Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή


Μία ώρα πίσω βάζουμε τα ρολόγια την Κυριακή που μας έρχεται καθώς τίθεται σε ισχύ και πάλι η χειμερινή ώρα. Έτσι, στις 4 τα ξημερώματα οι δείκτες θα πρέπει να δείχνουν 3.


Πηγή: http://www.enikos.gr 
Διαβάστε περισσότερα...

Θαλάσσια ρύπανση στον Βόλο


Λόγω βλάβης στον αγωγό ομβρίων υδάτων προκλήθηκε ρύπανση στο λιμάνι του Βόλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, χθες το βράδυ ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Βόλου για περιστατικό ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή του εμπορικού λιμένα Βόλου.

Άμεσα, προσωπικό της Λιμενικής Αρχής μετέβη στο σημείο, διαπιστώνοντας εξαπλούμενη, αυτοδιαλυόμενη ρύπανση από λύματα καφέ χρώματος σε απροσδιόριστη ποσότητα και σε ακαθόριστη έκταση λόγω σκότους, εντός των ορίων προβλήτας Νο1 και Νο 2 του εμπορικού λιμένα Βόλου.

Συγκεκριμένα η ρύπανση προερχόταν από τον αγωγό ομβρίων υδάτων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μείζονος περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) ο οποίος διοχέτευε στη θάλασσα ανεπεξέργαστο λύμα λόγω βλάβης του αγωγού μεταφοράς λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο αποχέτευσης, στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων - Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου κινήθηκε η διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, ενώ από τη ΔΕΥΑΜΒ εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του αγωγού μεταφοράς λυμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η ομάδα της ΕΛ.ΑΣ


Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ, μεταξύ των αστυνομικών, αναδείχθηκε η ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ομάδα καλαθοσφαίρισης της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, κατέκτησε για δεύτερη συνεχή φορά την πρώτη θέση στο 7ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Αστυνομικών, που διοργανώθηκε από την Πανευρωπαϊκή Αθλητική Ένωση Αστυνομικών (U.S.P.E.), σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ιταλίας και διεξήχθη στο Τορίνο, από την 30-09 έως την 07-10-2013.

Την ελληνική ομάδα συνεχάρη με επιστολή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ενώ απέσπασε τα ευμενή σχόλια των διοργανωτών και των λοιπών αποστολών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε 45 κιλά για να ευχαριστήσει τον σύντροφό της


Κι εκείνος την απάτησε με οκτώ αδύνατες γυναίκες!

Η Cassie Payne πήρε 45 κιλά σε διάστημα τεσσάρων ετών για να ευχαριστήσει τον σύντροφό της, ο οποίος της έλεγε πως «όσο παχύτερη τόσο καλύτερα». Έχασε όμως τη γη κάτω από τα πόδια της όταν ανακάλυψε πως ενώ την ενθάρρυνε να «στρογγυλέψει» κι άλλο, την απατούσε με οκτώ πολύ αδύνατες γυναίκες!

Η 26χρονη πείστηκε πως οι καμπύλες θα την έκαναν πιο ελκυστική, όπως της έλεγε ο σύντροφός της. Όταν έμαθε πως την απατούσε το σοκ ήταν διπλό: όχι απλά την είχε κοροϊδέψει με τουλάχιστον οκτώ γυναίκες αλλά επίσης ήταν όλες πολύ αδύνατες! Όπως ήταν κι εκείνη πριν αρχίσει για χάρη του να τρώει.

«Όταν μού είπε πως εκείνες ήταν ο τύπος του και πως δεν του άρεσαν πια οι μεγαλόσωμες γυναίκες, κατέρρευσα. Εγώ είχα παχύνει τόσο γιατί νόμιζα πως με προτιμούσε έτσι ενώ εκείνος όλο αυτό το διάστημα με απατούσε με αδύνατες κοπέλες», αφηγήθηκε η 26χρονη στη Daily Mail.

Η Cassie ήταν περίπου 63 κιλά όταν συνάντησε τον πρώην σύντροφό της. Οι βραδιές με junk food άρχισαν να φαίνονται στη ζυγαριά της και όταν πρότεινε να στραφούν σε πιο υγιεινή διατροφή, ο σύντροφός της διαφώνησε και της είπε πως έδειχνε υπέροχη.

Όσο πάχαινε εκείνος επέμενε πως γίνεται πιο σέξι και όλο και καλύτερη. Τέσσερα χρόνια μετά είχε φτάσει τα 108 κιλά!

«Ήξερα πως ήμουν παχύσαρκη αλλά αφού έτσι άρεσα στον σύντροφό μου, έλεγα ‘τι πειράζει;’. Ήμασταν χαρούμενοι κι έτσι αδιαφορούσα για το τι έλεγαν οι άλλοι», λέει η Cassie.

Μέχρι που ο «παράδεισος» άρχισε να καταρρέει, όταν ένας φίλος της την ενημέρωσε πως ο σύντροφός της την απατούσε. Όταν η Cassie συνειδητοποίησε πως εκείνος δεχόταν μηνύματα μέσα στη νύχτα, αποφάσισε να το ψάξει. Μέσω του προφίλ του στο facebook ανακάλυψε πως ο σύντροφός της δεν ήταν μόνο δικός της. Και μάλιστα, όλες οι γυναίκες με τις οποίες συνδεόταν ήταν αδύνατες.

Όταν τον ρώτησε εκείνος είπε πως παλιά του άρεσαν οι μεγαλόσωμες γυναίκες αλλά πλέον προτιμούσε τις πολύ αδύνατες.

«Θύμωσα μαζί του αλλά και με τον εαυτό μου. Τον είχα εγκαταλείψει… Πήρα απόφαση να χάσω όλα τα κιλά», λέει η Cassie.

Άρχισε το γυμναστήριο και έφτιαξε τη διατροφή της, μένοντας σταθερή στην απόφασή της να ξαναβρεί τον εαυτό της.

Με βάρος που πλέον φτάνει τα 57 κιλά, είναι ευγνώμων, όπως λέει, για το ότι ο πρώην σύντροφός της την απάτησε. «Ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανε για μένα γιατί από τότε είμαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ», λέει.







Διαβάστε περισσότερα...

«Μόνο για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό»


Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις, επεξεργάζεται παρεμβάσεις η κυβέρνηση.

Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι σε ουδεμία περίπτωση πρόκειται να αλλάξει το γενικό υφιστάμενο καθεστώς και να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες, σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ, για στοχευμένες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό καθεστώς.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσωρινούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων κατάρτισε το ΣΕΠ


Αφορά τη διαδικασία επιλογής προσωπικού που τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής του προσωπικού, που θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, το ΑΣΕΠ ανακοινώνει ότι κατ' εφαρμογήν της υπ΄ αρ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ.21634/7.8.2013 απόφασης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β΄1914), όπως ισχύει, κατάρτισε προσωρινούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, ανά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα, βάσει των ψηφιακών πινάκων συνδρομής κριτηρίων που απέστειλαν οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Οργανισμού Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Τονίζεται ότι η μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων και η κατάρτιση των σχετικών βαθμολογικών πινάκων κατάταξης βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία, όπως ακριβώς απεστάλησαν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων.

Προστίθεται δε από την αρχή, ότι για λόγους διαφάνειας της διαδικασίας επιλογής του προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος περί ορθής μοριοδότησης των προσόντων των υπαλλήλων βάσει των υποβληθέντων πινάκων με τα κριτήρια αξιολόγησης, οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Οι πίνακες αυτοί, όπως προβλέπεται, διαβιβάστηκαν για τις περαιτέρω ενέργειες στα οικεία Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια τα οποία είναι αρμόδια για την έκδοση των τελικών πινάκων.



Διαβάστε περισσότερα...

Μηνύσεις από υπαλλήλους του ΕΚΠΑ


Μήνυση για παράβαση καθήκοντος υπέβαλε ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών, κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιου Κυριαζή και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Γεωργίας Κουρούπη.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ αναφέρουν στη μήνυσή τους, ότι παρά το σχετικό αίτημα που έχουν υποβάλει από τον Σεπτέμβριο, δεν περιήλθε ποτέ στα χέρια τους η αιτιολογημένη έκθεση αξιολόγησης των δομών των πανεπιστημίων, βάσει της οποίας κρίθηκε, ότι θα πρέπει να τεθούν 1349 υπάλληλοι οκτώ ιδρυμάτων σε διαθεσιμότητα.

«Η παράδοση του συγκεκριμένου εγγράφου δηλώνει την παράβαση του καθήκοντος του Γενικού Γραμματέα ως Προϊσταμένου των συγκεκριμένων Υπηρεσιών και της κ. Κουρούπη, δεδομένης της βαρύτητας και της σημασίας της συγκεκριμένης έκθεσης που οδηγεί σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους, 498 από τους οποίους ανήκουν στον σύλλογό μας», αναφέρεται στη μήνυση.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι κάνουν λόγο για «μεροληπτική μεταχείριση» σε βάρος τους, «δεδομένης της εξαίρεσης από το μέτρο της διαθεσιμότητας του πανεπιστημίου Πειραιά και του ΤΕΙ Πειραιά όπου, όπως αναφέρουν, ανήκουν στην περιφέρεια στην οποία εκλέγεται ο υπουργός Παιδείας Κων/νος Αρβανιτόπουλος, ενώ στο πανεπιστήμιο Πειραιά υπηρετεί ο κ. Κυριαζής ως καθηγητής».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μητσοτάκης: Δύσκολη υπόθεση τα «μαϊμού πτυχία»


Σε εκκρεμότητα θα μείνει το θέμα των πλαστών πτυχίων καθώς, όπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Διαύγεια», η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ζητώντας να κατατεθούν οι μελέτες και τα στοιχεία βάσει των οποίων ο υπουργός και ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος έκαναν λόγο για 100.000 προσλήψεις με «μαϊμού» πτυχία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έγινε μια αναφορά για πλαστά δικαιολογητικά. Έχει σταλεί εγκύκλιος για να επανεξεταστούν, αλλά ο εντοπισμός τους δεν είναι εύκολη υπόθεση». Πρόσθεσε ακόμη ότι από τον έλεγχο που έγινε σε μία μόνο κατηγορία (σ.σ. αυτή των δημοτικών αστυνομικών) «διαπιστώσαμε ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία. Υπάρχουν διαφορετικά δικαιολογητικά σε κάθε περίπτωση και έλλειψη, σε πολλές περιπτώσεις, βάσης δεδομένων για να συγκριθούν τα στοιχεία».


Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: «Θεραπεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται»


Μετά τις σημερινές δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που καλεί τους ασθενείς να αλλάξουν θεράποντα ιατρό, όταν αυτός τολμήσει να συνταγογραφήσει πρωτότυπο φάρμακο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει, ότι «όλοι οι γιατροί μέλη του ασκούν την Ιατρική μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος που ευτυχώς έχει ακόμα η Ελλάδα. Την ασκούν με επιστημονική γνώση και σοβαρότητα, την ασκούν με ευθύνη για τη ζωή του κάθε ασθενή τους, σύμφωνα με τους κανόνες Δεοντολογίας και της Ιπποκρατικής Ιατρικής του «ωφελείν ή μη βλάπτειν». Αντίθετα, τόσα χρόνια η Πολιτεία δεν άσκησε ως όφειλε τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει εισάγει επί σειρά δεκαετιών ελεγκτικούς μηχανισμούς ή ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κάτι που απαιτούσε χρόνια τώρα το ιατρικό σώμα.

Ο ΙΣΑ ζητά από το Υπουργείο Υγείας, από την Τρόικα, αλλά και από οποιονδήποτε λογιστή των δανειστών μας, να σεβαστεί όχι μόνο τις ιατρικές σπουδές και το λειτούργημα που ασκεί το Ιατρικό Σώμα, αλλά και τις επιλογές ευθύνης για τη ζωή των ασθενών που οριοθετεί η ιατρική πράξη που λέγεται χορήγηση φαρμάκων όπως ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Δηλώνουμε ότι ο καθένας, από το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει, δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο επαΐων της διαχείρισης του αρρώστου, της ασθένειας και της θεραπείας αυτής, δεν είναι οι δοτοί λογιστές της υγείας που επιβάλλουν αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις: ο Επαΐων για τη ζωή του αρρώστου είναι μόνο ο θεράπων ιατρός. Ζητούμε λοιπόν από το Υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει τις απειλές εναντίων των γιατρών και να σταματήσει την λανθασμένη χειραγώγηση των ασθενών πολιτών, διότι αυτό όχι μόνο αντιστέκεται στην ιατρική δεοντολογία και τη συνταγματική ελευθερία του ατόμου, αλλά μπορεί να παραπλανήσει τους πολίτες και να τους οδηγήσει σε αδιέξοδα, ψάχνοντας τον «καλό γιατρό που γράφει τα φθηνά φάρμακα».

Καλούμε όλους τους γιατρούς της Αθήνας να συνταγογραφούν σύμφωνα με τη γνώση, την ηθική και την κρίση τους, μετά από τα τόσα χρόνια σπουδών, εκπαίδευσης και εμπειρίας τους, χωρίς να υπόκεινται σε ευκαιριακές απειλές.

Καλούμε όλους τους ασθενείς να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τον θεράποντα ιατρό τους, χωρίς να υποκύπτουν σε εκβιασμούς και τρομοκρατικές κορώνες, που τους εκφοβίζουν και τους αποπροσανατολίζουν από τη θεραπεία τους.

Ζητούμε για ακόμη μια φορά από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, να επιδώσουν στο Ιατρικό Σώμα, τη λίστα των φθηνών φαρμάκων που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και να διευκρινίσουν σε ποιο βαθμό θα αποζημιώνονται τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Επίσης, τονίζουμε ότι η συνταγογράφηση σημαίνει θεραπεία και αποτελεί ιατρική πράξη, για την οποίο ΜΟΝΟ ο γιατρός πρέπει και οφείλει να έχει την ευθύνη. Υπενθυμίζουμε σε όσους δεν γνωρίζουν, αλλά και σε όσους γνωρίζουν και δεν θέλουν να το παραδεχτούν ότι ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ: η θεραπεία δεν γίνεται στον πάγκο του φαρμακείου. Εκεί απλώς εκτελείται η συνταγή. Η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, η παρακολούθηση αυτής, η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών και η τροποποίηση αυτής αποτελούν εξ’ ολοκλήρου ευθύνη του γιατρού.

Ο σημερινός σάλος για τα νοθευμένα γενόσημα της Ινδίας που εντόπισε η Ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας καταδεικνύει για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα αληθινών ελεγκτικών μηχανισμών και μελετών βιοδιαθεσιμότητας, κλινικής αποτελεσματικότητας και τελικού προϊόντος στα εισαγόμενα, από την Ινδία και την Κίνα, φάρμακα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο έλεγχος των φακέλων δεν είναι αρκετός. Ο ΕΟΦ πρέπει να ελέγξει τα ίδια τα φάρμακα, αν δεν θέλουνε να θρηνήσουμε θύματα στην ακρωτηριαστική, βίαιη και πρόχειρη φαρμακευτική πολιτική.

Καλούμε τους γιατρούς μέλη μας να είναι σε επιφυλακή για την καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών στα πλαίσια μιας συντονισμένης εκστρατείας φαρμακοεπαγρύπνησης που προάγει ο ΙΣΑ για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Τέλος, καλούμε αυτούς που σκέπτονται μόνο λογιστικά, να αντιληφθούν ότι μπορεί στο άμεσο μέλλον να βρεθούν στη δύσκολη θέση, ακόμη και να λογοδοτήσουν για άδικες απώλειες ανθρώπινων ζωών, εάν δεν αντιληφθούν την ευθύνη που φέρουν όχι μόνο για φτηνή Υγεία αλλά και για εξασφάλιση Πιστοποιημένων Υπηρεσιών Υγείας και τη λειτουργία του υγειονομικού συστήματος σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές."



Διαβάστε περισσότερα...

Ψηλαφίζοντας... αρχαία στη Στοά του Αττάλου


Έκθεση στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς για άτομα με προβλήματα όρασης.

Μακέτες, εκμαγεία γλυπτών και άλλων αντικειμένων από την αρχαία αγορά, που σχετίζονται με τους θεσμούς του πολιτεύματος της αθηναϊκής δημοκρατίας, έχουν τη ευκαιρία να … αγγίξουν άνθρωποι με προβλήματα όρασης στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, στη Στοά Αττάλου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η δράση, που πραγματοποιείται με αφορμή την ημέρα Λευκού Μπαστουνιού (15 Οκτωβρίου) και στο πλαίσιο του αφιερώματος για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υλοποιείται από την Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

«Κάθε ένα από τα περίπου 30 εκθέματα υποτιτλίζονται με μεγάλες γραμματοσειρές ή σε γραφή Braille, ενώ η περιήγηση, που περιλαμβάνει ξενάγηση ζωντανή ή και ηχογραφημένη, διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Λιάσκα, αρχαιολόγος της Α' ΕΠΚΑ. Και συμπληρώνει: «Πρόκειται κυρίως για αντίγραφα γλυπτών και εκμαγεία από ευρήματα της αρχαίας αγορά, που συνεκτέθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό. Το κάθε ένα δημιουργήθηκε για διαφορετικό λόγο, από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, την Εφορεία ή το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, και όλα μαζί συγκεντρώθηκαν σε ενότητες που αφορούν την Αθήνα και την αθηναϊκή δημοκρατία, δηλαδή κυρίως τον 5ο και τον 4ο αι. π. Χ., έτσι ώστε η έκθεση να έχει μια συγκεκριμένη θεματική».

Η έκθεση είναι οργανωμένη σε 5 ενότητες, με διαφορετικό κεντρικό θέμα η καθεμία, όπως ο θεσμός του οστρακισμού, η κλήρωση των αρχόντων, τα επίσημα μέτρα ελέγχου για το εμπόριο, τα δικαστήρια ή το αρχαίο θέατρο, ενότητα που περιλαμβάνει κυρίως εκμαγεία μασκών. Επίσης, εκτίθενται γλυπτά διαφόρων μεγεθών (τα τέσσερα είναι πρωτότυπα), με μορφές που συναντώνται συχνά στην Αθήνα και στις ανασκαφές της αγοράς, όπως η Αθηνά, ο Ηρακλής και η Νίκη.

Οι επισκέψεις γίνονται στον χώρο του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς, στη Στοά του Αττάλου, κατά τις ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου (8:00 - 15:00) μετά από συνεννόηση. «Έχει προηγηθεί ενημέρωση στους φύλακες με σεμινάριο ώστε η ανταπόκριση στις ανάγκες των επισκεπτών να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Η έκθεση απευθύνεται σε ομάδες αλλά και σε μεμονωμένους επισκέπτες, αρκεί να έχει προηγηθεί συνεννόηση. Ήδη την έχουν επισκεφτεί κάποιες ομάδες ανθρώπων με προβλήματα όρασης και ευχόμαστε να έρθουν ακόμα περισσότεροι», επισήμανε η αρχαιολόγος της Α΄ΕΠΚΑ.

Η έκθεση γνωριμίας με την Αρχαία Αγορά και τη Δημοκρατία ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου 2013. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 - 3214825 (Μ. Λιάσκα, Κ. Χαρχάλου, Π. Κακύρη, Κ. Κουνιάρη).



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνεται η φορολογία για τα διατηρητέα;


Τη μείωση του φορολογικού βάρους, με κλιμακούμενο τρόπο, για τα κτίρια παραδοσιακών και διατηρητέων οικισμών, μέσα από τη θέσπιση «συντελεστή διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς», ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση της φορολογίας των ακινήτων.

Ο κ. Μανιάτης στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις θα αφορούν σε ιδιοκτήτες που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν πρέπει να αφορούν ιδιοκτήτες υψηλού εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι με αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, για τα «Διατηρητέα Κτίρια» και τα κτίρια που βρίσκονται σε χαρακτηρισμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας όσο και σε μνημεία ή τόπους της παγκόσμιας κληρονομιάς, έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και προϋποθέσεις ως προς τις χρήσεις και τους συντελεστές δόμησης και έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος διατήρησης, συντήρησης, επισκευής και ανακαίνισης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών κτιρίων. Πρόκειται για περίπου 10.200 διατηρητέα κτίρια και 880 παραδοσιακούς οικισμούς, τους οποίους και αφορά η πρόταση για θεσμοθέτηση ειδικής φορολογικής πρόνοιας.

Όπως τονίζει, «η πολιτεία οφείλει να διατηρήσει και να επεκτείνει όποια ευνοϊκότερα μέτρα ισχύουν στην κλίμακα φορολογίας, ως πράξη αναγνώρισης των βαρών που υφίστανται τα συγκεκριμένα ακίνητα».

Τέλος, όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, πρόκειται για εύλογο και δίκαιο αίτημα που έχει κατατεθεί διαχρονικά με ένταση και αξιόπιστα επιχειρήματα, από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, καθώς επίσης και από συλλόγους ιδιοκτητών διατήρησης και προστασίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μιχελάκης για τη θέρμανση των σχολείων


Τα ίδια ποσά που αποδόθηκαν το 2013, προβλέπεται να αποδοθούν και το 2014, για να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι με την επιχορήγηση μέσω των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) των δήμων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων της χωρικής τους αρμοδιότητας, δόθηκαν 66.400.000 ευρώ, εκ των οποίων 5.000.000 ευρώ αφορούσαν αποκλειστικά την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των Σχολικών Μονάδων της Α΄ και Β΄ Ζώνης, όπως αυτές είχαν προσδιοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης με υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, κατανεμήθηκαν επιπλέον 7.000.000 ευρώ αποκλειστικά για δαπάνες θέρμανσης σχολικών μονάδων, μετά από μεταβίβαση του ποσού στο υπουργείο Εσωτερικών από το υπουργείο Οικονομικών. Για το 2014 σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, οικονομικού έτους 2014» που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο, προβλέπεται να αποδοθούν τα ίδια ποσά και το 2013, διαβεβαιώνει ο κ. Μιχελάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική έρευνα στα ληξιαρχεία


Εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις, αρχικά κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 έως και σήμερα.

Εάν ναι, η κυρία Κουτζαμάνη καλεί του εισαγγελείς να διερευνηθεί περαιτέρω η αλήθεια του περιεχομένου των υπεύθυνων αυτών δηλώσεων και εφόσον διακριβωθεί ότι ότι δεν είναι αληθείς, να προβούν στις νόμιμες ενέργειες και να γνωστοποιήσουν στον Άρειο Πάγο τα αποτελέσματα των ερευνών.

Η εντολή δόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα από τα οποία προκύπτει ότι η υπόθεση που αφορά την ανήλικη Μαρία (σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις), δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ενδέχεται να έχει λάβει χώρα και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας. Τούτο οφείλεται, πιθανώς, στο γεγονός της ευχέρειας που έχει δώσει ο νομοθέτης να καταχωρούνται γεννήσεις παιδιών και με υπεύθυνες δηλώσεις, αναφέρει η εισαγγελέας στην εντολή για διενέργεια έρευνας.

Η κυρία Κουτζαμάνη καλεί τους εισαγγελείς να διερευνήσουν εάν σε σχέση προς τα παιδιά, για τα οποία συντάχθηκαν ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεώς τους με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, έχουν τελεσθεί περαιτέρω αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, παράνομες υιοθεσίες κλπ ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι συνταχθείσες ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων.

Τέλος, τους καλεί τους εισαγγελείς πρωτοδικών της χώρας να διενεργήσουν και επείγουσα έκτακτη επιθεώρηση των Ληξιαρχικών Βιβλίων Γεννήσεων των Ληξιαρχείων της περιφέρειάς τους για πράξεις, που καταχωρήθηκαν με υπεύθυνες δηλώσεις, για το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2008 έως και σήμερα.



Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Δυνατότητα ρύθμισης...


Η διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. υπενθυμίζει στους εργοδότες που έχουν καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ότι παρέχεται η δυνατότητα να προχωρήσουν στην εξόφληση αυτών, με την ένταξή τους στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» του Ν. 4152/2013, για κεφαλαιοποιημένες οφειλές έως 31.12.2012.

Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» υποβάλλεται άπαξ σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έως την 30.06.2017, με απαραίτητη ασφαλώς και την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο, η άμεση υπαγωγή στη ρύθμιση, καθώς και η συντομότερη αποπληρωμή των οφειλών, δίνει στους εργοδότες τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το μέγιστο δυνατό αριθμό μηνιαίων δόσεων, καθώς και από τη μέγιστη δυνατή έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής. Υπενθυμίζουμε, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης υπαγωγής στη ρύθμιση, μετά την 30.06.2013, οι δόσεις μειώνονται αντίστοιχα.

Παράλληλα, όσον αφορά σε οφειλές μισθολογικών περιόδων απασχόλησης από 01.01.2013 έως 30.06.2013, αυτές θα ρυθμίζονται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Κατά συνέπεια, η Διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., εκτιμώντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, καλεί όλους τους οφειλέτες του Ιδρύματος να υποβάλουν άμεσα σχετική αίτηση στα αρμόδια υποκαταστήματα, προκειμένου να επωφεληθούν των ευνοϊκών διατάξεων για το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων και των ιδιαίτερα σημαντικών εκπτώσεων, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δυνατότητα που τους παρέχεται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βουλγαρικές σπείρες πωλούν μωρά


Τους φακέλους τριών μεγάλων υποθέσεων εμπορίας βρεφών από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα ανοίγει ξανά η ΕΛ.ΑΣ., με την ελπίδα να βρεθεί η άκρη του νήματος στην υπόθεση της μικρής Μαρίας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες αστυνομικές πηγές, η έρευνα των αρχών εστιάζει στη δράση τριών κυκλωμάτων με κοινή αφετηρία την πόλη Νόβα Ζαγορά της Βουλγαρίας, τα οποία εξαρθρώθηκαν στην τριετία 2009-2011 στην Ελλάδα και την γειτονική χώρα.

Τα συγκεκριμένα κυκλώματα εντόπιζαν γυναίκες (πολλές εκ των οποίων Ρομά) στη Βουλγαρία, οι οποίες διένυαν τους τελευταίους μήνες της κύησής τους, και, εκμεταλλευόμενα τη δύσκολη οικονομική τους κατράσταση, τις έπειθαν να μεταβούν στην Ελλάδα προκειμένου να γεννήσουν. Στη συνέχεια τους έπαιρναν τα μωρά και τα παρέδιδαν σε ζευγάρια Ελλήνων αντί 20.000-25.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι γυναίκες αρνούνταν να παραδώσουν τα βρέφη τους, τα μέλη των κυκλωμάτων τα έπαιρναν με τη βία, ενώ με πλαστά έγγραφα (ληξιαρχικές πράξεις γέννησης κ.λ.π) προχωρούσαν στις παράνομες υιοθεσίες. Σύμφωνα με τις αρχές, σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά κατέληγαν σε οικογένειες Ρομά στην Ελλάδα προκειμένου είτε να εκμεταλλεύονται και να τα εξωθούν στην επαιτεία είτε με τα πλαστά έγγραφα να κερδίζουν προνοιακά επιδόματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αίμα για τους Γιατρούς του Κόσμου δίνουν στην Κρήτη


Η αιμοληψία πραγματοποιείται από χθες.

Δίνει αίμα για τους Γιατρούς του Κόσμου η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Η αιμοληψία πραγματοποιείται από χθες και συνεχίζεται σήμερα και αύριο, στη νοσοκομειακή υπηρεσία αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, από τις 09.00 έως τις 14.00.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κανόνες που δε θα μάθουν τα παιδιά στο σχολείο


Βγαλμένοι από τη ζωή... αποδόθηκαν λανθασμένα στον Μπιλ Γκέιτς.
Δυστυχώς τα παιδιά δε μπορούν να μάθουν τα πάντα το σχολείο και φυσικά δεν έχουν τα πάντα να κάνουν με την ακαδημαϊκή γνώση.

Υπάρχουν, όπως έγραψε στο βιβλίο του «50 Rules Kids Won't Learn in School» ο Charles J. Sykes, ορισμένες «γνώσεις»... βγαλμένες από τη ζωή, τις οποίες θα έπρεπε κάποιος... να τους τις διδάξει.

Ποιες είναι αυτές;

Διαβάστε την παρακάτω «λίστα κανόνων» του J. Sykes:

Κανόνας Νο. 1: Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Συνηθίστε το.
Ο μέσος έφηβος χρησιμοποιεί τη φράση «δεν είναι δίκαιο» περίπου 8,6 φορές την ημέρα. Εσείς την ακούσατε από τους γονείς σας και μάλλον είχατε αρχίσει να πιστεύετε ότι η γενιά τους ήταν η πιο ιδεαλιστική που υπήρξε. Μέχρι που άρχισαν να σάς ακούν να τη χρησιμοποιήσατε και... κατάλαβαν την ισχύ του κανόνα Νο.1.

Κανόνας No. 2: Ο πραγματικός κόσμος δε θα ενδιαφερθεί τόσο για την αυτοεκτίμησή σας, όσο το σχολείο σας.
Θα περιμένει να έχετε κατορθώσει κάτι προτού νιώσετε έτοιμος και καλά με τον εαυτό σας. Και αυτό μπορεί να σας σοκάρει. Όταν η υπερβάλλουσα αυτοεκτίμηση συναντά την πραγματικότητα, τα παιδιά παραπονιούνται ότι... «αυτό δεν είναι δίκαιο» (κανόνας Νο.1).

Κανόνας No. 3: Δυστυχώς, δε θα βγάλετε 40.000 δολάρια ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή σας από το λύκειο.
Ούτε θα γίνετε αντιπρόεδρος, ούτε θα έχετε αυτοκίνητο με ενσωματωμένο τηλέφωνο. Ίσως να συνεχίζετε να φοράτε τις ίδιες αθλητικές φόρμες, όπως τότε που πηγαίνατε σχολείο.

Κανόνας No. 4: Αν νομίζετε ότι η δασκάλα σας είναι αυστηρή, περιμένετε μέχρι να γνωρίσετε το αφεντικό σας.
Είναι λιγάκι νευρικό, και κάθε φορά που θα κάνετε κάτι λάθος, δε θα νοιάζεται για το πώς νιώθετε.

Κανόνας No. 5: Το να ψήνετε μπιφτέκια ή να πλένετε πιάτα δε σημαίνει κάτι για την αξιοπρέπειά σας.
Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Κάποτε οποιαδήποτε δυνατότητα για δουλειά, καλούνταν «ευκαιρία».

Κανόνας No. 6: Δε φταίνε οι γονείς σας. Αν τα «κάνετε θάλασσα», εσείς έχετε την ευθύνη.
Είναι ο αντίποδας των φράσεων «δική μου είναι η ζωή», «δεν είσαι το αφεντικό μου» κι άλλων πολλών παρόμοιων που έχετε ξεστομίσει προς τους μεγαλύτερούς σας. Όταν ενηλικιώνεστε, η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Μην γκρινιάζετε γι’ αυτό.

Κανόνας No. 7: Προτού γεννηθείτε οι γονείς σας δεν ήταν τόσο βαρετοί, όσο είναι τώρα.
Έγιναν έτσι επειδή αναγκάζονται να πληρώνουν τα πάντα για εσάς, να σας φροντίζουν και να σας ακούνε κάθε λίγο και λιγάκι για το πόσο ιδεολόγοι είστε. Ίσως θα έπρεπε προτού σώσετε τα δέντρα στον Αμαζόνιο να... συμμαζέψετε λιγάκι το δωμάτιό σας!

Κανόνας No. 8: Το σχολείο σας μπορεί να δέχεται νικητές και ηττημένους. Η ζωή όχι.
Μερικά σχολεία δίνουν αρκετές ευκαιρίες στους μαθητές τους, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους... αρκεί να μην πληγωθούν τα αισθήματα κανενός. Η προσπάθεια είναι το ίδιο σημαντική και αρκετή, όσο και το αποτέλεσμα. Δε λένε άλλωστε, «η προσπάθεια μετράει;».

Αυτό, δεν έχει φυσικά καμία σχέση με το τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή (δείτε ξανά τους κανόνες Νο.1, Νο. 2 και Νο.4)

Κανόνας No. 9: Η ζωή δεν χωρίζεται σε εξάμηνα και δε θα έχετε διακοπές τα καλοκαίρια.
Ούτε καν το Πάσχα. Στη δουλειά σας θα πρέπει να εμφανίζεστε κάθε μέρα... επί οκτώ ώρες. Και αυτό δεν αλλάζει. Λίγες είναι οι δουλειές που απαιτούν έκφραση και δημιουργικότητα. Ακόμη λιγότερες οδηγούν στην αυτοπραγμάτωση (κανόνας Νο.1 και Νο.2).

Κανόνας No. 10: Όσα δείχνει η τηλεόραση δεν είναι η πραγματική ζωή.
Τα προβλήματά σας δε θα λυθούν όλα μέσα σε μισή ώρα... ούτε κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων.

Κανόνας No. 11: Να είστε καλοί με όσους αποκαλείται «φυτά».
Ίσως καταλήξετε να δουλεύετε για κάποιον από αυτούς.

Κανόνας No. 12: Το κάπνισμα δε σας κάνει «cool».
Αντίθετα δείχνετε ηλίθιοι. Φανταστείτε έναν 11χρονο να καπνίζει και αναρωτηθείτε τι σκέψεις σας προκαλεί αυτή η εικόνα. Κάπως έτσι σας βλέπουν οι άνω των 20. Το ίδιο ισχύει και για τα βαμμένα μωβ μαλλιά ή για τα σκουλαρίκια σε όλα τα σημεία του σώματός σας.

Κανόνας No. 13: Δεν είστε αθάνατοι. (Θυμηθείτε τον κανόνα No. 12.)
Αν έχετε την εντύπωση ότι το να ζήσετε «γρήγορα και έντονα και να πεθάνετε νέοι» είναι κάτι... ρομαντικό, μάλλον έχετε καιρό να ζήσετε κάτι συναρπαστικό.

Κανόνας No. 14: Απολαύστε αυτή τη φάση της ζωής σας όσο μπορείτε ακόμη.
Σίγουρα οι γονείς δε σας κάνουν πάντα τα χατίρια, το σχολείο είναι βαρετό και η ζωή καταθλιπτική. Όμως μια μέρα θα συνειδητοποιήσετε πόσο ωραία ήταν... «να είσαι παιδί».

Οι παραπάνω «συμβουλές» λανθασμένα αποδίδονται στο διαδίκτυο στον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Αναφέρεται συχνά ότι οι κανόνες αυτοί υπάρχουν στο βιβλίο του «Business @ The Speed of Thought», όμως στην πραγματικότητα ανήκουν σε βιβλίο του Charles J. Sykes, όπως προαναφέρθηκε.



Μία από τις «εκδοχές» που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο τον Ιούνιο του 2012, ήθελαν τον Μπιλ Γκέιτς να έχει πει τα παραπάνω σε μια ομιλία του στους αποφοίτους του Mt. Whitney High School στη Visalia της Καλιφόρνια.

Η ομιλία αυτή στο συγκεκριμένο σχολείο δεν είχε γίνει καν... πόσω μάλλον να είχε αναφέρει και τις 14 αυτές συμβουλές!

Αρχικά οι κανόνες αυτοί είχαν περιγραφεί στο βιβλίο του Charles J. Sykes «Down Our Kids: Why American Children Feel Good About Themselves But Can't Read, Write, Or Add», το 1996. Μάλιστα, τότε είχαν αναδημοσιευτεί από αρκετές εφημερίδες.
Οι κανόνες αυτοί έγιναν βιβλίο το 2007 με τον τίτλο «50 Rules Kids Won't Learn in School: Real-World Antidotes to Feel-Good Education».



Διαβάστε περισσότερα...

Παναγιώτης Κοκκόρης: «Παρελθόν η ταλαιπωρία των αναπήρων»


Πολύ σύντομα η χώρα μας θα αποκτήσει το εθνικό μητρώο ατόμων με αναπηρία. Είναι το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο, προκειμένου οι πολίτες που αντιμετωπίζουν μόνιμα και σοβαρά προβλήματα υγείας να πάψουν να ταλαιπωρούνται.

Όπως διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρης, έχει ήδη συσταθεί η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή με σκοπό την δημιουργία ενιαίου πίνακα προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το Δημόσιο, καθώς και τον καθορισμό των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ' αόριστον.

Σύντομα ολοκληρώνει την γνωμοδότηση για τον καθορισμό των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας θα καθορίζεται επ' αόριστον. Η απόφαση αυτή είναι ένα πάγιο αίτημα των Ατόμων με Αναπηρίες, με στόχο οι δικαιούχοι να μην ταλαιπωρούνται με συνεχείς διαδικασίες επανελέγχου και θα αποσυμφορήσει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία των ΚΕΠΑ.

Επιπρόσθετα, η επιτροπή ολοκλήρωσε την αντιστοίχιση των βασικών παθήσεων του ενιαίου πίνακα προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας ώστε τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να προχωρήσουν στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων η οποία θα απελευθερώσει από τα τελωνεία της χώρας τουλάχιστον 1500 αυτοκίνητα για να αποδοθούν στους δικαιούχους.



Πηγή: http://news.in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβολή μιας εβδομάδας στη δίκη του Αχμέτ Βακάς


Συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της η μικρή Μυρτώ.

Στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη του Πακιστανού Άχμετ Βακάς, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της 16χρονης Μυρτούς στην Πάρο το καλοκαίρι του 2012.

Η υπόθεση ήταν προγραμματισμένη να εκδικασθεί σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Σύρου, ωστόσο μετά από αίτημα των γονέων του θύματος οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό, μετατέθηκε για την προσεχή Τρίτη, 29 του μήνα, προκειμένου να δώσουν και οι ίδιοι το «παρών».

Ο Άχμετ Βακάς που τους τελευταίους μήνες μεταφέρθηκε στην Σύρο και νωρίς το πρωί της Δευτέρας οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Οι αστυνομικοί φρόντισαν να μεταφέρουν τον κατηγορούμενο στην αίθουσα των δικαστηρίων πολύ νωρίς (περίπου στις 7:30) ούτως ώστε να μην έρθει σε καμία επαφή με οποιονδήποτε πολίτη που πιθανώς θα επιχειρούσε να τον αποδοκιμάσει ή να τον πλησιάσει.

Στο δημαρχιακό μέγαρο Ερμούπολης όπου στεγάζονται και οι δικαστικές υπηρεσίες, είχε στηθεί μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Κυκλάδων.

Το κτήριο είχε μετατραπεί σε «φρούριο» καθώς ήταν κλειστές οι πίσω και οι πλαϊνές πόρτες και η είσοδος επιτρεπόταν μόνο από την κεντρική πόρτα κατόπιν αστυνομικού ελέγχου.

Έλεγχοι γίνονταν και στην είσοδο στο χώρο της δικαστικής αίθουσας προκειμένου να μην εισέρχεται ανεξέλεγκτα ο καθένας.

Μετά την εξέλιξη πιθανολογείται ότι ο Βακάς θα παραμείνει στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων για μία εβδομάδα ούτως ώστε να αποφευχθούν οι συνεχόμενες μεταγωγές του.


Πηγή: http://cyclades24.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θα υπάρξουν και διοικητικά μέτρα»


Γρηγοράκος: Με DNA η πιστοποίηση όποιου παιδιού γεννηθεί εκτός μαιευτηρίου.

Εντολή για τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης έχει δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών προκειμένου να διαλευκανθούν οι «τρύπες» τις οποίες μπόρεσαν κάποιοι και εκμεταλλεύτηκαν αναφορικά με τις παράνομες υιοθεσίες.

Ο κ. μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA τόνισε: «Θα υπάρξουν και διοικητικά και ποινικά μέτρα».

Και ξεκαθάρισε: «Με DNA η πιστοποίηση όποιου παιδιού γεννηθεί εκτός μαιευτηρίου».


Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητείται εθελόντρια για να προσέχει μικρό παιδί με αναπηρία και τον αδελφό του


Είμαι μητέρα δύο αγοριών του Ραφαήλ (4) και του Γιάννη (6). Ο Γιάννης μας είναι αυτιστικός, χωρίς εκρήξεις θυμού, πολύ τρυφερός και σε καλό επίπεδο επικοινωνίας. Αναζητώ μία εθελόντρια δεσποινίδα ή κυρία, για την περιοχή του Κερατσινίου, που να είναι γνώστης του αντικειμένου, για να παραλαμβάνει τα παιδάκια μου το μεσημέρι από τα σχολικά τους και να τα φυλάει μέχρι το απόγευμα, που θα επιστρέφω από την εργασία μου. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου (κυρία Λένα) στο 6985574789 (whatsup).
Διαβάστε περισσότερα...

Δίχρονη αυτοπυροβολήθηκε με το όπλο του μπαμπά της


Συνελήφθη ο 19χρονος, νεκρό το κοριτσάκι.

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και οπλοκατοχή αντιμετωπίζει ο 19χρονος Melvin Andre Clark μετά τον πρόωρο χαμό της δίχρονης κόρης του η οποία την ώρα που έπαιζε αυτοπυροβολήθηκε με το όπλο του και έπεσε νεκρή στο σπίτι τους στη Βόρεια Καρολίνα.



Σύμφωνα με τις αρχές, το νήπιο βρήκε το όπλο την ώρα που έπαιζε, καθώς ο μπαμπάς της το είχε κρύψει κάτω από τον καναπέ.

Η 2χρονη τραυματίστηκε σοβαρά από τον πυροβολισμό και εξέπνευσε στο νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ελπίζουμε πως κάπου εκεί έξω είναι και το δικό μας παιδί»


Η υπόθεση της Μαρίας γεννά ελπίδες στην οικογένεια του μικρού Μπεν.

«Είναι πολύ ευχάριστο που βρέθηκε το παιδί. Όλη αυτή η ιστορία, όπως και κάθε αντίστοιχη υπόθεση, έχει κάνει εμάς τους γονείς που χάσαμε τα παιδιά μας να ελπίζουμε πως κάπου εκεί έξω είναι και το δικό μας. Μπορεί ο Μπεν μου να έχει την τύχη της Μαρίας, δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» η Κέρι Νίνταμ, μητέρα του μικρού αγοριού που χάθηκε το 1991 στην Κω, με φόντο τις εξελίξεις στην υπόθεση της μικρής Μαρίας που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

Έχουν περάσει 22 χρόνια αλλά η μητέρα του, που ήταν τότε 19 χρονών κορίτσι, δεν έχει σταματήσει να ψάχνει το γιο της. «Με ρωτάνε συνεχώς ‘πέρασαν τόσα χρόνια που βρίσκεις το κουράγιο να συνεχίζεις τις έρευνες; Δεν έχεις απογοητευτείς Μέχρι πότε θα τον αναζητάς;’. Η απάντησή μου είναι μία: δεν πρόκειται να σταματήσω γιατί αγαπώ το γιο μου. Μοπυ τον έκλεψαν και πρέπει να τον βρω για να γνωρίσει την πραγματική του μητέρα, την οικογένειά μας, την αδελφή του», δηλώνει η 40χρονη στην εφημερίδα.

Πριν από ένα χρόνο έγινε η τελευταία μεγάλη και συντονισμένη έρευνα για τον εντοπισμό του Μπεν. Στις 19 Οκτωβρίου άνδρες της βρετανικής και της ελληνικής αστυνομίας έκαναν έρευνες σε κτήριο που ήταν υπό ανέγερση την εποχή της εξαφάνισης για να εξεταστεί η πιθανότητα ο Μπεν να είχε κάποιο ατύχημα και να είχε θαφτεί εκεί. Με ειδικό εξοπλισμό και σκάνερ έψαχναν να βρουν οστά του παιδιού, «ευτυχώς δεν βρέθηκε τίποτα, κάτι που ενίσχυσε τις ελπίδες μας ότι το παιδί είναι ζωντανό».

Η κ. Νίνταμ πιστεύει πως η υπόθεση της Μαρίας θα βοηθήσει τις έρευνες της οικογένειάς της. «Εκείνα τα χρόνια όταν εξηγούσαμε στους άνδρες της ελληνικής αστυνομίας ότι μας είχαν πει πως μπορεί τον Μπεν να τον έχουν απαγάγει Ρομά και να είναι σε κάποιο καταυλισμό μας απαντούσαν πως αυτό είναι απίθανο. ‘Δεν μπορεί ένα ξανθό αγόρι με γαλανά μάτια να βρίσκεται σε τέτοια μέρη’, μας έλεγαν. Τώρα όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι καθόλου απίθανο». 

Όλα αυτά τα χρόνια, προσθέτει, υπήρξαν άνθρωποι που έλεγαν πως είδαν τον Μπεν σε καταυλισμούς στη Λάρισα, το Βόλο και τη Βέροια. «Πρέπει να επανεξεταστούν αυτές οι πληροφορίες, να γίνουν έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές και ενδεχομένως οι δύο κατηγορούμενοι Ρομά για την υπόθεση του μικρού κοριτσιού να ξέρουν κάτι. Είναι πολύ σημαντικό αν κάποιος γνωρίζει ή θυμηθεί κάτι, ακόμα κι αν αυτά του φαίνονται ασήμαντα, ας τα πει στην αστυνομία γιατί μπορεί να βοηθήσει να φτάσουμε στον Μπεν», λέει.


Διαβάστε περισσότερα...

Με το νέο μαθηματικό τύπο ο υπολογισμός των εφάπαξ από 1η Ιανουαρίου 2014


Τον Ιούνιο του 2014 αλλάζει ο υπολογισμός για τις επικουρικές. Τι αλλάζει επίσης και στην αναμονή στα ΚΕΠΑ.
Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις πέραν αυτών που έχουν ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή και πέραν αυτών που έχει συμφωνήσει η χώρα στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και κατά συνέπεια από 1.1.2014, ο μαθηματικός τύπος που έχει εισαχθεί θα ισχύσει για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τα μέλη της Επιτροπής για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων. Όπως έσπευσε εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει «ο νόμος 3863/2010 είναι νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει, διότι αποτελεί δομική αλλαγή». Διευκρίνισε δε, ότι στο υπουργείο συστήνεται επιτροπή τεχνοκρατών «προκειμένου να υποδεχθούμε το νέο σύστημα».

Εφάπαξ και επικουρικές

Ο κ. Βρούτσης δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Προηγουμένως είχε σπεύσει να στηλιτεύσει το «ψηφιδωτό των ειδικών καθεστώτων που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στη βάση πελατειακών αντιλήψεων και ειδικών διαδικασιών συνθέτοντας έτσι μια εικόνα ζοφερή που πρέπει να λάβει τέλος». Έδωσε μάλιστα ως παραδείγματα, την ύπαρξη 92 τομέων ασφάλισης με 92 διαφορετικούς προϋπολογισμούς και 92 λογιστήρια και με εφάπαξ που κινούνται στο 60%, 70% και 80% πάνω από τις εισφορές. «Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι θέματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί με νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και σε επίπεδο Μνημονίου. Αυτά θα γίνουν» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Είμαι όμως υποχρεωμένος να σημειώσω, στο σημείο αυτό, ότι το εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις είναι ανταποδοτικές παροχές και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς ήταν και αυτά ζητήματα που λειτούργησαν στη βάση του πελατειακού συστήματος για να φθάσουμε να πληρώνουμε εφάπαξ 80% πάνω από τις εισφορές. Αυτή είναι η μεγάλη αδικία για τις μελλοντικές γενιές για το μέλλον των παιδιών μας». Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι το 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ για να πληρωθούν τα εφάπαξ και «την κατάσταση έσωσε το 1,1 δισ. ευρώ που πήραμε από τη δανειακή σύμβαση».

«Έχω δύο δρόμους να επιλέξω» είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εργασίας: «ή θα πρέπει να αφήσω στην τύχη τους τα πράγματα ή θα εξορθολογιστεί το σύστημα, ώστε να γίνει βιώσιμο». Παρέπεμψε δε τους βουλευτές στην εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που εισήχθη με το νόμο 3863 για εφάπαξ και επικουρικές και που, όπως τόνισε «από 1.1.2014 θα εφαρμοστεί στον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 στις επικουρικές».

ΑΤΛΑΣ

Κατά την ενημέρωση των βουλευτών, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι το ποσό που θα εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μειωμένος κατά 2,1 δισ. το 2014, σε σχέση με φέτος. Το υπουργείο θα προσπαθήσει να καλύψει αυτή τη μείωση με δέσμη νομοθετικών ρυθμίσεων που κατατίθενται στη Βουλή, ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Οι ρυθμίσεις αυτές θα προσβλέπουν στην «ενίσχυση της εισφοροσυλλεκτικής δυνατότητας του συστήματος, θα είναι διατάξεις που θα θωρακίζουν το σύστημα και ιδίως τον τομέα των διασταυρώσεων». Επίσης, στη δέσμη αυτών των μέτρων θα προβλέπεται ότι η προσωρινή σύνταξη θα φθάσει στο 95% της οριστικής, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ΑΤΛΑΣ.

Ειδικά για το «ΑΤΛΑΣ», ο Βρούτσης ανέφερε ότι έχει προχωρήσει σε ποσοστό 15% και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Θα περιλαμβάνει πλήρες ασφαλιστικό βιογραφικό για όλους τους πολίτες και θα καταστήσει την έκδοση σύνταξης μια «καθαρά τυπική διαδικασία» που δεν απαιτεί περισσότερο από ένα μήνα. Με το «ΑΤΛΑΣ» που θα έχει πλήρη εφαρμογή από 1.1.2015, δεν θα ξαναθεωρηθεί βιβλιάριο υγείας και δεν θα απαιτηθούν νέες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιθέτως, θα αποδεσμευτεί προσωπικό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ελέγχων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας. Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι ο «ΑΤΛΑΣ» θα θίξει οριστικά έναν τομέα. «Θα θιγούν οι ειδήμονες του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που δεν προσέφεραν μέχρι σήμερα καλές υπηρεσίες για τη λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΟΑΕΕ

Ο υπουργός Εργασίας, για μια ακόμη φορά, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το μέτρο για την επιβολή τέλους στο δύο τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων, «θα ήταν ότι χειρότερο να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο τη στιγμή που θέλουμε να δημιουργήσουμε επενδυτικό κλίμα» είπε. Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν τελικά στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένοι που σήμερα είναι στον ΟΓΑ αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις που ισχύουν για περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Ανέφερε όμως ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η ασφαλιστική κλάση εκείνων που θα μεταφερθούν, θα είναι η ίδια με αυτή που πληρώνουν σήμερα.

Εκτιμήσεις για μειώσεις συντάξεων

Στο σκέλος των ερωτήσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μίλησε για διαρροές στον Τύπο από την Κυβέρνηση για τις περικοπές στις συντάξεις και τα ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ. Προέβλεψε δε ότι πάμε σε μειώσεις των συντάξεων, στη βάση των ασφαλιστικών βιογραφικών. Για το ενδεχόμενο τα ελλείμματα των Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ να καλυφθούν με νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και, όπως είπε, σε μειώσεις θα οδηγήσει και ο νέος υπολογισμός των συντάξεων από 1.1.2015. Να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν την έκδοση των συντάξεων, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κοντογεώργος. Να απαντήσει πως θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις της τρόϊκας για νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, κάλεσε τον υπουργό ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης. Όλοι όσοι βουλευτές ζήτησαν το λόγο επισήμαναν τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις με τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας). Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεράσιμος Γιακουμάτος ζήτησε από το υπουργείο να δώσει στοιχεία για τους 700 συνταξιούχους που παίρνουν 8, 9 και 10 συντάξεις.

ΚΕΠΑ

Ως προς τον χρόνο αναμονής στα ΚΕΠΑ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με τις παρεμβάσεις που γίνονται στα μέσα του επόμενου έτους, ο χρόνος αναμονής θα είναι 3 μήνες σε όλη τη χώρα. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε και το έργο ειδικής επιστημονικής επιτροπής που προσδιόρισε τις πρώτες 43 μόνιμες ασθένειες για τις οποίες οι ασθενείς δεν θα είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνουν τους ελέγχους. Ως προς τους δικαιούχους πολλών εφασυντάξεων, όπως είπε, είναι περίπου 700 συνταξιούχοι και όλοι λαμβάνουν τις συντάξεις τους με νόμιμο τρόπο, απόρροια όμως του πελατειακού συστήματος που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Η αύξηση αλλοδαπών στην Γερμανία κατέγραψε ρεκόρ 20ετίας


Ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στη χώρα αυξήθηκε κατά 5,1%.

Ρεκόρ εικοσαετίας κατέγραψε ο αριθμός των αλλοδαπών που ζουν στη Γερμανία, αφού τον περασμένο χρόνο κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση από το 1993 σε ποσοστό 4,1%.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis)α η μεγαλύτερη αύξηση, οφείλεται στην εισροή πολιτών από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, η συνολική μετανάστευση στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων αντί θανάτων τον περασμένο χρόνο συνέβαλε στην αύξηση.

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των Τούρκων που είναι εγγεγραμμένοι ως κάτοικοι Γερμανίας μειώθηκε κατά 2% τον περασμένο χρόνο.

Ενώ οι Τούρκοι εξακολουθούν να αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών στη Γερμανία —είναι σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι από τους Ιταλούς και τους Πολωνούς, που έρχονται δεύτεροι— πολλοί έχουν επιστρέψει στην Τουρκία ή έχουν λάβει την γερμανική υπηκοότητα τα τελευταία λίγα χρόνια.

Αντίθετα, κάτοικοι των πρώην κομμουνιστικών χωρών της ανατολικής Ευρώπης —της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας— συνεχίζουν να εγκαθίστανται στη Γερμανία μαζικά. Ο αριθμός των Πολωνών μόνο αυξήθηκε πέρυσι κατά 13,6%.

Άλλες μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται σε πολίτες χωρών που επλήγησαν από την κρίση στην ευρωζώνη: ο αριθμός των Ελλήνων αυξήθηκε κατά 5,1% και των Ισπανών κατά 9,1%.

Η Γερμανία διευκολύνει τις συνθήκες διαβίωσης για ορισμένους ξένους, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς ανησυχεί για την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων και την μελλοντική επίδραση του γηράσκοντος πληθυσμού στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο μέλλον.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζευγάρι από το Κάνσας «διεκδικεί» τη Μαρία


Ελπίζουν η υπόθεση να σχετίζεται με την εξαφάνιση της δικής τους κόρης.

Ένα ζευγάρι που αναζητεί την κόρη του, η οποία χάθηκε το 2011 από το σπίτι της οικογένειας στο Κάνσας, αποκαλύπτει πως έχει έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ελπίζοντας η Μαρία που βρέθηκε στον καταυλισμό στα Φάρσαλα να είναι η «δική τους» Lisa.

Όπως γράφει η Daily Mail, ο 31χρονος Jeremy Irwin και η 30χρονη Deborah Bradley ισχυρίζονται πως αποτελούν μία από τις οκτώ περιπτώσεις που οι ελληνικές αρχές εξετάζουν σοβαρά σε σχέση με την υπόθεση του κοριτσιού.

Ο δικηγόρος John Picerno που εκπροσωπεί το ζευγάρι από τότε που εξαφανίστηκε η μικρή Lisa από το κρεβάτι της, μέσα από το σπίτι της οικογένειας, επιβεβαίωσε πως είναι μία από τις τέσσερις περιπτώσεις στις ΗΠΑ που συνδέονται με την υπόθεση της Μαρίας, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες.



Η εξαφάνιση της Lisa είχε γίνει πρώτο θέμα τον Οκτώβριο του 2011. Είχε χαθεί μέσα από το ίδιο της το σπίτι σε ηλικία 11 μηνών.

Το Νοέμβριο θα γίνει τριών και αυτό ενδεχομένως να απομακρύνει την υπόθεσή της από αυτή της Μαρίας, σημειώνει η Daily Mail.

Παρά τη διαφορά ηλικίας των δύο κοριτσιών, ο τηλεοπτικός σταθμός KMBC του Κάνσας επιχείρησε να απεικονίσει, σε συνεργασία με το National Center for Missing and Exploited Children πώς μπορεί να δείχνει σήμερα η Lisa.




Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΕΣΠΑ το έργο στο αεροδρόμιο Καλαμάτας


Θα κατασκευαστεί ισόπεδος κόμβος με προϋπολογισμό 874 χιλ. ευρώ.

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου και με προϋπολογισμό 874.000 ευρώ, ο ισόπεδος κόμβος του αεροδρομίου.

Το έργο αφορά την κατασκευή ισόπεδου κόμβου για την ασφαλή κυκλοφοριακή σύνδεση του αερολιμένα Καλαμάτας με την εθνική οδό Ασπροχώματος - Μεσσήνης.

Πρόκειται να κατασκευαστεί ισόπεδη κυκλική πλατεία διαμέτρου 35 μέτρων και συνολικού μήκους οδοποιίας περίπου 400 μ., η οποία διαμορφώνεται υψομετρικά 70cm ψηλότερα από την υφιστάμενη εθνική οδό.

Επίσης, προβλέπεται αποχέτευση - αποστράγγιση, σηματοδότηση και ηλεκτροφωτισμός του ισόπεδου κόμβου.

Η κατασκευή του κόμβου έχει ως σκοπό την επίτευξη της ασφάλειας και τη μείωση των ατυχημάτων προς όφελος των χρηστών του οδικού δικτύου, με τον περιορισμό της λειτουργικής ταχύτητας των οχημάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

«Εφικτή η δημόσια διαχείριση του νερού»


Εκδήλωση από την πρωτοβουλία πολιτών «SOSτε το νερό».

Απέδειξαν εμπράκτως ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η διαχείρισή του μπορεί να γίνει αποτελεσματικά από το ίδιο το κράτος, προς όφελος των πολιτών. Στο Παρίσι, τα τελευταία 3 χρόνια, οι δημότες πληρώνουν το νερό στη δημοτική επιχείρηση που έχει συσταθεί, σε χαμηλότερες τιμές κατά 2,6%, σε σχέση με τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ στο Δικελί της Τουρκίας, οι κάτοικοι δικαιούνται δωρεάν 13 κυβικά νερού!

Παραδείγματα για τον δημόσιο τρόπο διαχείρισης του νερού παρέθεσαν σε συνέντευξη τύπου η αντιδήμαρχος Παρισιού, πρόεδρος της «Eau de Paris»,Αν Λε Στρα (Anne Le Strat) και ο δήμαρχος Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν (Osman Özguven), με αφορμή εκδήλωση που συνδιοργανώνει στις 7 το απόγευμα, η πρωτοβουλία πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό» και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Σύμφωνα με την κ.Λε Στρα, το 2009, οπότε έληξαν τα συμβόλαια των ανάδοχων εταιριών διαχείρισης του νερού, διαπιστώθηκε ότι στις συμβάσεις υπήρχε αδιαφάνεια και έλλειψη ελέγχου, ενώ η τιμή του νερού, όπως είπε, ήταν συνεχώς ανοδική. «Αποφασίστηκε τότε η ίδρυση ενός δημόσιου οργανισμού, που θα έχει τη διαχείριση όλων των υπηρεσιών νερού, πείραμα που στέφθηκε με επιτυχία και ήδη έχουμε έσοδα 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς», τόνισε και επισήμανε ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθοριστική ήταν η πολιτική βούληση να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τα ιδιωτικά. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η τιμή του νερού στο Παρίσι να είναι κατά 40% πιο κάτω από την τιμή που ισχύει στα περίχωρα, όπου τη διαχείριση έχει ιδιωτική εταιρία».

Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση, για το αν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το μοντέλο του Παρισιού και στη Θεσσαλονίκη, η κ.Λε Στρα τόνισε ότι «απαιτείται ισχυρή κινητοποίηση των πολιτών, αλλά και πολιτική στήριξη», χαρακτηρίζοντας ως «πραγματική επανάσταση την υλοποίηση της δημόσιας διαχείρισης του νερού στο Παρίσι».

Το παράδειγμα του Δικελί

Ο Οσμάν Οζγκιουβέν ανέλαβε δήμαρχος του Δικελί στην Τουρκία το 2004 και πρώτο του μέλημα, όπως λέει, ήταν να σβήσει όλα τα χρέη των δημοτών για το νερό και να προσφέρει έκπτωση 50% σε όσους εργάζονταν στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.

Επιπλέον, προχώρησε στη δωρεάν παροχή 13 κυβικών νερού για κάθε νοικοκυριό, πράξη που τον οδήγησε στα δικαστήρια από το τουρκικό κράτος γιατί, ο νόμος αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει κέρδος 10% στο νερό. «Οι νόμοι όμως δεν είναι πάντα δίκαιοι και το νερό πρέπει να θεωρείται δικαίωμα ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι με την δωρεάν παραχώρηση 13 κυβικών νερού, επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση αφού όλοι προσπαθούν να μην ξεπεράσουν το όριο. «Μη ξεχνάτε ότι το Δικελί έχει 20.000 κατοίκους που το καλοκαίρι αυξάνονται σε 300.000», είπε.

Σημειώνεται ότι η αντιδήμαρχος Παρισιού και ο δήμαρχος Δικελί Οσμάν, επισκέφθηκαν, ενόψει της εκδήλωσης, τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιαννιώτης για κορυφαίος στην ανοιχτή θάλασσα


Η λίστα με τις υποψηφιότητες της FINA για τις μεγάλες αποστάσεις.

Υποψήφιος για να αναδειχθεί κορυφαίος αθλητής στις μεγάλες αποστάσεις είναι ο Παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης στα 10 χλμ. το περασμένο καλοκαίρι στη Βαρκελώνη, Σπύρος Γιαννιώτης.




Η FINA απέστειλε στις Εθνικές Ομοσπονδίες-Μέλης της, τα ψηφοδέλτια και ο έλληνας αθλητής βρίσκεται στη σχετική λίστα. Αντίπαλοι του Σπύρου Γιαννιώτη είναι: ο Γερμανός Τόμας Λουρζ (χρυσός στα 25χλμ και το ομαδικό, αργυρός στα 10χλμ, χάλκινος στα 5χλμ, στη Βαρκελώνη και 1ος στη σειρά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Fina), ο Τυνήσιος Ουσάμα Μελούλι (χρυσός στα 5χλμ και χάλκινος στα 10χλμ, στη Βαρκελώνη), ο Γερμανός Κρίστιαν Ράισερτ (χρυσός στο ομαδικό, στη Βαρκελώνη) και ο Αργεντίνος Νταμιάν Μπλάουμ (1ος στη σειρά των Γκραν Πρι της Fina).


Πηγή:
http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα... από βδομάδα


Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η ειδική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης από τους φορολογούμενους.

Πρόκειται για την εφαρμογή του TAXInet, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα υποβάλουν τις αιτήσεις με τα στοιχεία τους, προκειμένου να τους καταβληθεί η προκαταβολή του 25% και ολόκληρο το ποσό στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση του υπουργείου, η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται το πολύ σε 20 μέρες από την υποβολή της αίτησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Economist για τις αυτοκτονίες


«Ελλάδα και αυτοκτονία: Ένα δύσκολο θέμα για κήρυγμα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Economist, στο οποίο περιγράφεται η ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας εν μέσω του μνημονίου και της λιτότητας.

«Μία από τις πιο θλιβερές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαίνεται στην Ελλάδα είναι ότι οι αυτοκτονίες αυξάνονται σταθερά, σε μια χώρα όπου αυτός ο αριθμός ήταν κάποτε πολύ χαμηλός» αναφέρει το περιοδικό και συνεχίζει:

«Οι επίσημες στατιστικές είναι μεν αρκετά αρνητικές, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως υποβαθμίζουν το φαινόμενο».



Στη συνέχεια το «Economist» παραθέτει στοιχεία της ΜΚΟ «Κλίμακα» για τις αυτοκτονίες του 2010 και του 2011 όπου σημειώνεται μεγάλη αύξηση, καθώς από τους 336 άνδρες και 41 γυναίκες το 2010, ο αριθμός αυξήθηκε σε 393 άνδρες και 84 γυναίκες. Η «Κλίμακα» σύμφωνα με τον Economist, επισημαίνει πως οι σοβαρές περιπτώσεις αυτοκτονιών είναι 15 με 20 φορές πιο συχνές από όσες καταγράφονται.

«Κάθε τόσο μια δραματική πράξη απελπισίας ξεπερνά τη φαντασία» αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ φέρνει ως παράδειγμα τον 77χρονο συνταξιούχο φαρμακοποιό την περασμένη άνοιξη που αυτοπυροβολήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, αφήνοντας ένα σημείωμα στο οποίο έλεγε πως δε μπορούσε να αντέξει στην ιδέα του να ψάχνει στα σκουπίδια για τροφή και να γίνει βάρος στο παιδί του. Μάλιστα στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται πως όποιος ξέρει καλά την Ελλάδα, σίγουρα μπορεί να σκεφτεί για τουλάχιστον έναν άνθρωπο του οποίου ο θάνατος προήλθε από την οικονομική απόγνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεία: Αποζημιώσεις πληγέντων


Η αποκατάσταση των πληγέντων επιχειρήσεων από τις πλημμύρες της 4ης και 5ης Φεβρουαρίου 2012 φαίνεται ότι παίρνει το δρόμο της, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Πρόκειται για απόφαση που αφορά περισσότερες από 75 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού Ηλείας.

Η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων επιχειρηματιών υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, για δεύτερη φορά, καθώς η συγκέντρωση υπογραφών των συναρμόδιων υπουργών «εκτροχιάστηκε» με την αποχώρηση του κόμματος της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η έκδοση του Φ.Ε.Κ.

Επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης «έσπασε» στα δύο και η διαδικασία χρειάστηκε, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία, να επαναληφθεί, αφού η σύνθεση της κυβέρνησης άλλαξε.

Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, την απόφαση θα υπογράψουν, τις επόμενες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχ. Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς.

Ωστόσο, η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι αρκεί, για να ανοίξει η διαδικασία να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες που έχουν υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες από τη θεομηνία του 2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατρακύλησε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στο β' τρίμηνο


Η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε πτώση 7,6%.

Μείωση 9,3% εμφάνισε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2013, ενώ η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε πτώση 7,6%.

Σύμφωνα με στοιχεία των τριμηνιαίων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών θεσμικών τομέων που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο δεύτερο τρίμηνο 2013 το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (μειώθηκε στα 30,1 δισ. ευρώ, από 33,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, λόγω της μείωσης κατά 13,9% των αποδοχών των εργαζομένων και της μείωσης κατά 12,4% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε στα 32,7 δισ. ευρώ, από 35,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -8,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με -6,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 3,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 2,8 δισ. ευρώ σε 2,9 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 18,1% σε σύγκριση με 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε 14,0 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012 που ήταν 3,8 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης το δεύτερο τρίμηνο του 2013 οφείλεται σε κεφαλαιακές μεταβιβάσεις της Γενικής Κυβέρνησης στα πλαίσια του προγράμματος των κρατικών ενισχύσεων σε συγκεκριμένες τράπεζες.

Οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τομέα της γενικής κυβέρνησης χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανήλθαν στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2013 σε 2,6 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η «έγκυος» που πάσχει από κίρρωση του ήπατος


Η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά.

Όταν η Jo ανεβαίνει στο λεωφορείο, πολλές φορές οι επιβάτες σηκώνονται και της προσφέρουν τη θέση τους ή τη ρωτούν πότε θα γεννήσει. Στα 35 της και με τη φουσκωμένη της κοιλιά, δεν είναι παράλογο. Αλλά η ιστορία πίσω από την «εγκυμοσύνη» της είναι πολύ διαφορετική και οφείλεται στον εθισμό της στο αλκοόλ!

Όπως γράφει η Daily Mail, η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε σημαντική ζημιά στο ήπαρ με αποτέλεσμα η 35χρονη να πάθει κίρρωση. Ως παράπλευρη συνέπεια, η Jo έχει ασκίτη με ποσότητα υγρού να συγκεντρώνεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κάτω μέρος της κοιλιάς). Αυτό είναι που προκαλεί την εικόνα της εγκυμονούσας.

Το υγρό αυτό περιέχει και τοξίνες τις οποίες, υπό κανονικές συνθήκες, θα επεξεργαζόταν το συκώτι της, εάν δεν είχε καταστραφεί από το αλκοόλ.

Κάθε τρεις εβδομάδες η 35χρονη επισκέπτεται νοσοκομείο στο Middlesbrough όπου αφαιρούνται πολλά λίτρα από το υγρό αυτό με μία επώδυνη διαδικασία που περιλαμβάνει την τοποθέτηση βελόνας και καθετήρα στο σώμα της.

Μόνη της ελπίδα για να επιβιώσει είναι η μεταμόσχευση αν και ακόμα και σε περίπτωση που βρεθεί μόσχευμα, πάλι δεν υπάρχει εγγύηση πως θα τα καταφέρει.

Η Jo είναι μία από τις «πρωταγωνίστριες» της εκπομπής Old Before My Time που προβλήθηκε χθες στη βρετανική τηλεόραση με σκοπό να αναδείξει τη μεγάλη ζημιά που προκαλούν στον οργανισμό τους νέοι της Βρετανίας λόγω της αλόγιστης κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με στοιχεία από νοσοκομεία, καταγράφεται αύξηση 117% στις παθήσεις του ήπατος λόγω αλκοόλ στους νέους κάτω των 30 ενώ οι θάνατοι από τέτοιες παθήσεις αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία 20%!

Δείτε τις φωτογραφίες...









Διαβάστε περισσότερα...

Δεν επιστρέφονται οι πινακίδες... εάν το πρόστιμο πληρωθεί σε δόσεις


Μόνο εάν εξοφληθεί το σύνολο του προστίμου για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Μόνο εάν εξοφληθεί το σύνολο του προστίμου για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα επιστρέφονται οι πινακίδες στους παραβάτες ξεκαθάρισε το υπουργείο Μεταφορών, τονίζοντας πως σε περίπτωση τμηματικής καταβολή του προστίμου δεν θα δίνονται οι πινακίδες στους δικαιούχους.

Διευκρινίσεις που παρείχε το υπουργείο Μεταφορών σχετικά με την αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος -απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών -αποσαφηνίζουν πως σε περίπτωση που η παράβαση επισύρει την ποινή του διοικητικού προστίμου, μέτρο για την εξασφάλιση της καταβολής του είναι η επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας, κρατικές πινακίδες). Τα δε στοιχεία κυκλοφορίας επιστρέφονται στο νόμιμο κάτοχό τους, αφού εξοφληθεί το πρόστιμο.

«Το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης στοιχείων κυκλοφορίας διατηρείται έως την πλήρη εξόφληση του προστίμου. Κατά συνέπεια, τυχόν χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του προστίμου, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών, δεν αποτελεί λόγο επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος», αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Μεταφορών.



Διαβάστε περισσότερα...