Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Την άφησε να λιμοκτονήσειΗ 16χρονη Darlene Armstrong που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Σικάγο ζυγίζοντας μονάχα 10.5 κιλά, όταν οι αρχές την απομάκρυναν από το σπίτι της αφού η μητέρα της την είχε αφήσει να λιμοκτονήσει.

Το κορίτσι, το οποίο δεν μπορεί ούτε να περπατήσει, αλλά ούτε και να μιλήσει θα μπορούσε να είχε σωθεί τέσσερις μήνες πριν, αν η αρμόδια υπηρεσία παιδικής πρόνοιας της πολιτείας Ιλινόι των ΗΠΑ είχε ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται.Η μητέρα της Darlene, Rosetta Harris δήλωσε ένοχη για την κατάσταση της κόρης της και καταδικάστηκε σε 18 μήνες με αναστολή.

Μία σοκαριστική φωτογραφία της Darlene από το νοσοκομείο, λίγο μετά τη μεταφορά της εκεί, έχει κάνει τον γύρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης την ώρα που η έρευνα για το πώς διαχειρίστηκαν την υπόθεση οι κοινωνικές υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η 17χρονη πλέον Darlene, η οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο La Rabida Children έχει αρχίσει να συνέρχεται και να παίρνει βάρος.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνει κέντρο ΑΜΕΑ λόγω χρεώνΜε λουκέτο απειλείται το κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Διημέρευσης ΑΜΕΑ όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με Αναπηρία στην Φθιώτιδα Λεωνίδας Μίχος εξαιτίας των χρωστούμενων από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ.Μίχος μάλιστα σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Οργανισμού Γεράσιμο Βουδούρη εξηγεί πως η διακοπή της λειτουργίας του κέντρου θα κλείσει πάλι στα σπίτια τους 60 άτομα με πολυαναπηρίες, ηλικίας από 4 ετών μέχρι 55.

Ζητά την άμεση καταβολή του ποσού των 190 χιλιάδων ευρώ που οφείλει ο οργανισμός στο Κέντρο του Παγκρατίου ποσό μηδαμινό σε σχέση με τα ποσά που μοιράσθηκαν λίγες ημέρες πριν σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.Διαβάστε περισσότερα...

Η ακράτεια οδηγεί στην απομόνωσηΤο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία που ξεπερνά το 70%.

Από κάποια μορφή ακράτειας ούρων πάσχουν μία στις τέσσερις Ελληνίδες και ένας στους δώδεκα ενήλικες Έλληνες. Τα προβλήματα της ούρησης τους οδηγούν στην απομόνωση, αφού οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, τόσο για τις δραστηριότητες της ημέρας, όσο και κατά διάρκεια της νύκτας.

Δεν μπορούν να κάνουν απλά πράγματα που αγαπούν, να πάρουν αγκαλιά το εγγόνι τους ή να πάνε για καφέ με φίλους επειδή φοβούνται μήπως συμβεί κάποιο «ατύχημα», κάποιο επεισόδιο ακράτειας και «ντροπιαστούν».

Ειδικότερα στους άνδρες, το πρόβλημα της ακράτειας ούρων συνήθως εκδηλώνεται εξαιτίας της υπερτροφίας του προστάτη, μια πάθηση, η οποία, αφορά 4 στους 10 άνδρες στην 5η δεκαετία της ζωής τους, και η συχνότητα αυξάνει συνεχώς με την ηλικία, ανέφερε ο καθηγητής Ουρολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Χατζηχρήστου με αφορμή την ολοκλήρωση του Κλινικού Φροντιστηρίου Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ουρολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Αγριά Βόλου.

«Δυστυχώς, ενώ περισσότερες από 7 στις 10 περιπτώσεις ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, πάνω από τις μισές πάσχουσες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, αλλά περιορίζονται σε μη ιατρικές πηγές ενημέρωσης και στη χρήση πάνας ακράτειας» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας/Νευροουρολογίας του ΑΠΘ Απόστολος Αποστολίδης.

Όπως δήλωσαν οι εκπαιδευτές του Φροντιστηρίου, το μήνυμα για την ακράτεια είναι ότι πρόκειται για ασθένεια που αφορά πολύ κόσμο αλλά πλέον υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Ειδικότερα, εκτός από τις επεμβατικές μεθόδους που και αυτές έχουν εξελιχθεί πολύ, τα νεότερης γενιάς αντιχολινεργικά φάρμακα, όπως η φεσοτεροδίνη, έχει αποδειχτεί ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με επιτυχία που ξεπερνά το 70%.


Διαβάστε περισσότερα...

Προστατέψτε τις τρυφερές καρδιέςΤα παιδιά χρειάζεται να ελέγχονται για υψηλή χοληστερόλη μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Κοιτώντας ένα παιδί, το τελευταίο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι αυτή η καρδούλα μπορεί να νοσήσει. Είναι αλήθεια ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις στα παιδιά είναι αρκετά σπάνιες, αλλά στην ηλικία αυτή θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αρχίζουν να αναπτύσσονται οι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Οι κακές διατροφικές επιλογές και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα τροφοδοτούν την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και την αύξηση των ποσοστών υψηλής χοληστερόλης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλού σακχάρου, όπως φάνηκε σε έρευνα όπου αξιολόγησε την κατάσταση υγείας 5.447 παιδιών και εφήβων.

Η σημερινή νέα γενιά θα αντιμετωπίσει καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή νωρίτερα από ότι οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά.

Οι ενήλικες δεν είναι οι μόνοι που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν ότι το 10% παιδιών και εφήβων παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης οδηγούν στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά και άλλα όργανα. Η πλάκα αυτή μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να μπλοκάρει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, προκαλώντας καρδιαγγειακά προβλήματα. Η αυξημένη χοληστερόλη σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στις μέρες μας, παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας καλούν όλα τα παιδιά να ελέγχονται για υψηλή χοληστερόλη μέχρι την ηλικία των 10 ετών, με τον πρώτο έλεγχο να συστήνεται μετά την ηλικία των 2 ετών. Και γιατί αυτό; Επειδή η διατήρηση της χοληστερόλης των παιδιών σε υγιή επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.

Ένας λόγος που οι ιατρικές συστάσεις έχουν τροποποιηθεί, είναι ότι ερευνητές παρατήρησαν αθηροσκλήρωση σε παιδιά με υψηλή χοληστερόλη, υποδεικνύοντας ότι η «καταστροφή» ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σχηματίζουν αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες των παιδιών, ήδη από την ηλικία των 10 ετών! Το γεγονός αυτό κάνει την χοληστερόλη ένα σημαντικό δείκτη αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας, όπως άλλωστε και η αρτηριακή πίεση, το βάρος, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή και η άσκηση.

Ποια είναι όμως τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για υψηλά επίπεδα χοληστερόλης; Όσα παιδιά είναι υπέρβαρα, δεν ασκούνται πολύ, δεν τρώνε υγιεινά και έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ανήκουν στην ομάδα «κινδύνου» για αυξημένη χοληστερόλη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης έχουν ένα γονέα που έχει επίσης αυξημένη χοληστερόλη.

Πώς να προστατέψετε τις καρδιές των παιδιών σας

Εξασφαλίστε τους 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι δεν προσλαμβάνουν επαρκής ποσότητες φυτικών ινών καθημερινά. Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, φράουλες, αγγούρια και καρότα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης καθώς σχηματίζουν ένα τζελ στο έντερο, που παγιδεύει τα πλούσια σε χοληστερόλη χολικά οξέα και τα απομακρύνει από τον οργανισμό.

Περιορίστε τους την κατανάλωση αφεψημάτων που περιέχουν ζάχαρη και προτιμήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλά σε λιπαρά. Μέχρι και το 30% των ημερήσιων θερμίδων των εφήβων προέρχονται από αφεψήματα που περιέχουν ζάχαρη και άλλα ποτά. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται αύξηση της παχυσαρκίας και των επιπέδων χοληστερόλης. Αντιθέτως, το γάλα περιέχει ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη, ισχυροί παράγοντες καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτά περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, εκ των οποίων και διαλυτές που βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Ισορροπήστε το λίπος της διατροφής. Τα παιδιά με υψηλή χοληστερόλη δεν χρειάζονται δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει το 25% - 30% των ημερήσιων θερμίδων των παιδιών να προσλαμβάνεται από λίπος, διατηρώντας παράλληλα τα κορεσμένα λιπαρά στο 7% των ημερήσιων θερμίδων και περιορίζοντας την πρόσληψη της διαιτητικής χοληστερόλης έως 200 mg/ ημέρα. Προτιμήστε για ολόκληρη την οικογένεια τα λίπη φυτικής προέλευσης και περιορίστε τα ζωικά λίπη όπως βούτυρο, κόκκινο κρέας, κρέμες και τα πλήρη σε λιπαρά τυριά.

Βάλτε στόχο 1 ώρα την ημέρα άσκηση και όχι περισσότερο από 2 ώρες τηλεθέαση. Τα παιδιά χρειάζονται τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και την καθημερινή κίνηση, για να παραμείνουν υγιή και να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος. Περιορίστε τους την ώρα που αφιερώνουν στον υπολογιστή και στην τηλεόραση σε 2 ώρες την ημέρα το μέγιστο.

Δώστε έμφαση στην υγιεινή ζωή. Τα περισσότερα παιδιά που είναι υπέρβαρα μπορεί να φτάσουν στο φυσιολογικό βάρος τους μέσω υγιεινής διατροφής και συστηματικής άσκησης.

Ακολουθήστε υγιέστερες συνήθειες. Όταν δίνετε έμφαση αποκλειστικά στο παιδί, το φέρνεται σε δύσκολη θέση και συχνά ντρέπεται ή αντιδρά αρνητικά. Όταν το παιδί έχει υψηλή χοληστερόλη, είναι έξυπνο ολόκληρη η οικογένεια να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς και συχνά τέτοιες αλλαγές ανταμείβουν θετικά, όλα τα μέλη της οικογένειας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διακόπτονται τα χειρουργεία στο ΠαναρκαδικόΛόγω εργασιών ανακατασκευής στο νοσοκομείο Τρίπολης.

Από αύριο και μέχρι τις 27 Ιουνίου δε θα πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις στο γενικό περιφερειακό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακατασκευής των χειρουργείων και πρέπει να μεταφερθούν τα μηχανήματα και να απολυμανθούν οι νέοι χειρουργικοί θάλαμοι στον τρίτο όροφο του κεντρικού κτιρίου.

Για το χρονικό αυτό διάστημα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, αλλά και τα έκτακτα, θα μεταφερθούν στα όμορα νοσοκομεία της Πελοποννήσου ή ακόμα και σε νοσοκομεία της Αθήνας, ανάλογα με το περαστικό.

Στην περίπτωση που υπάρξει σοβαρό έκτακτο περιστατικό και απαιτείται άμεση επέμβαση, τότε θα λειτουργεί χειρουργείο στα εξωτερικά ιατρεία του Παναρκαδικού Νοσοκομείου.
Αυτό όμως θα συμβαίνει σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.

Από τη διοίκηση του νοσοκομείου εκτιμάται, ότι οι νέοι χειρουργικοί θάλαμοι θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τις 27 Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστια ψυχικά αποθέματα από τους γονείς του 16χρονου, μάθημα ζωής σε όλους μας!


Ο 16χρονος από τη Μάραθο ήταν ο δότης οργάνων, ο οποίος χάρισε ζωή σε επτά συνανθρώπους μας την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012.Το νεαρό αγόρι που δυστυχώς κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας και που η οικογένειά του, επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής, αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του για μεταμόσχευση.
Έτσι, από χθες σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων η καρδιά του νεαρού άνδρα χτυπά στο στήθος μιας 29χρονης κοπέλας, η οποία βρισκόταν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε γυναίκα 53 ετών στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Ο ένας νεφρός σε άνδρα 26 ετών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο οποίος υποβαλλόταν 1,5 χρόνο σε αιμοκάθαρση και βρισκόταν σε επείγουσα κατάσταση λόγω αδυναμίας αγγειακής προσπέλασης για την αιμοκάθαρσή του.

Ο δεύτερος νεφρός σε άνδρα 55 ετών στο νοσοκομείο «Λαϊκό», ο οποίος υποβαλλόταν 7,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

Οι πνεύμονες σε ασθενή στο Μόναχο της Γερμανίας.

Οι κερατοειδείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Ο ΕΟΜ, μαζί με τα θερμά του συλλυπητήρια, επιθυμεί να ευχαριστήσει από καρδιάς την οικογένεια του νεαρού δότη, για την απόφαση να δωρίσει τα όργανα του εκλιπόντος και να δώσει με αυτό τον τρόπο ζωή σε επτά συνανθρώπους μας, με την ευχή η πράξη αυτή να απαλύνει τον πόνο της απώλειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία για καλό σκοπό στο ΡέθυμνοΤα έσοδα θα διατεθούν στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων παιδιών με αυτισμό.

«Οι συνηθισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά… Στην αλληλεγγύη, στην προσφορά και στην κοινωνική εγρήγορση».

Αυτό είναι το σκεπτικό για τη μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία που διοργανώνουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, το Γυμνάσιο-Λύκειο Επισκοπής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ατσιποπούλου, στο Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα, το ερχόμενο Σάββατο 16 Ιουνίου στις 9 το βράδυ.

Τα έσοδα της βραδιάς, θα διατεθούν στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων παιδιών με αυτισμό, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί οικονομικά το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να εμβολιαστούν οι άποροι μαθητές.

«Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε όλοι μας, είναι κάποιοι συνάνθρωποί μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του τόπου μας αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη ενώνουν τις φωνές τους σε μια μοναδική συναυλία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση για τη φιλανθρωπική βραδιά.

Τέσσερις χορωδίες με αξιόλογη παρουσία θα πλαισιώσουν την προσπάθεια ώστε για ακόμη μία φορά το Ρέθυμνο να αποδείξει πως στις δύσκολες στιγμές, ο ένας άνθρωπος δεν ξεχνάει τον άλλον.

Η χορωδία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου μαζί με τις χορωδίες του Γυμνασίου Ατσιποπούλου, του Γυμνασίου-Λυκείου Επισκοπής και τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσιποπούλου θα ενώσουν τις φωνές τους στο μήνυμα για την ανάγκη της προσφοράς, της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της αδελφοσύνης.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, όμως ένας τεράστιος κουμπαράς θα δέχεται κάθε προαιρετική συνεισφορά όσων παραβρεθούν στη συναυλία.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εφορία ψάχνει ακίνητα και καταθέσεις στο εξωτερικόΕίσπραξη μέσω κατασχέσων για χρέη προς το Δημόσιο.

Κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων στο εξωτερικό επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να εξαναγκάσει σε καταβολή φόρων τους μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι είτε έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, είτε διατηρούν χρόνια καταθέσεις εκτός Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς, έδωσε εντολή για σαρωτικές διασταυρώσεις στοιχείων, για να εισπραχθούν δια της κατάσχεσης τα χρέη προς το Δημόσιο.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό πτώχευση, οι Έλληνες που κατέχουν ακίνητα στις ακριβές περιοχές του Λονδίνου καθώς και τα τραπεζικά εμβάσματα της τελευταίας διετίας για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβγαλαν πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται έως τις 29 Ιουνίου 2012 η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορείτε να εξαγοράσετε το χρόνο ασφάλισης γονικής άδειαςΤι αναφέρει εγκλύκλιος του ΙΚΑ.

Ο χρόνος της γονικής άδειας φτάνει τους 3½ μήνες και δίνεται ώσπου το παιδί να φτάσει τα 3½ έτη. Ο χρόνος αυτός εξαγοράζεται με βάση το ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τη χρονολογία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ:

-Για χρονικές περιόδους μέχρι 30 Ιουνίου 2011 η αναγνώριση θα γίνει με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που ήταν 33,04 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου 2011 και μετά η αναγνώριση γίνεται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος του έτους (δηλαδή 33,57 ευρώ).

-Για αιτήσεις αναγνώρισης που έχουν υποβληθεί μετά την 1η Αυγούστου 2011 στο ποσοστό βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η εξαγορά θα πρέπει να συμπεριληφθεί η αύξηση κατά 1% του ποσοστού υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αντίθετα για αιτήσεις αναγνώρισης που έχουν υποβληθεί προγενέστερα δεν θα υπολογιστεί η συγκεκριμένη αύξηση.

-Η αναγνώριση χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών μπορεί να γίνει με το προϊσχύον καθεστώς προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με διατάξεις που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Με τον Νόμο 3996/2011 υπήρξαν τροποποιήσεις όσον αφορά στις συνέπειες εκπρόθεσμης καταβολής των εισφορών για την αναγνώριση του χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Συγκεκριμένα, αν υπάρξει καθυστέρηση καταβολής μίας ή και παραπάνω δόσης δεν προβλέπεται πλέον απώλεια του δικαιώματος προς αναγνώριση του χρόνου που αντιστοιχεί στις δόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί. Βέβαια σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης εξακολουθεί να ισχύει η επιβάρυνση με πρόσθετα τέλη.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβάλλεται η χορήγηση του επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλουςΑφορά όσους υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιφέρειες της χώρας.

Αναβάλλεται η χορήγηση του επιδόματος απομακρυσμένων-παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών ύψους 100 ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιφέρειες της χώρας ή σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως δυσπρόσιτες.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πρέσβης επί τιμή, κ. Παύλος Αποστολίδης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς αποφάσισαν ότι πρέπει να θεσπιστούν ενιαία κριτήρια προκειμένου να μην δημιουργούνται φαινόμενα άνισης μεταχείρισης υπαλλήλων που υπηρετούν σε περιοχές με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν να προσδιορισθούν αρχικά μέσα στις επόμενες 30 ημέρες τα σχετικά κριτήρια για τους δικαιούχους και εν συνεχεία να υπογραφούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση των χρημάτων.

Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι απομακρυσμένων-παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών θα λάβουν το επίδομα των 1.200 ευρώ (100x12) από την επόμενη κυβέρνηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Επί 12 χρόνια δεν βίωνε συναισθήματαΛόγω των ισχυρών φαρμάκων που της είχαν χορηγηθεί.

Τα τελευταία 12 χρόνια, η Λιζ Τζάκσον βίωσε το θάνατο της μητέρας και τον ερχομό της εγγονής της, αλλά λόγω της καρδιολογικής αγωγής που έπρεπε να ακολουθεί, δεν μπορούσε να εκφράσει έντονα συναισθήματα.

Τα φάρμακα, τα οποία έπαιρνε για να σταματήσει μια μορφή καρδιακής αρρυθμίας, η οποία προκαλούσε το σφυγμό της να φτάνει τους 250 παλμούς ανά λεπτό, έσωσαν μεν τη ζωή της κ. Τζάκσον, αλλά την άφησαν τελείως αναίσθητη σε σημαντικές στιγμές της ζωής της.

Λάμβανε φλεκαϊνίδη, βεραπαμίλη και άλλα ισχυρά φάρμακα και επί 12 χρόνια δεν μπορούσε να εκφράσει τα συναισθήματα της.

«Εάν κάποιος προσπαθούσε να με τρομάξει, εγώ έμενα τελείως ατάραχη. Ζούσα μια ζωή στη πλήρη αναισθησία. Όταν πέθανε η μητέρα μου ήμουν ήρεμη και όταν γεννήθηκε η εγγονή μου δεν μπορούσα να εκφράσω τη χαρά μου. Ήταν τραγική η κατάσταση», δηλώνει η ίδια.

Όλα ξεκίνησαν το 1999, όταν η καρδιά της κ. Τζάκσον άρχισε να πάλλεται σε έναν επικίνδυνο ρυθμό, ακόμα και όταν κοιμόταν. Οι γιατροί της χορήγησαν έναν μεγάλο αριθμό ισχυρών φαρμάκων, καθώς φοβούνταν το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής.

Το περασμένο Οκτώβριο, η κ. Τζάκσον υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στη καρδιά και πλέον δεν χρειάζεται να λαμβάνει τα ισχυρά φάρμακα. Μέσω της χειρουργικής με λέιζερ, άλλος ένας άνθρωπος κέρδισε τη χαμένη του ζωή.

«Πλέον, νοιώθω σαν να είμαι 20 χρονών. Είμαι ευγνώμων στους γιατρούς που με βοήθησαν. Αποτελώ ένα τρανταχτό παράδειγμα των θαυμάτων που επέρχονται μέσω της εξέλιξης της ιατρικής. Είμαι γεμάτη συναισθήματα και απολαμβάνω στο έπακρον τη ζωή μου», δήλωσε καταληκτικά.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κολλημένο» το «Εξοικονομώ κατ' οίκον»Φρένο λόγω οικονομικής στενότητας και «σφιχτών» τραπεζών.

Στα γκισέ των τραπεζών κόλλησε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον». Εκτός από την οικονομική στενότητα των νοικοκυριών, η οποία ανάγκασε πολλούς ιδιοκτήτες να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε σκέψη για την αναβάθμιση των ακινήτων τους, «φρένο» στην ανάπτυξη του προγράμματος βάζει και η τακτική των τραπεζών που συνεργάζονται, αφού δίνουν δάνεια με μεγάλη δυσκολία.

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν στον «Αγγελιοφόρο» μηχανικοί αλλά και κτηματομεσίτες που ασχολούνται με ενεργειακές ανακαινίσεις, κάποιες συνεργαζόμενες στο πρόγραμμα ιδιωτικές τράπεζες απορρίπτουν για διάφορους λόγους ακόμη και τις μισές από τις αιτήσεις ενδιαφερόμενων πολιτών για χορήγηση δανείου.

Πρέπει να σημειωθεί, ακόμη, ότι και στις περιπτώσεις που οι πολίτες παίρνουν την προέγκριση από τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείου συμμετοχής στο πρόγραμμα, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν αρκετούς μήνες μέχρι να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μηχανικός Μανόλης Νικολουδάκης, ο οποίος ασχολείται με την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται μεταξύ 9 - 11 μηνών.

Άτοκη επιστροφή

«Είναι σημαντικό διάστημα ο συγκεκριμένος χρόνος αναμονής, αν και η κατάσταση έχει ελαφρώς βελτιωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά. Πριν από το συγκεκριμένο μήνα το πρόγραμμα ήταν "κολλημένο", αφού ο χρόνος αναμονής έφτανε ακόμη και τους 14 μήνες. Δυστυχώς, το πρόγραμμα ''Εξοικονομώ κατ' οίκον'' δεν έχει τους ρυθμούς που περιμέναμε. Είναι κρίμα, διότι πρόκειται για ένα πολύ καλό πρόγραμμα, αφού η επιδότηση φτάνει μέχρι και το 70%, ενώ η επιστροφή των χρημάτων γίνεται άτοκα», τόνισε ο κ. Νικολουδάκης.

Πολλά προσκόμματα

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά προσκόμματα βάζουν οι τράπεζες μέχρι να δώσουν την προέγκριση για τη χορήγηση δανείου στους ενδιαφερόμενους πολίτες, αφού ζητούν εχέγγυα, ώστε να είναι σίγουρες ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Ειδικότερα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δε δίνουν το αιτούμενο δάνειο, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου είναι μεγαλύτερος από εβδομήντα ετών ή αν έχει σχετικά χαμηλό ετήσιο εισόδημα και σχετικά χαμηλή σύνταξη. «Επίσης, σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους των τραπεζών δεν είναι ενήμεροι για το πρόγραμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά έγγραφα να μην είναι σωστά συμπληρωμένα και να πρέπει να γυρίσουν πίσω», είπε ο κ. Νικολουδάκης.

«Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες εμφανίζονται πολύ ''σφιχτές'' στη χορήγηση των δανείων για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην πιστοληπτική ικανότητα του κάθε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη ακινήτου. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι τράπεζες αρνήθηκαν να χορηγήσουν ακόμη και 10.000 ευρώ», τόνισε από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Χάρης Τσόχας.

«Είναι δυσκίνητο...»

Ως δυσκίνητο χαρακτήρισε τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης. «Από την ιστοσελίδα μας βοηθήσαμε στην προώθηση του προγράμματος, όμως δεν ''περπάτησε'', αν και έπρεπε να γίνουν επεμβάσεις στα ακίνητα. Το γεγονός ότι πρέπει να περάσει από τις τράπεζες λειτουργεί αποτρεπτικά. Και ο κόσμος είναι επιφυλακτικός, αφού πιστεύει ότι δε θα κάνει απόσβεση στην επένδυσή του. Δυστυχώς, το ''Εξοικονομώ κατ' οίκον'' ήρθε στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Έπρεπε να το είχαμε συζητήσει πριν από 4 - 5 χρόνια», τόνισε ο κ. Χαϊδούτης.Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που νίκησε μια από τις σπανιότερες μορφές καρκίνουΚαι επιλέχθηκε για να μεταφέρει την Ολυμπιακή φλόγα στη πόλη της.

Μια Βρετανίδα αεροσυνοδός, η οποία πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου που ενδέχεται να την αφήσει παράλυτη για το υπόλοιπο της ζωής της, θα τρέξει αύριο στη πόλη της κρατώντας την Ολυμπιακή φλόγα.

Η 37χρονη Bally Taylor, υπέφερε από ισχυρούς πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και οι γιατροί ανακάλυψαν ότι οι πόνοι οφείλονταν σε μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου του πλακούντα, ο οποίος θα μπορούσε να την αφήσει παράλυτη. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι τόσο σπάνια, που μόνο άλλες έξι γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε ολόκληρο το κόσμο.

Ωστόσο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος της 37χρονης βρίσκεται σε ύφεση, επιτρέποντας της να μεταφέρει την Ολυμπιακή δάδα στη πόλη Ντανφερμλάιν, της Σκωτίας.

Η μάχη της με τον καρκίνο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, στη κόρη της Αμάρα, σήμερα τεσσάρων ετών, όταν άρχισε να παρουσιάζει ισχυρούς πόνους στη πλάτη της.

«Ο πόνος ήταν απερίγραπτος. Έκλαιγα συνέχεια και η κατάσταση ήταν αφόρητη. Επειδή ήμουν τριών μηνών έγκυος δεν ήθελα να παίρνω παυσίπονα, παρά μόνο παρακεταμόλη. Οι γιατροί πίστευαν αρχικά ότι πόνος προερχόταν από τη πίεση που ασκούσε το μωρό σε ένα νεύρο της πλάτης μου. Πίστευα ότι μετά τη γέννα, ο πόνος θα περνούσε», δήλωσε η Taylor.

«Όταν ήμουν επτά μηνών έγκυος, οι πόνοι είχαν γίνει τόσο αφόρητοι που δεν μπορούσα να περπατήσω πλέον. Πήγα με τον άνδρα μου στο νοσοκομείο και οι γιατροί μας είπαν ότι έπρεπε αμέσως να γεννήσω με καισαρική τομή. Τους άκουσα να λένε πως προτεραιότητα τους ήταν να διατηρήσουν εμένα στη ζωή και όχι το μωρό μου. Έπαθα σοκ και έκτοτε δεν θυμάμαι πολλά», συνεχίζει.

Μετά τη γέννα, η Bally έπεσε σε κώμα για τρεις ημέρες και όταν ξύπνησε είδε για πρώτη φορά τη κόρη της, Αμάρα, η οποία αν και ζύγιζε μόλις ένα κιλό και 300 γραμμάρια, ήταν απόλυτα υγιής.

Ύστερα από εκτεταμένες εξετάσεις, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η γυναίκα πάσχει από χοριοκαρκίνωμα του πλακούντα, μια σπάνια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα.

Το συγκεκριμένο είδος καρκίνου επηρεάζει μία στις 40.000 γυναίκες και συνήθως αναπτύσσεται μετά από αποτυχημένες εγκυμοσύνες. Ωστόσο, η κατάσταση της Taylor αποδείχθηκε ακόμα πιο σπάνια, καθώς εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Ο καρκίνος εξαπλώθηκε και στους πνεύμονες της και αναπτύχθηκε ένας όγκος γύρω από τη σπονδυλική της στήλη, ο οποίος προκάλεσε και τους ισχυρούς πόνους στη πλάτη της. Οι γιατροί της είπαν ότι έπρεπε να υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης του όγκου, με το κίνδυνο όμως να μην περπατήσει ποτέ ξανά.

«Είχα μόλις ξυπνήσει από το κώμα, είδα το παιδί μου για πρώτη φορά και αμέσως έμαθα ότι έπρεπε να υποβληθώ σε μια εγχείρηση, η οποία θα με έσωνε μεν, αλλά θα με άφηνε παράλυτη για το υπόλοιπο της ζωής μου. Όλη μου η ζωή ανατράπηκε αμέσως», συνεχίζει η 37χρονη.

Η εγχείρηση έλαβε χώρα σε νοσοκομείο του Μάντσεστερ και ύστερα από δύο χρόνια χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, η Taylor μπόρεσε να περπατήσει ξανά και έμαθε ότι ο καρκίνος βρισκόταν πλέον σε ύφεση.

«Ήμουν αποφασισμένη να μην τα παρατήσω, πάλεψα σκληρά και έμαθα να τα κάνω όλα από την αρχή για να μπορέσω να μεγαλώσω το παιδί μου. Έμαθα ξανά να κουνώ τα πόδια μου, να στέκομαι όρθια και να περπατώ. Η δύναμη μου ήταν η αγάπη μου για το παιδί και τον άνδρα μου», συνεχίζει.

Η Bally εργάζεται και πάλι ως αεροσυνοδός και επιλέχθηκε να μεταφέρει την Ολυμπιακή φλόγα στη πόλη της. «Αν κάποιος παλεύει με μια παρόμοια κατάσταση, όταν με δείτε να κρατώ τη δάδα, ελπίζω να σας εμπνεύσω να μην εγκαταλείψετε ποτέ τη μάχη σας», δήλωσε καταληκτικά.

Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν είμαι τέρας, είμαι απλά άρρωστη»Σκληρές φωτογραφίες της γυναίκας που έχει παραμορφωμένο πρόσωπο.

Το πρόσωπο της 40χρονης Li Hongfang από την Κίνα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν από περίπου δέκα χρόνια. Ο λόγος δεν είναι ο χρόνος που άφησε τα σημάδια του αλλά οι όγκοι που έχουν παραμορφώσει την εικόνα της γυναίκας.

Η 40χρονη πάσχει από χόρδωμα, ένας είδος καρκίνου των οστών που προκαλεί έντονη ανάπτυξη του ιστού, με αποτέλεσμα να εμφανίζει όγκους που κάνουν τοπ πρόσωπό της να πρήζεται. Δεν έχει μπορέσει να ζητήσει ιατρική φροντίδα γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Τα προβλήματα άρχισαν για την άτυχη γυναίκα το 2001, όταν ψηλάφισε για πρώτη φορά ένα μικρό πρήξιμο στο μέτωπό της, στο οποίο δεν έδωσε σημασία επειδή δεν την πονούσε.

Όταν τελικά διαγνώστηκε με χόρδωμα τέσσερα χρόνια αργότερα, οι γιατροί της είπαν πως είχε επτά όγκους στο πρόσωπο. Αλλά δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τα περίπου 75.000 ευρώ που χρειαζόταν για να τους αφαιρέσει κι έτσι αναγκάστηκε απλά να τους παρακολουθεί να μεγαλώνουν.

«Ξέρω πως πολύς κόσμος με βλέπει σαν τέρας αλλά είμαι μια κανονική γυναίκα και μητέρα», λέει η Li.

Δείτε τις φωτογραφίες...

Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι και που θα πάρουν προνοιακά επιδόματα από αύριο!Ποιοι και που θα πάρουν προνοιακά επιδόματα από αύριο! Όλοι οι Δήμοι και σε τι φάση βρίσκεται ο καθένας από αυτούς.

Με την αγωνία ζουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων καθώς η καταβολή της δόσης καθυστέρησε κυρίως επειδή οι αρμόδιοι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στην επεξεργασία των στοιχείων. Όσοι ζουν σε ...συνεπείς Δήμους μπορεί να αρχίσουν να πληρώνονται και από αύριο, μετά από σχετική εντολή του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας Δημήτρη Μπαλασόπουλου. Δείτε ποιοι πληρώνονται άμεσα.

Κάποιοι Δήμοι παραμένουν στο “μηδέν” αφού δεν έχουν επεξεργασθεί ακόμη κανένα όνομα από τη λίστα των δικαιούχων ώστε να μπορούν να δοθούν τα επιδόματα, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό.

Τυχεροί είναι όσοι ζουν σε Δήμους όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και με εντολή του υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας Δημήτρη Μπαλασόπουλο μπορούν να ξεκινήσουν την καταβολή των χρημάτων.

Διαβάστε σε ποιους Δήμους ξεκινά άμεσα η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων επειδή οι υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τα ποσοστά αφορούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δήμος Αμφιλοχίας 100,00%
Δήμος Σάμου 100,00%
Δήμος Καστοριάς 100,00%
Δήμος Δράμας 100,00%
Δήμος Ηγουμενίτσας 100,00%
Δήμος Κεφαλονιάς 100,00%
Δήμος Λευκάδος 100,00%
Δήμος Ναυπάκτου 100,00%
Δήμος Ναυπλίου 100,00%
Δήμος Πύργου 100,00%
Δήμος Σερρών 100,00%
Δήμος Κέρκυρας 100,00%
Δήμος Χίου 100,00%
Δήμος Σπάρτης 100,00%
Δήμος Γρεβενών 100.00%
Δήμος Χαλκιδέων 99.79%
Δήμος Ξάνθης 99.74%
Δήμος Αρταίων 99.52%
Δήμος Κατερίνης 99.37%
Δήμος Πρεβέζης 99.24%
Δήμος Πειραιώς 99.00%
Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσσολογγίου 98.79%
Δήμος Αγίας Παρασκευής 98.40%
Δήμος Αγρινίου 98.05%
Δήμος Πολυγύρου 96.89%
Δήμος Χανίων 93.56%


Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βρίσκεται πολλοί Δήμοι που αφήνουν έκθετους του Δημότες τους καθώς δεν μπορούν να τους καταβληθούν τα επιδόματα.
Οι Δήμοι που παίρνουν ...κόκκινη κάρτα είναι:


Δήμος Καρδίτσας 56.34%
Δήμος Κορινθίων 51.68%
Δήμος Ηρακλείου 48.30%
Δήμος Δελφών 46.26%
Δήμος Θεσσαλονίκης 44.26%
Δήμος Παλλήνης 37.11%
Δήμος Λεβαδέων 33.23%
Δήμος Τρίπολης 32.34%
Δήμος Ιωαννιτών 27.15%
Δήμος Ρεθύμνης 25.78%
Δήμος Βέροιας 25.52%
Δήμος Έδεσσας 20.57%
Δήμος Αγίου Νικολάου-Λασιθίου 1.75%
Δήμος Φλώρινας 0.42%

Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι νεφροπαθείς καθώς τα επιδόματά τους θα καθυστερήσουν σε πολλές περιοχές.
Ενδεικτικά οι Δήμοι που ακολουθούν βρίσκονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά επεξεργασίας των στοιχείων για την καταβολή των επιδομάτων σε νεφροπαθείς:

Π.Ε. Λακωνίας 18.85%
Π.Ε. Αρκαδίας 7.22%
Π.Ε. Λαρίσης 5.23%
Π.Ε. Φλωρίνης 1.32%
Π.Ε. Χανίων 1.08%
Π.Ε. Καρδίτσης 0.69%
Π.Ε. Τρικάλων 0.69%
Π.Ε. Ηρακλείου 0.51%
Π.Ε. Αχαΐας 0.27%
Π.Ε. Κορινθίας 0.00%
Π.Ε. Καστοριάς 0.00%
Π.Ε. Αργολίδος 0.00%
Π.Ε. Λευκάδος 0.00%
Π.Ε. Σάμου 0.00%
Π.Ε. Θεσσαλονίκης 0.00%
Π.Ε. Ρεθύμνης 0.00%Διαβάστε περισσότερα...

«Θέλω να πεθάνω ανθρώπινα, εκεί που κάθομαι»Κραυγή αγωνίας από τις ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη.

Σε κατάσταση απελπισίας έχουν οδηγηθεί λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στον τομέα της υγείας οι χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο να... θέλουν να πεθάνουν. Η υποβάθμιση της περίθαλψης, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και η άρνηση των φαρμακοποιών να χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους λόγω των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων δυσχεραίνουν την κατάσταση των χρονίως πασχόντων.

«Θέλω να πεθάνω ανθρώπινα, εκεί που κάθομαι» λέει Μιχάλης Τσακατσώνης ο οποίος εκτός από καρκίνο έχει προσβληθεί και από διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια. Άνεργος και χωρίς τη δυνατότητα να πάρει σύνταξη γιατί του λείπουν 99 ένσημα, ο Μιχάλης Τσακατσώνης, δεν μπορεί ούτε τα φάρμακά του να πάρε, όπως μεταξύ άλλων, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Παναγιώτης Παπαστολάκος που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακά του γιατί δεν μπορούσε όχι μόνον να αντέξει την ταλαιπωρία που έπρεπε να υποστεί για να τα προμηθευτεί αλλά και γιατί δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει.

«Τα βασικά φάρμακά μας κοστίζουν μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα, χώρια τα άλλα φάρμακα που τα παίρναμε δωρεάν. Τώρα αρχίζεις έναν μαραθώνιο να προμηθευτείς ένα κουτί φάρμακα και μόλις τα βρεις αρχίζει η αγωνία αν θα μπορέσεις να εξασφαλίσεις το επόμενο κουτί» είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα «Η βαρβαρότητα της οικονομικής κρίσης και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής» η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας Δήμητρα Κοντογιάννη και πρόσθεσε: «Το χειρότερο είναι ότι δεν πεθαίνεις αλλά χειροτερεύεις καθημερινά και προκύπτουν συνέχεια νέα προβλήματα υγείας».

«Είμαστε σε επίπεδο αφρικανικής χώρας, αναγκαζόμαστε να δανείζουμε φάρμακα ο ένας στον άλλο, αφού τα φάρμακά μας κοστίζουν 800-900 ευρώ το μήνα. Το πρόβλημα θα πάρει μήνες να λυθεί και μέχρι τότε δεν θα αποφύγουμε θύματα», λέει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Καραγκιόζης. «Δεν υπάρχουν φίλτρα για τον τεχνητό νεφρό. Αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνουν άνθρωποι. Από την άλλη είναι η παράνοια των φαρμακοποιών που αρνούνται να δώσουν φάρμακα. Προτείναμε στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να οριστούν 16-20 φαρμακεία τα οποία να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους νεφροπαθείς. Θα μπορούσαν ακόμη ο ΕΦΕΤ, ο ΕΟΦ, ο ΕΟΠΥΥ να κάνουν κεντρικές εισαγωγές των φαρμάκων για τις χρόνιες παθήσεις, τα οποία στη συνέχεια να διανέμουν. Έτσι θα μειωθεί το κόστος κατά 60%» πρόσθεσε ο κ Καραγκιόζης. Παράλληλα κατήγγειλε ότι στο Ιπποκράτειο χορηγούνται γενόσημα στους άπορους μεταμοσχευμένους ενώ στους ασφαλισμένους χορηγούνται πρωτότυπα φάρμακα. «Τα πρωτότυπα έχουν εύρος 90-110 ενώ το εύρος των γενόσημων κυμαίνεται μεταξύ 80-120 πράγμα που σημαίνει ότι ο νεφροπαθής που θα τα πάρει μπορεί να χάσει το νεφρό ή να απορρίψει το μόσχευμα ο μεταμοσχευμένος ή ακόμη να χάσει τη ζωή του» εξηγεί ο κ Καραγκιόζης.

«Το εμπάργκο των φαρμακοποιών στα ασφαλιστικά ταμεία μας δυσκολεύει τη ζωή. Αναγκαζόμαστε να ανταλλάσουμε φάρμακα. Από την άλλη στο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Οργανώσαμε αιμοδοσία και στο Ιπποκράτειο δεν υπήρχαν ασκοί για το αίμα. Φτάσαμε σε σημείο να χάνουμε αιμοδότες» λέει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Νομού Θεσσαλονίκης Γιώργος Σβαρνάς.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα άτομα που πάσχουν από νεανικό διαβήτη. Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της Ένωσης Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Βορείου Ελλάδος, Πηνελόπη Κωνσταντούδη, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τους νέους άνω των 25 ετών που δεν καλύπτονται πλέον από την ασφάλεια των γονέων τους.

Τέλος, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, Περσεφόνη Μήττα είπε: «Τα φάρμακα είναι πανάκριβα, κοστίζουν από 200 έως 4000 ευρώ. Όταν δεν υπάρχουν κινδυνεύει η ζωή μας. Λένε ότι χρωστάνε οι εταιρείες. Δεν θα μπω σε αυτό το παιχνίδι, δε με νοιάζει ποιος φταίει, να τον βρούνε». Παράλληλα τόνισε ότι κανένας πολιτικός δεν συγκινήθηκε με τα προβλήματα των καρκινοπαθών ούτε και σκέφτηκε να δώσει ένα μισθό για τους καρκινοπαθείς, πράγμα που έκαναν ένας Έλληνας της Γερμανίας, αλλά και ένας Έλληνας από την Αμερικής που προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει.Διαβάστε περισσότερα...

Αφυδάτωση και επιπτώσεις κατά την άσκησηΗ σωματική απόδοση επηρεάζεται από το βαθμό της αφυδάτωσης.

Το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά και μαζί έρχεται και ο κίνδυνος αφυδάτωσης κατά την διάρκεια της άσκησης. Η αφυδάτωση του σώματος οφείλεται στην απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα νατρίου. Στην ανάπαυση, γύρω στα 100 ml νερού χάνονται μέσω του ιδρώτα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Κατά την διάρκεια παρατεταμένης προσπάθειας η ποσότητα αυτή μπορεί να ξεπεράσει τα 2 λίτρα την ώρα. Για παράδειγμα, σε ένα μαραθώνιο δρόμο η μέση απώλεια νερού είναι 3.7 % του σωματικού βάρους.

Η αφυδάτωση εξαρτάται από την παραγωγή θερμότητας και από την περιβαλλοντική θερμοκρασία. Η εξάτμιση του ιδρώτα είναι αναγκαία για την μείωση της θερμότητας που προκαλείται στο σώμα και αυτό χρειάζεται κατανάλωση θερμίδων. Ο ρυθμός εξάτμισης μειώνεται όταν η υγρασία στον περιβάλλον είναι αυξημένη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος.

Ο ιδρώτας προέρχεται κατά το ήμισυ από ενδοκυτταρικό υγρό και το άλλο μισό από εξωκυτταρικό. Ένα μεγάλο μέρος από το ενδοκυτταρικό υγρό σχηματίζεται κατά τον καταβολισμό των ενεργειακών υποστρωμάτων, δηλαδή των υδατανθράκων και των λιπών. Το καταβολικό νερό που παράγεται από το λίπος έχει ίσο περίπου βάρος με λίπος που καίγεται ενώ για κάθε γραμμάριο γλυκογόνου που αποδομείται απελευθερώνονται 2.7 γραμμάρια νερού.

Η σωματική απόδοση επηρεάζεται από το βαθμό της αφυδάτωσης και από το είδος της μυϊκής προσπάθειας. Σε βραχύβιες προσπάθειες που απαιτούν μεγάλη μυϊκή δύναμη, όπως στην πάλη, η αφυδάτωση δεν επηρεάζει την απόδοση, ούτε και την δύναμη, την ταχύτητα και το χρόνο της μυϊκής συστολής. Στην περίπτωση που η αφυδάτωση είναι ίση με το 5 % του σωματικού βάρους, η ικανότητα του οργανισμού για έντονη και παρατεταμένη μυϊκή προσπάθεια μειώνεται κατά 20-30 %. Η μείωση αυτή δεν οφείλεται στην παραγωγή της καματογώνου ουσίας, το γαλακτικό οξύ, αλλά σε θερμορυθμιστική ανεπάρκεια και σε ενδοκυτταρικές μεταβολές.

Η αναπλήρωση του νερού ρυθμίζεται κυρίως με το αίσθημα της δίψας το οποίο ρυθμίζει αποτελεσματικά τις ανάγκες του σώματος σε νερό μακροπρόθεσμα, ωστόσο δεν διεγείρεται αμέσως κατά την αφυδάτωση. Για αυτό τον λόγο η τακτική ενυδάτωση πρέπει να γίνεται πριν το αίσθημα της δίψας για να αποφεύγεται η αφυδάτωση ιδιαίτερα κατά την διάρκεια, αλλά και μετά την άσκηση.

Η απώλεια νερού κατά την άσκηση μπορεί να αναπληρωθεί κατά 60 % μέσα σε 3-5 ώρες, ενώ κατά 100 % μέσα σε 24-36 ώρες μετά την άσκηση. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται όταν η άσκηση γίνεται σε θερμό περιβάλλον, όπως πολλές φορές επιβάλλει το κλίμα της Κύπρου, γιατί η αφυδάτωση μπορεί να φτάσει το 10 % του σωματικού βάρους. Η παρατεταμένη αγωνιστική προσπάθεια πρέπει να αντιμετωπίζεται με συχνή αναπλήρωση του χαμένου νερού για να διατηρείται ο όγκος αίματος, η καρδιακή συχνότητα και η θερμοκρασία του σώματος σε κανονικά επίπεδα.

Εκτός από το νερό, στην αφυδάτωση αποβάλλονται και ηλεκτρολύτες ανάλογα με την έκταση της. Όταν το σωματικό βάρος μειώνεται κατά την άσκηση λόγω αφυδάτωσης, μέσω του ιδρώτα και των ούρων δημιουργείται και απώλεια νατρίου και χλωρίου, όπως επίσης καλίου και μαγνησίου σε μικρότερες ποσότητες. Η απώλεια αυτή όμως δεν επηρεάζει τη σύσταση των ηλεκτρολυτών στους μυς και έτσι δεν είναι άμεση ανάγκη να αναπληρωθούν κατά την διάρκεια της άσκησης. Οι ηλεκτρολύτες που χάνονται με τον ιδρώτα πρέπει να αναπληρώνονται με την κανονική διατροφή.

Η αντιμετώπιση της εφίδρωσης και η πρόληψη της αφυδάτωσης είναι μεγάλης σημασίας γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε κράμπες, θερμοεξάντληση και θερμοπληξία. Η μεγάλη απώλεια αλατιού μέσα στον ιδρώτα είναι υπεύθυνη για τις κράμπες. Οι κράμπες συνοδεύονται από οδυνηρές και σπασμωδικές συσπάσεις των μυών και κόπωση, ενώ η θερμοκρασία του σώματος δεν παρεκκλίνει από τα φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, παρατηρείται στένωση της κόρης του ματιού. Η διαταραχή αυτή που προκαλείται από την απώλεια ηλεκτρολυτών μπορεί να αποκατασταθεί με την προσθήκη 0.2 % χλωριούχου νάτριου στο πόσιμο νερό.

Η θερμοεξάντληση είναι αποτέλεσμα καρδιαγγειακής ανεπάρκειας και αφυδάτωσης και συνοδεύεται από έκκριση μεγάλης ποσότητας ιδρώτα, ζάλη, χλωμή εμφάνιση, λιποθυμία, εμετός, χαμηλή πίεση, ταχυπαλμία με αδύνατους παλμούς. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να παρουσιάσει μικρή άνοδο και σε αυτή την περίπτωση πρέπει το άτομο να αναπαυθεί ξαπλωμένο σε σκιερό μέρος και να του χορηγηθούν υγρά σε μεγάλες ποσότητες καθώς και 10-15 γραμμάρια αλάτι την ημέρα.

Η θερμοπληξία είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής ανόδου της θερμοκρασίας του σώματος που μπορεί να φτάσει μέχρι τους 43 οC. Στην περίπτωση αυτή η λειτουργία των θερμορυθμιστικών κέντρων και των ιδρωτοποιών αδένων αναστέλλεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η εφίδρωση και η μείωση του όγκου αίματος και κατ’ επέκταση να αυξήσει την συγκέντρωση ηλεκτρολυτών στο αίμα. Η αύξηση των ηλεκτρολυτών στο αίμα μπορεί να διαταράξει τον ρυθμό σύσπασης των ινών του μυοκαρδίου και να οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή που αν δεν απομακρυνθεί έγκαιρα με μάλαξη της καρδίας ή με χρήση απινιδωτή, τότε επέρχεται το μοιραίο. Συμπτώματα που παρατηρούνται στην θερμοπληξία είναι ο πονοκέφαλος, η σύγχυση και η οξυθυμία. Συστήνεται η βύθιση του ατόμου σε κρύο νερό και η άμεση παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Τρεις παράγοντες που αλληλοεξαρτόνται στο ανθρώπινο σώμα είναι η εσωτερική θερμοκρασία, η κατανάλωση νερού, και άσκηση. Μεγάλο ρόλο παίζει το ποσοστό νερού που καταναλώνεται γιατί είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της εσωτερικής θερμοκρασίας και του επιπέδου άσκησης.

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου οργανισμού κυμαίνεται μεταξύ 36.5 και 37.5 βαθμούς Κελσίου κατά την διάρκεια ξεκούρασης. Μπορεί όμως να μειωθεί ή να αυξηθεί ανάλογα με τις περιβαλλοντικές περιστάσεις. Ο μηχανισμός της αλλαγής της θερμοκρασίας επηρεάζετε από την παραγωγή θερμότητας λόγω του μεταβολισμού, και από την απώλεια θερμότητας που κατά 60% εκπέμπει, κατά 3% μεταδίδει, κατά 12% διαβιβάζει, και κατά 25% εξατμίζει το σώμα. Κατά την διάρκεια της άσκησης η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και ο κύριος παράγοντας απώλειας θερμότητας είναι η εξάτμιση μέσω του ιδρώτα. Αν το σώμα δεν ιδρώσει, τότε η εσωτερική θερμοκρασία θα συνέχιση να αυξάνεται. Ο ιδρώτας όμως είναι αποτελεσματικός μόνο όταν εξατμίζεται, και ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε περιπτώσεις ψηλής υγρασίας που ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται και έτσι η εσωτερική θερμοκρασία δεν επανέρχεται στο κανονικό.

Η υπερβολική απώλεια υγρών ή αφυδάτωση, από την άλλη μεριά, είναι βλαβερή γιατί επηρεάζουν τον όγκο αίματος, τον ρυθμό ιδρώτα, αντοχή, δύναμη, περιεκτικότητα γλυκογόνου στο συκώτι κ.α. Αφυδάτωση θεωρείται η απώλεια υγρών που αντιστοιχεί με 1% ή περισσότερο του βάρους και προκαλεί το αίσθημα της δίψας. Απώλεια υγρών που αντιστοιχεί με 5% του βάρους προκαλεί κατάσταση λήθαργου, νευρικότητας, κούρασης. Απώλεια υγρών πέραν του 7% του βάρους θέτει τον οργανισμό σε μεγάλο κίνδυνο. Γι΄ αυτό τον λόγο πρέπει να αντικαταστατέ η απώλεια υγρών όταν ιδρώνουμε με νερό ή άλλα αθλητικά ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες και χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης.

Επίσης όταν κάποιος γυμνάζεται, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται ανάλογα με την ένταση της άσκησης και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί απώλεια υγρών μέσω ιδρώτα μέχρι και 4 λίτρα ανά ώρα. Αυτός είναι ο λόγος που το ζύγισμα αμέσως μετά από αεροβική γυμναστική ή μετά από σάουνα είναι ανακριβής και δεν αντιπροσωπεύει πραγματική απώλεια βάρους.

Όπως και σε όλα τα προβλήματα υγείας έτσι και στην περίπτωση αφυδάτωσης, η πρόληψη είναι υψίστης σημασίας. Με την αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας, ο ασκούμενος πρέπει να επιδιώκει να ντύνεται με ελαφρά και περιορισμένη ενδυμασία κυρίως από βαμβακερό υλικό, να αποφεύγει την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους σε ώρες ψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, να γυμνάζεται σε κλιματισμένους χώρους όπου η θερμοκρασία διατηρείται γύρω στους 24C, να πίνει νερό πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση, και τέλος να μην αγνοεί τα συμπτώματα που μπορεί να νιώθει.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενυδάτωση παντός καιρούΕξασφαλίστε καθημερινά την επαρκή πρόσληψη υγρών.

Καταρχάς, είναι απαραίτητο να πίνετε πολύ νερό και γενικά υγρά που αποτελούνται κυρίως από νερό. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 8 ποτήρια νερού καθημερινά, ιδίως τις καυτές ημέρες και, βεβαίως, όταν αθλείστε και ιδρώνετε πολύ.

Για ποικιλία, μπορείτε κάλλιστα να καταναλώνετε, εναλλακτικά, δροσερούς χυμούς φρούτων ή ισοτονικά ποτά (χωρίς καφεΐνη). Απλώς φροντίστε να τα αραιώνετε με νερό ή σόδα, για να γλιτώνετε από περιττές θερμίδες.

Έχετε επίσης υπόψη σας ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καλύψουν το 20% περίπου των καθημερινών αναγκών σας σε υγρά - εφόσον όμως τρώτε γύρω στις πέντε μερίδες την ημέρα.

Ιδιαίτερα δροσιστικά φρούτα είναι το καρπούζι, ο ανανάς, το πεπόνι, το πορτοκάλι, το γκρέιπ φρουτ, τα σταφύλια και τα μήλα.

Άλλες τροφές πλούσιες σε νερό είναι οι σούπες, τα καρότα και οι ντομάτες. Από την άλλη, αποφύγετε την υψηλή κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ: Λειτουργούν ως διουρητικά, με αποτέλεσμα το σώμα να χάνει νερό.

Όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά, ειδικότερα, όπως τη μπίρα και το κρασί, καλό είναι να μην αντικαθιστούν τις ποσότητες νερού που χρειάζεστε σε καθημερινή βάση.

Πέρα από την επαρκή πρόσληψη υγρών, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προστατευτείτε από την αφυδάτωση τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Φροντίστε, λοιπόν, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ να παραμένετε σε κλιματιζόμενα δωμάτια και να αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους.

Αν χρειαστεί να βγείτε έξω, γεμίστε ένα μπουκάλι με dispenser με νερό σε μέτρια θερμοκρασία (ούτε ζεστό αλλά ούτε και παγωμένο), με το οποίο θα ψεκάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το δέρμα σας, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού τους πρέπει να δώσουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως ο αλκοολισμός, οι χρόνιες παθήσεις και το σκληρόδερμα.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αντιμετωπίσετε τον καύσωναΤι πρέπει να κάνετε.

«Μίνι» καύσωνας κάνει την εμφάνισή του από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον ήλιο για το «καυτό» τετραήμερο που έχει ήδη αρχίσει.

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, χρειάζεται να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο. Από εκεί και πέρα, πρέπει οι πολίτες να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι που επικρατεί συνωστισμός. Το ντύσιμο των πολιτών που θα κινούνται για δουλειές αυτές τις μέρες στο κέντρο της πρωτεύουσας πρέπει να είναι ελαφρύ και να έχουν επιλεγεί ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Πρέπει οπωσδήποτε να φορούν καπέλο, γυαλιά ηλίου και να έχουν και αντηλιακή κρέμα για να μην καούν. Όσοι πάλι μείνουν σπίτι, επιβάλλεται να κάνουν συχνά ντους και καλό είναι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να βρέξουν μία πετσέτα ή μία μπλούζα και να την έχουν στο κεφάλι τους για να μην πάθουν θερμοπληξία.

Φυσικά, πρέπει να πίνουν όλοι πολύ νερό και φυσικούς χυμούς για να ξεδιψούν. Πρέπει επίσης να καταναλώνονται μικρά και ελαφριά γεύματα και κυρίως φρούτα και λαχανικά.

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ) θα πρέπει να συμβουλευθούν το θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πρέπει επίσης τα άτομα που κινούνται με συγκοινωνίες, να βρουν μία λύση διότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνωστίζονται αυτές τις μέρες.

Και φυσικά τα άτομα που κάνουν τζόκινγκ και οι ποδηλάτες πρέπει να το αποφύγουν αυτές τις μέρες γιατί δεν κάνει καθόλου καλό η έκθεση στον ήλιο.

Τα σπίτια που δεν διαθέτουν κλιματισμό πρέπει να είναι κλειστά για να είναι λίγο πιο δροσερά.

Εσείς πάντως που θα έχετε χρόνο να πάτε στην παραλία, φροντίστε να προστατευθείτε κάτω από κάποιο σκιώδες μέρος και να ξεχάσετε την ηλιοθεραπεία από τις 11π.μ. μέχρι και τις 17:00 τουλάχιστον. Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες ώρες για να προκληθούν προβλήματα στο δέρμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ιατρική φροντίδα σε κατοίκους του ΠειραιάΠερίθαλψη σε άνεργους και άπορους από τους Γιατρούς του Κόσμου
.
Δωρεάν φροντίδα προσφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου σε κατοίκους του Πειραιά, οι οποίοι είναι άνεργοι και άποροι και δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με μία κινητή ιατρική μονάδα, σε συνεργασία με την ΚΟΔΕΠ (Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πρόνοιας) και τον Δήμο Πειραιά εγκαινιάζουν μεθαύριο, 13 Ιουνίου, στον Τινάνειο Κήπο, (11:00 - 17:00), ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης το οποίο περιλαμβάνει υπηρεσίες ανίχνευσης, διάγνωσης και συμβουλευτικής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσπάθεια εμβολιαστικής κάλυψης των ανασφάλιστων παιδιών της πόλης.

Η Κινητή αυτή Μονάδα, κατάλληλα τροποποιημένη και ιατρικά εξοπλισμένη, πλαισιώνεται από γενικό ιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο και καρδιολόγο.

Η παρουσία των Γιατρών του Κόσμου στον Πειραιά, όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ, Πασχαλίνα Καλαγιά-Καραμαλάκου, θα ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου δημιουργίας ενός κοινωνικού διχτύου ασφαλείας που περιλαμβάνει ήδη δομές, όπως ξενώνες φιλοξενίας αστέγων και καρκινοπαθών, κοινωνικού παντοπωλείου, Τράπεζα αγάπης κ.ά, καλύπτοντας στο μέτρο του δυνατού τις ανάγκες των πιο ευπαθών και φτωχών ομάδων της πόλης, αλλά συγχρόνως θα αποτελέσει και την αφετηρία δημιουργίας ενός κοινωνικού ιατρείου στον Πειραιά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΓτΚ, Νικήτας Κανάκης, επισήμανε την προτεραιότητα που έχει για την Οργάνωση η ενίσχυση δράσεων σε τοπικό επίπεδο που στηρίζουν εκείνους τους οποίους η Πολιτεία σήμερα δείχνει να εγκαταλείπει και έκανε έκκληση στους Πειραιώτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια της ΚΟΔΕΠ συλλογής και διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τις πιο φτωχές οικογένειες της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν «θερινή» δημιουργική απασχόληση παιδιώνΣυνεχίζεται για 13η χρονιά το πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει και το φετινό καλοκαίρι, για 13η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα«Δημιουργική Απασχόληση Μαθητών κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών των Σχολείων- Καλοκαίρι 2012», στα παρακάτω Δημοτικά Σχολεία του Δήμου:

36ο Δημοτικό Σχολείο (Αγ. Σοφίας 66)
67ο Δημοτικό Σχ. (Β. Παπαθανασίου 41)
13ο Δημοτικό Σχ. (Bαλαγιαννη 1)
72ο Δημοτικό Σχ. (Πόντου 40)
88ο Δημοτικό Σχολείο (Ζεμπελίου 2 - 4)
1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (AMEA)
(Kαραϊσκάκη 1α)
3o Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας

Το «πρόγραμμα» προσφέρεται δωρεάν και είναι μία κοινωνική προσφορά του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τους δημότες του.

Εξυπηρετεί τις εργαζόμενες μητέρες, τις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και τις οικογένειες με παιδιά με «Ειδικές Ανάγκες-ΑΜΕΑ». Επίσης, προσφέρει εργασία σε αδιόριστους νέους εκπαιδευτικούς, αλλά και την χαρά στα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών των Σχολείων τους.

Η «Δημιουργική Απασχόληση» θα ξεκινήσει την Δευτέρα 2 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 31 Αυγούστου, με την καθιερωμένη «τελετή λήξης» στο Θέατρο του πάρκου της Ν. Ελβετίας, όπου οι μικροί μαθητές μας θα παρουσιάσουν θεατρικά δρώμενα, μουσικοχορευτικές και γυμναστικές επιδείξεις, χορωδίες, ζωγραφιές και διάφορες κατασκευές που πραγματοποίησαν κατά την διάρκεια του «προγράμματος».

Όσοι γονείς επιθυμούν, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή των παιδιών τους στο πρόγραμμα από σήμερα (Παρασκευή) 8 Ιουνίου 2012 έως την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012. Μαζί με την αίτηση συμμετοχής πρέπει να υποβάλλονται βεβαίωση εργασίας της μητέρας, καθώς και φωτοαντίγραφο από το βιβλιάριο υγείας του μαθητή – τριας (η πρώτη σελίδα με τα στοιχεία του μαθητή – τριας, και η σελίδα με τα εμβόλια), στις παρακάτω διευθύνσεις:

Δ/νση Εκπαίδευσης Δήμου Θεσσαλονίκης: Κ. Καραμανλή 38 Β, τηλ. 2310 840 295, 2310 841 962
Α΄ Δημοτική Κοινότητα: Παύλου Μελά 40, τηλ. 2310 268 782
Β΄ Δημοτική Κοινότητα: Μοναστηρίου 93, τηλ. 2310 519 250, 2310 527 856
Γ΄ Δημοτική Κοινότητα: Ακροπόλεως 6, τηλ. 2310 217 793
Δ΄ Δημοτική Κοινότητα: Κλεάνθους 72, τηλ. 2310 915 001
Ε΄ Δημοτική Κοινότητα: Β. Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου, τηλ. 2310 425530-2
Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας: Ελευθερίας 24 Τριανδρία, τηλ. 2313 305441

Οι πολύτεκνες, οι μητέρες με παιδιά με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) και οι μονογονεϊκές οικογένειες, δεν υποβάλλουν βεβαίωση εργασίας, παρά μόνο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φιλοξενία σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούςΑπευθύνεται σε γονείς με χαμηλά εισοδήματα.

Ξεκίνησαν οι εγγραφές των παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του «Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας Δήμου Θεσσαλονίκης» για τη νέα σχολική περίοδο 2012-2013 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 Ιουνίου 2012.

Στον «Οργανισμό Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας Δήμου Θεσσαλονίκης» (ΟΒΡΕΠΟΜ – πρώην κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί) λειτουργούν σήμερα δέκα παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με είκοσι δύο παιδικά και έξι βρεφικά τμήματα, όπου φιλοξενούνται συνολικά εξακόσια πενήντα παιδιά, από τα οποία τα τετρακόσια χωρίς καμιά οικονομική εισφορά, αφού είναι εγγεγραμμένα στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» του ΕΣΠΑ.

Η συμμετοχή του ΟΒΡΕΠΟΜ στο παραπάνω πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την καινούρια σχολική περίοδο και εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των ωφελούμενων, αφού καταβάλλονται προσπάθειες να δημιουργηθούν και νέα παιδικά και βρεφικά τμήματα στους ήδη λειτουργούντες σταθμούς.

Στα βρεφικά τμήματα γίνονται δεκτά βρέφη ηλικίας από έξι μηνών μέχρι δυόμισι ετών και στα παιδικά τμήματα από δυόμισι έως τεσσεράμισι ετών.

Οι αιτήσεις εγγραφής κατατίθενται μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε έναν από τους παρακάτω παιδικούς σταθμούς:

α/α ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
1 Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Εκάβης – Λασιθίου 1 2310832131

2 Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Ρήγα Φερραίου 14 2310317080

3 Γ’ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ Σαρανταπόρου 13 2310850027

4 Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Ολυμπιάδος 81 2310260215

5 Ε’ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ Πλατεία Δώδεκα Αποστόλων 6 2310535052

6 ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥΜΠΑΣ Καρακάση 93 2310912268

7 ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑΣ Ολυμπίας 10 2310939838

8 ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ Μιαούλη 2Α 2310922127

9 ΚΕ.Φ.Ο. ΑΞΙΟΥ Γαλανάκη 1 2310514577

10 ΚΕ.Φ.Ο. ΤΟΥΜΠΑΣ Δορυλαίου 34 2310912758

Επικοινωνία:
ΟΒΡΕΠΟΜ: Διεύθυνση Τσιμισκή 60,
τηλ. : 2310.228.265
FAX: 2310 223056
E-MAIL: dpsthpk@otenet.grΔιαβάστε περισσότερα...

Αναβαθμίζεται το ΕΚΑΒ Κρήτης«Πες μου το όνομά σου να σου στείλω βοήθεια».

Αναμφίβολα πρόκειται για μία νέα «σελίδα» στην ιστορία λειτουργίας του ΕΚΑΒ Κρήτης. Κι αυτό γιατί, ήδη τέθηκε σε λειτουργία ένα καινούριο σύστημα που στηρίζει τον πολίτη της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Creatalive.gr μετά από προσπάθεια ενός χρόνου, δημιουργήθηκε μία Βάση Δεδομένων που περιλαμβάνει τα ιατρικά ιστορικά 10.000 και πλέον πολιτών.

Τα ιστορικά αυτά δόθηκαν με την έγγραφη συναίνεσή τους. Το σύστημά μας όταν κάποιος από τους πολίτες αυτούς ζητήσει τη βοήθειά μας ανακαλεί αμέσως στην οθόνη του υπολογιστή του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ το ιατρικό ιστορικό του.

Τι σημαίνει αυτό για το προσωπικό του ΕΚΑΒ;

Συνήθως όποιος καλεί στο ΕΚΑΒ δεν έχει την δυνατότητα ν’ απαντήσει σε πολλές κρίσιμες ερωτήσεις λόγω της κατάστασής του. Το περιβάλλον του συχνά δεν γνωρίζει κρίσιμες λεπτομέρειες. Οι κρίσιμες όμως αυτές πληροφορίες είναι αυτές που καθοδηγούν το προσωπικό του Κέντρου για τον τύπο του ασθενοφόρου που θα σταλεί.

-Για την ενδεχόμενη ιατρική συμμετοχή στη διασωστική ομάδα
-Για την προτεραιότητα στην δική μας ανταπόκριση
-Για τις κρίσιμες οδηγίες που θα δοθούν σε αυτόν που καλεί ή στο περιβάλλον του

Π.χ. Υπάρχουν ασθενείς με καρδιολογικό πρόβλημα, που πιθανόν να έχουν αλλεργία στην ασπιρίνη. Αν αυτή η πληροφορία δεν φτάσει στο διασώστη ή στο γιατρό υπάρχει πρόβλημα.

Είναι φανερό ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο της ποιότητας της προνοσοκομειακής φροντίδας που παρέχουμε στον πολίτη μας.

Το σύστημα αυτό θα συνδεθεί με ιατρικές βάσεις δεδομένων και άλλων υπηρεσιών (Κ.Υ. Νοσοκομεία) ώστε όταν αλλάξει κάτι στην αγωγή ή στην υγεία του συγκεκριμένου πολίτη, η βάση να ενημερώνεται αυτόματα.

Από τεχνολογικής άποψης όλη η εργασία έγινε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) και τους συντονιστές του ΕΚΑΒ Κρήτης. Η συλλογή των ιστορικών από δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι», ΚΑΠΗ. Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ηρακλείου, την Πνευμονολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ (μετά από έγκριση της ΕΠΙ και του Επιστημονικού Συμβουλίου), από πολλούς Δήμους και η εισαγωγή στη βάση έγινε από επίσης από φίλους εθελοντές, Ν. Παπαδόπουλο, Μ. Φραντζέσκο και Μ. Μανουσάκη.

Όλοι πολίτες της Κρήτης μπορούν να έρθουν σε επαφή με το ΕΚΑΒ σ’ όλους τους τομείς στα τηλέφωνα:

Ηράκλειο τηλ. 2810 377213
Χανιά τηλ. 28210 55666
Ρέθυμνο τηλ. 28310 22361
Άγιο Νικόλαο τηλ. 28410 26677
Ιεράπετρα τηλ. 28420 26240
Σητεία τηλ. 28430 22166
Ανώγεια τηλ. 28340 31800
Μοιρες τηλ. 28920 24147
Τζερμιάδο τηλ. 28440 22522


Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμη η αυριανή μέρα για εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥΟι φαρμακοποιοί αποφασίζουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Κρίσιμη είναι η αυριανή μέρα για το μέλλον των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, οι οποίοι έχουν σταματήσει να χορηγούν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ.

Την Τετάρτη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση ή οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ως τις 15 Ιουνίου αναμένεται να εξοφληθούν οι φαρμακοποιοί για τις συνταγές που εκτελέστηκαν τον Απρίλιο.

«Αγκάθι» παραμένουν οι οφειλές που εκκρεμούν για τις συνταγές της περασμένης χρονιάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Ειδήσεις στη νοηματική γλώσσα
Από χθες, Δευτέρα και κάθε βράδυ στις 21.00, το κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ θα αναμεταδίδεται στη νοηματική γλώσσα για άτομα με προβλήματα ακοής, από την υπηρεσία WebTV της ΕΡΤ στη διεύθυνση www.ert.gr/webtv.

Το δελτίο Ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα θα είναι προσβάσιμο από τους χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, χωρίς χρονικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται, ότι το απογευματινό δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ στις 18.00 μεταδίδεται καθημερινά στη νοηματική γλώσσα και αναμεταδίδεται από το WebTV της ΕΡΤ.Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ καλεί οφειλέτεςΤελευταία ειδοποίηση σε περισσότερους από 100.000 οφειλέτες του που εξακολουθούν να μένουν εκτός ρύθμισης απήυθυνε το ΙΚΑ καλώντας τους να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση χρεών με καταλητική ημερομηνια την 29η Ιουνίου.

Όσοι ανταποκριθούν στην πρόσκληση και πληρώσουν εντός του μήνα την πρώτη δόση θα πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και θα γλιτώσουν τα αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή τις κατασχέσεις που βάσει νόμου μπορεί να ενεργοποιήσει το ΙΚΑ έναντι των οφειλών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...