καλαθιών ή χάρτινων συσκευασιών για τα ψώνια τους, έπειτα από την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τον περιορισμό μέχρι το 2025 κατά περισσότερο από τρία τέταρτα τη χρήση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης που δηλητηριάζει υδάτινες επιφάνειες και εδάφη.

Οι εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, την οποία είχε προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις αρχές της εβδομάδας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη, θα πρέπει να επιβάλουν χρέωση της πλαστικής σακούλας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση σε 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το 2025, η ετήσια κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40 σακούλες ανά άτομο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανερχόταν το 2010 σε 178 σακούλες ανά κάτοικο ετησίως.

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών μέτρων θα βρίσκονται οι «ελαφρές» σακούλες, πάχους κάτω των 50 microns, οι οποίες διανέμονται δωρεάν από πολλά ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ.

Περισσότερο από το 90% των 100 δισεκατομμυρίων πλαστικών σακουλών που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτήν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια τέτοιες σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια και διασκορπίζονται στο έδαφος, στις θάλασσες, τις λίμνες και του ποταμούς, προκαλώντας ασφυξία σε πουλιά, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, μετατρεπόμενα σε «θανάσιμη σούπα» στις υδάτινες επιφάνειες.

Για «ιστορική επιτυχία» έκανε λόγο η δανέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαργκρέτε Αουκεν , μιλώντας για την πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνία αναγκαστικού χαρακτήρα για τον περιορισμό των απορριμμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπήκαν 42 εκατ. ευρώ στα ταμεία από τις «μετά θάνατον» συντάξεις


Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Το ποσό των 42.188.411,59 ευρώ έχει ανακτηθεί από το δημόσιο για αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις σε σύνολο 63.139.920,79 ευρώ που έχει αναζητηθεί για συντάξεις 3.423 θανόντων συνταξιούχων, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Από τα 42,1 εκατ. ευρώ που έχουν ανακτηθεί, τα 27,5 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέσω ΔΙΑΣ και τα 14,6 εκατ. ευρώ εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών, από την καταγραφή των συνταξιούχων που έγινε από 1ης Μαρτίου 2012 έως 15 Ιουνίου 2012 διαπιστώθηκαν και 43 έγγαμοι συνταξιούχοι στους οποίους δεν έπρεπε να καταβάλλεται σύνταξη από μεταβίβαση. Στις προσεχείς ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται και αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η καταγραφή συνεχίζεται ακόμη και σήμερα στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεδομένου ότι προσέρχονται ακόμη συνταξιούχοι για να καταγραφούν.

Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής των συνταξιούχων εκτιμάται ότι είναι 1.333.252,85 ευρώ κατά μήνα, ενώ σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό 13.716,21 ευρώ που αφορά το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαγραφή των 43 συνταξιούχων λόγω γάμου.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός σχετικά με την καταχρηστική λήψη συνταξιοδοτικών και άλλων κοινωνικών παροχών.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε αδιέξοδο το Μετσόβιο λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού


Τι αποφάσισε η Σύγκλητος.

Την άμεση πλήρωση, κατ’ ελάχιστον, των διοικητικών θέσεων που προβλέπονται από την έκθεση αξιολόγησης ζητά η Σύγκλητος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου η οποία διεκδικεί τον αριθμό διοικητικών θέσεων που προκύπτει από το Οργανόγραμμα του ΕΜΠ, σύμφωνα και με την απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2014.

Επίσης επισημαίνει η όποια πρόσθετη καθυστέρηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΜΠ, οι οποίες αδυνατούν πλέον να στηρίξουν τις δραστηριότητες του Ιδρύματος αλλά θα επιτείνει και την απόγνωση των εργαζομένων που βιώνουν τον συνεχή κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους για περισσότερους από 14 μήνες.

Η Σύγκλητος εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να στείλει επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, με την οποία να περιγράφει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Ίδρυμα αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτό, λόγω της τεράστιας καθυστέρησης της οριστικής επίλυσης του προβλήματος.

Άλλη μια απόφαση της Συγκλήτου αφορά τα τρέχοντα ζητήματα του Ε.Μ.Π. και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικότερα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία και έντονο προβληματισμό τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στον ευαίσθητο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αποδοκιμάζει τη χρήση κάθε μορφής βίαιων επεμβάσεων στην αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης. Εκτιμά ότι αυτές οι πρακτικές, που καλλιεργούν κλίμα έντασης και αναταραχής, μακροπρόθεσμα δεν προστατεύουν τις ακαδημαϊκές λειτουργίες ούτε την πανεπιστημιακή περιουσία.

Επισημαίνει ότι τα προβλήματα μεταξύ μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας θα πρέπει να επιλύονται εντός αυτής, με σεβασμό στους κανόνες της ηθικής και ακαδημαϊκής δεοντολογίας και στην αυτοτέλεια των διαφορετικών οργάνων και συλλόγων χωρίς επεμβάσεις τρίτων.

Ζητά να σταματήσει άμεσα η κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης από ομάδα φοιτητών ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία όλων των διοικητικών υπηρεσιών και να προγραμματιστεί η σύγκληση των ακαδημαϊκών οργάνων.

Τέλος καλεί όλο το προσωπικό και τους φοιτητές του ΕΜΠ να συμβάλουν στην διασφάλιση της πλήρους και ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος. Όλοι καλούμαστε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι έχουμε την ωριμότητα που απαιτείται για τη λειτουργία μας χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και επιρροές.

Απόφαση για τα γεγονότα στις 13/11/2014

Η Σύγκλητος του Ε.Μ.Π., αποφασίζει ότι υιοθετεί την παρακάτω ανακοίνωση της

Πρυτανείας και μελών της Συγκλήτου του Ε.Μ.Π., της 15ης Νοέμβρη 2014:

«Η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τα υπογράφοντα μέλη της Συγκλήτου, πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κανενός είδους βία για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που βασανίζουν την νεολαία και την ανώτατη παιδεία.

Εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επέμβαση κατασταλτικών μηχανισμών και τη λύπη τους για τα γεγονότα που συνέβησαν την Πέμπτη 13/11/2014.

Θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση και πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, πρέπει ελεύθερα και ανεμπόδιστα να διασφαλίζεται η έκφραση διαφορετικών απόψεων.

Κάνουν έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ώστε ο φετινός εορτασμός να είναι αντάξιος της σημασίας και των μηνυμάτων της ιστορικής επετείου του Πολυτεχνείου».



Διαβάστε περισσότερα...

Η μητέρα γεννούσε και τα δύο της παιδιά καίγονταν στο σπίτι


Ο πατέρας χαροπαλεύει στο νοσοκομείο - Η μητέρα αγνοεί τα δραματικά γεγονότα.

Ένα εξάχρονο κορίτσι και ο δίχρονος αδερφός της βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο ίδιο τους το σπίτι στο San Bernardino της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών όταν αυτό τυλίχτηκε στις φλόγες.

Ο πατέρας των παιδιών, που ήταν στο σπίτι, υπέστη σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ενώ η μητέρα των παιδιών είχε πάει στο νοσοκομείο για να φέρεις τον κόσμο το τρίτο της παιδί.

Σύμφωνα με τις αρχές η φωτιά ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα. Ένας γείτονας άκουσε τα ουρλιαχτά των παιδιών και του πατέρα που φώναζε «Σώστε τα παιδιά μου».

Οι πυροσβέστες έφτασαν σε είκοσι λεπτά αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Τα παιδάκια βρέθηκαν αναίσθητα και έχοντας εισπνεύσει πολύ καπνό. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τα επαναφέρουν. Ο πατέρας βρέθηκε στο πάτωμα, μπροστά από την εξώπορτα.

Η μητέρα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να γεννήσει λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά. Μέχρι χθες βράδυ η γυναίκα δεν είχε γεννήσει και οι γιατροί περιμένουν τη γέννα για να την ενημερώσουν για τη συμφορά που βρήκε την οικογένειά της.

«Είναι τραγικό. Η γυναίκα να φέρνει στον κόσμο το τρίτο της παιδί, τα άλλα δύο της παιδιά να καίγονται ζωντανά και ο άνδρας της να χαροπαλεύει. Δεν ξέρω πως θα της πούμε κάτι τέτοιο», είπε συγκλονισμένος φίλος της οικογένειας.

Οι αρχές διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς ενώ το σπίτι στο οποίο διέμενε η οικογένεια είχε κριθεί ακατάλληλο καθώς δεν είχε ρεύμα, νερό και αέριο.










Διαβάστε περισσότερα...

«Πάγωμα» μισθών και συντάξεων το 2015 προβλέπει ο προϋπολογισμός


Αυξημένο κατά 1,2% το κονδύλι για να καλυφθούν οι αποδοχές των ενστόλων!

Μαχαίρι στις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου , αλλά και «πάγωμα» μισθών και συντάξεων προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός που κατατέθηκε στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,305 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,15 δισ. ευρώ έναντι του 2014. Οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 41,88 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

Συγκεκριμένα, το κονδύλι του Προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις ανέρχεται στα 18,057 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,2% σε σχέση με εφέτος (17,8 δισ. ευρώ), καθώς θα χρηματοδοτήσει και την καταβολή αυξημένων αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και τα αναδρομικά περικοπών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών. Πάντως, για τις πρόσθετες και παρεπόμενες αποδοχές προβλέπεται μείωση δαπανών 2,7% στα 676 εκατ. ευρώ, από 695 εκατ. ευρώ εφέτος.

Οι καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες του Δημοσίου αναμένεται να περικοπούν κατά 391 εκατ.. ευρώ ή κατά 17,9% το 2015 στα 1,78 δισ. ευρώ, από 2,17 δισ. ευρώ φέτος. Αυτό θα συμβεί παρά το γεγονός ότι στην κατηγορία αυτή έχουν περιληφθεί αυξημένες πιστώσεις για την κάλυψη του κόστους ενοικίων κτηρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου λόγω της εφαρμογής του προγράμματος πώλησης και ενοικίασης ακινήτων του Δημοσίου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας θα είναι το 2015 μειωμένος κατά 110 εκατ. ευρώ σε σχέση με εφέτος στα 12,05 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι έχει να χρηματοδοτήσει τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να καλύψει μεταξύ άλλων:

- Την υλοποίηση του προγράμματος «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» με αρχική πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένους δήμους της χώρας και στη συνέχεια στο σύνολο της επικράτειας,

- Την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων,

- Την ενίσχυση των δαπανών κοινωνικής προστασίας, όπως δράσεις για τη διευκόλυνση μετακίνησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με συγκοινωνιακά μέσα,

- Την χρηματοδότηση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας για την απρόσκοπτη λειτουργία τους στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικότερης πολιτικής πρόνοιας,

- Την χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»,

- Την εφαρμογή προγραμμάτων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Σημειώνεται πως για την αντιμετώπιση «απρόβλεπτων και έκτακτου χαρακτήρα δαπανών» έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2015 πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2015, αναμένονται στα 1,5 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

13χρονες κατήγγειλαν παιδική πορνογραφία


Στο "φως" υπόθεση παιδικής πορνογραφίας μετά από καταγγελία τριών 13χρονων κοριτσιών που απευθύνθηκαν στις αστυνομικές Αρχές.

Με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς συνοδεία ενηλίκου εμφανίστηκαν προ ημερών στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και ενώπιον του επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, τρία κορίτσια, ηλικίας 13 χρονών, ζητώντας βοήθεια, σε μία υπόθεση παιδικής πορνογραφίας, για την οποία επίκεινται σχετικές ανακοινώσεις.

Την αποκάλυψη έκανε ο κ. Σφακιανάκης, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, σε μαθητές 39 Γυμνασίων και Λυκείων από την περιοχή της Μακεδονίας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Λιμάνι, για την εκδήλωση απονομής των βραβείων διαγωνισμού Μαθητικής Εφημερίδας, που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία”, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ.Σφακιανάκης, ο οποίος βραβεύθηκε χθες από τη Unicef Ελλάδος, για τη σημαντική συμβολή του στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα, επισήμανε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που ανήλικα παιδιά απευθύνονται μόνα τους στις αστυνομικές Αρχές. “Σπάσαμε ένα μεγάλο ταμπού, παλιά στη ΓΑΔΑ δεν τολμούσε να μπει κανείς, ενώ τώρα υπάρχει συνωστισμός, τα ίδια τα σχολεία διοργανώνουν ενημερωτικές εκδρομές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Προσοχή στο αυτοφακέλωμα”

Ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξήγησε στους μαθητές πώς ό,τι γράφουν στο διαδίκτυο μένει για πάντα εκεί και δύναται να τους δημιουργήσει προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, αναφέροντας το παράδειγμα τεσσάρων ατόμων που απευθύνθηκαν στο Σώμα, καθώς αναρτήσεις που έκαναν στο παρελθόν στο διαδίκτυο και τις οποίες δε μπορούν να διαγράψουν, έχουν στιγματίσει το βιογραφικό τους και δε μπορούν βρουν εργασία.

“Μοιραία ραντεβού με εικονικούς φίλους”

Όσον αφορά την παιδική πορνογραφία ο κ.Σφακιανάκης είπε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους εικονικούς φίλους, θυμίζοντας και την πρόσφατη υπόθεση αποπλάνησης παιδιών από το διαδικτυακό παιχνίδι “Ντύνω κούκλες”. Μίλησε ακόμη για τις παγίδες που κρύβονται στα chat rooms, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι κακοποιοί και παραπλανούν το θύμα, με σκοπό να το συναντήσουν και να το κακοποιήσουν. “Μείνετε μακριά από τα ραντεβού στα τυφλά, μ' ακούτε;”, είπε με έμφαση ο κ.Σφακιανάκης.

“Φάρσες που οδήγησαν σε απόπειρες αυτοκτονίας”

Τέσσερα σχολεία και δύο πόλεις έχει αλλάξει 13χρονη, αφότου 14χρονος ανάρτησε στο youtube ένα ερωτικό βίντεο με εκείνην. Μία 16χρονη- η καλύτερη μαθήτρια στην τάξη της- αποπειράθηκε τρεις φορές να αυτοκτονήσει, καθώς φωτογραφία που η ίδια είχε αναρτήσει στο facebook, χρησιμοποιήθηκε από κάποιον για να την “τοποθετήσει” πρωταγωνίστρια σε ερωτικό βίντεο. Η διαλεύκανση της υπόθεσης αποκάλυψε ως υπαίτιο συμμαθητή της κοπέλας, που την ανταγωνιζόταν στις σχολικές επιδόσεις. Εντεκάχρονος ένιωσε τον τρόμο όταν συμμαθητές του, του υπέκλεψαν τους κωδικούς στο instagram και έκαναν εξ ονόματός του υβριστικές αναρτήσεις, διαλύοντας την κοινωνική του ζωή. “Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις υποθέσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά”, ανέφερε ο κ.Σφακιανάκης, καλώντας τα παιδιά να είναι προσεκτικά ώστε να μη γίνουν τα αυριανά θύματα κυβερνοεκφοβισμού (cyber-bullying), αλλά ούτε και οι θύτες, καθώς όπως είπε, “δεν ποινικοποιούμε το χαμόγελο, αλλά η καζούρα έχει όρια όταν προκαλεί τρόμο και ταραχή στο παιδί”.

“Οι κακοποιοί συμβουλεύονται τα check-in στο Facebook”

“Στην πρόσφατη υπόθεση απαγωγής 27χρονης κοπέλας διαπιστώσαμε ότι οι απαγωγείς παρακολουθούσαν τα “check- in” που έκανε στο Facebook”, αποκάλυψε ο διευθυντής του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. “Είναι αδιανόητο να γράφετε στο facebook τι κάνετε στο σπίτι σας, πόσες μέρες θα λείψετε και που θα βρίσκεστε. Οι κακοποιοί συμβουλεύονται το διαδίκτυο”, προειδοποίησε ο κ.Σφακιανάκης τους μαθητές. Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα -σε αναλογία πληθυσμού- έχει το υψηλότερο ποσοστό χρηστών facebook στην Ευρώπη (5,5 εκατ. χρήστες).

Από την πλευρά της η βουλευτής και υπεύθυνη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καμπάνια κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Έλενα Ράπτη έδωσε συμβουλές στα παιδιά πώς να προστατευτούν από σεξουαλικές επιθέσεις και πού να απευθυνθούν αν υπάρξουν θύματα τέτοιων επιθέσεων. Όπως αποκάλυψε, από την έρευνα που έγινε στην Ελλάδα, μέσω 10.000 ερωτηματολογίων, που απαντήθηκαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, προέκυψε ότι 1 στα 10 παιδιά έχουν υπάρξει θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.

“Τα βραβεία για την καλύτερη εφημερίδα”

Στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης εφημερίδας συμμετείχαν 39 Γυμνάσια και Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα τέσσερα βραβεία που συνοδεύονται και από χρηματικό έπαθλο απέσπασαν το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (βραβείο καλύτερης σχολικής εφημερίδας), το 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης (καλύτερο άρθρο για το περιβάλλον), το Γυμνάσιο Προμάχων (καλύτερη ηλεκτρονική εφημερίδα) και το 2ο γυμνάσιο Νάουσας (καλύτερο άρθρο).



Διαβάστε περισσότερα...

Σύζυγοι… προς ενοικίαση


Λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γυναικείος πληθυσμός με τις αποκαλούμενες ανδρικές δουλειές, όπως κουβάλημα επίπλων, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, έρχονται να προσφέρουν τα οκτώ (προς το παρόν) μέλη της ομάδας επαγγελματιών «Σύζυγοι Προς Ενοικίαση» που εξυπηρετούν πελάτες σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ο 53χρονος Ιάκωβος Κόκκαλης είδε τη δουλειά του να δοκιμάζεται από την κρίση και να σημειώνει πτώση, όταν ο φίλος του Λευτέρης Λοτσίτσερο, ο πρώτος «σύζυγος προς ενοικίαση» στην Ελλάδα και διαχειριστής του όλου εγχειρήματος τον παρότρυνε να… αναλάβει δράση.

«Οι πελάτες που απευθύνονται στους «Συζύγους Προς Ενοικίαση» γνωρίζουν από πριν ποιος μπαίνει στο σπίτι τους, αφού βλέπουν τα στοιχεία μας στο διαδίκτυο» λέει ο κ.Κόκκαλης που είναι παντρεμένος.

Από μερεμέτια έως... babysitting

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι «Σύζυγοι Προς Ενοικίαση» δεν περιορίζονται, ωστόσο, στις καθαρά ανδρικές δουλειές. Όπως εξηγεί, οι υπηρεσίες επεκτείνονται και σε babysitting, συνοδεία ηλικιωμένων ή πληρωμή λογαριασμών πελατών, οι οποίοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να σπαταλήσουν ώρες αναμονής στην ουρά κάποιας δημόσιας υπηρεσίας.

Οι πελάτες της ομάδας είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες, αλλά υπάρχουν και ζευγάρια που απευθύνονται στους «Συζύγους Προς Ενοικίαση» καθώς είτε ο σύζυγος δεν τα καταφέρνει με τα μερεμέτια είτε δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με αυτά. Δεν λείπουν, μάλιστα, και οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι άνδρες καλούν τα μέλη της ομάδας σε βοήθεια προκειμένου να γλιτώσουν από τη... μουρμούρα των συζύγων τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός κορμός του πελατολογίου των «Συζύγων Προς Ενοικίαση» αποτελείται από γυναίκες 35 έως 70 ετών, που αναζητούν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας.

«Οι περισσότερες είναι εργαζόμενες. Μας καλούν όχι μόνο για τις δουλειές στο σπίτι, αλλά για να συνοδεύσουμε π.χ. τον γιο τους στην προπόνηση- να πηγαίνουμε, δηλαδή, το παιδί στο γήπεδο και να το επιστρέφουμε στο σπίτι κ.λπ.» εξηγεί ο κ. Κόκκαλης.

Μια ιδέα made in Italy

Οι «Σύζυγοι Προς Ενοικίαση» είναι μια ιδέα που πήρε σάρκα και οστά για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2007 και στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να επεκτείνεται και εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Ηράκλειο και Πάτρα.

Η ομάδα, υπογραμμίζει ο κ. Κόκκαλης, δεν δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και δεν προσβάλλει την ανθρώπινη υπόσταση. «Έχουμε στήσει ένα δίκτυο με αδειούχους -επαγγελματίες επιτηδευματίες. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε με έναν τρόπο την τοπική αγορά, τον επαγγελματία. Εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε σε συνεργασία με τεχνίτες της περιοχής μας» σημειώνει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...