Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ξαναβρήκε το φως του!




Μια επαναστατική μέθοδος δίνει ελπίδες

Ύστερα από πέντε χρόνια οριστικής τύφλωσης, ο 72χρονος Ηλίας Κωνσταντόπουλος ξαναβρήκε το φως του με τη βοήθεια μιας νέας τεχνολογίας γνωστής ως «Argus II».

Ο 72χρονος Ελληνοαμερικανός άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρασή του μετά τα 43 του χρόνια, ώσπου κατέληξε να τυφλωθεί τελείως εξαιτίας μιας σπάνιας οφθαλμολογικής πάθησης που ονομάζεται μελαγχρωματική αμφιβληστροειδίτιδα.

Ύστερα από παρότρυνση του γιατρού, του ο άντρας δέχτηκε να συμμετάσχει στη δοκιμή μιας νέας τεχνολογίας. Με το «Argus II» ακολουθείται μια διαδικασία με την οποία στα μάτια του ασθενούς γίνεται εισαγωγή ηλεκτροδίων, που επικοινωνούν με μια ασύρματη, στερεωμένη πάνω σε γυαλιά οράσεως, κάμερα και ενεργοποιείται με μια άλλη ασύρματη συσκευή στον καρπό του χεριού.

Τα αποτελέσματα τη εφαρμογής ήταν θετικά καθώς ο 72χρονος άντρας, ήδη μπορεί να βλέπει λάμψεις φωτός, να διακρίνει τα φωτισμένα αντικείμενα, που βρίσκονται σε σκοτεινό φόντο, και να προσανατολίζεται σε ένα δωμάτιο, καταφέρνοντας να διακρίνει πού βρίσκεται ένα ανοικτό παράθυρο ή μια πόρτα από όπου μπαίνει φως.

Η συσκευή κατασκευάζεται στην Καλιφόρνια, πρόσφατα εγκρίθηκε και η χρήση της στην Ευρώπη, ενώ το κόστος του «Argus II» είναι περίπου 100.000 δολάρια και προσφέρει ελπίδες σε πολύ κόσμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά του Αλτσχάιμερ


Και Έλληνας επιστήμονας μεταξύ των ερευνητών
Ακόμα πέντε γονίδια που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ ανακάλυψαν δύο ομάδες επιστημόνων- ανάμεσά τους και Έλληνες ερευνητές- που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες. Έτσι οι γενετικοί παράγοντες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα να σχετίζονται με τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, διπλασιάζονται.

Η ελπιδοφόρα ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην εξακρίβωση των αιτιών τής μέχρι τώρα αθεράπευτης νόσου και παράλληλα να επιτρέψει στους γιατρούς να κάνουν στο μέλλον πιο έγκαιρες διαγνώσεις για το ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν την πάθηση.

Οι νέες γενετικές έρευνες -οι μεγαλύτερες του είδους μέχρι σήμερα- πραγματοποιήθηκαν από δύο ερευνητικές κοινοπραξίες, αποτελούμενες από συνολικά περίπου 300 επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν και συνέκριναν το γονιδίωμα 54.000 ατόμων (τόσο ασθενών, όσο και υγιών), εντοπίζοντας έτσι τις νέες γενετικές παραλλαγές (MS4A, ABCA7, CD33, EPHA1, CD2AP) που ευθύνονται για τη νόσο, και οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα ήδη γνωστά γονίδια (CLU, PICALM, CRI, BIN1, APOE).

Οι δύο ερευνητικές ομάδες ξεκίνησαν ανεξάρτητα αλλά στην πορεία αντάλλαξαν τα ερευνητικά αποτελέσματά τους, επιβεβαιώνοντας έτσι η μια τα στοιχεία της άλλης. Μεταξύ των ερευνητών περιλαμβάνονται και οι ελληνικής καταγωγής: Μάγδα Τσολάκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Τμήμα Νευρολογίας), Παναγιώτης Δελούκας (Ινστιτούτο Κέμπριτζ Wellcome Trust Sanger), Άννα Καρυδά (πανεπιστήμιο Σαν Φρανσίσκο-Τμήμα Νευρολογίας) και Πετρούλα Πρωίτση (King’s College Λονδίνου-Ινστιτούτο Ψυχιατρικής-Τμήμα Νευροεπιστημών),

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι, αν και οι νέες μελέτες βελτιώνουν την επιστημονική κατανόηση για τις γενετικές-κληρονομικές αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ, στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν και άλλοι υπεύθυνοι γενετικοί παράγοντες. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα γονίδια ευθύνονται για το 60% έως 80% του κινδύνου εκδήλωσης της πάθησης. Οι μοριακοί βιολόγοι θα μελετήσουν τώρα ενδελεχώς το πώς τα νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν, εμπλέκονται στη νόσο.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι, καθώς ανακαλύπτουν συνεχώς νέα γονίδια σχετιζόμενα με την πάθηση, άρα και νέους βιολογικούς μηχανισμούς που την προκαλούν, θα καταφέρουν τελικά να ρίξουν πλήρως φως στην αιτιολογία της νόσου. Ο στόχος είναι να αναπτύξουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, που όχι μόνο θα σταματούν αλλά και θα αναστρέφουν την εκφύλιση του εγκεφάλου, κάτι πάντως που μπορεί να απαιτήσει τουλάχιστον 15 χρόνια, όπως είπαν.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ορισμένες πρωτεΐνες δημιουργούν πλάκες σε μερικές περιοχές του εγκεφάλου, καταστρέφοντας τους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) και προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη στις νοητικές λειτουργίες, με κυριότερο σύμπτωμα την απώλεια της μνήμης.

Το Αλτσχάιμερ πλήττει περίπου το 13% των ανθρώπων άνω των 65 ετών και μέχρι το 50% όσων είναι άνω των 85 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι... αγελάδες κάνουν πέρα την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς



Σωτήρια η τοποθέτηση βαλβίδας από αγελαδινό ιστό
Σημαντική εξέλιξη θεωρούν οι ειδικοί τον νέο τύπο βαλβίδας καρδιάς, που έχει δημιουργηθεί από ιστό αγελάδας και εισάγεται στο σώμα με καθετήρα. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία μπορεί να γλιτώσει αρκετούς καρδιοπαθείς από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Η μέθοδος προορίζεται για ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρή στένωση της αορτής με συνέπεια η φραγμένη βαλβίδα να εμποδίζει τη ροή του πλούσιου σε οξυγόνου αίματος. Έτσι η καρδιά «ζορίζεται» να λειτουργήσει ως αντλία. Περίπου ένα στα δέκα άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να εμφανίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο, αν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά, οδηγεί σχεδόν τους μισούς σε θάνατο μέσα στην επόμενη διετία.

Η νέα τεχνική, που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια Γκρεγκ Σμιθ, συνίσταται στην εισαγωγή της βιοπροσθετικής βαλβίδας μέσω ενός σωλήνα (καθετήρα) από μια αρτηρία στα πλευρά ή στο πόδι του ασθενούς, με τρόπο πολύ λιγότερο επεμβατικό σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο. Τόσο στη συμβατική χειρουργική επέμβαση, όσο και στη νέα, οι εισαγόμενες βαλβίδες είναι από αγελαδινό ιστό όμως στη δεύτερη περίπτωση η βαλβίδα μπορεί να είναι μικρότερη σε μέγεθος, ταυτόχρονα όμως να έχει μεγαλύτερο άνοιγμα για τη ροή του αίματος.

Η νέα τεχνική -που έχει ήδη εγκριθεί στην Ευρώπη, αλλά όχι ακόμα στις ΗΠΑ- έχει ανάλογα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με τη συμβατική μέθοδο, αλλά αυξάνει κατά σχεδόν δύο χρόνια το προσδόκιμο ζωής τους, ενώ μειώνει σημαντικά το κόστος (περίπου στο ένα τρίτο της επέμβασης ανοικτής καρδιάς). Το ποσοστό θανάτων με τη νέα μέθοδο κατά την επέμβαση ήταν 3,4% έναντι 6,4% της μεθόδου ανοικτής καρδιάς, αν και μετά την παρέλευση ενός έτους τα ποσοστά θανάτου των δύο μεθόδων είχαν σχεδόν εξισωθεί.

Από την άλλη, η νέα μέθοδος έχει αυξημένα ποσοστά πιθανών καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως κίνδυνο αιμορραγίας και εγκεφαλικού επεισοδίου μετά την εγχείρηση (11% έναντι 3,2% της παραδοσιακής τεχνικής). Το ζήτημα του αυξημένου κινδύνου μελετάται από τους ερευνητές, οι οποίοι επίσης μελετούν την περαιτέρω βελτίωση της βαλβίδας, ώστε να εισάγεται μέσω ενός ακόμη μικρότερου καθετήρα.

Ως «ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην καρδιαγγειακή ιατρική», μετά το «μπαλονάκι» και τα «στεντ», χαρακτήρισε τη νέα τεχνική ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου του Κεντάκι Ντέιβιντ Μολιτέρνο. Πολλοί καρδιολόγοι θεωρούν ότι η νέα μέθοδος σε λίγα χρόνια θα έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη και θα χρησιμοποιείται σε χιλιάδες καρδιοπαθείς κάθε χρόνο, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο αντιμετώπισης της στένωσης της αορτής.

Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχνάμε όταν περνάμε καλά!



Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε τα ονόματα των νέων ατόμων που γνωρίζετε σε ένα κλαμπ; Αν ναι, τότε μάλλον περνάτε πολύ καλά!

Μια νέα μελέτη για την συσχέτιση ψυχικής διάθεσης και μνήμης έδειξε πως όταν είμαστε ιδιαίτερα ευδιάθετοι, μειώνεται η ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει τις νέες πληροφορίες!

Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cognition and Emotion», πραγματοποίησε η ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Μάρτιν, διδακτορική φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι.

Η δρ Μάρτιν επιστράτευσε ομάδα φοιτητών και τους ζήτησε να δουν ένα από δύο βίντεο. Το πρώτο ήταν απόσπασμα μιας κωμωδίας και το δεύτερο ένα βίντεο για την τοποθέτηση δαπέδων. Μετά το τέλος της προβολής, όσοι φοιτητές είχαν δει την κωμωδία ήταν πολύ πιο ευδιάθετοι απ’ ό,τι όσοι είχαν δει το άλλο βίντεο.

Στη συνέχεια, όλοι οι φοιτητές υποβλήθηκαν σε ένα τεστ αξιολόγησης της μνήμης, κατά το οποίο ακούνε μέσα από ακουστικά αρκετούς αριθμούς, με ρυθμό τεσσάρων αριθμών ανά δευτερόλεπτο. Όταν τελείωσαν οι αριθμοί, η δρ Μάρτιν τους ζήτησε να θυμηθούν τους έξι τελευταίους αριθμούς. Όσοι είχαν δει την κωμωδία, τα πήγαν πολύ χειρότερα από τους υπόλοιπους.

«Η μελέτη αφορά την άμεση μνήμη, δηλαδή την ικανότητα να θυμόμαστε κάτι την ώρα που συμβαίνει», δήλωσε η δρ Μάρτιν. «Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που δείχνει ότι η θετική ψυχική διάθεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την άμεση μνήμη – και εξηγεί γιατί κάποιος δεν μπορεί να θυμηθεί ονόματα και τηλέφωνα που ακούει όταν διασκεδάζει».

Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδηλώνουν επίσης ότι «μολονότι τα συστήματα του εγκεφάλου είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, είναι πιθανό να επηρεαστεί μόνο ένα, σαν να ήταν αυτόνομο», πρόσθεσε η δρ Μάρτιν.

Και εξήγησε ότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όταν είμαστε ευδιάθετοι βελτιώνονται εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και άλλα χαρακτηριστικά της σκέψης.



Πηγή: http://www.advancehealth.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Συντάξεις Γήρατος (ασφάλιση πριν από την 1-1-1993 - δεύτερη σύνταξη)


ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ
ΠΛΗΡΗΣ
Οι ασφαλισμένοι που ήδη παίρνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από άλλο οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ), από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ, δικαιούνται πλήρη σύνταξη γήρατος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τη συμπλήρωση 6.000 ημερών εργασίας και τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση διαμορφούμενου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης
Επίσης, αυξάνεται σταδιακά αρχής γενομένης από 1.1.2011 το όριο ηλικίας λήψης μειωμένης κατά 50% σύνταξης, με την πραγματοποίηση 4.800 ημερών ασφάλισης των γυναικών.
Η εξέλιξη του ορίου ηλικίας φαίνεται παρακάτω:


ΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 60ου ΕΤΟΥΣΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞ/ΣΗ
20104.80060
20114.80061
20124.80062
20134.80063
20144.80064
20154.80065


ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ


Οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης του 60ού έτους της ηλικίας τους.
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Συντάξεις Γήρατος (ασφάλιση πριν από την 1-1-1993 - ειδικές κατηγορίες)


Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την 1-1-1993

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

-----------------------

Οικοδόμοι

(άρθρο 43 Ν. 1543/85, άρθρο 27 παρ. 1 περ. 3β Ν. 1902/90, άρθρο 2 παρ. 2 Ν. 1759/88, άρθρο 6 παρ. 6 Ν. 2335/95, Εγκ. 94/85, 67/88,11/96, 52/2004)




Ημέρες
Ασφάλισης
ΗλικίαΠαρατηρήσεις
ΑνδρεςΓυναίκες
4.500, από τις οποίες 3.600 σε βαριές οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία* πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση για συνταξιοδότηση5853
  • Για τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων στις οικοδομικές/τεχνικές εργασίες λαμβάνονται και οι ημέρες ασφάλισης με την ιδιότητα του εργάτη καθαριότητας των Ο.Τ.Α, καθώς και οι ημέρες που τυχόν πραγματοποιήθηκαν σε υπόγειες στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων.
  • Δεν πρέπει να λαμβάνουν άλλη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή άλλο οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).
4.500, όλες σε οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες και από αυτές 500 την τελευταία 13ετία* πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση για συνταξιοδότηση

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η σύνταξη που χορηγείται στους οικοδόμους με αυτές τις διατάξεις είναι πλήρης.

-----------------------

Προσωπικό Ο.Τ.Α.

(άρθρο 36 Ν. 1694/87, Εγκ. 75/87, 166/87, 40/88)
Το προσωπικό (άνδρες) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), το οποίο απασχολείται στην αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία και καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης, επισκευής και πλυσίματος μέσων καθαριότητας, οι οδοκαθαριστές, οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι εκταφείς νεκρών και οι καθαριστές οστών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη γήρατος εφόσον συμπληρώσουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:


Ημέρες ΑσφάλισηςΗλικία ΑνδρεςΠαρατηρήσεις
4.500, από τις οποίες 3.600 στις παραπάνω εργασίες και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση για συνταξιοδότηση58
  • Για τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων στις ανωτέρω εργασίες λαμβάνονται και οι ημέρες ασφάλισης σε οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες.
  • Δεν πρέπει να λαμβάνουν άλλη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή άλλο οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι γυναίκες που απασχολούνται ως προσωπικό των Ο.Τ.Α. στις ανωτέρω εργασίες, ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του Κ.Β.Α.Ε.

-----------------------

Τυφλοί

(άρθρο 1 Ν. 612/77, άρθρο 27 παρ. 5 Ν. 1759/88, παρ. 7 άρθρου 5 Ν. 3232/2004, Εγκ. 98/77, 113/77, 20/1990, 53/2004)

  • Οι τυφλοί και από τα δύο μάτια (πριν από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ) δικαιούνται σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον συμπλήρωσαν 4050 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε.
  • Το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αντιστοιχεί σε 10.500 ημέρες ασφάλισης.
  • Από 12.2.2004 χορηγείται το επίδομα απολύτου αναπηρίας στους τυφλούς ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του Ν. 612/77, ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξής τους, δηλαδή με ή χωρίς τον προνομιακό υπολογισμό των 10.500 ημερομισθίων. Για τη χορήγηση του επιδόματος δεν απαιτείται η παραπομπή των ασφαλισμένων στις Υγειονομικές Επιτροπές. Το ύψος του ποσού του επιδόματος προσδιορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 42 του Ν. 1140/81 (για τους παλαιούς ασφαλισμένους), όπως ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου 60 του Ν. 3518/2006, από 21.12.2006.
  • Δεν πρέπει να λαμβάνουν σύνταξη από κανέναν οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).
-----------------------

Παραπληγικοί-τετραπληγικοί

(άρθρο 1 Ν. 612/77, άρθρο 40 παρ. 8 Ν. 1902/90)
  • Οι πάσχοντες από παραπληγία, τετραπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπλήρωσαν 4050 ημέρες ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, λαμβάνουν σύνταξη για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η αναπηρία, το ποσό της οποίας αντιστοιχεί σε 10.500 ημέρες ασφάλισης.
  • Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να λαμβάνουν και το επίδομα παραπληγίας.
-----------------------

Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

(άρθρο 16 παρ. 3 Ν. 2227/94, Εγκ. 25/95,59/95)
Οι πάσχοντες από Β΄ ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της αναπηρίας, εφόσον συμπλήρωσαν 4050 ημέρες ασφάλισης, λαμβάνουν σύνταξη για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η αναπηρία, το ποσό της οποίας αντιστοιχεί σε 10.500 ημέρες ασφάλισης.

-----------------------

Νεφροπαθείς

(άρθρο 2 παρ. 2 Ν. 3075/02, Εγκ. 24/03, παρ. 3 άρθρου 5 Ν. 3232/2004, Εγκ. 53/2004, Γ.Ε. 40/80/30.8.2004)
  • Οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, ανεξάρτητα από τον χρόνο στον οποίο εμφανίστηκε η πάθηση, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση νεφρού,με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, δικαιούνται σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον πραγματοποίησαν στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 4050 ημέρες ασφάλισης.
  • Η συνταξιοδότηση με αυτή τη διάταξη οριστικοποιείται ύστερα από συνεχή συνταξιοδότηση έξι ετών και τουλάχιστον δύο εξετάσεις από τις Υγειονομικές Επιτροπές, εκτός εάν η συμπλήρωση της απαιτούμενης προϋπόθεσης των 4050 ημερών είχε γίνει κατά το χρονικό διάστημα που ο ασφαλισμένος βρισκόταν στο τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας, οπότε η σύνταξη οριστικοποιείται εξ’ αρχής.
  • Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 3232/2004, στην περίπτωση που ο συνολικός χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (4.050 Η.Ε) έχει διανυθεί κατά το χρόνο που ο ασφαλισμένος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, υποβαλλόμενος σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, η συνταξιοδότηση καθίσταται οριστική από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.
  • Το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αντιστοιχεί σε 10.500 ημέρες ασφάλισης. Δεν προσαυξάνεται όμως με το επίδομα απόλυτης αναπηρίας αν υπολογιστεί προνομιακά με τις 10.500 ημέρες ασφάλισης, παρά μόνο αν υπολογιστεί με τον συνολικό χρόνο πραγματικής απασχόλησης (άρθρο 1 παρ. 4 Ν. 612/77, Εγκ. 24/03).
-----------------------

Πάσχοντες από αιμορροφιλία τύπου Α ή Β - Υποβληθέντες σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

(παρ. 1 άρθρου 5 Ν. 3232/2004, Εγκ. 53/2004)

  • Οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από αιμορροφιλία τύπου Α ή Β, καθώς και όσοι ασφαλισμένοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων (καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος, παγκρέατος) οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή, με ποσοστό αναπηρίας που οφείλεται στις συγκεκριμένες παθήσεις 67% και άνω μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και χρόνου εμφάνισης της πάθησης, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4050 Η.Ε. στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλου ασφαλιστικού οργανισμού.
  • Η διάρκεια της συνταξιοδότησης με αυτές τις διατάξεις εξαρτάται από την ιατρική πρόβλεψη για τη διάρκεια του ποσοστού αναπηρίας 67%, που πρέπει να οφείλεται στις συγκεκριμένες παθήσεις.
  • Το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αντιστοιχεί σε 10.500 ημέρες ασφάλισης και προσαυξάνεται με τα τυχόν επιδόματα οικογενειακών βαρών. Δεν προσαυξάνεται όμως με το επίδομα απόλυτης αναπηρίας αν υπολογιστεί προνομιακά με τις 10.500 ημέρες ασφάλισης, παρά μόνο αν υπολογιστεί με τον συνολικό χρόνο πραγματικής απασχόλησης (άρθρο 1 παρ. 4 Ν. 612/77, παρ. 1 άρθρου 5 Ν. 3232/2004, Εγκ. 53/2004). Η επιλογή του τρόπου υπολογισμού του ποσού γίνεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο με δήλωσή του.

-----------------------

Υποβληθέντες σε μεταμόσχευση μυελού των οστών/πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία-τετραπληγία/ακρωτηριασμένοι στα δύο άνω ή κάτω άκρα ή στο ένα άνω και ένα κάτω άκρο

(παρ. 1 άρθρου 5 Ν. 3232/2004, παρ.4 άρθρου 61 Ν. 3518/2006)
  • Οι ασφαλισμένοι που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες, με ποσοστό αναπηρίας που οφείλεται στις συγκεκριμένες παθήσεις 67% και άνω μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και χρόνου εμφάνισης της πάθησης, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4050 Η.Ε. στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλου ασφαλιστικού οργανισμού.
  • Η διάρκεια της συνταξιοδότησης με αυτές τις διατάξεις εξαρτάται από την ιατρική πρόβλεψη για τη διάρκεια του ποσοστού αναπηρίας 67%, που πρέπει να οφείλεται στις συγκεκριμένες παθήσεις.
  • Το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αντιστοιχεί σε 10.500 ημέρες ασφάλισης και προσαυξάνεται με τα τυχόν επιδόματα οικογενειακών βαρών. Δεν προσαυξάνεται όμως με το επίδομα απόλυτης αναπηρίας αν υπολογιστεί προνομιακά με τις 10.500 ημέρες ασφάλισης, παρά μόνο αν υπολογιστεί με τον συνολικό χρόνο πραγματικής απασχόλησης (άρθρο 1 παρ. 4 Ν. 612/77, παρ. 1 άρθρου 5 Ν. 3232/2004, Εγκ. 53/2004). Η επιλογή του τρόπου υπολογισμού του ποσού γίνεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο με δήλωσή του.
-----------------------

Εργαζόμενοι σε υπόγειες στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων

(άρθρο 20 παρ. 1-3 Ν. 997/79, Ν. 1654/86, άρθρο 12 παρ.3 Ν. 1469/84, άρθρο 13 παρ. 2 Ν. 2335/95 εγκ.24/96)


Ημέρες ΑσφάλισηςΗλικίαΠαρατηρήσεις
ΑνδρεςΓυναίκες
4.050 τουλάχιστον σε υπόγειες στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων, από τις οποίες τουλάχιστον 500 μετά την ισχύ του Ν. 997/79 (28.12.1979). Οι 500 ημέρες προσαυξάνονται από 1.1.1984 ανά 175 ημέρες κατά μέσο όρο για κάθε χρόνο και μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.050 ημερών ασφάλισης.55Δεν πρέπει να λαμβάνουν άλλη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή άλλο οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).
4.500, αποκλειστικά σε στοές μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων50
4.500 τουλάχιστον, από τις οποίες 3.600 σε εργασίες μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων60


-----------------------

Ασφαλισμένοι νέων ασφαλιστικών περιοχών & επαγγελματικών κατηγοριών

(άρθρο 28 παρ. 14 ΑΝ 1846/51, άρθρο 5 παρ. 5 ΝΔ 4104/60)
Ημέρες Ασφάλισης
Ηλικία
Παρατηρήσεις
Ανδρες
Γυναίκες
1.000 τουλάχιστον μέσα στην πρώτη 5ετία από την επέκταση της ασφάλισης στη νέα περιοχή ή τη νέα επαγγελματική κατηγορία, οι οποίες αυξάνονται ανά 175 για κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση των 4.500 ημερών.
65
60
Δεν πρέπει να λαμβάνουν άλλη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή άλλο οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ποσό της σύνταξης που χορηγείται με αυτή τη διάταξη είναι μειωμένο κατά 20%.

Οι ασφαλισμένοι σε νέες ασφαλιστικές περιοχές ή επαγγελματικές κατηγορίες δικαιούνται σύνταξη γήρατος με τις διατάξεις των βαρέων σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Ημέρες Ασφάλισης
Ηλικία
Ανδρες
Γυναίκες
1.000 τουλάχιστον μέσα στην πρώτη 5ετία από την επέκταση της ασφάλισης στη νέα περιοχή ή τη νέα επαγγελματική κατηγορία, οι οποίες αυξάνονται ανά 175 για κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση των 4.500 ημερών, από τις οποίες τα 4/5 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί σε βαρέα επαγγέλματα και από αυτές 1.000 την τελευταία 13ετία πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.
60
55

-----------------------

Κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενα πρόσωπα
(άρθρο 26 παρ. 3 Ν. 2639/98)

Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας δικαιούνται σύνταξη πλήρη ή μειωμένη, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση απαιτούμενες από τις γενικές διατάξεις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (ηλικία-ημέρες ασφάλισης), εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το δημόσιο, ΝΠΔΔ ή άλλο ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).

Προσοχή: Για τα πρόσωπα που έχουν ασφαλιστεί με αποδοχές μικρότερες του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 1/5 του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος, το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης, καθώς και το ποσό του κατωτάτου ορίου μειώνεται κατά 20% (Εγκ. 14/2003).

-----------------------

Άλλες ειδικότητες


Οι ασφαλισμένοι που ανήκουν σε μία από τις ειδικότητες του πίνακα που ακολουθεί μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη, εάν δεν λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή άλλο ασφαλιστικό Οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της ηλικίας και των ημερών ασφάλισης που ισχύουν για τις αντίστοιχες ειδικότητες:



Ειδικότητα
Ημέρες Ασφάλισης
Ηλικία
Ειδική προϋπόθεση
Ανδρες
Γυναίκες
Ηθοποιοί θεάτρου πρόζας και μουσικού θεάτρου, μουσικοί εγχόρδων και κρουστών, τεχνικοί θεάτρου και κινηματογράφου, υποβολείς, προσωπικό σκηνής ( άρθρο 2 παρ. 3 Ν. 1210/81, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 15 Ν. 1276/82)
4.500
60
55
Να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ασφάλισης με την αντίστοιχη ειδικότητα και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία*.
Ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου, χορωδοί-μονωδοί, μουσικοί πνευστών οργάνων (άρθρο 1 ΠΔ 212/84)
50
Χορευτές, χορεύτριες (άρθρο 1 ΠΔ 212/84)
48


*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: εγκ. 52/04

-----------------------
Διαβάστε περισσότερα...