Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Κατέστρεψε με μπουλντόζα ιστορικό μονοπάτι στη Νάξο


Καταδικάζει την ενέργεια ο δήμος.

Να μετατρέψει σε δρόμο ένα ιστορικό μονοπάτι της περιοχής του Φιλωτίου στη Νάξο προσπάθησε ένας ιδιώτης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.

Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή όπου έκπληκτοι κάτοικοι της γύρω περιοχής είδαν μια μπουλντόζα να πραγματοποιεί εργασίες στο μονοπάτι του 1830, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, όπως μεταδίδει το naxonow.gr.

Κατέστρεψε με μπουλντόζα ιστορικό μονοπάτι στη Νάξο

Άμεσα έγινε καταγγελία στην αστυνομία από κάτοικο, αλλά και από το τμήμα περιβάλλοντος της περιφέρειας στη Νάξο που έστειλε σήμα για διακοπή των εργασιών. Οι εργασίες με την παρέμβαση της αστυνομίας προσωρινά σταμάτησαν… όμως συνεχίστηκαν και το Σάββατο καταστρέφοντας περίπου 500-600 μέτρα από το ιστορικό μονοπάτι

Το συγκεκριμένο μονοπάτι, είναι ένα από τα 3-4 πιο σημαντικά στις Κυκλάδες και περιλαμβάνει τη διαδρομή, Φιλώτι – Αγία Μαρίνα – Λευγάσα – Κορυφή Ζά – Σπήλαιο Ζά – Βρύση Αριών – Φιλώτι (κυκλική). Μάλιστα περιλαμβάνεται στα μονοπάτια που χρηματοδοτήθηκαν τόσο από το δήμο όσο και την περιφέρεια για την ανάδειξη και προβολή του, αναδεικνύοντας παράλληλα τον περιπατητικό τουρισμό στη Νάξο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Νάξου κάνει λόγο για «αυθαίρετη» και «καταδικαστέα» ενέργεια. Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καταδικάζει κάθε ενέργεια υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κάθε παρέμβαση που αλλοιώνει το φυσικό τοπίο. Οι εργασίες διάνοιξης δρόμου από ιδιώτη, χωρίς την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών και η καταστροφή που προκλήθηκε σε μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγία Μαρίνα του Δανακού προς το Ζα, αποτελούν αυθαίρετη και καταδικαστέα ενέργεια.

Ως δήμος, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να περιφρουρήσουμε το φυσικό περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά και θα μεριμνήσουμε για την άμεση, όσο το δυνατόν, αποκατάσταση του μονοπατιού.

Για το θέμα έχει ήδη επιληφθεί το Α.Τ. Φιλωτίου, καθώς και το Δασονομείο Νάξου».



Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τα δάκρυα σε… μεγέθυνση


Η φωτογράφος Rose-Lynn Fisher με έδρα το Λος Άντζελες παρουσίασε πρόσφατα μια μικροσκοπική μελέτη δακρύων με φωτογραφίες εν ονόματι «The Topography of Tears» ( «Η τοπιογραφία των δακρύων).

Χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο Zeiss με ενσωματωμένη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μόλις συλλάβει τα δάκρυα μέσα σε γυάλινες διαφάνειες τα μεγεθύνει μεταξύ 10x και 40x. Η ιδέα προέκυψε μετά από μια προσωπική απώλεια της φωτογράφου, κατά τη διάρκεια της οποίας έχυσε πολλά δάκρυα.






«Τότε αποφάσισα να τα μελετήσω. Ένα δάκρυ θλίψης είναι άραγε διαφορετικό από ένα δάκρυ χαράς και πως συγκρίνεται ας πούμε με τα δάκρυα που τρέχουν από τα μάτια μας όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια; Ήμουν επίσης περίεργη να μάθω αν τα δάκρυα των ανδρών είναι διαφορετικά από εκείνα των γυναικών!», λέει η ίδια.



Οι εικόνες θυμίζουν εναέριες λήψεις ενώ όλα τα δάκρυα περιέχουν μια ποικιλία βιολογικών ουσιών, σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά ανάλογα με το είδος των δακρύων και τη συναισθηματική κατάσταση που τα προκαλεί.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο "πράσινο" νησί στην Ευρώπη


Το Ελ Ιέρο -το μικρότερο νησί στο σύμπλεγμα των Καναρίων Νήσων τα οποία ανήκουν στην Ισπανία και βρίσκονται στα ανοικτά των βορειοαφρικανικών ακτών- πραγματοποιεί το μεγάλο άλμα προς ένα «πράσινο» ενεργειακό μέλλον.



Πέντε ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 11,5 Μεγαβάτ, εγκατεστημένες στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού έκτασης 278 τετρ. χλμ, θα αναλάβουν το έργο της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των 11.000 κατοίκων του νησιού με αιολική ενέργεια.

Το πλεόνασμα αιολικής ενέργεια θα χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση νερού σε μια μεγάλη δεξαμενή, 700 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, μέσα σε έναν κρατήρα ηφαιστείου με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες σε περίοδο άπνοιας.

Πώς;

Το ίδιο νερό θα ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή καταλήγοντας σε μια δεύτερη δεξαμενή σε χαμηλότερο υψόμετρο, αφού πρώτα έχει διασχίσει μια σειρά γεννητριών για να παράξει ηλεκτρικό ρεύμα.

Το υβριδικό σύστημα αιολικής ενέργειας και αντλησιοταμίευσης κόστους 80 εκατ. Ευρώ υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 18.700 τόνους ετησίως, ενώ θα περιορίσει την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου στο νησί κατά 40.000 βαρέλια.

Το σύστημα θα εγκαινιαστεί επίσημα στα τέλη του Ιουνίου και σε πρώτη φάση αναμένεται να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του νησιού.

Ωστόσο μέσα στους επόμενους μήνες το ποσοστό θα αυξηθεί στο 100% και «θα εγγυάται τη διαρκή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», όπως δήλωσε ο διευθυντής της μονάδας αιολικής ενέργειας του νησιού.

Η πετρελαιογεννήτρια θα παραμείνει στη θέση της για να ενταχθεί στο σύστημα παροχής ενέργειας όταν προκύψει έκτακτη ανάγκη.

Για την ιστορία, το νησί έχει ηφαιστειογενή προέλευση, καθώς είναι η κορυφή ενός μεγάλου ασπιδοηφαιστείου, και είναι τριγωνικού σχήματος. Το αρχικό ηφαίστειο, το Ελ Γκόλφο, κατέρρευσε εξαιτίας της βαρύτητας πριν 130.000 χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο κόλπος Ελ Γκόφο, που έχει διάμετρο 12 χιλιόμετρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Η εκδήλωση για τα εγκαίνια του 3ου Ειδικού Νηπιαγωγείου


H Διεύθυνση και οι γονείς του νεοσύστατου 3ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πατρών, επιθυμούν να εκφράσουν τις ευχαριστίες και την βαθιά ευγνωμοσύνη τους προς όλους όσους στήριξαν το Νηπιαγωγείο κατά την πρώτη και δύσκολη περίοδο λειτουργίας του, καθώς και όσους παραβρέθηκαν στα εγκαίνια, πριν λίγο καιρό.

Η τελετή του Αγιασμού πραγματοποιήθηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα λειτουργίας μιας τέτοιας δομής και δώρισε στο σχολείο μία εικόνα του Αγίου Ανδρέα, Πολιούχου της πόλης των Πατρών.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας – Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης Δήμου Πατρέων κ. Ανδρέας Φίλιας, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Πρόνοιας κ. Θεοχάρης Μασσαράς, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας Εκπ/σης κ. Θεόδωρος Μπαρής, ο Διευθυντής Εκπ/σης Π.Ε. Αχαΐας κ. Τριαντάφυλλος Κιντής, ο Προϊστάμενος Εκπ/κών Θεμάτων Διεύθυνσης Π.Ε. Αχαΐας κ. Κων/νος Χριστόπουλος, ο νυν Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών – «Καραμανδάνειο» κ. Νικόλαος Στακιάς καθώς και ο πρώην Διοικητής κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής 5ης Περιφέρειας κ. Αθανάσιος Ρισβάς, η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής 64ης Περιφέρειας κ. Ζαχαρούλα Βοϊνέσκου, η αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Αχαΐας κ. Θεώνη Μαυρόγιαννη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων κ. Αντώνης Χαροκόπος.

Κοινός τόπος όλων των φορέων ήταν η κατάθεση της συμπαράστασης και αρωγής του νέου αυτού εγχειρήματος στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αντιδημαρχία Παιδείας, αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά στα αιτήματα λειτουργίας του νέου νηπιαγωγείου, τα οποία υποστηρίχθηκαν ενεργά και από την ΠΟΜΑμεΑ.

Να σημειωθεί τέλος, ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Μεταξύ αυτών ήταν οι γονείς με τα παιδιά τους, πολλοί εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας κ. Ηλίας Γκοτσόπουλος, καθώς και ο Διευθυντής Διοικητικού του «Καραμανδανείου» κ. Διονύσης Παπαδιονυσίου.

Η Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου, τα παιδιά και οι γονείς τους εύχονται σε όλους το Άγιο Φως να φωτίζει τις ψυχές τους και να τους τροφοδοτεί με δύναμη και μακροημέρευση.








Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: 22 συμμετοχές, πολλοί εθελοντές, πολύ καλή διάθεση και πολλά μπαλάκια…


Το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ πραγματοποίησε το 1ο Ανοικτό Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες την Κυριακή 27 Απριλίου.

Η εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στις εγκαταστάσεις της Τοπικής Επιτροπής της Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α Δυτικής Ελλάδος στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στην αίθουσα Stag.

Αθλητές από διάφορα μέρη της Ελλάδος και αρκετός κόσμος βρέθηκε στο Στάδιο το πρωί της Κυριακής. Στο τουρνουά μπορούσαν να συμμετάσχουν αθλητές, αλλά και άτομα με κινητικές αναπηρίες που είχαν μικρή ή και καθόλου σχέση με το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και απλά θέλησαν να το γνωρίσουν.

Μεγάλη τιμή για τη διοργάνωση, αποτέλεσε η συμμετοχή αθλητών που ανήκουν στα κλιμάκια των Εθνικών και Προεθνικών ομάδων, οι οποίοι αγωνίσθηκαν παρουσιάζοντας εξαιρετικού επιπέδου επιτραπέζια αντισφαίριση.

Στην λίστα των νικητών οι: ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΤ1-ΤΤ5 (ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ) : 1η ΘΕΣΗ – Στάμου Χρήστος - ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ (ΕΛΕΥΣΙΝΑ) 2η ΘΕΣΗ – Φράγκος Χρήστος - ΑΡΓΩ (ΑΘΗΝΑ) 3η ΘΕΣΗ – Χαλούλος Μανώλης - ΗΦΑΙΣΤΟΣ (ΠΑΤΡΑ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΤ6-ΤΤ10 (ΟΡΘΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ) : 1η ΘΕΣΗ – Μουχθής Γιώργος - ΠΑΣΚΑ (ΑΘΗΝΑ) 2η ΘΕΣΗ – Χατζηκυριάκος Μάριος - ΠΑΣΚΑ (ΑΘΗΝΑ) 3η ΘΕΣΗ – Μπούσιου Φωτεινή - ΠΑΣΚΑ (ΑΘΗΝΑ)

Ένα πρωινό Κυριακής που όλοι πέρασαν καλά. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τους αγώνες προσφέροντας έντονο συναγωνισμό, ενώ και το κοινό απόλαυσε υψηλής ποιότητας θέαμα σε πλαίσια ευγενούς άμιλλας, αφού υπήρξαν αρκετοί αγώνες οι οποίοι κρίθηκαν στις λεπτομέρειες.

Το Α.Σ. ΑμεΑΗΦΑΙΣΤΟΣ θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους αθλητές που πήραν μέρος στο τουρνουά, την Τοπική Επιτροπή της Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α Δυτικής Ελλάδος, όλους τους εθελοντές για την πολύτιμη συμβολή τους στην διεξαγωγή των αγώνων, το Τμήμα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Πάτρας και τους χορηγούς επικοινωνίας.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην εκπρόσωπο της Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α. Δυτικής Ελλάδας κα Λέττα Παστού, η οποία αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ του Α.Σ. ΑμεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ και της Ομοσπονδίας και συνέβαλε τα μέγιστα για την επιτυχία της διοργάνωσης τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.






Διαβάστε περισσότερα...

Ακρωτηριάζεται η ψυχή και το πάθος;


Η Ατλέτικο Μαδρίτης διανύει μια από τις καλύτερες χρονιές της, «χτυπώντας» στα ίσα τα δύο «μεγαθήρια» του ισπανικού ποδοσφαίρου, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έχει καταφέρει να μεταδώσει στους παίκτες του το πάθος του για τη νίκη, φέρνοντας τους «ροχιμπλάνκος» στην κορυφή της Primera Division λίγο πριν το φινάλε και στα ημιτελικά του Champions League…

Κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, όμως, σε μία έδρα που η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε με 1-0 και η Ρεάλ απλά απέσπασε ισοπαλία 1-1, τα βρήκε σκούρα και κινδύνεψε να χάσει το «τρένο» της κορυφής. Μόλις στο 6ο λεπτό, βρέθηκε πίσω στο σκορ. Κι όμως, κατάφερε, όχι μόνο να επιστρέψει, αλλά και να πάρει τη νίκη που τη διατήρησε σε θέση οδηγού. Ο Ντιέγκο Κόστα ισοφάρισε στο 22’ και ο Κόκε, 10 λεπτά μετά την έναρξη της επανάληψης, διαμόρφωσε το τελικό 1-2.

Οι παίκτες του Σιμεόνε επέδειξαν ιδιαίτερο πάθος παρά τις δυσκολίες και πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να κάνουν διαφορετικά, από τη στιγμή που μερικές ώρες πριν, στο ξενοδοχείο, είχαν ακούσει την ιστορία μιας γυναίκας που χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά περισσότερα από μια δύσκολη έδρα για το δικό της «πρωτάθλημα».

Τον Οκτώβριο του 1991, η Ιρένε Βίγια και η μητέρα της, Μαρία, που εργαζόταν για την ισπανική αστυνομία, πήγαιναν με το αυτοκίνητο στο σχολείο στη Μαδρίτη, όταν μία βόμβα που είχε τοποθετήσει η ΕΤΑ εξεράγη κάτω από το αμάξι τους. Η 12χρονη τότε Ιρένε «έχασε» και τα δύο πόδια της και 3 δάχτυλα από το ένα της χέρι και η μητέρα της ένα πόδι κι ένα χέρι.

Στα 35 της, πια, η Ιρένε είναι παντρεμένη με τον Αργεντίνο συμπατριώτη του Σιμεόνε, Χουάν Πάμπλο Λάουρο και μητέρα ενός μικρού αγοριού. Κατάφερε να ξεπεράσει την τραυματική της εμπειρία και πλέον εργάζεται ως life coach και δημοσιογράφος. Παράλληλα, είναι παραολυμπιονίκης με την Ισπανία στο αλπικό σκι, ενώ έχει και συγγραφικό έργο, με το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ποτέ δεν είναι αργά, πριγκίπισσα», να διηγείται την ιστορία 6 χαρακτήρων που έχουν να ξεπεράσουν προβλήματα όπως η αναπηρία, ο εθισμός στα ναρκωτικά και ο καρκίνος.

Ο Σιμεόνε της ζήτησε να μιλήσει στους παίκτες του κι εκείνη δεν αρνήθηκε: «Ο Σιμεόνε ήθελε να συνεχίσει να μεταδίδει στην ομάδα του δύναμη, κίνητρο και αφοσίωση. Πιστεύω ότι η ιστορία μου και το μήνυμα που έστειλα κατάφεραν αυτό που ήθελε. ΄Ηταν μία έξτρα ώθηση για μία ομάδα που δείχνει ότι δεν υπάρχουν όρια και ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει».

Η Βίγια, που περιγράφει τον εαυτό της ως ένα άτομο «χαρούμενο, εξωστρεφές που θέλει να απολαμβάνει τη ζωή στο έπακρο», σε μία 40λεπτη παρουσίαση έδειξε στους παίκτες τη σημασία του να παλεύεις, να μην εγκαταλείπεις ποτέ και να έχεις την αυτοπεποίθηση του να γνωρίζεις ότι μπορείς να γίνεις καλύτερος: «Τους είπα την ιστορία της ομάδας μου (του σκι). Τους μίλησα για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην αρχή και πώς, παρά τους σοβαρούς τραυματισμούς και τα προβλήματα, με αποφασιστικότητα, προπόνηση και προετοιμασία καταφέραμε να τερματίσουμε στο βάθρο ακόμα κι εκτός Ισπανίας.

Η αντίδραση των παικτών ήταν απίστευτη. Τα πρόσωπά τους τα είπαν όλα. Στην αρχή νεκρική σιγή και μετά αγκαλιές και συγχαρητήρια. Έφυγαν εντυπωσιασμένοι».

Έχοντας στο μυαλό τους όλα αυτά που είχαν ακούσει λίγο νωρίτερα, οι «ροχιμπλάνκος» έφυγαν με το διπλό από την έδρα της Μπιλμπάο. «Ο αγώνας ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικός, ένας από τους καλύτερους της σεζόν. Ήταν ανίκητοι! Σου δίνει μεγάλο κίνητρο, αν και φυσικά τα ένσημα ανήκουν ολοκληρωτικά στον Σιμεόνε και τους παίκτες του», λέει η Βίγια.

Ο προπονητής της Ατλέτικο εξήγησε τον λόγο που κάλεσε τη φίλη του, με την οποία μοιράζεται τις ίδιες αξίες: «Την καλέσαμε απλά για να μας πει την ιστορία της ζωής της, ώστε να μπορέσουμε να δούμε την πραγματικότητα. Μας έκανε πραγματικά απίστευτο καλό, νιώσαμε πολύ άνετα και πλέον έχουμε άλλη μία φίλη στην Ατλέτικο».

Την άποψη του Αργεντίνου τεχνικού συμμερίζονται και οι παίκτες του, όπως ο Φιλίπε Λουίς, που ανέβασε, μάλιστα, στο Twitter φωτογραφία του που κρατά το βιβλίο της Βίγια: «Έχω πολύ καιρό να συγκινηθώ τόσο από κάτι. Προσωπικά, έχω περάσει δύσκολες καταστάσεις που δεν είναι, όμως, ούτε το 1/10 από αυτά που πέρασε αυτή η γυναίκα – μαχητής. Μπορείς να δεις τη ζωή από δύο πλευρές. Και το παράδειγμα που μας δίνει εκείνη βλέποντας τη θετική και την αισιόδοξη πλευρά είναι απίστευτο».

Σίγουρα αν η Ατλέτικο καταφέρει να ολοκληρώσει τη χρονιά με έναν ή – γιατί όχι – και με δύο τίτλους, δεν θα ξεχάσει στην πρόποση που θα κάνει τη Βίγια, που αποδεικνύει ότι ο ακρωτηριασμός του σώματος δεν συνεπάγεται και ακρωτηριασμό της δίψας για ζωή!


Πηγή: http://www.sportdog.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποδείξεις Κουρσουμπά για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες


Σε σειρά συστάσεων και υποδείξεων προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εκπαιδευτικούς, που έρχονται σε επαφή με παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και που δεν μπορούν να προσαρμοσθούν στο σχολικό περιβάλλον και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προβαίνει η Λήδα Κουρσουμπά, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με έκθεσή της αναφορικά με τον έγκαιρο εντοπισμό παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στο πλαίσιο του σχολείου.

Στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τα αποτελέσματα διερεύνησης παραπόνου, το οποίο της υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο 2013, από μητέρα δεκαπενταετούς παιδιού, η Επίτροπος επισημαίνει την “ανάγκη για προετοιμασία κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, το οποίο θα μπορεί, αφ` ενός, να αναγνωρίσει παιδιά που πιθανόν να έχουν ειδικές ανάγκες, αφ` ετέρου δε να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους”.
“Συναφώς εισηγούμαι”, τονίζει η κ. Κουρσουμπά, “όπως, η προετοιμασία των εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των προπτυχιακών τους σπουδών και των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της προϋπηρεσιακής τους κατάρτισης, περιλαμβάνει υποχρεωτικό σεμινάριο σε θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ό,τι αφορά τις ιδιαίτερες ανάγκες και τη νομοθεσία που διέπει τα παιδιά με αναπηρία, καθώς και ενδείξεις στη συμπεριφορά και την επίδοση, οι οποίες δικαιολογούν παραπομπή του παιδιού για αξιολόγηση στην Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης”.

Αίτημα της μητέρας, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ήταν να εισαχθεί σε πρόγραμμα στήριξης στο σχολείο του το συντομότερο δυνατό το παιδί της, το οποίο είχε διαγνωσθεί από ιδιώτη σχολικό ψυχολόγο, τον Ιούνιο του 2013, ως παιδί με ειδικές ανάγκες.
“Θα ήταν ιδανικότερο”, γράφει η κ. Κουρσουμπά, εάν οι εκπαιδευτικοί γνώριζαν περισσότερα για τις διάφορες μορφές μαθησιακών δυσκολιών και ήσαν σε θέση να ανταποκριθούν στις διαφορετικές ανάγκες που αυτές δημιουργούν”.

“Αυτό”, προσθέτει, “ίσως θα μπορούσε να γίνει εφικτό, εάν στα πλαίσια των πτυχιακών σπουδών των Τμημάτων Επιστημών της Αγωγής των Κυπριακών Πανεπιστημίων, υπήρχε υποχρεωτικό μάθημα, το οποίο θα κάλυπτε το θέμα”.
Επιπροσθέτως, η Επίτροπος εισηγείται όπως υπάρχει συνεχής ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των μάχιμων εκπαιδευτικών στο θέμα αυτό.

“Καθ` όσον αφορά τη νομική υποχρέωση του προσωπικού ενός σχολείου σε ό,τι αφορά παιδιά με αναπηρία”, συνεχίζει η κ. Κουρσουμπά, “θεωρώ ότι το ΥΠΠ, ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή των προνοιών του νόμου και των κανονισμών στο πλαίσιο του σχολείου, θα πρέπει να είναι σε θέση να διασφαλίζει την εφαρμογή τους από όλους τους επαγγελματίες στο χώρο του σχολείου και, επιπρόσθετα, να λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα σε περίπτωση παραβίασής τους”.


Εντός του πλαισίου αυτού, δηλώνει η κ. Κουρσουμπά, κάθε Επιθεωρητής/ Επιθεωρήτρια πρέπει να διασφαλίζει ότι η Διευθυντική Ομάδα του κάθε σχολείου, για το οποίο είναι υπεύθυνος ή υπεύθυνη, έχει πλήρη γνώση, καθ` όσον αφορά το νομικό πλαίσιο που διέπει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

“Από την πλευρά της, η Διεύθυνση του κάθε σχολείου”, προσθέτει η κ. Κουρσουμπά, “οφείλει να φροντίζει για την ενημέρωση και επιμόρφωση του προσωπικού σε ό,τι αφορά τη σχετική νομοθεσία και τον έγκαιρο εντοπισμό παιδιών που πιθανόν να έχουν μαθησιακές δυσκολίες, πέραν της εγκυκλίου που πιθανόν να λαμβάνει από το ΥΠΠ, κατά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς”.


Η κ. Κουρσουμπά ζητεί, επίσης, από κάθε Διευθυντή ή Διευθύντρια οφείλει να είναι ενήμερος/ η για το κάθε παιδί που φοιτά στο σχολείο του/ της και το οποίο βιώνει σχολική αποτυχία, ή παρουσιάζει συναισθηματικές, ή άλλες δυσκολίες και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς να αξιολογεί έγκαιρα κατά πόσο χρήζει αξιολόγησης από την Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Μέσα από την περίπτωση του παιδιού αυτού, δηλώνει η κ. Κουρσουμπά, “καταδεικνύεται η πραγματικότητα ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, το οποίο, λόγω μη έγκαιρου εντοπισμού των ειδικών αναγκών του, δεν έλαβε καμμίαν από τις παροχές και τις διευκολύνσεις τις οποίες δικαιούται”, με αποτέλεσμα, “από την πρώτη τάξη του δημοτικού, να παλεύει με την ακαδημαϊκή αποτυχία, να διακατέχεται από συναισθήματα απογοήτευσης, άγχους, χαμηλής αυτοεκτίμησης και απαξίωσης του εαυτού του”.
“Ταυτόχρονα, καταδεικνύεται και η αγωνία του οικογενειακού του περιβάλλοντος, και πιο συγκεκριμένα της μάνας, η οποία όλα αυτά τα χρόνια νοιώθει ότι παλεύει μόνη της να στηρίξει το παιδί της”, όπως επισημαίνει η κ. Κουρσουμπά.


Διαβάστε περισσότερα...

Πλήρης απελευθέρωση μετεγγραφών για πρωτοετείς ειδικών κατηγοριών


Απολύτως ελεύθερες μετεγγραφές -χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια- για τους πρωτοετείς που υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες (παιδιά τρίτεκνων, πολύτεκνων ή μονογονεϊκών οικογενειών, όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια) καθιερώνει το υπουργείο Παιδείας. Ουσιαστικά, δεν θέτει ποσοτικό περιορισμό επί του συνόλου των θέσεων του ΑΕΙ υποδοχής, με αποτέλεσμα να αναμένεται εκτίναξη του τελικού αριθμού πρωτοετών φοιτητών στα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ από το 2014-2015. Νέο στοιχείο είναι ότι εισάγει την έννοια ενεργού φοιτητή, ως βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί η αίτηση των πρωτοετών που θα ζητήσουν μετεγγραφή σε ΑΕΙ επειδή μεγαλύτερος αδελφός τους σπουδάζει σε αυτό το ΑΕΙ.

Ειδικότερα, το υπουργείο, σε τροπολογίες που κατέθεσε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρει ότι δικαιούχοι μετεγγραφών είναι οι εξής:

• Πολύτεκνοι ή παιδιά πολύτεκνων οικογενειών.

• Γονείς ή παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, συμπεριλαμβανομένων των άγαμων μητέρων.

• Εισακτέοι με αδελφό, ενεργό προπτυχιακό φοιτητή σε ΑΕΙ διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.

• Οι ορφανοί, όσοι έχουν γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με σοβαρά προβλήματα υγείας (τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή με κινητικά προβλήματα και αναπηρία άνω του 67%), καθώς επίσης τα παιδιά των θυμάτων της τρομοκρατίας ή τα πολύδυμα παιδιά εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις το ίδιο έτος.

Οι σημαντικές διαφορές σε σχέση με το σύστημα μετεγγραφών που ίσχυε πριν από το 2011 είναι ότι δεν ορίζεται ποσοστό των μετεγγραφομένων επί του αρχικού αριθμού θέσεων σε κάθε Τμήμα (π.χ. 10% για τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών επί του αρχικού αριθμού), ενώ δεν τίθεται ανώτατο ηλικιακό όριο για το πρώτο παιδί της τρίτεκνης οικογένειας (π.χ. ήταν τα 26 έτη, όπως παλαιότερα) εάν δεν είναι αυτό που ζητεί μετεγγραφή.

Ρυθμίζεται η καθ’ υπέρβαση του γενικού αριθμού εισακτέων εισαγωγή σε σχολές των υποψηφίων της Κεφαλονιάς.

Την ίδια στιγμή, η παράταξη των πανεπιστημιακών «Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης» με επιστολή της προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ζητεί την αποσύνδεση της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ από τη σύνταξη του Οργανισμού των ιδρυμάτων. «Παραμονές του Πάσχα διανεμήθηκε στους καθηγητές του ΕΜΠ, από την πρυτανεία, «Σχέδιο Οργανισμού», προκειμένου εντός 5 ημερών να εκφράσουν γνώμη. Σε άλλα ΑΕΙ οι διαδικασίες για σύνταξη Οργανισμού δεν έχουν ακόμη αποδώσει κάποιο σχέδιο. Ο πολύ περιορισμένος χρόνος που διατίθεται, σε συνδυασμό με το ότι πολλές διοικήσεις ολιγώρησαν και δεν ανταποκρίθηκαν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους εδώ και τρία σχεδόν χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.4009/2011, θα οδηγήσει στη σύνταξη πρόχειρων και ανεπαρκών Οργανισμών. Αποτελεί άμεση ανάγκη η ριζική επανεξέταση του θέματος της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΑΕΙ, με την κατ’ αρχήν πλήρη αποσύνδεσή του από τη σύνταξη Οργανισμού και την απελευθέρωση των υπαλλήλων από μια επαίσχυντη ομηρία» λέει η παράταξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Στηρίζουν… με πράξεις την Ελένη που δίνει αγώνα ζωής


Πριν το Πάσχα η Ελένη Ρερεράκη, μητέρα ενός 14χρονου κοριτσιού, αποφάσισε να κάνει το απονενοημένο διάβημα. Πήδηξε από τα τείχη του Ηρακλείου, πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου. Ήλπιζε ότι θα γλίτωνε από τα οικονομικά και άλλα προβλήματα που την ταλαιπωρούσαν εδώ και καιρό. Η μοίρα της, όμως, δεν ήταν να πεθάνει…

Η Ελένη σώθηκε, αλλά δε θα ξαναπερπατήσει. Πριν από μερικές ημέρες η οικογένειά της έκανε έκκληση οικονομικής στήριξης. Και μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να ανταποκριθούν ήταν οι άνθρωποι που έβλεπαν κάθε μέρα την Ελένη στην πρώην Νομαρχία Ηρακλείου. Εκεί η 54χρονη διατηρούσε ένα καφενεδάκι για τις ανάγκες των εργαζομένων και των επισκεπτών της σημερινής αιρετής Περιφέρειας.

Στήριξη με… πράξεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο συγκέντρωσε το ποσό των 1.830 ευρώ. Το ποσό διατέθηκε για την αγορά νυχτερινού νάρθηκα ποδιών και θωρακοσφυρικού κηδεμόνα, καθώς επίσης και για την κάλυψη εξόδων αποκλειστικής νοσηλευτικής φροντίδας. Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας, που γνώριζαν την Ελένη από κοντά, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν χρήματα, καθώς η 54χρονη θα χρειαστεί επιπλέον κατ” οίκον νοσηλεία, αγορά κατάλληλου κρεβατιού και αναπηρικού καροτσιού.

Μπορούν, όμως, να βοηθήσουν και πολίτες, καθώς η οικονομική κατάσταση της οικογένειας δεν είναι καλή. Ευθύνεται, εξάλλου, και σε μεγάλο βαθμό για την απόφαση της Ελένης να βουτήξει στο κενό. Πάνω της είχε βρεθεί το σημείωμα που συγκλόνισε τους πάντες. Που απευθυνόταν στο σύζυγό της και έγραφε «Κουράστηκα να τρώω ένα πιάτο φαΐ με αίμα…».

Ο σύζυγος της Ελένης, ο 60χρονος Νίκος Μπριτζολάκης, αντιμετωπίζει αναπηρία 80% και παίρνει σύνταξη 700 ευρώ, με τα οποία πρέπει να συντηρήσει τη μόλις 14 ετών κόρη τους. Έτσι, στην Τράπεζα Πειραιώς, στο όνομα Νικόλαος Μπριτζολάκης του Γεωργίου, υπάρχει ο εξής λογαριασμός για να καταθέσει ο καθένας ό,τι μπορεί προκειμένου να στηρίξουμε την οικογένεια: 6366-0112222-630. Το ΙΒΑΝ είναι GR 050171 3660 0063 6601 1222 630.




Διαβάστε περισσότερα...

Καταφύγιο ψυχών το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ιονίων Νήσων


Μια ακόμη φωτεινή σελίδα στη μακρόχρονη ιστορία του έρχεται να προσθέσει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ιονίων Νήσων (πρώην ΟΔΑΖ), καθώς αποτελεί καταφύγιο ψυχών και σωμάτων. Η ανέγερση του νέου κτηρίου δίνει τη δυνατότητα σε δύσκολους καιρούς να φιλοξενήσει πονεμένους ανθρώπους που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Ο Πρόεδρος του, Στάθης Μπετίνης, και οι συνεργάτες του δηλώνουν πανέτοιμοι μπροστά στη μεγάλη πρόκληση. Παράλληλα, ο αγώνας που δίνουν καθημερινά για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας μονάδας είναι τιτάνιος.


Οι φροντίδες που θα παρέχονται από τις αρχές του προσεχούς Σεπτεμβρίου θα είναι περισσότερο αναβαθμισμένες καθώς στα 1.800 τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει το κτίριο περιλαμβάνονται δωμάτια με 30 κλίνες, χώροι για τα εργαστήρια επαγγελματικής αποκατάστασης των ΑμεΑ αλλά και χώροι για γραφεία της Διοίκησης. Το κυριότερο όλων είναι πως θα παρέχει μια προσφορά αγάπης και περίθαλψης σε κατοίκους από όλα τα Επτάνησα.



Η παράταση
Το έργο εξελίσσεται ικανοποιητικά και οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στις εργασίες που έγιναν για την κατεδάφιση του παλιού κτηρίου και την απομάκρυνση του αμίαντου με τη βοήθεια εξειδικευμένου συνεργείου.“Οι παρεμβάσεις αυτές δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη του έργου και χρειάστηκε να περάσει αρκετό διάστημα για να δοθεί το πράσινο φως για τις εργασίες κατεδάφισης από την ΔΕΠΑΝΟΜ αλλά και από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ” δήλωσε στο “Ionian Channel” ο διοικητής του κέντρου Στάθης Μπετίνης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δόθηκε παράταση δύο μηνών στην κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέγερσή του, με αποτέλεσμα νμα είναι έτοιμο προς παράδοση στο τέλος Αυγούστου.

Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός
Σε εκκρεμότητα ωστόσο παραμένει ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, συνολικού προϋπολογισμού 150.000€ που περιλαμβάνει κρεβάτια, κομοδίνα κ.α., που επίσης δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη. Από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις για λύση στο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι στην μελέτη του έργου προβλεπόταν η χρήση του υφιστάμενου εξοπλισμού, ωστόσο νέες εντάξεις στο ΕΣΠΑ αναμένεται να γίνουν μετά τις εκλογές.

Φροντίδα σε καρκινοπαθείς
Μέσα από την αναμόρφωση του Κανονισμού λειτουργίας του, παρέχει πλέον τη δυνατότητα περίθαλψης στις εγκαταστάσεις του, περιστατικών που δεν μπορούσαν μέχρι πρότινος να εξυπηρετηθούν. Με βάση, λοιπόν, το νέο κανονισμό θα παρέχονται υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης σε άτομα με αναπηρία και των δυο φύλλων ή που πάσχουν από καρκίνο σε τελικό στάδιο ή βρίσκονται σε προχωρημένες κατακλίσεις με αποτέλεσμα να να μην μπορούν να αντιμετωπισθούν από την οικογένειά τους ή το νοσοκομείο.

“Απαλύνουμε τον πόνο κάθε συνανθρώπου μας”
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ο Διοικητής του παρουσιάζοντας το χώρο που δύναται να φιλοξενήσει συνανθρώπους μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους. Ο κ. Μπετίνης τόνισε πως “αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια παρέχοντάς τους ένα περιβάλλον σωστό. Ένα ιερό χώρο που θα απαλύνει με τις προσπάθειες των εργαζομένων τον πόνο του συνανθρώπου μας”.

Απούσα η πολιτεία
Καυστικός ως προς το ρόλο της πολιτείας εμφανίστηκε ο κ. Μπετίνης καθώς “το κράτος αγνοεί τις ανάγκες πολλών συνανθρώπων μας και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απών. Οι ανάγκες που προκύπτουν αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα με το προσωπικό που απασχολείται αλλά και με την κρατική χρηματοδότηση”.

Πολλά τα αιτήματα
Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μας ενημέρωσε ότι οι περιθαλπόμενοι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν 27 ενώ σήμερα είναι 70 εκ των οποίων οι 45 κατάκοιτοι. Εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με τον αριθμό των αιτημάτων που καθημερινά υποβάλλονται και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα. Το απέδωσε στην αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελείται. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο οι κοινωνικοί λειτουργοί, όσο και οι οικογένειες των τροφίμων εκτός νομού άρχισαν να απευθύνονται στη διοίκηση του ΟΔΑΖ αναζητώντας αχτίδα ελπίδας στο νησί μας. Εγγράφως και τηλεφωνικώς ζητούν να πληροφορηθούν τη δυνατότητα φιλοξενίας των τροφίμων στις εγκαταστάσεις του καθώς και τα έγγραφα που απαιτούνται για τη μετακίνηση και εγκατάστασή τους στο νησί μας.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως όταν ολοκληρωθεί και η νέα πτέρυγα θα εξυπηρετηθούν τα περιστατικά και από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεμέλιος λίθος για Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων


Την κοινωνική τους προσφορά και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας που είναι άποροι, δείχνουν Περιφέρεια Κρήτης και Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, καθώς σήμερα στην περιοχή «Λατσίδα» Νεάπολης του δήμου Αγ. Νικολάου ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης θεμελίωσε τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Μεγάλη Παναγία».

Το έργο για την κατασκευή του γηροκομείου, που θα ανεγερθεί σε οικοπεδική έκταση που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, έχει προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ, και είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Κρήτης 2007-2013 με χρόνο αποπεράτωσης τους 18 μήνες. Σε ειδική εκδήλωση στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί το γηροκομείο, πραγματοποιήθηκε αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του βουλευτή Κώστα Δερμιτζάκη της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, περιφερειακών συμβούλων, του δημάρχου Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, αντιδημάρχων του δήμου Αγ. Νικολάου, υπηρεσιακών στελεχών, ιερέων και πολιτών.

Σε κλίμα συγκίνησης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, όπως είπε, για να ξεπεραστούν τα χρονοβόρα, γραφειοκρατικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν μέχρι να εγκριθεί και να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ 2007-2013. «Το έργο της Εκκλησίας είναι συνεχές, και με την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Μεγάλη Παναγία» θα προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας που δεν έχουν βοήθεια από πουθενά και είναι άποροι. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Νίκο Καστρινάκη, το δήμαρχο Αγ. Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη, τα στελέχη της Περιφέρειας, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που κοπίασαν για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ώστε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να ξεκινήσει η κατασκευή του».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «σήμερα Περιφέρεια Κρήτης και Εκκλησία Κρήτης ξεκινάνε άλλο ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, ένα έργο αλληλεγγύης που σύντομα θα «αγκαλιάσει» τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη προστασίας και περίθαλψης. Όταν κατασκευάζονται τέτοια έργα καλύτερα είναι να μιλάμε λιγότερο, και να δείχνουμε αποτελέσματα. Το 2015 θα βρισκόμαστε και πάλι εδώ για να εγκαινιάσουμε το μεγάλο αυτό έργο κοινωνικής προσφοράς» και πρόσθεσε: «Έχουμε υποχρέωση Αυτοδιοίκηση και Εκκλησία να συνεργαζόμαστε και να συμπορευόμαστε για την υλοποίηση ενεργειών και πράξεων που δείχνουν την αλληλεγγύη μας στους αδύναμους» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Πέτρας και Χερρονήσου και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κατευθύνθηκαν στο χώρο του οικοπέδου όπου θα κατασκεπαστεί το γηροκομείο και θεμελίωσαν με μαρμάρινη πλάκα το έργο, οι εργασίες του οποίου ξεκινάνε από αύριο. Το γηροκομείο θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 40 ηλικιωμένους και θα πληροί όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές της νομοθεσίας, για την λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, δηλαδή θα έχει ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγο, τραπεζοκόμους, κλπ.

Τεχνικά στοιχεία

Σύμφωνα με την εκδοθείσα άδεια δόμησης το κτίριο (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων), πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, εμβαδού Ε=10.243,59τμ, θα αποτελείται από ισόγειο όροφο εμβαδού Ε= 743,47μ, από Α όροφο εμβαδού Ε=743,47ΤΜ και Υπόγειο όροφο εμβαδού Ε=743,47ΤΜ. Στο ισόγειο θα υπάρχουν η Υποδοχή, όλες οι Διοικητικές Υπηρεσίες, η Τραπεζαρία, το Σαλόνι. Στον Όροφο θα είναι τα δωμάτια των φιλοξενουμένων, σαλόνι και δωμάτιο προσωπικού. Στον Υπόγειο χώρο θα είναι όλοι οι βοηθητικοί χώροι κουζίνα, αποθήκες, ψυκτικός θάλαμος, λεβητοστάσιο, Μηχανοστάσιο, μπάνια προσωπικού, κλπ. Επίσης προβλέπεται η προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού (ιατρικού, ξενοδοχειακού , ηλεκτρονικού, κουζίνας και πλυντηρίων) για την πλήρη λειτουργία του. Συνοπτικά, το κτιριακό συγκρότημα θα είναι δυναμικότητας 40 κλινών. Οι προδιαγραφές του κτιρίου προβλέπουν και την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι σχέση έχει ο Ναπολέων με τη μαργαρίνη


Πώς οδηγηθήκαμε στο υποκατάστατο του βουτύρου.

Αν πάτε αυτή τη στιγμή στο ψυγείο σας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχετε μέσα μία μαργαρίνη.

Γνωρίζετε όμως πώς η μαργαρίνη «εισέβαλλε» στα περισσότερα νοικοκυριά;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Today I Found Out, η μαργαρίνη έχει μακρά και αμφιλεγόμενη ιστορία, ενώ στην εφεύρεσή της εμπλέκεται ο αυτοκράτορας Ναπολέων ο Γ΄.

Η μαργαρίνη πήρε το όνομά της μετά από μια ανακάλυψη σε ένα εργαστήριο χημείας στη Γαλλία του 1813. Ο Michel Eugène Chevreul βρήκε ένα νέο λιπαρό οξύ, το οποίο αποφάσισε να ονομάσει «acide margarique».

Αρκετές δεκαετίες αργότερα, ο Ναπολέων Γ΄ σκέφτηκε ότι οι φτωχοί άνθρωποι της αυτοκρατορίας του, αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ένα οικονομικό υποκατάστατο του βουτύρου. Έτσι πρόσφερε ανταμοιβή σε όποιον ήταν αρκετά έξυπνος για να καταλήξει σε ένα κατάλληλο, φτηνό υποκατάστατο.

Ένας χημικός με το όνομα Hippolyte Mège-Mouriès ανέλαβε την πρόκληση και εφηύρε μια ουσία την οποία ονόμασε «ελαιομαργαρίνη», η οποία αργότερα μετονομάστηκε στο πιο σύντομο «μαργαρίνη».

Μέχρι το 1869 ο Mège-Mouriès είχε πατεντάρει τη διαδικασία παρασκευής της μαργαρίνης και κέρδισε το βραβείο του Ναπολέοντα.

Όμως το προϊόν του δεν γνώρισε μεγάλες δόξες και έτσι ο Mège-Mouriès πούλησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε έναν Ολλανδό με το όνομα Jurgens το 1871, ο οποίος ίδρυσε με ένα συνεργάτη του την εταιρία Unilever.

Η εταιρία αυτή βελτίωσε τις τεχνικές που είχε χρησιμοποιήσει ο Mège-Mouriès και δημιούργησε μια διεθνή αγορά για τη μαργαρίνη, χτίζοντας εργοστάσια σε Γερμανία, Νορβηγία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Αγγλία.

Οι Ολλανδοί επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν ότι αν ήταν να πουλήσουν το προϊόν τους ως υποκατάστατο βουτύρου, η μαργαρίνη θα έπρεπε να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο βούτυρο. Έτσι άρχισαν να πειραματίζονται με το χρώμα και την υφή της και της έδωσαν ένα πιο κιτρινωπό χρώμα, σαν αυτό που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Στις ΗΠΑ το να «βάφει» κανείς τη μαργαρίνη κίτρινη έγινε παράνομο, προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι πωλήσεις και οι άνθρωποι να συνεχίζουν να αγοράζουν βούτυρο. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε ορισμένες πολιτείες βάσει νόμου η μαργαρίνη έπρεπε να έχει ροζ χρώμα.

Εκείνη την εποχή η μαργαρίνη και το βούτυρο δεν ήταν και πολύ διαφορετικά, καθώς και τα δύο προϊόντα αποτελούνταν από 80% ζωικό λίπος και 20% νερό.

Όμως αυτό θα άλλαζε στη συνέχεια. Λόγω της έλλειψης διαθέσιμου λίπους από βόειο κρέας, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνικές υδρογόνωσης των φυτικών υλών, έγινε για πρώτη φορά δυνατή η χρήση φυτικών ελαίων στη δημιουργία μαργαρίνης (τα οποία ήταν και πιο οικονομικά).

Ανάμεσα στο 1900 και το 1920 η ελαιομαργαρίνη παρασκευαζόταν από ένα μίγμα ζωικών λιπαρών και φυτικών ελαίων.

Με το πέρασμα των χρόνων οι διάφορες εταιρίες έχουν κάνει πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία πιο υγιεινής μαργαρίνης, με την εισαγωγή πιο υγιεινών λιπαρών, ενώ έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η γεύση, με αποτέλεσμα να πλησιάζει αυτή του βουτύρου ακόμη πιο πολύ.



Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα στους σπουδαστές των ΙΕΚ από την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών


Υφ. Παιδείας: Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την πλήρη εφαρμογή των νέων προγραμμάτων.

Προβλήματα στους σπουδαστές των ΙΕΚ δημιουργεί η αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών σε ΙΕΚ και ΣΕΚ. Σύμφωνα με σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Κεφαλογιάννη ενώ τον Οκτώβριο του 2013 στάλθηκαν τα ωρολόγια προγράμματα με τα οποία και έγιναν τα μαθήματα του Α εξαμήνου κατάρτισης και στις 27 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν τα μαθήματα του Β εξαμήνου στις 5/3/2014 δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης νέα προγράμματα που ανέτρεπαν την υπάρχουσα κατάσταση.

Στις 6/3/2014 με έγγραφο ανακλήθηκαν τα προγράμματα αυτά ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη την 1η Απριλίου εστάλησαν εκ νέου με την εντολή για άμεση εφαρμογή.
Ο ερωτών βουλευτής εκφράζει μια σειρά από ερωτήματα όπως με τι ύλη θα εξεταστούν τα μαθήματα, ποιοι εκπαιδευτικοί θα τα διδάξουν, οι απουσίες σε ποια μαθήματα θα καταχωρηθούν κ.α.

Ο κ. Γκιουλέκας απάντησε στην ερώτηση του κ.Κεφαλογιάννη τονίζοντας ότι τα νέα προγράμματα εφαρμόζονται στα ΙΕΚ από την 1/4/2014. Οι Διευθυντές των ΔΙΕΚ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την πλήρη εφαρμογή των προγραμμάτων , όπως επίσης και για την αντιστοίχιση των νέων ειδικοτήτων με τις παλαιές προ του ν.4186/2013, με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και από εμπειρογνώμονες.



Διαβάστε περισσότερα...

Με τα μουσεία κλειστά θα γιορταστεί στη Ζάκυνθο η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν το Μουσείο Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού.

Με τα δύο σημαντικότερα Μουσεία της Ζακύνθου, το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την λειτουργία τους, θα γιορταστεί φέτος και στη Ζάκυνθο στις 18 Μαΐου, η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με σκοπό να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων στην πλατεία Σολωμού, παραμένει κλειστό από τον περασμένο Φλεβάρη, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική άμεσης επαναλειτουργίας του.

Λίγο καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση σε ότι αφορά την λειτουργία του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στην Πλατεία Αγίου Πάρκου, οι πόρτες του οποίου παραμένουν ανοιχτές για το κοινό παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το Μουσείο παραμένει ανοιχτό με την συμβολή της Διευθύντριας και του μοναδικού υπαλλήλου που απασχολεί, με σκοπό να δέχεται απρόσκοπτα τους επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά και τους μαθητές. 



Διαβάστε περισσότερα...

«Αποδεκατισμένες» οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου


Διεξάγουν ελάχιστους ελέγχους.

«Αποδεκατισμένες» από προσωπικό είναι οι 54 Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου με αποτέλεσμα να διεξάγουν ελάχιστους ελέγχους για παρανομίες και να βεβαιώνουν ελάχιστες παραβάσεις. Η αδυναμία της υπαγόμενης στο υπουργείο Οικονομικών υπηρεσίας να διενεργήσει τους ελέγχους που απαιτούνται έχει ανάλογη επίπτωση στα δημόσια έσοδα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν περιπτώσεις που οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου στέλνουν προς είσπραξη στις εφορίες τις βεβαιωμένες παραβάσεις αλλά τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν εισπράττονται.

Χαρακτηριστική περίπτωση αδυναμίας διεξαγωγής ελέγχων είναι η Κτηματική Υπηρεσία Αργολίδας η οποία εδρεύει στο Ναύπλιο και είναι υπεύθυνη για μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από το Άργος έως το Πόρτο Χέλι και περιλαμβάνει περιοχές «φιλέτα». Αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία στελεχώνεται από τρία μόλις άτομα που καλούνται να διεξάγουν ελέγχους για παραβάσεις σε μια «αχανής» έκταση.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλες τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, οι υπάλληλοι των οποίων, είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω της γενικής απαξίωσης της υπηρεσίας τους είτε για κάποιους άλλους λόγους, δεν διεξάγουν αρκετούς ελέγχους και προσφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα στο κράτος.

Πάντως, δεν λείπουν και κρούσματα διαφθοράς. Στο πρόσφατο παρελθόν στελέχη Κτηματικής Υπηρεσίας της Αττικής είχαν μηνυθεί για παράβαση καθήκοντος και για βλάβη του Δημοσίου. Η υπόθεση που εξετάσθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών αφορούσε στην νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων, που βρίσκονταν σε χαρακτηρισμένο δημόσιο κτήμα πάνω στον αιγιαλό.



Διαβάστε περισσότερα...

Λειτουργία ειδικότητας ξεναγών στα ΙΕΚ


Το 2015-16 θα λειτουργήσει το τμήμα Ξεναγών στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου.

To Υπουργείο Παιδείας δύναται να εξετάσει τη δυνατότητα λειτουργίας ειδικότητας ξεναγών στα ΔΙΕΚ εφόσον η σχολή ξεναγών του ΟΤΕΚ βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας. Τα παραπάνω ανέφερε σε σχετική ερώτηση ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γκιουλέκας.

Ο ερωτών βουλευτής της ΝΔ κ. Αυγενάκης έθεσε το ερώτημα ορμώμενος από το γεγονός ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία των Σχολών Ξεναγών ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από αρκετούς πολίτες να καταρτιστούν ως ξεναγοί. Μάλιστα στο κείμενό του τόνιζε ότι πολλοί εκ των ενδιαφερομένων αδυνατούν να εισαχθούν στο τμήμα που θα δημιουργηθεί από το 2015 με Πανελλαδικές εξετάσεις – λόγω ηλικίας και οικονομικών προβλημάτων – και ως εκ τούτου θα αποτελούσε κατά τον ίδιο, θετική εξέλιξη να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν την εν λόγω ειδικότητα και να συμβάλλουν στην τοπική οικονομία και στην επαφή των τουριστών με τον πολιτισμό.

Θυμίζουμε ότι στο σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ» στο άρθρο 18 αναφέρεται ότι συστήνεται στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ) Τμήμα Ξεναγών. Έτος έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Ξεναγών ορίζεται το Εκπαιδευτικό έτος 2015-2016. Το εν λόγω τμήμα αναμένεται να ενταχθεί στο μηχανογραφικό δελτίο του επόμενου έτους και η εισαγωγή θα πραγματοποιείται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Έξω από τα εκλογικά κέντρα οι κάλπες για την ΕΥΑΘ


Έξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης θα στηθούν τελικά, την Κυριακή, οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση -ή όχι- της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ ΑΕ).

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν ομόφωνα οι 11 δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση, μετά το θέμα που ανέκυψε με επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία -όπως υποστηρίζουν- χαρακτηρίζει παράνομη την τοποθέτηση τρίτης κάλπης εντός των κτιριακών συγκροτημάτων των σχολείων, όπου θα διεξαχθούν αύριο οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και της πρωτοβουλίας «SOSte το νερό» στη Θεσσαλονίκη, παρουσία μεταξύ άλλων του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Νεάπολης- Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη και των δημάρχων Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου, Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, εκπροσώπων του «SOSte το νερό» και ξένων παρατηρητών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνέντευξη Τύπου, ακολούθησε σύσκεψη των δημάρχων, ώστε να υπερκεραστεί δεύτερο κώλυμα που ανέκυψε: Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, με εντολή του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης κοινοποιήθηκε ότι θα αντιμετώπιζαν αυτόφωρες συλλήψεις όσοι χρησιμοποιούσαν εκλογικούς καταλόγους για τη διαδικασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (αυτή η διαδικασία προβλεπόταν να ακολουθηθεί από τους διοργανωτές).

«Τα ξεπεράσαμε και τα δύο. Όσον αφορά το πρώτο, οι κάλπες θα στηθούν στο πεζοδρόμιο, έξω από τα εκλογικά κέντρα. Για το δεύτερο, αποφασίσαμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τους εκλογικούς καταλόγους, αλλά τα δημοτολόγιά μας, ακόμη και αν χρειαστεί να ξενυχτήσουμε όλο το βράδυ για να είναι όλα έτοιμα. Από το πρωί είμαστε στα δικαστήρια και συμφωνήσαμε με τους τρεις εφόρους των εκλογών για τη Θεσσαλονίκη, που είναι ανώτατοι δικαστικοί, σε σχέση με το πού θα μεταφερθούν οι κάλπες», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Δανιηλίδης.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο επικεφαλής των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU), Χουάν Αντόνιο Χουλιάν, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να ελέγξουμε αν θα διεξαχθεί ένα αδιάβλητο δημοψήφισμα. Ενημερώνουμε την Ευρώπη βήμα- βήμα για τη διαδικασία. Είμαστε δίπλα σας».

Ο Γερμανός ακτιβιστής Κλάους Κίτσταϊνερ, εκπρόσωπος της «Πλατφόρμας του νερού του Βερολίνου» (Berliner Wassertisch), επισήμανε πως «τρομάζει στη σκέψη ότι η κυβέρνηση της χώρας που εφηύρε τη δημοκρατία βρίσκεται μακριά από τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα».



Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικός "μπουμπούκι" έκανε "ξέπλυμα"


Περισσότερα από 300.000 ευρώ που φέρεται να απέκτησε αστυνομικός από παράνομο πλουτισμό, καταλογίστηκαν υπέρ του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας καταλογίστηκε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και σε βάρος ελεγχόμενου Ανθυπαστυνόμου, το χρηματικό ποσό των 326.769,76 ευρώ, το οποίο είχε αποκτήσει, χωρίς να δικαιολογείται η προέλευσή του από νόμιμες και εμφανείς πηγές εσόδων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο προδικαστικής αστυνομικής έρευνας και σε συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε. και την οικεία Δ.Ο.Υ. πραγματοποιήθηκε το τελευταίο έτος, ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών στοιχείων του αστυνομικού για τα έτη 2004 έως και 2012, καθώς προέκυπταν στοιχεία αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε προσαύξηση της περιουσίας του, με καταθέσεις του ιδίου ή τρίτων σε τραπεζικούς του λογαριασμούς, χρηματικών ποσών, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η μισθοδοσία του.

Όπως προέκυψε, κατατέθηκαν τα παρακάτω χρηματικά ποσά, ανά έτος:
  • το 2004, 13.840,00 ευρώ
  • το 2005, 17.934,76 ευρώ
  • το 2006, 94.330,00 ευρώ
  • το 2007, 32.200,00 ευρώ
  • το 2008, 31.900,00 ευρώ
  • το 2009, 50.700,00 ευρώ
  • το 2010, 41.765,00 ευρώ
  • το 2011, 44.100,00 ευρώ

Ο αστυνομικός επιχείρησε να νομιμοποιήσει («ξέπλυμα μαύρου χρήματος») τα χρηματικά αυτά ποσά, τα οποία προέρχονται από άγνωστες συναλλαγές, με τη μέθοδο της «δόμησης» - smurfing ή/και αγορά ακινήτων - estate , λόγος για τον οποίο ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για δωροληψία και παράνομο πλουτισμό.

Με Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλογίστηκε σε βάρος του και υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το παραπάνω ποσό και με σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων κινείται ήδη η διαδικασία είσπραξής του.


Διαβάστε περισσότερα...

Πυρετός ενόψει των Πανελλαδικών


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας για τη διοργάνωση των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες φέτος ξεκινούν την Τετάρτη 28 Μαΐου, δηλαδή δέκα μέρες αργότερα σε σχέση με την πρακτική των τελευταίων ετών, λόγω των διπλών εκλογών.

Ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας καλείται φέτος να ανταπεξέλθει σε διπλό φόρτο εξετάσεων, καθώς εκτός από εκείνες των τελειόφοιτων και αποφοίτων λυκείου για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, προαγωγικές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου θα οργανωθούν, για πρώτη φορά, και για τους μαθητές της Α' Λυκείου. Σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα της Α' Λυκείου, το 50% των θεμάτων θα επιλεγεί κεντρικά με κλήρωση από τη Τράπεζα Θεμάτων και το υπόλοιπο 50% από τον διδάσκοντα του μαθήματος.

Για την καλύτερη προετοιμασία των εξετάσεων οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας έχουν ζητήσει από τους καθηγητές ορισμένων μαθημάτων της Α’ Λυκείου (Αρχαίων, Νεοελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας, Ξένης Γλώσσας) να βρίσκονται στα σχολεία τρεις ώρες νωρίτερα, αντί για δύο, όπως συμβαίνει συνήθως σε μέρες εξετάσεων.

Επίσης, μελετάται οι εξετάσεις της Α' Λυκείου να αρχίζουν στις 11 π.μ., ώστε οι καθηγητές να πάρουν τα θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων και να έχουν χρόνο ώστε να επιλέξουν οι ίδιοι τα υπόλοιπα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βγάζουν στο σφυρί την Ελαφόνησο


Ο «Guardian» την ενέταξε πέρυσι στην πρώτη θέση του top-10 με τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, το ίδιο και το TripAdvisor (η μεγαλύτερη τουριστική σελίδα παγκοσμίως), που της έδωσε το καλοκαίρι του 2013 την πρωτιά ύστερα από ψηφοφορία των τουριστών που πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Τον περασμένο Φεβρουάριο το γερμανικό περιοδικό «Geo Saison», ένα από τα εγκυρότερα έντυπα τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του τη χαρακτήρισε «επίγειο παράδεισο» εντάσσοντάς τη στις «δέκα πιο ονειρεμένες παραλίες στον κόσμο, δίπλα στο Μπαλί, στη Χαβάη και τις Μαλδίβες».

«Θυμίζει Καραϊβική»

Ο Σίμος, η εξωτική παραλία της Ευρώπης που θυμίζει Καραϊβική, με τους δύο όρμους, τα κρινάκια της Παναγίας, τους τεράστιους χρυσαφένιους αμμόλοφους και τα τυρκουάζ νερά μπήκε για ξεπούλημα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ξεσηκώνοντας τσουνάμι αντιδράσεων από τους ντόπιους. Κάτοικοι και φορείς του μικρού παραδεισένιου νησιού της Πελοποννήσου βρίσκονται στα χαρακώματα, εξαιτίας του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών να βγάλει στο σφυρί τις διάσημες παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου.

Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο, με τις διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις να μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή προστατευμένη από το δίκτυο Natura.

Το χαρτοφυλάκιο

Η Ελαφόνησος μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρει (σε κάθε ενδιαφερόμενο) 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο (με «Property Code» ΑΒΚ 382). Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια!

Οι προτεινόμενες αναπτυξιακές εγκαταστάσεις αφορούν ξενοδοχειακή μονάδα και παραθεριστικές κατοικίες, ωστόσο οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και αφορούν περιβαλλοντικούς όρους, νομικά θέματα, ενώ λόγο έχει και το Δασαρχείο. Η συγκεκριμένη περιοχή μαζί με τρεις ακόμη στη Λακωνία (δύο στη Γλυκόβρυση και μία στο Σκουτάρι Γυθείου) συμπεριλαμβάνονται στη σύνοψη χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (Ομάδα Α' και Β') και δεν έχουν βγει ακόμη στο σφυρί. Η συγκεκριμένη λίστα περιέχει ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων και εμπορικών παραγόντων.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

«Η περιοχή είναι 100% προστατευόμενη και ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000» λέει μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου κι επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Σταύρος Δεληγιαννίδης. «Ως σύλλογος έχουμε κάνει ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με τη μεταβίβαση ακινήτου στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο το προτείνει μάλιστα ως πιθανή επένδυση για τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για τους περιβαλλοντικούς και νομικούς περιορισμούς, αλλά τίποτα δεν μας λέει ότι δεν μπορούν να τους παρακάμψουν». Οπως τονίζει ο ίδιος, ολόκληρη η Ελαφόνησος είναι σε επαγρύπνηση, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Ο Σύλλογος Επιστημόνων και οι κάτοικοι αντιδρούμε, δεν δεχόμαστε καμία επένδυση στον τόπο μας. Ολος ο τουρισμός μας και η αναγνωρισιμότητά μας βασίζονται ακριβώς σε αυτή την παραλία, την οποία προστατεύουμε σαν τα μάτια μας. Ο Σίμος είναι η γνωστή παραλία που θέλουν όλοι να δουν, είναι το σήμα κατατεθέν μας που έχει ψηφιστεί ουκ ολίγες φορές ως η ομορφότερη παραλία της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ έχει ενταχθεί και στην καλύτερη δεκάδα του κόσμου».

«Οχι στο ξεπούλημα»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα 24ωρα ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου κάνει λόγο για ξεπούλημα του σμιλεμένου, λευκοθώρητου, τροπικού και σμιγοπέλαγου Σίμου (παραλίες Σίμου - Σαρακίνικου) και τονίζει: «Βγάζουν στο σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Ελληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα! Ο σύλλογος καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Ελληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας. Καλεί τους αναρίθμητους φίλους, επισκέπτες και λάτρεις της Ελαφονήσου και της Πελοποννήσου να στηρίξουν τον αγώνα μας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελαφονήσου Παναγιώτης Ψαρομμάτης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και στον υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».

Γιατί στο Natura

«ΟΙ ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που την εντάσσουν στο δίκτυο Νatura 2000» εξηγεί ο Δήμος Ελαφονήσου και συνεχίζει: «Στις εκτεταμένες παραλίες της Ελαφονήσου και πάνω στην άμμο το κυρίαρχο είδος είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus oxykedrus ssp Marcocarpa, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενδημικά φυτά που βρίσκονται στην Ελαφόνησο, τα φυτά, δηλαδή, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ενα από αυτά είναι το φυτικό είδος Σαπονάρια των Γιάγκελ, που αναπτύσσεται στις αμμώδεις παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, σε δύο απομακρυσμένους και περιορισμένους πληθυσμούς. Βρίσκεται δε στη λίστα των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας».

Παράδεισος

ΣΤΟ νότιο τμήμα της Ελαφονήσου, στην περιοχή της Λεύκης, βρίσκεται η διεθνώς φημισμένη παραλία του Σίμου. Την παραλία χωρίζει το Σαρακίνικο δημιουργώντας δύο όρμους: εκείνον του Σαρακίνικου, που είναι η μεγάλη παραλία που εκτείνεται μέχρι τα Κουρνόσπηλα, και εκείνον του Φράγκου, που είναι η μικρή παραλία που φτάνει έως το Φράγκο. Η ατέλειωτη παραλία του Σίμου διαθέτει αμμουδιά με ψιλή χρυσαφένια άμμο και αμμόλοφους στο εσωτερικό της που φτάνουν σχεδόν τα 10 μέτρα ύψος. Το δάσος με τα θαλασσόκεδρα απλώνεται σε μεγάλη έκταση και ενώνει τις δύο ακτές. Η ξακουστή παραλία, με το ασύγκριτο φυσικό κάλλος που έκανε γνωστό το μικρό ψαρονήσι σε όλο τον κόσμο, πήρε το όνομά της από τον Καλύμνιο δύτη-σφουγγαρά Σίμο, ο οποίος πνίγηκε στην περιοχή κοντά στο Φράγκο.

Επιστολή WWF

Εντονες ενστάσεις απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών για τους αιγιαλούς, το οποίο αναβλήθηκε για να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, εξέφρασε και η WWF Ελλάς. Με ανοιχτή επιστολή προς τους Ελληνες βουλευτές εξέφρασε τις σοβαρές αντιρρήσεις της ενάντια στο νομοσχέδιο, καλώντας τους να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».

Ο κατάλογος όλων όσοι αιτούνται την απόσυρση του νομοσχεδίου ολοένα και μεγαλώνει, ενώ μέχρι στιγμής, πέρα από τη WWF, υποστηρικτές είναι τα CISD, SDMed, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΕΛΚΕΘΕ, MoM και Μεσόγειος SOS. Από την άλλη, πολίτες έχουν κινητοποιηθεί δημιουργώντας δημοψηφίσματα σε μεγάλες διεθνείς ιστοσελίδες, όπως είναι το avaaz, όπου μέσα σε μία εβδομάδα συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 120.000 υπογραφές!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μπλόκο" στο δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ


Εγκύκλιο με την οποία απαγορεύει το αυριανό δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, στους δημάρχους της περιοχής, στον Υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια. Συγκεκριμένα με το έγγραφο ο κ. Μιχελάκης καλεί τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν προκειμένου να "εξακριβώσουν όλες τις αξιόποινες πράξεις". Αμέσως μετά με έγγραφο που απέστειλε προς τις αρμόδιες αρχές η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητά τη σύλληψη όποιοι κάνει χρήση των εκλογικών καταλόγων για το δημοψήφισμα.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κ. Σ. Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών- Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Γιάννης Μπουτάρης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Λ.Κυρίζογλου Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, παρουσία εκπροσώπων του κινήματος για το νερό, οι Δήμαρχοι χαρακτήρισαν "προσβλητικό" το έγγραφο που έχει στόχο το δημοψήφισμα ενώ αναφέρεται γενικά σε κάποιους που προσπαθούν να στήσουν παράνομες κάλπες εντός των χώρων που θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία παρότι η διοργάνωση του δημοψηφίσματος συντονίζεται από 11 Δημοτικά Συμβούλια καθώς και το κίνημα πολιτών.

Επιπλέον ξεκαθάρισαν ότι αναλαμβάνουν την "πολιτική ευθύνη" να στηθούν οι κάλπες έξω από τις αυλές των σχολείων που έχουν μετατραπεί σε εκλογικά κέντρα. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, μέλος του SOSτε το νερό και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αρχοντόπουλος ο οποίος εξέφρασε την άποψη του κινήματος για την αναγκαιότητα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αλλά και οι διεθνής παρατηρητές από όλη την Ευρώπη όπου έχουν έρθει για την εποπτεία της διαδικασίας. Στο σημείο βρίσκονται και οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Τρ. Μηταφίδης και Ε. Ιωαννίδου καθώς και ο Υποψηφιος Δήμαρχος Θέρμης, Σ. Φάμελλος.




Την ίδια στιγμή με έγγραφό του ο Εισαγγελέας ζητά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να μεριμνήσει έτσι ώστε δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να προχωρούν σε σύλληψη όποιουδήποτε εθελοντή του κινήματος στήσει κάλπη ή αξιοποιήσει εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα για το νερό.

Συγκεκριμένα το έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης αναφέρει πως "η παραχώρηση ή η χρησιμοποίηση των εκλογικών καταλόγων από οποιοδήποτε άλλο... απαγορεύεται" και "οι παραβάτες τιμωρούνται... με ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι τρία χρόνια".




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι δύο κόσμοι στο Μεξικό


«Oι φωτογραφίες αυτές δεν είναι επεξεργασμένες. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει». Αυτό είναι το σλόγκαν που συνοδεύει την καμπάνια "Erase the Difference" και που επιμελήθηκε ο φωτογράφος Oscar Ruíz.

Σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι από τους μισούς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι φωτογραφίες αυτές αποτυπώνουν ακριβώς το πόσο διαφορετικά εξελίσσεται η ζωή των ανθρώπων στο Μεξικό. Η καμπάνια ζητά από το θεατή να προβληματιστεί και να αναρωτηθεί αν αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε και να στηρίξει τους ανθρώπους πίσω από τους τοίχους.

Δείτε τις φωτογραφίες







Πηγή http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις για τις εκλογές


Στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών έχουν τεθεί εναέρια και πλωτά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση τυχουσών εκτάκτων αναγκών κατά τη διάρκεια των επικείμενων εκλογών. Το κόστος της διάθεσης των μέσων θα βαρύνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω ελλείψεως δρομολογίων ακτοπλοϊκής σύνδεσης, την Παρασκευή διατέθηκε εκτάκτως πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού για την έγκαιρη μεταφορά 22 συνολικά σάκων με εκλογικό υλικό από τη Ρόδο στους δήμους Καρπάθου και Κάσου και την περιφερειακή ενότητα Καρπάθου, προκειμένου να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι εκλογές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντίστοιχα, τη Δευτέρα θα μεταφερθούν με πυραυλάκατο οι εκλογικοί σάκοι από τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σίφνο και τη Σέριφο στο Πρωτοδικείο της Ερμούπολης στη Σύρο.

Σημειώνεται ότι τα σχετικά αιτήματα υπεβλήθησαν από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, ενώ και οι δύο πυραυλάκατοι βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές στο πλαίσιο της αποστολής τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πάχη της... τα κάλλη της


Μια εύσωμη κοπέλα αποδεικνύει ότι το μέγεθος δεν... μετράει καθώς χορεύει εκπληκτικά pole dance εντυπωσιάζοντας.

Η 25χρονη Emma Halsam εντυπωσίασε κοινό και κριτές στο σόου «Βρετανία έχεις ταλέντο» με το εξαιρετικό της ταλέντο και τις χορευτικές και ακροβατικές της ικανότητες που μοιάζουν απίθανες για το μέγεθός της. Τα κιλά που έχει η Emma θα πίστευε κανείς ότι δεν θα της επέτρεπαν να είναι τόσο ευλύγιστη και δυνατή αλλά η εικόνα αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

Αν δεν δείτε το βίντεο, δεν θα πιστεύετε όλα όσα μπορεί να καταφέρει…

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε μόλις μισό κιλό επέζησε


Η βιαστική Emily Cressey αποδείχτηκε πραγματική μαχήτρια της ζωής καθώς παρά την πρόωρη κατά 16 εβδομάδες γέννησής της και το ελάχιστο βάρος της, επέζησε.

Είναι ένα από τα πιο πρόωρα βρέφη που έχουν γεννηθεί στη Σκωτία και έχουν επιβιώσει, καθώς ήρθε στον κόσμο στην 24η εβδομάδα της κύησης, χρονικό όριο στο οποίο επιτρέπεται ακόμα και η άμβλωση.

Πριν λίγες ημέρες η μικρούλα έκλεισε τη 10η εβδομάδα, ζυγίζει πλέον σχεδόν 1.800 γραμμάρια, ήπιε για πρώτη φορά γάλα με το μπιμπερό και διέψευσε τα αρνητικά προγνωστικά των γιατρών.

«Ήταν η πιο όμορφη στιγμή, οι περισσότερες μαμάδες την έχουν δεδομένη, πολλές κουράζονται κάποια στιγμή, εγώ όμως όχι», δήλωσε η 34χρονη μητέρα της Emily. «Το να τη βλέπω να τρώει με το μπιμπερό ήταν υπέροχο, είμαι τόσο ευγνώμων για τη στιγμή αυτή, είναι τόσο πολύτιμη η ώρα αυτή, όταν έχεις δώσει τέτοια μάχη για να κρατηθεί το μωρό σου στη ζωή», τονίζει.

Δείτε τις φωτογραφίες
















Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...