Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Σε τιμές - σοκ πωλούνται πολυτελή ακίνητα σε πλειστηριασμούς


Εκπληκτικά ακίνητα, πανάκριβα σε άλλες εποχές, βγαίνουν στο σφυρί από την εφορία και τις τράπεζες για χρέη των ιδιοκτητών τους. Οι πλειστηριασμοί για τους οφειλέτες του Δημοσίου ξεκίνησαν με βάση την εμπορική αξία, που σε πολλές περιοχές είναι πολύ χαμηλότερη από την αντικειμενική, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, διαμερίσματα, βίλες, μεζονέτες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα, αποθήκες που κατασχέθηκαν λόγω χρεών ή άλλων προβλημάτων εκπλειστηριάζονται στη μισή τιμή ή και χαμηλότερα και πολλοί μπορούν να είναι οι τυχεροί που θα «χτυπήσουν» και θα αποκτήσουν το ακίνητο που θέλουν.

Ωστόσο, οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν τα πολλά προβλήματα και τα «μυστικά» που κρύβουν οι πλειστηριασμοί, καθώς δεν είναι λίγες οι καταγγελίες στο παρελθόν για «στημένες» διαδικασίες και για κύκλωμα που λυμαίνεται τον χώρο και αγοράζει σε εικονικές τιμές ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση. Πάντως, δεν είναι λίγοι και αυτοί που αγόρασαν ένα ακίνητο σε τιμή ευκαιρίας.

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr) έχουν αναρτηθεί 29 αναγγελίες πλειστηριασμών ακινήτων, μικρών και μεγάλων διαμερισμάτων ακόμα κι αγροτεμαχίων που θα γίνουν μέχρι τις 20 Ιουλίου για χρέη προς το Δημόσιο.
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων που ανήκουν σε οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ξεκινήσει και μάλιστα με το νέο καθεστώς, δηλαδή θα υπολογίζεται η εμπορική αξία των ακινήτων.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα ακινήτων που βγαίνουν προς πώληση από την Εθνική είναι:

 • Κατοικία - μεζονέτα 222,95 τ.μ. στη Νέα Πεντέλη με ελάχιστη τιμή προσφοράς... 300 χιλ. ευρώ
 • Μονοκατοικία στον Διόνυσο εμβαδού 120 τ.μ., κύριος χώρος με δύο ορόφους και σοφίτα σε οικόπεδο 410 τ.μ. πωλείται κατ’ ελάχιστο 566 χιλ. ευρώ.
 • Αυτοτελής ανεξάρτητη κατοικία στο Χαλάνδρι άνω των 160 τ.μ. προσφέρεται με ελάχιστη τιμή 185 χιλ. ευρώ.

Στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» στις 29 Ιουνίου για οφειλές στην εφορία περιλαμβάνονται:

 • Ένα διαμέρισμα στο Γουδή 60,4 τετραγωνικών μέτρων με τιμή πρώτης προσφοράς τα 13.480 ευρώ
 • Ένα κατάστημα στο Γουδή 84,86 τ.μ. (με αποθήκη 95 τ.μ.) με τιμή πρώτης προσφοράς τα 308.000 ευρώ
 • Μία οικοδομή σε οικόπεδο 204,5 τ.μ. στη Λ. Βουλιαγμένης με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,6 εκατ. ευρώ
 • Ένα διαμέρισμα στη Πεύκη 116,20 τετραγωνικών μέτρων με τιμή πρώτης προσφοράς τα 168.000 ευρώ
 • Ένα διαμέρισμα 100,56 τ.μ στο Περιστέρι με τιμή πρώτης προσφοράς 120.000 ευρώ
 • Ένα γραφείο 95,41 τ.μ. στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στην Αθήνα με τιμή πρώτης προσφοράς 96.800 ευρώ
 • Ένα αγροτεμάχιο 1.680 τ.μ. με κατοικία 60 τ.μ. στη Χαλκιδική με τιμή πρώτης προσφοράς 104.000 ευρώ
 • Ένα διαμέρισμα 81 τ.μ. στο Μοσχάτο με τιμή πρώτης προσφοράς 160.000 ευρώ
 • Ένα διαμέρισμα 122,16 τ.μ. στα Τρίκαλα με τιμή πρώτης προσφοράς 128.000 ευρώ
 • Μια μεζονέτα στο Περιστέρι με τιμή πρώτης προσφοράς 160.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο κατάσκοπος της KGB που «φυτεύτηκε» τόσο βαθιά όσο κανείς στον αμερικανικό στρατό


Η συναρπαστική ιστορία του άντρα που κατάφερε να ξεγελάσει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά τελικά δολοφονήθηκε από τον γιο του.

Ανατολικό Βερολίνο, 22 Φεβρουαρίου 1953. Ένας αμερικανός στρατιωτικός συναντάται κρυφά με τρεις εκπροσώπους της KGB και τους κάνει μία προσφορά: να αλλάξει στρατόπεδο και να αρχίσει να εργάζεται μυστικά για τους Σοβιετικούς, παρέχοντάς τους προϊόντα κατασκοπίας.

Σε άλλες περιόδους και συνθήκες, κάθε σοβαρή μυστική υπηρεσία πιθανότατα να αρνούνταν την προσφορά. Ποιος θα ήθελε για συνεργάτη έναν πικραμένο στρατιωτικό υπάλληλο με υπέρμετρη αυτοπεποίθηση που είχε καταλήξει σε μία γραφειοκρατική θέση; Κι όμως, ο άντρας αυτός, 9 χρόνια αργότερα, θα γινόταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς κατασκόπους που η KGB είχε «φυτέψει» στον αμερικανικό στρατό.

Ωστόσο, η μοίρα έκρυβε πολλές εκπλήξεις για τον κατάσκοπο Robert Lee Johnson με αποκορύφωμα το ολέθριο χτύπημα που έθεσε τέλος στη ζωή του. Το χτύπημα αυτό έμελε να το δεχτεί από τον ίδιο του το γιο!

Ας δούμε λοιπόν τη συναρπαστική ιστορία του κατασκόπου της ψυχροπολεμικής εποχής που κατάφερε να ξεγελάσει τον αμερικανικό στρατό και να αποσπάσει άκρως απόρρητα μυστικά για λογαριασμό της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών…


Η αρχή της καριέρας του Johnson

Ο Robert Lee Johnson γεννήθηκε το 1922. Σε νεαρή ηλικία παράτησε το σχολείο και κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό για να καταλήξει σύντομα στο Βερολίνο, με τον τίτλο του λοχία, την ώρα που ο Ψυχρός Πόλεμος θέριευε.

Στη γερμανική πρωτεύουσα, ο νεαρός άντρας θα παντρευτεί μιαν Αυστριακή, πρώην ιερόδουλη, την Hedwig Pipek, η οποία κατέληξε να τον αντιπαθεί σφόδρα, καθώς εκβιάζοντάς την συναισθηματικά την έπεισε να του κανονίσει την πρώτη συνάντηση με την KGB. Η Pipek είχε αναπτύξει ένα γνήσιο τρόμο για τους Σοβιετικούς, έχοντας υποστεί τη βία του Κόκκινου Στρατού όταν κατέλαβε τη Βιέννη, το 1945. Πιθανότατα, η εμπειρία της αυτή, ευθυνόταν για τη συναισθηματική της αστάθεια, με εκρήξεις οργής και σοβαρή κατάθλιψη. Ο Robert το μόνο που είχε να κάνει ήταν να εκμεταλλευτεί την αστάθειά της και απειλώντας την με διαζύγιο, να την πείσει να προσεγγίσει τους Σοβιετικούς εκ μέρους του. Το αντάλλαγμα που της έδωσε ήταν… ο γάμος.

Η πρώτη συνεργασία με την KGB

Όσο για τα κίνητρα του Johnson, δεν έχουμε να κάνουμε με έναν γνήσιο ιδεαλιστή ή με αισθήματα απληστίας ή και φθόνου, όπως συνέβαινε με πάμπολλους άλλους κατασκόπους. Αντίθετα, πίσω από την κίνησή του, κρυβόταν η επιθυμία εκδίκησης κατά του αμερικανικού στρατού, ο οποίος κατά τη γνώμη του είχε αδιαφορήσει για τις ικανότητες του και τον είχε στείλει να εργάζεται πίσω από ένα γραφείο. Η αρχική πρόθεση του Johnson ήταν να ενταχθεί στην KGB, ελπίζοντας ότι η υπηρεσία θα τον μετακινούσε στη Σοβιετική Ένωση, σαν έναν ισότιμο Ρώσο. Όπως όμως και ο ίδιος κατάλαβε στην πορεία της ζωής του, τα πράγματα δεν παίρνουν πάντα την τροπή που θα θέλαμε και το σχέδιό του για μια νέα ζωή στη Μόσχα, θα κατέληγε σε ναυάγιο.

Η KGB τον διέταξε να παραμείνει στον αμερικανικό στρατό, καθώς αυτό θα ήταν απείρως χρησιμότερο για τους ίδιους. Ο άντρας δεν φάνηκε να πτοείται και ανέλαβε να εκτελέσει με ζήλο τα νέα του καθήκοντα, σε σημείο μάλιστα που η επαφή του στην KGB να τον ενημερώσει να είναι λίγο πιο φειδωλός στα κλεμμένα έγγραφα που τους παρείχε!

Το κτίριο της Λουμπιάνκα, έδρα της KGB

Η κρίσιμη συνάντηση με έναν παλιό γνώριμο

Κατά την παραμονή του στο Βερολίνο, συναντήθηκε με μία παλιά γνωριμία του από το Τέξας, τον James Allen Mintkenbaugh, επίσης λοχία και με ανάλογη νοοτροπία με τον Johnson. Οι δύο τους συνεργάστηκαν για την παράδοση στην KGB απόρρητων εγγράφων από την υπηρεσία πληροφοριών G-2 στο γραφείο του Βερολίνου. Αργότερα, ο Mintkenbaugh θα λάμβανε ειδική εκπαίδευση από την KGB σε Βερολίνο και Μόσχα και θα κατέληγε να γίνει έναν κανονικός διπλός πράκτορας, με έδρα μάλιστα τις ΗΠΑ απ' όπου θα παρείχε χρήσιμο υλικό στους Σοβιετικούς κατά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα.

Τα πρώτα χρόνια της νέας του ζωής σαν κατάσκοπος, ο Johnson παρά την προθυμία του, δεν κατόρθωσε να βάλει χέρι σε απόρρητα έγγραφα που θα φαινόντουσαν χρήσιμα στους Σοβιετικούς, με την επιθυμία του για εκδίκηση διαρκώς να μειώνεται. Μάλιστα, φρόντισε επίτηδες να χάσει την τελευταία συνάντησή του με έναν σοβιετικό σύνδεσμό, έναν Ρώσο με το ψευδώνυμο «Paula».

Η επιστροφή στις ΗΠΑ και το νέο κεφάλαιο στη συνεργασία με την KGB

Τελικά, απολύθηκε από το στρατό το 1956 και επέστρεψε μαζί με τη σύζυγό του στις ΗΠΑ. Σύντομα το ζευγάρι «κατόρθωσε» να ξοδέψει κάθε δεκάρα από τις αποταμιεύσεις που είχαν, στα καζίνο του Λας Βέγκας και πριν το καταλάβουν να έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Η γυναίκα του αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πορνεία προκειμένου να εξασφαλίζουν τα ελάχιστα για την επιβίωσή τους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη γνώση ότι ο σύζυγός της είχε εμπλακεί σε κατασκοπία ενάντια στη χώρα όπου τώρα ζούσαν, έφερε γρήγορα την γυναίκα στα πρόθυρα της ψυχικής κατάρρευσης.

Ωστόσο όλα έμελλε να αλλάξουν ένα σαββατιάτικο πρωινό του 1957. Το ζευγάρι ξύπνησε ακούγοντας κάποιον να τους χτυπά την πόρτα του βαν όπου και διέμεναν. Σε άθλια κατάσταση από το χτεσινοβραδινό πιοτό και τζόγο, ο Johnson σύρθηκε μέχρι την πόρτα και άνοιξε. Στο κατώφλι στεκόταν ο Mintkenbaugh, ο παλιός του φίλος και κατάσκοπος στο Βερολίνο. Του έδωσε έναν φάκελο με μερικά χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων, εξηγώντας του ότι ήταν ένα δώρο από τον «Paula», το σοβιετικό σύνδεσμό που ποτέ δεν συνάντησε στη γερμανική πρωτεύουσα, ο οποίος του ζητούσε να επιστρέψει στη δούλεψη της KGB. Πίσω από το ξαφνικό ενδιαφέρον της μυστικής υπηρεσίας βρισκόταν η πρόσφατη ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων που είχε προξενήσει ανησυχία στη Μόσχα.

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να μπει στην Πολεμική Αεροπορία, ο Johnson τελικά έγινε δεκτός από το στρατό, διατηρώντας το βαθμό του λοχία. Πρώτος του σταθμός, η τοποθεσία πυραύλων στη Χερσόνησο Palos Verdes στο Λος Άντζελες. Από κει ο Johnson κατόρθωσε επιτέλους να αρχίσει να παρέχει στην KGB μερικές πραγματικά αξιόλογες πληροφορίες, όπως για τους πυραύλους Nike-Hercules, δίνοντας ακόμη και δείγμα των καυσίμων από τις πυραυλικές μηχανές!

Φυγή στη Γαλλία

Το τέλος του 1959 βρίσκει το ζευγάρι να μετακομίζει στην Ορλεάνη της Γαλλίας, αφήνοντας πίσω στις ΗΠΑ τον Mintkenbaugh όπου συνεχίζει κανονικά τη δράση του. Το φθινόπωρο του ’60, η Hedwig παθαίνει την πρώτη ψυχική κρίση (θα ακολουθήσουν κι άλλες) και εισάγεται εσπευσμένα σε στρατιωτικό νοσοκομείο κοντά στο Παρίσι. Κατόπιν δικής του παράκλησης, ο Johnson πετυχαίνει να μεταφερθεί στο Παρίσι προκειμένου να βρίσκεται κοντά στη σύζυγό του. Στη γαλλική πρωτεύουσα, καταθέτει αίτηση για μια θέση στα κεντρικά γραφεία των συμμαχικών δυνάμεων, η οποία όμως απορρίπτεται. Ένας συνάδελφός του, του προτείνει να ζητήσει να μετατεθεί στη φρουρά της ταχυδρομικής υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, στα περίχωρα του αεροδρομίου Ορλί. Η αίτησή του εγκρίνεται, σηματοδοτώντας τη σημαντικότερη περίοδο στην κατασκοπική καριέρα του Johnson. Όταν η είδηση φτάνει στα αφτιά της KGB, ο Johnson τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της.

Το αεροδρόμιο Ορλί κατά τη δεκαετία του '60

Καθώς η ψηφιακή επανάσταση δεν είχε συντελεστεί ακόμη, τα κρατικά μυστικά γράφονταν σε χαρτί και αποστέλλονταν μέσω των ταχυδρομικών κόμβων. Οι φάκελοι ορισμένες φορές περιείχαν μυστικά που μπορεί να καθόριζαν ακόμη και το αποτέλεσμα ενός πολέμου! Το κτίριο λοιπόν όπου ο Johnson εργαζόταν, ήταν στην πραγματικότητα η σημαντικότερη αμερικανική στρατιωτική τοποθεσία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκεί, άκρως απόρρητα έγγραφα καταχωρούνταν σε μια τεράστια χαλύβδινη αποθήκη, μεταξύ αυτών και τα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά και διπλωματικά μυστικά που κατείχαν οι ΗΠΑ. Κρυπτογραφημένα συστήματα και κρυπτογραφικός εξοπλισμός αποστελλόταν από την Ουάσινγκτον στο NATO, στις αμερικανικές βάσεις της Ευρώπης και στον έκτο στόλο στη Μεσόγειο. Με λίγα λόγια, η τοποθεσία όπου ο Johnson εργαζόταν, είχε αποκτήσει μυθικές διαστάσεις στα μάτια της KGB. Μοιραία, λοιπόν, και κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα, ο άντρας μεταμορφώθηκε από μια ανώνυμη και ασήμαντη επαφή της KGB, σε έναν από τους πολυτιμότερους κατασκόπους στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης!

Όπως θα περίμενε κανείς, το ταχυδρομικό κέντρο ήταν σχεδιασμένο να είναι αδιαπέραστο. Οπλισμένοι φρουροί περιπολούσαν μέρα και νύχτα, υπήρχε μόνο μία πόρτα που οδηγούσε στο εσωτερικό, ενώ όπως είπαμε όλα τα απόρρητα έγγραφα ήταν σφραγισμένα σε μια κρύπτη με δύο τεράστιες, ατσάλινες πόρτες. Η πρόσβαση ήταν θεωρητικά αδύνατη για τον οποιοδήποτε θα επιχειρούσε να μπει μόνος του, από το χαμηλότερο μέχρι τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματικό.

Εξουσιοδότηση για πρόσβαση στο ανώτερο επίπεδο

Ο σύνδεσμος του Johnson ζητούσε επιμόνως από τον κατάσκοπο να αιτηθεί για άδεια πρόσβασης στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Johnson αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε έλεγχο για το παρελθόν του και σε περίπτωση που οτιδήποτε μεμπτό αποκαλυφθεί, θα εισέπραττε αρνητική απάντηση. Τελικά, όμως, ενέδωσε και κατέθεσε το σχετικό αίτημα. Ο έλεγχος κανονικά θα περιελάμβανε και επίσκεψη στη σύζυγό του και το νοσηλευτικό προσωπικό που τη φρόντιζε και το οποίο συχνά άκουγε τη γυναίκα, μέσα στα παραληρήματά της, να κατηγορεί τον άντρα της για κατασκοπία! Η τύχη όμως του χαμογέλασε, καθώς η γαλλική νομοθεσία απαγόρευε στους Αμερικανούς να ανακρίνουν γάλλους πολίτες. Τελικά, ο Johnson πέρασε τον έλεγχο με επιτυχία, με τους στρατιωτικούς να μην βλέπουν τίποτα περίεργο στην ψυχική κατάσταση της συζύγου του. Το 1961, λαμβάνει την πολυπόθητη έγκριση και αποκτά πρόσβαση στα καλύτερα κρυμμένα μυστικά του αμερικανικού στρατού.

Στη διάθεση του Johnson τίθενται αμέσως πλήθος «κόκκινων» πρακτόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διπλή του δράση θα παρέμενε κρυφή. Η διείσδυση ξεκινά! Αντιγράφει τα κλειδιά με τη βοήθεια ειδικών καλουπιών της KGB και τον Οκτώβρη του 1961 λαμβάνει μια ειδική συσκευή ακτίνων Χ την οποία διατάζεται να τοποθετήσει στην ειδική κρύπτη. Οι τεχνικοί της KGB καταφέρνουν να σπάσουν το σύστημα ασφαλείας και να δώσουν στον πράκτορα τους συνδυασμούς για τις κλειδαριές. Η τελευταία άμυνα των Αμερικανών καταρρέει και τα άκρως απόρρητα έγγραφα αρχίζουν να διαρρέουν. Μάλιστα, η KGB είχε προμηθεύσει τον Johnson ακόμη και με κονιάκ με αναισθητικό (και χάπια με αντίδοτο) προκειμένου να «περιποιηθεί» όποιον συνάδελφό του, τού δημιουργούσε πρόβλημα.

Τα απόρρητα μυστικά ταξιδεύουν για... Μόσχα

Στις 15 Δεκεμβρίου 1962, ο Johnson μπαίνει για πρώτη φορά στον καλά φυλασσόμενο χώρο και αρχίζει τη δουλειά. Όλα πηγαίνουν βάσει του σχεδίου και μέχρι τις 3.15 το επόμενο πρωί, μερικές από τις πιο πολύτιμες στρατιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ βρίσκονταν καθ οδόν για Μόσχα. Η KGB ανταμείβει τον Johnson με μπόνους 2.000 δολαρίων και υψηλόβαθμο τιμητικό τίτλο στον Κόκκινο Στρατό. Φήμες θέλουν τις πληροφορίες να περιλαμβάνουν αριθμούς και θέσεις των αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών στη Γηραιά Ήπειρο, οι οποίες παρουσιάστηκαν μάλιστα στον ίδιο τον Χρουστσόφ!

Ο Νικίτα Χρουστσόφ

Αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς τους επόμενους 7 μήνες, οι επιδρομές του Johnson στην κρύπτη συνεχίστηκαν με όλο και περισσότερα απόρρητα έγγραφα να δίνονται σε συνδέσμους οι οποίοι τα αντέγραφαν. Κατόπιν τα έγγραφα επανασφραγίζονταν και επιστρέφονταν στον κατάσκοπο με μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση. Η KGB βρισκόταν σε ύψιστο συναγερμό προκειμένου οι παραδόσεις και επιστροφές των εγγράφων να εκτελούνται κατά γράμμα. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν απολύτως δικαιολογημένα, αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον η Σοβιετική Ένωση γνώριζε κάθε αδυναμία του NATO και των ΗΠΑ. Τα λόγια ενός εκπροσώπου του αμερικανικού υπ. Άμυνας αφότου η επιχείρηση αποκαλύφθηκε, είναι χαρακτηριστικά:

«Είναι ακριβές να χαρακτηρίσουμε τις απώλειές μας, τεράστιες. Εάν δεν τις ανακαλύπταμε και γινόταν πόλεμος, η ζημιά θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι μοιραία».

Η επιστροφή στις ΗΠΑ, η αποκάλυψη και η καταδίκη

Ο Στρατός, αγνοώντας τη δράση του Johnson, τελικά τον μεταφέρει πίσω στις ΗΠΑ, όπου στις 2 Οκτωβρίου του 1964, αφού αποσύρει 2.200 δολάρια από μια τράπεζα, εξαφανίζεται. Ένα μήνα αργότερα ο Στρατός διατάσσει τη σύλληψή του για λιποταξία και ζητά τη συνδρομή του FBI για τον εντοπισμό του.

Έπρεπε να περάσουν 2 μήνες μέχρι ο Johnson να παραδοθεί αυτοβούλως. Στις 25 Νοεμβρίου μπαίνει σε ένα αστυνομικό τμήμα και ανακοινώνει πως είναι λιποτάκτης. Είχε προσπαθήσει να διαφύγει από τη σύζυγό του η οποία είχε υποστεί μια ακόμη κρίση. Όταν το FBI την ανάκρινε, γρήγορα πρόδωσε το σύζυγό της και τελικά στις 30 Ιουλίου 1965, ο Johnson και ο Mintkenbaugh καταδικάζονται σε τουλάχιστον 25 χρόνια φυλάκισης, έλλειψη επιπλέον αποδείξεων για τη δράση τους.

Ο Mintkenbaugh μετά τη σύλληψή του

Ο θάνατος από το χέρι του γιου

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το ζευγάρι είχε αποκτήσει ένα γιο, τον Robert Lee Johnson Jr, ο οποίος είχε δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια προκειμένου να διαφύγει από το δυσλειτουργικό γάμο των γονιών του. Το παιδί μεγαλώνοντας θα κατατασσόταν στον αμερικανικό στρατό για να πολεμήσει στο Βιετνάμ. Απολύθηκε το 1972 και επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου και κανόνισε μια συνάντηση με τον πατέρα του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Penitentiary, Lewisburg.

Ο Johnson μετά τη σύλληψή του

Ο Johnson βγήκε στο χώρο συνάντησης για να δει το γιο του μετά από πολλά χρόνια. Του έτεινε το χέρι για χειραψία. Το παιδί, δίχως να πει λέξη, μαχαίρωσε τον πατέρα του στο στήθος, ο οποίος ανακηρύχθηκε μετά από λίγη ώρα νεκρός. Όταν ο Robert ρωτήθηκε από το FBI για τα κίνητρά του, αρνήθηκε να πει το οτιδήποτε πέραν του ότι «πρόκειται για προσωπικό θέμα» και τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση, παραμένοντας εσώκλειστος μέχρι το 1983.

Η τύχη που συντρόφευε τον Johnson για 52 χρόνια, έμελε να του γυρίσει την πλάτη με τον πιο τραγικό τρόπο: βρίσκοντας το θάνατο από το χέρι του ίδιου του, του γιου που είχε παρατήσει πριν χρόνια...

Διαβάστε περισσότερα...

ΟΟΣΑ: Οι περιφερειακές εισοδηματικές ανισότητες στην Ελλάδα αυξήθηκαν την τελευταία 20ετία


Τι έδειξαν οι δείκτες ευημερίας.

Οι περιφερειακές εισοδηματικές ανισότητες στην Ελλάδα αυξήθηκαν στην 20ετία από το 1995 έως το 2014, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Regions at a Glance 2016). Σύμφωνα με την έκθεση, ο συντελεστής διακύμανσης του διαθέσιμου εισοδήματος στις ελληνικές περιφέρειες αυξήθηκε στο 0,17 το 2014 από 0,16 το 1995. Αντίστοιχη τάση σημειώθηκε στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η διαφορά στο διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων περιοχών των χωρών του ΟΟΣΑ αυξάνονταν μεσοσταθμικά κατά 1,5% ετησίως από το 2000 έως το 2013, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στη Σλοβακία, την Αυστραλία, την Τσεχία και τον Καναδά. Οι περισσότερες χώρες μειώνουν τις περιφερειακές ανισότητες αναφορικά με την εκπαίδευση και την πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά οι διαφορές στο κατά κεφαλήν εισόδημα, την ασφάλεια και τη μόλυνση του αέρα διευρύνονται σε πολλές χώρες του Οργανισμού.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ συνοδεύεται από τους δείκτες περιφερειακής ευημερίας (Regional Well - being website), που δείχνουν τις επιδόσεις 395 περιφερειών στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ σε 11 τομείς: Στο εισόδημα, την απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια, το περιβάλλον, την κατοικία, την ικανοποίηση από τη ζωή, την ενασχόληση με τα κοινά, το κοινωνικό δίκτυο και την πρόσβαση σε υπηρεσίες (στο διαδίκτυο).

Περιβάλλον

Οι μεγαλύτερες περιφερειακές ανισότητες στην Ελλάδα εντοπίζονται στο περιβάλλον, με την Αττική να παρουσιάζει τη χαμηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και να βρίσκεται στο μέσο των περιφερειών του ΟΟΣΑ, ενώ η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει την υψηλότερη μόλυνση και βρίσκεται στο 10% των περιφερειών του ΟΟΣΑ με τη χειρότερη περιβαλλοντική επίδοση. Ο μέσος όρος ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (13,6 έναντι 10,4 μονάδων με στοιχεία του 2013).

Εκπαίδευση

Μεγάλες ανισότητες υπάρχουν και στον τομέα της εκπαίδευσης, που είναι οι πέμπτες μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Την καλύτερη επίδοση στην εκπαίδευση έχει η Αττική, με το ποσοστό των πολιτών που έχουν τουλάχιστον ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να βρίσκεται στο μέσο των περιφερειών του ΟΟΣΑ, ενώ τη χαμηλότερη επίδοση έχει πάλι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το μέσο ποσοστό των Ελλήνων που έχουν τουλάχιστον ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανερχόταν στο 72,7% το 2014 έναντι 74,3 του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.

Υγεία

Η Ήπειρος έχει την καλύτερη επίδοση όσον αφορά τον δείκτη υγείας και κινείται στο υψηλότερο 20% των περιφερειών του ΟΟΣΑ, ενώ τη χειρότερη επίδοση έχει η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που κινείται στο μέσο των περιφερειών του ΟΟΣΑ. Οι περιφερειακές διαφορές, πάντως, στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλες στον τομέα αυτό. Ο δείκτης της υγείας μετράται με βάση το προσδόκιμο ζωής και το ποσοστό θνησιμότητας, με το 20% των ελληνικών περιφερειών με τις υψηλότερες επιδόσεις να έχει ένα προσδόκιμο ζωής 82,2 χρόνια και το 20% με τις χαμηλότερες να έχει προσδόκιμο 80,7 χρόνια. Το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα το 2013 ήταν 81,4 χρόνια έναντι 79,7 στον ΟΟΣΑ.

Ικανοποίηση από τη ζωή

Στον δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή, που αποτελεί έναν υποκειμενικό δείκτη, οι περιφερειακές διαφορές στην Ελλάδα δεν εμφανίζονται, επίσης, μεγάλες. Στην κλίμακα από το 0 έως το 10 και σε μέσο όρο για την περίοδο 2006-2014, το υψηλότερο 20% των περιφερειών είχε επίδοση 5,9 και το χαμηλότερο 20% είχε 5. Την υψηλότερη επίδοση είχε η περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και τη χαμηλότερη η περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας. Ο μέσος ελληνικός όρος ήταν 5,6 έναντι 6,7 του μέσου στον ΟΟΣΑ.

Διαθέσιμο εισόδημα

Σημαντικές είναι οι διαφορές στο κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα, με την περιφέρεια της Αττικής να έχει το υψηλότερο εισόδημα και την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας το χαμηλότερο. Το υψηλότερο 20% των ελληνικών περιφερειών είχε κατά κεφαλήν εισόδημα (σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης) 14.073 δολαρίων το 2013, ενώ για το χαμηλότερο 20% το εισόδημα ήταν μόνο 8.193 δολάρια. Το μέσο εισόδημα της Ελλάδας ανερχόταν σε 10.755 δολάρια έναντι 17.916 δολάρια κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.

Απασχόληση

Στον τομέα της απασχόλησης, το σύνολο των 13 ελληνικών περιφερειών βρίσκεται στο χαμηλότερο 10% των περιφερειών του ΟΟΣΑ. Την υψηλότερη επίδοση έχει η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και τη χαμηλότερη η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με βάση στοιχεία του 2014, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 26,2% έναντι 8,6% στον ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό απασχόλησης ήταν 50,5% έναντι 66,3%, αντίστοιχα.

Πρόσβαση στο διαδίκτυο

Όσον αφορά την πρόσβαση στο διαδίκτυο, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική και στην τελευταία η Βόρεια Ελλάδα. Το 2014, το 65% των Ελλήνων είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο έναντι 69,8% στον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ. Πιο ασφαλής περιφέρεια είναι η Βόρεια Ελλάδα και λιγότερο η περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας. Το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στην Ελλάδα το 2013 ήταν 3,3 ανά 100.000 κατοίκους έναντι 3,4 στον ΟΟΣΑ.

Κατοικία

Στον τομέα της κατοικίας, οι περιφερειακές ανισότητες είναι ελάχιστες, καθώς ο μέσος όρος δωματίων ανά άτομο το 2013 ήταν 1,5 τόσο για το υψηλότερο 20% των περιφερειών όσον και για το χαμηλότερο 20%. Ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ ήταν 1,8 δωμάτια ανά άτομο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν σεβάστηκαν το μυστήριο», λέει ο ιερέας που έδειρε τον κουμπάρο


Τι απαντά στις κατηγορίες για τη χειροδικία σε γάμο.

Πάφος: Η γαμήλια τελετή είναι θείο μυστήριο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους εντός του ιερού ναού. Στην περίπτωση του γάμου του περασμένου Σαββάτου, που αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης όλων μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν υπήρξε ο απαιτούμενους σεβασμός από οικείους του ζεύγους και όχι μόνο σε μια περίπτωση.

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στον «Φ» ο ιερέας που πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο, στο ξωκλήσι του Σταυρού της Μίνθης, τονίζοντας ότι προειδοποίησε επανειλημμένα όλους ότι θα έπρεπε να τύχουν σεβασμού τόσο τα θεία, όσο και οι διαδικασίες που ακολουθούνται στο μυστήριο.

Ο ιερέας επισημαίνει ότι από τις παραμονές του γάμου, όταν οι νεόνυμφοι ετοίμαζαν τα αναγκαία έγγραφα, είχε προειδοποιήσει λόγω των συχνών -το τελευταίο διάστημα- παρόμοιων φαινομένων που καταγράφονται, ότι δεν θα επιθυμούσε να δημιουργηθούν περιστατικά που «παρέπεμπαν σε πανηγύρι». Τονίζει επίσης ότι ήδη από την αρχή, το περασμένο Σάββατο διεφάνη μια έλλειψη σεβασμού στην παράκληση του, με την αργοπορημένη κατά μισή ώρα άφιξη των νεονύμφων στην εκκλησία, τη στιγμή, αναφέρει, που ο ίδιος είχε καταστήσει σαφές ότι θα έπρεπε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, αφού αμέσως μετά ο ίδιος όφειλε να μεταβεί για τον εσπερινό σε άλλο ναό της επαρχίας.

Κατά την επίμαχη στιγμή, υποστηρίζει ο ιερέας, παρατηρήθηκαν κατ’ επανάληψη φαινόμενα που δεν συνάδουν με την ιερότητα των στιγμών και του χώρου. Χτυπήματα και αστεϊσμοί στον γαμπρό, είπε συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν σε δύο περιπτώσεις κατά τον ψαλμό «Ησαΐα χόρευε», με τον ίδιο να ζητά και στις δύο περιπτώσεις να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες. Αντιθέτως, διαπίστωσε ότι και κατά την τρίτη περιφορά των νεονύμφων γύρω από το τραπέζι υπήρξε αντίστοιχη ενέργεια, οπότε, χάνοντας την ψυχραιμία του, χειροδίκησε κατά ενός προσώπου.

Ο ιερέας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα έντονος στο θέμα του Ευαγγελίου, διαψεύδοντας πληροφορίες που αναρτήθηκαν από συγγενικά πρόσωπα του ζεύγους ότι έριξε το ιερό βιβλίο στο έδαφος και έτρεξε να επιτεθεί κατά του αδερφού του γαμπρού. «Το Ευαγγέλιο δεν έπεσε χάμω και δεν μπορούσε να πέσει χάμω, αφού πρώτα-πρώτα ήταν τοποθετημένο σε ειδικό χώρο και όχι στα χέρια μου», είπε.

Στήριξη από τον μητροπολίτη Πάφου

Το ζήτημα που προκύπτει με αντίστοιχες ενέργειες εντός των ναών κατά το μυστήριο του γάμου, φαίνεται να απασχολεί ήδη έντονα τη Μητρόπολη Πάφου.

Ο μητροπολίτης Γεώργιος, με αφορμή το σαββατιάτικο περιστατικό, από την Κρήτη όπου βρίσκεται για προετοιμασία της Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών, ήταν σαφής με δηλώσεις του στον «Φ» ότι έδωσε ρητές οδηγίες στους ιερείς να προχωρούν άμεσα σε διακοπή της λειτουργίας ή του μυστηρίου αν διαπιστώνουν ότι αυτά δεν τυγχάνουν του αναγκαίου σεβασμού από παριστάμενους εντός των ναών.

Έκανε επίσης λόγο για ένα έθιμο υποτιμητικό γι’ αυτόν που το δέχεται και για όλους τους χριστιανούς γενικώς, αφού οι αρχές του, όπως τόνισε, ανάγονται στην τουρκοκρατία.

Ειδικά για το συγκεκριμένο συμβάν, ο Πάφου Γεώργιος κάλυψε ουσιαστικά τον ιερέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους καλύτερους ιερείς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου, χαρακτηρίζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ως διογκωμένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Επιβεβαίωσε τις αναφορές του ιερέα, ότι είχαν προηγηθεί άλλες δύο παρατηρήσεις σε άλλα άτομα που έκαναν φασαρία την ώρα του μυστηρίου, χωρίς να τύχει σεβασμού ο ιερέας.

Ο μητροπολίτης Πάφου τόνισε δε, ότι ο γάμος ολοκληρώθηκε κανονικά και δεν υφίσταται θέμα εκκρεμότητας για την Εκκλησία.

Η περίπτωση του γάμου στο ξωκλήσι του Σταυρού της Μίνθης, είναι το δεύτερο περιστατικό κατά το οποίο μια Θεία Λειτουργία σε ναό της Πάφου προκαλεί σάλο με τη στάση των ιερέων. Είχε προηγηθεί το βράδυ του Καλού Λόγου αντίστοιχη αναταραχή με την απόφαση του ιερέα της Κισσόνεργας να διακόψει τη λειτουργία λόγω της οχλαγωγίας και της επικίνδυνης κατάστασης που έκρινε ότι δημιουργήθηκε από την τεράστια λαμπρατζιά και τις κροτίδες που ρίχνονταν στον περίβολο του ναού. Και σε εκείνη την περίπτωση, ο μητροπολίτης Πάφου είχε τονίσει ότι ο ιερέας ενήργησε ορθώς, ακολουθώντας τις οδηγίες για διακοπή των λειτουργιών αν δεν εξασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες που επιβάλλει η ιερότητα των στιγμών και των διαδικασιών.

Έρευνα από την Αστυνομία

Τα όσα διαδραματίσθηκαν στον επεισοδιακό όπως εξελίχθηκε γάμο, καταγγέλθηκαν αμέσως μετά από συγγενικά πρόσωπα των νεονύμφων στον Αστυνομικό Σταθμό Στρουμπιού και διεξάγεται έρευνα.
Οι οικείοι του ζεύγους εξέφρασαν επίσης πρόθεση να καταγγείλουν τα όσα έγιναν, τόσο στη Μητρόπολη Πάφου όσο και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Αστυνομική πηγή δήλωσε χθες στον «Φ» ότι έγινε όντως καταγγελία από οικείους του γαμπρού το βράδυ του Σαββάτου, επεσήμανε ωστόσο ότι καταβάλλεται έκτοτε από διάφορες πλευρές μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαφορά χωρίς να προχωρήσει η καταγγελία, εξού και η Αστυνομία δεν προχωρά σε καταγγελίες ή σε άλλες ενέργειες στο στάδιο αυτό.


Πηγή: http://www.philenews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα ρυθμίσετε παλιές και νέες οφειλές στην εφορία με πάγια ρύθμιση


Σε δύο εκδόσεις έρχεται η «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία προσφέρεται για την αποπληρωμή οφειλών στην εφορία είτε αυτές αφορούν χρέη παλαιότερων ετών, είτε πρόκειται για το νέο εκκαθαριστικό της εφορίας που είτε έχει έρθει ήδη είτε θα έρθει τις επόμενες μέρες όταν θα υποβάλετε την φορολογική σας δήλωση.

Η πρώτη μορφή πάγιας ρύθμισης είναι αυτή που προβλέπεται στο νόμο 4152/2013 και μπορεί κάποιος να ενταχθεί αφού πρώτα αφήσει την πρώτη δόση, από τις τρεις δίμηνες στις οποίες θα καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος, να καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Η αίτηση για την εισαγωγή της ρύθμισης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του TAXISNET, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr.
Στην ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά τα στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση από τα οποία θα προκύπτουν αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους του εκκαθαριστικού και αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

Κατά τα λοιπά η πάγια ρύθμιση αυτής της μορφής προβλέπει ότι:
1. Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμιστεί επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5% ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης.
2. Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές στην πάγια ρύθμιση (άπαξ) με τους ίδιους όρους.
3. Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.
Η ανωτέρω προϋπόθεση πληρούται εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα αλλά υποχρεωτικά έως την ημερομηνία της αίτησης, τις ανωτέρω δηλώσεις.
Θα πρέπει επίσης όλα τα προηγούμενα χρέη του να έχουν ρυθμιστεί. Γενικά, πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο όλες οι οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στην "πάγια ρύθμιση" των 12 δόσεων του ν.4152/2013.
4. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει σε υποκατάστημα οποιασδήποτε τράπεζας την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης.
Η εξόφληση της 1ης δόσης είναι εφικτή με την προσκόμιση της λεγόμενης «ταυτότητας ρυθμιζόμενης οφειλής».
Στην συνέχεια, ο οφειλέτης θα πρέπει να κανονίσει την εξόφληση των υπόλοιπων μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης μέσω ενός τραπεζικού του λογαριασμού με τη μέθοδο της «πάγιας εντολής».
Η δεύτερη εναλλακτική δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των φόρων του φετινού εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» που προβλέπει το άρθρο 43 του νόμου κώδικα φορολογικών διαδικασιών δηλαδή του νόμου 4174/2013.

Οι μόνες ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση είναι οι εξής:

Ι. Μπορεί να γίνει και με τον καταλογισμό του φόρου πριν κάποια από τις δόσεις καταστεί ληξιπρόθεσμη . Προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να εξηγεί επαρκώς την αδυναμία πληρωμή των δόσεων του φόρου που του καταλογίστηκε.
ΙΙ. Για την υπαγωγή δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης, οπότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια ΔΟΥ, να συμπληρώσει χειρόγραφα έντυπη αίτηση και έντυπη υπεύθυνη δήλωση για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.
ΙΙΙ. Για την εξόφληση κάθε μηνιαίας δόσης δεν απαιτείται «πάγια εντολή» σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά αρκεί ο οφειλέτης να προσέρχεται κάθε μήνα σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας και να εμφανίζει στο γκισέ την «ταυτότητα ρυθμιζόμενης οφειλής» για να προχώρα στην τμηματική εξόφληση του «ρυθμιζόμενου ποσού».
Η επιλογή προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις οικονομικές συνθήκες του κάθε φορολογούμενου.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία των υπολογιστών σε ένα ελληνικό μουσείο


Δείτε τις φωτογραφίες από το… παρελθόν.

Τους παλιούς θα τους γυρίσει πίσω και τους νέους θα τους ταξιδέψει σε έναν κόσμο που ίσως να τους είναι άγνωστος σήμερα. Αυτό υπόσχεται το πρώτο μουσείο πληροφορικής στην Ελλάδα, το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, ο χώρος όπου το παρελθόν και το παρόν συναντώνται και ο επισκέπτης γνωρίζει την ιστορία και την εξέλιξη της πληροφορικής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι σημερινοί υπολογιστές με το μικρό τους μέγεθος και τα σύνθετα λειτουργικά τους συστήματα είναι σχεδιασμένοι για χρήσεις προγραμμάτων παιχνιδιών και άλλων πολύπλοκων λειτουργιών, οι πρώτοι ωστόσο υπολογιστές ήταν σχεδιασμένοι παρά μόνο για υπολογισμούς απλών αριθμητικών πράξεων, ενώ καταλάμβαναν περίπου τον χώρο ενός δωματίου!Για την έμπνευση της ιδέας του μουσείου, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γιώργος Τσεκούρας, ιδρυτής του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής: «Ήταν το 2008 όταν αναζητούσαμε να επισκεφτούμε ένα μουσείο πληροφορικής στην Ελλάδα και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει. Αναρωτηθήκαμε γιατί ένας δημόσιος φορέας, ίσως κάποιο Πανεπιστήμιο που σχετίζεται με την τεχνολογία, να μην έχει φτιάξει έναν τέτοιο χώρο με παλιά αντικείμενα ή και ολόκληρους υπολογιστές. Αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης, ήταν η έμπνευση δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου όπου θα εκτίθενται συσκευές και προγράμματα από τον κόσμο της πληροφορικής».Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής® (ΕΛ.Μ.Π.) ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που επιχειρεί να συγκεντρώσει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι και σήμερα σε έναν ενιαίο χώρο, με τη μορφή μουσείου. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που βασίζεται στις δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από το χώρο της Πληροφορικής, προερχόμενες από ιδιώτες, από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, καθώς και από πολλούς άλλους φορείς. Η λειτουργία του ΕΛ.Μ.Π. στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδίους πόρους.Ανάμεσα στα εντυπωσιακά εκθέματα, τα οποία βλέπει ο επισκέπτης αμέσως μετά την είσοδο του μουσείου, είναι ένα πιστό αντίγραφο του πρώτου ποντικιού κατασκευασμένο από ξύλο, το οποίο δεν διαθέτει μπίλια ή φωτισμό -για να αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του χρήστη- αλλά δύο μεταλλικούς δίσκους που είτε πήγαιναν πάνω κάτω είτε δεξιά και αριστερά. Πρόκειται για το πρώτο ποντίκι που κατασκευάστηκε το 1960 και όμοιά του υπάρχουν σε πολύ λίγα αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού και σίγουρα δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό έκθεμα. Στο μουσείο μάλιστα συναντά κανείς δύο από τους πρώτους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές βάρους 11 και 13 κιλών αντίστοιχα, που βλέποντάς τους παραπέμπουν πιο πολύ σε ογκώδεις βαλίτσες παρά στους γνώριμους σε όλους μας φορητούς υπολογιστές.Στο μουσείο υπάρχουν συνολικά 213 υπολογιστές, παιχνιδομηχανές και πάνω από 3800 αντικείμενα από τον χώρο της πληροφορικής. Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της συλλογής είναι τα βιβλία και ο περιοδικός τύπος. Η συλλογή του Μουσείου χρονολογικά ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και τις αρχές της δεκαετίας του '80, που στην ουσία είναι η απαρχή της έννοιας του προσωπικού υπολογιστή.«Ο πιο παλιός υπολογιστής που θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι επισκεφθούν το μουσείο είναι χρονολογίας 1977, ενώ στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται και σπάνια εκθέματα, όπως ένα κομμάτι σκληρού δίσκου από τη δεκαετία του 1960 ή μια μνήμα RAM παλιού υπολογιστή της οποίας μάλιστα ένα μέρος είναι χειροποίητο, φτιαγμένο στο χέρι από γυναίκες της εποχής», αναφέρει ο κ. Τσεκούρας.Για τη δύσκολη «ανάβαση» αυτού του δρόμου, μίλησε ο κ Τσεκούρας, τονίζοντας: «Η πορεία μέχρι την υλοποίηση αυτού του χώρου, ήταν αρκετά δύσκολη, μάθαμε πολλά πράγματα, ενώ όλη η προσπάθειά μας αγκαλιάστηκε από τους δωρητές μας και τον απλό κόσμο».«Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής αποτελείται από εκθέματα που είναι συγκεντρωμένα από δωρεές απλών ανθρώπων που θέλησαν να μας υποστηρίξουν με αυτόν τον τρόπο. Απλόχερα δέχτηκαν να μας δωρίσουν τον υπολογιστή που κάποτε είχαν στο δωμάτιό τους ή κάποιο αντικείμενο γενικότερα που είχαν χρησιμοποιήσει. Έχουμε φτάσει τους 216 δωρητές από τον πιο απλό άνθρωπο που σκέφτηκε να κατεβάσει κάτι από το πατάρι του και να μας το δωρίσει, μέχρι την Τράπεζα της Ελλάδος», συμπληρώνει.Ο κ. Τσεκούρας εξηγεί τον σκοπό ίδρυσης ενός τέτοιου μουσείου:«Ο σκοπός είναι να γνωρίσει το κοινό, και κυρίως οι νέοι, το παρελθόν της πληροφορικής. Φεύγοντας από το μουσείο μας, δεν θέλουμε τα παιδιά να θυμούνται απλές ημερομηνίες, αλλά να εκτιμήσουν το παρελθόν έτσι ώστε να προχωρήσουν συνειδητοποιημένα στο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα του (elmp.gr), ενώ για τις επισκέψεις τους, το κοινό και τα σχολεία προγραμματίζουν κατόπιν συνεννοήσεως, στα τηλέφωνα και το site.Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής Λεωφόρος Κηφισσού 58, Αιγάλεω, e-mail: info@elmp.gr.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι στέγασης στις φοιτητικές εστίες του ΔΠΘ στην Κομοτηνή


Αυτές είναι οι προυποθέσεις.

Με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μετά από εξέταση των υποβληθέντων εμπρόθεσμα αιτήσεων στέγασης προπτυχιακών φοιτητών από Β’ έτος σπουδών έως πτυχίο(ν+2), οι παρακάτω φοιτητές (ακολουθεί συνημμένος πίνακας) είναι δικαιούχοι στέγασης για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 στις φοιτητικές εστίες του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή.

1. Όσοι φοιτητές διέμεναν κατά την προηγούμενη χρονιά και είναι δικαιούχοι και για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 θα παραμείνουν στα ίδια δωμάτια (αφορά μόνο όσους διαμένουν ήδη σε μονόκλινα) αφού από 1-9-2016 έως
και 30-9-2016 ανανεώσουν το δικαίωμα παραμονής τους τακτοποιώντας και τις οικονομικές εκκρεμότητές τους (μεταφορά εγγύησης στην καινούργια χρονιά).

Για την διαδικασία αυτή θα απευθύνονται στο Λογιστήριο (παραπλεύρως του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής).

Οι παραπάνω ενέργειες θα πραγματοποιούνται από τους φοιτητές με την επίδειξη της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας.

2. Όσοι φοιτητές είναι δικαιούχοι στέγασης για πρώτη φορά θα παραλάβουν το δωμάτιό τους από 1-10-2016 και μετά την αποχώρηση των παλαιών φοιτητών καταβάλλοντας 90 ευρώ (εγγύηση) νια την παραλαβή του δωματίου.

3. Όσοι φοιτητές διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του Δ. Π. Θράκης από προηγούμενο έτος και οι οποίοι:
α) δεν υπέβαλλαν δικαιολογητικά για το νέο ακαδημαϊκό έτος,
β) απορρίφθηκαν λόγω οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων και
γ) έχουν συμπληρώσει τα έτη σπουδών (4+2),

δεν δικαιούνται στέγασης και καλούνται να εκκενώσουν τα δωμάτια τους έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία στον Βουραϊκό: Εντοπίστηκε νεκρός ο 9χρονος


Τραγικός επίλογος για τον 9χρονο, ο οποίος αγνοούνταν από το μεσημέρι στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Star, το 9χρονο αγόρι βρέθηκε νεκρό από τους πυροσβέστες στο σημείο «Σιφώνι», όπου πραγματοποιούνταν οι έρευνες.

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, όταν ο 9χρονος μαζί με τους γονείς του και άλλα άτομα έκαναν πεζοπορία στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Το παιδί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στο φαράγγι, όπου και βρήκε τραγικό θάνατο.

Στην επιχείρηση εντοπισμού του 9χρονου συμμετείχαν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα, κλιμάκιο πέντε ατόμων από την 6η ΕΜΑΚ, καθώς και δύτες και αναρριχητές από την 1η ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί βρέθηκε σχετικά κοντά στο σημείο από όπου έπεσε, ύστερα από τις έρευνες που πραγματοποιούσαν στο φαράγγι άνδρες της ΕΜΑΚ, πυροσβέστες και αστυνομικοί.

Η σορός του παιδιού αναμένεται να ανασυρθεί από το φαράγγι και να μεταφερθεί με συρμό στη θέση «Νιάματα», προκειμένου να την παραλάβει ασθενοφόρο.

Δείτε το βίντεο από το Star
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατεστραμμένα τα τμήματα μνήμης των “μαύρων κουτιών” του αεροσκάφους της EgyptAir


Τα τμήματα της μνήμης από τα δύο “μαύρα κουτιά” του αεροσκάφους της EgyptAir που συνετρίβη στη Μεσόγειο, έχουν καταστραφεί, ενώ η αποκατάστασή τους, θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν πηγές προσκείμενες στην επιτροπή διερεύνησης του αναφερόμενου αεροπορικού δυστυχήματος.

Η επιτροπή που διερευνά την πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir στη Μεσόγειο, θα αναλύσει το βαθμό καταστροφής των δύο “μαύρων κουτιών” του μοιραίου αεροσκάφους, πριν αποφασίσει εάν μπορούν να επισκευαστούν στην Αίγυπτο ή θα πρέπει ν' αποσταλούν στο εξωτερικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο έντυπα με συμβουλές για τα ταξίδια από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή


Χρήσιμες πληροφορίες για 30 χώρες.

Αν ταξιδεύετε συχνά, αγοράζετε τα αεροπορικά σας εισιτήρια ή κάνετε κρατήσεις ξενοδοχείων στο εξωτερικό μέσω διαδικτύου, αν κάνετε αγορές στο μέρος που επισκέπτεστε, τότε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας σάς τείνει χείρα βοηθείας.

Εάν διαμένετε και ταξιδεύετε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ισλανδίας ή της Νορβηγίας, τότε το νέο έντυπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου σας αφορά, αφού συνοψίζει τα δικαιώματά σας και σας παρέχει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές, κάθε φορά που ταξιδεύετε ή προβαίνετε σε αγορές στις προαναφερθείσες 30 χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας www.eccgreece.gr.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινέζοι σφραγίζονται για έξι μήνες σε διαστημική κάψουλα


Υπό εξερεύνηση το βαθύ διάστημα.

Τέσσερις Κινέζοι εθελοντές ξεκίνησαν σήμερα ένα πείραμα διαβίωσης για διάστημα 180 ημερών σε μια σφραγισμένη διαστημική κάψουλα, το οποίο θα θέσει σε δοκιμασία τεχνολογίες που θα υποστηρίξουν τα σχέδια της Κίνας για την εξερεύνηση του βαθύ διαστήματος.

Οι εθελοντές -τρεις άνδρες και μία γυναίκα- θα ζήσουν σε μια σφραγισμένη κάψουλα στην πόλη Σεντζέν της νότιας Κίνας. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το πείραμα θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το οξυγόνο, το νερό και η τροφή και να ανακυκλωθούν υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

Το πείραμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να θέτει σε δοκιμασία το σύστημα υποστήριξης ελεγχόμενης ζωής , το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο διαστημικό σκάφος Σεντζού της Κίνας.

Η κάψουλα των 1.340 κυβικών μέτρων, με το εσωτερικό της να καταλαμβάνει έκταση 370 τετραγωνικών μέτρων, είναι χωρισμένη σε οκτώ χώρους.

Μέσα στην κάψουλα, οι επιστήμονες έχουν καλλιεργήσει 25 είδη φυτών, όπως σιτάρι, πατάτες, γλυκοπατάτες, σόγια, φιστίκια και μαρούλι. Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα φράουλες και τομάτες.

Τα φυτά αποτελούν τμήμα ενός μεγαλύτερου συστήματος που θα βοηθήσει στην παραγωγή οξυγόνου και νερού, περιορίζοντας την εξάρτηση από εξωτερικές προμήθειες. Οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν επίσης πώς η παραμονή σε ένα τέτοιο περιβάλλον επηρεάζει τους βιολογικούς ρυθμούς, τις συνήθειες του ύπνου και την ψυχολογική κατάσταση των εθελοντών.

Στο πείραμα συμμετέχουν παραπάνω από 10 κινεζικά και ξένα ινστιτούτα, όπως το Διαστημικό Ινστιτούτο Νότιας Κίνας, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 821.673 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Μάιο


Στο 61,46% οι γυναίκες, στο 38,54% οι άνδρες.

Σε 821.673 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι (αναζητούντες εργασία) για το Μάιο του 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ εκ των οποίων το 53,78% δηλαδή 441.857 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο του ενός έτους. Το υψηλότερο ποσοστό είναι γυναίκες 61,46% έναντι 38,54% των ανδρών.

Σε σχέση με τον Απρίλιο το ποσοστό είναι μειωμένο κατά 3,51% που μεταφράζεται σε 29.923 λιγότερους εγγεγραμμένους άνεργους. Όσον αφορά τους εγγεγραμμένους άνεργους (μη αναζητούντες εργασία) το σύνολο τους ανήλθε σε 117.889 άτομα λιγότερη κατά 16,42% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για το Μάιο 2016 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 73.509 άτομα (-41,31% σε σχέση με τον Απρίλιο), από τα οποία οι 66.256 (ποσοστό 90,13%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων και οι 7.253 (ποσοστό 9,87%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 36.516 (ποσοστό 49,68%) και οι γυναίκες σε 36.993 (ποσοστό 50,32%).

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων 60.814 (ποσοστό 82,73%) είναι κοινοί, 3.450 (ποσοστό 4,69%) είναι οικοδόμοι, 7.253 (ποσοστό 9,87%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 1.885 (ποσοστό 2,56%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 84 (ποσοστό 0,11%) είναι εκπαιδευτικοί, και 23 (ποσοστό 0,03%) είναι λοιποί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

14 ηθοποιοί που ίσως δεν γνωρίζετε ότι έχουν πεθάνει!


Όταν βλέπουμε ταινίες στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο, υπάρχουν περιπτώσεις που μας συγκινούν.

Υπάρχουν διάσημοι ηθοποιοί με τους οποίους έχουμε αναπτύξει... ιδιαίτερους δεσμούς λόγω των χαρακτήρων που υποδύονται.

Μπορεί να μην γνωρίζετε όλους αυτούς τους ηθοποιούς με το όνομά τους, αλλά σίγουρα τους αναγνωρίζετε και θυμόσαστε τουλάχιστον έναν ρόλο από την "σύντομη" καριέρα τους.

Σύντομη, καθώς ίσως δεν γνωρίζετε ότι και οι 14 αυτοί ηθοποιοί δεν είναι πιά εν ζωή. Πρόκειται για τους Lee Thompson Young, Brittany Murphy, Heather O'Rourke, Dominique Dunne, Brad Renfro, Jonathan Brandis, Dana Plato, Lisa Robin Kelly, Thuy Trang, Michael Clarke Duncan, Harold Ramis, Andy Hallett, Taylor Negron, "Rowdy" Roddy Piper.

Δείτε ένα βίντεο αφιέρωμα στους ηθοποιούς αυτούς και τους χαρακτήρες που κατά καιρούς ενσάρκωσαν.
Πηγή: http://www.usay.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αυτο-οδηγούμενο μίνι λεωφορείο που «εκτυπώνεται» σε λίγες ώρες


Το όχημα ονομάζεται «Olli» και έχει δημιουργηθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ένα νέο αυτό-οδηγούμενο όχημα πρόκειται να κάνει σύντομα την εμφάνισή του στους δρόμους των ΗΠΑ και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της νεοσύστατης εταιρείας Local Motors και της IBM.

Το όχημα, το οποίο στην ουσία είναι ένα μίνι λεωφορείο χωρητικότητας 12 ατόμων, ονομάζεται «Olli» και έχει δημιουργηθεί από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Έχει σχεδιαστεί ως μια «κατά παραγγελία» λύση μεταφοράς όπου ο επιβάτης έχει τη δυνατότητα να καλέσει το Olli μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μίνι λεωφορείο μπορεί να «εκτυπωθεί» σύμφωνα με τις προδιαγραφές σε «μικρο-εργοστάσια» μέσα σε μόλις λίγες ώρες.Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η εταιρεία σκοπεύει μέσα στους επόμενους μήνες να δοκιμάσει το Olli στους δρόμους αρκετών πολιτειών των ΗΠΑ, ενώ σχεδιάζει να βγει και εκτός συνόρων, σε πόλεις όπως το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη και την Καμπέρα.

Παρά το γεγονός ότι η Google και άλλες εταιρείες ανάπτυξης αυτόνομων οχημάτων εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια και αλλεπάλληλες δοκιμές έως ότου τα αυτοκίνητα αυτά να είναι έτοιμα προς ασφαλή χρήση, η Local Motors υποστηρίζει ότι το μίνι λεωφορείο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους μόλις το επιτρέψουν οι κανονισμοί.

«Η τεχνολογία ήδη υπήρχε», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζον Ρότζερς. «Το δύσκολο ήταν η ανάπτυξη. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να εκτυπώνουμε ένα όχημα μέσα σε 10 ώρες και θα χρειάζεται μία ακόμα ώρα για τη συναρμολόγησή του».

Ο ίδιος δήλωσε ότι στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία εκατοντάδων «μικρο-εργοστασίων» παραγωγής των οχημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκλήματα με πρωταγωνιστές ανήλικους δολοφόνους που συγκλόνισαν την Ελλάδα


Παιδιά-δολοφόνοι, αντί να παίζουν, σκοτώνουν.

Η δολοφονία του 14χρονου, στο χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, από έναν συνομήλικο φίλο του ενδέχεται, όπως λένε οι ειδικοί, να αλλάξει το χάρτη της παιδικής και εφηβικής εγκληματικότητας στην Ελλάδα.

Αν και στο εξωτερικό τα παιδιά που διέπραξαν δολοφονίες είναι πολλά στη χώρα μας τα τελευταία 22 χρόνια δεν έχουν καταγραφεί πολλά εγκλήματα με πρωταγωνιστές ανηλίκους. Η ανεξέλεγκτη κοινωνική παθογένεια των τελευταίων ετών, λένε οι αρχές, έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανήλικης εγκληματικότητας, αλλά ο φόνος είναι μια άλλη ιστορία… Δεν είναι τυχαίο πως για το νομοθέτη παιδιά μέχρι 15 ετών, όπως στην περίπτωση της πρόσφατης δολοφονίας στη Γέφυρα, θεωρούνται ποινικώς ανεύθυνα και έχουν προβλεφθεί, για αυτά, αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση και μόνο πως υπεύθυνο για ένα στυγερό έγκλημα είναι ένα παιδί, παγώνει. Η ιστορία δείχνει πως κοινός παρονομαστής, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η προσπάθεια των παιδιών να παραπλανήσουν τις αρχές δημιουργώντας φανταστικές ιστορίες και δολοφόνους. Φτιάχνουν με τη φαντασία τους ένα δικό τους παραμύθι για να καλύψουν τα ίχνη τους. Στο παραμύθι, όμως, κυριαρχεί ο… δράκος και η αποκάλυψη της σκληρής αλήθειας έρχεται να σοκάρει. Ωστόσο, το κυρίαρχο ερώτημα παραμένει βασανιστικά αναπάντητο. Τι είναι αυτό που σκοτώνει την αθωότητα και κάνει ένα παιδί δολοφόνο;

Ας δούμε τα εγκλήματα που συγκλόνισαν, την τελευταία εικοσαετία, με πρωταγωνιστές ανήλικους δολοφόνους:

Το Φθινόπωρο του 1994, ένας 15χρονος σκότωσε, με 17 μαχαιριές, τον 17χρονο φίλο του και τον πέταξε σε σκουπιδότοπο στην περιοχή Σιναράδες. Το παιδί πίστευε πως ο φίλος του τον κάρφωσε στην αστυνομία για κλοπή δίκυκλου, που είχε κάνει, και θέλησε να τον εκδικηθεί .

Όταν τον Ιανουάριο του 1995 δυο ηλικιωμένες γυναίκες βρέθηκαν δολοφονημένες μέσα στο σπίτι τους, στα Πατήσια και οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την εξιχνίαση της υπόθεσης άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η έρευνα, ωστόσο, οδήγησε σε ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Δράστης της δολοφονίας ήταν ένας 16χρονος η οικογένεια του οποίου νοίκιαζε διαμέρισμα ιδιοκτησίας των δυο γυναικών. Όπως ισχυρίστηκε το παιδί, στην απολογία του, σκότωσε τις δυο γυναίκες γιατί απειλούσαν την οικογένεια του ότι θα τους έκαναν έξωση γιατί δεν πλήρωναν εγκαίρως το ενοίκιο. «Μου έλεγαν συνεχώς ότι θα μας διώξουν από το σπίτι. Μου μιλούσαν συνέχεια για την συμπεριφορά μου. Να είμαι καλό παιδί, να προσέχω», είχε πει ο 16χρονος, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο έγκλημα την ώρα που η γειτονιά έπεφτε από τα σύννεφα καθώς το παιδί δεν είχε δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα.Δυο μήνες αργότερα, το βράδυ της 16ης Μαρτίου του 1995, στη Βατάνη της Κατερίνης, ένα ζευγάρι εντοπίστηκε, από τον 26χρονο γιό του, δολοφονημένο στο μπάνιο του σπιτιού τους. Ο δράστης είχε μαχαιρώσει πολλές φορές τα δυο θύματα του και στη συνέχεια τα έσυρε στο μπάνιο όπου τα περιέλουσε με οινόπνευμα και προσπάθησε να τα κάψει. Τα ίχνη που άφησε πίσω του ο δράστης οδήγησαν στον μικρότερο γιο της οικογένειας. Αρχικά, ο 15χρονος, άριστος μαθητής της Α΄ Λυκείου, ένα ήσυχο και υπάκουο παιδί, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του με το έγκλημα και επιχείρησε να παραπλανήσει τους αστυνομικούς. Ώρες αργότερα ομολόγησε πως ήταν εκείνος που διέπραξε την στυγερή δολοφονία. Όπως ισχυρίστηκε τον καταπίεζαν και εκείνο το βράδυ λογομάχησαν και τους σκότωσε. «Μέχρι και τα ρούχα που θα φορούσα αποφάσιζαν» είπε στους αστυνομικούς.

Τον Αύγουστο του 1995, δυο 15χρονοι σκότωσαν, στην Κομοτηνή, έναν 79χρονο ρακοσυλλέκτη. Τα παιδιά είχαν χτυπήσει πολλές φορές με δοκάρι και σφυρί στο κεφάλι τον άτυχο ηλικιωμένο. Αρχικά, οι 15χρονοι είχαν ισχυριστεί πως ο 79χρονος τους είχε κάνει «ανήθικες προτάσεις». Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, τα παιδιά είχαν μπει στην καλύβα του άνδρα για να τον κλέψουν, εκείνος αντιστάθηκε και τον χτύπησαν μέχρι θανάτου στο κεφάλι.

Τον Απρίλιο του 1998 η τοπική κοινωνία στα Ίσθμια Κορινθίας συγκλονίζεται από τη δολοφονία ενός 63χρονου. Ο άνδρας μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στο σπίτι του από έναν κουκουλοφόρο και ο 16χρονος γείτονας, είπε στους αστυνομικούς, πως είδε τον δράστη να βγαίνει από το σπίτι κρατώντας το ματωμένο μαχαίρι. «Μάλλον, πρέπει να ήταν Αλβανός», είπε το παιδί και τους έδειξε το δρόμο από τον οποίο δήθεν διέφυγε ο δράστης. Η αποκάλυψη της αλήθειας, όμως, προκάλεσε σοκ. Τα ίχνη του εγκλήματος οδήγησαν στον 16χρονο που εμφανιζόταν ως αυτόπτης μάρτυρας. Το παιδί εισέβαλε στο σπίτι του γείτονα ελπίζοντας ότι εκεί θα έβρισκε 8.000 δραχμές για να πληρώσει ένα χρέος του. Ο 63χρονος, όμως, πάλεψε μαζί του και τελικά το παιδί έγινε φονιάς από τη μια στιγμή στην άλλη. Όταν ο 16χρονος είδε αιμόφυρτο τον γείτονα και οικογενειακό τους φίλο, επέστρεψε στο σπίτι του, έκρυψε τα ματωμένα ρούχα του και το μαχαίρι και προσποιήθηκε τον… αυτόπτη μάρτυρα, επιχειρώντας να αποφύγει την αποκάλυψη της αλήθειας.

Τα χρήματα ήταν και πάλι ο λόγος που ένας 18χρονος και ένας 15χρονος, τον Οκτώβριο του 1999, χτύπησαν με μαχαίρι στην καρδιά και στο λαιμό έναν ταξιτζή στην Καρδίτσα. Τα παιδιά είπαν πως έφτασαν στο έγκλημα γιατί δεν είχαν να πληρώσουν 4.000 δραχμές, όσο δηλαδή κόστιζε η κούρσα για να επιστρέψουν στο καταυλισμό τους. Μάλιστα, στην απολογία τους, ισχυρίστηκαν πως για την πράξη τους έφταιγε το αλκοόλ καθώς, όπως είπαν, πρόθεση τους δεν ήταν η ληστεία αφού ο άτυχος ταξιτζής είχε μαζί του 230.000 δραχμές τις οποίες δεν πήραν.

Ο 16χρονος μαθητής από το Παραλίμνη Πέλλας είχε ως πρότυπο του τον Κώστα Πάσαρη και αποφάσισε να εκδηλώσει «το μίσος του προς τον κόσμο και την κοινωνία», όπως είπε, σκοτώνοντας, τον Ιανουάριο του 2002, τον 68χρονο παντοπώλη του χωριού του. Το παιδί χτύπησε τον ηλικιωμένο άνδρα με ένα σκαπτικό εργαλείο και μαχαίρια και στη συνέχεια έκλεψε από το μαγαζί του τσιγάρα, εισιτήρια αλλά και περίπου 30.000 δραχμές. Ο 16χρονος ισχυρίστηκε πως είχε ψυχολογικά προβλήματα λόγω του χωρισμού των γονιών του.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2004 μια 74χρονη γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη στο χωριό Γέργερη Ηρακλείου. Η έρευνα αποκάλυψε πως ο δολοφόνος είχε βιάσει τη γυναίκα πριν τη σκοτώσει. Οι αρχές έβαλαν στο στόχαστρο έντεκα υπόπτους και η εξέταση DNA, από το γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στο θύμα, οδήγησε σε έναν 16χρονο αλουμινοκατασκευαστή που έμενε σε διπλανό χωριό. Αρχικά, ο νεαρός ισχυρίστηκε πως εκείνο το βράδυ είχε πάει στη Γέργερη για να αγοράσει μια πίτσα και επέστρεψε αμέσως στο σπίτι του. Ωστόσο, η οικογένεια του είπε πως άργησε αν και είχε καινούργιο μηχανάκι. Τελικά, ο 16χρονος, ο οποίος βοηθούσε κάποιες φορές τη γυναίκα στα ψώνια της στο σούπερ μάρκετ, ομολόγησε ότι τη σκότωσε γιατί έμαθε από κάποιο φίλο του πως «διέδιδε άσχημα πράγματα» γι αυτόν.

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2005 οι αστυνομικοί οδηγούν στο τμήμα τα τρία μικρότερα αδέλφια, ηλικίας 7, 8 και 14 ετών, μιας οικογένειας Ρομά. Τα παιδιά για τρεις ολόκληρες ώρες αρνούνται κατηγορηματικά ότι ευθύνονται για τη δολοφονία μιας 79χρονης γυναίκας. Όταν, όμως, κουράστηκαν και θέλησαν να κοιμηθούν ομολόγησαν τα πάντα και ισχυρίστηκαν πως έφτασαν στο έγκλημα γιατί «ψάχναμε λεφτά για να φάμε». Ο πατέρας τους νοσηλευόταν με έμφραγμα στο Θριάσιο και η μητέρα τους ήταν στη φυλακή. Τα παιδιά αποφάσισαν να «χτυπήσουν» το σπίτι της ηλικιωμένης και πήγαν οργανωμένα φορώντας γάντια και κρατώντας ένα σύρμα με το οποίο τελικά έπνιξαν τη γυναίκα. Πήραν περίπου 700 ευρώ και έφυγαν από το σπίτι πετώντας στη διαδρομή τα γάντια που φορούσαν. Νωρίτερα, είχαν κλέψει έναν ακόμη ηλικιωμένο.

Τον Ιανουάριο του 2006, ένας 17χρονος μαζί με τον 27χρονο φίλο του ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 44χρονο από το χωριό Καμαρούλα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αγρίνιο. Αφορμή ήταν τα 6 ευρώ που τους χρωστούσε το θύμα καθώς ήταν ο χαμένος σε μια παρτίδα 21 που έπαιζαν. Ο 44χρονος τους είπε πως δεν είχε να τους δώσει τα χρήματα και ο καβγάς δεν άργησε να ξεκινήσει με μοιραία κατάληξη. «Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτό που έγινε, θέλαμε μόνο να πάρουμε τα λεφτά μας. Ζητάμε συγγνώμη» είπαν στην απολογία τους.Ένα μήνα αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2006, έρχεται στο φως η συγκλονιστική υπόθεση της εξαφάνισης του Άλεξ στη Βέροια. Το πτώμα του παιδιού δεν βρέθηκε ποτέ, ωστόσο, το δικαστήριο καταδίκασε 5 ανήλικους τους οποίους θεώρησε υπεύθυνους για το χαμό του Άλεξ. Παρόλα αυτά κανείς, μέχρι τώρα, δεν έχει αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ και ποιος βοήθησε τα παιδιά να εξαφανίσουν το πτώμα του άτυχου Άλεξ.

Ένας 80χρονος τον Ιούνιο του 2010 βρέθηκε άγρια δολοφονημένος, με 15 μαχαιριές, στο σπίτι του, στις Σέρρες. Από την έρευνα προέκυψε πως τη δολοφονία διέπραξαν δυο ανήλικα κορίτσια, 15 και 16 ετών. Όπως ισχυρίστηκαν τα κορίτσια, δέχτηκαν ανήθικες προτάσεις από τον ηλικιωμένο και γι’ αυτό το λόγο τον σκότωσαν. Οι αστυνομικοί είπαν πως τα δυο κορίτσια εισέβαλαν στο σπίτι του ηλικιωμένου με σκοπό να τον κλέψουν και όταν, όμως, κατάλαβαν πως δεν θα κατάφερναν να πάρουν περισσότερα από τα 10 ευρώ που βρήκαν, τον σκότωσαν.

Τον Αύγουστο του 2013 στο Στρέφι της Ηλείας αποκαλύπτεται ένα απίστευτο έγκλημα. Δράστης ένα 13χρονο αγόρι και θύματα τα δυο ανίψια του από τη Βουλγαρία, 4 και 7 ετών. Το αγόρι παρέσυρε τα δυο παιδάκια σε ερημική τοποθεσία και τα έριξε μέσα σε αρδευτικό κανάλι με αποτέλεσμα να πνιγούν. Ο ανήλικος ομολόγησε το έγκλημα του λέγοντας πως σκότωσε τα ανίψια του γιατί τα ζήλευε. Οι αστυνομικοί είπαν πως το παιδί είχε οργανώσει την διπλή δολοφονία και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να κάνει τα σχέδια του πραγματικότητα.

Πριν από 9 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2015 ένας 17χρονος πέφτει νεκρός από πυροβολισμό στο προαύλιο του σχολείου του στην Κάτω Αχαΐα. Το όπλο του εγκλήματος κρατά ένας 15χρονος. Τα παιδιά ήταν γείτονες και φίλοι αλλά μάλωσαν γιατί ο 15χρονος έβλεπε ερωτικά την αδελφή του 17χρονου. Εκείνη την ημέρα έδωσαν ραντεβού στο προαύλιο του σχολείου για να μιλήσουν αλλά η συνάντηση τους μετατράπηκε σε καβγά. Ο 15χρονος πήγε στο σπίτι πήρε την καραμπίνα του πατέρα του και επέστρεψε στο σχολείο όπου και πυροβόλησε, από κοντινή απόσταση, τον φίλο του. Απολογούμενος ο 15χρονος ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του και ισχυρίστηκε πως ένιωσε εξευτελισμένος μετά τον καβγά καθώς έφυγε από το προαύλιο του σχολείου ημίγυμνος και χτυπημένος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ακόμη περιστατικό διάσωσης σε μονοπάτι Νότια των Χανίων


Μια Γαλλίδα λιποθύμησε λόγω της ζέστης στο μονοπάτι Ε4 - Οδηγίες απο το Δασαρχείο Χανίων για το φαράγγι της Σαμαριάς

Σε ένα ακόμη περιστατικό διάσωσης τουρίοτα περιπατητή κλήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 4μμ ειδοποιήθηκαν οι αρχές για περιστατικό λιποθυμίας μιας 30χρονης Γαλλίδας η οποία διέσχιζε το μονοπάτι Ε4 κοντά στην Παλαιόχωρα μαζί με ένα γκρουπ συμπατριωτών της.

Στο σημείο πήγαν Πυροσβέστες απο την Κάντανο οι οποίοι μετέφεραν με ασφάλεια την 30χρονη στον δρόμο ακι απο εκεί με ασθενοφόρο διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Χανίων για τις πρώτες βοήθειες.

Στο μεταξύ, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται και την Κυριακή, απο την Διεύθυνση Δασών Χανίων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται για την Κυριακή 19 Ιουνίου, η Δ/νση Δασών Χανίων συνιστά στους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Κυρίως όσον αφορά στους μακρινούς επισκέπτες προτείνει να φροντίσουν ώστε να επισπεύσουν τυχόν διέλευσή τους.


Πηγή: http://flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στήθηκε γιορτή για την έναρξη λειτουργίας των κατασκηνώσεων της ΕΛ.ΑΣ.


Ξεκινούν οι ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές για τα παιδιά του προσωπικού του Σώματος.

Την έναρξη λειτουργίας των κατασκηνώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποτελούν ανάσα για το προσωπικό του Σώματος, καθώς, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, θα μπορούν πολλά παιδιά να κάνουν ανέμελες διακοπές, γιόρτασαν η ηγεσία και τα στελέχη, παρόντος και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Η εκδήλωση που οργανώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα Αττικής και η διασκέδαση κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, υπό τους ήχους της μουσικής από την μπάντα της Αστυνομίας.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφιέρωσε την λειτουργία των κατασκηνώσεων στις συζύγους των αστυνομικών.

Η κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα θα δέχεται παιδιά μετά από μία εβδομάδα, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν κατασκηνώσεις στην Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Τζανέτος Φιλιππάκος, σύσσωμη η ηγεσία, οι περιφερειακοί γενικοί διευθυντές και πολλοί αξιωματικοί με τις οικογένειές τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αδερφές γέννησαν την ίδια μέρα στο ίδιο νοσοκομείο χωρίς να ξέρουν η μία για την άλλη


Αυτές οι δύο αδερφές αψήφησαν όλες τις πιθανότητες και όχι μόνο γέννησαν την ίδια μέρα στο ίδιο νοσοκομείο και οι δύο κοριτσάκια αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το γνώριζαν η μία για την άλλη.

Αδερφές γέννησαν την ίδια μέρα στο ίδιο νοσοκομείο χωρίς να ξέρουν η μία για την άλλη

Η Michelle Flynn και η Siobhan Murray καλοσώρισαν τα κοριτσάκια τους στο νοσοκομείο της Γλασκόβης την περασμένη Πέμπτη. Η μία αδερφή γέννησε μια εβδομάδα νωρίτερα και η άλλη μία εβδομάδα αργότερα σύμφωνα με την Daily Record. Οι δύο αδερφές κέρδισαν τις πιθανότητες 1 προς 1.000 στο να γεννήσουν τις κόρες τους την ίδια μέρα. «Η μαία δεν μπορούσε να το πιστέψει όταν μας είπε ότι είχαμε έρθει και οι δύο και η μία βρισκόταν στην αίθουσα τοκετών όταν η άλλη είχε πάει ήδη στο δωμάτιό και είχε γεννήσει» είπε ο σύζυγός της μίας αδερφής ο οποίος αναφέρει ότι έγιναν τόσο γρήγορα όλα που δεν ήξερε η μία για την άλλη πότε έφτασε στο νοσοκομείο να γεννήσει.

Η μαία που ήταν στον όροφο ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο να έρθουν στο νοσοκομείο δύο αδερφές και να γεννήσουν μαζί ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αδερφές έκαναν την περίπτωση ακόμη πιο σπάνια φέρνοντας στον κόσμο κοριτσάκια και μη γνωρίζοντας η μία την παρουσία της άλλης. Από εδώ και πέρα πάντως θα γιορτάζουν μαζί τα γενέθλια και όταν τα κοριτσάκια μεγαλώσουν σίγουρα δεν θα ξεχνάει η μία πότε έχει γενέθλια η άλλη.


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαίνεται η πυρκαγιά Σέρπα στη Σάντα Μπάρμπαρα


Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μια πυρκαγιά που τροφοδοτείται από την καψαλισμένη γη και τους ισχυρούς ανέμους επεκτάθηκε το Σάββατο στη νότια Καλιφόρνια, αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η πυρκαγιά Σέρπα που μαίνεται στην κομητεία της Σάντα Μπάρμπαρα, περίπου 145 χλμ. βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, είχε καταστρέψει περίπου 31.610 στρέμματα γης μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πυροσβέστες εκτιμούν πως η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο κατά 45%.«Είχαμε μια πολύ καλή νύχτα χθες... Δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες, ούτε σημαντικούς τραυματισμούς ούτε μεγάλες απώλειες στις υποδομές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα, Έρικ Πέτερσον.

Ωστόσο αξιωματούχοι της πόλης εξέδωσαν νέα «κόκκινη προειδοποίηση» λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα πνέουν από την Κυριακή έως την Τρίτη.

Περισσότεροι από 1.200 πυροσβέστες έχουν σταλεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία τροφοδοτείται από τις θαμνώδεις εκτάσεις και τη βλάστηση στα φαράγγια περίπου 32 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σάντα Μπάρμπαρα.«Τώρα είναι η στιγμή να συγκεντρώσετε τα μέλη της οικογένειάς σας, τα ζώα σας και τα σημαντικά έγγραφά σας σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγετε γρήγορα», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του σερίφη της Σάντα Μπάρμπαρα τους κατοίκους που ζουν σε περιοχές οι οποίες απειλούνται από τη φωτιά.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τετάρτη και επεκτάθηκε τις επόμενες ημέρες οδηγώντας σε προαιρετικές εκκενώσεις σε ορισμένες περιοχές και αναγκάζοντας τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις εκκένωσης για κάποιες άλλες.

Η φωτιά είναι μία από τις πολλές πυρκαγιές που μαίνονται στις δυτικές και νοτιοδυτικές πολιτείες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας. Μία από τις μεγαλύτερες μαίνεται νοτιοανατολικά του Αλμπουκέρκε, στο Νέο Νεξικό, η οποία έχει καταστρέψει περίπου είκοσι κατοικίες και οδήγησε σε αναγκαστικές εκκενώσεις.Περισσότεροι από 700 πυροσβέστες μάχονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς Ντοκ Χεντ η οποία κατέκαψε περίπου 71.290 στρέμματα ξυλείας και δασικής έκτασης μέσα σε τέσσερις ημέρες. Οι πυροσβέστες δήλωσαν ότι είχε τεθεί υπό έλεγχο το 9% αυτής της πυρκαγιάς το απόγευμα του Σαββάτου. Η κυβερνήτης Σουζάνα Μαρτίνεζ κήρυξε την περασμένη εβδομάδα κατάσταση συναγερμού προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε «κόκκινες σημαίες» για μια περιοχή που εκτείνεται από τη νότια Καλιφόρνια έως τη νότια Νεβάδα και την Αριζόνα, προειδοποιώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν μπορεί να οδηγήσουν στο ξέσπασμα πυρκαγιών.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε επίσης δελτίο συστάσεων για μεγάλα τμήματα του Νέου Μεξικού, του Τέξας και της Οκλαχόμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...