Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ψηλαφίζοντας... αρχαία στη Στοά του Αττάλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκθεση στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς για άτομα με προβλήματα όρασης.

Μακέτες, εκμαγεία γλυπτών και άλλων αντικειμένων από την αρχαία αγορά, που σχετίζονται με τους θεσμούς του πολιτεύματος της αθηναϊκής δημοκρατίας, έχουν τη ευκαιρία να … αγγίξουν άνθρωποι με προβλήματα όρασης στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, στη Στοά Αττάλου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η δράση, που πραγματοποιείται με αφορμή την ημέρα Λευκού Μπαστουνιού (15 Οκτωβρίου) και στο πλαίσιο του αφιερώματος για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υλοποιείται από την Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

«Κάθε ένα από τα περίπου 30 εκθέματα υποτιτλίζονται με μεγάλες γραμματοσειρές ή σε γραφή Braille, ενώ η περιήγηση, που περιλαμβάνει ξενάγηση ζωντανή ή και ηχογραφημένη, διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Λιάσκα, αρχαιολόγος της Α' ΕΠΚΑ. Και συμπληρώνει: «Πρόκειται κυρίως για αντίγραφα γλυπτών και εκμαγεία από ευρήματα της αρχαίας αγορά, που συνεκτέθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό. Το κάθε ένα δημιουργήθηκε για διαφορετικό λόγο, από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, την Εφορεία ή το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, και όλα μαζί συγκεντρώθηκαν σε ενότητες που αφορούν την Αθήνα και την αθηναϊκή δημοκρατία, δηλαδή κυρίως τον 5ο και τον 4ο αι. π. Χ., έτσι ώστε η έκθεση να έχει μια συγκεκριμένη θεματική».

Η έκθεση είναι οργανωμένη σε 5 ενότητες, με διαφορετικό κεντρικό θέμα η καθεμία, όπως ο θεσμός του οστρακισμού, η κλήρωση των αρχόντων, τα επίσημα μέτρα ελέγχου για το εμπόριο, τα δικαστήρια ή το αρχαίο θέατρο, ενότητα που περιλαμβάνει κυρίως εκμαγεία μασκών. Επίσης, εκτίθενται γλυπτά διαφόρων μεγεθών (τα τέσσερα είναι πρωτότυπα), με μορφές που συναντώνται συχνά στην Αθήνα και στις ανασκαφές της αγοράς, όπως η Αθηνά, ο Ηρακλής και η Νίκη.

Οι επισκέψεις γίνονται στον χώρο του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς, στη Στοά του Αττάλου, κατά τις ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου (8:00 - 15:00) μετά από συνεννόηση. «Έχει προηγηθεί ενημέρωση στους φύλακες με σεμινάριο ώστε η ανταπόκριση στις ανάγκες των επισκεπτών να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Η έκθεση απευθύνεται σε ομάδες αλλά και σε μεμονωμένους επισκέπτες, αρκεί να έχει προηγηθεί συνεννόηση. Ήδη την έχουν επισκεφτεί κάποιες ομάδες ανθρώπων με προβλήματα όρασης και ευχόμαστε να έρθουν ακόμα περισσότεροι», επισήμανε η αρχαιολόγος της Α΄ΕΠΚΑ.

Η έκθεση γνωριμίας με την Αρχαία Αγορά και τη Δημοκρατία ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου 2013. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 - 3214825 (Μ. Λιάσκα, Κ. Χαρχάλου, Π. Κακύρη, Κ. Κουνιάρη).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.