Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Με το ζόρι φαγητό; Όχι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην αναστολή της απόφασης για εξαναγκαστική πρόσληψης τροφής σε έναν κρατούμενο από τη Συρία προχώρησε μία ομοσπονδιακή δικαστής των ΗΠΑ στο στρατόπεδο κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Είναι η πρώτη φορά που ένας δικαστής έχει πάρει μία τέτοια απόφαση για κρατούμενο του Γκουαντάναμο, όπου πέρυσι κατά τη διάρκεια απεργίας πείνας τουλάχιστον 46 εκ των συνολικά 166 κρατουμένων αναγκάζονταν να καταναλώσουν τροφή παρά τη θέλησή τους. Πολλοί από αυτούς κατέθεσαν μηνύσεις.

Η δικαστής Γκλάντις Κέσλερ διέταξε να σταματήσει η εξαναγκασμένη πρόσληψη τροφής στον Αμπού Γουαέλ Ντιάμπ μέχρι την ακρόαση του δικαστηρίου στις 21 Μαΐου. Διέταξε επίσης τους στρατιωτικούς των φυλακών να μην επιτρέπουν στον Ντιάμπ να βγαίνει από το κελί του εάν αρνείται να φάει.

Πολλοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γιατροί χαρακτηρίζουν την εξαναγκασμένη πρόσληψη τροφής ως παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας και της ιατρικής δεοντολογίας. Η διαδικασία, μέσω της οποίας οι απεργοί πείνας κρατούνται στη ζωή, περιλαμβάνει τη σίτισή τους με υγρά γεύματα τα οποία εισάγονται στο στομάχι τους με τη χρήση σωλήνων που εισέρχονται από τη μύτη.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Κέσλερ απέρριψε το αίτημα του Ντίαμπ να ανασταλεί αυτή η διαδικασία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο υπερέβαινε τις αρμοδιότητές της, προσθέτοντας ότι μόνο ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα μπορούσε να παρέμβει σε αυτή την υπόθεση.

Ο δικηγόρος του Ντιάμπ χαιρέτησε την απόφαση αυτή του δικαστηρίου λέγοντας ότι αποτελεί μια σημαντική «νίκη» για τα δικαιώματα των κρατουμένων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.