Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Πιο έξυπνα τα θηλυκά σκυλιά!Τα τετράποδα «κοριτσάκια» έχουν κάτι... παραπάνω!

Μέχρι τώρα προσπαθούν να βγάλουν τα σκυλιά πιο έξυπνα από τις γάτες. Μια νέα έρευνα έδειξε ότι οι εγκέφαλοι των αρσενικών και των θηλυκών σκύλων δεν είναι ίδιοι. Τα θηλυκά έχουν κάτι... παραπάνω! Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με σιγουριά την αιτία της διαφοράς αλλά η έρευνα έδειξε την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη το φύλο όταν προσπαθεί κανείς να κατανοήσει πώς σκέφτονται τα ζώα.

Βιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Βιέννης εξέτασαν αρσενικά και θηλυκά σκυλιά, φυσιολογικά κατοικίδια, για να δουν αν καταλαβαίνουν αυτό που ονομάζουν: σταθερότητα αντικειμένου, δηλαδή την κατανόηση αντικειμένων που δεν εξαφανίζονται και δεν αλλάζουν μορφή απλά επειδή δεν φαίνονται στο δωμάτιο.

Και τα παιδιά μαθαίνουν αυτό το νόμο της φύσης, περίπου στην ηλικία του 1 έτους. Οι επιστήμονες έθεσαν το ερώτημα αν μπορούν και τα σκυλιά να το καταλάβουν.

Έστησαν έναν πίνακα και ένα σύστημα με μπλε και όχι κίτρινα μπαλάκια του τένις, δεμένα σε σκοινιά. Στα παρακάτω εξετάστηκαν 25 αρσενικά και 25 θηλυκά σκυλιά:

-Μία μικρή μπάλα που εξαφανίζεται πίσω από τον πίνακα και εμφανίζεται ξανά
-Μία μεγάλη μπάλα που κάνει το ίδιο
-Μία μεγάλη μπάλα που εξαφανίζεται και εμφανίζεται μία μικρή αντί γι' αυτήν και
-Μία μικρή μπάλα που εξαφανίζεται και εμφανίζεται μία μεγάλη αντί γι' αυτήν.

Στις πρώτες δύο περιπτώσεις είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αφού δεν παραβιάζουν κάποιο νόμο της φύσης. Οι δύο όμως επόμενες, όπου η μπάλα φαινόταν σαν να μεγάλωσε ή μίκρυνε όταν δεν την έβλεπαν, είχε άλλα αποτελέσματα!

Οι ερευνητές μέτρησαν την ικανότητα των σκύλων να κατανοούν ότι συνέβη κάτι αδύνατο, καταγράφοντας πόση ώρα κοιτούσαν την μπάλα όταν εμφανιζόταν ξανά. Τα πειράματα αυτά είναι σχεδόν όμοια με αυτά που γίνονται για την παιδική αντίληψη.

Αν κάτι απίθανο φαίνεται να συμβαίνει, τα παιδιά και τα ζώα κοιτάνε πιο πολλή ώρα ή πιο έντονα, λένε οι επιστήμονες.

Αρχικά, τα σκυλιά φάνηκαν να κοιτάνε πιο πολύ την μπάλα που φαινομενικά μίκραινε ή μεγάλωνε. Αλλά όταν οι ερευνητές μελέτησαν την αντίδραση κάθε φύλου, είδαν ότι τα αρσενικά σκυλιά δεν είχαν σχεδόν παρατηρήσει τίποτα...περίεργο! Τα θηλυκά σκυλιά, αντίθετα, είχαν καρφωθεί να κοιτάνε την διαφορετική μπάλα για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, κατά μέσο όρο. Δηλαδή 3 φορές περισσότερο από τα 10 δευτερόλεπτα που κοιτούσαν την μπάλα όταν δεν άλλαζε μέγεθος. Η διαφορά φύλου προκάλεσε το ίδιο σε όλες τις ράτσες, μικρόσωμα και μεγαλόσωμα και σε όλα τα ημίαιμα!

Υπάρχουν 3 πιθανές εξηγήσεις για το πώς τα αρσενικά και τα θηλυκά σκυλιά έχουν διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα.

1) Οι εξελικτικές πιέσεις του παρελθόντος ίσως άλλαξαν ελαφρά τους εγκεφάλους των αρσενικών και των θηλυκών. Αν το ένα φύλο έπρεπε να κυνηγά, να φτιάχνει τη φωλιά κλπ ίσως ο εγκέφαλος του εξελίχθηκε περισσότερο.

2)Οι εγκεφαλικές διαφορές ίσως είναι αποτέλεσμα των...καθηκόντων ανατροφής των παιδιών(κουταβιών). Ένα θηλυκό είναι ολοκληρωτικά υπεύθυνο για την ανατροφή των μικρών του και το αρσενικό δεν ασχολείται μετά το ζευγάρωμα. Έτσι τα θηλυκά με το καιρό έγιναν πιο έξυπνα.

Καμία όμως από αυτές τις εξηγήσεις δεν είναι αρκετή αφού οι διαφορές λόγω φύλου είναι πολύ περιορισμένες στα σκυλιά. Η πιθανότερη εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιο πιθανόν η εξής:

Οι διαφορές φύλου στον εγκέφαλο είναι παρενέργεια άλλων βιολογικών διαφορών, λόγω φύλου. Πιθανότατα είναι ένα παραπροϊόν των ορμονών του φύλου που υπάρχουν στον εγκέφαλο, χωρίς απαραίτητα να εξυπηρετούν κάποια λειτουργία. Παρότι αυτό το πείραμα έδειξε ότι τα θηλυκά είναι εξυπνότερα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μελλοντικές έρευνες θα δείξουν τελικά αν το φύλο επηρρεάζει την εξυπνάδα.
Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. για την ενιαιοποίηση των επιδομάτων ΑμεΑ

Νέο επίδομα αναπηρίας που θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε αναπηρίας
Στα πλαίσια σχετικής με την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γ. Ψαριανός, θέτουν το μείζον ζήτημα της ενιαιοποίησης των επιδομάτων ΑμεΑ σε ένα νέο επίδομα αναπηρίας το ύψος του οποίου θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μορφής αναπηρίας.

Οπως επισημαίνουν οι τέσσερις βουλευτές της Δημ.Αρ. “η επιδοματική πολιτική για τα ΑμΕΑ είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα του υφιστάμενου συστήματος πελατειακών παροχών. Υπάρχει πληθώρα επιδομάτων με πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, ακόμη και σε περιπτώσεις που αφορούν στην ίδια αναπηρία (π.χ. επίδομα τυφλών εργαζομένων ή φοιτητών 310 ευρώ το μήνα, επίδομα τυφλών δικηγόρων ή επιστημόνων 609 ευρώ το μήνα)”. Oι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς θετική ή αρνητική απάντηση σε ότι αφορά την ενιαιοποίηση των επιδομάτων ΑμεΑ με δεσμευτικό παράλληλα χρονοδιάγραμμα.

Στην ερώτησή τους οι Κουβέλης, Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός, αναφέρονται και στα έντονα προβλήματα βιωσιμότητας των προνοιακών προγραμμάτων όπως το “Βοήθεια στο σπίτι” και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ, όπως και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα προνοιακά ιδρύματα που περιθάλπτουν άτομα με σωματικές ή νοητικές αναπηρίες, στην πλειοψηφία τους παιδιά, ζητώντας αποτελεσματικές πολιτικές. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι “για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους πρόνοιας οι επιδοματικές ενισχύσεις δεν αρκούν, οφείλουν να συνοδεύονται από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών, το οποίο όμως σήμερα είναι καταφανές ότι υπολειτουργεί ή βρίσκεται σε πορεία εγκατάλειψης”. 


Διαβάστε περισσότερα...

Σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας της κυπριακής κάρτας αναπηρίας


Μετά το ελληνικό βατερλό της περιόδου 2005 - 2007, η σειρά της Κύπρου


«Επανεξέταση από μηδενική βάση» αιτείται στο κυπριακό υπουργείο εργασίας η Κυπριακή συνομοσπονδία οργανώσεων αναπήρωνΤο πρόγραμμα εφαρμογής στην Κύπρο νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας που ξεκίνησε να υλοποιείται εδώ και μερικούς μήνες αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό από την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) που με επιστολή της προς την Κύπρια υπουργό εργασίας Σωτ. Χαραλάμπους αξιώνει την επανεξέταση από μηδενική βάση.

Οι ενστάσεις και τα ερωτηματικά του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης των κυπρίων αναπήρων για την κυπριακή “Κάρτα αναπηρίας” – η κοστολόγηση της οποίας για όλες τις φάσεις της φέρεται να υπερβαίνει τα 6 εκ. ευρώ – έχουν να κάνουν τόσο με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για το συγκεκριμένο έργο όσο και με καθεαυτό το περιεχόμενό του. Οπως ενημερωνόμαστε από την ΚΥΣΟΑ, μετά από κάποιες συζητήσεις γενικού περιεχομένου στις αρχές του 2008 , ουδεμία διαβούλευση ή έστω απλή ενημέρωση δεν ξαναέγινε, παρά τα κατά καιρούς αιτήματα της συνομοσπονδίας που ζητούσε να πληροφορηθεί για τις εξελίξεις σχετικά με το συγκεκριμένο έργο. Από πλευράς ΚΥΣΟΑ προβάλλεται με ένταση ο ισχυρισμός – επιχείρημα ότι “η απαίτηση της συνομοσπονδίας των κυπρίων αναπήρων να συμμετέχει ως εταίρος σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου είναι εύλογη δεδομένου ότι ο τρόπος υλοποίησης και σχεδιασμού της Κάρτας Αναπηρίας, έκρινε και συνεχίζει να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο δικαιωμάτων και παροχών των κυπρίων αναπήρων για τις επόμενες δεκαετίες. Αρα σε αυτούς δικαιωματικά ανήκει ο πρώτος λόγος”.

Ο σκεπτικισμός για την κυπριακή “Κάρτα”, δεν είναι απότοκο μόνο της αγνόησης του κυπριακού αναπηρικού κινήματος σε όλες τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες εφαρμογής της. Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί και το γεγονός ότι στον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο πρόσωπα τα οποία συνδέθηκαν με την παταγώδη αποτυχία του ακριβώς ίδιου έργου στην Ελλάδα τη νεοδημοκρατική περίοδο 2005 – 2007! Οπου κατασπαταλήθηκαν τουλάχιστον δύο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα ... μηδέν. Κάρτα Αναπηρίας δεν “εμφανίστηκε” ποτέ, η υποτιθέμενη δημιουργία της αποτελεί το πλέον κλασσικό ανέκδοτο στα χείλη όλων των ελληνικών αναπηρικών φορέων. Aνάμεσα στα πρόσωπα αυτά που ως το 2007 προέβαλλαν ως υπεύθυνοι για την δημιουργία στην Ελλάδα μιάς “Κάρτας” που στην εξέλιξη του χρόνου απεδείχθη αόρατη, δεσπόζει ο “γαλάζιος” ψυχολόγος Στ. Τριανταφύλλου επικεφαλής του Ινστιτούτου κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) την περίοδο της καραμανλικής διακυβέρνησης. Από το 2008, λοιπόν, ο εκ των πρωτεργατών του ελληνικού μηδενός σε ότι αφορά την “Κάρτα”, πρωταγωνιστεί σε ρόλο επιστημονικού συμβούλου για την δημιουργία της αντίστοιχης κυπριακής! Αυτό που λένε, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση ...

Το ακόμα πιό εκπληκτικό με την υπόθεση της κυπριακής Κάρτας Αναπηρίας είναι η συμμετοχή στην υλοποίησή της (σε ρόλο υπερεργολάβου, συνεργαζόμενου με μιά από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα υλοποίησης) της ... ελληνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ! Σε απλά ελληνικά, η ελληνική συνομοσπονδία συμπράττει στην Κύπρο για την υλοποίηση ενός έργου με πρόσωπα που στην Ελλάδα φέρουν την ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία του ακριβώς ιδίου έργου! Αιτιολογώντας στην “αδελφή” ΚΥΣΟΑ την ως άνω παράδοξη σύμπραξη, η ΕΣΑμεΑ με επιστολή της (από τις 19 Ιανουαρίου 2011) ισχυρίζεται ότι - επί λέξει - “η συμμετοχή μας σε αυτή την προσπάθεια βασίζεται στην αρχή τίποτα για τα ΑμεΑ της Κύπρου χωρίς τα ΑμεΑ της Κύπρου”. Αν μη τι άλλο ο ισχυρισμός προξενεί εντύπωση. Την ίδια στιγμή που η κυπριακή συνομοσπονδία καταγγέλει δημόσια ότι αποκλείεται από ένα έργο που αφορά τους κυπρίους αναπήρους, η ελληνική συνομοσπονδία συμμετέχει σε αυτό με όρους επαγγελματικούς , δηλώνει δε ότι το πράττει για να ... μην αποκλείονται τα ΑμεΑ της Κύπρου από τις εξελίξεις που τα αφορούν!

Πέρα από τις περίεργες διαδικασίες και συμμαχίες που έχουν μέχρι σήμερα δρομολογηθεί, σοβαρές επιφυλάξεις έχουν δημιουργηθεί στην ΚΥΣΟΑ και επί του περιεχομένου της “Κάρτας”, ή αλλιώς των όσων αρνητικών η ενδεχόμενη εφαρμογή της μπορεί να σημάνει για τους Κύπριους με αναπηρία. Οι επιφυλάξεις έχουν ως πηγή την ασαφή και επικίνδυνη για τα δικαιώματα των ΑμεΑ έννοια της λειτουργικότητας ως κριτήριο αξιολόγησης των παροχών και υπηρεσιών προς τους ανθρώπους με αναπηρία, που μέσω της Κάρτας φέρεται να εισάγεται. Η ΚΥΣΟΑ εγκαλεί με επιστολή της στις 30 Μαρτίου τις υπηρεσίες του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ΑμεΑ του υπουργείου εργασίας ότι στην εφαρμογή του περί πρόσληψης ΑμεΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα νόμου του 2009 “ασχολούνται με την λειτουργικότητα του υποψηφίου στους διάφορους τομείς της ζωής, που δεν έχει καμμιά σχέση με την καταλληλότητά του για την θέση που αιτείται και με τον περιορισμό του κύκλου των επαγγελμάτων του σε σύγκριση με άλλα άτομα χωρίς αναπηρία”. Με απλά λόγια, αυτό που καταγγέλει η ΚΥΣΟΑ είναι προληπτική εφαρμογή στην πράξη της απορριπτέας (ως ασαφούς και επικίνδυνης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ) από το κυπριακό αναπηρικό κίνημα έννοιας της λειτουργικότητας πριν ακόμα η λεγόμενη Κάρτα Αναπηρίας υλοποιηθεί.

Το “διά ταύτα”: Το αίτημα της ΚΥΣΟΑ για “επανεξέταση από μηδενική βάση του όλου θέματος” διατυπώνεται πλέον με ιδιαίτερη ένταση – ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έγινε αποδέκτης του δίνοντας το “παρών”σε προ ημερών εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών – έφτασε πλέον η στιγμή να αξιολογηθεί με την δέουσα σοβαρότητα. Αν μη τι άλλο η απαράβατη για το διεθνές και το κυπριακό αναπηρικό κίνημα αρχή “τίποτα για εμάς χωρίς εμάς” δεν μπορεί να αγνοηθεί από μιά κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική.

Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Ερωτήματα για το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης των ΑμεΑ από τα διόδια


Εν αναμονή της σύναψης συμβάσεων με τις εταιρείες εκμετάλλευσης

Εντονη ανησυχία και διαμαρτυρίες της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑΜε κατεπείγουσα επιστολή της προς τους υπουργούς οικονομικών και μεταφορών, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ εκφράζει την ανησυχία της για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την συμπερίληψη του δικαιώματος ελεύθερης διέλευσης των ΑμεΑ από τα διόδια στις συμβάσεις παραχώρησης της εκμετάλλευσης των διοδίων που θα είναι έτοιμες εντός των προσεχών ημερών.

Η ανησυχία της συνομοσπονδίας πηγάζει από τις συνεχείς αναιρέσεις των υπεσχημένων τους τελευταίους μήνες. Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι η δημόσια δέσμευση του υπουργού μεταφορών Δ. Ρέππα για ελεύθερη διέλευση των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια είχε δοθεί από τις 26 Αυγούστου 2010 κατόπιν έντονων πιέσεων των αναπηρικών συλλόγων. Σε όλες τις ανακοινώσεις του υπουργείου που ακολούθησαν η υλοποίηση της δέσμευσης δεν περιλαμβανόταν, υποχρεώνοντας την ΕΣΑμεΑ να επανέλθει στις 8 Φεβρουαρίου 2011.

Τις τελευταίες δυό εβδομάδες το θέμα των συμβάσεων έχει επανέλθει στην επικαιρότητα, το Δημόσιο φέρεται να είναι στην τελική ευθεία για την επίλυση του θέματος των διοδίων, οι συμβάσεις παραχώρησης εντός των προσεχών ημερών θα αποσταλούν στις εταιρείες εκμετάλλευσης, από πευράς υπουργείου διαρρέουν ειδήσεις για μειώσεις των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα των αυτοκινητόδρομων, πλην όμως για την ελεύθερη διέλευση των ΑμεΑ από τα διόδια της χώρας δεν γίνεται η παραμικρή μνεία. Εξ ου και η νέα επείγουσα επιστολή της ΕΣΑμεΑ που θυμίζει για μία ακόμη φορά τις υπουργικές υποσχέσεις.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή προς τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Ρέππα “θεωρούμε αδιανόητο να μην προχωρήσετε στη θέσπιση διάταξης που θα συμπληρώνει τα κενά του θεσμικού πλαισίου, τα οποία επικαλείται κατά καιρούς η πλειονότητα των ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης για τη μη εφαρμογή του ευνοϊκού μέτρου της απαλλαγής των κατόχων αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια”.

Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Η καρδιακή προσβολή είναι πιο σοβαρή αν συμβεί το πρωίΤο φαινόμενο μελέτησαν ισπανοί ερευνητές

Οι καρδιακές προσβολές που συμβαίνουν τις πρωινές ώρες είναι πολύ πιο επικίνδυνες απ’ ό,τι όταν συμβαίνουν οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.

Παρατηρήθηκε ότι όσοι ασθενείς πάθαιναν καρδιακή προσβολή από τις 6:00 το πρωί μέχρι το μεσημέρι πάθαιναν μεγαλύτερη ζημιά στον καρδιακό μυ κατά ένα πέμπτο, συγκριτικά με αυτούς που τους «χτυπούσε» τις απογευματινές ώρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το περίεργο αυτό φαινόμενο μπορεί να σχετίζεται με τις αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα των ορμονών και το μεταβολισμό, που παρατηρούνται όταν κάποιος ξυπνάει.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας της Μαδρίτης μελέτησαν 811 ασθενείς, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή από το 2003 μέχρι το 2009.

Όλοι είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ερευνητές εκτίμησαν τη σοβαρότητα των περιστατικών μετρώντας τα επίπεδα των ενζύμων κινάση (kinase), κρεατίνη (creatine ) και τροπονίνης-I (troponin-I), τα οποία εμφανίζονται σε υψηλά ποσοστά όσο μεγαλύτερη βλάβη έχει υποστεί ο καρδιακός μυς.

Ανακάλυψαν ότι η ζημιά στην καρδιά ήταν κατά 21% πιο σοβαρή όταν η καρδιακή προσβολή συνέβαινε τις πρωινές ώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο γονίδιο σχετίζεται με τη μείζονα κατάθλιψη
Μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές θεραπευτικές στρατηγικές


Έρευνα αποκαλύπτει νέο γονίδιο που σχετίζεται με τη μείζονα κατάθλιψη. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Neuron», υποδεικνύει έναν άγνωστο μηχανισμό για τη μείζονα κατάθλιψη και μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές θεραπευτικές στρατηγικές για τη συγκεκριμένη πάθηση της διαταραχής του συναισθήματος.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Martin A. Kohli, από το Ινστιτούτο ψυχιατρικής Max Planck στο Μόναχο, δήλωσε ότι οι τρέχουσες θεραπείες για τη μείζονα κατάθλιψη είναι απαραίτητες αλλά η κλινική τους αποτελεσματικότητα δεν είναι ακόμα ικανοποιητική όπως φαίνεται από τα υψηλά επίπεδα αντίστασης στη θεραπεία και τις παρενέργειες.

Ο εντοπισμός των μηχανισμών που προκαλούν κατάθλιψη σχετίζεται με την ανακάλυψη καλύτερων αντικαταθλιπτικών.

Αν και είναι πιθανό συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων να συμβάλλει στη μείζονα κατάθλιψη ο εντοπισμός των γονιδίων που αποτελούν παράγοντα κινδύνου αποτελεί πρόκληση λόγω της πολυπλοκότητας της γενετικής και των σημαντικών περιβαλλοντικών παραγόντων που συνδέονται με τη νόσο. Ο Dr. Kohli πραγματοποίησε γονιδιακή έρευνα σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη και τη σύγκρινε με ομάδα ελέγχου που δεν έπασχε από τη νόσο.

Εντόπισε το γονίδιο SLC6A15, ως νέο, υπεύθυνο παράγοντα για μείζονα κατάθλιψη. Το εύρημα επιβεβαιώθηκε σε εκτεταμένη έρευνα σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη λειτουργική σχετικότητα της γενετικής σχέσης μεταξύ του SLC6A15 και της σοβαρής κατάθλιψης.

Ήδη οι ασθενείς που δεν είχαν κατάθλιψη και έφεραν τις επικίνδυνες γενετικές ποικιλομορφίες εμφάνισαν χαμηλότερη έκφραση του SLC6A15 στον ιππόκαμπο, περιοχή που εμπλέκεται στη μείζονα κατάθλιψη. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας απεικονιστική μέθοδο, όσοι έφεραν ποικιλομορφίες παραγόντων κινδύνου, με θετικό ιστορικό μείζονος κατάθλιψης, είχαν μικρότερο ιππόκαμπο.

Σε μοντέλο σε ζώα, η χαμηλότερη έκφραση του SLC6A15 στον ιππόκαμπο συνδεόταν με την επίδραση του χρόνιου κοινωνικού στρες, αποδεδειγμένου παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η μειωμένη έκφραση του SLC6A15 θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατάραξη των κυκλωμάτων των νευρώνων που σχετίζονται με τη μείζονα κατάθλιψη.

Η Dr. Elisabeth B. Binder, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι η χαμηλότερη έκφραση του SLC6A15 ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο θα μπορούσε να αυξάνει την ευαισθησία ενός ανθρώπου στο στρες αλλάζοντας την ακεραιτότητα των νευρώνων και τη νευροδιαβίβαση στη συγκεκριμένη σημαντική περιοχή. Επειδή το SLC6A15 φαίνεται συμβατό με τη φαρμακολογική στόχευση τα ευρήματα μπορεί να προκαλέσουν την ανακάλυψη νέας ομάδας αντικαταθλιπτικών.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρία εκατομμύρια ζωές σώζουν τα εμβόλιαΜπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, άλλοι τόσοι θάνατοι

«Ενημερώσου- Προστατεύσου- Εμβολιάσου», Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού», που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου και έχει ως στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού για τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα εμβόλια σώζουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, κάθε χρόνο. Ωστόσο, μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, άλλοι τόσοι θάνατοι.

Η εκρίζωση της ιλαράς και της ερυθράς από την Ευρώπη μέχρι το 2015 είναι το κεντρικό μήνυμα του ΠΟΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών.

«Εμβολιαστείτε και προστατεύστε εσάς και τους γύρω σας», αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς ο εμβολιασμός σώζει ζωές , αφορά όλους, ενώ η αποφυγή του συνεπάγεται την επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.

Η μείωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης οδηγεί στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων. Παραδείγματα είναι οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη.

Ο εμβολιασμός αναφέρουν οι επιστήμονες αφορά και τους ενηλίκους, καθώς η συνεχής μετακίνηση των πληθυσμών αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων ,ενώ προτεραιότητα αποτελεί και ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας, για την προστασία των ίδιων, των ασθενών τους και των οικογενειών τους.

«Ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία και τα εμβόλια είναι ασφαλή διότι πριν εγκριθεί η κυκλοφορία τους διασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται από τους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δικαίωμα και πρόσβαση στον εμβολιασμό, έχουν όλοι ανεξαρτήτως της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης.

Οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων και της Πρόνοιας δικαιούνται τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, ενώ οι ανασφάλιστοι μπορούν να απευθύνονται για τον εμβολιασμό τους στoυς Εκπαιδευτικούς Υγειονομικούς Σταθμούς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους Αμπελόκηπους, στην Καλλιθέα και τα Λιόσια. (Πληροφορίες : 210-3613848).

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία του εμβολιασμού, το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται από σήμερα και έως τις 30 Απριλίου στην πλατεία Συντάγματος. Διεπιστημονική ομάδα του αποτελούμενη από γιατρό, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια και βρίσκεται στη διάθεση του κοινού για να απαντήσει σε τυχόν απορίες.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ιστορική» εγκύκλιος του ΙΚΑ για μείωση των ακρωτηριασμών λόγω διαβήτη

«Ανοίγει ο δρόμος για σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος» δηλώνει ικανοποιημένη η ομοσπονδία διαβητικών


Mε εγκύκλιό του που κοινοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2011, το ΙΚΑ, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, αναφέρεται επίσημα στο διαβητικό πόδι και δεσμεύεται για την μείωση των ακρωτηριασμών λόγω σακχαρώδους διαβήτη, δημιουργώντας εύλογη ικανοποίηση στην πανελλήνια ομοσπονδία σωματείων και συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η συγκεκριμένη “ιστορική” εγκύκλιος του ΙΚΑ, αφορά στη χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων και μέσων αποφόρτισης στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και πόδια υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό. Σύμφωνα δε με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, “ μοιάζει να έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, που είναι η αναγνώριση αυτής της σοβαρής επιπλοκής, που οδηγεί κάθε 30 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο, έναν άνθρωπο σε ακρωτηριασμό και αναπηρία και επιβαρύνει με τεράστια ποσά τα ασφαλιστικά ταμεία”.

Σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή της η ομοσπονδία επισημαίνει ότι “αυτή η εγκύκλιος ανοίγει το δρόμο για να ληφθούν επιτέλους και στη χώρα μας αποφάσεις, με στόχο τη μείωση των ακρωτηριασμών, αποφάσεις που οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει από την δεκαετία του 1980 με την Συνθήκη του Αγίου Βικεντίου”.

Η χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων και μέσων αποφόρτισης στα άτομα με διαβήτη που κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό, σύμφωνα με όλες τις έγκυρες οικονομοτεχνικές μελέτες είναι ένα από τα τρία βασικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουν τα συστήματα υγείας για να μειώσουν τους ακρωτηριασμούς και να κερδίσουν πόρους.

Εν αναμονή της εφαρμογής της εγκυκλίου στην πράξη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εντός των προσεχών ημερών θα αποστείλει επιστολή στη διοίκηση του ΙΚΑ, με παρεμβάσεις που αφορούν τη διασφάλιση της καταλληλότητας και τον αντικειμενικό έλεγχο των παρεχόμενων προϊόντων.Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες θεραπείες για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλουΜε έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση είναι δυνατή η ίαση

Το ποσοστό του καρκίνου της κεφαλής και τραχήλου φτάνει σήμερα στο 5% των καρκίνων. Αυτό επισημάνθηκε στο πλαίσιο του 11ου πανελλήνιου συνεδρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας με θέμα «Θέσεις και Αντιθέσεις στην Ογκολογία. Η Ακτινοθεραπεία στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας», που φιλοξενείται στα Χανιά.

Το συνέδριο πραγματοποιείται παράλληλα με την εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, που πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παναγιώτη Παντελάκο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, «αυτό το 5% είναι, όμως, πολύ σημαντικό, γιατί μπορεί να γίνει καλά να μην υπάρχει καν, να εξαφανιστεί ως ποσοστό. Γιατί με τις σύγχρονες μεθόδους, τόσο ακτινοθεραπείας, όσο και βιολογικών παραγόντων και χημειοθεραπείας, μπορεί να εξαφανισθεί».

«Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου πρέπει και έχει όλα τα περιθώρια, πλέον, να μην υπάρχει, είναι και ιάσιμος και δεν είναι επάρατος, αυτό το ανίατος δεν ισχύει για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και πάνω σε αυτή τη σκέψη θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα μας σε κάθε έλληνα πολίτη. Το μήνυμα μας είναι γρήγορη πρόγνωση, ίαση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, μη αναπηρικές χειρουργικές επεμβάσεις, ποιότητα ζωής» δήλωσε ο κ. Παντελάκος.

Οι συχνότερες περιοχές εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής και τραχήλου είναι η στοματική κοιλότητα 43%, φάρυγγας 44% και λάρυγγας 24%.

«Με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία και βιολογικούς παράγοντες, ο συνδυασμός αυτών των δυο, δίνει ποιότητα ζωής στους ασθενείς, και ίαση. Και δεν γίνονται αναπηρικές χειρουργικές επεμβάσεις», τόνισε ο κ. Παντελάκος.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της επιστημονικής κοινότητας για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ξεκινάει μια ενημερωτική καμπάνια, σε δήμους όλης της χώρας, με ενημερωτικό περίπτερο, διαδραστικές ενέργειες και διανομή εντύπων, με στόχο να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το μήνυμα της ενημέρωσης και της πρόληψης.

Έτσι και με στόχο την έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση σχετικά με τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος προχωρεί στην προσπάθεια υλοποίησης διακήρυξης, για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Η διακήρυξη αυτή θα υπογραφεί αύριο, Παρασκευή, στις 16:30 το απόγευμα και από τους τοπικούς φορείς και την επιστημονική κοινότητα των Χανίων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη διακήρυξη αυτή οι συνεργαζόμενοι επιστημονικοί φορείς και οι φορείς των ασθενών θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν, τόσο το ευρύ κοινό, όσο και την Πολιτεία, στα ειδικά προβλήματα που οι ασθενείς αυτού του τύπου των καρκίνων αντιμετωπίζουν, αλλά και τις δυσκολίες στη θεραπευτική διαχείριση τους από την ογκολογική επιστημονική κοινότητα.

Επιδίωξη, όλων όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια, είναι η ευαισθητοποίηση αυτή να οδηγήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την πιο επιστημονική, ανθρώπινη και αποδοτική διαχείριση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

«Η καθιέρωση μιας -ελληνικής και γιατί όχι πανευρωπαϊκής ή και παγκόσμιας- Ημέρας καρκίνου κεφαλής και τραχήλου θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή», τονίζεται στην ανακοίνωση της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

H Beyonce για την παιδική παχυσαρκία


ΔΕΙΤΕ: Γύρισε βίντεο για να αφυπνίσει τους εφήβους


Η έμπνευση του βίντεο κατά της παιδικής παχυσαρκίας ανήκε στη Michelle Obama και επιστράτευσε ένα μεγάλο όνομα της μουσικής σκηνής, την Beyonce. Τα γυρίσματα έγιναν σε εάν σχολείο, όπου η Beyonce χορεύει και προσπαθεί να παρακινήσει τα παιδιά γύρω της να την ακολουθήσουν.

Η καμπάνια έχει τίτλο «Let’s Move» και στο τέλος του βίντεο η σταρ τρώει μήλο θέλοντας να δείξει ότι εκτός από την άσκηση χρειάζεται και η κατάλληλη διατροφή.

Δείτε το βίντεο, που τιτλοφορείται «Move your body»...
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απελευθερωτική συνύπαρξη χορευτών με κινητική αναπηρία και μη

«Πεδίον ολισθηρόν» από το χοροθέτρο ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. το Σάββατο 30 Απριλίου στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»
Οι φετινοί "επί σκηνής" πρωταγωνιστέςΟι φετινοί "επί σκηνής" πρωταγωνιστέςΕπτά χρόνια , συνεχής παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα με προτάσεις πάντοτε "προχωρημένες"Επτά χρόνια , συνεχής παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα με προτάσεις πάντοτε "προχωρημένες"


Τα αποκαλυπτήρια της νέας καλλιτεχνικής πρότασης υπό τον τίτλο “Πεδίον Ολισθηρόν”του χοροθέατρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. – πρόκειται για την πλέον αναγνωρισμένη ομάδα σύγχρονου χορού στον τόπο μας στην οποία συμπρωταγωνιστούν χορευτές με κινητική αναπηρία και μη – πραγματοποιούνται το Σάββατο 30 Απριλίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, ώρα 21:00).Δυό λόγια για το “Πεδίον Ολισθηρόν” διά στόματος της “ψυχής” του χοροθέατρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. Γιώργου Χρηστάκη: “Αποκωδικοποιούμε την διαρκή πάλη, τις καθημερινές συγκρούσεις με τον ίδιο μας τον εαυτό. Την αλληλεπίδρασή μας με το κοινωνικό περιβάλλον καθώς αυτή μας οδηγεί σε ολισθηρά σκοτεινά αλλά και ανεξιχνίαστα μονοπάτια της ψυχής και του νου. Αναζήτηση, προσπάθεια, ματαιώσεις, απώλειες. Το διαρκές αέναο ταξίδι διεκδίκησης του κέντρου ισορροπίας μας. Ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που επιβάλει στον θεατή να βγει απ’ την βολική θέση του παθητικού παρατηρητή και να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του”.Οι συντελεστές του έργου που απευθύνουν από κοινού πρόσκληση στο κοινό ώστε “να επικρατήσει Σάββατο βράδυ το αδιαχώρητο” είναι οι :

Σκηνοθεσία: Αντώνης Ρέλλας, Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης, Κοστούμια:Τέλης Καρανάνος, Μουσική: Κώστας Λειβαδάς, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Β.Σκηνοθέτη: Άννα Γκούντρα, Installation:Tony.D, Φωτογραφιες: Γιωργος Βεντούρης, Διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας : Σοφια Ρομπόλη, Κείμενα – απόδοση : Ανδρέας Κουζέλης.

Επί σκηνής ερμηνεύουν: Χρήστος Κυπριώτης, Μαρία Πολύζου, Χριστίνα Τούμπα, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Αναστάσης Κολοβός, Βιβή Ρωμανά, Δημήτρης Μυλωνάς, Αριστέα Στεφανιδάκη, Στέλλα Φωτιάδη, Βασιλική Στρινγκάρη, Σοφία Λιάπη και Γιώργος Χρηστάκης.

Η ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. κλείνει πλέον επτά χρόνια παρουσίας , έχει κατορθώσει να διαθέτει πλέον δικό της πιστό κοινό. Για τις (συλλεκτικές) ανάγκες του πιστού κοινού της ομάδας αλλά και όποιων άλλων ενδιαφερομένων, η συνοπτική παρουσίαση του μέχρι σήμερα έργου και των δημόσιων παρουσιών της που ακολουθεί κρίνουμε ότι έχει ενδιαφέρον. Εχουμε λοιπόν και λέμε:

*Παρουσίαση χορευτικής παράστασης, βασισμένη στο βιβλίο «Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ» του Νίκου Καζαντζάκη σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ένωση «ΚΡΗΣΣΕΣ», το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής του δήμου Αιγάλεω και την ομάδα «ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος» τον Ιούνιο του 2004.

*Παρουσίαση της παράστασης «Πνοές» στο Κερατσίνι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παραολυμπιάδας τον Σεπτέμβριο του 2004.

*Παρουσίαση της παράστασης «Πνοές» στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση τον Απρίλιο του 2005.

*Παρουσίαση της παράστασης «Πνοές» στο Ίδρυμα Γουλανδρής Χόρν στην Πλάκα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Ψυχολογία και Κοινωνία», που οργανώθηκε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου τον Μάιο του 2005 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Παραολυμπιάκων αγώνων τον Σεπτέμβριο του 2004.

*Παρουσίαση της παράστασης «Πνοές» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος» τον Μάιο του 2005.

*Παρουσίαση της παράστασης «Νηνεμία» στο Θέατρο Πέτρας τον Σεπτέμβριο 2005.

*Παρουσίαση της παράστασης «Πνοές ΙΙ» στο Αυλωνάρι Ευβοίας, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ίδρυμα «Αρ. Τζέμης».

*Παρουσίαση της παράστασης “Crash” στο θέατρο Ανατολικής τάφρου στα Χανιά στις 20 Αυγούστου 2006

*Παρουσίαση της παράστασης «CRASH» στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη στις 30 Σεπτεμβρίου 2006

*Παρουσίαση του έργου «CRASH» τον Φεβρουάριο του 2007 με σειρά παραστάσεων στο θέατρο «ΛΗΔΡΑ» του Παντείου Πανεπιστημίου στην Πλάκα

*Παρουσίαση του έργου «CRASH», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα πλαίσια του Παγκόσμιου συνεδρίου συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 23 Απριλίου 2007

*Συμμετοχή στις ανεξάρτητες παρουσίες στα πλαίσια του 6ου φεστιβάλ χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στις 12 και 13 Μαίου 2007 στο θέατρο Ροές

*Παρουσίαση της παράστασης “Crash”, στην Autonomia EXPO στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 18 Μαΐου 2007

*Παρουσίαση του έργου «CRASH», στο Βυζαντινό μουσείο, στην Αθήνα στις 15 Ιουνίου 2007

*Παρουσίαση της παράστασης “Crash” στην Σαντορίνη σε συνεργασία με το Μπελλώνειο Ίδρυμα στις 28 και 29 Ιουλίου 2007

*Παρουσίαση της παράστασης “Crash”, στο κηποθέατρο Ν.Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 11 Αυγούστου 2007

*Παρουσίαση της παράστασης “Crash”, στην Χαλκίδα στις 3 Δεκέμβρη 2007

*Παρουσίαση της παράστασης “Crash”, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης στις 7 Δεκέμβρη 2007

*Παρουσίαση της παράστασης “Crash”, στο θέατρο «ΛΗΔΡΑ» στην Πλάκα, στις 21,22 και 23 Δεκέμβρη του 2007

*Παρουσίαση της παράστασης “Crash II”, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο θέατρο Ξυλοτεχνία στο Περιστέρι, στο θέατρο Αλέξης Μινωτής στο Αιγάλεω τον Απρίλιο και Μάιο του 2008

*Παρουσίαση της παράστασης “Crash ΙΙ”, στα πλαίσια του ετήσιου μήνα χορού που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων χορογράφων στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ την 1η Ιουνίου 2008

*Παρουσίαση δουλειάς εν εξελίξει στις 3 Δεκεμβρίου του 2008 στο Πολιτιστικό κέντρο ΔΑΙΣ

*Παρουσίαση του «CRASH FORM” στις 13 Μαρτίου του 2009 στο Θέατρο Πολιτών στο Περιστέρι

*Παρουσίαση του «Pathways» στο 3ο Πανόραμα Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στο Μουσείο Μπενάκη, τον Απρίλιο του 2009

*Παρουσίαση του έργου «Χάρτα Σιωπής» στο θέατρο ΡΟΕΣ, στα πλαίσια του 8ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, τον Ιούνιο του 2009

*Παρουσίαση του έργου «Imitations» στο θέατρο της Ανατολικής τάφρου στα Χανιά, στις 29 Ιουλίου 2009, στα πλαίσια του φεστιβάλ Χανίων

*Παρουσίαση του έργου «Imitations» στο θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” στην Ιεράπετρα Κρήτης στις 15 Οκτωβρίου 2009, στα πλαίσια του εορτασμού των Τοπικών Δημοκρατιών

*Παρουσίαση του έργου «Imitations» στο θέατρο “ΡΟΕΣ”, σ΄ένα κύκλο παραστάσεων, το Νοέμβριο του 2009 έως και τον Ιανουάριο του 2010

*Παρουσίαση του έργου “Shadow’s light” στο θέατρο ΠΚ, στα πλαίσια του 9ου φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, τον Μάιο του 2010

*Παρουσίαση του έργου “Shadow’s light”, στο διεθνές φεστιβάλ VSA στο Kennedy Center στην Washington DC στις USA, στις 10 Ιουνίου 2010

*Παρουσίαση του έργου “Shadow’s light”, στο Ναύπλιο τον Ιούλιο του 2010

*Παρουσίαση του έργου “Shadow’s light”, στην Τήνο τον Ιούλιο του 2010

*Παρουσίαση του έργου “Shadow’s light”, στην Ιεράπετρα της Κρήτης τον Δεκέμβριο του 2010

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Χρηστάκης (υπεύθυνος της ομάδας)

Γρεβενών 11

Περιστέρι

Τ.Κ. 121 31, Αθήνα

Τηλέφωνα : 2130418699, 6981267097

e-mail jiochri@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ακριβές οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρία

Από όλη την χώρα, θα υποχρεωθούν φέτος να «ταξιδέψουν» σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσαλονίκη

«Θα αποζημιώσει τις οικογένειες το υπουργείο Παιδείας;» ρωτούν οι βουλευτές Μ. Κριτσωτάκης και Τ. ΚουράκηςΗ εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας που ορίζει τα των επικείμενων πανελλαδικών εξετάσεων, υποχρεώνει εκατοντάδες οικογένειες μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από κάθε περιοχή της χώρας, να καταξοδευτούν προκειμένου τα παιδιά τους να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εγκύκλιο (δημοσιοποιήθηκε στις 15 Απριλίου), για λόγους οικονομικούς ορίζονται μόνο τρία (!) εξεταστικά κέντρα φέτος για τους με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητές, σε Αθήνα, πειραιά και Θεσσαλονίκη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας μαθητής με αναπηρία π.χ. από την Κρήτη που θέλει να διεκδικήσει το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οφείλει να επιβαρύνει τον οικογενειακό κορβανά με μιά πολυήμερη εκτός προγράμματος εκδρομή στην Αθήνα ή τον Πειραιά. Συνυπολογιζομένου δε ότι η “μάχη των εξετάσεων” απαιτεί εξ’ ορισμού την ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση που μόνο τα οικεία περιβάλλοντα προσφέρουν, η οικονομική αφαίμαξη συνδυάζεται άμεσα με τον περιορισμό των πιθανοτήτων επιτυχίας! Ωραίος και δίκαιος συνδυασμός, απάντηση σε όποιους αναρωτιούνται για τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ο ακριβής αριθμός των πληττόμενων μαθητών και οικογενειών δεν είναι γνωστός, μιά τάξη μεγέθους μπορούμε να υποθέσουμε από τα στοιχεία της Κρήτης που έχει συλλέξει ο βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ) Μιχάλης Κριτσωτάκης που με τον συνάδελφό του Τάσο Κουράκη κατέθεσαν στις 20 Απριλίου σχετική ερώτηση. Μόνο από την Κρήτη, λοιπόν, 166 μαθητές (58 από Ηράκλειο, 52 από Χανιά, 30 από Ρέθυμνο και 26 από Λασίθι), υποχρεώνονται να ταξιδέψουν σε Αθήνα και Πειραιά, μαζί με τους συνοδούς τους. Αν το ρολόϊ γύρναγε ένα χρόνο πίσω (στο 2010) όλοι τους θα εξετάζονταν στο 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου.

“Προτίθεστε να καλύψετε τουλάχιστον το οικονομικό κόστος;” : Το συγκεκριμένο ερώτημα που απευθύνουν στο υπουργείο παιδείας οι δύο βουλευτές είναι ρητορικό, μιάς και το κόστος οικονομικής επιβάρυνσης των οικογενειών είναι πολλαπλάσιο του κέρδους που προέκυψε από τον περιορισμό σε τρία των εξεταστικών κέντρων. Ομως στις εποχές μας ακόμα και τα ρητορικά ερωτήματα χρήσιμο είναι να τίθονται εκθέτοντας τους αποδέκτες τους... Διαβάστε περισσότερα...

Δε μπορείτε να σηκωθείτε από τον καναπέ;
Ποια είναι η δικαιολογία σας;
Είστε πολύ απασχολημένοι για να ασκηθείτε; Θεωρείτε τη γυμναστική πολύ βαρετή ή επίπονη; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 60% των Αμερικανών ενηλίκων, δεν κάνουν τη συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα και πάνω από 25% αυτών δεν δραστηριοποιούνται καθόλου. Τα στατιστικά αυτά αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι πολλοί από εμάς απλά δεν σηκώνονται ποτέ από τον καναπέ και την καρέκλα του γραφείου. Εσείς ποια δικαιολογία έχετε;

1. Πραγματικά μισείτε τη γυμναστική
Το να απολαύσετε την άσκηση μπορεί να φαίνεται αδύνατο, αλλά μπορεί να γίνει. Σχεδόν κάθε άσκηση μπορεί να μοιάζει δύσκολη στην αρχή, αλλά σταδιακά το σώμα γίνεται ισχυρότερο και μπορείτε να αρχίσετε ακόμη και να σας αρέσει.

2. Έχετε δοκιμάσει να ασκηθείτε αλλά εγκαταλείπετε εύκολα
Συχνά σταματάτε τη διαδικασία του γυμναστηρίου για διάφορους λόγους:

Κάνετε πάρα πολλά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από το μηδέν στις 6-7 ημέρες γυμναστήριο.
Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να ξεκινήσετε, οπότε αναρωτιέστε αν κάνετε αξιοπρεπή προπόνηση. Ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να μετατρέψει μια ανιαρή ρουτίνα σε αποτελεσματική προπόνηση.

Πλήξη. Αναρωτιέστε αν μπορώ πραγματικά να το κάνω αυτό κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής μου; Δοκιμάστε διαφορετικούς τύπους άσκησης για να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον, όπως η κυκλική προπόνηση, οι υψηλής έντασης σύντομες ασκήσεις, τα kettlebells.

Όταν είστε αρχάριος είναι φυσιολογικό να πονάτε, πράγμα που λειτουργεί ανασταλτικά συνήθως για τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας. Μην το παρακάνετε με τα βάρη, ώστε να μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας την επομένη ημέρα.

3. Δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά το γυμναστήριο
Υπάρχουν και πιο προσιτές επιλογές, όπως τα τοπικά αθλητικά κέντρα, το περπάτημα ή το τρέξιμο στο κοντινό πάρκο. Μια μπάλα γυμναστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βασικές ασκήσεις, οι αλτήρες είναι συχνά μια φθηνή και αποδοτική λύση για να γυμναστείτε μέσα στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε βίντεο με προπονήσεις και επιδείξεις γυμναστικής, ειδικά το internet συνιστά μια ατελείωτη βιβλιοθήκη σχετικών βιβλίων και βίντεο.

4. Δεν βλέπετε γρήγορα αλλαγές στο σώμα σας
Δεν έχετε να χάσει βάρος αρκετά γρήγορα; Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε όλους. Δεν βάζετε βάρος από τη μια μέρα στην άλλη, οπότε δεν θα φύγει πολύ γρήγορα. Από τη στιγμή που ξεκινήσετε την άσκηση, δώστε χρόνο στο σώμα σας για να αντιδράσει. Μπορεί να πάρει έως και 12 εβδομάδες προτού να αρχίσετε να βλέπετε μεγάλες αλλαγές από την άσκηση, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει ρεαλιστικούς στόχους.

5. Δεν ξέρετε πώς να γυμναστείτε
Αυτό είναι πολύ δημοφιλής δικαιολογία, αλλά δεν θα ευσταθεί δεδομένων των πληροφοριών που μπορούμε να βρούμε με ένα… κλικ! Δοκιμάστε την προπόνηση με έναν προσωπικό γυμναστή ή να χρησιμοποιήσετε ένα από τα δωρεάν προγράμματα των γυμναστήριων για να κάνετε την αρχή.

6. Θέλετε, αλλά θα πρέπει να ασχοληθείτε με τα παιδιά και την οικογένεια.
Το να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για άσκηση, όχι μόνο θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά θα δείξει και στα παιδιά σας τι σημαίνει να είσαι υγιής. Γραφτείτε σε ένα health club/ γυμναστήριο με παιδικό σταθμό, γυμναστείτε με συνοδεία βίντεο ενώ τα παιδιά κοιμούνται. Αν είναι αρκετά μεγάλα, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στη ρουτίνα σας και να απολαύσουν τη γυμναστική σαν παιχνίδι.

7. Δεν έχετε κίνητρο
Εάν είστε κουρασμένοι ή άτονοι, είναι δύσκολο να πάρετε τη μεγάλη απόφαση: να ντυθείτε για να πάτε γυμναστήριο. Θυμηθείτε τους (λογικούς) στόχους σας και υπενθυμίστε τους στον εαυτό σας κάθε μέρα. Ανταμείψτε τον εαυτό σας κάθε φορά που θα πιάσετε ένα στόχο, είτε πρόκειται για την ολοκλήρωση των προπονήσεων στην εβδομάδα, είτε για απώλεια βάρους, με κάτι που πραγματικά θα απολαύσετε. Ένα μασάζ, ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια τρέξιμο ή ένα καινούριο βιβλίο. Αλλάξτε προοπτική, με γνώμονα την υγεία του σώματός σας με την άσκηση και θρεπτική διατροφή, ακόμη και αν η απώλεια βάρους είναι αργή.

8. Η άσκηση πονάει!
Δεν χρειάζεται να τραυματιστείτε για να καρπωθείτε τα οφέλη της άσκησης. Ξεκινήστε για λίγες μέρες από μέτρια αερόβια (όπως το περπάτημα) άσκηση και μια βασική προπόνηση δύναμης, για να οικοδομήσετε αντοχή και τη δύναμη. Γυμναστείτε σε μέτρια ένταση και πάρτε επιπλέον ημέρες ανάπαυσης, ώστε το σώμα σας να έχει το χρόνο που χρειάζεται για την επισκευή και την ανάκτηση.

9. Δεν μπορείτε να εντάξετε την άσκηση στη ρουτίνα της
Ξεκινήστε με μικρούς στόχους, είναι πιο εύκολο να «κολλήσετε» με την άσκηση, όταν ο στόχος σας είναι να περπατήσετε για 10 λεπτά επιπλέον κάθε μέρα ή να ξυπνήσετε πιο νωρίς για μια σύντομο jogging.  Κάνετε την άσκηση προτεραιότητα, τοποθετήστε τη σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο στο ημερήσιο πρόγραμμά σας (π.χ. πριν το μεσημεριανό ή το δείπνο), ώστε να είναι πιο εύκολο να το ακολουθήσετε.

10. Δεν έχετε χρόνο!
Προγραμματίστε χρόνο άσκησής σας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε 30 λεπτά ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, σπάστε την δραστηριότητα σε 10 ή 15 λεπτά τμήματα. Πολλές φορές, τα split workouts είναι εξίσου αποτελεσματικά με τη συνεχή προπόνηση.

Γράφει ο Γιώργος Μίλεσης, MSc, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.


Διαβάστε περισσότερα...

«Οχι» του υπουργείου Παιδείας στη γραφή Braille

Τι καταγράφει σε υπόμνημά της η εθνική ομοσπονδία τυφλών.


Με αναλυτικό υπόμνημα προς το υπουργείο Παιδείας που κατατέθηκε στις 14 Απριλίου, η εθνική ομοσπονδία τυφλών (ΕΟΤ) παραθέτει μία προς μία, όλες τις παραβιάσεις τον τελευταίο χρόνο κρίσιμων κεκτημένων στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ΕΟΤ η οικονομική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων στον “ευαίσθητο” χώρο της ειδικής εκπαίδευσης. Η ΕΟΤ - με αφορμή την διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου για το «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής» του υπουργείου παιδείας και τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων της 14ης Απριλίου 2011 για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση – παρεμβαίνει σε δεκαπέντε σημεία όπου οι παραβιάσεις κεκτημένων είναι κραυγαλέες, αιτούμενη αντίστοιχες διορθωτικές από πλευράς υπουργείου ενέργειες.


Επιγραμματικά, το υπόμνημα της ΕΟΤ αγγίζει θέματα όπως : Τις παράλληλες στηρίξεις από εκπαιδευτικούς της γενικής εκπαίδευσης στα πλαίσια του τρέχοντος ΕΣΠΑ, δίχως καν στοιχειώδη εκπαίδευση και εξοικείωση με τις ποικίλλες μορφές αναπηρίας. Την μη μετεκπαίδευση και εξειδίκευση των παιδαγωγών σε μιά μόνο αναπηρία ώστε να είναι επαρκείς στο εκπαιδευτικό τους έργο. Τις δραματικές ελλείψεις εδώ και ενάμισι χρόνο ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ειδικών μηπιαγωγών και δασκάλων) στις δομές ειδικής εκπαίδευσης. Την μη κατάργηση του αναχρονιστικού Ν3699/2008 για την ειδική εκπαίδευση, παρότι τούτο ήταν προεκλογική δέσμευση των κυβερνώντων. Την διασφάλιση του απρόσκοπτου δικαιώματος στο σχολικό βιβλίο για τους μαθητές με απώλεια όρασης.

Στεκόμαστε αναλυτικότερα στο τελευταίο σημείο που αναδύει έντονα οσμή σκανδάλου. Το ζήτημα έχει ως εξής :

Δια της μεθόδου “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” το υπουργείο παιδείας χορηγεί από φέτος τα σχολικά βιβλία στους με απώλεια όρασης μαθητές αποκλειστικά και μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Επί της αρχής, τούτο είναι αδιανόητο. Η δια νόμου κατοχυρωμένη γραφή των τυφλών είναι η γραφή Braille, πως είναι δυνατόν λοιπόν αναρωτιέται ο κοινός νους (και η ΕΟΤ) να μην προσφέρονται στους τυφλούς μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα βιβλία σε εκείνη τη μορφή της γραφής που ο νόμος τους αναγνωρίζει ως “δική” τους;

Από φέτος, λοιπόν, τέρμα τα βιβλία σε γραφή Braille, πλήθος εξαιτίας αυτού οι διαμαρτυρίες από όλη την Ελλάδα. Σημειωτέον ότι οι μαθητές με προβλήματα όρασης είναι ιατρικά απαράδεκτο να περνούν ώρες ολόκληρες μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, διότι η κατάσταση αυτή είναι γνωστό ότι επιβαρύνει και ανθρώπους με υγιή όραση. Μιά ανακούφιση των ιατρικών επιπτώσεων από την υποχρεωτική πλέον πολύωρη χρήση Η/Υ θεωρείται η χορήγηση στους μαθητές με απώλεια όρασης οθόνης μεγέθυνσης χαρακτήρων (CCTV) ή η χορήγηση των βιβλίων σε μεγαλογράμματη μορφή. Ουδέν! Μαθητές εκτεθιμένοι, υπουργείο παιδείας που τους αντιμετωπίζει – δίχως υπερβολές – ως εχθρούς!

Ιδου και η οικονομική πλευρά του όλου θέματος: Τα υφιστάμενα τυπογραφεία γραφής Brailleπου υπάρχουν στο ενιαίο Κέντρο Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει πλέον λόγος να χρηματοδοτούνται. Ιδού και η αντιπρόταση κοινής λογικής της ΕΟΤ : Επιβάλλεται να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να παρέχουν έγκαιρα και απρόσκοπτα τα σχολικά βιβλία στους τυφλούς μαθητές και στους μαθητές με προβλήματα όρασης κατά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς. Συνακόλουθα , στο ενιαίο πλέον ΚΕΑΤ επιβάλλεται να υπαχθεί και η μονάδα παραγωγής βιβλίων με μεγεθυσμένους χαρακτήρες που σήμερα υπολειτουργεί στο Αγρίνιο. Στο σύνολό τους δε όλες οι παραπάνω υπηρεσίες να υπαχθούν στο «ΔΙΟΦΑΝΤΟ», υπεύθυνο σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου παιδείας για την έκδοση των βιβλίων όλου του μαθητικού πληθυσμού της Χώρας.

Αντί επιλόγου: Η στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματος των μαθητών με απώλεια όρασης να διαθέτουν στην γραφή Brailleτο σχολικό βιβλίο εξ’ ορισμού τους κατηγοριοποιεί σε μαθητές δεύτερης κατηγορίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το υπουργείο παιδείας δεν τηρεί ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα.Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε 3,5 λεπτά χάνει τη ζωή του ένας εργαζόμενοςΑποκαλυπτικοί οι αριθμοί της Eurostat

Οι αριθμοί της Eurostat, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την Ελλάδα, που ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί.

Πέντε χιλιάδες πεντακόσιοι ογδόντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας σε όλη την Ευρώπη το 2010, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα ο αριθμός των νεκρών από επαγγελματικά ατυχήματα έφτασε τους 94.

Στόχος του φετινού εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία, την πρόληψη και τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Σύμφωνα ακόμη με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, το 2010 πέθαναν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 159.500 άνθρωποι, λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Με βάση τον αριθμό αυτό, εκτιμάται ότι κάθε τρεισήμισι λεπτά, ένας εργαζόμενος στην Ε.Ε. χάνει τη ζωή του από αίτια, που σχετίζονται με την εργασία.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία στην Ελλάδα για την καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών, καθώς ως χώρα δεν έχουμε υιοθετήσει τα σχετικά ευρωπαϊκά κριτήρια.

Οι ασθένειες που το ΙΚΑ αναγνωρίζει ως επαγγελματικές είναι λίγες και δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησής τους, αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), Γιάννης Δραπανιώτης. Το ΕΛΙΝΥΑΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός θεσμός που ως σκοπό έχει την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

«Ο σχετικός κατάλογος του ΙΚΑ αναγνωρίζει μόνο 51 επαγγελματικές ασθένειες, ενώ τα κρούσματα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ανέρχονται ετησίως σε 40. Από την άλλη πλευρά, καταγράφονται 9.000 πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάθε χρόνο στο ΙΚΑ, λόγω διαφόρων νοσημάτων», συμπληρώνει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα επαγγελματικά ατυχήματα στην Ελλάδα, τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) αποκαλύπτουν ότι έφτασαν τα 94 το 2010, τα 113 το 2009, τα 142 το 2008, τα 115 το 2007 και τα 128 το 2006.

Από την πλευρά του, το ΙΚΑ καταγράφει κάθε χρόνο το σύνολο των ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, για λόγους περίθαλψης και ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σύμφωνα μ' αυτές τις καταγραφές, το 2007, για το οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σημειώθηκαν 11.812 ατυχήματα, το 2006, 12.845 και το 2005, 13.755.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο εμπάργκο των προμηθευτών υγειονομικού υλικούΣυνεχίζεται ο «πόλεμος» με το υπουργείο Υγείας

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση προμηθευτών υγειονομικού υλικού και υπουργείου Υγείας, μετά την απόφαση των προμηθευτών να προχωρήσουν σε τριήμερη προειδοποιητική αναστολή παραδόσεων υλικού, από τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Οι προμηθευτές που τροφοδοτούν καθημερινά με γάντια, βαμβάκι, σύριγγες και άλλα υλικά τα νοσοκομεία, δήλωσαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι επιχειρήσεις τους κινδυνεύουν να κλείσουν με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους τουλάχιστον 1.000 άτομα.

Όπως ανακοίνωσαν, κατά τη διάρκεια της αναστολής θα υπάρχει μηχανισμός που θα καλύπτει τις σοβαρές ανάγκες στα νοσοκομεία, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν ή κινδυνεύσουν ασθενείς.

Αναφερόμενος στα μακροχρόνια χρέη των νοσοκομείων, ο πρόεδρος των προμηθευτών, Π. Στραβόλαιμος, είπε ότι έχει εξοφληθεί, για το 2010, μόνο το 31% όσων χρωστούν τα νοσοκομεία στους προμηθευτές.

Επίσης, τόνισε ότι τα ομόλογα με τα οποία έχουν εξοφληθεί χρέη παρελθόντων χρόνων, δεν προεξοφλούνται από καμία τράπεζα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ζάχαρη εξίσου επικίνδυνη με το τσιγάρο και το αλκοόλΕννέα τρόποι για να την μειώσετε

Σύμφωνα με νέα στοιχεία και έρευνες ειδικών, η ζάχαρη είναι τόσο επικίνδυνη όσο το τσιγάρο ή το αλκοόλ! Ο δρ. Λούστινγκ του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο τονίζει ότι η ζάχαρη, εκτός των «γνωστών παρενεργειών» όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία, μπορεί να είναι υπεύθυνη ακόμη για καρδιοπάθειες αλλά και για κοινές μορφές καρκίνου. Εξαιτίας των συνεπειών που μπορεί να επιφέρει, δεν διστάζει να την χαρακτηρίσει ως «τοξική» και «δηλητήριο»!

Οι ειδικοί, όταν αναφέρονται στην «ζάχαρη», δεν εννοούν μόνο την κλασσική κρυσταλλική ζάχαρη που χρησιμοποιούμε στον καφέ μας αλλά και όλα τα γλυκαντικά πρόσθετα που περιέχονται στις επεξεργασμένες τροφές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «σιρόπι καλαμποκιού» το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως επιβλαβές.

Οι επιστήμονες εξηγούν πως ο οργανισμός μεταβολίζει διαφορετικά 100 θερμίδες γλυκόζης που υπάρχουν στις φυσικές τροφές όπως το ψωμί και διαφορετικά 100 θερμίδες ζάχαρης. Στη πρώτη περίπτωση, η γλυκόζη των φυσικών τροφών μεταβολίζεται απ’ όλα τα κύτταρα του οργανισμού, ενώ η φρουκτόζη της ζάχαρης αποκλειστικά από το ήπαρ το οποίο την μετατρέπει σε λίπος προκαλώντας μια κατάσταση που είναι γνωστή ως «αντοχή στην ινσουλίνη». Αυτό το αποτέλεσμα του μεταβολισμού θεωρείται υπεύθυνο για το πρόβλημα της παχυσαρκίας, το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες καθώς και για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», οι διεθνείς οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση της ζάχαρης συνιστούν μείωση των θερμίδων που προέρχονται από ζάχαρη σε 150 θερμίδες την ημέρα για τους άντρες και 100 για τις γυναίκες. Αυτό πρακτικά, σημαίνει 9 κουταλάκια το πολύ για τους άντρες και μέχρι 6 για τις γυναίκες. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στον έλεγχο των επεξεργασμένων τροφών για την ύπαρξη πρόσθετων γλυκαντικών ουσιών, οι οποίες βρίσκονται σε προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά όπως τα αναψυκτικά, οι φρυγανιές, τα φαινομενικά «υγιεινά» δημητριακά μέχρι και οι βρεφικές κρέμες!

Τα «γλυκά» δεδομένα:

-Η ζάχαρη δίνει 4 θερμίδες ανά γρ. ή 20 θερμίδες ανά κουταλάκι
-Κάθε Έλληνας καταναλώνει 16 κιλά ζάχαρης τον χρόνο κατά μέσο όρο
-Οι Έλληνες παίρνουν το 25% των θερμίδων τους από τη ζάχαρη, έναντι του συνιστώμενου 10%
-1 κουτάκι αναψυκτικό περιέχει έως 7 κουταλάκια ζάχαρη
-1 επιδόρπιο γιαουρτιού με φρούτα περιέχει έως 4,5 κουταλάκια ζάχαρη

Πώς να μειώσετε τη ζάχαρη:

1. Να κόψετε εντελώς τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
2. Να μειώσετε τις καραμέλες, τις τσίχλες με ζάχαρη, τις σοκολάτες και τα γλυκά.
3. Να διαλέγετε τα δημητριακά πρωινού με προσοχή, ελέγχοντας τη ζάχαρη που περιέχουν.
4. Να δίνετε στα παιδιά περισσότερο γάλα και νερό παρά χυμούς και ροφήματα του εμπορίου.
5. Να αποφεύγετε τα ντρέσινγκ και τις κέτσαπ.
6. Να αποφεύγετε την προσθήκη σιροπιού στον καφέ σας.
7. Να ελέγχετε τη λίστα των συστατικών σε κάθε τρόφιμο του εμπορίου. Εάν η ζάχαρη είναι μέσα στα πρώτα, το προϊόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή (η ζάχαρη μπορεί να εμφανίζεται με άλλα ονόματα, όπως γλυκόζη, ντεξτρόζη, σουκρόζη κ.ά.).
8. Να τρώτε για κολατσιό φρέσκα φρούτα ή φυσικό χυμό, τυρί ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και κράκερ ολικού αλεύρου αντί για μπισκότα, παγωτό ή κέικ.
9. Να μην ξεχνάτε ότι ορισμένα «αθώα» γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού, περιέχουν συνήθως πολλή ζάχαρη


Διαβάστε περισσότερα...

Επιρρεπή στη νευρική ανορεξία τα παιδιά της άνοιξηςΈχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη διαταραχή

Τα «παιδιά της άνοιξης» έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν νευρική ανορεξία στη ζωή τους, ενώ τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο, έχουν μικρότερο κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Νευρολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Κέντρου Ανθρώπινης Γενετικής Wellcome Trust, εκτιμούν ότι το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται στο διαφορετικό επίπεδο της θερμοκρασίας, έκθεσης στον ήλιο (άρα και παραγόμενης βιταμίνης D) και των μολύνσεων, καθώς και στη διαφορετική διατροφή της εγκύου μητέρας κατά την άνοιξη, σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου.
Πάντως άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η αυξημένη πιθανότητα για νευρική ανορεξία είναι μικρή και μπορεί να οφείλεται σε πολλές άλλες αιτίες.

Οι βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία προηγούμενων μελετών, που περιλάμβαναν περίπου 1.300 άτομα με νευρική ανορεξία, και παρατήρησαν ότι τα παιδιά, τα οποία είχαν γεννηθεί ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Ιούνιο, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν νευρική ανορεξία σε σχέση με όσα είχαν γεννηθεί μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι διάφορες παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και η σοβαρή κατάθλιψη, είναι πιο συνηθισμένες μεταξύ των ατόμων που έχουν γεννηθεί την άνοιξη, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί έκπληξη ότι θα έπρεπε να προστεθεί και η νευρική ανορεξία σε αυτόν τον εποχικό κατάλογο.


Διαβάστε περισσότερα...

Και στις ΗΠΑ η πρωτοποριακή μέθοδος Ελληνίδας επιστήμονα για τον αυτισμόΘα παρουσιάσει το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα

Στο Διεθνές Συνέδριο Έρευνας για τον Αυτισμό που θα γίνει από τις 12 έως τις 14 Μαΐου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας θα παρουσιάσει την πρωτοποριακή μέθοδό της, το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα η Δρ. Χάρις Καρνέζη.

«Τα αποτελέσματά της μελέτης είναι ενδεικτικά για την αποτελεσματικότητα του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των συμμετεχόντων, στη γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς, στη μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων δυλειτουργικών συμπεριφορών», λέει η ίδια.

Εκτός από τις ομιλίες της στο διεθνές συνέδριο IMFAR, η Δρ. Καρνέζη θα συνεργαστεί και με το Asperger Centre for Education and Training της Νέας Υόρκης όπου θα παρουσιάσει τη μέθοδό της σε ειδικούς που ασχολούνται με τη θεραπεία παιδιών με αυτισμό, ενώ σε δεύτερη φάση θα τους εκπαιδεύσει.

Η Δρ. Καρνέζη εφαρμόζει τη μέθοδό της στην Ελλάδα και εκφράζει την ικανοποίησή της που την υιοθετούν, μετά την Ιρλανδία και την Αυστραλία, και οι ΗΠΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cbdmethod.com


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για θεραπεία του Αλτσχάιμερ από την ΚρήτηΠρωτοποριακή έρευνα παγκοσμίως στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας, εξουδετέρωσε ολοκληρωμένα και θεράπευσε στο εργαστήριο βαριές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ., σε συνεργασία σταδιακά με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Ιατροβιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).  
Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρησιμοποίηση μιας κατηγορίας ουσιών που ονομάζονται μικρονευροτροφίνες, και ιδιαιτέρως η λεγόμενη δευδροεπιανδροστερόνη (DHEA), με την κατάλληλη χρήση και τροποποίησή της, αντιμετώπισε αποτελεσματικά στο εργαστήριο σε ποντίκια τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία αποτελεσματικής θεραπείας, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ηδη έχει κατατεθεί πρόταση ευρεσιτεχνίας για τη φαρμακευτική και θεραπευτική εκμετάλλευση από την ελληνική ερευνητική ομάδα, ενώ δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο εταιρεία τεχνοβλαστός για την παραγωγή και αξιοποίηση των φαρμακευτικών και άλλων θεραπευτικών προϊόντων!

Η τεράστια αυτή επιτυχία δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων και ταυτόχρονα αποτελεί πυξίδα ουσιαστικής ανάπτυξης για τις τυφλές πολιτικές ηγεσίες, που καταδυναστεύουν τον τόπο με ανοησίες που κατάντησαν επικίνδυνες.

Η μελέτη δημοσιεύεται σήμερα στο παγκοσμίου κύρους επιστημονικό περιοδικό «PLoS Biology» και ταυτόχρονα στην «Ε» σε παγκόσμια αποκλειστικότητα.

Κύριε Γραβάνη, πότε ξεκινήσατε την έρευνα;
 
«Η ερευνητική προσπάθεια του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης για τις μικρονευροτροφίνες ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Το 2004 περιγράφηκε στο PNAS (επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών) ο μηχανισμός με τον οποίο η ενδογενής νευροστεροειδής ορμόνη δευδροεπιανδροστερόνη (DHEA) προστατεύει τους νευρώνες από την εκφύλιση και τελικά το θάνατό τους με μια διαδικασία που ονομάζεται κυτταρική απόπτωση, που στην ουσία είναι μια διαδικασία ενεργοποίησης μηχανισμών κυτταρικής αυτοκτονίας. Διαπιστώθηκε ότι η DHEA αναστέλλει το βασικό μηχανισμό της νευρωνικής απόπτωσης και εκφύλισης, διεγείροντας την παραγωγή των αντι-αποπτωτικών πρωτεϊνών της οικογένειας Bcl-2, ενώ παράλληλα ανέστελλε την ενεργοποίηση της προ-αποπτωτικής πρωτεΐνης Bad. Η νευροορμόνη DHEA είναι μια πολύ σημαντική στεροειδής ορμόνη στον άνθρωπο, διότι από αυτή παράγονται οι στεροειδείς ορμόνες του φύλου (οιστρογόνα, ανδρογόνα).

Από τον τότε μηχανισμό δράσης της DHEA έλειπε η γνώση για το ποιος είναι ο κυτταρικός υποδοχέας, η κλειδαριά δηλαδή πάνω στο νευρώνα που εξειδικευμένα αναγνωρίζει την DHEA, η οποία, λειτουργώντας σαν κλειδί, ανοίγει τους μηχανισμούς αναστολής της νευρωνικής απόπτωσης, με τελικό αποτέλεσμα την επιβίωση του νευρώνα. Στην πρόσφατη ερευνητική δουλειά που δημοσιεύεται αυτό το μήνα στο έγκυρο διεθνές περιοδικό "PLoS Biology", περιγράφηκε ακριβώς η φύση αυτού του υποδοχέα, που δεν είναι άλλος από τον υποδοχέα που αναγνωρίζει το σημαντικότερο νευροτροφικό παράγοντα, τον NGF (Νευρωνικός Αυξητικός Παράγων). Η DHEA συνδέεται με τους υποδοχείς του NGF και στην ουσία μιμείται μερικές από τις νευροτροφικές, νευροπροστατευτικές δράσεις του NGF, ενεργοποιώντας τους ίδιους κυτταρικούς μηχανισμούς νευροπροστασίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τη δημοσίευση της οποίας οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης αφιέρωσαν στο δάσκαλό τους, καθηγητή Κώστα Σέκερη, που έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο χρόνο, δείχνουν ότι η DHEA μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να υποκαθιστά κάποιες σημαντικές λειτουργίες του βασικού νευροπροστατευτικού, νευροτροφικού παράγοντα NGF».

Αρχαία υπόθεση

Ποιες είναι αυτές οι λειτουργίες;
 
«Πράγματι, στους ποντικούς που έχει απαλειφθεί το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του NGF, η χορήγηση DHEA σώζει τους αισθητικούς και τους συμπαθητικούς νευρώνες των ζώων αυτών. Πιθανά το ίδιο ισχύει έμμεσα και για τους κινητικούς νευρώνες, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί. Οι αισθητικοί και συμπαθητικοί νευρώνες, για να επιβιώσουν, έχουν την ανάγκη συνεχούς παρουσίας του NGF, εάν δε αυτός λείπει οδηγούνται ταχύτατα σε αποπτωτικό θάνατο. Είναι ενδιαφέρον ότι τα επίπεδα της DHEA στον εγκέφαλο ελαττώνονται κατά πολύ κατά τη γήρανση, καθώς και σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Το ίδιο ισχύει και για τα επίπεδα της νευροτροφίνης NGF. Εικάζεται ότι η ταυτόχρονη ελάττωση των επιπέδων των δύο αυτών ενδογενών νευροπροστατευτικών παραγόντων (DHEA, NGF) κατά τη γήρανση αφήνει τον εγκέφαλο απροστάτευτο και διευκολύνει στην εμφάνιση ή την επιτάχυνση των νευροεκφυλιστικών νόσων, ιδιαίτερα σε άτομα με γενετική προδιάθεση να εμφανίσουν αυτά τα νοσήματα».

Οι νευροτροφίνες, δηλαδή, αποδεικνύονται ουσίες-κλειδιά;
 
«Βεβαίως, η έρευνα αυτή ανέδειξε όμως και μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική υπόθεση: η DHEA ήταν κατά πάσα πιθανότητα μια αρχέγονη νευροτροφίνη των πρώτων πολύ απλών οργανισμών κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των ειδών, η οποία μετά, με την εμφάνιση πολυπλοκότερων οργανισμών -των σπονδυλωτών, αντικαταστάθηκε από πιο πολύπλοκες νευροτροφίνες πολυπεπτιδικής φύσης, όπως ο NGF. Και τα δύο είδη νευροτροφικών παραγόντων χρησιμοποιούσαν για να δράσουν τους ίδιους κυτταρικούς υποδοχείς-κλειδαριές αναγνώρισης, οι οποίοι παρέμειναν αναλλοίωτοι στο διάβα του χρόνου, πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια μέχρι σήμερα.

Στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν ο υποψήφιος διδάκτορας Ι. Λαζαρίδης και ο λέκτορας Φαρμακολογίας Ι. Χαραλαμπόπουλος, καθώς και η ερευνήτρια Ι. Αλεξάκη, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ι. Πεδιαδιτάκης, Π. Ευσταθόπουλος και ο καθηγητής Η. Καστανάς. Τα ευρήματα της έρευνας έχουν ενδιαφέρουσες φαρμακολογικές και πιθανά θεραπευτικές εφαρμογές. Υπάρχουν ήδη σημαντικά ερευνητικά και κλινικά δεδομένα που συνηγορούν στην αποτελεσματικότητα της νευροτροφίνης NGF στην αντιμετώπιση πολλών νευροεκφυλιστικών διεργασιών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στον οφθαλμό. Το πρόβλημα όμως με τη χορήγηση του NGF στους ασθενείς είναι ότι είναι δύσκολο να φτάσει στον εγκέφαλο, διότι είναι μια μικρή πρωτεΐνη, που είτε καταστρέφεται από τα υγρά του στομάχου είτε, εάν χορηγηθεί παρεντερικά με ένεση, δεν περνά τον αιματεγκεφαλικό φραγμό. Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας αναδεικνύουν μία άλλη δυνατότητα, την αντικατάσταση της NGF από την DHEA, η οποία ως μικρή λιπόφιλη ορμόνη μπορεί άνετα να χορηγηθεί από το στόμα, διαπερνά αναλλοίωτη από το στόμαχο στη συστηματική κυκλοφορία και φτάνει πολύ εύκολα στον εγκέφαλο. Εδώ όμως προκύπτει ένα άλλο φαρμακολογικό εμπόδιο. Οπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η DHEA είναι μια προ-ορμόνη που μετατρέπεται στον οργανισμό σε οιστρογόνα και ανδρογόνα. Η χρόνια χορήγηση της, λοιπόν, είναι προβληματική, διότι οδηγεί στη σημαντική αύξηση των ορμονών αυτών που μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση για ορμονοεξαρτώμενα νεοπλάσματα, όπως ο καρκίνος του στήθους, της μήτρας ή του προστάτη».

Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η πτυχή, κ. Γραβάνη;
 
«Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η ερευνητική ομάδα της Κρήτης αναζήτησε τη συνεργασία ταλαντούχων οργανικών χημικών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στην Αθήνα (διευθύντρια έρευνας Θ. Καλογεροπούλου και ερευνητής Ν. Αυλωνίτης), οι οποίοι "αλλοίωσαν" χημικά την DHEA, συνθέτοντας νέες ουσίες (μικρονευροτροφίνες) που διατηρούν την αντι-αποπτωτική, νευροπροστατευτική δράση της, αλλά έχουν χάσει την ιδιότητα να μετατρέπονται σε οιστρογόνα και ανδρογόνα. Η κοινή αυτή προσπάθεια δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας (Journal Medicinal Chemistry). Επιπλέον, καθηγητές και φοιτητές κατέθεσαν διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της ανακάλυψης και την πιθανή εμπορική εκμετάλλευσή της για την παραγωγή νέων νευροπροστατευτικών φαρμάκων κατά των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Για την ανακάλυψη αυτή έχει ήδη ενδιαφερθεί μια σημαντική καναδοαμερικανική εταιρεία, η οποία χρηματοδότησε τη σύσταση εταιρείας-τεχνοβλαστό στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Bionature ΕΑ), η οποία διερευνά τώρα τη συνεργασία με μεγάλες διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες για τις πρώτες κλινικές δοκιμές των νέων νευροπροστατευτικών συνθετικών μικρονευροτροφινών στον άνθρωπο.

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Τον καιρό αυτό η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ιδρυμα Τεχνολογίας & Ερευνας (IESL-ΙΤΕ) συνεργάζεται με άλλους Ελληνες ερευνητές για τη διερεύνηση της φαρμακολογικής δράσης των μικρονευροτροφινών σε πειραματικά μοντέλα νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι νόσοι του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ, ή η εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς. Τα πρώτα θετικά μηνύματα έρχονται από τη συνεργασία με το Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιατροβιολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Αθηνών (Διευθύντρια Ερευνας Β. Πανουτσακοπούλου και υποψήφια διδάκτωρ Μ. Αγγελακοπούλου). Η συνεργατική αυτή προσπάθεια δείχνει πειστικά ότι οι συνθετικές μικρονευροτροφίνες όχι μόνο προστατεύουν τα πειραματόζωα από την ανάπτυξη αλλεργικής εγκεφαλίτιδας (πειραματικό μοντέλο της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας), αλλά αναστρέφουν και την ήδη υπάρχουσα νόσο. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο αίτησης διεθνούς διπλώματος ευρεσιτεχνίας, ενώ η σχετική επιστημονική δημοσίευση βρίσκεται στο στάδιο της συγγραφής της.

Η ιστορία των μικρονευροτροφινών αναδεικνύει τις δυνατότητες του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού. Νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες και φοιτητές που εργάζονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα μπορούν με το κατάλληλο θεσμικό καθεστώς λειτουργίας και την οικονομική υποστήριξη της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα να παράγουν έρευνα διεθνώς ανταγωνιστική και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά στην αναγκαία αλλαγή και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας». *

Πηγή: www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο γονίδιο σχετίζεται με τη μείζονα κατάθλιψη


Μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές θεραπευτικές στρατηγικές

 

Έρευνα αποκαλύπτει νέο γονίδιο που σχετίζεται με τη μείζονα κατάθλιψη. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Neuron», υποδεικνύει έναν άγνωστο μηχανισμό για τη μείζονα κατάθλιψη και μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές θεραπευτικές στρατηγικές για τη συγκεκριμένη πάθηση της διαταραχής του συναισθήματος.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Martin A. Kohli, από το Ινστιτούτο ψυχιατρικής Max Planck στο Μόναχο, δήλωσε ότι οι τρέχουσες θεραπείες για τη μείζονα κατάθλιψη είναι απαραίτητες αλλά η κλινική τους αποτελεσματικότητα δεν είναι ακόμα ικανοποιητική όπως φαίνεται από τα υψηλά επίπεδα αντίστασης στη θεραπεία και τις παρενέργειες.

Ο εντοπισμός των μηχανισμών που προκαλούν κατάθλιψη σχετίζεται με την ανακάλυψη καλύτερων αντικαταθλιπτικών.

Αν και είναι πιθανό συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων να συμβάλλει στη μείζονα κατάθλιψη ο εντοπισμός των γονιδίων που αποτελούν παράγοντα κινδύνου αποτελεί πρόκληση λόγω της πολυπλοκότητας της γενετικής και των σημαντικών περιβαλλοντικών παραγόντων που συνδέονται με τη νόσο. Ο Dr. Kohli πραγματοποίησε γονιδιακή έρευνα σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη και τη σύγκρινε με ομάδα ελέγχου που δεν έπασχε από τη νόσο.

Εντόπισε το γονίδιο SLC6A15, ως νέο, υπεύθυνο παράγοντα για μείζονα κατάθλιψη. Το εύρημα επιβεβαιώθηκε σε εκτεταμένη έρευνα σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη λειτουργική σχετικότητα της γενετικής σχέσης μεταξύ του SLC6A15 και της σοβαρής κατάθλιψης.

Ήδη οι ασθενείς που δεν είχαν κατάθλιψη και έφεραν τις επικίνδυνες γενετικές ποικιλομορφίες εμφάνισαν χαμηλότερη έκφραση του SLC6A15 στον ιππόκαμπο, περιοχή που εμπλέκεται στη μείζονα κατάθλιψη. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας απεικονιστική μέθοδο, όσοι έφεραν ποικιλομορφίες παραγόντων κινδύνου, με θετικό ιστορικό μείζονος κατάθλιψης, είχαν μικρότερο ιππόκαμπο.

Σε μοντέλο σε ζώα, η χαμηλότερη έκφραση του SLC6A15 στον ιππόκαμπο συνδεόταν με την επίδραση του χρόνιου κοινωνικού στρες, αποδεδειγμένου παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η μειωμένη έκφραση του SLC6A15 θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατάραξη των κυκλωμάτων των νευρώνων που σχετίζονται με τη μείζονα κατάθλιψη.

Η Dr. Elisabeth B. Binder, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι η χαμηλότερη έκφραση του SLC6A15 ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο θα μπορούσε να αυξάνει την ευαισθησία ενός ανθρώπου στο στρες αλλάζοντας την ακεραιτότητα των νευρώνων και τη νευροδιαβίβαση στη συγκεκριμένη σημαντική περιοχή. Επειδή το SLC6A15 φαίνεται συμβατό με τη φαρμακολογική στόχευση τα ευρήματα μπορεί να προκαλέσουν την ανακάλυψη νέας ομάδας αντικαταθλιπτικών.


Πηγή: www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εξελίξεις στον τομέα της οφθαλμολογίας
Επαναστατική θεραπεία για σειρά παθήσεων

Οι νέες θεραπευτικές εξελίξεις στον τομέα της οφθαλμολογίας όσον αφορά στις παθήσεις της ωχράς κηλίδας παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. Την ενημέρωση πραγματοποίησαν οι: Ιωάννης Δατσέρης, χειρουργός οφθαλμίατρος, Αντιπρόεδρος εταιρείας υαλοειδούς - αμφιβληστροειδούς και Αναστάσιος Κουρής, χειρουργός οφθαλμίατρος, Διευθυντής Οφθαλμολογικής κλινικής ΠΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας είναι μια από τις λιγότερο γνωστές, αλλά πιο σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν πολλά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη και αν δεν αντιμετωπισθεί θεραπευτικά έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και μόνιμη απώλεια όρασης. Στον δυτικό κόσμο μάλιστα αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης ενηλίκων.

Οι έως τώρα θεραπείες αδυνατούσαν να παρέχουν βελτίωση της όρασης, παρέχοντας απλά σταθεροποίηση στους περισσότερους ασθενείς. Ωστόσο, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2011, το Lucentis (ranibizumab), ένας βιολογικός παράγοντας ικανός να παρέχει βελτίωση στην όραση, πήρε έγκριση από τον ΕΜΑ για το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας. Από τις κλινικές μελέτες αποδεικνύεται ότι πάνω από 2 στους 3 ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας που έλαβαν Lucentis παρουσίασαν θεαματική βελτίωση της όρασης τους, ενώ συνολικά το 90% των ασθενών παρουσίασε έστω και κάποιου βαθμού βελτίωση. Το Lucentis αποτελεί τη μόνη εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

Το Lucentis εγκρίθηκε αρχικά το 2007 για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) υγρού τύπου, την κυριότερη αιτία τύφλωσης ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών. Στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας καταστρέφεται η πιο ζωτική περιοχή του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού (ωχρά κηλίδα), που είναι υπεύθυνη για την όραση με ακρίβεια.

Το Lucentis (ranibizumab) είναι και παραμένει η πρώτη και η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία που διατηρεί ή βελτιώνει την όραση στο > 90% των ασθενών με υγρή ΗΕΩ. Η αποτελεσματικότητα συνδυάζεται με ένα τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας με πάνω από 7.500 ασθενείς σε κλινικές μελέτες και μεγάλη κλινική εμπειρία που υπερβαίνει τα 4 έτη.Τα ενθαρρυντικά νέα για της παθήσεις της ωχράς κηλίδας όμως δε σταματούν εδώ. Ήδη από τις 18 Μαρτίου, ο ΕΜΑ έδωσε θετική γνωμοδότηση για την χρήση του Lucentis στο Οίδημα οφειλόμενο σε Θρόμβωση Φλέβας Αμφιβληστροειδούς. Η θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι ένα άλυτο πρόβλημα, καθώς αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία μόνιμης απώλειας όρασης στους ενήλικες στο δυτικό κόσμο. Από τις κλινικές μελέτες αποδεικνύεται ότι το Lucentis παρουσιάζει το ίδιο υψηλό προφίλ αποτελεσματικότητας με >70% των ασθενών να παρουσιάζουν θεαματική βελτίωση της όρασης τους.

Το Lucentis αποτελεί την πιο επαναστατική θεραπευτική προσέγγιση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας, η οποία αποκαθιστά την όραση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με παθήσεις της ωχράς κηλίδας.

Θεραπευτικές ενδείξεις Lucentis:
-Το Lucentis αρχικά εγκρίθηκε το 2007 για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής (ΗΕΩ). Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το Lucentis έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 85 χώρες για τη θεραπεία της ΗΕΩ.

-Επίσης αποτελεί την πρώτη και μόνη εγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία για τη βελτίωση της όρασης και της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με προβλήματα όρασης που οφείλονται στο Διαβητικό Οίδημα Ωχράς (ΔΟΩ), το οποίο αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης του πληθυσμού εργασιακής ηλικίας στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

-Aπό τις 18 Μαρτίου o ΕΜΑ έδωσε θετική γνωμοδότηση για την χρήση του Lucentis στο οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς. Η θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι ένα άλυτο πρόβλημα, καθώς αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία μόνιμης απώλειας όρασης στους ενήλικες στο δυτικό κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα...