Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Απαγόρευσαν σε παιδί με σύνδρομο Down να παρελάσει! - Το κλάμα του παιδιού δεν συγκίνησε τη διεύθυνση

Οργή προκαλεί η απόφαση σχολείου στη Λάρισα








Από την μία πλευρά, δάσκαλος στο 33ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας παρέλασε, κρατώντας μαθητή με ειδικές ανάγκες από το χέρι, σε μία προσπάθεια να νιώσει ίσο με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και σε μία προσπάθεια να μην του στερήσουν βασικό μαθητικό του δικαίωμα. Το μικρό παιδί έχει σύνδρομο asperger και ήθελε πολύ να παρελάσει. Και φυσικά οι δάσκαλοι του δεν του χάλασαν το χατίρι.
"Ήταν δικαίωση για όλους μας η εικόνα του συναδέλφου μας που παρέλασε μαζί με τους μαθητές του, κρατώντας σφιχτά το χέρι του συγκεκριμένου μαθητή, ο οποίος το είχε ανάγκη λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Δικαίωση για όλους τους δασκάλους του σχολείου, οι οποίοι σεβάστηκαν τη διαφορετικότητα του και το δικαίωμα του παιδιού να παρελάσει, λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα και την επιθυμία του να ζήσει ισότιμα τη σχολική ζωή.
Ωστόσο, φαίνεται πως ο επαγγελματισμός και η ανθρωπιά, δεν αφορούν στο σύνολο της κοινότητας των παιδαγωγών. Σύμφωνα με το news247.gr δάσκαλοι ενός άλλου σχολείου της Λάρισας αρνήθηκαν σε παιδί με σύνδρομο Down να παρελάσει.
"Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο παιδί, με χιούμορ και γεμάτο ζωντάνια", επισημαίνουν φίλοι και γνωστοί του ανήλικου μαθητή. Ο διευθυντής και ο γυμναστής του σχολείου ανακοίνωσαν ότι δεν θα πάρει μέρος στην παρέλαση και δεν συγκινήθηκαν ούτε όταν το παιδί άρχισε να κλαίει.
Ζήτησαν λοιπόν από τους γονείς χαρτί από γιατρό ότι το παιδί μπορεί να παρελάσει, δηλαδή χαρτί που να λέει ότι το παιδί μπορεί να περπατήσει σε μια ευθεία. Οι γονείς εξήγησαν στους εκπαιδευτικούς πως αφού ο γυμναστής θα είναι δίπλα στα παιδιά κατά τη διάρκεια της παρέλασης, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Ωστόσο, οι ίδιοι ήταν ανένδοτο. Και αφού δεν είχαν άλλη δικαιολογία να βρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, είπαν χαρακτηριστικά: "Η συγκίνηση που θα παρελάσει θα είναι μεγάλη, γι' αυτό και δεν είναι σωστό να λάβει μέρος".

Όπως δήλωσε στο Newsit o πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων Με Αναπηρίες, Γιάννης Βαρδακαστάνης "οτιδήποτε διακρίνει, οτιδήποτε αποκλείει έναν μαθητή από τη συμμετοχή στη μαθητική ζωή όπως όλοι οι μαθητές, είναι επιεικώς απαράδεκτο. Ο αποκλεισμός ενός μαθητή με αναπηρία από την παρέλαση είναι ισοτίμως απαρέκτο με τον αποκλεισμό ενός μαθητή επειδή κάποιος θεωρεί ότι δεν είναι Έλληνας".





Πηγή: http://thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βοήθεια στο σπίτι

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους και εντάσσεται στο Μέτρο 6.1 «Ανάπτυξη Κοινωνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης για την προώθηση ίσων ευκαιριών». Η παρέμβαση των στελεχών του Προγράμματος αποσκοπεί στην διαμόρφωση εκείνων των όρων που επιτρέπουν την παραμονή του ηλικιωμένου ανθρώπου στο σπίτι του, την αποφυγή της ιδρυματοποίησης ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, την διατήρηση της ενότητας της οικογένειας του και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του με την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής.

Το Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» παρέχει:
  • Ψυχοκοινωνκή υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες φροντίδα ατομικής υγείας
  • Νοσηλευτική Πρωτοβάθμια φροντίδα
  • Οικιακή φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης
  • Αγωγή υγείας και πρόληψη
  • Διευκόλυνση των αναγκών μετακίνησης, ενημέρωσης και επικοινωνίας
  • Διασύνδεση με άλλους φορείς, δίκτυα, υπηρεσίες και προγράμματα, για την αξιοποίηση μέσων και παροχών που αφορούν την κάλυψη αναγκών των ηλικιωμένων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με κατά τόπους γραφεία του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)

Ο θεσμός των ΚΑΠΗ



Ο θεσμός των ΚΑΠΗ υιοθετήθηκε το 1984 με νομοθετική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Προνοίας. Ο Θεσμός εξελίχθηκε σταδιακά μέσω των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αναπτύχθηκε και διευρύνθηκε σε όλη τη χώρα όπου φθάνει μέχρι σήμερα να λειτουργούν περισσότερα από 900 κέντρα. Βασική φιλοσοφία του θεσμού είναι η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων. Οι υπηρεσίες του κέντρου απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες άνω των 60 ετών που κατοικούν στην περιοχή λειτουργίας τους ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση.
Αρνητικό είναι ότι μετά από 20 χρόνια λειτουργίας τους ακόμα δεν υπάρχει μια τυπική δικτύωση μεταξύ τους.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στην έννοια της ανοιχτής προστασίας των ηλικιωμένων είναι η παραμονή τους στην κοινότητα, στο οικείο περιβάλλον της οικογένειας, της γειτονιάς, του φιλικού περίγυρου και η αποφυγή της ιδρυματικής κλειστής περίθαλψης και άλλης μορφής ασύλων.

Σκοπός των ΚΑΠΗ
• Η πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων ώστε να παραμείνουν ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου
• Η διαφώτιση και η συνεργασία του κοινωνικού συνόλου και των ειδικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ηλικιωμένων
• Πρωτογενή Πρόληψη (εμβολιασμοί, συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων)
• Δευτερογενή Πρόληψη (ιατρικές εξετάσεις που έχουν σκοπό την έγκαιρη διάγνωση)
Τι υπηρεσίες προσφέρονται στα ΚΑΠΗ;

• Συμβουλευτική, ψυχοσυναισθηματική στήριξη, κοινωνική φροντίδα των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους
• Φροντίδα και οδηγίες για Ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη
• Φυσιοθεραπεία
• Εργοθεραπεία
• Οργανωμένη ψυχαγωγία
• Κατ’ οίκον εξυπηρέτηση
• Συμμετοχή σε προγράμματα λουτροθεραπείας και θερινών κατασκηνώσεων
• Προγράμματα εθελοντισμού
• Επιμόρφωση, διαλέξεις, μελέτη θεμάτων, επισκέψεις σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας να μας ενημερώσετε για δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο ΚΑΠΗ της περιοχή σας όπως ψυχαγωγικές, αθλητικές δραστηριότητες ,συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες κ.α

Τα ΚΑΠΗ στελεχώνονται από Ιατρούς Φυσικής Ιατρικής, Κοινωνικούς λειτουργούς, Φυσιοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Επισκέπτες/τριες Υγείας ή Νοσηλευτές/τριες καθώς και από Οικογενειακούς Βοηθούς.

Σας επισυνάπτουμε ένα κατάλογο με ορισμένα απο τα ΚΑΠΗ της Ελλάδος.

Σε περίπτωση που το ΚΑΠΗ της γειτονιάς σας δεν είναι στην παραπάνω λίστα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ώστε να το προσθέσουμε.

Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερο στρες και περισσότερος ύπνος μειώνουν το σωματικό βάρος



Ενδεχομένως η διατροφή και η άσκηση δεν είναι τα μόνα αποτελεσματικά ‘όπλα’ στη μάχη κατά του πάχους.

Σε νέα έρευνα, άνθρωποι που επιθυμούσαν να χάσουν 4,5 τουλάχιστον κιλά είχαν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν το στόχο τους αν κρατούσαν χαμηλά τα επίπεδα στρες και κατάφερναν να κοιμούνται επαρκώς, τουλάχιστον 6 ώρες τη νύχτα και όχι περισσότερες από 8.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Charles Elder, από το Kaiser Permanente Center for Health Research, στο Πόρτλαντ, σημειώνει ότι η εφαρμογή της έρευνας έγκειται στο ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί απλώς να χρειάζονται να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους και να κοιμούνται νωρίτερα, ενώ άλλοι μπορεί να θεωρούν πως η άσκηση μπορεί να τους βοηθήσει στη μείωση του στρες και στον ύπνο. Ορισμένοι μπορεί να βοηθηθούν από άλλες τεχνικές, όπως το διαλογισμό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 472 παχύσαρκους ανθρώπους. Παρακολούθησαν εβδομαδιαία σεμινάρια στα οποία τους δόθηκαν γνωστές συμβουλές απώλειας βάρους, όπως περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων κατά 500 τη μέρα, υιοθέτηση διατροφής χαμηλής σε λιπαρά και σάκχαρα, που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, και ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας. Τους ζητήθηκε επίσης να παρακολουθούν την αϋπνία, το στρες και την κατάθλιψη και να καταγράφουν το χρόνο που περνούσαν βλέποντας τηλεόραση ή απασχολούμενοι στον υπολογιστή.

Αποκαλύφτηκε ότι η κατάθλιψη και ο χρόνος που περνούσαν μπροστά σε μια οθόνη δεν ήταν καλοί προγνωστικοί παράγοντες για το αν κάποιος μπορούσε αδυνατίσει. Ωστόσο ο ύπνος και τα επίπεδα στρες ήταν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘International Journal of Obesity.’


Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές σύμμαχος της υγείας



Ευεργετικές οι ιδιότητες της καφεΐνης
Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι η υπερβολική λήψη καφέ κρύβει κινδύνους για την υγεία. Οι νέες μελέτες όμως θέλουν τον καφέ να προστατεύει από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, ενώ ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις και θεραπεύει τον πονοκέφαλο.

Σύμφωνα με τους μελετητές του «Biomed Central Cancer» η καφεΐνη περιορίζει τον κίνδυνου του καρκίνου του δέρματος κατά το 1/3, ενώ παρομοίως επιδρά στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μαστού, φάρυγγα, παγκρέατος, προστάτη και λευχαιμίας. Ειδικά στην περίπτωση των ανδρών, υπάρχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιαστεί επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη, εάν πίνουν πολύ καφέ.

Οι ευεργετικές ιδιότητες όμως δεν σταματούν εδώ! Με 3 κούπες την ημέρα καφέ για τις γυναίκες μειώνεται κατά 1/4 ο κίνδυνος να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, ενώ για τους άντρες με 5 κούπες το ίδιο ποσοστό φτάνει το 44%. Επιστήμονες από την Αυστραλία υποστηρίζουν ότι 4 κούπες την ημέρα περιορίζουν τον κίνδυνο για το διαβήτη κατά 25%!

Τέλος, ο συνδυασμός καφεΐνης και ασπιρίνης αντιδρά στην αιθανόλη και «βάζει φρένο» στον πονοκέφαλο, ενώ ο καφές ενισχύει τις επιδόσεις στα αθλήματα κατά 6%, μόνο για ασκήσεις που προϋποθέτουν μέτρια καταπόνηση των μυών.

Διαβάστε περισσότερα...

Πονάει η μέση σου; Σκέψου θετικά!



Η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πόνων της μέσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του AGR, ενός γερμανικού οργανισμού που επικεντρώνεται στα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Στο άρθρο αναφέρεται ότι σκέψεις που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά είναι "θα διατηρήσω μια ενεργή φυσική δραστηριότητα", "δεν υπάρχει ανάγκη μακροχρόνιας νοσηλείας για τα προβλήματα της μέσης μου" καθώς και "διαθέτω πολύ ισχυρές δυνάμεις αυτό-ίασης". Επίσης άλλες σκέψεις που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και τον έλεγχο του πόνου είναι "Δεν πρόκειται να χάσω τη θετική αντιμετώπιση της ζωής " και "Σίγουρα θα διατηρήσω τις κοινωνικές μου επαφές". Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πόνοι της μέσης είναι συνήθως ακίνδυνοι και στο 90% των περιπτώσεων εξαφανίζονται μετά την πάροδο λίγων εβδομάδων. Οι πόνοι της μέσης που διαρκούν περισσότερο οφείλονται κυρίως στην εγκεφαλική μνήμη, του πόνου, και στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από τις σκέψεις του ατόμου αλλά και τη στάση που αυτό κρατά απέναντι στον πόνο.


Πηγή: http://www.livit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο «εθισμός» στο Διαδίκτυο



Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην περιφέρεια
Οι Έλληνες έφηβοι με διαδικτυακή εξάρτηση φαίνεται να αποκτούν μία κακώς εννοούμενη «άνεση» με το Ίντερνετ, παρουσιάζοντας διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Από την πανελλαδική έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας προέκυψε ότι:

-Το 2,4% των εφήβων 15-16 ετών, στη χώρα μας, παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση και το 19,1% οριακή χρήση, που δυνητικά στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές εξάρτησης.

-Το ποσοστό των εφήβων με συμπεριφορές εξάρτησης ήταν μεγαλύτερο στις επαρχιακές πόλεις σε σύγκριση με την Αττική (3,4% έναντι 1,3%).

-Δεν διαπιστώθηκε διαφοροποίηση που να σχετίζεται με το φύλο. Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον τον πρώτο σε συχνότητα λόγο που οι εξαρτημένοι έφηβοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ ακολουθούν τα online παιχνίδια.

-Από το σύνολο των εφήβων, το 63,7% θα δημοσιοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (το 100% των εφήβων με εξάρτηση), ενώ το 18,5% θα συναντούσαν κάποιον διαδικτυακό φίλο στο φυσικό κόσμο (έναντι 74% των εφήβων με εξάρτηση).

-Το 95,2% των εφήβων με εθισμό στο Διαδίκτυο προέρχονταν από έγγαμες οικογένειες.

-Το 44,4% των εφήβων με εθισμό έχουν συχνή πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό τηλέφωνο, έναντι 15% όσων δεν κάνουν συχνή χρήση του Διαδικτύου.

Από το καλοκαίρι του 2007, η Μονάδα έχει δεχθεί περισσότερους από 100 εφήβους, με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου, καθώς, το φαινόμενο που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα διεθνώς αποκτά πλέον διαστάσεις και στην Ελλάδα.

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Saferinternet, ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό της πρώτης ευρωπαϊκής έρευνας σε επτά χώρες, για τον καθορισμό της επίπτωσης του φαινομένου της διαδικτυακής εξάρτησης. Η έρευνα θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ισλανδία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία, κατά την περίοδο 2011-2012.

Επίσης, μετά από την υπογραφή μνημονίου με το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, ειδικοί της Μ.Ε.Υ. πραγματοποιούν επισκέψεις σε σχολεία και ενημερώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σχετικά με θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Εξάλλου, στη Μονάδα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και εφήβους σχετικά με θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου.

Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε λύση για τα προνοιακά επιδόματα!





Είναι γνωστά σε όλους τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί τον τελευταίο καιρό με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων. Πότε ο "Καλλικράτης" και η μετάβαση των Υπηρεσιών πρόνοιας στους Δήμους από τις νομαρχίες (βλέπε άρθρο: Καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων), πότε η εγκύκλιος του υπουργείου και πότε ο Επίτροπος του κεντρικού Ελεγκτικού Συνεδρίου (βλέπε παράδειγμα στο ακόλουθο άρθρο: Ανήκουστο: Ζητούν 5.300 νέες γνωματεύσεις αναπηρίας) κατέληξαν οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά κυρίως άλλοι να τα έχουν εισπράξει και άλλοι όχι. Πέραν αυτού είχε προκύψει και το ζήτημα μη καταβολής σε κάποιες περιοχές (βλέπε άρθρο: Τι γίνεται τελικά με τα προνοιακά επιδόματα;).


Ευχάριστα νέα όμως έφερε η επικοινωνία με τα γραφεία πρόνοιας που είχαν το παραπάνω πρόβλημα και την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με την καταβολή. Ο επίτροπος και οι αντιθέσεις του τελικά κάμφθηκαν και υπέγραψε την εντολή καταβολής, ύστερα από πιέσεις των κατά τόπους διευθυντών υπηρεσιών πρόνοιας. Όσοι λοιπόν δεν έλαβαν ακόμα την επιταγή με το επίδομά καλό είναι να μην ανησυχούν. Οι επιταγές τις επόμενες μέρες θα δοθούν στα ΕΛΤΑ της περιοχής και θα προωθηθούν και παραδοθούν στους δικαιούχους, με κεντρική ημερομηνία την 8η Απριλίου, που είναι και η πρώτη ημερομηνία καταβολής των επιδομάτων. Η λήξη καταβολής θα πάει μέχρι περίπου το τέλος του μήνα.


Η αύξηση (όπως έχω γράψει και σε προηγούμενες αναρτήσεις) ήρθε κανονικά και όσοι δεν την είδαν, φταίει το ότι η υπηρεσία τους λόγω λάθους δεν την πέρασε και θα την καταβάλλει μαζί με το επόμενο δίμηνο. Όσο για την αλλαγή στον τρόπο καταβολής (βλέπε άρθρο: Καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων) τους επόμενους μήνες θα ειδοποιηθούν από τις υπηρεσίες πρόνοιας οι δικαιούχοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που θα τους ζητήσουν. 


Ας ελπίσουμε βέβαια άμεσα να λυθεί και το θέμα της σύστασης και στελέχωσης των Διευθύνσεων Πρόνοιας στους 325 νέους "Καλλικρατικούς" Δήμους της χώρας, ώστε οι υπηρεσίες αυτές να αναλάβουν όπου δεν το έχουν κάνει το έργο των προηγούμενων υπηρεσιών.


Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατεταμένος εμπαιγμός σε βάρος 14 εκπαιδευτικών με αναπηρία

Από τις 11 Ιανουαρίου έχει κυκλοφορήσει η ειδική εγκύκλιος για την πρόσληψή τους και ακόμα ... τίποτε!



Σχεδόν τρεις μήνες έχουν παρέλθει από την αρμόδια εγκύκλιο - πρόσκληση του υπουργείου παιδείας για την μόνιμη πρόσληψη εκπαιδευτικών με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω σε κενές οργανικές θέσεις και ο διορισμός 14 εκπαιδευτικών με αναπηρία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που πληρούν τους όρους της εγκυκλίου ακόμα αναμένεται!


Η πρόσκληση του υπουργείου είχε ανακοινωθεί στις 11 Ιανουαρίου, ήταν και τότε αρκούντος καθυστερημένη, είχαν προηγηθεί πιέσεις του συλλόγου εκπαιδευτικών με αναπηρία. Το “κωμικοτραγικόν” της υπόθεσης είναι ότι σήμερα – τρείς μήνες σχεδόν μετά – οι 14 δικαιούχοι (συν 5 ακόμα για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση από ανάλογη εγκύκλιο), δεν πληροφορούνται με ακρίβεια το εάν και πότε θα προσληφθούν. Οπως μας ενημερώνουν οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Π.Ε. “ο διορισμός τους καθυστερεί επ’ αόριστον επειδή προσκρούει στην κυβερνητική απόφαση (σ.σ. μεταγενέστερη) για έναν διορισμό ανά πέντε αποχωρήσεις”.

Σε απλά ελληνικά, οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία είναι θύματα εμπαιγμού. Κληθήκανε αρχικά (πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου) να υποβάλλουν αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά από πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή. Να δηλώσουν, ακολούθως, τις περιοχές που επιθυμούν από τους πίνακες περιοχών κενών οργανικών θέσεων. Και σήμερα , κοντά στο τέλος της σχολικής χρονιάς, πληροφορούνται ότι η εγκύκλιος για την πρόσληψή τους πρακτικώς είναι άκυρη...


Διαβάστε περισσότερα...

Εν δυνάμει δότες οργάνων όλοι οι Έλληνες



Θα εξαιρούνται μόνο όσοι δηλώσουν επίσημα την αντίθεσή τους

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα όλοι οι έλληνες πολίτες θα είναι εν δυνάμει δότες οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση.

Μόνο όσοι θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δε θα είναι εν δυνάμει δότες.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανών πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση).

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

Επίσης, το νέο προσχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται κατά περίπτωση μεταμοσχεύσεις και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Η δυνατότητα για χειρουργική αφαίρεση οργάνων ή μεταμόσχευση δίνεται πλέον σε νοσηλευτικά ιδρύματα - νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και ιδιωτικές κλινικές.

Επίσης, από το προσχέδιο προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση οργάνων από ζωντανό δότη.

Το ζήτημα αυτό που αφορά κυρίως τους νεφρούς, μέρος του ήπατος και άλλα όργανα, επιτρέπει τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη μόνο στον ή στη σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο υπάρχει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και 4ο βαθμό εξ αίματος και 2ο βαθμό εξ αγχιστείας και σε πρόσωπο που υπάρχει άμεση προσωπική και συναισθηματική σχέση.

Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να δίνεται ειδική άδεια με δικαστική απόφαση αφού ελεγχθούν όλες οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντα δότη αλλά και η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, της ουσιαστικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού που έχει ο δότης με τον λήπτη.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες βλαστοκυττάρων (αιμοποιητικών κυττάρων) θα ιδρύονται στο εξής με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ και θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο προσχέδιο προβλέπονται ποινές για όσους με τη δική τους συναίνεση δίνουν όργανά τους προς μεταμόσχευση και πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις του προβλέπουν ακόμη και κάθειρξη δέκα ετών και πρόστιμο 290.000 ευρώ για οργανωμένες ομάδες που συμμετέχουν στη διακίνηση και εμπορία οργάνων.

Για αστήρικτες κατηγορίες εναντίον της προηγούμενης διοίκησης, έκανε λόγο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του νυν δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη για την κατάσταση με τα σκουπίδια.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Μπουτάρης, κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση ότι δεν του άφησε ικανό αριθμό απορριμματοφόρων, αλλά συγχρόνως δήλωσε ότι δεν θα παραγγείλει νέα απορριμματοφόρα, κατηγόρησε τους εργαζόμενους στο δήμο ότι δεν αποδίδουν, αλλά συγχρόνως τους ζήτησε να βάλουν «πλάτη».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να γίνετε έξυπνος... ασθενής


1. Να είστε προετοιμασμένοι: Πριν επισκεφθείτε το γιατρό σας σχεδιάστε τι θέλετε να αποκομίσετε από αυτή σας την επίσκεψη. Αναφέρετε στο γιατρό πολλές από τις σκέψεις σας, καθώς και τα βασικά συμπτώματα που νιώθετε (θυμηθείτε πότε ξεκίνησαν και τι τα επιδεινώνει).

2. Βοηθήστε τη μνήμη σας: Οι ασθενείς συνήθως ξεχνούν τα μισά από αυτά που τους λένε οι γιατροί. Θα πρέπει λοιπόν να κρατάτε σημειώσεις. Σκεφτείτε αν θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα συγγενή ή φίλο, ειδικά όταν έχετε να συζητήσετε για ένα σοβαρό πρόβλημα. Η παρέα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άνετα, να σας θυμίζει ερωτήσεις που ξεχάσατε και να σας βοηθήσει αργότερα να θυμηθείτε τι σας είπε ο γιατρός να κάνετε.

3. Εξοικονομήστε χρόνο για να μιλήσετε: Οι γιατροί έχουν συνήθως την τάση να διακόπτουν και να κάνουν εκείνοι ερωτήσεις. Να θυμάστε λοιπόν πάντα τον αριθμό των ερωτήσεων που έχετε να κάνετε και ζητήστε να μιλήσετε χωρίς να σας διακόψουν.

4. Ξεκαθαρίστε τις αμφιβολίες σας: Μην ντρέπεστε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας εξηγήσει έναν ιατρικό όρο, να επαναλάβει κάτι ή να σας δώσει γραπτές οδηγίες.

5. Βεβαιωθείτε ότι καταλάβατε τη διάγνωση, τη θεραπεία και το σκοπό κάθε εξέτασης.

6. Ζητήστε από το γιατρό να συνοψίσει ό,τι σας είπε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας ξέφυγε κάτι.

7. Δηλώστε τις αμφιβολίες σας: Εάν δεν νιώθετε καλά με την προτεινόμενη θεραπεία ή εξέταση, πείτε το. Μπορεί να υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.

8. Ζητήστε να δείτε το φάκελό σας: Οι γιατροί συχνά κρατούν τους φακέλους σαν επτασφράγιστο μυστικό. Όμως, εκεί μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για την κατάστασή σας, που μπορούν να κάνουν το διάλογο πιο αποτελεσματικό και να σας επιτρέψουν να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για τη φροντίδα της υγείας σας. Επίσης, σημαντικό θα είναι να κρατάτε ένα δικό σας αρχείο με σημαντικές πληροφορίες, όπως κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, πρόσφατες συνταγές, αλλεργίες, εμβολιασμούς κ.λπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι άντρες πρέπει να τρώνε δημητριακά το πρωί



Οι άντρες που ξεκινούν την ημέρα τους με ένα μπωλ δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

«Διαπιστώσαμε πως ο κίνδυνος υπέρτασης μειώνεται κατά 25% σε όσους καθημερινά τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζάινες Κοχάρ, από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconcess, στη Βοστώνη.

Τα ευρήματα της μελέτης, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) στην Ατλάντα, βασίσθηκαν σε 13.368 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί περισσότερα από 16 χρόνια οι ερευνητές.

Οι 7.267 από αυτούς ανέπτυξαν στην πορεία της μελέτης υπέρταση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι άντρες έτρωγαν δημητριακά για πρωινό μία φορά την εβδομάδα είχαν κατά 8% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ δημητριακά.

Όσοι τα κατανάλωναν 2 έως 6 φορές την εβδομάδα, διέτρεχαν 16% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης και όσοι τα έτρωγαν καθημερινά είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης.

Οι αντίστοιχες μειώσεις, πάντως, σε όσους ήταν καπνιστές, διέθεταν περιττά κιλά και δεν τρέφονταν υγιεινά ήταν 12% για όσους έτρωγαν δημητριακά 2-6 φορές την εβδομάδα και 19% για όσους τα κατανάλωναν καθημερινά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να επηρεάζουν με αρκετούς μηχανισμούς την αρτηριακή πίεση. Κατ’ αρχήν, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, που μπορεί να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, ρυθμίζοντας έτσι καλύτερα την αρτηριακή πίεση.

Οι φυτικές ίνες τους, εξάλλου, συμβάλλουν στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, λιπίδων και ινσουλίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής (λ.χ. λιγότερα λίπη και αλάτι) που επίσης μπορεί να επηρεάζει ευνοϊκά την πίεση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη είναι ανεξάρτητη (δεν χρηματοδοτήθηκε από κάποια εταιρεία παρασκευής δημητριακών).


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

18 αλήθειες για γέλια




Ανεβάζει με φυσικό τρόπο τη διάθεση, προλαμβάνει τις ασθένειες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, καίει θερμίδες, γυμνάζει και αυξάνει τη μακροζωία. Όλες αυτές οι ιδιότητες δεν συγκεντρώνονται σε κάποιο μαγικό φίλτρο, αλλά στην ικανότητά μας να γελάμε. Δείτε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες.


1. Τα μωρά δεν γελούν παρά μόνο αφού συμπληρώσουν 3 μήνες ζωής.

2. Όταν γελάμε, ο αέρας που εκπνέουμε, φεύγει από τους πνεύμονες με ταχύτητα 96 χλμ/ώρα.

3. Χρησιμοποιούμε 17 μυς του προσώπου μας για να γελάσουμε και 47 για να κατσουφιάσουμε.

4. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια συγκριτικά με τους απαισιόδοξους.

5. 17 λεπτά γέλιου την ημέρα, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής σας κατά μία ημέρα.

6. Ένα 6χρονο παιδί γελά κατά μέσο όρο 300 φορές την ημέρα. Ένας ενήλικος γελά μόλις 15 φορές την ημέρα.

7. Οι χαμογελαστοί σερβιτόροι παίρνουν 50% περισσότερα φιλοδωρήματα από τους αγέλαστους συναδέλφους τους.

8. Ένα καλό γέλιο μπορεί να διαρκέσει μία ώρα.

9. Οι περισσότεροι γελαστοί άνθρωποι ζουν στην Κούβα και τη Βραζιλία. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών.

10. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 18 είδη χαμόγελου.

11. Πρέπει να χαμογελάσετε περίπου 250.000 φορές για να κάνετε μία ρυτίδα.

12. Το να γελάσετε 100 φορές ισοδυναμεί με το να κάνετε 10-15 λεπτά ποδήλατο.

13. 15 λεπτά γέλιου έχουν τα ίδια οφέλη με 2 ώρες ύπνου.

14. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανού ψυχολόγου, Dr. Michael Titze, τη δεκαετία του ‘50, οι άνθρωποι γελούσαν κατά μέσο όρο 18 λεπτά την ημέρα. Σήμερα, είναι 4-6 λεπτά την ημέρα.

15. Έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσε ότι με το γέλιο καίμε λίγο παραπάνω από μία θερμίδα ανά λεπτό.

16. Το γέλιο ακούγεται το ίδιο σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κουλτούρες. Oι επιστήμονες, μάλιστα, πιστεύουν ότι το γέλιο συνέβαλε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των προγόνων μας. Ο ήχος του γέλιου είναι τόσο κοινός και οικείος που είναι αναγνωρίσιμος ακόμη και αν παιχτεί ανάποδα στο μαγνητόφωνο.

17. Με το γέλιο ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση.

18. Το γέλιο ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών.


Διαβάστε περισσότερα...

Άγνοια για την αντισύλληψη έχουν οι έφηβοι



Δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν
Αν και μυούνται στη σεξουαλική ζωή κατά μέσο όρο στην ηλικία των 14, 8 ετών, τα Ελληνόπουλα φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν να παίρνουν τις σωστές προφυλάξεις. Τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θεωρούνται ταμπού ακόμη στη χώρα μας και σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», που δημοσιεύεται στον «Ελεύθερο Τύπο», το 10% των σεξουαλικών ενεργών εφήβων δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Αν και ο αριθμός φαίνεται μικρός, σε συνδυασμό με το 39% των νέων που χρησιμοποιούν αναξιόπιστες σημαίνει ότι περίπου οι μισοί έφηβοι δεν λαμβάνουν προστασία, όπως πρέπει.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «συνταγή» για το σωστό βάρος




Ισορροπημένος ύπνος και λιγότερο άγχος


Παράγοντες που ευνοούν την παχυσαρκία είναι τόσο ο πολύς ή λίγος ύπνος όσο και το αυξημένο άγχος, καθώς δυσκολεύουν την απώλεια βάρους. Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αναδεικνύει την αξία του ισορροπημένου ύπνου, από τουλάχιστον έξι έως το πολύ οκτώ ώρες, καθώς και του ελέγχου του στρες, όσον αφορά τις δίαιτες που πρέπει να ακολουθούν το τρίπτυχο «λιγότερο φαγητό, περισσότερη κίνηση και καλός ύπνος».

Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για την Υγεία Κάιζερ Περμανέντε των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Τσαρλς Έλντερ έκαναν πειράματα με περίπου 500 παχύσαρκους εθελοντές, με μέση ηλικία 55 ετών, οι οποίοι επί έξι μήνες έπρεπε να τρώνε 500 λιγότερες θερμίδες τη μέρα, να ασκούνται σωματικά και να κάνουν ομαδική ψυχοθεραπεία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τη μεγαλύτερη επιτυχία στην απώλεια κιλών είχαν όσοι εθελοντές είχαν μικρότερο επίπεδο άγχους και παράλληλα κοιμούνταν φυσιολογικές ώρες (ούτε πολύ, ούτε λίγο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί κάποιος μέχρι και να διπλασιάσει τις πιθανότητές του να χάσει κιλά, αν κοιμάται από έξι έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Αν κοιμάται περισσότερο γίνεται αδρανής ενώ αν κοιμάται λιγότερο αυξάνει το επίπεδο του στρες του.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι αν κάποιος, που θέλει να χάσει κιλά, κρατά ένα καθημερινό «ημερολόγιο διατροφής» ωφελείται ιδιαίτερα, σε σημείο να διπλασιάζει τις πιθανότητες του να πετύχει το στόχο του.
Διαβάστε περισσότερα...

«Μετεξεταστέες» οι Ελληνίδες στην αντισύλληψη




«Καμπανάκι» από τους γιατρούς



Μισό αιώνα μετά τη δημιουργία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού, οι Ελληνίδες συνεχίζουν να μην το εμπιστεύονται και να καταφεύγουν στην άμβλωση. Μάλιστα, πολλές από τις Ελληνίδες που υιοθετούν τη μέθοδο της αντισύλληψης με χάπι προτιμούν να συμβουλευτούν τη φίλη τους αντί για το γιατρό.

«Πολλές Ελληνίδες θεωρούν ακόμη το αντισυλληπτικό χάπι επιβλαβές, ενώ προσφέρει αντικαρκινική προστασία», λέει ο μαιευτήρας Βασίλης Βεργέτης στον «Ελεύθερο Τύπο». Οι αμβλώσεις έχουν μειωθεί ελάχιστα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, λόγω του νέου χαπιού επείγουσας αντισύλληψης.

Το μόνο μειονέκτημα των χαπιών νέας γενιάς είναι πως προκαλούν εφησυχασμό, οπότε αυξάνουν ελαφρά τον κίνδυνο αφροδισιακών νοσημάτων, ενώ η αντισύλληψη με σπιράλ ενδείκνυται για τις γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει μια φορά.

Σε αριθμούς:
-1 στα 3 ζευγάρια χρησιμοποιεί συστηματικά προφυλακτικό
-1 στις 3 ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες προκύπτει από παντελή απουσία αντισυλληπτικής μεθόδου
-22% των Ελληνίδων δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια έκτρωση
-50% των ανεπιθύμητων κυήσεων συμβαίνει σε γυναίκες με άστατη λήψη χαπιού.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση Κεδίκογλου για την ασφαλή περίθαλψη των θαλασσαιμικών


Συμεών Κεδίκογλου προς υπουργείο υγείας: «Προτάξετε την αξία της ανθρώπινης ζωής έναντι των χρημάτων»

Εκκληση για το ... αυτονόητο: Η ανθρώπινη ζωή υπερισχύει των χρημάτων!

Με ερώτησή του προς τον υπουργό υγείας ο βουλευτής (ΠΑΣΟΚ) Συμεών Κεδίκογλου, ζητά άμεσες λύσεις “για την εξασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των θαλασσαιμικών”.

Ο κυβερνητικός βουλευτής, βασισμένος σε στοιχεία πρόσφατου δημοσιεύματος της σελίδας, εξηγεί ότι “το κόστος θεραπείας των θαλασσαιμικών που ανέρχεται μηνιαίως σε 3000 – 6000€, είναι δυσβάσταχτο για την πλειονότητα των πασχόντων ” και απευθύνει έκκληση τόσο στο υπουργείο υγείας όσο και στον φαρμακευτικό σύλλογο Αττικής - Πειραιά “να προτάξουν την αξία της ανθρώπινης ζωής έναντι των χρημάτων”.

Αναφορικά με την προταθείσα από το υπουργείο λύση μετάβασης των θαλασσαιμικών σε φαρμακεία της Βιοωτίας και της Κορίνθου, ο Σ. Κεδίκογλου επισημαίνει προς τον υπουργό υγείας ότι “δεν είναι επί της ουσίας εφικτή, καθώς τα φάρμακα για την θαλασσαιμία δεν υπάρχουν στα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί πρέπει να τα παραγγέλλουν και να περιμένουν μέρες μετά για την παραλαβή. Αυτό πρέπει να γίνει εκατοντάδες φορές για τους εκατοντάδες πάσχοντες από Αθήνα και Πειραιά. Θα πρέπει επίσης οι φαρμακοποιοί Κορίνθου και Βοιωτίας να πληρώσουν από την τσέπη τους το υψηλό κόστος των φαρμάκων, γεγονός αδύνατον και αδιανόητο”.

To“διά ταύτα” της επερώτησης Κεδίκογλου προς τον υπουργό υγείας έχει ως εξής: “Σε ποια μέτρα σκοπεύετε να προβείτε, ώστε οι χρόνια πάσχοντες, όπως οι θαλασσαιμικοί, να προμηθεύονται τα σκευάσματα τουλάχιστον εκείνα που συνδέονται άμεσα με τη νόσο τους και τις δευτερογενώς εξ’ αυτής απορρέουσες παθήσεις;”
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση για τον αυτισμό στην πόλη των Ιωαννίνων

Τετάρτη 30 Μαρτίου, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του πνευματικού κέντρου


Ενημερωτική εκδήλωση- παρέμβαση με θέμα τον αυτισμό διοργανώνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου (ώρα έναρξης 7μ.μ.) η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων “Ελένη Γύρα” στην αίθουσα “Β. Πυρσινέλλας” της πόλης των Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό (2 Απριλίου), συνεργάζονται δε σε αυτήν το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννίνων και το 13ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν και ακολούθως θα σχολιαστούν τρία ντοκιμαντέρ με θέμα τον αυτισμό, ενώ θα υπάρξουν και ενημερωτικές – επιστημονικές ομιλίες από την επιστημονική διευθύντρια της “Στέγης” Μαργαρίτα Γκογκάκη και από τον Ηλία Παρίση, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ).



Διαβάστε περισσότερα...

Άλλος ένας κίνδυνος για τους καπνιστές



Το τσιγάρο συνδέεται με καρκίνο του στομάχου και του λάρυγγα

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του λάρυγγα και του στομάχου διατρέχουν οι καπνιστές, ακόμα και χρόνια μετά τη διακοπή της βλαβερής συνήθειας, σύμφωνα με μετα- ανάλυση ήδη γνωστών ερευνών.

Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα 33 παλαιότερων ερευνών, Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν πως οι καπνιστές έχουν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τους μη καπνιστές, είτε στον οισοφάγο τους είτε σε ένα τμήμα του στομάχου που ονομάζεται καρδιακή μοίρα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O θηλασμός ενισχύει τη νοημοσύνη των εμβρύων



Άγνωστη παραμένει η ουσία που βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Όσο μεγαλύτερη χρονική περίοδο μια μητέρα θηλάζει το νεογέννητο παιδί της, τόσο μεγαλώνει ο εγκέφαλός του και τόσο αυτό αποκτά αυξημένες νοητικές δυνατότητες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του εγκεφάλου ενός θηλαστικού, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, και του χρόνου θηλασμού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουν αν υπάρχει κάτι στο γάλα που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά, η ανακάλυψή τους ενισχύει τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός είναι η καλύτερη επιλογή για ένα μωρό.

Πριν από τρία χρόνια, μια άλλη επιστημονική έρευνα, μεταξύ περίπου 14.000 παιδιών, είχε καταλήξει στη διαπίστωση ότι όσα είχαν θηλάσει για καιρό, είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης. Μια πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα μωρά που έχουν θηλάσει, τα καταφέρνουν καλύτερα στην ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά, όπως έδειξαν τεστ που πραγματοποιήθηκαν αργότερα, στις ηλικίες των 5, 7, 11 και 14 ετών.

Το γάλα του θηλασμού βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, βοηθώντας στην καταπολέμηση των μολύνσεων, του άσθματος και άλλων παθήσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις για κουρασμένους!



Μία από τις συχνότερες δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε για να μην ασκηθούμε είναι ότι είμαστε πολύ κουρασμένοι!
Κι όμως οι ειδικοί και οι γιατροί συστήνουν περισσότερη άσκηση για να νικήσουμε την κούραση και να έχουμε αρκετή ενέργεια!

Σύμφωνα με έρευνες, λοιπόν, ακόμα και το περπάτημα αντί να ξαπλώνουμε στον καναπέ αλλάζοντας συνεχώς κανάλια, μας κάνει να πιο ενεργητικούς. Αν πρέπει να παλέψουμε με την κούρασή μας, καλό είναι να επιλέξουμε την κατάλληλη άσκηση για εμάς.

Πως η άσκηση ανεβάζει την ενέργειά μας;
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Georgia στις ΗΠΑ, βρήκαν ότι, η συμμετοχή μας σε ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης, μπορεί να αυξήσει τα ενεργειακά μας επίπεδα κατά 20% και να μειώσει την κόπωση κατά 65%!

Με ποιον τρόπο;
Οι ειδικοί λένε ότι η άσκηση αυξάνει την ενέργεια στο σώμα μας, σε κυτταρικό επίπεδο, στα μιτοχόνδρια που ευθύνονται για την παραγωγή ενέργειας. Αυτά, αυξάνονται με την αεροβική (καρδιοαγγειακή) άσκηση, άρα αυξάνεται η ικανότητα του οργανισμού να παράγει περισσότερη ενέργεια.

Τι βοηθάει περισσότερο;
Ανάλογα με το τι τύπος ανθρώπου είμαστε και τη ζωή που ζούμε, χρειαζόμαστε και τον ανάλογο τρόπο άσκησης για να «γεμίσουμε» με ενέργεια.
Έτσι, αν έχουμε «ενέργεια έντασης» ή «ήρεμη ενέργεια» στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο την άσκησή μας.

Ακολουθώντας το μέτρο, θα λέγαμε ότι χρειάζεται να ασκούμαστε σε ρυθμό που κρατά την καρδιά μας σε χαμηλά με μέσα επίπεδα ρυθμού, ώστε να μην «αδειάζουμε» ενεργειακά.
Εκτός από το περπάτημα, άλλες μορφές άσκησης που αυξάνουν την «ήρεμη ενέργεια» είναι το Πιλάτε, η Γιόγκα, το Τάι Τσι, τα βάρη (ειδικά με αργές επαναλήψεις). Η μουσική κατά την άσκηση παίζει επίσης ρόλο στην μείωση της έντασης και την αύξηση της «ήρεμης ενέργειας».
Άρα, η άσκηση με μέτρο είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ενεργητικότητάς μας.

Από την άλλη, να φάμε κάποιο φρούτο πριν την άσκηση (30-60 λεπτά), το οποίο θα μετατραπεί σε ενέργεια που θα χρησιμεύσει στην άσκηση, θα μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερη δύναμη κατά τη διάρκεια της άσκησής μας, αλλά και μετά! Το ίδιο συμβαίνει και με το νερό. Πιείτε αρκετό νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, ώστε να μην αφυδατωθείτε και νιώσετε κούραση.

Αν παρόλα αυτά νιώθετε πολύ κουρασμένοι για να κάνετε οτιδήποτε, οι ειδικοί συμβουλεύουν: «Σηκωθείτε, κάντε μία βόλτα μέσα στο δωμάτιο που είστε, και σε λίγο θα νιώσετε περισσότερη ενέργεια απ’ ότι πριν. Αυτό θα σας κάνει να θέλετε ακόμα περισσότερο να κινηθείτε»!

Είναι θέμα απόφασης…

Απλές λύσεις υπάρχουν:
Περπάτημα (βόλτα τον σκύλο, βόλτα με φίλους-παιδιά, σκάλες αντί για ανελκυστήρα).
Ποδήλατο (κοντινά ψώνια, βόλτα με παρέα).
Διαβάστε περισσότερα...

Απροσπέλαστη για τους πολίτες με αναπηρία η ιστοσελίδα της Βουλής

«Ψευδής η σήμανση που πιστοποιεί το αντίθετο» καταγγέλει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ





Την αποκατάσταση της προσβασιμότητας της ιστοσελίδας της Ελληνικής Βουλής, σε πολίτες με αναπηρία, αξιώνει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Στην επιστολή τονίζεται ότι “δεν είναι δυνατόν το σύμβολο της Δημοκρατίας, όπως είναι η Βουλή των Ελλήνων, να μη λαμβάνει υπόψη της τις συνταγματικές επιταγές και να αποκλείει μια ολόκληρη πληθυσμιακή ομάδα, δεν είναι δυνατόν η Βουλή των Ελλήνων να διακρίνει και να αποκλείει από την ενημέρωση περί των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που παρέχεται μέσω του συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου, το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τεχνική πλευρά του ελλείμματος που αναλυτικά αποδίδεται στην επιστολή της συνομοσπονδίας. Οπως επισημαίνεται “παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο συμπεριλαμβάνεται σήμανση σύμφωνα με την οποία ο χώρος αυτός συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς Οδηγίες Προσβασιμότητας, στην πραγαματικότητα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας”. Με απλά λόγια, η σήμανση της ιστοσελίδας της βουλής των Ελλήνων που την πιστοποιεί ως προσβάσιμη είναι ψευδής!

Στον επίλογο της επιστολής της η ΕΣΑμεΑ τονίζοντας το ... αυτονόητο εξηγεί ότι “η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πρώτη από όλους να αποδείξει εμπράκτως ότι καταπολεμά όλα τα εμπόδια που ορθώνονται στην προσπάθεια των πολιτών με αναπηρία να ασκήσουν τα συνταγματικά και ανθρώπινα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους”. Στην συγκεκριμένη κατεύθυνση η συνομοσπονδία αξιώνει “την πλήρη συμμόρφωση του διαδικτυακού τόπου της Βουλής των Ελλήνων με τις ελέγξιμες Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού έκδοση 2.0 σε επίπεδο μάλιστα «ΑΑA» (WCAG 2.0 level AA), διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η πύλη της Βουλής θα καταστεί προσβάσιμη στους πολίτες με αναπηρία. Παράλληλα, κατά την κατασκευή όλων των ηλεκτρονικών εγγράφων διαφόρων μορφοτύπων, καθώς και οιασδήποτε μορφής οπτικοακουστικού υλικού αναρτάται στο συγκεκριμένο διαδικτυακό χώρο, θα πρέπει να τηρούνται προδιαγραφές ηλεκτρονικής προσβασιμότητας”.



Διαβάστε περισσότερα...