Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Ταλαιπωρούνται απόροι λόγω... γραφειοκρατίας



Με πολλά προβλήματα και παράπονα ξεκίνησε η διάθεση τροφίμων στους άπορους στη Ρόδο…

Στο σύλλογο ατόμων με ειδικές ανάγκες απορρίφτηκε ο ένας στους τέσσερις. Αυτό, γιατί φέτος ζητούσαν πολλά δικαιολογητικά για να εγκριθούν οι χορηγήσεις. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ Ρόδου Μανώλης Ζιδιανάκης, ένα ΑΜΕΑ έπρεπε να προσκομίσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό εφορίας του ‘11, πιστοποιητικό εφορίας, αίτηση για τα τρόφιμα, υπεύθυνη δήλωση και φυσικά ταυτότητα.

Δυστυχώς για τους απόρους όλη αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία επιβλήθηκε γιατί κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα εκμετάλλευσης των τροφίμων για άλλους σκοπούς…


Πηγή: http://www.newskosmos.com
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια ΚΗΦΗ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στη Δ.Ε. Νεάπολης



«Όχι μόνο ο πολιτισμός και η ευημερία, αλλά και ο βαθμός της δημοκρατίας μιας κοινωνίας εξαρτάται από το πόσο φροντίζει και στηρίζει αυτούς που έχουν προβλήματα και αδυναμίες», υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στις τελετές εγκαινίων δύο ακόμη κρίσιμων κοινωνικών δομών-προσφορά στους συμπολίτες μας.

Πρόκειται για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), που λειτουργούν για πρώτη φορά στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης και εντάσσονται στο δημοτικό δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που δημιούργησε ο πρώην δήμος Συκεών και σταδιακά διευρύνεται και στις άλλες Ενότητες Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, «οι κόποι και οι προσπάθειες δέκα και πλέον μηνών πήραν σάρκα και οστά, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι ο δήμος μας, ανεξάρτητα από τα γενικότερα προβλήματα και την οικονομική αδυναμία, συνεχίζει να πρωτοπορεί σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, που προωθούν την ομαλή κοινωνική ένταξη και ενεργοποίηση ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, απομακρύνοντας και ακυρώνοντας κάθε μορφή αποτυχημένης ιδρυματοποίησης και ασύλου».

Παράλληλα, τόνισε ότι «ενώ το κόστος και των δύο αυτών δομών λειτουργικά και μισθολογικά αγγίζει περίπου το 1 εκ. ευρώ, ο δήμος μας κατάφερε, χάρη στις χρηματοδοτήσεις που επιτυγχάνει να εξασφαλίζει, να μην επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ, ούτε το δημοτικό ή τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε φυσικά τα άτομα και τις οικογένειες που επωφελούνται».

Οι δύο δομές στεγάζονται σε κατάλληλα διαμορφωμένους ισόγειους χώρους, πιστοποιημένους από τη Διεύθυνση Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των επωφελούμενων με τη συνεργασία ψυχιάτρου, ψυχολόγων, νοσηλευτών, επιστημόνων ειδικής αγωγής, φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, μουσικοθεραπευτών, κοινωνικών φροντιστών, γυμναστών και άλλων ειδικών. Επίσης, οι μετέχοντες μεταφέρονται με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα από και προς τις δύο υπηρεσίες.

Το ΚΗΦΗ, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ζάκκα 35, παρέχει υπηρεσίες σε 25 ηλικιωμένους από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, εξασφαλίζοντας την καθημερινή ιατρική, νοσηλευτική και φυσιοθεραπευτική τους φροντίδα, καθώς και την κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε οποιαδήποτε ανάγκη τους. Με τη λειτουργία του ενισχύθηκαν τα δύο ΚΑΠΗ που υπήρχαν στη Νεάπολη και αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων.

Στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που στεγάζεται στην οδό Ανδρέου Δημητρίου 8, απασχολούνται δημιουργικά 52 άτομα με αναπηρία καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Αποτελεί, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, το χριστουγεννιάτικο δώρο του δήμου για τα παιδιά όχι μόνο της Νεάπολης, άλλα και της ευρύτερης περιοχής που αξιοποιούν αυτή τη δομή. Παρέχεται εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες, επαγγελματική προκατάρτιση, γυμναστική, θέατρο, φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση.

Στον ίδιο χώρο αναπτύσσονται και οι δραστηριότητες που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ 2007-2013, στο οποίο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εξασφάλισε (για πρώτη φορά ως νέος καλλικρατικός δήμος και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ως πρώην δήμος Συκεών) πανελλαδική επιτυχία με ποσοστό 6,2% και συνολικά 3.653 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας επωφελούμενων παιδιών και ενηλίκων.

Επόμενος άμεσος στόχος για να ολοκληρωθεί η δομή, όπως επισήμανε ο Σ.Δανιηλίδης, είναι η άμεση δημιουργία διαμερισμάτων αυτόνομης διαβίωσης για νέους με αναπηρία εκτός από τη Δ.Ε. Συκεών, όπου ήδη λειτουργούν εδώ και χρόνια, και στις υπόλοιπες Ενότητες.


Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη σε εκατοντάδες οικογένειες από το Δήμο Δράμας




Την έμπρακτη στήριξή του σε οικογένειες της Δράμας που χρειάζονται άμεση οικονομική βοήθεια έδειξε ο Δήμος ,αυξάνοντας σχεδόν στο διπλάσιο της παροχές που δίνει κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας έδωσε 413 δωροεπιταγές σε οικογένειες, που αξιολογήθηκαν ως οι πλέον επείγουσες.

Πρόκειται δηλαδή για οικογένειες Πολυτέκνων, Υπερηλίκων, ΑΜΕΑ και Ανέργων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι δωροεπιταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γνωστά καταστήματα της πόλης και αποτελούν ανάσα για εκατοντάδες συνανθρώπους τις Άγιες αυτές μέρες της γέννησης του θεανθρώπου.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φιλοξενία σε παιδιά ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη




Στη δημιουργία δομής που θα φιλοξενεί δωρεάν παιδιά προσχολικής ηλικίας ΑμεΑ και θα ενημερώνει τους γονείς τους προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη δομή αφορά παιδιά ηλικίας από 2,5 - 4 ετών. Θα αναπτυχθεί σε χώρο πρώην δημοτικού παιδικού σταθμού Θέρμης, που δεν λειτουργεί πλέον, και αφού γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.

Στο χώρο θα φιλοξενούνται από 8 έως 15 παιδάκια, μόνο τις καθημερινές, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Σκοπός είναι η απασχόληση των συγκεκριμένων παιδιών μέσω προγραμμάτων ψυχαγωγίας και άσκησης λόγου. Προτεραιότητα θα δοθεί σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνους και μονογονεϊκές.

Το θέμα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.


Πηγή: www.kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βιομηχανία... πλαστών βεβαιώσεων



Για την παροχή επιδομάτων αναπηρίας, γιατρός πνευμονολόγος είχε μετατρέψει τα εξωτερικά ιατρεία κεντρικού νοσοκομείου της Αθήνας σε βιομηχανία πλαστών βεβαιώσεων, όπως προέκυψε από έλεγχο του σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

Από τους 170 δικαιούχους επιδόματος αναπηρίας που ήταν καταγεγραμμένοι στα μητρώα δήμου της Αττικής, οι 60 είχαν λάβει πιστοποιητικά από τον συγκεκριμένο γιατρό στα εξωτερικά ιατρεία, χωρίς να διατηρούν φάκελο ασθενούς.

Η απογραφή και η εκκαθάριση των δικαιούχων αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να καταρτισθεί εθνικό ενιαίο μητρώο ενώ στόχος είναι οι κατηγορίες επιδομάτων του υπουργείου Υγείας να περιοριστούν σε 15.

Ενδεικτική πάντως του... πάρτι που γίνεται επί δεκαετίες με την παράνομη λήψη προνοιακών επιδομάτων είναι η ύπαρξη 80 υποκατηγοριών επιδομάτων, πολλά από τα οποία θεωρούνται φωτογραφικά. Για παράδειγμα, ως κατάλοιπο από την εποχή του εμφυλίου πολέμου, προβλέπεται ενίσχυση σε παιδί απαχθέντος πατρός ενώ υπάρχει και περίπτωση επιδόματος τυφλότητας σε δικηγόρο. Ναι στην εκκαθάριση των δικαιούχων λένε και οι εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία, που αντιδρούν ωστόσο στον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας.

Το ύψος των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων για 210.000 δικαιούχους, ανέρχεται σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Στόχος βάσει του μνημονίου είναι να εξοικονομηθούν 660 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015 και 550 εκατ. τα επόμενα δύο χρόνια. Η μελέτη του ΟΟΣΑ που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Απρίλιο, θα καταγράφει αναλυτικά τα επιδόματα και θα εισηγείται συγκεκριμένες προτάσεις.

Εν τω μεταξύ, στις επιταγές της τρόικα περιλαμβάνεται και ο εξορθολογισμός στις αναπηρικές συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε ελέγχους ώστε το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων που φτάνει το 14% επί του συνόλου των συντάξεων, να μειωθεί στο 8%, όπως είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ανάπηροι δεν είναι επαγγελματίες ζητιάνοι



ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.


Ο Σύλλογος Αναπήρων νομού Καβάλας καλεί τους πολίτες να μην πείθονται από αυτούς που κάνουν την αναπηρία και την ζητιανιά επάγγελμα.

«Οι ανάπηροι δεν είναι επαίτες», δηλώνει ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑΜΕΑ Ν. Καβάλας, με αφορμή την επανεμφάνιση στους δρόμους της Καβάλας κάποιων που εμφανίζονται ως ΑΜΕΑ ή φίλοι των ΑΜΕΑ και επαιτούν, κερδοσκοπούν και εκμεταλλεύονται την ευαισθησία του κοινού. Καλεί τους πολίτες της Καβάλας να προστατέψουν την αξιοπρέπεια των ΑΜΕΑ μη ανταποκρινόμενοι σε προσπάθειες εξαπάτησης.

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, πως κάποιοι εμφανίζονται οι ίδιοι ως ΑΜΕΑ, ή ως φίλοι των ΑΜΕΑ, ή ως εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος. Με το πρόσχημα της προώθησης εντύπων, επαιτούν, κερδοσκοπούν και εκμεταλλεύονται την ευαισθησία του κοινού.

Όπως επισημαίνει «με αυτή την πρακτική παρουσιάζουν τα άτομα με αναπηρία ως μη παραγωγικά και μη δυνάμενα να αυτοσυντηρηθούν χωρίς τη συνδρομή τρίτων. Παραγνωρίζουν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, κατά την οποία τα άτομα με αναπηρία από δικαιούχοι παροχών έχουν καταστεί φορείς δικαιωμάτων. Αναιρούν και ακυρώνουν τις πολύχρονες προσπάθειές τους για την εμπέδωση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, την ισότιμη κοινωνική ένταξη και την εξίσωση των ευκαιριών».

Τον Μεσαίωνα – συνεχίζει – άνθρωποι σακατεύονταν για να καταστούν εμπορεύσιμο είδος και σήμερα μπορεί να μην σακατεύονται άνθρωποι, αλλά σπιλώνονται συνειδήσεις, καταπατώνται δικαιώματα των ΑΜΕΑ, απαξιώνεται και διασύρεται η αξιοπρέπειά τους.

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος στηρίζοντας την εκστρατεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κατά της επαιτείας και της εκμετάλλευσης των ΑΜΕΑ, δηλώνει ότι «η αναπηρία σε καμιά περίπτωση δεν δύναται να αποτελέσει μέσο κερδοσκοπίας και προσπορισμού χρημάτων». Τη βασική ευθύνη – συνεχίζει αρωγής και προστασίας των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους έχει η συγκροτημένη πολιτεία μέσω των μηχανισμών της και θεσμοθετημένοι φορείς. Τα ΑΜΕΑ και οι οικογένειές τους εκπροσωπούνται από τους φορείς του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος που έχουν την ευθύνη της προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων τους.

Καταγγέλλει «τις συντεχνίες των επαιτών που οργανωμένα κερδοσκοπούν βιάζοντας την αξιοπρέπεια των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους», καταγγέλλει επίσης όσους εμφανίζονται ως αρωγοί των ΑΜΕΑ και προωθούν έντυπα και άλλο υλικό δήθεν προς όφελός τους, αλλά και όσους εμφανίζονται ως ΑΜΕΑ προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τους συνανθρώπους μας, καθιστώντας την αναπηρία εμπορεύσιμο είδος.

Καλεί τους πολίτες της Καβάλας να προστατέψουν την αξιοπρέπεια των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους μη ανταποκρινόμενοι σε προσπάθειες εξαπάτησης και κερδοσκοπίας και καλεί την ελληνική πολιτεία «να πάρει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει το παθογόνο φαινόμενο της επαιτείας, να εξαρθρώσει το κύκλωμα των εμπόρων της αναπηρίας και να προασπίσει τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Πως να προστατευτείτε από μικροατυχήματα



Χρηστικές συμβουλές που θα σας σώσουν.

Τις ημέρες των γιορτών, ακόμη και ένα στραβοπάτημα μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία. Μάθε τι μπορείς να κάνεις σε περίπτωση ενός μικροατυχήματος στο σπίτι:

* Αντί για την ντομάτα, έκοψες το δάχτυλο. Τρέξε αμέσως στη βρύση και ρίξε άφθονο νερό στην πληγή. Βρες έπειτα, από το μικρό φαρμακείο που διατηρείς στο σπίτι, αντισηπτικό ή οξυζενέ και ρίξε επάνω για να απομακρυνθούν οι ακάθαρτες ουσίες που τυχόν υπήρχαν στο μαχαίρι, π.χ., από το κρέας. Τέλος, τύλιξε το δάχτυλο με γάζα ή αυτοκόλλητο επίθεμα.

* Έπιασες την κατσαρόλα που έκαιγε ή έπεσε πάνω σου βραστό νερό. Απομακρύνεσαι γρήγορα από την εστία θερμότητας και ρίχνεις στην καμένη περιοχή κρύο τρεχούμενο νερό. Στο σπίτι χρειάζεται να έχεις πάντα αλοιφή Bepanthol, την οποία θα απλώσεις επάνω στην περιοχή. Το έγκαυμα πρέπει να παραμένει ανοιχτό, γι’ αυτό μην απλώσεις γάζα ή επίδεσμο. Εάν πέσει καυτό νερό στο πόδι ή σε σημείο του σώματος που καλύπτεται από ρούχα, πρώτα θα ξεγυμνώσεις την περιοχή και έπειτα θα ρίξεις νερό.

* Γύρισε ο αστράγαλος σου. Για δευτερόλεπτα νομίζεις πως σταμάτησε ο χρόνος, τόσος είναι ο πόνος που νιώθεις. Εφόσον περάσει το πρώτο σοκ, και χωρίς να κουνηθείς, κοίτα κατά πόσο μπορείς να στρέψεις ή να πατήσεις το πόδι σου. Έτσι, θα αποκλείσεις την περίπτωση κατάγματος. Έπειτα, βάλε παγάκια μέσα σε πετσέτα κουζίνας και τοποθέτησε την επάνω στην πονεμένη περιοχή. Θα απορροφήσει το οίδημα και θα μαλακώσει τον πόνο. Μείνε σε ακινησία για λίγη ώρα και έπειτα, αν όντως δεν είναι σπάσιμο, δέσε το μέλος με έναν ελαστικό επίδεσμο.

* Από το τζάκι στο μάτι σου. Το μικροσωματίδιο που μπήκε στο μάτι σου θα παρασυρθεί και θα φύγει αν ρίξεις άφθονο νερό. Καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα θα έχεις ρίχνοντας τεχνητά δάκρυα ή φυσιολογικό ορό.

* Φουσκάλες στην πατούσα. Οι ατέλειωτες ώρες περπατήματος και ορθοστασίας, μέχρι να τακτοποιηθούν όλες οι δουλειές, είναι πολύ πιθανό να σε ανταμείψουν με φουσκάλες στις πατούσες. Άντε να βάλεις τα ψηλοτάκουνα σου μετά. Τρέξε λοιπόν στο φαρμακείο και αγόρασε κάποια από τα ειδικά επιθέματα που κυκλοφορούν, ξεκούρασε τα πόδια σου όσο περισσότερο μπορείς, μην περπατάς πολύ τις επόμενες ημέρες και φυσικά φόρεσε ένα άλλο ζευγάρι παπουτσιών.

* Kράμπα! Συνήθως κράμπα σε πιάνει στην πατούσα ή τη γάμπα. Τι κάνεις τότε; Βγάλε το παπούτσι και τέντωσε το πόδι σου προκαλώντας διάταση του μυός. Επίσης, ένα άλλο –αποτελεσματικό– τέχνασμα είναι τα μικρά τσιμπηματάκια πάνω στο μυ που έχει ακινητοποιηθεί.

* Κόκαλο στο λαιμό. Από το άγχος και την εγρήγορση των ημερών, μέχρι και αυτό μπορεί να συμβεί. Να κάτσει ένα μικρό κόκαλο από ψάρι ή κρέας στο λαιμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, μην πανικοβληθείς, αλλά βήξε δυνατά. Έχεις πολλές πιθανότητες το κόκαλο να ανέβει προς τα πάνω και να μπορέσεις να το βγάλεις. Αν όχι, δοκίμασε με την ψίχα του ψωμιού να το κατεβάσεις. Εφόσον και πάλι δε γίνει τίποτα και έχεις μεγάλη ενόχληση, απευθύνσου στο γιατρό.

* Ψύξη στον αυχένα. Αυτό σου έλειπε τέτοιες ημέρες, αλλά αντιμετωπίζεται. Θα ανακουφίσεις τοπικά την περιοχή με επάλειψη διαλύματος βαζελίνης και ασπιρίνης. Το «κοκτέιλ» αντενδείκνυται για παιδιά. Εσύ, όμως, μπορείς να διαλύσεις σε βαζελίνη 2-3 ασπιρίνες και να κάνεις εντριβή στην περιοχή που πονά.

* Έβγαλες άφθα. Μπορείς να ξεπλύνεις ένα παγάκι και να το βάλεις πάνω στην πληγή. Θα περιορίσεις τη φαγούρα αν ακουμπήσεις στην πληγή ένα φακελάκι μαύρο τσάι, αφού κρυώσει. Οι τανίνες που περιέχει θα σε ανακουφίσουν.


Πηγή: http://www.shape.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο πολλά αυτοκόλλητα για περισσότερα... λαχανικά



Κάθε μέσο επιστρατεύουν οι γονείς για να φάνε τα παιδιά τους υγιεινά.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια αλλά έχει δεχθεί αρκετή κριτική. Πρόκειται για την επιβράβευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας με κάτι μικρό όπως παραδείγματος χάρη με ένα αυτοκόλλητο για κάθε μπουκιά ή μικρό κομμάτι φρούτου ή λαχανικού που τρώνε, σε μια προσπάθεια να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής.

Η ιδέα έχει δεχθεί κριτική με το επιχείρημα ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί τελικά να αποστρέψει τα παιδιά από τα λαχανικά. Φαίνεται όμως, όπως αποκαλύπτει η βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, ότι τελικά το σύστημα της ανταμοιβής είναι αποτελεσματικό και μάλιστα πολύ περισσότερο από ότι η λεκτική επιβράβευση (π.χ, μπράβο που έφαγες τα λαχανικά σου!).

Σε σχετική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 173 οικογένειες διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά στα οποία χρησιμοποιήθηκε το σύστημα της έμπρακτης ανταμοιβής με αυτοκόλλητα για κάθε μικρή μπουκιά λαχανικού που έτρωγαν, σταδιακά αυξήθηκε η κατανάλωση λαχανικών από 5 γρ. την ημέρα στα 10 γρ. και στη συνέχεια στα 12 γρ.

Η επίδραση του συστήματος της ανταμοιβής στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών φάνηκε να έχει και μακροπρόθεσμη διάρκεια, δεδομένου ότι τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας τα παιδιά εξακολουθούσαν να καταναλώνουν περισσότερα από τα κάποτε «μισητά» λαχανικά.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί είναι τόσο ωφέλιμο το πράσινο τσάι;



Ευεργετικές οι κατεχίνες που περιέχει!
Αν και αποτελεί το αγαπημένο ρόφημα των Βρετανών και απολαυστική συνήθεια των Κινέζων, το τσάι είναι πολύ περισσότερα από ένα δημοφιλές ρόφημα. Τα κυριότερα είδη τσαγιού είναι τρία: πράσινο, μαύρο και oolong. Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στην επεξεργασία τους, με το πράσινο τσάι να είναι αυτό που δεν έχει υποστεί ζύμωση και άρα αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Το πράσινο τσάι έχει μελετηθεί κι συσχετιστεί με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και οι μηχανισμοί είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκοι και δύσκολα κατανοητοί, φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, είναι η κύρια αιτία των ωφελειών του πράσινου τσαγιού.

Οι ελεύθερες ρίζες -άτομα ή μόρια δηλαδή που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο και αποτελούν φυσιολογικά προϊόντα του μεταβολισμού- εμπλέκονται στη διαδικασία της παθογένεσης διάφορων χρόνιων νοσημάτων όπως η αθηροσκλήρυνση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι χρόνιες φλεγμονές, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου.

Τα τελευταία λοιπόν επιστημονικά δεδομένα φανερώνουν˙ πως η κυριότερη κατεχίνη του πράσινου τσαγιού, η EGCG, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση δηλαδή λειτουργεί ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή μας στην εφηβεία συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη



Μας ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή.

Η υγιεινή διατροφή στην εφηβεία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ερευνητές Δημόσιας Υγείας έκαναν μία αναδρομή στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων με αφετηρία το 1989 όταν προσελήφθησαν 16.671 νοσηλεύτριες.

Η ηλικία των γυναικών κυμαινόταν τότε από 24 έως 44 χρόνων. Το 1997 τους δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο. Σε αυτό έπρεπε να περιγράψουν τι έτρωγαν όταν ήταν μαθήτριες γυμνασίου και έπειτα καλούνταν να απαντήσουν για τις διατροφικές συνήθειές τους στην εφηβική ηλικία. Οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο ο διαβήτης τύπου 2 στην ενηλικίωση να συνδέεται με τη διατροφή που ακολουθούσαν δεκαετίες νωρίτερα.

Στη μελέτη η διατροφή των εφήβων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συνετή ή δυτική. Η πρώτη περιλάμβανε πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια και λίγα ανθυγιεινά φαγητά. Η δεύτερη χαρακτηριζόταν από υψηλή κατανάλωση σνακ, γλυκών, κρεάτων, τηγανητών, πατάτας και μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσες συμμετέχουσες ανέφεραν πως έτρωγαν υγιεινά, έπειτα από δεκαετίες δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη δυτική διατροφή ως έφηβες, είχαν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη. Βέβαια, ο κίνδυνος για τον διαβήτη στον πληθυσμό της έρευνας συνολικά, δεν θα μπορούσε να αποδοθεί μόνο στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μέρος του κινδύνου εμφάνισης της πάθησης οφειλόταν επίσης στο αυξημένο βάρος αλλά και στην έλλειψη άσκησης.

Πολλοί είναι παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς, για την εμφάνιση της νόσου. Ένας από αυτούς είναι και η γενετική. Εάν έχετε διαβήτη, τα παιδιά σας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, εάν έχετε διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 πριν από την ηλικία των 50 ετών, το παιδί σας έχει 1 στις επτά πιθανότητες να εμφανίσει. Εάν έχετε διαγνωσθεί μετά την ηλικία των 50, το παιδί σας έχει 1 στις 13 πιθανότητες.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα γονίδιά σας. Μπορείτε όμως να διαχειριστείτε σωστά τον τρόπο ζωή σας. Πρέπει να κάνετε μία υγιεινή διατροφή, να ασκείστε καθημερινά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τις συμβουλές ενός διαιτολόγου που θα σας καθοδηγήσει. Η πρόληψη για το διαβήτη στα παιδιά σας, αρχίζει τώρα!


Διαβάστε περισσότερα...

Παραπληγικός μίλησε ξανά μετά από 19 χρόνια!



«Μαμά, σ'αγαπώ!»
Ένας άνδρας που είχε μείνει παράλυτος σε τροχαίο ατύχημα, κατάφερε να πει τις πρώτες του λέξεις μετά από 19 ολόκληρα χρόνια.

Ο Σάιμον Έλις είχε υποστεί βαριά εγκεφαλική βλάβη και για όλα αυτά τα χρόνια του ήταν αδύνατο να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Από την πρώτη στιγμή και σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς του η μητέρα του έχει μείνει στο πλάι του και ήταν αυτή που άκουσε το παιδί της να της ξαναλέει «σ’ αγαπώ»!

Ο Σάιμον επεφύλαξε την έκπληξη για τη μαμά του, την ημέρα των Χριστουγέννων και, μάλιστα, μπόρεσε να της ευχηθεί και «καλά Χριστούγεννα»!

«Όταν έγινε το ατύχημα, οι γιατροί τον είχαν ξεγραμμένο. Για 19 χρόνια δεν μιλούσε καθόλου. Όμως τώρα δείχνει να επανέρχεται και αυτό είναι το καλύτερο δώρο για εμένα και για τα αδέλφια του», είπε η μητέρα του.


Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστά τα φαρμακεία στις 2 και 3 Ιανουαρίου



Αναστέλλεται και η πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πραγματοποιεί 48ωρη απεργία για τις 2 και 3 Ιανουαρίου, ενώ αναστέλλει από σήμερα την πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ασφαλιζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα που χρειάζονται και στη συνέχεια να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματα που δικαιούνται.

Σε ανακοίνωση των φαρμακοποιών αναφέρεται ότι «δεν δίνεται συγκεκριμένη λύση στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων, δεν αντιμετωπίζεται η ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακείων, ανακοινώνονται μέτρα χωρίς διάλογο, συνεχίζει να υποβαθμίζεται η φαρμακευτική περίθαλψη και επιπλέον οι φαρμακοποιοί "τιμωρούνται" με μείωση του ποσοστού κέρδους στα ήδη πενιχρά εισοδήματα τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Με μετρητά για όλους τα φάρμακα από 1η Ιανουαρίου



Νέα αναστάτωση για εκατομμύρια ασφαλισμένους και ασθενείς καθώς οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να διακόψουν την χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

Από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν όλοι οι ασφαλισμένοι από τις αρχές του χρόνου τα φάρμακά τους καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναστέλλει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία ανεξάρτητα εάν χρωστούν στον κλάδο ή όχι.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου η κινητοποίηση των φαρμακοποιών αφορά πλέον όλα τα Ταμεία γιατί είναι θέμα επιβίωσης του κλάδου.

Τα χρέη των Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας ανέρχονται πλέον στα 400 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα περίπου 800 φαρμακεία να απειλούνται με λουκέτο. Σύμφωνα με τον κ.Αμπατζόγλου ήδη 200 έχουν δηλώσει αδυναμία συνέχισης λειτουργίας.

Σε ότι αφορά το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου φαίνεται πως οι φαρμακοποιοί το βάζουν προς το παρόν στην άκρη αφού εξάλλου οι ίδιοι είχαν συμφωνήσει να ανοίγει περίπου το 30% των φαρμακείων δηλαδή περίπου 1000 αλλά «τελικώς ο υπουργός επέλεξε να ανοίγουν μόλις 50 με την τροπολογία του» όπως είπε ο κ.Αμπατζόγλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Βοηθούν όσους έχουν ανάγκη με ένα... κλικ στο ίντερνετ



Καθηγητές παραδίδουν δωρεάν μαθήματα σε όλη την Ελλάδα.

Το διαδίκτυο και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης γίνονται «άρμα» αλληλεγγύης στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Ολοένα και περισσότερες προσπάθειες εθελοντών που επιθυμούν να προσφέρουν σε όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον κυβερνοχώρο. Οι δράσεις και η προσφορά των εθελοντικών ομάδων διαφέρουν. Από τρόφιμα, ρούχα και έπιπλα που χρειάζονται πολλές οικογένειες, μέχρι και εξασφάλιση ιατρικής βοήθειας, στέγης, ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά, ακόμη και εργασίας.

Σε μία από αυτές τις εκκλήσεις, χρειάστηκαν μόλις τριάντα λεπτά για να ανταποκριθεί ο κόσμος. Μία ανάρτηση στο Twitter ήταν αρκετή για να δημιουργηθεί μέσα σε 48 ώρες ένα δίκτυο εθελοντών καθηγητών που προσφέρουν αμισθί σε μαθητές που έχουν ανάγκη αφού οι γονείς τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα του φροντιστηρίου. Σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, περισσότεροι από 40 καθηγητές, 5 μαθητές και πολλοί εθελοντές θέλησαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια που «γεννήθηκε» στον κοινωνικό ιστότοπο με την κωδική ονομασία #tutorpool.

Το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου η μαθηματικός Σίλια Βιτωράτου, που εργάζεται στον τομέα της στατιστικής, «έριξε» την ιδέα για τη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντισμού στην παιδεία και το μήνυμα διαδόθηκε αστραπιαία. Λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησε η δημιουργία ενός ιστότοπου (www.tutorpool.gr), όπου οι ενδιαφερόμενοι, καθηγητές, μαθητές, γονείς ή εθελοντές, μπορούν να αντλήσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Η δημιουργία του σάιτ αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την Πρωτοχρονιά.

«Η ιδέα της εθελοντικής διδασκαλίας έχει ξεκινήσει πριν από χρόνια. Τον τελευταίο καιρό όμως αντιλήφθηκα την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας αφού χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα παιδιά από τα φροντιστηριακά μαθήματα εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων», εξηγεί στο «Eθνος της Κυριακής» η κ. Βιτωράτου. «Αυθόρμητα αποφάσισα να διαδώσω την ιδέα μου μέσω του Twitter. Τα μηνύματα πραγματικά «έπεσαν βροχή» και έτσι το επόμενο βήμα ήταν να οργανωθεί σωστά η εθελοντική ομάδα. Δημιουργήσαμε τρεις διευθύνσεις e-mail με σκοπό την επικοινωνία και έναν διαδραστικό χάρτη για να διαπιστώνει όποιος ενδιαφέρεται σε ποια περιοχή υπάρχει διαθέσιμος καθηγητής», καταλήγει.

Δύο εβδομάδες μετά την «ίδρυση» του δικτύου, στο «Tutorpool», 150 καθηγητές και δάσκαλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εθελοντική διδασκαλία, 20 παιδιά δήλωσαν ότι έχουν ανάγκη μαθημάτων, ενώ 50 εθελοντές προσφέρονται να βοηθήσουν. «Κάποια παιδιά έχουν ξεκινήσει ήδη μαθήματα γιατί οι γονείς τους συντονίστηκαν με τους καθηγητές μέσω του Twitter, όμως όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του ιστότοπου θα γίνονται οργανωμένα τα μαθήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τους εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν από κάθε γωνιά της χώρας μας, έχουν ενδιαφερθεί να συμμετέχουν στη διδασκαλία Ελληνες επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα από 8 πόλεις της Ευρώπης. Οπως μας εξήγησαν, θα μπορούσαν να διδάξουν με τηλεδιδασκαλία. Αλλωστε, κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και με μαθητές που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη», καταλήγει η Σ. Βιτωράτου.


Διαβάστε περισσότερα...

Διένειμαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης



Στη «Βραδιά των Ανέργων» στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Δωροεπιταγές αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αξίας εκατόν δέκα ευρώ η μία, καθώς και από ένα σακ βουαγιάζ με τρόφιμα, ποτά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης (λάδι, ζάχαρη, κατεψυγμένα λαχανικά, ρύζι, κρασί, κ.α.) μοίρασε σε εκατόν πενήντα ανέργους, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της φετινής «Βραδιάς των Ανέργων», που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ.

Τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης για τους ανέργους προσέφεραν 26 εταιρίες της πόλης και 17 σωματεία εργαζομένων του ΕΚΘ.

«Η ανεργία στην πόλη ξεπέρασε το 30% και στους νέους το 50%, ένα 10% των πολιτών διαθέτει μηδενικό εισόδημα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, τονίζοντας ιδιαίτερα το στοιχείο της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύεται μεταξύ εργαζομένων και από εργαζόμενους προς τους ανέργους.

Την ύπαρξη του «Κοινωνικού Ιατρείου» (Αισώπου 24), το οποίο λειτουργεί σε κτίριο που παραχώρησε το ΕΚΘ, προς όσους ανασφάλιστους έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του, υπενθύμισε η αν. γραμματέας του ΕΚΘ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Χαιρετισμό απηύθυνε και το μέλος της διοίκησης Παναγιώτης Οφθαλμίδης.

Η φετινή «Βραδιά των Ανέργων» ήταν αφιερωμένη στον εκλιπόντα πρόεδρο του ΕΚΘ, Νίκο Γιαννόπουλο, που ήταν «εμπνευστής και πρωτεργάτης της» κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα αλκοολούχα ποτά υπό το μικροσκόπιο



Οι εικόνες θα σας μαγέψουν.

Μια αμερικάνικη εταιρεία πουλάει αφίσες που δείχνουν ποτά, όπως μπύρες και κοκτέιλ, υπό το μικροσκόπιο.

Τα ποτά αυτά έχουν μεγεθυνθεί 1000 φορές στο μικροσκόπιο δημιουργώντας το αποτέλεσμα των φωτογραφιών.

Την ιδέα αυτή σκέφτηκαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, οι οποίοι δήλωσαν ότι αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι οι κρυσταλλωμένοι υδατάνθρακες, οι οποίοι έχουν γίνει ζάχαρη και γλυκόζη.


Η μπύρα υπό το μικροσκόπιο



Το dry martini(αριστερά) και το Pina Colada(δεξιά)



Vodka and tonic


Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές για το νέο έτος (2012)





Το 2012 προβλήματα μην 'ρθούνε,
η κρίση και τα βάσανα να εξαφανιστούνε.
Υγεία, αγάπη και χαρά να 'ρθουνε να σε βρούνε,
κι ευθύς μέσα στο σπίτι σου να εγκατασταθούνε.






Νότης

Καλή Χρονιά... από το ΑμεΑ Blog.
Διαβάστε περισσότερα...