Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. για την ενιαιοποίηση των επιδομάτων ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Νέο επίδομα αναπηρίας που θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε αναπηρίας




Στα πλαίσια σχετικής με την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γ. Ψαριανός, θέτουν το μείζον ζήτημα της ενιαιοποίησης των επιδομάτων ΑμεΑ σε ένα νέο επίδομα αναπηρίας το ύψος του οποίου θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μορφής αναπηρίας.

Οπως επισημαίνουν οι τέσσερις βουλευτές της Δημ.Αρ. “η επιδοματική πολιτική για τα ΑμΕΑ είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα του υφιστάμενου συστήματος πελατειακών παροχών. Υπάρχει πληθώρα επιδομάτων με πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, ακόμη και σε περιπτώσεις που αφορούν στην ίδια αναπηρία (π.χ. επίδομα τυφλών εργαζομένων ή φοιτητών 310 ευρώ το μήνα, επίδομα τυφλών δικηγόρων ή επιστημόνων 609 ευρώ το μήνα)”. Oι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς θετική ή αρνητική απάντηση σε ότι αφορά την ενιαιοποίηση των επιδομάτων ΑμεΑ με δεσμευτικό παράλληλα χρονοδιάγραμμα.

Στην ερώτησή τους οι Κουβέλης, Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός, αναφέρονται και στα έντονα προβλήματα βιωσιμότητας των προνοιακών προγραμμάτων όπως το “Βοήθεια στο σπίτι” και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ, όπως και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα προνοιακά ιδρύματα που περιθάλπτουν άτομα με σωματικές ή νοητικές αναπηρίες, στην πλειοψηφία τους παιδιά, ζητώντας αποτελεσματικές πολιτικές. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι “για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους πρόνοιας οι επιδοματικές ενισχύσεις δεν αρκούν, οφείλουν να συνοδεύονται από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών, το οποίο όμως σήμερα είναι καταφανές ότι υπολειτουργεί ή βρίσκεται σε πορεία εγκατάλειψης”. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.