Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Έρωτας: Το μυστικό των μακροχρόνιων σχέσεων


Είμαστε γεννημένοι για να αγαπάμε ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να αποζητά την αναζήτηση της αγάπης. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει κάποιες σχέσεις να διαρκούν τόσο πολύ; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθήσαμε να δώσουμε απάντηση σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήσαμε με τη συνάδελφό μου Bianca Acevedo. Αναζητήσαμε ανθρώπους που να δηλώνουν ερωτευμένοι για πολλά χρόνια με τον/ τη σύζυγό τους. Καταλήξαμε σε 17 άτομα. Οι περισσότεροι ήταν πάνω από 50 ετών και παντρεύτηκαν- κατά μέσο όρο- στα 21 χρόνια τους. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Κάποιοι επιστήμονες ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η συγκλονιστική αίσθηση του έρωτα διαρκεί περίπου 18 μήνες- στην καλύτερη περίπτωση- μέχρι 3 χρόνια. Εμείς καταγράψαμε την εγκεφαλική δραστηριότητα αυτών των ανθρώπων. Οι εγκέφαλοί τους έδειξαν την ίδια δραστηριότητα παρόμοια με αυτή των νέων εραστών εκείνων δηλαδή που ο έρωτας ήταν φρέσκος και δεν είχε ξεπεράσει τους 7 μήνες. Υπήρχε μονάχα μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων: στους μεγαλύτερης ηλικίας εραστές οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος δεν ήταν πλέον ενεργές. Αντίθετα, υπήρχε δραστηριότητα στις περιοχές που συνδέονται με τη γαλήνη και την ηρεμία.

Μας λένε συνήθως ότι οι ευτυχείς γάμοι βασίζονται στην καλή επικοινωνία, τις κοινές αξίες, στην ευτυχία, στην επιμονή ακόμα κια στα παιδικά μας βιώματα. Αλλά μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Γενεύης, έδειξε ότι ακόμα πιο σημαντικό για τον έρωτα είναι να διατηρείς αυτό που αποκαλούμε“θετικές ψευδαισθήσεις”. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα από ένα φιλικό μου ζευγάρι. Όταν φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο ήταν και οι δύο λεπτοί, γυμνασμένοι, γεμάτοι ενδιαφέρον για τη ζωή. Σήμερα και οι δύο είναι υπέρβαροι και πιο νωθροί σε σχέση με το νεανικό τους περιβάλλον. Ωστόσο, ο ένας λέει στον άλλο ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου. Σας μιλώ για μια μορφή αυτο-εξαπάτησης που όπως φαίνεται μας δίνει την δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος σε μία σχέση.

Οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες που επιμένουν να θεωρούν το σύντροφό τους είναι εκλυστικό, αστείο, ενδιαφέρον ακόμα και όταν ξέρουν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει οι σύζυγοι που επιμένουν να απομονώνουν και να εστιάζουν στα θετικά χαρακτηριστικά στοιχεία είναι το μυστικό των περισσότερων μακροχρόνιων σχέσεων. Φυσικά και δεν προτείνω να αγνοούμε στη σχέση μας αρνητικά στοιχεία, δε θα συμβούλευα ποτέ μια γυναίκα να μη δώσει σημασία στην επιθετικότητα ή να μην προβληματιστεί με την υπερβολική ζηλοτυπία του άνδρα της. Αλλά αξίζει πραγματικά να εξυψώνουμε το σύντροφό μας για τα χαρίσματά του. Εγώ προσωπικά, θεωρώ την τακτική αυτή ως το ελιξήριο του έρωτα, το μυστικό που ενισχύει την έμφυτη ικανότητά μας να… αγαπάμε!



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ουρά" για το site της απιστίας


Επιρρεπείς στις «περιπέτειες» φαίνεται πως είναι οι παντρεμένοι Έλληνες καθώς η κορυφαία διαδικτυακή υπηρεσία εύρεσης ερωτικού συντρόφου για δεσμευμένους στον κόσμο που έκανε πρεμιέρα και στη χώρα μας πριν από λίγους μήνες, έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 50.000 μέλη.

«Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια σχέση». Το σύνθημα του δημιουργού της δημοφιλής ιστοσελίδας ashleymadison.com φαίνεται πως ακολουθούν πιστά οι Έλληνες που έχουν γίνει φανατικοί υποστηρικτές από την πρεμιέρα του σαιτ στις 13 Φεβρουαρίου.

50.421 Έλληνες αναζητούν μέσω του εξειδικευμένου σαιτ εφήμερους ερωτικούς συντρόφους χωρίς «απαιτήσεις». «Μέσα σε πέντε μήνες που η ιστοσελίδα λειτουργεί στη χώρα μας, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στους χρήστες» αναφέρει η Κατιλένα Αλπε, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ashleymadison.com. Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παντρεμένα ζευγάρια σήμερα, τονίζει ότι «ο καθένας επιλέγει να ζήσει τη ζωή του και η συγκεκριμένη ιστοσελίδα κάνει τη ζωή πιο εύκολη και λιγότερο επικίνδυνη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κάθε εννέα δευτερόλεπτα προστίθεται και ένα νέο μέλος».

Οι άντρες φαίνεται να αποτελούν το 65,9% των Ελλήνων χρηστών έναντι του 34,1% των γυναικών. Κι ενώ για τις ηλικίες μέχρι τα 30, τα δύο φύλα μοιράζονται αριθμητικά, στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες οι άντρες κυριαρχούν, με την κατηγορία χρηστών άνω των 65 να σημειώνει καμία γυναίκα.

Ο μέσος όρος ηλικίας κινείται στις γυναίκες στα 35 χρόνια και στους άντρες στα 37, ενώ στις άλλες χώρες είναι μόλις 30 χρόνια στις γυναίκες και 45 για τους άντρες.

Η ανωνυμία που εξασφαλίζει ο διαδικτυακός κόσμος απελευθερώνει τα μέλη του που, αναζητώντας εξωσυζυγική περιπέτεια, συζητούν άφοβα για την οικογενειακή τους κατάσταση σε «πριβε» συνομιλίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αδυναμία πληρωμής των διδάκτρων των φροντιστηρίων λόγω κρίσης


Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των φροντιστών.

H αδυναμία καταβολής των διδάκτρων στα φροντιστήρια από τις οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης επισημάνθηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ).

Οι φροντιστές έκαναν λόγο για προσαρμογή των τιμών και για τη νέα σχολική περίοδο, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

«Η μείωση των διδάκτρων μας είναι συνεχής, αλλά η αδυναμία πληρωμής τους παραμένει. Ως δάσκαλοι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Κώστας Αμπατζίδης.

Ιδιαίτερη αναφορά από τους φροντιστές έγινε στο θέμα της παραοικονομίας στο χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης, με τα μέλη να θεωρούν πιο αναγκαία από ποτέ τη δημιουργία μητρώου εκπαιδευτικών που κατέχουν άδεια οικοδιδασκαλίας, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηροποίηση των ποινών.

Πεποίθηση της ΟΕΦΕ είναι, πως πέρα από τα άμεσα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο θα αναβαθμίσει σημαντικά την εκπαίδευση των παιδιών, απομακρύνοντας τον κίνδυνο μαθητές και γονείς να πέσουν θύματα παραπλάνησης και κακών υπηρεσιών.

Η Ομοσπονδία αναφέρει επίσης ότι κατά τις εργασίες του συνεδρίου κατερρίφθη ο «μύθος» πως φροντιστήρια υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Αντιπροσωπείες από τις Η.Π.Α, Γερμανία, Τουρκία, Κύπρο, Αυστραλία και Μ. Βρετανία παρουσίασαν τα δικά τους μοντέλα, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί η φροντιστηριακή εκπαίδευση ανά τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της ENES (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης και Φροντίδας) Γιώργος Χατζηγέγας τόνισε πως «εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε πολλές χώρες όπως Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, οι εθνικές ενώσεις των φροντιστών καθορίζουν αυστηρά πρότυπα ποιότητας επιβάλλοντας ουσιαστικά ένα κοινωνικό πλαίσιο αυτορρύθμισης που έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες πρακτικές πολλών κρατών που επιβάλλουν κεντρικά το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των φροντιστηρίων. Κοινός τόπος βεβαίως όλων των χωρών είναι η έκταση της μαύρης αγοράς και οι ανεξέλεγκτες διαδικτυακές μορφές διδακτικής υποστήριξης των έφηβων μαθητών παγκοσμίως».



Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές οδήγησης από την Τροχαία Θεσσαλονίκης


ΟΙ βασικοί κανόνες που πρέπει να διέπουν την οδική συμπεριφορά.

Η τροχαία Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τις παραβάσεις και τα τροχαία ατυχήματα των τελευταίων μηνών και τα σύγκρινε σε σχέση με πέρσι.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον μήνα Ιούνιο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα ανέρχονταν σε 5 αντί για 7 που είναι φέτος, τροχαία με βαριές σωματικές βλάβες ήταν 8 αντί για 7, ενώ οι επικίνδυνες παραβάσεις στο σύνολο πέρσι ήταν 1710, σε σχέση με φέτος που ήταν 1617.

Με αφορμή τα παραπάνω αριθμητικά στοιχεία, η Τροχαία κρίνει επιβεβλημένη την υπενθύμιση των βασικών κανόνων που πρέπει να διέπουν την οδική συμπεριφορά.

Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

• Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
• Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
• Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.
• Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
• Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
• Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
• Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
• Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
• Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.
• Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
• Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
• Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.



Διαβάστε περισσότερα...

Η πρωτοποριακή επέμβαση δεν της χάρισε μια νέα ζωή


Πρόωρο τέλος για τη μικρή Hannah.

Η Hannah Warren πέρασε στην ιστορία ως το νεότερο άτομο που υποβλήθηκε σε επέμβαση τεχνητής τραχείας. Δυστυχώς η εγχείρηση δεν χάρισε στο κοριτσάκι τη νέα ζωή που ήλπιζε και το Σάββατο η μικρή άφησε την τελευταία της πνοή λόγω επιπλοκών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοσοκομείου Παίδων του Ιλινόις.

Παρότι μεταμόσχευση τραχείας έχει γίνει και στο παρελθόν, η Hannah ήταν το πρώτο παιδί που έκανε μεταμόσχευση χωρίς κύτταρα δότη, τονίζει το ABC. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των χειρουργών Δρ Paolo Macchiarini, η μεταμόσχευση ήταν πρωτοποριακή διότι εξάλειψε την ανάγκη ανθρώπινου δότη και της χρήσης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων εφ' όρου ζωής.
Η πρωτοποριακή επέμβαση δεν της χάρισε μια νέα ζωή

«Μετά την επιτυχημένη, πρωτοποριακή μεταμόσχευση τραχείας τον Απρίλιο και παρά όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, η Hannah δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα που προέκυψαν», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η 2χρονη Hannah γεννήθηκε με αγενεσία της τραχείας που συνήθως είναι θανατηφόρα. Τον Απρίλιο οι γιατροί τοποθέτησαν στο κοριτσάκι τραχεία που φτιάχτηκε χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών του κοριτσιού.

Παρότι η τραχεία λειτούργησε καλά, η πνευμονική λειτουργία της Hannah διαρκώς επιδεινωνόταν, σύμφωνα με την οικογένειά της.

«Η καρδιά μας έχει ραγίσει», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι γονείς και η αδελφή της. «Είναι τώρα ελεύθερη και με τα αγγελικά φτερά της θα κάνει ακόμα περισσότερα θαύματα στον Παράδεισο».

Η Hannah θα γινόταν τριών τον Αύγουστο.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο «μάτι» της τροχαίας τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα


Θα μπορεί να διαπιστώνεται άμεσα αν ένα όχημα είναι ασφαλισμένο ή όχι.
Στο «μάτι» της τροχαίας μπαίνουν τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς χάρη στη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου, μέσω του προγράμματος «Σύζευξις», οι Αρχές θα μπορούν να διαπιστώνουν άμεσα τη στιγμή που σταματούν ένα αυτοκίνητο για έλεγχο αν αυτό είναι ασφαλισμένο ή όχι.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 12.000 περίπου οχήματα, από τα οποία περίπου 1.100 ήταν ανασφάλιστα.

Δείτε παρακάτω την εγκύκλιο του Κέντρου Πληροφοριών προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, από τις οποίες ζητά να αποστέλλονται σωστά τα στοιχεία προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις στη διάρκεια των ελέγχων.

«Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι έχει επέλθει σύνδεση των αρχείων του Κέντρου Πληροφοριών με την Ελληνική Αστυνομία, μέσω του συστήματος “Σύζευξις”, ώστε οι έλεγχοι ασφάλισης των οχημάτων από την αστυνομία να μπορούν να γίνονται όλες τις ώρες της ημέρας άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.

Τα στοιχεία που θα λαμβάνει η αστυνομία, μετά από ηλεκτρονικό μήνυμα στο Κέντρο Πληροφοριών, θα είναι τα εξής: Αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, ημερομηνία αναζήτησης της ασφάλισης (σημερινή ή προγενέστερη), χρήση οχήματος, ασφαλιστική επιχείρηση, ημερομηνία έναρξης και λήξης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου καθώς και το ΑΦΜ του ασφαλισμένου.

Συνεπώς, η απάντηση που θα λαμβάνει η αστυνομία θα είναι όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία, στην περίπτωση που το όχημα είναι ασφαλισμένο, ή επιστροφή του μηνύματος με την ένδειξη ότι “δεν βρέθηκε ασφάλιση του οχήματος κατά την ημερομηνία που δώσατε στο Κέντρο Πληροφοριών”.

Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης ή διαμαρτυρίας από τους ασφαλισμένους θα παρακαλούσαμε να αποστέλλονται τα αρχεία στο Κέντρο Πληροφοριών άμεσα και ανελλιπώς, όπως αυτά έχουν ήδη καθοριστεί.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι απαχθείσες του Κλίβελαντ «σπάνε» τη σιωπή τους


Ευχαρίστησαν μέσα από ένα βίντεο όσους τις βοήθησαν.

Μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, τα τρία κορίτσια από το Κλίβελαντ που είχαν πέσει θύματα απαγωγής πριν από δέκα χρόνια, θέλησαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους σε όσους τις βοήθησαν και τους συμπαραστάθηκαν στην προσπάθειά τους να ξεκινήσουν μια «καινούρια» ζωή.

Η Amanda Berry, η Gina DeJesus και η Michelle Knight είχαν πέσει θύματα των άρρωστων ορέξεων του απαγωγέα τους Ariel Castro, ο οποίος τις κρατούσε φυλακισμένες στο σπίτι του κάτω από άθλιες συνθήκες και τις κακοποιούσε επί μια δεκαετία!

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας πω πόσο χαρούμενη είμαι που βρίσκομαι πια στο σπίτι μου, με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Είναι απερίγραπτο» λέει η Berry και προσθέτει: «Κάθε μέρα γίνομαι όλο και πιο δυνατή και το γεγονός ότι μπορώ να διατηρώ την ιδιωτικότητά μου με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Θα ήθελα να συνεχίσετε να σέβεστε την προσωπική μας ζωή και να μας δώσετε χρόνο να αποκτήσουμε κι εμείς μια φυσιολογική ζωή».



«Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη, τη συμπαράσταση και τις δωρεές σας που με βοήθησαν να ξεκινήσω μια καινούρια ζωή. Θέλω να ξέρετε ότι τα πηγαίνω μια χαρά» είπε από την πλευρά της η Michelle, η οποία ήταν το πρώτο θύμα του Castro, ο οποίος την άρπαξε από την άκρη του δρόμου το 2002.

Η οικογένειά της ανέφερε ότι η Michelle έχει αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς υπέστη βάναυσους ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από τον απαγωγέα της, γράφει η Daily Mail.

Σύμφωνα με συγγενικό της πρόσωπο, ο Castro την είχε χτυπήσει τόσο πολύ που χρειάστηκε να υποβληθεί σε επανορθωτική χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο, για να διορθωθεί η βλάβη.



«Μπορεί να πέρασα από την κόλαση, όμως γύρισα δυνατή με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, με το κεφάλι ψηλά και τα πόδια μου στη Γη» λέει η ίδια, τονίζοντας ότι αντλεί τη δύναμή της από το Θεό.

Η Gina DeJesus ευχαρίστησε όσους βοήθησαν με τις δωρεές τους στο Ταμείο Cleveland Courage που είχε συστηθεί για τις τρεις τους.

Πάνω από 9.200 άνθρωποι δώρισαν κάτι παραπάνω από 1 εκατ. δολάρια για την ανάρρωση των κοριτσιών.

Οικογενειακή φίλη της Gina DeJesus, ανέφερε στην MailOnline, ότι η Gina δε μιλάει πολύ από τότε που απελευθερώθηκε, τον περασμένο Μάιο, ενώ φοβάται να βγει από το σπίτι της.



Ο πατέρας της Felix DeJesus και η μητέρα της Nancy Ruiz, μιλούν για εκείνη, και λένε ότι δεν έχασαν ποτέ την ελπίδα τους ότι θα βρουν το παιδί τους, θέλοντας να δώσουν δύναμη σε όσους γονείς περνούν κάτι αντίστοιχο με εκείνους.

Ο 52χρονος Castro αντιμετωπίζει 329 κατηγορίες για απαγωγή, βιασμό, κακοποίηση κ.ά. βάσει των καταθέσεων των τριών γυναικών στις Αρχές. Ο συλληφθεί κατηγορείται επίσης και για δολοφονία, καθώς φέρεται να έχει σκοτώσει το έμβρυο που κυοφορούσε η Michelle από το ξύλο που τής έδινε.



Η Amanda πλέον ζει με τον πατέρα της στο Τενεσί. Η μητέρα της πέθανε το 2006, «από τον καημό της», όπως λένε κάποιοι, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η Gina ζει με τους γονείς της ενώ η Michelle σε άγνωστη τοποθεσία. Φέρεται να έχει αποξενωθεί από την οικογένειά της και να έχει ξεκινήσει μια καινούρια ζωή μόνη της.





Διαβάστε περισσότερα...

Κρέμασαν σε δέντρο και θανάτωσαν τρία σκυλιά


Τα βρήκαν επισκέπτες στο κέντρο του Ρεθύμνου.

Η αγριότητα του ανθρώπου δεν έχει όρια. Η εικόνα τριών σκυλιών, κρεμασμένα με σχοινί και νεκρά σε δέντρο στο κέντρο του Ρεθύμνου, είναι σοκαριστική.

Τα τρία σκυλιά, βρέθηκαν από επισκέπτες της Πλατείας Μικρασιατών, περίπου στις 8:00 το πρωί της Κυριακής. Τα άτυχα ζώα φαίνεται να έμειναν κρεμασμένα στο δένδρο για πολλές ώρες, πιθανότατα από τα μεσάνυχτα.

Οι δράστες, άγνωστοι. Φρόντισαν να διαπράξουν το έγκλημά τους σε ώρα που γνώριζαν πως η πλατεία είναι άδεια από κόσμο. Για το γεγονός ενημερώθηκαν Αστυνομικές Αρχές που πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.


Πηγή: http://www.rethnea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός από το 2017


Μετά από διαβούλευση και εισήγηση του υπ. Εργασίας, θα αποφασίζει το Υπουργικό.

Το τελευταίο δεκαήμερο του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους, θα ξεκινά η διαδικασία με την οποία θα ορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου της Κυβέρνησης που κατατέθηκε αργά απόψε στη Βουλή.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται το τελευταίο δεκαπενθημέρου του Ιουνίου. Ο υπουργός Εργασίας αφού λάβει υπόψη του το πόρισμα της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εκδίδει την απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.

Προηγείται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων και το συντονισμό από επιτροπή.

Στη διαβούλευση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εκ μέρους των εργαζομένων όλης της χώρας συμμετέχει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και λοιπές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές που εκπροσωπούν εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε εθνικό επίπεδο. Αντίστοιχα, εκ μέρους των οργανώσεων των εργοδοτών, εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), και λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις που προτείνονται από αυτούς ή καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.

Θεσπίζεται ακόμη, ότι η διαβούλευση συντονίζεται από τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., ως Πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τη γραμματειακή υποστήριξη των υπηρεσιών του Ο.ΜΕ.Δ. καθώς επίσης ορίζεται και το έργο της Επιτροπής Συντονισμού της διαβούλευσης.

Προβλέπεται τέλος ότι το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), αναλαμβάνει τη σύνταξη του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με πενταμελή επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, εξειδικευμένων σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων.

Η νέα διαδικασία - μηχανισμός διαμόρφωσης νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας τίθεται σε ισχύ μετά τα προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, δηλαδή όχι πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυνηγητό πατέρα-γιου με αυτοκίνητο και με τα πόδια!


Απίστευτο βίντεο από την Κίνα.

Είναι αρκετοί οι οικογενειακοί καβγάδες που βγαίνουν εκτός ελέγχου, αλλά πατέρας και γιος στο βίντεο που ακολουθεί πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Ο πατέρας χρησιμοποίησε τη Mercedes του για να πέσει πάνω στην BMW του γιου του σε δρόμο της Κίνας, και στη συνέχεια τον κυνήγησε και με τα πόδια!

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε το περιστατικό και την «κόντρα» πατέρα και γιου στην επαρχία Anhui στην ανατολική Κίνα.

Εν τέλει εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους μέσα στη μέση του δρόμου και κυνηγιούνται.

Οι δύο άνδρες αναγνωρίστηκαν και έγινε γνωστό πως πρόκειται για πατέρα και γιο ενώ είναι πιθανό να τους απαγγελθούν κατηγορίες για επικίνδυνη οδήγηση.

Δείτε το βίντεο






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ στην Αχαΐα με νεκρό βρέφος


Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι της Χαλανδρίτσας Αχαΐας, καθώς εντοπίστηκε νεκρό ένα βρέφος τριών μηνών μέσα σε ψυγείο.

Όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία δέχτηκε κλήση πιθανόν από την μητέρα του βρέφους ότι το παιδί της δεν είναι καλά.

Αμέσως στο σημείο έφτασαν οι αρχές όπου εντόπισαν την μητέρα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και το βρέφος νεκρό στο ψυγείο του σπιτιού.

Oι αρχές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο, η μητέρα του βρέφους να είναι η δράστιδα της απεχθούς πράξης. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο άντρας της έλειπε από το σπίτι. Φως στο τραγικό περιστατικό που έχει σοκάρει το πανελλήνιο θα δώσει η ιατροδικαστική εξέταση.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εκπαιδευτικοί ανά ειδικότητα που χάνουν την οργανική τους θέση


Στο non paper του υπουργείου Παιδείας με τα στοιχεία για τους περίπου 2.000 εκπαιδευτικούς που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και τους 500 που θα πάρουν μετάταξη περιλαμβάνεται και ένας πίνακας που αναφέρει από ποιες ειδικότητες θα είναι οι εκπαιδευτικοί που θα χάσουν την οργανική τους θέση.

Δείτε αναλυτικά:

ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ/ΚΛΑΔΟ/ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΛΗΘΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΔΕ01.01 – ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ 56

ΔΕ01.02 – ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ 84

ΔΕ01.04 – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ 21

ΔΕ01.05 – ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ 1

ΔΕ01.08 - ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤΕΣ 4

ΔΕ01.10 - ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 34

ΔΕ01.11 - ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΨΥΞΕΩΝ (ΨΥΚΤΙΚΟΙ) 24

ΔΕ01.12 – ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ 17

ΔΕ01.13 - ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ 2

ΔΕ01.14 - ΚΟΠΤΙΚΗΣ-ΡΑΠΤΙΚΗΣ 5

ΔΕ01.15 - ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ 9

ΔΕ01.16 - ΤΕΧΝ. ΑΜΑΞΩΜΑΤΩΝ 4

ΔΕ01.17 - ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ 35

ΠΕ12.12 - ΜΗΧ. ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ 1

ΠΕ14.01 - ΙΑΤΡΟΙ 156

ΠΕ14.02 - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ 103

ΠΕ14.03 - ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ 20

ΠΕ14.06 - ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ 98

ΠΕ17.09 - ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 6

ΠΕ17.13- ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 0

ΠΕ18.01 - ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 80

ΠΕ18.04 - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 211

ΠΕ18.05- ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ 0

ΠΕ18.07 - ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 144

ΠΕ18.08 - ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗΣ 49

ΠΕ18.09 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 39

ΠΕ18.10 - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ 388

ΠΕ18.11 - ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ 56

ΠΕ18.20 - ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ 19

ΠΕ18.21 - ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑ - ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ 10

ΠΕ18.24 - ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 26

ΠΕ18.25 - ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 110

ΠΕ18.26 - ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ 46

ΠΕ18.27 - ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ 52

ΠΕ18.29 - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 2

ΠΕ18.33 - ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ 335

ΠΕ18.37 - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ 13

ΠΕ18.39 - ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 4

ΤΕ01.08 - ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 9

ΤΕ01.10 - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 15

ΤΕ01.11 - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ 13

ΤΕ01.12 - ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ 6

ΤΕ01.14 - ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 4

ΤΕ01.19 - ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ 84

ΤΕ01.20 - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 11

ΤΕ01.25 - ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ 7

ΤΕ01.26 - ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗΣ 29

ΤΕ01.29 - ΒΟΗΘ. ΙΑΤΡ.ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 18

ΤΕ01.30 - ΒΟΗΘ.ΠΑΙΔΟΚΟΜΟΙ-ΒΡΕΦΟΚΟΜΟΙ 19

ΤΕ01.31 - ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ 3

Γενικό άθροισμα 2472


Διαβάστε περισσότερα...

Περιουσιακά στοιχεία και δαπάνες θα ελέγχει η εφορία


Αναλυτικά στοιχεία για όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και για τις δαπάνες διαβίωσής τους θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία οι φορολογούμενοι-επιτηδευματίες ή μη- που θα ελέγχονται με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Εγκύκλιος του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη παρέχει οδηγίες προς τις εφορίες σχετικά με την διαδικασία των ελέγχων. Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι φορολογούμενοι θα καλούνται με επιστολή της εφορίας να συμπληρώσουν δύο έντυπα.

Το πρώτο είναι το έντυπο με όλα τα διαθέσιμα περιουσιακά τους στοιχεία. Θα παρέχουν αναλυτική κατάσταση των στοιχείων αυτών καθώς και τα αποδεικτικά στοιχεία των δαπανών που σχετίζονται με αυτά. Το δεύτερο είναι το ερωτηματολόγιο με τον τρόπο διαβίωσή τους και των υποχρεώσεων τους (δαπάνες κ.ά).

Στην εγκύκλιο αναφέρεται αν οι ελεγχόμενοι δεν συνεργάζονται με την εφορία θα πληρώνουν πρόστιμο από 1.000 ως 50.000 ευρώ.

Με άλλη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων ορίζεται ότι θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στο το 2% των δηλώσεων που υπέβαλαν οι επαγγελματίες το 2012 και αφορούν τα εισοδήματα του 2011.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε διαθεσιμότητα


Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σε πρώτη φάση περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί. Σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης υιοθετήθηκε το σενάριο να τεθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από την 1η Ιουλίου καθηγητές που προέρχονται κυρίως από την τεχνική εκπαίδευση.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προέκρινε το συγκεκριμένο σενάριο γιατί πιστεύει ότι οι θεσμικές αλλαγές προκρίνονται και προηγούνται της διαχείρισης προσωπικού.

Το σχέδιο διαθεσιμότητας για τους εκπαιδευτικούς

• Από τις 4933 κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών , υποχρεωτική μετάταξη ισάριθμων υπεραρίθμων εκπαιδευτικών των ιδίων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν.

• «Διαθεσιμότητα» εκπαιδευτικών που προκύπτουν από τυχόν κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων εφόσον προκριθούν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Τεχνικού Λυκείου.

• Υποχρεωτική μετάταξη στις 2.500 κενές οργανικές θέσεις Διοικητικών Υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ & ΤΕ της Κεντρικής & των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ καθώς και των Δημοσίων ΙΕΚ όσων εκπαιδευτικών συνεχίζουν να πλεονάζουν, με ισόποση μείωση αποσπάσεων, εφόσον είναι κατηγορίας ΠΕ & ΤΕ και ειδικοτήτων αναγκαίων ή συναφών για τη βελτίωση του διοικητικού έργου.

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν ότι «αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα Επαγγελματικά & Τεχνικά Λύκεια & Σχολές δεν επιτελούν σήμερα το ρόλο τους αντιμετωπίζοντας σειρά στρεβλώσεων και πελατειακών σχέσεων, για αυτό το λόγο και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε Μεταρρυθμίσεις».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «σε κάθε περίπτωση, υπηρετούμε ένα σχεδιασμό που στοχεύει το Τεχνικό Λύκειο να προσφέρει ειδικότητες αποφοίτων που ανταποκρίνονται στις επιλογές των μαθητών και όχι στις ειδικότητες των εκπαιδευτικών και να στελεχώνεται από εκπαιδευτικούς των απαιτούμενων ειδικοτήτων, ώστε να επιτρέπεται η αξιολόγηση τους, οι αναπληρώσεις τους και ο προγραμματισμός για τα επόμενα σχολικά έτη».

Γιατί επιλέχθηκαν οι εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας, μετά από συγκριτική μελέτη ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, μελέτη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας και ανάπτυξη περιγραμμάτων επαγγελμάτων εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα επαγγέλματα υγείας όπως Βοηθοί Φαρμακείων, Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων & Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων του Τομέα Υγείας Πρόνοιας καθώς και επαγγέλματα όπως Γραφικών Τεχνών, Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης & Αργυροχρυσοχοΐας δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Παιδείας, το ίδιο αντικείμενο σπουδών και χωρίς την αναγκαιότητα να αποδίδεται σε τρία επίπεδα σπουδών (Δευτεροβάθμιας – Μετα/Δευτεροβάθμιας – Ανώτατης) προσφέρεται σε άλλες βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ΙΕΚ & ΤΕΙ) με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην αγορά εργασίας.

Για αυτό το λόγο με απόφαση του υπουργείου Παιδείας προχώρησε η κατάργηση 46 ειδικοτήτων από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν, συνολικά, έως σήμερα, και συνεπώς στη κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων της τεχνικής εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 2000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι σύμφωνα με τα κάτωθι θα μεταταχθούν.

Συνεπεία της θεσμικής αλλαγής στη τεχνική εκπαίδευση που προωθείται είναι οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα προέρχονται από την Επαγγελματική & Τεχνική Εκπαίδευση και συγκεκριμένα από την κατάργηση του τομέα Υγείας & Πρόνοιας και των Ειδικοτήτων Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ.

Τι θα γίνει με τις 2.500 οργανικές θέσεις που καταργούνται

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας λαμβάνεται σειρά μέτρων υποστήριξης των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και εξαιρέσεων ώστε εν κατακλείδι να τεθούν περίπου 2000 σε διαθεσιμότητα και περίπου 500 θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις, από το σύνολο των απασχολούμενων στους καταργούμενους κλάδους.

Συγκεκριμένα:

- έχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν οργανική θέση σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής.

- έχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν και δεύτερη ειδικότητα γιατί αυτή τους αποδίδει οργανική θέση εκ της δεύτερης ειδικότητας

- έχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί των σχετικών ειδικοτήτων που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άτομα με Αναπηρίες, οι οποίοι και θα υποχρεωθούν σε μετάταξη σε διοικητικές θέσεις στις εγγύτερες διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της περιοχής που σήμερα υπηρετούν.
- προνοείται όλοι οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα, εάν δεν τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις και απολυθούν, να απασχολούνται κατά προτεραιότητα, όλων των υπολοίπων, ως ωρομίσθιοι σε μαθήματα των ειδικοτήτων τους.

- το 55% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγεται σε κλάδους με ειδικότητες απαραίτητες και αναγκαίες των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και των σχετικών Μονάδων Υγείας. Γεγονός που προμηνύει την αξιοποίησή τους και την επαναπροσληψή τους στις Υπηρεσίες υγείας του σχετικού Υπουργείου τους προσεχείς μήνες.

- περισσότερο από το 35% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγεται σε κλάδους με ειδικότητες που είτε ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα είτε μπορούν να ασκήσουν.


Πηγή: http://www.real.gr

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Έγκλημα η διακοπή σύνταξης σε υπερήλικες του ΟΓΑ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09.09.2013

Ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι λαμβάνουν προνοιακό ή πάσης φύσεως αναπηρικό επίδομα απαλλασσόμενο της φορολογίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διακοπή χορήγησης σύνταξης υπερηλίκων!

Η κατάργηση της πενιχρής αυτής σύνταξης που έδινε μια μικρή οικονομική ανάσα σε συμπολίτες μας που ανήκουν στην τρίτη ηλικία και είναι άτομα με αναπηρία τους αφαιρεί και το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του ΟΓΑ. Η αυτόματη προώθηση υπερήλικων ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων στο σύστημα χορήγησης βιβλιαρίων απορίας εγκυμονεί ιδιαίτερα προβλήματα στην απρόσκοπτη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τους ανασφάλιστους με χρόνια πάθηση που απαιτείται για τη θεραπευτική τους αγωγή τακτική ή περιοδική νοσηλεία.

Ιδιαίτερο πρόβλημα θα παρουσιαστεί σε ανασφάλιστους υπερήλικες που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, αφού οι αιμοκαθαρόμενοι που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω βιβλιαρίου απορίας αναγκάζονται να αναζητούν κάθε 2 ημέρες εφημερεύον νοσοκομείο, το οποίο θα πρέπει να έχει κενή θέση για την αιμοκάθαρσή τους. Ο συνήθης δε χρόνος αιμοκάθαρσης των τεσσάρων ωρών δεν συμπληρώνεται για τους περιφερόμενους άπορους νεφροπαθείς, φυσικά δεν τηρείται ιατρική καρτέλα σε μία ορισμένη θεραπευτική μονάδα, με αποτέλεσμα η παρακολούθηση του πάσχοντα να καθίσταται αποσπασματική ελλιπής. Εν κατακλείδι, ο άπορος αιμοκαθαρόμενος κάθε 2 ημέρες αντιμετωπίζει στην κυριολεξία το θάνατο.

Ανάλογα δυσοίωνη είναι και η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν υπερήλικες πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση - αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων και άτομα με βαριές αναπηρίες όπως παραπληγικοί – τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κ.λπ. των οποίων η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας- ορθοπεδικών μέσων - τεχνητών μελών είναι από ανεπαρκής έως μηδενική.

Τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα (προνοιακά κλπ.) δεν αποτελούν εισόδημα το οποίο προέρχεται από εργασία, σύνταξη ή εκμετάλλευση περιουσιακού στοιχείου, δεν είναι ανταποδοτικά και αποτελούν ουσιαστικά το κύριο μέσο κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών και πρόσθετων επιβαρύνσεων που επιφέρει στη ζωή του ατόμου και της οικογένειάς του η συγκεκριμένη αναπηρία, και η λήψη τους κατοχυρώνεται νομικά σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα και πληθώρα Διεθνών Συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η χώρα μας. Η διακοπή χορήγησης της σύνταξης υπερηλίκων ΟΓΑ, λόγω του ότι οι υπερήλικες λαμβάνουν αναπηρικό επίδομα μόνο ως πράξη εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Οποιαδήποτε ολιγωρία επί του συγκεκριμένου θέματος θα αποτελέσει μελανό και ανεξίτηλο σημάδι στη ιστορία μιας χώρας που απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή μπροστά στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων.

Η επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 134 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρικά απόβλητα σε κάδους...


Συνελήφθη 48χρονος Διευθύνων Σύμβουλος Γενικής Κλινικής για παράνομη διάθεση και διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση του Νόμου «περί ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος» και της Κ.Υ.Α «Μέτρα και όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών μονάδων».

Συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο Αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της ασφάλειας Αττικής σε Γενική Κλινική στο Αιγάλεω, βρέθηκαν έξω από την κλινική, σε δύο κάδους συλλογής οικιακών απορριμμάτων, επτά σακούλες που περιείχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα της κλινικής όπως σύριγγες με αίμα, γάζες, καθετήρες και λοιπό χρησιμοποιημένο υγειονομικό υλικό. Οι κάδοι ήταν ανοιχτοί και το περιεχόμενο τους ήταν εκτιθέμενο στις καιρικές συνθήκες, καθώς και σε αδέσποτα ζώα και διερχόμενους πολίτες.

Με εντολή της Εισαγγελέως περιβάλλοντος διατάχθηκε η άμεση αποκομιδή, απομάκρυνση και καύση των αποβλήτων. Συνολικά παρελήφθησαν 55 περιέκτες- κουτιά με επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, συνολικού βάρους 365 κιλών, 31 περιέκτες- κουτιά αγνώστου βάρους, μία νάιλον σακούλα και τρείς ειδικοί κόκκινοι κάδοι με επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, αγνώστου βάρους.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν υπάλληλοι του ΣΔΟΕ


Συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων τρία στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για έναν 60χρονο προϊστάμενο Τμήματος, ένα 55χρονο ελεγκτή και αναπληρωτή Τμηματάρχη, ένα 37χρονο ελεγκτή, οι οποίοι υπηρετούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και μια 50χρονη λογίστρια.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, εκβίασης, εγκληματικής οργάνωσης, κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και υπεξαγωγής εγγράφων

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας βιοτέχνης κατήγγειλε στις αρχές ότι οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ του ζητούσαν 25.000 για να μην του επιβάλλουν πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Μετά από διαπραγματεύσεις, τις οποίες γνώριζε η ΕΛΑΣ, ο καταστηματάρχης παρέδωσε στη λογίστρια το προσημειωμένο ποσό των 25.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί, που επιτηρούσαν διακριτικά το χώρο την συνέλαβαν.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το ποσό προορίζονταν για τον 60χρονο υπάλληλο, ο οποίος στη συνέχεια θα το μοιράζονταν με τους άλλους δυο συναδέλφους του.

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πλαίσιο κινητικότητας και απολύσεων


Ανακοινώθηκε, επισήμως, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η σύνθεση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης που θα μπει σε καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος του μήνα, οι αριθμοί των υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα έως το τέλος του χρόνου και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα απολυθούν τη διετία 2013- 2014.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εξασφαλίστηκε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013, με την πρόβλεψη ότι η κινητικότητα 4.200 θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, σε οκτώ μήνες.

Ο συμφωνημένος από τον Φεβρουάριο 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013- 2014 και η κατανομή ανά έτος -4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014- παραμένουν ως έχουν.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύεται σε σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να προκύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων από αυτήν την κατηγορία.



Οι υπάλληλοι που μπαίνουν σε κινητικότητα



Σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση της κινητικότητας των 4.200 ατόμων θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για 2.224 σχολικούς φύλακες, 1.976 εκπαιδευτικούς που προέκυψαν μετά από αξιολόγηση, ανάμεσα στους οποίους είναι περίπου 500 καθηγητές πληροφορικής και 50 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που χαρακτηρίστηκαν πλεονάζον προσωπικό μετά από αξιολόγηση των δομών του υπουργείου.

Οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα θα αρχίσουν άμεσα να αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους και, αν μέσα σε οκτώ μήνες δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση, θα απολυθούν. Επίσης, όποιοι δεν δεχτούν τη θέση που τους προτείνεται και πάλι θα οδηγηθούν σε έξοδο από το Δημόσιο.

Οι 3.426 δημοτικοί αστυνόμοι, που θα μπουν σε διαθεσιμότητα στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα περάσουν από επανέλεγχο όλων των δικαιολογητικών τους. Θα μπουν σε διαθεσιμότητα με άλλους 1.500 εκπαιδευτικούς που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους, 2.000 υπαλλήλους υπουργείων και 1.200 ακόμη υπαλλήλους που θα αναζητηθούν στους ΟΤΑ.

Η τρίτη φάση της κινητικότητας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει 12.500 υπαλλήλους και θα προκύψουν αναλογικά από όλα τα υπουργεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Απεβίωσε από καρκίνο ο διευθυντής της Φουκουσίμα


Ο άνθρωπος που ήταν διευθυντής του πυρηνικού σταθμού Νταϊίτσι της Φουκουσίμα τη στιγμή του ατυχήματος, το Μάρτιο του 2011, πέθανε σήμερα σε ηλικία 58 ετών από τις συνέπειες ενός καρκίνου του οισοφάγου ο οποίος δεν οφείλεται άμεσα στη ραδιενέργεια που είχε δεχθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο εργοδότης του, η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco).

Ο Μασάο Γιοσίντα άφησε την τελευταία του πνοή γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας) σε νοσοκομείο του Τόκιο, έπειτα από μήνες θεραπείας.

Σύμφωνα με την Tepco, ο Γιοσίντα δέχθηκε μια δόση ακτινοβολίας 70 μιλισίβερτ από τη στιγμή του ατυχήματος, το Μάρτιο του 2011, μέχρι την αναχώρησή του απ' αυτό τον πυρηνικό σταθμό, έξι μήνες αργότερα. Η εταιρεία απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έκθεση αυτή και τον καρκίνο του Γιοσίντα, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, περίπου πέντε χρόνια, για να επιφέρουν οι ακτινοβολίες αυτό τον τύπο καρκίνου.

Ο Μασάο Γιοσίντα είχε γίνει διευθυντής του πυρηνικού συγκροτήματος Φουκουσίμα Νταϊίτσι τον Ιούνιο του 2010, μερικούς μήνες πριν από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που έθεσαν σε κίνδυνο τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού, μια καταστροφή που υποχρέωσε τις αρχές να απομακρύνουν περισσότερους από 150.000 κατοίκους των γύρω περιοχών.

Ο Γιοσίντα διαχειρίσθηκε αυτή τη χωρίς προηγούμενο κρίση μέσα σε τρομερές συνθήκες, μερικές φορές αντιδρώντας σε ασυνάρτητες οδηγίες ή στις καθυστερήσεις στην έδρα της επιχείρησής του. Παράκουσε μάλιστα ορισμένες διαταγές που του φαίνονταν τεχνικά επικίνδυνες και ίσως απέφυγε έτσι να γίνει η κατάσταση εντελώς ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του τομέα.

Αναγκάστηκε ωστόσο να εγκαταλείψει τη θέση του στα τέλη του 2011 αφού διαγνώσθηκε πως πάσχει από καρκίνο στον οισοφάγο.

Στη διάρκεια μιας σπάνιας συνέντευξης που είχε δώσει σε δημοσιογράφους το Νοέμβριο του 2011, πριν φύγει από τον πυρηνικό σταθμό, ο Γιοσίντα είχε δηλώσει: "Μέσα στην εβδομάδα που ακολούθησε το ατύχημα, πολλές φορές πίστεψα ότι θα πεθάνουμε". "Πίστεψα ότι ήρθε το τέλος όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις υδρογόνου στα κτίρια των αντιδραστήρων 1 και 3 και όταν ήταν αδύνατο να διοχετεύσουμε νερό στον 2", είχε προσθέσει.

Επίσης τον Αύγουστο του 2012 είχε προβληθεί ένα βίντεο με τον Γιοσίντα στη διάρκεια ενός συνεδρίου στην πόλη της Φουκουσίμα. Ήταν μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στην οποία ο πρώην διευθυντής εξέφραζε την ευχή "να χρησιμεύσουν τα διδάγματα απ' αυτό το ατύχημα για να βελτιωθεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων όχι μόνον στην Ιαπωνία, αλλά σ' ολόκληρο τον κόσμο".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίστροφη μέτρηση για 29 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους


Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για τους 29 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που θα απολυθούν ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το τελικό σχέδιο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και οι πρώτες αποχωρήσεις που αφορούν κυρίως στους σχολικούς φύλακες αλλά και εκπαιδευτικούς θα γίνουν μέσα στο επόμενο 20ημερο.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης κάτω από την ασφυκτική πίεση της τρόικας, προκαλούν μπαράζ αντιδράσεων.

Δείτε το βίντεο απο το δελτίο ειδήσεων του Alpha





Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τα προγράμματα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών


Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικνομικών.

Διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά τα προγράμματα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι:

- η υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία ( Δ.Ο.Υ., Τελωνεία ή στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης) από την 01.07.2013.

- από 25.07.2013 η σχετική αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων (Πάγια Ρύθμιση) οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων (φυσικών και νομικών προσώπων), χωρίς την παρουσία αυτών στις Δ.Ο.Υ.

Το υπουργείο επισημαίνει, επίσης, ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ( www.publicrevenue.gr) έχουν αναρτηθεί :

- Η απόφαση ΠΟΛ 1112/2013 του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Όροι, προϋποθέσεις και ειδικά θέματα εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπροθέσμων χρεών της υποπαραγράφου Α2 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013» για χρέη βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα έως την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε μηνιαίες δόσεις (έως 24) υπό προϋποθέσεις.

- Υποβοηθητικός πίνακας υπαγομένων στη ρύθμιση οφειλών, προσκομιζόμενων δικαιολογητικών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων, ανάλογα με το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής.



Διαβάστε περισσότερα...

Κέρδισε 11 εκατομμύρια ευρώ και κατέληξε... στην ψάθα


Τώρα ο Michael Carroll δουλεύει σε εργοστάσιο μπισκότων.

Το 2002 η τύχη του χαμογέλασε πλατιά και κέρδισε 11,6 εκατομμύρια ευρώ στη λοταρία. Έντεκα χρόνια αργότερα, αφού οδηγήθηκε δύο φορές στη φυλακή και ξόδεψε όλα τα χρήματά του σε αυτοκίνητα, ναρκωτικά και ποτά, ο Michael Carroll έπιασε δουλειά με αμοιβή 7 ευρώ την ώρα.

Έχοντας πάρει διαζύγιο από τη σύζυγό του Sandra, ο Carroll κήρυξε πτώχευση το 2010 και έχει πλέον μετακομίσει στη Σκωτία.

Σε κάποια περίοδο της ζωής του είχε μείνει απένταρος και κοιμόταν στο δάσος ενώ έψαχνε δουλειά.

Ωστόσο ο 30χρονος λέει πως σήμερα είναι πιο ευτυχισμένος από ποτέ.

«Μετακόμισα εδώ για να ξεφύγω από το ποτό, έχω καθαρίσει και από ναρκωτικά εδώ και δύο χρόνια. Έζησα για δέκα χρόνια όπως ζει ένας ροκ σταρ, ήθελα πια να τα βρω με τον εαυτό μου και μετακόμισα εδώ, είναι τέλεια.

Μόλις κέρδισε τα χρήματα το 2002, ο Carroll άρχισε να ξοδεύει: έδωσε 4 εκατομμύρια σε συγγενείς και φίλους, αγόρασε μια έπαυλη στο Norfolk και ικανοποίησε την επιθυμία του για γρήγορα αυτοκίνητα.

Ξόδεψε, όπως ο ίδιος παραδέχεται, εκατομμύρια σε κοκαΐνη, τζόγο και πληρωμένο έρωτα, μαζί με το ποτό που έγινε καθημερινή συντροφιά του.

Οδηγήθηκε δύο φορές στη φυλακή για υποθέσεις ναρκωτικών και συμπλοκές και το 2010 πτώχευσε και επέστρεψε στο μηδέν.

Σήμερα, έχει βρει την ευτυχία, όπως λέει, στο εργοστάσιο μπισκότων Walkers στο Morayshire. «Βγάχω 204 λίρες την εβδομάδα πακετάροντας μπισκότα και μου αρέσει πολύ. Αυτός ο μισθός είναι για μένα πιο σημαντικός από τα λεφτά της λοταρίας. Έχω ό,τι χρειάζομαι κι έτσι για μένα αυτό είναι μια καινούρια αρχή. Όταν πρωτοήρθα εδώ ζούσα σε σκηνή στο δάσος γιατί δεν είχα πού να πάω», αφηγείται.

«Είμαι πιο ευτυχισμένος γιατί έχω επιστρέψει στην πραγματικότητα. Στην αρχή κάποιοι με αναγνώρισαν και με ρωτούσαν για τα λεφτά που κέρδισα. Τους έλεγα πως ήμουν ένας 19χρονος μ…ς που τρελάθηκε. Αλλά πλέον είμαι τριάντα και είναι ώρα να μεγαλώσω. Μου αρέσει η δουλειά και δεν μπορούσα να μείνω με τα επιδόματα», προσθέτει.

Εξακολουθεί να παίζει στη λοταρία και αν ξανακέρδιζε, όπως λέει, θα ξόδευε περισσότερα χρήματα για να βοηθήσει τους άλλους.

«Το μόνο πράγμα που κέρδισα πρόσφατα είναι τη ζωή μου πίσω. Αν κέρδιζα ξανά δέκα εκατομμύρια θα βοηθούσα τα παιδιά που είναι εξαρτημένα από ναρκωτικά, μετά θα μετανάστευα στην Αυστραλία, θα επένδυα στην αγορά ακινήτων και θα καθόμουν και θα περίμενα το χρήμα να έρθει. Μην με παρεξηγήσετε αλλά θα έκανα και μερικά πάρτι», καταλήγει.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παλέψτε για τη ζωή, μην απογοητεύεστε»


Ο Κώστας Βέλτσης, θύμα τροχαίου, στέλνει μέσω του newsbeast.gr το δικό του αισιόδοξο μήνυμα.

Τέλη Μαρτίου 2010, λίγο μετά τις 22:30. Ο 19χρονος τότε, Κώστας Βέλτσης, μόλις σχολά από το ζαχαροπλαστείο που διατηρεί η οικογένειά του στο Γαλάτσι, αποφασίζει να πάει μια βόλτα με το αυτοκίνητό του. Ο δρόμος ήταν άδειος με αποτέλεσμα εκείνος να αναπτύξει ταχύτητα.

Όμως, μια ανωμαλία στο οδόστρωμα τον κάνει να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, να προσκρούσει στις μπάρες και στη συνέχεια οι γιατροί να αναγκαστούν να ακρωτηριάσουν το αριστερό του πόδι.

Ο Κώστας Βέλτσης, τρία χρόνια μετά το ατύχημά του, δεν το βάζει κάτω. Παλεύει και βγαίνει νικητής σε κάθε προσπάθεια που κάνει. Κι όταν ακόμη δεν τα καταφέρνει σε κάτι, όπως λέει στο newsbeast.gr, του αρκεί που προσπάθησε. «Όταν υπάρχει δύναμη στην ψυχή και θέληση, τα πάντα μπορούν να γίνουν», λέει και δείχνει τα βίντεο που έφτιαξε στο youtube, στα οποία φαίνεται ότι και γυμνάζεται διαρκώς και δεν έχει κανένα πρόβλημα να μιλήσει για το σοβαρό θέμα υγείας που πέρασε.

Επαναλαμβάνει όμως ένα παράπονο από την Πολιτεία. «Πρέπει να παίρνουμε ένα επίδομα, μικρό, όχι πολλά χρήματα ούτως ώστε να μπορούμε να βάζουμε αυτά τα χρήματα στην άκρη καθώς το πρόσθετο μέλος μας χρειάζεται αλλαγή κάθε πέντε χρόνια».

-Σε πόσο καιρό κατάφερες να ξεπεράσεις το πρόβλημα, ψυχολογικά τουλάχιστον;
«Τον πρώτο καιρό ήμουν ράκος. Είχα πιάσει πάτο. Θυμάμαι στο νοσοκομείο, έκλαιγα μόνος μου. Πιο πολύ στεναχωριόμουν για τους δικούς μου ανθρώπους. Σιγά σιγά όμως έπαιρνα τα πάνω μου. Οι γονείς μου μέχρι σήμερα δεν το έχουν ξεπεράσει. Άλλο που δεν το δείχνουν. Εγώ μπορεί να το έχω ξεχάσει. Οι γονείς όμως δεν πιστεύω ότι θα το ξεχάσουν ποτέ».

-Σωματικά, πότε άρχισες να επανέρχεσαι;
«Μου πήρε αρκετό καιρό. Είχα σπάσει το δεξί μου πόδι. Άρχισα να περπατάω σε ένα χρόνο».

-Το τροχαίο σου έδωσε κάποιο μάθημα;
«Άμα υπάρχει θέληση, γίνονται όλα. Δηλαδή, εγώ δεν πίστεψα ποτέ ότι θα μπορέσω να περπατήσω».

-Οδηγείς σήμερα, έτσι; Πόσο καιρό σου πήρε να ξεπεράσεις το ατύχημα; Είχες εικόνες από τροχαίο;
«Από τη στιγμή που άφησα τις πατερίτσες και μπορούσα να περπατήσω φυσιολογικά και δεν είχα πόνους, προσπάθησα να οδηγήσω το αμάξι του πατέρα μου. Οι γονείς μου με στήριξαν σε αυτό.Πολλές φορές μου έχει περάσει και ακόμη μου περνάει. Και πολλές φορές που περνάω από το συγκεκριμένο σημείο, περνάει η εικόνα από το μυαλό μου».



-Τα βίντεο πώς αποφάσισες να τα φτιάξεις;
«Όταν ήμουν σπίτι μου ακόμη και δεν είχα βάλει το πρόσθετο μέλος. Ήταν τότε κάτι άγνωστο για μένα όλο αυτό. Δηλαδή, η προσθετική και όλα αυτά, άρχισα λοιπόν να ψάχνω στο διαδίκτυο ξένα βίντεο. Δεν είχε κάνει κάποιο ανάλογο Έλληνας. Έψαχνα λοιπόν πατώντας τη λέξη ακρωτηριασμός και έβλεπα τι μπορούσαν να κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και τι δυνατότητες έχουν. Έτσι, πήρα κι εγώ την απόφαση και γι’ αυτό συνεχίζω να φτιάχνω βίντεο. Θέλω να στείλω το μήνυμα σε όλους να παλεύουν για τη ζωή τους».

-Ασχολείσαι με το ζαχαροπλαστείο της οικογένειάς σου;
«Ναι, ασχολούμαι με το ζαχαροπλαστείο. Είμαι ζαχαροπλάστης και έχω τελειώσει αρτοποιεία ζαχαροπλαστική. Αυτή είναι η βασική μου δουλειά. Τον υπόλοιπο χρόνο που μου απομένει, πηγαίνω γυμναστήριο και κάνω διάδρομο, ποδήλατο, όπως βλέπετε, από το βίντεο».



Διαβάστε περισσότερα...

Διαγωνισμός για τη δημιουργία σήματος ελληνικών προϊόντων


Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι 27 Σεπτεμβρίου.

Διαγωνισμό για τη δημιουργία σήματος ελληνικών προϊόντων προκήρυξε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επικαλούμενο την ανάγκη «να προβληθούν με οργανωμένο τρόπο τα προϊόντα και οι υπηρεσίες των ελληνικών επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η ποιοτική τους ταυτότητα», όπως επίσης να διακρίνονται τα ελληνικά προϊόντα, τόσο στην ελληνική όσο και στις ξένες αγορές.

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται σε εφαρμογή του νόμου 4072 /2012 που προέβλεψε τη δημιουργία σήματος ελληνικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υφυπουργού κ. Αθ. Σκορδά, που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», το σήμα θα διακρίνει όχι μόνο προϊόντα αλλά και υπηρεσίες και θα καταχωριστεί ως επίσημο σήμα του Ελληνικού Κράτους, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO).

Οι ενδιαφερόμενοι να σχεδιάσουν το ελληνικό σήμα θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους στη Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Τα τρία επικρατέστερα σήματα στα οποία θα καταλήξει η Επιτροπή Αξιολόγησης που συγκροτείται για το σκοπό αυτό, θα τεθούν σε διαδικτυακή ψηφοφορία στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.gge.gov.gr) και ανάδοχος θα ανακηρυχθεί ο δημιουργός, του οποίου το σήμα θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης του κοινού. Προβλέπονται επίσης χρηματικά έπαθλα ύψους 5000, 3000 και 2000 ευρώ αντίστοιχα για τους τρεις δημιουργούς. Πρόεδρος της Επιτροπής αξιολόγησης ορίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός, και μέλη οι κ.κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος ΔΣ και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΠΕ, Ιωάννης Σαριδάκης, Υπευθυνος του Τμηματος Χημείας της Δ/νσης τυποποίησης του ΕΛΟΤ, Λία Νικολοπούλου-Προέδρου, Managing Director της εταιρίας Brandexcel, Κων/νος Κόλλιας, Οικονομολόγος,μέλος του ΔΣ της εταιρίας DEDRON ΑΒΕΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος ΠΣΕ, Αυλωνίτης Γιώργος, Καθηγητής Marketing Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλεξανδρίδου Ελένη, Δ/ντρια Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της ΓΓΕ και Ζάραγκας Ιωάννης, Γενικός Δ/ντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού το ελληνικό σήμα θα πρέπει μεταξύ άλλων να εκφράζει τη σύγχρονη ταυτότητα της Ελλάδας, να υποδηλώνει αξιοπιστία, ως επίσημο σήμα του ελληνικού κράτους και να χρησιμοποιείται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Επίσης να ακολουθεί τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, δηλαδή να μη δημιουργεί de facto συνοριακούς φραγμούς και να μην προτρέπει, όπως και τις διατάξεις για την προστασία του καταναλωτή, την επισήμανση των προϊόντων κλπ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο για αποζημιώσεις-επαναπροσλήψεις στην ΕΡΤ


Οι προτάσεις της κυβέρνησης.

Νομοθετική ρύθμιση για τη μη εφαρμογή του ορίου αποζημίωσης που ισχύει για το Δημόσιο καθώς και συμβάσεις βάσει οργανογράμματος, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις κυβερνητικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν στους εργαζομένους της ΕΡΤ στη χθεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή και οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στις προτάσεις που δόθηκαν στους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση αναφέρεται πως για τον υπολογισμό της αποζημίωσης θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη μη εφαρμογή του ορίου αποζημίωσης που ισχύει για το Δημόσιο (εξαίρεση από α.ν. 173/1967).

Στο ερώτημα των εργαζομένων αν η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τη συνολική προϋπηρεσία του καθενός από την πρώτη ημέρα απασχόλησης στην ΕΡΤ, ανεξαρτήτως είδους σύμβασης και ανεξαρτήτως του αν η προϋπηρεσία αυτή είχε αναγνωριστεί για μισθολογική εξέλιξη, διευκρινίζεται πως υπογράφηκε χθες τροποποίηση της ΚΥΑ, ώστε ο υπολογισμός των αποζημιώσεων να γίνεται κατ' εφαρμογή του ν. 4024/2011 και για δημοσιογράφους της ΚΥΑ 2/17805/0022.

Δηλαδή για το μόνιμο/τακτικό προσωπικό με βάση των πρώτη ημέρα πρόσληψης και για εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου (ΣΙΑΧ) με βάση το ΠΔ 164/2004, λαμβάνεται υπόψη προϋπηρεσία από την πρώτη ημέρα της σύμβασης (εκάστοτε τελευταίας) συν οποιοσδήποτε άλλος χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται στη σύμβαση αυτή.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των 2.000 εργαζομένων θα υπάρξει πρόβλεψη για προτίμηση υποψηφίων με προϋπηρεσία σε ΕΡΤ κατά την τελευταία 2/3 ετία και ο καθορισμός των ειδικοτήτων θα γίνει βάσει οργανογράμματος. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος θα αναφέρονται αριθμός ανά ειδικότητα.

Οι περιφερειακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν και κατά το μεταβατικό στάδιο με τον τελικό αριθμό να καθορίζεται βάσει του οργανογράμματος. Επίσης οι 153 εργαζόμενοι των Μουσικών Συνόλων περιλαμβάνονται στους 2.000.

Σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές συμβάσεις οι αποδοχές θα καθοριστούν με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία για το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.

Η προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψη για την κατάταξη στο εκάστοτε μισθολογικό κλιμάκιο (προϋπηρεσία με την έννοια της εργασιακής εμπειρίας).

Τέλος, στο ερώτημα πώς θα διασφαλιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων της ΕΡΤ στο πρόγραμμα κινητικότητας (κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση) ενώ θεωρούνται για την κυβέρνηση ήδη απολυμένοι, σημειώνεται ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για νομοθετική ρύθμιση.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση κόβει 5,5 χρόνια ζωής


Έρευνα-σοκ στην Κίνα.

Το προσδόκιμο ζωής είναι 5,5 χρόνια μικρότερο στο βορά της Κίνας σε σχέση με το νότο λόγω της εκτεταμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα στην οποία μελετήθηκαν στοιχεία μιας ολόκληρης εικοσαετίας.

Η έρευνα μελέτησε τα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα σε 90 κινεζικές πόλεις από το 1981 έως το 2000 και τα συνέκρινε με τα στοιχεία για τη θνησιμότητα από το 1991 έως το 2000.

Παλαιότερες μελέτες είχαν καταγράψει τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υγείας. Αλλά η συγκεκριμένη έρευνα και η ακρίβειά της, όπως επισημαίνουν οι Los Angeles Times, μπορεί να δώσει ένα επιχείρημα καθώς εντείνεται η συζήτηση για το πόσα η Κίνα θυσίασε στο βωμό της επίτευξης γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τις επιπτώσεις της καύσης άνθρακα στην ποιότητα του αέρα σε παλαιότερη εποχή και συνέκριναν δύο ομάδες ανθρώπων από τις δύο πλευρές του ποταμού Huai. Στη μία η καύση ήταν εκτεταμένη, στην άλλη περιορισμένη.

Στη βόρεια πλευρά τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ήταν δηλαδή 55% υψηλότερα σε σχέση με το νότο. Το προσδόκιμο ζωής ήταν 5,5 χρόνια χαμηλότερο στο βορά και η διαφορά αυτή αποδίδεται σε θανάτους που συνδέονται με το καρδιοαναπνευστικό.

Με βάση το μοντέλο αυτό, οι ερευνητές υπολόγισαν πως μισό δισεκατομμύριο κάτοικοι της βόρειας Κίνας τη δεκαετία του ’90 έχασαν συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια από τις ζωές τους.

«Είναι μια τεράστια απώλεια. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα βλάπτει την υγεία των ανθρώπων πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο έδειχναν παλαιότερες έρευνες», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της μελέτης. «Μετά την έρευνα αυτή δεν υπάρχει επιχείρημα για το εάν θα πρέπει ή όχι να πάρουμε στα σοβαρά το ζήτημα της ρύπανσης του αέρα», πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές για την κινητικότητα


Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου εισέρχονται στο καθεστώς 12.500 εργαζόμενοι - Ποιους κλάδους αφορά.

Η διαπραγμάτευση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικα για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του κατέληξε στα εξής:

Το υπουργείο εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013.

Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8.

Ο συμφωνημένος από το Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013 - 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος - 4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014 - παραμένει σταθερός.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύεται στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντές φοιτητές ιατρικής στα κέντρα υγείας Χαλκιδικής-Θάσου


Στόχος η ενίσχυση του έργου των γιατρών.

Ράμματα, λήψη ιστορικού, εξέταση ασθενών και συμμετοχή σε εφημερίες θα μπουν στο καθημερινό πρόγραμμα των εθελοντών φοιτητών ιατρικής που θα προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους στα κέντρα υγείας της Θάσου και της Χαλκιδικής.

Έτσι θα μάθουν από πρώτο χέρι πώς είναι να εργάζεσαι υπό αντίξοες συνθήκες, εν μέσω πίεσης και με πολλές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και μάλιστα στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε ο πληθυσμός στις τουριστικές περιοχές αυξάνεται και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.

Ταυτόχρονα, η εθελοντική εργασία των φοιτητών αναμένεται να ανακουφίσει τις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής και της Θάσου, και συγκεκριμένα τα κέντρα υγείας Καλλικράτειας, Νέων Μουδανιών, Κασσανδρείας, Αγίου Νικολάου, Αγίου Όρους και Θάσου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη».

Οι φοιτητές έχουν εξασφαλισμένη τη διαμονή τους, καθώς θα μένουν εντός των κέντρων υγείας όπου θα εργαστούν και θα απασχολούνται 7-8 ώρες την ημέρα, ενώ τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής θα τα καλύπτουν από την τσέπη τους.

Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στο παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.), το οποίο κατάφερε να υλοποιήσει και πάλι, αρχής γενομένης από πέρυσι, το πρόγραμμα «Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος», ύστερα από τρία χρόνια που είχε μείνει ανενεργό, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του έργου των γιατρών σε μονάδες υγείας της Βόρειας Ελλάδας από φοιτητές Ιατρικής ΑΠΘ - μέλη της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε., κατά τους θερινούς μήνες, οπότε παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής αιχμής και των κλιματολογικών συνθηκών.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε έξι επταήμερα, τα οποία είναι τα εξής: πρώτο επταήμερο (15 - 21 Ιουλίου), δεύτερο επταήμερο (22 - 28 Ιουλίου), τρίτο επταήμερο (29 Ιουλίου - 4 Αυγούστου), τέταρτο επταήμερο (5 - 11 Αυγούστου), πέμπτο επταήμερο (12 - 18 Αυγούστου) και έκτο επταήμερο (19 - 25 Αυγούστου).

Αποφασισμένη να ζήσει την εμπειρία της εργασίας σε ένα κέντρο υγείας τουριστικής περιοχής είναι η Αντωνία Μπίρνιου, η οποία μόλις τελείωσε το τέταρτο έτος των σπουδών της στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ.

«Είναι η πρώτη φορά που δηλώνω συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επέλεξα το κέντρο υγείας στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Ασχολούμαι με οτιδήποτε είναι εθελοντικό. Θέλω να προσφέρω και να βοηθήσω και τους ασθενείς και τους γιατρούς, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες. Είναι ευκαιρία να εφαρμόσω στην πράξη όσα έχω μάθει στη θεωρία. Να δοκιμαστώ υπό ένταση, με δυσκολίες κι ελλείψεις σε εξοπλισμό», δηλώνει στη «Θεσσαλονίκη» η Αντωνία και προσθέτει πως «ξέρω ότι θα πηγαίνω για ένα οκτάωρο στο κέντρο υγείας. "Θυσιάζω" μια εβδομάδα από τις διακοπές μου, για να βοηθήσω και να εκπαιδευτώ. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο και θα το πρότεινα και σ’ άλλους συμφοιτητές μου».

Την εμπειρία που έζησε πέρυσι περιγράφει στη «Θεσσαλονίκη» ο Δημήτρης Παπαδόπουλος από τη Σκύδρα, ο οποίος μόλις τελείωσε το τέταρτο έτος των σπουδών του στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ.

«Πέρυσι είχα δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και είχα εργαστεί για μία εβδομάδα, από 21-29 Ιουλίου, στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας, στη Χαλκιδική. Ήταν πολύ καλή εμπειρία. Δούλεψα και στο χειρουργικό και στο παθολογικό τμήμα. Κάναμε ράμματα, περιποιηθήκαμε τραύματα. Υπήρχε πολύς κόσμος και κυρίως τουρίστες και χρειαζόταν να ξέρεις αγγλικά», θυμάται ο Δημήτρης.

Μάλιστα, όπως λέει, «ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έκανα ράμματα σε ασθενή, ο οποίος είχε ένα βαθύ κόψιμο στο πόδι. Η συμπεριφορά όλων ήταν άψογη κι ας ήμουν φοιτητής. Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι υπήρχαν ελλείψεις σε υλικά και οι γιατροί έφερναν τα δικά τους, για να κάνουν τη δουλειά τους. Εγώ δούλευα από τις 9 το πρωί έως τις πέντε το απόγευμα και μετά είχα ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μου. Στο τρίτο και τέταρτο έτος δεν έχουμε επαφή με ασθενείς, οπότε η εμπειρία είναι μοναδική. Είμαι χαρούμενος που έζησα αυτή την εμπειρία».



Διαβάστε περισσότερα...

Η επιστήμη του μέλλοντος στο Nanotexnology 2013


Φθηνά υλικά για οργανικά ηλεκτρονικά αναζητούν οι επιστήμονες.

Φθηνά υλικά, από τα οποία θα παράγονται οργανικά ηλεκτρονικά, έτσι ώστε -μεταξύ άλλων- τα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, το ηλεκτρονικό χαρτί και οι εύκαμπτες οθόνες να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές στο καταναλωτικό κοινό, αναζητούν επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Αυτό τονίστηκε στο 6ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE13) (8-11 Ιουλίου), που εντάσσεται στο πλαίσιο του πολυγεγονότος Nanotexnology 2013 στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Τα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά, όπως τονίστηκε στη διάρκεια του συμποσίου, αποτελούν έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας, με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές που αναμένονται να φθάσουν τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και τα 65 δισ. ευρώ το 2022.

Όπως επισημάνθηκε, η τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την παραδοσιακή τεχνολογία του πυριτίου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται νέα πεδία εφαρμογών, που πρόκειται να βελτιώσουν και να αλλάξουν τους τρόπους -μεταξύ άλλων- επικοινωνίας, ενημέρωσης, παραγωγής ενέργειας και φωτισμού.

Μερικά παραδείγματα των εφαρμογών που βασίζονται στα νέα οργανικά ημιαγώγιμα και αγώγιμα υλικά και τις διαδικασίες ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας είναι: οι χαμηλού κόστους εύκαμπτες οθόνες, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εκτυπώσιμες μπαταρίες, έξυπνα υφάσματα και ενδυμασία με ενσωματωμένες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις, οι Βιο-διαγνωστικές συσκευές και τα εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης και η συσκευασία τροφίμων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο καθηγητής Χημείας οργανικής σύνθεσης και Χημείας των Υλικών στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ John Antony ο οποίος μίλησε για τα στρώματα των οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων των οργανικών τρανζίστορ και φωτοβολταϊκών.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου ISFOE περιλαμβάνει σειρά καινοτόμων εργαστηρίων όπως: Εργαστήριο Βιοηλεκτρονικής, Γραφένιου και ανάλογων υλικών, Εφαρμογές φωτισμού OLED (εύκαμπτες οθόνες), Τεχνολογίες Laser, Έξυπνα υφάσματα (smart textiles), Θεωρητική προσέγγιση και μοντελοποίηση, Βιοαισθητήρες και Εμπορευματοποίηση Οργανικών Ηλεκτρονικών-Επιχειρηματικότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 3 εκατ. φοιτητές έχουν επωφεληθεί από τις υποτροφίες Erasmus


Το πρόγραμμα ανταλλαγών ξεκίνησε το 1987.

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια φοιτητές έχουν επωφεληθεί από τις υποτροφίες Erasmus της ΕΕ, από την εποχή που ξεκίνησε το πρόγραμμα ανταλλαγών, το 1987, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus (κράτη - μέλη της ΕΕ, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Τουρκία) οι τρεις πλέον δημοφιλείς προορισμοί για τους σπουδαστές το 2011-2012 ήταν η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Ο μεγαλύτερος αριθμός σπουδαστών στο εξωτερικό προήλθε από την Ισπανία, ενώ έπονται η Γερμανία και η Γαλλία

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, το πρόγραμμα Erasmus έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 250 000 φοιτητές ERASMUS — αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ — να περάσουν ένα μέρος των τριτοβάθμιων σπουδών τους στο εξωτερικό ή να βρουν θέση απασχόλησης σε χώρες της ΕΕ.

Σχεδόν 205 000 σπουδαστές, το 80 % περίπου του συνόλου που υποστήριξε το Erasmus την περίοδο 2011-2012 επέλεξαν να περάσουν κατά μέσο όρο έξι μήνες στο εξωτερικό σε πανεπιστήμιο ή άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των σπουδών τους. Ο αριθμός των φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 7,5 % σε σύγκριση με το 2010-2011. Επίσης, οι φοιτητές που βρήκαν θέση εργασίας σε εταιρείες αυξήθηκαν κατά 18 % σε σχέση με το 2010-2011. Το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 ένας στους πέντε σπουδαστές Erasmus, δηλαδή σχεδόν 50 000 , επέλεξαν τη δυνατότητα αυτή.

Επιπλέον, περισσότεροι από 46.500 ακαδημαϊκοί έλαβαν υποστήριξη από το Erasmus για να διδάξουν ή να καταρτιστούν στο εξωτερικό. Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει την ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης στις 33 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η μέση μηνιαία υποτροφία ERASMUS, που αποσκοπεί να καλύψει μέρος του πρόσθετου κόστους διαβίωσης και μετάβασης στο εξωτερικό ήταν 252 ευρώ. Η υποτροφία, η οποία παρέμεινε σταθερή για τα τρία τελευταία έτη, συμπληρώνεται σε ορισμένες χώρες από εθνικά, περιφερειακά ή θεσμικά κονδύλια. Όμως η ζήτηση εξακολούθησε να υπερβαίνει την προσφορά υποτροφιών Erasmus στις περισσότερες χώρες, αναφέρει η Επιτροπή.

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, Ανδρούλα Βασιλείου δήλωσε: «Τα πρόσφατα στοιχεία που αποτελούν ρεκόρ, από τα οποία προκύπτει ότι έχουμε υπερβεί τον στόχο μας για 3 εκατομμύρια φοιτητές Erasmus, μαρτυρούν τη σταθερή επιτυχία και απήχηση του προγράμματος. Το Erasmus είναι πιο σημαντικό από ποτέ σε καιρούς οικονομικής δυσχέρειας και υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων: οι δεξιότητες και η διεθνής πείρα που έχει αποκτηθεί από τους φοιτητές ERASMUS ενισχύουν την απασχολησιμότητά τους και τη δυνατότητα μετακίνησής τους στην αγορά εργασίας. Ατενίζοντας το μέλλον, με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρώ ότι το νέο μας πρόγραμμα Erasmus θα δώσει τη δυνατότητα σε 4 εκατομμύρια νέους να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να διδάξουν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό κατά τα προσεχή επτά έτη.»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Ιανουάριο του 2014, αναμένεται η εφαρμογή του νέου προγράμματος της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το Erasmus+, προσφέροντας ευκαιρίες σε 4 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2020. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 14,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το πρόγραμμα Erasmus+ αντικαθιστά το ισχύον πρόγραμμα διά βίου μάθησης (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), καθώς και τα προγράμματα «Νεολαία σε δράση» και Erasmus Mundus, Tempus, ALFA και Edulink και το πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας με τις εκβιομηχανισμένες χώρες.


Διαβάστε περισσότερα...