Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Σχετικά με την αρμοδιότητα γνωμάτευσης υγειονομικών επιτροπών περί του ιάσιμου ή μη της ασθένειας των δημοσίων υπαλλήλων



Εγκρίθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας (Αριθ. πρωτ.: Φ80000/οίκ.13967/ 1025/20.7.2012) σχετικά με την αρμοδιότητα γνωμάτευσης υγειονομικών επιτροπών περί του ιάσιμου ή μη της ασθένειας των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην κρίση των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων περί του ιάσιμου ή μη της ασθένειας και της ανικανότητας προς εργασία, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα εξακολουθούν να παραπέμπονται στις Β/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές του άρθρου 165 του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ Α’ 26), προκειμένου αυτές να γνωματεύσουν σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου ως άνω άρθρου και νόμου, καθώς και του άρθρου 100 αυτού.

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την αρμοδιότητα γνωμάτευσης υγειονομικών επιτροπών περί του ιάσιμου ή μη της ασθένειας των δημοσίων υπαλλήλων»
ΣΧΕΤ: Το Π51/586/30-5-12 έγγραφο της Δ/νσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΑΔΑ: Β4ΡΠ4691ΩΓ-ΧΡΛ)

Μετά την ωρίμανση της λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου της αρμόδιας Διεύθυνσης της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και ειδικότερα αναφορικά με τις αρμοδιότητες των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 165 του ν. 3528/2007 σας γνωρίζουμε τα εξής:

Μετά την καθιέρωση του Ενιαίου Κανονισμού Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Κ.Π.Π.Α.) με την υπ’αριθμ. Φ.11321/οικ.10219/688/4.5.2012 κοινή υπουργική απόφαση και τη συνακόλουθη κατάργηση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθιερώνονται πλέον ρητά, για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο, ενιαία ποσοστά αναπηρίας για κάθε πάθηση, βλάβη ή σωματική, ψυχική και πνευματική εξασθένηση.

Συνεπώς, η αρμοδιότητα έκδοσης γνωματεύσεων από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία τους, περιορίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στις περιπτώσεις εκείνες που συνδέονται με την αναπηρία και προϋποθέτουν απόδοση σχετικού ποσοστού, όπως αυτό προσδιορίζεται για κάθε πάθηση στον Ε.Κ.Π.Π.Α.

Ως εκ τούτου, η υπ’αριθμ. Φ80000/οίκ.23067/1307/7.11.2011 εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακαλείται στο σημείο που αφορά στην κρίση των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων περί του ιάσιμου ή μη της ασθένειας και της ανικανότητας προς εργασία, οι οποίοι θα εξακολουθούν να παραπέμπονται στις Β/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές του άρθρου 165 του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ Α’ 26), προκειμένου αυτές να γνωματεύσουν σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου ως άνω άρθρου και νόμου, καθώς και του άρθρου 100 αυτού.

Για τις περιπτώσεις, πάντως, που σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, η αρμοδιότητα κρίσης ανήκει στις ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ, ΑΑΥΕ, Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, στις Επιτροπές Απαλλαγών και τις τριμελείς εξ ιατρών επιτροπές, αυτή εξακολουθεί να ισχύει σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3865/2010 (ΦΕΚ Α’ 120).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
I. ΒΡΟΥΤΣΗΣ





Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Τα θρεπτικά στοιχεία του πεπονιού



Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης.

Μέσα στον πυρετό του καλοκαιριού και την απογείωση του υδραργύρου, το πεπόνι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και χρυσαφένιο άρωμα καθώς αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα.

Με καταγωγή από την Ασία, κατάφερε από πολύ νωρίς να συνοδευτεί από σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, το κιτρινωπό πεπόνι, που είναι γνωστό με την ονομασία cantaloupe, χρησιμοποιείται στην Κίνα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας. Επίσης, οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Ινδία ως διουρητικό και στην Αφρική γίνονται χυλός και τρώγονται για την πρόκληση αποβολών.

Σήμερα, στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ παγκοσμίως τα σκήπτρα της παραγωγής κρατά η Κίνα, και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ, και οι Η.Π.Α.
Στη χώρα μας, το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:

Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία, που αναλύονται στον πίνακα. Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.



Οφέλη για την υγεία:

Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων.

Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης (Phytother Res. 2005). Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.

Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:

Ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες, ωμό. Χτυπώντας το στο μίξερ φτιάχνουμε γρανίτα, παγωτό, χυμό, αναψυκτικό. Όμως, μην αφήνεται το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι ότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:

Τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στον όγκο, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα αλλά και στη γεύση, ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα χοντρή ή λεπτή, χρώμα κίτρινωπό ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά, δροσερή και αρωματική. Στη χώρα μας, έχουμε αρκετές ποικιλίες πεπονιάς, ενώ τα παραγόμενα πεπόνια είναι από τα πιο νόστιμα που υπάρχουν στον κόσμο.

Πρώτα διαλέξτε ένα πεπόνι που να έχει συμμετρικό σφαιρικό σχήμα χωρίς χτυπήματα ή κοψίματα, με ικανοποιητικό βάρος. Όσον αφορά την συντήρησή του, καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο, με λίγη μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε τεμάχια, διότι αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αβέβαιο και βραδύ βάδισμα




Πρώιμο σημάδι Αλτσχάιμερ;

Ο τρόπος που βαδίζουμε ίσως να αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου» για την μελλοντική εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν νευρολόγοι από την Ελβετία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Τρεις ανεξάρτητες έρευνες συγκλίνουν στο ακόλουθο συμπέρασμα: Το αβέβαιο και βραδύτερο βάδισμα είναι πιθανό να αποτελεί μία πρώιμη ένδειξη για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Και οι τρεις μελέτες παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Αλτσχάιμερ, στο Βανκούβερ του Καναδά, και δείχνουν ότι η προσεκτική παρατήρηση του βηματισμού μπορεί να αποκαλύψει πρώιμη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών λόγω νευροεκφυλιστικής πάθησης όπως το Αλτσχάιμερ.

Η ελβετική έρευνα συνέκρινε το βάδισμα περίπου 1.200 ηλικιωμένων ασθενών που είχαν προβλήματα μνήμης, με το περπάτημα υγιών ατόμων. Όπως διαπιστώθηκε, μία επιβράδυνση και μία αλλαγή στο βηματισμό συνδέεται με την πρόοδο είτε μιας ήπιας άνοιας, είτε κανονικής νόσου Αλτσχάιμερ. Όσοι έχουν Αλτσχάιμερ, περπατάνε πιο αργά σε σχέση με όσους έχουν ήπια άνοια, ενώ οι τελευταίοι βαδίζουν πιο αργά σε σχέση με τους νοητικά υγιείς.

Η δεύτερη μελέτη, από την αμερικανική Κλινική Mayo, ασχολήθηκε με τον τρόπο βαδίσματος περίπου 1.300 ηλικιωμένων ασθενών για μία περίοδο 15 μηνών, σε συνδυασμό με τη διενέργεια νοητικών τεστ. Και αυτή η έρευνα έδειξε ότι όσοι έχουν αρχίσει να εμφανίζουν απώλεια μνήμης και άλλες νοητικές δυσλειτουργίες, βαδίζουν πιο αργά και με πιο κοντό διασκελισμό.

Τέλος, η ιαπωνική μελέτη- σε 575 άτομα άνω των 75 ετών- βασίστηκε σε μια σειρά από νευρολογικά, ψυχολογικά και σωματικά τεστ. Και σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ταχύτητα και η σταθερότητα του βηματισμού μειώνονται σημαντικά, καθώς αυξάνονται τα συμπτώματα της εγκεφαλικής άνοιας.

Το συμπέρασμα είναι ότι το περπάτημα δεν πρέπει να θεωρείται κάτι ανεξάρτητο από τον εγκέφαλο, αλλά η υγεία του τελευταίου επηρεάζει καθοριστικά το πρώτο. Τα ευρήματα των τριών μελετών θεωρούνται πάντως προκαταρκτικά, επειδή δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επί τάπητος οι ελλείψεις σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης




Με τον Α. Λυκουρέντζο και τον υφυπουργό Ανάπτυξης συναντήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης.

Το θέμα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και υλικά πρώτης ανάγκης που διαπιστώνονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα. Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε, μεταξύ άλλων, να υπάρξουν συγκεκριμένες βελτιώσεις, έτσι ώστε να σταματήσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκαλούν κάθε χρόνο τις καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.

Κατά την συνάντησή του κ. Τζιτζικώστα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, συζητήθηκε το θέμα της συνένωσης της ΔΕΘ με τη HELEXPO. Ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δρομολογούμενη συνένωση των δύο εταιρειών, ενώ έθεσε και το θέμα του παράνομου εμπορίου, το οποίο όπως ανέφερε, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη και προκαλεί τεράστια ζημιά στα εμπορικά καταστήματα. Τέλος, συζητήθηκε το θέμα του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, για τον οποίο ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο και, εκτός από την εποπτεία, να περάσει η συνολικά η αρμοδιότητα και η λειτουργία του, στην Αντιπεριφέρεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Σεπτέμβριο η επανεξέταση για τη φυματίωση



Εκτός κινδύνου τα νήπια και ο ενήλικας.

Τον Σεπτέμβριο θα επανεξεταστούν τα πέντε παιδιά από παιδικό σταθμό του δήμου Θεσσαλονίκης που βρέθηκαν θετικά στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ η παιδίατρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεανώ Γεωργακοπούλου, αυτή τη στιγμή τα παιδιά που ήρθαν σε επαφή με το μυκοβακτηρίδιο μέσω του εργαζόμενου που εκδήλωσε τη νόσο στον παιδικό σταθμό, λαμβάνουν αγωγή ώστε να μην εξελιχθεί το βακτηρίδιο σε νόσο.

Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούνται, δεν έχουν εκδηλώσει φυματίωση και εφόσον το ανοσοποιητικό τους σύστημα, σε συνδυασμό με την χημική προφύλαξη που δέχονται, περιχαρακώσει το βακτηρίδιο, εκείνο δεν θα εξελιχθεί σε νόσο. «Σε κάθε περίπτωση, οι ακτινογραφίες των παιδιών ήταν πολύ καλές ενώ το θετικό είναι ότι το μικρόβιο δεν μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο» υπογραμμίζει η κ. Γεωργακοπούλου.

Αντίθετα ο ενήλικας στον οποίο εκδηλώθηκε φυματίωση λαμβάνει αντιφυματική αγωγή και η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά. Επιπλέον έχουν ελεγχθεί όλο το προσωπικό και τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά στον παιδικό σταθμό καθώς και τα ίδια τα παιδιά και η επανεκτίμησή τους θα γίνει τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ αύριο θα πραγματοποιηθεί τακτική σύσκεψη στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα της φυματίωσης. Πάντως ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας, Γιώργος Γιουφτσίδης, επισημαίνει στο ΑΜΠΕ πως σε ό,τι αφορά το κρούσμα σε παιδικό σταθμό, έγιναν όσα προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες ενώ αυτή τη στιγμή για τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στο μυκοβακτηρίδιο, η πλευρά των νοσοκομείων βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.


Διαβάστε περισσότερα...

To κρασί «ασπίδα» για την οστεοπόρωση



Η κατανάλωση με μέτρο αυξάνει την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη.

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα «χτίζει» γερά οστά και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο East Anglia και το King’s College του Λονδίνου μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου καταγμάτων και ανακάλυψαν ότι οι μέτριες ποσότητες κρασιού αυξάνουν την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και στα ισχία.

Τα οφέλη αυτά πάντως δεν φάνηκε να συνδέονται με άλλα αλκοολούχα ποτά όπως η μπίρα και τα βαριά οινοπνευματώδη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».

Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από παρακολούθηση 1.000 ζευγών διδύμων μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών στη Βρετανία με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη. Οι επιστήμονες υπέβαλαν στις εθελόντριες ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους και στη συνέχεια διεξήγαγαν απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να μετρήσουν την πυκνότητα των οστών τους στην άρθρωση του ισχίου, στη σπονδυλική στήλη καθώς και στο επάνω μέρος του μηριαίου οστού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι γυναίκες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες κρασιού εμφάνιζαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και στο ισχίο σε σύγκριση με όσες δεν έπιναν καθόλου κρασί ή προτιμούσαν άλλα είδη αλκοόλ.

Ευεργετικές πολυφαινόλες

Αν και δεν είναι γνωστό το πώς ακριβώς το κρασί ενισχύει τα οστά, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς η ευεργετική δράση του οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει. Πρόκειται για χημικά τα οποία ανευρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών και όχι στην αλκοόλη.

Μπορεί η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ να φαίνεται ότι είναι ευεργετική για τα οστά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη μεγάλη κατανάλωση η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση. Σε κάθε περίπτωση τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά εάν κάποιος αναλογιστεί ότι μια στις τρεις γυναίκες και ένας στους 12 άνδρες εμφανίζουν οστεοπόρωση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι γυναίκες που κάνουν χρήση στεροειδών φαρμάκων, που καπνίζουν, πίνουν πολύ και έχουν οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας ανήκουν και στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

50.000 ανάπηροι περιμένουν στην ουρά για να περάσουν επιτροπή

 

ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ ΑΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΕ.Π.Α.

Όσοι δεν έχουν πάρει την πολυπόθητη πιστοποίηση μένουν χωρίς αναπηρικές συντάξεις ή προνοιακά επιδόματα, πολλοί και χωρίς περίθαλψη αντιμετωπίζοντας τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης

Εκρηκτική έχει γίνει η κατάσταση με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Στους 50.000 ανέρχονται – σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ - οι ανάπηροι και οι χρόνια πάσχοντες σε όλη τη χώρα, που περιμένουν μέχρι και 9 μήνες για να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ και να πιστοποιήσουν τον βαθμό αναπηρίας τους.

Όλο το διάστημα της αναμονής είναι χωρίς αναπηρικές συντάξεις ή προνοιακά επιδόματα, πολλοί και χωρίς περίθαλψη και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Στους 1.400 ανέρχονται οι ανάπηροι του Νομού Καβάλας που περιμένουν 6 και 7 μήνες να περάσουν από τις επιτροπές, που συγκροτούνται με ρυθμούς χελώνας.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που άρχισε να λειτουργεί το νέο σύστημα της πιστοποίησης αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ και μέχρι σήμερα στον Νομό Καβάλας έχουν περάσει από τις επιτροπές αυτές, μόλις 800 περίπου ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες. Όπως σημείωσε ο Μάκης Κρεμύδας πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας των ΑΜΕΑ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους από τον περασμένο Δεκέμβριο και ακόμα δεν έχουν περάσει από επιτροπή. Στους 1.400 ανέρχονται κατά τον πρόεδρο τα άτομα που βρίσκονται σε λίστες αναμονής, η πλειοψηφία των οποίων έχει χάσει συντάξεις και επιδόματα. Η περίθαλψη ισχύει μέχρι 6 μήνες μετά τη λήξη της σύνταξης ή του επιδόματος και πολλοί κινδυνεύουν να χάσουν και την περίθαλψή τους. Και τη δική τους και των οικογενειών τους. Έχουν χάσει επίσης και τις κάρτες δωρεάν μεταφοράς.

Ο κ. Κρεμύδας τόνισε πως λόγω του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) από τους ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες που πέρασαν ήδη από τις επιτροπές, έχει γίνει περικοπή των ποσοστών αναπηρίας σε ποσοστό της τάξης του 30% . Το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν συγκροτηθεί δευτεροβάθμιες επιτροπές για να μπορούν να προσφύγουν και να εξεταστούν ξανά. Είναι χαρακτηριστικό πως στη περιοχή μας έχουν γίνει μόλις δύο δευτεροβάθμιες επιτροπές.

Στη χειρότερη μοίρα είναι οι κατάκοιτοι για τους οποίους δεν υπήρξε πρόβλεψη για εξέταση κατ’ οίκον. Τώρα άρχισε να κινείται κάτι και να πηγαίνουν προεπιτροπές σε σπίτια κατάκοιτων σε περιφερειακούς δήμους του Νομού. Οι προεπιτροπές αυτές θα πρέπει να δώσουν τους φακέλους στη κανονική επιτροπή που θα εξετάσει τον ανάπηρο χωρίς την παρουσία του. Άλλη πολύμηνη καθυστέρηση δηλαδή εκεί.

Το σωματίδιο του Θεού…

Ο κ. Κρεμύδας τόνισε πως ως Νομαρχιακός Σύλλογος διεκδικούν να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών που συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα και να μειωθούν οι λίστες αναμονής. Διεκδικούν να βγαίνουν οι ανάπηροι στη σύνταξη ή στο επίδομα για μια 5ετία τουλάχιστον και όχι όπως τώρα για 1 και 2 χρόνια. Και αυτό αφού η εμπειρία έδειξε ότι αναμένουν σχεδόν ένα χρόνο για να περάσουν την επιτροπή. «Μέχρι να περάσουν ξανά πάλι τα ίδια;» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης διεκδικούν για τις σοβαρές παθήσεις, κάτι που άλλωστε ορίζει και ο νόμος, να περνούν επιτροπή και να βγαίνουν στη σύνταξη ή στο επίδομα εφ’ όρου ζωής. «Είναι δυνατόν παραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι κλπ. να περνούν κάθε λίγο και λιγάκι από επιτροπές. Νομίζουν ότι θα γίνει το θαύμα; Θα βρουν το σωματίδιο του Θεού και θα περπατήσουν και θα γίνουν καλά;»

Ανεπάρκεια και γραφειοκρατία

Η ΕΣΑΜΕΑ με ανακοίνωσή της τονίζει πως η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική, πως 50.000 ανάπηροι είναι στις λίστες αναμονής και ζητά άμεσα μέτρα. Τα προβλήματα κατά την ΕΣΑΜΕΑ είναι κυρίως τα εξής:

- Δεν υπάρχουν διευθύνσεις ΚΕΠΑ σε πόλεις, κωμοπόλεις και νησιά και υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων της επαρχίας. Απαιτείται να ιδρυθούν κι άλλες διευθύνσεις ΚΕΠΑ και μέχρι τότε το κράτος να καλύπτει το κόστος μετακίνησης.

- Δεν υπάρχει σύστημα κατ' οίκον υγειονομικής εξέτασης για τα άτομα με βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες.

- Κάθε 1 ή 2 χρόνια επανεξετάζονται άτομα, που η αναπηρία τους βάσει ιατρικών δεδομένων είναι μη αναστρέψιμη και άρα χρόνια (π.χ. μεσογειακή αναιμία, ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή ακρωτηριασμός κ.ά.)

- Η στελέχωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών των ΚΕΠΑ είναι ανεπαρκής. Είναι ενδεικτικό πως λείπουν νευρολόγοι, ενώ παράλληλα δεν προβλέπονται διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας και οι κωφοί πρέπει να πληρώσουν για διερμηνέα.

- Μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις «καταδικάζουν» σε πολύμηνη αναμονή τα άτομα με αναπηρία, που έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Έρχονται τα ταξί χωρίς ταξίμετρο



Τριάντα νέες άδειες ταξί, 21 επταθέσια και 9 εννιαθέσια για ΑΜΕΑ χωρίς ταξίμετρο, θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης το επόμενο διάστημα. Ήδη η προκήρυξη ετοιμάζεται και θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες. Γύρω στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να καθοριστούν και οι νέες άδειες για τα συμβατικά ταξί από την Μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τις 100.

Οι άδειες των 7θέσεων και 9θέσεων ταξί δεν θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες αλλά θα αντικαταστήσουν συμβατικές. Όσοι ταξιτζήδες θέλουν να μετατρέψουν την άδεια του συμβατικού τους ταξί σε 7θέσιο η 9θέσιο για ΑΜΕΑ θα έχουν προτεραιότητα. Αν δεν καλυφθούν από τους ταξιτζήδες τότε θα βγει προκήρυξη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Τα 9θέσια ταξί για ΑΜΕΑ δεν θα έχουν ταξίμετρο αλλά η πληρωμή θα γίνεται κατόπιν προμίσθωσης. Παράλληλα, δεν θα μπορούν να επιβιβάσουν άτομα από το δρόμο αλλά μόνο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

Ήδη στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν πέντε ταξί για ΑΜΕΑ, τα τρία από αυτά ανήκουν σε παραπληγικές οργανώσεις ενώ τα άλλα δύο βανάκια ανήκουν στο ραδιοταξί Θεσσαλονίκης.

Οι 30 νέες άδειες που θα προκηρυχθούν είναι πάρα πολλές. Δεν χρειάζονταν τόσες η Θεσσαλονίκη» είπε στον agelioforos.gr ο πρόεδρος του σωματείου ταξί Θεσσαλονίκης ΕΡΜΗΣ Γιαννακάκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή τους καλοκαιρινούς μήνες



Η εποχή απαιτεί προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών.

Γενικά, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού απαιτείται μια προσαρμογή των διατροφικών μας συνηθειών προς πιο εύπεπτα, χαμηλά σε λιπαρά γεύματα, αυξημένη κατανάλωση υγρών κ.λπ.

Παρακάτω συνοψίζονται μια σειρά από διατροφικές συμβουλές για τους καλοκαιρινούς μήνες...

Για επαρκή ενυδάτωση:

-Αρκετό νερό και (φυσικούς) χυμούς φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 1.5 – 2 λίτρα υγρών ημερησίως, ανάλογα με τη δραστηριότητα).

-Αρκετά φρούτα καθημερινά (τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα ημερησίως, όπως φράουλες, σταφύλια, χυμούς από πορτοκάλι ή φραγκοστάφυλα κ.α.).

-Επαρκείς ποσότητες λαχανικών (τουλάχιστον 2 μπολ σαλάτας ημερησίως).

-Γάλα και γιαούρτι (αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό).

-Ενίσχυση του αλατιού και τροφών που το περιέχουν (όπου απαιτείται).

Για προστασία του δέρματος:

-Αρκετά φρούτα και λαχανικά και τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά (όπως ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, ντομάτα, πιπεριές και καρότα, φράουλες και σταφύλια ).

Για καλύτερη πέψη:

-Μείωση του λίπους στη διατροφή και κυρίως του κορεσμένου.

-Μείωση των ποσοτήτων (μερίδων ανά γεύμα) με παράλληλη αύξηση του αριθμού των ενδιάμεσων γευμάτων.

-Αντιθέτως, θα πρέπει να επιλέγονται γεύματα εύπεπτα όπως ζυμαρικά χωρίς την προσθήκη λίπους – π.χ. μακαρόνια με λαχανικά και λίγο τυρί τριμμένο και όχι με πολύ κιμά και τυρί τριμμένο ή με κρέμα γάλακτος, άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψαρονέφρι, το ψάρι, τα θαλασσινά και τα τυριά με λίγα λιπαρά.

Για καλή υγεία γενικά:

-Διατηρήστε ένα καλό προγραμματισμό στο διαιτολόγιό σας.

-Μην αφήνετε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων σας.

-Τρώτε καλό πρωινό. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες υγιεινές επιλογές:

•1 ποτήρι γάλα + 1 τοστ (τυρί, γαλοπούλα) + 1 φρούτο
•1 ποτήρι γάλα + ψωμί με μέλι ή με μαρμελάδα + 1 φρούτο
•Γάλα με δημητριακά πρωινού + 1 φρούτο
•Γιαούρτι με φρούτα και μέλι και δημητριακά

-Να έχετε αρκετά μικρογεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Αποφεύγεται να τρώτε αργά το βράδυ.

-Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, π.χ. κολύμπι, περπάτημα.

-Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν μεγάλες περίοδοι ασιτίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο για καλύτερη εν γένει υγεία του οργανισμού όσο και για αποφυγή υπερκατανάλωσης πολύ μεγαλύτερων γευμάτων.

Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη η κατανάλωση μικρογευμάτων, όπως γιαούρτι, φρούτα, χυμοί, ελαφριά σάντουιτς ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

-Το κυρίως γεύμα δεν θα πρέπει να είναι πολύ αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη κι αν είναι μόνο ένα. Είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από άφθονα λαχανικά εποχής και από ποικιλία.

Σε περίπτωση που αυτό είναι μεσημεριανές ώρες και πρόκειται να ακολουθήσει και βραδινό γεύμα καλό είναι να μην είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένο με πολλά λιπαρά και σάλτσες, καθώς τέτοιου τύπου γεύματα έχουν μειωμένο ρυθμό γαστρικής κένωσης, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις έντονες περιβαλλοντικές συνθήκες, να δημιουργούν εύκολα αίσθημα δυσφορίας και φουσκώματα.

-Όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών, αυτή θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, όχι μόνο λόγω του θερμιδικού περιεχομένου αυτών, αλλά και λόγω του ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αφενός μπορεί να δημιουργήσει φουσκώματα και μετεωρισμό, αφετέρου αυξάνει τη διούρηση (όπως και ο καφές), με αποτέλεσμα αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που σας βοηθούν να χάσετε βάρος



Πολύτιμοι βοηθοί στην προσπάθειά σας.

Πόσες φορές έχετε ξεκινήσει μια δίαιτα; Αν η απάντησή σας είναι πολλές, σκεφτείτε και πόσες πολλές είναι και οι φορές που την έχετε σταματήσει, πολύ πριν φτάσετε στο στόχο σας. Αναμφισβήτητα, μια προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ιδίως αν συνεχίζεται επί μακρόν. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί επιλέγουν ακραίες και στερητικές λύσεις.

Ωστόσο, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η μείωση του σωματικού βάρους δε μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη, χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Παρ' όλα αυτά, στη μάχη κατά των κιλών υπάρχουν και διάφορα μικρά όπλα που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους βοηθούς στην προσπάθειά σας. Ο λόγος για κάποιες τροφές, που μπορούν να συνεισφέρουν στην απώλεια σωματικού βάρους.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με ποικίλα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καρκίνος, καρδιαγγειακά και διαβήτης φαίνεται πως προλαμβάνονται με την κατανάλωση φυτικών ινών. Σημαντικές ενδείξεις υπάρχουν και για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Η αύξηση του σωματικού βάρους έχει αντίστροφη σχέση με την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών. Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση του σωματικού λίπους.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Μία διατροφή λοιπόν, πλούσια στα προαναφερόμενα τρόφιμα, οδηγεί σε χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παραπάνω κιλών. Επιπλέον, εάν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες συνδυαστεί και με μειωμένη θερμιδική πρόσληψη, τότε η απώλεια βάρους που μπορεί να επιτευχθεί είναι σημαντική.

Γαλακτοκομικά

Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψή τους, στη διάρκεια μιας προσπάθειας μείωσης των περιττών κιλών. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, κατά τη διάρκεια μία δίαιτας μειωμένων θερμίδων, οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Τσάι

Το τσάι, εκτός από ένα εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα, φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει κι ένα πολύ σημαντικό όπλο στις προσπάθειες απώλειας βάρους. Οι περισσότερες μελέτες που κάνουν τη θετική αυτή συσχέτιση αφορούν στο πράσινο τσάι και ερευνούν κυρίως, την επίδραση των κατεχινών στη μείωση του σωματικού βάρους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρους έδειξε, ότι μετά από κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για 12 εβδομάδες, το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 4,6% και η κοιλιακή περιφέρεια κατά 4,5%.

Παρόμοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε κάποια χρόνια αργότερα και μελέτησε 240 άντρες και γυναίκες, που κατανάλωναν 538mg κατεχινών για 12 εβδομάδες, έδειξε απώλεια 3 εκατοστών από τη μέση στις γυναίκες και 2,5% απώλεια λίπους στους άντρες.

Λιπαρά Ψάρια

Μπορεί η λέξη «λιπαρός» να φοβίζει τους περισσότερους, ο λόγος όμως που ονομάζονται έτσι, είναι ότι περιέχουν τα απαραίτητα και εξαιρετικά ωφέλιμα λιπαρά οξέα. ω-3, που δρουν ευεργετικά σε μια πληθώρα νοσημάτων. Εκτός αυτού όμως, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών φαίνεται πως επηρεάζει και την απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών οφείλεται πιθανότατα στη δράση των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίσθημα του κορεσμού και στην οξείδωση του λίπους στους διάφορους ιστούς.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίπλα στους απόρους


Για άλλη μια φορά οι Θεσσαλονικείς στέκονται κοντά στους συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη. Η τρίτη Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με πολυκαταστήματα της περιοχής, έχει ξεκινήσει προσπάθεια συλλογής τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης.

Στόχος είναι η διανομή τους σε καταγεγραμμένους απόρους.

Τέτοιες διανομές πραγματοποιούνται κάθε τρεις μήνες σε μια ένδειξη αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράσταση με αντίτιμο τρόφιμα



Μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία στην Κατερίνη.

Τρόφιμα αντί για εισιτήριο θα καταβάλουν όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ποντιακή παράσταση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας στην Κατερίνη, για να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, η Ένωση Ποντίων Πιερίας, πραγματοποιεί παράσταση, με τίτλο «Ήντιαν λέει η μάνα ‘μ», τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο 6ο δημοτικό σχολείο Κατερίνης και καλούν τον κόσμο να φέρει τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο που στηρίζει άπορες οικογένειες.

Όσοι αποφασίσουν να δουν την παράσταση μπορούν να έχουν μαζί τους γάλα μακράς διαρκείας, όσπρια, ζάχαρη και άλλα παρόμοια προϊόντα που θα τα αφήνουν σε ειδικά καλάθια τοποθετημένα στην είσοδο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στο αδυνάτισμα



Αυξάνει την καύση θερμίδων ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Η βιταμίνη D, που συνήθως αναφέρεται ως «βιταμίνη του ήλιου» παράγεται φυσικά στο σώμα από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου, και επίσης βοηθά στη διατήρηση επαρκών επιπέδων των άλλων σημαντικών μετάλλων στον οργανισμό.

Στους ενήλικες η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί οστεομαλακία η οποία χαρακτηρίζεται από αδύναμα, εύθραυστα οστά, κατάγματα, οστικό πόνο, και γενικευμένη αδυναμία. Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη νευρομυϊκή λειτουργία και επίσης δρα ως αντιφλεγμονώδες.

Νέα έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη D δεν υποστηρίζει μόνο ισχυρά, υγιή οστά και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της καύσης θερμίδων ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα έκαναν μια κλινική μελέτη σε 38 ανθρώπους για να δουν αν τα επίπεδα της βιταμίνης D ενός ατόμου θα μπορούσαν πραγματικά να είναι ένας προγνωστικός δείκτης της ικανότητας του να χάσει λίπος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ξεκινώντας με ένα ανεπαρκές επίπεδο βιταμίνης D, είναι πιθανό ότι αυτό μπορεί να αναστείλει την ικανότητα ενός ατόμου να χάσει βάρος με δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Αν και αυτή η μελέτη ήταν απλά μια μελέτη παρατήρησης και δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ βιταμίνης D και απώλειας βάρους, έχουν γίνει περίπου 300 μελέτες κατά το παρελθόν για τη βιταμίνη D και τις ικανότητές της. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ βιταμίνης D και απώλεια βάρους λόγω των ευρημάτων.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D για ενήλικες γυναίκες ηλικίας 19-70 ετών είναι 600 IU. Όπως πάντα, είναι καλύτερο να λαμβάνετε τις θρεπτικές ουσίες από φυσικές τροφές.

Τροφές που παρέχουν βιταμίνη D

Η διαιτητική βιταμίνη D παρέχεται κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ειδικότερα από το συκώτι, το βοδινό, το μοσχάρι και τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί (ειδικά το τυρί Ελβετίας) και βούτυρο και κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Επιπλέον τροφές αποτελούν το μουρουνέλαιο, ο εμπλουτισμένος με βιταμίνη D χυμός πορτοκάλι (ελέγξτε την ετικέτα, καθώς η προστιθέμενη ποσότητα βιταμίνης D ποικίλλει) και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Θυμηθείτε ότι υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D όπως η αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, η βλάβη στην καρδιά και νεφρική βλάβη.

Έτσι, προσπαθήστε να κρατήσετε την πρόσληψη εντός του συνιστώμενου εύρους και μη χρησιμοποιείτε κανένα συμπλήρωμα διατροφής για να χάσετε βάρος. Η απώλεια βάρους απαιτεί μια δίαιτα με μειωμένες θερμίδες και τακτική άσκηση.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη από τα προϊόντα μέλισσας



Είναι πραγματικές υπερ-τροφές;
Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα υποψιαζόταν ότι τα προϊόντα της μέλισσας, είχαν θρεπτικές και άλλες ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα αυτά, όχι μόνο στη διατροφή τους, αλλά και για την καταπολέμηση ασθενειών. Επίσης η αμβροσία που προσέδιδε αθανασία στους θεούς του Ολύμπου, περιείχε βασιλικό πολτό, μία πραγματική υπερ-τροφή. Τα προϊόντα της μέλισσας που χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας είναι:

Μέλι

Το μέλι αποτελείται από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό (1 κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει στον οργανισμό 64Κcal). Περιέχει νερό, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ένζυμα, βιταμίνες Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ και φυσικές αρωματικές ουσίες. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν είναι τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά του μελιού, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

- Η κατανάλωση μελιού βελτιώνει την κατάσταση σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, μιας και τα σάκχαρα που περιέχονται σε αυτό και κυρίως η γλυκόζη, βοηθούν στην συστολή του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά.

- Επίσης τα σάκχαρα αυτά διαστέλλουν τα αγγεία, με αποτέλεσμα την μείωση της υπέρτασης.

- Η μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου και χαλκού στο μέλι μειώνει την αναιμία αφού αυξάνει το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, κυρίως στα παιδιά.

- Τα μεταλλικά άλατα του μελιού μειώνουν την οξύτητα του στομάχου και προστατεύουν τον οργανισμό από το έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου.

- Οι βιταμίνες που περιέχει έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού.

- Επίσης τα αντιοξειδωτικά συστατικά του (καφεϊκό οξύ, μέθυλ-καφεϊκό οξύ, φαινυλέθυλ-καφεϊκό οξύ και το φαινυλδιμέθυλ-καφεϊκό οξύ) έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση.

- Αν συνδυαστεί με χυμό λεμόνι, το μέλι βοηθάει σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.

- Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό, καθώς μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα διευκολύνει τον ύπνο.

Πρόπολη

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία, που προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Οι μέλισσες τη συλλέγουν, την αναμειγνύουν με γύρη, ένζυμα και κερί και τη χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τις χαραμάδες στην κυψέλη τους, να απολυμάνουν τα τοιχώματά της και να αποστειρώσουν τα κελιά, πριν η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά της. Η πρόπολη περιέχει κερί, βάλσαμα, ρητίνες και αιθέρια έλαια σε πολύ μεγάλη ποσότητα.

- Έχει επουλωτική δράση, αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες.

- Φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

- Έχει επίσης, ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα.

- Είναι αποτελεσματική για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, για τον προστάτη, για ανωμαλίες του ενδοκρινικού συστήματος και για τοπικούς πόνους, όπως ο πονόδοντος.

- Καταστρέφει ή και σταμάτα τον πολλαπλασιασμό μεγάλου αριθμού βακτηρίων, όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος και η σαλμονέλα.

- Είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση και στη θεραπεία φλεγμονών.

- Διεγείρει το σχηματισμό των κύτταρων και των ιστών.

Βασιλικός πολτός

Είναι μια κρεμώδης φυσική ουσία, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών. Εργάτριες μέλισσες παράγουν αυτήν την τροφή, αποκλειστικά και μόνο για να θρέψουν τις βασίλισσες και τις προνύμφες. Έχει αποδειχτεί, ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης, μιας και είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα και κυρίως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι πηγή βιταμινών, ενζύμων και μιας ομάδας συστατικών, που μέχρι σήμερα έχουν μείνει απροσδιόριστα. Η περιεκτικότητα του βασιλικού πολτού σε όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία, τον καθιστά μια τροφή με πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων:

- Τονώνει τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς και επισπεύδει την ανάρρωσή τους.

- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

- Συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος και των ιστών.

- Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

- Βοηθά στο καρδιαγγειακό, κυκλοφορικό, γενετικό - ουρητικό, νευρικό και δερματολογικό σύστημα.

- Βοηθά στην αύξηση της φυσικής, σεξουαλικής και πνευματικής κατάστασης του ανθρώπου.

- Επίσης έχει αντιγριπικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

- Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία.

- Βασιλικό πολτό συναντάμε ως συστατικό και στη βιομηχανία καλλυντικών, σε προϊόντα που προορίζονται για το αδυνάτισμα και τη μείωση της κυτταρίτιδας.

- Ρυθμίζει το βάρος και βοηθά στη χώνεψη.

Κερί

Το κερί είναι άλλο ένα προϊόν της μέλισσας, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες στην κοιλιά των θηλυκών των μελισσών και τους χρησιμεύει για να κατασκευάζουν τις κυψέλες τους.

- Το μάσημα άσπρου και άγευστου φυσικού κεριού, θεωρείται ωφέλιμο για όσους έχουν ορθοδοντικές προσθήκες.

- Έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γι’ αυτό είναι ιδανικό στο να καταπραΰνει τραυματισμούς ή ερεθισμούς του στόματος.

- Το κερί περιέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα, όπως υπόθετα, αλοιφές για δερματοπάθειες και εγκαύματα, και σε πολλά καλλυντικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του κεριού είναι σχεδόν ίδιες με αυτές της πρόπολης, αφού οι μέλισσες προσθέτουν μικροσκοπικές ποσότητες πρόπολης σε κάθε κελί της κηρήθρας.

Συνοψίζοντας λοιπόν, είναι εύκολο να κατανοήσουμε πώς τα προϊόντα της μέλισσας είναι πραγματικές υπερ-τροφές. Αρκεί μόνο να ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί εναντίον δημοσίου


O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε με αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για το «κούρεμα» των αποθεματικών.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΣΑ:

«Ο ΙΣΑ συνεχίζει τον αγώνα για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη από το κούρεμα των αποθεματικών του. Με αγωγή που κατέθεσε στις 8-6-2012 διεκδικεί την περιουσία του η οποία χωρίς την συναίνεσή του απωλέσθηκε.

Ο ΙΣΑ ενώ ήταν υποχρεωμένος από το νόμο να καταθέτει τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδας όπως όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου .Ωστόσο χωρίς ποτέ να ερωτηθεί είτε από το κράτος είτε από την Τράπεζα της Ελλάδος υπέστη ζημιά καθώς τα ομόλογα στα οποία είχαν επενδυθεί τα κεφάλαιά του «κουρεύτηκαν».

Ο ΙΣΑ είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να πάρει πίσω την περιουσία του και να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του».


Διαβάστε περισσότερα...

Κοριτσάκι με σύνδρομο Down πρωταγωνιστεί σε διαφημιστική καμπάνια μαγιό



Γενικά παρατηρείται μία κίνηση της βιομηχανίας της μόδας και της ομορφιάς προς ευρύτερα γκρουπ του πληθυσμού, δημιουργώντας πχ προιόντα για αφροαμερικανές αποκλειστικά ή συλλογές για υπέρβαρες, φιλοξενούν στα εξώφυλλά τους plus-size μοντέλα και αφιερώνουν ολόκληρα editorials σε άτομα με ιδιαιτερότητες. Ύστερα από την American Apparel που χρησιμοποίησε transsexual και άτομα τρίτης ηλικίας για τις καμπάνιες της με τον οίκο Lanvin να ακολουθεί στο δεύτερο κομμάτι- έρχεται μία από τις πιο γνωστές σχεδιάστριες μαγιό να ταράξει τα νερά.

Μία λοιπόν, από τις πιο αγαπημένες σχεδιάστριες του Miami Swimwear Fashion Week, η Ισπανίδα Dolores Cortés- του label Cortés έχει σαν κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας της ένα κοριτσάκι ηλικίας 10 μηνών μεσύνδρομο Down. Η μικρή Valentina Guerrero, από το Miami, έγινε ήδη εξώφυλλο όχι μόνο σαν πρόσωπο της παιδικής σειράς μαγιό 2013 αλλά βρίσκεται στις φωτογραφίες και του ενήλικου αμερικανικού καταλόγου.

Δεν είναι η μόνη φορά που παιδί με σύνδρομο Down γίνεται πρόσωπο διαφήμισης. Τα Target χρησιμοποίησαν ένα αγόρι για δική τους καμπάνια. Η Cortés δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που η Valentina ποζάρει για μας. Είναι ώρα να σταματήσει ο αποκλεισμός των ατόμων με σύνδρομο Down από τη ζωή. Η Cortés θα δωρίσει το 10% των κερδών των πωλήσεων της παιδικής σειράς στο Down Syndrome Association του Miami».











Διαβάστε περισσότερα...

Οργή για τις φήμες περί "λουκέτου"


Στις φήμες περί λουκέτου του Γενικού Νοσοκομείου ''Η Ελπίς'', απαντά ο διοικητής του νοσοκομείου, Θεόδωρος Γιάνναρος, κάνοντας λόγο για ''ψεύτικα στοιχεία''.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής του νοσοκομείου ''Η Ελπίς'', αναφέρει τα εξής:


''Σας στέλνω αυτό το σχόλιο για να απαντηθούν οι φήμες περί λουκέτου στο αρχαιότερο και το πιό ιστορικό νοσοκομείο της χώρας μας. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να προσπαθούν με ψευτικα στοιχεία να δείξουν πως το νοσοκομείο Ελπίς εχει χαμηλούς δείκτες αποδοτικότητας. Τα επίσημα βιβλία του υπουργείου που ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί από την Διαχειριστική Αρχή, αποτελούν αδιαψευστο μάρτυρα των δεικτών απόδοσης του Ελπίς.

Με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε για τη φημολογία περί “οριστικού λουκέτου” στο Γενικό Νοσοκομείο “Η Ελπίς” τo οποίο, σημειωτέον, είναι το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας που ιδρύθηκε το 1842 και συμμετείχε δυναμικά σε όλη την ιστορία της Υγείας στην Ελλάδα ανελλιπώς μέχρι και σήμερα… Στο νοσοκομείο Ελπίς υπηρέτησαν στο παρελθόν μερικά από τα κορυφαία ονόματα της ιατρικής, όπως, οι Αρεταίος, Μαγγίνας, Μακκάς, Αλιβιζάτος, Γερουλάνος, Γαρδίκας κ.ά.

Στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, η «Τεχνική Αποδοτικότητα» του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών - «Η Ελπίς» αναφέρεται με το χαμηλό 38%. Οι συντάκτες του ψευδούς αυτού δημοσιεύματος ξέχασαν να αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος δείκτης αναφέρεται στο έτος 2009. Ξέχασαν επίσης να αναφέρουν τους δείκτες από τα επίσημα βιβλία του ΥΥΚΑ, για το 2010 & 2011 που είναι 72% & 74% αντίστοιχα. Δεν ανέφεραν, δηλαδή πως οι δείκτες τεχνικής αποδοτικότητας διπλασιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Επίσης, δεν αναφέρθηκε πουθενά πως η «Αποδοτικότητα Κλίμακας» του Ελπίς για το 2011 είναι 100%, δηλαδή πως το Ελπίς παράγει 100%
Προς πληροφόρησή τους και για την αποκατάσταση της αλήθειας θα πρέπει να αναφερθούν και τα κάτωθι:
• Στο νοσοκομείο Ελπίς θα εγκαινιαστεί από τον Υπουργό τον Σεπτέμβριο η νέα καρδιολογική μονάδα του νοσοκομείου, η οποία διαθέτει, ίσως, το πιο σύγχρονο αιμοδυναμικό εργαστήριο στη χώρα, για την κατασκευή των οποίων, από ίδιους πόρους του νοσοκομείου, εδόθησαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
• Το νοσοκομείο Ελπίς δεν έχει εδώ και δύο χρόνια λίστα αναμονής. Έτσι ο ασθενής χειρουργείται ή εξυπηρετείται άμεσα.
• Το κόστος φαρμάκων έχει μειωθεί, τα τελευταία 2 χρόνια κατά 50%, ενώ το αντίστοιχο στα αναλώσιμα μειώθηκε κατά 40%
• Στο νοσοκομείο Ελπίς τα γενόσημα χρησιμοποιούνται κατά 52% σε σχέση με τα πρωτότυπα, ενώ ο μέσος όρος στα υπόλοιπα νοσοκομεία δεν ξεπερνάει το 25%.

Πως, λοιπόν, είναι δυνατόν να κλείσει ένα τέτοιο νοσοκομείο που για την πλειονότητα των ασθενών, αλλά και των δημοσιογράφων θεωρείται, αν όχι το πιο ανθρώπινο, από τα πλέον ανθρώπινα νοσοκομεία της χώρας, που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία και την προώθηση της υγείας των πολιτών του λεκανοπεδίου και όχι μόνον. Είμαστε σίγουροι πως ο υπουργός μας θα προστατεύσει το Ελπίς ως κόσμημα του ΕΣΥ και πως όσες προσπάθειες και να γίνουν από το κατεστημένο, το νοσοκομείο αυτό ποτέ δεν θα πάει πιο μακριά από την καρδιά όσων το αγαπάνε, το σέβονται και το τιμούν''.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκληρότερα, περισσότερα, νωρίτερα τα κυβερνητικά μέτρα



Δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών περιλαμβάνει η "λίστα Στουρνάρα" που από προχθες συζητούν Σαμαράς - Βενιζέλος - Κουβέλης

* Τουλάχιστον 15 δισ. και όχι 11,5 δισ., όπως διατείνεται η κυβερνητική προπαγάνδα, η αξία των μέτρων

* "Εμπροσθοβαρές" χαρακτηρίζεται τώρα το 3ο Μνημόνιο, με πολλά μέτρα να εφαρμόζονται άμεσα, από το 2012

Σε κατεδάφιση της ελληνικής κοινωνίας θα οδηγήσει -αν επιβληθεί- το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, προκειμένου να επαναφέρει τη χώρα "στον ίσιο δρόμο του Μνημονίου", όπως ζητεί η τρόικα και αξίωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η "λίστα Στουρνάρα", που παραδόθηκε χθες και "εγκρίθηκε κατ' αρχήν" από τους τρεις συγκυβερνώντες αρχηγούς, προβλέπει πλαφόν σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, αθροιστικά στα 2.200 ευρώ, κατάργηση όλων (89) των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων πλην του ΕΚΑΣ και της ανεργίας, αναδρομική ισχύ του ενιαίου μισθολογίου για τους υπαλλήλους, νέα περικοπή μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δραματικές περικοπές στην Υγεία και τις υπόλοιπες κοινωνικές δαπάνες. Η αξία των μέτρων ανέρχεται τουλάχιστον σε 15 δισ. ευρώ, καθώς, όπως ομολογήθηκε, στα 11,5 δισ. που προβλέπονται για το 2013-14 η κυβέρνηση θα προσθέσει μόνο τα 3-3,5 δισ. "αποκλίσεων" από τους στόχους που είχαν διαπιστωθεί τον Μάρτιο. Ενδέχεται, δηλαδή, τελικώς να απαιτηθούν και τα 2 δισ. "αποκλίσεων", που διαπίστωσε το ΔΝΤ για μετά τον Μάρτιο, σύνολο 17 δισ.




Το πρωτοσέλιδο της "Αυγής" της 15ης Ιουλίου, που εκτιμούσε τα μέτρα σε 15 δισ. ευρώ. Την Τρίτη 17/7 αναφέραμε πως η αξία των μέτρων μπορεί να έφτανε και τα 17 δισ. Ορισμένοι, κλείνοντας τα αφτιά ακόμη και στους κυβερνητικούς παράγοντες, συνεχίζουν να μιλούν για 11,5 δισ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα στα έξι επιδόματα δίδονταν σε ανάπηρους μαϊμού



36.294 άνθρωποι που εισέπρατταν αναπηρικά επιδόματα κατά το 2011 δεν προσήλθαν να απογραφούν το 2012. Αυτό έδειξαν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αποδεικνύοντας ότι ένα στα 6 επιδόματα δίδονταν σε ανάπηρους μαϊμού.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χίου που όπως διαπιστώθηκε το 60% αυτών που εισέπρατταν επίδομα τυφλότητας δεν ήταν τυφλοί. Ενώ στη Ζάκυνθο που επίσης το ποσοστό των τυφλών υπερέβαινε επίσης κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο, από τους 700 που έπαιρναν το επίδομα προσήλθαν στην απογραφή μόνο οι 180. Στην Πιερία 55 άνθρωποι που επιδοτούνταν ως τυφλοί μπορρούσαν κάλλιστα να οδηγούν αυτοκίνητο.

Οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι νομοί Ηρακλείου και Χανίων όπου εκεί τα ποσοστά αναπηρίας φτάνουν το 20% του πληθυσμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μετανάστες «σβήνουν» την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα



Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αν δεν υπήρχαν οι αλλοδαποί, ο πληθυσμός της χώρας θα μειωνόταν αισθητά και σήμερα ολόκληροι δήμοι της επαρχίας θα είχαν μόνο ηλικιωμένους και ελάχιστους νέους.

Αλβανοί και προερχόμενοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και άτομα από την Ε.Ε., άνδρες και γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, που σήμερα εκτιμώνται στο 10-11% του πληθυσμού, συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση του μόνιμου πληθυσμού σε 1.112.000 άτομα την εικοσαετία 1991-2010.

Όπως αναφέρει το Έθνος, τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που έκανε το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αυτά, σε εθνικό επίπεδο οι γεννήσεις αλλοδαπών μητέρων αποτελούν το 17,6%, ενώ αντίθετα οι θάνατοι των αλλοδαπών μόλις το 1,7%.

Η συμβολή σε εθνικό επίπεδο των αλλοδαπών στις συλλογικές γεννήσεις είναι σημαντική, καθώς, περισσότερες από 17 στις 100 γεννήσεις προέρχονται από μητέρες που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα.

Οι επιστήμονες, δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν τους θανάτους και τις γεννήσεις ανάλογα με την υπηκοότητα, καθώς η Στατιστική Υπηρεσία δεν διαθέτει τέτοια δεδομένα, ωστόσο, αυτό που προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα είναι πως η αύξηση του ελληνικού πληθυσμού οφείλεται αφενός στην είσοδο μεγάλου αριθμού αλλοδαπών και αφετέρου στο ότι μεταξύ αυτών που εισέρχονται περιλαμβάνονται πολλές γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, 15-50 χρόνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Το καλοκαίρι στην… ακµή του



Πώς να περιποιηθείτε σωστά το δέρμα σας.

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που ταλαιπωρούνται εξαιτίας της ακμής, τότε καλό θα ήταν να περιποιείστε ιδιαίτερα το δέρμα σας τώρα το καλοκαίρι καθώς από τη μία πλευρά μπορεί ο ήλιος να καλύψεις τις βλάβες αλλά από την άλλη να διεγείρει τους σµηγµατογόνους αδένες µε αποτέλεσµα αυτοί να παράγουν περισσότερο σµήγµα.

Μύθος και αλήθεια
Ο ήλιος µπορεί να θεραπεύσει την ακµή ή να απαλύνει τα σηµάδια της όπως πιστεύουν πολλοί; ∆ιάφοροι ερευνητές ήδη τείνουν προς την αντίθετη άποψη. Αυτό που φαίνεται να ισχύει είναι ότι το καλοκαίρι η ακµή µπορεί να φαίνεται λιγότερο, αφού ο ήλιος µπορεί να καλύψει εν µέρει τις βλάβες, µιας και δίνει χρώµα στην επιδερµίδα µε αποτέλεσµα τα σπυράκια να φαίνονται λιγότερο. Υπάρχουν όµως περιπτώσεις που το πρόβληµα χειροτερεύει γιατί ο ήλιος µπορεί να διεγείρει τους σµηγµατογόνους αδένες µε αποτέλεσµα αυτοί να παράγουν περισσότερο σµήγµα.

Η κατάλληλη περιποίηση
Το δέρµα µε ακµή χρειάζεται και αυτό καλλυντική περιποίηση, µε ειδικά όµως προϊόντα που θα το προστατέψουν και ταυτόχρονα θα συµβάλουν στον έλεγχο του προβλήµατος. Αρκεί βέβαια όλα αυτά να είναι ανάλογα µε τη µορφή της ακµής, τη θεραπεία που προηγήθηκε, την ένταση και την έκταση των βλαβών καθώς και µε το φύλο και την ηλικία του ατόµου.

Τι να κάνετε
• Καθαρίζετε το πρόσωπό σας κάθε πρωί µε σκέτο νερό και το βράδυ µε γαλάκτωµα ή µε ουδέτερο σαπούνι µε pH 5.5.
• Φοράτε αντηλιακό µε δείκτη προστασίας 50+ που είναι απαραίτητο κάθε ηλιόλουστη µέρα. Εφαρµόστε το 30 λεπτά πριν βγείτε και αν είστε στην παραλία (και εποµένως είστε συνεχώς εκτεθειµένες στον ήλιο) ανανεώνετέ το κάθε µισή ώρα. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιµοποιήσετε ένα αντηλιακό προϊόν µε χρώµα για κάλυψη και φωτοπροστασία.
• Ξεπλένετε το πρόσωπό σας αφού βγείτε από τη θάλασσα ή την πισίνα.
• Για το µακιγιάζ χρησιµοποιείτε µη λιπαρά προϊόντα σε λεπτή στρώση.

Πείτε «όχι» στα...
• Καλλυντικά µε άρωµα γιατί µπορούν να προκαλέσουν κοκκινίλες.
• Προϊόντα µακιγιάζ µε ιριδίζοντα µικροστοιχεία, γιατί είναι ερεθιστικά.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αγκάθι» τα όρια συνταξιοδότησης



Εξετάζονται ένα προς ένα τα μέτρα.

Να συγκεράσουν τις μεταξύ τους αποκλίνουσες προσεγγίσεις και να λύσουν τον γόρδιο δεσμό των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 καλούνται τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Κατά πληροφορίες, το μεγάλο «αγκάθι» στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή είναι εάν το όριο συνταξιοδότησης θα ανέλθει στα 67 χρόνια, ενώ αποκλίσεις υπάρχουν και σε σειρά άλλων μέτρων.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά πως η Αθήνα πρέπει να οριστικοποιήσει τα μέτρα και να πείσει ότι επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά και εν συνεχεία να θέσει επισήμως προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ το αίτημα για επιμήκυνση. Παράλληλα εκτιμά πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί εμπροσθοβαρώς και τα περισσότερα βήματα για τη δημοσιονομική προσαρμογή να γίνουν μέχρι το τέλος του 2013.

Αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί τη διετή επιμήκυνση «κλειδί», καθώς χωρίς αυτή το πρόγραμμα οδηγείται σε αδιέξοδο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βάρος πέφτει στις συντάξεις, καθώς περί τα 3 δισ. θα προσέλθουν από το συνταξιοδοτικό.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, από αυτά, μόνο το 1 δισ. θα αποφέρει η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας, ενώ τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποδώσουν οι καταργήσεις δώρων και επιδομάτων αδείας σε όλες τις επικουρικές συντάξεις συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ θα εξευρεθούν από το πλαφόν στις συντάξεις, την ποσοστιαία παρακράτηση 10% στο υπερβάλλον ποσό των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, τις μειώσεις στο εφάπαξ του Δημοσίου και την κλιμακούμενη μείωση σε επικουρικές και εφάπαξ ανάλογα με την ελλειμματικότητα που εμφανίζουν τα Ταμεία μισθωτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αντισυμβατική μέθοδος αντισύλληψης του Καζανόβα



Η αποφυγή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε παλαιότερες εποχές.

Η κυκλοφορία του Χαπιού τη δεκαετία του 1960 έφερε μια πραγματική κοινωνική και σεξουαλική επανάσταση καθώς αποτελούσε έναν ιδιαίτερα εύκολο τρόπο αντισύλληψης.

Ωστόσο, η αντισύλληψη δεν εμφανίστηκε τότε για πρώτη φορά. Αντίθετα μέθοδοι ελέγχου της αναπαραγωγικής λειτουργίας χρησιμοποιούνταν -με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία-και σε παλαιότερους πολιτισμούς και εποχές.

Διαβάστε μεθόδους αντισύλληψης μιας άλλης εποχής…



Λεμόνια: Μια μέθοδος που χρησιμοποιούνταν σε αρχαίες εβραϊκές κοινότητες και αναφέρεται και στο Ταλμούδ, περιλαμβάνει τη χρήση λεμονιού. Η μέθοδος βασίζονταν στην εμβάπτιση σφουγγαριών σε χυμό λεμονιού και έπειτα στην εισαγωγή τους στον κόλπο.

Μάλιστα, ο διάσημος Καζανόβα, λέγεται ότι είχε χρησιμοποιήσει μια λεμονόκουπα σε μια ερωμένη του σαν… διάφραγμα!



«Άγρα καρότα»: Η χρήση του συγκεκριμένου άνθους καθώς και των σπόρων του χρησιμοποιούνταν σαν αντισυλληπτικό για πολλά χρόνια, ενώ η περιγραφή της δράσης τους γίνεται και από τον Ιπποκράτη.

Μάλιστα, χρησιμοποιούνταν σαν αντισυλληπτικό επειγουσών καταστάσεων, κάτι σαν το λεγόμενο «χάπι της επόμενης ημέρας».



Χειλανθή: Οι Αρχαίοι Ελλήνες όπως και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν φυτά της οικογένειας των χειλανθέων στο μαγείρεμα καθώς και στην παρασκευή κρασιού. Το εκχύλισμα του φυτού συσχετίζονταν με την έμμηνο ρύση και αξιοποιούνταν για την επίτευξη άμβλωσης. Αναλυτική περιγραφή των ιδιοτήτων του βρίσκουμε στο Διοσκουρίδη.



Blue Cohosh: Το Blue Cohosh χρησιμοποιούνταν από τους γηγενείς πληθυσμούς της Αμερικής σαν μέθοδος ελέγχου της αναπαραγωγής καθώς περιέχει δύο τουλάχιστον συστατικά που οδηγούν σε αποβολή.



Dong Quai: Το συγκεκριμένο βότανο που απαντάται κυρίως στην Κίνα, είναι γνωστό και σαν «θηλυκό τζίνσεκ». Γνωστή ήταν η επίδρασή του στον κύκλο της γυναίκας. Χρησιμοποιούνταν σε μορφή εκχυλίσματος προκειμένου να ομαλοποιηθεί ο κύκλος και να μειωθούν οι πόνοι.

Σε περίπτωση κατάποσής του, ωστόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούσε να οδηγήσει σε αποβολή.



Απήγανος (Common Rue): Ο αρχαίος έλληνας γιατρός Σορανός ο Εφέσιος περιγράφει την ιδιότητα του συγκεκριμένου άνθους σαν ισχυρή ουσία που για αποβολή. Γυναίκες στη Λατινική Αμερική χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά το συγκεκριμένο φυτό σε σαλάτες και για την παρασκευή τσαγιού σαν μέθοδο αντισύλληψης αλλά και προκειμένου να οδηγηθούν σε έκτρωση.



Βαμβάκι: Σε καταγραφές που χρονολογούνται ήδη από το 1550 π.Χ., μπορούν να βρεθούν καταγραφές για την παρασκευή αλοιφής από διάφορα συστατικά (μέλι, φλοιό ακακίας) η οποία με βαμβάκι θα τοποθετούνταν στο εσωτερικό του κόλπου.

Τα χρόνια της Αποικιοκρατίας υπήρχε η πεποίοθηση ότι το μάσημα του φλοιού της ρίζας βαμβακιού λειτουργούσε σαν αντισυλληπτικό.



Παπάγια: Η χρήση της παπάγιας σαν αντισυλληπτικό ήταν ευρέως διαδεδομένη στη νότια και νοτιοανατολική Ασία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι σπόροι του φυτού μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σαν μέθοδος αντισύλληψης από τους άνδρες, καθώς μειώνουν την παραγωγή σπέρματος.



Σίλφιον (Silphium): Το συγκεκριμένο άνθος αποτελούσε βασική πηγή πλούτου για τη Συρία, κάτι που μάλιστα οδήγησε στην αποτύπωσή του σε νόμισμα. Το βάμμα του χρησιμοποιούνταν τόσο σαν αντισυλληπτικό όσο και για έκτρωση.



Υδράργυρος (!): Η πιο περίεργη ίσως μέθοδος αντισύλληψης, την αρχαιότητα, γίνονταν με το χημικό στοιχείο του υδράργυρου καθώς πιστεύονταν ότι είχε ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Στην Κίνα μάλιστα, οι γυναίκες συμβουλεύονταν να πίνουν υδράργυρο για να αποφύγουν την εγκυμοσύνη!


Διαβάστε περισσότερα...

«Θα μπορούσα να πουλήσω ένα από τα παιδιά μου κι έτσι να βάψω το σπίτι»



Γερμανικό ρεπορτάζ για εμπόριο βρεφών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.

Το δεύτερο γερμανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ZDF παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το εμπόριο βρεφών στη Βουλγαρία με αναφορές και στις παράνομες υιοθεσίες στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Τόνια Πέλιτζ βρέθηκε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα επισκεπτόμενη καταυλισμούς Ρομά. Άνθρωποι απελπισμένοι, οι οποίοι ζουν στην απόλυτη φτώχεια. Το ρεπορτάζ ξεκινάει μέσα σε ένα μικρό, σκοτεινό, βρώμικο δωμάτιο. Η 22χρονη Ντόνκα Τρογιάνοβα, νανουρίζει ένα από τα πέντε παιδιά της και διηγείται: «Όλοι εδώ στη γειτονιά πουλάνε τα παιδιά τους. Εάν ήθελα θα μπορούσα να πουλήσω κι εγώ ένα κι έτσι θα μπορούσα να βάψω το σπίτι».

Το εμπόριο βρεφών ανθεί στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων, μία στις δύο μητέρες Ρομά στο Μπουργκάς φέρεται να έχει πουλήσει ένα παιδί. Βρέφη που αργότερα πωλούνται συνήθως στην Ελλάδα σε ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά. Η Τόνια Πέλιτζ σε συνέντευξή της στο βουλγαρικό πρόγραμμα της Deutsche Welle αναφέρει κάποιες ιστορίες από αυτό το ρεπορτάζ που δεν θα ξεχάσει ποτέ: «Υπάρχουν πολλές ιστορίες που δεν θα ξεχάσω. Η συνάντηση για παράδειγμα με μητέρες, οι οποίες δηλώνουν πως έχουν πουλήσει παιδιά και συνειδητά μένουν έγκυες, ώστε να έχουν και πάλι 'εμπόρευμα' για να πουλήσουν και στους Έλληνες. Επίσης, μια από τις πρωταγωνίστριες του ρεπορτάζ, η οποία ζει σε απελπιστική φτώχεια και διερωτάται κανείς πόσο μπορεί να αντέξει για να μην κάνει το ίδιο. Ακόμη δεν θα ξεχάσω ένα ζευγάρι Ελλήνων γύρω στα 50, οι οποίοι ντρέπονταν πολύ και δεν ήθελαν να μιλήσουν πολύ, αλλά έβλεπε κανείς πως η απελπισία τους έσπρωξε στη μαφία του εμπορίου βρεφών και σκέφθηκαν πως έτσι ίσως μπορέσουν να αποκτήσουν ένα παιδί».

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ζευγάρια Ελλήνων είναι πρόθυμα να πληρώσουν μέχρι και 30.000 ευρώ. Από αυτά βεβαίως πολύ λίγα καταλήγουν στα χέρια των Ρομά. Μένουν στα χέρια της μαφίας, η οποία προσελκύει τις εγκύους, τις οδηγεί στην Ελλάδα, όπου και γεννούν συχνά χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Γεννούν, παίρνουν κάποια χρήματα και επιστρέφουν με το λεωφορείο χωρίς να γνωρίζουν σε ποια χέρια βρίσκεται το παιδί τους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δύο είναι οι δυνατότητες υιοθεσίας στην Ελλάδα. Μέσω κρατικών φορέων ή ιδιωτικά. Συχνά όμως τα ζευγάρια χρειάζονται τέσσερα μέχρι πέντε χρόνια για να υιοθετήσουν ένα παιδί μέσω ενός κρατικού φορέα, ενώ ιδιωτικά υπάρχει νόμος που επιτρέπει κατά βάση τις υιοθεσίες. Ο νόμος αυτός έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις πάντως, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βεζυράκη, διευθυντή του Ορφανοτροφείου Αθηνών. Όσο για τη Γερμανίδα δημοσιογράφο, υπογραμμίζει στην Deutsche Welle: «Το θέμα είναι ένα θέμα επίσης προσφοράς και ζήτησης. Και η Ελλάδα έχει ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο σε αντίθεση με τη Βουλγαρία ή τη Γερμανία επιτρέπει τις ιδιωτικές υιοθεσίες, αλλά αυτό ευνοεί τη μαύρη αγορά. Το παράνομο εμπόριο βρεφών. Νομίζω ότι τους είναι γνωστό το πρόβλημα. Το θέμα είναι πότε θα έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με αυτό».

Η απελπιστική φτώχεια των Ρομά, όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, τους οδηγεί στην παρανομία. Ζουν στο περιθώριο και κανείς δεν είναι πρόθυμος να τους δώσει δουλειά. Το ρεπορτάζ τελειώνει με τις δηλώσεις μιας Ελληνίδας νοσοκόμας, η οποία λέει πως και οι έμποροι βρεφών μαθαίνουν. Αποφεύγουν τα κρατικά νοσοκομεία διότι ξέρουν πως εκεί εύκολα θα ειδοποιηθεί η αστυνομία. Προτιμούν ιδιωτικές κλινικές. Αλλά ακόμα κι αν συλληφθούν, οι ποινές που επιβάλλονται είναι μικρές.

Οι υποθέσεις εμπορίας βρεφών συνήθως δεν αποκαλύπτονται. Κι έτσι ανθεί το εμπόριο της απελπισίας από τη φτώχεια και της ελπίδας για ένα παιδί.


Διαβάστε περισσότερα...

Διήμερες εκδηλώσεις για το ούζο στο Πλωμάρι



Πώς συνδέεται η παραγωγή του με την παράδοση και την καθημερινή ζωή.

Εκδήλωση αφιερωμένη στο ούζο με τίτλο «Ιστορία και παράδοση του ούζου» οργανώνουν στη μαρίνα Πλωμαρίου, στις 4 και 5 Αυγούστου, ο Δήμος Λέσβου, η Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και ο Σύνδεσμος Ποτοποιών Λέσβου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να φωτίσει τη σχέση και τους δεσμούς της παραγωγής του ούζου με την παράδοση και την καθημερινή ζωή, καθώς και η διερεύνηση-γνωριμία με τις ιστορικές-παραδοσιακές διαδρομές του ούζου ως προς την παραγωγή και το εμπόριό του. Ταυτόχρονα, θα αναζητηθούν τρόποι περαιτέρω αξιοποίησης, διάδοσης και διαφήμισής του.

Οι διήμερες αυτές εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν γνωστά παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα της Λέσβου, θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις από ειδικούς και διακεκριμένους ομιλητές με θέματα που αφορούν τόσο τις ιστορικές-παραδοσιακές διαδρομές του ούζου στην παραγωγή και στο εμπόριό του όσο και τη συμβολή του στις κοινωνικές σχέσεις, καθώς και στις εκθέσεις προϊόντων της λεσβιακής γης, της φωτογραφίας και του παραδοσιακού υλικού των ποτοποιών Λέσβου.

Παραδοσιακοί μεζέδες ούζου θα διατίθενται από τους Αγροτοτουριστικούς Συνεταιρισμούς Γυναικών Λέσβου.

Το ούζο, που είναι ο απαραίτητος σύντροφος της «παρέας» και συμβάλλει στη σύσφιγξη των κοινωνικών δεσμών, θα προσφέρεται δωρεάν από ποτοποιίες της Λέσβου που παράλληλα θα εκθέτουν τα προϊόντα τους.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 4 Αυγούστου και ώρα 7 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, συζήτηση με τους ποτοποιούς της Λέσβου και με όλους τους αρμόδιους φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Γηροκομείο-ερείπιο στον Πύργο


Σε κτίριο-ερείπιο του Δημόσιου Γηροκομείου Πύργου ζουν 25 γέροντες. Υγρασία και πεσμένοι σοβάδες είναι το ντεκόρ στους τοίχους, και κυρίως σε αυτούς που βρίσκονται πάνω από το προσκέφαλο των γερόντων. Το κτίριο, όπως λέει ο Διευθυντής, κ. Φωτεινόπουλος, δεν έχει ανακαινισθεί από τότε που χτίστηκε, δηλαδή το 1970.

Το υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί 80.000 ευρώ για την ανακαίνισή του. Απλώς, ξέχασε να γράψει το ποσό στον προϋπολογισμό του, για να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα χρήματα.

Το προσωπικό αριθμεί όλα κι όλα 10 άτομα τα οποία καλύπτουν τις θέσεις των νοσηλευτών, μαγείρων και καθαριστριών την ώρα που στο Γηροκομείο θα έπρεπε να δουλεύει το διπλάσιο προσωπικό.Οι 3 νοσηλευτές που υπάρχουν δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Έτσι, το ίδρυμα δεν μπορεί να δεχθεί άλλους γέροντες.

Το Δημόσιο Γηροκομείο Πύργο καταρρέει. Και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει κανείς για να συγκρατήσει αυτή την κατάρρευση.











Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια σύγχρονη... "Μπετόβεν"


Η κωφάλαλη επικεφαλής της ορχήστρας Evelyn Glennie συμμετέχει στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πολλές φορές παίζει ξυπόλητη για να "νιώθει", όπως λέει τη μουσική.


Απολαύστε την σε κάποια από τις εμφανίσεις της



Διαβάστε περισσότερα...

Στο τραπέζι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο



Αναμένεται σκληρή μάχη με την τρόικα.

Μάχη χαρακωμάτων θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν όλα τα κομβικά ζητήματα της εργασίας, αλλά και του ασφαλιστικού.

Όπως προέκυψε από τις προτάσεις που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στους πολιτικούς αρχηγούς και οι οποίες θα εξετασθούν ξανά την προσεχή Δευτέρα μεταξύ των περικοπών της περιόδου 2013 -2014 περιλαμβάνεται και η κατάργηση του ήδη περικομμένου 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο που έχει αντικατασταθεί με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ ετησίως, αλλά και η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης.

Στην συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση με την τρόικα το πρωί της Δευτέρας θα εξετασθεί η ταχύτερη εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων, που είχαν ορίζοντα το 2015, η καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των κατώτατων συντάξεων, η μείωση των συντάξεων που καταβάλλει ο ΟΓΑ στους αγρότες, νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων, περικοπές στο εφάπαξ για τα Ταμεία που καταβάλλουν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

Τονίζεται πως στα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που υπέβαλε το οικονομικό επιτελείο στους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη περιλαμβάνεται πρόταση κλιμακωτών περικοπών 5% για όλες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, αλλά και η επιβολή πλαφόν 2.500 ευρώ στις συντάξεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε στα παιδιά σας να διαβάζουν



Τα βιβλία είναι η καλύτερη απόδραση.

Την πιο μαγική διέξοδο από την πραγματικότητα αποτελούν τα βιβλία. Άλλωστε, συμβάλλουν και στην απόκτηση γνώσεων σας. Όμως, πρέπει να βρεθεί κάποιος να σας υποδείξει να αρχίσετε το διάβασμα.

Εάν για παράδειγμα δεν διαβάσατε ποτέ σε μικρή ηλικία, είναι λίγο έως πολύ ακατόρθωτο, να γίνετε δεινοί λάτρεις βιβλίων.

Γι’ αυτό το διάβασμα είναι μια συνήθεια που θα πρέπει να υιοθετήσετε όταν το παιδί σας είναι μωρό και έτσι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα του αρέσει το διάβασμα.

Τι μπορείτε να κάνετε:
Αρχικά, είναι σημαντικό να του διαβάζετε προτού πάει για ύπνο. Έτσι, θα φέρετε το παιδί σας σε μια επαφή με τα βιβλία. Μπορείτε επίσης να πηγαίνετε συχνά σε βιβλιοπωλεία και να το αφήνετε να ξεψαχνίζει τα βιβλία που του αρέσουν.
Πάντως, μην τα πιέσετε να διαβάσουν βιβλία που δεν του αρέσουν.


Διαβάστε περισσότερα...