Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Κάψτε θερμίδες χορεύοντας!



Επιλέξτε ανάμεσα σε krumping, hip hop και house.

Είτε βάζετε μουσική και χορεύετε μόνοι σας στο σαλόνι, είτε παρακολουθείτε μαθήματα, είτε χορεύετε με τους φίλους σας για να διασκεδάσετε, οι κινήσεις που κάνετε βάσει του ρυθμού, απελευθερώνουν τα συναισθήματά σας, γεμίζοντάς σας με ευφορία. Και φυσικά, ο χορός σας βοηθά να κάψετε θερμίδες και να γυμνάσετε διάφορα σημεία του σώματος με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Πού σας ωφελεί


Ενενήντα λεπτά χορογραφίας υψηλού επιπέδου αντιστοιχεί σε 800μ. σπριντ. Με όλα τα είδη χορού γυμνάζονται όλες οι μυϊκές ομάδες, αυξάνεται ο μεταβολισμός και οι καύσεις του σώματος, άρα έχετε απώλεια κιλών, πραγματοποιείται σύσφιγξη κοιλιακών, ποδιών, δυναμώνει ο κορμός, βελτιώνεται η στάση του σώματος και αποκτάτε ευλυγισία.

Για την κοιλιά δοκιμάστε: Krumping

Γεννήθηκε το ’92 στις φτωχογειτονιές του Λος Άντζελες στα αφροαμερικάνικα γκέτο από τον Τόμας Τζόνσον, ο οποίος δίδασκε στα παιδιά των γκέτο πώς να εκτονώνουν το θυμό τους δημιουργικά κι όχι με βίαιο τρόπο.

Χαρακτηρίζεται από πολλές διαφορετικές ελεύθερες και ενεργητικές κινήσεις με βάση τον αυτοσχεδιασμό, απότομες και γρήγορες, σαν να πολεμάς στην πίστα. Βασίζεται πολύ στις εκφράσεις του προσώπου και περιλαμβάνει πολλές κινήσεις γυμναστικής.

Τι σας προσφέρει: Γυμνάζει ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες με έμφαση στους κοιλιακούς. Το μάθημα διαρκεί 50′ και περιλαμβάνει έντονη αερόβια άσκηση.

Πόσο καίτε: Ανάλογα με την ένταση 400-600 θερμίδες την ώρα

Για χέρια – πόδια δοκιμάστε: Hip-Hop

Έχει τις ρίζες του στο Bronx της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’70 και η γέννησή του οφείλεται σε έναν τζαμαϊκανό dj γνωστό ως Kool Herc. Οι χορευτικές μορφές του hip-hop είναι το locking (που σημαίνει να «κλειδώνεις» το σώμα σου μετά από μια γρήγορη κίνηση), popping (τεχνική γρήγορης συστολής και χαλάρωσης των μυών που οδηγούν σε τίναγμα του σώματος) και το break dance.

Τι σας προσφέρει: Γυμνάζει όλο το σώμα συνδυάζοντας έντονες και γρήγορες κινήσεις χεριών-ποδιών.

Πόσο καίτε: Στη μέγιστη ένταση μπορεί να κάψετε ακόμα και 500 θερμίδες την ώρα.

Για τους γλουτούς δοκιμάστε: House

Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στα κλαμπ του Σικάγο και της Νέας Υόρκης με αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα, βασιζόμενο στο ρυθμό των 4/4. Δίνει έμφαση στη γρήγορη κίνηση των ποδιών, όσο και στις κυματοειδείς φιγούρες του κορμού κι έχει δεχτεί επιρροές από αφρικανικούς χορούς, ενώ ενσωματώνει κινήσεις από καποέιρα, λάτιν, σάλσα κ.λπ..

Βασικά στυλ: α. jacking: κίνηση σαν κύμα β. footwork: κινήσεις του κάτω μέρους του σώματος, περιστροφές. γ. lofting: εντυπωσιακές φιγούρες στο πάτωμα.

Τι σας προσφέρει: Γυμνάζει τους γλουτούς και κοιλιακούς, τα πόδια και τα χέρια σας.

Πόσο καίτε: 400-500 θερμίδες με περίπου μία ώρα χορού.

Διαβάστε περισσότερα...

Ημαθία: Ανακοίνωση Δ.Σ. του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ



Αναφορικά με τα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την επίσκεψη του Δ.Σ του «Φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Ν. Ημαθίας» στη Δήμαρχο Βέροιας, θέλουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ να σας πληροφορήσουμε για τα παρακάτω:

α) Δεν κληθήκαμε να παραστούμε έστω και τηλεφωνικά στην παραπάνω προγραμματισμένη επίσκεψη – σύσκεψη αν και όπως φάνηκε, για μια ακόμη φορά, συζητήθηκαν θέματα που μας αφορούν.

β) Ουδέποτε ο παραπάνω Σύλλογος ζήτησε με οποιοδήποτε τρόπο τη συνδρομή μας.

γ) Λειτουργούμε, υποστηρικτικά στις υπόλοιπες δομές για ΑΜΕΑ του Νομού μας, ως αυτόνομη μονάδα , υπαγόμενη στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια του Υπουργείου Υγείας και όχι στο Δήμο Βέροιας και επομένως όποτε ζητηθεί βοήθεια του κέντρου προς τον Δήμο είμαστε στη διάθεσή του για οποιοδήποτε παροχή.

δ) Το κέντρο μας λειτουργεί, ικανοποιητικά κατά γενική ομολογία, με 7 άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (φυσιοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλεύτριες, επισκέπτριες υγείας, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές), ενώ σήμερα τα εξυπηρετούμενα από το κέντρο μας άτομα ανέρχονται σε ενενήντα (90) περίπου.

ε) Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με εθελοντική εργασία και με πολλή προσωπική δουλειά των πολιτών αφιλοκερδής έχει αναπτύξει τα παρακάτω τμήματα με τη συμβολή 14 εθελοντών που καθημερινά τα απογεύματα κρατούν ανοικτό το κέντρο για να είναι προσιτό προς όλο τον κόσμο:
• Τμήμα ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης
• Τμήμα αποκατάστασης
• Τμήμα εργοθεραπείας και
• Τμήμα λογοθεραπείας
ενώ με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες και στα παιδιά που εξυπηρετούνται από το κέντρο μας υλοποιούμε προγράμματα, σε εθελοντική βάση, για σκάκι, εικαστικά, γυμναστική και ενισχυτική διδασκαλία.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι, ως ΔΣ του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είμαστε στη διάθεση όλων των πολιτών, ιδιαίτερα δε στη διάθεση Συλλόγων να βοηθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, με τη λειτουργία μας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑΜΕΑ, βασικό σκοπό άλλωστε του κέντρου μας το οποίο υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΜΗΤΡΟΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτοι πληγέντες της κρίσης τα άτομα με αναπηρία



Σε περιόδους κρίσης, οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι ανάπηροι, διαπιστώθηκε στο συνέδριο του Economist με θέμα «Άτομα με αναπηρία και δικαίωμα στην ένταξη».

«Στην κρίσιμη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα οι ανάπηροι είναι οι πρώτοι που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, στην εναρκτήρια ομιλία του 3ου Συνεδρίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που οργάνωσε ο Economist με θέμα «Άτομα με αναπηρία και δικαίωμα στην ένταξη». «Σε κατάσταση υψηλής ανεργίας, το ποσοστό απασχόλησης των αναπήρων μειώνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς απ' ό,τι για τον υπόλοιπο πληθυσμό», τόνισε και πρόσθεσε: «Ένα άτομο με αναπηρία που βυθίζεται κάτω από τα όρια της φτώχειας πολύ πιο δύσκολα μπορεί να βγει από αυτό σε σχέση με ένα άτομο που δεν έχει αναπηρία».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα με αναπηρία ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο, επισήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης για να προσθέσει ότι «τα άτομα με αναπηρία δεν ευθύνονται για την κρίση, αλλά είναι από τους πρώτους που πληρώνουν την κρίση». Επέκρινε το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία βαρύνονται με τα έκτακτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και τόνισε ότι από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα απαλλάσσονται οι οικογένειες των ανηλίκων ΑΜΕΑ, όχι όμως εκείνες των ενηλίκων ΑΜΕΑ.

Τον κίνδυνο που αποδεδειγμένα διατρέχουν σε περίοδο κρίσης τα άτομα με αναπηρία από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αναγνώρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος. Σημείωσε τα «σοβαρά προβλήματα οικονομικής φύσης κατά την άσκηση πολιτικής στην παρούσα συγκυρία» και δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών, ψηφιοποίηση των επιδομάτων πρόνοιας, εξορθολογισμό και εξοικονόμηση πόρων, δημιουργία προϋποθέσεων μέσω του «Καλλικράτη» ώστε η προνοιακή πολιτική και ό,τι σχετίζεται με τα ΑΜΕΑ να περάσει σταδιακά καθ' ολοκληρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Βάλαμε στόχο να δώσουμε βιώσιμη λύση», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος υπό το βάρος του σοβαρότατου προβληματισμού για τις επενέργειες της συρρίκνωσης των προνοιακών επιδομάτων και της αποσάθρωσης των κοινωνικών δομών. Όμως, θέτοντας το καίριο ζήτημα της διαχείρισης των πόρων, επισήμανε ότι με τον μέχρι τώρα ρυθμό αύξησης των προνοιακών επιδομάτων, η χώρα θα έπρεπε να δίνει κάθε χρόνο επιπλέον 140 εκατ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα, κάτι που σημαίνει ότι φέτος τα επιδόματα θα ανέρχονταν σε 850 εκατ. ευρώ και το 2012 θα ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ. «Μιλάμε για 1 εκατ. ευρώ σε προνοιακά επιδόματα, όταν συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτείται με 4 εκατ. ευρώ».

Την πολιτική για άτομα με αναπηρία που «περιορίσθηκε στην παροχή επιδομάτων» και «δημιούργησε μια εξάρτηση που εγκλωβίζει το άτομο με αναπηρία», επέκρινε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, και ανέδειξε ως στόχο «μια ανοικτή και προσβάσιμη κοινωνία». «Σ' αυτές τις δύσκολες μέρες, ο Δήμος της Αθήνας θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαμορφώσει πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία», υποσχέθηκε ο κ. Καμίνης και προέταξε το πρόβλημα της προσβασιμότητας των αναπήρων στην πρωτεύουσα με την προβληματική ρυμοτομία, τα συνεχή εμπόδια στα πεζοδρόμια, τα προβληματικά μέσα μαζικής μεταφοράς και την υπερβολική χρήση Ι.Χ.

«Η κρίση πλήττει επιχειρήσεις, οικογένειες και άτομα. Η ανεργία αυξάνει, το εισόδημα μειώνει και μαζί μειώνει η κατανάλωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή στις πολιτικές πρόσληψης προσωπικού», σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νίκος Αναλυτής. Όπως σημείωσε ο κ. Αναλυτής -και επισημάνθηκε και από άλλους ομιλητές- οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από έντονη εσωστρέφεια που καθιστά σχεδόν απαγορευτική την απασχόληση ατόμων με αναπηρία. Αλλά και σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν άτομα με αναπηρίες είναι εξαιρετικά μικρός. «Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ δεν λύνει το πρόβλημα, αφού όποιος προσλαμβάνεται υπό αυτές τις συνθήκες νιώθει τοποθετημένος και όχι επιλεγμένος», είπε ο κ. Αναλυτής και κατέληξε: «Το Δίκτυό μας θα ήθελε να συνεργασθεί με υπεύθυνους φορείς για να ενθαρρύνει επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ΑΜΕΑ».

Διαφορετικές και ιδιαίτερες ήταν οι εισηγήσεις της Ευγενίας Λιανού που είναι διευθύντρια ποιότητας και ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρεία Coco-mat και του κ. Γιάννη Καλογεράκη που είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας JMK Anthropocentric Corporate Training & Development.

«Εμείς δεν έχουμε να επιδείξουμε κάποια καλή πρακτική, διότι αυτή είναι η καθημερινότητά μας», είπε η κ. Λιανού και πρόσθεσε: «Στην εταιρεία μας συνυπάρχουν 13 εθνότητες, εννέα θρησκείες και μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία. Αυτό δεν το κάναμε γιατί είμαστε καλοί, αλλά γιατί θέλουμε να έχουμε τους καλύτερους. Και τους καλύτερους τους αποκτούμε όταν δεν βάζουμε περιορισμούς. Δεν κάνουμε κάτι εξαιρετικό. Εξετάζουμε ικανότητες και δεξιότητες και μετά ξεκινά το δεύτερο στάδιο της εκπαίδευσης, το να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με ό,τι κάνουμε. Μας ενδιαφέρει να είμαστε μια εταιρεία που έχει ουσία ύπαρξης. Η διαφορετικότητα για μας δεν είναι ένα project. Είναι ταξίδι».

«Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που βλέπουμε το πρόβλημα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογεράκης που στηλίτευσε την έλλειψη ευαισθησίας η οποία χαρακτηρίζει τους σημερινούς ανθρώπους και τις εταιρείες. Κλειδί για τη διαχείριση της διαφορετικότητας είναι η ενσυναίσθηση, είπε ο κ. Καλογεράκης, «η ικανότητα να καταλαβαίνουμε πώς αισθάνεται ο άλλος».


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν τρως παρέα με το ίδιο φύλο τρως περισσότερο



Οι διατροφικές συνήθειες ανδρών και γυναικών.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Social Psychology επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί είχαν διαπιστώσει πολλοί στην… πράξη: ότι οι γυναίκες τρώνε λιγότερο όταν βρίσκονται κοντά σε άντρες!

Η έρευνα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 127 φοιτητών και το αν έτρωγαν μόνοι τους ή με παρέα.

Όταν οι γυναίκες δήλωναν ότι έτρωγαν συντροφιά με άλλες γυναίκες, συνήθως παράγγελναν 833 θερμίδες κατά μέσο όρο, ενώ όταν η συντροφιά τους αποτελούνταν από άντρες οι θερμίδες έπεφταν… στις 721!

Το αντίστροφο βέβαια συμβαίνει με τους άντρες, οι οποίοι όταν τρώνε με τα φιλαράκια τους… συνήθως κάνουν αρκετές διατροφικές ατασθαλίες!

Οι κατά μέσο όρο 952 θερμίδες που καταναλώνουν όταν τρώνε συνοδευόμενοι από γυναίκες ανεβαίνουν στις 1.162 όταν είναι με τους κολλητούς τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πράσινο τσάι σύμμαχος στην απώλεια βάρους



Επηρεάζει την απορρόφηση του λίπους.

Το πράσινο τσάι μπορεί να σας απαλλάξει από το μέτρημα των θερμίδων, καθώς όπως υποστηρίζουν επιστήμονες επηρεάζει την απορρόφηση του λίπους από τον οργανισμό.

Οι ερευνητές βρήκαν μια ουσία στο φυσικό αυτό ρόφημα, χάρη στην οποία μειώθηκε στο μισό το βάρος των υπέρβαρων ποντικιών που συμμετείχαν στο πείραμα.

Τη μελέτη διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Penn State και δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του Obesity.

Τα ποντίκια που κατανάλωναν την ουσία Epigallocatechin-3-gallate (EGCG), η οποία περιέχεται στα περισσότερα είδη πράσινου τσαγιού, πήραν βάρος με κατά 45% πιο αργό ρυθμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Απορίες για τα βιολογικά προϊόντα



Τι πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής;
Πολλές θα διερωτάστε τι είναι τα βιολογικά προϊόντα, αν είναι πιο υγιεινά, αν έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες ή αν είναι πιο ασφαλή από τα κανονικά προϊόντα.

Κάποιο προϊόν για να λέγεται βιολογικό πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές είναι ότι το προϊόν πρέπει να έχει μεγαλώσει χωρίς εντομοκτόνα, συνθετικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, αντιβιοτικά, ορμόνες, και ακτινοβολία. Τα οργανικά κρέατα, κοτόπουλα και γάλα πρέπει να προέρχονται από ζώα που ταΐζονται από 100% οργανικές τροφές, δεν τους παρέχουν ορμόνες ή αντιβιοτικά και έχουν ελεύθερη βόσκηση. Το κράτος είναι υπεύθυνο να κάνει τους κατάλληλους ελέγχους για να βεβαιωθεί ότι ο αγρότης ακολούθησε όλες τις βιολογικές προϋποθέσεις στην παραγωγή του.

Είναι τα βιολογικά προϊόντα πιο υγιεινά από τα κανονικά; Οι μέχρι τώρα έρευνες που έχουν γίνει δεν απέδειξαν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα κανονικά, με εξαίρεση τη βιταμίνη Γ που μπορεί να είναι ελαφρώς περισσότερη στα βιολογικά προϊόντα. Σίγουρα όμως, τα βιολογικά προϊόντα έχουν λιγότερα συνθετικά φάρμακα που είναι βλαβερά για τον οργανισμό.

Από που μπορείτε να προμηθευτείτε οργανικά προϊόντα: Σχεδόν όλες οι μεγάλες υπεραγορές έχουν διαδρόμους αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και με τις φρουταρίες. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένα καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα από φαγητά, καλλυντικά μέχρι και ρούχα από βιολογικό βαμβάκι!

Γνωρίζετε ότι:

-Τα κανονικά προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση
-Τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα κανονικά
-Πρέπει να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά είτε είναι βιολογικά είτε δεν είναι
-Τα φρούτα και τα λαχανικά με λεπτό φύλλο τείνουν να απορροφούν περισσότερο τα συνθετικά φάρμακα από τα φρούτα και λαχανικά με πιο χοντρό φύλλο

Τα φρούτα και τα λαχανικά με την περισσότερη απορρόφηση συνθετικών εντομοκτόνων είναι:

Ροδάκινα
Μήλα
Πιπεριές
Σέλινο
Νεκταρίνια
Φράουλες
Κεράσια
Αχλάδια
Σπανάχι
Μαρούλι
Πατάτες

*Αυτά τα φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερα να αγοράζονται βιολογικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά με τη λιγότερη απορρόφηση συνθετικών εντομοκτόνων είναι:

Παπάγια
Μπρόκολο
Κραμπί
Μπανάνες
Ακτινίδια
Μπιζέλι
Σπαράγγια
Μάγκο
Ανανάς
Σιταροπούλα
Αβοκάντο
Κρεμμύδια

*Αυτά τα φρούτα και λαχανικά μπορούν να αγοράζονται και κανονικά αφού έχουν ελάχιστη απορροφητικότητα στα συνθετικά εντομοκτόνα.

Διαβάστε περισσότερα...

Στον ψυχίατρο μας στέλνει η οικονομική κρίση



Αυξάνονται οι επισκέψεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Αυξημένες επισκέψεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ανάλογη αύξηση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και τα διαζύγια, καθώς και σημαντική σχέση των αυτοκτονιών με το μέσο εισόδημα, καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία που αφορούν την αρχή της κρίσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες , δεδομένα των οποίων ανακοινώθηκαν σήμερα, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, φαίνεται σημαντική συσχέτιση μεταξύ ποσοστού ανεργίας και επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα επειγόντων του Αιγινητείου Νοσοκομείου, θετική συσχέτιση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και αύξηση των διαζυγίων λόγω της ανεργίας έως το 2008.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρα στοιχεία για τις αυτοκτονίες, αλλά εκτιμούν ότι το μέσο και χαμηλό εισόδημα σχετίζεται άμεσα με αυτές.

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση φτώχειας και ψυχικών διαταραχών και επισήμαναν ότι σε αρκετές χώρες ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκε, σε συνάρτηση με την ανεργία, σημαντική αύξηση αυτοκτονιών, κατά καιρούς.

Μάλιστα, τονίζουν ότι στις ψυχικές και ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις της ανεργίας περιλαμβάνονται: η δυσφορία, η κατάθλιψη, το άγχος, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, η μείωση της ευεξίας και η μείωση της αυτοεκτίμησης.

Όσο πιο μακρά είναι η διάρκεια της ανεργίας, τόσο πιο βαριές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, υποστηρίζουν και αναφέρουν ότι υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση οικονομικής δυσπραγίας και κατάθλιψης.

Έρευνα, σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι σε κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας αντιστοιχεί αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες και κατά 0,79% στις ανθρωποκτονίες. Αντίθετα, τα τροχαία ατυχήματα μειώνονται κατά 1,39%.

Οι καθηγητές ψυχιατρικής δηλώνουν ότι προγράμματα κοινωνικής στήριξης μπορούν να προφυλάξουν από την αυτοκαταστροφή και θέτουν το θέμα της περικοπής των δαπανών για την ψυχική υγεία στη χώρα μας.

Η δραματική περικοπή δαπανών για την ψυχική υγεία που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει το 50%, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, τόσο για το προσωπικό που θα απολυθεί, προπαντός όμως για τους ασθενείς που έχουν αποασυλοποιηθεί. «Τι θα γίνουν αυτοί οι ασθενείς; Θα ξαναγυρίσουν στο ψυχιατρείο; Θα ενταχθούν σε μεγαλύτερους «ξενώνες» (μικρογραφίες ψυχιατρείων); Θα παραμείνουν σε υποβαθμισμένους ξενώνες;» διερωτώνται οι ειδικοί και επισημαίνουν ότι η υποχρηματοδότηση της ψυχικής υγείας υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε:

• Αναστολή της ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, που είναι το φίλτρο για την αποτροπή εισόδου των ασθενών στα ψυχιατρεία

• Υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών

• Επικρίσεις και κυρώσεις από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ που έχουν θέσει το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «υπό επιτήρηση»

• Έκθεση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στον κίνδυνο επιθέσεων ή και αποκλεισμού από τις διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις (όπως έχει απειληθεί πολλές φορές στο παρελθόν)

• Οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις υποτροπές των ασθενών και την ανάγκη που θα προκύψει για ενδονοσοκομειακή φροντίδα

• Προπαντός όμως, μεγάλη οδύνη στους ανθρώπους που νοσούν και που θα νοσήσουν από ψυχικές διαταραχές στο μέλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Το αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία;



Η κατανάλωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Οι άνθρωποι καταναλώνουμε αλκοόλ για χιλιάδες χρόνια, και εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των κοινωνικών αλλά και των θρησκευτικών δραστηριοτήτων μας.

Σε γενικές γραμμές, είναι γνωστό πως μικρή κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για την υγεία, ενώ η υπέρμετρη κατανάλωση είναι επιβλαβής.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, μιας και κάθε άνθρωπος είναι μία ξεχωριστή οντότητα, με τη δική του προσωπικότητα, δικές του συνήθειες, και τα εξατομικευμένα βιολογικά χαρακτηριστικά του. Σαφώς και η οδηγία σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ δεν μπορεί να είναι η ίδια για ένα νέο αθλητή ηλικίας 25 ετών και ένα ηλικιωμένο άτομο με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ηλικίας 70 ετών.

Και βέβαια, είναι εύλογο το ερώτημα, ποια μορφή αλκοόλ μπορούμε να καταναλώσουμε; Είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά ίδια;

Σε γενικές γραμμές, τα αλκοολούχα ποτά υπάρχουν σε διαφορετικές μορφές και περιέχουν ποικίλες συγκεντρώσεις αιθανόλης. Μία δόση αλκοόλ ορίζεται ως 10-15 γραμμάρια αιθανόλης, που περιέχονται σε ένα μπουκάλι μπύρας (350 ml), 2 ποτήρια κρασί (ποτήρια του κρασιού), 40 ml Ουίσκυ (μισή δόση)

Καρδιαγγειακή νόσος
: Πολλές μελέτες υποδηλώνουν πως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, σε σύγκριση με τη βαριά κατανάλωση και την πλήρη αποχή, ελαττώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου από 40 μέχρι 70%.

Υπέρταση: Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Είναι αξιοσημείωτο πως αυτή η σχέση είναι παροδική, διότι εάν ο άνθρωπος πάψει να πίνει αλκοόλ, παρατηρείται μία άμεση μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι πιθανό πως η σχετιζόμενη με το αλκοόλ αύξηση της αρτηριακής πίεσης, προκύπτει είτε από μία άμεση αγγειοσυσπαστική επίδραση ή από αύξηση του συμπαθητικού τόνου των αγγείων.Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, δε φαίνεται να είναι αίτιο παρατεταμένης υπέρτασης, αλλά προκαλεί υψηλές αυξήσεις της πίεσης στους ανθρώπους που καταναλώνουν χρονίως αλκοόλ. Ένα από τα αίτια της "ανθεκτικής υπέρτασης", πολλές φορές, είναι η κρυφή κατανάλωση αλκοόλ.

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας σε υγιείς άνδρες.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η κατανάλωση αλκοόλ έχει δείξει πως επηρεάζει την εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου με αντιφατικούς τρόπους, ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο τόσο του ισχαιμικού όσο και του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε ανθρώπους που καταναλώνουν 1-2 ποτήρια ημερησίως, ο κίνδυνος φαίνεται ότι μειώνεται.

Καρκίνος του μαστού: Υπάρχουν σαφή στοιχεία που δείχνουν πως ο καρκίνος του μαστού είναι συχνότερος στις γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως. Ακόμα και η κατανάλωση 2 ποτηριών, πιστεύεται πως συνδέεται με αυτή τη μορφή καρκίνου.

Κίρρωση του ήπατος: Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την πάθηση του ήπατος, γνωστή ως κίρρωση.

Παγκρεατίτιδα: Η παρατεταμένη, βαριά κατανάλωση αλκοόλ, σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης τόσο οξείας όσο και χρόνιας παγκρεατίτιδας.

Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποφεύγεται. Ο προσωπικός σας γυναικολόγος μπορεί να σας λυσει απορίες και να σας δώσει πιο εξατομικευμένες οδηγίες. Υπάρχουν σαφή στοιχεία που σχετίζουν την βαριά κατανάλωση αλκοόλ με προβλήματα στο έμβρυο. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να ενοχοποιούν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για αναπτυξιακά προβλήματα στο έμβρυο. Παρόλα αυτά, λόγω έλλειψης οφέλους από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Φαίνεται από τα προηγούμενα, πως δεν είναι εύκολο να γίνουν γενικευμένες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και χαρακτηρίζεται από το κληρονομικό ιστορικό του, το ιατρικό ιστορικό του (από τι έπασχε ή πάσχει), από τι φάρμακα λαμβάνει, την ηλικία του, τους συνυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου και πολλά άλλα.

Σίγουρα ο προσωπικός σας γιατρός είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε περίπτωση που έχετε απορίες ή χρειάζεστε διευκρινίσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύουμε τις συστάσεις, σαν να ήμασταν πανομοιότυπα μηχανήματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πελοπόννησος-Κρήτη κολυμπώντας!



Πέρασε 28 ώρες στην θάλασσα για καλό σκοπό.

Στην περιοχή Μπάλος της Κισάμου, έφθασε χθες το πρωί ο αθλητής και γιατρός Γεώργιος - Ιωάννης Τσιάνος, ο οποίος ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης με αφετηρία τις ακτές της Πελοποννήσου και διέσχισε απόσταση μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα, μένοντας 28 ώρες μέσα στη θάλασσα.

Το εγχείρημα του 35χρονου, είχε ως στόχο την προβολή του συλλόγου εθελοντικής προσφοράς και στήριξης «Ορίζοντας», που δραστηριοποιείται στα Χανιά και βρίσκεται στο πλευρό παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο. Μέσω του εγχειρήματος αυτού, ο Γεώργιος Τσιάνος, αποσκοπούσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να γίνουν εθελοντές και δωρητές αίματος και μυελού των οστών.

Εμφανώς εξαντλημένος αλλά απολύτως καλά στην υγεία του, όπως γράφει το Cretalive.gr, δήλωσε: «Το μήνυμα είναι η προσφορά και ο υγιής αθλητισμός, αυτό μόνο».

»Η υπερπροσπάθεια του υπεραθλητή ας αποτελέσει παράδειγμα για την κοινωνία μας», δήλωσε η αντιδήμαρχος Χανίων Χρυσούλα Χατζηδάκη που υποδέχτηκε τον τολμηρό αθλητή στα Χανιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αναιμίες με μια ματιά…



Υποχρέωση όλων μας οι συχνές επισκέψεις στο γιατρό.

Ο όρος αναιμία αναφέρεται στην μείωση της ερυθράς σειράς του αίματος. Πρακτικά ο πιο αξιόπιστος δείκτης αναιμίας παραμένει η ελάττωση της αιμοσφαιρίνης (κάτω από 13,5 gr/dl στους άνδρες και κάτω από 12 gr/dl στις γυναίκες) η οποία κατά κανόνα συνοδεύεται και από ελάττωση του αιματοκρίτη (κάτω από 40% στους άνδρες και κάτω από 36% στις γυναίκες).

Μειωμένη παρουσία της ερυθράς σειράς στο αίμα συνεπάγεται ανεπαρκή οξυγόνωση των ιστών, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες. Αποτέλεσμα αυτού συμπτώματα, όπως εύκολη κόπωση, δύσπνοια κατά την προσπάθεια, αίσθημα ζάλης, ανορεξία, αδυναμία συγκέντρωσης ή επιδείνωση στηθαγχικών συμπτωμάτων επί εγκατεστημένης νόσου.

Εκτός από τα υποκειμενικά συμπτώματα, αντικειμενικά διαπιστώνεται ωχρότητα δέρματος και βλεννογόνων, ταχυκαρδία, ερυθρότητα παλαμών ενώ ανάλογα με τα αίτια της αναιμίας εξαρτάται και το σύνολο των συμπτωμάτων και των ενδείξεων που καταγράφονται στο κάθε άτομο ξεχωριστά.

Για παράδειγμα, επί σιδηροπενικής αναιμίας συναντάται καταβολή, ζάλη, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, κεφαλαλγία, ωχρότητα δέρματος και βλεννογόνων, εύκολη κόπωση, γωνιακή χειλίτιδα, δυσφαγία, ξηροστομία, ευθρυπτότητα ονύχων, κοιλωνυχία, τριχόπτωση, ακόμη και ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Πέρα από τη σιδηροπενική αναιμία όμως, υπάρχουν και άλλα αίτια αναιμίας που ορισμένες φορές σχετίζονται με ένδεια παραγόντων όπως είναι η βιταμίνη Β12 ή το φυλλικό οξύ. Αυτό σημαίνει πως κακώς έχει επικρατήσει στο σύνολο του πληθυσμού η λήψη συμπληρώματος σιδήρου με την ύπαρξη αναιμίας.

Άλλα είδη αναιμίας όπως είναι η μεγαλοβλαστική αναιμία, η αναιμία χρόνιας νόσου, η αιμολυτική αναιμία, η απλαστική αναιμία ή η σιδηροαχρηστική αναιμία, δεν πρόκειται ποτέ να διορθωθούν με σιδηροθεραπεία, αντιθέτως η μακροχρόνια λήψη και χορήγηση συμπληρώματος σιδήρου, μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ακόμη και στην αιμοχρωμάτωση με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας, είναι αρκετά διαδεδομένο το υπόστρωμα αιμοσφαιρινοπαθειών και ιδίως του στίγματος της μεσογειακής αναιμίας, γι΄ αυτό καθίσταται απαραίτητος ο εξειδικευμένος προγαμιαίος έλεγχος για την αποφυγή περιπτώσεων τυχόν ομοζυγωτών (άτομα που εμφανίζουν μεσογειακή αναιμία). Η πρόοδος της ιατρικής άλλωστε, μας επιτρέπει σήμερα την έγκαιρη διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση νοσημάτων που κάποτε παραβλέπονταν.

Αποτελεί όμως υποχρέωση όλων μας, η τουλάχιστον μια φορά το έτος επίσκεψη στον οικογενειακό ιατρό και οδοντίατρο, με στόχο τις εξετάσεις προληπτικού ελέγχου που απαιτείται. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και η διαφύλαξή της αποτελεί υπόθεση όλων μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Φαγητό στο τιμόνι



Αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες!
Πόσο συχνά βρεθήκατε στο δρόμο είτε για ένα μεγάλο ταξίδι εκτός πόλης είτε μέσα στην πόλη. Όσοι μάλιστα, ζουν σε μεγαλουπόλεις περνούν αρκετές ώρες της μέρας τους στο αυτοκίνητο. Αυτό ο τρόπος ζωής μας πειθαναγκάζει να οικειοποιηθούμε το αυτοκίνητο, μετατρέποντας ως το κυριότερο μέρος της ζωής μας, με αποτέλεσμα να το αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας.

Τι ρόλο παίζει το φαγητό σε έναν «οδικό» τρόπο ζωής;

Μία πρωταρχικές μας ανάγκες που οφείλουμε να ικανοποιήσουμε στο αυτοκίνητό μας είναι και το φαγητό. Πολύ είναι αυτοί που τρώνε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, αγνοώντας τη διατροφική παγίδα που τους επιφυλάσσεται;

Πέψη και οδήγηση… αταίριαστο δίδυμο

Το σώμα μας όταν οδηγούμε, βρίσκεται σε ένταση, γιατί είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Συνεπώς ο οργανισμός δεν είναι πλήρως ενεργοποιημένος να μεταβολίσει αυτό που τρώμε, καθώς μια άλλη εργασία του σώματος είναι σε προτεραιότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αιματώνεται σωστά το στομάχι και το υπόλοιπο γαστρεντερικό σύστημα, αφού η καρδιά στέλνει αίμα πρωταρχικά στον εγκέφαλο (για να είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση) και στους μύες μας (για την κίνηση τιμονιού, πεντάλ, ταχυτήτων).

Φαγητό στο τιμόνι και τυμπανισμός

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης έχουμε την τάση να μη μασάμε σωστά την τροφή, αλλά να την καταπίνουμε, πιστεύοντας πως το σώμα μας μπορεί να αλέσει και να χρησιμοποιήσει σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή οτιδήποτε του ρίξουμε. Η ελλιπής μάσηση επηρεάζει την πέψη και το μεταβολισμό της τροφής, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου τον ρόλο της πέχης αναλαμβάνουν τα βακτήρια του εντέρου μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να παράγονται αέρια και να δημιουργείται το αίσθημα του τυμπανισμού.

Οδήγηση και υπερφαγία

Παράλληλα, όταν καταναλώνουμε φαγητό στο τιμόνι δεν έχουμε την εικόνα της ποσότητας που καταναλώνουμε, ενώ ταυτόχρονα χάνουμε και μεγάλο μερίδιο της απόλαυσης και της γεύσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε την λανθασμένη αίσθηση πως δεν χορτάσαμε και να αναζητούμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής για να ικανοποιηθούμε.

Με απλά λόγια, το αυτοκίνητο, ως μέρος της ζωής μας, πρέπει να είναι εφοδιασμένο με γρήγορα και υγιεινά σνακ όπως δημητριακά, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μπισκότων ολικής άλεσης, 1οο% φυσικοί χυμοί και light αναψυκτικά. Αρκεί να:

-Αποφύγουμε την κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
-Κάνουμε μικρές στάσεις, ώστε βγαίνοντας από το αμάξι να καθίσουμε και απολαύσουμε το κολατσιό μας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πρωταθλήτρια» στις μεταμοσχεύσεις η Κροατία



Η χώρα παρουσιάζει υψηλό ποσοστό δωρητών.

«Άλματα» έχει κάνει ο τομέας των μεταμοσχεύσεων στην Κροατία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρουσιάστηκαν, σήμερα, στο Ζάγκρεμπ, η χώρα αυτή κατατάσσεται πρώτη σε αριθμό μεταμοσχεύσεων ήπατος και νεφρών (ανά εκατ. κατοίκους) και δεύτερη σε αριθμό δωρητών και μοσχεύματα καρδιάς.

Έως τον Οκτώβριο, είχαν καταγραφεί στην Κροατία 113 δωρητές οργάνων, αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σχέση με πέρυσι, ενώ έγιναν και 317 μεταμοσχεύσεις στα διάφορα ιατρικά κέντρα ανά τη χώρα (αύξηση 10% σε σχέση με το 2010).

Συνολικά, φέτος, έγιναν 30 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, 96 ήπατος, 10 παγκρέατος και 181 νεφρών, ενώ η λίστα αναμονής για ασθενείς που περιμένουν κάποιο μόσχευμα μίκρυνε κατά 26%.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, 12 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στην Ευρώπη εξαιτίας της έλλειψης μοσχευμάτων, τα οποία χρειάζονται περίπου 50.000 άνθρωποι, σήμερα, εκ των οποίων μόλις το 30% θα σταθεί τυχερό και θα λάβει τελικά το όργανο που χρειάζεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Ταλαιπωρείστε από έρπη ζωστήρα;



Σημαντική η έγκαιρη χορήγηση της σωστής θεραπείας.

Ο έρπης ζωστήρας είναι νόσημα, που οφείλεται στον ιό της ανεμοβλογιάς και εμφανίζεται σε ενηλίκους. Προκαλεί πάντα επώδυνα συμπτώματα και πανικοβάλλει τον πάσχοντα.

Το άτομο εμφανίζει πόνο κατά μήκος της πορείας ενός νεύρου, συνήθως στον κορμό ή το πρόσωπο και στη συνέχεια εμφανίζονται φυσαλίδες, που προκαλούν ενίοτε διόγκωση και λεμφαδένων. Σπανιότερα, πόνος και φυσαλίδες εμφανίζονται ταυτόχρονα. Οι βλάβες είναι ομαδοποιημένες, τεταμένες, κατανέμονται ετερόπλευρα και εκτείνονται σε βάθος.

Σπάνια υπάρχει γενικευμένη προσβολή, κυρίως σε άτομα με υποκείμενη καταστολή του ανοσοποιητικού. Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από ΗΙV, εμφανίζουν πολλαπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν και από έρπητα ζωστήρα.

Επιπλοκές είναι η μεθερπητική νευραλγία, παραλύσεις νεύρων, εγκεφαλίτιδα, δυσλειτουργία κύστης και εντέρου.

Συχνότερη επιπλοκή είναι η μεθερπητική νευραλγία, η οποία διαρκεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά από την αποδρομή του εξανθήματος. Η μεθερπητική θεραπεία είναι σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στην θέση της ερπητικής προσβολής και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά απαιτεί μακροχρόνια χορήγηση τοπικής και συστηματικής ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Σπανιότερα απαιτείται επεμβατική αντιμετώπιση.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Η έγκαιρη χορήγηση της σωστής θεραπείας είναι σημαντική για την αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών. Η καλή ενυδάτωση του ασθενούς είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ποδήλατα παντού!



Έρχονται και στην Αθήνα τα κοινόχρηστα ποδήλατα.

Αν επισκεφτεί κανείς το Άμστερνταμ θα δει χιλιάδες ποδήλατα να διατρέχουν τους δρόμους του με κάθε κατεύθυνση. Το παράδειγμα αυτό σκοπεύει να μιμηθεί ο Δήμος Αθηναίων και να μετατρέψει την Αθήνα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σε... δυο τροχούς.

Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης η Διεύθυνση Μελετών του Δήμου έχει εκπονήσει προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή ποδηλατόδρομου που θα συνδέει αρχαιολογικούς χώρους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ενώ υπάρχει στα «σκαριά» και πιλοτικό πρόγραμμα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι ακόμη η κατασκευή κατάλληλων μπαρών στάθμευσης ποδηλάτων σε όλα τα δημοτικά κτίρια ξεκινώντας από ιστορικά κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, να τοποθετηθούν αντίστοιχες μπάρες έξω από σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού.

Ακόμα μία πρωτοβουλία του Δήμου είναι η δυνατότητα πλέον παραλαβής κλεμμένου ποδηλάτου, με την επίδειξη αποδεικτικών στοιχείων από το Τμήμα Ελέγχου και Εμπορίου της Δ/νσης της Δημοτικής Αστυνομίας.

Την ερχόμενη Κυριακή, 16 Οκτωβρίου διοργανώνεται ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας 2011. Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «Κάνω χώρο στο ποδήλατο. Δίνω ζωή στην πόλη μου». Όπως επισήμανε και ο Δήμαρχος Αθηναίων στη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης, «Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του ένα αυθόρμητο κίνημα πολιτών το οποίο όλο και μαζικοποιείται και που ζητά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων για το ποδήλατο στην πόλη».


Διαβάστε περισσότερα...

Εξοντώνουν οικογένειες και ανάπηρους



Πλήγμα για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ισχυρό σοκ θα υποστούν το 2012 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που δαπανούν σημαντικά ποσά για να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες τους, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μείωσε δραστικά τα αφορολόγητα όρια, αύξησε φορολογικούς συντελεστές και περιέκοψε σημαντικά τα ποσά των προσωπικών και των καταναλωτικών δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον τελικό φόρο εισοδήματος.

Όλα αυτά τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πληρώσουν το επόμενο έτος υπέρογκους φόρους για τα φετινά εισοδήματά τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι φόροι που θα καταβληθούν για τα εισοδήματα του 2011 είναι 10 με 11 φορές μεγαλύτεροι από τους φόρους για τα εισοδήματα του 2010.

Από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2011 είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν υπέρογκα ποσά φόρων.

Όπως αναφέρει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», εκτός από τις άλλες επιβαρύνσεις και περικοπές φοροαπαλλαγών, το νέο σύστημα πλήττει ακόμη και ανάπηρους και νεφροπαθείς, καθώς περικόπτεται σημαντικά η μείωση φόρου που προκύπτει για τις κατηγορίες αυτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Πωλείται ηλεκτρική νοσοκομειακή κλίνη



Πωλείται από ιδιώτη ηλεκτρική νοσοκομειακή κλίνη, με σιδερένιο σκελετό και ξύλινες μετόπες και 4 σημεία κλίσης. Στρώμα πολύσπαστο και ένα κάγκελο πλαινό με ελατήρια. Ελάχιστα χρησιμοποιημένη. 

Τιμή των 600 € - συζητήσιμη. 
Τηλέφωνο: 6932031859
Κα Αλεξάνδρα
Διαβάστε περισσότερα...

Η ζωή της είναι στην κυριολεξία… ασπρόμαυρη



Πάσχει από μια σπάνια ασθένεια στα μάτια.

Η 20 μηνών Freyah Rose Lyons τα βλέπει όλα ασπρόμαυρα, εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας η οποία δεν της επιτρέπει να βλέπει καθόλου τα υπόλοιπα χρώματα.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι η αχρωματοψία μπορεί να προκλήθηκε από κρύωμα ή κάποιον ιό τον οποίο κόλλησε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της η μητέρα της Cassie.


«Είναι ένα καταπληκτικό παιδί και όσα δε μπορεί να κάνει εξαιτίας της πάθησής της το αναπληρώνει με τις υπόλοιπες αισθήσεις της. Μπορεί να τα βλέπει όλα ασπρόμαυρα, αλλά είναι καλύτερα από το να μη βλέπει καθόλου. Είναι ένα πολύ χαρούμενο παιδί» λέει η 20χρονη μητέρα της.

Η Freyah Rose έχει υποπλασία του οπτικού νεύρου, η οποία κάνει ακόμη τα μάτια της να κινούνται συνεχώς από τη μια άκρη στην άλλη.


«Η εγκυμοσύνη μου ήταν πολύ καλή. Δεν είχα προβλήματα, αλλά οι γιατροί είπαν ότι η κατάστασή της μπορεί να προκλήθηκε από κάποιο κρύωμα ή ιό. Δεν ένιωσα ποτέ άρρωστη, αλλά η μητέρα, ο αδερφός μου και άλλα μέλη της οικογένειάς μου είχαν τη γρίπη των πτηνών. Θυμάμαι ότι πρόσεχα να μην έρχομαι σε επαφή μαζί τους αλλά ίσως να το κόλλησα χωρίς να το καταλάβω» είπε η Cassie.

Ο γιατρός της Freyah Rose, Dr Susmito Biswas του νοσοκομείου Royal Manchester Eye Hospital είπε ότι από υποπλασία του οπτικού νεύρου πάσχουν 1 στους 10.000, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...