Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Αντιμετωπίζοντας την υπογονιμότητα



Οι πιθανές λύσεις για τις κλειστές σάλπιγγες.

Οι σάλπιγγες είναι λεπτοί σωλήνες που ενώνουν τη μήτρα με τις ωοθήκες. Μέσα από αυτές περνά το σπερματοζωάριο και εκεί γίνεται η γονιμοποίηση του ωαρίου, το οποίο πηγαίνει στη μήτρα ως έμβρυο.

Ο ασφαλέστερος και φθηνότερος τρόπος να ελέγξουμε τη βατότητα των σαλπίγγων είναι η υστεροσαλπιγγογραφία, η οποία γίνεται με απλή ακτινογραφία και έγχυση σκιαγραφικού υγρού από τον κόλπο. Επίσης μπορεί να γίνει έλεγχος κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης.

Εάν οι σάλπιγγες είναι κλειστές τότε δεν μπορεί να γίνει η γονιμοποίηση και έχουμε υπογονιμότητα.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να φράξουν οι σάλπιγγες είναι:

-Ενδομητρίωση
-Πυελική λοίμωξη (χλαμύδια, γονόρροια)
-Συμφύσεις από παλαιότερες επεμβάσεις (σκωληκοειδεκτομή, περιτονίτιδα)
-Λοίμωξη μετά από επέμβαση στη μήτρα (απόξεση, διακοπή κύησης)
-Μορφολογικές ιδιαιτερότητες.

Εάν μία μόνο σάλπιγγα είναι φραγμένη, υπάρχει δυνατότητα γονιμοποίησης, μόνο που είναι περιορισμένη και συχνά χρειάζεται υποβοήθηση αναπαραγωγής με πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας ή σπερματέγχυση.

Στην περίπτωση που μια γυναίκα έχει 2 φραγμένες σάλπιγγες προχωράμε κατά κανόνα σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπρόσθετα, αν υποπτευόμαστε ότι υπάρχει ενδεχόμενο ενδομητρίωσης, πραγματοποιούμε λαπαροσκόπηση για τη λύση συμφύσεων και τη ριζική θεραπεία της νόσου, την οποία ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή.

Η παλαιότερη μέθοδος της σαλπιγγοπλαστικής (χειρουργική διόρθωση των σαλπίγγων) δεν χρησιμοποιείται πλέον συχνά τόσο γιατί υπάρχει πιθανότητα υποτροπής και εκ νέου απόφραξης των σαλπίγγων, όσο και γιατί τα αποτελέσματα είναι χειρότερα από την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Εάν έχουμε σάλπιγγες με υγρό ή πύον (υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα) πρέπει να πραγματοποιούμε λαπαροσκόπηση και να τις φράζουμε για να μην περνά το παθολογικό υγρό προς τη μήτρα.

Έχει αποδειχθεί ότι αν αφήσουμε ανοικτή την υδροσάλπιγγα ή την πυοσάλπιγγα οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνονται κατά 40%.

Τέλος εάν μια σάλπιγγα έχει πρόβλημα μπορεί να έχουμε εξωμήτριο κύηση, όπου το έμβρυο εμφυτεύεται εκτός της μήτρας-πιο συχνά στη σάλπιγγα. Η εξωμήτρια κύηση θεραπεύεται χειρουργικά, με λαπαροσκόπηση ή αν είναι δυνατόν φαρμακευτικά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρούχα σε άστεγους


Στην πλατεία Κλαυθμώνος οι Atenistas συγκεντρώνουν από το πρωί ρούχα, κυρίως κουβέρτες, για τους άστεγους.







Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρά τέσσερα 4 νεογνά στο Παπαγεωργίου


Τέσσερα νεογνά που νοσηλεύονταν στη νεογνολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη κατέληξαν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Το τελευταίο νεογνό πέθανε χθες το απόγευμα και ο θάνατος αποδόθηκε αρχικά σε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

«Όπως με διαβεβαίωσε η επιτροπή λοιμώξεων αλλά και ο διευθυντής της νεογνολογικής κλινικής του νοσοκομείου μας ο θάνατος των νεογνών δεν οφείλεται σε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη αλλά σε σειρά προβλημάτων τα οποία οδήγησαν και στην εισαγωγή των νεογνών στην κλινική» δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Γιώργος Χριστόπουλος.

Οι θάνατοι των τεσσάρων νεογνών άρχισαν να σημειώνονται από το περασμένο Σάββατο –γεγονός που ανησύχησε τους υπευθύνους του νοσοκομείου , μετά από όμως από διαβεβαίωση της επιτροπής λοιμώξεων δεν αποφασίστηκε το κλείσιμο της μονάδας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απολύσεις με ονοματεπώνυμο



Σ' ένα νέο δημοσίευμα βόμβα του Spiegel, λέγεται ότι η Τρόικα ζητά λίστα με τα ονόματα των δημοσίων Υπαλλήλων που θα απολυθούν. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει λέγοντας ότι δεν υπάρχουν λίστες...


Δείτε το βίντεο από το δελτίο του Alpha






Διαβάστε περισσότερα...

Τα βότανα «όπλα» κατά του καρκίνου



Η φύση φτιάχνει τα δικά της φάρμακα.

Νοστιμίζουν το φαγητό μας δίνοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φάρμακα κατά του καρκίνου. Ο λόγος για τα βότανα που διαθέτει στη θεραπευτική της «φαρέτρα» η φύση και ξεπερνούν τις 3.000.

Κάποια βότανα έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη αντικαρκινική δράση και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως από τη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική διαφόρων λαών για τη θεραπεία του καρκίνου, επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο χημικός -υπεύθυνος του Εργαστηρίου Κυτταροκαλλιεργειών, Μοριακού Modeling και Σχεδιασμού Φαρμάκων, του Συμεωνίδειου Ερευνητικού Κέντρου του Θεαγενείου Γεώργιος Γερομιχαλός.

«Στο οπλοστάσιο που μας παρέχει η φύση κατά των ασθενειών-και δη κατά του καρκίνου- σημαντικότατη θέση κατέχουν τα βότανα, δηλαδή τα φαρμακευτικά φυτά που παράγουν χημικές ενώσεις, με θεραπευτική δράση για τον άνθρωπο. Η αντικαρκινική δράση των φαρμακευτικών φυτών της βοτανικής εναλλακτικής ιατρικής, είναι πολλές φορές ισχυρότερη των διάφορων κλασικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που δεν έχουν φυσική προέλευση. Για τη βοτανοθεραπεία, η ασθένεια δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά την επικράτηση της ανισορροπίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο στόχος της είναι να βοηθήσει τον οργανισμό να αναπτύξει τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας που διαθέτει. Χρειάζεται όμως προσοχή στη χρήση θεραπευτικών βοτάνων, γιατί αφενός δεν θεραπεύουν όλες τις ασθένειες και αφετέρου η αλόγιστη και χωρίς συμβουλή γιατρού χρήση τους μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα» αναφέρει ο κ. Γερομιχαλός.

Στη συμβολή των βοτάνων στη θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου αναφέρθηκε ο κ. Γερομιχαλός, σε ανακοίνωσή του στο 24ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, επικαλούμενος αποτελέσματα πληθώρας επιδημιολογικών αλλά και εργαστηριακών μελετών με in vitro και in vivo πειράματα, που κατέδειξαν τη σημασία των φαρμακευτικών φυτών στη μάχη κατά του καρκίνου.

«Η σημασία των βοτάνων είναι ότι δεν θεραπεύουν μία μόνο πάθηση και δεν έχουν δράση σε μία μόνο πρωτεΐνη -στόχο στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά εμφανίζουν πολύπλευρη θεραπευτική δράση, στοχεύοντας σε πληθώρα πρωτεϊνικών στόχων. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό δεδομένου ότι κάθε βότανο αποτελείται από μερικές δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες δραστικές ενώσεις. Αυτή είναι και η λυδία λίθος της σύγχρονης φαρμακευτικής επιστήμης στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου. Η σύνθεση δηλαδή φαρμάκων που θα εμφανίζουν μια multi-target δράση, κάτι δηλαδή που μας το προσφέρει απλόχερα η φύση μέσω των φαρμακευτικών φυτών και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες των συνθετικών φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, ευχής έργον θα ήταν να ερευνηθεί επιστημονικά ο ελληνικός βοτανικός πλούτος, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του μένει ανεκμετάλλευτος» εξηγεί ο κ. Γερομιχαλός.

Το φυτικό βασίλειο, όπως αναφέρει, αποτέλεσε πηγή πολλών αντικαρκινικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην κλινική πρακτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το διτερπενικό ψευδοαλκαλοεϊδές ταξόλη (Taxol), δευτερογενής μεταβολίτης του Ιταμου του Ειρηνικού (Taxus brevifolia), που θεωρείται ένα από τα «όπλα» της σύγχρονης ιατρικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, των ωοθηκών κ.λπ.

Μεταξύ των φαρμακευτικών φυτών, των οποίων η χρησιμότητα έχει αποδειχθεί στη μάχη κατά του καρκίνου, περιλαμβάνονται βότανα της ελληνικής φύσης αλλά και άλλα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους Ινδιάνους της Αμερικής, από τους Ιάπωνες καθώς και από την παραδοσιακή αγιουρβεδική ινδική ιατρική. Ως παράδειγμα, ο κ. Γερομιχαλός αναφέρει φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής φύσης όπως η λεβάντα, όλα τα φρούτα της οικογένειας που περιλαμβάνουν βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλα, κράνα, φράουλες κ.τλ., ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, ο χυμός από φύλλα ελιάς και τσουκνίδας, ο κρόκος, το φασκόμηλο, το δενδρολίβανο, το γαϊδουράγκαθο, η πικραγγουριά, ο κίστος, η κολλιτσίδα.

Αλλά υπάρχουν και άλλα που χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και από τους Ινδιάνους θεραπευτές της Αμερικής, όπως το πράσινο και μαύρο τσάι, το σιταρόχορτο, η κανέλλα, το γαρίφαλο (μοσχοκάρφι), ο ιξός (γκι), η βερβερίδα, η κουρμπενία, το λάπαθο, το δρακόντι, το huang-chin , η πιπερόριζα, ο αστράγαλος, η ραβδόσια το μοσχοκάρυδο, η εχινάκεια, η αλόη arborescens, η αλόη, η κάνναβη, η κουρκούμη, το μαύρο πιπέρι και το κόκκινο πιπέρι καγιέν, το τζίνσενγκ, τo gingo biloba, η αιματόριζα.

Επίσης, αντικαρκινική δράση έχουν αγιουρβεδικά βοτανικά σκευάσματα ΜΑΚ-4 ή Maharishi 4 και το ΜΑΚ-5 ή Maharishi 5. Το ΜΑΚ-4 περιέχει ινδική κηκίδα, ινδικό ριβήσι, λευκό σανδαλόξυλο, ιβίσκο, γλυκόριζα, ξηρά χλοώδη άνθη, ινδική κοτυληδόνα, κάρηκα, κλιτόρια, ξύλο αλόης, καρδάμωμο, κανέλα, κύπειρο, χρυσόριζα, μέλι, ακατέργαστη ζάχαρη και γκι. Το ΜΑΚ-5 περιέχει τα βότανα ασκληπιάς, μαύρο μουσάλι, μινίσπερμο, καρδιόφυλλο, εχίνωψ των Ανατολικών Ινδιών, κλιτόρια, γλυκόριζα, ορχιδέα βάντα, αργυρεία, και ινδικό αγριοπίπερο.

Τα αντικαρκινικά βοτανικά σκευάσματα αμερικανικής ηπείρου είναι το εσιάκ, που περιλαμβάνει ρίζα αρκτίου, ρίζα ινδικού ρήου, ένα είδος λάπαθου και φλοιό φτελιάς, ενώ υπάρχουν και άλλα όπως το Pau D' Arco, το σαπαράλ, το φυτό «νύχια γάτας» , το Ara-Larix, η σημύδα, η μιμόζα, η διωναία και πολλά άλλα.

«Όλες αυτές οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική συμβουλή ή συνταγή. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα βότανα δεν αποτελούν πανάκεια ούτε μπορούν να θεραπεύσουν όλες τις ασθένειες και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ολοσχερώς τα κλασικά φάρμακα. Πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο ή κατόπιν ιατρικής συμβουλής, αφού η αλόγιστη χρήση μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα για την υγεία μας» υπογραμμίζει ο κ. Γερομιχαλός.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές φιλικές με το στομάχι



Θεραπεύουν τις γαστρεντερικές παθήσεις.

Μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι οι γαστρεντερικές παθήσεις, όπως φούσκωμα, διάρροια και κράμπες στο στομάχι, συμβαίνουν έως και έξι φορές πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Αποφύγετε τον πόνο στο στομάχι σας κόβοντας τα τρόφιμα που προκαλούν αυτές τις δυσάρεστες αντιδράσεις και ξεκινήστε να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τρόφιμα που είναι καλά για το σώμα σας.

Από τις θεραπευτικές ιδιότητες για το πεπτικό του πίτουρο βρώμης στις χαλαρωτικές δράσεις της κανέλας, τα τρόφιμα αυτά θα σας δώσουν την ανακούφιση που θέλετε και που χρειάζεστε περισσότερο.

Παπάγια

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τα έλκος, τις στομαχικές διαταραχές, τη διάρροια και το αίσθημα καύσου. Η παπάγια περιέχει παπαΐνη, ένα φυσικό ένζυμο του πεπτικού που βοηθά στη διάλυση των τροφίμων που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι.

Πίτουρο βρώμης

Είναι μια σημαντική πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών (διαλυτές διαλύονται στο νερό, οι αδιάλυτες όχι).

Χρειάζεστε και τους δύο τύπους ινών για την καλή υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Επιπλέον, το πίτουρο βρώμης μειώνει τη χοληστερόλη.

Μήλα

Όχι μόνο είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη και άλλα ένζυμα που βοηθούν το σώμα να απελευθερώσει τα μόρια των τροφίμων που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι. Ευαίσθητο στομάχι; Δοκιμάστε τα ψητά και όχι ωμά.

Κανέλα

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τόσο της πρωινής ναυτίας όσο και της διάρροιας. Πασπαλίστε την σε αλμυρά τρόφιμα (όπως το κοτόπουλο) καθώς και στα γλυκά (μηλόπιτα).

Μάραθος

Αυτό το βότανο είναι ένα φυσικό θεραπευτικό για το στομάχι, που είναι ένας από τους λόγους που το βλέπετε συχνά να προσφέρεται στο τέλος ενός γεύματος σε ινδικά εστιατόρια. Μισό κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Αβοκάντο

Εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, φυτικές ίνες και φιλικά για το στομάχι (αλλά και την καρδιά) έλαια, τα αβοκάντο βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού. Δοκιμάστε μερικές λεπτές φέτες σε σάντουιτς αντί της συνηθισμένης μαγιονέζας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίαιτες αποτοξίνωσης


Οι μύθοι και η πραγματικά για την αποβολή των τοξίνων.

Πολλοί από εμάς, μετά από γιορτές, από εκδρομές ή από ένα Σαββατοκύριακο με πολύ φαγητό, έχουμε δοκιμάσει να κάνουμε μία «αποτοξίνωση».

Άλλοι απλώς για να ξεφουσκώσουν και να μην ανέβει ο δείκτης της ζυγαριάς, άλλοι έχουν ως σκοπό την κάθαρση του οργανισμού από τοξίνες και άλλοι πάλι το θεωρούν άκρως υγιεινό κι αναζωογονητικό.

Η αλήθεια είναι ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς και θέμα συζήτησης πολλών. Άλλες προτείνουν μόνο χυμούς, κάποιες άλλες μόνο σταφύλια ενώ οι πιο ακραίες μόνο νερό και αφεψήματα.

Αρχικά, ο όρος αποτοξίνωση ακούγεται καθησυχαστικός για τους περισσότερους ανθρώπους αφού θεωρητικά υπόσχεται τον καθαρισμό του οργανισμού από τις ουσίες που τον δηλητηριάζουν. Οι δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί γύρω από την ιδέα της αποτοξίνωσης ενθαρρύνουν την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται, είναι καταρχάς το κατά πόσο οι δίαιτες αυτές είναι αποτελεσματικές κι ωφέλιμες και σε ποιο βαθμό ασφαλείς;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν είναι απλή. Είναι πολύ εύκολο να εκμηδενίσει κανείς κάποιες προσπάθειες και πολύ δύσκολο να σταθεί απέναντι τους κριτικά αν δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα. Επιπλέον ο μέγιστος αριθμός τέτοιου είδους διαίτων κι η άγνωστη προέλευση τους, διχάζουν.

Τι είναι οι τοξίνες

Τοξίνη είναι κάθε χημική ουσία που μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό. Οι τοξίνες συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής, του αέρα που εισπνέουμε και του νερού.

Το νερό που πίνουμε για παράδειγμα είναι γεμάτο από χλωριούχες ενώσεις, τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα από αγροχημικά όπως παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα, ενώ τα ζωικής προέλευσης από αντιβιοτικά.

Επίσης, η χρήση οικιακών χημικών όπως απορρυπαντικά, αντικολλητικών σκευών και πλαστικών επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης

Γεγονός είναι ότι οι τοξίνες δεν απομακρύνονται με τις φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού και ως εκ τούτου αποταμιεύονται στο δέρμα, στα μαλλιά, στο πεπτικό και λεμφικό μας σύστημα.

Η κεντρική λοιπόν ιδέα πίσω από μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι η αποστέρηση του οργανισμού από «επιβλαβείς» τροφές και ακολούθως ο βομβαρδισμός του με τις «ευεργετικές».

Οι πιο δημοφιλείς περιλαμβάνουν μια έως δύο μέρες αποκλειστικής δίαιτας με χυμούς και τέσσερις έως πέντε μέρες δίαιτα φυτικών τροφών όπως ρύζι, φρούτα, λαχανικά στον ατμό. Οι τροφές που αποκλείονται συνήθως είναι το κόκκινο κρέας, τα άλευρα, η ζάχαρη και τα αυγά.

Άλλες φτάνουν στο σημείο να προτείνουν αποκλειστικά δίαιτα με νερό για μια ή δύο μέρες και τη σταδιακή χορήγηση φυτικών τροφών ακολούθως. Αρκετές επίσης ενθαρρύνουν τη χρήση καθαρτικών φαρμάκων ή ακόμη και τα καθαρτικά κλύσματα για τον καθαρισμό του κατώτερου τμήματος του εντέρου.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα, πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το τι μπορεί να κάνει μια τέτοια δίαιτα: Από την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, μέχρι την ενίσχυση του οργανισμού με περισσότερη ενέργεια.

Προσοχή!

Μια βασική παρανόηση είναι καταρχήν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν χαμηλές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών σε σχέση με τα ζωικά τρόφιμα και κατά συνέπεια είναι οι πρωταγωνιστές της αποτοξίνωσης. Στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι σχεδόν το αντίθετο.

Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί πολλές φορές να αποβούν πολύ πιο βλαβερά για την υγεία μας.

Είναι επίσης παντελώς αναληθές ότι τα όργανα αποτοξίνωσης (συκώτι, νεφρά) του οργανισμού δεν μπορούν να αποδομήσουν και να απομακρύνουν τις τοξίνες των τροφών που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως τα κρέατα. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι τοξικές ουσίες δε συσσωρεύονται στο οργανισμό.

Είναι όμως αποτέλεσμα της επί δεκαετίες χρήσης χημικών και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Τα χημικά που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις είναι τα αγροχημικά, τα βαρέα μέταλλα και οι διοξίνες.

Επομένως, αν κάποιος θέλει πραγματικά να αποτοξινωθεί δυστυχώς έχει, δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής, πολύ λίγα μέσα στη διάθεση του.

Ωστόσο, για αποφυγή παρεξηγήσεων, επισημαίνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά συστατικά μια υγιούς δίαιτας. Απλά πρέπει να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα τους (π.χ. να προτιμούμε τα βιολογικής καλλιέργειας).

Απ΄ τη άλλη, η ιδέα ότι για μέρες κάποιος πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με αυτά είναι αντίθετη στις αρχές της σωστή και ισορροπημένης δίαιτας.

Φημολογίες

Πέρα από τις δίαιτες αποτοξίνωσης υπάρχουν συστατικά και διάφορες τροφές – σκευάσματα που φημολογείται ότι διαθέτουν ιδιότητες καθαρισμού του οργανισμού.

Ένα τέτοιο είναι το γάλα του γαϊδουράγκαθου που περιέχει το συστατικό σιλιμαρίνη. Διάφορες κλινικές δοκιμές έχουν προσπαθήσει να αποδείξουν την αλήθεια των ισχυρισμών αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Αυτό που φαίνεται να ισχύει είναι το συστατικό αυτό έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά όχι με την έννοια της αποτοξίνωσης.

Συνοψίζοντας λοιπόν, σας συμβουλεύουμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων αποτοξίνωσης και να μην παίρνετε αυθαίρετα την απόφαση να κάνετε ό,τι «διάβασε στο περιοδικό η γειτόνισσα» ή «ό,τι ήταν αποτελεσματικό για τη φίλη στη δουλειά»!

Κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες και αν κάποια στιγμή χρειάζεται ένα πιο «υγιεινό και αναζωογονητικό διατροφικά διήμερο», αυτό πρέπει να το κρίνει και να το διαμορφώσει κάποιος ειδικός.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να προστατεύσετε το μωρό από τους κολικούς



Συχνό σύμπτωμα στα βρέφη μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών.

Οι κολικοί είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στα βρέφη μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών, οπότε και συνήθως σταματούν. Συνήθως αναγνωρίζονται από το έντονο και διαρκές κλάμα του μωρού, όμως αυτό δεν αρκεί για να είμαστε βέβαιοι.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να καταλάβουμε ότι το μωρό μας έχει κολικούς και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;

Ως βρεφικός κολικός ορίζεται το προκαλούμενο από κοιλιακό πόνο «υπερβολικό κλάμα» ενός βρέφους. Ένα βρέφος με κολικούς συνήθως κλαίει περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα, περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα και για περισσότερες από 3 εβδομάδες (κανόνας 3Χ3Χ3). Οι κολικοί είναι πολύ συχνοί αφού συμβαίνουν στο 40% των βρεφών. Συνήθως ξεκινούν μεταξύ της 3ης και της 6ης εβδομάδας ζωής και υποχωρούν όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία των 3-4 μηνών.

Είναι γεγονός ότι όλα τα βρέφη τους πρώτους 2-3 μήνες της ζωής τους κλαίνε περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Ωστόσο, η διάρκεια του φυσιολογικού κλάματος συνήθως δεν ξεπερνά τις 2 ώρες. Το κλάμα του βρεφικού κολικού είναι εντονότερο και πιο διαπεραστικό από το φυσιολογικό. Συγκεκριμένα, τα βρέφη ουρλιάζουν, δίνοντας την εντύπωση ότι πονάνε έντονα, σφίγγουν την κοιλιά και κυρτώνουν τη ράχη τους.

Το κλάμα ξεκινά απότομα, συμβαίνει συχνότερα τις βραδινές ώρες και οι γονείς αδυνατούν να καθησυχάσουν το βρέφος τους με οποιοδήποτε τρόπο. Πολλές φορές το κλάμα διακόπτεται απότομα, όταν το βρέφος αποβάλει αέρια ή ενεργηθεί.

Το παρήγορο είναι ότι σε όλα τα βρέφη οι κολικοί είναι ένα προσωρινό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, απομακρύνονται στην ηλικία των 3 μηνών στο 60% των βρεφών και στην ηλικία των 4 μηνών στο 90%.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι κολικοί δεν είναι το μοναδικό αίτιο υπερβολικού κλάματος στα βρέφη.

Προτού το επεισόδιο του κλάματος αποδοθεί σε κολικό, θα πρέπει να αναζητηθούν και να αποκλειστούν άλλα αίτια, τα οποία μπορεί να είναι από ασήμαντα έως σοβαρά, όπως είναι οι λοιμώξεις. Αμέσως μετά παρατίθενται τα κυριότερα αίτια κλάματος ενός βρέφους και οι τρόποι της άμεσης διαχείρισής τους:

Πείνα: Προσφέρετε στο μωρό σας γάλα ακόμα και νωρίτερα του συνήθους ωραρίου.
Πόνος: Ελέγξτε εάν το μωρό σας είναι αναστατωμένο εξαιτίας αρρώστιας ή φυσικού τραυματισμού. Αγγίξτε το δέρμα του για να διαπιστώσετε εάν αυτό είναι πολύ ζεστό ή παγωμένο. Ο πυρετός, εφόσον δεν οφείλεται σε υπερθέρμανση, αποτελεί σημάδι λοίμωξης και χρειάζεται άμεση εξέταση του βρέφους από τον παιδίατρό του.
Κούραση ή υπερβολικά ερεθίσματα: Τα μωρά συχνά κλαίνε όταν κουράζονται ή όταν κατακλύζονται από υπερβολικά ερεθίσματα (π.χ. από το παρατεταμένο παιχνίδι και τις συνεχείς αγκαλιές). Πολλές φορές το φάσκιωμα, η χρησιμοποίηση της πιπίλας, η αλλαγή του περιβάλλοντος (βόλτα με το καρότσι ή με το αυτοκίνητο), το ρυθμικό κούνημα του βρέφους, τα ζεστά μπανάκια και το μασάζ βοηθούν το μωρό να κοιμηθεί.
Τροφικές αλλεργίες: Τα βρέφη, εφόσον θηλάζουν, μπορεί να παρουσιάζουν αλλεργία ή ευαισθησία σε τροφές που καταναλώνει η μητέρα. Τροφές όπως το γάλα, τα αβγά, οι ξηροί καρποί και το σιτάρι στη δίαιτα της μητέρας ενδέχεται να προκαλέσουν τροφικές αντιδράσεις και πεπτικά προβλήματα, όπως επώδυνες κοιλιακές συσπάσεις και διάρροιες. Τα βρέφη που πίνουν ξένο γάλα μπορεί να είναι ευαίσθητα ή αλλεργικά σε μια πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος.

Η αντιμετώπιση

Για τα βρέφη που πίνουν από θήλαστρο κυκλοφορούν ειδικά μπουκάλια και θηλές ειδικά σχεδιασμένες για τον περιορισμό της κατάποσης του αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Προσπαθήστε να σιτίζετε το μωρό σας σε όσο το δυνατόν πιο κάθετη θέση (με την πλάτη όρθια) και να το βοηθάτε να ρεύεται συχνά. Μερικοί παιδίατροι συνιστούν τη χορήγηση κάποιου υποαλλεργικού γάλακτος επί μια εβδομάδα. Εάν δεν σημειωθεί βελτίωση, μπορεί να γίνει επαναφορά στον αρχικό τύπο γάλακτος.

Για τα βρέφη που θηλάζουν, οι μητέρες τους μπορούν να δοκιμάσουν μια υποαλλεργική δίαιτα ώστε να μειωθούν οι κολικοί. Σε αυτήν αποκλείονται οι δυνητικά αλλεργιογόνες τροφές όπως είναι το γάλα, τα αβγά, οι ξηροί καρποί και το σιτάρι.

Μερικοί γονείς παρατηρούν ότι η μεταφορά ενός βρέφους στην αγκαλιά ή σε μάρσιπο ελαττώνουν την ανησυχία του. Επιπλέον οι συνεχείς και μονότονοι θόρυβοι, που προκαλούνται από τη λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων ή της ηλεκτρικής σκούπας, συχνά ηρεμούν το μωρό.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι δεν έχει αποδειχθεί πως τα διάφορα βότανα, τα αφεψήματα ή τα φάρμακα προσφέρουν κάποια βοήθεια στους βρεφικούς κολικούς.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρό σας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Όταν το βρέφος σας είναι μικρότερο των 3 μηνών και έχει πυρετό (θερμοκρασία από το ορθό >38oC).
Όταν το βρέφος κλαίει χωρίς διακοπή για περισσότερο από 2 ώρες.
Όταν φοβάστε ότι το κλάμα του οφείλεται στο γεγονός ότι καταλήξατε να το χτυπήσετε ή να το ταρακουνήσετε βίαια, εξαιτίας του εκνευρισμού σας από αυτό.
Όταν το βρέφος αρνείται να φάει ή κάνει εμετούς ή όταν εμφανίζει αίμα στα κόπρανά του.
Όταν το βρέφος σας δεν ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του και είναι υποτονικό και ληθαργικό.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Το πρόβλημα του καπνίσματος εμφανίζει τάσεις παρόξυνσης»



Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος
.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ έκανε λόγο για αδιαφορία της Πολιτείας και αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να εφαρμόσουν τα μέτρα.

Παράλληλα ο κ. Μπεχράκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον πρώην υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος όπως είπε δεν είχε δεχθεί ούτε μία φορά να συναντηθεί με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Παράλληλα μίλησε για κάμψη των μέτρων μετά τη δυναμική αρχή που έγινε με τον κ. Αβραμόπουλο και συνεχίστηκε με την κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Επιδείχθηκε πρωτοφανής αδιαφορία για την εφαρμογή ενός νόμου που είναι επιθυμητός από τα 2/3 των Ελλήνων. Μία σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης για στοιχειώδη σύγκρουση με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα του καπνεμπορίου καλύφθηκε με τον μανδύα της οικονομικής κρίσης. Οι οικονομικές δυσκολίες όμως του κάθε ελληνικού σπιτιού, μόνο με το κάπνισμα δεν αντιμετωπίζονται. Καμία κρίση δεν ξεπερνιέται με ναρκωτικά» υπογράμμισε.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης, ενθαρρυντικό είναι το αποτέλεσμα, ότι η πορεία της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι πτωτική με το 59,7% των καπνιστών να θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο το 76,8% θεωρεί ότι η Πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους και το 74,6% θεωρεί ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο κ. Μπεχράκης είπε, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς, ενώ πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο 94.140, έλεγχοι σε όλη τη χώρα, επεβλήθησαν μόλις 2.842 πρόστιμα, εκ των οποίων, μάλιστα, εισπράχθηκαν λιγότερα από τα μισά.

Η τηλεφωνική γραμμή 1142 του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είχε δεχθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 περισσότερες από 60.500 καταγγελίες για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου, εκ των οποίων το 42,5% αφορούσε την περιοχή ευθύνης της περιφέρειας Αττικής.

Αλλαγές στη νομοθεσία για το κάπνισμα προανήγγειλε η γενική γραμματέας Δημοσίας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου , σημειώνοντας, ότι το υπουργείο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία επεξεργασίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στους κανόνες, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς για τη λιανική διάθεση των προϊόντων καπνού. σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία: Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μελέτη για τον καρκίνο του δέρματος με Έλληνες ερευνητές



Δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων.

Χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του δέρματος αποφεύγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάρη στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, που προστατεύει το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα με συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών. Η μελέτη εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ήδη αποφευχθεί δεκάδες εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου του δέρματος.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα φωτοχημείας και φωτοβιολογίας «Photochemistry and Photobiology», συμμετείχαν επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ της Βρετανίας, τη Γερμανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ανδρέα Καζαντζίδη του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας) και το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με επικεφαλής τον καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας).

Η μελέτη, που συσχετίζει τις εκτιμήσεις για τα αναμενόμενα μελλοντικά επίπεδα του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα (λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική αλλαγή) με τις επιπτώσεις στα περιστατικά καρκίνου του δέρματος, προβλέπει ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο έως το έτος 2030, χάρη στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, θα αποφεύγονται περίπου 10.000 περιστατικά ετησίως. Παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα εκδηλώνονται ετησίως δύο εκατομμύρια λιγότερα περιστατικά (προβλεπόμενη ετήσια μείωση της τάξης του 14%).

Από την άλλη όμως, παρατηρείται ήδη μείωση του στρώματος του όζοντος και πάλι, παρά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, το οποίο πριν από 25 χρόνια απαγόρευσε τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον, όπως οι χλωροφθοράνθρακες. Γι' αυτό, η μελέτη κάνει την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη ότι κατά επόμενα χρόνια (δηλαδή μεταξύ 2030 - 2050) θα υπάρξει μια νέα αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος. Ειδικότερα για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν έως και 1.000 περισσότερα κρούσματα ανά έτος έως τα μέσα του αιώνα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα γονίδια οφείλεται το φαινόμενο «placebo»



Επιρρεπείς στις εικονικές θεραπείες όσοι φέρουν το COMT.

Η εξήγηση για το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε εικονικές θεραπείες με «φάρμακα» τα οποία δεν έχουν δραστικές ουσίες (π.χ., χάπια ζάχαρης), ίσως βρίσκεται στα γονίδιά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE.

Αμερικανοί ερευνητές από το Beth Israel Deaconess Medical Center υπέβαλαν σε σχετικές δοκιμασίες 104 ασθενείς με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Τα άτομα των δυο πρώτων ομάδων υποβλήθηκαν σε εικονικό βελονισμό. Οι βελόνες δηλαδή δεν εισήχθηκαν πραγματικά στο δέρμα τους.

Στα άτομα της πρώτης ομάδας ο εικονικός βελονισμός έγινε σε ένα απρόσιτο και ψυχρό χώρο, ενώ σε εκείνα της δεύτερης ο εικονικός βελονισμός έγινε από ένα πολύ φιλικό και οικείο θεραπευτή.

Στα άτομα της τρίτης ομάδας δεν χορηγήθηκε θεραπεία. Μετά από τρεις εβδομάδες οι ασθενείς ερωτήθηκαν για τυχόν βελτίωση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έφεραν μια παραλλαγή του γονιδίου COMT παρατήρησαν βελτίωση με τον εικονικό βελονισμό, ανεξαρτήτως του περιβάλλοντος στο οποίο αυτός έγινε.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Dr Kathryn Hall ο λόγος που οι ειδικοί επέλεξαν να εξετάσουν το συγκεκριμένο γονίδιο είναι επειδή επηρεάζει το έργο της ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που έχει συσχετιστεί με το αίσθημα της ευφορίας και ο οποίος έχει φανεί ότι ενεργοποιείται σε ανθρώπους που ανταποκρίνονται σε εικονικές θεραπείες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έρευνά αυτή, αν και πολύ μικρή, θα μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα του γιατί ορισμένοι ανταποκρίνονται στο placebo, ενώ άλλοι όχι.

Από την άλλη μεριά, όμως, πολλοί ειδικοί είναι επιφυλακτικοί επισημαίνοντας όχι μόνο ότι η έρευνα είναι μικρή, αλλά και ότι πέραν της ντοπαμίνης, υπάρχουν και άλλοι νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη που εμπλέκονται στην ανταπόκριση του ασθενούς σε θεραπείες placebo.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού



Παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας.

Ενδιαφέροντα στοιχεία νέων κλινικών μελετών σχετικά με τις υπό έρευνα, αλλά και τις ήδη εγκεκριμένες εξατομικευμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του HER2-θετικού καρκίνου του μαστού και του μεταστατικού μελανώματος, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βιέννη.

Στο συνέδριο η Roche παρουσίασε νέα στοιχεία κλινικών μελετών για συνολικά δεκατρείς από τις θεραπείες της για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Έμφαση δόθηκε στα νεότερα δεδομένα κλινικών ερευνών για την εξατομικευμένη θεραπεία του HER2-θετικού καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του δέρματος.

HER2 θετικός καρκίνος μαστού
Η παράταση της επιβίωσης των ασθενών με HER2–θετικό καρκίνο μαστού, μια από τις πλέον επιθετικές μορφές της νόσου, και η περισσότερο αποτελεσματική διάρκεια της θεραπείας αποτέλεσαν το αντικείμενο δύο σημαντικών κλινικών μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Η μελέτη φάσης III EMILIA κατέδειξε ότι η υπό έρευνα θεραπεία trastuzumab emtansine (T-DM1) παρατείνει σημαντικά την επιβίωση και μειώνει κατά 32% τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με HER2-θετικό μη χειρουργήσιμο τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού οι οποίες είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία με τραστουζουμάμπη και ταξάνη. Οι ασθενείς στη μελέτη EMILIA, οι οποίες έλαβαν trastuzumab emtansine ως μονοθεραπεία έζησαν κατά ένα διάμεσο διάστημα 5,8 μηνών περισσότερο σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν λαπατινίμπη σε συνδυασμό με καπεσιταμπίνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα νέα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η θεραπεία με trastuzumab emtansine βελτιώνει σημαντικά τόσο την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου όσο και τη συνολική επιβίωση στις ασθενείς με HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με εκείνες που λαμβάνουν την πρότυπο θεραπεία.

Σε συνεργασία, επίσης, με την ομάδα Breast International Group (BIG), παρουσιάστηκαν τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης φάσης III HERA, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές στον καρκίνο του μαστού, στην οποία συμμετείχαν 5.000 ασθενείς. Τα δεδομένα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η θεραπεία με τραστουζουμάμπη επί ένα έτος παραμένει η βέλτιστη διάρκεια θεραπείας γυναικών με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου, καθώς δεν υπήρξε διαφορά ως προς τον χρόνο επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση της νόσου μεταξύ των ασθενών που έλαβαν τραστουζουμάμπη για δύο έτη και εκείνων που έλαβαν την ίδια θεραπεία για ένα έτος.

Καρκίνος του δέρματος
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν επίσης σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος, του μεταστατικού μελανώματος, μιας νόσου που κάθε χρόνο ευθύνεται για 40.000 θανάτους παγκοσμίως ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης για ορισμένους ασθενείς μέχρι πρότινος ήταν μόλις έξι έως εννέα μήνες από την ημέρα της διάγνωσης.

Σήμερα, με την αξιοποίηση της εκτεταμένης κλινικής εμπειρίας θεραπειών, όπως η βεμουραφενίμπη, πραγματοποιούνται μελέτες για την αξιολόγηση διαφόρων συνδυαστικών προσεγγίσεων, οι οποίες ενδέχεται να διευρύνουν στο μέλλον τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, στο φετινό Συνέδριο παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από μια πιλοτική μελέτη με 24 ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600 και με συμπτωματικές μεταστάσεις στον εγκέφαλο, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με βεμουραφενίμπη. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και τα πρώτα στοιχεία από την BRIM7, μια μελέτη προσδιορισμού δοσολογίας φάσης Ib, η οποία αξιολογεί τις δυνατότητες του συνδυασμού της βεμουραφενίμπης με τον αναστολέα MEK GDC-0973, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιείται μια ακόμα κλινική έρευνα φάσης III για τον συνδυασμό της βεμουραφενίμπης με τον ίδιο αναστολέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα και ρούχα συγκεντρώνουν οι Ροδολίνοι στο Ρέθυμνο



Την Κυριακή στις 11 το πρωί.

«Δώσε τρόφιμα και ρούχα εκεί που τα χρειάζονται». Αυτό είναι το μήνυμα αλληλεγγύης, που στέλνει προς όλους τους Ρεθυμνιώτες -και όχι μόνο- η καρναβαλική ομάδα των «Ροδολίνων», την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, οργανώνοντας συλλογή τροφίμων (μακράς διαρκείας), ρούχων, φαρμάκων και ό,τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε συνανθρώπους τους, που τα έχουν ανάγκη.

Τα μέλη των «Ροδολίνων» θα βρίσκονται από τις 10 το πρωί στο cafe Barcode (Ελευθερίου Βενιζέλου 8, Ρέθυμνο), όπου σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της επιχείρησης, θα δράσουν για την αλληλεγγύη, τον άνθρωπο, τον τόπο. Η εθελοντική αυτή δράση, έρχεται ως συνέχεια δράσεων καρναβαλικών ομάδων, που διατηρώντας το μήνυμα του θέματος των Αποκριών του 2012, «Η Οδύσσεια των Ελλήνων», πιστεύουν πως, μέσω της συνεισφοράς και της αλληλοβοήθειας, όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα.

Η φετινή θεματική τού Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είχε στόχο να υπενθυμίσει στην κοινωνία τού Ρεθύμνου -και όχι μόνο- την ιστορικά επιβεβαιωμένη και χρονικά διαπιστωμένη αντοχή των πολιτών, των Ελλήνων, στις κατά καιρούς «Οδύσσειες» και την επιτυχημένη έκβαση του αγώνα που δίνουν για να φτάσουν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί στην «Ιθάκη». Έτσι, λοιπόν, η ομάδα «Ροδολίνοι», αισιόδοξη, αναλαμβάνει εθελοντικά να σταθεί σε όλους όσοι έχουν ανάγκη στήριξης.

Ως εκ τούτου, ό,τι συγκεντρωθεί την ερχόμενη Κυριακή, θα δοθεί σε φορείς τού Ρεθύμνου, ώστε να μοιραστούν σε οικογένειες, που έχουν ανάγκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες παιδιά εμβολιάστηκαν σήμερα στο Περιστέρι



Με πρωτοβουλία της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του ΙΣΑ.

Την εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού συνεχίζει η Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μαζί με τον ΙΣΑ στο παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην Ι.Μ. Περιστερίου.

Σήμερα εμβολιάστηκαν δεκάδες παιδιά παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, τον Γενικό Διευθυντή της Αποστολής Κωνσταντίνο Δήμτσα, τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατουλη, το Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουριδη στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας στην Πλατεία Δημοκρατίας από εθελοντές παιδιάτρους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Από νωρίς συγκεντρώθηκαν πλήθος ανασφάλιστων γονέων με τα παιδιά τους προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και η ενημέρωση του ιατρικού ιστορικού για το καθένα παιδί σύμφωνα με την ιατρική διαδικασία.

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος παρακολούθησε τον εμβολιασμό των παιδιών και συγκινημένος αναφέρθηκε στην δυνατότητα που δόθηκε στους αδύναμους οικονομικά γονείς να αποκτήσουν τα παιδιά τους ιατρική ασπίδα προστασίας με την βοήθεια της Αποστολής και του ΙΣΑ.

Αύριο θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταμόσχευσαν σε ανήλικο τα κόπρανα της μητέρας του



Για να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση που τον ταλαιπωρούσε επί μήνες.

Ο Jesse Williams γεννήθηκε πρόωρος και αντιμετώπιζε από τις πρώτες στιγμές της ζωής του αρκετά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώνονταν εξαιτίας μιας μόλυνσης που εμφάνισε στο έντερο και η οποία μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή του.

Ο 20 μηνών Jesse ακολούθησε αρκετές θεραπείες όλους αυτούς τους μήνες, όμως καμία δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, παρά μόνο αντιμετώπιζαν την κατάστασή του παροδικά.

Οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν στο νοσοκομείο Sinai της Βαλτιμόρης πρότειναν στη μητέρα του μια πρωτότυπη μέθοδο θεραπείας, ως μια τελευταία προσπάθεια να κάνουν κάτι για να σώσουν το παιδί της.

Ο Dr Sudhir Dutta από το γαστρεντερολογικό τμήμα του νοσοκομείου την ενημέρωσε ότι θα τοποθετούσε μέσα στο σώμα του μικρού Jesse δικά της κόπρανα, για να αναγκάσουν τον οργανισμό του να αντιμετωπίσει το βακτήριο C.diff.

Η διαδικασία αυτή έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε ενήλικες και έτσι η ανήσυχη μητέρα δε δίστασε να δεχτεί την πρόταση των γιατρών.

«Είπα αμέσως το ναι. Ο Jesse ταλαιπωριόταν επί εννιά μήνες, έχανε συνεχώς βάρος, καθώς ό,τι κι αν έτρωγε κατέληγε… στην πάνα του» είπε.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή του 14.000 ενήλικες εξαιτίας των μολύνσεων που προκαλεί αυτό το βακτήριο, ενώ 300.000 νοσούν σοβαρά.

Το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να προσβάλλει το γαστρεντερικό σύστημα, ύστερα από χρήση αντιβιοτικών που «σκοτώνουν» τα υγιή βακτήρια του οργανισμού, ενώ πολλές φορές οι ασθενείς προσβάλλονται ενώ νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Η διαδικασία είναι γνωστή ως μεταμόσχευση μικροχλωρίδας κοπράνων και γίνεται με τη βοήθεια ειδικού σωλήνα μέσα από τη μύτη προς το στομάχι του ασθενούς, αφού έχει επιλεγεί ο κατάλληλος δότης, ή με κολονοσκόπηση, προκειμένου να αναπτυχθούν τα υγιή βακτήρια στο προσβεβλημένο έντερο.

Η διαδικασία αυτή έχει 90% επιτυχία στους ενήλικες, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί σε παιδιά και ο Jesse θεωρείται ο πιο μικρός ασθενής που τη δοκίμασε.

Σύμφωνα με τη μητέρα του η κατάσταση της υγείας του Jesse παρουσιάζει ήδη σημάδια βελτίωσης. «Μέσα σε δύο μέρες είδα αλλαγή. Ήταν απίστευτο. Πλέον μπορεί να κάνει ό,τι και όλα τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του» ανέφερε.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπαζάρ για να βοηθήσετε τους τυφλούς



Θα διοργανωθεί το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου.

Διακοσμητικά, βιβλία, χειροποίητα δώρα και πολλές ακόμη εκπλήξεις σας περιμένουν στους πάγκους των «Σκύλων Οδηγών» την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 16 και 17 Νοεμβρίου στο Μερόπειο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος «Φάρων Τυφλών της Ελλάδος», θα πραγματοποιηθεί μπαζάρ προκειμένου τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να προοριστούν για τη βοήθεια του συλλόγου.

Εκτός από τα διάφορα είδη, οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι θα υπάρξει ποικιλία δώρων από το Εργαστήρι Κεραμικής, το Τμήμα Κομποδετικής και το Τμήμα Πλεκτού του Συλλόγου και γι’ αυτό προτείνουν να το επισκεφθούν οι περισσότεροι.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο φθηνές οι απολύσεις


Βαθιά μπαίνει το μαχαίρι στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες γίνονται φθηνότερες έως και 50%. Οπως προβλέπεται στο νέο μνημόνιο, οι απολύσεις κατόπιν προειδοποίησης που οδηγούν στην καταβολή μειωμένων κατά 50% ποσών θα είναι πιο εύκολες αφού μειώνονται σε 1-4 (από 1-6) οι μήνες της προειδοποίησης.

Φθηνότερες (αλλά πάντως πιο ακριβές από τις προειδοποιημένες) θα είναι και οι απροειδοποίητες απολύσεις για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Αναλυτικά:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συλλέγουμε αποδείξεις και το 2013


Διατηρείται και το 2013 το μέτρο των αποδείξεων. Δεν θα συνδέεται, βέβαια, με το αφορολόγητο όριο, καθώς αυτό καταργείται, αλλά με την έκπτωση των 1.950 ευρώ από τον τελικό φόρο.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις έως το 25% του εισοδήματός τους, διαφορετικά θα φορολογηθούν με 10% επί του ποσού που τους λείπει.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια συγκινητική ιστορία


Μια ακόμη απίστευτη ιστορία στα χρόνια της κρίσης έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Mαθητής Λυκείου στα Ιωάννινα, συνοδευόμενος από τον πατέρα του, μπήκε σε βιβλιοπωλείο. Αφού ο νεαρός επέλεξε τα βιβλία και τα τετράδια που χρειαζόταν, ο πατέρας του πλησίασε διστακτικά το βιβλιοπώλη και του είπε ότι δεν είχε χρήματα για να τον πληρώσει, αλλά ότι διάλεξε ο γιος του ήταν απολύτως απαραίτητα. Γι' αυτό αντί για χρήματα, του πρότεινε να του δώσει κότες, από αυτές, που έχουν στο χωριό.

Ο βιβλιοπώλης, όπως περιγράφει η «Κάτοψη» συγκινήθηκε από το περιστατικό και του είπε:

«Δεν θέλω να μου φέρεις κότες. Καταλαβαίνω τις οικονομικές δυσκολίες σου. Κι εγώ δυσκολεύομαι. Όμως ό,τι αγόρασε το παιδί, του τα κάνω δώρο, για να μάθει γράμματα και να γίνει χρήσιμος άνθρωπος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση-σταθμός για άνεργη


Απόφαση-σταθμό εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Κισσάβου Λάρισας βάσει της οποίας ορίζει μηδαμινές καταβολές για τα χρέη άνεργης δανειολήπτριας σε τράπεζες. Η δανειολήπτρια είχε συνολικό χρέος 335.000 ευρώ από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία είχε δηλώσει αδυναμία να πληρώσει καθώς είναι άνεργη τον τελευταίο χρόνο.

Το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψιν του την ύπαρξη πρώτης κατοικίας στο όνομα της γυναίκας ούτε το εισόδημα του συζύγου της, ο οποίο θεώρησε ότι φτάνει μόνο για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας και των δύο παιδιών τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις για... ζεστασιά


Η καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ υπάρχει ειδική ρύθμιση για όσους δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση έτσι ώστε να μπορούν να υποβάλουν αίτηση, είπε ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega. Όσον αφορά στις πολυκατοικίες η επιδότηση θα δίνεται με την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν οι πολίτες που χρησιμοποιοιούν πετρέλαιο θέρμανσης και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, να λάβουν επίδομα, ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού τους και τη γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται η κύρια κατοικία τους.



Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" λίγο πριν αποφυλακιστεί


Την τελευταία του πνοή άφησε κρατούμενος, που έπασχε από καρκίνο σε τελικό στάδιο, μία μόλις ημέρα πριν από την αποφυλάκισή του. Ο άτυχος κρατούμενος είχε φυλακιστεί υγιής το 2008, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με καρκίνο, ο οποίος προχώρησε πολύ γρήγορα με μεταστάσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Πατάτες μισοτιμής στη Σητεία



Κόντρα στην τρελή κούρσα ανόδου των τιμών, στη Σητεία βάζουν... μπλόκο στους μεσάζοντες και πουλούν πατάτες μισοτιμής.

Καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία όλο το Σαββατοκύριακο να αγοράσουν πατάτες από τη βόρειο Ελλάδα, που θα πωλούνται στην τιμή των 0.55 λεπτών ανά κιλό σε συσκευασίες των 30 κιλών.

Συνολικά θα διατεθούν 30 τόνοι.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρούχα και κουβέρτες για άστεγους


Εκστρατεία για τη συγκέντρωση ρούχων και ειδών προσωπικής υγιεινής που θα δοθούν σε άστεγους και άπορους διοργανώνουν οι Atenistas σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος, από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

Συλλέγονται κουβέρτες, παπλώματα, sleeping bag, σκούφοι, γάντια, κασκόλ, κάλτσες, είδη προσωπικής υγιεινής (ξυραφάκια, σαμπουάν, αφρόλουτρα), ισοθερμικά μπουφάν και αδιάβροχα, θερμός, επαναφορτιζόμενοι φακοί και χοντρά χειμωνιάτικα ρούχα.



Διαβάστε περισσότερα...

Στρατιώτες "ψυχικά ανάπηροι" από το Α΄ Παγκόσμιο!


Κινηματογραφικό υλικό από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνει τις αγωνιώδεις προσπάθειες στρατιωτών, να ελέγξουν τις κινήσεις του σώματός τους, μετά το σοκ που έχουν υποστεί και τους έχει "αφήσει" ανεξέλεγκτους σπασμούς και τικ. Έως το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δεκάδες χιλιάδες επιζώντες στρατιώτες είχαν υποστεί σοκ από όσα βίωσαν και είδαν κατά τη διάρκειά του. Η επιστροφή τους στην πραγματικότητα ήταν από δραματική έως αδύνατη...

Κι ενώ η τότε ιατρική κοινότητα αδυνατούσε να τους κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τα συμπτώματά τους με φροντίδα, υποβάλλοντάς τους σε ηλεκτροσόκ, ένας άγνωστος γιατρός - ήρωας, ο Arthur Hurst, έσκυψε πάνω τους με φροντίδα, δοκιμάζοντας μία πρωτοποριακή θεραπεία, που είχε άμεσα αποτελέσματα. Το συγκλονιστικό υλικό, που διασώθηκε από εκείνη την εποχή, δείχνει τους λαβωμένους - σωματικά και ψυχικά - στρατιώτες, καθένας από τους οποίους εκδηλώνει με διαφορετικά συμπτώματα το σοκ που υπέστη, να δέχονται τη θεραπεία του Hurst με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Ο Hurst, στρατιωτικός γιατρός, πίστευε και ήθελε, να θεραπεύσει κάθε έναν από αυτούς, "επιστρατεύοντας" μεθόδους όπως ύπνωση, μασάζ, ειδική διατροφή, ακόμα και... την δύναμη της πειθούς, μέθοδοι που αποδείχθηκαν θαυματουργές, με το 90% των περιπτώσεων να επανέρχονται σε μία μόλις συνεδρία. Ο όρος "shell shock" - "νευρική διαταραχή ή ψύχωση" που γεννήθηκε το 1917, από τον Charles Myers, είναι επίσης γνωστός ως "νεύρωση του πολέμου", "καταπολέμηση του στρες" και "μετα-τραυματική διαταραχή" και θεωρείτο αποτέλεσμα της έκθεσης των στρατιωτών στην πρώτη γραμμή του πολέμου.
Δεδομένου όμως του ότι οι γιατροί δεν μπορούσαν να αποδώσουν τα συμπτώματα σε σωματική βλάβη, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν έφεραν τραύματα, συνειδητοποίησαν ότι οι αιτίες της "ψύχωσης" ήταν πολύ βαθύτερες. Οι εικόνες που ακολουθούν είναι συγκλονιστικές. Στρατιώτες που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, που "σπαρταρούν" στο έδαφος από τους σπασμούς...

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ









Πηγή: http://www.onalert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι γίνεται με τα εφάπαξ


Κουρεύονται τα εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί από την 1η Αυγούστου του 2010 και μετά. Αναλυτικά, στους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1/8/2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία κατά φορέα-τομέα πρόνοιας.

Αναλυτικά:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι μισθοί σε πέντε κλάδους


Βαθιά μπαίνει το μαχαίρι του μνημονίου στα ειδικά μισθολόγια, σε ποσοστά που ξεκινούν από 2% και φθάνουν έως 27%.

Αρχής γενομένης από το επίδομα δώρου που θα πάρουν για τελευταία φορά τα εφετινά Χριστούγεννα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, 200.000 δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ, διπλωμάτες, ένστολοι και αρχιερείς θα υποστούν μείωση των αποδοχών τους αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012, χάνοντας ακόμη και 1.111 ευρώ το μήνα- και αυτό μόνο από το βασικό μισθό και χωρίς να υπολογίζονται οι περικοπές και οι καταργήσεις επιδομάτων.

Ενδεικτικά:








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμη η λίστα για τις απολύσεις στο Δημόσιο



Πόρτα εξόδου για 27.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2013.

- Θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα χρόνο
- Θα παίρνουν το 75% του μισθού τους
- Ποιοι μπαίνουν στο "στόχαστρο" του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης
- Ποιοι θα φύγουν πρώτοι


Δύο χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι φεύγουν απο το Δημόσιο, μέχρι το τέλος του 2012 ενώ έως το τέλος του 2013 θα βρεθούν στην έξοδο άλλοι 25.000, όπως προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Σύμφωνα με το Εθνος, η λίστα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους υπαλλήλους που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το Δημόσιο βάσει του νόμου που ψηφίστηκε την Τετάρτη είναι έτοιμη.Υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, απόφοιτοι λυκείου και διοικητικών καθηκόντων που έχουν επιλεγεί στις θέσεις που υπηρετούν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, των οποίων θα καταργηθούν οι θέσεις, θα αποτελέσουν τη δεξαμενή των «διαθεσίμων» υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο.

Οι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν χρόνο, αμειβόμενοι με το 75% των αποδοχών και εάν δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλη θέση εντός του 12μήνου, θα απολυθούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε “ακαριαία” διαθεσιμότητα θα τεθούν τις 3 πρώτες μέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου, οι υπάλληλοι με τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω, οι οποίοι προσλήφθηκαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μεγάλοι χαμένοι


Όσοι δεν έχουν θεμελιώσει μέχρι 31/12/2012 συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου Ασφαλιστικού με την προσθήκη δύο ετών στα όρια συνταξιοδότησης. Με τη νέα ρύθμιση επέρχονται από το 2013 μεταβολές ως προς τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας για τη λήψη σύνταξης από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ, με εξαίρεση το ΝΑΤ.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ένα φορέα οι συντάξεις


Στη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων προχωρά η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό της καταβολής παράνομων συντάξεων και επιδομάτων. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να καταγράψουν όλες τις συντάξεις και τα επιδόματα που καταβάλουν και να αποστείλουν τα στοιχεία στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης και στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με παύση καθηκόντων.

«Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, καθώς πρέπει να υλοποιηθούν μια σειρά ζητήματα μέσα σε ενάμιση μήνα», δήλωσε μετά τη λήξη της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν και ο διευθυντής του γραφείου στρατηγικού και ψηφιακού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός, υφυπουργός ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ) Χρήστος Χάλαρης.

«Ουσιαστικά θα πρόκειται για άθλο», τόνισε ο κ. Γ. Βρούτσης που προσέθεσε ότι «πρόκειται για ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα νομοθετηθούν άμεσα ο νέος τρόπος κατανομής των πολυτεκνικών επιδομάτων και η αναπροσαρμογή των συντάξεων με την εφαρμογή κλιμακωτών μειώσεων, από 5% έως 20%. Τα πολυτεκνικά επιδόματα θα περιλαμβάνουν πλέον το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενώ η χορήγησή τους θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Μεγάλη σπουδαιότητα αποδίδει το υπουργείο στον εντοπισμό και την εξάλειψη της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία, με την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του προγράμματος «Αριάδνη», που καθιστά υποχρεωτική τη δήλωση των οικογενειακών μεταβολών στους συμβολαιογράφους. Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κ. Βρούτσης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων και ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.

Σημαντικό μέτρο που στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και η υποχρεωτική ενσωμάτωση, στο εξής, των κύριων και επικουρικών συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, με προεκτύπωση στο έντυπο υποβολής της δήλωσης, καθώς σύμφωνα τον κ. Βρούτση έχει εκτιμηθεί ότι η φοροδιαφυγή από την αποφυγή της δήλωσης των συντάξεων υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακόμη, θα ολοκληρωθεί σύντομα η «ενιαία αρχή πληρωμών των συντάξεων» όπου θα υπάρξει καταγραφή του «προφιλ του συνταξιούχου» και κάθε Αριθμός Μητρώου Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Τα στοιχεία θα συλλεγούν από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Στο μεταξύ, οι δειγματοληπτικές απογραφές του υπουργείου Εργασίας έχουν εντοπίσει ότι ένας στους τρεις συνταξιούχους δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ ενώ μόνο στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), έχουν εντοπισθεί περί τις 3.000 συνταξιούχοι χωρίς ΑΦΜ. Την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η συγκρότηση μητρώου ασφαλισμένων του ΙΚΑ μέσα στον επόμενο μήνα με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί σκληρή δουλειά έκανε μετά τη σύσκεψη ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: Οδηγίες για τους συνταξιούχους



Να προσκομίσουν τον Αριθμό Μητρώου Ασφάλισης και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου το αργότερο έως τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, ζητά από τους συνταξιούχους, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ προσκομίζοντας:

1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ)

2. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ, (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΕ, η έλλειψη ΑΜΚΑ και ΑΦΜ διαπιστώνεται από το τελευταίο Ενημερωτικό Σημείωμα που σας αποστέλλεται και αφορά το γ' τρίμηνο του 2012.

Yποχρεωμένοι να προσέλθουν στα γραφεία του ΟΑΕΕ είναι οι συνταξιούχοι για τους οποίους στα στοιχεία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, που τυπώνονται στο πάνω και δεξιό τμήμα του Σημειώματος, δεν υπάρχει εγγεγραμμένος αριθμός.

Ο ΟΑΕΕ επισημαίνει ότι τυχόν μη συμπλήρωση των στοιχείων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θα οδηγήσει άμεσα σε αναστολή καταβολής της σύνταξης.

Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, έχουν εντοπισθεί περίπου 3.000 συνταξιούχοι, χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εχει εννέα παιδιά, χάνει τα επιδόματα


Τι κι αν έχει εννέα παιδιά να θρέψει; Του κόβουν όλα τα επιδόματα, μόνο και μόνο επειδή το εισόδημά του είναι λίγο πάνω από τις 50.000 ευρώ.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.





Διαβάστε περισσότερα...

Απολύσεις όχι μετακινήσεις ναι


Να καθησυχάσει τους υπαλλήλους οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα του υπουργείου, «η ένταξη των υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό».
Στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά άμεσα, εντάσσονται μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής, ενώ, σημειώνεται ότι η διαδικασία ξεκινά με υπαλλήλους που δεν έχουν αξιολογηθεί ατομικά και, επιπροσθέτως, τονίζεται ότι «δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών - οι υπάλληλοι δεν στοχοποιούνται».
Και τονίζεται ότι η διαθεσιμότητα δεν αφορά μόνιμο προσωπικό.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν τη χρυσή τομή για χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης



Πώς θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία.

Και οι πολίτες που το προηγούμενο οικονομικό έτος δεν είχαν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης λόγω χαμηλών εισοδημάτων και δεν δήλωσαν τα στοιχεία τους θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το επίδομα θέρμανσης.

Ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι και αυτοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ποσό της επιδότησης που δικαιούνται, δηλώνοντας υπεύθυνα πάνω στο έγγραφο της αίτησης ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.

«Δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η διαδικασία», διευκρινίζει ο κύριος Θεοχάρης.

Tο δεύτερο μεγάλο ζήτημα που προέκυψε αφορούσε τον τρόπο που θα λαμβάνουν το επίδομα όσοι πολίτες έχουν αυτόνομη θέρμανση και μένουν σε πολυκατοικία. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα αποδίδεται το ποσό τη στιγμή που δεν καταναλώνουν συνέχεια ή μπορεί για ένα μήνα να μην έχουν ανάψει καθόλου το καλοριφέρ.

Πώς θα λαμβάνουν το επίδομα όσοι μένουν σε πολυκατοικίες και έχουν αυτόνομη θέρμανση

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η αξιολόγηση θα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις με κριτήριο το πόσα λίτρα θα βάζει στον καυστήρα του ο καταναλωτής.

«Είναι σχεδόν αδύνατον να μετράμε λίτρο - λίτρο τι καταναλώνει ο καθένας. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι το συγκεκριμένο ποσό θα αποζημιώνει την αγορά και όχι την κατανάλωση», ανέφερε.

Όπως τονίζει το ζητούμενο είναι να αποζημιώνεται άμεσα κανείς και όχι να περιμένει να κάψει πρώτα το πετρέλαιο που έχει προμηθευτεί.

Στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, απαντάει ότι «είναι λάθος όλη αυτή η ιστορία. Στόχος είναι πώς να μην πάρεις πίσω τον φόρο», σχολιάζοντας την εμπλοκή που παρουσιάστηκε της τελευταίες ημέρες.

Επίσης, αναφέρεται και στην «αθλιότητα», που όπως λέει είναι το πλαφόν των 150.000 ευρώ και αφορά την αντικειμενική αξία του ακινήτου για να μπορεί κάποιος να λάβει την αποζημίωση.

Σε απάντηση των όσων λέει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ο κύριος Θεοχάρης τονίζει, ότι το πλαφόν είναι ήδη πολύ μεγάλο. «Οι 150.000 ήταν 100.000 χιλιάδες και αυξήθηκαν».

Επισημαίνει μάλιστα ότι από τους 5.500.000 πολίτες που υποβάλλουν αιτήσεις για το επίδομα, θα εξυπηρετηθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 80%, περίπου 4.500.000 καταναλωτές.

Το βοήθημα για την αγορά πετρελαίου, τη στιγμή που η τιμή του στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ξεπερνάει κατά πολύ το 1, 25 ευρώ το λίτρο και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ακρίβειας στα καύσιμα στην Ευρώπη, είναι απαραίτητο για εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Με την προϋπόθεση ότι η διελκυστίνδα που εξελίσσεται από τη μέρα που εξαγγέλθηκε η παροχή δεν θα γίνει το μέσο για την ταλαιπωρία πολλών χιλιάδων καταναλωτών, που περιμένουν με ανακούφιση το ποσό που θα τους απαλλάξει από τα δυσβάσταχτα και καθημερινά οικονομικά βάρη.


Διαβάστε περισσότερα...