Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Μείωση εισφορών στον ΟΑΕΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χαμηλότερες εισφορές, χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον. Αυτός είναι ο πυρήνας της πρότασης που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Στο πλαίσιο της εκ του μακρόθεν διαπραγμάτευσης με την τρόικα, και με δεδομένη την αναγκαιότητα αύξησης των εσόδων του ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματιών, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο για την παγιοποίηση της δυνατότητας επιλογής κατάταξης σε δύο ή και τρις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς μέχρι σήμερα αυτό προβλέπεται ως έκτακτο μέτρο.

Στόχος είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του Ταμείου από το 52% που έχει πέσει, στα επίπεδα του 2008-2009, ήτοι κοντά στο 80%. Ο ΟΑΕΕ βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των δανειστών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η σχέση του συνόλου των εισφορών προς τα ποσά της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι μικρότερη της μονάδας.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως μια πιθανή μείωση των εισφορών, σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), θα αποτελούσε μεν «κοινωνική πολιτική» για μια επαγγελματική τάξη, αυτή των μικρομεσαίων, που επλήγη από την κρίση, δεν θα έλυνε όμως το πρόβλημα του Ταμείου. Άλλωστε, το 45% των ενεργών οφειλετών ανήκει στις 3 πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες.

Καθοδική πορεία

Οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, που ήταν μειωμένες κατά 4,76% σε σχέση με το 2012, έτος κατά το οποίο οι εισπράξεις του Ταμείου μειώθηκαν κατά 14,88% έναντι αυτών του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.