Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Naia, η πρώτη Αμερικανίδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έφηβη... 13.000 ετών - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ένας από τους παλαιότερους πλήρεις ανθρώπινους σκελετούς που εντόπισαν οι ερευνητές σε σπηλιά στο Μεξικό ρίχνει φως στο ποιοι ήταν οι πρώτοι Αμερικανοί.

Ο σκελετός ανήκει σε ένα κορίτσι 15-16 ετών, το οποίο ονομάστηκε «Naia», και, όπως φαίνεται, έχασε τη ζωή της πριν από 13.000 χρόνια ενώ έπεσε, ψάχνοντας για νερό, στη «Hoyo Negro», τη Μαύρη Τρύπα στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Ο σκελετός της, με άθικτο το κρανίο και διατηρημένο το DNA, βρισκόταν περίπου 4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι ειδικοί προσδιορίζουν την ηλικία των οστών στα 12 με 13.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες κατάφεραν εξετάζοντας το DNA να προσδιορίσουν πως το κορίτσι ήταν πρόγονος των πρώτων Αμερικανών- που έφτασαν από τη βορειοανατολική Ασία 15- 20.000 χρόνια πριν- και των ιθαγενών Αμερικανών.

«Οι ιθαγενείς Αμερικανοί μοιάζουν με τους ανθρώπους της Κίνας, της Κορέας και της Ιαπωνίας», λέει στη Daily Mail ο James Chatters, επικεφαλής της έρευνας, «αλλά οι παλαιότεροι αμερικανικοί σκελετοί όχι. Αυτό έχει οδηγήσει στην εικασία πως οι πρώτοι Αμερικανοί και οι ιθαγενείς προέρχονταν από διαφορετικά μέρη ή πως μετανάστευσαν από την Ασία σε διαφορετικά στάδια της εξέλιξής τους».

Το νέο εύρημα υποδεικνύει πως η Αμερική δεν αποικήθηκε σε διαφορετικά κύματα μετανάστευσης από διαφορετικά μέρη της Ευρασίας. Όπως φαίνεται, οι πρώτοι Αμερικανοί αντιπροσωπεύουν πρώιμη εξάπλωση του πληθυσμού προερχόμενου από τη Beringia.

Με βάση τη γενετική, οι ιθαγενείς Αμερικανοί πιστεύεται πως προέρχονται από κατοίκους της Σιβηρίας που μετακινήθηκαν στην ανατολική Beringia, την έκταση που ένωνες την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, πριν από 26.000 έως 18.000 χρόνια.

Εκείνοι οι πρώτοι Αμερικανοί επεκτάθηκαν στη συνέχεια προς το νότο.

Ο Chatters και οι συνάδελφοί του ήταν ενθουσιασμένοι με το εύρημά τους: «Είναι συναρπαστικό από τόσες πλευρές, την όμορφη σπηλιά, τους εξαιρετικά διατηρημένους σκελετούς ζώων, την πληρότητα του ανθρώπινου σκελετού, την επιτυχία του χρονικού προσδιορισμού τους», λέει και προσθέτει: «για μένα όμως αυτό που είναι το πιο συναρπαστικό είναι πως επιτέλους έχουμε μια απάντηση, είκοσι χρόνια μετά, στο ερώτημα που με βασάνιζε: ποιοι ήταν οι πρώτοι Αμερικανοί».

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο




















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.