Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ι.Χ. παρέσυρε υπάλληλο του Δήμου Πρέβεζας


Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε νωρίτερα υπάλληλος του Δήμου Πρέβεζας ο οποίος παρασύρθηκε από Ι.Χ..

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πλατεία του Αγ. Γεωργίου στις εργατικές κατοικίες.

Υπάλληλοι του Δήμου εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού στην πλατεία όταν, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, Ι.Χ. επιχείρησε οπισθοπορεία με αποτέλεσμα να παρασύρει και να τραυματίσει έναν από αυτούς που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στον δρόμο.

Τον τραυματία παρέλαβε ασθενοφόρο, ενώ είχε τις αισθήσεις του.


Πηγή: http://prevezanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξελίξεις στην υπόθεση Μαυρίκου


Τι προκύπτει από την έρευνα στο αυτοκίνητο του Μαυρίκου

Ο εκδότης ήταν σε κατάσταση που δεν μπορούσε να αντιδράσει.

Συμπληρώνεται το παζλ για την αιτία που πήρε φωτιά το αυτοκίνητο του Μαυρίκου και ο γνωστός εκδότης βρήκε τραγικό θάνατο.

Εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν σήμερα έλεγχο του καμένου αυτοκινήτου.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψαν τα εξής πορίσματα, όπως μετέδωσε το Mega:

Οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους στοιχείο που δείχνει ότι ο Μαυρίκος ήταν σε τέτοια κατάσταση όταν μπήκε στο αυτοκίνητο που ενδεχομένως να μην μπορούσε να αντιδράσει. Αυτό θα πιστοποιηθεί και από τις τοξικολογικές εξετάσεις, σημειώνει αστυνομική πηγή.
Το δεύτερο στοιχείο είναι πως η ζώνη ήταν δεμένη.
Επιπλέον, βρέθηκε κομμάτι από το τζάμι του συνοδηγού το οποίο δεν είχε ίχνος καπνού. Αυτό σημαίνει ότι ο Μαυρίκος είχε το χρόνο να φτάσει μέχρι την πόρτα του συνοδηγού, να την ανοίξει και να σωθεί.
Τέλος, απομακρύνεται το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα εξαρτήματα του αυτοκινήτου θα εξεταστούν κι από την εταιρεία Porche, κατόπιν σχετικού της αιτήματος.------------

«Ο Μαυρίκος δεν ήταν σε θέση να οδηγήσει»

Οι αστυνομικοί έχουν στοιχεία-φωτιά για την φυσική και παθολογική κατάσταση του.

εριπλέκεται το μυστήριο για τις συνθήκες του θανάτου του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητό του στην Αττική Οδό.

Νέα στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει οι εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ο Παναγιώτης Μαυρίκος ενδεχομένως να μη βρισκόταν σε κατάσταση να αντιδράσει, ενώ δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν φορούσε τη ζώνη ασφαλείας, ή αν την είχε περασμένη πίσω από την πλάτη του στην ειδική θήκη, προκειμένου να μην ενοχλείται από το καμπανάκι ειδοποίησης.

Σύμφωνα με το Mega οι αρχές έχουν ένα στοιχείο το οποίο αποδεικνύει ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν σε τέτοια κατάσταση όταν μπήκε στο αυτοκίνητο που ενδεχομένως και να μην μπορούσε να αντιδράσει σε οτιδήποτε και αν συνέβαινε στη διαδρομή. Οι αρχές εκτιμούν ότι αυτό θα πιστοποιηθεί και από τις ιστολογικές εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται τις επόμενες 10-15 ημέρες.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος οι αστυνομικοί έχουν στοιχεία-φωτιά για την φυσική και παθολογική κατάσταση του Μαυρίκου. «Όποιος γιατρός και να τον εξέταζε, το πρώτο πράγμα που θα του επεσήμαινε θα ήταν να μην οδηγήσει» ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας στην εφημερίδα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha η μητέρα του Παναγιώτη Μαυρίκου είπε ότι ο γιος της μετά τη σύλληψή του για την υπόθεση των εκβιασμών είχε υποστεί νευρικό κλονισμό και έπαιρνε βαριά φαρμακευτική αγωγή. Οπως μάλιστα είπε του έδιναν εν αγνοία του πολύ ισχυρά φάρμακα, που του έριχναν την πίεση στο 4, χωρίς να το γνωρίζει ο προσωπικός του γιατρός. «Ρωτάμε ποιος γιατρός τα έγραψε» λέει η μητέρα του.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «οποιοσδήποτε και να ήταν στη θέση του οδηγού, θα είχε την ίδια κατάληξη», εξαιτίας όσων παρουσίασε το αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο εξηγεί η αστυνομία τα 30 δευτερόλεπτα που υπάρχει κενό, αλλά και τις πέντε φορές που προσέκρουε το αυτοκίνητο στο διαχωριστικό, στηθαίο.

Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η ζώνη βρισκόταν κουμπωμένη στην ειδική θέση που προβλέπεται. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί αν ο Παναγιώτης Μαυρίκος φορούσε τη ζώνη, ή απλώς την είχε περάσει πίσω από την πλάτη του.

Ένα τρίτο στοιχείο που προέκυψε, αφορά ένα κομμάτι από το τζάμι της πόρτας του συνοδηγού. Στο κομμάτι αυτό δεν βρέθηκαν ίχνη καπνού, γεγονός που, για τους αστυνομικούς, σημαίνει ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος είχε στη διάθεσή του το χρόνο να απεγκλωβιστεί από το αυτοκίνητο, βγαίνοντας από τη θέση του συνοδηγού.

Όπως έγινε γνωστό, ένας μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων του αυτοκινήτου θα εξεταστεί και από την κατασκευάστρια εταιρεία. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί, απομακρύνεται το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κλειστό του ΟΑΚΑ από χτες ονομάζεται και επισήμως «Νίκος Γκάλης»


Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση για την ονοματοδοσία του ολυμπιακού κλειστού γυμναστηρίου.

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» χτες, 14 Ιουνίου 2016, ανήμερα της 29ης επετείου της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ του 1987 από την Εθνική μας ομάδα, η απόφαση για την ονοματοδοσία του ολυμπιακού κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ σε «Νίκος Γκάλης». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Με την επίσημη δημοσίευση υλοποιείται πλήρως και τυπικά η απόφαση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, να τιμηθεί ο αθλητής που άλλαξε το ρου της ιστορίας στο ελληνικό μπάσκετ και άφησε το στίγμα του στο διεθνές στερέωμα του αθλήματος».

Το κλειστό του ΟΑΚΑ από σήμερα ονομάζεται και επισήμως «Νίκος Γκάλης»

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Το κλειστό ολυμπιακό γυμναστήριο μπάσκετ του ΟΑΚΑ από σήμερα ονομάζεται επισήμως «Νίκος Γκάλης», η δε πανηγυρική τελετή ονοματοδοσίας πρόκειται να προγραμματιστεί άμεσα».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, υπογράφοντας την απόφαση έγκρισης της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ, δήλωσε:

«Η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης έγινε πράξη και η ελληνική κοινωνία απέδωσε σ΄ ένα κορυφαίο αθλητή και παράδειγμα προς μίμηση για τη νεολαία την τιμή που από ετών όφειλε.

Πλέον, θα μνημονεύουν όλοι καθημερινά, εντός κι εκτός συνόρων, έναν ‘Έλληνα αθλητή, που παραδειγμάτισε με τον βίο του, κατέστη διαχρονικό πρότυπο με την αθλητική του επίδοση, γέμισε τα γήπεδα με μικρά παιδιά , θεμελίωσε το μέλλον του μπάσκετ στη χώρα και κυρίως αποτελεί ακόμα και σήμερα σημείο αναφοράς κι εθνικής υπερηφάνειας για όλους Έλληνες».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του 14χρονου από τον συμμαθητή του


Νέα μαρτυρία για τον 14χρονο δράστη: Ήταν επιθετικός και με άλλα παιδιά


Ο 14χρονος δράστης που σκότωσε με μαχαίρι το συνομήλικό του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης είχε υπάρξει επιθετικός και με άλλα παιδιά στο παρελθόν, σύμφωνα με όσα δήλωσε μία κάτοικος του χωριού, μιλώντας στο MEGA.

«Το παιδάκι αυτό ήταν επιθετικό. Υπήρξε ένα περιστατικό και με το δικό μου παιδί, στο σχολείο, του επιτέθηκε από πίσω, το έσπρωξε με μεγάλη δύναμη με αποτέλεσμα να πέσει κάτω, να χτυπήσει και να σκίσει τα ρούχα του. Το παιδί προφανώς έχει κάποιο θέμα» ανέφερε η γυναίκα.

Δείτε το βίντεο του MEGA:-------------

Δικηγόρος 14χρονου: Δεχόταν ψυχολογική καταπίεση από φίλους και συμμαθητές του

«Το παιδί βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχολογικού σοκ».

Υπό την επήρεια ψυχολογικού σοκ βρίσκεται ο 14χρονος που φέρεται να δολοφόνησε τον συνομήλικο φίλο του, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Θεόδωρος Σιμόπουλος, μιλώντας στο Mega.

«Ο ίδιος είναι σοκαρισμένος, βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχολογικού σοκ. Δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα και την τραγικότητα όλης αυτής της ιστορίας», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «κατά τις συζητήσεις μας, δήλωσε βαθιά μετανιωμένος για την πράξη αυτή. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: “μακάρι να μπορούσα να γυρνούσα το χρόνο πίσω”».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ο 14χρονος να είχε δεχτεί bullying από το θύμα κι άλλα παιδιά, ο δικηγόρος δήλωσε ότι δεν τον αντιπροσωπεύει η έκφραση bullying.

«Δεν είναι μια περίπτωση που μπορώ να πω ότι υπήρχε μια βίαιη συμπεριφορά από την πλευρά των φίλων του. Όμως, υπήρχε μια ψυχολογική καταπίεση από την πλευρά των φίλων και συμμαθητών του για ένα μεγάλο διάστημα, αυτό φαίνεται, αυτό είπε και ο ίδιος», τόνισε ο κ. Σιμόπουλος.-------------

Έφυγε από το χωριό του ο 14χρονος που δολοφόνησε τον φίλο του

Βαρύ το κλίμα στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης μετά την αποτρόπαιη δολοφονία.

Μετά την επί δυόμισι ώρες απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος ο 14χρονος που σκότωσε με μαχαίρι το συνομήλικο και φίλο του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Στον ανήλικο δράστη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της ανάθεσης υπ' ευθύνη επιμέλειας στους γονείς του πράγμα που σημαίνει πως οτιδήποτε καν αν συμβεί μέχρι τη δίκη θα είναι υπεύθυνοι οι γονείς του, του απαγορεύθηκε η μετάβαση και η διαμονή στη Γέφυρα ενώ κρίθηκε υποχρεωτικό να παρακολουθήσει ειδικό ψυχολογικό πρόγραμμα.

Όπως έγινε γνωστό, η ανακρίτρια προσανατολίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα να διατάξει τη διενέργεια παιδοψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, κάτι που βρίσκει σύμφωνο την υπεράσπιση του ανήλικου.

Ο ίδιος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί bullying που υφίστατο τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, ενώ φέρεται να αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, κατά τα οποία έπεσε θύμα λεκτικής επίθεσης από φίλους του. Μάλιστα, ο 14χρονος ήταν ψυχολογικά φορτισμένος και απέφυγε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος, ενώ δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη, τόσο από την οικογένεια του θύματος, όσο και από τη δική του.

«Δεχόταν ψυχολογική καταπίεση από φίλους και συμμαθητές», δήλωσε ο δικηγόρος του

Ο 14χρονος δράστης βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχολογικού σοκ, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Θεόδωρος Σιμόπουλος, μιλώντας στο Mega.

«Ο ίδιος είναι σοκαρισμένος, βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχολογικού σοκ. Δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα και την τραγικότητα όλης αυτής της ιστορίας», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «κατά τις συζητήσεις μας, δήλωσε βαθιά μετανιωμένος για την πράξη αυτή. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να μπορούσα να γυρνούσα το χρόνο πίσω».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ο 14χρονος να είχε δεχτεί bullying από το θύμα κι άλλα παιδιά, ο δικηγόρος δήλωσε ότι δεν τον αντιπροσωπεύει η έκφραση bullying.

«Δεν είναι μια περίπτωση που μπορώ να πω ότι υπήρχε μια βίαιη συμπεριφορά από την πλευρά των φίλων του. Όμως, υπήρχε μια ψυχολογική καταπίεση από την πλευρά των φίλων και συμμαθητών του για ένα μεγάλο διάστημα, αυτό φαίνεται, αυτό είπε και ο ίδιος», τόνισε ο κ. Σιμόπουλος.

Το σημείωμα που άφησε ο δράστης για τον 14χρονο Τάσο

Εν τω μεταξύ, ένα σημείωμα, στο οποίο αναφέρεται στον 14χρονο Τάσο, άφησε στο σπίτι του ο ανήλικος δράστης της δολοφονίας που έχει συγκλονίσει το χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης και όλο το πανελλήνιο.

Όπως αποκάλυψε ο θείος του θύματος, Χάρης Ζαμπάκης, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega, στο σημείωμα ο δράστης έγραψε το δικό του όνομα και το όνομα του Τάσου, συμπληρώνοντας: φίλοι, αδέλφια.

Ο κ. Ζαμπάκης εκτίμησε ότι το σενάριο της παρενόχλησης του δράστη από τον 14χρονο Τάσο θα πρέπει να αποκλειστεί, σημειώνοντας ότι πρόκειται για υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του ανήλικου.

-------------

«Μακάρι να γυρνούσα τον χρόνο πίσω», είπε ο 14χρονος που σκότωσε τον φίλο του


«Εγώ προσπάθησα να προσεγγίσω το παιδί όσο περισσότερο ανθρώπινα γίνεται. Είναι και ο ίδιος συγκλονισμένος, μετανιωμένος και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και μου είπε "Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω"» δήλωσε ο δικηγόρος του 14χρονου δράστη, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του Ant1.

Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου να απομακρυνθεί ο 14χρονος από το χωριό ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε ότι «κατά το στάδιο της απολογίας είχα δηλώσει ότι το παιδί για να βρει την ψυχολογική του ισορροπία, καλό θα ήταν να μην βρίσκεται στο χωριό. Για αυτό το λόγο δεν είχαμε αντίρρηση στην επιβολή του συγκεκριμένου όρου».

Δείτε το βίντεο του Ant1:-------------

Συγκλονίζει η προτροπή του παππού στον 14χρονο δράστη: Ό,τι σε ενοχλεί θα το σκοτώνεις


«Ό,τι δεν σου αρέσει και σε ενοχλεί, θα το σκοτώνεις», φέρεται να έλεγε ο παππούς του 14χρονου, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά του συνομηλίκου συμμαθητή του, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, ο 14χρονος δράστης λύγισε όταν κλήθηκε από την ανακρίτρια να περιγράψει το πώς δολοφόνησε τον συμμαθητή του, αφού πρώτα αποπειράθηκε να τον στραγγαλίσει.

Ο 14χρονος αδυνατούσε να μπει σε λεπτομέρειες, μόνο ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του και τους γονείς του θύματος, και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, καθώς βάσει νόμου δεν προβλέπεται προφυλάκιση κατηγορουμένου κάτω από 15 ετών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές στο χωριό της Γέφυρας Θεσσαλονίκης για το παρελθόν του 14χρονου δράστη και συγκεκριμένα για το ότι τον πίεζαν να «σκληραγωγηθεί».

«Ό,τι δεν σου αρέσει και σε ενοχλεί, θα το σκοτώνεις» φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, να έλεγε ο παππούς στον 14χρονο.

Ο παππούς προέτρεπε τον 14χρονο εγγονό του να σφάζει κότες και κουνέλια «για να γίνει άντρας. Γαλουχήθηκε με αυτόν τον τρόπο», αναφέρει στην Espresso συγγενής της οικογένειας.

Κάτοικος του χωριού Γέφυρα στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζει τον πατέρα του 14χρονου ως έναν σκληρό και δυνατό άνθρωπο. «Δεν φοβόταν ποτέ, τίποτε και κανέναν. Ενδεχομένως αυτή τη δύναμή του ήθελε να την περάσει και στον γιο του».

-------------

Ο Πανούσης για τη δολοφονία του 14χρονου: Δεν βγαίνεις με τον “δήμιο” σου έξω


Την εκδοχή του bullying αμφισβητεί ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, για τη δολοφονία του 14χρονου στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

«Εδώ έχουμε ένα παιδί, το οποίο έχει την ψυχική δύναμη και την τεχνική να κόψει την καρωτίδα ενός παιδιού. Καμία σχέση η μεταξύ μαθητών διένεξη, η επιθετικότητα, ο τσαμπουκάς, ποιος έχει το πάνω χέρι, μία σφαλιάρα με το να πάρεις τελικά ένα κουζινομάχαιρο. Θέλει μία ψυχική προδιάθεση, ότι “μπορώ, θέλω και ξέρω να το κάνω”», ανέφερε για τη δολοφονία του 14χρονου από συνομήλικο του, ο Γιάννης Πανούσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso.

Ο κ.Πανούσης ανέφερε: «Εάν είσαι θύμα, κυρίως φοβάσαι… Αποφεύγεις. Δεν βγαίνεις με τον «δήμιό» σου έξω. Εάν είσαι ο δράστης, δεν μπορείς να επικαλείσαι την θυματοποίησή σου».

-------------

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την τραγική υπόθεση του 14χρονου

Οι συμβουλές της οργάνωσης προς γονείς και κηδεμόνες.

Ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης εξέδωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο ενημερώθηκε για την εξαφάνιση του 14χρονου από την ίδια την οικογένειά του κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 12 Ιουνίου.

Όπως σημειώνει η οργάνωση, δόθηκαν οι κατάλληλες κατευθύνσεις, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει η δημοσιοποίηση των στοιχείων του 14χρονου. Όμως, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενημερώθηκε για την τραγική κατάληξη του παιδιού.

Την Δευτέρα 13 Ιουνίου, ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφτηκε το σχολείο όπου φοιτούσαν οι δύο ανήλικοι, κατόπιν αιτήματος της διευθύντριας και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γέφυρας, όπου πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη στους καθηγητές. Παράλληλα, έγινε ξεχωριστή συνάντηση με τους μαθητές και τους γονείς όπου πραγματοποιήθηκε ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτική, δόθηκαν κατευθύνσεις σε κάθε ομάδα ξεχωριστά και εκφράστηκε διαθεσιμότητα για περαιτέρω στήριξη.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 18:00, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή εκπομπή με τίτλο «Μαμά, άκουσα στις ειδήσεις…», όπου ψυχολόγοι του οργανισμού θα δώσουν κατευθύνσεις για το πώς διαχειριζόμαστε τις ερωτήσεις των παιδιών μας σχετικά με το τραγικό περιστατικό και τη διάσταση που έχει πάρει, καθώς και για το πώς διαχειριζόμαστε το άγχος και τις ανησυχίες μας σχετικά με τις δολοφονίες και τις αρπαγές ανηλίκων.

Σχετικά με το τραγικό γεγονός στο χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός παιδιού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σημειώνει πως έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι το 14χρόνο αγόρι δολοφονήθηκε από συμμαθητή του και μάλιστα ο τελευταίος αναφέρει ότι βίωνε δύσκολες στιγμές καθώς τα παιδιά και ο 14χρονος τον κορόιδευαν και τον υποτιμούσαν για την εξωτερική του εμφάνιση αλλά και για την οικογένειά του.

«Πολλοί θα αναρωτηθούν για το ποιος φταίει, τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, τι κάνουν οι γονείς και άλλα θέματα που φωτίζουν μια πλευρά του προβλήματος. Σίγουρα δεν καταλήγουν με αυτό τον τρόπο τα περιστατικά εκφοβισμού που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας. Και σίγουρα δεν είναι μόνο το θέμα του εκφοβισμού που οδήγησε εκεί τα πράγματα: όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες περιστάσεις όσο σε μια κοινωνία αυξάνονται οι ανισότητες, ο αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση και η ψυχοκοινωνική επιβάρυνση ενηλίκων και ανηλίκων, όσο οποιοδήποτε θετικό όραμα μιας καλύτερης ζωής μέσα από τον διάλογο, την ανοχή στη διαφορετικότητα και τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων του ενός από τον άλλο μοιάζει ολοένα και πιο απόμακρο, τόσο τα κρούσματα διαπροσωπικής βίας ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους μάλλον θα αυξάνονται. Και ούτε ο φόβος ή ο «ηθικός πανικός» μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά τα παιδιά και τις οικογένειες: σε τελική ανάλυση έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν πως οι φοβισμένες κοινωνίες γίνονται περισσότερο και όχι λιγότερο επιθετικές. Αντιθέτως, το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την αναγκαιότητα παρεμβάσεων και προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης μέσα στην σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινότητα για τα θέματα του εκφοβισμού και της διαπροσωπικής βίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Την ανάγκη δημιουργίας ενός σχολείου και μιας κοινωνίας που θα διευκολύνει τα παιδιά να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει ακόμη, «όλες οι σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις υπαγορεύουν την αναγκαιότητα τα παιδιά να ενημερώνονται με τρόπο κατάλληλο για τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους. Σε μια οργανωμένη πολιτεία η συνεργασία των σχολείων με αρμόδιους κρατικούς φορείς αλλά και πιστοποιημένους ιδιωτικούς οργανισμούς ίσως είναι μια απάντηση...».

Γιατί πολλές φορές οι συμβουλές «αγνόησέ το» ή «κάνε το ίδιο» δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Το αντίθετο θα λέγαμε, αναφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει:

Να παρατηρούν το παιδί για σημάδια που δείχνουν ότι βιώνει εκφοβισμό
Να εκπαιδεύουν το παιδί να διαχειρίζεται θέματα εκφοβισμού
Να καλλιεργήσουν ένα συναίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης μέσα στο σπίτι
Να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών
Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στο να ζητούν βοήθεια. Είναι άλλη διαδικασία του «μαρτυράω» και άλλη του «ζητάω βοήθεια». Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στα παιδιά
Να ξέρουν πως ότι και αν έχουν κάνει, ότι και αν έχουν πει κανένας / καμία δεν έχει δικαίωμα να τα χτυπήσει, να τα βρίσει ή να τα αγγίξει με τρόπο μυστικό.

«Η λύση πρέπει να είναι ουσιαστική και σε βάθος. Τα παιδιά να συνυπάρχουν αρμονικά. Και φυσικά θα απαιτήσει τις συλλογικές προσπάθειες όλων για να επικρατήσει στα παιδιά μια κουλτούρα ανοχής, διαλόγου, σεβασμού των δικαιωμάτων και θετικής, ενεργητικής συμμετοχής στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς βία και διακρίσεις».

Στο πλαίσιο αυτό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης αλλά και προγράμματα πρόληψης κι ενημέρωσης, πανελλαδικά, για το φαινόμενο της Βίας κατά των Παιδιών.

Μπορείτε να καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», 24 ώρες το 24ωρο, καθημερινά και πανελλαδικά, για οποιοδήποτε θέμα αφορά παιδί σε κίνδυνο ή σε ανάγκη. Επίσης, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών κι Εφήβων 116111», 24 ώρες το 24ωρο, καθημερινά ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

-------------

Συγκλονίζει το σημείωμα που είχε γράψει ο άτυχος Τάσος σε έναν φίλο του


Συγκλονίζει το σημείωμα που βρέθηκε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Τάσος και το οποίο είχε γράψει παλαιότερα σε έναν φίλο του ο άτυχος 14χρονος από τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σημείωμα το οποίο είχε γράψει ο Τάσος για να ενημερώσει έναν φίλο του, που ήταν άρρωστος, για τα μαθήματα που έπρεπε να διαβάσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Μετά τη δολοφονία του 14χρονου, ο φίλος του άφησε στον τόπο του εγκλήματος το σημείωμα γράφοντας πάνω σε αυτό:

"Αυτά ήταν τα γραμματάκια σου. Αυτά μου έγραψες όταν ήμουν άρρωστος Τασούλη μου.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα σου.

Έφυγες πολύ άδικα χωρίς να φταίξεις σε τίποτα.

Καλό Παράδεισο φίλε.

Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ.

Θα μείνεις για πάντα στο μυαλό μου.

Σ αγαπάμε ,

Ο φίλος σου…"
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κατάσταση απόγνωσης οι συνοδοί των σκύλων Κ-9 του Λιμενικού Σώματος


Χωρίς το επίδομα διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης των σκύλων Κ-9 του Λιμενικού Σώματος παραμένουν εδώ και 21 μήνες οι συνοδοί τους. Όπως καταγγέλλουν, όλο αυτό το διάστημα πληρώνουν από την ίδια τους την τσέπη ταέξοδα των ζώων και αρκετοί έχουν φτάσει να δίνουν αμφιβόλου ποιότητας ζωοτροφές και ακατάλληλα φάρμακα στα σκυλιά, μόνο και μόνο επειδή είναι φθηνότερα. Αυτό ωστόσο, όπως τονίζουν οι λιμενικοί, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους αφού η σωστή απόδοση των σκύλων στον εντοπισμό εκρηκτικών και ναρκωτικών εξαρτάται άμεσα από την καλή τους υγεία.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουν πως "εμείς δεν θα αφήσουμε τα σκυλιά να πεθάνουν αλλά όταν τα παιδιά μας πεινάνε εμείς θα πάμε να αγοράσουμε γάλα και όχι τα ακριβά φάρμακα ή την ειδική διατροφή που χρειάζονται τα ζώα". Το μηνιαίο επίδομα για τα τροφεία των αστυνομικών σκύλων Κ-9 ανέρχεται στα 250 ευρώ και όπως λένε οι λιμενικοί συνοδοί τους, εάν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, το ποσό αυτό επαρκεί για την ειδική διατροφή αλλά και για όλες τις κτηνιατρικές εξετάσεις, τα εμβόλια και τα φάρμακα που πρέπει βάσει κανονισμών να ακολουθούν τα ζώα.

Τον Οκτώβριο όμως του 2014 το επίδομα διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης των Κ-9 σταμάτησε να καταβάλλεται και τα προβλήματα δεν άργησαν να ξεκινήσουν. Όπως λένε οι λιμενικοί συνοδοί, εκτός από τις αμφιβόλου ποιότητας κονσέρβες, αρκετοί έχουν φτάσει στο σημείο να δίνουν στα σκυλιά φάρμακα για ανθρώπους, με την ίδια δραστική ουσία που υπάρχει και στα κτηνιατρικά φάρμακα, μόνο και μόνο επειδή είναι πολύ πιο φθηνά. Ωστόσο, εξηγούν ότι στα ζώα αυτά τα φάρμακα δεν έχουν την ίδια απορροφητικότητα και μπορεί μακροχρόνια να προκαλέσουν προβλήματα.

Με τη σειρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές προς το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας αλλά χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει λύση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα δικαστήρια Κοζάνης η μητέρα και ο πατριός του Κωστή Πολύζου


Στο εδώλιο βρέθηκαν ξανά η μητέρα και ο πατριός του Κωστή Πολύζου το πρωί της Τετάρτης. Ωστόσο, η δίκη στο Μονεμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης αναβλήθηκε για την 21η Σεπτεμβρίου, λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Στα δικαστήρια Κοζάνης η μητέρα και ο πατριός του Κωστή Πολύζου - ΒΙΝΤΕΟ

Η μητέρα και ο πατριός του άτυχου 23χρονου θα δικάζονταν για τα πλημμελήματα της πλαστογραφίας, της ψευδορκίας και της περιύβρισης νεκρού.

Και οι δυο βρέθηκαν σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης, συνοδεία αστυνομικών, ενώ αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Δείτε βίντεο από την άφιξη και αναχώρηση της μητέρας και του πατριού του Κωστή Πολύζου στα δικαστήρια Κοζάνης:
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πυροβολισμοί στο Όκλαντ: Νεκρό ένα 16χρονο κορίτσι και 4 τραυματίες


Τραγωδία στο Όκλαντ των ΗΠΑ. Ένα 16χρονο κορίτσι, έπεσε νεκρό μετά από πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν ακόμα 4 άτομα με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και δεν διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δύο ένοπλοι δράστες, πεζοί, άνοιξαν πυρ σε ένα οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της πόλης.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα San Francisco Chronicle, επικράτησε πανικός με τους ανυποψίαστους πολίτες να τρέχουν να βρουν τρόπο να προστατευθούν.

Δείτε το βίντεο:Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φίλης: Έτσι θα λειτουργούν τα δημοτικά σχολεία


Στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, από τη νέα σχολική χρονιά, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

«Από την Α' τάξη δημοτικού, σε όλα τα σχολεία της χώρας, τα παιδιά θα διδάσκονται τα μαθήματα της πληροφορικής και των αγγλικών. Επίσης, θα έχουν το μάθημα της θεατρικής αγωγής και τα καλλιτεχνικά. Στην Ε' και την Στ' τάξη θα μπορούν τα παιδιά να κάνουν επιλογή για δεύτερη γλώσσα. Και όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα που θα είναι εξάωρο, κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα, για λόγους παιδαγωγικούς, γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να είναι επτά ώρες στο σχολείο μέσα, και μάλιστα σε κτίρια που δεν είναι λειτουργικά. Τα μαθήματα θα τελειώνουν 1.15 το μεσημέρι κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Φίλης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «σε όλες τις αγροτικές περιοχές θα μπορούν όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στο σχολείο έως τις 4 το απόγευμα, και στις αστικές περιοχές, θα μπορούν να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο έως τις 4 το απόγευμα, οι γονείς οι οποίοι είτε εργάζονται και οι δύο, είτε είναι άνεργοι και οι δύο, είτε είναι ο ένας εργαζόμενος και ο άλλος άνεργος, είτε πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες. Δηλαδή, περίπου το 10% από τους 600.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, περίπου 60 χιλιάδες παιδιά συμμετέχουν κάθε χρόνο στο ολοήμερο, αυτό θα γίνει και φέτος».

Αναφορικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό ο κ Φίλης τόνισε: «Φέτος θα πάρουμε χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Όμως, αξιοποιούμε το θέμα του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών. Αυτό θα γίνει. Δεν θα υπάρχουν ωράρια τα οποία δεν θα είναι αυτά που προβλέπει ο νόμος, σε όλα τα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε, επίσης: «Δεν θα έχουμε, όπως λέει η ΔΟΕ, 7.000 λιγότερους αναπληρωτές στα δημοτικά σχολεία, αυτά είναι νούμερα για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Θα έχουμε από την πρώτη μέρα δημοτικά τα οποία θα λειτουργούν με όλο το προσωπικό στη θέση του και με όλα τα βιβλία. Τα βιβλία για τον Σεπτέμβριο έχουν πάει ήδη σε πάρα πολλά σχολεία και θα ολοκληρωθεί η διανομή τους μέσα στον μήνα. Η εκπαίδευση έχει ανάγκη από χιλιάδες αναπληρωτές επί τη βάσει όμως των εκπαιδευτικών αναγκών. Δεν μπορεί το σχολείο να λειτουργεί επί τη βάσει της ικανοποίησης του αιτήματος να βρω δουλειά. Υπάρχουν 110 χιλιάδες υποψήφιοι αναπληρωτές και παίρνουμε το πολύ είκοσι χιλιάδες κάθε χρόνο. Θα υπάρχει αξιοποίηση του προσωπικού και όπου υπάρχουν πλεονάσματα δεν θα κάνουμε προσλήψεις αναπληρωτών».

Για το θέμα που έχει προκύψει με τον μισθό του Ιουνίου για τους αναπληρωτές της χρονιάς που τελειώνει, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, αν και εκτίμησε ότι «θα βρεθεί κάποια λύση».

Σχετικά με την προσευχή και τις παρελάσεις στα σχολεία, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι «θα δοθεί η εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου να αποφασίζουν για το ζήτημα αυτό». «Δεν θέλουμε να υπάρχει μια κεντρικά εμπορευόμενη γραμμή, που να δεσμεύει όλον τον κόσμο σε τέτοια ζητήματα. Δίνουμε την ευκαιρία στον σύλλογο να αποφασίζει για αυτά τα ζητήματα. Είναι μια προσπάθεια που εντάσσεται στον εκδημοκρατισμό του σχολείου» τόνισε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων


Τα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Όλα όσα ήρθαν στο φως από τις έρευνες.

Για τις έρευνες και τα ευρήματα που ήρθαν στο φως μέσα από αυτές αναφέρεται το Υπουργείο Πολιτισμού σε σχετικό δελτίο τύπου. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Από 22 Μαΐου μέχρι 11 Ιουνίου 2016 η επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, η οποία ερευνά το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ολοκλήρωσαν μια ακόμα ερευνητική αποστολή με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Σε πρώτη φάση συνεχίστηκε η συστηματική ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Παράλληλα διενεργήθηκαν δοκιμαστικές τομές σε διάφορα σημεία, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα όρια του χώρου, όπου βρισκόταν η κύρια συγκέντρωση του φορτίου και πιθανόν λείψανα του ίδιου του πλοίου.

Η μεγάλη διασπορά της κεραμικής, το μεγάλο βάθος καθώς και η διατάραξη, που έχει επιφέρει η ανέλκυσή του 1900 και η ανασκαφή του 1976, κάνουν το έργο αυτό δύσκολο. Εν τούτοις, με τη δυνατότητα της ακριβούς τοποθέτησης κάθε πληροφορίας στον εξαιρετικά λεπτομερή ψηφιακό χάρτη του χώρου (GIS), η κατανόηση των ορίων του ναυαγίου γίνεται όλο και καλύτερη. Σε αυτό συμβάλλει και η μηχανική ανίχνευση στοιχείων κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα, τα οποία δίνουν την εικόνα της διασποράς του κεραμικού φορτίου, αλλά και των μεταλλικών στοιχείων του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά, σκωρίες σιδήρου, τμήματα της επιμολύβδωσης, κοκ.

Τα 60 περίπου ευρήματα βρέθηκαν σε -55μ βάθος και έχουν ως εξής:

Ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή, σε συνέχεια του πρώτου που εντοπίστηκε το 2014, τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού. Η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνος, μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι είναι μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, τυλιγμένα ή διπλωμένα μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας, πιθανόν από την αντλία υδάτων (σεντίνες) του πλοίου και ένα μολύβδινο βάρος (αντίβαρο;) 100 περίπου κιλών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πιθανότατα και οι μάζες από σκωρίες σιδήρου, οι οποίες διατηρούν στο εσωτερικό τους το σχήμα του αντικειμένου.

Τέλος, ερευνήθηκε ο χώρος, που σχετίζεται με την ύπαρξη ενός ακόμα ναυαγίου και τώρα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου πλοίου. Πρόκειται για ένα μολύβδινο σωλήνα διαφορετικού διαμετρήματος, καθώς και διαφορετικού τύπου καρφιών, κεράμων αλλά και διαφορετικών τύπων αμφορέων και λαγυνών.

Η έρευνα η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ. Α.Σίμωσι.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συμμετείχε επίσης στη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια» 2016 που έλαβε χώρα από 6 έως 10 Ιουνίου 2016 στην οποία διέθεσε εποπτικό υλικό, που αφορά στη συνεχιζόμενη υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο.

Παράλληλα και μέχρι το τέλος του έτους, θα εκτίθενται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στο πλαίσιο της έκθεσης «ΟΛΚΑΣ. Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» ευρήματα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από το ναυάγιο της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse”, που βυθίστηκε το 1669 στον Κόλπο Δερματά κατά την άλωση του Χάνδακα από τους Τούρκους.

-----------------

Ενδείξεις για δεύτερο πλοίο στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Σημαντικά τα ευρήματα μιας νέας ερευνητικής αποστολής.

Μία ακόμα ερευνητική αποστολή, που μελετά το ναυάγιο των Αντικυθήρων, ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Πρόκειται για την αποστολή της επιστημονικής ομάδας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου «Woods Hole», που διήρκησε από τις 22 Μαΐου μέχρι 11 Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η αποστολή συνέχισε σε πρώτη φάση τη «συστηματική ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Παράλληλα διενεργήθηκαν δοκιμαστικές τομές σε διάφορα σημεία, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα όρια του χώρου, όπου βρισκόταν η κύρια συγκέντρωση του φορτίου και πιθανόν λείψανα του ίδιου του πλοίου».

Η μεγάλη διασπορά της κεραμικής, το μεγάλο βάθος, καθώς και η διατάραξη, που έχει επιφέρει η ανέλκυση του 1900 και η ανασκαφή του 1976, κάνουν το έργο αυτό δύσκολο, τονίζει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Εν τούτοις, με τη δυνατότητα της ακριβούς τοποθέτησης κάθε πληροφορίας στον εξαιρετικά λεπτομερή ψηφιακό χάρτη του χώρου (GIS), η κατανόηση των ορίων του ναυαγίου γίνεται όλο και καλύτερη. Σε αυτό συμβάλλει και η μηχανική ανίχνευση στοιχείων κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα, τα οποία δίνουν την εικόνα της διασποράς του κεραμικού φορτίου, αλλά και των μεταλλικών στοιχείων του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά, σκωρίες σιδήρου, τμήματα της επιμολύβδωσης, κ.ο.κ.».Για τα περίπου 60 ευρήματα που βρέθηκαν σε βάθος 55 μέτρων, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή, σε συνέχεια του πρώτου που εντοπίστηκε το 2014, 4 θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού. Η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου "millefiori", αμφορείς, μία λάγυνος, μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι είναι μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, τυλιγμένα ή διπλωμένα, μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας, πιθανόν από την αντλία υδάτων (σεντίνες) του πλοίου και ένα μολύβδινο βάρος (αντίβαρο;) 100 περίπου κιλών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πιθανότατα και οι μάζες από σκωρίες σιδήρου, οι οποίες διατηρούν στο εσωτερικό τους το σχήμα του αντικειμένου.

Τέλος, ερευνήθηκε ο χώρος, που σχετίζεται με την ύπαρξη ενός ακόμα ναυαγίου και τώρα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου πλοίου. Πρόκειται για ένα μολύβδινο σωλήνα διαφορετικού διαμετρήματος, καθώς και διαφορετικού τύπου καρφιών, κεράμων αλλά και διαφορετικών τύπων αμφορέων και λαγυνών.

Η έρευνα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, δρ. Α. Σίμωσι.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συμμετείχε επίσης στη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια» στην οποία διέθεσε εποπτικό υλικό, που αφορά στη συνεχιζόμενη υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο.

Παράλληλα, και μέχρι το τέλος του έτους, θα εκτίθενται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, στο πλαίσιο της έκθεσης "ΟΛΚΑΣ, από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής" ευρήματα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από το ναυάγιο της γαλλικής υποναυαρχίδας "La Thérèse", που βυθίστηκε το 1669 στον Κόλπο Δερματά, κατά την άλωση του Χάνδακα από τους Τούρκους», καταλήγει η ανακοίνωση.-----------------

Παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Το κοινό παρακολούθησε πώς λειτουργούσαν τα 30 γρανάζια του πρώτου υπολογιστή της ανθρωπότητας.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων παρουσιάστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον καθηγητή Αστροφυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννη Χ. Σειραδάκη σε μια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Γραμματικάκη και παρακολούθησαν ευρωβουλευτές Έλληνες και ξένοι, αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών οργάνων και πλήθος κόσμου.

Με τη βοήθεια ενός προτύπου του Μηχανισμού, το κοινό παρακολούθησε πώς λειτουργούσαν τα 30 γρανάζια του πρώτου υπολογιστή της ανθρωπότητας, πώς μελετούσαν τους πλανήτες και προέβλεπαν τις εκλείψεις.

Όπως ανέφερε ο Μ. Σειραδάκης ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας αρχαίος υπολογιστής. Είχε κατασκευαστεί πριν από περίπου 2.000 χρόνια και μπορούσε να υπολογίσει τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης και των υπόλοιπων, έως τότε γνωστών, πλανητών στον ουρανό όπως και τις εκλείψεις. Ο Μηχανισμός μπορούσε επίσης να προβλέπει πότε θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Με αφορμή την εκδήλωση και το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε, ο Γ. Γραμματικάκης δήλωσε : “Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την «παράλληλη Ελλάδα». Πέρα και πάνω από την Ελλάδα της κρίσης, η οποία κυριαρχεί εδώ, στις Βρυξέλλες, τα τελευταία χρόνια. Ο θαυμασμός των καλεσμένων για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και για τα σύγχρονα επιτεύγματά του, αποδεικνύει ότι υπάρχει η μαγιά που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον της πατρίδας μας. Αρκεί βέβαια να πείσουμε γι’ αυτό και τον πολιτικό κόσμο της χώρας.»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Λειτουργία Κέντρων Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και λοιπών Κέντρων που παρέχουν υπηρεσίες συναφείς για άτομα με αναπηρία μέσω ΕΣΠΑ σε Κρήτη και Θεσσαλία


Ανακοίνωση 14.06.2016


Επιστολές σε φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας και του Νοτίου Αιγαίου απέστειλε σήμερα 14 Ιουνίου η Ε.Σ.Α.μεΑ., ενημερώνοντας για τις προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων για τα Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κρήτης.

Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν:
• Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες (ΚΔΗΦ) που έχουν νομίμως αδειοδοτηθεί και πληρούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές, που ορίζονται στο Π.Δ. 395/1993 καθώς και στο κεφάλαιο Γ της υπ' αριθμ. Π4α/οικ.4633/29.9.1993 απόφασης της Υφυπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
• Λοιπά Κέντρα που έχουν νομίμως αδειοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συναφών προς τα Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Άμεση προστασία των ηλικιωμένων του Γηροκομείου Αθηνών!


Δελτίο Τύπου 15.06.2016


Αρ. Πρωτ.: 954

Αποδέκτης αναφορών και καταγγελιών για παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο Γηροκομείο Αθηνών έχει γίνει η Ε.Σ.Α.μεΑ. και δυστυχώς αυτές οι αναφορές και οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν, μετά τον έλεγχο κλιμακίου της Περιφέρειας Αττικής. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την αγανάκτησή της και καταγγέλλει την απόφαση της Διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών, που αιφνιδιαστικά έκλεισε ένα από τα τρία κτίρια διαμονής των ηλικιωμένων και τους μετέφερε σε άλλο, μη κατάλληλο, χωρίς ζεστό νερό, με ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες και δίχως άδεια λειτουργίας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Μεταξύ των 36 ηλικιωμένων υπάρχουν και άτομα με αναπηρίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, μετά από καταγγελία, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο κοινωνικών συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και διαπιστώθηκε η ύπαρξη επισφαλών συνθηκών λειτουργίας του Γηροκομείου. Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμιόνη Κυπριανίδου εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η Διοίκηση του Γηροκομείου οφείλει να διακόψει άμεσα τη διαδικασία μετακίνησης των ηλικιωμένων, ενώ έχει προθεσμία 10 ημερών για την επαναφορά όσων μετακινήθηκαν στους χώρους όπου φιλοξενούνταν.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την άμεση μεταφορά των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας σε κτίριο που τηρεί τους κανόνες προσβασιμότητας και διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και τα δικαιώματά τους. Οι Αρχές και η Πολιτεία (συναρμόδια Υπουργεία και Δήμος Αθηναίων) οφείλουν να παρέμβουν άμεσα!
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επείγοντα μέτρα για τους πρόσφυγες με αναπηρία


Δελτίο Τύπου 15.06.2016

Αρ. Πρωτ.: 952

Συγκεκριμένες προτάσεις για το προσφυγικό ζήτημα απέστειλε η Ε.Σ.Α.με.Α. στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως είχε ζητηθεί σε σύσκεψη του υπουργείου, όπως καταγράφονται παρακάτω.

• Να καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους, η κατηγορία και ο βαθμός αναπηρίας τους.
• Οι χώροι πρώτης καταγραφής - ταυτοποίησης και φιλοξενίας των προσφύγων -συμπεριλαμβανομένων και των χώρων υγιεινής, εστίασης και ψυχαγωγίας- να είναι πλήρως προσβάσιμοι.
• Οι υπηρεσίες στις οποίες απευθύνονται οι πρόσφυγες και οι σχετικές διαδικασίες (ενημέρωσης, υποβολής αιτήσεων κ.ο.κ.) να είναι προσβάσιμες στους πρόσφυγες με αναπηρία ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους και το είδος της αναπηρίας τους (π.χ. έντυπα σε μορφή braille, παροχή διερμηνείας στην αραβική νοηματική ή τη διεθνή νοηματική γλώσσα κ.λπ.).
• Να υπάρχει μέριμνα έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να φιλοξενούνται στις δομές μαζί με την οικογένειά τους και να μην αποκόπτονται από αυτή. Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας για τη διάσπαση της οικογένειας και συγχρόνως τονίζουμε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η ένταξη των προσφύγων με αναπηρία σε ιδρυματικού τύπου δομές. Η Ε.Σ.Α.μεΑ για πάρα πολλά χρόνια αγωνίζεται για την κατάργηση της ιδρυματικής μορφής περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία και όπως έχουμε όλοι συμφωνήσει (αρμόδια υπουργεία και εμπλεκόμενοι φορείς) άμεσα θα ξεκινήσουν δράσεις για την αποιδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία.
• Να υπάρχει μέριμνα έτσι ώστε όταν εγκρίνεται αίτηση ασύλου ατόμου με αναπηρία να συνοδεύεται από έγκριση ασύλου για όλα τα μέλη της οικογένειά του ή τουλάχιστον για κάποια από αυτή.
• Να παρέχεται διερμηνεία νοηματικής γλώσσας για τους κωφούς ή τα βαρήκοα άτομα με γνώση του Διεθνούς Κώδικα Επικοινωνίας. Στην περίπτωση που οι πρόσφυγες με αναπηρία δε γνωρίζουν τον Διεθνή Κώδικα Επικοινωνίας να προβλέπεται η απασχόληση κωφού ατόμου που γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, το οποίο θα λειτουργήσει ως ενδιάμεσος μεταξύ του Διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας και του κωφού ή βαρήκοου εξυπηρετούμενου. Κατά τη συναλλαγή των κωφών ή βαρήκοων προσφύγων με υπηρεσίες εκτός των δομών όπως νοσοκομεία, υπηρεσία παροχής ασύλου, σχολεία κ.α. είναι απαραίτητη η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας.
• Να υπάρχει ενημέρωση των προσφύγων με αναπηρία για τους αντιπροσωπευτικούς συλλογικούς φορείς των ατόμων με αναπηρία και να διευκολύνεται η διασύνδεση των προσφύγων με αυτούς ανά περιοχή φιλοξενίας.
• Να ληφθεί μέριμνα για την πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία στο εκπαιδευτικό σύστημα.
• Να υπάρχει πρόβλεψη για παροχή τεχνολογικών βοηθημάτων και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
• Να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες ενταξιακού και υποστηρικτικού χαρακτήρα δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, για άτομα με αναπηρία (π.χ. Κέντρα Ημέρας, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ΚΕΑΤ, ΕΙΚ, ΕΛΕΠΑΑΠ, κ.ά.) για να παρέχουν στους πρόσφυγες με αναπηρία: α) ψυχαγωγικά προγράμματα, β) προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, γ) προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, δ) υποστήριξη και ένταξη στην κοινωνία.
• Να υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες σε θέματα αναπηρίας σε όλες τις δομές που θα δημιουργηθούν για τους πρόσφυγες.
• Συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ σε επιτροπές και ομάδες εργασίας για θέματα που αφορούν στο προσφυγικό ζήτημα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε στο επόμενο χρονικό διάστημα


Αποκαλυπτήρια της προτομής της Μαρίας Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής

Το 2017 συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τον θάνατο της ντίβας.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Μαρίας Κάλλας, που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη θα γίνουν την Τετάρτη 15 του μηνός, στο Φουαγέ των Μουσών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το έργο δώρησαν στον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», ο Δημήτρης και η Αγγέλα Τσίτουρα, καθώς το 2017 συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τον θάνατο της ντίβας.

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν από την υψίφωνο, Βάσω Παπαντωνίου.

--------------

Matala Festival: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της νότιας Ελλάδας είναι εδώ!


Το καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού πλησιάζει και τα Μάταλα είναι έτοιμα να υποδεχθούν χιλιάδες επισκέπτες και αυτό το καλοκαίρι.

Η μουσική θα δώσει το σήμα έναρξης ενός μαγευτικού τριημέρου που θα μας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις για ακόμη μια χρονιά.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου θα δώσουν το παρών στο Cave Stage των Ματάλων χαρίζοντας μοναδικές μουσικές στιγμές, δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα πρωτόγνωρο που θα ταιριάζει απόλυτα με τα ηλιοβασιλέματα του ζεστού Ιουνίου.

Onirama, Φίλιππός Πλιάτσικας, Koza Mostra, Maraveyas Ilegal, Dub Pistols και Tonis Sfinos είναι μερικά από τα συνολικά 15 συγκροτήματα που θα μετατρέψουν την παραλία των Ματάλων σε έναν επίγειο παράδεισο, προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες.

Το μεγαλύτερο μουσικό και διεθνή Φεστιβάλ του καλοκαιριού είναι εδώ και μας περιμένει για ένα μοναδικό τριήμερο ξεγνοιασιάς, χαράς και ελευθερίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

CAVE STAGE

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 – 1η ΜΕΡΑ “MATALA FESTIVAL”

Alone Together: Το σήμα έναρξης για το Φεστιβάλ θα δοθεί στις 5 το απόγευμα όπου στη σκηνή των Ματάλων θα ανέβει το μουσικό συγκρότημα “Alone Together” το οποίο θα ερμηνεύσει αξέχαστα τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών όπως Jimi Hendrix, Ten Years After, Cream & ZZ Top, συνεπαίρνοντας το κοινό στην εποχή των ‘60s και ‘70s.

Soul Fire: Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το τραγούδι του Lee “Scratch” Perry, Soul Fire για τον Βασίλη Σαββόπουλο, γνωστό και ως Jam Smiley, όπου στις αρχές του 1990 δημιουργεί την reggae μπάντα “Soul Fire”. Οι εμφανίσεις τους σε σπουδαία καλλιτεχνικά δρώμενα όπως το «The Big Big Reggae Party in Sofia», το 1ο και 2ο «Rastavibe Festival» καθώς και η συνεργασία του με τον Mad Professor το 2004, λειτούργησαν αποτελεσματικά στην ανοδική πορεία του συγκροτήματος. Φέτος, με την εμφάνιση τους στην σκηνή το Ματάλων θα χαρίσουν στιγμές μοναδικές στους φίλους της reggae μουσικής, αφού πρόκειται για ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του είδους στη χώρα μας.

Billi Merziotis & After Hours: Η αγάπη τους για την Blues και την Rock μουσική τους οδήγησε στη δημιουργία ενός μουσικό project τιμώντας αγαπημένους καλλιτέχνες που σημάδεψαν αυτά τα είδη μουσικής. Ερμηνεύοντας τραγούδια σπουδαίων καλλιτεχνών όπως Led Zeppelin, Jimi Hendrix & Steve R Vanguan θα μας χαρίσουν στιγμές μοναδικές.

Koza Mostra: Ένα από τα κορυφαία ska συγκροτήματα της χώρας μας θα δώσει το παρών στην σκηνή των Ματάλων. Ο Ηλίας Κόζας και η παρέα του έρχεται για να μας ταξιδέψει και να μας διασκεδάσει με την πρωτοποριακή μουσικής τους. Το πάντρεμα διαφορετικών μουσικών ρευμάτων αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας τους καθώς ska, Balkan, rock, punk, indie αλλά και τραγούδια του μεσοπολέμου συνυπάρχουν αρμονικά χάρη στους “Koza Mostra”, χαρίζοντας μοναδικές μελωδίες.

Φίλιππος Πλιάτσικας: Σε ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο μας καλεί ο Φίλιππος Πλιάτσικας, σε ένα ταξίδι που θα μας οδηγήσει πίσω στην γέννηση του σπουδαιότερου συγκροτήματος που έβγαλε η Ελλάδα, τους “Πυξ Λαξ”. Οι μουσικές από τη χρονιά του 1987, οι προσωπικές του επιτυχίες καθώς και τα τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, θα μας χαρίσουν ανεπανάληπτες μουσικές στιγμές δημιουργώντας ένα κλίμα νοσταλγίας, συγκίνησης αλλά και διασκέδασης.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 – 2η ΜΕΡΑ “MATALA FESTIVAL 2016”

Crossroads: Με εμφανίσεις σε δημοφιλή Φεστιβάλ αλλά και συναυλίες σε ολόκληρη την Κρήτη, οι Crossroads έρχονται για 4η χρονιά στη σκηνή των Ματάλων για να μας χαρίσουν δυνατές στιγμές με μουσικές από το κλασσικό rock των 60s και 70s και το hard rock και heavy metal των 90s. Με μοναδικές διασκευές τραγουδιών θρυλικών συγκροτημάτων όπως scorpion, deep purple, whitesnake καθώς και του bon jovi θα δώσουν στους φίλους της rock μουσικής μια αξέχαστη εμπειρία.

Kulamacus The Band: Πέντε πολύ καλοί φίλοι και μουσικοί με πολύ θετική ενέργεια και ακόμα πιο πολύ όρεξη έρχονται στα Μάταλα και μας προσκαλούν να διασκεδάσουμε μαζί τους σε ρυθμούς swing, jazz και latin. Παράλληλα, θα ερμηνεύσουν τραγούδια από την πρώτη τους προσωπική δουλεία “Ίδιο Υλικό” προσφέροντας διασκέδαση και πολύ κέφι.

Sgt. Pepper΄s Beatles Tribute Band: Η αγάπη πέντε έμπειρων μουσικών για το σπουδαιότερο συγκρότημα όλων των εποχών, τους Beatles, στάθηκε η αφορμή για την δημιουργία του συγκροτήματος. Σε μια προσπάθεια να καλύψουν το πολύπλευρο έργο των Beatles, παρουσιάζουν στιγμές από τα άλμπουμ του θρυλικού συγκροτήματος ερμηνεύοντας αξέχαστες επιτυχίες όπως “She Loves You”, “Twist and Shout”, “All You Need is Love” και πολλές άλλες.

Onirama: Ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά pop συγκροτήματα στην χώρα μας θα βρίσκεται το Σάββατο το βράδυ στο Cave Stage των Ματάλων. Οι Onirama θα ερμηνεύσουν αγαπημένα κομμάτια από την προσωπική τους συλλογή ενώ παράλληλα θα ερμηνεύσουν και διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών. Γεμάτοι ενέργεια, όρεξη και πολύ διάθεση, οι Onirama μας υπόσχονται ένα μαγευτικό μουσικό δίωρο.

Tonis Sfinos: Μέσα από ένα φαντασμαγορικό show γεμάτο τραγούδι και χορό, ο Tonis Sfinos θα είναι και φέτος στα Μάταλα για να εκτοξεύσει το κέφι μας στα ύψη. Μαζί του θα βρίσκονται οι μοναδικοί Playmates όπου θα ερμηνεύσουν αξέχαστες επιτυχίες των 60’s, 70’s και 80’s ενώ η τσαχπίνα παιχνιδιάρα Λόλα και η δίμετρη καραμελένια Μόνικα θα κελαηδούν χαρωπά μαζί τους. Ο άνθρωπος που το όνομα του έχει συνδεθεί με το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει και μας προσκαλεί σε ένα ξέφρενο πάρτι.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 – 3η ΜΕΡΑ “MATALA FESTIVAL 2016”

Pulse: Ένα πενταμελές αγγλόφωνο alternative rock σχήμα έρχεται για να ξεσηκώσει τους φίλους της ροκ μουσικής μέσα από ένα ξέφρενο πάρτι στη παραλία των Ματάλων. Η δυναμική τους εμφάνιση σε συνδυασμό με πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές αγαπημένων κομματιών προσφέρουν ένα μουσικό υπερθέαμα. Το τραγούδι τους “Confessions” ψηφίστηκε ως το τραγούδι του τριμήνου (Μάρτιος- Ιούνιος 2016) ενώ πρόσφατα κέρδισαν την πρώτη θέση στον μουσικό διαγωνισμό ''Jumping Fish”.

Shade & the Soul Gig: Ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο συγκρότημα θα βρίσκεται στο cave stage των Ματάλων και θα μας απογειώσει με το μουσικό του ρεπερτόριο. Soul, funk, reggae και disco διασκευές αποτελούν τις μουσικές τους μελωδίες από τραγούδια των 60’s έως και των 90’s που άφησαν εποχή. Προσπαθώντας να αγγίξουν τον αυθεντικό ήχο και την αισθητική της συγκεκριμένης μουσικής ροής, θα προσφέρουν ένα απολαυστικό μουσικό θέαμα ενώ παράλληλα θα ερμηνεύσουν τραγούδια γραμμένα από την αγγλίδα τραγουδίστρια του συγκροτήματος, την Shade.

The Moka Band: Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το μουσικό συγκρότημα “The Moka Band” τo οποίο συνδυάζει soul, funk ρυθμούς με αρκετά στοιχεία groove, δημιουργώντας έναν πρωτοποριακό ήχο μουσικής. Προσφέροντας μοναδικές στιγμές μέσα από τα live τους, το αγαπημένο μουσικό συγκρότημα θα βρίσκεται την Κυριακή στη σκηνή των Ματάλων με τραγούδια από τον προσωπικό τους δίσκο αλλά και με έξυπνες πειραγμένες διασκευές γνωστών κομματιών που θα μας ξεσηκώσουν και θα μας χαρίσουν αξέχαστες μουσικές στιγμές.

Dub Pistols: Ένα από τα κορυφαία punk & ska act συγκροτήματα, οι Dub Pistols, έρχονται απευθείας από Λονδίνο, την Κυριακή 19 Ιουνίου, τελευταία μέρα του φεστιβάλ. Με ιδρυτή τον Barry Ashworth, από το 1996 μέχρι και σήμερα, οι Dub Pistols ή αλλιώς Pistoleros, αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με εκατομμύρια θαυμαστές να τους ακολουθούν στα 20 χρόνια της ενεργής τους πορείας. Η δεξιοτεχνία τους να αναμειγνύουν διαφορετικά είδη μουσικής όπως ska, reggae, dub, hip hop και rock’n’roll, τους οδήγησε σε σπουδαίες συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι Moby, Limp Bizkit, Ian Brown, Korn και Bono. Με συμμετοχές σε σπουδαία φεστιβάλ ανά τον κόσμο, οι Pistoleros ξέρουν πώς να εκτοξεύουν τη διάθεση στα ύψη μέσα από ένα διασκεδαστικό μουσικό πάρτι χωρίς τελειωμό.

Maraveyas Ilegal: Ένας πολύ ταλαντούχος καλλιτέχνης με πολλές μουσικές επιτυχίες στο ενεργητικό του θα έρθει για να μας ξεσηκώσει με την ιδιαίτερη φωνή του. Οι συνεργασίες του με σπουδαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η Γιώτα Νέγκα και η Έλλη Πασπαλά, του πρόσφεραν μοναδικές εμπειρίες ενώ η συμμετοχή του σε πάνω από 200 συναυλίες και φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, με κορυφαία τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ “Dranouter FolkFestival” του Βελγίου, εμπλούτισαν σημαντικά την καλλιτεχνική του πορεία. Με αγαπημένα τραγούδια όπως το “Δεν ζητάω πολλά“, “Φίλα με ακόμα”, “Λόλα” και πολλές ακόμα γνωστές επιτυχίες που έχουν αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό, ο Κωστής Μαραβέγιας μας καλεί σε ένα ξέφρενο πάρτι για να μας χαρίσει το πιο εντυπωσιακό φινάλε του τριημέρου.

SQUARE STAGE

1η Ημέρα

20:30 - 22:15: Carl Axon & the Rocking Rebels

22:30 - 00:30: Εράν

2η Ημέρα

20:30 - 22:15: Αντώνης Βάμβουκας

22:30 - 00:30: Τρεις Λαλούν

3η Ημέρα

20:30 - 22:15: Μαρσύας

22:30 - 00:30: Μάνος Μαλαξιανάκης

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πολλές θα είναι και φέτος οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του τριήμερου προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στα εντυπωσιακά παιχνίδια αλλά και στα ποίκιλα εργαστήρια που θα βρίσκονται στην παραλία των Ματάλων.

Εργαστήρι κατασκευής και εκμάθησης Ζογκλερικών, εργαστήρι διακοσμητικών κατασκευών από ανακυκλώσιμα, εργαστήρι μεταποίησης ενδυμάτων, μπαλονοκατασκευές και mini disco από την Frantic Freaks Productions θα βρίσκονται εκεί για τους φίλους της τέχνης, της δημιουργίας αλλά και της διασκέδασης ενώ παράλληλα παραδοσιακά παιχνίδια κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο ξύλο, ομαδικά παιχνίδια καθώς και σπαζοκεφαλιές από την ΚΕΣΑΝ και την Kalumpa θα προσφέρουν μηνύματα συλλογικότητας, αρμονίας, αλληλεγγύης και αγάπης, βάζοντας τους συμμετέχοντες σε ένα κλίμα αλλιώτικο και πρωτόγνωρο παρόμοιο με εκείνο στο όποιο ζούσαν τα “παιδιά των λουλουδιών”.

Επίσης θα υπάρχουν εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής, κατασκευής μουσικών οργάνων, κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά, εργαστήρι χορευτικών για παιδιά έως 5 ετών, και φυσικά face & body painting.

Καθημερινά θα υπάρχει μουσική από τον Kiss 9.61, free training & dancing time από το My Life Gym – Mires, τραμπολίνο πολλές ακόμη δραστηριότητες κ πολλές πολλές εκπλήξεις!

TODAY IS LIFE. TOMORROW NEVER COMES

Ο θεσμός που καθιερώθηκε από την αγάπη του κόσμου είναι εδώ λοιπόν και αυτό το καλοκαίρι και σας προσκαλεί σε ένα μουσικοχορευτικό τριήμερο που θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα Μάταλα είναι έτοιμα για να σας χαρίσουν στιγμές χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς αλλά και διασκέδασης, στην παραλία που πριν από μερικές δεκαετίες ζούσαν ελεύθερα τα “παιδιά των λουλουδιών”.

Πάρτε μαζί το καλύτερο σας χαμόγελο και τη θετική σας διάθεση και μετατρέψτε τα σε πάθος, χαρά και αγάπη στο μεγαλύτερο τριήμερο φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες, μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες του Φεστιβάλ: https://www.facebook.com/matalabeachfestival/?fref=ts & http://www.matalabeachfestival.org/

Χορηγοί: Nestea l Minoan Lines l ΙΕΚ Ακμή l Νερό Zaro’s l Candia Nuts l Κτελ Ηρακλείου – Λασιθίου Α.Ε l Vodafone.

Υποστηρικτές: S/M Χαλκιαδάκης l Ο.Λ.Η l Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός l Σ.Υ.Φ.Α.Κ l My Life Gym – Μοίρες l Bata l Protein Shop l Ζουριδάκης l Φαγί.gr.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Flashnews.gr.

Διοργάνωση: Μάταλα Δήμου Φαιστού Μονομετοχική Α.Ε l Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτσιδίων-Ματάλων l Δήμος Φαίστου.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Greece All Time Classic), του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και με την υποστήριξη της Περιφέρεια Κρήτης.

Εκτέλεση Διοργάνωσης: Cretanart Productions

Μέγας Χορηγός: FIX HELLAS

--------------

Έκθεση κειμηλίων από το Θωρηκτό Αβέρωφ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Εγκαίνια της έκθεσης την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 20.00.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση αναμένεται να φιλοξενηθεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. Συγκεκριμένα, από τις 16 έως τις 22 Ιουνίου θα εκτεθούν σπάνια και ιστορικής αξίας αντικείμενα από το περίφημο «Θωρηκτό Αβέρωφ».

Πρόκειται για εκθέματα, που για πρώτη φορά βγαίνουν από τη ναυαρχίδα όλων των Ελλήνων, ένα κειμήλιο της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και πλοίο Έδρας του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 20.00.

Ekthesi-Averof

--------------

Το πρώτο μουσείο τέχνης στη φυλακή Λάρισας

Στην τελετή παρέστησαν η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου.

Το μικρότερο μουσείο της χώρας και το πρώτο σε φυλακή άρχισε μόλις της λειτουργία του. Πρόκειται για ένα "μικρό και έξυπνο" μουσείο με την επωνυμία SMART (από τα αρχικά των λέξεων Small Museum of ART). Βρίσκεται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) της φυλακής Λάρισας και είναι μόλις 15 τετραγωνικά μέτρα. Οι δημιουργοί του κατάφεραν να χωρέσουν στον περιορισμένο αυτόν χώρο 43 πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και χειροτεχνίες, που σε ανάπτυξη θα καταλάμβαναν 4πλάσιο χώρο. Πρόκειται για έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο όπου θα μπορούν να προβάλλονται, ακόμη και εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου, έργα εκπαιδευομένων, αλλά και άλλων κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Ευτύχης Φυτράκης, αφού ευχαρίστησε τους εκπαιδευομένους και εργαζομένους στη φυλακή και το σχολείο, χαρακτήρισε την επίσκεψη στον χώρο ως μια μοναδική, πολιτιστική και υπαρξιακή εμπειρία. Οι δημιουργίες των κρατουμένων, δίνουν τη δυνατότητα στην κοινωνία να συνομιλήσει με μια ομάδα της που σπάνια έχει την ευκαιρία να εκφραστεί.

Στην τελετή παρέστησαν η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Δημήτρης Κατσαρός, ο πρώην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Μαρίνος Σκανδάμης, δικαστικοί λειτουργοί, πανεπιστημιακοί, ο διευθυντής, ο αρχιφύλακας και μέλη του επιστημονικού και φυλακτικού προσωπικού της φυλακής, καθώς και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η εικαστικός, κ. Μαριάννα Γκουντουβά.

--------------

«Ένα σπίτι, μια πατρίδα, ο ίδιος ουρανός…»

Πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής παρουσιάστηκε από τα παιδιά της Αποστολής.

Την ανάγκη που έχουν όλα τα παιδιά του κόσμου να ζουν σε ένα σπίτι, να ανήκουν σε μια πατρίδα , να κοιτούν με αισιοδοξία, τον ίδιο ουρανό… αποτύπωσαν με χρώματα τα παιδιά του «ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΥ» Κέντρου Φροντίδας Παιδιού της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου σε μια πρωτότυπη Έκθεση Εικαστικών Έργων.

Η Έκθεση, που είχε τίτλο « Ένα σπίτι, μια πατρίδα, ο ίδιος ουρανός», παρουσιάστηκε στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά , προκαλώντας θαυμασμό αλλά και βαθιά συγκίνηση στους πολυάριθμους επισκέπτες της καθώς αποτύπωνε τις σκέψεις των παιδιών για την προσφυγική κρίση.

Οι μικροί καλλιτέχνες του ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΥ, ηλικίας 6 – 12 ετών, με τη διδασκαλία, την υπομονή και την αγάπη της εικαστικού κ. Καίτης Προφήτη απελευθέρωσαν τη φαντασία τους κι έδωσαν ρυθμό στα πινέλα τους ενώ ο καταξιωμένος Έλληνας ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης, διαθέτοντας γενναιόδωρα το χρόνο και το ταλέντο του, έδωσε στην Έκθεση την τελική πρωτότυπη μορφή της.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κ. Κωστής Δήμτσας, υπογράμμισε ότι: «Το ΔΗΜΗΤΡΕΙΟ δημιουργήθηκε για να στηρίξει τις οικογένειες και για να φροντίσει, να μορφώσει και να εμπνεύσει τα παιδιά που θα χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο. Τα έργα τους παρουσιάζουν τις σκέψεις τους για την προσφυγική κρίση και αντανακλούν το μέλλον που ονειρεύονται».

Η Έκθεση των παιδιών ολοκληρώθηκε με γιορτή που στήθηκε στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Μάγοι, δράκοι, κλόουν, χορευτικά συγκροτήματα και απίθανες παιδικές χορωδίες έστειλαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης , ενώ ένα τεράστιο τελάρο ζωγραφικής, πινέλα και χρώματα, παραδόθηκαν στα χέρια των παιδιών για να φιλοτεχνήσουν, αυθόρμητα, τη δική τους «Ονειρούπολη».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Γαβρίλης, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι Οργανισμών και φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου. Οι αγαπημένοι παρουσιαστές Μαρία Μπεκατώρου και Πέτρος Πολυχρονίδης μοιράστηκαν τη χαρά των παιδιών και φωτογραφήθηκαν με τα έργα τους .

Στην γιορτή συμμετείχαν φιλικά η πολυάριθμη παιδική χορωδία Con Anima Children Choir υπό τη Διεύθυνση της Ιουλίας Τζανετουλάκου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου Θυμαιτάδαι με το εξαιρετικό παιδικό χορευτικό συγκρότημά του, ο εκπληκτικός Μάγος Tristan Maestro, οι κλόουν Μάξι και Λάρι, ο μουσικός Γιώργος Μπεσίρης καθώς και ο αγαπημένος δάσκαλος μουσικής των παιδιών, Θανάσης Αθανασίου.

Το ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΝ Κέντρο Φροντίδας Παιδιού ιδρύθηκε από την ΑΠΟΣΤΟΛΗ, με σκοπό τη φροντίδα και την υποστήριξη παιδιών ηλικίας 6 – 12 ετών, που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και αξεπέραστα κοινωνικά προβλήματα. Λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Το καθημερινό πρόγραμμα λειτουργίας του αρχίζει αμέσως μετά από το σχολικό ωράριο και διαρκεί έως το βράδυ, παρέχοντας σίτιση, ενισχυτική διδασκαλία, ψυχολογική υποστήριξη κι έναν πλούτο δημιουργικών δραστηριοτήτων που βοηθούν τα παιδιά στην υγιή ανάπτυξή τους, την ψυχική τους ισορροπία, την ανάδειξη των δεξιοτήτων και των έμφυτων ταλέντων τους, την ψυχαγωγία, τη χαρά τους.

Το ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΝ λειτουργεί μόλις από τον Νοέμβριο του 2013 και βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 7, στο Μοσχάτο.

--------------


Πλούσιες εκδηλώσεις στο 26ο διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας


Η Ελιά θα είναι το σύμβολο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, οι εκδηλώσεις του οποίου θα είναι αφιερωμένες στη μεγάλη ηθοποιό Άννα Συνοδινού που έφυγε πέρυσι από τη ζωή, ενώ έχει ζητηθεί και φέτος να ανοίξει το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας.

Χθες έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ ‘Ο Ηλείος’ κ. Αλέξης Μανωλόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Γιώργος Βούκανος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Πρόγραμμα του 26ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

ΙΟΥΝΙΟΣ

-Τετάρτη 22 Ιουνίου: «Το Ταξίδι των Ηρώων- Οι Νέοι στην Ήλιδα» (Θέατρο Ήλιδας)

-Πέμπτη 30 Ιουνίου: «Πιάνω παπούτσι… Πάνω στο πιάνο»- Παιδικό (Οικία Τατάνη)

ΙΟΥΛΙΟΣ

-Σάββατο 2 Ιουλίου: «Ασπίδα» του Μένανδρου και το «Συμπόσιο» (Λάπιθαι) του Λουκιανού- 1η Παρουσίαση Αρχαίας Θέατρο Ήλιδας (αίτημα άδειας)- Νέο θέατρο Ήλιδας (Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιώργος Χρανιώτης κλπ.)

-Τετάρτη 6 Ιουλίου: «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη»- Κήπος οικίας Τατάνη

-Δευτέρα 11 Ιουλίου: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας- «Γαλιλαίος» Κώστας Καζάκος- Θέατρο Ήλιδας

-Παρασκευή 15 Ιουλίου: «Αριστοφανιάδα»- ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης- Θέατρο Ήλιδας (Αντώνης Καφετζόπουλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ευαγγελία Μουμούρη)

-Σάββατο 16 Ιουλίου: Οικία Τατάνη- Εγκαίνια έκθεσης; «Ο Μελισσοκόμος των Αγγέλων» και συμμετοχή και ερασιτεχνών φωτογράφων

-Κυριακή 17 Ιουλίου: «Ειρήνη» του Αριστοφάνη- Παιδικό- Θέατρο Ήλιδας

-Τρίτη 19 Ιουλίου: Συναυλία Σταμάτη Κραουνάκη – Θέατρο Ήλιδας

-Παρασκευή 22 Ιουλίου: «Το Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη – Οικία Τατάνη – (Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου κλπ)

-Σάββατο 23 Ιουλίου: «Του Κουτρούλη ο γάμος» - (Γιάννης Βούρος, Τάνια Τρύπη κλπ.)

-Σάββατο 30 Ιουλίου: «FUGA»- Κήπος οικίας Τατάνη (Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φαίη Ξυλά, Γιώργος Χρανιώτης κλπ.)

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

-Τρίτη 2 Αυγούστου: «Πλούτος» του Αριστοφάνη- Αρχαίο θέατρο Ήλιδας- (Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιποίδης, Παύλος Χαϊκάλης)

-Παρασκευή 5 Αυγούστου: «Ο κουρέας της Σεβίλλης» της Κάρμεν Ρουγγέρη- παιδικό- Θέατρο Ήλιδας

-Σάββατο 6 Αυγούστου: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή- (Νικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς κλπ.)

-Δευτέρα 8 Αυγούστου: Συναυλία Κωστή Μαραβέγια- Θέατρο Ήλιδας

-Σάββατο 13 Αυγούστου: Ρεσιτάλ κιθάρας Παναγιώτη Μάργαρη- Οικία Τατάνη

-Πέμπτη 18 Αυγούστου: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο- (Μπέτυ Αρβανίτη, Δημήτρης Λιγνάδης κλπ.)

-Κυριακή 21 Αυγούστου: «Ο Κανένας και ο Καθένας» του Νίκου Καλογερόπουλου- Οικία Τατάνη

-Σάββατο 26 Αυγούστου: «Αντιγόνη» από το Φεστιβάλ Αθηνών- (Στέλιος Μάϊνας, Βασιλική Τρουφάκου κλπ.)

(Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα υλοποιηθεί η θεματική ενότητα «Το ταξίδι των ηρώων», αφιέρωμα στην Άννα Συνοδινού και εκδηλώσεις για την ομογένεια)

--------------


To Loutraki Festival 2016 ξεκινά το ταξίδι του

To Loutraki Festival 2016 παρουσιάζεται στον Ιανό την Πέμπτη 16 Ιουνίου.

Μετά την επιτυχία του της πρώτης διοργάνωσης του Loutraki Festival το 2015, παραμένει σταθερός στόχος των διοργανωτών να καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα πανελλαδικά.

To Loutraki Festival 2016 παρουσιάζεται στον Ιανό την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 12:30.

Το πρόγραμμα του 2016 διατηρεί το υψηλό του επίπεδο, με συνεργασίες και συμπράξεις σημαντικών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, το Blues Festival, το Rock Festival, τα Tuesday’s Sunset και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής που αποτελούν θεματικές του Φεστιβάλ, αλλά και μια νέα προσπάθεια που ξεκινάει φέτος στη μαγευτική τοποθεσία του Σχοίνου, το Odyssia Festival. Μια καινούργια διοργάνωση χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής με εξαιρετικό line up. Παράλληλα στη διάρκεια του, θα φιλοξενηθεί μια κορυφαία αρχιτεκτονική έκθεση, ενώ δεν θα λείψουν και οι παρουσιάσεις συγγραφέων και άλλων καλλιτεχνών από το τοπικό δυναμικό.

Την παρουσίαση του προγράμματος θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Πελοπίδας Μαυρόπουλος.

Στην παρουσίαση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, εκπρόσωποι των θεματικών φεστιβάλ, εκπρόσωποι των χορηγών και των χορηγών επικοινωνίας, ενώ δεν θα λείψουν και οι μουσικές εκπλήξεις.

--------------

Τα «Στενά» αποδείχτηκαν πολύ στενά για τόσο κόσμο!Ξεκίνησε η τριήμερη γιορτή του πολιτισμού στα "Στενά της Λαμίας 2016".

Μέχρι και την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016, το στενό της οδού Ανδρούτσου φιλοξενεί έργα τέχνης από δεκάδες συμπολίτες μας.

Το απόγευμα της Τρίτης έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια των εκδηλώσεων από τον Δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη με τα στενά να είναι πλημμυρισμένα από κόσμο.

Η φιλαρμονική του Δήμου για μια ακόμα φορά έκλεψε τις εντυπώσεις και ο Δημήτρης Αργυρίου μας έκανε να σιγοτραγουδάμε υπό το φως του φεγγαριού.

Αν θέλετε να απολαύσετε έργα τέχνης από καταξιωμένους ζωγράφους, γλύπτες αλλά και ερασιτέχνες, αν θέλετε να αγοράσετε μικρά είδη δώρων κατασκευασμένα με μεράκι και αγάπη από Λαμιώτες καλλιτέχνες δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τα στενά της πόλης μας!

Δείτε βίντεο:Δείτε φωτογραφίες από τα χθεσινά εγκαίνια "Στενά της Λαμίας 2016"--------------
Η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 12.00.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει στο αεροδρόμιο της Αθήνας για μία ακόμη εμφάνιση, αυτή τη φορά με ελληνική και βιεννέζικη οπερέτα!

Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση-έκπληξη που πλημμύρισε το αεροδρόμιο με διάσημες άριες και «μάγεψε» τους ταξιδιώτες που είχαν την τύχη να βρεθούν σε μία… «οπερετική αναχώρηση», την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιουνίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για να ευχηθεί «καλό ταξίδι», με ελληνική και βιεννέζικη οπερέτα!

Έτσι, την Παρασκευή στο χώρο του αεροδρομίου, οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τρεις νέους ερμηνευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – την υψίφωνο Ελένη Κουτσουμπή, τη μεσόφωνο Ελένη Βουδουράκη και τον βαρύτονο Χρήστο Λάζο – που θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από διάσημες ελληνικές και βιεννέζικες οπερέτες, με συνοδεία από πιάνο. Με την λυρική τέχνη και τις εντυπωσιακές φωνές τους, οι ερμηνευτές της ΕΛΣ θα συνοδεύσουν τους ταξιδιώτες λίγο πριν από την αναχώρησή τους, προσφέροντας μια μοναδική οπερετική εμπειρία.

Η δεύτερη εμφάνιση του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργανισμού της χώρας, είναι μια ακόμη πολύ ιδιαίτερη στιγμή για το αεροδρόμιο, διαχρονικό υποστηρικτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Fly me to the Moon», μια συνεργασία του ΔΑΑ με την πολιτιστική πλατφόρμα ελculture που συνεχίζεται και φέτος.

Παρασκευή, 17 Ιουνίου, 12:00 (2 παραστάσεις των 20΄), Επίπεδο Αναχωρήσεων, Είσοδος 3, περιοχή ελεύθερης πρόσβασης

event

Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να ταξιδέψει την τέχνη της όπερας σε μέρη απρόσμενα και απρόβλεπτα. Με την πολιτική εξωστρέφειας, που στοχεύει στην εξοικείωση του μη εξειδικευμένου κοινού με την λυρική τέχνη, έχει καταφέρει να φέρει σε επαφή με την όπερα ένα ευρύ φάσμα κοινού και να την κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών της Αθήνας και όχι μόνον.

Ένα σημαντικό ορόσημο για την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον πολιτισμό μας, αναμένεται να αποτελέσει η μεταστέγασή της στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Λίγο πριν από την «απογείωση» στη νέα στέγη της, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός πόλος έλξης του κοινού από τη χώρα μας και το εξωτερικό, η ΕΛΣ επισκέπτεται το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την επίσημη πύλη υποδοχής χιλιάδων επισκεπτών στην πόλη, προσφέροντας στιγμές αισθητικής και μουσικής απόλαυσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://flashnews.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.patrisnews.com , http://www.newsbeast.gr , http://www.lamiareport.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...