Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Αίτημα δωρεάς οργάνων γυμναστικής



Ο Σύλλογος «Αλκυόνη» Ναυπάκτου, προκειμένου να ξεκινήσει πρόγραμμα άθλησης των Απασχολούμενων ΑμεΑ του Κέντρου Ημέρας ζητά από τους συμπολίτες μας όργανα γυμναστικής (διάδρομο, ποδήλατο, μονόζυγο, αλτήρες, κ.τ.λ.) που δεν τα χρειάζονται.

Παρακαλούμε στην περίπτωση θετικής ανταπόκρισης για δωρεά προς το Σύλλογό μας των παραπάνω οργάνων να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο του γραφείου του Συλλόγου 26340-27313.


Διαβάστε περισσότερα...

H αναπηρία μπορεί να γίνει δύναμη



«Το νούμερο ένα πράγμα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο πρόβλημα είναι να μην τα παρατάς».


«Αν τα χρήματα που προορίζονταν για τους ανάπηρους πήγαιναν τελικά σε αυτούς, οι υγιείς θα πηδούσαν από τα μπαλκόνια για απολαμβάνουν αυτές τις παροχές». Η ατάκα αυτή του κ. Γιώργου Ρεθυμνωτάκη, έστω και αν ακούγεται προκλητική, εξηγεί γιατί αυτός και οι συνεργάτες του προχώρησαν το 2002 στη δημιουργία του Κέντρου Εργασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΑΝΑ). «Το χαρακτηριστικό μας είναι ότι όλα τα μέλη είναι οι ίδιοι ΑΜΕΑ» λέει ο κ. Ρεθυμνιωτάκης ο οποίος σε ηλικία δυόμισι ετών ασθένησε από πολιομυελίτιδα. «Έχω περάσει πάνω από 30 χειρουργεία στη ζωή μου, θεωρώ πως το νούμερο ένα πράγμα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο πρόβλημα είναι να μην τα παρατάς. Αυτό λέω και σε όσους έρχονται εδώ».

Στο ΚΕΑΝΑ που λειτουργεί στα Λιόσια εδώ και πάνω μια δεκαετία εργάζονται καθημερινά δεκάδες άτομα. Κατασκευάζουν ξυλόγλυπτα γύψινα, ημερολόγια πήλινα βαζάκια και άλλα αντικείμενα. Η πιο σημαντική συνεισφορά του κέντρου εργασίας είναι ότι από την δουλειά τους εδώ οι άνθρωποι συμπληρώνουν το εισόδημα τους. «Παλιότερα υπήρχαν άνθρωποι που έβγαζαν έως και 400 ευρώ το μήνα από εδώ, πλέον οι πωλήσεις μας, σε μπαζάρ που διοργανώνουμε ή ακόμα και καταστήματα, έχουν μειωθεί και τα ποσά αυτά είναι αρκετά μικρότερα. Ο κόσμος θέλει να βοηθήσει, όμως δε μπορεί».



Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτη ταλαιπωρία νεφροπαθούς στην Κοζάνη



Ένα από τα θύματα της κρατικής αναλγησίας της είναι ο κ. Νικόλαος Λιάκος, από την Κοζάνη. Πρόκειται για νεφροπαθή, πατέρα δύο ανηλίκων παιδιών, ο οποίος έχει να εισπράξει τη σύνταξη που δικαιούται από τον Δεκέμβριο του 2011.

Ο ασθενής είναι μόλις 41 ετών και συνταξιοδοτήθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν ανακάλυψε το σοβαρό πρόβλημα υγείας του. Σύμφωνα με την τότε νομοθεσία ο ασθενής τα πρώτα έξι χρόνια από την διάγνωση της ασθένειας του θα έπρεπε ανά δύο χρόνια να υποβάλλεται σε έλεγχο από την αρμόδια επιτροπή. Ωστόσο, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στις Νομαρχίες και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον νόμο 3863 του 2010 δημιουργήθηκε το κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕ.Π.Α. όπου οι αρμόδιες επιτροπές θα κρίνουν το ποσοστό αναπηρίας, τον χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑΜεΑ και τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

Στην Κοζάνη, όμως, όπως και σε άλλες επαρχιακές πόλεις δεν έχει συσταθεί ακόμα η επιτροπή με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να μην έχουν περάσει από τον προαναφερόμενο έλεγχο και να έχει διακοπεί η σύνταξη τους.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του κ. Λιάκου. Παρόλο που έχει καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί ακόμα για να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνει την σύνταξη και τα επιδόματα που προβλέπονται.

Τόσο ο 41χρονος άντρας όσο και η άνεργη σύζυγος του βρίσκονται σε απόγνωση και το κοινωνικό κράτος δεν έχει να δώσει μία σαφή απάντηση για το πότε ακριβώς θα λυθεί το πρόβλημα. Στην ίδια θέση με τον καταγγέλλοντα βρίσκονται χιλιάδες ακόμη άνθρωποι οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και την φαρμακευτική τους περίθαλψη.

Σε ό, τι αφορά την οικογένεια Λιάκου, αντιμετωπίζει σαφές πρόβλημα επιβίωσης, καθώς η σύνταξη είναι το μοναδικό εισόδημα της.

Τι απαντούν οι υπεύθυνοι


Η zougla.gr επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του ΙΚΑ Κοζάνης, οι οποίοι απέφυγαν να τοποθετηθούν επισήμως. Βάσει «προσωπικών εκτιμήσεων» ευελπιστούν ότι οι αιτούντες θα ειδοποιηθούν περί τα τέλη Μαρτίου για το πότε θα οριστεί το ραντεβού. Τόσο καλά!


Διαβάστε περισσότερα...

Επίτροπος Χάμμαρμπεργκ: Υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία



Υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων που έχουν διανοητικά και ψυχολογικά προβλήματα, τάσσεται ο επίτροπος Χάμμαρμπεργκ.


Ο Επίτροπος, σε δημόσια παρέμβαση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς που επιβάλλει αυτόματη απώλεια των ατομικών δικαιωμάτων, εκείνων που πάσχουν από νοητική καθυστέρηση και ψυχο-κοινωνικά προβλήματα στην Ευρώπη.

Τα άτομα αυτά, τίθενται συνήθως υπό καθεστώς κηδεμονίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό σημαίνει ότι στερούνται της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας, ενώ σύμφωνα με το νόμο θεωρούνται ως μη-πρόσωπα και οι αποφάσεις τους δεν έχουν καμία νομική σημασία. Το σύστημα αυτό είναι αναχρονιστικό και πρέπει ν' αλλάξει, υποστηρίζει ο Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι αντίθετη προς τις διατάξεις της σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Χάμμαρμπεργκ αναφέρει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι με διανοητικές ή ψυχοκοινωνικές αναπηρίες αναγκάζονται να αποδεχθούν ότι κάποιος άλλος παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό τους. «Πρέπει όμως, να τους αναγνωρισθεί το νομικό δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές, να μπορούν να επιλέγουν με ποιους θέλουν να ζήσουν, να ελέγχουν τις οικονομικές τους υποθέσεις και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους και άλλες δραστηριότητες», τονίζει.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι η εκχώρηση του νομικού δικαιώματος, σε άτομα με αναπηρίες, να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους, προβλέπεται στην σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες από το 2004, η οποία έχει επικυρωθεί από τα περισσότερα κράτη στον κόσμο.

Ακόμη, ο κ. Χάμμαρμπεργκ επικαλείται απόφαση του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου (υπόθεση Στάνεβ κατά Βουλγαρίας), που αφορούσε την περίπτωση ενός άνδρα που είχε τεθεί υπό μερική κηδεμονία και του είχε απαγορευθεί η κοινωνική φροντίδα στο σπίτι.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η στέρηση της ελευθερίας του αιτούντος καθώς και η έλλειψη πρόσβασης σε δικαστήριο για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κράτησής του και να επιδιώξει την αποκατάσταση της δικαιοπρακτικής ικανότητας του, είχε παραβιάσει την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, καταλήγει ο κ. Χάμμαρμπεργκ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ώρα παίζει ρόλο στην αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών



Διαφορετικά αποτελέσματα στα δύο φύλα.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο κατά της γρίπης, παίζει ρόλο και το ποιά ώρα της μέρας αυτό θα χορηγηθεί και μάλιστα αυτή η ώρα δεν είναι η ίδια για τα δύο φύλα. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια είναι καλύτερα να χορηγούνται το πρωί στους άνδρες και το απόγευμα στις γυναίκες.

Οι ερευνητές του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζάνετ Λορντ, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνουν ότι φαίνεται να αποτελεί σωστική στρατηγική το να συγχρονίζεται η χορήγηση του εμβολίου με τον φυσικό κυκλικό ρυθμό του σώματος, κάτι που προσφέρει καλύτερη ανοσοποιητική προστασία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα υπολειτουργεί, όσο γερνάνε, πράγμα που εξηγεί γιατί κατά μέσο όρο μόνο το ένα τρίτο περίπου των ηλικιωμένων που εμβολιάζονται, αποκτούν πλήρη προστασία κατά της γρίπης τον χειμώνα.

Οι επιστήμονες ήδη διεξάγουν πειράματα εμβολιασμού με 300 ασθενείς στη Βρετανία, που εμβολιάζονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ανάλογα με το φύλο τους. Όπως είπε η Λορντ, αποτελεί μείζον ζήτημα από άποψη δημόσιας υγείας να βρεθούν τρόποι που θα βελτιώσουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.

Η ιδέα ότι η ώρα της ημέρας παίζει ρόλο στον εμβολιασμό προέκυψε αρχικά ως τυχαίο εύρημα. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα γιατί ο οργανισμός των ανδρών αντιδρά καλύτερα στο εμβόλιο το πρωί, ενώ των γυναικών το απόγευμα, όμως υποθέτουν ότι είναι θέμα διαφορετικών ορμονικών λειτουργιών. Τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα μεταβάλλονται στη διάρκεια της ημέρας με βάση ένα προβλέψιμο κυκλικό πρότυπο, που διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τα ευρισκόμενα σε εξέλιξη πειράματα, που θα κρατήσουν αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο, ελπίζεται ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με ένεση στο μάτι θα αντιμετωπίζεται η οπή ωχράς κηλίδας



Η φαρμακευτική ουσία αναμένεται να πάρει έγκριση σε ένα χρόνο.

Με ένα νέο φάρμακο που θα χορηγείται σε ενέσιμη μορφή θα μπορεί να αντιμετωπίζεται στο εγγύς μέλλον η οπή της ωχράς κηλίδας, μία πάθηση των ματιών που μέχρι πρόσφατα αντιμετωπιζόταν μόνο με χειρουργική επέμβαση.
Πρόκειται για την ουσία ocriplasmin, η χορήγηση της οποίας, όπως έχουν δείξει οι κλινικές δοκιμές, μπορεί να «εξαφανίσει» το 30% της οπής της ωχράς κηλίδας.

Η ουσία αυτής αναμένεται να πάρει έγκριση σε περίπου ένα χρόνο και η χορήγηση θα ενδείκνυται για όχι πολύ μεγάλες οπές της ωχράς κηλίδας , δηλαδή κυρίως για οπές σταδίου 1 ή 2 και ενίοτε και για σταδίου 3.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Περικλής Μπραζιτίκος με αφορμή το 7Ο Ιπποκράτειο Συνέδριο Αμφιβληστροειδή - Ωχράς - Υαλοειδούς, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν στην Αποθήκη Δ΄ του ΟΛΘ στις 16 και 17 Μαρτίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποια μεγάλα κανάλια αντικαθιστούν το «Σινεσπόρ» και το «Πρίσμα+»;



Από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ, αντικαθίστανται τα προγράμματα των καναλιών «Σινεσπόρ» και «Πρίσμα+», από... τα προγράμματα των διεθνών δημόσιων τηλεοπτικών φορέων BBC World News και Deutsche Welle αντιστοίχως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα προγράμματα με υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ του καναλιού «Πρίσμα+» θα ενταχθούν στην ΕΤ1.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μια καθημερινή ζώνη από τις 19:00 μέχρι και τις 22:00 με υπηρεσίες πρόσβασης για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης. Στις 21:00 θα αναμεταδίδεται το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ και από τη συχνότητα της ΕΤ1, με ταυτόχρονη απόδοση στη νοηματική γλώσσα.

Επισημαίνεται ότι, από τις 19:00 έως τις 21:00 οι υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ θα παρέχονται μόνον από την ψηφιακή (και όχι την αναλογική) μετάδοση της ΕΤ1.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΡΤ έχει δώσει στους Έλληνες τηλεθεατές τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω της επίγειας ψηφιακής τεχνολογίας και στο πρόγραμμα του διεθνούς καναλιού τής δημόσιας τηλεόρασης της Γαλλίας TV5 Monde, καθώς και στο διεθνές αγγλόφωνο τηλεοπτικό πρόγραμμα Euronews, του οποίου η ΕΡΤ αποτελεί ιδρυτικό μέλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αγκαλιές της μαμάς προστατεύουν το παιδί από αρρώστιες

Οι αγκαλιές της μαμάς προστατεύουν το παιδί από αρρώστιες 

Με «δόσεις» τρυφερότητας αλλάζει η ανοσολογική αντίδραση του εγκεφάλου.

Οι συχνές αγκαλιές της μαμάς στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό του σε βαθμό που να μη χρειάζεται να παίρνει αναλγητικά φάρμακα αργότερα στη ζωή του!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ και του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι οι μεγάλες «δόσεις» προσοχής και τρυφερότητας στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού μπορούν να αλλάξουν την ανοσολογική αντίδραση του εγκεφάλου του.Σε έρευνα που έκαναν σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι τα μικρά που δέχονταν περισσότερα αγγίγματα από τις ποντικίνες είχαν σε υψηλότερα επίπεδα την ουσία ιντερλευκίνη-10.

Αυτό πρακτικά σήμανε ότι τα ποντίκια μπόρεσαν να αντισταθούν στον πειρασμό για μια δόση μορφίνης, όταν μεγάλωσαν.Τα ποντίκια χρησιμοποιήθηκαν επειδή είναι επιρρεπή στον εθισμό στα ναρκωτικά, όπως και οι άνθρωποι. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε το ίδιο σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο, καθώς και πολλά κοινά γονίδια που το ελέγχουν.Η ιντερλευκίνη-10, που βρέθηκε σε τετραπλάσια επίπεδα στα ποντίκια που ήταν χαϊδεμένα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, λειτουργεί ενάντια σε κάθε φλεγμονή του εγκεφάλου αλλά και σε κάθε ενεργοποίηση του κέντρου της επιβράβευσης, όταν αυτό εκτεθεί σε μορφίνη ή άλλη εθιστική ουσία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μία μέρα



Ημερομηνία της κοινής δράσης είναι η 29η Απριλίου.

Πενήντα ημέρες περίπου απέχουμε από τη μεγαλύτερη εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού που έγινε ποτέ στην Ελλάδα!

Η Παγκόσμια Εθελοντική Καμπάνια Let’s Do It φιλοξενείται φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας, με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής «Ώρα για Δράση».

Βασικός σκοπός της καμπάνιας είναι να ενεργοποιηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα εθελοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, δήμοι, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, σχολεία και όλοι μαζί να καθαρίσουμε μέσα σε μία μόνο ημέρα από απλές περιοχές έως και σημαντικά οικοσυστήματα της χώρας μας. Ημερομηνία της Κοινής Δράσης είναι η 29η Απριλίου 2012.

Πριν από δύο περίπου μήνες, όταν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη δράση, ακουγόταν δύσκολο και ίσως ανέφικτο. Όμως, η θέληση των εθελοντών δείχνει το ακριβώς αντίθετο.

Αυτή τη στιγμή οι προετοιμασίες συνεχίζονται και καθημερινά αυξάνονται οι δηλώσεις συμμετοχής φορέων και πολιτών από κάθε γωνιά της χώρας μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Συσσίτια από τη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως



Σπίτι-σπίτι μοιράζουν το φαγητό.

Πρόγραμμα συσσιτίων έχει ξεκινήσει η Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως παρέχοντας φαγητό, καθημερινά, σε εκατό άτομα στην περιοχή της Μεγαλόπολης, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων ξεκινά διανομή συσσιτίου και στη Γορτυνία.

Τα φαγητά παρασκευάζονται από δύο εθελόντριες σε χώρο του επισκοπείου στη Μεγαλόπολη. Πρόσφατα παραχωρήθηκε χώρος εντός της πόλης, που διαμορφώθηκε κατάλληλα, απ΄όπου ξεκινά η διανομή με το αυτοκίνητο του μητροπολίτη στα χωριά της επαρχίας.

Με δηλώσεις του, σήμερα το πρωί, ο σεβασμιώτατος κ. Ιερεμίας ανέφερε ότι απαιτούνται πολλές ώρες για τη διανομή του συσσιτίου, γιατί οι άνθρωποι που σιτίζονται βρίσκονται στα χωριά, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν σπίτι- σπίτι για να μοιράσουν το φαγητό.

Ο μητροπολίτης Γόρτυνος ευχαρίστησε τους πολίτες που στηρίζουν το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης και τόνισε ότι, «η εκκλησία, αυτή τη δύσκολη εποχή, στέκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και δεν θα αφήσουμε να πεινάσει κανείς, είμαστε χριστιανοί και κηρύττουμε αγάπη».

Ο κ. Ιερεμίας υπογράμμισε πως υπάρχει αυξητική τάση των ανθρώπων που ζητούν τη στήριξη της τοπικής εκκλησίας και εντάσσονται στο πρόγραμμα συσσιτίου.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως, σύντομα, η Μητρόπολη θα ξεκινήσει διανομή συσσιτίου και σε χωριά της επαρχίας Γορτυνίας, με κέντρο το Βαλτεσινίκο, όπου έχει παραχωρηθεί στη Μητρόπολη οίκημα, που αυτές τις ημέρες διαμορφώνεται και εξοπλίζεται καταλλήλως.


Διαβάστε περισσότερα...

Φραγμοί στην περαιτέρω δόμηση των αυθαιρέτων



Μετά από απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Φραγμούς στην περαιτέρω δόμηση των αυθαιρέτων κατασκευών, έθεσε ομόφωνα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς, ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας να προχωρήσουν και να κρίνουν τον πυρήνα της συνταγματικότητας ή μη του νέου νόμου 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους.

Η Ολομέλεια με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» (πιλοτική δίκη εξπρές) έκρινε πως η έννοια του νόμου είναι ότι εφόσον υπάρχει σε ακίνητο υπέρβαση, δηλαδή αυθαίρετο κτίσμα (όπως είναι το «κλείσιμο» ημιυπαίθριων χώρων) δεν μπορεί από τους ιδιοκτήτες να ζητηθεί, αλλά ούτε και να εκδοθεί από την αρμόδια Πολεοδομία, νέα οικοδομική άδεια για την κατασκευή επιπλέον τετραγωνικών μέτρων στο ίδιο ακίνητο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατά την επίμαχη διάσκεψη, δεν προχώρησαν να κρίνουν τη συνταγματικότητα ή μη του Ν. 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους, καθώς δεν κρίθηκε αναγκαίο, λόγω των ζητημάτων που τέθηκαν προς συζήτηση με τη σχετική αίτηση.

Την Ολομέλεια απασχόλησαν προσφυγές τριών κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το άρθρο 5 του Ν. 3843/2010 με το οποίο πραγματοποιείται η "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων χώρων είναι αντισυνταγματική.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 3843/2010 (άρθρο 5 παράγραφος 1) είναι αντίθετος στο άρθρο 24 του Συντάγματος που απαγορεύει την επιδείνωση των όρων διαβίωσης, αλλά και τη λήψη μέτρων που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού οικιστικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας εξέτασαν την άρνηση της Πολεοδομίας Πολυγύρου να ανακαλέσει δύο οικοδομικές άδειες στην Παραλία Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, καθώς, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες κατοίκους, υπάρχουν παραβιάσεις των οικοδομικών αδειών.

Στην προκειμένη περίπτωση είχαν κτιστεί νόμιμα 150 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και αυθαίρετα 50 τ.μ., ενώ την ίδια στιγμή ζητούσαν οι ιδιοκτήτες να ανοικοδομήσουν επιπλέον και άλλα 50 τ.μ.

Η υπόθεση θα αναπεμφθεί στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης για νέα κρίση.

Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπό προϋποθέσεις η μείωση φορολογικών συντελεστών



«Ναι μεν, αλλά» λέει η τρόικα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μάρκ Φλάναγκαν, η τρόικα δεν είναι αρνητική στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξασφαλισθεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πιο απλά να φορολογηθούν περισσότεροι ή άτομα που σήμερα δεν φορολογούνται.

Το στέλεχος του ΔΝΤ, μιλώντας χθες στην Ουάσιγκτον, άφησε να εννοηθεί ότι αν καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα μειωθούν και οι υψηλοί -όπως αναγνώρισε- φορολογικοί συντελεστές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική φορολογική διοίκηση εκσυγχρονίζεται και μαθαίνει πώς να εντοπίζει στοχευμένα τη φοροδιαφυγή και να εισπράττει φόρους, ενώ αλλαγές επέρχονται και στη λειτουργία της δικαιοσύνης, η οποία αποφασίζει πλέον πιο γρήγορα για τις φορολογικές υποθέσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Χόρστ Ράιχενμπαχ ότι 8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων φορολογικων οφειλών δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη, σημείωσε πως θα εισπραχθούν και ότι πριν την έλευση της τρόικας, οι οφειλές αυτές παρέμεναν στα αζήτητα για 10 με 12 χρόνια , για μια «αιωνιότητα», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως φορολογικές αμνηστεύσεις και περαιώσεις θα πάψουν και ότι πλέον οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Η παρακεταμόλη υπεύθυνη για το παιδικό άσθμα



Το γνωστό παυσίπονο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στα παιδιά κατά 60%.

Σε χειρότερες κρίσεις άσθματος, ακόμη και στην ίδια τη νόσο, μπορεί να οδηγήσει η χρήση παρακεταμόλης. Νέα έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Pediatrics», δείχνει ότι το γνωστό παυσίπονο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά κατά 60%.

Τη σχετική μελέτη διεξήγαγε ο καθηγητής Τζον ΜακΜπράιντ από την παιδιατρική κλινική Akron του Οχάιο, ο οποίος εξέτασε τα δεδομένα 520.000 παιδιών από πενήντα τέσσερις διαφορετικές χώρες. Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του λένε ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα σε παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και επτά ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 60% όταν λαμβάνουν το φάρμακο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αλλά λιγότερο από μία φορά τον μήνα, ενώ τριπλασιάζεται στα παιδιά που το λαμβάνουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Ο δόκτωρ ΜακΜπράιντ υποστηρίζει ότι αποφάσισε να δημοσιεύσει τα συμπεράσματά του, ώστε οι παιδίατροι, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο της παρακεταμόλης στην πρόκληση του άσθματος, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την ουσία που περιέχεται σε πολλά παυσίπονα που έχουν ακεταμινοφαίνη για την καταπολέμηση του πυρετού ή άλλων πόνων. Εναλλακτικά μπορούν να χορηγούν άλλα, εξίσου ισχυρά αναλγητικά.

Όσον αφορά τους μεγαλύτερους, τα ευρήματα άλλης έρευνας, στην οποία συμμετείχαν έφηβοι άνω των δεκατεσσάρων ετών, έδειξαν ότι και σε εκείνους, αν χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα παρακεταμόλη, ο κίνδυνος να παρουσιάσουν άσθμα διπλασιάζεται.


Πηγή: https://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ



Διαμαρτυρία στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης.

Δίωρο συμβολικό κλείσιμο των σχολείων του Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης (1ο και 2ο Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και καθιστική διαμαρτυρία στην αυλή του παλιού δημαρχείου πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές.

Η συγκέντρωση έγινε εξαιτίας του προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν οι 800 μαθητές της περιοχής, αλλά και για την καθυστέρηση αποπεράτωσης του νέου σχολείου που θα αποσυμφορήσει τις υπάρχουσες σχολικές αίθουσες.

Το νέο σχολείο, που πρόκειται να στεγάσει το γυμνάσιο ή το λύκειο, άρχισε να χτίζεται το 2007, ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και γραφειοκρατίας. Το αποτέλεσμα είναι οι 800 μαθητές των σχολείων να κάνουν τα μαθήματά τους τα τελευταία χρόνια σε κοντέινερ, αποθήκες και ενοικιαζόμενα καταστήματα.

Ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, που πλέον έχει την αρμοδιότητα κατασκευής του νέου σχολείου, διαβεβαίωσε τους Συλλόγους Γονέων ότι έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για την αποπεράτωση του έργου, ωστόσο οι εργασίες δεν ξεκινούν, καθώς εδώ και έξι μήνες καθυστερεί η διαδικασία μεταβίβασης της σύμβασης του εργολάβου από την περιφέρεια στον δήμο, λόγω του Καλλικράτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό των απόρων ο δήμος Πατρέων



Φαγητό, ρούχα, στέγαση σε όσους το έχουν ανάγκη.

Πρωτοβουλίες για την στήριξη ανθρώπων με σοβαρά οικονομικά προβλήματα αναλαμβάνει ο δήμος Πατρέων. Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Δημαρά σε 950 ανέρχονται οι οικογένειες που έχουν επωφεληθεί από την τράπεζα τροφίμων

«Συμπολίτες που πριν από δύο χρόνια ήταν χορηγοί των κοινωνικών δομών του δήμου, σήμερα έρχονται και ζητούν βοήθεια για στοιχειώδη καθημερινά προβλήματα, όπως η σίτιση, η υγεία, η στέγαση κλπ» είπε ο κ. Δημαράς. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ότι πληθαίνουν τα αιτήματα για κάλυψη ενοικίων, πληρωμή λογαριασμών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.

Εκτός από την τράπεζα τροφίμων, λειτουργεί η δημοτική ιματιοθήκη και, όπως εκτιμάται, μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από 1.000 οικογένειες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ρούχα κάθε τέσσερις μήνες. Σε λίγες ημέρες ξεκινά επίσης η λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου, σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό σύλλογο, με στόχο την παροχή δωρεάν φαρμάκων σε συμπολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, προγραμματίζονται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις με εθελοντές γιατρούς, ενώ ολοκληρώνεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, η λειτουργία κοινωνικού ιατρείου και κοινωνικού παιδιατρείου.

Εξασφαλίστηκε επίσης στέγαση σε ξενοδοχείο και σίτιση σε κακοποιημένες γυναίκες και σε μέλη οικογενειών που έχουν μείνει άστεγα, καθώς και νομική στήριξη όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Με τη βοήθεια των σχολικών επιτροπών ο δήμος υλοποιεί πρόγραμμα σίτισης, με πρωινό κολατσιό, 750 μαθητών σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

Σε λίγο καιρό πρόκειται να ξεκινήσει κοινωνικό φροντιστήριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εθελοντές φοιτητές, εθελοντές μονίμους και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, για την παροχή εθελοντικής υποστήριξης μαθητών που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα θα γίνονται δωρεάν ξενόγλωσσα φροντιστήρια σε 110 παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να συμπληρώσετε τη φορολογική σας δήλωση



Απλές οδηγίες βήμα-βήμα.

Τον αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση βήμα προς βήμα της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν φέτος οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2011, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για το γνωστό βιβλιαράκι της εφορίας, στο οποίο παρέχονται αναλυτικές οδηγίες, για το ποιοι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, πού και πώς συμπληρώνεται ο πίνακας με τα εισοδήματα και τις δαπάνες που μειώνουν τον φόρο, πώς συμπληρώνονται τα στοιχεία των περιουσιακών στοιχείων και άλλων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τεκμηρίων.

Επίσης, περιλαμβάνονται πίνακες που αφορούν την κλιμάκωση των τεκμηρίων διαβίωσης κάθε κατηγορίας, τους οποίους μπορούν να συμβουλευτούν οι φορολογούμενοι για τη συμπλήρωση των κωδικών στον πίνακα της φορολογικής τους δήλωσης.

Παράλληλα, στο βιβλιαράκι περιλαμβάνονται και λεπτομερείς οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης με τα στοιχεία ακινήτων των φορολογούμενων Ε9.

Ο οδηγός συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στην Καλαμπάκα

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στην Καλαμπάκα 

Για γυναίκες ηλικίας 25 έως 65 ετών.

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ θα μπορούν να πραγματοποιήσουν οι γυναίκες ηλικίας 25 έως 65 ετών, στην Καλαμπάκα.

Οι εξετάσεις θα διενεργούνται στα αγροτικά ιατρεία των κατά τόπους τοπικών κοινοτήτων από ειδικευμένο προσωπικό του κέντρου υγείας Καλαμπάκας.

Για να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενες, μπορούν να απευθύνονται στο δήμο Καλαμπάκα (κ. Νούλα Σπυρίδωνα τηλέφωνο 2432050252) καθώς και στους υπευθύνους των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» στις κατά τόπους δημοτικές ενότητες.

Οι εξετάσεις διενεργούνται από το δήμο Καλαμπάκας, την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου, το κέντρο υγείας και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).


Διαβάστε περισσότερα...

Φως στα μυστικά του εγκεφάλου



Ερευνητές εξέτασαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων πειραματόζωων
.
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Wake Forest και του Ινστιτούτου McGovern του πανεπιστημίου ΜΙΤ, με τη συμμετοχή του καθηγητή νευροβιολογίας και ανατομίας του πρώτου, Χρήστο Κωνσταντινίδη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έδειξαν με ποιό τρόπο οι νέες πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον κωδικοποιούνται στους νευρώνες του προμετωπιαίου φλοιού, της ζωτικής εκείνης περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται άμεσα στον σχεδιασμό, την λήψη αποφάσεων, την μάθηση και την μνήμη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων (των εγκεφαλικών κυττάρων) πειραματόζωων πριν και μετά την πραγματοποίηση δύο τεστ μνήμης. Αρχικά δύο μαϊμούδες παρακολούθησαν σε μια οθόνη υπολογιστή διάφορα σχήματα, όπως κύκλους και τετράγωνα, και οι επιστήμονες κατέγραψαν τη σχετική ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, τα ίδια ζώα εκπαιδεύθηκαν να αναγνωρίζουν τα διάφορα σχήματα και να θυμούνται αν δύο σχήματα ταιριάζουν μεταξύ τους.

Αναλύοντας και συγκρίνοντας με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή τις καταγραφές της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νευρώνων, πριν και μετά τα τεστ μνήμης, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν ένα μικρό αριθμό συγκεκριμένων νευρώνων που ενεργοποιούνται κατά την μάθηση νέων πραγμάτων και είναι αυτοί οι ίδιοι νευρώνες που διατηρούν τις προϋπάρχουσες σχετικές πληροφορίες, πριν μεσολαβήσει η εκπαίδευση για τη νέα μάθηση.


Πηγή: https://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα η πιο συχνή στη βρεφική ηλικία



Πώς μπορoύν να το καταλάβουν οι μητέρες.

Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας είναι η πιο συχνή τροφική αλλεργία στη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Υπολογίζεται ότι το 2-3% των βρεφών που τρέφονται με γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, τα οποία βασίζονται σε αγελαδινό γάλα, παρουσιάζει αλλεργία αυτού του είδους. Τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν και άλλες αλλεργίες μελλοντικά.

Ο συγκεκριμένος τύπος αλλεργίας οφείλεται στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και μπορεί να εμφανιστεί και σε βρέφη που θηλάζουν από μητέρα, η οποία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών.

Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να σταματήσουν το θηλασμό, αλλά θα πρέπει να σταματήσει η μητέρα να καταναλώνει γάλα και γαλακτοκομικά. Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συνήθως υποχωρεί μετά από 1-2 χρόνια αποχής από την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής-παιδιατρικής γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ Μαρία Φωτουλάκη.

Πώς μπορεί μια μητέρα να καταλάβει ότι το βρέφος έχει αλλεργία στα γάλα και να αποταθεί στο γιατρό; Ο εμετός, η διάρροια, η οποία ενίοτε συνοδεύεται με αίμα, μετά την κατανάλωση γάλακτος, η άρνηση του βρέφους να φάει, η στασιμότητα βάρους, ο κολικός, η γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση είναι συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Όπως αναφέρει η κ. Φωτουλάκη, τα συμπτώματα αλλεργίας στο γάλα μπορεί να εμφανιστούν είτε άμεσα, δηλαδή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά μετά τη χορήγηση του γάλακτος, είτε καθυστερημένα, δηλαδή ύστερα από πολλές ώρες ή ημέρες. Μπορεί δε, η αλλεργία να είναι μεικτού τύπου, δηλαδή να συνδυάζονται και τα δύο.

Στην άμεσου τύπου αλλεργία, τα συμπτώματα αφορούν το πεπτικό (κοιλιακός πόνος, εμετοί, διάρροια, στοματοφαρυγγικό σύνδρομο), το δέρμα (οξεία κνίδωση, αγγειο-οίδημα, εξάνθημα , ερυθρότητα), το αναπνευστικό (αλλεργική ρινίτιδα, βρογχοσπασμός, λαρυγγοσπασμός) ή να υπάρξει γενικευμένη αντίδραση, δηλαδή αναφυλακτικό σοκ.

Στην περίπτωση που η αλλεργία εκδηλώνεται με καθυστέρηση, παρουσιάζονται συμπτώματα στο πεπτικό (όπως εντεροκολίτιδα, πρωκτοκολίτιδα, εντεροπάθεια) και στο δέρμα (δερματίτιδα), ενώ στη μεικτού τύπου αλλεργία εμφανίζονται συμπτώματα, όπως αλλεργική γαστρεντεροπάθεια, ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, δυσκοιλιότητα, ατοπική δερματίτιδα και άσθμα.

Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι άμεσα, δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα στη διάγνωση επειδή αυτά συνδέονται άμεσα με τη λήψη του γάλατος ή των προϊόντων του και υποχωρούν με τον αποκλεισμό του από τη διατροφή.

Στις περιπτώσεις, όμως, που τα συμπτώματα εκδηλώνονται καθυστερημένα ή που η αλλεργία είναι μεικτού τύπου, η κλινική εικόνα παρουσιάζει μεγάλη ετερογένεια και ατυπία ανάλογα με το όργανο στο οποίο εκδηλώνεται.

«Η εντεροπάθεια από αλλεργία στο γάλα αγελάδας εκδηλώνεται με την κλασική κλινική εικόνα η οποία περιλαμβάνει χρόνια διάρροια και ανεπαρκή πρόσληψη βάρους. Συνήθως έχει προηγηθεί επεισόδιο

οξείας γαστρεντερίτιδας. Άλλα συμπτώματα είναι η διάταση κοιλιάς, το παράτριμα και είναι δυνατόν να συνυπάρχουν κολικοί, ερυθρότητα περιπρωκτική, αίμα από το ορθό, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή έκζεμα. Συχνά, αλλά όχι απαραίτητα, υπάρχει ιστορικό αμέσου τύπου αλλεργικών αντιδράσεων όπως κνίδωση ή αγγειοοίδημα. Είναι όμως δυνατόν η εντεροπάθεια να μην συνοδεύεται από καμιά άλλη ένδειξη αλλεργίας.

Η καμπύλη σωματικού βάρους, μετά από μια περίοδο καλής πρόσληψης βάρους, παρουσιάζει σταδιακή έκπτωση. Στις περιπτώσεις αυτές η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει ανάλογα με την ηλικία, και άλλες καταστάσεις τόσο από το πεπτικό όσο και από άλλα συστήματα. Οι καταστάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν πριν από τον αποκλεισμό των πρωτεϊνών γάλακτος αγελάδας» εξηγεί η κ. Φωτουλάκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί και ασφαλισμένοι απογοητευμένοι από τον ΕΟΠΥΥ



Δεν εξυπηρετούνται ικανοποιητικά και πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακα.

Σύγχυση, άγνοια και απογοήτευση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων και των γιατρών. Οι ασφαλισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν εξυπηρετούνται ικανοποιητικά και πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους ενώ οι γιατροί στην συντριπτική πλειοψηφία τους απορρίπτουν το νέο φορέα και αρνούνται να συνάψουν σύμβαση.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν μεταξύ άλλων από έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών η εταιρία Prognosis σε ασφαλισμένους και γιατρούς μέλη του ΙΣΑ κατά την χρονική περίοδο 15-2-2012 έως 23-2-2012.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι τα στοιχεία αναδεικνύουν την αρνητική εικόνα του ΕΟΠΥΥ με ασφαλισμένους και γιατρούς να θεωρούν ότι το νέο σύστημα αντί για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και άρση της ταλαιπωρίας των ασθενών, οδήγησε σε χειροτέρευση την ήδη υφιστάμενη δυσμενή κατάσταση που υφίστατο πριν από τη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας παρά το γεγονός οτι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του στις 1/1/2012 , μόνο το 31% των ερωτηθέντων γνωρίζουν την ύπαρξη του Φορέα, το 10% γνωρίζει κάτι ακαθόριστο ως ενιαίο φορέα ενώ το 60% δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή του!

Σχεδόν οι μισοί (το 47%) των ασφαλισμένων του πρώην ΙΚΑ που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων του Φορέα δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του ΕΟΠΥΥ.

Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει ότι το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ που αφορά 9 εκατ. ασφαλισμένους απέτυχε να ενημερώσει με τελεσφόρο τρόπο τον ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα το αλαλούμ και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Το 43% των ασφαλισμένων δήλωσαν ότι πληρώνουν πιο πολλά χρήματα για τα φάρμακά τους και το 39,4% για τις εργαστηριακές εξετάσεις τους. Επίσης διαπιστώθηκε ότι για τη διαδικασία παροχής φαρμάκων στους ασφαλισμένους επικρατεί άγνοια και ασάφεια γεγονός που επιτείνει μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώνουν οι ασφαλισμένοι ως συνέπεια των αλλεπάλληλων περικοπών σε μισθούς, αμοιβές και συντάξεις.

Όσον αφορά τις ποιοτικές παραμέτρους στην παρεχόμενη περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ ,μόνο το 4-16% δηλώνει αλλαγή προς το καλύτερο. Ειδικότερα ένας στους τρείς κατά μέσον όρο θεωρεί ότι άλλαξε προς το χειρότερο ο τρόπος συνταγογράφησης των φαρμάκων, η ευκολία στα ραντεβού, ο χρόνος αναμονής, το κόστος επίσκεψης του γιατρού και το κόστος της αγοράς των φαρμάκων.

Σχετικά με τη διαδικασία του ραντεβού μόνο το 28% των ασφαλισμένων γνωρίζει την ύπαρξη του 184. Οι ερωτώμενοι ασφαλισμένοι δίνουν επτά διαφορετικές απαντήσεις γεγονός που σηματοδοτεί το μέγεθος της σύγχυσης και έλλειψης ενημέρωσης των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους και τις εικόνες με τις τεράστιες ουρές που αποτύπωσαν τα ΜΜΕ.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα 2/3 (73%) των ασφαλισμένων απάντησαν ότι γνωρίζουν σε ποιο γιατρό να πάνε για να γράψουν τα φάρμακά τους, κάτι που επετεύχθη μετά από μεγάλο αγώνα των ιατρικών συλλόγων και των φορέων, προκειμένου να δοθεί τελικά η δυνατότητα συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς και να διευκολυνθούν χιλιάδες ασφαλισμένων.

Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι γιατροί απορρίπτουν το μόρφωμα του ΕΟΠΥΥ και αρνούνται να συνάψουν σύμβαση με το Φορέα. Οι λόγοι που επικαλούνται είναι αποκαλυπτικοί της υποτίμησης και του ευτελισμού στον οποίο επιχειρούν να οδηγήσουν το ιατρικό σώμα.

Ειδικότερα το 70% των ερωτηθέντων γιατρών δηλώνουν ότι είναι από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι από το νέο σύστημα υγείας. Σημειώνεται ότι στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται νοσοκομειακοί γιατροί, γιατροί του ΙΚΑ, γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και γιατροί μη συμβεβλημένοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Ορθοπεδικές παθήσεις φέρνει η καρέκλα του γραφείου



Συμπτώματα και λύσεις στην ασθένεια του... εργασιακού χώρου.

Τα προβλήματα που οφείλονται σε κακή στάση του σώματός μας στο γραφείο και στον υπολογιστή είναι σήμερα πολύ συχνά και αυξάνονται συνεχώς.

Αυτό οφείλεται:
1) στη σύγχρονη μορφή εργασίας των περισσότερων ανθρώπων, κλεισμένων σε γραφεία εταιρειών και υπηρεσιών και
2) στον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου (οι τακτικοί χρήστες υπολογιστών πραγματοποιούν 50.000 έως 200.000 κτυπήματα πλήκτρων καθημερινά!).

Οι ορθοπεδικές ασθένειες του γραφείου πλήττουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες κάθε ηλικίας και επηρεάζονται από δύο παράγοντες:
1) την εργονομία του εργασιακού χώρου, του πάγκου και της καρέκλας εργασίας και
2) τη φυσική κατάσταση του εργαζομένου.

Γι’ αυτό, προκαλούνται προβλήματα σε μυς, νεύρα, συνδέσμους, τένοντες και αρθρικούς χόνδρους του σώματός τους που οφείλονται είτε σε υπερκαταπόνηση λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων στον υπολογιστή είτε σε αυξημένη τοπική πίεση λόγω της πλημμελούς στάσης του σώματός τους.

Έτσι αναπτύσσονται: Τενοντίτιδες και τενοντοπάθειες. Μυϊκές κράμπες. Σπασμοί και θλάσεις. Σύνδρομα πίεσης των νεύρων. Χονδροπάθειες των αρθρώσεων.

Επίσης, η κακή στάση του σώματος στο γραφείο μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσες παθήσεις όπως τενοντίτιδες, μυϊκές θλάσεις και χονδροπάθειες, μετατρέποντάς τις από οξείες σε χρόνιες καταστάσεις, οι οποίες δύσκολα πλέον αντιμετωπίζονται.

Οι περισσότερες από τις προκαλούμενες βλάβες είναι αναστρέψιμες στην οξεία τους φάση. Αν δηλαδή ο εργαζόμενος αντιληφθεί νωρίς τα πρώτα συμπτώματα και απευθυνθεί εγκαίρως στον ορθοπεδικό γιατρό του, η αντιμετώπιση είναι εύκολη και γρήγορη. Αν αντίθετα αγνοήσει το πρόβλημα και αυτό γίνει χρόνιο, τότε δημιουργούνται μόνιμες βλάβες στους ιστούς που δύσκολα θεραπεύονται ή τουλάχιστον απαιτούν μακροχρόνια αγωγή.

Προειδοποιητικά συμπτώματα
Πόνοι στον αυχένα, τους ώμους και τους καρπούς. Αιμωδίες (μουδιάσματα) στα δάκτυλα των χεριών. Πόνοι χαμηλά στη μέση (οσφυαλγία). Καταπόνηση των ματιών, με ερυθρότητα, ξηροφθαλμία, πόνο, παροδική θόλωση της όρασης και πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν διάχυτα μυϊκά άλγη όχι μόνο στα άνω άκρα και στον κορμό αλλά και στα κάτω άκρα, λόγω της κακής στάσης του σώματος στην καρέκλα. Κύριο πρόβλημα στα κάτω άκρα είναι ο πόνος με αίσθημα καψίματος στα γόνατα (χονδροπάθεια).

Συνήθως ο πόνος σε ένα σημείο του σώματος, η δυσκαμψία (η περιορισμένη κίνηση) του αυχένα ή μιας άρθρωσης και τα μουδιάσματα ωθούν τον ασθενή στον γιατρό.

Ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση της υπερκαταπόνησης κυρίως λόγω κακής εργονομίας, με την εξέταση που θα κάνει στον ασθενή και με τη λήψη του ιστορικού σχετικά με το είδος και τις συνθήκες εργασίας. Μπορεί να ζητήσει και ειδικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, υπερήχους και μαγνητική τομογραφία.
Τα οξέα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ανάπαυση, τοποθέτηση ειδικών ναρθήκων ακινητοποίησης και αποφόρτισης της πάσχουσας περιοχής και παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή.

Αντίθετα, στην περίπτωση χρόνιων προβλημάτων πολλές φορές καταφεύγουμε σε φυσικοθεραπευτικές μεθόδους και χειρουργικές επεμβάσεις. Σίγουρα μια επίσκεψη στο ορθοπεδικό ιατρό σας θα δείξει και την λύση του προβλήματος.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το παγωτό γίνεται εξάρτηση



Τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου του Όρεγκον.

Εθιστικό όσο και η κοκαΐνη φαίνεται να είναι το παγωτό! Νέα έρευνα έδειξε ότι μετά την κατανάλωση αυτού του δροσερού γλυκού ο εγκέφαλος θέλει περισσότερο, μια αντίδραση που παρατηρείται και κατά τη λήψη ναρκωτικών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», όσοι καταναλώνουν παγωτό συχνά χρειάζονται όλο και περισσότερο για να νιώσουν την «ηδονή» της πρώτης φοράς.

Σύμφωνα με τη δρ Κάιλ Μπέργκερ, του Ινστιτούτου Έρευνας του Ορεγκον, η συχνή κατανάλωση φαγητού που είναι πλούσιο σε λιπαρά και ζάχαρη φαίνεται να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε αυτό, αφού με κάθε κατανάλωση μειώνεται η ένταση του μηνύματος επιβράβευσης που φτάνει στον εγκέφαλο. Τα συμπεράσματα προέκυψαν από την παρακολούθηση 150 εφήβων, ηλικίας 14 έως 16 ετών. Τους ζητήθηκε πριν απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις για τις διατροφικές τους συνήθειες και τις λιγούρες τους να καταναλώσουν μιλκσέικ σοκολάτας.

Στη συνέχεια, ενώ τους γινόταν επίδειξη φωτογραφιών από απολαυστικά γλυκά και ροφήματα, καταγραφόταν με ειδικά μηχανήματα η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Προέκυψε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήθελαν γλυκό, αλλά αυτοί που κατανάλωσαν το περισσότερο, το απολάμβαναν όλο και λιγότερο και έπρεπε να ισοφαρίσουν τη μείωση της ευχαρίστησης με κατανάλωση ακόμα μεγαλύτερης ποσότητας.


Πηγή: https://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο το κόκκινο κρέας για καρκίνο και καρδιακό



Αντικαταστήστε το με κοτόπουλο και ψάρια.

Τον κίνδυνο θανάτου αυξάνει η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος σύμφωνα με μια μακρόχρονη έρευνα που έκανε η ιατρική σχολή του Χάρβαρντ. Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιακό και οι επιστήμονες προτείνουν την αντικατάστασή του με κοτόπουλο, ψάρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αν κανείς τρώει μια μερίδα κατεργασμένου κόκκινου κρέατος κάθε μέρα, τότε αυξάνει έως 20% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.700 άνδρες επί 22 χρόνια και για 83.600 γυναίκες επί 28 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ανά τετραετία ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και οι ερευνητές έκαναν συσχέτιση με την κατάσταση της υγείας τους.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε καθημερινά φρέσκο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, έχουν κατά μέσο όρο αυξημένο κατά 13% κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) σε σχέση με όσους δεν τρώνε κόκκινο κρέας τόσο συχνά. Επίσης κατά 18% αυξημένος είναι ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο.

Αν μάλιστα το κόκκινο κρέας είναι κατεργασμένο (λουκάνικα, μπέϊκον, χάμπουργκερ κ.α.), τότε αντίστοιχα ο κίνδυνος γενικώς πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 20%, ενώ ειδικότερα του θανάτου από καρδιά κατά 21% και του θανάτου από καρκίνο κατά 16%.

Η αντικατάσταση του κρέατος με ξηρούς καρπούς μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 19%, η αντικατάσταση με κρέας πουλερικών ή πλήρη δημητριακά μειώνει τον κίνδυνο κατά 14%, ενώ με ψάρι κατά 7%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 7% έως 9% των πρόωρων θανάτων όσων συμμετείχαν στην μελέτη, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο κρέας, το οποίο περιέχει ορισμένα συστατικά, όπως τα κορεσμένα λίπη, το νάτριο και μερικές άλλες καρκινογόνες ουσίες, με τελική συνέπεια την πιθανή βλάβη της καρδιάς και την ανάπτυξη καρκίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάστε τα περιττά κιλά μέσα σε 10 μέρες



Με την επαναστατική μέθοδο αδυνατίσματος Diet Tube.

Με την νέα επαναστατική μέθοδο αδυνατίσματος Diet Tube μπορείτε να χάσετε τα περιττά κιλά μέσα σε μόλις 10 μέρες.

Δεν πρόκειται απλά για μια δίαιτα, αλλά για ένα επαναστατικό σύστημα διατροφής που αν το ακολουθήσει κανείς θα καλυτερεύσει ολόκληρη η ζωή του χάνοντας παράλληλα αρκετά κιλά!

Δοκιμασμένη και στις Ηνωμένες Πολιτείες – μετά την Ιταλία, απ’ όπου ξεκίνησε από τον Prof. Marco Gasparotti, πλαστικό χειρουργό η καινούργια μέθοδος αδυνατίσματος – ιατρική διαδικασία ακούει στο όνομα Diet Tube.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στη χώρα μας από τον πλαστικό χειρουργό Dr. Απόστολο Γαϊτάνη και προσφέρει μεγάλη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα. Το Diet Tube βασίζεται σε μία ειδική τεχνική διατροφής που οδηγεί σε απώλεια 10% του σωματικού βάρους μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς να χαθεί μυϊκή μάζα.

Το καινοτόμο αυτό σύστημα κατά της παχυσαρκίας αποτελείται από μία περίοδο 10 ημερών πρωτεϊνικής κετογενικής σίτισης, μέσω ενός λεπτού ρινογαστρικού σωλήνα, ο οποίος συνδέεται με μία μίνι αντλία που επιτρέπει την συνεχή έγχυση τροφής για 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια της εντερικής σίτισης το Diet Tube εγγυάται για τους άντρες απώλεια βάρους 8 με 10% και για τις γυναίκες 6 με 8%.

Το Diet Tube αποτελείται από έναν πολύ λεπτό σωλήνα 2 χιλιοστών που εισάγεται στο στομάχι μέσα από την μύτη. Στερεώνεται πίσω από το αυτί και στη συνέχεια συνδέεται με μία μικρή ελαφριά αντλία, την οποία ο ασθενής έχει πάντα μαζί του, στερεωμένη κάπου στο πλάι της μέσης του τοποθετημένη σε ένα μικρό τσαντάκι. Στην αντλία αυτή συνδέεται η σακούλα με τα πρωτεϊνικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία εγχύονται κατευθείαν μέσα στο στομάχι του ασθενή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας επιτρέπεται η μέτρια φυσική δραστηριότητα.

Πριν την εφαρμογή της θεραπευτικής αγωγής Diet Tube, ο ασθενής υποβάλλεται σε μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων, καθώς και σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Μετά την πρώτη φάση με τον σωλήνα διατροφής, ο γιατρός παρακολουθεί τον ασθενή για άλλες δύο εβδομάδες. Παράλληλα εξειδικευμένος διαιτολόγος προτείνει ειδικό πρόγραμμα διατροφής, το οποίο σε συνδυασμό με συμπληρώματα πρωτεΐνης βοηθά στην επιπλέον απώλεια βάρους, αφού αφαιρεθεί το Diettube!
Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας είναι η πλήρης καύση του περιττού λίπους, χωρίς να συνοδεύεται ωστόσο από απώλεια μυϊκής μάζας.

Πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια από το επιτελείο των εξειδικευμένων γιατρών (ειδικός παθολόγος, ειδικός μικροβιολόγος, κλινική διατροφολόγος) υπό την επίβλεψη του πλαστικού χειρουργού Απόστολου Γαϊτάνη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα του πατέρα μπορεί να προκαλέσει παιδική λευχαιμία



Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του παιδιού. Αυστραλοί επιστήμονες τώρα συνδέουν τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας και με το κάπνισμα του πατέρα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, παιδιά των οποίων ο πατέρας ήταν καπνιστής κατά τη στιγμή της σύλληψής τους έχουν κατά 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, μια από τις πιο κοινές μορφές παιδικού καρκίνου.

Επιστήμονες μελέτησαν το οικογενειακό ιστορικό σχεδόν 300 παιδιών με τον συγκεκριμένο τύπο λευχαιμίας, ρωτώντας τις συνήθειες των γονιών τους αναφορικά με το κάπνισμα. Επιπλέον, συνέκριναν αυτές τις οικογένειες με τις οικογένειες 800 παιδιών σε παρόμοιες ηλικίες που δεν έπασχαν από λευχαιμία.Οπως διαπιστώθηκε οι συνήθειες της μητέρας δεν φάνηκαν να έχουν κανένα αντίκτυπο στη συγκεκριμένη νόσο, όμως ο αριθμός των τσιγάρων που κάπνιζε ο πατέρας την περίοδο της σύλληψης ανέβαζε σημαντικά τις πιθανότητες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περιπτώσεις που ο πατέρας κάπνιζε τουλάχιστον ένα πακέτο ημερησίως, αυξάνονταν κατά 44% οι πιθανότητες διάγνωσης ενός παιδιού με λευχαιμία.«Το σπέρμα που περιέχει βλάβη στο DNA του, μπορεί και πάλι να φτάσει και να γονιμοποιήσει ένα ωάριο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση της νόσου» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, Ελίζαμπεθ Μιλν.


Πηγή: https://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εχθρός της καρδιάς για τους άντρες τα ζαχαρούχα ποτά



Η καθημερινή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Κατά 20% αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο στους άνδρες που καταναλώνουν καθημερινά ένα τρίτο του λίτρου ζαχαρούχα ποτά σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει η αμερικανική επιθεώρηση Circulation. Δεν διαπιστώθηκε το ίδιο στα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά.

Η μελέτη διεξήχθη σε 42.883 λευκούς άνδρες, ηλικίας 40 με 75 ετών, που εργάζονταν όλοι στον τομέα της υγείας.

Η αύξηση του κινδύνου για καρδιοαγγειακή νόσο κατά 20% παρέμεινε μετά και το συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην πιθανότητα καρδιακών παθήσεων, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ και ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Ο κίνδυνος αυτός δεν αυξήθηκε σε όσους έπιναν ζαχαρούχα ποτά μόνο δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα διαφόρων λιπιδίων και πρωτεϊνών στο αίμα που είναι οι βιοδείκτες στις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Πρόκειται κυρίως για την πρωτεΐνη C-reactive (CRP), ένα δείκτη φλεγμονής και για τα ποσοστά της κακής χοληστερόλης (LDL) και της καλής χοληστερόλης (HDL). Όσοι κατανάλωναν καθημερινά είχαν υψηλά επίπεδα της CRP και της κακής χοληστερόλης (LDL) και υπερβολικά χαμηλή την καλή χοληστερόλη (HDL)

Η μελέτη άρχισε τον Ιανουάριο του 1986 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2008 και βασίστηκε σε αιματολογικές αναλύσεις και σε ερωτηματολόγια που έθεταν οι ερευνητές κάθε δύο χρόνια στους συμμετέχοντες στην έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε μεταμόσχευση ήπατος θα υποβληθεί ο Αμπιντάλ



Φέτος ο Αμπιντάλ είχε 36 συμμετοχές με τους «μπλαουγκράνα».

Σε μεταμόσχευση ήπατος θα υποβληθεί στο εγγύς μέλλον ο Ερίκ Αμπιντάλ. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Μπαρτσελόνα, η λύση αυτή προκρίθηκε για τον Γάλλο αριστερό μπακ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί πέρυσι.

Υπενθυμίζεται πως ο 32χρονος άσος είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου στις 17 Μαρτίου 2011, αλλά επέστρεψε σε χρόνο ρεκόρ (μέσα σε έξι εβδομάδες) στα γήπεδα και αγωνίστηκε στα τελευταία παιχνίδια των Καταλανών στην πορεία προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Champions League.

Η επίσημη ανακοίνωση του ιατρικού τιμ της Μπαρτσελόνα αναφέρει: «Τις προσεχείς εβδομάδες, ο Ερίκ Αμπιντάλ θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, ως αποτέλεσμα της προόδου της ασθένειάς του στο συγκεκριμένο όργανο. Η μεταμόσχευση υπήρξε πιθανότητα από την αρχή της θεραπείας του πέρυσι. Κατόπιν επιθυμίας του ποδοσφαιριστή, ο σύλλογος ζητεί να σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή του».

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές πότε θα γίνει η επέμβαση και πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψει στα γήπεδα ο Αμπιντάλ. Σημειώνεται πως ήδη το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή έχει ανανεωθεί μέχρι το 2013, ενώ στη νέα συμφωνία των δύο πλευρών υπάρχει οψιόν ανανέωσης μέχρι το 2014 κι εν συνεχεία το 2015. Φέτος ο Αμπιντάλ είχε 36 συμμετοχές και 1 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τους «μπλαουγκράνα».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς δουλειά 1.025.877 Έλληνες



Στο 20,7% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας
.
Στο 20,7% εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το δ' τρίμηνο του 2011, από 17,7% το γ' τρίμηνο, και έναντι του 14,2% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο αριθµός των απασχολουμένων ανήλθε το δ' τρίμηνο σε 3.932.790 άτοµα και των ανέργων σε 1.025.877.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η απασχόληση µειώθηκε κατά 3,6% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και κατά 8,5% σε σχέση µε το δ΄ τρίµηνο του 2010.

Ο αριθµός των ανέργων αυξήθηκε κατά 16,8% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και κατά 44,1% σε σχέση µε το δ΄ τρίµηνο του 2010.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,2% το δ' τρίμηνο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» μειώθηκε κατά 0,1% (σε τριμηνιαία βάση).


Διαβάστε περισσότερα...

«Λίφτινγκ» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης



Εργασίες ανάπλασης σε 81 στρέμματα.

Αλλάζει όψη η ευρύτερη περιοχή της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, με την ανάπλαση της περιοχής του Ελαιορέματος.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα δύο χρόνια.

Η διοίκηση του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη υπέγραψε τη σύμβαση για την ανάπλαση του Ελαιορέματος με την ανάδοχο εταιρία και οι εργασίες θα περιλαμβάνουν αστικές αναπλάσεις σε έκταση περίπου 81 στρεμμάτων.

Με την ολοκλήρωση του έργου, στην περιοχή αναμένεται να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι και άλλες κοινωνικές και αθλητικές υποδομές. Θα φυτευτούν εκατοντάδες δέντρα, ενώ ο χώρος της ανάπλασης θα είναι προσβάσιμος και στα άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε το Ταμείο Εγγύησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις



Θα παρέχει συνολική ρευστότητα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2013.

Εγκρίθηκε η συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγύησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ρευστότητας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και σημειώνεται ότι στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε και ο Επικεφαλής της «Task Force» για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Το Ταμείο αυτό θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ, οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ 1:2 θα παρέχουν συνολική ρευστότητα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια ύψους 400 εκ. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στην αγορά 1. 440 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση βελτίωσης της αξιολόγησης της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης προβλέπεται η δυνατότητα μεγαλύτερου ποσοστού μόχλευσης από την πλευρά της ΕΤΕπ.

Σκοπός του Ταμείου είναι η άμεση χορήγηση κεφαλαίων για επενδύσεις και κεφαλαίων κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις, κάτι που αναμένεται να δώσει την απαραίτητη ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν στις δυσμενείς συγκυρίες της κρίσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Παζάρι αντικειμένων και ρούχων στον Άγιο Νικόλαο



Τα έσοδα θα διατεθούν για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο Οργανισμός Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Αγίου Νικολάου Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν στην Κρήτη διοργανώνει παζάρι αντικειμένων και ρούχων στον προαύλιο χώρο του κτιρίου Μιραμπέλλο δίπλα στην Αγία Τριάδα.

-την Παρασκευή 16/3/2012 από της 10:00 το πρωί μέχρι της 19:00 το βράδυ

-το Σάββατο 17/03/2012 από της 10:00 το πρωί μέχρι της 19:00 το βράδυ

-και τη Κυριακή 18/3/2012 από της 10:00 το πρωί μέχρι της 14:00 το μεσημέρι

Τα έσοδα από το παζάρι θα διατεθούν για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαρούλια από τα περιβόλια της Σύρου

Δωρεάν μαρούλια από τα περιβόλια της Σύρου 

Τα μαζεύουν και τα μοιράζουν όλα στους κατοίκους του νησιού.
Τα μέλη του Ε.ΠΑ.Μ Σύρου, με τη συνεργασία του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων, μαζεύουν από τα περιβόλια και τα χωράφια τους, τα ολόφρεσκα μαρούλια και τα προσφέρουν στους πολίτες της Σύρου εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το kyklades24.gr. H κρίση, χρειάζεται τέτοιες πρωτοβουλίες...

Η διανομή θα γίνει το πρωί της Παρασκευής 16 Μαρτίου, από τις 09.00 έως τις 13.00 το μεσημέρι στην αποθήκη Πολυτέκνων, στην έξοδο του σούπερ μάρκετ Βιδάλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος της ΓΣΕΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας



Τι ισχύει για αυτές που είχαν συναφθεί πριν τις 14/2.

Σε επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε η ΓΣΕΕ για τις νέες διατάξεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αναφέρονται τα εξής:

«Στις ΣΣΕ που βρίσκονται σε ισχύ είτε 24 μήνες και περισσότερο (που «λήγουν» σύμφωνα με την ΠΥΣ στις 14-2-2013), είτε για διάστημα μικρότερο των 24 μηνών μέχρι την 14-2-2012 (που «λήγουν» σύμφωνα με την ΠΥΣ το αργότερο σε 3 έτη από την έναρξή τους), δηλαδή για ΣΣΕ που είχαν τεθεί σε ισχύ πριν τις 14-2-2012 παραγνωρίζεται ότι:

Για τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί πριν τις 14-2-2012 ισχύει το άρθρο 9 του ν. 1876/1990, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ΣΣΕ με ισχύ πάνω από ένα έτος, ακόμα κι εάν έχουν ημερομηνία λήξης, θεωρούνται αόριστης διάρκειας.

Αυτές οι ΣΣΕ, η διάρκεια των οποίων ορίστηκε άνω του έτους, λύνονται, ως αορίστου χρόνου, μόνο με καταγγελία και, εάν δεν καταγγελθούν, συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι την αναγκαστική τους λήξη που επιβάλλεται, ανεπίτρεπτα, από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Από αυτές τις ΣΣΕ, όσες είχαν επεκταθεί με την κήρυξή τους ως γενικά υποχρεωτικών χωρίς να έχουν καταγγελθεί, συνεχίζουν να ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών του κλάδου ή του επαγγέλματος που καλύπτουν και όχι μόνο για τα μέλη. Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και τα μη μέλη στην εκ του νόμου παράταση της ισχύος της ΣΣΕ που επεκτάθηκε, όπως και στη μετενέργεια των όρων της ως όρων της ατομικής τους σύμβασης μέχρι να συναφθεί νέα ΣΣΕ ή να συναινέσουν (τα μη μέλη) σε μεταβολή των όρων της ατομικής τους σύμβασης. Τα ως άνω επαναλαμβάνουμε ότι ισχύουν για ΣΣΕ που είχαν συναφθεί πριν την 14-2-2012».



Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 5.000 κλήσεις για κακοποίηση γυναικών



«Φωτιά» πήρε η γραμμή SOS 15900 μέσα σε ένα χρόνο.

Περισσότερες από 5.000 κλήσεις και 37 ηλεκτρονικά μηνύματα έχει λάβει η γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων στον ένα χρόνο λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, εθνικής εμβέλειας, για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών- θυμάτων βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η γ.γ. Ισότητας των Φύλων, επί συνόλου των κλήσεων, δηλαδή 5.089 κλήσεις, οι 3.955 (76%) αφορούν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.

Από αυτές, οι 2.958 κλήσεις (75%) αφορούν σε καταγγελίες των ιδίων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 997 κλήσεις (25%) αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/ες 25%, γονείς 19%, άλλους συγγενείς 17%, αδελφός/ή 11%, γείτονας 10% και άλλα άτομα (14%).

Από τις 2.958 κλήσεις που αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.448 κλήσεις (83%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο/σύντροφο, οι 87 κλήσεις (3%) σεξουαλικής παρενόχλησης, οι 46 κλήσεις (2%) για βιασμό, οι 4 κλήσεις (0,1%) για πορνεία και 1 κλήση (0%) για trafficking, ενώ 272 κλήσεις (9%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας, πέραν των παραπάνω. Από τις 2.958 γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή, οι 1.897 (64%) είναι μητέρες.

Τα αιτήματα των γυναικών που καλούν στην τηλεφωνική γραμμή αναφέρονται στην ψυχοκοινωνική στήριξη 1.396 κλήσεις (47%), σε νομική συμβουλευτική 922 κλήσεις (31%), σε νομική βοήθεια 461 κλήσεις (15,6%), στην αναζήτηση φιλοξενίας 262 κλήσεις (9%), στην αναζήτηση εργασίας 102 κλήσεις (3%).

Το προφίλ των γυναικών - θυμάτων βίας δύσκολα μπορεί να αποκτήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν ισχύουν τα παλαιότερα στερεότυπα τού τύπου «νέα, χαμηλού εισοδήματος ή άνεργη, και δίχως μόρφωση».

Από τις γυναίκες-θύματα βίας, που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση στην αγορά εργασίας, φαίνεται ότι:

- 31% είναι απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες)

- 33% είναι άνεργες (από τις οποίες το15% μακροχρόνια άνεργες) και

- 13% είναι ανενεργές.

Από τις γυναίκες-θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση φαίνεται ότι:

- 50% είναι έγγαμες

- 9% είναι άγαμες

- 8% σε διάσταση

- 6% διαζευγμένες

- 2% χήρες.

Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η ηλικία τους φαίνεται ότι:

- 3% είναι νέες από 15 έως 24 ετών

- 25% είναι ηλικίας 25 έως 39 ετών

- 29% είναι 40 έως 54 ετών

- 11% είναι 55-64 ετών και

- 5% είναι από 65 ετών και άνω.

Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται ότι:

- 0,2% είναι τυπικά αναλφάβητες

- 11% έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

- 10% την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

- 6% τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου και

- 15 % την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή προκύπτει ότι:

- 73% είναι Ελληνίδες

- 10% είναι μετανάστριες

- 1% ανήκουν σε μειονότητες

- 1% είναι Α.με.Α.

Επιπλέον, για την οικονομική τους κατάσταση οι γυναίκες - θύματα την περιγράφουν στην αντίστοιχη ερώτηση ως κακή (23%), ενώ το 18% την αναφέρει ως μέτρια και το 12% ως καλή.

Τέλος, σημειώνεται ότι η λειτουργία της γραμμής προβλέπεται να ενισχυθεί άμεσα από την έναρξη λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στις πόλεις Αθήνα (Πολύκεντρο), Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Λαμία, Λάρισα και Τρίπολη, για τα οποία έχει ήδη επιλεγεί -μέσω ΑΣΕΠ- το επιστημονικό προσωπικό, που θα τα στελεχώσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Αφιέρωμα στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής

Αφιέρωμα στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής 

Εκδήλωση σήμερα με ελεύθερη είσοδο στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Τι μας αποκαλύπτει το επιστημονικό εργαστήριο για την Δ.Ε.Π.Υ.; Ποιες είναι οι τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν; Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται; Πώς μπορεί το Σχολικό Περιβάλλον να στηρίξει ένα παιδί με Δ.Ε.Π.Υ.; Πώς μπορεί να βοηθηθεί ο γονιός και το οικογενειακό περιβάλλον, για να βοηθήσει τα άτομα με Δ.Ε.Π.Υ.;

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλαμβάνουν να απαντήσουν σε αυτά, αλλά και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα που απασχολούν γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία έγκυρης ενημέρωσης και διαλόγου, που θα βοηθήσει να τεθεί το θέμα στις πραγματικές του βάσεις και να προταθούν λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, τόσο των ατόμων με Δ.Ε.Π.Υ., όσο και του περιβάλλοντός του.

Ο Ευθύμιος Σκουλάκης, Ερευνητής B΄ στο Ινστιτούτο Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας, η Νένη Περβανίδου, Παιδίατρος-Αναπτυξιολόγος, Υπεύθυνη Μονάδας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», η Bonnie Miller, Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, η Bενέττα Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, συντονίζονται από τον Σπύρο Ευθυμιόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιολογίας ΕΚΠΑ και παρουσιάζουν στο κοινό τις πλέον σύγχρονες προσεγγίσεις επί του θέματος με τρόπο απλό και κατανοητό.

Η εκδήλωση φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, αρχίζει στις 18:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 9469688.

Δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης στο ίδιο τηλέφωνο ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: elinat@eugenfound.edu.gr

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας θα παραμείνει ανοικτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από 17:00 έως 18:30.


Διαβάστε περισσότερα...