Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Σύσκεψη για τους τρόπους δράσης προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος


Στο επίκεντρο οι παράκτιες περιοχές της Κρήτης.

Τους τρόπους δράσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση του φαινομένου των σκούρων κηλίδων που παρατηρούνται σε ορισμένες παράκτιες περιοχές στην Κρήτη συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας.

Η σύσκεψη έγινε παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκου Καλογερή και Δημόσιας Υγείας Μανόλη Κλώντζα και σ αυτήν συμμετείχαν οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι των Λιμεναρχείων και ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Κατά τη συνάντηση οι Υπηρεσίες Υγείας επεσήμαναν ότι κατά τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για ενδεχόμενη ρύπανση από παθογόνο μικροβιακό φορτίο τα δείγματα ήταν αρνητικά, και επομένως δεν υφίσταται κίνδυνος για τους λουόμενους και τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, με σκοπό την πλήρη χημική, βιολογική- μικροβιολογική διερεύνηση του φαινομένου, οι συναρμόδιες Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υγείας, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει πρόγραμμα οργανωμένης δειγματοληψίας και αναλύσεων στις περιοχές που εμφανίζεται το φαινόμενο.

Την ίδια ώρα θα ενισχυθεί ο έλεγχος με επιτόπιες επιθεωρήσεις για την πάταξη της όποιας παραβατικότητας εντοπισθεί στη χερσαία και θαλάσσια ζώνη, εκ μέρους των αρμόδιων Διευθύνσεων της Περιφέρειας Κρήτης με τη συνδρομή και των Λιμεναρχείων του νησιού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μακόλιφ: Ο Φλάναγκαν σκόπευε να κάνει μεγαλύτερο κακό


Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια αποκάλυψε ότι ο δολοφόνος σχεδίαζε κι άλλες βίαιες ενέργειες.

Ο άνδρας που σκότωσε δύο αμερικανούς δημοσιογράφους σε απευθείας μετάδοση την Τετάρτη σχεδίαζε να προβεί και σε άλλες βίαιες ενέργειες, υποστήριξε σήμερα ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια.

Ο Τέρι Μακόλιφ επισκέφθηκε το στούντιο του τοπικού καναλιού WDBJ όπου εργάζονταν η 24χρονη Άλισον Πάρκερ και ο εικονολήπτης Άνταμ Γουόρντ, 27 ετών, δύο ημέρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία τους από τον Βέστερ Φλάναγκαν, 41 ετών.

Ο Φλάναγκαν, πρώην εργαζόμενος στον ίδιο σταθμό που απολύθηκε το 2013, αυτοκτόνησε λίγες ώρες μετά τη διπλή ανθρωποκτονία, αφού εντοπίστηκε από αστυνομικούς να κινείται με το όχημά του σε έναν αυτοκινητόδρομο κατευθυνόμενος προς την Ουάσινγκτον.

«Πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι το άτομο αυτό είχε πολλά πυρομαχικά και σκόπευε να βλάψει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, όπως πιστεύουμε», σχολίασε ο κυβερνήτης. «Προφανώς δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του για να ανακαλύψουμε τι σκόπευε να κάνει όμως όλα δείχνουν ότι είχε κακές προθέσεις», συνέχισε.

Ο Φλάναγκαν χρησιμοποίησε ένα πιστόλι που είχε αγοράσει παράνομα για να σκοτώσει τους δύο πρώην συναδέλφους τους και να τραυματίσει μια γυναίκα, τη Βίκι Γκάρντνερ, που εκείνη την ώρα έδινε συνέντευξη στην Άλισον Πάρκερ. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε το πιστόλι, έξι γεμιστήρες, μια λίστα με πράγματα που είχε σημειώσει να κάνει -το περιεχόμενό της δεν αποκαλύφθηκε- καθώς και 17 επιστολές. Σε μια βαλίτσα βρέθηκαν επίσης τρεις πινακίδες κυκλοφορίας και μια περούκα.

Ο κυβερνήτης, που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Κόμμα και έχει στην κατοχή του κυνηγετικά όπλα, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των «λογικών» ελέγχων των υποψήφιων αγοραστών όπλων. Οι έλεγχοι είναι υποχρεωτικοί στα καταστήματα, όχι όμως και για τις συναλλαγές που γίνονται σε εκθέσεις, μεταξύ ιδιωτών ή μέσω του διαδικτύου. «Αν πάτε σε μια έκθεση όπλων, σε ορισμένες υπάρχουν μεγάλα πανώ που γράφουν «ελάτε να αγοράσετε εδώ, δεν κάνουμε ελέγχους» αποκάλυψε ο κυβερνήτης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε ανεπιτυχώς να σκληρύνει το νόμο μετά τη σφαγή 20 παιδιών στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ, τον Δεκέμβριο του 2012. Τον περασμένο μήνα παραδέχτηκε ότι η αποτυχία του στο θέμα αυτό είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση που αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό των προσφύγων ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός


Νοσηλευτικοί σταθμοί στήνονται σε Σάμο, Χίο και Κρήτη.

Συνεχίζει την υλοποίηση του έκτακτου σχεδίου δράσης για τους πρόσφυγες – μετανάστες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Ειδικότερα, στη Σάμο ξεκίνησε η λειτουργία νοσηλευτικού σταθμού στο Λιμενικό Φυλάκιο, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο, καθώς επίσης και τη διανομή ανθρωπιστικού υλικού.

Ο νοσηλευτικός σταθμός έχει στελεχωθεί από 2 νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και από ομάδα εκπαιδευμένων εθελοντών νοσηλευτικής του τοπικού τμήματος του ΕΕΣ, με σκοπό την παροχή πρώτων βοηθειών, την ενημέρωση σε θέματα ατομικής υγιεινής όπως επίσης και τη ψυχοκοινωνική στήριξη των νεοεισερχομένων προσφύγων – μεταναστών.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης σε 500 περίπου άτομα και έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες σε 49 άτομα, εκ των οποίων 4 αραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο.

Εθελοντές του Τοπικού Τμήματος ΕΕΣ Σάμου, συνδράμουν στη διανομή του ανθρωπιστικού υλικού, το οποίο θα καλύψει συνολικά περίπου 2.000 πρόσφυγες – μετανάστες, και στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί για περαιτέρω χρονικό διάστημα, καθώς η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στη Χίο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε τη λειτουργία νοσηλευτικού σταθμού, σε οικίσκο στην ευρύτερη περιοχή του λιμεναρχείου, ο οποίος παραχωρήθηκε δωρεάν από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου - καθώς και τη διανομή ανθρωπιστικού υλικού.

Ο νοσηλευτικός σταθμός έχει στελεχωθεί από 2 νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και από ομάδα εκπαιδευμένων εθελοντών νοσηλευτικής του Τοπικού Τμήματος ΕΕΣ.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης σε 275 άτομα και έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες σε 36 άτομα, εκ των οποίων 4 παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο. Εθελοντές του Τοπικού Τμήματος ΕΕΣ Χίου συνδράμουν στη διανομή του ανθρωπιστικού υλικού, το οποίο θα καλύψει συνολικά περίπου 1.000 πρόσφυγες – μετανάστες.

Στην υποδοχή 240 προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Παλαιοχώρα Χανίων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου της Παλιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά, συνδράμει ο ΕΕΣ.

Με ευθύνη και έξοδα του τοπικού τμήματος του Ε.Ε.Σ. Χανίων, διανεμήθηκαν είδη ατομικής υγιεινής για τα μωρά και τις γυναίκες, γάλα σε σκόνη καθώς και ιματισμός και παιχνίδια στα μικρά παιδιά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πάγωμα» των δόσεων Αυγούστου μελετούν οι τράπεζες


Στόχος η διευκόλυνση των δανειοληπτών λόγω των capital controls.

Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να «παγώσουν» την πληρωμή της δόσης του Αυγούστου για στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Mega, ήδη κάποιες τράπεζες στέλνουν επιστολές στους πελάτες τους ότι η δόση του Αυγούστου δεν θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη ακόμα και αν δεν πληρωθεί αφού παρακάμπτεται.

Κάποιες τράπεζες παρατείνουν το δάνειο για ένα μήνα ή επιμερίζεται το ποσό στο σύνολο των δόσεων. Ανάλογη πρακτική είχαν ακολουθήσει και οι τράπεζες στην Κύπρο μετά την επιβολή των capital controls.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα εξετάσεων ειδικών μαθημάτων


Για ειδική κατηγορία των «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό».
Από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται το πρόγραμμα εξέτασης των ειδικών μαθημάτων, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στην ειδική κατηγορία των «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό» για το έτος 2015, καθώς και ο χρόνος Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για επιλογή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.).

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στην ΑΘΗΝΑ και στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ως εξής:
ΗΜΕΡΑΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ14-9-2015Αγγλικά
ΤΡΙΤΗ15-9-2015Γερμανικά-Ισπανικά
ΤΕΤΑΡΤΗ16-9-2015Ιταλικά-Ελεύθερο Σχέδιο
ΠΕΜΠΤΗ17-9-2015Γραμμικό Σχέδιο-Αρμονία
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ18-9-2015Γαλλικά-Έλεγχος ΜουσικώνΑκουστικών Ικανοτήτων
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 15.30 μ.μ. εκτός των μαθημάτων:

α)Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο και

β)Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων

για τα οποία ορίζεται ως ώρα έναρξης η 12.30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες, εκτός των μαθημάτων: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ και ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για τα οποία ορίζεται σε έξι (6) ώρες και ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ είκοσι (20) λεπτά περίπου.

Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης θα γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Β΄ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Ο χρόνος Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για επιλογή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) ορίζεται από 14/9/2015 μέχρι 18/9/2015 κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων.

Οι υποψήφιοι θα δηλώσουν τις ημέρες συμμετοχής στις Πρακτικές Δοκιμασίες στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου και η έδρα του εξεταστικού κέντρου που εξετάζονται στα λοιπά μαθήματα, σύμφωνα και με τα ειδικά μαθήματα που έχουν επιλέξει.

Γ΄ ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξετάζονται, εφόσον έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα, τις ίδιες ώρες και στα ίδια μαθήματα από επιτροπή που θα λειτουργήσει στο Βαθμολογικό Κέντρο: Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου, Δαβάκη Πίνδου & Διαμαντή 2, Νέο Φάληρο, τηλ. 210-4812109.

Δ΄ ΤΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Οι εξετάσεις στα μαθήματα θα διενεργηθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου.

Ειδικά για το μάθημα της Αρμονίας οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο εξεταστικό κέντρο της Αθήνας. Ειδικά επίσης, για το μάθημα του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στο κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι.

Για τη διεξαγωγή των εξετάσεων στα άλλα ειδικά μαθήματα θα λειτουργήσουν τα παρακάτω εξεταστικά κέντρα:

1) Στην Αθήνα, στο 9ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Τρώων 2, Τ.Κ.11851, Θησείο τηλ.: 210-3474157 και 210-3468766 fax: 210-3411548)

2) Στη Θεσσαλονίκη, στο 18ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης (Παπάφη 130Α, Τ.Κ. 54453 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-910655, fax.: 2310-941414)

Ε΄ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

1) Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου.

2) Κατά την εξέταση στο Γραμμικό Σxέδιο δίνεται στους υποψήφιους χαρτί σxεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 μ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 0,50 Χ 0,58 μ.. Για το λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης (ριζόχαρτο ή άλλο, απαραιτήτως σε διάσταση Α4), μολύβια με διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικά πάχη γραμμών, όργανα για σχεδίαση με μολύβι ή με σινική μελάνη, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σxεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σxεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιxα, ξύστρα - καμπάνα κ.λ.π.). Απαγορεύεται, όμως, να xρησιμοποιεί συστήματα σxεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηxανήματα γραφής και σxεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιxεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κ.λ.π.) γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων και κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα σε διάφορες κλίμακες, ένα: είκοσι, ένα : πενήντα κ.λ.π.), καθώς και υπολογιστικές μηχανές (κομπιούτερς).

Κατά την εξέταση στο Ελεύθερο Σxέδιο, δίνεται στους υποψήφιους xαρτί σxεδίασης που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 μ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σxεδίαση, 0,50 Χ 0,50 μ. Για το λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έxει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σxεδίασης διαστάσεων αναλόγων με το xαρτί σxεδίασης. Η εξέταση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έxει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιxα, ξύστρα.

Επίσης, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση βελόνας μετρήματος και νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση σπρέυ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΛΜΕ: Χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν ξέρουν που θα εργαστούν


Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για τις αποσπάσεις στη Δευτεροβάθμια.

«Εχθές το βράδυ πληροφορηθήκαμε, ότι με την ορκωμοσία της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η διαδικασία των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν ολοκληρώθηκε. Πλέον, απαγορεύεται η οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο δημόσιο. Το πρόβλημα θα είναι μεγάλο και στις τοποθετήσεις, αφού και τα ΠΥΣΔΕ δε θα έχουν στοιχεία για να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Επικοινωνήσαμε άμεσα με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου και απαιτήσαμε να προχωρήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των πινάκων των αποσπάσεων, ώστε να εκκρεμεί μόνο το τυπικό μέρος της υπογραφής του υπηρεσιακού υπουργού.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι δε φρόντισαν να τηρηθεί έγκαιρα το χρονοδιάγραμμα που θα εξασφάλιζε την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας όλων των υπηρεσιακών μεταβολών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες συνάδελφοί μας αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουν σε ποια περιοχή θα εργαστούν, δεν μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, καθώς και πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα περιττών μετακινήσεων. Χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών είναι στον αέρα, και μάλιστα χωρίς να έχουν καμία απολύτως ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάσταση!

Όλοι οι αρμόδιοι οφείλουν να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το πρόβλημα να λυθεί το συντομότερο», αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Ζητούμε: να εγκριθεί άμεσα το αίτημα εξαίρεσης για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αποσπάσεων και όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές που προϋποθέτουν την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΓΓΔΕ: Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος


Τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου, και όχι την Κυριακή, λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από την 1η έως τις 4 Σεπτεμβρίου, δεν θα επιβληθεί το τέλος εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά προβλέπεται η πληρωμή τόκου εκπρόθεσμης καταβολής 0,7% επί του οφειλόμενου φόρου.
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές τη Δευτέρα 31/8/2015, μέσω του web – banking, θα πρέπει να γίνουν στο ωράριο λειτουργίας της σχετικής τράπεζας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ έχει ως εξής:

«Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων είναι η Δευτέρα 31η/8/2015 αντί της 30ης/8/2015 (τελευταία παράταση), κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 άρθρ. 7 ν.4174/2013, όπου «Εάν η εκπνοή προθεσμίας για την εκπλήρωση υποχρέωσης, συμπίπτει με επίσημη αργία, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη ημέρα, κατά την οποία η Φορολογική Διοίκηση λειτουργεί για το κοινό».

Διευκρινίζεται επίσης ότι, η Δευτέρα 31/8/2015 είναι η τελευταία ημέρα για την:
1. εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 2%, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:
o νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία,
o φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).
2. καταβολή της 1ης δόσης του φόρου, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:
o νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 28/8/2015),
o φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).

Προκειμένου για ηλεκτρονικές πληρωμές που θα γίνουν τη Δευτέρα 31/8/2015 μέσω web – banking, η καταβολή αυτή πρέπει να γίνει εντός του ωραρίου λειτουργίας του κατά περίπτωση πιστωτικού ιδρύματος.

Για τις δηλώσεις Φ.Ε. φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η/9/2015 έως την 4η/9/2015, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα άρθρ. 54 ν.4174/2013».


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνετρίβη αεροπλάνο κατά την πρόβα αεροπορικών επιδείξεων - Νεκρός ο πιλότος


Αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων για το New York Air Show, σε κοντινή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο Στιούαρτ, στο Γουίνσδορ της κομητείας Όραντζ.



Το αεροπλάνο το οποίο χειριζόταν ο άτυχος πιλότος συνετρίβη με αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμη η συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων από την NSA


Το Αμερικανικό Εφετείο ακύρωσε σήμερα την απόφαση ενός δικαστή με την οποία απαγόρευε στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας -NSA- να συλλέγει τηλεφωνικά δεδομένα στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος παρακολούθησης το οποίο στο μεταξύ τροποποιήθηκε από το Κογκρέσο.

Το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την απαγόρευση που είχε εισηγηθεί το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Ο νόμος που επέτρεπε στην NSA να συλλέγει δεδομένα έληξε τον Ιούνιο και κατόπιν τροποποιήθηκε από το Κογκρέσο.

Οι τρεις δικαστές δεν έκλεισαν πάντως την υπόθεση, παρά την αλλαγή στη νομοθεσία, και την έστειλαν πίσω στον δικαστή Ρίτσαρντ Λίον για επανεξέταση. Ο ένας από τους τρεις, ο δικαστής Ντέιβιντ Σέντελ, διαφώνησε εν μέρει λέγοντας ότι θα είχε απορρίψει εξαρχής την προσφυγή.

Με βάση τον νέο νόμο, το τρέχον πρόγραμμα συλλογής δεδομένων θα συνεχιστεί για 180 ημέρες μετά την 2α Ιουνίου και κατόπιν θα εφαρμοστεί το νέο, τροποποιημένο πρόγραμμα.

Εναντίον του προγράμματος είχαν προσφύγει ο δικηγόρος Λάρι Κλέιμαν και ο Τσαρλς Στρέιντζ, ο πατέρας ενός Αμερικανού τεχνικού στον τομέα της κρυπτογραφίας που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν το 2011. Ο δικαστής Λίον είχε κρίνει ότι το πρόγραμμα ήταν πιθανότατα παράνομο και η κυβέρνηση άσκησε έφεση.

Ο Λευκός Οίκος, σε μια πρώτη αντίδραση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Εφετείου η οποία, όπως ανέφερε, δείχνει ότι τα προγράμματα συλλογής πληροφοριών είναι συνταγματικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες της ΡΑΕ για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών


Ερωτηματολόγιο, το οποίο θα αποσταλεί στις ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών, για τη διερεύνηση των πρακτικών αντιμετώπισης και διαχείρισης των οφειλών των πελατών, ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η ΡΑΕ με σημερινή επιστολή της, προχωράει σε συστάσεις προς τη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος και την αλλαγή προμηθευτή.

Η ΡΑΕ γνωστοποιεί ότι η μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας δε μπορεί να γίνει χωρίς την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας (απόφαση Υπουργού ΠΑΠΕ), τις οποίες όμως δηλώνει ότι προτίθεται να επανεξετάσει συνολικά, βάσει και των αποτελεσμάτων της επισκόπησης της διεθνούς πρακτικής, την οποία έχει ήδη δρομολογήσει.

Μέχρι την ολοκλήρωση της συνολικής επαναξιολόγησης του ζητήματος, η Αρχή προβαίνει στην ακόλουθη σύσταση προς όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας:
- Να τηρούν πιστά τις διατάξεις του νόμου, που αποτελούν ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα, για τη μείωση του επιχειρηματικού τους κινδύνου στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε νέους πελάτες και την αποφυγή διόγκωσης τυχόν ανεξόφλητων οφειλών των πελατών τους.

- Να απέχουν από τη συστηματική προσέλκυση πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή, η οποία αποτελεί αθέμιτη πρακτική, ευνοώντας συνακόλουθα την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή και συντελώντας στην ευρύτερη απορρύθμιση της αγοράς. Ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία αξιολόγησης αιτημάτων προμήθειας από νέους πελάτες, να ελέγχουν την ύπαρξη τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών του αιτούντος προς τον προηγούμενο προμηθευτή του, ιδίως δια της προσκόμισης αντιγράφου του τελευταίου λογαριασμού κατανάλωσης του αιτούντος. Πρακτικές και καταχρηστικές συμπεριφορές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Αρχή και θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, σημειώνει η ΡΑΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες νεκροί από τη φονική καταιγίδα "Έρικα"


Πολλούς νεκρούς και σοβαρές ζημιές άφησε πίσω της η τροπική καταιγίδα Έρικα κατά το πέρασμά της από την Ντομίνικα και σήμερα απειλεί τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ η Πολιτεία της Φλόριντα κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να προετοιμαστεί για την άφιξη του τυφώνα.



Η Έρικα απέχει περίπου 105 χιλιόμετρα από τον Άγιο Δομίνικο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, και οι άνεμοι που την συνοδεύουν ενισχύθηκαν, φτάνοντας τα 85 χιλιόμετρα την ώρα, ανέφερε το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων (NHC).



"Το μάτι της θύελλας θα περάσει από τη Δομινικανή Δημοκρατία το απόγευμα, κατόπιν, τη νύχτα, θα πλησιάσει στα νησιά Τερκς και Κάικος και το Σάββατο προς την Κυριακή θα κινηθεί προς τις νοτιοκεντρικές και βορειοδυτικές Μπαχάμες", διευκρίνισε το NHC.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη στην Ντομίνικα όπου οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν φονικές πλημμύρες.

"Η χώρα έχει πληγεί σοβαρά", είπε ο υπουργός Δημοσίων Έργων Ίαν Πίναρντ κάνοντας λόγο για μεγάλες ζημιές στα δίκτυα υποδομής και στο αεροδρόμιο.

Ο Ρικ Σκοτ, ο κυβερνήτης της Φλόριντας όπου αναμένεται να φτάσει η καταιγίδα στις αρχές της εβδομάδας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πολιτεία προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών.

Στο Πόρτο Ρίκο περίπου 150.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά οι ζημιές γενικά ήταν περιορισμένες. "Φαίνεται ότι επιστρέφουμε στην ομαλότητα", είπε ο κυβερνήτης του, Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε επιφυλακή η Αρκαδία το σαββατοκύριακο εξαιτίας των ανέμων


Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στα δασικά συμπλέγματα του Νομού.

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στα δασικά συμπλέγματα της Αρκαδίας, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η απαγόρευση αφορά όλο τον ορεινό όγκο του Μαινάλου, το δάσος Σκυρίτιδας-Βλαχοκερασιάς, σε όλη την έκταση του εθνικού δρυμού Πάρνωνα και στα περιαστικά αλσύλλια της Τρίπολης.

Η απαγόρευση ισχύει από αύριο Σάββατο 29 Αυγούστου στις 6:00 π.μ. έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015 στις 6:00 π.μ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Νόμο προκειμένου να προλάβουν στην «γέννησή» της οποιαδήποτε έστια φωτιάς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το δράμα των προσφύγων τότε και σήμερα


Ένα σπάνιο και επίκαιρο βίντεο από την καταστροφή της Σμύρνης.

Καταστροφή, συντρίμμια, πρόσφυγες συνωστισμένοι σε πλοία, με τον φόβο και την απελπισία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, άνθρωποι που περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό. Μεταφέρονται μακριά από τα σπίτια τους, με όσα υπάρχοντα μπορούν να κουβαλήσουν. Προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τον θάνατο. Όχι δεν είναι άλλη μία είδηση για τη Συρία, είναι εικόνες που καταγράφηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922. Μοιάζουν όμως τόσο οικείες σήμερα…

Το σπάνιο υλικό κινηματογραφήθηκε από τον Τζορτζ Μαγκάριαν, ο οποίος φοίτησε στο Αμερικάνικο Κολέγιο του Ικονίου της Μικράς Ασίας και διετέλεσε στη συνέχεια διευθυντής της Αμερικανικής Χριστιανικής Ένωσης στη Σμύρνη. Οι εικόνες καταγράφηκαν αμέσως μετά τη μικρασιατική καταστροφή, έμειναν όμως στο συρτάρι για πάνω από 80 χρόνια.

Το 2008 ανακαλύφθηκαν από τον εγγονό του Μαγκάριαν, ο οποίος και αποφάσισε να τα βγάλει στη δημοσιότητα.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Φουρτούνες» πριν τα Όσκαρ


Τα μέλη της Ακαδημίας αναζητούν τρόπους ανανέωσης της τελετής απονομής.

Πονοκέφαλο έχει πιάσει τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, καθώς εδώ και καιρό ψάχνουν τρόπους και πρόσωπα για να ανανεώσουν την τελετή απονομής των Όσκαρ.

Ο χρόνος της μεγάλης βραδιάς πλησιάζει (28 Φεβρουαρίου 2016) και τα μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνουν.

Μετά από τρεις διαδοχικές παρουσιάσεις των Όσκαρ από τους παραγωγούς Neil Meron και Craig Zadan, τα στελέχη της Ακαδημίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναθέσουν την τελετή απονομής σε άλλη ομάδα

Σ' αυτήν την απόφαση, για ανανέωση, συντέλεσε και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η τελετή απονομής των βραβείων προσελκύει όλο και λιγότερους τηλεθεατές. Με αποτέλεσμα την φετινή χρονιά, με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Neil Patrick Harris, να την δουν 36 εκατ. τηλεθεατές, έναντι 43 εκατ. το 2014, σημειώνοντας πτώση κατά 15%. Η πτώση τηλεθέασης σε συνδυασμό με τις γενικά κακές κριτικές που έλαβε η τηλεοπτική εκπομπή το 2015, η αποστολή της Ακαδημίας για αλλαγές ώστε να ξεφύγει από τα συνηθισμένα σόου ψυχαγωγίας, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Σε δημοσίευμα των «The New York Times», αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Cheryl Boone Isaacs, και ο εκτελεστικός διευθυντής, Dawn Hudson, έχουν εξετάσει τουλάχιστον πάνω από έξι παραγωγούς και ομάδες παραγωγής οι οποίοι θα έχουν μία διαφορετική αισθητική προσέγγιση, δίνοντας έναν άλλον αέρα στην ετήσια απονομή των βραβείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα ανάμεσα στους ανθρώπους που είδαν τα στελέχη της Ακαδημίας είναι και ο σκηνοθέτης της ταινίας «House Party», Reginald Hudlin, που ήταν και παραγωγός της ταινίας «Django, ο τιμωρός», η οποία το 2013, ήταν υποψήφια για πέντε βραβεία Όσκαρ και έλαβε δύο από αυτά.

Ένας άλλος που διεκδικεί τη θέση είναι ο Michael Shamberg, παραγωγός των ταινιών «Reality Bites» και «Freeheld», που ακόμα δεν έχει προβληθεί στους κινηματογράφους, και πραγματεύεται τον αγώνα της ζωής ενός λεσβιακού ζευγαριού για την παροχή σύνταξης χηρείας στο Νιου Τζέρσεϊ.

Στη λίστα των υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται και άλλα ονόματα, ωστόσο όλοι βρίσκονται σε αναμονή μέχρι την τελική απόφαση και ανακοίνωση από την Ακαδημία των Όσκαρ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι διέσχισαν φέτος τη Μεσόγειο!


Εξ αυτών 2.500 «χάθηκαν» αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Οι μετανάστες που έχουν επιχειρήσει μέχρι στιγμής φέτος να περάσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη έχουν ήδη ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο περισσότεροι από 300.000 μετανάστες ενώ περισσότεροι από 2.500 έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη.

«Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που διέσχισαν τη Μεσόγειο φέτος ξεπερνά πλέον τις 300.000 με περίπου 200.000 από αυτούς να έχουν φθάσει στην Ελλάδα και 110.000 στην Ιταλία», σε σχέση με 219.000 που ήταν ο συνολικός αριθμός τους το 2014, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της UNCHR Μελίσα Φλέμινγκ.

Στους 2.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο δεν έχουν συμπεριληφθεί οι περίπου 200 που αγνοούνται ανοιχτά της Λιβύης μετά το νέο ναυάγιο.

Πέρυσι, περίπου 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοείτο η τύχη τους στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την UNCHR.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που περνάει το χρόνο της ως… ζόμπι


Ένας αλλόκοτος τρόπος για την καταπολέμηση του στρες.

Το πρωί εργάζεται στον τομέα της εγκληματολογικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο John Moore στη Βρετανία, το οποίο διαθέτει μια τεράστια συλλογή από σκελετούς και μια σειρά από ανθρώπινα υπολείμματα, ενώ το βράδυ μεταμορφώνεται σε… ζόμπι!

Η 34χρονη Cal Davenport, όπως σημειώνουν τα βρετανικά μίντια, όταν βγάζει τη λευκή ποδιά της, ρίχνει άφθονο αίμα στο σώμα της και μεταμορφώνεται σε ζωντανή-νεκρή, κυνηγώντας ανυποψίαστους πολίτες στο πλαίσιο ενός ιδιόμορφου παιχνιδιού, το 2.8 Hours Later. Το παιχνίδι περιλαμβάνει παίκτες που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις αποστολές που καθορίζονται σε όλη την πόλη, αποφεύγοντας τις ορδές των ζόμπι που κρύβονται στις σκιές. Η Cal ταξιδεύει σε όλη τη χώρα για να ικανοποιήσει αυτό το αλλόκοτο πάθος της, που όπως αποκαλύπτει τη βοηθά να νικήσει το στρες.

Η 34χρονη από το Λίβερπουλ, λέει χαρακτηριστικά: «Έχω μια πολύ σοβαρή δουλειά το πρωί, όπου περιβάλλομαι από νεκρά άτομα. Οπότε, αυτό που κάνω τα βράδια με βοηθάει να εκτονώνομαι και να καταπολεμώ το στρες», λέει και συμπληρώνει «Πραγματικά τρομάζω τον κόσμο. Έχω δει τύπους να πετάνε τις κοπέλες τους μπροστά από τα ζόμπι, έχω δει ανθρώπους να ‘βρέχονται’ από το φόβο τους… Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι είμαστε πραγματικά ζόμπι...».










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το λαίμαργο μικροσκοπικό καγκουρό


Ορφάνεψε όταν η μητέρα του χτυπήθηκε από αυτοκίνητο - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Ο μικρός της φωτογραφίας απολαμβάνει λαίμαργα το γάλα του πίνοντας από μια σύριγγα που έγινε αυτοσχέδιο μπιμπερό. Το μικρό καγκουρό- για την ακρίβεια είναι wallaby, είδος μικρόσωμου καγκουρό- έμεινε ορφανό όταν η μητέρα του χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και πέθανε.

Ο μικροσκοπικός Scotty, όπως ονομάστηκε, βρέθηκε προφανώς στην Αυστραλία και η σελίδα στο Facebook στην οποία ανακοινώνεται κάθε εξέλιξη σχετικά με την κατάστασή του έχει ήδη ξεπεράσει τα 4.500 like.

«Στόχος μας είναι να τον αφήσουμε στη Φύση μόλις είναι εκείνος σε θέση να επιστρέψει, ελπίζω πως αυτό θα γίνει με επιτυχία», δήλωσε ο άνθρωπος που φροντίζει τον αξιολάτρευτο Scotty.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μυστηριώδης κβαντική διεμπλοκή είναι γεγονός


Τρέμετε Αϊνστάιν και χάκερς.

Το μελλοντικό Νόμπελ Φυσικής, ίσως, δοθεί στους πρωτεργάτες ενός πρωτοποριακού τεστ, το οποίο επιβεβαίωσε, με μεγαλύτερη σιγουριά από κάθε άλλη φορά, ότι η κβαντική διεμπλοκή (ή κβαντικός εναγκαλισμός), δηλαδή η αυτόματη «επικοινωνία» και αλληλεπίδραση δύο αντικειμένων εξ αποστάσεως, συνιστά αναπόσπαστο συστατικό του κβαντικού κόσμου.

Η είδηση αποτελεί... άσχημο νέο για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος σιχαινόταν αυτό το μυστηριώδες φαινόμενο, επειδή δεν μπορούσε να εξηγηθεί με βάση τις δικές του θεωρίες για το σύμπαν. Εξίσου, όμως, κακό νέο αποτελεί και για τους χάκερς, καθώς η μελλοντική κβαντική κρυπτογράφηση θα είναι απείρως δυσκολότερη να «σπάσει» (και θα απαιτεί διδακτορικό στην κβαντομηχανική...).

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ρόναλντ Χάνσον του ολλανδικού Πανεπιστημίου Ντελφτ, έκαναν σχετική προδημοσίευση στον επιστημονικό διαδικτυακό τόπο arXiv, σύμφωνα με το Nature, ενώ εκκρεμεί η επίσημη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές.

Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο κβαντικός φυσικός Νικολά Γκεζέν του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Για «πραγματικά μεγαλοφυές και όμορφο πείραμα» μίλησε ο κορυφαίος κβαντικός φυσικός Άντον Τσάϊλινγκερ του Πανεπιστημίου της Βιένης.

Ο κβαντικός φυσικός Μάθιου Λάϊφερ του καναδικού Ινστιτούτου «Περίμετρος» του Οντάριο δήλωσε ότι δεν θα εκπλησσόταν, αν τα επόμενα χρόνια κάποιος από τους ερευνητές, μαζί με άλλους παλαιότερους συναδέλφους του, έπαιρνε το Νόμπελ Φυσικής. Είχαν προηγηθεί άλλα σχετικά πειράματα, αλλά το νέο πείραμα στην Ολλανδία κλείνει τα «παραθυράκια» αμφιβολίας που εκείνα είχαν αφήσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην κβαντομηχανική, τα αντικείμενα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις (π.χ. ένα σωματίδιο σε δύο σημεία). Μόνο όταν γίνεται η κατάλληλη μέτρηση από τον επιστήμονα, το αντικείμενο «κατασταλάζει» σε μία δεδομένη κατάσταση.

Επιπλέον όμως -και αυτό είναι ακόμη πιο παράδοξο- οι ιδιότητες δύο μακρινών αντικειμένων, τα οποία απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους, «διεμπλέκονται» ή «εναγκαλίζονται», με αποτέλεσμα όταν μετριέται κάποια ιδιότητα του ενός αντικειμένου, τότε η αντίστοιχη ιδιότητα του άλλου παίρνει την ίδια τιμή, δηλαδή μεταπίπτει ακριβώς στην ίδια κατάσταση με το πρώτο, παρ' όλη την απόσταση μεταξύ τους.

Αυτή η συμπεριφορά (λες και υπάρχει ένα «φάντασμα» στην ύλη) εκνεύριζε τον Αϊνστάιν, καθώς φαίνεται να παραβιάζει τον -υποτίθεται απαραβίαστο- συμπαντικό κανόνα ότι τίποτε δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από το φως. Στη δεκαετία του '60, πρώτος ο Ιρλανδός φυσικός Τζον Μπελ πρότεινε ένα πείραμα για να επιβεβαιωθεί η κβαντική διεμπλοκή και να διαψευσθεί ο Αϊνστάιν, οριστικά.

Το πρώτο σχετικό τεστ έγινε το 1981 από τον Αλέν Ασπέκτ (πιθανότατο υποψήφιο για μελλοντικό Νόμπελ) στο Ινστιτούτο Οπτικής στο Παλεζό της Γαλλίας. Αρκετά ακόμη πειράματα έλαβαν χώρα στα επόμενα χρόνια, αλλά κάθε φορά έμενε κάποια αμφιβολία. Όμως το νέο τεστ - που αφορούσε την κβαντική διεμπλοκή ζευγαριών ηλεκτρονίων και φωτονίων - φαίνεται πως κλείνει, πλέον, για τα καλά κάθε προηγούμενο κενό.

«Το πείραμα στο Ντελφτ αποτελεί την οριστική απόδειξη ότι η κβαντική κρυπτογραφία μπορεί να είναι απεριόριστα ασφαλής», δήλωσε ο Τσάϊλινγκερ. Όμως, στην πράξη, η εφαρμογή αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ικανοποιήθηκε το 84% των αιτήσεων των αποσπάσεων στην Πρωτοβάθμια


Από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2015-2016.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανήλθαν στις 3.268 και ικανοποιήθηκαν 2.758 (ποσοστό 84 %).

Οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει η περιοχή απόσπασής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.

Για τη απόφαση πατήστε εδώ.

Για τον πίνακα με τα ονόματα πατήστε εδώ.

Ενημερωτικό για τις αποσπάσεις εξέδωσαν και οι αιρετοί στο ΚΥΣΠΕ κκ Παληγιάννης και Μπράτης, οι οποίοι σημειώνουν ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εκτάκτως και ύστερα από επιμονή μας για να μην εμπλακούν οι αποσπάσεις στην απαγόρευση λόγω προεκλογικής περιόδου και ταλαιπωρηθούν χιλιάδες συνάδελφοι που θα έπρεπε να παρουσιαστούν στην οργανική τους θέση.

«Σας κοινοποιούμε τα ονόματα των αποσπασθέντων συναδέλφων επισημαίνοντας τα εξής :

Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ έγιναν με πλήρη μοριοδότηση, όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση. Οι συνάδελφοι που δεν πήραν απόσπαση έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης. Όσοι επίσης έχουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση (για τη μοριοδότησή τους κτλ. ) μπορούν να υποβάλλουν ένσταση η οποία θα εξεταστεί από το ΚΥΣΠΕ.

Η απόφαση έχει υπογραφεί από την πολιτική ηγεσία.

Ως αιρετοί αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους διοικητικούς υπαλλήλους των αντίστοιχων τμημάτων του υπουργείου παιδείας που , παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις καθυστερήσεις της πολιτικής ηγεσίας , συνέβαλαν τα μέγιστα στο να ολοκληρωθεί σήμερα η όλη διαδικασία.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΥΣΠΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΕΔΔΥ

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΜΕΑΕ»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «πάει» στα… ερτζιανά


Βγαίνει στον άερα το «Πρακτορείο FM».

Πρακτορείο 104,9 στα FM. Είναι η νέα συχνότητα των ερτζιανών στην οποία θα εκπέμπει το ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την ΔΕΘ - Helexpo.

Προσδιορίζοντας το στόχο του νέου εγχειρήματος, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΑΠΕ –ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος σημειώνει: «Το «Πρακτορείο FM» φιλοδοξεί να φέρει ένα νέο πνεύμα, έναν καινούργιο άνεμο στην ενημέρωση της Θεσ/κης μέσα από τη χρήση της φιλόξενης συχνότητας του ράδιο ΔΕΘ. Το «Πρακτορείο FM» είναι παιδί του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων της χώρας. Στόχος μας είναι να κάνουμε πράξη το νέο όραμά μας, που δεν είναι άλλο από το να στρέψουμε την ενημέρωση στην κοινωνία και στα προβλήματά της «με ειδήσεις όπως τις μάθαμε». Αυτό είναι και το σλόγκαν του νέου μας σταθμού».

Σύσσωμοι οι 220 δημοσιογράφοι του εθνικού πρακτορείου, καθώς και οι 15 ανταποκριτές του στο εξωτερικό, θα παρουσιάζουν στο μικρόφωνο του «Πρακτορείου FM» τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Με εκπομπές, συνεντεύξεις, αποκλειστικά ρεπορτάζ, ειδήσεις για την οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό τον αθλητισμό, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ - ΜΠΕ θα προσφέρει στους ακροατές πλουραλισμό στην ενημέρωση αλλά και ψυχαγωγία. Προτεραιότητα θα δίνεται στη θεματολογία της Βόρειας Ελλάδας. Το Πρακτορείο FM θα λειτουργεί και σαν βήμα έκφρασης για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ιδιαίτερη δράση όπως οι start up companies.

O Θ. Τσίγγανας δ/ντής του «Πρακτορείου FM 104,9» επισημαίνει : «Δίνουμε έμφαση στα τοπικά θέματα, στα θέματα της πόλης, αλλά και στα θέματα της Βόρειας Ελλάδας. Σε ό,τι συμβαίνει σ΄ όλη την Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα καλό ραδιόφωνο, ένα σοβαρό ραδιόφωνο και πιστεύουμε ότι με την εγκυρότητα του Πρακτορείου θα το πετύχουμε».

Προσωπικότητες της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας, του αθλητισμού αλλά και τοπικοί φορείς χαιρετίζουν την άφιξη του νέου ραδιοφωνικού σταθμού της συμπρωτεύουσας.

Oι ακροατές του από την Αττική και την υπόλοιπη χώρα και τον κόσμο θα μπορούν να ακούνε το ραδιόφωνο μέσω διαδικτύου.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Γιατροί του Κόσμου στη ΔΕΘ


Τέσσερα ιατρεία στο χώρο της Έκθεσης.

Για τέταρτη χρονιά φέτος, τέσσερα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου θα λειτουργήσουν, στη διάρκεια της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (5-13/9), με την υποστήριξη της ΔΕΗ, η οποία παραχωρεί ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν παθολογικό-γενικό ιατρείο, παιδιατρικό, γυναικολογικό και δερματολογικό, όπου εθελοντές ιατροί θα παρέχουν προληπτικό έλεγχο και πρωτοβάθμια κλινική εξέταση με συμβουλευτικό χαρακτήρα σε επισκέπτες της έκθεσης, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Παράλληλα, η κινητή παιδο-οδοντιατρική μονάδα των Γιατρών του Κόσμου με εθελοντές οδοντιάτρους θα παρέχει οδηγίες για τη στοματική υγιεινή σε παιδιά και γονείς, ενώ εντός του περιπτέρου θα πραγματοποιούνται και ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες για κοινωνικά, παιδαγωγικά και ιατρικά θέματα.

Ειδικά για τους άνεργους απόρους και ανασφάλιστους θα διατεθούν από την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου δωρεάν εισιτήρια εισόδου, με τη χορηγία της HELEXPO και της ΔΕΗ, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν από τα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου στην Θεσσαλονίκη, (Πτολεμαίων 29Α, 3ος όροφος, 2310 566 641 & 2315 314 206).

Το Ιατρείο Προληπτικού Ελέγχου στην ΔΕΘ θα λειτουργεί καθημερινά, από 5 έως και 13 Σεπτεμβρίου, με ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 16:00π.μ - 22:00μ.μ, Σάββατο & Κυριακή: 10:00π.μ- 22:00μ.μ, πλησιέστερη είσοδος: Πύλη 2 (XANΘ).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά η παρακράτηση του ΦΠΑ - Δείτε το νέο έντυπο


Εγκύκλιος ενημερώνει για τον κωδικό «404» στον οποίο θα εμφανίζεται ο «φόρος που έχει δεσμευτεί μέσω τραπεζών» στο νέο έντυπο δήλωσης του ΦΠΑ, το οποίο θα υποβάλλεται από όλους τους υπόχρεους μετά την 1η Οκτωβρίου.

Ο σχετικός νόμος έχει ήδη ψηφιστεί και το μόνο που εκκρεμεί είναι η παροχή των οδηγιών εφαρμογής του μέτρου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στον κωδικό «404» θα καταχωρούνται τα ποσά που παρακρατούνται από τις τράπεζες κατά τον χρόνο εξόφλησης των συναλλαγών προκειμένου να αποδοθούν στην εφορία.



Επίσης στην εγκύκλιο η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, πέρα από την προσθήκη του νέου κωδικού για την άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες, δίνει οδηγίες και για τον τρόπο συμπλήρωσης του νέου εντύπου. Για παράδειγμα, με τη συμπλήρωση του κωδικού 503, ο φορολογούμενος μπορεί να διεκδικήσει άμεση κατάθεση του πιστωτικού ΦΠΑ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει:

«Στον κωδικό 503 γράφετε ποσό μόνο όταν επιθυμείτε να σας επιστραφεί. Η αναγραφή ποσού στον κωδικό αυτό καταχωρείται ως αίτηση επιστροφής και δεν μπορεί να μεταφερθεί προς έκπτωση στην επόμενη φορολογική περίοδο. Το ποσό του κωδικού αυτού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που υφίσταται δικαίωμα έκπτωσης για τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο. Επισημαίνεται ότι εφόσον συμπληρωθεί ο κωδικός αυτός πρέπει να συμπληρωθεί και ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Η υποβολή της αίτησης επιστροφής με ηλεκτρονικό τρόπο πρόκειται σύντομα να υιοθετηθεί. Έως την υλοποίηση αυτής ο υποκείμενος προκειμένου να ζητήσει επιστροφή εξακολουθεί να υποβάλλει έντυπη αίτηση στη Δ.Ο.Υ. που υποβάλλεται η δήλωση».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αισιοδοξία για τον 24χρονο που δέχτηκε πυρά στα Χανιά


Θετικοί οι γιατροί για την πορεία της υγείας του.

Αισιόδοξοι είναι οι γιατροί για την πορεία της υγείας του 24χρουνου που τα ξημερώματα της Δευτέρας πυροβολήθηκε από 25χρονο Χανιώτη. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Χανίων βρίσκονται στη διαδικασία, με αργό αλλά σταθερό ρυθμό να επαναφέρουν, τον νοσηλευόμενο στην εντατική, σε επικοινωνία με το περιβάλλον.

Ο οργανισμός του 24χρονου, που έχει δεχθεί τέσσερις σφαίρες, ανταποκρίνεται, γεγονός που έχει γεμίσει με αισιοδοξία την ομάδα των θεραπόντων ιατρών. Στο πλευρό του, βρίσκονται τα μέλη της οικογένειάς του, συγγενείς και φίλοι, ενώ υπάρχει και προσπάθεια, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, να επικρατήσει η λογική στη συνέχεια της ιστορίας που ξεκινάει από το 2011 και μετά την απόπειρα ανθρωποκτονίας την προηγούμενη Δευτέρα, έχει όλα τα στοιχεία μίας βεντέτας.

Αυτό που ενδιαφέρει το στενό περιβάλλον του 24χρονου, είναι οι γιατροί να καταφέρουν να αποσυνδέσουν τον νεαρό, κάτι που θα σημαίνει ότι όλα πλέον θα έχουν μία διαφορετική τροπή στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης. Όπως ανάφερε φίλος του 24χρονου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν κάτι τέτοιο συμβεί «θεωρούμε πως όλα θα έχουν θετική έκβαση και με τη βοήθεια όλων μας, η λογική θα «δείξει» το τι μπορεί να καταφέρει».

Ειδικότερα έπειτα από επικοινωνία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων με τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Γιάννη Μανούσακα, έγινε γνωστό ότι ήδη οι γιατροί έχουν σταματήσει να χορηγούν τα χάπια καταστολής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδική σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων της Αγίας Τριάδας και Φαιστού


Εγκρίθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία το έργο.

Στην οδική σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων της Αγίας Τριάδας και Φαιστού προχωρεί η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου που πήρε την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το έργο.

Πρόκειται για ένα αίτημα χρόνων των φορέων και των κατοίκων της περιοχής Μεσαράς, και με την ολοκλήρωση του, θα υπάρχει προσβασιμότητα με ασφάλεια καθώς επίσης και περισσότερη προσέλευση τουριστών στους δύο αρχαιολογικούς χώρους.

Τις εργασίες ασφαλτόστρωσης, που είναι σε εξέλιξη, παρακολούθησαν σήμερα οι αντιπεριφερειάρχες της Π.Ε. Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, και Βιργινία Μανασάκη, ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

«Είναι η πρώτη εργολαβία του 2015 και η πλέον ουσιαστική» ανάφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης προσθέτοντας « Όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά το χώρο, δεν πίστευα στα μάτια μου με την εικόνα των δρόμων που συνδέουν την Αγία Τριάδα με τους οδικούς άξονες. Θα προσπαθήσουμε να γίνουν και άλλες εργασίες στο δρόμο, έτσι ώστε η βατότητά του να είναι εξασφαλισμένη για πολλά χρόνια. Η αποκατάσταση του οδοστρώματος ήταν υποχρέωσή μας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πληρωμές 229 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες και ιδιώτες επενδυτές


Θα πραγματοποιηθούν έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Πληρωμές προς αγρότες και ιδιώτες επενδυτές, συνολικού ύψους 229.338.400 ευρώ, προγραμματίζει να πραγματοποιήσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Πληρωμών Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού, από αυτό το ποσό, 78.479.000 ευρώ αφορούν σε άμεσες ενισχύσεις (εκκρεμότητες πληρωμής ενιαίας ενίσχυσης, επιχειρησιακά προγράμματα, ενέργειες προώθησης κ.α.), 108.563.670 ευρώ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (νέοι αγρότες, βιολογική γεωργία, εξισωτική αποζημίωση κ.α.) και 5.454.784 ευρώ σε πληρωμές προς ιδιώτες επενδυτές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά καταστήματα τις δύο Κυριακές της 80ής ΔΕΘ


Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν.

Κανονικά μπορούν να λειτουργήσουν κατά τις δύο Κυριακές της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) όσα εμπορικά καταστήματα του δήμου πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος (ΕΣΘ), επικαλούμενος σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, προαιρετικά, επιτρέπεται εφόσον πληρούν τις εξής τρεις προϋποθέσεις: έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα (με βάση τον λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος,), δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise) και δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops−in−a−shop), ούτε βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης για τις Κυριακές της ΔΕΘ -6 και 13 Σεπτεμβρίου- είναι από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα οι Έλληνες του εξωτερικού


Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες των εξετάσεων.

Στο διάστημα 14-18 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις ειδικών μαθημάτων, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στην ειδική κατηγορία των «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό» για το έτος 2015, όπως ανακοίνωσε σχετικά το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- 14/9/2015: Αγγλικά

15/9/2015: Γερμανικά-Ισπανικά

16/9/2015: Ιταλικά-Ελεύθερο Σχέδιο

17/9/2015: Γραμμικό Σχέδιο-Αρμονία

18/9/2015: Γαλλικά-Έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων

Όσον αφορά την υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για επιλογή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), αυτές θα πραγματοποιηθούν κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων. Οι υποψήφιοι θα δηλώσουν τις ημέρες συμμετοχής στις πρακτικές δοκιμασίες στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου και η έδρα του εξεταστικού κέντρου που εξετάζονται στα λοιπά μαθήματα, σύμφωνα και με τα ειδικά μαθήματα που έχουν επιλέξει.

Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχία για την τύχη των θεμάτων της Ειδικής Αγωγής


Τι ειπώθηκε στη συνάντηση αιρετών του ΚΥΣΕΕΠ με τον διευθυντή του υπουργού Παιδείας.
Ενημερωτικό σημείωμα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση των αιρετών του ΚΥΣΕΕΠ Βασίλη Βούγια και Δημήτρη Παπαευθυμίου με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, κ. Δημήτρη Ζέρβα εξέδωσε ο πρώτος ( Βούγιας Βασίλειος). Σε αυτό αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015 έκτακτη συνάντηση των αιρετών του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. Βασίλη Βούγια και Δημήτρη Παπαευθυμίου με τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, κο Δημήτρη Ζέρβα.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή τη χθεσινή αποπομπή του Διευθυντού Ειδικής Αγωγής κου Κωνσταντίνου Λολίτσα με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Παιδείας κου Μπαλτά και σκοπό είχε την έντονη έκφραση ανησυχίας των αιρετών όσον αφορά στην τύχη των θεμάτων της ειδικής αγωγής λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, από τη στιγμή μάλιστα που σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του σήμερα παραιτήθηκε και από αύριο υπηρεσιακός Υπουργός θα αναλάβει.

Κατ αρχήν ο κος Ζέρβας μας ξεκαθάρισε πως η Απόφαση αποπομπής του Διευθυντού Ειδικής Αγωγής, καθώς και των 2 Διευθυντών άλλων Διευθύνσεων του Υπουργείου ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης και δεν υπάρχει περίπτωση ν αλλάξει. Μάλιστα μας ανέφερε πως ήταν επιλογή του αρμοδίου Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κου Κουράκη και πως ο κος Λολίτσας κάθησε πολλά χρόνια στο Υπουργείο(Σ.Σ: 3 !!!συνολικά...). Μάλιστα ο ίδιος και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα ήθελαν να μην υπάρχουν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο Υπουργείο και όσοι επιθυμούν να παραμείνουν να μετατάσσονται ως διοικητικοί. Στην απορία μας γιατί δεν το έπραξε η πολιτική ηγεσία αφού το επιθυμούσε αλλά τουναντίον απέσπασε περισσότερους από πέρσι σε διοικητικές θέσεις μας απάντησε πως δεν ήθελε να αιφνιδιάσει τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους με μια τέτοια απόφαση και πως αυτό το αφήνει ως παρακαταθήκη στην επόμενη κυβέρνηση(Σ.Σ: απίστευτη τοποθέτηση!!!).

Μας έδειξε δε έναν κόκκινο φάκελο μέσα στον οποίο κατά δήλωσή του είχε όλα τα εκκρεμή θέματα για τα οποία θα καθόταν και μια και δυο μέρες και όσο χρειαζόταν για να ενημερώσει τον/την υπηρεσιακό Υπουργό Παιδείας που αναλαμβάνει από αύριο.
Σε ερώτησή μας γιατί δεν δίδει την ίδια δυνατότητα, ώστε η δημόσια διοίκηση να έχει συνέχεια και στον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής να ενημερώσει τον αντικαταστάτη του για τα τόσα εκκρεμή και σοβαρά ζητήματα της Ειδικής Αγωγής μας απάντησε πως δεν υπάρχει αντικαταστάτης(Σ.Σ: !!!) και πως ο/η υπηρεσιακός Υπουργός μάλλον θα το κάνει αυτός/ή...θα ορίσει δηλαδή αντικαταστάτη.(Σ.Σ: Μες στο μυαλό της υπηρεσιακής/ού Υπουργού είναι ο κος Δ/ντής).

Στην απορία μας αν θα μπορέσει η/ο υπηρεσιακός Υπουργός να το κάνει λαμβανομένου υπόψη των εκλογικών κωλυμάτων μας απάντησε πως για λόγους δημοσίου συμφέροντος (Σ.Σ: την ανάγκη για προστασία του δημοσίου συμφέροντος που δημιούργησε ο ίδιος βεβαίως)γίνεται.

Στην ερώτησή μας για το αν έχει γνώση των μεγάλων προβλημάτων των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ που αφορούν επί παραδείγματι σε μόνον 7 πιστώσεις για ειδικά σχολεία στην Περιφέρεια Αττικής, ο κος Διευθυντής μας απάντησε πως ξέρει πολύ καλά από ΕΣΠΑ μιας και παλιά είχε ασχοληθεί με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα(Σ.Σ: !!!).

Όταν δε του εκφράσαμε την απορία γιατί παραιτήθηκε όλη η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο, μας είπε πως αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα και πως είναι αρμοδιότητα του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού να ορίσει τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης...

Εμείς του επισημάναμε και πάλι το παράλογο της απόφασης αυτής, να αποπέμπεις κάποιον Διευθυντή δηλαδή (κατά την άποψή μας στα όρια της νομιμότητας) και ταυτόχρονα να παραιτείσαι χωρίς να ορίζεις αντικαταστάτη, διακόπτοντας έτσι βίαια τη συνέχεια της διοίκησης σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η ειδική αγωγή.

Μας απάντησε να μην ανησυχούμε(Σ.Σ: τώρα ανησυχούμε περισσότερο, μετά τη συνάντηση) και πως θα μεταφέρει το αίτημά μας για παράταση θητείας του Δ/ντή Ε.Α.Ε. στον κο Μπαλτά.

Μετά απ αυτά ευχηθήκαμε και σ αυτόν και σε μας καλή τύχη και απήλθαμε των Υπουργικών θώκων ταχέως...

Βασίλης Βούγιας
27/8/2015

Υ.Γ: Τελικά η μόνη παρέμβαση που έκανε ο κος Μπαλτάς στην Ειδική Αγωγή κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν η ξαφνική, άκαιρη και επικίνδυνη αποπομπή του Διευθυντού Ειδικής Αγωγής κου Λολίτσα...Εύγε!!...Θα τον θυμόμαστε...κι αυτόν...».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...