Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

«Ιστορική» εγκύκλιος του ΙΚΑ για μείωση των ακρωτηριασμών λόγω διαβήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
«Ανοίγει ο δρόμος για σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος» δηλώνει ικανοποιημένη η ομοσπονδία διαβητικών


Mε εγκύκλιό του που κοινοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2011, το ΙΚΑ, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, αναφέρεται επίσημα στο διαβητικό πόδι και δεσμεύεται για την μείωση των ακρωτηριασμών λόγω σακχαρώδους διαβήτη, δημιουργώντας εύλογη ικανοποίηση στην πανελλήνια ομοσπονδία σωματείων και συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η συγκεκριμένη “ιστορική” εγκύκλιος του ΙΚΑ, αφορά στη χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων και μέσων αποφόρτισης στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και πόδια υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό. Σύμφωνα δε με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, “ μοιάζει να έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, που είναι η αναγνώριση αυτής της σοβαρής επιπλοκής, που οδηγεί κάθε 30 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο, έναν άνθρωπο σε ακρωτηριασμό και αναπηρία και επιβαρύνει με τεράστια ποσά τα ασφαλιστικά ταμεία”.

Σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή της η ομοσπονδία επισημαίνει ότι “αυτή η εγκύκλιος ανοίγει το δρόμο για να ληφθούν επιτέλους και στη χώρα μας αποφάσεις, με στόχο τη μείωση των ακρωτηριασμών, αποφάσεις που οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει από την δεκαετία του 1980 με την Συνθήκη του Αγίου Βικεντίου”.

Η χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων και μέσων αποφόρτισης στα άτομα με διαβήτη που κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό, σύμφωνα με όλες τις έγκυρες οικονομοτεχνικές μελέτες είναι ένα από τα τρία βασικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουν τα συστήματα υγείας για να μειώσουν τους ακρωτηριασμούς και να κερδίσουν πόρους.

Εν αναμονή της εφαρμογής της εγκυκλίου στην πράξη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εντός των προσεχών ημερών θα αποστείλει επιστολή στη διοίκηση του ΙΚΑ, με παρεμβάσεις που αφορούν τη διασφάλιση της καταλληλότητας και τον αντικειμενικό έλεγχο των παρεχόμενων προϊόντων.



Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.