Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Προστατέψτε τις τρυφερές καρδιές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τα παιδιά χρειάζεται να ελέγχονται για υψηλή χοληστερόλη μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Κοιτώντας ένα παιδί, το τελευταίο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι αυτή η καρδούλα μπορεί να νοσήσει. Είναι αλήθεια ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις στα παιδιά είναι αρκετά σπάνιες, αλλά στην ηλικία αυτή θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αρχίζουν να αναπτύσσονται οι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Οι κακές διατροφικές επιλογές και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα τροφοδοτούν την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και την αύξηση των ποσοστών υψηλής χοληστερόλης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλού σακχάρου, όπως φάνηκε σε έρευνα όπου αξιολόγησε την κατάσταση υγείας 5.447 παιδιών και εφήβων.

Η σημερινή νέα γενιά θα αντιμετωπίσει καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή νωρίτερα από ότι οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά.

Οι ενήλικες δεν είναι οι μόνοι που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν ότι το 10% παιδιών και εφήβων παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης οδηγούν στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά και άλλα όργανα. Η πλάκα αυτή μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να μπλοκάρει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, προκαλώντας καρδιαγγειακά προβλήματα. Η αυξημένη χοληστερόλη σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στις μέρες μας, παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας καλούν όλα τα παιδιά να ελέγχονται για υψηλή χοληστερόλη μέχρι την ηλικία των 10 ετών, με τον πρώτο έλεγχο να συστήνεται μετά την ηλικία των 2 ετών. Και γιατί αυτό; Επειδή η διατήρηση της χοληστερόλης των παιδιών σε υγιή επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.

Ένας λόγος που οι ιατρικές συστάσεις έχουν τροποποιηθεί, είναι ότι ερευνητές παρατήρησαν αθηροσκλήρωση σε παιδιά με υψηλή χοληστερόλη, υποδεικνύοντας ότι η «καταστροφή» ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σχηματίζουν αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες των παιδιών, ήδη από την ηλικία των 10 ετών! Το γεγονός αυτό κάνει την χοληστερόλη ένα σημαντικό δείκτη αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας, όπως άλλωστε και η αρτηριακή πίεση, το βάρος, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή και η άσκηση.

Ποια είναι όμως τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για υψηλά επίπεδα χοληστερόλης; Όσα παιδιά είναι υπέρβαρα, δεν ασκούνται πολύ, δεν τρώνε υγιεινά και έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ανήκουν στην ομάδα «κινδύνου» για αυξημένη χοληστερόλη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης έχουν ένα γονέα που έχει επίσης αυξημένη χοληστερόλη.

Πώς να προστατέψετε τις καρδιές των παιδιών σας

Εξασφαλίστε τους 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι δεν προσλαμβάνουν επαρκής ποσότητες φυτικών ινών καθημερινά. Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, φράουλες, αγγούρια και καρότα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης καθώς σχηματίζουν ένα τζελ στο έντερο, που παγιδεύει τα πλούσια σε χοληστερόλη χολικά οξέα και τα απομακρύνει από τον οργανισμό.

Περιορίστε τους την κατανάλωση αφεψημάτων που περιέχουν ζάχαρη και προτιμήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλά σε λιπαρά. Μέχρι και το 30% των ημερήσιων θερμίδων των εφήβων προέρχονται από αφεψήματα που περιέχουν ζάχαρη και άλλα ποτά. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται αύξηση της παχυσαρκίας και των επιπέδων χοληστερόλης. Αντιθέτως, το γάλα περιέχει ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη, ισχυροί παράγοντες καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτά περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, εκ των οποίων και διαλυτές που βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Ισορροπήστε το λίπος της διατροφής. Τα παιδιά με υψηλή χοληστερόλη δεν χρειάζονται δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει το 25% - 30% των ημερήσιων θερμίδων των παιδιών να προσλαμβάνεται από λίπος, διατηρώντας παράλληλα τα κορεσμένα λιπαρά στο 7% των ημερήσιων θερμίδων και περιορίζοντας την πρόσληψη της διαιτητικής χοληστερόλης έως 200 mg/ ημέρα. Προτιμήστε για ολόκληρη την οικογένεια τα λίπη φυτικής προέλευσης και περιορίστε τα ζωικά λίπη όπως βούτυρο, κόκκινο κρέας, κρέμες και τα πλήρη σε λιπαρά τυριά.

Βάλτε στόχο 1 ώρα την ημέρα άσκηση και όχι περισσότερο από 2 ώρες τηλεθέαση. Τα παιδιά χρειάζονται τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και την καθημερινή κίνηση, για να παραμείνουν υγιή και να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος. Περιορίστε τους την ώρα που αφιερώνουν στον υπολογιστή και στην τηλεόραση σε 2 ώρες την ημέρα το μέγιστο.

Δώστε έμφαση στην υγιεινή ζωή. Τα περισσότερα παιδιά που είναι υπέρβαρα μπορεί να φτάσουν στο φυσιολογικό βάρος τους μέσω υγιεινής διατροφής και συστηματικής άσκησης.

Ακολουθήστε υγιέστερες συνήθειες. Όταν δίνετε έμφαση αποκλειστικά στο παιδί, το φέρνεται σε δύσκολη θέση και συχνά ντρέπεται ή αντιδρά αρνητικά. Όταν το παιδί έχει υψηλή χοληστερόλη, είναι έξυπνο ολόκληρη η οικογένεια να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς και συχνά τέτοιες αλλαγές ανταμείβουν θετικά, όλα τα μέλη της οικογένειας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.