Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας της κυπριακής κάρτας αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετά το ελληνικό βατερλό της περιόδου 2005 - 2007, η σειρά της Κύπρου


«Επανεξέταση από μηδενική βάση» αιτείται στο κυπριακό υπουργείο εργασίας η Κυπριακή συνομοσπονδία οργανώσεων αναπήρων



Το πρόγραμμα εφαρμογής στην Κύπρο νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας που ξεκίνησε να υλοποιείται εδώ και μερικούς μήνες αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό από την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) που με επιστολή της προς την Κύπρια υπουργό εργασίας Σωτ. Χαραλάμπους αξιώνει την επανεξέταση από μηδενική βάση.

Οι ενστάσεις και τα ερωτηματικά του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης των κυπρίων αναπήρων για την κυπριακή “Κάρτα αναπηρίας” – η κοστολόγηση της οποίας για όλες τις φάσεις της φέρεται να υπερβαίνει τα 6 εκ. ευρώ – έχουν να κάνουν τόσο με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για το συγκεκριμένο έργο όσο και με καθεαυτό το περιεχόμενό του. Οπως ενημερωνόμαστε από την ΚΥΣΟΑ, μετά από κάποιες συζητήσεις γενικού περιεχομένου στις αρχές του 2008 , ουδεμία διαβούλευση ή έστω απλή ενημέρωση δεν ξαναέγινε, παρά τα κατά καιρούς αιτήματα της συνομοσπονδίας που ζητούσε να πληροφορηθεί για τις εξελίξεις σχετικά με το συγκεκριμένο έργο. Από πλευράς ΚΥΣΟΑ προβάλλεται με ένταση ο ισχυρισμός – επιχείρημα ότι “η απαίτηση της συνομοσπονδίας των κυπρίων αναπήρων να συμμετέχει ως εταίρος σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου είναι εύλογη δεδομένου ότι ο τρόπος υλοποίησης και σχεδιασμού της Κάρτας Αναπηρίας, έκρινε και συνεχίζει να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο δικαιωμάτων και παροχών των κυπρίων αναπήρων για τις επόμενες δεκαετίες. Αρα σε αυτούς δικαιωματικά ανήκει ο πρώτος λόγος”.

Ο σκεπτικισμός για την κυπριακή “Κάρτα”, δεν είναι απότοκο μόνο της αγνόησης του κυπριακού αναπηρικού κινήματος σε όλες τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες εφαρμογής της. Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί και το γεγονός ότι στον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο πρόσωπα τα οποία συνδέθηκαν με την παταγώδη αποτυχία του ακριβώς ίδιου έργου στην Ελλάδα τη νεοδημοκρατική περίοδο 2005 – 2007! Οπου κατασπαταλήθηκαν τουλάχιστον δύο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα ... μηδέν. Κάρτα Αναπηρίας δεν “εμφανίστηκε” ποτέ, η υποτιθέμενη δημιουργία της αποτελεί το πλέον κλασσικό ανέκδοτο στα χείλη όλων των ελληνικών αναπηρικών φορέων. Aνάμεσα στα πρόσωπα αυτά που ως το 2007 προέβαλλαν ως υπεύθυνοι για την δημιουργία στην Ελλάδα μιάς “Κάρτας” που στην εξέλιξη του χρόνου απεδείχθη αόρατη, δεσπόζει ο “γαλάζιος” ψυχολόγος Στ. Τριανταφύλλου επικεφαλής του Ινστιτούτου κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) την περίοδο της καραμανλικής διακυβέρνησης. Από το 2008, λοιπόν, ο εκ των πρωτεργατών του ελληνικού μηδενός σε ότι αφορά την “Κάρτα”, πρωταγωνιστεί σε ρόλο επιστημονικού συμβούλου για την δημιουργία της αντίστοιχης κυπριακής! Αυτό που λένε, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση ...

Το ακόμα πιό εκπληκτικό με την υπόθεση της κυπριακής Κάρτας Αναπηρίας είναι η συμμετοχή στην υλοποίησή της (σε ρόλο υπερεργολάβου, συνεργαζόμενου με μιά από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα υλοποίησης) της ... ελληνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ! Σε απλά ελληνικά, η ελληνική συνομοσπονδία συμπράττει στην Κύπρο για την υλοποίηση ενός έργου με πρόσωπα που στην Ελλάδα φέρουν την ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία του ακριβώς ιδίου έργου! Αιτιολογώντας στην “αδελφή” ΚΥΣΟΑ την ως άνω παράδοξη σύμπραξη, η ΕΣΑμεΑ με επιστολή της (από τις 19 Ιανουαρίου 2011) ισχυρίζεται ότι - επί λέξει - “η συμμετοχή μας σε αυτή την προσπάθεια βασίζεται στην αρχή τίποτα για τα ΑμεΑ της Κύπρου χωρίς τα ΑμεΑ της Κύπρου”. Αν μη τι άλλο ο ισχυρισμός προξενεί εντύπωση. Την ίδια στιγμή που η κυπριακή συνομοσπονδία καταγγέλει δημόσια ότι αποκλείεται από ένα έργο που αφορά τους κυπρίους αναπήρους, η ελληνική συνομοσπονδία συμμετέχει σε αυτό με όρους επαγγελματικούς , δηλώνει δε ότι το πράττει για να ... μην αποκλείονται τα ΑμεΑ της Κύπρου από τις εξελίξεις που τα αφορούν!

Πέρα από τις περίεργες διαδικασίες και συμμαχίες που έχουν μέχρι σήμερα δρομολογηθεί, σοβαρές επιφυλάξεις έχουν δημιουργηθεί στην ΚΥΣΟΑ και επί του περιεχομένου της “Κάρτας”, ή αλλιώς των όσων αρνητικών η ενδεχόμενη εφαρμογή της μπορεί να σημάνει για τους Κύπριους με αναπηρία. Οι επιφυλάξεις έχουν ως πηγή την ασαφή και επικίνδυνη για τα δικαιώματα των ΑμεΑ έννοια της λειτουργικότητας ως κριτήριο αξιολόγησης των παροχών και υπηρεσιών προς τους ανθρώπους με αναπηρία, που μέσω της Κάρτας φέρεται να εισάγεται. Η ΚΥΣΟΑ εγκαλεί με επιστολή της στις 30 Μαρτίου τις υπηρεσίες του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ΑμεΑ του υπουργείου εργασίας ότι στην εφαρμογή του περί πρόσληψης ΑμεΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα νόμου του 2009 “ασχολούνται με την λειτουργικότητα του υποψηφίου στους διάφορους τομείς της ζωής, που δεν έχει καμμιά σχέση με την καταλληλότητά του για την θέση που αιτείται και με τον περιορισμό του κύκλου των επαγγελμάτων του σε σύγκριση με άλλα άτομα χωρίς αναπηρία”. Με απλά λόγια, αυτό που καταγγέλει η ΚΥΣΟΑ είναι προληπτική εφαρμογή στην πράξη της απορριπτέας (ως ασαφούς και επικίνδυνης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ) από το κυπριακό αναπηρικό κίνημα έννοιας της λειτουργικότητας πριν ακόμα η λεγόμενη Κάρτα Αναπηρίας υλοποιηθεί.

Το “διά ταύτα”: Το αίτημα της ΚΥΣΟΑ για “επανεξέταση από μηδενική βάση του όλου θέματος” διατυπώνεται πλέον με ιδιαίτερη ένταση – ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έγινε αποδέκτης του δίνοντας το “παρών”σε προ ημερών εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών – έφτασε πλέον η στιγμή να αξιολογηθεί με την δέουσα σοβαρότητα. Αν μη τι άλλο η απαράβατη για το διεθνές και το κυπριακό αναπηρικό κίνημα αρχή “τίποτα για εμάς χωρίς εμάς” δεν μπορεί να αγνοηθεί από μιά κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.